Antikke nomade textiler fra Anatolien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Antikke nomade textiler fra Anatolien"

Transkript

1 Antikke nomade textiler fra Anatolien Tekst & foto: JAN ANDERSEN En unik samling på 23 antikke tæpper, kelims og fragmenter fra Anatolien blev udstillet fra august til oktober 2008 på Svaneholms Slot i Skåne i anledning af den skånske tæppeklubs 25 års jubilæum. De udstillede textiler var fremstillet fra 1700 tallet og frem til midten af 1800 tallet, vævet af nomade og landsbykvinder til familiernes eget brug. De udstillede nomadekelims kom hovedsagelig fra det centrale Anatolien. Nomaderne levede i sorte gedehårs telte og deres kelims tjente som alle deres textiler et praktisk formål samtidigt med at textilerne var stor kunst. Kelims blev brugt som gulvtæpper og skillevægge mellem mændenes og kvindernes afdelinger. Og de blev brugt til at dække teltets øvrige husgeråd, der var stablet langs teltets sider. I den østlige del af Centralanatolien, Kappadokia, boede befolkningen gennem år i grotter, der var hugget ud af de bløde vulkanske klipper. De høje klipper blev omdannet til rene højhuse med flere etager og fungerede sammen med underjordiske byer også som fæstninger, der beskyttede befolkningen, når fjenderne drog gennem dalene. I Kappadokia boede dengang både en tyrkisktalende muslimsk befolkning og kristne græsktalende efterkommere til det byzantinske rige. Begge grupper har efterladt textiler, som var så vigtige for deres daglige liv. Der blev vævet tykke tæpper brugt som madrasser og dyner. På de udhuggede stenbænke i grotte husene lå tykke divan tæpper med op til fire centimeter tyk luv. Der blev knyttet bedetæpper og kelims, f.eks. sofrehs til at dække spisepladsen.

2 Tre fragmenter af tæpper fra Kappadokia samlet af Sonny Berntsson, Alle textiler var brugsgenstande samtidig med at de med deres klare farver lyste op i de dunkle hjem og deres mønstre og symboler havde stor betydning for den stærkt religiøse befolkning. Sonny Berntsson fra Gøteborgs tæppeklub, AKREP, har skrevet flere artikler i det katalog Från feernas trädgård som blev udarbejdet til udstillingen på Svaneholms Slot. En af artiklerne om kvindernes vævetraditioner er oversat til dansk og kan læses nedenfor. Selskabet for Orientalsk Tæppekunst var inviteret af den skånske tæppeklub til at se udstillingen på Svaneholms Slot og høre Sonny Berntsson foredrag om livet og vævekunsten hos befolkningen i Kappadokia. Sonny Berntsson har i mange år haft kontakt med en tyrkisk samler som i mere end 30 år fra 1950 indsamlede rester fragmenter af de antikke textiler fra grotte byerne. Derfor er unikke ting blevet bevaret og kan i dag fortælle om livet og kulturen i Kappadokia.

3 Tæpper og textiler var til dagligt brug og blev simpelthen slidt op. Derfor er de fleste genstande fra tallet fra Kappadokia kun bevaret som fragmenter, men de giver alligevel et godt indtryk af vævernes kunstneriske formåen.

4 Sonny Berntsson fortalte, at grotte husene var beboet frem til , hvor den tyrkiske regering forbød boformen, fordi den var meget usund. Husene var fyldt med kræftfremkaldende Radon fra den vulkanske undergrund og få af beboerne blev over 50 år gamle. Der var mennesker som udvandrede fra Kappadokia til Sverige og som alle viste sig at lide af lungecancer. Beboerne i grotte husene flyttede til stenhuse, som blev opført i områderne. Hans foredrag blev ledsaget af billeder fra grotte byerne og de byzantinske kirker, der ligesom husene blev gravet ind i klipperne. 360 kristne kirker blev bygget i grotterne, mens det ikke var en eneste moske før 1850 erne. Fra vægmalerierne i kirkerne kendes mange af symbolerne i tæpperne. Disse afsides beliggende nærmest uvirkelige grotte byer blev kaldt Feernes Have og textil arven fra befolkningen hér gav inspirationen til titlen på udstillingen på Svaneholms Slot Från feernes trädgård. Sonny Berntsson har rejst i Tyrkiet siden 1974, hvor han fattede interesse for den anatolske textilkunst. I dag kan han øse af sin store viden for andre tæppeentusiaster.

