KINA KALDER TRIST TRIST TRIST (MEN JEG SAVNER EN REDAKTØR!) ANMELDELSE VED HANS JØRGEN HINRUP ANMELDELSE VED SIMON ROM GJERØ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KINA KALDER TRIST TRIST TRIST (MEN JEG SAVNER EN REDAKTØR!) ANMELDELSE VED HANS JØRGEN HINRUP ANMELDELSE VED SIMON ROM GJERØ"

Transkript

1 ANMELDELSE VED HANS JØRGEN HINRUP ANMELDELSE VED SIMON ROM GJERØ TRIST TRIST TRIST Bogen burde rettelig hedde Beijing Sad Story. Det er i bund og grund trist, for nu at bruge et stille udtryk, at repressionen i Kina har det voldsomme omfang, som bogen så tydeligt udstiller. Den møder ikke øjet for den besøgende. Den udgør ikke noget problem for mange mange mange kinesere, som lever i og lykkes ved den økonomiske udvikling i landet. Men den er der. Det er også trist, at der slet ikke er tale om nogen love story, men nærmere om en glød mellem to mennesker, en glød som kun ulmer, og som kun holdes ved lige i kampen for menneskets rettigheder. De har to uforenelige holdninger til kampen: den altædende offensive og den nærmest maoistiske strategiske tilgang med fremstød og tilbagetrækning afstemt efter situationen. Sakharov-pristageren Hu Jia, som blændet af retfærdig iver ofrer familien i kampen uden at erkende det, før det er for sent, og Zeng Jinyan, hans kone, der udholdende og træt og tirrende og dristig og velovervejet kæmper for deres fælles fremtid og derfor i sidste ende må forlade Hu Jia. Sad story, som smitter af i den langsomme fortælling i et næsten trøstesløst sprog. Kristeligt Dagblads Forlag fortjener ros for at udgive bogen. Den pirker til os, og den giver politikere anledning til igen igen at rejse spørgsmålet om menneskets rettigheder, også i et kinesisk samfund. PS: Undervejs strejfes det uhæmmede og sundhedsmæssigt ukontrollerede salg af donorblod, med udbredt aids til følge. Sagen er blændende godt fortalt i romanen Landsbyens blod af Yan Liang, som blev anmeldt her i bladet i nr. 98, 2012 (Tiderne Skifter 2011, 299 kr.). Sami Sillanpää Beijing Love Story Kristeligt Dagblads Forlag 2014, 329 sider. 300 kr. Hans Jørgen Hinrup er tidl. forskningsbibliotekar på Statsbiblioteket med speciale i Kina. KINA KALDER (MEN JEG SAVNER EN REDAKTØR!) I år er det 120 år siden, præsten Conrad Bolwig som den første danske missionær satte fødderne på den manchuriske jord. Her skulle Bolwig, det danske missionsselskab (DMS) og dets i alt omkring 140 missionærmænd og -kvinder komme til at sætte deres ikke ubetydelige aftryk i den lokale nordøstkinesiske muld. Alle var de opfyldt af et kald. Kaldet til at gøre det umulige: at gøre 450 millioner kinesere kristne. Det blev til et langvarigt forhold med mange prøvelser for både DMS bestyrelse, der gerne ville styre alt hjemme fra hovedkontoret i Hellerup, men især for dets udsendte mænd og kvinder og deres familier frem til 1949, hvor kommunisterne overtog magten og smed de tilbageværende danskere på porten. Mange af missionærerne kom til at opholde sig i Kina i 30, 40 og nogle endda i over 50 år. De har efterladt sig dagbøger, breve, billeder, memoirer og meget andet, som fortæller os om de prøvelser, de måtte igennem, for at deres kald og drømme om en spirende fremtid for kristendommen i Kina kunne blive til virkelighed. Det var virkelig en udfordring. Ikke alene var kineserne ikke særligt modtagelige, de var godt tilfredse med deres egne religioner, iloso ier og forfædredyrkelse, men Kina, og måske især Nordøstkina, oplevede også en af de mest kaotiske perioder i landets historie med invasion, krig, borgerkrig og besættelse. Missionærernes historier er da også blevet vakt til live i lere lotte og spændende udgivelser i de senere år. Det nyeste skud på stammen er Sven Arvid Birkelands nye bog, biogra ien Kina Kalder En familiesaga. Bogens hovedperson, lægen og Kinamissionæren, Peder N. Pedersen ( ), var Birkelands bedstefars fætter. Han voksede op på den jyske hede, men drømmen om at blive læge og missionær bragte ham både til Skotland, hvor han tog sin lægeuddannelse, og i 1912 videre til det nordøstlige Kina (Manchuriet) som missionær for Det Danske Missionsselskab (DMS). Kort forinden var han blevet gift med sin skotske udkårne, Barbara, og sammen kom de til at tilbringe de næste 34 år i Kina. De ankom således kort efter kejserdynastiets fald, og levede derfor i Kina under både republikkens tidlige år, krigsherrernes kaos, den japanske besættelse og til slut den russiske befrielse i Birkeland prøver hele tiden at sætte oplevelserne i perspektiv. Han har gode beskrivelser af Kinas og verdens forandringer i tidsperioden, men hoveddelen af bogen består af oversatte dagbogscitater og skildringer nedfældet af bogens hovedpersoner. Man hører selvfølgelig mest om livet i Kina og især livet som lægemissionær og missionærfrue, men også spændende førstehåndsberetninger om fx jordskælvet i Yokohama i 1923, der dræbte over mennesker, og om hvordan familien samme år tager Peders skotske svigermor, bare kaldet Granny, med tilbage til Manchuriet. Hun og Barbara kommer endda til at undervise Manchuriets enehersker, Zhang Zuolins børn i engelsk. 10 DANMARK-KINA NR

