NorthStars englelyd - skræddersyet til kirker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NorthStars englelyd - skræddersyet til kirker"

Transkript

1 NorthStars englelyd - skræddersyet til kirker Roskilde Domkirke har fået Englelyd Præsterne er blevet mere klare i mælet efter, at NorthStar har færdiggjort lydinstallationen i kirken. Flere tusinde mennesker var i juledagene samlet i kirken og alle kunne for engangs skyld høre hvert et ord. For at sikre nøjagtigheden af lydsimuleringen og en uvildig vurdering af det færdige resultat allierede menighedsrådet sig med en uvildig akustiker - Jan Voetmann fra DTU. Hans konklusion var, at resultat blev bedre end lovet. Det er så perfekt, som vi forestillede os. Vi kan tydeligt høre forskel fra før og nu, endda i en grad så folk spontant kommer hen og siger det, fortæller formanden for Roskilde Domsogns kirkebygningsudvalg, Per Hors. Det store højttaleranlæg består af mere end 100 højttalere fordelt i grundplan og pulpitur, samt avanceret computerstyring og en forstærkerkapacitet på over watt. Nu lyder det meget kompliceret, men for den daglige bruger er betjeningen enkel. Den består kun af et lille betjeningspanel med 5 drejeknapper og et lyspanel, der viser de aktuelle indstillinger. Lydanlægget i Roskilde Domkirke er blevet til gennem en avanceret proces. At håndtere en efterklangstid på 7-8 sekunder kræver ekspertise for at sikre en tydelig og ensartet lyd overalt i kirkerummet. Sammen med Bose har NorthStar skabt en 3D computermodel af kirken, som blev brugt til at simulere forskellige lydmodeller for at finde den optimale løsning.

2 højttalere i 2 delay-kæder og en højttaler i sideskibet. Resultatet af dette er fuld lyddækning og høj taleforståelighed i hele kirken. Ved kirketjenerpladsen er der opsat volumeknap og input stik for ipod/pc/cd. Bogø Kirke Bogø Kirke fra 1500-tallet, ligger smukt placeret på nordsiden af Bogø, med udsigt til Ulvsund og Sydsjælland. Kirken har nu fået et tiltrængt lydanlæg, og det har der ikke været, i de 500 år kirken har eksisteret. Ansgars Kirke i Ålborg Efter mange års frustration over dårlig lyd og ringe taleforståelighed, kombineret med flere musikarrangementer, ønskedes en helt ny højttalerløsning. Ved hjælp af efterklangsmålinger, Modeler design, nye søjlehøjttalere og mobile basenheder placeret de korrekte steder, er det nu muligt at spille musik på trods af den lange efterklangstid. Præsterne har fået deres egen mikrofonsender, som er indstillet præcis til deres stemme, hvilket højner taleforståeligheden. Alt i alt en flot vellydende og diskret højttalerinstallation. Bogø Kirke er nu fuldt opdateret med et professionelt NorthStar lyd- og teleslyngeanlæg, samt Sennheiser og DPA-mikrofoner. Nu kan hele menigheden glædes over præstens ord, søndag efter søndag, mange år frem. Ballerup Kirke (Sct. Jacobs Kirke) Ballerup kirke (Sct. Jacobs kirke) er opført omkring år 1200, men er præget af mange senere ombygninger og udvidelser. Kirken har mange kalkmalerier, der er malet af en anonym maler - Kongsted-maleren - som bl.a. er kendt for de fyldige og personlige ansigter, og de smukke og tidssvarende dragter. Da Nationalmuseet hørte, at der skulle bores huller til nye højttalere, blev NorthStar bedt om at vente med installationen, til de havde været inde og forbore. De kunne dog konstatere, at der ikke var yderligere malerier under pudsen, og vi kunne påbegynde installationen. Da kirkeskibet er forholdsvis langt, og højden op til kalkmalerierne er lav, var det ikke muligt at opsætte 2 meter søjlehøjttalere, derfor blev valget 1 meter single- Bov Kirke Bov Kirke har været gennem mange ting, f.eks. stjal kosakkerne alt sølvtøjet, degnens uforsigtighed med alterlysene resulterede i en brand, i 1659 blev blytaget stjålet og smeltet om til kanonkugler - og under Anden Verdenskrig ødelagde en trykbølge alle de blyindfattede vinduer. Så dramatisk var det ikke, da 2 NorthStar-teknikere på 2 dage installerede et nyt lydanlæg samt bedeslagsmikrofon i tårnet og volumenknap ved kirketjenerens plads. Kirken kan nu glæde sig over den forståelige tale og muligheden for moderat musik.