5 Sonny Berntsson kom første gang til Tyrkiet i 1974 for at besøge sin kommende kones familie i landsbyen Endis i dalen Kazova i Tokat provinsen i den østlige del af det centrale Tyrkiet. Gennem årene har han knyttet mange kontakter blandt tæppefolk i Tyrkiet og er i dag en anerkendt ekspert i anatolske tæpper og textiler. Han har skrevet en artikel i HALI nummer 112 september oktober 2000 side om bedetæpper af den såkaldte Monastir gruppe, en fusion af design fra Balkan og Anatolien. Herunder følger én af hans artikler om emnet anatolske textiler fra kataloget til udstillingen på Svaneholm Slot: Textiler en traditionel medgift Af Sonny Berntsson, oversat af Jan Andersen. Fremstillingen af textiler i byer og blandt nomader var udelukkende en kvindelig beskæftigelse. De skulle udgå fra en mønsterskat som udvikledes lokalt indenfor stammen og udgjorde et identitetstegn for det lille samfund. Disse mønstre indlærtes fra ungdommen eller de kunne have gamle slidte tæpper som eksempler, hvor de kunne se mønstrene på tæppernes bagside under vævningen. Når en pige fik sin første menstruation blev hun regnet for en kvinde og hun begyndte at væve sit første tæppe som medgift. Det startede med et ritual, hvor familien slagtede en hane, mens de unge veninder sang en speciel sang. Når en pige begynder at arbejde med sin egen medgift, har hun allerede siddet ved siden af sin mor eller farmor og lært de forskellige vævetekniker som er tradition i deres familie eller stamme. Hun har også fået kendskab til, hvilke textiler som kræves i det miljø og i det klima, hun lever i. At hvert textil har sin givne funktion både praktisk og rituelt er en selvfølgelighed. Hvor mange poser, puder, gulvtæpper, sengetæpper, kelims og spiseplads kelims som behøves, bestemmes af den samfundsgruppe, som pigen indgår i og det er de ældre kvinder som afgør hvad som

6 behøves for at hjemmet betragtes som fuldendt. Ud over dette kræver visse ritualer sine textiler, som indgår i bryllupsceremonien samt traditionelle gaver til brudgommens familie. Når en piges vævede medgift er klar, dette kan tage op til syv år, ordnes en udstilling i et specielt rum i byen eller i pigens hjem. Her kommer nu de ældste og mest textilvidende kvinder i byen. I hver by kan der findes en kvinde som kaldes Usta, som betyder mesterinde. Hun og de øvrige kvinder sætter nu karakter på pigens dygtighed og afgør om hun er klar til at bestyre et hjem. Hvis kvinderne giver pigen den højeste bedømmelse benævnes hun Aman Kiz, som er signalet til byens unge mænd og deres familier at pigen er gifteklar. Jo finere textil medgiften er, jo højere pris for bruden er praksis. En kvindes måde at skaffe sig høj status i det traditionelle samfund er at udvise stort kundskab til textiler. Hun kan vise sin dygtighed ved at spinde, væve og knytte de praktiske ting som er en del af deres livsstil som halvnomader og dyreavlere. Hun må beherske de forskellige textil teknikker og kunne videreføre de vigtige mønstertraditioner i de enkelte effekter. De ting hun skal have i sin medgift er: YATAK sengetæppe, madras TULLU sengetæppe, dyne DIVANTÆPPE langt, smalt tæppe til siddebænken. YASTIK rygpuder til divanen SOFREH kelim til at dække spisepladsen CHUVALS et antal store poser/sække til opbevaring af bl.a. uld og korn HEYBE saddeltaske til manden KELIM flere til at overdække med NAMAZLIK bedetæppe HALI tæpper til dagligt brug og til højtider

7 En antik Yastik rygpude til divanen. Yastiks var et af de nødvendige tilbehør til hjemmet, som kvinden vævede, inden hun var klar til ægteskabet.

