GAMMEL GHETTO TILTRÆKKER NU MANGE TURISTER BERLINSKE TIDENDE. Avis om Berlin - sprængfyldt med artikler. Mørk middag. Hitlers OL-propaganda

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GAMMEL GHETTO TILTRÆKKER NU MANGE TURISTER BERLINSKE TIDENDE. Avis om Berlin - sprængfyldt med artikler. Mørk middag. Hitlers OL-propaganda"

Transkript

1 BERLINSKE TIDENDE Kristrup Skole 9.a - oktober 2012 Avis om Berlin - sprængfyldt med artikler Hitlers OL-propaganda Tyske nazisoldater liner op til åbningsceremonien af OL i Berlin i I forgrunden ses den olympiske ild. Foto: AP/Polfoto Bydelen Neukölln er det nye hippe kvarter. Her Weserstrasse i hjertet af kvarteret, hvor en kunstner har udstillet en frøskulptur. Foto: Joachim Adrian, Polfoto GAMMEL GHETTO TILTRÆKKER NU FOTO: Christian Als, Polfoto Mørk middag MANGE TURISTER

2 Nyhed Kristrup Skole 9.a - oktober side 2 TYRKERE TILTRÆKKER TURISTER Neukölln, byens nye hotte kvarter, er efter flere år som ghetto nu genopstået som mange kunstneres favoritbydel AF A.-M. Zepernick I det tidligere Vestberlin ligger byen Neukölln, en gammel ghetto, som grundet nye butikker, caféer, restauranter og andre former for turistattraktioner nu er godt på vej til at blive såkaldt hip. Flere og flere kunstnere vælger at bosætte sig i Neukölln i det centrale Berlin blandt andre mennesker. Fattigt kvarter Neukölln er det største område i Berlin, men kvarteret er først og fremmest kendt for at have den højeste koncentration af tyrkere uden for Tyrkiet. Omkring en tredjedel af indbyggerne har indvandrerbaggrund. Den nye stigende interesse for byen, glæder ikke ligefrem de mange tyrkere. Forvandlingen Den tidligere så berygtede og vrede ghetto er på få år forvandlet. Arbejdernes gamle stamknejper og kulturklubberne, hvor indvandrermænd mødes over en vandpibe, ligger nu side om side med tilbagelænede berlinerbarer med bløde genbrugsmøbler og stearinlys. Hippierne flytter ind Blandt de mange tyrkere dukker en håndfuld hippier efterhånden op i takt med de mange barer, der hver uge skyder frem i de gamle gader. Ingen dans på roser Det at åbne en ny café i Neukölln er ikke ligefrem en dans på roser. Du skal være meget heldig, hvis Dagligt bliver mange nye steder i Neukölln 'angrebet' af vrede indbyggere. Her ses et bageri, der er blevet udsat for de mange frustrationer. Denne gang var det rød maling, der blev kastet med. Foto: Polfoto.dk der ikke dukker en advarsel eller to op fra de lokale fastboende. Men der skal mere til at skræmme turister og nybosatte væk fra den gamle ghetto. Farlig udvikling Medaljen har også en bagside. Huslejerne er steget så voldsomt de seneste år, at arbejderne og indvandrerne har svært ved at betale prisen. Stedet skal opleves lige nu, før indvandrere, arbejdere og siden kunstnere presses ud af priserne. Berlins 12 bydele har hver sin personlighed. Hver bydel er sin egen by i byen. En af de mange secondhand butikker i det charmerende Prenzlauer Berg kvarter, som sælger kvalitetsgenbrugstøj. Foto: Elmstrøm AF Frederik Lyscarz Følgende områder kan varmt anbefales: Berlin Mitte Man har ikke rigtig været i Berlin, hvis man ikke har været inde forbi Berlin Mitte og kigge på de mange spændende monumenter. Mitte er Berlins historiske centrum med nogle af de største turistattraktioner i byen. Her kan du bl.a. besøge Museumsinsel, det kendte bytegn Brandenburger Tor, Unter den Linden, den nyrenoverede Reichstag og Alexanderplatz. Sidstnævnte står for mange mennesker som symbolet på Berlin. Charlottenburg I Charlottenburg ligger Berlins shoppinggade nr. 1: Kurfürstendamm (også kaldet Ku'damm). Charlottenburg har de store herskabelige lejligheder, shoppinggaderne med de dyre butiker og er borgerskabets bydel. Man kan også besøge Berlin Zoo, der efterhånden har vokset sig til en af verdens største zoologiske haver. Friedrichshain Friedrichshain hørte tidligere til Østberlin. Bydelen kan på mange måder sammenlignes med Vesterbro i København. Der er en hip stemning, og folk er afslappede, lidt alternative og meget 'berlinske'. Nogle vil sige, at man ikke har set det ægte Berlin, hvis man ikke har besøgt Friedrichshain. I Friedrichshain kan du besøge East Side Gallery, som er den største overlevende stump af Berlinmuren. Der er mange kunstnere, der har malet på muren. Friedrichshain er fyldt med små caféer og restauranter. Pankow Bydelen består hovedsageligt af boligbebyggelse. Det er netop også derfor, at man skal besøge Pankow for at opleve Berlin atmosfæren, mens man nyder en kop kaffe på en hyggelig café. Pankow har siden murens fald oplevet en heftig udvik-ling. Især området Prenzlauer Berg er transformeret fuldstædigt. Prenzlauer Berg var ved murens fald halvforladt og faldefærdigt. Nu er området et af Berlins mest hippe steder med masser af unge mennesker, studerende og kunstnere. Ansvarshavende redaktør for denne avis er: Kristin Aud Westphael. Ansvaret omfatter ethvert krav, som i forbindelse med medieansvarsloven kan eller skal rettes mod den ansvarshavende redaktør, herunder alle krav, som strafferetligt, medieretligt, ophavsretligt eller lignende måtte blive rettet imod udformningen og anvendelsen af tekst og illustrationer i såvel redaktionelle tekster som annoncer. Ekstra Bladets redaktør er uden ansvar for nærværende blads indhold. Aktuelt + fakta: Anne-Mette Mortensen Zepernick, Frederik Lyscarz Sørensen, Klaes Erik Olsson. Kultur og historie: Louise Buchhave Carstens, Lærke Thau, Nikolaj Kofoed Pedersen, Shiran Sakthidasan Thurairajan, Tia Larsen. Sport: Kasper Sams, Mathias Nyvang Sørensen, Thomas Pham Jensen.

