KINA KALDER TRIST TRIST TRIST (MEN JEG SAVNER EN REDAKTØR!) ANMELDELSE VED HANS JØRGEN HINRUP ANMELDELSE VED SIMON ROM GJERØ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KINA KALDER TRIST TRIST TRIST (MEN JEG SAVNER EN REDAKTØR!) ANMELDELSE VED HANS JØRGEN HINRUP ANMELDELSE VED SIMON ROM GJERØ"

Transkript

1 ANMELDELSE VED HANS JØRGEN HINRUP ANMELDELSE VED SIMON ROM GJERØ TRIST TRIST TRIST Bogen burde rettelig hedde Beijing Sad Story. Det er i bund og grund trist, for nu at bruge et stille udtryk, at repressionen i Kina har det voldsomme omfang, som bogen så tydeligt udstiller. Den møder ikke øjet for den besøgende. Den udgør ikke noget problem for mange mange mange kinesere, som lever i og lykkes ved den økonomiske udvikling i landet. Men den er der. Det er også trist, at der slet ikke er tale om nogen love story, men nærmere om en glød mellem to mennesker, en glød som kun ulmer, og som kun holdes ved lige i kampen for menneskets rettigheder. De har to uforenelige holdninger til kampen: den altædende offensive og den nærmest maoistiske strategiske tilgang med fremstød og tilbagetrækning afstemt efter situationen. Sakharov-pristageren Hu Jia, som blændet af retfærdig iver ofrer familien i kampen uden at erkende det, før det er for sent, og Zeng Jinyan, hans kone, der udholdende og træt og tirrende og dristig og velovervejet kæmper for deres fælles fremtid og derfor i sidste ende må forlade Hu Jia. Sad story, som smitter af i den langsomme fortælling i et næsten trøstesløst sprog. Kristeligt Dagblads Forlag fortjener ros for at udgive bogen. Den pirker til os, og den giver politikere anledning til igen igen at rejse spørgsmålet om menneskets rettigheder, også i et kinesisk samfund. PS: Undervejs strejfes det uhæmmede og sundhedsmæssigt ukontrollerede salg af donorblod, med udbredt aids til følge. Sagen er blændende godt fortalt i romanen Landsbyens blod af Yan Liang, som blev anmeldt her i bladet i nr. 98, 2012 (Tiderne Skifter 2011, 299 kr.). Sami Sillanpää Beijing Love Story Kristeligt Dagblads Forlag 2014, 329 sider. 300 kr. Hans Jørgen Hinrup er tidl. forskningsbibliotekar på Statsbiblioteket med speciale i Kina. KINA KALDER (MEN JEG SAVNER EN REDAKTØR!) I år er det 120 år siden, præsten Conrad Bolwig som den første danske missionær satte fødderne på den manchuriske jord. Her skulle Bolwig, det danske missionsselskab (DMS) og dets i alt omkring 140 missionærmænd og -kvinder komme til at sætte deres ikke ubetydelige aftryk i den lokale nordøstkinesiske muld. Alle var de opfyldt af et kald. Kaldet til at gøre det umulige: at gøre 450 millioner kinesere kristne. Det blev til et langvarigt forhold med mange prøvelser for både DMS bestyrelse, der gerne ville styre alt hjemme fra hovedkontoret i Hellerup, men især for dets udsendte mænd og kvinder og deres familier frem til 1949, hvor kommunisterne overtog magten og smed de tilbageværende danskere på porten. Mange af missionærerne kom til at opholde sig i Kina i 30, 40 og nogle endda i over 50 år. De har efterladt sig dagbøger, breve, billeder, memoirer og meget andet, som fortæller os om de prøvelser, de måtte igennem, for at deres kald og drømme om en spirende fremtid for kristendommen i Kina kunne blive til virkelighed. Det var virkelig en udfordring. Ikke alene var kineserne ikke særligt modtagelige, de var godt tilfredse med deres egne religioner, iloso ier og forfædredyrkelse, men Kina, og måske især Nordøstkina, oplevede også en af de mest kaotiske perioder i landets historie med invasion, krig, borgerkrig og besættelse. Missionærernes historier er da også blevet vakt til live i lere lotte og spændende udgivelser i de senere år. Det nyeste skud på stammen er Sven Arvid Birkelands nye bog, biogra ien Kina Kalder En familiesaga. Bogens hovedperson, lægen og Kinamissionæren, Peder N. Pedersen ( ), var Birkelands bedstefars fætter. Han voksede op på den jyske hede, men drømmen om at blive læge og missionær bragte ham både til Skotland, hvor han tog sin lægeuddannelse, og i 1912 videre til det nordøstlige Kina (Manchuriet) som missionær for Det Danske Missionsselskab (DMS). Kort forinden var han blevet gift med sin skotske udkårne, Barbara, og sammen kom de til at tilbringe de næste 34 år i Kina. De ankom således kort efter kejserdynastiets fald, og levede derfor i Kina under både republikkens tidlige år, krigsherrernes kaos, den japanske besættelse og til slut den russiske befrielse i Birkeland prøver hele tiden at sætte oplevelserne i perspektiv. Han har gode beskrivelser af Kinas og verdens forandringer i tidsperioden, men hoveddelen af bogen består af oversatte dagbogscitater og skildringer nedfældet af bogens hovedpersoner. Man hører selvfølgelig mest om livet i Kina og især livet som lægemissionær og missionærfrue, men også spændende førstehåndsberetninger om fx jordskælvet i Yokohama i 1923, der dræbte over mennesker, og om hvordan familien samme år tager Peders skotske svigermor, bare kaldet Granny, med tilbage til Manchuriet. Hun og Barbara kommer endda til at undervise Manchuriets enehersker, Zhang Zuolins børn i engelsk. 10 DANMARK-KINA NR