8 Når familien vokser må kvinden fortsætte med at fremstille de forskellige textiler som kræves for et behageligt og varmt liv. Alt textil arbejde udføres efter de daglige sysler. Når en kvinde efter mange år kan fremvise sine resultater og vække beundring, begynder byens unge piger at komme til hende efter råd og hun kan ende som Usta, mesterinde, i sin by. Hun har da en meget høj status i sine omgivelser, også i nabobyerne. Når det gælder samarbejde om textilerne er bykvinderne meget generøse med at hjælpe hinanden, men dygtighed giver status, så også konkurrence forekommer. Der findes ofte specialister på de forskellige textil teknikker i byerne. Når turkmenkvinder Yöruk kvinder i Anatolien samarbejder handler det altid om at holde stammens mønsterskat levende som et link mellem generationerne. At anvende de nedarvede mønstre og symboler giver dem en følelse af at have en tidløs kontakt med forfædrene gennem samme tanker og overvejelser som kredser omkring livet og døden i et kontinuerligt kredsløb. Kontinuiteten mellem generationerne er en meget vigtig del for kvinderne og dette giver sig mange udtryk i byfællesskabet. De ser sine egne børn vokse op og omgås med det textile miljø som indrammer hjemmet og lærer sig de symboler som har været stammens siden mange slægtsled tilbage. Når en ung pige væver sit Yatak tæppe (seng) til sin medgift, kan hun næppe undgå følelsen af inspiration og drømme om, hvad netop dette tæppe kommer til at betyde for hende i ægteskabet. Her skaber hun grunden for sin fremtid med sin tilkommende. Netop på dette tæppe kommer hun til at tilbringe sin bryllupsnat, føde sine børn og sove i mange nætter i sit hjem. Hvad de mønstre og symboler hun væver ind betyder for hende, forbliver altid hendes egen hemmelighed. Når børnene begynder at kravle, lærer de uldens egenskaber at kende på naturlig måde.

9 Mønstre og symboler bliver det første møde med et skjult mysterium som sætter gang i børnenes fantasi og tanker. Farverne bliver den første kontakt med naturens skønhed i det ellers så farveløse hjemmemiljø. At vokse op med familiens egne textiler giver en stærk harmoni og tryghed i tilværelsen. Det skaber et naturligt kendskab til livet, hvor behovet for at behandle ulden, spinde og væve for at give varme og skønhed kommer til at have en stor betydning. For vesterlændinge virker dette arbejde hårdt og krævende, men jeg har aldrig hørt en kvinde klage eller virke utilpas i sit skabende ved vævestolen. Snarere ser det ud som afslapning, ja til og med en meditativ handling, hvor hun endelig får mulighed for at være sig selv med sine tanker og drømme. En uskreven lov er, at moderen ikke må forstyrres, når hun sidder ved væven.

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere

Jeg rundede efteråret af med to temaer; et om jul/ den kristne fortælling og julens baggrund og oprindelse. Og et andet om spøgelseshistorier.

Jeg rundede efteråret af med to temaer; et om jul/ den kristne fortælling og julens baggrund og oprindelse. Og et andet om spøgelseshistorier. Tilbageblik 10.04.06 Tiden flyver og det er forår. Jeg har fundet min logbog frem, for bedre at kunne huske, hvad det var som skete, og som var så fascinerende og mærkeligt for fire måneder siden! For

Læs mere

Spørgsmål ang. at være ung kunstner i Grønland

Spørgsmål ang. at være ung kunstner i Grønland Mail interview af Dy Plambeck 2009 Spørgsmål ang. din baggrund 1: Hvor er du vokset op og hvilket slags hjem kommer du fra? (fortæl gerne her om dine forældres arbejde, om du har søskende, om noget i din

Læs mere

skal mit barn lære Historie?

skal mit barn lære Historie? Velkommen til samarbejde Hvordan kan vores børn lære mere i skolen? Hvorfor skal mit barn lære Historie? Tekst af Birgit Knudsen aktive forældre hjemmearbejde Dansk Matematik Engelsk Naturfag Praktisk-musiske

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne

Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne Rejsebrev nr. 2 Januar 2011 Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne Indledning: I mit første rejsebrev skrev jeg lidt om mig selv og min motivation for at have taget min tredje praktik i Filippinerne.

Læs mere

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Birgitte Lieberkind. Jeg er psykolog og arbejder i København, hvor jeg har min egen klinik/ praksis. Jeg har

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 30 35 Interviewe del 1 Det dit eget valg. Side 36 og 37 Interviewe del 2. Islams udbredelse

Indholdsfortegnelse. Side 30 35 Interviewe del 1 Det dit eget valg. Side 36 og 37 Interviewe del 2. Islams udbredelse 2 Indholdsfortegnelse. Side 3 Side 4 Side 5 Side 7 10 Indholdsfortegnelse Indledning Islams udbredelse Islams udspring Side 30 35 Interviewe del 1 Det dit eget valg Side 36 og 37 Interviewe del 2 Du skal

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

3. Gunhild som er psykoterapeut og opdagede sine lesbiske følelser meget sent

3. Gunhild som er psykoterapeut og opdagede sine lesbiske følelser meget sent 3. Gunhild som er psykoterapeut og opdagede sine lesbiske følelser meget sent 27 Gunhild Aaen Madsen har været gift i 35 år og har fire voksne børn. I dag oplever hun ægteskabet som lykkeligt, men der

Læs mere

Anne-Lise og Peter Madsen BRUDEN OG BRUDGOMMEN. Eftertryk er kun tilladt med forfatternes tilladelse.