3 Kristrup Skole 9.a - oktober side 3 Middag i det mørkeste mørke På Unsicht-Bar spiser man sin mad i fuldstændigt mørke - som at være blind AF Thomas Jensen og Mathias Nyvang Sørensen Sort mad, sort vin, sorte tjenere og sort tøj. Og vel egentlig også sort humor. For du er nødt til at tage oplevelsen med et smil, når du tager hen på en af Berlins mest populære restauranter, Unsicht- Bar. Her foregår meget af det i bælgragende mørke. Alle tjenerne er blinde, og dermed fuldt ud fortrolige med et liv i mørke. Giv øjnene en pause Ideen bag Unsicht-Bar er enkel: Giv øjnene en pause, og spis med resten af dine sanser. Ved frivilligt at give afkald på dit syn så bruger du din lugtesans og smagsløg mere. Dine "lange" ører hjælper dig også ved, at man som gæst kan høre, hvilken konsistens suppen har. Følelsen i fingerspidserne bliver fintunet, for det er stort set umuligt at spise i mørket uden at føle sig frem: Mærk omkredsen af tunsteaken, føl fylden af tunmoussen og brug fingrene til alt. Ingen kan se, hvad du laver, og vær sikker på, at alle gør det! Ingen kan se dig Det er virkelig flot, hvordan tjenerne manøvrerer rundt mellem bordene i den 120-mand store restaurant. Man opfatter kun tjenerens tilstedeværelse, når tjeneren berører ens hånd for at sikre, at man har fat i gaflen eller kniven. Man kunne faktisk være helt nøgen eller danse på bordet med en italiensk frikadelle i hånden. Ingen kan se dig, og det eneste, der kan afsløre folks tilstedeværelse, er lydene. Alt er det mørkeste mørke, hvilket gør Unsicht- Bar - som på tysk genialt nok betyder usynlig - til en helt speciel, fantastisk, men grænseoverskridede oplevelse. Absolut værd at besøge! Tjenerne på mørkerestauranten Unsicht-Bar er blinde. Her balancerer en blind tjener i mørket med en bakke med drikkevarer. Foto: Christian Als/Polfoto Don't worry - eat curry AF Anne-Mette Mortensen Zepernick & Kasper Sams En af Tysklands mest populære fastfoodretter er den berømte og velsmagende currywurst. Pølsen blev opfundet efter 2. Verdenskrig, hvor det var lettere at lave en atombombe end en currywurst. Sprødstegt med fed sovs Karrypølsen er på størrelse med en halv dansk medister. Den er sprødstegt og drukner i en fed brunlig ketchup sovs med Det er sovsen der gør det! Hertha Heuwer Fru Hertha Heuwer ( ) fra Berlin opfandt sovsen, der forvandler en normal pølse til en currywurst. Hun har fået en mindeplade, som kan beundres i Kantstrasse 101. Der er folk fra Hamburg, der mener, at de har spist en currywurst i Hamburg, før Hertha lavede sin sovs. Forfatteren Uwe Timm skrev i sin roman, at currywursten var lavet af Lena Brücker i Der er oven i købet sat en mindeplade op for Lena Brücker i Hamburg på Grossneumarkt 10. Men denne historie tror de berlinske borgere ikke på. Den berømte og velsmagende currywurst fra Berlin. Den findes på ethvert gadehjørne og nydes af såvel berlinere som turister. Foto:Elmstrøm

4 Kristrup Skole 9.a - oktober side 4 Muren og miraklet Berlinmuren - det tydeligste symbol på delingen af Europa i en demokratisk og en kommunistisk del under den kolde krig. Mange familier blev splittet af murens pludselig opståen, og der gik mange år, før de fik mulighed for at mødes igen Østberliner får en hjælpende hånd af vestberlinere, da han kravler over muren nær Brandenburger Tor. Foto: DPA/Polfoto AF Nikolaj Kofoed I maj 1945 er Anden Verdenskrig slut. Tyskland har tabt krigen, og landet ligger i ruiner. De fire sejrsmagter USA, England, Frankrig og Rusland har delt Tyskland i fire besættelseszoner. Berlin - den gamle hovedstad - er delt i fire sektorer: En østlig og tre vestlige. Grænsen mellem Øst- og Vesttyskland er nu strengt bevogtet. Kun grænsen mellem Øst- og Vestberlin er åben. Dagligt passerer en halv million mennesker sektorgrænsen. Mange østberlinere tager til Vestberlin for at gå i biografen eller ud at danse. Muren bliver bygget Situationen i DDR er slet ikke let. Tusindvis af mennesker flygter til det rigere Vesten, fordi de der kan få et godt arbejde, en god løn og bedre livsbetingelser. I august 1961 mødes de kommunistiske ledere i Moskva. Man vil forhindre masseflugten ved at spærre grænsen mellem DDR og BRD totalt af med pigtråd og vagttårne. I Berlin spærrer man veje, metrostationer og S-togsnettet. Man bygger en 3,6 meter høj og 43 km lang mur af stålbeton mellem Øst- og Vestberlin. DDR-borgere kan ikke længere besøge slægtninge og venner i Vesten. Østberlinere kan ikke længere rejse til Vestberlin. I mere end 28 år er Berlin en delt by og Tyskland et delt land. Bevogtet grænse Grænsen er nu strengt bevogtet af bevæbnede soldater. Alligevel forsøger tusinder af mennesker at flygte til Vesten. Nogle lykkes det, andre bliver fanget eller skudt. Vesttyskere og udenlandske turister kan dog besøge Østberlin ved visse grænseovergange. Den mest kendte grænseovergang er Checkpoint Charlie, hvor de bliver strengt kontrolleret af det østtyske grænsepoliti. I dag ligger der er museum her, som bl.a. viser flugtforsøgene. Muren falder Situationen i DDR og Østberlin bliver værre og værre. Presset fra befolkningen bliver stadig stærkere, og den 9. november 1989 falder muren. Menneskemasserne klatrer op på muren, danser og synger. De går løs på muren med hakker. Østberlinere kan nu frit rejse til Vesten efter 28 års isolation. Et år senere ophørte staten DDR med at eksistere. Man hører ofte besøgende i Berlin spørge: "Hvor er muren?" Muren er i dag næsten fjernet. Der er kun få rester tilbage. "Berlin murvejen" går i dag igennem byen. Den går langs med den tidligere 160 km lange Berlinmur. I den indre by findes der desuden en dobbelt brostensrække, der bekræfter, hvor muren gik. DDR Museum: Her går du på opdagelse i skuffer og skabe og snuser til duften af den gamle østtyske bil, Trabanten. "Trabi" er kælenavnet for den klodsede østtyske bil Trabanten. DDRs svar på folkevognen, som der var 10 års ventetid på. Foto: Elmstrøm Det jødiske museeum er lavet i zig-zag og bliver i folkemunde kaldet "Blitz" (lynet). Museet er en meget stærk oplevelse, fordi det viser så megen gru og lidelse igennem beskrivelsen af jødeforfølgelser og Holocaust. Foto: Elmstrøm Værd at se om Anden Verdenskrig og Berlins historie I Berlin vrimler det med historiske museer. Vi har her valgt at beskrive 4 af dem AF Shiran Thurairajan Det Jødiske Museum Bygningen alene er et besøg værd! Den er lavet i zig-zag og bliver i folkemunde kaldet "Blitz" (lynet). Interaktive udstillinger, skuffer, der inviterer til at blive trukket ind og ud, og kvælende, klaustrofobiske rum, hvor der ikke trænger noget lys ind. Det er en meget stærk oplevelse at besøge museet, fordi det viser så megen gru og lidelse igennem beskrivelsen af jødeforfølgelser og Holocaust. Stasi Museum og Hohenschönhausen Det kan varmt anbefales at besøge Stasi Museet, som ligger i den gamle Stasi bygning. Du kan på Stasi Museum blandt andet besøge spionchef Erich Mielkes kontor. Du kan også besøge fængslet i Hohenschönhausen, som nu er blevet et historisk mindesmærke. Her kan du tale med tidligere fanger. Det er faktisk dem, der viser dig rundt. De personlige skildringer gør stort indtryk - og det kan gå hen og blive det, du husker allerbedst fra Berlin - hvis du vel at mærket taler ysk. DDR Museum Her vil du opleve det daglige liv i østtyskland under socialismen, og du vil blive udfordret på din viden og fordomme. Hensigten er at vise DDR, som det var. Du går på opdagelse i skuffer og skabe og snuser til duften af den gamle østtyske bil, Trabant. Sæt dig ind i Trabien, drej nøglen og kør en tur i simulatoren, se fjernsyn i en østtysk stue eller film i DDR biografen. DDR Museum er interaktivt, sjovt og underholdende! Koncentrationslejren Sachsenhausen Det er oplagt at besøge Sachsenhausen på vej til eller fra Berlin. Lejren var først arbejdslejr, senere også udryddelseslejr. Omkring mennesker døde her af sult, sygdom, mishandling, tvangsarbejde eller henrettelse. Man tager fra stedet med en rystende bevidsthed om, at dette skete kun få hundrede kilometer fra Danmark. Berlin var hovedstaden for DDR - og hovedstad for STASI. I dag er muren væk. STASI er væk. STASI har aldrig været synlig. Det er den hemmelige tjenestes natur. Men sporene er der - og i Berlin kan du finde Stasi og undertrykkelsesapperatet flere sted. Foto: Elmstrøm