2 ANMELDELSE Peders imponerende arbejde med og på henholdsvis det store universitetshospital Mukden Medical College, hvor hans portræt den dag i dag pryder en af væggene, og på missionshospitalet i Dandong, fylder naturligvis også meget. Men japanernes gradvise overtagelse af alle institutioner gør det sværere og sværere for Peder at udføre sin lægegerning. Og til sidst bliver han fængslet af japanerne, alene fordi han er gift med en brite. Og fremtiden ser ikke lys ud: Den japanske kempeitai-mand Suzuki sagde efter Peders arrestation: Dr. Pedersen er som et træ, der står midt i kørebanen. Der er kun et at gøre: Fæld det! Og som et trist supplement erklærede den vagthavende soldat: He very bad man never, never leave here! Det er også beskrevet, hvordan datteren Jenny bliver interneret under kummerlige forhold i japansk krigsfangelejr i det nordlige Japan, og hvordan sønnen Niels kæmper som kommandolæge i Burma. Til slut følger man, hvordan familien slår sig ned i Australien. Peder når aldrig hjem til Danmark og den jyske hede på besøg igen. Han er de sidste år meget plaget af astma og dør undervejs på rejsen til sit fødeland i På det sidste har mange anmeldere harceleret over bøger, der bliver udgivet for hurtigt, uden ordentlig korrektur- og gennemlæsning. Skylden lægges som oftest på forlagene, der har for travlt, er underbemandede og er presset til hurtigt at få bøgerne ud på markedet for at tjene penge. Det er muligt, det er tilfældet med en del store danske og udenlandske forfattere på de store velrenommerede forlag, men burde ikke have været tilfældet her. Kina Kalder er, på trods af et ellers meget spændende emne, nok ikke ligefrem en potentiel ny kioskbasker. Bogen ville virkelig bare have haft stor gavn af en tur eller to mere i en dygtig redaktørs kyndige hænder og en dertil hørende stavekontrol. Et imponerede stykke forarbejde ligger helt sikkert til grund for denne udgivelse, hvilket da også kan ses af den omfattende litteraturliste. En del her er som sagt familiens efterladte korrespondance. Og det er forståeligt, at forfatteren har et særligt forhold til indholdet. Men selvom meget af det er spændende læsning, burde de mange og meget lange citater have været skrevet om og gjort kortere og strammere. Det ville klart have gavnet læseoplevelsen. Kald mig bare pernittengryn, men der er altså for mange småfejl i bogen, der burde have været rettet inden udgivelsen. Det irriterer. En stor del af Kina Kalder består som nævnt af direkte oversatte dagbogscitater og skildringer nedfældet af bogens hovedpersoner, men det kan være svært helt at følge med i, hvornår der er tale om citater og hvornår det er bogens forfatter, der taler. Og det er desværre især på grund af layoutet og en lidt forvirrende tegnsætning. At citaterne så også er meget lange, gør det ikke bedre. Der er også en del uklare oversættelser. På side 49 står der for eksempel: der opstod store banker på The Bund i Shanghai, på side 130: gradvis realiserede vi og på side 254 står der: Jeg nød mig selv, da jeg cyklede gennem byen. Og på dansk hedder students altså studerende og ikke studenter. Bogen er også skæmmet af både stavefejl og sjuskefejl. For eksempel står der et sted 2013 i stedet for Hvad redaktøren så måske ikke kan klandres for, er den ret forstyrrende brug af parenteser med den moderne skriveform af de kinesiske ord. Det er int at skrive, at man har valgt datidens Wade-Giles stavemåde for derefter at skrive pinyin i parentes. Hvis det så vel at mærke er konsekvent, og stavemåden ligeledes er konsekvent. Det er bare ikke tilfældet. Feng-Huang-Ch eng står stavet på tre forskellige måder, Takushan står oftest i parentes, mens Dagushan står før, selvom det skal være omvendt. Når det så kunne være int (og konsekvent) lige at få at vide, hvordan fx Tji-dar-kou, Divang-hor og Sar-ho-dzen staves med pinyin, så har forfatter eller forlag inkonsekvent (eller overset) valgt ikke at skrive det. Indrømmet, det er altid svært at inde ud af, hvordan de gamle navne staves i dag, men så kunne man med fordel lige have nævnt det problem i starten af bogen. For læsevenlighedens skyld kunne man også int have nøjedes med at nævne de moderne kinesiske navne et par gange, for derefter så bare at bruge den oprindelige stavemåde i teksten. Det er irriterende at læse kapiteloverskrifter, hvor Mukden eller Peking endnu en gang er efterfulgt af en parentes med Shenyang og Beijing, eller der står Chang Tso-lin (Zhang Zuolin) seks gange på en halv side. Det forstyrrer læsningen, og det er jo nok alligevel de færreste læsere, der allerede har glemt det. Forfatter og forlag kunne med fordel have valgt at liste by- og vigtige personnavne bagi. Bogen har en del illustrationer, og det er int, at de er spredt ud over hele bogen. Der er dog lere billeder, hvor kvaliteten er blevet for dårlig. Det kunne her også være interessant at vide, hvor de enkelte billeder stammer fra, men der er desværre ikke noget billedregister. Det er ærgerligt med de mange småfejl, for det skæmmer en ellers spændende bog med nogle meget interessante hovedpersoner. Jeg tror, en stor del af skylden for bogens problemer er, at forfatteren er i familie med bogens hovedpersoner og måske derfor har haft svært ved at skære mere ind til benet. Det ville bogen ellers have haft stor gavn af. Sven Arvid Birkeland Kina Kalder En familiesaga Forlaget Historia 2014, 294 sider. 299 kr. Simon Rom Gjerø er cand.mag. i kinesisk og har arbejdet en del år i Kina. Han er nu gymnasielærer i Danmark. Han har skrevet bogen Kaldet til Kina (Univers 2007) om de danske missionærer i Manchuriet. DANMARK-KINA NR

