Forslag til en fælles landsdækkende indsats mod stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til en fælles landsdækkende indsats mod stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom,"

Transkript

1 15. oktober 2010 Forslag til en fælles landsdækkende indsats mod stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom, Resume: Eksisterende og nye initiativer rettet mod stigmatisering af psykisk sygdom samles i en fælles landsdækkende indsats. Erfaringerne fra udenlandske kampagner viser, at en længerevarende bred kampagneindsats og fælles branding er nødvendig for at skabe langsigtede og vedvarende holdnings- og adfærdsændringer. 1. Baggrund Det er bred enighed om behovet for at øge danskernes viden om og forståelse for mennesker med psykisk sygdom. En afstigmatiseringsindsats indgår både i regionernes psykiatriudspil En psykiatri i verdensklasse 1, Sundhedsstyrelsens nationale strategi 2, regeringens handlingsplan for psykiatri 3 og seneste i satspuljeaftalen for Der er endvidere opbakning til et sådant initiativ fra de faglige selskaber, PsykiatriFonden og Det Sociale Netværk, der organiserer bruger- og pårørendeorganisationerne. 4 Der har i de senere år været et øget fokus på stigmatisering af psykisk sygdom og konsekvenserne heraf. Der er i mange lande iværksat store nationale kampagner for bekæmpelse af stigma (i bl.a. Skotland 5, England 6, New Zealand 7 og senest Sverige 7 ), ligesom der er taget en række internationale initiativer til at bekæmpe stigma og diskrimination af mennesker med psykiske lidelser, bl.a. i WHO s Ministerkonference Mental health Facing the challenges, building solutions, Helsinki januar 2005, WHO s Closing the Gap Programme og i EU s The European Pact for Mental Health and Wellbeing % af danskerne føler ikke, at de ved nok om psykisk sygdom (Capacent Epinion for Danske Regioner)

2 2. Formål Side 2 Hver anden familie i Danmark har psykisk sygdom tæt inde på livet. Omkring hver femte dansker vil i løbet af sit liv opleve at have en psykisk lidelse spændende fra en mild depression til svære psykotiske lidelser. Alligevel er psykisk sygdom ikke noget vi kan tale om. Fordomme, tabuer og uvidenhed, når det gælder psykisk sygdom, er et problem for de mennesker, der lider af en psykisk lidelse, deres pårørende og psykiatrien. Skønt der tales meget om at ligestille somatiske og psykiatriske lidelser, er der stadig langt igen. Stigmatiseringen medvirker til social eksklusion og har konsekvenser for tilknytningen til arbejdsmarkedet og for tidlig opsporing og behandling, fordi man undlader at søge behandling. Stigmatiseringen opleves af alle brugere og pårørende, men der vil være nogle befolkningsgrupper, der rammes særlig hårdt. Stigmatisering er et problem for hele samfundet, ikke kun borgere, der lider af psykisk sygdom og deres pårørende. Psykisk sygdom skønnes at koste samfundet mere end 55 mia. kr. årligt, hvoraf de direkte omkostninger kun udgør 10 %. Hovedparten af omkostningerne skyldes førtidspensionering, langvarigt sygefravær og nedsat individuel produktivitet. Hertil kommer, at psykiske lidelser samtidig medfører betydelige personlige konsekvenser i form af lidelser, nedsat livskvalitet samt nedsat funktions- og arbejdsevne. 9 Der er således også ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv brug for, at vi bliver bedre til at forebygge, opspore og behandle psykiske lidelser og fastholde mennesker med psykiske lidelser på arbejdsmarkedet. En afstigmatiseringsindsats skal ses i sammenhæng med de mange andre initiativer, der er eller vil blive iværksat, herunder den generelle kapacitetsudvidelse i psykiatrien, modernisering af de bygningsmæssige rammer, initiativer til nedbringelse af tvang, implementering af shared care-modeller, en styrket socialpsykiatri og en høj faglig udvikling. Indsatsen adskiller sig imidlertid ved, at fokus er rettet mod befolkningen som helhed og har til formål at ændre det holdningsmæssige grundlag, som de øvrige tiltag skal hvile på. 30 % af danskere med lettere psykiske lidelser (f.eks. angst og depression) får ikke behandling for deres sygdom Formålet med en fælles landsdækkende indsats er ikke alene at skabe øget viden om og forståelse for mennesker med psykisk sygdom, men gennem mange og forskellige målrettede initiativer at reducere stigmatisering, fordomme og social eksklusion. Målet er, at vi skal skabe større forståelse for mennesker med psykisk lidelse i skolen, på arbejdspladsen og alle de andre steder, hvor hverdagslivet udfolder sig.

