Trin-for-trin-instruktioner Forskellige typer maling og lak

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Trin-for-trin-instruktioner Forskellige typer maling og lak"

Transkript

1 Trin-for-trin-instruktioner Forskellige typer maling og lak Mellemstrygning basis For bedre vedhæftning og dækning bør du først bruge en mellemstrygning eller grunder. Denne har andre egenskaber end dæklaget, og det er afgørende for et godt resultat. Og vigtigst af alt reducerer grunderen det underliggende materiales sugeevne, hvilket giver en bedre vedhæftning. Grunderen forhindrer ligeledes snavs i at trænge ud til dæklaget. På en metaloverflade bør du bruge en speciel mellemstrygning eller grunder, der forhindrer rustdannelse. Speciel grunder til vægge Hvis du vil male en væg, ubehandlet murværk eller beton direkte med et dæklag, absorberes malingen kraftigt af væggen. Det skyldes, at væggen er porøs. Slutresultatet vil ikke se så pænt ud, fordi malingen ikke vil dække tilstrækkeligt, samtidig med at rullens overlap er synlige. Det er bedst først at påstryge en grunder. Du kan bruge en grunder til gipsarbejde, gipspaneler og murværk. Grunderen forhindrer også indtrængen af nikotin, fedt fra madlavning, overfladesnavs, indtørrede vandpletter eller mærker efter børnenes speedmarkere på væggen. Disse uønskede virkninger ser du ikke nogen af, hvis du bruger en grunder. Alkydmaling Alkydmaling eller syntetisk maling kan bruges både inde og ude, har en terpentinbase på % og kan fortyndes med terpentin. Den hæfter ikke på akrylmaling og findes i en satin- eller glansfinish. Alkydmaling kan overstryges efter 16 timer. Professionelle malere bruger ofte alkydmaling for at få et godt slutresultat. Næstsidste lag males ofte med en blanding af 50 % mellemstrygning og 50 % dæklag. Maling med satinfinish har et mindre blankt udseende. Rengør dine værktøjer med terpentin efter brug. Falmen Alkydharpiks, der bruges til denne type maling, vil falme med tiden. Det bindemiddel, den indeholder, bliver misfarvet på grund af UV-stråler eller mangel på lys. Samme fænomen kan ses på de mørkere og lysere sider på f.eks. dine møbler, og indvendigt i skabe og dørrammer. Maling med et højt tørstofindhold har et højt pigmentindhold, der giver en mere fast sammensætning og god dækkeevne.

2 Akrylmaling Akrylmaling bruges primært indendørs, og er ikke så velegnet til udendørs brug. Den holder i ca. 4 år. Denne type maling er baseret på 5-10 % terpentin og kan fortyndes med vand. Den har en relativt god klæbeevne i forhold til alkydmaling og kan stryges på med en specialpensel eller rulle. Denne maling er tør efter 6-8 timer og kan overstryges i tynde lag. Akrylmaling findes i satin og standardglansfinish (ikke helt så højglans som alkydmaling). Akrylmaling har den fordel, at den kan blandes med vand. Den har ikke nogen lugt af opløsningsmidler og falmer ikke. Dog skal du kunne arbejde hurtigt og præcist: Når du har påført et lag akrylmaling, kan du ikke røre ved den længere (så den kan altså ikke "glattes ud", når du er færdig!). Du kan kun male med akrylmaling ved temperaturer på mellem 8 C og 25 C. Du kan rengøre dine redskaber efter brug med varmt vand og afrensningsmiddel. Overstrygning Akrylmaling kan overstryges over alkydmaling, efter at du har slebet området grundigt af. Den modsatte vej virker det ikke! Så hvis du har brugt akrylmaling, skal du blive ved med at bruge akrylmaling bagefter. Og hvis du vil gå tilbage til at bruge terpentinbaseret alkydmaling, skal du fjerne hele akryllaget først. Det sker i de fleste tilfælde ved, at du skraber laget af manuelt eller brænder malingen af, eller i værste fald bliver du mødt til at bruge malingfjerner. Latexmaling Latexmaling fik sit navn i 1940'erne og står for maling med en naturlig latexemulsion som bindemiddel (flydende gummi). Latex var oprindeligt et naturprodukt fra brasilianske gummitræer (Hevea brasiliensis). Saften fra Hevea-træet er det produkt, som ægte gummi udvindes af. Nu til dags bruges denne naturlatex ikke længere i latexmaling. Malingproducenterne bruger nu syntetisk polymer til akryl- og vinylmaling. De nuværende "latex"malinger har en helt forskellig kemisk sammensætning og andre egenskaber end traditionel latexgummi. Så "latexmaling" er ikke det helt rigtige navn for vandbaseret maling, og er i virkeligheden baseret på akrylmaling. Lak Klarlak: Denne lak giver træets overflade en farvefinish, samtidig med at den klare lak stadig er helt usynlig, og træet kan ånde. Dæklak: Denne lak dækker træets overflade, således at træets struktur ikke længere er synlig, og overfladen er beskyttet. Ud over at findes som klarlak kan den også fås i mange forskellige farver. Den kan også blandes i en blandemaskine. Klarlak fås også i en række specifikke træfinish som teak, pterocarpus og shorea (meranti). Det giver dig mulighed for at kombinere en dekorativ effekt med beskyttelse af træet. Lak kan anvendes direkte som første lag, men bør så fortyndes 10 %. Slib let mellem påstrygningerne.