5 Kristrup Skole 9.a - oktober side 5 Værd at se om andre seværdigheder Der er rigtig meget at se i Berlin. Her har vi samlet fire attraktioner, som du bare skal se AF Lærke Thau Fjernsynstårnet I nærheden af Alexanderplatz står det 368 meter høje. I den 4800 ton tunge kugle på toppen finder man en restaurant og besøgsplatform. Tårnet blev bygget i 1950'erne af DDR, men blev først taget i brug den 3. oktober Det var egentlig meningen, at tårnet skulle have stået uden for byen. Problemet var bare,at den så ville stå i vejen for flyvepladsen Schönfeld. På 30 minutter drejer kuglen en gang rundt om sig selv. så man kan se hele Berlin, mens man sidder og spiser i restauranten. Tårnet besøges årligt af ikke mindre end 1,2 millioner mennesker, så hvis du/i gerne vil spise der, er det en god idé at bestille, før man kommer til Berlin. Hvis man ser på arkitekturen, kan man se, at den bærer præg af tyskernes glæde for rumfart. I stærk vind svinger tårnet nok til, at man kan mærke det. Ude i spidsen kan den svinge op til 60 cm, og kuglen kan svinge 15 cm. I dag bliver tårnet stadig brugt som TV-tårn, og der udsendes omkring 60 TVog radiokanaler. Madanmeldelse AF Louise B. Carstens Den amerikanske sportsbar Play Off er indrettet i 50'er stil med sofaer med stribet betræk i mørkerødt og cremefarvet. Også personalets uniformer er i 50'er stil. I den ved Potsdamer Platz er der også vitrineborde med ting fra forskellige sportsgrene udstillet nede i bordene. De opsatte fladskærme (inde og ude) viser alt fra fodbold til Formel 1. Det er også et mødestedet for sportsfans og sportsinteresserede - da de afholder mange sportsevents. Brandenburg Tor Bradenburg Tor blev bygget fra af Carl Gotthard Langhans og har i nu 200 år været et vartegn for Berlin. Indtil 1989, altså næsten 100 år efter opførelsen, var det et symbol på Tysklands deling, hvor Muren omsluttede og nærmest kvalte Brandenburger Tor fra Siden da har det været et symbol for enhed. Porten var en del af Berlins bymur, derfor fungerde porten som toldsted for de handlende,der ville sælge deres varer på markedet. Der er andre porte eller "Tors" ind til Berlin fx. Oranienburger Tor, Schlesischer Tor, Hallesche Tor og Kott - busser Tor, de er bare ikke holdt ved lige. Langs de gamle muranlæg er der nu jernbanespor. Johann Gottried har lavet den 6 meter høje stridsvogn Han har også udsmykket sandstensfacaden, som oprindeligt var malet hvid. Berlin Zoo Berlin Zoo åbnede den 1. august 1844 og akvariet i Det var den 9. zoo i Europa der åbnede. Berlin Zoo er en af de bedste zoologiske haver i verden med op mod 3 millioner besøgende om året. Den er på ikke mindre end 35 hektar, hvilket gør den til en af de største i Øverst: Fjernsynstårnet på Alexanderplatz. Nederst: Rigsdagskuplen set indefra. Play Off - En amerikansk sportsbar i 50'er stil Der ligger hele syv Play Off restauranter i Berlin. Jeg har været ude at spise på to af dem: Play Off ved Potsdamer Platz og Play Off ved Berlin Ostbahnhof. Play Off ved Potsdamer Platz ligger i bunden af første etage i Potsdamer Platz Arkaden. Den ved Berlin Ostbahnhof ligger inde i et slags center ved selve banegården. Maden var utrolig lækker, og jeg blev virkelig mæt. Ved Berlin Ostbahnhof var det lidt billigere, men til gengæld havde de Tyskland. Med sine ca dyr fordelt på 1500 forskellige arter er Berlin Zoo blandt de mest artsrige i verden. I starten lå zoo'en i udkanten af byen men på grund af at byen er vokset så meget, ligger den nu midt i byen. Under 2. Verdenskrig blev en stor del af Zoo'en ødelagt og der var kun 91 ud af 3715 der overlevede, men er nu blevet genetableret. Berlin Zoo er specielt kendt for: Den store panda "Boo Boo", gorillaen "Knorke", flodhestene "Knautschke" og "Bulette" og isbjørnen "Knut", som døde den 20 marts 2011, og historien fyldte forsiderne, dog i konkurrence med den store Tsunami i Japan og folkeoprøret i Libyen. Rigsdagen Det er en god ide at komme mens solen skinner for så vil solen skinne igennem spejlende i kublen på en rigtig pæn måde. Rigsdagen er stedet, hvor den tyske regering samles. Bygningen blev bygget i år 1894 men fik betydelige skader under storbranden i forskellige tilbud som f.eks. "All you can eat Burger Day" og pizza på Potsdamer Platz, og det var der ikke hos Berlin Ostbahnhof. På disse to Play Off restaurtanter tager de også imod rabatkuponer, som du kan få i et Berlin Welcome Card. Derudover er der gratis Wi-Fi på begge restauranter. Begge steder bestilte jeg en pastaret med noget kylling og en slags svampesovs. Ved Berlin Ostbahnhof var kyllingen sprød og lækker, sovsen var cremet og smagte Foto: Sofie Schack Foto: Sofie Schack rigtig godt. Ved Potsdamer Platz var kyllingen saftig, og sovsen var lidt tyndere. Jeg kunne bedst lide den på Berlin Ostbahnhof, men den var stadig meget lækker på Potsdamer Platz. Jeg giver Play Off på Potsdamer Platz 6/6 stjerner. For mad, der fik dine tænder til at løbe i vand så snart du så det, fantastisk personale, de var utrolig venlige, hurtig betjening,, og stemningen var bedre på Potsdamer Platz. Jeg giver Play Off ved Berlin Ostbahnhof 5/6 stjerner. Begrundelsen herfor er, at den var en smule størrer end den på Potsdamer Platz, men da det lå ved en banegård mistede den en lille smule af den hyggelige stemning. Maden smagte her en smule bedre, men det er ikke helt nok til, at den får den sidste stjerne. Men alt i alt var det en fantastisk oplevelse at spise på de to restauranter. Jeg vil stærkt anbefale, at man prøver det. Tre shoppingcentre du bare skal se AF Louise Buchhave Carstens 1. KaDeWe, Tauentzienstrasse Hvis et mærke er noget, så kan du finde det i KaDeWe, som er Berlins største shoppingcenter ved shoppingboulevarden Kurfürstendamm (også kaldet Ku'Damm). Det er Europas største shoppingcenter, og det er større end det olympiske stadion i Berlin. KaDeWe er også det sted, hvor alle millionærerne handler. KaDeWes luksuriøse miljø er noget af det, som man bare skal opleve, når man er i Berlin. Besøg f.eks. gourmetafdelingen på 6. etage med delikatesser fra hele verden. 2. ALEXA, Grünerstrasse ved Alexanderplatz ALEXA er en af de større shoppingcentre i Berlin. Det har utrolig mange tøjbutikker, skobutikker og make-upbutikker. Der er selvfølgelig også andre butikker som bogbutikker, turistbutikker, dagligvarebutikker og butikker med sjove ting. På en af etagerne har de en hel afdeling med små restauranter. Her kan du få alt fra kinesisk og mexicansk til McDonalds, pizza og fish'n chips. 3. Potsdamer Platz Arkaden, Alte Potsdamer Strasse Potsdamer Platz Arkaden er et shoppingcenter af mellemstørrelse, beliggende på Potsdamer Platz i bydelen Tiergarten. Der er flere restauranter og mange mærkevarebutikker. Kom og nyd en is på den italienske iscafé for enden af 1. etage, hvor du blandt andet kan få glutenfri is og andre store lækre isdesserter.

