Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "http://vot.teknologisk.dk/12992?print=yes&cms.logging=true"

Transkript

1 Page 1 of 5 Viden om træ Konstruktiv træbeskyttelse - Viden om Træ 1/2004 Forside For at holde træ tørt og beskyttet over for vejrliget skal man følge en række hovedregler. Den vigtigste hovedregel er kendt under betegnelsen de 3 V'er "Vis Vand Væk". Dette nummer af Viden om Træ giver en introduktion til de vigtigste hovedregler. Side 2 Konstruktiv træbeskyttelse handler om at beskytte træet ved at udforme konstruktionen, så træets indhold af vand holdes så lavt som muligt. Konstruktiv træbeskyttelse betyder, at konstruktionen beskyttes mod påvirkninger fra sol og nedbør. Et højt fugtindhold i længere perioder øger risikoen for svampeangreb. Omvendt kan minimering af fugtindholdet øge træets levetid markant. Vedvarende opfugtning kan skyldes, at træet er i jordkontakt, i kontakt med vegetation, eller der er "indbyggede" vandfælder i konstruktionen. I hovedsagen handler konstruktiv træbeskyttelse om at undgå vandfælder og samtidig beskytte mod vejret dvs. regn og sol. Desværre sker der dagligt overtrædelser af de grundlæggende principper for konstruktiv træbeskyttelse. Det giver anledning til en række konflikter imellem byggeriets parter, når det er gået galt. Det er samtidig med til at øge forbruget af kemiske hjælpemidler til træbeskyttelse. Når en konstruktion skal vælges, er der en række hensyn, der skal overvejes. Ofte vejer eksempelvis de arkitektoniske hensyn tungere end hensynet til den konstruktive træbeskyttelse. Det medfører, at der stilles større krav til materialevalget og andre elementer, der samlet skal sikre træets levetid. Vejrligets påvirkning Udendørs træ påvirkes af klimaet, det vil sige sol, vind og nedbør - samt mikroorganismer. Disse forhold har stor indflydelse på træets levetid. Solens stråler nedbryder med tiden træets overflade. UV-lys nedbryder "ligninen" i træets overflade. Ligninen bortvaskes af regnvand og efterlader de farveløse cellulosefibre i overfladen og får overfladen til at fremstå grålig. Alt ubehandlet træ vejrgrånes. Nedbrydningen har dog ingen praktisk betydning for træets levetid, da denne foregår meget langsomt. Biologisk påvirkning (svampe) kan derimod nedbryde træ, når de rette betingelser er til stede. Holdes træet tørt, undgås biologiske angreb. Som en tommelfingerregel kan regnes med, at hvis træfugtigheden holdes under 20%, kan svampeangreb ikke udvikle sig. Skimmelsvampe kan dog etablere sig ved noget lavere fugtindhold. De bevirker, at facaden fremstår snavset, men udgør hovedsageligt et visuelt problem, når træet anvendes udendørs.

2 Page 2 of 5 Nærbillede af skimmelangreb på oliebehandlet gran Afdækning eller forsegling Afdækning eller forsegling af træets overside - eller endetræet - forhindrer vandopsugning. Det er én af de vigtigste hovedregler ved konstruktiv træbeskyttelse. Endetræ optager og afgiver fugt op til 100 gange hurtigere end sidetræ. Endetræet er derfor udsat for såvel kraftig udtørring og opfugtning, hvis det vender mod vejrliget. Resultatet er revner og flæk i endetræet. Ofte ses et svampeangreb udviklet fra endetræ som følge af den øgede fugtpåvirkning. Endetræsforsegling sker enkelt ved påsmøring af PVA lim (til udendørs brug) eller maling (lak kan ikke anbefales, da denne ikke kan følge med træet, når det arbejder). Endetræet bør jævnligt beskyttes med et egnet træbeskyttelsesmiddel. Der kan også anvendes andre afdækningstyper eksempelvis træ, alukappe, plast eller lignende. Det skal her sikres, at træet kan ånde, og man ikke skaber en vandfælde. Ved at indskyde et vandbræt i facaden undgås stødsamlinger og dermed fjernes en mulig fugtfælde. Side 3 Fastgørelse Ved konstruktiv træbeskyttelse af samlinger er der 2 primære problemer. Det ene skyldes lokalt øget fugtindhold i træet ved samlingsdetaljen. Det andet skyldes afsmitning fra metal på træet. Søm og skruer skal placeres så langt fra endetræet som muligt og minimum 10 gange søm-/skruediameter. Jo større dimension på såvel søm/skruer som træ, jo større afstand. Det er altid en god idé at bore for. En anden væsentlig regel er, at man skal undgå at blotte endetræet, når skruer eller søm monteres. Ved brug af sømpistoler kan sømhovedet trykkes ind i træet, hvorved fibrene knuses, og endetræet blotlægges. Dette kan give lokal opfugtning, og de rigtige betingelser for svampeangreb etableres.

