Egentligt øgede jeg ikke væsentligt det år, de 27kilometer blev det længste, men jeg var stadig i gang, og jeg nød det. Det var det vigtigste.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Egentligt øgede jeg ikke væsentligt det år, de 27kilometer blev det længste, men jeg var stadig i gang, og jeg nød det. Det var det vigtigste."

Transkript

1 2000 Det hele starter: Vægt 120kg Min første cykeltur i nyere tid gik langs Århus bugtens kyst til Egå Marina. 5 km ud, og 5 km hjem, i alt 10 kilometer incl. en stå af cyklen stigning til sidst. To dage senere skulle der stor overvindelse til at gøre det igen, men opdagede hurtigt den gode følelse bagefter, ved at have gjort det. Det blev ofte drivkraften, sammen med visheden om at det var godt for mig og mit nye mål, vægttab med varig ændring af kostvaner og regelmæssig motion. Når man har besluttet at man ikke gider i dag, - venter til i morgen -, og alligevel gør det, er man kommet over det første svære punkt, ændring af vaner. For eget vedkommende har jeg efterhånden erfaret, at megen adfærd er styret af vaner. Den hårdeste og sejeste kamp handler om at få dem brudt, det kræver en måned eller to. Vinder man den, bliver de nye vaner efterhånden indgroede og man glemmer de gamle vaner Tilmelder mig for første gang et motionsløb, Marselis-cykelløbet, kigger håbløst på 100 km ruten, uden at vide at det bliver mit fremtidige valg, og tilmeldte mig den korte distance på 27 km og tiden 1.32 time. Egentligt øgede jeg ikke væsentligt det år, de 27kilometer blev det længste, men jeg var stadig i gang, og jeg nød det. Det var det vigtigste. Parallel med cykelturene skete en anden vigtig ting, jeg begyndte at tabe mig. Fjernede alt usundt mad fra køleskabet og begyndte at spise fedtfattigt. Menukortet kunne se sådan ud morgen: 0,1 % yoghurt med frugtsmag, musli og æble i skiver, måske også banan eller appelsin. Kaffen blev bevaret i alle faser mellemmåltider ofte groft rugbrød med banan, figenpålæg, middag: groft rugbrød med sild / æg-tomat / oksepålæg / figenpålæg / banan / torskelever i olie /dåsemakrel. aftensmad: en nem ret, ofte 75 g ris, 100 gr rejer og vand. Det hele i en riskoger hvor det passede sig selv, indtil et æggeur ringede ca. 10 min senere, maden var klar til aftenskaffen max4 skivet groft knækbrød med alm. ost (gad ikke det fedtfattige, for tamt). Maden var tilpas kedelig til at man ikke spiste mere end man havde behov for, og det er jo det som det drejer sig om. Mange gode intentioner falder på gulvet, når man er sulten.

2 Mødte for første gang en diætist i forbindelse med min eks kones hjertesygdom. Da hun tegnede og forklarede, virkede proteiner, kulhydrater og fedt sammenhængen pludselig så indlysende. Vil ikke komme nærmere ind på det her, der findes utallige bøger om emnet Jeg målte og vejede ikke maden så meget, Tidligere spiste jeg til mæthedsgrænsen, nu spiste jeg til jeg ikke var sulten mere. Det gav en vis forskel i kalorie- indtagelsen. Det første år tabte jeg ti kilo i et roligt flow. Det skete ikke løbende, vægten tog det nærmest i hop med et par hurtige kilo og lang tilstand. Til gengæld kunne jeg også skeje ud ind imellem, både hvad angår mad og væske uden at der skete noget nævneværdigt. I modsætning til tidligere vidste jeg det!, og jeg vidste at stramme op Det hele rykker: 110 kg Jeg havde et par år tidligere købt en kondicykel med forskellige justeringsmuligheder i form af tunge gear eller bakker. Den stod i en krog i soveværelset, blev aldrig brugt så regelmæssigt som tiltænkt fra starten. Det ændrede sig nu. En trist vinterdag, total uegnet til udendørs aktivitet, blev den slæbt ind i stuen foran fjernsynet. Sad og så skiskydning hvor skiløberne med høj puls skulle skyde til måls og hurtigt videre. Fik pludselig lidt dårlig samvittighed over at jeg efter en sæson med rimelig og konstant motion var ved at gå i stå. Ville gerne se Norges Bjørndalen kæmpe for at indhente den forreste russer, og fik en genial ide! Det kunne kombineres hvis jeg slæbte kondicyklen ind i stuen. Her står den stadigt, en ny vane var opstået, kunne sagtens se TV avis eller andet, og konditræne samtidig, vil næsten kalde det en perfekt måde at pleje viden, underholdningsbehov og helbred samtidigt. Efter to ægteskaber var jeg alene igen, ellers er det ikke sikkert det var gået. En frue i huset havde måske betragtet det som dårlig indretningssmag, medmindre hun selv kunne se kondifidusen. Prøvede i øvrigt at flytte frem og tilbage efter brug, det holdt ikke. Mine cykelture foran skærmen blev længere, pulsen blev ind imellem presset og da cykelsæsonen startede var jeg i rimelig grundform, som profferne ville kalde det. Konstaterede det, da jeg deltog i mit motionsløb nr 2. Langelinieløbet i Tilst havde jeg aldrig hørt om før, selv om det var en forårsklassiker imellem kendere. Jeg var begyndt at søge om motionsløb og opdagede en kæmpeverden, - også i den sport.