6 Propaganda: Kristrup Skole 9.a - oktober side 6 Hitlers OL i 1936 Nazisterne, der var kommet til magten i 1933, lurede,at De Olympiske Lege kunne bruges som et internationalt propagandafremstød for nazismen Hitler havde særlige planer med dette OL: Hele verden skulle se, hvor meget magt han havde AF Mathias Nyvang Sørensen Kvindelige tyske atleter hejler i forbindelse med åbningsceremonien af de Olympiske Lege i Berlin i Foto: The Granger Collection, Polfoto De Olympiske Lege blev afholdt i den tyske hovedstad Berlin i Der blev ikke sparet på noget i Hitlers bestræbelser på at bruge OL som propaganda for nazismen, så Hitler beordrede bygningen af en Reichssportplatz med et nyt stadion. Da sportspladsen stod færdig i 1936 dækkede den 1.32 kvadratkilometer med stadion, et amfiteater og 150 bygninger til svømning, hockey mv. Stadion havde tilskuerpladser. Sommerlegene skulle også bekræfte Hitlers raceteori ved at vise, at den ariske race, som tyskerne tilhører, havde idrætsudøvere i særklasse i forhold til fx. afrikanere og jøder. God organisering OL i Berlin var planlagt fra ende til anden. Alt skulle være større, bedre, flottere end til det forrige OL i Los Angeles. Til legene i Berlin var der det hidtil største antal konkurrencer og idrætsgrene, og deltagerantallet var næsten firdoblet. Hver detalje var så præcist forberedt, at intet glippede. En ny ceremoni ved åbningen af OL var fakkelløbet, som vagte stor begejstring. For første gang var der desuden en massiv mediedækning med mange fremmødte journalister. Der blev solgt i alt 4 millioner billetter til olympiaden, der også var den første olympiade, der blev udsendt på fjernsyn på 25 gigantskærme rundt om i Berlin. Derudover var der radiotransmissioner på 28 sprog. Desværre blev hele det fantastiske skue også misbrugt som reklame for nazisterne og til at dække over de groteske overgreb, som diktaturet allerede var i fuld gang med. OL overmennesker Hitler havde også andre ikke så kendte planer for OL. De skulle bruges til at skabe en ny generation af olympiske overmennesker. Der blev indrettet en slags elskovsrede nær den olympiske landsby. Her holdt de smukkeste unge, lyshårede piger til - udvalgt af nazisterne. De skulle byde sig til for de olympiske deltagere - særligt de, der var gode ariere. Hvis pigen blev gravid med en af de olympiske deltagere, ville staten betale de omkostninger, hun havde i forbindelse med graviditet og fødsel. Barnet skulle vokse op, og han/hun skulle blive en del af en ny generation af overmennesker. Boykot pga. racelove Der var mange lande, der protesterede mod, at OL blev afholdt i nazi- Tyskland. USA var meget tæt på helt at boykotte OL, men valgte alligevel at deltage. Nogle personer boykottede OL. Der var jøder fra forskellige hold verden over, der nægtede at deltage. Boykotten skyldtes, at Hitlers racelove var meget imod jøder. Disse racelove viste sig nogle få år senere, under 2. verdenskrig fra , at være årsagen til, at seks millioner jøder blev udrydet i koncentrationslejre. Nazisterne forsøgte dog at overbevise de andre lande om, at man slet ikke var så meget imod jøder ved at lade enkelte jøder deltage på det tyske hold. Owens og Long Tyskerne mente, at den lyse, høje og kraftige race - altså den ariske race - var den overlegne race. Tyskerne var naturligvis selv ariere. Ifølge Hitlers planer skulle det under OL tydeligt fremgå, at den ariske race var meget bedre end de andre racer. Men sådan gik det ikke! Den sorte mand, Jesse Owens fra USA stillede op i længdespring. Han havde på det tidspunkt verdensrekorden i længdespring og var storfavorit til at vinde guldmedaljen. Men han kom i kvalifikationsrunden til at overtræde den hvide linje i de to første forsøg. Han havde nu kun ét forsøg tilbage, og hvis han også overtrådte det, ville han være ude af konkurrencen. Luz Long, som stillede op for Tyskland i længdespringskonkurrencen, prikkede ham på skulderen. Luz Long havde allerede kvalificeret sig til finalen, og hvis Jesse Owens også kiksede det sidste forsøg, ville Luz Long være det bedste bud på en guldvinder. Luz Long forklarede Jesse Owens, hvordan han undgik at overtræde. På den måde hjalp det tyske guldmedaljehåb den sorte konkurrent - lige foran alle de tyske tilskuere. Owens vandt finalen, og Luz Long blev nummer to. Det passede bestemt ikke Hitler. I hans øjne var den sorte race tættere på dyr end på mennesker, og nu havde den sorte deltager vundet foran hans ariske guldhåb. Jesse Owens vandt fire guldmedaljer i alt i 100 m, 200 m, 4 100m stafet og længdespring. Jesse Owens og Luz Long blev gode venner under OL i Berlin, og efter OL fastholdt de kontakten. Da 2. verdenskrig kom, blev Long indkaldt til hæren. Han blev dræbt kort efter. Efter krigen tog Jesse Owens til Tyskland og mødte Karl Long. Han fortalte Karl om hans far og om det mod, han havde vist, da han gik imod Hitlers magt og fulgte sine idealer om ærlighed og ægte OL ånd ved at hjælpe sin stærkeste konkurrent. Portræt: Manden der kæmpede mod Hitler Jesse Owens vandt fire guldmedaljer i alt, og den sorte, amerikanske løber blev legenes helt store stjerne. Jesse: "A lifetime of training for just ten seconds" Foto: Schirner Sportfoto/dpa/Corbis AF Kasper Sams James Cleveland Owens blev født i Oakville, Alabama den 12. september Han voksede op i en familie med ni søskene, og James var den yngste af de ti børn. Han var som barn ofte syg. Han havde bronkitis og fik lungebetændelse grundet dårlige boligforhold og kost. Da James var ni år flyttede familien til Cleveland. Hans nye lærer spurgte om hans navn, hvortil han svarede "J.C.". Læreren hørte det som Jesse, hvilket derefter for-

