Hurghada. Eventyr i sand og vand. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hurghada. Eventyr i sand og vand. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter"

Transkript

1 Hurghada Eventyr i sand og vand Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

2

3 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Hurghada, El Gouna, Sahl Hasheesh og Marsa Alam. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid være behjæpelig. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser Service inkluderet hos Falk Lauritsen Rejser Informationsmøde Med mindre I rejser På egen hånd, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Egypten og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentlig jeres hotel/ feriekompleks, med mindre I rejser På egen hånd. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt:

4 4 om Egypten falk lauritsen rejser Egypten Muezzinens indkald til bøn blander sig med bilernes stædige dytten, den beroligende lyd af boblende vandpiber og en gammel kassettebåndoptager, der spiller egyptisk popmusik. En gadesælger i basaren stemmer energisk i, mens han forsøger at afsætte tøjdyrskameler, plasticpyramider og badehåndklæder med billede af Kleopatras ansigt. I Egypten går kulturskatte, oldtidshistorie og turisme hånd i hånd. Arven fra de gamle egyptere Egypten er berømt for sin antikke civilisation og huser nogle af verdens mest berømte monumenter, bl.a. de store pyramider, som blev opført for mere end 4500 år siden. Mange hundrede år forinden havde egypterne opfundet papyrus, hvorpå de ældste bibelmanuskripter blev skrevet. Landet og rejsemålene Egypten ligger i det nordlige Afrika og er et af de tættest befolkede lande på det afrikanske kontinent. Landet er omkring 23 gange større end Danmark, men mere end halvdelen af de ca. 82 mio. indbyggere bor ved Nilens bredder på et areal, der er mindre end det danske. I Cairo alene bor der over 20 mio. en af verdens folkerigeste byer. I får langt mere luft i de populære badebyer ved kysten.

5 falk lauritsen rejser om Egypten 5 Fakta om Egypten Befolkning: Ca. 82 millioner Hovedstad: Cairo (over 20 mio. indbyggere) Religion: Ca. 90 % er sunnimuslimer. Ca. 9 % er koptiske kristne. I den moderne betydning af ordet er det de indfødte kristne i Egypten. Kopterne er det største kristne samfund i Mellemøsten og den største ikke-muslimske gruppe i den arabiske verden. Papir: Egypterne opfandt papiret for 5000 år siden, da de fandt ud af at banke store ark sammen af marven fra papyrusplanten, der vokser langs Nilens bredder. Metoden hemmeligholdtes, og papyrus var i oldtiden en af Egyptens største eksportartikler og havde stor betydning for landets udvikling. I Europa begyndte man først at fremstille papir i Middelalderen. Musik: Musik har stor betydning i Egypten, og da en af de største egyptiske divaer, Umm Kulthum døde i 1975, blev hun båret gennem Cairo af fire millioner mennesker, og hendes begravelse efterfulgtes af flere dages landesorg. Hendes fanskare talte bl.a. Dali, Bob Dylan og Bono fra U2. Giza Alexandria Cairo Suez Skt. Katarina El Gouna Hurghada Sahl Hasheesh Luxor Abu Simbel Marsa Alam Aswan Sinai Sharm el Sheikh SAUDI ARABIEN Det Røde Hav Ved Det Røde Hav ligger Hurghada, der bebos af mennesker og i løbet af få år har forvandlet sig fra lille fiskerleje til tempofyldt og feststemt by med lækre strande, fine promenader og en farverig basar, El Dahar. Kun 30 km herfra ligger Makadi Bay med brede strande og et smukt koralrev, der indbyder til snorkelture. Mulighederne for at dykke i flot koralrev og blandt farverige fisk er ikke mindre i Sharm el Sheikh på sydspidsen af Sinai halvøen, hvor I bl.a. kan dykke blandt skibsvrag fra 2. Verdenskrig. Uanset hvor I vælger at brede jeres Kleopatrahåndklæder ud, er der aldrig langt til de store kulturseværdigheder i baglandet. Allerede for flere tusind år siden markedsførte den græske oldtidshistoriker Herodot Egypten som Nilens gave nu kan I selv gå på opdagelse i verdens ældste turistland.

6 6 OM cairo falk lauritsen rejser CAIRO Cairo er Afrikas største by, og kun fra luften kan I danne jer et indtryk af byens størrelse. Ikke engang fra det 187 meter høje Cairo-tårn kan I se, hvor byen slutter. Der bor cirka 20 millioner indbyggere i byen, som derfor aldrig sover. Overalt blander heste, æsler og kameler sig med byens ca. 8 millioner biler og busser. Cairo kaldes med rette kontrasternes by: Rige indbyggere i store biler og fint tøj ses side om side med den fattige familie på gaden, der beder om en skilling. Og store shoppingcentre ligger side om side med de lokale markeder, hvor den almindelige egypter køber ind til aftensmaden. At opleve denne gigantiske storby byder også på muligheden for at opleve de store Giza-pyramider, som de gamle faraoer byggede og brugte som gravkamre, hvoraf Keopspyramiden er et af den antikke verdens 7 vidundere.