3 Fra min bopæl til Bilkas P plads hvor løbet startede en søndag formiddag var der ti kilometer, og den korte, min, rute var på 37 km. Jeg havde solgt bilen, mit foretrukne transportmiddel siden 1968, brugte den efterhånden ikke ret meget, så eneste mulighed var at cykle derud. 37 km på 1,57 time. dvs 18,9 i snit. Nu skete der noget jeg har oplevet mange gange siden, jeg følte mig helt høj, har siden hørt at kroppen frigør et stof der hedder endorfiner, en slags doping, men ægte. Syntes stadig der var masser af overskud og ingen tvivl om at cykelmønstret havde ændret sig. Hvor man måske tidligere skulle tage sig sammen, var det nu lysten der drev værket. Kørte en omvej fra Bilka på 20 km, for at vise søn og svigerdatter det fine diplom. I alt 67 kilometer senere kunne jeg veltilfreds og fortjent smide mig på sofaen. Ingen tvivl om at den indre cyklist havde fået overtaget, begyndte at kigge efter en ferie med cykel. Det havde jeg aldrig gjort før. Mødte atter en ny verden i form af rejseselskaber, som levede af at sælge cykelrejser i alle afskygninger. Min første cykelferie skulle ikke overdrives, valgte Ruby rejser og en uges luksustur med hotelovernatning, 3 retters menu, bagagetransport, og max 40km om dagen. Med Donau floden fra Linz til Wien var jeg også sikker på at jeg kunne klare stigningerne. Et sted, stod der i brochuren, ville vi blive afhentet ved floden og kørt op af bakken til hotellet. Virker helt pudsigt at læse det i dag. Der skete en ting mere det år. Fik en cykelmakker, som jeg stadig har megen glæde og hyggecykling med. Mogens var lige gået på efterløn og blevet opereret med by pass. Nu var han i gang med genoptræning og foreslog at vi kunne cykle sammen. Han havde tidligere cyklet 100km løb, som for mig stadigt var helt vildt på det tidspunkt. Pludselig havde jeg købt racercykel og var tilmeldt Marselis-cykelløbets lange distance, 100km. Træningen var også blevet lidt anderledes. Når jeg cyklede sammen med Mogens gik der ofte sport i det, nu skulle der også snakkes puls og hastighed. Når vi kom hjem efter en tur var første fokus på gennemsnitshastigheden. Den skulle jo helst være højere end sidste gang, ellers kunne vi jo altid finde en undskyldning i vejr og vind osv., men hyggeligt var det. Efter at være kommet på racercykel kunne jeg konstatere at der er ligeså stor forskel på cykler som på biler. At skifte fra tung 7 gears city bike til raceren, var som at skifte fra Lada til BMW. Uden ekstra energi kunne man cykle 3-4 km hurtigere. Alt virkede lettere og livligere, selv om jeg måtte have spec, styrholder for at hæve styret. Kunne ikke sidde så foroverbøjet. Fik samtidigt købt den styrthjelm, jeg burde have haft for længst. At køre 1000 km løb er specielt. Flere hundrede mennesker af sted på samme tid, bliver hurtigt delt ind i grupper efter formåen.

4 Enten kender man hinanden, ellers afgør ens form hurtigt om man kan følge med, og der bliver ikke ventet. Man bliver sat. Cykler alene indtil en ny gruppe dukker op. Forsøger at hænge på og man er overhovedet ikke i tvivl, når man skal slippe igen. Pulsen bestemmer. Til sidst er der ikke flere grupper, man er alene sammen med få andre. Mit første 100km løb blev klaret i , en ny grænse var brudt. Var helt oppe at køre bagefter i en blanding af udmattelse og velvære / stolthed over at have gjort det Det er blevet en vane: 103 kg Egentlig skete der ikke så meget mere. Cykling var blevet en del af min hverdag, enten som alm. transportmiddel eller som motionsredskab, ofte en kombination af begge. Bilen er for længst afskaffet og glemt. Træningen var ofte sammen med Mogens og turene blev længere. Altid nordpå hvor en bager på hjemturen har lagt bænk til mange rast, - og solgt mange kager / kop kaffe. Ja, selv om kostændringen nu kørte problemfrit var der stadig plads til udskejelser. Når jeg engang imellem fik sovs og kartofler, smagte det ligeså fremmed for mig, som ris og rejer da det blev mit foretrukne hovedmåltid. Det bekræfter mig i at vores adfærd er styret af vaner. Det er her kunsten ligger, at fastholde til de er blevet brudt. Det var de her. Lidt om kondicyklen. Den er ligeså kedelig som de omgivelser den befinder sig i. Et hjørne i et soveværelse, helt alene, og tiden snegler sig af sted, -til sidst holder man op, nu samler den støv. I stuen, helst med en cykelklassiker i fjernsynet, kører det bare. Følger man rytternes tråd opdager man pludselig at de ofte køre med pedalomdrejninger på 120, det opgiver man hurtigt Min favorit tur (valg på cykelcomputeren) er 44 min og mellem sværhedsgrad. Det giver en forbrænding på ca 500 kcal. og gennemsnitspuls på Prøver engang imellem at køre op til max puls som er ca. 170 men det er ikke sjovt, nærmest selvpineri. Var i rigtig god form til forårets første udfordring, Danmarks højeste motionsløb fra Skanderborg over Ejer Baunehøj og Yding Skovhøj 100 km på 4,30 time. Spekulerede ikke engang på om jeg nu kunne klare det, meget havde ændret sig på godt to år. På Donau turen havde jeg været en del sammen med 2 gange Lis (det hed de begge) et par friske piger fra Tønder, som fortalte varmt om ture med Regionsrejser (se links)