3 ANMELDELSE VED SØREN CLAUSEN DER IKKE VIL DØ 25 ÅR EFTER Mette Holms nye Kinabog er en genudsendelse. Den består af lange uddrag fra hendes bog om Demokratibevægelsen eller hvad vi nu skal kalde den i Kina 1989, Dagbog fra Beijing, som udkom blot få uger efter de dramatiske begivenheder i Beijing og andre byer, plus nogle nye afsnit, som perspektiverer den efterfølgende udvikling frem til i dag. Mette Holm befandt sig i Beijing i de afgørende syv uger april-maj 1989 som korrespondent for DR, og det blev hendes gennembrud som Kinaekspert bogen inddrog stumper fra DR s TV-aviser, Mette Holms private korrespondance osv., og til over lod kunne man på DR2 4. september 2013 se programmet Vi stiller om til Mette Holm med uddrag fra de relevante TV-aviser i 1989 suppleret med nye interview. Så materialet er efterhånden godt og grundigt medieret. Den nye udgave af Dagbog fra Beijing starter ligesom 1989-udgaven med selve Massakren på den Himmelske Freds Plads, eller som den kaldes på kinesisk: Liu Si, dvs. seks ire (= 4. juni), og trækker derpå linjerne op fra de foregående ugers demonstrationer i april-maj. Men Mette Holm blev af omstændighederne tvunget til at vende tilbage til Danmark 29. maj, kort før den grusomme kulmination på begivenhederne; angiveligt var TV-avisens udlandsbudget for 1989 ved at være brugt op! Som journalist var Mette Holm selvfølgelig meget frustreret over ikke at kunne følge dramaet i Beijing i den afgørende sidste uge, men TV-avisen havde nok af kilder til at kunne rapportere om en Massakre på den Himmelske Freds Plads i de tidlige morgentimer 4. juni 1989, selvom der ikke på det tidspunkt var nogle vestlige tv-hold til stede direkte på pladsen. Alting tydede på en massakre, og det var jo også det, man i ugevis havde frygtet ville ske, og som studenterdemonstranterne havde advaret om. Allerede selvsamme morgen, næsten samtidigt med begivenhederne, dukkede der løbesedler og plakater op i nogle kinesiske byer med budskabet om, at lere tusinde studenter er blevet dræbt på den Himmelske Freds Plads, og internationale nyhedsbureauer formidlede budskabet videre til verdensoffentligheden; og derfra tilbage til Kina. Men det skulle vise sig, at man havde solgt skindet for tidligt; i løbet af sommeren 1989 blev det efterhånden klart, at den kinesiske regerings bestræbelser på at undgå et blodbad på de demonstrerende studenter på selve den Himmelske Freds Plads stort set var lykkedes; ved femtiden om morgenen 4. juni evakuerede demonstranterne i nogenlunde god ro og orden Fredspladsen efter en aftale mellem den militære ledelse og studenterne, og de leste gik nogenlunde uhindret den lange tur hjem til universitetsområdet. Til gengæld blev hundredvis af almindelige Beijing-borgere dræbt ved nogle af de vigtigste gadekryds langs den Evige Freds Boulevard, øst og vest for den Himmelske Freds Plads, i deres forsøg på at blokere adgangen for militæret til centrum af byen og selve pladsen. Men i den vestlige verdens offentlighed nåede frasen Massakren på den Himmelske Freds Plads at bide sig fast og opnå ikonstatus, og det i en grad, så det bagefter var særdeles vanskeligt at trænge igennem med den rigtige version af 4. juni. Og den dag i dag giver en Google-søgning på Massakren på den Himmelske Freds Plads mange lere hits end andre søgeord. Her i Danmark kunne Dagbladet Information som den første avis bringe den rigtige version af historien, baseret på særdeles kvali icerede øjenvidneberetninger fra bl.a. Human Rights Watchs mangeårige leder Robin Munro og The Guardians uhyre erfarne John Gittings. Det var 8. juli 1989 (hvilket undertegnede husker, fordi det var ham, der skrev det). Ikke desto mindre har netop Information siden da i lere omgange bragt selv samme afsløring, altså at der faktisk ikke var nogen massakre på den Himmelske Freds Plads i 1989; f.eks. havde Kjeld Koplev en kronik med dette budskab tre år efter begivenhederne, dvs. 1992, og så sent som i 2013 dukkede sagen op igen i avisens spalter. Mange betragter det stadig som et svigt i forhold til vores solidaritet med studenterbevægelsen i 1989 at sætte spørgsmålstegn ved tragediens kulmination. Så massakren, i alt fald den på den Himmelske Freds Plads, ser ud til at genopstå helt af sig selv, uanset hvor meget den bliver lagt i graven. Den er blevet en sådan nøglebegivenhed i vores samtidshistorie, at det er umuligt at skrive historien rigtigt om. (Selv oplevede jeg engang, efter jeg hav- 12 DANMARK-KINA NR