2 ANMELDELSE Peders imponerende arbejde med og på henholdsvis det store universitetshospital Mukden Medical College, hvor hans portræt den dag i dag pryder en af væggene, og på missionshospitalet i Dandong, fylder naturligvis også meget. Men japanernes gradvise overtagelse af alle institutioner gør det sværere og sværere for Peder at udføre sin lægegerning. Og til sidst bliver han fængslet af japanerne, alene fordi han er gift med en brite. Og fremtiden ser ikke lys ud: Den japanske kempeitai-mand Suzuki sagde efter Peders arrestation: Dr. Pedersen er som et træ, der står midt i kørebanen. Der er kun et at gøre: Fæld det! Og som et trist supplement erklærede den vagthavende soldat: He very bad man never, never leave here! Det er også beskrevet, hvordan datteren Jenny bliver interneret under kummerlige forhold i japansk krigsfangelejr i det nordlige Japan, og hvordan sønnen Niels kæmper som kommandolæge i Burma. Til slut følger man, hvordan familien slår sig ned i Australien. Peder når aldrig hjem til Danmark og den jyske hede på besøg igen. Han er de sidste år meget plaget af astma og dør undervejs på rejsen til sit fødeland i På det sidste har mange anmeldere harceleret over bøger, der bliver udgivet for hurtigt, uden ordentlig korrektur- og gennemlæsning. Skylden lægges som oftest på forlagene, der har for travlt, er underbemandede og er presset til hurtigt at få bøgerne ud på markedet for at tjene penge. Det er muligt, det er tilfældet med en del store danske og udenlandske forfattere på de store velrenommerede forlag, men burde ikke have været tilfældet her. Kina Kalder er, på trods af et ellers meget spændende emne, nok ikke ligefrem en potentiel ny kioskbasker. Bogen ville virkelig bare have haft stor gavn af en tur eller to mere i en dygtig redaktørs kyndige hænder og en dertil hørende stavekontrol. Et imponerede stykke forarbejde ligger helt sikkert til grund for denne udgivelse, hvilket da også kan ses af den omfattende litteraturliste. En del her er som sagt familiens efterladte korrespondance. Og det er forståeligt, at forfatteren har et særligt forhold til indholdet. Men selvom meget af det er spændende læsning, burde de mange og meget lange citater have været skrevet om og gjort kortere og strammere. Det ville klart have gavnet læseoplevelsen. Kald mig bare pernittengryn, men der er altså for mange småfejl i bogen, der burde have været rettet inden udgivelsen. Det irriterer. En stor del af Kina Kalder består som nævnt af direkte oversatte dagbogscitater og skildringer nedfældet af bogens hovedpersoner, men det kan være svært helt at følge med i, hvornår der er tale om citater og hvornår det er bogens forfatter, der taler. Og det er desværre især på grund af layoutet og en lidt forvirrende tegnsætning. At citaterne så også er meget lange, gør det ikke bedre. Der er også en del uklare oversættelser. På side 49 står der for eksempel: der opstod store banker på The Bund i Shanghai, på side 130: gradvis realiserede vi og på side 254 står der: Jeg nød mig selv, da jeg cyklede gennem byen. Og på dansk hedder students altså studerende og ikke studenter. Bogen er også skæmmet af både stavefejl og sjuskefejl. For eksempel står der et sted 2013 i stedet for Hvad redaktøren så måske ikke kan klandres for, er den ret forstyrrende brug af parenteser med den moderne skriveform af de kinesiske ord. Det er int at skrive, at man har valgt datidens Wade-Giles stavemåde for derefter at skrive pinyin i parentes. Hvis det så vel at mærke er konsekvent, og stavemåden ligeledes er konsekvent. Det er bare ikke tilfældet. Feng-Huang-Ch eng står stavet på tre forskellige måder, Takushan står oftest i parentes, mens Dagushan står før, selvom det skal være omvendt. Når det så kunne være int (og konsekvent) lige at få at vide, hvordan fx Tji-dar-kou, Divang-hor og Sar-ho-dzen staves med pinyin, så har forfatter eller forlag inkonsekvent (eller overset) valgt ikke at skrive det. Indrømmet, det er altid svært at inde ud af, hvordan de gamle navne staves i dag, men så kunne man med fordel lige have nævnt det problem i starten af bogen. For læsevenlighedens skyld kunne man også int have nøjedes med at nævne de moderne kinesiske navne et par gange, for derefter så bare at bruge den oprindelige stavemåde i teksten. Det er irriterende at læse kapiteloverskrifter, hvor Mukden eller Peking endnu en gang er efterfulgt af en parentes med Shenyang og Beijing, eller der står Chang Tso-lin (Zhang Zuolin) seks gange på en halv side. Det forstyrrer læsningen, og det er jo nok alligevel de færreste læsere, der allerede har glemt det. Forfatter og forlag kunne med fordel have valgt at liste by- og vigtige personnavne bagi. Bogen har en del illustrationer, og det er int, at de er spredt ud over hele bogen. Der er dog lere billeder, hvor kvaliteten er blevet for dårlig. Det kunne her også være interessant at vide, hvor de enkelte billeder stammer fra, men der er desværre ikke noget billedregister. Det er ærgerligt med de mange småfejl, for det skæmmer en ellers spændende bog med nogle meget interessante hovedpersoner. Jeg tror, en stor del af skylden for bogens problemer er, at forfatteren er i familie med bogens hovedpersoner og måske derfor har haft svært ved at skære mere ind til benet. Det ville bogen ellers have haft stor gavn af. Sven Arvid Birkeland Kina Kalder En familiesaga Forlaget Historia 2014, 294 sider. 299 kr. Simon Rom Gjerø er cand.mag. i kinesisk og har arbejdet en del år i Kina. Han er nu gymnasielærer i Danmark. Han har skrevet bogen Kaldet til Kina (Univers 2007) om de danske missionærer i Manchuriet. DANMARK-KINA NR