7 Portræt af Hertha Berlin BSC Kristrup Skole 9.a - oktober side 7 Engang en fantastisk klub - nu rykket ned for 3. gang Olympiastadion er et sportstadium i den vestlige del af Berlin. Olympia Stadion blev bygget til sommer olympiaden 1936 og er i dag hjemsted for fodboldklubben Hertha Berlin. Hver år afholdes den tyske Cup finale på Olympia Stadion. Fotograf: Thomas Jensen Hertha Berlin er kendt for sit gode talentarbejde og har igennem de seneste år udviklet en lang række spillere, som i dag er fast inventar i både Bundesligaen og på diverse tyske ungdomslandshold AF Thomas Jensen KLubbens oprettelse Klubben blev oprettet i 1892 under navnet BFC Hertha I forbindelse med en fusion med Berliner Sport-Club (BSC) i 1923 opstod det navn, de har nu. Hertha fører til et dampskib med en blå og hvid skorsten. På denne tur var holdføren Fritz Lindner sammen med sin far. Turen gav såvel navn som farver til klubben. Løbebanen omkring fodboldbanen er i blå med hvide striber. Dette er Hertha land. Holdet er blandt Tysklands bedste hold. Hertha Berlin er Berlins fodboldhold nr. 1, og hjemmestadionet er naturligvis Olympiastadion med plads til tilskuere. Hertha Berlins succes Meget tidligt havde Hertha sportslig succes med blandt andet sejr i det første Berlin-mesterskab i 1905 og senere finaledeltagelse i kampen om det tyske mesterskab i seks sæsoner i træk ( ), som gav sejr i de to sidste. Hertha Berlin var hvert år en del af om det tyske mesterskab. Mod slutningen af 1930'erne falmede klubbens resultater, og det var først mod slutningen af 1950'erne, at klubben igen viste gode resultater. Match fixing og dårlig økonomi Ved starten på Bundesligaen i 1963 var Hertha, som berlinsk mester, umulig at komme udenom med henblik på en mulig mester. Men allerede et par år senere blev klubben tvangsnedrykket pga. bestikkelsessager. Hertha rykkede op igen i 1968 og havde påny pæn succes.men i 1971 var den gal igen, idet klubben sammen med flere andre Bundesliga klubber havde vist sig at være indblandet i en skandale om aftalt spil, og i den forbindelse blev det ved en undersøgelse klart, at Hertha havde et kæmpestort økonomisk underskud. Klubben undgik kun akkurat konkurs, da man solgte klubbens gamle hjemmebane "Plumpe". På trods af dårlige oplevelser fortsatte klubben med at have god sportslig succes med blandt andet en 2. plads i Bundesligaen i 1975, semifinaleplads i UEFA Cuppen i 1979 og to finalepladser i den tyske pokalturnering i 1977 og I 1980 måtte klubben opleve, at der ikke er langt mellem succes og fiasko, da det blev til nedrykning og efterfølgende 13 af de næste 17 sæsoner i 2. Bundesliga'en og endda med to sæsoner i rækken herunder. Den sportslige krise blev endnu værre med endnu en økonomisk krise med en stor gæld i 1994, der blev afhjulpet med salg af ejendom samt tegning af ny sponsor. Fra 1997 til 2010 holdt klubben sig i Bundesligaen med pladser i den bedre halvdel af rækken samt en række deltagelser i UEFA Cuppen. I 2010 sluttede man dog sidst i rækken og måtte en tur ned i 2. Bundesliga. Holdet ligger p.t. godt i 2. Bundesliga, men de regner med hurtigt at rykke op igen. blev hans navn. Jesse var studerende på Ohio State, men som farvet kunne han ikke bo på universitetsområdet. Han blev dog den første farvede leder af atletikholdet. Den 25. maj 1935 satte Owens tre verdensrekorder på 45 minutter. De blev sat i 220 m løb, 220 m hækkeløb og længdespring. Samtidig løb han 100m på den daværende verdensrekord. Under OL i Berlin 1936 blev Owens guldvinder i 100 m, 200 m, m stafet og længdespring. De mange tyske tilskuere heppede på Owens, og han fik også navnet "Offens". Hitler derimod nægtede at give hånd til de sorte medaljevindere og forlod stadionet. Ned ad bakke Efter legene gik det ned ad bakke for Owens, og han måtte løbe om kap mod heste og hunde, hvilket mange så som en nedgørelse af hans guldmedaljer. Dertil udtalte Owens: "People said it was degrading for an Olympic champion to run against a horse, but what was I supposed to do?" - "I had four gold medals, but you can't eat four gold medals". I løbet af årene gik han konkurs pga. skattegæld, men i 50'erne fik han et job som kommentator, hvor han fik en anstændig løn, eftersom stepdanser og renseriejer ikke fungerede. Goodwill Ambassador Jesse Owens døde den 31. marts 1980, og i 1995 gjorde Eisenhower ham til Goodwill Ambassador, og præsident Carter gav ham efter-mælet: "Perhaps no athlete better symbolized the human struggle against tyranny, poverty and racial bigotry". Jesse-Owens-Allee I 1984 blev en gade i Berlin opkaldt efter ham. Jesse- Owens-Allee er den hovedgade som er tættest på det Olympiske Stadion.