4 ANMELDELSE savner erfaringer med. Til sidst var blodbadet den eneste mulige udgang. Og dermed indskriver 1989-oprøret i Kina sig i en lang og sørgelig tradition for martyrier. Som jo i øvrigt slet ikke er noget unikt for Kina: Tænk på det Arabiske Forår i 2011, som jo både i Tunesien og Ægypten blev udløst af individuelle martyrier. de skrevet en leksikonartikel om 1989-begivenhederne, hvor jeg omhyggeligt styrede udenom selve massakren på den Himmelske Freds Plads, at redaktøren på eget initiativ tilføjede en sætning om at: et ukendt antal studerende blev dræbt på den Himmelske Freds Plads. Han gik ud fra, at jeg havde glemt det...) Det ville have været passende i 2014-genudgivelsen af Dagbog fra Beijing at lægge ud med at korrigere historikken fra førstegangsudgaven af bogen i sommeren 1989, men det sker ikke. Tværtimod, Mette Holm gentager i afsnittet om Mareridtet uredigeret indledningskapitlet i 1989-bogen, inklusive et langt uddrag fra et interview med den desværre ikke helt troværdige studenterleder Chai Ling, som her 25 år efter begivenheden får lov til at gentage påstanden om, at 300 studenter blev dræbt på Pladsen.... Er det vigtigt? Ja, for det handler om martyriet! Dvs. den blindgyde, Demokratibevægelsen havnede i. Og her har de vestlige medier en nøglerolle og et medansvar. Mange stærke kræfter arbejdede sammen om at indskrive demonstrationerne i en klassisk tragedieskabelon kulminerende i heltens eller heltenes død: både en del af demonstranterne selv (og frem for alt den nysnævnte purunge kvindelige studenterleder Chai Ling), byens borgere, og i videre forstand hele den traditionelle kinesiske politiske kultur, trak i retning af martyriet; og altså også de vestlige medier. Det var jo sandt at sige først og fremmest til ære for dem, at studenterne eller i alt fald nogle af dem anså det for nødvendigt at ofre livet på Fredspladsen og dermed rejse en evig skamstøtte over det kommunistiske regime i Kina, en skam som regimet næppe ville kunne overleve på længere sigt. De internationale medier var helt uundværlige som vidner; de skulle sidde på forreste række, når tragedien nåede sit klimaks. De oprindelige studenterledere fra Beijing Universitet, Wang Dan bl.a., prøvede faktisk på at skrive drejebogen om. I slutningen af maj 1989, hvor demonstrationerne i Beijing var begyndt at miste momentum, opfordrede studenterlederne demonstranterne til at opgive besættelsen af den Himmelske Freds Plads og vende hjem til deres universiteter eller andre institutioner, og derfra prøve at komme i dialog med regeringen. Det viste sig umuligt. Protestbevægelsen blev ubønhørligt drevet frem mod den tragiske konklusion og martyriet af et massivt forventningspres fra alle sider. Hvis nogle af deltagerne fulgte opfordringen til at droppe besættelsen af Fredspladsen, blev deres plads taget af andre studerende, som mod slutningen af maj strømmede til Beijing fra alle de større byer i Kina; disse unge var ikke til sinds at gå på kompromis. Dermed kuldsejlede de oprindelige studenterlederes forsøg på at styre bevægelsen i retning af en normal politisk proces med forhandlinger og pragmatiske løsninger, en form for politisk handlen, som Kina i høj grad De nyskrevne afsnit i bogen består først og fremmest af et interview med fagforenings-aktivisten Han Dongfang. Han var initiativtager til den Autonome Fagforening, som opstod sideløbende med studenterbevægelsen i 1989, og arbejder i dag i Hongkong med at støtte og organisere de kinesiske arbejdere. Andre nye afsnit handler om ældreforsorg, om Tibet og om udviklingen af de kinesiske medier efter Men bogens brødstof er stadig 1989-bogen. Ligesom i 1989-afsnittene er der også i de nye afsnit interessante iagttagelser serveret i en velskrevet og letlæst tekst. Og der er nogle generaliseringer så store, at man næsten mister pusten. Bogen er fuld af illustrationer, der også bruges som bagtæppe for nogle af tekstsiderne. Der er kopier af Mette Holms håndskrevne noter fra 1989, hendes visitkort, breve osv. alle de ting, som fremhæver hendes personlige involvering i begivenhederne. Layout er en smagssag, og denne anmelder bryder sig ikke om det. Det gør det sværere at læse bogen og inde rundt i den. Alt i alt: Hvis man har 1989-udgaven af Dagbog fra Beijing derhjemme i forvejen, så er der ikke grund til at investere i den nye 25- års jubilæumsudgave fra Mette Holm Dagbog fra Beijing 25 år senere hvor gik kineserne hen? Gyldendal 2014, 312 sider. 300 kr. Søren Clausen er tidl. lektor i moderne kinesisk historie ved Aarhus Universitet. DANMARK-KINA NR