3 Page 3 of 5 Ved at blotte endetræet omkring forbindelsesmidler, øges risikoen for fugtophobning. Samtidig er det vigtigt ved boltesamlinger, at der anvendes tilstrækkeligt underlag, således at træet ikke knuses, når samlingen spændes. Nogle træarter er særdeles aggressive over for metaller. Beslag og skruer udbydes i en række forskellige kvaliteter og materialer. Hvor søm, skruer og bolte og andre ståldele kommer i kontakt med materialer, der virker korroderende eksempelvis visse træarter eller typer af imprægneret træ skal der anvendes varmeforzinket eller rustfrit stål. I ekstreme tilfælde anvendes syrefast stål (kystnære, saltholdige miljø). Lærk, thuja (WRC), douglas, eg og imprægneret træ er eksempler, hvor der som udgangspunkt bør anvendes rustfrie skruer eller varmeforzinkede søm med høj beskyttelsesgrad. EL-forzinkede skruer er typisk utilstrækkeligt beskyttet og giver løbere. Samtidig skal man være opmærksom på - specielt for tungere træarter - at forboring kan være nødvendig. Rustfri skruer har ikke samme styrke, og skruens kærv ødelægges lettere. Fugtindhold Det er vigtigt, at træ, som indbygges i konstruktioner, har det rette fugtindhold, og at træet kan "arbejde" uhindret ved ændringer i fugtindholdet. Forbindelsesmidler og fuger skal kunne optage de fugtafhængige bevægelser. Hældning Skrå afskæringer leder vandet bort og mindsker fugtoptagelsen i endetræet. Det har erfaringsmæssigt vist sig, at en hældning på minimum 1:5 sikrer, at vandet løber af uden, at det opsuges i træet. En skrå afskæring hindrer ikke, at der med tiden opstår revner i endetræet som følge af gentagen opfugtning og udtørring. Udhæng Tagudhæng beskytter vægbeklædning og døre mod slagregn og sol. Jo større udhæng, desto bedre beskyttelse mod vejrliget. Som en tommelfingerregel skal udhænget være minimum cm ved en højde på 4 m for at sikre mod fugtpåvirkning af facaden. En malet overflade sikrer mod misfarvning fra overfladeskimmel og snavs. Undlades udhæng, har det nogle konsekvenser for facadens levetid og udseende. Glatte facader uden udhæng og fremspring vejrgrånes anderledes end facader, hvor der er skyggevirkning - eksempelvis fra vandbrædder. Det arkitektoniske ønske er ofte en sølvgrå overflade på ubehandlet træ. Dette er dog meget vanskeligt at opnå i det danske klima. Facaden fremstår i stedet uens farvet med områder, der er mere sorte, og hvor angreb fra skimmelsvampe er tydelige. Vejrpåvirkningen er samtidig forskellig afhængig af retningen. Således vil sydvendte facader patinere meget anderledes sammenlignet med øst- og nordvendte facader. Misfarvede facader kan afrenses og efterfølgende overfladebehandles. Undlader man at overfladebehandle efter afrensning, vil facaden hurtigt angribes af skimmelsvampe igen, og facaden vil snart se snavset ud. Side 4 Drypnæse

4 Page 4 of 5 Anvendelse og udformning af drypnæser eller drypkanter har betydning for træets levetid. Alle vandrette afslutninger bør udføres med en drypnæse, så vandet bliver ledt bort fra træets overflade. Drypkanter kan udføres med eller uden hældning - evt. suppleret med en not. Man skal være opmærksom på, at der skal være en minimumsafstand fra drypkant til det underliggende materiale. Som en tommelfingerregel skal afstanden være minimum 8 mm for at undgå, at vanddråber sidder fast og suges op i endetræet. Der ses begyndende nedbrydning og afskalning af maling. Årsagen er den manglende afstand mellem lodret og vandret glasliste. Fri af jord For at begrænse opsprøjt fra terræn til træ på facader og stolper bør afstanden til underlag af jord og græs være minimum mm. Afstanden kan reduceres til mm, hvis terrænet er dækket af et stenlag. Konstruktionen skal holdes fri af græs og anden vækst for at undgå, at den mikrobiologiske aktivitet øges. Endetræsforsegling er altid en god idé og bør udføres regelmæssigt. Træets levetid forkortes, når konstruktionen ikke holdes fri af vegetation. Trædimension Dimensionen på træet har også en betydning for levetiden. En tynd dimension gør det lettere for fugten at fordampe og giver dermed det enkelte bræt en relativ stor overflade i forhold til volumen. Det betyder, at træet hurtigere og lettere tørrer efter en opfugtning, og dermed mindskes risikoen for angreb af råd og svamp. Ved jordkontakt forholder det sig omvendt. Her er en tyk dimension at foretrække.