3 ANMELDELSE VED SØREN CLAUSEN DER IKKE VIL DØ 25 ÅR EFTER Mette Holms nye Kinabog er en genudsendelse. Den består af lange uddrag fra hendes bog om Demokratibevægelsen eller hvad vi nu skal kalde den i Kina 1989, Dagbog fra Beijing, som udkom blot få uger efter de dramatiske begivenheder i Beijing og andre byer, plus nogle nye afsnit, som perspektiverer den efterfølgende udvikling frem til i dag. Mette Holm befandt sig i Beijing i de afgørende syv uger april-maj 1989 som korrespondent for DR, og det blev hendes gennembrud som Kinaekspert bogen inddrog stumper fra DR s TV-aviser, Mette Holms private korrespondance osv., og til over lod kunne man på DR2 4. september 2013 se programmet Vi stiller om til Mette Holm med uddrag fra de relevante TV-aviser i 1989 suppleret med nye interview. Så materialet er efterhånden godt og grundigt medieret. Den nye udgave af Dagbog fra Beijing starter ligesom 1989-udgaven med selve Massakren på den Himmelske Freds Plads, eller som den kaldes på kinesisk: Liu Si, dvs. seks ire (= 4. juni), og trækker derpå linjerne op fra de foregående ugers demonstrationer i april-maj. Men Mette Holm blev af omstændighederne tvunget til at vende tilbage til Danmark 29. maj, kort før den grusomme kulmination på begivenhederne; angiveligt var TV-avisens udlandsbudget for 1989 ved at være brugt op! Som journalist var Mette Holm selvfølgelig meget frustreret over ikke at kunne følge dramaet i Beijing i den afgørende sidste uge, men TV-avisen havde nok af kilder til at kunne rapportere om en Massakre på den Himmelske Freds Plads i de tidlige morgentimer 4. juni 1989, selvom der ikke på det tidspunkt var nogle vestlige tv-hold til stede direkte på pladsen. Alting tydede på en massakre, og det var jo også det, man i ugevis havde frygtet ville ske, og som studenterdemonstranterne havde advaret om. Allerede selvsamme morgen, næsten samtidigt med begivenhederne, dukkede der løbesedler og plakater op i nogle kinesiske byer med budskabet om, at lere tusinde studenter er blevet dræbt på den Himmelske Freds Plads, og internationale nyhedsbureauer formidlede budskabet videre til verdensoffentligheden; og derfra tilbage til Kina. Men det skulle vise sig, at man havde solgt skindet for tidligt; i løbet af sommeren 1989 blev det efterhånden klart, at den kinesiske regerings bestræbelser på at undgå et blodbad på de demonstrerende studenter på selve den Himmelske Freds Plads stort set var lykkedes; ved femtiden om morgenen 4. juni evakuerede demonstranterne i nogenlunde god ro og orden Fredspladsen efter en aftale mellem den militære ledelse og studenterne, og de leste gik nogenlunde uhindret den lange tur hjem til universitetsområdet. Til gengæld blev hundredvis af almindelige Beijing-borgere dræbt ved nogle af de vigtigste gadekryds langs den Evige Freds Boulevard, øst og vest for den Himmelske Freds Plads, i deres forsøg på at blokere adgangen for militæret til centrum af byen og selve pladsen. Men i den vestlige verdens offentlighed nåede frasen Massakren på den Himmelske Freds Plads at bide sig fast og opnå ikonstatus, og det i en grad, så det bagefter var særdeles vanskeligt at trænge igennem med den rigtige version af 4. juni. Og den dag i dag giver en Google-søgning på Massakren på den Himmelske Freds Plads mange lere hits end andre søgeord. Her i Danmark kunne Dagbladet Information som den første avis bringe den rigtige version af historien, baseret på særdeles kvali icerede øjenvidneberetninger fra bl.a. Human Rights Watchs mangeårige leder Robin Munro og The Guardians uhyre erfarne John Gittings. Det var 8. juli 1989 (hvilket undertegnede husker, fordi det var ham, der skrev det). Ikke desto mindre har netop Information siden da i lere omgange bragt selv samme afsløring, altså at der faktisk ikke var nogen massakre på den Himmelske Freds Plads i 1989; f.eks. havde Kjeld Koplev en kronik med dette budskab tre år efter begivenhederne, dvs. 1992, og så sent som i 2013 dukkede sagen op igen i avisens spalter. Mange betragter det stadig som et svigt i forhold til vores solidaritet med studenterbevægelsen i 1989 at sætte spørgsmålstegn ved tragediens kulmination. Så massakren, i alt fald den på den Himmelske Freds Plads, ser ud til at genopstå helt af sig selv, uanset hvor meget den bliver lagt i graven. Den er blevet en sådan nøglebegivenhed i vores samtidshistorie, at det er umuligt at skrive historien rigtigt om. (Selv oplevede jeg engang, efter jeg hav- 12 DANMARK-KINA NR