3 Farum Kirke Farum Kirke er en typisk sjællandsk landsbykirke. Den oprindelige kirke er fra 1130, og er den ældste bygning i Farum. Kirken er for nylig blevet genåbnet efter et års renovering. NorthStar har installeret lydanlæg (der var ikke noget før) og teleslynge, så det i dag lever op til tidens ønsker og behov. Fredens Kirke i Odense Den 4. juni 1918 blev grundstenen nedlagt, og efter 2 års arbejde stod kirken færdig. På Kong Christian X s fødselsdag 26. september 1920 indviedes den af Biskop L. N. Balslev. Helt så lang tid tog det ikke at skifte lydanlægget til et langt mere tidssvarende. Efter 2,5 dag var et nyt komplet lydanlæg med højttalere, forstærkere, teleslynge, trykknapper og DSP styring installeret. Igen har vi benyttet søjlehøjttalere, som falder diskret sammen med de hvidkalkede vægge. Kirketjeneren har fået sit eget styrepanel med volumenkontrol og højttalervælger, som er gemt af vejen bagest i kirken. Felsted Kirke Felsted kirke i Sønderjylland har fået nyt anlæg. Hele det gamle blev taget ned og på kun en dag blev der opsat et nyt. Søjlehøjttalere pryder diskret de hvidkalkede vægge. Det ser ikke ud af meget, men skindet bedrager. For ud af højttalerne kommer der en klar tale og efter kirkens ønske mulighed for musik fra CD, MP3 eller PC. Præsten har udtrykt stor tilfredshed med resultatet, både det arkitektoniske og lyd kvaliteten. Haderslev Domkirke I kirken findes 17 epitafier (mindesmærker) til minde om nogle af byens og kirkens kendte personer fra og 1700-tallet. Lige så mange nye højttalerpositioner er der opsat i kirken, så der derved er opnået fuld taleforståelighed i hele kirken.

4 I hovedskib og sideskibene er installeret henholdsvis 2 og 1 meter højttalerstakke. Ved kirketjenerens plads er der opsat brugervenligt betjeningspanel, som både kan ændre volumen på mikrofonerne imellem og antal tilsluttede højttalere. Da prædikestolen er placeret et stykke nede i kirken, er der behov for retningsbestemmelse, når præsten står der. Dette foregår ved hjælp af lysbrydningskontakter. I det præsten bryder lyskeglen, omstiller anlægget sig selv, så højttalerne tættest ved og retning mod prædikestolen, spiller. Med dette højttaleranlæg har kirken fået styr på efterklangen og prædiken gengives, som stod præsten lige ved siden af. Klemensker Kirke Klemensker kirke ligger på Bornholm i Klemensker sogn. Begge er opkaldt efter søfarernes værnhelgen Sankt Klemens. Tilføjelsen ker betyder kirke. Klemensker kirke bruger sang og musik aktivt. Derfor var valget af NorthStar naturligt, da vi kunne levere lyd i kirken, som kan høres og mærkes. Dette kunne præsten Jørgen R. Bratkov konstatere, ved en forudgående demonstration af anlægget, som lydtekniker Lars Justesen og direktør Lennart Funch udførte, inden den endelig installation. Lennart Funch fortæller: Med vores nøjagtige computersimulering kan vi bestemme placering af højtaler med den størst mulige dækning og en optimal lyd, der fuldt ud kompenserer for den vanskelige akustik, der er i kirker. Anlægget kører stereo fra 2 søjlehøjtalere med hver sin subwoofer. Ved normal talebrug er der perfekt dækning i alle rækker. Til musik tilføjer bas og stereoeffekten prikken over i et og fylder rummet med alle toner i det hørbare område. Høje Tåstrup Kirke Med kraftig bas, lydmixer og stage-monitorer kan der nu afvikles koncerter med eget udstyr i en fantastisk god kvalitet. Kirken som i dag ligger tæt ved det store indkøbscenter City 2 og trafikknudepunktet Høje Tåstrup station, har engang ligget langt ude på landet. I år 1149 blev der ved kirken udkæmpet kongeslaget mellem Svend og Knud, og hvor Danmark siden mistede Skåne, Halland og Blekinge under fredsforhandlingerne i præstegården i de skæbnetunge februardage i Nu mistede hverken Danmark eller kirken noget, da Northstar ApS rykkede ind og skiftede hele lydanlægget ud. Tværtimod er de blevet beriget med et anlæg, som både kan bruges til tale og musik. Maribo Domkirke Margrethe den Første forærede et stykke jord til kirken omkring år Ved landsbyen Skimminge på Lolland skulle et nyt kloster grundlægges. Formålet var at bygge et kloster i Vor Frues og Sankt Birgittes Hæder. Klostret blev anlagt som et dobbeltkloster. Nonneklostret kom til at ligge mod nord og munkeklosteret syd for kirken. Byggeriet stod færdigt omkring Allerede i 1416 gav kongen klostret ret til at anlægge en købstad.