7 LUXOR Cirka 280 km fra Hurghada finder I en af de mest imponerende byer i den arkæologiske historie. I Luxor kan I opleve ca. en tredjedel af verdens arkæologiske udgravninger fra oldtiden, hvoraf de mest imponerende er Karnak Templet og Kongernes Dal. Byen har cirka en halv million indbyggere. Den rummer både de fattige egyptere, der arbejder på sukkerrørsmarkerne og lever i huse af mudder fra Nilen - og de rige egyptere, der bor i deres store palæer og lever af turismen. Udover de store kontraster kan I også opleve spændende og fascinerende ting i byen. I kan f.eks. besøge de store templer Karnak og Luxor, som var centrum for tilbedelsen af guderne. På vestbredden finder I også Dronningernes Dal, som blev opført af den største farao, Ramses II, da han ville have en gravplads til sin elskede hustru Nefertari. Mange besøger Luxor på grund af byens mange seværdigheder og fantastiske charme. I Luxor får I indblik i, hvordan Egypten ser ud i den fattigere del uden for turistbyerne. falk lauritsen rejser OM luxor 7

8 8 om Hurghada FALK LAURITSEN REJSER Hurghada På arabisk betyder Hurghada Guden Horus strand og byen ligger på en lille pynt omgivet af cirka 30 ubeboede øer. Hurghada var tidligere en lille fiskerby med cirka indbyggere, men har vokset sig større og er i dag en af de mest besøgte turistbyer i Egypten med ca. 1,5 millioner turister hvert år. Antallet af lokale indbyggere vokser også stadig, så man ved ikke præcist, hvor mange der bor i byen, men gætter på cirka mennesker. Byen består af 3 bydele. Det oprindelige Hurghada er den gamle bydel, som hedder Sekkala. Sekkala er et gammelt fiskerleje, hvor I kan opleve de mange fiskerbåde. På hovedgaden i Sekkala, Sheraton Road, finder I masser af hyggelige restauranter, caféer og mindre butikker, som sælger alt mellem himmel og jord.

9 falk lauritsen rejser om hurghada 9 Den anden bydel nordpå kaldes Downtown eller El Dahar. Bydelen er meget lokal og mest kendt for sit basarområde, hvor I kan købe en masse gode varer. Husk altid at prutte om prisen, da det er en del af den egyptiske kultur. I Downtown kan I også se de forskellige boligkvarterer i byen. Der findes alt fra de fine boligblokke i udkanten af byen til de meget primitive huse i den indre bydel. Vær opmærksom på, at der er stor fattigdom i Egypten. Den tredje bydel, New Hurghada, ligger i den sydlige del af Hurghada og er den allernyeste. Bydelen består hovedsageligt af store hoteller, og det er også her, I bl.a. finder Hard Rock Café. Gennem de sidste år har man været i gang med at bygge en stor promenade med en masse forretninger, caféer og spisesteder. og man kan begynde at mærke den hyggelige stemning, området gerne skulle bære præg af. Hvorfor Hurghada? Ifølge de gamle legender var Triopas den første konge af Hurghada. Han havde sønnen Meropas og kom oprindelig fra Lilleasien. Derfor kaldte man de første beboere for Triopes og Meropes. Triopas havde også en datter, Astypalaia, og den første by blev selvfølgelig opkaldet efter hende. Da det blev Meropas tur til at regere, fik han også en datter, Coas, og han bestemte derfor, at øen skulle opkaldes efter hende - og derfor hedder øen Hurghada.

10

11 FALK LAURITSEN REJSER byerne omkring Hurghada 11 Sahl Hasheesh Cirka 20 km syd for Hurghada finder I Sahl Hasheesh, som er et nyt ferieområde med 4- og 5-stjernede hoteller - alle ligger lige ud til Rødehavets kyst. Området har været under konstant udvidelse siden 2006, og der skyder hele tiden nye hoteller op. Der findes ingen lokalbefolkning i Sahl Hasheesh, udover de mange ansatte som bor i hotellernes medarbejderbygninger. Senzo Mall er et større shoppingområde ca. 10 km fra Sahl Hasheesh, hvor I kan købe modevarer og få en kop kaffe i caféen. El Gouna Cirka 35 km nord for Hurghada finder I El Gouna, som er lidt forskellig fra Hurghada. Området har været under konstant udvikling i næsten 25 år, og der skyder hele tiden nye hoteller op. Der bor få lokale i El Gouna, da det er meget dyrt at bo her. Men mange udlændinge har bosat sig i El Gouna, da byen er pæn og ren. Der findes masser af hoteller, butikker og restauranter i El Gouna. Byen er opbygget med en masse små laguner med havn eller strand. Flere gange om dagen går der busser til Hurghada. Marsa Alam Ca. 300 kilometer fra Hurghada ligger Marsa Alam, byen er et godt alternativ til de mere kendte badebyer ved Rødehavet og på Sinai-halvøen og efter at byen fik sin egen internationale lufthavn i 2001 er populariteten steget. Her er dragende ørkenlandskaber og frodig mangroveskov, børnevenlige strande med lave bassiner og udfordrende farvand beboet af delfiner og hammerhajer. Her er flotte, nyopførte hoteller og fine restauranter med mulighed for at gå om bord i lokale, egyptiske retter. Nord for Marsa Alam ligger Port Ghalib, som er et nyopført ferieområde, der lokker med lækker marina og romantiske gåture langs havnepromenaden. Herfra sejler både og katamaraner i pendulfart ud til koralrevene med dykkere der, spændt til bristepunktet, venter på at opleve farveorgiet og de mange eksotiske fisk, der regerer under Rødehavets spejl. På havnen ligger butikker, caféer og restauranter tagryg ved tagryg her kan man komme helt ned i gear, nyde udsigten og slappe af med en drink eller et lækkert måltid mad.