3 Klare malinger og lakker Klare malinger og lakker er mindre modstandsdygtige over for påvirkning af ultraviolet (UV) lys. Der er tilstrækkelig beskyttelse på den yderste overflade, men under beskyttelseslaget kan træet udsættes for råd, selv om dette i praksis vil være let at se. Denne maling findes i både akryl og alkyd. Særlig lak til parketgulve eller trapper er den mest holdbare løsning, hvis man vil påføre klarlak på trægulve og trapper. Farveblandemaskine Blandemaskiner er blevet en vigtig del af farvehandlernes udstyr. Ved blandingen anvendes en række grundfarver med pigmentpastaer. Det er en computer, der styrer blandingen af grundfarverne og de mængder pigmentpasta, der skal bruges til at fremstille den ønskede farve. Den farve, der er blevet fremstillet, kan så om ønsket genbestilles på et senere tidspunkt. Der kan fremstilles stort set enhver ønsket farve, og farverne kan koordineres, så de passer perfekt. Du kan også bruge standardfarveprøverne fra producenten eller det internationale RALfarvesystem. Opløsningsmidler Opløsningsmidler bruges til opløsning og fortynding af malinger og lakker. De finder fortsat bred anvendelse i malinger til træoverflader. De fordamper let og kan udgøre en sundheds- og miljørisiko. Til de mest almindeligt anvendte opløsningsmidler hører terpentin, alkohol, acetone, mineralsk terpentin og fortynder. Vand er det mest almindeligt brugte "opløsningsmiddel" til akrylmaling. Overstrygning af gamle malinglag Før du påfører et nyt lag maling, bliver du nødt til at finde ud af, hvilken type maling der er blevet anvendt. Hvis du bruger samme type maling, er det nok at slibe den og fylde huller og andre ujævnheder med spartelmasse. Hvis du vil gøre det originale træ synligt igen, eller hvis du maler akrylmaling over med et nyt lag alkydmaling, er der ikke nogen anden udvej end at fjerne al den resterende maling med en brænder, en varmepistol eller malingfjerner. Varmepistol En varmepistol er et fremragende stykke værktøj til fjernelse af gamle lag maling. Varmen blødgør den gamle maling, så den er relativt nem at fjerne med en spartel. Undlad at indånde de varme malingdampe og at brænde træets overflade. Hvis du skal fjerne flere tykkere lag gammel maling, er en Multi-Stripper med en rengøringsskive en god løsning.

4 Malingfjerner Hvis du synes, at en varmepistol er noget besværligt, kan du også bruge malingfjerner. Denne er meget effektiv på syntetisk maling, men fungerer ikke så godt på akrylmaling. Malingfjerner kan fjerne flere lag maling på én gang, hvis du giver den tid nok til at virke. Du bør bære ansigtsmaske og beskyttelseshandsker. Fjern det gamle lag maling, før det størkner. Pas på! Hvis der er kommet lidt malingfjerner på dit tøj, så sørg for, at det ikke kommer i kontakt med huden. Skulle det ske, skal du stoppe arbejdet og skylle dit tøj i masser af rent vand. Når du har fjernet det gamle lag maling, renser du den underliggende overflade grundigt med vand og lader den tørre, før du påfører et nyt lag. Sørg for, at der er god ventilation i det område, du arbejder i, og hold børn væk fra arbejdsområdet. Spartelmasse Hvis du har beskadigede områder, huller, revner og andre ujævnheder, kan du reparere dem med spartelmasse (om nødvendigt elastisk spartelmasse). Hvis der er en revne, skal du først lukke den op og gøre den større, ellers vil du ikke kunne bruge tilstrækkeligt med spartelmasse til, at det kan hæfte, og revnen vil snart komme igen. Efter tørring slibes let. Hvis du bruger ubehandlet træ, så fyld alle spalter og revner med træspartelmasse i samme farve. Fugemasse Brug overmalbar akrylfugemasse til udfyldning af alle ujævnheder mellem vægge og vinduesrammer. Undlad at bruge silikonefugemasse, da malingen ikke vil vedhæfte. Vent indtil den er tør, og slib den så glat. Om nødvendigt kan du bruge en grunder for at sikre komplet dækning. Rens kanterne med ammoniak, hvis de er beskidte eller fedtede. Det gælder særligt køkkener eller badeværelser. Brug en fugtig klud til at fjerne støv på overkanten af døre og vinduesrammer og døråbninger. Hvis du bruger fugemasse i badeværelset eller andre vådrum, er det bedst at bruge en mugresistent fugemasse. Det forhindrer den velkendte skimmelsvamp. Afdækningstape Hvis du gerne vil bruge afdækningstape, skal du bruge en kvalitetsmalertape, der normalt er blå eller grøn. Læg den på i korte, overlappende strimler, og tryk den godt fast for at sikre kanterne. Det er bedst at fjerne tapen straks efter malerarbejdet. Det er bedst at gøre det, før malingen er helt tør, for at forhindre den malede kant i at smuldre af. Hvis malingen er tør, fjerner du afdækningstapen jævnt fra overfladen i en vinkel på Hvis der stadig tape tilbage, kan du skære den forsigtigt af på den malede side med en skarp hobbykniv.