5 Købstaden fik navnet Maribo. I 1596 overgik klosterkirken til at være bykirke. Det skete, fordi byens egen kirke brændte samme år. Omkring 1685 flyttede kongedatteren Leonora Christina Ulfeldt ind i det forfaldne jomfrukloster efter 21 års fængsel i Blåtårn. Tretten år senere døde hun i Maribo. Leonora Christinas gravsten findes stadig i kirken. Udover hendes gravsted kan også ses 24 højttalerpositioner, som er fordelt mellem 1-2 meter søjlehøjttalere og bas moduler. Hele det tidligere lydanlæg er blevet udskiftet med et mere tidssvarende, som også kan bruges til live musik. De trådløse mikrofoner og hele teleslyngeanlægget er ligeledes blevet udskiftet, så kirken nu har et lydanlæg i absolut topklasse. Præstø Kirke Præstø Kirkes særpræg er, at det har et nordreskib og et søndreskib, som ligger parallelt af hinanden. Næsten som 2 kirker, der er smeltet sammen. Det gamle lydanlæg var primært koncentreret om det nordre skib, som anvendes oftest, men i dag har vi qua vore Modeler beregninger løst opgaven, således at lydanlægget i nordreskib kan fungere selvstændigt. Med en simpel funktion kan søndreskib kobles på, uden at det har negativ effekt på taleforståeligheden. Ifølge sognepræst Hans Jørgen Østergaard, har man nu opnået en helt unik lyd oplevelse og en taleforståelighed, som er i særklasse. Opstandelseskirken Kirken er forsynet med i alt 14 stk. Bose MA-12 kirkehøjttalere. Kirken er tegnet af arkitekt ægteparret Inger og Johannes Exner, dets grundtræk minder om verdens ældste eksisterende kirke, fødselskirken i Bethlehem fra år 326 og nogle byzantinske kirker fra 500-tallet. Disse kirker har alle et otte-kantet (ortogonalt), centralt kor. Kirken blev indviet i Ønsket var et nyt højttaleranlæg i både kirken og det tilstødende sidelokale. Anlægget i kirkerummet skulle desuden kunne spille musik i hele frekvensområdet. Et brugervenligt styrepanel fra Bose udgør hjernen i anlægget. Herfra er det muligt at til og frakoble sidelokalet, styre mikrofonerne og andre inputs volumen. Derudover kan sidelokalet bruges uafhængigt af kirkerummet. Bag alteret er der opsat et højttalerstik, så subwooferen kan tilsluttes alt efter behov. Kirken har nu fået et fantastisk fleksibelt og vellydende anlæg, som både kan bruges til prædiken med stor taleforståelighed og musikarrangementer, hvor alle toner skal gengives. Sankt Nikolaj Kirke i Køge Nu kan den store kirke i Køge fra år 1325 bryste sig af at have det bedste musik & tale lydanlæg i hele Danmark. Tale kan nu letforståeligt høres i samtlige m 2, som kirken udgør, men ikke nok med det, det er også den første folkekirke, som har fået installeret subwoofere (bashøjttalere). Med retningsbestemte bashøjttalere er det muligt at få en fantastisk musikoplevelse i hele frekvensområdet, som tager højde for de svære akustiske forhold.