12 12 FLORA & FAUNA falk lauritsen rejser Det røde hav Det Røde Hav er et af de absolut bedste dykkersteder i verden. Her kan I dykke ned i dybet og opleve et enestående mylder af fisk i alle størrelser og farvestrålende koraller, som findes i mange former. Det Røde Hav er cirka km langt og på det bredeste sted 355 km bredt - og ligger mellem Afrikas og Den Arabiske Halvøs kyster. Ved kystlinjen er Rødehavet relativt lavvandet, og det er her, I finder de imponerende koralrev. De dybeste steder i det Det Røde Hav er m dybe. Koralrevene i verdens tropiske have bliver også kaldt for havets regnskov. Koralrev består af en koloni af dyr og planter, som lever i symbiose med hinanden, hvor koralrevet er afhængigt af fiskene, og omvendt er fiskene også afhængige af koralrevet. Koralrevene er meget skrøbelige og følsomme, og blot en lille berøring kan dræbe korallen. Koralrevene er flere tusind år om at vokse sig så store som i Det Røde Hav. Det Røde hav er en fredet naturpark, hvor man ikke må fodre fisk, røre ved eller gå på korallerne, da det skader deres fremtidige vækst. Det er heller ikke tilladt at udføre hverken, koraller, sten, skaller, sand osv. Dette vil give store bøder. I Rødehavet kan I opleve små klovnfisk, som gemmer sig blandt søanemonernes tentakler, legende delfiner og kæmpe havskildpadder. Længere nede i dybet kan I finde skibsvrag. Det Røde Hav byder på uendelige muligheder og oplevelser for livet. Klovnfisk Klovnfisk som Nemo fra tegnefilmen, er små, farvestrålende fisk, som lever på koralrevene i bl.a. Det Røde Hav. Klovnfisk er dårlige svømmere, og derfor er de også sårbare over for rovfisk. For at beskytte sig gemmer klovnfiskene sig mellem søanemonernes tentakler. Søanemoner ligner måske planter, men er i virkeligheden dyr i familie med brandmænd og derfor glubske rovdyr. For alle andre fiskearter end klovnfisken er søanemonen dødelig. Klovnfisken er beskyttet mod den farlige gift fra søanemonen ved hjælp af et helt specielt slimlag over hele kroppen. Som tak for, at søanemonen beskytter klovnfisken, lokker klovnfisken andre fisk ind i søanemonen, hvorefter søanemonen lammer dem med sin gift og derefter spiser dem. Resterne af fisken spiser klovnfisken og hjælper dermed også søanemonen med at holde sig ren.

13 falk lauritsen rejser flora & fauna 13 flora & fauna Flora 95 % af Egyptens areal er dækket af ørken, så floraen i landet er meget begrænset. Klimaet er hårdt, og derfor er det kun enkelte plantearter, som kan gro her. Nedenfor kan I læse om nogle af de planter, som vokser i Hurghada-området. Akacietræ I ørkenen finder I sommetider ensomt voksende træer, der, i modsætning til almindelige træer har ovelevet herude. Disse træer er akacietræer, der har en helt speciel evne til at leve på ekstremt tørre steder, som f.eks. i ørkenen. Det kan kun lade sig gøre, fordi træet har meter lange rødder, som kan nå grundvandet. Ørkenrose Ørkenrosen har hjemme i ørkenområderne i Palæstina og Egypten og føres rundt med vinden. Den kan leve længe i lufttørret tilstand og vokser videre ved den mindste fugtighed. I tørret tilstand ligner ørkenrosen en grå kugle, men når den kommer i vand, folder den sig ud og begynder at ligne en rose. Ørkenblomsten kan leve i flere årtier uden hverken vand og jord. Daddelpalme Daddelpalmen menes at være en af de allerførste planter, mennesket begyndte at dyrke, og nogle mener, den stammer her fra Nordafrika. En daddelpalme kan blive op til 200 år gammel og op til 30 meter høj, og på toppen er de op til 4 meter lange palmeblade, som folder sig ud som en gigantisk paraply. Fauna Til forskel fra den noget fattige flora i Egypten, er faunaen knapt så begrænset. Både under og over havets overflade findes utallige dyrearter. Kameler Et dyr, I ofter møder i Egypten, er kamelerne eller rettere det, som vi kalder en dromedar. De kameler, som lever i Egypten, har nemlig kun én pukkel. En kamel kan blive op til 50 år og ca. 2 meter høj. Kameler er kendt for at kunne leve i lange perioder uden mad og drikke; selv i de varmeste sommermåneder er det kun nødvendigt for kamelen at få væske hver 5. dag. Men faktisk kan kameler overleve helt op til 17 dage uden væske, hvis de ikke skal anstrenge sig. Skorpioner Skorpionen er et leddyr i familie med bl.a. edderkopper og mider. Skorpioner kan kendes på halens giftbrod, som kan bruges til forsvar og nedlæggelse af bytte, og på deres kraftige klosakse, som de bruger til at fastholde, flænse og knuse byttet med. Størrelsen på klosaksene varierer fra art til art, men en god hovedregel siger, at jo giftigere skorpionen er, desto mindre er klosaksene. De fleste skorpioner har tre til seks par simple øjne, der ikke danner billeder.