5 Jeg faldt for en ti dages tur til Provence, først 4 dage i Vaison la Romaine, nær Mont Ventoux, det skallede bjerg. Det blev min første bjergbestigning med masser af pauser og sved. Opstigningen skete fra Sault, som trods alt er den nemmeste (mindst stejle) af tre muligheder. Total stolthed da man stod på toppen og skuede ud, som om man ejede det hele, og total rædsel da nedkørslen virkelig gik nedad, 13 kilometer næsten lodret føltes det. Også en meget lang cykeltur til den gamle paveby Avignon ved Rhone floden. Det særprægede ved den slags busrejser er at man medbringer en cykelcontainer, så man kan have egen cykel med rundt. Ulempe er en overnatning i bussen, det bliver man aldrig glad for. I sandhed, en ny verden havde åbnet sig for mine øjne. Nu blev cyklerne, incl. min racer, fyldt på plads og turen fortsatte til Middelhavet og en lille fiskerby La Ciotat. En cykeltur op i de bagvedliggende bjerge var unik smuk, med udsigt over hav og landskaber, og smal cykelsti på bjergryggen, inden nedkørsel til nabobyen. Marselisløbet er et af Danmarks største motionsløb. Det løbes hvert år den første søndag i september. Cykelløbet er en senere tilføjelse. Det køres om lørdagen. Denne gang nøjes jeg med 50 km. Et sandt uvejr fjerner lysten til større udfordringer. 50 km på 2.08 timer 2003 Endelig: Under 100kg Egentlig køre det hele som var det vaner og adfærd jeg har haft hele livet, utroligt så hurtigt fysik og psyke vænner sig, hvis blot man holder ud de første svære måneder. Cyklingen kører nu regelmæssigt, vanen har bidt sig fast. Det er på feriefronten jeg søger nye udfordringer / oplevelser. Havde hørt om Club La Santa på Lanzerote, et paradis for både aktive, dovne, unge og gamle. Egentlig et rimeligt dyrt sted men også der findes billige perioder. Til gengæld er næsten alle aktiviteter gratis. Var endnu ikke blevet så social at jeg ville dele lejlighed med en fremmed, det skete først året efter i Bergen, da jeg blev tvunget til det. Det endelige dødsstød fik holdningen på caminoen, da jeg uden problemer levede i et stort åbent fællesskab uden ret megen privatliv. Derefter var det slut med de dumme ekstraudgifter for enkeltværelse, når man alligevel er ude det meste af tiden. Her ville jeg stadig hellere betale ekstra for egen ferielejlighed. 14 dage i det tidlige forår, det havde jeg ikke prøvet før, og dejligt sommervejr. Mange professionelle sportsfolk tager til Club LaSanta som træningsopstart til en ny sæson, forholdene er perfekte. Her er masser af motionstilbud, og det er nemt. De fleste aktiviteter er gratis, eller rettere sagt er betalt gennem rejsens pris.

6 For mig blev det selvfølgelig cykling, mest alene men der var også guidede ture eller mulighed for følgeskab med en af de mange grupper. Man skulle blot vælge om det skulle være racercykel eller mountain bike. Havde nogle lange dagsture ud til øens yderpunkter og cyklede ind imellem i en gold slags månelandskab, fyldt med sort lava. Var også reserve i tennis for 2 par (mine naboer), hvoraf der altid var en der ikke gad. Opdagede at det ikke var så let, som det så ud til i fjernsynet. De var også begyndere, så det gik. Sluttede ofte dagen med en lang svømmetur i det olympiske bassin. Et flot motionsrum blev aldrig brugt, hver dag var dejligt sommervejr. Hjemme igen er cyklingen stadig regelmæssig, men der sker en nedtrapning af motionsløbene. Til gengæld blev andre ture længere. Længste cykeltur, som er rekord den dag i dag., husker jeg stadig Mange gange kørte jeg bare derudad, blev det for meget fandt jeg en bus eller tog tilbage, Sådan foregik det ofte, men ikke i dag.. Det er en tilfældig lørdag og dejligt vejr. Er i fin form efter Lanzarote. Cykler til Horsens og får øje på en nedlagt jernbanestrækning til Bryrup. Det må jeg prøve. I Bryrup kan jeg køre en kort tur til Silkeborg og med toget hjem. Eller jeg kan følge min skygge på højre side og køre hjemad mod Århus. Nu gik der helt vild sport i den. I Skanderborg var der stadig 25 km hjem og jeg var godt mør. Hvad der fik mig på cyklen igen, ved jeg ikke, men det blev i alt 150 kilometer og lørdag aften med total overgivelse til fjernsyn og velvære. - og ømhed. Sommerferien er planlagt for længst. En tur rundt i Jylland. Nogle private gøremål kan kombineres med en cykelferie, ideelt. Desuden har jeg købt telt og cykeltasker, som skal afprøves. I dejligt vejr er det den ultimative form for frihed. Har ingen optegnelser fra turen, men fik prøvet det hele, camping, vandrehjem og privat overnatning. På cykel opdager man hurtigt grænsen ved den jyske højderyg. Helt underligt efter ca 50 km i bakket landskab og nedad efter Vrads Sande, pludselig fuldstændigt fladt til Skjern med imponerende genopretning af Skjern-åen og dens imponerende delta. En dejlig tur op langs Vesterhavet med sejltur over Limfjorden ved Thyborøn. Forbi gamle minder ved ferielejlighederne i Tannishus. Skagen er altid er et visit værd, denne gang et kortere af slagsen, inden turen ned langs østkysten, nu med overfart i den anden ende af Limfjorden, ved Hals. Som sædvanlig slutter sæsonen med Marselis-cykelløbet, 100 km på 4,18 timer.