5 Page 5 of 5 Orientering Et grundlæggende kendskab til træets opbygning kan med fordel udnyttes ved konstruktiv træbeskyttelse. Specielt 2 centrale forhold bør kendes marvsidens og træfibrenes orientering. Marvsiden også kaldet retsiden (den side, der vendte ind mod træets midte) vendes ud mod vejrliget. Kernetræ indeholder kernestoffer og er fra naturens side bedre beskyttet mod nedbrydning. Splintsiden også kaldet vrangsiden (den side, der vendte ud mod barken) vendes væk fra vejrliget. Samtidig er tendensen til revner og vindridser i overfladen mindre i kernetræ end i splinttræ. Lodret beklædning er mindre udsat for regnpåvirkning, fordi vandet hurtigere løber af konstruktionen. Vandret beklædning har dog den fordel, at de nederste brædder, der er mest udsat for vejrliget, lettere kan udskiftes. HOVEDREGLERNE For at holde træet tørt og beskyttet over for vejrliget bør en række "hovedregler" kendes. De forskellige hovedregler er i fokus ved forskellige bygningsdetaljer. Afdækning og forsegling Samlinger og fastgørelse Orientering Fugtindhold Hældning Udhæng Drypnæse Fri af jord Trædimension For yderligere information kontakt Niels Morsing nmo@teknologisk.dk Telefon: Dokumentinfo Dokument ID: 12992,4 Dokumenttype: Artikel Sidst godkendt: 23. december 2011 Sidst revideret: 3. maj 2004 Udskrevet: 19. april 2012 Copyright 2012 Viden om træ

MONTERINGSVEJLEDNING

MONTERINGSVEJLEDNING MONTERINGSVEJLEDNING JABO Type VI J1003 Art.-nr 503 Type VI Medfølgende dele x2 x4 9x9 x2 90 9x9 90 380 210 9x9 90 382 x 2x19,5 x2 00 x1 11,5x11,5 x10 4,5x1 92,8 x4 2x19,5 2x19,5 04 x1 59 x9 x2 2x19,5

Læs mere

CEMBRIT WINDSTOPPER. Cembrit Windstopper. Vindspærreplader til nybyg og renovering

CEMBRIT WINDSTOPPER. Cembrit Windstopper. Vindspærreplader til nybyg og renovering Cembrit Windstopper Vindspærreplader til nybyg og renovering Bag Facaden Moderne byggerier ser ens ud udefra. Stærke, sunde og fejlfri. Flotte facader og smukke beklædninger. Men bag facaden er der stor

Læs mere

Terrasse og facade. www.keflico.com

Terrasse og facade. www.keflico.com Terrasse og facade i hårdttræ www.keflico.com Miljø FSC certificeret terrasse og facade Miljøet er vigtigt for os alle og derfor er efterspørgslen på miljøcertificeret træ stigende. Keflico ønsker at tilbyde

Læs mere

DSB Kolonnehus Svenstrup J.

DSB Kolonnehus Svenstrup J. DSB Kolonnehus Svenstrup J. Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Start med at lime de fire stykker med murstensmønster samt de to stykker med hul der

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

Eter-Color. et naturligt og stærkt valg. Gennemfarvet fibercement. Stærk kvalitet naturlige, spændende farver. Minimal vedligeholdelse

Eter-Color. et naturligt og stærkt valg. Gennemfarvet fibercement. Stærk kvalitet naturlige, spændende farver. Minimal vedligeholdelse August 2012 2.122 DK Eter-Color et naturligt og stærkt valg Gennemfarvet fibercement Stærk kvalitet naturlige, spændende farver Minimal vedligeholdelse Til alle slags facader Eter-Color er en vejrbestandig

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Vedligeholdelsesvejledning

Vedligeholdelsesvejledning Drift & Vedligehold. Kviste Kompaniet Vesterbæk. Vedligeholdelsesvejledning (I denne vejledning vil Kviste Kompagniet Vesterbæk være benævnt KKV) Tyndpladebeklædninger Hvis kvisten er beklædt med zink/kobber/aluminium

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

8360ZN-R. Montagevejledning. Brusedør hængsel med hæve/sænke funktion Nivello+ og med undersænket montering på den ene side for nemmere rengøring

8360ZN-R. Montagevejledning. Brusedør hængsel med hæve/sænke funktion Nivello+ og med undersænket montering på den ene side for nemmere rengøring Montagevejledning 8360ZN-R Brusedør hængsel med hæve/sænke funktion Nivello+ og med undersænket montering på den ene side for nemmere rengøring Model: Glas-væg 90, i plan Monteret på højre side med åbning

Læs mere

DATA BLAD 1 : 1 KABELBAKKE MED LÅS. Type nr. A A1 A2 A3 B B1 C D E F

DATA BLAD 1 : 1 KABELBAKKE MED LÅS. Type nr. A A1 A2 A3 B B1 C D E F DATA BLAD 1 : 1 KABELBAKKE MED LÅS SILTEC kabelbakke med lås er en ny patenteret bakke, hvor man kan sy ledninger og slanger ind og ud uden brug af værktøj og clips til fastgørelse. Denne bakke er særdeles

Læs mere

Tinggårdens Hegns- og Have regler

Tinggårdens Hegns- og Have regler Tinggårdens Hegns- og Have regler TINGGÅRDENS HEGNS- OG HAVE REGLER... 1 HEGNS- OG HAVE REGLER VEDTAGET PÅ STORMØDET 16.05 2001... 3 Opsætning af hegn efter nedenstående anvisning.... 3 Farver:... 3 Trådhegn:...