Anne-Lise og Peter Madsen BRUDEN OG BRUDGOMMEN. Eftertryk er kun tilladt med forfatternes tilladelse. 1 Anne-Lise og Peter Madsen BRUDEN OG BRUDGOMMEN Eftertryk er kun tilladt med forfatternes tilladelse. En Palma-bog udgivet af Løbner Communications 1994, nu cbooks. Forside: Tegning af Line Jørgensen

Læs mere

Hvad gør Klubhus-fællesskaber til sande klubhus-fællesskaber? Robby Vorspan, ICCD. 13. Internationale Konfrence, Plenary Session

Hvad gør Klubhus-fællesskaber til sande klubhus-fællesskaber? Robby Vorspan, ICCD. 13. Internationale Konfrence, Plenary Session Gennem årene har det verdensomspændende klubhusfællesskab lagt mere og mere vægt på "fællesskabs" aspektet i sin definition af, hvad der gør et klubhus til et klubhus. Vi har erkendt, at det faktum at

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Udarbejdet af Majken Gøtske Marts 2005 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Fremgangsmåde...2 Kommentarer

Læs mere

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde lærersider 59 hvad vil du være, OM UDDANNELSE OG ARBEJDE 60 lærersider Fokus Filmen om Bülent har fokus på, hvad man drømmer om. Om forældres forestillinger og forventninger til deres børn, og om deres

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Stine Helweg - arbejder ved de københavnske kirkegårde, der drives af Københavns Kommune.

Stine Helweg - arbejder ved de københavnske kirkegårde, der drives af Københavns Kommune. Foredrag Gøteborg - Mennesket og kirkegården Stine Helweg - arbejder ved de københavnske kirkegårde, der drives af Københavns Kommune. Assistens, Vestre, Bispebjerg, Sundby og Brønshøj - samlet areal ca.

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK 1 2 Khadija Y. H. Abdi er social- og sundhedshjælper og mor til tre. Hun er født i Somalia og kom til Danmark som 35-årig. Khadija

Læs mere

ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG

ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG UNGES BUD PÅ AT MODVIRKE OG FOREBYGGE SOCIAL KONTROL OG ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER 1 INDLEDNING 1. HVAD ER SOCIAL KONTROL OG ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER? Dette idékatalog har

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Stinna ahrenst og anne-met te riis. Gammel vil alle blive. - men ingen ønsker at være det. Roskilde Stift - Religionspædagisk Udvalg

Stinna ahrenst og anne-met te riis. Gammel vil alle blive. - men ingen ønsker at være det. Roskilde Stift - Religionspædagisk Udvalg Stinna ahrenst og anne-met te riis Gammel vil alle blive - men ingen ønsker at være det Roskilde Stift - Religionspædagisk Udvalg Gammel vil alle blive - men ingen ønsker at være det Rapport af Stinna

Læs mere

At være og at gøre. Ugens vers. Vær ordets gørere, ikke blot dets hørere, ellers bedrager I jer selv. (Jak 1,22).

At være og at gøre. Ugens vers. Vær ordets gørere, ikke blot dets hørere, ellers bedrager I jer selv. (Jak 1,22). 4 TIL SABBATTEN 25. OKTOBER 2014 At være og at gøre Ugens vers Introduktion Vær ordets gørere, ikke blot dets hørere, ellers bedrager I jer selv. (Jak 1,22). William Niblo, også kendt som den store Blondin,

Læs mere

Kvindelighed. Seksualitet fra første færd

Kvindelighed. Seksualitet fra første færd Kvindelighed Seksualitet fra første færd En pige fødes sexet! Det er måske ikke det første, vi tænker på, når vi betragter en rødmosset nyfødt. Men erkendelsen af, at seksualiteten er til stede fra første

Læs mere

Konversion til Islam i Danmark, et produkt til identitetsskabelse i en. Senmoderne tid.

Konversion til Islam i Danmark, et produkt til identitetsskabelse i en. Senmoderne tid. 1 Lunds Universitet Sociologiska institutionen Konversion til Islam i Danmark, et produkt til identitetsskabelse i en Senmoderne tid. Forfatter: Christina Heinicke Vejleder: Carl-Göran Heidegren Kandidatuppsats:

Læs mere