5 ANMELDELSE VED JENS HAVSKOV GØR DET SVÆRE LET Chineasy er en lille sprogbog om kinesisk, der på glimrende vis formår at tage udgangspunkt i det enkle og let tilgængelige. Bogen forstår i høj grad at formidle det kinesiske tegnsprog, der jo er en form for billedsprog, igennem det kreativt/visuelle. Dette kombineret med logiske forklaringer på tegn og deres betydning får det til at se let og sjovt ud at lære kinesisk. Bogen tager udgangspunkt i nøgletegn og nøglegloser i det kinesiske sprog og illustrerer, hvordan de kombineres med andre tegnelementer og derved danner mere komplekse strukturer og sætninger. Forfatteren Shaolan Hsueh, der er datter af en kalligraf og en keramiker på Taiwan, skriver i forordet, at det var, da hun skulle under- vise sine egne britiskfødte børn i kinesisk, at hun fandt ud af, hvor svært det er at lære det kinesiske sprog og især at få forståelse for det kinesiske skriftsystem. Hun brugte derfor nogle år på at udvikle sin egen metode, en mere visuel, kreativ indgang til at lære tegn og sprogstrukturer end den traditionelle kinesiske metode, der i høj grad går på udenadslære og terperi. 14 DANMARK-KINA NR

6 ANMELDELSE Chineasy-metodologien består i at tage udgangspunkt i, hvad man regner for grundstammen i det kinesiske skriftsprog, de såkaldte radikaler, og bryde dem ned i de mest grundlæggende former. Disse former kalder forfatteren byggeklodser i forhold til at forstå tegn og tegnsammenhænge. For eksempel kan tegnet for ild ( 火 ), eller når tegnet fungerer som komponent i et sammensat tegn ( 灬 ), indgå sammen med et eller lere andre tegn i et nyt sammensat tegn f.eks. 炎 (brændende varm). To eller lere selvstændige tegn ved siden af hinanden danner nye udtryk og vendinger f.eks. 炎 炎 ( lammende). I udtryk og vendinger har placeringen af tegnene ved siden af hinanden betydning for meningen af hele rækken af tegn. Bogen rummer glimrende illustrationer af tegnene, der er forsøgt sat ind i en kreativ, billedlig sammenhæng, som direkte viser betydningen af tegnet, som f.eks. det nævnte tegn for ild 火, der ses på bogens forside. Ideen med at bruge byggeklodser er ikke ny i kinesisk sproglitteratur, f.eks. ses de som et grundlæggende element i Alison og Laurence Matthews bog Learning Chinese Characters, der også rummer illustrationer, men er langt mere akademisk i sin tilgang. Chineasy er til sammenligning utrolig enkelt og klart bygget op, og illustrationerne er mesterlige i deres klare og stramme form og farver. Bogen er som sagt designet med henblik på en indføring i kinesisk til børn eller begyndere, der hurtigt via bogens enkle opbygning vil kunne forstå grundlæggende principper. Man vil derfor også som underviser kunne bruge bogen til at forklare de kinesiske tegns opbygning og struktur, men nok også komme til at savne lere af de enkelte tegn set i en kontekst. For mig at se er bogens absolutte styrke dens enkle opbygning og kreative udgangspunkt i forhold til sprogindlæring. Forfatterens kunstneriske tilgang fornægter sig ikke, og det er befriende at se, hvordan det visuelle og kreative har været udgangspunkt for bogen og ikke omvendt. Man kan sige, at Shaolan derved repræsenterer nyere teoretikeres ideer, om at sprog læres gennem kontekst, og at vi husker gennem associationer og billeder. Det er ikke nogen teksttung bog, Shaolan har kreeret, tværtimod, det visuelle er i højsædet og får masser af plads på bekostning af bogstaver og tegn. I forhold til hvor mange ord bogen egentlig rummer, har den på sin vis mere karakter af at være en billedbog, også set i forhold til bogens forholdsvis store sider og farverigdom. Chineasy er en kreativ, og bestemt anbefalelsesværdig bog, der i sin overskuelighed og enkelhed for mange vil være en sjov og motiverende indgang til at gå i gang med at lære kinesisk. Shaolan Hsueh Chineasy Lær at læse kinesisk på en ny måde Illustreret af Noma Bar. På dansk ved Inge Aagaard. Forlaget Turbine 2014, 192 sider. 280 kr. Jens Havskov er gymnasielærer i kinesisk. DANMARK-KINA NR

VENSKAB-DANMARK-KINA.DK NR. FØLG OS PÅ FACEBOOK /DANMARK-KINA

VENSKAB-DANMARK-KINA.DK NR. FØLG OS PÅ FACEBOOK /DANMARK-KINA VENSKAB-DANMARK-KINA.DK NR. 103 2015 FØLG OS PÅ FACEBOOK /DANMARK-KINA INDHOLD LEDER 3 8 10 17 19 23 26 30 32 37 45 48 MED ELLER UDEN PARAPLY I HONGKONG Nils Thostrup ILLEGAL INDVANDRING FRA KINA: OPHOLD

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK!

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK! 12 TR PÅ DANSK! Robert er tillidsrepræsentant eller TR på en stor brødfabrik. Han repræsenterer dem, der arbejder i fabrikkens pakkeafdeling. Mange af dem kommer fra andre lande. Robert kommer selv fra

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Med den voksende jødeforfølgelse i 30 ernes Tyskland steg behovet for jødisk udvandring. De fleste lande, inklusiv Danmark, var dog ikke villige til

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12.