14 14 Top 5 seværdigheder falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder Cairo Her kan I opleve det sidste af oldtidens syv vidundere. Keops-pyramiden var den højeste bygning i verden helt indtil man byggede Eiffeltårnet i De tre pyramider blev bygget side om side på Giza-plateauet for 4500 år siden til ære for den store farao. I kan opleve den mytiske Sfinks og det fantastiske Egyptiske Museum i Cairo med flere tusind år gamle genstande. Bl.a. den 11 kg tunge guldmaske, som Tut Ankhamun bar i sin grav. Luxor I Luxor oplever I det idylliske, egyptiske landmandsliv, hvor bonden stadig bruger vandbøfler, segl og le. Luxor er en meget autentisk by, som er vant til turister, men kun har få hoteller. I Luxor kan I udleve den indre arkæolog, hvor 2/3 af verdens oldtidsfund er gjort. I Kongernes Dal er i alt 62 kongegrave. I kan også opleve de enorme templer, som blev brugt til at tilbede guderne. Karnak er verdens største tempelkompleks der gemmer på verdens største søjlehal med 134 søjler. Hurghada Det lokale frugt- og grøntmarked ligger i Down Town/ El Dahar. Her finder I et stort udvalg af sæsonens friske frugt og grøntsager, og I kan møde de lokale på deres daglige indkøb. Når I besøger et lokalt marked, er det en god idé at medbringe mindre sedler, da sælgerne ofte ikke kan veksle. Det lokale marked er åbent hver dag, og I får mest ud af at besøge det eftermiddag eller aften. Basaren I kan gøre en god handel i basaren i Hurghada, hvor I finder masser af alt fra vandpiber til mavedanserkjoler. Når I handler, skal I prutte om prisen. Start altid med at byde en del under, for så langsomt at møde hinanden til en pris, I kan blive enige om. Ofte foregår handlen over en kop hvinende sød te, som sælgeren byder på. I kan besøge basaren hver dag fra middag til sen aften. I aftentimerne er der ofte flere mennesker, og stedet summer af liv og hygge. Rødehavet Spring ud i dykning eller snorkling på et af de bedste steder: Rødehavet. Her kan I opleve de fantastiske koraller og farverige fisk. Med snorkeludstyr kan I se det hele fra oven, og med dykkerudstyr kommer I helt tæt på de smukke fisk og koraler. I kan også tage en tur med glasbundsbåden, der sejler over de højstliggende koraller. Rødehavet er en fredet naturpark, så I må ikke fjerne eller flytte ting.

15 falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder 15 Luxor Hurghada Basaren Rødehavet

16 16 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser Praktiske oplysninger Aktiviteter Hurghada underholder jer med forskellige aktiviteter og oplevelser. De fleste af vores hoteller tilbyder et aktivitets hold, der sørger for aktiviteter og sport i løbet af dagen og underholdning om aftenen. I finder programmet for de daglige aktiviteter i receptions området. Aktivitetsholdet taler ikke skandinavisk, så alt foregår på engelsk eller tysk. Alkohol Rettroende Muslimer nyder ikke alkohol, og derfor er importeret alkohol meget dyrt i Egypten. Men på de fleste restauranter, barer og hoteller kan I nyde en drink. I kan ikke købe øl, vin og spiritus i supermarkederne, men kun i Duty free shop, som ligger i nærheden af Siva Grand Beach. I skal handle senest 48 timer efter ankomst og medbringe pas som dokumentation for ankomsttidspunktet til Egypten. I kan også handle i Hurghada lufthavn, når rejser hjem. Ambassade Den danske ambassade ligger i Cairo, ca. 450 km fra Hurghada. Den Danske Ambassade 12, Hassan Sabri Street Zamalek, Cairo Tlf.: Fax: Skulle I få brug for at kontakte ambassaden, kan I rette henvendelse til jeres rejseleder. Apoteker Apotek kaldes pharmacy i Egypten, og I finder mange apoteker overalt i Hurghada. De er markeret med et grønt kors eller en slange i en grøn halvmåne. De fleste holder åbent fra tidlig morgen til sen aften, og I vil ofte blive betjent af lægeuddannet personale på tysk eller engelsk. Husk at gemme kvitteringen og recepten fra lægen, hvis I køber lægeordineret medicin for at få refunderet beløbet hos jeres rejseforsikringsselskab efter hjemkomst til Danmark. BADNING Langs Hurghadas lange kystlinje findes flere forskellige strande. En del steder kan I følge med i badeforholdene ved hjælp af de flag, der sættes op på stranden. Rødt flag: Badning frarådes Gult flag: Badning er usikkert, risiko for bølger, understrøm og hurtigt vejrskifte Grønt flag: Badning ok