5 Nogle andre eksempler på forskellige typer maling: Speciel vægmaling til vådrum Velegnet til at forhindre skimmelsvamp og råd i enkeltstensmure. Magnetisk maling Denne maling indeholder metalpartikler, så man kan sætte magneter op på væggen til noter og huskesedler. Tavlemaling Så man kan skrive noter og lave tegninger med kridt. Selvlysende maling Optager lys og afgiver det igen i mørke. Den selvlysende effekt forsvinder efter et stykke tid, men kommer igen, når overfladen belyses igen. Spraymaling Maling med en spraydåse kan have fremragende udfyldende, dækkende og selvklæbende egenskaber. Den kan anvendes til både behandlede og ubehandlede overflader af træ, metal, aluminium, glas, sten og forskellige former for plastik. Praktisk ved brug på steder, der er vanskelige at komme til.

Sådan vedligeholder du dine lædermøbler

Sådan vedligeholder du dine lædermøbler Sådan vedligeholder du dine lædermøbler Selvom læder er et holdbart og robust materiale, så kræver det vedligeholdelse for at få det flotteste resultat der holder længst. Som udgangspunkt skal man altid

Læs mere

Sigmalife. Nyt liv til dit træværk SÅDAN. SIGMA.

Sigmalife. Nyt liv til dit træværk SÅDAN. SIGMA. Sigmalife Nyt liv til dit træværk SÅDAN. SIGMA. Nyt liv til dit træværk Lige meget hvor mange nye materialer, der kommer til byggeindustrien, er træ stadig særdeles populært. Hvordan kan det være? Træ

Læs mere

Varenummer Vælg Farve Pris pr. 183001133 Hvid 219,95 183001433 Lys råhvid, NCS 0500N 219,95 183001433 Råhvid, RAL 9010 219,95

Varenummer Vælg Farve Pris pr. 183001133 Hvid 219,95 183001433 Lys råhvid, NCS 0500N 219,95 183001433 Råhvid, RAL 9010 219,95 Vægmaling Vægmaling Maling til vægge. God vægmaling til stuer og til værelser. Billig og god maling til køkken og bad. Når stuen, børneværelset eller gangen skal males, finder du malingen her. Find her

Læs mere

DSB Kolonnehus Svenstrup J.

DSB Kolonnehus Svenstrup J. DSB Kolonnehus Svenstrup J. Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Start med at lime de fire stykker med murstensmønster samt de to stykker med hul der

Læs mere

Maling til værelser og stuer

Maling til værelser og stuer Maling til værelser og stuer Maling til værelser og stuer Matte vægmalinger til stuer og værelser. Maling i glans 5 giver de smukkeste matte vægge i stuen, mens vægmaling, glans 10, er velegnet til børneværelser

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING

MONTERINGSVEJLEDNING MONTERINGSVEJLEDNING JABO Type VI J1003 Art.-nr 503 Type VI Medfølgende dele x2 x4 9x9 x2 90 9x9 90 380 210 9x9 90 382 x 2x19,5 x2 00 x1 11,5x11,5 x10 4,5x1 92,8 x4 2x19,5 2x19,5 04 x1 59 x9 x2 2x19,5

Læs mere

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume. Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.

Læs mere

7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16

7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16 7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16 Willab Garden 2015-11 VIGTIGT! Læs hele monteringsanvisningen, inden du påbegynder monteringen! Hvis anvisningerne ikke

Læs mere

TROVÄRDIG Stegepander

TROVÄRDIG Stegepander 27_015 TROVÄRDIG Stegepander Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret. TROVÄRDIG er vores bedste stegepander med non-stick belægning, udviklet med fokus på kvalitet og funktion. Vi garanterer,

Læs mere

KØLESKAB K45W HN 7774. Brugervejledning

KØLESKAB K45W HN 7774. Brugervejledning KØLESKAB K45W HN 7774 Brugervejledning GENERELT Dette køleskab er kun beregnet til brug i private husholdninger til at holde madvarer, frugt og drikkevarer nedkølet. INSTALLATION 1. Vip ikke køleskabet

Læs mere

Nedenstående er en vejledning. Gældende lovgivning og praksis på området skal altid overholdes.

Nedenstående er en vejledning. Gældende lovgivning og praksis på området skal altid overholdes. Vedligeholdelse, forbedringer og forandringer for lejere i Hellerup Strandpalæ Hvad må du som lejer i andelsboligforeningen Hellerup Strandpalæ gøre ved den lejede bolig? Hvis du ønsker at udføre arbejder

Læs mere

Gulvmaling. Gulvmaling. Få de flotteste og mest holdbare gulve.