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. 1 Man fortæller, at det eneste bygningsværk på, der kan ses fra månen er den kinesiske mur, der som en bugtet sytråd slynger sig rundt på jordens klode. En

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Journalistik. En avis

Journalistik. En avis Journalistik Det nærmeste man kommer den absolutte sandhed En avis En avis er et blad med historier om ting, folk ikke ved i forvejen. Tingene skal være sket i virkeligheden. Historierne i en avis er ikke

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Indledende bemærkninger til genreoversigten

Indledende bemærkninger til genreoversigten Indledende bemærkninger til genreoversigten Følgende genreoversigt kan fungere som en tjekliste, når eleverne skal træne de skriftlige genrer til studentereksamenen i skriftlig fransk, spansk eller italiensk.

Læs mere

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København StilladsInformation nr. 80 - august 2006 om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København Det lyder, som om det drejer sig om en sygdom men mine tanker går i helt andre retninger - nemlig at være

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække.

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 1. april 2013 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. Salmer. DDS 234 Som forårssolen morgenrød. DDS 241 Tag det sorte kors fra graven!.

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Dansk-Kinesisk Parlør

Dansk-Kinesisk Parlør . Dansk-Kinesisk Parlør Shaola J. G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør Samfundslitteratur Shaola J.G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør 1. udgave 2001 Samfundslitteratur, 2001 Omslag: Torben Lundsted Sats: Forfatteren

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

Type af fejl Eksempler på fejl Rettet til korrekt dansk sammensatte ord. lærene er flinke alarmen giver trykhed priviligeret resource indiferens

Type af fejl Eksempler på fejl Rettet til korrekt dansk sammensatte ord. lærene er flinke alarmen giver trykhed priviligeret resource indiferens I 2014 er der kommet en ny elektronisk udgave af Retskrivningsordbogen. Den hedder RO+ og koster i udgangspunktet 80 kr. pr. år. Husk på, at ingen kan huske, hvordan alle ord staves. Det er ikke det, det

Læs mere

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling Bakkeskolens læsefolder En forældre-guide til læseudvikling Indhold Hvorfor denne folder?...s 3 Hvad er læsning?... s 4 Daglig læsning er vigtig.. s 5 - Hvad kan jeg som forælder gøre?.... s 5 Begynderlæsning.

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Retten til et liv før døden

Retten til et liv før døden Retten til et liv før døden Gudstjeneste ideer Mennesker verden rundt oplever at deres grundlæggende rettigheder fratages dem og dermed deres ret til et værdigt liv før døden. Ret til mad og vand, sundhed

Læs mere

2/ Skriv om en kort episode i en papirbæreposes liv. Valg af fortællersynsvinkel er frit, men der skal indgå direkte tale.

2/ Skriv om en kort episode i en papirbæreposes liv. Valg af fortællersynsvinkel er frit, men der skal indgå direkte tale. TVM OPTAGELSESPRØVER 2011 Opgave 1: Skriv to historier Løs de følgende opgaver. 1/ Beskriv en konkret detalje fra dagen i dag på en måde, så læseren forstår, hvorfor du trækker lige præcis den frem. Giv

Læs mere

Buddhisme i Taiwan og Danmark. Nyhedsbrev nr. 8, august 2011

Buddhisme i Taiwan og Danmark. Nyhedsbrev nr. 8, august 2011 Buddhisme i Danmark. To måneder i Danmark gået, og jeg i Taiwan blevet budt velkommen hjem igen - det varmer. Det har været godt at møde familie og venner og folk i mange sammenhænge. Det var godt at overveje

Læs mere

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting:

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting: Nyt skoleår 2015 Hvad er meningen med livet? Og med at blive designer? Tale v. Elsebeth Gerner Nielsen Velkommen til Designskolen Kolding. Velkommen til et nyt skoleår. Velkommen til nye og gamle studerende.

Læs mere

Håndbog til synopseprøven i dansk

Håndbog til synopseprøven i dansk Side 1 af 5 Vigtige datoer Håndbog til synopseprøven i dansk Den 1. maj skal du trække dit fordybelsesområde. Herefter arbejdes der primært med synopser i dansktimerne. I har 10 timer på klassen med vejledning

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 13. september

1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 13. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

5 måder at reducere dine Powerpoint tekster

5 måder at reducere dine Powerpoint tekster 1 Slides og præsentationer med alt for meget tekst er kedelige og kan ikke holde dit publikum fanget. Hvordan reducerer du mængden af tekst på dine slides? Hvordan får du gjort dem simple? // www.facebook.com/slidemarkting

Læs mere

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Hvad er læsning: Læsning er sprog. At læse, er ikke bare det at kunne læse en tekst flydende uden at lave fejl og uden at køre fast. Det er samtidig et

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Niels Rasmussen d. 11.11.11

Niels Rasmussen d. 11.11.11 I mange år har jeg leget med ord, første gang jeg husker var i forbindelse med en lejr for ca. 25 år siden. Jeg husker det handlede om alle vores men er, men der kom en mand Senere har jeg gjort det i

Læs mere

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me).

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Dansk Ateistisk Selskab Hvad er ateisme? Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Meget mere er der sådan set ikke i det. Der er ingen dogmatisk lære eller mystiske ritualer og netop

Læs mere

Forelsket i den forkerte.

Forelsket i den forkerte. Forelsket i den forkerte. Guds gode gave Enhver der har prøvet at være forelsket véd, at det er en følelse og en stemning ud over det almindelige. Triste og grå dage bliver pludselig til dage med solskin.