Læs mere

Samle- og opstillingsvejledning Carport 300 x 500

Samle- og opstillingsvejledning Carport 300 x 500 Samle- og opstillingsvejledning Carport 300 x 500 Tillykke med købet af deres nye carport! For at lette opstilling og montering anbefaler vi, at man starter med at sortere træelementer og beslag, skruer

Læs mere

Magnesiumoxid-plader

Magnesiumoxid-plader Magnesiumoxid-plader Vindtæt afdækning i lette facader Tommy Bunch-Nielsen, Typiske konstruktionsopbygninger 1 ppm 28-09-2015 MgO pladers sammensætning Magnesiumoxid og magnesiumklorid danner bindemiddel

Læs mere

Svind. Materialelære. Fig. 23 (fra publikationen Træ og Træmatrialer)

Svind. Materialelære. Fig. 23 (fra publikationen Træ og Træmatrialer) Svind Fig. 23 (fra publikationen Træ og Træmatrialer) Svind og udvidelse I det stående træ er vandindholdet meget stort - så stort, at der i den mest vandrige del af stammen, splinten, ofte er mere vand

Læs mere

Stikfals MONTERINGSVEJLEDNING

Stikfals MONTERINGSVEJLEDNING 2012 Stikfals MONTERINGSVEJLEDNING 2 VMZ Stikfals Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse VMZ stikfals side 4 Produktinformation/anbefalinger side 5 Paneler side 6 Tilbehør side 8 Fastgørelse/befæstigelse

Læs mere

Passiv brandsikring. Vejledning. April 2015

Passiv brandsikring. Vejledning. April 2015 Passiv brandsikring Vejledning. Reparation, inspektion og vedligehold af brandmalede stålkonstruktioner. Undersøgelse af ukendt malingstype på stålkonstruktion der skal brandmales. April 2015 SikkerhedsBranchen,

Læs mere

En stærk dansk belægningsløsning. Maskinlægningssten. - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes

En stærk dansk belægningsløsning. Maskinlægningssten. - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes En stærk dansk belægningsløsning Maskinlægningssten - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes SF -Sten. IBF SuperLock. Forside: SF -Sten. er IBF leverer en lang række belægningssten til maskinlægning.

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring 1 7218 Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: 1. Sokkel har kun fået K1 i forhold til K2 i ny rapport. 2. Østgavlens træbeklædning er ikke nævnt og har fået K3 i ny rapport. 3. Læmur er ikke nævnt

Læs mere

PAROC Stenuld et stensikkert valg

PAROC Stenuld et stensikkert valg PAROC Stenuld et stensikkert valg Hvorfor sige nej til tryghed, når det nu ikke koster ekstra? Én ting er stensikker I dag er der vist ikke mange, der tvivler på, at den vigtigste årsag til den truende

Læs mere

7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16

7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16 7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16 Willab Garden 2015-11 VIGTIGT! Læs hele monteringsanvisningen, inden du påbegynder monteringen! Hvis anvisningerne ikke

Læs mere

Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram)

Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram) Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram) DE FØRSTE 4 UGER Du får en støvle (Rom Walker) på foden, så din fod sidder i spidsfods stilling. Din fod skal være i støvlen hele døgnet i 4 uger. Du

Læs mere

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5.

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. De 3 vigtigste ting for en greenkeeper og pasning af en golfbane er dræn, dræn og dræn. Jo mere vand vi kan få arbejdet væk fra jorden desto bedre får græsset

Læs mere

Gode rum. Moelven Bolig akustik 2016. Paneler til loft

Gode rum. Moelven Bolig akustik 2016. Paneler til loft Gode rum Moelven Bolig akustik 2016 Paneler til loft Indledning Moelven Bolig akustik 2016 PANELER TIL LOFT: Designs Opbygning Montagevejledning Vedligeholdelse Teknisk Info Kerto Eg Hvid Akustikpaneler

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

ELEKTRISK HØJDEJUSTERBART BORD. ConSet - TYPE 501-11, 3 - BEN BRUGSANVISNING OG MONTAGE VEJLEDNING ADVARSEL VIGTIGE INFORMATIONER!

ELEKTRISK HØJDEJUSTERBART BORD. ConSet - TYPE 501-11, 3 - BEN BRUGSANVISNING OG MONTAGE VEJLEDNING ADVARSEL VIGTIGE INFORMATIONER! ELEKTRISK HØJDEJUSTERBART BORD ConSet - TYPE 501-11, 3 - BEN BRUGSANVISNING OG MONTAGE VEJLEDNING DA NO ADVARSEL VIGTIGE INFORMATIONER! De bør ABSOLUT læse denne brugsanvisning og montage vejledning før

Læs mere

Projektering af synlige betonoverflader

Projektering af synlige betonoverflader Projektering af synlige betonoverflader Tjekliste til anvendelse i projekteringen af betonkonstruktioner med synlige betonoverflader Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut, Søren F. Johansen, Dalton

Læs mere

Sommerens flotteste havebænk

Sommerens flotteste havebænk Sommerens flotteste havebænk 0 Gør Det Selv 7/2000 Med denne bænk får du et flot espalier og alle tiders siddeplads, så du kan nyde årets blomster og planter på nærmeste hold. Hele herligheden kan bygges

Læs mere

Bygningsdel Dato : 2012-05-20 Arbejdsbeskrivelse Let facadebeklædning, HardiePlank un Rev.dato : Bygningsbeskrivelse Side : 1/1

Bygningsdel Dato : 2012-05-20 Arbejdsbeskrivelse Let facadebeklædning, HardiePlank un Rev.dato : Bygningsbeskrivelse Side : 1/1 Bygningsbeskrivelse Side : 1/1 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Let facadebeklædning, HardiePlank un Ansvarsfraskrivelse Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet i Byggecentrums beskrivelsesprogram

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11. Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m.