6 Kirken har fået installeret 40 højttalere i 22 positioner og 8 subwoofere. Styringen er brugervenligt udført på trods af de meget avancerede muligheder. Der er fire forskellige indstillinger eller senarier: tale/musik fra alter, tale fra prædikestol, sang fra koret og tale kun i alterområde. består af 2 dele: 1 til tale og 1 til musik. Ved afspilning af musik tilsluttes en mobil subwooferenhed (bashøjttaler), som derved sikrer musisk vellyd. Til deres kor, krybbespil, konfirmandforberedelse o.lign. er der desuden leveret 6 stk. trådløse mikrofoner i et mobilt rack. Dermed har Seest kirke fået et fleksibelt lydanlæg, som kan bruges til meget andet end tale. Sengeløse Kirke Kirken er opført omkring 1150 af rå og kløvede kampesten, der i dag skjuler sig bag kirkens hvidkalkede puds. Kirken er også kendt som location for en reklamefilm for Totalkredit, hvor Peter Gantzler og Henrik Prip spiller graver og klokker. Derudover er der mulighed for tilslutning af CD, MP3 eller PC lyd. Det har været alle pengene værd. Lyden er blevet helt fantastisk! siger Claes von Holstein-Rathlou, næstformand for menighedsrådet. Det var ikke graveren og klokkeren, der installerede et helt nyt lydanlæg i kirken, men derimod teknikere fra NorthStar. Ved indlæggelse af fjernvarme i kirken var både teleslynge og flere andre kabler blevet klippet over. Derfor måtte vi reetablere de manglende kabler. Løsningen blev 4 stk. single Bose højttalere med 1 delay kæde nede i kirken, nye trykknapper, bedeslagsmikrofon i klokketårnet, nyt forstærkerskab, volumen og mikrofon afbryderknap ved kirketjenerpladsen og medhør i våbenhuset. Så alt i alt en total ny installation med hørbar forskel fra det gamle. Seest Kirke Der var ønsker om musik i kirken, både vokal og fra CD/MP3. Men det var kun ved musikarrangementer og lignende, der skulle være fuldt hørbart frekvensområde. Vi har derfor lavet en helt ny højttalerinstallation, som