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

Mit forslag var, at vi skrev et eventyr baseret på hans ækle af slagsen, men den 15. november 2012 skrev Rune til mig: Jeg er ikke så glad for Ækle

Mit forslag var, at vi skrev et eventyr baseret på hans ækle af slagsen, men den 15. november 2012 skrev Rune til mig: Jeg er ikke så glad for Ækle Forord Som tegneserienørd har jeg naturligvis altid vidst, hvem Rune T. Kidde var. Jeg så også godt, at han fik en profil på Facebook for nogle år siden, men jeg ville ikke tilføje ham som ven, for jeg

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 12. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 12. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Skrive-/fototeam. SKRIVE & FOTO // KLF, Kirke & Medier

Skrive-/fototeam. SKRIVE & FOTO // KLF, Kirke & Medier Skrive-/fototeam Fortæl hele KLF, Kirke & Medier, hvad vi laver. Tag med til arrangementer eller følg med i debatter, og lav en artikel til hjemmesiden og nyhedsbrevet. Hvorfor har KLF et skrive/foto-team

Læs mere

Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920.

Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920. Nokia Lumia 920 Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920. Finnerne har lanceret deres første model, der er baseret på Windows

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Der vil derfor sikkert også være dem, der bliver forarget på mig, når jeg siger, at de jo ikke har gjort andet end at handle

Der vil derfor sikkert også være dem, der bliver forarget på mig, når jeg siger, at de jo ikke har gjort andet end at handle Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 2. august 2015 Kirkedag: 9.s.e.Trin/A Tekst: Luk 16,1-9 Salmer: SK: 402 * 292 * 692 * 471,4 * 2 LL: 402 * 447 * 449 * 292 * 692 * 471,4 * 427 Hvis mennesker

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Mikkel Christian Rahbek, 3.y, Gammel Hellerup Gymnasium Pandoras Æske

Mikkel Christian Rahbek, 3.y, Gammel Hellerup Gymnasium Pandoras Æske Pandoras Æske For mere end 2000 år siden skrev Hesoid sit værk Værker og Dage, der bl.a. indeholdt myten om Pandoras Æske. Denne myte har spillet en særlig rolle igennem senere europæisk idehistorie, hvor

Læs mere

Glæden ved at kvitte cannabis

Glæden ved at kvitte cannabis Glæden ved at kvitte cannabis Af Chris Sullivan www.quitcannabis.net 1 Bag om forfatteren Som ung levede Chris Sullivan det hårde liv, hvor han indtog stort set hvilket som helst stof han kunne få fat

Læs mere

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 tips til bedre ansøgninger til fonde Forord 3 Tip 1 - Skriv en kort og præcis ansøgning 4 Tip 2 - Søg støtte til et konkret projekt 5 Tip 3 -

Læs mere

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og Rettigheder skal erhverves. De skal være 3.s.e.trinitatis, 21.6.2015. Domkirken 10: 3 Lovsynger Herren, 435 Aleneste Gud, 289 Nu bede vi, 492 Guds igenfødte, 31 Til himlene. Nadver: 493 Gud Herren så.

Læs mere

Dialogisk læsning. Dialogisk læsning - Sprogpakken.dk

Dialogisk læsning. Dialogisk læsning - Sprogpakken.dk Dialogisk læsning I modsætning til den traditionelle højtlæsning, hvor den voksne læser og barnet lytter, kræver dialogisk læsning, at den voksne læser på en måde, der skaber mere sproglig inter aktion

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter Portræt af en verdensborger Elise Hahn, Californien Mette Weber Om Konflikter i udlandet Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

SRP STUDIERETNINGSPROJEKTET

SRP STUDIERETNINGSPROJEKTET STUDIERETNINGSPROJEKTET Layout Skriv med 1½ linjeafstand, lav en passende margin (standardopsætning eller max 3 cm), og brug en god skrifttype, f.eks. Times New Roman, skriftstørrelse 12. Omfang Opgaven

Læs mere

Hvad skal vi med en kommunikationspolitik?

Hvad skal vi med en kommunikationspolitik? Hvad skal vi med en kommunikationspolitik? Danmarks Domstoles medarbejdere kommunikerer allerede med hinanden, med borgerne, pressen og vores øvrige samarbejdspartnere. Så hvad skal vi bruge en kommunikationspolitik

Læs mere

Rapbeatpoesi. Lyrikshow og undervisningsforløb for de ældste elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser. Elevopgaver. Af Kristian Pedersen

Rapbeatpoesi. Lyrikshow og undervisningsforløb for de ældste elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser. Elevopgaver. Af Kristian Pedersen Lyrikshow og undervisningsforløb for de ældste elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser Af Kristian Pedersen Før lyrikarrangementet 1. øvelse: Eleverne vælger en genre og prøver at lave deres

Læs mere

At lære at skrive - hvad vil det sige?

At lære at skrive - hvad vil det sige? At lære at skrive - hvad vil det sige? Mange ting at lære Når man skriver, skal man have sin viden, sine erfaringer, tanker og følelser ned i de små tegn på papiret, så andre derefter kan få noget ud af

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer Lær med stil Af Ulla Gammelgaard, lærer Jeg sidder aldrig ved skrivebordet mere. Hvis jeg gør andre ting samtidig, føler jeg mig mere tilpas og har mere lyst til at lave lektier. Jeg har det også bedst

Læs mere

Undervisningsevaluering Kursus

Undervisningsevaluering Kursus Undervisningsevaluering Kursus Fag: Matematik A / Klasse: tgymaauo / Underviser: Peter Harremoes Antal besvarelser: ud af = / Dato:... Elevernes vurdering af undervisningen Grafen viser elevernes overordnede

Læs mere

Om undervisningen. Undervisning for 0. - 5. klasse. Hvorfor er undervisning i dansk vigtig? Undervisning i dansk for børn i Schweiz.