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11. Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m. At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11 Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m. November 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal

Læs mere

JAMES HARDIE. HardiePlank brædder. HardiePanel plader - HardieLinea

JAMES HARDIE. HardiePlank brædder. HardiePanel plader - HardieLinea HardiePlank brædder HardiePanel plader - HardieLinea Fibercement - kort fortalt Hvad er fibercement? Fibercement er den tekniske betegnelse for det byggemateriale, der anvendes til Cembrits tag- og facadeprodukter,

Læs mere

Vejledning om badeværelse

Vejledning om badeværelse Vejledning om badeværelse 1. Generel info om badeværelset 2. Toilette 3. Gulvarme 4. Etablering af vaskesøjle 5. Rengøring af gulvafløb (a c) 6. Rensning af ventilations udsugningsventil (a c) 7. Rens

Læs mere

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11 Noterne til værktøjet indeholder de supplerende informationer og emner, som underviser kan anvende til at opnå en dybere indsigt i værktøjet. Noterne bør erstattes af undervisers egne erfaringer og oplevelser

Læs mere

_ B-135-04.2016 L O F T - I N S P I R AT I O N

_ B-135-04.2016 L O F T - I N S P I R AT I O N B-135-04.2016 L O F T - I N S P I R AT I O N Promoting sustainable forest management- For more info - "www.pefc.org" Forestia Inspiration Hvad enten du bygger nyt eller renoverer, kan du opfylde drømmen

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Center for Bygninger, Konstruktion

Center for Bygninger, Konstruktion Københavns Kommune N O T A T VEDR.: DATO: 20. oktober 2005 REV.: 8. februar 2016 FRA: Konstruktion INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Formål... 3 2 Generelt... 3 3 Åbning mellem 2 stolper (for eks. flytning af dørhul)...

Læs mere

Moelven ColourWood. Moelven ColourWood er forbehandlet træbeklædning som findes i mange farvevarianter. ColourWood Beklædning

Moelven ColourWood. Moelven ColourWood er forbehandlet træbeklædning som findes i mange farvevarianter. ColourWood Beklædning ColourWood Beklædning Moelven ColourWood en miljørigtig og funktionel facadeløsning Moelven ColourWood er forbehandlet træbeklædning som findes i mange farvevarianter Oprindelse: Moelven ColourWood bliver

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

vinduet til din personlighed en revolution

vinduet til din personlighed en revolution vinduet til din personlighed en revolution n- en s- Et te e- ye le e- www.svarre.as svarre vinduet i et hus fra Egebæk Kvalitetsbyg A/S Intelligens og æstetik Det er smukt, når funktion og design giver

Læs mere

HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND. Norddjurs Kommune 2013 TEKNIK OG MILJØ

HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND. Norddjurs Kommune 2013 TEKNIK OG MILJØ TEKNIK OG MILJØ HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND Norddjurs Kommune 2013 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Vejledende retningslinier

Læs mere

It og telekommunikation

It og telekommunikation Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering It og telekommunikation Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

TROVÄRDIG Stegepander

TROVÄRDIG Stegepander 27_015 TROVÄRDIG Stegepander Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret. TROVÄRDIG er vores bedste stegepander med non-stick belægning, udviklet med fokus på kvalitet og funktion. Vi garanterer,

Læs mere

Sådan vedligeholder du dine lædermøbler

Sådan vedligeholder du dine lædermøbler Sådan vedligeholder du dine lædermøbler Selvom læder er et holdbart og robust materiale, så kræver det vedligeholdelse for at få det flotteste resultat der holder længst. Som udgangspunkt skal man altid

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12125

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12125 SKØNSERKLÆRING J.nr. 12125 Besigtigelsesdato: Ejendommen er besigtiget tirsdag d. 6. november i tidsrummet mellem kl. 10:00 og 12:00. Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

Byg sådan 1. Efterisolering af loft. paroc.dk PAROC PROTECTION. Isoleringen der beskytter mod brand og fugt

Byg sådan 1. Efterisolering af loft. paroc.dk PAROC PROTECTION. Isoleringen der beskytter mod brand og fugt Byg sådan 1 Efterisolering af loft paroc.dk PAROC PROTECTION Isoleringen der beskytter mod brand og fugt Januar 2013 HVIS DU ØNSKER AT SPARE ENERGI, ER DET EFFEKTIVT AT BEGYNDE MED LOFTET Varme stiger

Læs mere

Årsafslutning i SummaSummarum 4

Årsafslutning i SummaSummarum 4 Årsafslutning i SummaSummarum 4 Som noget helt nyt kan du i SummaSummarum 4 oprette et nyt regnskabsår uden, at det gamle (eksisterende) først skal afsluttes. Dette betyder, at det nu er muligt at bogføre

Læs mere

www.dlh.dk Terrasseguide

www.dlh.dk Terrasseguide www.dlh.dk Terrasseguide HÅRDTTRÆ Med det rigtige valg får du den største glæde i mange år frem Sådan kommer du i gang Denne guide præsenterer et udvalg af de mest gængse og mest anvendte terrassebrædder.