8 Kristrup Skole 9.a - oktober side 8 Vesttyskland grinede af DDR-vittigheder Vidste du, at... AF Klaes Olsson I arkiverne i STASIs hovedkvarter er der gemt 50 kilometer papir, billeder og lyd optagelser, som ministeriet for statssikkerhed opbevarede. Foto: Søren Stache/dpa/Corbis AF Klaes Olsson Vittigheder om det østtyske styre blev noteret ned og samlet i en årlig vitserapport, der blev indleveret til politikerne i Bonn (den daværende hovedstad i Tyskland). Rapporten var så stor en succes, at politikerne næsten ikke kunne vente på at få rapporten tilsendt. Vittigheder opsnappedes Vesttyske spioner opsnappede vittighederne ved at aflytte telefonsamtaler og åbne private breve. Ikke rart, men det ville dog have været meget værre, hvis det var efterrretningstjenesten i Øst og ikke Vest, der overhørte og samlede vittighederne. Stasi samlede på folk Stasi, DDR statens hemmelige politi, havde ansatte og et netværk på cirka civile informanter, der spionerede den østtyske befolkning på 17 mio. Alle politiske vittigheder blev opfattet som en potentiel trussel mod styret og kunne medføre en straf. Vitser om DDR Her er et lille uddrag af de vittigheder, der kom i arkiverne - flere af dem kritiserede det østtyske styre - blot forklædt som sort humor. Hvorfor har vesttyskere en højere levestandard, end vi har? Fordi kommunister ikke kan få arbejdstilladelse der. Har I hørt, at der er kommet en ny Trabant på markedet? Den har to udstødningsrør, så den kan bruges som trillebør. Hvordan fordobler man værdien på en Trabant? Man fylder den op med benzin. Tjernobyl var slet ikke et uheld. Det var et sovjetisk program, der skulle røntgenfotografere befolkningen. Julen er blevet aflyst. Maria kunne ikke finde nogle bleer til Jesubarnet, Josef blev indkaldt i hæren, og de tre hellige konger kunne ikke få en rejsetilladelse. Hvad sker der, hvis en ørken bliver kommunistisk? I starten sker der ikke det store, men senere vil der opstå en mangel på sand. Stammer østtyskerne fra aberne? Nej, det kan de umuligt gøre. Aber ville aldrig kunne overleve på blot to bananer om året. En jøde kommer ind på et hotel i Berlin og spørger om værelsespriserne. - På første sal er prisen 60 mark, siger portieren, på 2. sal 50 mark og på 3. sal 40 mark. - Tak, siger jøden og gør mine til at gå igen. - Vore priser er måske for høje, siger portieren en smule syrligt. - Slet ikke, svarer jøden, Deres hotel er for lavt. - 70% af Tysklands motorveje har ingen fartgrænse - Tyskland var det første land, der opfandt automobilen. Opfinderen hed Karl Benz Tyskeren, Konrad Zuse, opfandt den første programmerende computer (Z3) i Den største fest i Tyskland hedder Oktoberfesten, men den starter allerede i september. - Hvis du bliver taget i at løbe tør for benzin på en mortorvej i Tyskland, kan du få en bøde. - Berlin har omkring 979 broer. - Berlin har kun været hovedstaden i Tyskland siden Flytningen blev gennemført i I 1942 var der 4.4 mio. indbyggere i Berlin. I dag bor her ca. 3,5 mio. mennesker. - Der er 9 slotte i Berlin. - 14% af Berlins befolking er indvandre, i runde tal ½ million. - Berlin har 781 hoteller med i alt senge. - I 2006 blev der registreret millioner køretøjer i Berlin.

BERLIN WIR VOLK. Tur - retur SIND DAS

BERLIN WIR VOLK. Tur - retur SIND DAS BERLIN Tur - retur WIR SIND DAS VOLK t i e h i e Fr 1 Storbyferie i BERLIN Tysklands hovedstad er bestemt et besøg værd, hvis man er til storbyferie. Byen byder på masser af seværdigheder og attraktioner,

Læs mere

Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012

Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012 Riis Rejsers reference: STK1112212 Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012 I fortsættelse af behagelig samtale glæder det os at kunne præsentere følgende forslag til jeres rejse: Op mod jul er Berlin altid

Læs mere

BERLIN 2015. Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april. Afgang fra Tieren kl. 07:45. Husk at tage en STOR madpakke med. Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen)

BERLIN 2015. Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april. Afgang fra Tieren kl. 07:45. Husk at tage en STOR madpakke med. Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen) BERLIN 2015 Skive Kommune Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april Afgang fra Tieren kl. 07:45 Husk at tage en STOR madpakke med Huskeliste til rejsen: Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen) Medicin inkl. medicinpas

Læs mere

Kulturmagasinet. Olympiastadion, Berlin - Udgave februar 2015

Kulturmagasinet. Olympiastadion, Berlin - Udgave februar 2015 Kulturmagasinet Olympiastadion, Berlin - Udgave februar 2015 INDHOLD SIDE 4: Historien om Olympiastadion SIDE 5: FIFA World Cup 2006 SIDE 6-7: UEFA Champions League 2015 2 3 Olympiastadion er ikke bare

Læs mere

Ferie i Berlin. Rejseguide til en god ferie

Ferie i Berlin. Rejseguide til en god ferie Ferie i Berlin Rejseguide til en god ferie Marts 2012 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Hvorfor besøge Berlin?... 5 Hvor skal du bo?... 6 Hoteller... 7 Lejligheder... 8 Hvad skal man se i Berlin?... 8 Brandenburger

Læs mere

Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet. Og jeg sidder fast, oversat fra engelsk af Arko Højholt og Mads Heinesen, Høst og Søn, 2010

Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet. Og jeg sidder fast, oversat fra engelsk af Arko Højholt og Mads Heinesen, Høst og Søn, 2010 Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet. Og jeg sidder fast, oversat fra engelsk af Arko Højholt og Mads Heinesen, Høst og Søn, 2010 Forelsket i Berlin glæd jer til Berlin 1989 set gennem Molly oh Micks øjne

Læs mere

Rundt om Alexanderplatz

Rundt om Alexanderplatz 诲 诲 诲 眴 Rundt om Alexanderplatz Af Kjeld Christoffersen kjch@stiften.dk Turisterne strømmer til Berlin. Flere og flere millioner år for år. Nogle kommer med fly, andre med bil, og en tredje gruppe foretrækker

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Aarhus teater. Giv mig en funky danse kylling og så skulle de andre

Aarhus teater. Giv mig en funky danse kylling og så skulle de andre MU MØLLEBLADET Aarhus teater 2 For et par uger siden var 4.b på Aarhus Teater. Grunden til at vi var på Aarhus Teater var fordi at vi skulle blive bedre til at arbejde sammen. På Aarhus Teater var 4.b

Læs mere

Ideologier som truer demokratiet i 1930 erne. Kommunisme, fascisme, nazisme

Ideologier som truer demokratiet i 1930 erne. Kommunisme, fascisme, nazisme Ideologier som truer demokratiet i 1930 erne. Kommunisme, fascisme, nazisme Hvad er en ideologi? Det er et sammenhængende system af tanker og idéer som angiver hvordan samfundet bør være indrettet. Evt.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

På tur i Berlin. Fantastiske Eastside Gallery Højborg for arkitektur De små vidundere Lys i mørket

På tur i Berlin. Fantastiske Eastside Gallery Højborg for arkitektur De små vidundere Lys i mørket På tur i Berlin Fantastiske Eastside Gallery Højborg for arkitektur De små vidundere Lys i mørket Indhold Højborg for arkitektur 4 Et rent lærred 4 Berliner Dom 6 Guld og ædelstene 6 Bygningen der ikke

Læs mere

Kære læser! Design/ layout/ tekst/ foto. Helle Nicolaysen

Kære læser! Design/ layout/ tekst/ foto. Helle Nicolaysen Kære læser! Folderen er lavet på baggrund af studieturen til Berlin i 2012, hvor vi, 11 mediegrafikerstuderende og lærere fra HANSENBERG, tilbragte fem inspirationsdage i Berlin. Her fik vi både udforsket,

Læs mere

Miniferie i Prag. Vi ses i Prag +420 777 768 190. Byrundtur med lokal dansk guide. Prag bedste bryggeritur geritur og øltur. Bådtur på Moldau.