7 Stenmagle Kirke Stenmagle kirke er den største kirke i Stenlille kommune. Kirken er begyndt opført engang i 1100-tallet, men bygningen i dag er resultatet af århundreders om- og tilbygninger. Oprindeligt stod kun en bygning i romansk stil med 2 rum et stort rum (skibet), et lille rum (koret). Der var 2 indgange: En til mændene på sydsiden, og en til kvinderne på nordsiden. De 2 teknikere fra NorthStar benyttede indgangen fra sydsiden, da der skulle installeres lydanlæg i kirken. Kirken havde ikke tidligere et lydanlæg, hvilket bevirkede, at præsten var nødsaget til at tale meget højt, så også dem i sideskibet kunne følge med. Jeg er utrolig glad for, at vi nu endelig har fået et højttalersystem i kirken, udtaler menighedsrådsformand Gert Lidsmoes. Jeg har ellers altid været skeptisk over for højttalere i kirker, for jeg synes de ofte både har set klodsede ud og har givet en underlig metallisk og rungende lyd. Men jeg er virkelig glad for denne løsning, der giver en så god lyd, at man har lyst til at have det hjemme i dagligstuen, slutter Gert Lidsmoes med et glimt i øjet. Sønderholm Kirke Sønderholm Kirke, som med stor sandsynlighed har Danmarks ældste kirkedør fra år 1050, kan nu slå dørene op til moderne vellyd installeret af NorthStar. Som altid har menighedsrådet haft mulighed for at høre anlæggets endelige resultat inden installation. Anlægget gengiver tale perfekt og er fremtidssikret med mulighed for musikgengivelse i form af en bas-option. Organisten har fået forbedret sine arbejdsforhold med et medkig-kamera, som viser kirkerummet, så hun ikke behøver at dreje sig for at følge med i de kirkelige handlinger. Store Heddinge Kirke (Sankt Katarina) Kirken er med sit karakteristiske ottekantede skib oktogonen blandt de mest særprægede kirkebygninger fra middelalderen. Der var utilfredshed med den tidligere lydinstallation, derfor blev NorthStar bedt om at rette op på problemet. Højttalere blev flyttet, nye trådløse mikrofoner installeret og en digital signalprocesser implementeret for optimal taleforståelighed. Efterfølgende udtalte menighedsrådsmedlem Kenny Hammer Vi er meget glade for, at I har lavet det til os. I burde næsten opsætte et skilt i kirken, hvorpå der står: Dette lydanlæg er leveret af NorthStar. Vi skal i hvert fald nok reklamere for det. Østervangkirke Glostrup Kirken blev opført i 1970, og er en af Danmarks kun 7 rundkirker. Det er den første rundkirke i Danmark, som er opført i nyere tid. Den er tegnet af arkitekt Holger Jensen. NorthStar har installeret et helt nyt lyd og teleslyngeanlæg, som både kan bruges i kirken og menighedssalen. Ved hjælp af en omskifter kan lokalerne lydmæssigt slås sammen, eller bruges hver for sig. De 2 meter søjlehøjttalere, som er installeret i kirken, er blevet indfarvet efter kundens ønske, så de danner en helhed med resten af interiøret.

8 ærk lyden Kirkers akustik og visuelle krav gør, at lydanlæggene her skal være helt specielle. De skal fremstå visuelt neutralt og samtidig gengive den bedst mulige taleforståelighed, så alle kan høre og forstå de talte ord. De fleste har oplevet, hvordan almindelige tale i det kirkelige rum let flyder sammen og bliver uforståelig. Dette skyldes kirkers store, hårde reflekterende flader, som kaster lyden frem og tilbage og derved giver nogle meget lange efterklangstider. De akustiske forhold kan der sjældent ændres ved. Derfor designer og projekterer NorthStar lydanlægget, så forstyrrende ekko undgås uden at gå på kompromis med lyddækningen, så alle i kirken får en god oplevelse. Med Bose Modeler computersimulering undgår vi alle faldgruber og finder frem til den optimale placering af højttalerne. Som noget helt enestående kan NorthStar præsentere resultatet med Auditioner teknologi, der giver vores kunder mulighed for at lytte til det endelige lydbillede, inden lydanlægget købes ind. I en kirke er det ikke nok med et højttaleranlæg. For de hørehæmmede er et teleslyngeanlæg en nødvendighed. NorthStars teleslyngeanlæg opfylder de nyeste krav efter gældende DS/EN norm. Et teleslyngeanlæg kan gå ud af justering, derfor er det vigtig, at man vedligeholder det. Kontakt os for at få en tilstandsrapport om jeres nuværende anlæg opfylder kravene i normen. Farum Hovedgade Farum Tlf: Fax

Mærk lyden MÆRK LYDEN

Mærk lyden MÆRK LYDEN ærk lyden MÆRK LYDEN Velkommen til NorthStar NorthStar ApS er specialister i professionelle AV-løsninger. Vi er blandt landets førende inden for lyd- og billedløsninger til kirker, sports- og multihaller,

Læs mere

Mærk lyden MÆRK LYDEN

Mærk lyden MÆRK LYDEN ærk lyden MÆRK LYDEN Velkommen til NorthStar NorthStar ApS er specialister i professionelle AV-løsninger. Vi er blandt landets førende inden for lyd- og billedløsninger til kirker, sports- og multihaller,

Læs mere

"Domkirken har englelyd"