Gulvmaling. Gulvmaling. Få de flotteste og mest holdbare gulve. Gulvmaling Gulvmaling Få de flotteste og mest holdbare gulve. Vespox vandig epoxy -Professionel epoxy til private. Mal dig til et slidstærkt, diffusionsåbent og blankt gulv! Lakryl PU Gulvlak - et stærkt

Læs mere

Genoplukkelige fastgørelsessystemer Brugsområder

Genoplukkelige fastgørelsessystemer Brugsområder Genoplukkelige fastgørelsessystemer Brugsområder Industriel styrke - skjult, genoplukkeligt fastgørelsessystem 3M Industrielle fastgørelsessystemer erstatter skæmmende, besværlige mekaniske dele Fordi

Læs mere

Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning

Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning www.biga.dk Rengøringsog vedligeholdelsesvejledning Indvendig rengøring af skabskorpus og hylder. Rengøres bedst med husholdningens sædvanlige vandopløselige rengøringsmidler

Læs mere

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud 1 Hvad er et administrativt underskud? 2 Hvorfor vokser underskuddet? 3 Hvem betaler prisen? 4 Hvad kan der gøres i kommunen? 1 Hvad er et administrativt

Læs mere

Isola Vedligeholdelsesog reparationsprodukter

Isola Vedligeholdelsesog reparationsprodukter Isola Vedligeholdelsesog reparationsprodukter Vedligeholdelse af tag Beskyttelse af mur- og betonflader Reparation af asfalt- og betonflader Fjernelse af mos og lignende Tørre og sunde huse! Isola Vedligeholdelses-

Læs mere

Reparation af glasfiberkajakker

Reparation af glasfiberkajakker Reparation af glasfiberkajakker Denne beskrivelse er fremstillet som en opsummering af et kursus i reparation af glasfiberkajakker af Leif Romsø i Kerteminde Kajakklub Oktober 2008. Glasfiberkajakker er

Læs mere

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Hvordan arbejder vi hen imod Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune? Denne guide er

Læs mere

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand 1 Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand Vand er at betragte som en fødevare, vi kan nemlig blive lige så syge

Læs mere

Teknisk faktablad. StoColor Opticryl Satinmatt Mat indvendig akrylatmaling, glans 7, vaskbarhed klasse 1 og dækkeevne 2 ifølge EN 13300

Teknisk faktablad. StoColor Opticryl Satinmatt Mat indvendig akrylatmaling, glans 7, vaskbarhed klasse 1 og dækkeevne 2 ifølge EN 13300 Mat indvendig akrylatmaling, glans 7, vaskbarhed klasse 1 og dækkeevne 2 ifølge EN 13300 Egenskaber Anvendelse Egenskaber Optik mat, glans 7, ifølge EN 13300 Tekniske data Underlag Krav indvendigt til

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Opdag HEMPELs nyeste innovative og teknologiske system Silicone Fouling Relase System! + + grunder tiecoat silicone Fås i farverne: RØD SORT Dette fantastiske, biocidfrie

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2 Hvis dokumentet SOFbyg skin1 er fulgt, har vi nu en kajak beklædt med stof og imprægneret med epoxy, slebet og klar til forstærkningen med

Læs mere

Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer

Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer Kolding Kommune, Nytorv 11, 6000 Kolding byogudvikling@kolding.dk Tlf. 79 79 74 69 Revideret d. 4. september 2012. Undgå uheld og forureninger Virksomheden

Læs mere

Drift og Vedligehold. Hvidlakeret ventilationsfittings. Indholdsfortegnelse

Drift og Vedligehold. Hvidlakeret ventilationsfittings. Indholdsfortegnelse Drift og Vedligehold Hvidlakeret ventilationsfittings Denne drift- og vedligeholdelsesmanual gælder for JRV's Hvidlakeret ventilationsfittings. Den indeholder vigtige informationer om brug, vedligeholdelse

Læs mere

Sigmalife. Træbeskyttelse til professionelt arbejde SÅDAN. SIGMA.

Sigmalife. Træbeskyttelse til professionelt arbejde SÅDAN. SIGMA. Sigmalife Træbeskyttelse til professionelt arbejde SÅDAN. SIGMA. Skal træet bevare sit smukke udseende, skal det både plejes og beskyttes Lige meget hvor mange materialer, der er til rådighed i byggeindustrien,

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby. Standard malerbehandlinger og farver

Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby. Standard malerbehandlinger og farver Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby Standard malerbehandlinger og farver Gældende fra: 15. april 2016 Indhold Indhold... 2 Forord... 4 Definitioner... 4 Dokumentation... 4 Malerbehandling

Læs mere

Reparation af træ Emballage

Reparation af træ Emballage Reparation af træ Emballage 1 2 3 Knastfyld Den bedste løsning til træreparation. Knastfyld er fleksibelt, stærkt og holdbart på samme tid. Knastfyld er meget nem at bruge, og resultatet er flot, om det

Læs mere

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

FRYSESKAB F32W HN 7667. Brugervejledning

FRYSESKAB F32W HN 7667. Brugervejledning FRYSESKAB F32W HN 7667 Brugervejledning ADVARSEL: Fryseren er ikke beregnet til at blive brugt af børn uden opsyn af voksne. Børn bør instrueres om, at de ikke må lege med fryseren. GENERELT For at få

Læs mere

Alcoa Dura-Bright fælge. Flot udseende - nem vedligeholdelse

Alcoa Dura-Bright fælge. Flot udseende - nem vedligeholdelse Alcoa Dura-Bright fælge Flot udseende - nem vedligeholdelse Alcoa Dura-Bright fælge med XBR -teknologi Den slidstærke overflade, der rengøres med sæbe og vand Nu kan dine fælge tage sig allerbedst ud med