4 ANMELDELSE savner erfaringer med. Til sidst var blodbadet den eneste mulige udgang. Og dermed indskriver 1989-oprøret i Kina sig i en lang og sørgelig tradition for martyrier. Som jo i øvrigt slet ikke er noget unikt for Kina: Tænk på det Arabiske Forår i 2011, som jo både i Tunesien og Ægypten blev udløst af individuelle martyrier. de skrevet en leksikonartikel om 1989-begivenhederne, hvor jeg omhyggeligt styrede udenom selve massakren på den Himmelske Freds Plads, at redaktøren på eget initiativ tilføjede en sætning om at: et ukendt antal studerende blev dræbt på den Himmelske Freds Plads. Han gik ud fra, at jeg havde glemt det...) Det ville have været passende i 2014-genudgivelsen af Dagbog fra Beijing at lægge ud med at korrigere historikken fra førstegangsudgaven af bogen i sommeren 1989, men det sker ikke. Tværtimod, Mette Holm gentager i afsnittet om Mareridtet uredigeret indledningskapitlet i 1989-bogen, inklusive et langt uddrag fra et interview med den desværre ikke helt troværdige studenterleder Chai Ling, som her 25 år efter begivenheden får lov til at gentage påstanden om, at 300 studenter blev dræbt på Pladsen.... Er det vigtigt? Ja, for det handler om martyriet! Dvs. den blindgyde, Demokratibevægelsen havnede i. Og her har de vestlige medier en nøglerolle og et medansvar. Mange stærke kræfter arbejdede sammen om at indskrive demonstrationerne i en klassisk tragedieskabelon kulminerende i heltens eller heltenes død: både en del af demonstranterne selv (og frem for alt den nysnævnte purunge kvindelige studenterleder Chai Ling), byens borgere, og i videre forstand hele den traditionelle kinesiske politiske kultur, trak i retning af martyriet; og altså også de vestlige medier. Det var jo sandt at sige først og fremmest til ære for dem, at studenterne eller i alt fald nogle af dem anså det for nødvendigt at ofre livet på Fredspladsen og dermed rejse en evig skamstøtte over det kommunistiske regime i Kina, en skam som regimet næppe ville kunne overleve på længere sigt. De internationale medier var helt uundværlige som vidner; de skulle sidde på forreste række, når tragedien nåede sit klimaks. De oprindelige studenterledere fra Beijing Universitet, Wang Dan bl.a., prøvede faktisk på at skrive drejebogen om. I slutningen af maj 1989, hvor demonstrationerne i Beijing var begyndt at miste momentum, opfordrede studenterlederne demonstranterne til at opgive besættelsen af den Himmelske Freds Plads og vende hjem til deres universiteter eller andre institutioner, og derfra prøve at komme i dialog med regeringen. Det viste sig umuligt. Protestbevægelsen blev ubønhørligt drevet frem mod den tragiske konklusion og martyriet af et massivt forventningspres fra alle sider. Hvis nogle af deltagerne fulgte opfordringen til at droppe besættelsen af Fredspladsen, blev deres plads taget af andre studerende, som mod slutningen af maj strømmede til Beijing fra alle de større byer i Kina; disse unge var ikke til sinds at gå på kompromis. Dermed kuldsejlede de oprindelige studenterlederes forsøg på at styre bevægelsen i retning af en normal politisk proces med forhandlinger og pragmatiske løsninger, en form for politisk handlen, som Kina i høj grad De nyskrevne afsnit i bogen består først og fremmest af et interview med fagforenings-aktivisten Han Dongfang. Han var initiativtager til den Autonome Fagforening, som opstod sideløbende med studenterbevægelsen i 1989, og arbejder i dag i Hongkong med at støtte og organisere de kinesiske arbejdere. Andre nye afsnit handler om ældreforsorg, om Tibet og om udviklingen af de kinesiske medier efter Men bogens brødstof er stadig 1989-bogen. Ligesom i 1989-afsnittene er der også i de nye afsnit interessante iagttagelser serveret i en velskrevet og letlæst tekst. Og der er nogle generaliseringer så store, at man næsten mister pusten. Bogen er fuld af illustrationer, der også bruges som bagtæppe for nogle af tekstsiderne. Der er kopier af Mette Holms håndskrevne noter fra 1989, hendes visitkort, breve osv. alle de ting, som fremhæver hendes personlige involvering i begivenhederne. Layout er en smagssag, og denne anmelder bryder sig ikke om det. Det gør det sværere at læse bogen og inde rundt i den. Alt i alt: Hvis man har 1989-udgaven af Dagbog fra Beijing derhjemme i forvejen, så er der ikke grund til at investere i den nye 25- års jubilæumsudgave fra Mette Holm Dagbog fra Beijing 25 år senere hvor gik kineserne hen? Gyldendal 2014, 312 sider. 300 kr. Søren Clausen er tidl. lektor i moderne kinesisk historie ved Aarhus Universitet. DANMARK-KINA NR

5 ANMELDELSE VED JENS HAVSKOV GØR DET SVÆRE LET Chineasy er en lille sprogbog om kinesisk, der på glimrende vis formår at tage udgangspunkt i det enkle og let tilgængelige. Bogen forstår i høj grad at formidle det kinesiske tegnsprog, der jo er en form for billedsprog, igennem det kreativt/visuelle. Dette kombineret med logiske forklaringer på tegn og deres betydning får det til at se let og sjovt ud at lære kinesisk. Bogen tager udgangspunkt i nøgletegn og nøglegloser i det kinesiske sprog og illustrerer, hvordan de kombineres med andre tegnelementer og derved danner mere komplekse strukturer og sætninger. Forfatteren Shaolan Hsueh, der er datter af en kalligraf og en keramiker på Taiwan, skriver i forordet, at det var, da hun skulle under- vise sine egne britiskfødte børn i kinesisk, at hun fandt ud af, hvor svært det er at lære det kinesiske sprog og især at få forståelse for det kinesiske skriftsystem. Hun brugte derfor nogle år på at udvikle sin egen metode, en mere visuel, kreativ indgang til at lære tegn og sprogstrukturer end den traditionelle kinesiske metode, der i høj grad går på udenadslære og terperi. 14 DANMARK-KINA NR