Læs mere

Montagevejledning til Carport 660 x 650 /330 cm. Vare nr. model 9633312

Montagevejledning til Carport 660 x 650 /330 cm. Vare nr. model 9633312 Montagevejledning til Carport 660 x 650 /330 cm. Vare nr. model 9633312 660 cm 650 cm 336 cm Læs denne vejledning grundigt igennem. Undersøg om materialelisten stemmer overens med det leverede. Mangler

Læs mere

- det øger genkendeligheden og styrker personligheden

- det øger genkendeligheden og styrker personligheden - det øger genkendeligheden og styrker personligheden Du har fået svært ved at huske og finde rundt. Du flytter i plejebolig, men har svært ved at finde din egen dør. Du tager din gamle dør med, som du

Læs mere

Tandlæger, kliniske tandtekniker og klinikassistenter

Tandlæger, kliniske tandtekniker og klinikassistenter Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Tandlæger, kliniske tandtekniker og klinikassistenter Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde

Læs mere

EG Slotsplanke. Planker til fastmontering på strøer, svømmende samt fuldklæbning.

EG Slotsplanke. Planker til fastmontering på strøer, svømmende samt fuldklæbning. Planker til fastmontering på strøer, svømmende samt fuldklæbning. 1 Dimensioner Tykkelse: Bredde: Længde: 21 mm 260 mm 1200 + 2400 mm Opbygning Hørning Slotsplanke leveres lamineret af 6 mm europæisk eg,

Læs mere

Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ

Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ Oplæg til beskrivelsespositioner for: Rev. 02.12.04 Amroc cementspånplader anvendt som facadebeklædning på underlag af træ Leverandør: Holbæk Byggemateriale Compagni A/S, tlf. 59 44 12 00 www.hbc-as.dk

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

I det efterfølgende er der, til inspiration, via eksempler beskrevet, hvorledes de forskellige prncipper og metoder med fordel kan kombineres.

I det efterfølgende er der, til inspiration, via eksempler beskrevet, hvorledes de forskellige prncipper og metoder med fordel kan kombineres. I det efterfølgende er der, til inspiration, via eksempler beskrevet, hvorledes de forskellige prncipper og metoder med fordel kan kombineres. Stavparket klæbet på krydsfiner og udlagt svømmende på beton

Læs mere

HardiePlank Brædder i fibercement

HardiePlank Brædder i fibercement HardiePlank Brædder i fibercement www.cembrit.dk Fremtidens træværk Det suveræne alternativ til træbrædder HardiePlank brædder ligner til forveksling træ, men er fremstillet af miljøvenligt fibercement

Læs mere

KØLESKAB K45W HN 7774. Brugervejledning

KØLESKAB K45W HN 7774. Brugervejledning KØLESKAB K45W HN 7774 Brugervejledning GENERELT Dette køleskab er kun beregnet til brug i private husholdninger til at holde madvarer, frugt og drikkevarer nedkølet. INSTALLATION 1. Vip ikke køleskabet

Læs mere

Bilag 9. Henvendelser i den supplerende høring og forvaltningens bemærkninger

Bilag 9. Henvendelser i den supplerende høring og forvaltningens bemærkninger KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 9. Henvendelser i den supplerende høring og forvaltningens bemærkninger På baggrund af høringssvar

Læs mere

Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund

Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund Debatoplæg Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund LEGO parkeringshus Indkaldelse af forslag og idéer Oktober 2014 1 LEGO Koncernen har søgt Billund Kommune om tilladelse til at bygge et nyt parkeringshus

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Forside Sjakbajsen som leder Emne: Skilleblad: 2 Undervisningsministeriet. Marts 2009. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg

Læs mere

2. Tage med en hældning på 15 til 34 grader

2. Tage med en hældning på 15 til 34 grader 2. Tage med en hældning på 15 til 34 grader 2.1. Arbejde ved tagfod og på tagfladen på tage med en hældning på 15 til 34 grader Ansatte, der arbejder og færdes på tage med en hældning på 15 til 34 grader,

Læs mere

6150 9135935 MOSRIVE / STENRIVE 100 CM.

6150 9135935 MOSRIVE / STENRIVE 100 CM. 6150 9135935 MOSRIVE / STENRIVE 100 CM. Samle vejledning Bruger vejledning Vedligeholdelse Reservedele DAVIDSENshop.dk Industrivej 36 DK-6580 Vamdrup Tlf.: 78 77 48 00 e-mail: mail@davidsenshop.dk REGLER

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Begrundelse for og kommentarer til vedtægtsændringer foreslået af bestyrelsen November 2015 1 Baggrund På den ekstraordinære generalforsamling

Læs mere

Læderpunsling for Dværge, Hobbitter og andre halvhjerner.