Læs mere

8360ZN-R. Montagevejledning. Brusedør hængsel med hæve/sænke funktion Nivello+ og med undersænket montering på den ene side for nemmere rengøring

8360ZN-R. Montagevejledning. Brusedør hængsel med hæve/sænke funktion Nivello+ og med undersænket montering på den ene side for nemmere rengøring Montagevejledning 8360ZN-R Brusedør hængsel med hæve/sænke funktion Nivello+ og med undersænket montering på den ene side for nemmere rengøring Model: Glas-væg 90, i plan Monteret på højre side med åbning

Læs mere

- det øger genkendeligheden og styrker personligheden

- det øger genkendeligheden og styrker personligheden - det øger genkendeligheden og styrker personligheden Du har fået svært ved at huske og finde rundt. Du flytter i plejebolig, men har svært ved at finde din egen dør. Du tager din gamle dør med, som du

Læs mere

Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012

Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012 Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012 Jeg er efterhånden blevet spurgt en del gange om tips til malerarbejde, så nu tog jeg mig sammen og lavede denne billedguide af en tanklakering. Det kunne

Læs mere

2. Fagklasse / Dekorative teknikker

2. Fagklasse / Dekorative teknikker Udvendig kabine 1. Kabinen afrenses indtil cementfiberpladen, på begge sider. 2. Væggene klargøres 3. Opsæt konsulenttapet på væggene, både udvendigt og indvendigt, samt på udvendig side af dørpladen.

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Dette er et godt forløb til den tidlige billedkunstundervisning, da eleverne skal beskæftige sig med grundlæggende male-

Dette er et godt forløb til den tidlige billedkunstundervisning, da eleverne skal beskæftige sig med grundlæggende male- 3. årgang 1-2 lektioner Læringsmål aglighed: Mulighed for tværf matematik Maleri og collage: Eleven kan anvende farvernes virkemidler til at skabe en bestemt stemning, og eleven har viden om farvelære.

Læs mere

Passiv brandsikring. Vejledning. April 2015

Passiv brandsikring. Vejledning. April 2015 Passiv brandsikring Vejledning. Reparation, inspektion og vedligehold af brandmalede stålkonstruktioner. Undersøgelse af ukendt malingstype på stålkonstruktion der skal brandmales. April 2015 SikkerhedsBranchen,

Læs mere

SÅDAN MALER DU VÆGGE OG LOFTER

SÅDAN MALER DU VÆGGE OG LOFTER Når du skal male vægge og lofteer starter du altid med lofteet. Inden har du dog afdækket gulv og lister (og evt. møbler i rummet). Afdækning før malerarbejdet - skridt for skridt Næsten alle indendørs

Læs mere

Rengøringsvejledninger

Rengøringsvejledninger og pleje af dit lakerede og oliebehandlede Pergo parketgulv Hvorfor? HOLDBAR BRUGERVENLIG EFFEKTIV Korrekt rengøring af gulvet sikrer, at det bliver vedligeholdt perfekt. Produkterne er blevet udviklet

Læs mere

GENERELT ANTENNER/PARABOLER BARNEVOGNE, CYKLER, INDKØBS- VOGNE M.M. AFFALD BIL- KNALLERTKØRSEL M.V. DØRSKILTE ALTANER

GENERELT ANTENNER/PARABOLER BARNEVOGNE, CYKLER, INDKØBS- VOGNE M.M. AFFALD BIL- KNALLERTKØRSEL M.V. DØRSKILTE ALTANER Indholdsfortegnelse GENERELT... 3 AFFALD... 3 ALTANER... 3 ANTENNER/PARABOLER... 3 BARNEVOGNE, CYKLER, INDKØBSVOGNE M.M.... 3 BIL-, KNALLERTKØRSEL M. V.... 3 DØRSKILTE... 3 FODRING AF FUGLE M.V.... 4 FORSIKRING...

Læs mere

Betjeningsvejledning. Prestige. Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse

Betjeningsvejledning. Prestige. Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Prestige Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Indholdsfortegnelse: Emballering...3 Udpakning...3 Opbevaring ubrugt...3 Opstillingsstedet...4 Installation...4 Håndtering...5

Læs mere

10 år yngre på 3 minutter

10 år yngre på 3 minutter 10 år yngre på 3 minutter Du tror ikke dine egne øjne EpiLift er den nyeste generation af Cosmeceuticals og helt uden sammenligning. Intet virker så hurtigt og effektivt som EpiLift En flaske EpiLift Instant

Læs mere

Bancada Plus Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse

Bancada Plus Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Bancada Plus Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Indholdsfortegnelse: Emballering...3 Udpakning...3 Opbevaring ubrugt...3 Opstillingsstedet...4 Håndtering...4 Elektriske anvisninger...5

Læs mere

Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler.

Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler. Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler. Du skal bruge følgende værktøjer: En arbejdsbænk med en lige kant Nogle vægte

Læs mere

ISERIT A/S. Normalistandsættelse og vedligeholdelse af boligen. vægge - lofter - gulve

ISERIT A/S. Normalistandsættelse og vedligeholdelse af boligen. vægge - lofter - gulve ISERIT A/S Normalistandsættelse og vedligeholdelse af boligen vægge - lofter - gulve 1 Vejledning til vedligeholdelse Normalistandsættelse af boligen Der er placeret mange forskellige materialer, installationer

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Læderpunsling for Dværge, Hobbitter og andre halvhjerner.

Læderpunsling for Dværge, Hobbitter og andre halvhjerner. Læderpunsling for Dværge, Hobbitter og andre halvhjerner. Arbejdstegning For at kunne punsle (dekorer) i læder, bliver man nød til at arbejde efter en tegning. Det er denne arbejdstegning det drejer sig

Læs mere

Sigma Coatings. Træbeskyttelse

Sigma Coatings. Træbeskyttelse Sigma Coatings Danmarks professionelle træbeskyttelse. Dækkende træbeskyttelse 06 Transparent træbeskyttelse 08 Grundingsolie 09 Diverse 10 2 www.sigmacoatings.dk Et af Europas førende professionelle malingsmærker.

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Blandingsbatterier til badeværelse 26_012

Blandingsbatterier til badeværelse 26_012 Blandingsbatterier til badeværelse 26_012 Livet i hjemmet stiller store krav til blandingsbatterier i badeværelset hver dag. For at sikre at alle vores blandingsbatterier til badeværelse overholder vores

Læs mere

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK 1 BRUG VAND MED OMTANKE TIL GAVN FOR PENGEPUNGEN OG MILJØET Når vi åbner for vandhanen, vasker tøj, eller går i bad, tænker vi sjældent over, hvor

Læs mere

AKB KBH HÅNDBOGEN VEDLIGEHOLDELSE 2 SÅDAN ISTANDSÆTTER DU DINE VÆGGE 2 VEDLIGEHOLDELSE AF GULVE 3

AKB KBH HÅNDBOGEN VEDLIGEHOLDELSE 2 SÅDAN ISTANDSÆTTER DU DINE VÆGGE 2 VEDLIGEHOLDELSE AF GULVE 3 AKB KBH HÅNDBOGEN VEDLIGEHOLDELSE 2 SÅDAN ISTANDSÆTTER DU DINE VÆGGE 2 VEDLIGEHOLDELSE AF GULVE 3 ISTANDSÆTTELSE AF LOFTER 4 6 RÅD TIL AT UNDGÅ FUGT 6 DU KAN SPARE 7 4 RÅD TIL AT SPARE PÅ VANDET 7 6 RÅD

Læs mere

Nybyggeri set fra rengøringsvognen (arbejdsmiljø og rengøringsforhold) Bolette Daugaard ISS Facility Services

Nybyggeri set fra rengøringsvognen (arbejdsmiljø og rengøringsforhold) Bolette Daugaard ISS Facility Services Nybyggeri set fra rengøringsvognen (arbejdsmiljø og rengøringsforhold) Bolette Daugaard ISS Facility Services Arbejdsmiljø og rengøringsforhold Affald Indretning og materialevalg Økonomi Arbejdstilsynet

Læs mere

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5.

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. De 3 vigtigste ting for en greenkeeper og pasning af en golfbane er dræn, dræn og dræn. Jo mere vand vi kan få arbejdet væk fra jorden desto bedre får græsset

Læs mere

Made in Denmark. Made in Denmark DESIGN KVALITET ISOLATION BETJENING & VEDLIGEHOLDELSE

Made in Denmark. Made in Denmark DESIGN KVALITET ISOLATION BETJENING & VEDLIGEHOLDELSE Made in Denmark Made in Denmark Denmark DESIGN KVALITET ISOLATION BETJENING & VEDLIGEHOLDELSE BETJENING AF FOLDEDØRE LIGE FLØJANTAL LUKKET POSITION Er døren monteret med terrassedørsgreb skal alle greb

Læs mere

Ifö Acrylic Nyhed! spændende badekar til indmuring B99939

Ifö Acrylic Nyhed! spændende badekar til indmuring B99939 Ifö Acrylic Nyhed! spændende badekar til indmuring B99939 Nu lancerer Ifö en serie badekar i et nyt og spændende design. Badekarrene er fremstillet i gennemfarvet akryl, som har mange fordele. På designsiden

Læs mere

Produktdatablad Maj 2013

Produktdatablad Maj 2013 Produktdatablad Maj 2013 INTERNATIONALT MASTERDOKUMENT KUN TIL PROFESSIONEL BRUG Produkt Selvnivellerende primer P565-5601, P565-5605 og P565-5607 (med HS Plus hærder) Beskrivelse P565-5601 Selvnivellerende

Læs mere

Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det

Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det Du har fået anlagt et centralt venekateter, nærmere bestemt et Hickmann-kateter. Et Hickmann-kateter bruges til at give medicin, væske eller

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL LAURA & VERONICA

RENGØRINGSMANUAL LAURA & VERONICA RENGØRINGSMANUAL LAURA & VERONICA Veronica Laura Samling og montering af hjørne beklædning. RENGØRINGSMANUAL FOR LAURA & VERONICA Varme flytning: På håndtaget illustreret herunder kan konvektions luften