17 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 17 Bank / Valuta Den egyptiske valuta hedder egyptiske pund og forkortes L.E. egyptiske pund består hovedsageligt af sedler, hvor der findes pund og piastre, hvilket kan sammenlignes med kroner og øre. Kursen ligger meget tæt på den danske krone, så omregningsfaktoren er nem, da 1 egyptisk pund svarer til ca. 1 dansk krone. Der findes forskellige banker i byen, hvor I kan hæve med Visa og MasterCard. Hvis I vil hæve eller veksle penge i banken, bør I medbringe jeres pas. I kan veksle kontanter til egyptiske pund i banken, men det nemmeste og hurtigste er at benytte den bankrepræsentant, som kommer på de fleste af vores hoteller. De fleste hoteller veksler også mindre beløb i receptionen. Dette er dog ofte til en ringere kurs end bankens, og de tager ofte et vekselgebyr.på de fleste af vores hoteller findes også hæveautomater. Vær opmærksom på, at det er ulovligt at veksle på det sorte marked. På hotellerne er det ikke altid muligt at få vekslet egyptiske pund tilbage til DKK eller anden valuta. Har I egyptiske pund i overskud, kan I veksle dem i lufthavnen. BØRN Egypterne elsker børn. I vil opdage at børnene vil få meget opmærksomhed. Hjælp selv med at sige fra, hvis det bliver for meget. Caféliv Ingen egyptisk mand med respekt for sig selv undlader at besøge sin stamcafé mindst et par gange om ugen. Derfor findes der i Hurghada mange små, lokale caféer, Shishacaféer. Her kan I mærke den orientalske stemning blandt de lokale gæster, der nyder deres Shisha, som er det arabiske ord for vandpibe. Udover vandpiben kan I nyde den lokale, stærke te eller den krydrede kardemommekaffe. Diskoteker / Barer I Hurghada finder I mange barer og diskoteker; de fleste i forbindelse med de store hoteller. På de selvstændige barer kan I opleve international og egyptisk stemning. Drikkepenge Egypten er drikkepengenes land. Overalt gives drikkepenge også af egypterne selv. Drikkepenge hedder Bakshish på arabisk, og det forventes, at I giver drikkepenge hver gang, I modtager en service. Lønningerne er forholdsvis lave og baserede på, at der gives drikkepenge for diverse serviceydelser. Drik-

18

19 falk lauritsen rejser PRAKTISKE OPLYSNINGER 19 kepengene gives ikke kun som betaling for den udførte service, men lige så meget for at vise, at I respekterer personen og den service vedkommende giver. Giver I drikkepenge, vil I med det samme mærke, hvor værdsat det er, og I vil efterfølgende få en ekstra god service. Det er derfor normalt at give drikkepenge til rengøringspersonale, tjenere, kuffertdrenge og buschauffører, når I deltager i dagsudflugter. På restauranter er det god skik at lægge 5-10 % af regningens beløb i drikkepenge, forudsat at I har fået en god service, og at maden var veltilberedt. For gæster med pension, kan der også gives et mindre beløb til tjenerne. Nogle af mønterne er meget lidt værd, og det kan nemt blive betragtet som en fornærmelse, hvis I giver for lidt i drikkepenge. Vær opmærksom på, at det kan være en fornærmelse at give mønter i drikkepenge bortset fra på restauranterne. Det er en god idé altid at have mindre sedler med, da personalet på offentlige steder eller ved seværdigheder vil have 1-2 pund for toiletbesøg. Drikkevand Vi råder jer til at købe drikkevand på flaske, da vandet i vandhanen enten er fra Nilen eller afsaltet havvand og derfor har en anderledes bakterieflora, end vi er vant til fra Danmark. Vandet kan bruges til tandbørstning. Dykning Det Røde Hav regnes som et af de bedste steder i verden, når I drømmer om at opleve den fantastiske verden under havoverfladen. Her finder I flotte, farverige fisk i mange forskellige former og størrelser og imponerende koralrev. Dykning er ikke kun for folk med dykkercertifikat, da alle kan følge de certificerede instruktører ned i dybet og få en smagsprøve på det spændende univers. I får en grundig instruktion, inden I skal i vandet. Elektricitet Som i Danmark Volt. Fotografering Det er forskelligt, om I må fotografere på turiststederne eller ej. Enkelte steder skal I betale for fotografering og videofilmning. Det er strengt forbudt at fotografere militære anlæg og uniformeret personale. Spørg altid lokalbefolkningen, før I fotograferer dem. Frugt og grøntsager I finder mange frugt- og grøntsagsboder i Hurghada, hvor I kan købe frisk frugt og grønt. Men da der kan være andre bakterier, end I er vant til, anbefaler vi jer at vaske eller skrælle al frugt og grønt. Helligdage Egypten anvender tre forskellige kalendere: Den islamiske, den koptiske og den gregorianske, som vi kender. I dagligdagen benyttes den gregorianske kalender. Det er kun i religiøse sammenhænge, muslimerne bruger den muslimske kalender. Kulturelle forskelle Egypten afspejler en typisk arabisk/islamisk kultur, hvor de kulturelle forskelle er store i forhold til vestlig kultur og normer. I det Egyptiske samfund er religionen det fundamentale udgangspunkt for værdisætning af normer og adfærd. Det er spændende og berigende at opleve en kultur, der er så meget anderledes, men det er vigtigt at udvise omtanke, så den vestlige adfærd ikke virker anstødene på den lokale befolkning. Nydelse af alkoholiske drikke på offentlige steder udenfor