7 Vægten faldt langsomt og nærmest i ryk. Kom under 100 kg for første gang i mit hukommelsessystem. Troede egentligt det var sket noget før med al den motion, men fik at vide at musklerne af samme årsag bliver større, og de vejer mere end fedt! 2004 Afhængig af højtryk. På Bilkas P plads var man ved at pakke samme, der var kun få ryttere tilbage og de fleste havde forladt området, da en idiot kommer spurtende som gjaldt det sejren. Det var mig. 3 timer 59 minutter og 28 sekunder. Gennemsnitshastighed 25,06.km/t. Var endelig kommet under fire timer. En slags personligt mål, da jeg opdagede mine tider altid var i plus 4. Da jeg omsider fik vejret og forklaret den tåbelige spurt, set med andres øjne, bliver der krammet og omfavnet til den store guldmedalje. Det mest spændende er sommerferien. Har i mine mange cykelefterforskninger læst om rallarvegen i Norge, en slags grusvej over Hardanger-vidderne, der blev bygget i sin tid, som arbejdsvej for byggeriet af jernbanen mellem Oslo og Bergen. Man har efterhånden restaureret den og etableret en fælles cykel og vandrerute over det barske og ubeboede område. En bilvej er umulig, eneste forbindelser tværs over Norge er jernbane eller cykel. Jeg har bestilt sommerferie en bestemt dato i August, nu afhænger turen af højtryk over smukke Vestnorge. Eneste mulighed for tørvejr. Ved lavtryk er reserveplanen en tur langs den tyske Østersøkyst. Det blev højtryk, lækkert vejr og ingen regn i Bergen eller andre steder. Ikke så ofte det sker. Pakker cykel med cykeltasker, telt og det hele, det bliver en primitiv tur. Er lidt i tvivl om overnatningsmuligheder, og har valgt denne form, hvor man er total uafhængig, man kan stoppe når man vil. Desuden er alt i Norge meget dyrt, og så har de jo allemandsretten. Friheden til at slå sig ned hvor man har lyst, uden at skulle tænke i ejerforhold. Husker det fra mange campingvognsferier, flere årtier tidligere. Cykler til Hanstholm, hvor der er sejlrute til Bergen. Jeg står af i første by, Egernsund. Cykler lidt derudad og overnatter ved typisk lystfiskerflod med masser af fiskere og få laks. Blev vækket af sammes højlydte snak dagen efter. Mit fine letvægtstelt manglede lydisolering. Har købt en rigtig tour cykel med masser af gear. Jeg fik brug for dem alle. Det er samme cykel som foto fra Alpe Huez.

8 Skal ud at sejle for første af mange gange, derefter opad mod første delmål, Prædikestolen. Et sindsygt smukt sted med stejle klippesider og dybblå fjord. Fra et stort vandrehjem skulle man gå de sidste to kilometer. Ofte benævnes afstande i timer, da en kilometer kan være meget forskellig i fjeldet. Næste dag nedad og sejltur til Stavanger. Flot by og omgivelser. Cykler videre og finder Nordsøruten nordpå. De næste dage med cykling og megen venten ved de mange små sejlruter, der forbinder de mange øer i den yderste norske skærgård. Køber nye bukser i Haugesund, de gamle flækkede pludselig. Indsejlingen til Bergen er utrolig smuk og stemningsfuld. Vil nu finde et hotel for lidt luksus, men alt er optaget. Til gengæld var der flere hoteller der havde store fællesrum til overnatning for backpackers, som der var rigtig mange af, især unge fra USA og Canada. Faktisk blev det en rigtig hyggelig oplevelse. Helt klart at de unge var vant til den form for fællesskab. Syntes det virkede helt varmt og ægte. Man var interesseret i hinanden, og hvor man skulle hen. Jeg forlod Bergen med tog, byen var omgivet af bjerge, tror eneste veje ud var gennem tunneller, som normalt ikke er cykelegnet. Det skal man tænke på når man cykler i Norge. Det blev en tur med delvis cykling og jernbane mod Voss og opstigningen til rallarvegens første by, Myrdal. Sov i telt, der var masser af plads. Næste dag ad ujævn og naturskøn cykelsti til Norges højest beliggende jernbanestation, Finse. En lille by uden vejskilte, for der var ingen veje ud af byen. Lidt besynderligt. Boede på et kæmpe vandrehjem, næsten alt var optaget. Åbenbart et eldorado for naturelskere, der ankom i tog for at vandre i de smukke omgivelser. Ren af-stressning. Næste dag slutter rallarvegen og det går nedad langs en brusende flod. Det gør det faktisk hele dagen. Kommer forbi det kendte skisportsted, Geilo, og ender i Gol. Fortsætter med tog til Hønefoss og ender i øde industriområde med græsplæne og vandhane. Næste morgen starter ønskeruten ad Oslos bagindgang. Det går bare opad og opad til det store rekreative område, Nordmarka. Oslo borgernes legeplads og motionsmekka. I udkanten, inden nedstigningen til Oslo centrum og havn ligger Holmekolmen, den store skibakke. Indlogerede mig i hytte på campingplads i nærheden. Efter et par hyggelige dage i Oslo, færge til Frederikshavn og tog til Århus,. Til årets Marselis-cykelløb oplevede jeg for første gang at sidde i en gruppe. Havde hørt at det var en stor fordel og her mærkede jeg virkeligt at man blev suget med. Desværre holdt det ikke så længe, men kom alligevel i mål i 3.56, ny rekord.

9 Vægten ligger nu permanent omkring 95 kg, målet er nået. Det betyder at jeg er tilfreds, falder den yderligere er det fint, men vil nu fokusere på at den ikke stiger igen Den store cykling! Har bestilt Tour de France spec. med Regionsrejser. Man tager med bus til alperne mens tour feltet er der. Har overvejet det i flere år, nu skal det prøves. Lidt med henblik på sommerens mål deltager jeg i forårets Grejsdalsløb ved Vejle, også kaldet Danmarks hårdeste motionsløb, med masser af bakker. Og det var hårdt, især rutens sidste stigning ved Munkebjerg. 130 kilometer i tiden Et gennemsnit på 22,6, formen er ved at være der. Lørdag d 9 juli stiger jeg på hotelbus, en bustype med begrænset passagertal og faste køjer så man kunne lægge sig når man ville, både dag og nat. Rent luksustransport. Næste dag ophold nær Mulhouse i Alsace. hvor vi cykler til toppen af Grand Ballon, det højeste bjerg i Vogeserne. Meget snart er vi klasseinddelt, jeg bliver en af de sidste på toppen. Til gengæld bliver jeg første mand på Alpe Huez to dage senere, ha. Egentligt er stigningen ikke værre end Munkebjerg, men flere timer og mange kilometer længere. Biler tæt parkeret i begge vejsider og masser af franskmænd / familier med madkurve, på vej op til toppen. En fantastisk folkefest. Efter hurtig passage af feltet, så jeg afslutningen på vej ned af bjergsiden, mange tilbud om væske fra parkerede autocampere med transportabelt TV, vin og solskin, bliver modtaget i samme ånd, ren råhygge. De vidste godt det ville blive sent inden de slap ud af det virvar. Næste dag til Grenoble, hvor vi sov i hotelbussen. Købte bad og mad på nærliggende hotel. Selv en dejlig hotelbus har sine mangler. Tirsdag d Mit livs cykeltur. Kunne vælge mellem tour opløb i Grenoble, eller cykle til LaGrave hvor vi skulle bo på hotel de næste tre dage. Det valgte jeg som den eneste. Havde lyst til at cykle ind i Alperne. De andre ville komme i bus sidst på dagen, var det for voldsomt for mig kunne jeg blive samlet op. Det gav en vis tryghed. Fantastisk smuk tur ind i de høje Alper ad hovedvejen til Briancon. En dejlig bred vejstribe gav god cykelplads. Det gik opad hele vejen i en jævn stigning med vitamin-indgydende udsigter.