6 ANMELDELSE Chineasy-metodologien består i at tage udgangspunkt i, hvad man regner for grundstammen i det kinesiske skriftsprog, de såkaldte radikaler, og bryde dem ned i de mest grundlæggende former. Disse former kalder forfatteren byggeklodser i forhold til at forstå tegn og tegnsammenhænge. For eksempel kan tegnet for ild ( 火 ), eller når tegnet fungerer som komponent i et sammensat tegn ( 灬 ), indgå sammen med et eller lere andre tegn i et nyt sammensat tegn f.eks. 炎 (brændende varm). To eller lere selvstændige tegn ved siden af hinanden danner nye udtryk og vendinger f.eks. 炎 炎 ( lammende). I udtryk og vendinger har placeringen af tegnene ved siden af hinanden betydning for meningen af hele rækken af tegn. Bogen rummer glimrende illustrationer af tegnene, der er forsøgt sat ind i en kreativ, billedlig sammenhæng, som direkte viser betydningen af tegnet, som f.eks. det nævnte tegn for ild 火, der ses på bogens forside. Ideen med at bruge byggeklodser er ikke ny i kinesisk sproglitteratur, f.eks. ses de som et grundlæggende element i Alison og Laurence Matthews bog Learning Chinese Characters, der også rummer illustrationer, men er langt mere akademisk i sin tilgang. Chineasy er til sammenligning utrolig enkelt og klart bygget op, og illustrationerne er mesterlige i deres klare og stramme form og farver. Bogen er som sagt designet med henblik på en indføring i kinesisk til børn eller begyndere, der hurtigt via bogens enkle opbygning vil kunne forstå grundlæggende principper. Man vil derfor også som underviser kunne bruge bogen til at forklare de kinesiske tegns opbygning og struktur, men nok også komme til at savne lere af de enkelte tegn set i en kontekst. For mig at se er bogens absolutte styrke dens enkle opbygning og kreative udgangspunkt i forhold til sprogindlæring. Forfatterens kunstneriske tilgang fornægter sig ikke, og det er befriende at se, hvordan det visuelle og kreative har været udgangspunkt for bogen og ikke omvendt. Man kan sige, at Shaolan derved repræsenterer nyere teoretikeres ideer, om at sprog læres gennem kontekst, og at vi husker gennem associationer og billeder. Det er ikke nogen teksttung bog, Shaolan har kreeret, tværtimod, det visuelle er i højsædet og får masser af plads på bekostning af bogstaver og tegn. I forhold til hvor mange ord bogen egentlig rummer, har den på sin vis mere karakter af at være en billedbog, også set i forhold til bogens forholdsvis store sider og farverigdom. Chineasy er en kreativ, og bestemt anbefalelsesværdig bog, der i sin overskuelighed og enkelhed for mange vil være en sjov og motiverende indgang til at gå i gang med at lære kinesisk. Shaolan Hsueh Chineasy Lær at læse kinesisk på en ny måde Illustreret af Noma Bar. På dansk ved Inge Aagaard. Forlaget Turbine 2014, 192 sider. 280 kr. Jens Havskov er gymnasielærer i kinesisk. DANMARK-KINA NR

VENSKAB-DANMARK-KINA.DK NR. FØLG OS PÅ FACEBOOK /DANMARK-KINA

VENSKAB-DANMARK-KINA.DK NR. FØLG OS PÅ FACEBOOK /DANMARK-KINA VENSKAB-DANMARK-KINA.DK NR. 103 2015 FØLG OS PÅ FACEBOOK /DANMARK-KINA INDHOLD LEDER 3 8 10 17 19 23 26 30 32 37 45 48 MED ELLER UDEN PARAPLY I HONGKONG Nils Thostrup ILLEGAL INDVANDRING FRA KINA: OPHOLD

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker.

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. DIMISSIONSTALE 2013 Kære studenter og hf-ere. I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. Vi der er samlet her

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Med den voksende jødeforfølgelse i 30 ernes Tyskland steg behovet for jødisk udvandring. De fleste lande, inklusiv Danmark, var dog ikke villige til

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

Storytelling - et ledelsesværktøj til at skabe forandringer

Storytelling - et ledelsesværktøj til at skabe forandringer Storytelling - et ledelsesværktøj til at skabe forandringer Der var engang... Jeg husker ikke hans navn. Men jeg husker hans historie. Min lederkollega, som jeg arbejdede sammen med for en del år siden.

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

6.s.e.trin. II 2016 Strellev 9.00, Ølgod

6.s.e.trin. II 2016 Strellev 9.00, Ølgod En gang i mellem kan man som præst opleve at skulle skrive en begravelsestale over et menneske, der har levet sit liv, som om han eller hun var lige der, hvor han eller hun skulle være. Set ude fra kan

Læs mere

Et Univers(itet) af Druk og et Liv i krise

Et Univers(itet) af Druk og et Liv i krise Et Univers(itet) af Druk og et Liv i krise af Kenneth Degnbol, forfatter og højskolelærer på Rønde Højskole. Anmeldelse. I bogen Tanker fra en rus følger vi hovedpersonen Peter igennem tyve år af sit liv

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Salmer: 729: Nu falmer skoven, 561: Jeg kender et land v. 8-10 + 13, 571: Den store hvide flok, 552: Nu har taget fra os, 787: Du, som har tændt

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

KINESISK ØRNEFLUGT ANMELDELSE VED HANS JØRGEN HINRUP. Mai Jia A kodet

KINESISK ØRNEFLUGT ANMELDELSE VED HANS JØRGEN HINRUP. Mai Jia A kodet ANMELDELSE VED HANS JØRGEN HINRUP KINESISK ØRNEFLUGT Mai Jia A kodet Hans Jørgen Hinrup er forh. forskningsbibliotekar på Statsbiblioteket med speciale i Kina. A kodet Matador Ørne lugt A kodet Fragmenter

Læs mere

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne.