20 20 PRAKTISKE OPLYSNINGER falk lauritsen rejser hotellerne, er ikke velset. Påklædning er også et opmærksomhedspunkt. Specielt kvinder bør være opmærksomme på deres påklædning og ikke solbade topløse, ligeledes er det påkrævet mange steder, at mænd bærer lange bukser i restauranterne om aftenen. Egypten er et land med store sociale forskelle. Nationale helligdage: 25. april Befrielsen af Sinai. 23. juli 1952-revolutionens dag. 06. oktober de væbnede styrkers dag. Til minde om, at den egyptiske hær krydsede Suez-kanalen i 1973 og fik Sinai tilbage fra Israel. Også datoen for mordet på tidligere præsident Sadat. Egypterne betragter denne dag som nationaldag. 24. oktober suez-dagen. 23. december sejrsdagen. Koptiske helligdage: 07. januar jul. 19. januar Helligtrekongersdag. 21. marts maria bebudelsesdag. Påske og pinse falder på forskellige datoer hvert år. 12. juli apostlene Peter og Paulus fest. 22. august Himmelfartsdagen. 11. september koptisk nytår. Hennatatoveringer Tatoveringerne stammer helt tilbage til faraonisk tid og bliver lavet af hennafarve, som forsvinder efter ca dage. Hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion og smitte af på sengetøj og håndklæder. Sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning. HOTELORDEN Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl af hensyn til hotellets øvrige gæster. Det er ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, skal I naturligvis erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft gentagne gange. Det er ofte ikke tilladt at medbringe mad og drikkevarer til hotel værelserne, ligesom håndklæderne fra værelset/ lejligheden ikke må medbringes til hverken pool eller strand. Hovedpine, svimmelhed og kvalme Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen vi råder jer til at drikke 3-4 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. Insekter Uanset hotelkategori kan I støde på insekter, som f.eks. myg, myrer og kakerlakker. I kan give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning, hvis I bliver generet af insekter. Kirker Der findes en koptisk kirke i Downtown. I 2008 blev den gamle kirke revet ned. Kirken er nu placeret i kælderen af en bygning, som ligger lige ved siden af den oprindelige kirke. I oktober 2009 startede byggeriet på en ny kirke til de koptiske kristne. Kirken står nu næsten færdig og er som oftest åben for besøg.

21 falk lauritsen rejser praktiske PRAKTISKE oplysninger OPLYSNINGER 21 Markeder Alle ugens dage kan I opleve det lokale marked i Hurghada. Det findes i Downtown tæt på basarområdet. Her møder I de lokale sælgere med friske frugter og nyslagtede kødvarer. I skal være opmærksomme på, at dette område er præget af fattigdom. Det er ikke velset at tage billeder på markedet. Maveproblemer Der findes andre bakterier i Egypten end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis maven ikke er i orden i løbet af et døgn. Madhygiejnen på hotellerne, restauranterne og caféerne er af høj standard, og derfor er maden ikke altid grunden til dårlig mave. Egypten er et støvet land, så en god håndhygiejne er meget vigtig, f.eks. efter I har rørt ved den lokale valuta. For at forebygge almindelige feriesygdomme kan I tage følgende forholdsregler: Hold en god håndhygiejne. Vask hænder så ofte som muligt, og efter I har håndteret den lokale valuta. drik rigeligt vand, 3-4 liter vand om dagen afhængigt af aktivitetsniveau. drik ikke postevandet. Køb vand på flaske i stedet. varm mad bør være gennemstegt/ kogt og frisklavet. undgå at drikke noget meget koldt under solbadning. Drik i stedet tempereret vand. Moskéer I Hurghada findes mere end 40 moskéer, hvorfra der kaldes til bøn fem gange om dagen. Og overalt vil I opleve befolkningen læse i koranen. I kan besøge nogle af byens mange moskéer, men ikke alle, spørg derfor de lokale om lov, inden I går ind i moskéen. Vær opmærksom på, at fredag er muslimernes helligdag, og her kan I ikke besøge moskéerne. I skal dække ben og arme, samt, for kvindernes vedkommende, håret. Det er ikke tilladt at have sko på i moskéen. Stil dem udenfor eller tag dem med i hånden. Husk aldrig at stille skoene med sålerne nedad inde i moskéen, dette betragtes som en fornærmelse mod Allah. Læg dem enten på siden eller med sålerne opad. Ramadan Hvert år i den islamiske kalenders niende måned, kaldet ramadan, fejrer muslimerne, at deres profet Muhammed modtog åbenbaringerne fra Allah. I ramadanen fastes fra solopgang til solnedgang, og i dagtimerne må muslimerne derfor hverken indtage mad eller drikke ligesom det er haram (arabisk for forbudt) at ryge og have seksuel omgang. Hver aften ved solnedgang kaldes der fra moskéerne for at lade muslimerne vide, at fasten må brydes. Den månedlange faste afsluttes med en tre dages fest. Her doneres almisser til de fattige, så alle har mulighed for at spise og drikke til festen, og børnene får nyt tøj.