Miniferie i Prag. Vi ses i Prag +420 777 768 190. Byrundtur med lokal dansk guide. Prag bedste bryggeritur geritur og øltur. Bådtur på Moldau. Miniferie i Prag. Prag er en fantastisk, charmerende by med masser af flotte og gamle bygninger. I dag kommer flere millioner gæster årligt til Prag for se den gyldne by med de hundrede tårne. Efter 1989

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Berlin 2015. Skolerejse for Center10, Marienlystskolen. Guide & vigtige oplysninger

Berlin 2015. Skolerejse for Center10, Marienlystskolen. Guide & vigtige oplysninger Berlin 2015 Skolerejse for Center10, Marienlystskolen Guide & vigtige oplysninger 1 Indholdsfortegnelse Forord... 4 Tilmelding og pris... 5 Vigtige datoer at huske... 5 Hvad er inkluderet i rejsen?...

Læs mere

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår K U N S T I "VÆREBRO RÅDGIVNING KUNST PROJEKT" Værebro Rådgivning Værebrovej 72, 2880 Bagsværd, Danmark Telefon: 45 39 57 60 60 B E R L I N 2011 ART BEYOND BORDERS I BERLIN Kunstprojektet

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Hallo Berlin med klassen på tur Per Straarup Søndergaard & Turbine 2013. Redaktion: Peter Bejder. Grafisk tilrettelæggelse: Søren Kirkemann

Hallo Berlin med klassen på tur Per Straarup Søndergaard & Turbine 2013. Redaktion: Peter Bejder. Grafisk tilrettelæggelse: Søren Kirkemann Per Straarup Søndergaard Hallo Berlin med klassen på tur Hallo Berlin med klassen på tur Per Straarup Søndergaard & Turbine 2013 Redaktion: Peter Bejder Grafisk tilrettelæggelse: Søren Kirkemann Tryk:

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014 Start fra Vildbjerg I alt 19 personer deltog på turen, som var proppet med oplevelser, fodbold, netværk og erhvervsindtryk. Turen gik fra Vildbjerg Sport- og Kulturcenter kl. 06.00 om morgenen, hvor Vildbjerg

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Historien om Boldklubben Hellas

Historien om Boldklubben Hellas Historien om Boldklubben Hellas BK Hellas blev stiftet 23. Juni 1926 af Carl Matzen. Carl Matzen, som var vicevært for kommunens ejendom Carl Langesvej, var meget sportsinteresseret og derfor var det for

Læs mere

Kampagnemagasin nr. 3-2008

Kampagnemagasin nr. 3-2008 Kampagnemagasin nr. 3-2008 Tønder kommune deltager i Virksomhedsdysten - og planlægger at vinde TV2 holdt formen ved lige i Af Jakob Thøger Michelsen, Konsulent MpA Tønder kommune deltager i virksomhedsdysten

Læs mere

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Titelblad Navn Mark Friis (10512) Email mark-f.r.i.i.s@hotmail.com Semester Forår 2012 Dagens dato 13 August 2012 Spørgsmål: Hvilke faktorer motiverede dig til

Læs mere

Turen til Berlin 9. juni 2010 20. juni 2010

Turen til Berlin 9. juni 2010 20. juni 2010 Turen til Berlin 9. juni 2010 20. juni 2010 Punkt... Side Onsdag den 9. juni 2010... 3 Torsdag den 10. juni 2010... 4 Fredag den 11. juni 2010... 5 Lørdag den 12. juni 2010... 6 Søndag den 13. juni 2010...

Læs mere

IPA Vejle Berlintur sept. 2012

IPA Vejle Berlintur sept. 2012 Torsdag den 13. september oprandt dagen for IPA Vejles Berlin tur. Formand, Henrik Moesgaard, bød velkommen til turens deltagere. Rundstykker, små skarpe og kaffe blev nydt på turen derned. Der var medbragte

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Informationsmappe Richard Sorge Strasse version 2011

Informationsmappe Richard Sorge Strasse version 2011 MED KOLLEKTIV TRAFIK FRA LEJLIGHEDEN - En del af de efterfølgende rejsemål er omtalt i informationsmappens øvrige afsnit. - Nedenstående rejsebeskrivelser udgår fra de sporvogns- og U-bahn linjer, som

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Svarark til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele

Læs mere

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Introduktion: Hej og velkommen til mit fokusgruppeinterview. Fokusgruppeinterviewet handler om, hvilket kendskab respondenterne, altså jer har til tøjkæden Primark.

Læs mere

Rejsen til Berlin 8. august 2008 15. august 2008

Rejsen til Berlin 8. august 2008 15. august 2008 Rejsen til Berlin 8. august 2008 15. august 2008 Punkt... Side Fredag den 8. august 2008...3 Lørdag den 9. august 2008...4 Søndag den 10. august 2008...6 Mandag den 11. august 2008...7 Tirsdag den 12.

Læs mere

10. 0 k las a ses e t u t r 22.-27.. ma m rt r s t 2 013 1 1

10. 0 k las a ses e t u t r 22.-27.. ma m rt r s t 2 013 1 1 10. klasses tur 22.-27.. marts 2013 1 Så nærmer tiden sig, til vi skal til Berlin. Vi skal opleve både stort og småt, historisk og kulturelt og lære en masse om byens liv, kendetegn og betydning som én

Læs mere

Nyhedsbrev fra Villa Talea

Nyhedsbrev fra Villa Talea Nyhedsbrev fra Villa Talea Nyhedsbrev nr. 7, November 2010 Sæson 2011 Bali. En fotografisk rejse gennem 30 år. HVERT ENESTE ÅR igennem næsten 30 år har den danske fotograf Rodney Aarup og hans kone Mariann

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Turen til Berlin 28. september 2009 30. september 2009

Turen til Berlin 28. september 2009 30. september 2009 Turen til Berlin 28. september 2009 30. september 2009 Punkt... Side Mandag den 28. september 2009...3 Tirsdag den 29. september 2009...5 Onsdag den 30. september 2009...7 Mandag den 28. september 2009

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

K E N D E L S E. i sag nr. 210/04. afsagt den ******************************

K E N D E L S E. i sag nr. 210/04. afsagt den ****************************** 1 REJSE-ANKENÆVNET K E N D E L S E i sag nr. 210/04 afsagt den ****************************** REJSEMÅL: Berlin, 21.5. 23.5.2004 PRIS: KLAGEN ANGÅR: I alt kr. 2.374,- inkl. internetrabat Utilfredsstillende

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Tirsdag d. 31. januar 2012 Byrådet DF: I deres politik lægger de vægt på at repræsentere danskhed som

Læs mere

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene KRONBORG FR B RN Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder at kende Svarene findes i børnerummene til sidst KONGENS KAMMER I Kongens Kammer finder du sporene af de to konger, der har

Læs mere

Lignelsen om de betroede talenter

Lignelsen om de betroede talenter Lignelser Tema Nogle gange siger vi ikke direkte, hvad vi mener. Det kan være fordi, der er noget, der er svært at få sagt, eller noget, der er svært at forklare. I sådanne tilfælde kan man benytte sig

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle.

Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle. Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle. I Kina har man også spillet fod-bold for flere 1000 år siden,

Læs mere

Skræddersyet MC tur til Frankrig

Skræddersyet MC tur til Frankrig I løbet af vinteren 2012/13 var vi to par, som besluttede, at vi ville en tur til Normandiet og se nogle af mindesmærkerne fra 2. verdenskrigs D-dag i 1944. Vi var ret hurtige enige om,, at vi ikke ville

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

LØRDAG 2. APRIL. Os og vores værter, Rachel og Mattias. Down-town Canberra, en mennesketom by!