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. marts 2015 Kirkedag: Mariæ bebudelse/a Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: SK: 106 * 441 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 LL: 106 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 Der findes

Læs mere

Krop 12 Kroppens struktur 13 Energiflow i kroppen 17 Os selv og naturen 21 Tantra 26

Krop 12 Kroppens struktur 13 Energiflow i kroppen 17 Os selv og naturen 21 Tantra 26 A N D H E D E N O MH O L I T I KH E A L I N G R A MU J E N E N Indhold Om forfatteren 3 Krop 12 Kroppens struktur 13 Energiflow i kroppen 17 Os selv og naturen 21 Tantra 26 jæl 28 Reinkarnation 29 Tidligere

Læs mere

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12.

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. 1 Man fortæller, at det eneste bygningsværk på, der kan ses fra månen er den kinesiske mur, der som en bugtet sytråd slynger sig rundt på jordens klode. En

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi Gudstjeneste i Gørløse & Lille Lyngby Kirke den 5. juni 2016 Kirkedag: 2.s.e.Trin/B Tekst: Jer 15,10+15-21; Åb 3,14-22; Luk 14,25-35 Salmer: Gørløse: 736 * 618 * 305 * 272 * 474 * 613 LL: 736 * 618 * 272

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

I ndholdsfortegnelse:

I ndholdsfortegnelse: I ndholdsfortegnelse: Men grunden har vi da... 13 Hvem kan standse Jesus?... 25 Redningsmanden... 39 Herrens underskrift... 55 Han søger til han finder... 67 Paulus for Agrippa... 87 Om jeg havde alt men

Læs mere

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Uddrag fra Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Forlaget Epigraf 2011. 2. scene Jeg drømmer, at jeg er en fugl. En fugl, der får vingerne skåret af. Bid for bid. Tomme for tomme og langsomt. Vingerne bliver

Læs mere

Urup Kirke. Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer.

Urup Kirke. Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer. 1 Urup Kirke. Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh. 16,1-15, 1. tekstrække. Salmer. DDS 417 Herre Jesus, vi er her. DDS 294 Talsmand, som på jorderige

Læs mere

Da bøgernes titler kan forveksles, markeres Kristustro med 1 og Kristusliv med 2.

Da bøgernes titler kan forveksles, markeres Kristustro med 1 og Kristusliv med 2. Til videre studie Til dig som har lyst at studere lidt på egen hånd Har du lyst til at beskæftige dig mere med det tema, som er gennemgået på kurset, kan du spørge din leder om forslag til litteratur.

Læs mere

! Her er dagens tavleforedrag aflyst

! Her er dagens tavleforedrag aflyst ! Her er dagens tavleforedrag aflyst På Elev Skole ved Aarhus læser de lektier i skolen og bliver undervist hjemme. Flipped leaning kaldes konceptet. Elever og forældre er begejstrede det samme er forskere.

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen Peter Thrane Indhold: 1. Titlen side 2 2. Sproget side 2 3. Tiden side 2 4. Forholdet til moren side 3 5. Venskabet til Julie side 3 6. Søsteren

Læs mere

Pinsedag 24. maj 2015

Pinsedag 24. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Åndsudgydelse og fred Salmer: 290, 287, 282; 291, 308 Evangelium: Joh. 14,22-31 Helligånden kan et menneske ikke lære at kende rent teoretisk, men kun på det personlige plan.

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Et ønske gik i opfyldelse

Et ønske gik i opfyldelse Et ønske gik i opfyldelse Tre måneder er gået, siden Bjørn, Sara og Pernille besluttede at køre deres forældregruppe videre på egen hånd. I dag ser fremtiden lysere ud end meget længe Når man sender et

Læs mere

Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen

Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen Prædiken til påskesøndag 2015 Af Lise Rind 1 tekstrække FRA EN VIRKELIGHED, hvor livet er

Læs mere

Men når du går, og bevæger benene, og. blodcirkulationen kommer i gang og pulsen. sættes op, og du ser, hvad der sker ude omkring

Men når du går, og bevæger benene, og. blodcirkulationen kommer i gang og pulsen. sættes op, og du ser, hvad der sker ude omkring 3.søndag efter påske, 11.5.2014. Domkirken 10: 739 Rind nu op, 298 Helligånden trindt på jord, 243 Luk øjne op, 379 Der er en vej, 784 Altid frejdig. Dåb: 446 O, lad din Ånd. Nadver: 23 Hvor Gud mig fører.

Læs mere

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS Billeder Af Lise Hansen Lises Billedbog FOTOS: CHILI/ÅRHUS Rød er energi, lilla jager syge celler ud. Lise Hansen er psykolog og har erfaring fra flere års arbejde med kræftsyge børn. I sin terapi udnytter

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

risikerer ikke at blive snydt, fordi GPS troede, jeg mente Rom oppe ved Lemvig i Jylland. Jeg må nødvendigvis være mere opmærksom på ruten undervejs.

risikerer ikke at blive snydt, fordi GPS troede, jeg mente Rom oppe ved Lemvig i Jylland. Jeg må nødvendigvis være mere opmærksom på ruten undervejs. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 15. februar 2015 Kirkedag: Fastelavns søndag/a Tekst: Matt 3,13-17 Salmer: SK: 192 * 441 * 141 * 388,5 * 172 LL: 192 * 450 * 388,3 * 441 * 141 * 388,5 *

Læs mere

Formen. Kamera. Perspektiv: Normal perspektiv er oftest brugt i filmen. Der bliver brugt normal perspektiv forskudt.