Bulgarien. bjerglandet med de brede sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Bulgarien. bjerglandet med de brede sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 1 Bulgarien bjerglandet med de brede sandstrande Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Bulgarien Vi håber,

Læs mere

OM SAMOS 1 RHODOS. Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

OM SAMOS 1 RHODOS. Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER OM SAMOS 1 RHODOS Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 OM SAMOS Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Rhodos. Vi håber, I har fundet

Læs mere

Om samos 1. Tenerife. Den kanariske vulkanø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Om samos 1. Tenerife. Den kanariske vulkanø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Om samos 1 Tenerife Den kanariske vulkanø Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 Om samos Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Tenerife. Vi håber,

Læs mere

FALK LAURITSEN REJSER XXXXX 1 SAMOS. Pythagoras ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

FALK LAURITSEN REJSER XXXXX 1 SAMOS. Pythagoras ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER FALK LAURITSEN REJSER XXXXX 1 SAMOS Pythagoras ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 XXXXX FALK LAURITSEN REJSER Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

OM KRETA 1 KRETA. Græsk gæstfrihed, charmerende landsbyer og smuk natur PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

OM KRETA 1 KRETA. Græsk gæstfrihed, charmerende landsbyer og smuk natur PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER OM KRETA 1 KRETA Græsk gæstfrihed, charmerende landsbyer og smuk natur PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 OM KRETA Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

falk lauritsen rejser XXXXX 1 mallorca middelhavets perle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

falk lauritsen rejser XXXXX 1 mallorca middelhavets perle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter falk lauritsen rejser XXXXX 1 mallorca middelhavets perle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Mallorca. Vi

Læs mere

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 LANZAROTE Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

Dubai. Sandstrande og shopping. Endeløse sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Dubai. Sandstrande og shopping. Endeløse sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Dubai Sandstrande og shopping Ras Al Khaimah Endeløse sandstrande Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 De forenede arabiske emirater Kære gæst Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig

Læs mere

Introduktion VELKOMMEN

Introduktion VELKOMMEN Introduktion Velkommen...2 Hotelklassificering...4 Nyd livet...6 På opdagelse...8 Plads til børn...10 Ferie i trygge rammer...12 All Inclusive...14 Aktiv ferie...16 VELKOMMEN Egypten Egypten har det hele...

Læs mere

Det klassiske Egypten. og El Gouna

Det klassiske Egypten. og El Gouna 14 dage Det klassiske Egypten og El Gouna Vinter 2015/16 Det klassiske Egypten og El Gouna Rejs med os i Faraoernes fodspor gennem Egypten på en rejse, der er krydret med 5.000 års kulturhistorie. Vi besøger

Læs mere

Thailand. Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande

Thailand. Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande Thailand Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande 2 thailand KÆRE GÆST Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjertelig velkommen til Thailand. Vi håber, at I har haft en behagelig rejse, og at

Læs mere

Albatros store Middelhavskrydstogt

Albatros store Middelhavskrydstogt Albatros store Middelhavskrydstogt Luksuskrydstogt med Norwegian Cruise Lines nyeste skib Norwegian Jade til Middelhavslandenes kulturperler. Istanbul - Izmir - Mykonos - Santorini - Kreta - Alexandria

Læs mere

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Punkt... Side Søndag den 10. november 2002... 3 Mandag den 11. november 2002... 5 Tirsdag den 12. november 2002... 7 Onsdag den 13. november 2002...

Læs mere

Egypten. Oplevelser for livet

Egypten. Oplevelser for livet Egypten Oplevelser for livet Egypten / Indhold Egypten En rejse i historien tilbage til en tid, hvor livets og dødens gåde optog mennesket stærkere end nogensinde. En tid, hvor religionen herskede med

Læs mere

Myanmar. - Det gyldne land. Oversøisk Rejsedag REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG NYHED. Spændende rundrejse med dansk rejseleder hele vejen.

Myanmar. - Det gyldne land. Oversøisk Rejsedag REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG NYHED. Spændende rundrejse med dansk rejseleder hele vejen. REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG NYHED Myanmar - Det gyldne land 2015 Spændende rundrejse med dansk rejseleder hele vejen 13 dage Oversøisk Rejsedag Kom og få inspiration og information. Se mere på www.gislev-rejser.dk

Læs mere

Egypten - 13 dage. Fly. Til varmt, tørt og solrigt klima! REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG. Cairo, Krydstogt på Nilen og All Inclusive i Hurghada!

Egypten - 13 dage. Fly. Til varmt, tørt og solrigt klima! REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG. Cairo, Krydstogt på Nilen og All Inclusive i Hurghada! REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2013 Egypten - 13 dage Cairo, Krydstogt på Nilen og All Inclusive i Hurghada! Til varmt, tørt og solrigt klima! Fly Dansk rejseleder med på hele rejsen din sikkerhed! Imponerende

Læs mere

when luxury isn t imagination any more

when luxury isn t imagination any more Presented by Egyptian International Tourism Company when luxury isn t imagination any more Atlantis Rejsemagasin efterår 2011 37 Musthaves til din strandtur Guide: Dubai deluxe Få tips til shopping, eventyr

Læs mere

Arabiske Nætter. 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Den Persiske Golf. Rejse til DUBAI og OMAN med

Arabiske Nætter. 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Den Persiske Golf. Rejse til DUBAI og OMAN med 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Den Persiske Golf Rejse til DUBAI og OMAN med Arabiske Nætter Den Persiske Golf Hor muzstrædet IRAN 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Mellemøstens

Læs mere

Bangkok & den kongelige badeby Hua Hin. Oversøisk Rejsedag. Kom og få inspiration og information. Se mere på www.gislev-rejser.dk

Bangkok & den kongelige badeby Hua Hin. Oversøisk Rejsedag. Kom og få inspiration og information. Se mere på www.gislev-rejser.dk REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG Thailand Supertilbud til Thailand med Gislev rejseleder hele vejen Bangkok & den kongelige badeby Hua Hin NYHED 12 dage 2015 & 2016 Oversøisk Rejsedag Kom og få inspiration

Læs mere

Velkommen. God fornøjelse.