10 Godt midtvejs et skilt, Alpe de Huez. Cyklen drejede automatisk til venstre da den så skiltet. Fuldstændigt uplanlagt, der var stadig langt igen. Jeg var på det berømte bjerg de næste to timer, 22 hårnålesving og 13 km. Opdagede hurtigt Alpe Huez regel 1, man stoppede samme sekund man holdt op med at træde i pedalerne, ingen frihjulskørsel opad og alt for meget nedad. Dårlig fordeling. Havde valgt at medbringe min tour cykel med 22 gear til turen. Fik brug for de laveste her. Tror ikke jeg havde klaret det med min racercykels højere gearing. På toppen en fotograf, der godt vidste man ikke kunne lade være med at købe det foto han knipsede fra sidste sving. Det kunne jeg heller ikke. Fik en velfortjent steak og vand på det store vintersportssted Ingen vin eller øl, i dag var det seriøst. Nedad samme vej og til venstre, var igen på ruten. Havde orienteret guiden pr. tlf og fik flot bifald da jeg ankom meget sent, midt i aftensmaden. 90 kilometer, - og første mand på Alpe de Huez, wow. Næste dag opad igen. Denne gang til Col du GALIBIER i 2645 meters højde, En af klassikerne. Igen en folkefest uden lige, de første ankom i autocampere dagen før. De sidste måtte parkere over fem kilometer væk. Lidt af en vandring for to minutters glimt. Cyklister kravlede i slow motion op mellem det hele., vejen var afspærret for biler. Det var samme vej feltet senere ville drøne nedad, så der var kontrol med at alt. Fem helikoptere kredsede i luften. Nogle for kontrol, andre til fjernsynsoptagelserne. På toppen bliver hver eneste mulighed besat. De bedste pladser var dem hvor man kunne se begge bjergsider. Opgav og fandt en lækrog blandt mange andre og ventede, --- og ventede. Et glimt af et spraglet felt suste forbi. Seancen var overstået. Tusindvis af mennesker kravlede nu nedad igen. Skal måske nævne det enorme reklameoptog, der kører foran. Det er ikke småpenge, som kører der og smider alverdens ting ud. Fik bl.a. en prikket bjergkasket. en reklame på toppen. Næste dag var velfortjent hviledag med svævebane op til stor gletcher, og dejlig middag med udsyn over Europas tag. Sidste dag endnu en cykeltur, det var jo derfor man var der. Ti kilometer nedad uden at træde til Briancon og omvendt tilbage. Var klar til hjemrejsen. Simon, marts 08

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

Les Trois Ballons d.12-6-2004 (De 3 Balloner)

Les Trois Ballons d.12-6-2004 (De 3 Balloner) Nedenstående beretning er skrevet af Finn Agerbo Nielsen fra Åskov cykelmotion som jeg 2 gange har kørt Paris-Brest-Paris med og som jeg delte værelse med på denne tur, jeg har fået lov til at bruge hans

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Turen til Kroatien 2014.

Turen til Kroatien 2014. Torsdag 21/8: Turen til Kroatien 2014. Kl 16:45 holder vi ved Færgen i Rødby,i god tid.det viser sig at vi for første gang må vente, vi kan ikke komme med før kl 17:45. Vel ankommet til Femeren,går turen

Læs mere

Er du klar, det ser sådan ud på det praktiske Hvad koster det at komme i himlen? Bormio?

Er du klar, det ser sådan ud på det praktiske Hvad koster det at komme i himlen? Bormio? Her er dit års absolut hårdeste, sjoveste, bedste og helt igennem fantastiske cykel weekend! Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater sammen med andre gode cykelmennesker, der virkelig elsker

Læs mere

AaCRM på hjul af Contador & Co.

AaCRM på hjul af Contador & Co. AaCRM på hjul af Contador & Co. Figur 1 AaCRM foran hotellet er klar til første tur Costa Blanca, Alicante og den spanske østkyst det må være grisefester, betonhoteller og badedyr! Sådan var min klare

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet

Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet 14 dages kontrast- og actionfyldt program 14 28. Juni 2009 Følg med på en unik og meget varieret rejse, der byder på forskelligartede

Læs mere

man kører Guide CYKELLØB - er noget Træningsprogram Guide: Det skal du spise sider April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

man kører Guide CYKELLØB - er noget Træningsprogram Guide: Det skal du spise sider April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider CYKELLØB - er noget man kører Træningsprogram Guide: Det skal du spise Cykelløb - er noget man kører INDHOLD: Cykelløb

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Team Hjallerup. Tour de Alperne

Team Hjallerup. Tour de Alperne Team Hjallerup Tour de Alperne 2010 Dag 1. Fredag d. 9. juli 2010. Efter at bilerne var pakket med cykler og bagage torsdag aften, var det afgang til de franske alper fredag kl. ca. 00:00. De forventningsfulde

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

EVENT-CYKLING. På vej mod toppen? Deltag i en cykelevent. med dine venner

EVENT-CYKLING. På vej mod toppen? Deltag i en cykelevent. med dine venner EVENT-CYKLING På vej mod toppen? Deltag i en cykelevent med dine venner Nu har du mulighed for at få en oplevelse lidt udover det sædvanlige sammen med dine kolleger, venner og bekendte. Kombinér motion,

Læs mere

Velkommen i Hammerum Gjellerup Cykelklub

Velkommen i Hammerum Gjellerup Cykelklub Velkommen i Hammerum Gjellerup Cykelklub Hvem er vi Hammerum Gjellerup Cykelklub blev stifter i 1999. Har som formål at styrke interessen for motionscykling. Klubben er medlem af DCU s motionsafdeling.