Domkirken har englelyd BOSE PROFESSIONAL SYSTEMS DIVISION SUCCESHISTORIE - ROSKILDE DOMKIRKE "Domkirken har englelyd" Fra Dagbladet Roskildes anmeldelse af det nye lydsystem i Roskilde Domkirke Stedet Roskilde Domkirke blev

Læs mere

rækker ud på nye måder

rækker ud på nye måder SE PROGRAM Kirkens Forum Lyd monterer man da i kirkebænken Side 10 Peter Fischer- Møller: Kirken rækker ud på nye måder Side 4 Tips til god personlig ledelse Side 16 Hør Emilie de Forest i kirken Side

Læs mere

Gud træder frem i det stille og enkle. Personaleledelse - personaleudvikling. Ny fagmesse på kirkeområdet. Sørens prædikener bliver hørt i ti lande

Gud træder frem i det stille og enkle. Personaleledelse - personaleudvikling. Ny fagmesse på kirkeområdet. Sørens prædikener bliver hørt i ti lande NYT magasin til folkekirkens beslutningstagere Personaleledelse - personaleudvikling Side 8 Ny fagmesse på kirkeområdet Side 5 Sørens prædikener bliver hørt i ti lande Side 9 Lone Hertz: Gud træder frem

Læs mere

NYT FRA ARKIVET. Glostrup Lokalhistoriske Arkiv

NYT FRA ARKIVET. Glostrup Lokalhistoriske Arkiv NYT FRA ARKIVET Glostrup Lokalhistoriske Arkiv Nr. 54 2009 Glostrup Lokalhistoriske Arkiv Hovedvejen 134 2600 Glostrup Åbningstid: Mandag kl. 13-19 Torsdag kl. 13-17 (samt efter aftale) Telefon: 4343 5838

Læs mere

Gislev & Ellested Sogne. Genindvielse af. islev kirke. søndag den 12. april 2015. Gislev kirke

Gislev & Ellested Sogne. Genindvielse af. islev kirke. søndag den 12. april 2015. Gislev kirke Gislev & Ellested Sogne Genindvielse af Gislev kirke søndag den 12. april 2015 islev kirke Forord Mette Sauerberg, sognepræst i Gislev og Ellested Renoveringen af Gislev kirke er nu efter halvandet års

Læs mere

Den åbne kirke. - et nutidigt perspektiv på danske landsbykirker

Den åbne kirke. - et nutidigt perspektiv på danske landsbykirker Den åbne kirke - et nutidigt perspektiv på danske landsbykirker Indhold 1 Kirker i et årtusind - om at ankomme til en landsbykirke 5 7 2 Folkekirkens tre benspænd - Politisk situation 2015 - Religionens

Læs mere

Orglet brænder. - en fortælling om branden i orglet i Herstedøster Kirke en februardag i 2009 og de mange timers efterfølgende restaurering

Orglet brænder. - en fortælling om branden i orglet i Herstedøster Kirke en februardag i 2009 og de mange timers efterfølgende restaurering Orglet brænder - en fortælling om branden i orglet i Herstedøster Kirke en februardag i 2009 og de mange timers efterfølgende restaurering af sognepræst Lars Kruse Det var fredag morgen lidt før ni, hvor

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Hvem står bag

INDHOLDSFORTEGNELSE. Hvem står bag ELEVER UNDERSØGER AKUSTIK I KLASSELOKALER Faglig rapport om resultatet af Masseeksperiment 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE Akustik i klasselokaler Baggrund... Side 2 Efterklangstid og taleforståelighed... Side

Læs mere

Menneske først - politiker så

Menneske først - politiker så Gave til menighedsrådet + Kalender med kirkeår + Indsamlingsliste Mette Bock og Pia Olsen-Dyhr: Menneske først - politiker så Side 4 Kirkegården er uvurderlig i sorgbearbejdningen Side 8 Kirkefondet: Husk