Formen. Kamera. Perspektiv: Normal perspektiv er oftest brugt i filmen. Der bliver brugt normal perspektiv forskudt. Forrest Gump Berettermodel Formen Kamera Perspektiv: Normal perspektiv er oftest brugt i filmen. Der bliver brugt normal perspektiv forskudt. Vinkel: Der er meget total, halvtotal og nær. Der bliver brugt

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Fokus på barnet, som behøver en familie

Fokus på barnet, som behøver en familie VERDENS BEDE-WEEKEND FOR BØRN I NØD 2010 Silkeborg Baptistkirke - søndag d. 6. juni 2010. Viva Network kalder hvert år kristne over hele verden til bøn for børn i nød. Ved dagens gudstjeneste sluttede

Læs mere

Og fornuften har det virkelig svært med opstandelsen. Lige siden det skete, som han havde sagt, har mennesker forholdt sig

Og fornuften har det virkelig svært med opstandelsen. Lige siden det skete, som han havde sagt, har mennesker forholdt sig Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 27. marts 2016 Kirkedag: Påskedag/B Tekst: Matt 28,1-8 Salmer: SK: 219 * 235 * 233 * 236 * 227,9 * 240 LL: 219 * 235 * 233 * 236 * 240 Jeg kan godt lide

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Kristen eller hvad? Linea

Kristen eller hvad? Linea Forord Du er ret heldig Du sidder lige nu med en andagtsbog, der er den første af sin slags i Danmark. En andagtsbog som denne er ikke set før. Den udfordrer måden, vi tænker andagter på, og rykker grænserne

Læs mere

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige 1 Til sidst viste Jesus sig for de elleve selv, mens de sad til bords, og han bebrejdede dem deres vantro og hårdhjertethed, fordi de ikke havde troet dem, der havde set ham efter hans opstandelse. Så

Læs mere

Det er meget vigtigt, at vi er med så langt. Det er også vigtigt for mig, at vi kan følge hinanden i dette. For fortællingen om

Det er meget vigtigt, at vi er med så langt. Det er også vigtigt for mig, at vi kan følge hinanden i dette. For fortællingen om Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 8. december 2013 Kirkedag: 2.s.i advent/b Tekst: Matt 25,1-13 Salmer: SK: 268 * 447 * 49 * 258 * 272 * 275,2 * 275,3-6 LL: 268 * 258 * 272 * 275,2 * 275,3-6

Læs mere

Niels Rasmussen d. 11.11.11

Niels Rasmussen d. 11.11.11 I mange år har jeg leget med ord, første gang jeg husker var i forbindelse med en lejr for ca. 25 år siden. Jeg husker det handlede om alle vores men er, men der kom en mand Senere har jeg gjort det i

Læs mere

Kun den fattige ved hvad kærlighed er.

Kun den fattige ved hvad kærlighed er. Kun den fattige ved hvad kærlighed er. Prædiken til den 29. juni (som i kirkens kalenderår hedder 2. trinitatis) 2012 i Havdrup Kirke Salmer: 752,604,685,681,367 Prædikenteksten er taget fra Lukasevangeliet

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015

Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015 1 Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015 2015 Nyt Perspektiv og forfatterne Alle rettigheder forbeholdes Mekanisk, elektronisk, fotografisk eller anden gengivelse af eller kopiering

Læs mere

Mit forslag var, at vi skrev et eventyr baseret på hans ækle af slagsen, men den 15. november 2012 skrev Rune til mig: Jeg er ikke så glad for Ækle

Mit forslag var, at vi skrev et eventyr baseret på hans ækle af slagsen, men den 15. november 2012 skrev Rune til mig: Jeg er ikke så glad for Ækle Forord Som tegneserienørd har jeg naturligvis altid vidst, hvem Rune T. Kidde var. Jeg så også godt, at han fik en profil på Facebook for nogle år siden, men jeg ville ikke tilføje ham som ven, for jeg

Læs mere

Brønderslev d. 3 september - 2013 De voksnes betydning for børns trivsel, læring og fællesskaber. V/ Jens Andersen, jna@ucn.dk

Brønderslev d. 3 september - 2013 De voksnes betydning for børns trivsel, læring og fællesskaber. V/ Jens Andersen, jna@ucn.dk Brønderslev d. 3 september - 2013 De voksnes betydning for børns trivsel, læring og fællesskaber. V/ Jens Andersen, jna@ucn.dk Dem det hele drejer sig om: Børnene. Hvordan forstår vi dem? Psykolog Jens

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Patriarken Jakob havde tolv sønner. Han elskede Josef mest, af alle sine sønner, fortælles det.

Patriarken Jakob havde tolv sønner. Han elskede Josef mest, af alle sine sønner, fortælles det. 22 s efter trinitatis væ 2013 Det er voldsomme følelser vi i dag bliver konfronteret med i den urgamle historie om Josef og hans mange brødre historien handler i bund grund om de stærkeste følelser vi

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Skærtorsdag d. 17. april 2014 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække Salmer DDS 458: Zion, pris din saliggører DDS 58: Jesus! Frelser og befrier

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

6. søndag efter påske

6. søndag efter påske 6. søndag efter påske Salmevalg Gud ske tak og lov, 751 Den nåde, som vor Gud har gjort, 683 Nu nærmer sig vor pinsefest, 281 Hør himmelsus i tredje time, 285 Frydeligt med jubelkor, 721 Dette hellige

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Alt det, som mange mennesker troede, at de havde lagt bag sig, kan blusse op med fornyet voldsom styrke, når boet skal gøres op, og der skal deles

Alt det, som mange mennesker troede, at de havde lagt bag sig, kan blusse op med fornyet voldsom styrke, når boet skal gøres op, og der skal deles 1. søndag i fasten, 2. tkt. rk. 2016 Læsninger: 1. Mos 4, 1-12 Jak 1,9-16 Luk 22, 24-32 Salmer: 747: Lysets engel 498: Gud efter dig jeg længes 557: Her vil ties 70: Du kom til vor runde jord 697: Herre,

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Storytelling. et ledelsesværktøj til at skabe forandringer

Storytelling. et ledelsesværktøj til at skabe forandringer Storytelling et ledelsesværktøj til at skabe forandringer Der var engang... Jeg husker ikke hans navn. Men jeg husker hans historie. Min lederkollega, som jeg arbejdede sammen med for en del år siden.