LØRDAG 2. APRIL. Os og vores værter, Rachel og Mattias. Down-town Canberra, en mennesketom by! LØRDAG 2. APRIL I den her weekend skal vi til Canberra og besøge Rachel og Mattias, som jeg boede sammen med i Århus (se desuden 26. februar). De arbejder begge på Canberra Universitet Rachel som phd-studerende

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

HVERDAGSAVISEN Tirsdag

HVERDAGSAVISEN Tirsdag HVERDAGSAVISEN Tirsdag KAOS I BANKEN! Mistake! En arbejdsplads modtog mandag 13 gange løn, selvom de kun skulle have 12 gange løn, pr. person. Arbejdspladsen lavede en fejl med regnskabet, men de rettede

Læs mere

Club 25 på vulkaner. Kenny pitcher terner

Club 25 på vulkaner. Kenny pitcher terner Club 25 på vulkaner Golf på Island? Ikke alle ved at der er mange golfbaner på sagaøen. 9 herrer fra Club 25 tog chancen fra mandag til fredag i første uge af juli. Arni mødte os i Keflavik og vi entrede

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Idræt Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University Land: USA Periode: Fra: 20/8-2012 Til: 14/12-2012 Udvekslingsprogram: MAUI Hvorfor

Læs mere

Inden I rejser til London

Inden I rejser til London Elevaktivite ter 1 Elevaktiviteter til Hi London med klassen på tur Peter Bejder & Turbine 2013 Fotos: Peter Bejder Inden I rejser til London Her er en række aktiviteter til bogen Hi London med klassen

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Optakten til 2. verdenskrig

Optakten til 2. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 2. verdenskrig Optakten til 2. verdenskrig Da 1. verdenskrig sluttede i 1918, lå store dele af Europa i ruiner. Alle var enige om, at krigen aldrig måtte gentage sig. Men

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Love Birds. Handling. 1. Blind date

Love Birds. Handling. 1. Blind date Titel: Love Birds Instruktør: Trylle Vilstrup Produktionsår: 2000 Filmens længde: 9 min. 38 sek. Målgruppe: Udskoling Alderscensur: Tilladt for alle Timetal for undervisningsforløb: 3 4 lektioner Love

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2015.docx 04-01-2015 side 1. Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2015.docx 04-01-2015 side 1. Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12. 04-01-2015 side 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12. Menneskehedens åndehul. Det sted hvor Jesus blev født var et hul i jorden. Et sted uden for den lille by Betlehem, i en

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Krakow 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Storbyferie i Krakow Flyrejser 5 dage Krakow byder på store oplevelser til meget rimelige priser. Tag med til én af Europas smukkeste kulturbyer. Krakow

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen

RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen Midsommervise Tale RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen SkoletjeneSten Vi i kvindesagen elsker vort fædreland og at synge om det. Det samler landets indbyggere, trods mange er forskellige. #01/70 Kvinderne begynder

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf

BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf Den 11. okt., 1. dg: Afrejse fra Kastrup den 11. oktober kl. 10.40 med Lufthansa LH 3071- LH 498 til Mexico City via

Læs mere

UdflugteriCape Town Side 1 af 4 Nyhedsbrev Kontakt Om Albatros SØG tlf. +45 36 98 98 98 Rejs med hjerte, hjerne & holdning Forside Rejser Destinationer Rejsetyper Gå på opdagelse Praktisk information Etik

Læs mere

På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens historie, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne.

På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens historie, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne. Biologi På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens historie, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne. Teksterne finder du under punktet Undervisning på teinfo.dk. Derudover

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Hamburg Baseret på 120 deltagere

Inspiration Rejsemål: Hamburg Baseret på 120 deltagere Inspiration Rejsemål: Hamburg Baseret på 120 deltagere Besøg Beatles gamle gennembruds-by og kom tæt på en storby i rivende udvikling. Hamburg er en af Tysklands ældste og mest velhavende byer, men det

Læs mere

Dansk-Kinesisk Parlør

Dansk-Kinesisk Parlør . Dansk-Kinesisk Parlør Shaola J. G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør Samfundslitteratur Shaola J.G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør 1. udgave 2001 Samfundslitteratur, 2001 Omslag: Torben Lundsted Sats: Forfatteren

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Skattejagt på Amalienborg

Skattejagt på Amalienborg Skattejagt på Amalienborg Nr. 2 Skattejagten på Amalienborgmuseet er planlagt som en rundtur i museets værelser. Inden I går i gang med at løse opgaverne, er museet nødt til at gøre opmærksom på, at det

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 KOLLEGIE NYT Thomas M., Rasmus, Søren, Sabrina og Camilla sammen med Mikkel Hansen kåret som verdens bedste håndboldspiller. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses

Læs mere

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP BERLIN

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP BERLIN BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE AD 10 2 GR ER NEXT STOP BERLIN Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er

Læs mere

NYHEDSBREV NOVEMBER 2013

NYHEDSBREV NOVEMBER 2013 NYHEDSBREV NOVEMBER 2013 Indhold: 1. maj i Fælledparken Tur til Heideruh maj 2013 22. juni i Horserød og Røde Blades Gadefest Nørrebro K-festival i Nørrebroparken 29. august 1943, 70-året Mini-festival

Læs mere

Moskva - Omsk - Novosibirsk - Irkutsk - Ulan-Ude - Ulan Bator - Erlian - Beijing

Moskva - Omsk - Novosibirsk - Irkutsk - Ulan-Ude - Ulan Bator - Erlian - Beijing Moskva - Omsk - Novosibirsk - Irkutsk - Ulan-Ude - Ulan Bator - Erlian - Beijing 13 dage / 12 overnatninger Inden for 13 dage vil du få en sjælden mulighed for at rejse på tværs af Sibirien, Mongoliet

Læs mere

Inspiration Rejsemål: München Baseret på 40 deltagere

Inspiration Rejsemål: München Baseret på 40 deltagere Inspiration Rejsemål: München Baseret på 40 deltagere München er hovedstaden og den største by i den tyske delstat Bayern beliggende ved floden Isar nord for de bayerske alper. München er Tysklands tredjestørste

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

Arrangementeksempel: Den store ridderturnering

Arrangementeksempel: Den store ridderturnering Vi skræddersyr firmafester, events og teambuildingforløb til dine behov. Du og din virksomhed kan vælge alt fra arrangementer af nogle timers varighed til længerevarende engagementer. Vi har plads fra

Læs mere

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907?

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907? Hvor længe kan du overleve i 1907? Forestil dig Køge som den så ud i 1907. Det er en helt anderledes by, fyldt med fremmede mennesker som du ikke kender. For at kunne begå dig, må du kende de indfødtes

Læs mere

Formands beretning SAR 27/2-14

Formands beretning SAR 27/2-14 Formands beretning SAR 27/2-14 Da det er min første formands beretning, vil jeg starte med at undskylde hvis der er noget jeg har glemt, overset eller fejl disponeret. Igen i går er der sket mange ting

Læs mere

Efterår 2009. Rugvængets Skole

Efterår 2009. Rugvængets Skole Efterår 2009 Rugvængets Skole Store legedag i I.A Onsdag den 9. september havde vi store legedag i Indskolingen. Eleverne blev delt op i 6 grupper på tværs af klasserne og skulle rundt og prøve forskellige

Læs mere