Læs mere

RØSTEN. Tema: KIRKENS TENDENS RUM KIRKENS BESKYTTENDE MURE DER SKAL VÆRE EN RAMME VIELSER I DET FRI BAG OM ARKITEKTUR

RØSTEN. Tema: KIRKENS TENDENS RUM KIRKENS BESKYTTENDE MURE DER SKAL VÆRE EN RAMME VIELSER I DET FRI BAG OM ARKITEKTUR RØSTEN, MAGASINET FOR KIRKEN I ØSTJYLLAND, UDKOMMER TRE- FIRE GANGE ÅRLIGT OG BESKÆFIGER SIG MED HISTORIER FRA ÅRHUS STIFT. RØSTEN BAG OM KIRKENS BESKYTTENDE MURE Vilde dyr, onde ånder, angribende fjender

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

KIRKEN DEN ER ET GAMMELT HUS. om sikring af kirkebygningernes bevaringsværdier i forbindelse med ændret eller udvidet funktion

KIRKEN DEN ER ET GAMMELT HUS. om sikring af kirkebygningernes bevaringsværdier i forbindelse med ændret eller udvidet funktion KIRKEN DEN ER ET GAMMELT HUS om sikring af kirkebygningernes bevaringsværdier i forbindelse med ændret eller udvidet funktion Thea Bech-Petersen Arkitektskolen Aarhus Institut for Arkitektonisk Kulturarv

Læs mere

Ranum Kirkes 100 års jubilæum 2009

Ranum Kirkes 100 års jubilæum 2009 Ranum Kirkes 100 års jubilæum 2009 Festskrift 2009 Udgivet af Ranum menighedsråd Redaktion: John Vestergaard Grafisk tilrettelæggelse og sats: Per Eskildsen Tryk: Grafisk Hus Løgstør A/S Foto: forsidebilledet,

Læs mere

VEJE Folkekirken på Fyn 2012

VEJE Folkekirken på Fyn 2012 VEJE Folkekirken på Fyn 2012 5 forord Af Kirsten Jørgensen 6 Kirken mere end bygning og gudstjeneste Af Lone Wellner Jensen og Kirsten Jørgensen 12 Man kan mærke vinen helt op i Hjernen Af Christina Mertz

Læs mere

Spændende lyssætning side 18

Spændende lyssætning side 18 Nr. 16 December 2009 Spændende lyssætning side 18 Fuldautomatisk ESD-system øger sikkerheden i sommerlandet side 10 Få en optimal motorløsning side 28 Horsens vand side 14 I forbindelse med renoveringen

Læs mere

Troldtekt i privaten II. Den gode lyd er hjemme. Veldrejet villa i Vejen side 10 >

Troldtekt i privaten II. Den gode lyd er hjemme. Veldrejet villa i Vejen side 10 > Troldtekt i privaten II Den gode lyd er hjemme Veldrejet villa i Vejen side 10 > Funkisvilla med spanske undertoner 4-5 Sommerbolig akkompagneret af Vesterhavet 6-7 Gammel stald i nye klæder 8-9 Øre for

Læs mere

NOGET NYT HAR VIST SIG stærkt og smukt!

NOGET NYT HAR VIST SIG stærkt og smukt! NOGET NYT HAR VIST SIG stærkt og smukt! festskrift til Grejsdal Kirkes 50 års jubilæum 1. søndag i advent 2011 1 50 år med Grejsdal Kirke I 50 år har den ligget og lyst op i alt det grønne på vestsiden

Læs mere

Phonak Quest søgen efter bedre hørelse. Serenity. Wolfe. jagthøreværn. On a Mission

Phonak Quest søgen efter bedre hørelse. Serenity. Wolfe. jagthøreværn. On a Mission Et magasin om kommunikation, hørelse og livet fra Phonak Danmark A/S December 2012 Phonak Quest søgen efter bedre hørelse Serenity jagthøreværn Wolfe On a Mission Det nye Phonak Har du lagt mærke til Phonaks

Læs mere

AKUSTIK OG LYD DER BEVÆGER - god tone i idræt og kultur

AKUSTIK OG LYD DER BEVÆGER - god tone i idræt og kultur AKUSTIK OG LYD DER BEVÆGER - god tone i idræt og kultur 02 Forord FORORD Det kræver hundredvis af rigtige beslutninger at planlægge et godt byggeri, og mange af beslutningernes konsekvenser afsløres først,