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Sommerferie 2007. Sarau

Sommerferie 2007. Sarau Sommerferie 2007 22.7.2007 kørte vi fra Harlev i regnvejr, ned over Rødby med færgen til Puttgarten, for senere at ende i Østrig som var vores mål. Vores første overnatning var Naturcampingplatz Sarau

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB Indholdsfortegnelse KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB PERSONLIG PLAN TIL DIG DER VIL HAVE SUCCES MED VÆGTTAB 3 4 5 7 9 Komplet kostplan

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

Sommerens tur til Finland

Sommerens tur til Finland Sommerens tur til Finland Det blev ikke nogen tur sydpå denne sommer. Til gengæld blev det en tur nordpå til Jakobstad, Finland og tilbage igen. I alt blev det lidt mere en 3000 km. Planen var at min bror

Læs mere

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein? 5 Derfor er behovet

Læs mere

www.vicyklersammen.dk Bestilling/kontakt: Tlf. 75 38 10 22 www.vicyklersammen.dk cykel@papuga.dk

www.vicyklersammen.dk Bestilling/kontakt: Tlf. 75 38 10 22 www.vicyklersammen.dk cykel@papuga.dk - At cykle til Paris er opnåelig for alle! If you can dream it - you can do it (Walt Disney) Kan du cykle til Paris? Agenda - At cykle til Paris er opnåelig for alle! 1. Velkomst v/ Carsten Papuga 2. Præsentation

Læs mere

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel Pilgrimsvandring 2010 Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel 1 Vi vil, vi kan og vi gør det Vi er tre unge mennesker, på tilsammen 200 år, som valgte at gå den 800 km lange Pilgrimsvandring. De 800

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014 Polen rundt med Grænseegnens Touring Club 14 24. juni 2014 1 Referat fra turen til Polen i tidsrummet 14. til 24. juni, 2014 Jeg har brugt lidt tid på at finde en form for hvordan jeg kan beskrive den

Læs mere

Tab to buksestørrelser på 6 uger

Tab to buksestørrelser på 6 uger Tab to buksestørrelser på 6 uger Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød længere. Få de smalle hofter tilbage med en 6-ugers kur, der giver dig synlige resultater og måske blod på tanden til

Læs mere

Powered by Cycling: Panorama. Kvantitativ undersøgelse af cykelister på ferie 2013. Powered by Cycling: Panorama TNS

Powered by Cycling: Panorama. Kvantitativ undersøgelse af cykelister på ferie 2013. Powered by Cycling: Panorama TNS Kvantitativ undersøgelse af cykelister på ferie 2013 Indhold 1 Formål og metode 3 2 Sammenfatning 6 3 Segmenter 10 4 Nationalrute 1 og 9 13 5 Grafik fremstilling af alle spørgsmålene 16 2 1 Formål og metode

Læs mere

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med?

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct X 1. Hvor mange penge har Simon med? 387 kr. 300 kr. 298 kr. 2. Hvor meget vandt Fredericia? 31-26 29-28

Læs mere

Skræddersyet MC tur til Frankrig

Skræddersyet MC tur til Frankrig I løbet af vinteren 2012/13 var vi to par, som besluttede, at vi ville en tur til Normandiet og se nogle af mindesmærkerne fra 2. verdenskrigs D-dag i 1944. Vi var ret hurtige enige om,, at vi ikke ville

Læs mere

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14 Folkemødet 2014 Folkemødet er en årlig politik festival, som finder sted på solrige Bornholm. Folkemødet er fyldt med spændende, indholdsrige debatter og events. Ved Folkemødet 2014 var vi 5 elever så

Læs mere

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Indhold i den vilde natur... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Med fly til Narsarsuaq og bådtransfer

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Kære Make-A-Wish. Rejsen

Kære Make-A-Wish. Rejsen Kære Make-A-Wish Tak fordi I gav mig mit livs rejse. Nu vil jeg fortælle om mit eventyr. Tirsdag d. 14. august ringede det på min dør og der stod Lone og Morten. Jeg blev rigtig glad og vidste næsten ikke

Læs mere

Julen 2014. Kære alle sammen.

Julen 2014. Kære alle sammen. Julen 2014 Kære alle sammen. I skrivende stund er det 1. søndag i advent. Her dufter af julens første omgang nybagte småkager, og nisserne er kommet ned fra loftet og giver en dejlig hygge i stearinlysenes

Læs mere

Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder.

Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder. Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder. Vi er lige ankommet til camping William i byen Markelfingen helt nede i bunden af Tyskland, vi kigger lige over på Schweiz på den anden side af søen som campingpladsen

Læs mere

Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner

Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner 4. MØDEGANG Mad Introduktion Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner At diskutere hvad det betyder at spise sundt At kende og forstå Fødevarestyrelsens

Læs mere

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-)

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-) Aarhus 1900 CÆCILIE Jeg er 24 år og kommer oprindeligt fra Aalborg, hvor jeg har læst idræt i et år på Aalborg Universitet. Jeg følte for at prøve noget nyt, og jeg valgte at tage overlov fra studiet for

Læs mere

Grand Prix Vejle Adal 2015. Rytterguide

Grand Prix Vejle Adal 2015. Rytterguide Grand Prix Vejle Adal 2015 Rytterguide Hvornar: Grand Prix Vejle Adal 12. september 2015 kl. 12.00 til 16.00 Hvor: Der vil være start og mal ved Bindeballe Station: Bindeballevej 101, 7183 Randbøl GPS:

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014

Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014 Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014 Formanden Søren Buhl Andersen indledte med at fortælle, at vi i dag er 24 medlemmer, efter der kom udmeldelser og nogle blev slettet p.g.a. manglende betaling

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Min tur til Sydafrika startede allerede fredag d. 3/4. Jeg holdt fri fra skole fredag for at køre til København. Der boede vi på Hotel Admiral til lørdag.