Læderpunsling for Dværge, Hobbitter og andre halvhjerner. Læderpunsling for Dværge, Hobbitter og andre halvhjerner. Arbejdstegning For at kunne punsle (dekorer) i læder, bliver man nød til at arbejde efter en tegning. Det er denne arbejdstegning det drejer sig

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at:

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at: Krav om cooling off-periode for alle (også SMV) revisorer inden ansættelse i tidligere reviderede virksomheder Det nye ændringsdirektiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Vejledning for fjerkræhold i boligområder.

Vejledning for fjerkræhold i boligområder. Vækst og Bæredygtighed Dato: 21/10/2015 Vejledning for fjerkræhold i boligområder. For yderligere information kontakt Holbæk Kommune ved: Landbrugsteamet Telefon: 72362505 Mail: landbrug@holb.dk 0 Indhold:

Læs mere

Havnestiger - Produktbeskrivelse

Havnestiger - Produktbeskrivelse Dato 2007-09-17 Havnestiger - Produktbeskrivelse Bagh & Co A/S har i mange år produceret tagstiger, som især afsættes til Sverige. Stigerne er nu videreudviklet til anvendelse som nødstiger i havne. Da

Læs mere

Toiletløsninger. Toiletløsninger som dækker alle behov. Nøglefærdige direkte fra fabrik Leveret på færdigt fundament

Toiletløsninger. Toiletløsninger som dækker alle behov. Nøglefærdige direkte fra fabrik Leveret på færdigt fundament som dækker alle behov Nøglefærdige direkte fra fabrik Leveret på færdigt fundament Markedets mest fleksible løsninger Toiletbygning Silkeborg 1 ZENZO TOILETS www.zenzo.dk zenzo@zenzo.dk Tel: 70271900 og

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. februar 2012 FM 2012/X Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra udvalget

Læs mere

AFGØRELSE i sag om placering af dobbelthus på ejendommen, beliggende Stisager 11 i Glostrup Kommune

AFGØRELSE i sag om placering af dobbelthus på ejendommen, beliggende Stisager 11 i Glostrup Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 4. september 2014 J.nr.: NMK-33-02549 Ref.: ARS-NMKN AFGØRELSE i sag om placering af dobbelthus på ejendommen, beliggende

Læs mere

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling:

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling: Tørring Friluftstørring og lagring Stabling Stabling af træ har overordentlig stor betydning for opnåelse af en god og ensartet ovntørring. Ved stablingen bør det tilstræbes at opbygge træstablen på en

Læs mere

Hydropanel. when performance matters. Laboratorier sygehuse Svømmehaller Baderum Storkøkkener Hoteller og restauranter Modulbyggerier.

Hydropanel. when performance matters. Laboratorier sygehuse Svømmehaller Baderum Storkøkkener Hoteller og restauranter Modulbyggerier. Nov 2015 3.123 DK Hydropanel when performance matters Laboratorier sygehuse Svømmehaller Baderum Storkøkkener Hoteller og restauranter Modulbyggerier Hydropanel Hydropanel indoor og vådrum Hydropanel er

Læs mere

scandic Scandic markisen er en yderst elegant og robust, fuldkassettemarkise, som vil klæde et hvert hus.

scandic Scandic markisen er en yderst elegant og robust, fuldkassettemarkise, som vil klæde et hvert hus. scandic Scandic markisen er en yderst elegant og robust, fuldkassettemarkise, som vil klæde et hvert hus. Til fremtidens bolig er det nu muligt at styre en meget stor del af de tekniske installationer

Læs mere

Hængsler: 3 stk. hamborghængsler, 130 mm, varmforzinket stål, retkantede hjørner, placering i henhold til tegning

Hængsler: 3 stk. hamborghængsler, 130 mm, varmforzinket stål, retkantede hjørner, placering i henhold til tegning NY TERRASSEDØR 2 - BESKRIVELSE Generelt Varmings Tegnestue har i foråret/sommeren 2012 redigeret eksisterende tegningsmateriale samt udarbejdet supplerende tegningsmateriale for Kulturstyrelsen. Redigeringen

Læs mere

Kender du nogen med høreproblemer? Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen

Kender du nogen med høreproblemer? Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen Kender du nogen med høreproblemer? 5 Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen Denne brochure er nummer 5 i en serie fra Widex om hørelse og høreapparater. Kommunikation Når et menneske

Læs mere

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER Vigtige sikkerhedsforanstaltninger.... 02 Advarsel.... 03 Apparatets dele.... 05 Sådan samles juiceren.... 07 Tips vedr. betjening... 09 Tips vedr. ingredienser...