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Brugervejledning. - Få balance i kroppen. Advance Mobility. Freedom

Brugervejledning. - Få balance i kroppen. Advance Mobility. Freedom - Få balance i kroppen Brugervejledning Advance Mobility Freedom For at sikre dig og din passager bedst muligt, bør du læse disse instrukser inden brug af din jogger. Vigtigt, behold denne vejledning til

Læs mere

Tekniske data for TZ-tape

Tekniske data for TZ-tape Tekniske data for TZ-tape P-touch labels er designet til at holde, uanset hvor du anvender dem. Hvad enten du har brug for en professionel labelløsning til kontoret, industrien eller hjemmet, er Brother

Læs mere

2014-2016. - naturtro og slidstærkt design

2014-2016. - naturtro og slidstærkt design Ny - naturtro og slidstærkt design 2014-2016 BEHAGELIGT OG MODERNE Den nye Novilon kollektion rummer alt-i-et; gulvene er smukke, holdbare, modstandsdygtige og nemme at rengøre, og er velegnet i stuen,

Læs mere

Brugermanual for Ecofit system

Brugermanual for Ecofit system Kære kunde, Bosal takker Dem for at have købt dette Ecofit anhængertræk system. Bosal har udviklet, produceret og dokumenteret dette produkt i overensstemmelse med de gældende standarder og direktiver.

Læs mere

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang På jagt efter historiske spor i Den Fynske Landsby 3.- 4.årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud på samme måde, som mange landsbyer gjorde på Fyn i 1800-tallet. Her

Læs mere

GUIDELINES FOR LEATHER

GUIDELINES FOR LEATHER GUIDELINES FOR LEATHER Eksempel: Elegance, pigmentforanderinger og nakkefolder ELEGANCE / NATUR / RUSTIK / SENSE - kvaliteten Elegance/Natur/Rustik/Sense er en eksklusiv lædertype af allerhøjeste kvalitet

Læs mere

Gråsten Andelsboligforening

Gråsten Andelsboligforening Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

Plantekuvøse. Sådan ser plantekuvøsen ud.

Plantekuvøse. Sådan ser plantekuvøsen ud. Plantekuvøse Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, vi har tomater, agurker, peberfrugter osv. i vores drivhuse. Juli og august er vel de største

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Når skellettet er klar til beklædning, dvs. skelettet er høvlet så der ikke er nogle skarpe kanterskelettet er lakeret med fortyndet lak

Læs mere

Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenknive hver dag. SLITBAR knive er fremstillet i høj kvalitet helt ned til den mindste detalje i et

Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenknive hver dag. SLITBAR knive er fremstillet i høj kvalitet helt ned til den mindste detalje i et SLITBAR 02_014 Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenknive hver dag. SLITBAR knive er fremstillet i høj kvalitet helt ned til den mindste detalje i et design, der giver ethvert køkken en helt speciel

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.7. Beskyttelseshjelme

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.7. Beskyttelseshjelme Beskyttelseshjelme.qxp:Layout 1 04/09/07 9:38 Side 1 At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.7 Beskyttelseshjelme Marts 2007 Erstatter At-meddelelse nr. 4.09.4 af oktober 1996 2 Hvad er en At-vejledning?

Læs mere

Vedligeholdelsesreglement For afdeling 25. Bredahlsgade Model A normalistandsættelse

Vedligeholdelsesreglement For afdeling 25. Bredahlsgade Model A normalistandsættelse Vedligeholdelsesreglement For afdeling 25. Bredahlsgade Model A normalistandsættelse A-ordningen - kort fortalt Lejeren sørger i boperioden for boligens indvendige vedligeholdelse med maling af lofter,

Læs mere

vinduet til din personlighed en revolution

vinduet til din personlighed en revolution vinduet til din personlighed en revolution n- en s- Et te e- ye le e- www.svarre.as svarre vinduet i et hus fra Egebæk Kvalitetsbyg A/S Intelligens og æstetik Det er smukt, når funktion og design giver

Læs mere

Nim Multihus 2014. Til brugere af Nim Multihus

Nim Multihus 2014. Til brugere af Nim Multihus Nim Multihus 2014 Til brugere af Nim Multihus Denne folder skal gennemlæses af alle som benytter sig af faciliteterne i Nim Multihus. Indeholder en række retningslinjer som skal overholdes. Fællesforeningen

Læs mere

KOMFORT BOLIGER INFORMATION OM HELHEDSPLANENS KOMFORTBOLIGER

KOMFORT BOLIGER INFORMATION OM HELHEDSPLANENS KOMFORTBOLIGER INFORMATION OM HELHEDSPLANENS KOMFORTBOLIGER 1 KÆRE BEBOER Denne folder handler om Helhedsplanen for Moldeparken. Den fortæller om det, som blev fremlagt på orienteringsmøde 1 i DGI Centeret den 4. april

Læs mere

VI HAR ARBEJDSDAG. Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os?

VI HAR ARBEJDSDAG. Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os? VI HAR ARBEJDSDAG Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os? MANGE TAK FOR JERES TILBUD Det er meget værdsat, når forældre og andre brugere af Hillerød Kommunes ejendomme tilbyder deres hjælp til at vedligeholde

Læs mere

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for Kroppens knogler kaldes for SKELETTET Læs om skeletter I Statens Naturhistoriske Museums samlinger er der millioner af knogler. I flere hundrede år har man indsamlet knogler fra alverdens dyr. Her er kæmpeknogler

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Smedejernsport & låge.