Om undervisningen. Undervisning for 0. - 5. klasse. Hvorfor er undervisning i dansk vigtig? Undervisning i dansk for børn i Schweiz. Om undervisningen Undervisning for 0. - 5. klasse Hvorfor er undervisning i dansk vigtig? Undervisning i dansk for børn i Schweiz Alkalær-metoden Praktiske detaljer Referencer Undervisningsmoduler 1-4

Læs mere

DEN GULE KEJSERS KLASSIKER OM INDRE MEDICIN KLASSIKEREN OM DE VANSKELIGE OMRÅDER. NordØsten NordOsten Books. Huang Di Nei Jing.

DEN GULE KEJSERS KLASSIKER OM INDRE MEDICIN KLASSIKEREN OM DE VANSKELIGE OMRÅDER. NordØsten NordOsten Books. Huang Di Nei Jing. DEN GULE KEJSERS KLASSIKER OM INDRE MEDICIN Huang Di Nei Jing og KLASSIKEREN OM DE VANSKELIGE OMRÅDER Nan Jing Oversat af Hugo Hørlych Karlsen NordØsten NordOsten Books www.nordosten.dk Kolofon Den Gule

Læs mere

Ordforklaring side 73

Ordforklaring side 73 Ordforklaring side 73 I retten har man en forsvarer, det har man ikke i BT og Ekstra Bladet! Hvad du ser er nyheder hvad du ved er baggrund hvad du føler er opinion! Interviewerens kunst består i at stille

Læs mere

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015 Kære studenter For godt en måneds tid siden holdt vi jeres sidste skoledag. I holdt middag for jeres lærere med taler, quiz og billeder fra jeres tre år på GG. Jeg var rundt i alle klasser og det var skønt

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Kan billedet bruges som kilde?

Kan billedet bruges som kilde? I Kildekritikkens ABC har du læst om forskellige tilgange til skriftlige kilder. I dette afsnit kan du lære mere om kildekritik ift. plakater, fotos, malerier, og andet, der kan betegnes som billeder.

Læs mere

H. C. ANDERSEN PÅ DE ÆLDSTE KLASSETRIN AT TURDE SÆTTE FODEN I KLEMME I DØREN. Hvilke eventyr kender du? Hvilke eventyr holder du mest af?

H. C. ANDERSEN PÅ DE ÆLDSTE KLASSETRIN AT TURDE SÆTTE FODEN I KLEMME I DØREN. Hvilke eventyr kender du? Hvilke eventyr holder du mest af? H. C. ANDERSEN PÅ DE ÆLDSTE KLASSETRIN AT TURDE SÆTTE FODEN I KLEMME I DØREN Hvilke eventyr kender du? Hvilke eventyr holder du mest af? Hvorfor holder du mest af dem? Hvad synes du kendetegner et H. C.

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis, Luk 7,11-17. 1. tekstrække.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis, Luk 7,11-17. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 15. september 2013 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 16. søndag efter trinitatis, Luk 7,11-17. 1. tekstrække. Salmer. DDS 750 Nu titte til hinanden de favre blomster

Læs mere

Kapitel 2 11.08.2014. Skolen bliver lukket efter sommerferien, så nu diskuterer vi, om vi skal oprette en friskole.

Kapitel 2 11.08.2014. Skolen bliver lukket efter sommerferien, så nu diskuterer vi, om vi skal oprette en friskole. Om skoletyper A Folkeskolen, friskole eller privatskole? Anna skal gå i en almindelig folkeskole. Vi vil gerne have, hun går sammen med børn fra mange forskellige miljøer. Skolen bliver lukket efter sommerferien,

Læs mere

Konflikthåndtering. - Inspiration fra en anden kultur. Af Else Tranberg

Konflikthåndtering. - Inspiration fra en anden kultur. Af Else Tranberg Konflikthåndtering - Inspiration fra en anden kultur Af Else Tranberg I oktober måned deltog to konsulenter fra Cubion i et seminar i Kenya. Temaet var tilgange til konfliktarbejde og konflikthåndtering.

Læs mere

Hvilke ord 'trigger' dine kunder?

Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Af Rikke Moos, Webskribenten Du kender talemåden: vælg dine ord med omhu. Et fornuftigt råd, der er værd at følge, hvis du vil undgå at blive misforstået af andre. Men

Læs mere

Kampagnemagasin nr. 3-2008

Kampagnemagasin nr. 3-2008 Kampagnemagasin nr. 3-2008 Tønder kommune deltager i Virksomhedsdysten - og planlægger at vinde TV2 holdt formen ved lige i Af Jakob Thøger Michelsen, Konsulent MpA Tønder kommune deltager i virksomhedsdysten

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Projekt 9. klasse. Hvad er et projekt?

Projekt 9. klasse. Hvad er et projekt? Projekt 9. klasse Hvad er et projekt? Et projektarbejde handler om at finde forklaringer, tage stilling og finde løsninger på problemer. I skal ikke bare beskrive et emne eller fortælle om noget, som andre

Læs mere