Læs mere

20 års fødselsdag 4 Konfirmation 8 Kommende aktiviteter 10

20 års fødselsdag 4 Konfirmation 8 Kommende aktiviteter 10 20 års fødselsdag 4 Konfirmation 8 Kommende aktiviteter 10 ENGHOLMKIRKEN Nr. 1-2014 Kontakt Kirkekontoret: Kordegn Susan Steenbrandt Mandag fredag kl. 9-13, tirs. tillige 16-18 Tlf. 48 10 58 10 - Fax:

Læs mere

Orgler i Gloslunde og Kappel pastorater

Orgler i Gloslunde og Kappel pastorater Orgler i Gloslunde og Kappel pastorater af Hans-Henrik Taarnby Udgivet af Gloslunde Pastorats Menighedsråd 2011 Indholdsfortegnelse Orglerne. s. 2 Gloslunde.. s. 4 Græshave.. s. 5 Dannemare.. s. 8 Tillitze....

Læs mere

VERSION TEGNET I GIMP. Responsiv webdesign. Rapport udarbejdet. side 1 af 16 Andreas Heise, Jonas Johansen & Henrik Pedersen

VERSION TEGNET I GIMP. Responsiv webdesign. Rapport udarbejdet. side 1 af 16 Andreas Heise, Jonas Johansen & Henrik Pedersen VERSION TEGNET I GIMP Responsiv webdesign Rapport udarbejdet af: 1 af 16 Andreas Heise, Jonas Johansen & Henrik Pedersen Formål... 3 De 6 faser... 3 Problemanalyse... 3 K-strategi... 5 Idéudvikling...

Læs mere

Det kristne fællesskab i en singletid

Det kristne fællesskab i en singletid Det kristne fællesskab i en singletid - En kvalitativ undersøgelse af singlers perspektiver på kristne fællesskaber Dorte Kappelgaard Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik April 2010 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Tilfredse kunder fortæller

Tilfredse kunder fortæller Tilfredse kunder fortæller Flere af vores kunder har sendt os lidt ord med på vejen, som vi mener kan være med til at give dig et billede af, hvordan vi arbejder med haveplanlægning. Enkelte breve har

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING Dansk naturvidenskabsfestival 2010

LÆRERVEJLEDNING Dansk naturvidenskabsfestival 2010 LÆRERVEJLEDNING Dansk Naturvidenskabsfestival 2010 FORORD Tak fordi du vil deltage i Masseeksperimentet 2010. Masseeksperimentet er en fast aktivitet under DANSK NATURVIDENSKABSFESTIVAL, som løber af stabelen

Læs mere

Højttalerens nøgletal. Hvad står de mange tal for? Højttaleren er opdelt i tre toneområder Med den hensigt at gengive alle hørbare toner præcist.

Højttalerens nøgletal. Hvad står de mange tal for? Højttaleren er opdelt i tre toneområder Med den hensigt at gengive alle hørbare toner præcist. Højttalerens nøgletal. Hvad står de mange tal for? Højttaleren er opdelt i tre toneområder Med den hensigt at gengive alle hørbare toner præcist. Diskantområde Mellemtone. Her to højttalere Basområde Bashøjttaleren

Læs mere

Brdr. Møller. gennem 50 år

Brdr. Møller. gennem 50 år Brdr. Møller gennem 50 år 50 år er ingen alder Det hele startede i en kolonihave. Og det er med stolthed, at vi nu kan se 50 år tilbage i Brdr. Møllers historie. Rigtig mange projekter er blev løst af

Læs mere

2. Formandens beretning til generalforsamlingen marts 1999.

2. Formandens beretning til generalforsamlingen marts 1999. Referat ordinær generalforsamling Tune Kabelnet 4. marts 1999 1. Valg af dirigent: Frede Kruse Christiansen Dirigenten startede med at konstatere generalforsamlingens lovlighed iflg. vedtægterne. Ingen

Læs mere