Læs mere

Sort Sol med Nolde museet og Mandø

Sort Sol med Nolde museet og Mandø Sort Sol med Nolde museet og Mandø Lørdag d. 27. september til søndag d. 28. september Rejseleder: Jan Hjort Få en af Danmarks største naturoplevelser Sort Sol. Fænomenet blev første gang præsenteret af

Læs mere

Idræt og kulturtilbuddets Sommerprogram 2015

Idræt og kulturtilbuddets Sommerprogram 2015 Idræt og kulturtilbuddets Sommerprogram 2015 Velkommen til årets sommerprogram hos Idræt og kultur. Programmet er blevet til ved et fællesmøde i idræt og kulturtilbuddet, hvor der kom mange idéer på banen.

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Ernæring for atletikudøvere. Foredrag FIF 4/3 2008

Ernæring for atletikudøvere. Foredrag FIF 4/3 2008 Ernæring for atletikudøvere Foredrag FIF 4/3 2008 Kasper Hansen Kasper Hansen 16 år i BAC Professions bachelor i ernæring og sundhed Speciale: Atletikudøvere og ernæring Tro på mig Sandt eller falsk Hvis

Læs mere

Prøve i Dansk 3. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Delprøve 2A: Sundhed og faste. Teksthæfte. Delprøve 2B: Nabohjælp

Prøve i Dansk 3. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Delprøve 2A: Sundhed og faste. Teksthæfte. Delprøve 2B: Nabohjælp Prøve i Dansk 3 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Teksthæfte Delprøve 2A: Sundhed og faste Delprøve 2B: Nabohjælp Der er et teksthæfte og et opgavehæfte. Læs først instruktionen i opgavehæftet.

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...?

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...? Sct. Knuds Skole Fredag den 10.10.08 Er kondi en sodavand...? KONDITION STYRKE SMIDIGHED Program for Skolernes Motionsdag Program: 08.15 09.30 Lektioner jf. skema 09.30 09.45 Morgensang/Andagt v/ Thomas

Læs mere

Evaluering af introugen 2014

Evaluering af introugen 2014 Evaluering af introugen 2014 Evaluering Mad på introturen Aktiviteter på introturen Jyttetid Modtagelse 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Præsentation af

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014 Start fra Vildbjerg I alt 19 personer deltog på turen, som var proppet med oplevelser, fodbold, netværk og erhvervsindtryk. Turen gik fra Vildbjerg Sport- og Kulturcenter kl. 06.00 om morgenen, hvor Vildbjerg

Læs mere

Wellness Walks i Schweiz

Wellness Walks i Schweiz Wellness Walks i Schweiz Wellness Walks er den rene naturoplevelse højt oppe i den klare luft i de Schweiziske alper. Det er vandreture kombineret med et luksus Spa- & Wellnessophold i et af Europas smukkeste

Læs mere

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Helle Larsen, Hune Bageri Merete Hansen, Hune Blokhus Cykeludlejning Baggrunden/opstarten på samarbejde med Naturstyrelsen Merete Startede samarbejde

Læs mere

Hej, alle Hope House venner!

Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner Ulrik Susan Varme sommerdage Sommeren er og har været meget varm i år. Hver dag er temperaturen oppe på omkring de 35 grader og om natten 25. Det

Læs mere

Undersøgelsens overordnede resultater 2010

Undersøgelsens overordnede resultater 2010 Evaluering af hjemmehjælpen 2010 I perioden fra 18. oktober 2010 til 15. november 2010 gennemførte Sundhed- og Ældrecentret en spørgeskemaundersøgelse af de ydelser, der leveres af den kommunale hjemmehjælp

Læs mere

Opskrifter på FiguAktiv-måltider

Opskrifter på FiguAktiv-måltider FIGUAKTIV KONCEPT Aloe Vera, FiguAktiv drikkepulver, FiguAktiv urtete, ProBalance FiguAktiv er en forbedring af Figuline, hvor smagen og indholdsstofferne er forbedret. Der er endnu mere B12 vitamin i.

Læs mere

Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren.

Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren. Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren. I sommerferien 2008 tog Inger Marie og jeg færgen fra Frederikshavn til Gøteborg. Krydsede (med bil ) østover og ramte den sydsvenske skærgård med

Læs mere

Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro. Uge 27 29/6 5/7 2014

Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro. Uge 27 29/6 5/7 2014 2014 Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro Uge 27 29/6 5/7 2014 Side 2 Afspænding meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro Med afsæt i det at kikke indad vil du

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Således havde jeg et kursus i transportplanlægning, hvor fokus var på at

Således havde jeg et kursus i transportplanlægning, hvor fokus var på at UDVEKSLING TIL AUSTRALIEN EN REJSERAPPORT Denne rejserapport er udarbejdet i forbindelse med mit udvekslingsophold til Monash University, Melbourne i perioden februar-august 2014. Udvekslingsopholdet er

Læs mere

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen Hvorfor overvægt Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job Elevator i stedet for trapper Bussen i stedet for cyklen Pizza, Fast food i stedet for sund mad Færdiglavet mad i stedet for hjemmelavet

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

Mæt af den dejlige morgenmad går jeg en lille tur i byen, og får købt noget mere plaster og et par nye solbriller.

Mæt af den dejlige morgenmad går jeg en lille tur i byen, og får købt noget mere plaster og et par nye solbriller. Beretning Paris 2014 - del 3 Dag 5 Tirsdag den 22. juli. Jeg vågner ved 7 tiden til dejligt vejr i Weeze, det dårlige vejr fra dagen inden er pist væk. Det er hvile dag og morgenmaden er bestilt til kl.

Læs mere

Synes, mener eller tror?