Velkommen. God fornøjelse. Velkommen Nogle kalder Malta en perle, andre et paradis. Hos FolkeFerie.dk er vi enige i begge navne og betegner desuden øen som vores specialitet. Vi har i denne mappe samlet praktisk information, gode

Læs mere

Egypten. - Nilens gave. Frede Lauritsen

Egypten. - Nilens gave. Frede Lauritsen Egypten - Nilens gave Frede Lauritsen - Side 2 - Forord: Der står fortsat mange navne på listen over steder på vores klode, vi ønsker at besøge. Et af disse navne var Egypten. Et land der med sin tidlige

Læs mere

Pris pr. person: kr. 90,- Busleje for 10-20 personer: kr. 1.450,- Busleje for 21-30 personer: kr. 2.190,- Busleje for 31-45 personer: kr. 2.

Pris pr. person: kr. 90,- Busleje for 10-20 personer: kr. 1.450,- Busleje for 21-30 personer: kr. 2.190,- Busleje for 31-45 personer: kr. 2. INDLEDNING KILROY s Oplevelsespakker er hjælp til jer for at få det optimale ud af jeres oplevelser på stedet. På en lang række destinationer har vi samlet forslag til jer om, hvad I kan opleve på destinationen

Læs mere

Indledning Din verden som guide En rejse i Spaniens fortid En rejse i Spaniens nutid Religion Kultur

Indledning Din verden som guide En rejse i Spaniens fortid En rejse i Spaniens nutid Religion Kultur 2 Indledning 3 Din verden som guide 3 En rejse i Spaniens fortid 5 En rejse i Spaniens nutid 5 Religion 6 Kultur 7 Byer 7 Klima og tid 8 Værd at vide om Pineda de Mar 8 Hotel Aqua Promenade 10 Før din

Læs mere

2014 & 2015 California Dreaming

2014 & 2015 California Dreaming REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2014 & 2015 California Dreaming San Francisco Solvang Los Angeles Las Vegas 14 dage - Fly Alcatraz og San Francisco USA s mest charmerende by. Mulighed for at opleve den

Læs mere

I udvandrernes fodspor På sporet af dansk udvandring til Amerika 9 dage

I udvandrernes fodspor På sporet af dansk udvandring til Amerika 9 dage REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2014 I udvandrernes fodspor På sporet af dansk udvandring til Amerika 9 dage Oplev Tivoli Fest i Elk Horn - kendt fra TV - kun med Gislev! New York med Wall Street, 5th Avenue,

Læs mere

MC-turen i Nordthailand i november 2010

MC-turen i Nordthailand i november 2010 1 MC-turen i Nordthailand i november 2010 En gruppe danske motorcykelentusiaster drog til Nordthailand, og kørte den legendariske Mae Hong Son Loop og turen til The Golden Triangle. Mange af os har været

Læs mere

ABC SPROG- REJSENS SPROGREJSER

ABC SPROG- REJSENS SPROGREJSER SPROG- REJSENS ABC Velkommen! STS Sprogrejser byder dig velkommen til sommerens sprog rejse. Vi håber, at du glæder dig til en spændende og lærerig sommer. Dette dokument fortæller dig lidt om din sprogrejse.

Læs mere

MAG togo. kreta. Velkommen til Grækenland! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Kreta er en berømt ø! - og turisterne strømmer til!

MAG togo. kreta. Velkommen til Grækenland! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Kreta er en berømt ø! - og turisterne strømmer til! MAG togo kreta Go Velkommen til Grækenland! Kreta er en berømt ø! - og turisterne strømmer til! Gratis rejsemagasin til vores gæster Kreta - MagAbout! Besøg Kreta, en smuk ø ved Grækenland! Kreta har simpelthen

Læs mere

Ægypten Specialisten AB TRAVEL

Ægypten Specialisten AB TRAVEL Ægypten Ægypten Specialisten AB TRAVEL 1 Indholdsfortegnelse: Beskrivelse af Cairo og Alexandria... 4-5 Beskrivelse af Luxor...6 Beskrivelse af Aswan... 8-9 Beskrivelse af Kom Ombo og Edfu...10 Beskrivelse

Læs mere

Huan-yíng. Få nøglen til godt værtskab på kinesisk. Fakta Gode råd Inspiration

Huan-yíng. Få nøglen til godt værtskab på kinesisk. Fakta Gode råd Inspiration Huan-yíng Få nøglen til godt værtskab på kinesisk Fakta Gode råd Inspiration Om Huan-yíng initiativet www.huanying.dk I efteråret 2012 etablerede Oplevelsernes Academy hjemmesiden www.huanying.dk. Sitet

Læs mere