Smedejernsport & låge. Smedejernsport & låge. Art: 00094/95 Version: 205/0 Designet af: F&H Com A/S - Gl. Kattrupvej 4-875 Gedved Danmark - mail@fhcom.dk Produktet/ kassernes indhold: 5 0 8 9 Nr. 2 3 4 5 6 7 8 9 0 6 Beskrivelse

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 442 Offentligt J. nr. NST-101-01551 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg Spørgsmål

Læs mere

Brugsvejledning El-kedel. El-kedel

Brugsvejledning El-kedel. El-kedel DK Brugsvejledning El-kedel El-kedel Max. 1,5 Liter Min. 0,5 Liter Udpakning For at pakke apparatet ud, gør som følger: Tag apparatet ud af kassen. Fjern alle emballagens dele. Fjern eventuelle klistermærker

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring FOA Kampagne & Analyse 29. oktober 2009 Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring Denne undersøgelse er gennemført på forbundets elektroniske medlemspanel i oktober måned

Læs mere

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse

Standard-vedligeholdelsesreglement Model A normalistandsættelse Standard-vedligeholdelsesreglement udarbejdet af Boligselskabernes Landsforening, november 1998, efter reglerne i lov om leje af almene boliger - lov nr. 968 af 17. december 1997, og bekendtgørelse om

Læs mere

Beskrivelse Boligen har malede vægge, lofter, paneler, karme og skyggelister, samt gulv i depotrum.

Beskrivelse Boligen har malede vægge, lofter, paneler, karme og skyggelister, samt gulv i depotrum. Malede overflader Beskrivelse Boligen har malede vægge, lofter, paneler, karme og skyggelister, samt gulv i depotrum. Vægge Beckers, lys råhvid glans 7 0500-N, Scotte 7, væg acryl Vægge teknikrum Beckers,

Læs mere

Farver. pigmenter og teknikker på bygninger

Farver. pigmenter og teknikker på bygninger Farver pigmenter og teknikker på bygninger Indhold Farvens og malingens egenskaber Restaureringsarkitektens daglige arbejde med farver Historisk malings bestanddele med særlig vægt på pigment og bindemiddel

Læs mere

Træbeskyttelse. Træbeskyttelse

Træbeskyttelse. Træbeskyttelse Træbeskyttelse Træbeskyttelse Hold dit træværk smukt og velplejet. Træbeskyttelse hjælper med at holde dit træværk frit for råd og svamp. Særligt det danske vejr, stiller store krav til træ og træbeskyttelse.

Læs mere

Forenklet byggemåde for hastighedsvisere fra Banetjenesten.dk

Forenklet byggemåde for hastighedsvisere fra Banetjenesten.dk Btj. 16.5.2015 Forenklet byggemåde for hastighedsvisere fra Banetjenesten.dk På baggrund af erfaringer er denne ny og endnu lettere måde at lave hastighedsviserne på blevet udarbejdet. Denne Byggebeskrivelse

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

Gladsaxe Kommune Borgerservice. Tilfredshedsundersøgelse 2007. December 2007

Gladsaxe Kommune Borgerservice. Tilfredshedsundersøgelse 2007. December 2007 Borgerservice Tilfredshedsundersøgelse 2007 December 2007 Indhold med undersøgelsen og anbefalinger Tilfredshed med Borgerservice Henvendelse i Borgerservice Færdigbehandling og Godt ved besøget og gode

Læs mere

Regulering af Storå i Holstebro.

Regulering af Storå i Holstebro. Regulering af Storå i Holstebro. Beskrivelse af projektets indvirkning på Storå - 2008. Principmodel af projektet omkring Storå, set fra Storebro mod Sønderbro. Denne projektbeskrivelse er udarbejdet med

Læs mere

Man kan umiddelbart forestille sig 3 løsninger for de selvstændige og medarbejdende ægtefæller:

Man kan umiddelbart forestille sig 3 løsninger for de selvstændige og medarbejdende ægtefæller: Selvstændiges dækning ved barsel Selvstændige erhvervsdrivende og medarbejdende ægtefæller på overført indkomst har svære vilkår, hvis de skal på barselsorlov. De skal være særligt opmærksomme, hvis de

Læs mere

Kender du nogen med høreproblemer? Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen

Kender du nogen med høreproblemer? Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen Kender du nogen med høreproblemer? 5 Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen Denne brochure er nummer 5 i en serie fra Widex om hørelse og høreapparater. Kommunikation Når et menneske

Læs mere

Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt

Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND POLIT RESUMÉ Den offentlige sektor fik i tiden inden og i starten af finanskrisen lov til at vokse sig meget

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

Ryparken 204 februar 2016

Ryparken 204 februar 2016 februar 2016 Helhedsplan lundevaenget.fsb.dk Ryparken 204 februar 2016 Helhedsplanen starter hos dig! Ryparken 204 skal være prøveopgang for Lundevængets helhedsplan. Så om tre måneder skal din lejlighed

Læs mere