Synes, mener eller tror? Synes, mener eller tror? Tror, synes og mener dækkes på mange sprog af samme ord. Men på dansk er begrebet delt op efter den psykologiske baggrund: Synes udtrykker en følelse i situationen, tror udtrykker,

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Mest storbyferie for pengene

Mest storbyferie for pengene Mest storbyferie for pengene Se hvor dine lommepenge rækker til flest middage, øl og museumsbesøg. Af Trine Steengaard, 24. september 2012 03 Guide: Mest storbyferie for pengene 04 Spar på ferien 07 Rejseredaktørens

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk. Nr. 4 Juni 2015. Formand: Næstformand:

VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk. Nr. 4 Juni 2015. Formand: Næstformand: VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk Nr. 4 Juni 2015 Formand: Ernst B. Larsen, Eskebækparken 62, 2.tv, 8660 Skanderborg Tlf. 86 51 00

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

Cykelnerven 2015. 1. etape: Albertville Col de la Madeleine Albertville. Længde: 115,5 km. Højdemeter: + 2221 m. Nedkørsel: - 2219 m.

Cykelnerven 2015. 1. etape: Albertville Col de la Madeleine Albertville. Længde: 115,5 km. Højdemeter: + 2221 m. Nedkørsel: - 2219 m. Cykelnerven 2015 1. etape: Albertville Col de la Madeleine Albertville Længde: 115,5 km Højdemeter: + 2221 m Nedkørsel: - 2219 m Ruteplan: Se detaljeret kort Ruteprofil: Albertville Cykelnervens 1. etape

Læs mere

Reykjavik Marathon 2014

Reykjavik Marathon 2014 Reykjavik Marathon 2014 Af Henriette Lau og Lasse Andersen Den 22. august satte vi os i flyet for at rejse til Island, hvor Reykjavik marathon ventede. Løbet i Reykjavik bød både på 10km, halvmarathon,

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

Turoversigt 2014. 13. 14. Juni - Skibelund tur. Start: Fredag d.13.6 kl 17:00. Hjemkomst: Lørdag til frokost. Turlængde: 2 x 11 km.

Turoversigt 2014. 13. 14. Juni - Skibelund tur. Start: Fredag d.13.6 kl 17:00. Hjemkomst: Lørdag til frokost. Turlængde: 2 x 11 km. Turoversigt 2014 13. 14. Juni - Skibelund tur Start: Fredag d.13.6 kl 17:00 Hjemkomst: Lørdag til frokost Turlængde: 2 x 11 km Medbring: Madpakke og drikkevarer til fredag aften Der er frisk vand på pladsen

Læs mere

Skal vi køre en bjergetape?

Skal vi køre en bjergetape? Skal vi køre en bjergetape? Få en spændende oplevelse med dine kolleger, venner eller træningskammerater En sund oplevelse ud over det sædvanlige Hvorfor ikke kombinere den næste afdelingsdag, polterabend

Læs mere

AT gøre et bo tilbud til en realitet Af Nancy Emory, Gateway House, South Carolina Præsenteret ved 14 th IS in Milwaukee, Wisconsin

AT gøre et bo tilbud til en realitet Af Nancy Emory, Gateway House, South Carolina Præsenteret ved 14 th IS in Milwaukee, Wisconsin I går havde vi muligheden for at høre Tilly Brasch, et bestyrelsesmedlem fra Stepping Stone Clubhouse i Australien, fortælle om hendes søn, Riley. Efter flere år med nyttesløs og ligegyldig behandling,

Læs mere

sidste mand på vores hold er Nick Røsner fra Ringsted men pga. forretningsmiddag dagen før så stødte han først til gruppen i Greve.

sidste mand på vores hold er Nick Røsner fra Ringsted men pga. forretningsmiddag dagen før så stødte han først til gruppen i Greve. DRSR 2012 Den Rigtige Sjælland Rundt 475 Km over 2 dage startede fredag morgen den 14 Juni kl 7 med start fra Kirke Helsinge sportsplads. Vi kørte mod uret altså nedenom mod Slagelse Korsør Næstved og

Læs mere

Uge 15 Mallorca 04 Uge 20 Mallorca 04 Uge 23 Les 3 Ballon 05 Uge 25 Mont Ventoux 06 Uge 27 La Marmotte 07 Uge 27 Mallorca (alm.

Uge 15 Mallorca 04 Uge 20 Mallorca 04 Uge 23 Les 3 Ballon 05 Uge 25 Mont Ventoux 06 Uge 27 La Marmotte 07 Uge 27 Mallorca (alm. Du har overgået alle forventninger; professionelt, det sociale, guiderne, rejsen, ruterne, service og jeg kunne sikkert blive ved. Vi glæder os til fremtidig ture. Solvejg og Hans Tusind tak for en super

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Norge Navn: Lone Kristensen Rejsekammerat: Katrine Winkler Sørensen Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: VIA University Collage, Sygeplejerskeuddannelsen Viborg Værts-institution/Universitet:

Læs mere

Nimbus, - skrevet af Arne Raundahl, maj 1974.

Nimbus, - skrevet af Arne Raundahl, maj 1974. Om at Anskaffe sig en Nimbus Nimbus, - skrevet af Arne Raundahl, maj 1974. Hvad er det, der skaber den helt specielle atmosfære omkring en Nimbus? Ja, det kan selvfølgelig være ret individuelt, hvad man

Læs mere

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

Rejsebeskrivelse Kalender Praktiske informationer

Rejsebeskrivelse Kalender Praktiske informationer Rejsebeskrivelse Kalender Praktiske informationer Velkommen til Unicef Executive Challenge 2013 Team UNICEF Executive Challenge er et team for erhvervsledere og beslutningstagere, der ønsker at blive udfordret

Læs mere

Wattmåling: hvad, hvorfor og hvordan?

Wattmåling: hvad, hvorfor og hvordan? Wattmåling: hvad, hvorfor og hvordan? SMT-KLUBAFTEN 25.11.2014 WATTMÅLING Wattmåling: hvad er det? Kraft X hastighed= watt Så jo hurtigere du drejer pedalerne rundt og jo mere kraft du bruger (højere gear)

Læs mere