Læs mere

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 Salmer: Vinderslev kl.8.30: 745-680/ 534-668 Hinge kl.9.30: 745-616- 680/ 534-317- 668 Vium kl.11: 745-616- 680/ 534-317- 668

Læs mere

På jagt efter motivationen

På jagt efter motivationen På jagt efter motivationen Handlekraftig selvoverskridelse i meningsfuldhedens tjeneste Af Jakob Skov, Villa Venire A/S april 2011 Motivationsbegrebet fylder til stadighed mere i dagens virksomheder og

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor?

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor? Fadervor Trosbekendelsen beskriver, hvordan Gud kommer til os. Man kan sige, at bøn handler om det modsatte: Vi kommer til Gud. (Selvom Gud faktisk også kommer til os, når vi beder!) Da Jesu disciple spørger

Læs mere

Go aften! En mulighed for gamle mænds hverdagsliv - eller betingelser vi ikke. Inge Lange Ilone Dolmer Nov. 2007

Go aften! En mulighed for gamle mænds hverdagsliv - eller betingelser vi ikke. Inge Lange Ilone Dolmer Nov. 2007 Go aften! En mulighed for gamle mænds hverdagsliv - eller betingelser vi ikke Inge Lange Ilone Dolmer Nov. 2007 Indfaldsvinkler Hvad ved vi om gamle mænds aften og natteliv Hvad ved vi om gamle mænds aften

Læs mere

3. søndag i fasten. Salmevalg

3. søndag i fasten. Salmevalg 3. søndag i fasten Salmevalg Den mørke nat forgangen er, 736 Hyggelig rolig, 411 Kom, Gud Helligånd, kom brat, 305 Gud, vi er i gode hænder, 675 Du ved det nok, mit hjerte, 634 Dette hellige evangelium

Læs mere

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os 5. søndag efter trinitatis Læsninger: Jer 1, 4-9 1. Pet 2, 4-10 Matt 16, 13-26 Salmer: Kære jer Salmerne til søndag bliver: I Vonsbæk: 747: Lysets engel 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt barnlille

Læs mere

Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE

Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE I tirsdags lige efter påske, stod jeg og ventede på toget på Ålborg Station. Jeg havde forinden gået igennem Kildeparken og set en flok dranker

Læs mere

5 måder at reducere dine Powerpoint tekster

5 måder at reducere dine Powerpoint tekster 1 Slides og præsentationer med alt for meget tekst er kedelige og kan ikke holde dit publikum fanget. Hvordan reducerer du mængden af tekst på dine slides? Hvordan får du gjort dem simple? // www.facebook.com/slidemarkting

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 23. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 23. september 1950 Henvisning: Denne oversættelse følger nøjagtigt det stenografisk protokollerede foredrag, som Bruno Gröning holdt den 23. september 1950 for mongoler hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. For at

Læs mere

DANSK KHERWARA MISSION INFORMATIONFOLDER

DANSK KHERWARA MISSION INFORMATIONFOLDER DANSK KHERWARA MISSION INFORMATIONFOLDER DANSK KHERWARA MISSION Siden 1954 har Dansk Kherwara Mission drevet et skolearbejde i Kherwara i Indien. Kherwara er en lille by på 12.000 indbyggere, der ligger

Læs mere

I den salme, vi skal synge efter prædikenen er der et vers, der handler om den fortælling, vi netop har hørt:

I den salme, vi skal synge efter prædikenen er der et vers, der handler om den fortælling, vi netop har hørt: Es 43,10-12, ApG 2,22-28, Joh 21,15-19 Salmer: 235 Verdens igenfødelse 238 Der er så sandt (Mel. Gør døren høj) 241 Tag det sorte kors (mel. Lasse lunderskov) 249 Hvad er det at møde 438 Hellig 477Som

Læs mere

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch Interviewguide: Den gode bog: - Vil I ikke fortælle mig om den bedste bog, I har læst? - Hvornår er en bog god? Hvornår er en historie god? - Hvordan vælger I de bøger, som I læser? Læsning i skolen/derhjemme:

Læs mere

2.sø.ifasten 2014. Men der er også dem, for hvem det er redningen, at Gud findes, når livet bliver kaotisk.

2.sø.ifasten 2014. Men der er også dem, for hvem det er redningen, at Gud findes, når livet bliver kaotisk. 2.sø.ifasten 2014 Jeg var ved tandlægen forleden. Desværre kom jeg lidt for sent til at læse ugebladene, det er ellers en dejlig stund, at sidde og vente, for min tandlæge holder mange blade og aviser.

Læs mere

Salmer: Lihme Nu vågne alle, Dåb: 448 Fyldt med glæde, 41 Lille Guds barn, 321 O kristelighed, 725 Det dufter

Salmer: Lihme Nu vågne alle, Dåb: 448 Fyldt med glæde, 41 Lille Guds barn, 321 O kristelighed, 725 Det dufter Tekster: Es 44,1-8, Rom 8,24-28, Joh 17,1-11 Salmer: Lihme 9.00 748 Nu vågne alle, Dåb: 448 Fyldt med glæde, 41 Lille Guds barn, 321 O kristelighed, 725 Det dufter Rødding 10.30 748 Nu vågne alle, 313

Læs mere