Læs mere

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Notat vedr. adgang til at annullere udbud, angivelse af loft på tilbudssummer samt konsekvenser i relation til besparelsespotentiale (jf. Arbejdsretsdommen af

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt Udgivet december 2007 Udgivet af Personalestyrelsen

Læs mere

Luxe-Line Twin og Single: Specialfremstillet smykke til dit hus. Luxe-Line Twin: Isoleret dobbelt garagedør Luxe-Line Single:Isoleret enkelt sidedør

Luxe-Line Twin og Single: Specialfremstillet smykke til dit hus. Luxe-Line Twin: Isoleret dobbelt garagedør Luxe-Line Single:Isoleret enkelt sidedør Luxe-Line Twin og Single: Specialfremstillet smykke til dit hus. Luxe-Line Twin: Isoleret dobbelt garagedør Luxe-Line Single:Isoleret enkelt sidedør Flot design, isoleret og let at anvende Med introduktionen

Læs mere

Nordic Human Factors Guideline Dansk Case Study nr. 3

Nordic Human Factors Guideline Dansk Case Study nr. 3 Nordic Human Factors Guideline Dansk Case Study nr. 3 Rampeanlæg på E20 ved Ringsted Øst Lene Herrstedt Gabriel Helmers 26. juni 2014 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold 1.

Læs mere

Gennemfarvet facadeplade fra Power-Board

Gennemfarvet facadeplade fra Power-Board Gennemfarvet facadeplade fra Power-Board Projektering og anvendelse Indhold Power Board - C plader Power Board - C montering Detaljer 5 Facader byggeeksempler 6 Power Board -C Plank 7 Power Board - C Plank

Læs mere

APP Tagdækning - Lægning af APP-papper 2 dage kursus

APP Tagdækning - Lægning af APP-papper 2 dage kursus APP Tagdækning - Lægning af APP-papper 2 dage kursus Undervisningsministeriet. Maj 2012. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med faglærer John Rosenmeyer

Læs mere

Smedejernsport & låge.

Smedejernsport & låge. Smedejernsport & låge. Art: 00094/95 Version: 205/0 Designet af: F&H Com A/S - Gl. Kattrupvej 4-875 Gedved Danmark - mail@fhcom.dk Produktet/ kassernes indhold: 5 0 8 9 Nr. 2 3 4 5 6 7 8 9 0 6 Beskrivelse

Læs mere

Sigmalife. Nyt liv til dit træværk SÅDAN. SIGMA.

Sigmalife. Nyt liv til dit træværk SÅDAN. SIGMA. Sigmalife Nyt liv til dit træværk SÅDAN. SIGMA. Nyt liv til dit træværk Lige meget hvor mange nye materialer, der kommer til byggeindustrien, er træ stadig særdeles populært. Hvordan kan det være? Træ

Læs mere

VEJLEDNING TIL ERKLÆRING VED FRAVALG AF BYGGESKADEFORSIKRING

VEJLEDNING TIL ERKLÆRING VED FRAVALG AF BYGGESKADEFORSIKRING VEJLEDNING TIL ERKLÆRING VED FRAVALG AF BYGGESKADEFORSIKRING Byggeri Center for Miljø og Energi Teknik og Miljø Aarhus Kommune 2016 Ejerdokumentation for byggeriets opførelse Afgives i forbindelse med

Læs mere

Plantekuvøse. Sådan ser plantekuvøsen ud.

Plantekuvøse. Sådan ser plantekuvøsen ud. Plantekuvøse Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, vi har tomater, agurker, peberfrugter osv. i vores drivhuse. Juli og august er vel de største

Læs mere

Måling af graffiti i Frederiksberg Kommune

Måling af graffiti i Frederiksberg Kommune Måling af graffiti i Frederiksberg Kommune Delrapport nummer 5 Uge 39-2014 Rostra Kommunikation & Research A/S Indhold Baggrund og formål... 4 Konklusioner... 5 Fordelingen på individuelle ruter... 6 Rute

Læs mere

En stærk dansk betonløsning. Græsarmering. - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes

En stærk dansk betonløsning. Græsarmering. - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes En stærk dansk betonløsning Græsarmering - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes Modulserien. Forside: Modulserien. Produkt IBF Græsarmering giver frodige og grønne, men samtidig kørefaste,

Læs mere

Montagevejledning til Proff Litho- og Grafikpresse

Montagevejledning til Proff Litho- og Grafikpresse Montagevejledning til Proff Litho- og Grafikpresse TofKo - Nørremarksvej 27-9270 Klarup Tlf.: 9831 7711 - Fax: 9831 7755 - E-mail: info@tofko.com - www.tofko.com Tillykke med din nye Norup grafikpresse

Læs mere

Siddende meditation nyttige tips

Siddende meditation nyttige tips Siddende meditation nyttige tips Det betaler sig at bruge tid på at finde den siddestilling der passer dig bedst. Hensigten er at du sidder behageligt, stabilt, med ret, men ikke stiv ryg. Det er fint

Læs mere

Sygefraværspolitik i Statens Administration

Sygefraværspolitik i Statens Administration Side 1 af 6 Sygefraværspolitik i Statens Administration 27. april 2011 Indhold Formål... 1 Hvornår og hvordan melder du dig syg?... 2 Hvornår og hvordan melder du dig rask?... 2 Kontakt til den sygemeldte

Læs mere