3 3. Forslag til indsatsområder Side 3 De udenlandske erfaringer med bekæmpelse af stigma viser, at effekten er størst, hvis de enkelte initiativer enten er målrettet særlige befolkningsgrupper (f.eks. politiet, sundhedsprofessionelle eller skolebørn) eller er fokuseret på en bestemt diagnose (f.eks. angst, depression eller skizofreni). En bred befolkningsrettet oplysningskampagne kan således ikke stå alene, men skal følges op af målrettede indsatser. Grundtanken bag projektet er, at en længerevarende afstigmatiseringsindsats og fælles branding er nødvendig for at skabe langsigtede og vedvarende holdnings- og adfærdsændringer. En fælles organisering omkring aktiviteterne kan skabe synergieffekter gennem oplevelsen af sammenhæng og genkendelse (navn, logo, etc.). Der skal med projektet således sikres koordinering og et fælles brand for de mange små og store, eksisterende og nye, centrale og lokale initiativer, understøttet af fælles hjemmeside samt links til hjemmesider fra deltagende organisationer m.v. 22 % af den danske befolkning har et positivt syn på psykiatrien. Procentsatsen er generelt højere blandt patienter og pårørende, hvilket kunne tyde på, at øget kendskab medfører et mere positivt syn. (Sundhedsstyrelsen) Nationalt niveau Regionalt niveau Initiering, koordinering, mediekampagne og andre understøttende tiltag Planlægning, styring, involvering og mobilisering lokalt Lokalt niveau Face to face aktiviteter Projektet indledes med en bred oplysningskampagne via TV, billboards og de sociale medier (evt. suppleret med roadshows med ambassadører, events, informationspjecer m.v.). Kampagnen skal sætte fokus på stigma og menneskeliggøre problemstillingerne omkring psykisk sygdom. Den brede kampagne har til formål at skabe kendskab til den overordnede kampagneidé og danne afsæt for de mere målrettede initiativer. Der skal i opstartsfasen etableres et korps af ambassadører af mennesker, som har/har haft en psykisk lidelse eller pårørende med personligt kendskab hertil, og som kan og vil stå frem for offentligheden med deres historie. Der kan bl.a. inddrages ambassadører i mediekampagnen, men først og fremmest skal ambassadørerne spille en aktiv rolle i de lokale initiativer. 65 % af lønmodtagere er betænkelige ved at arbejde sammen med en maniodepressiv kollega, mens det kun er 19 %, når det drejede sig om en blind. (SFI)

4 . Allerede i dag findes store ressourcer i de frivillige bruger- og pårørendeorganisationer, organiseret under Det Sociale Netværk, som vil være oplagte at inddrage og bruge i dette ambassadørarbejde. Side 4 Nedenfor beskrives de målgrupper/indsatsområder, som kunne danne udgangspunkt for tilrettelæggelse af indsatsen. Indsatsen kan bestå af centrale initiativer og/eller lokale initiativer finansieret af kampagnen. Ligeledes vil der være områder (f.eks. børn/unge), hvor der i dag eksisterer velfungerende tilbud som måske blot skal udbredes eller suppleres. Nedenfor peges på en række konkrete målgrupper, som bør indgå i en afstigmatiseringsindsats. Prioriteringen af de enkelte områder og valg af konkrete initiativer vil imidlertid skulle afklares i projektets styregruppe. Ligeledes skal alle iværksatte initiativer understøtte de langsigtede mål og der skal opstilles konkrete mål for hvert initiativ, som der skal følges op på Arbejdspladsen Psykisk lidelse er en hyppig årsag til, at mennesker i Danmark må forlade eller aldrig kommer ind på arbejdsmarkedet. En del af forklaringen skal findes i fordomme, tabuer og uvidenhed overfor psykisk sygdom. Undersøgelser fra SFI peger på, at danskerne generelt er langt mere forbeholdne overfor at have en kollega med en psykisk end en fysisk lidelse. 10 En større forståelse for psykiske lidelser på arbejdspladserne vil bidrage til social inklusion og fastholdelse på arbejdsmarkedet og her viser erfaringerne fra udlandet, at stigmatiseringen blandt arbejdsgivere har stor betydning. 11 I samarbejde med arbejdsmarkedets parter iværksættes en række initiativer målrettet arbejdspladserne. Initiativerne kan dels omfatte kampagner, der har til formål at skabe debat og refleksion på arbejdspladserne (som f.eks. den engelske kampagne Life in the office 12 ), og dels informationsmateriale, uddannelse og rådgivning. Der skal i forbindelse med dette etableres samarbejde mellem de regionale PsykInfoer, jobcentrene, kommunerne og arbejdspladserne. Der skal ske en systematisk opfølgning af indsatsen på den enkelte arbejdsplads, og indsatsen bør have som langsigtet mål at skabe en bedre forståelse på arbejdspladsen, der kan medvirke til både at reducere sygefravær som følge af psykisk sygdom, og skabe bedre betingelser for at få flere psykisk sårbare ind på arbejdsmarkedet. Hver 4. dansker mener ikke, at det vil være naturligt at tale åbent om det, hvis en kollega lider af en psykisk sygdom (Capacent Epinion for Danske Regioner)

5 3.2. Sundhedsprofessionelle Adskillige undersøgelser viser, at sundhedspersonale, herunder personalet i psykiatrien, ikke adskiller sig fra befolkningen i almindelighed, hvad angår stigmatisering. 13 Da de har tæt kontakt med brugerne, kan det også påvirke selvopfattelsen og være medvirkende til selvstigmatisering. Side 5 Der skal således som en del af indsatsen iværksættes initiativer målrettet medarbejdere i sundhedsvæsenet og studerende og lærere på de sundhedsfaglige uddannelser. Med udgangspunkt i de udenlandske erfaringer med initiativer rettet mod de sundhedsprofessionelle, skal der tilrettelægges en indsats, der udfordrer stigmatiserende og diskriminerende holdning til psykisk sygdom og forskellige patientgrupper. Virkemidlerne kan være de samme som ved den brede oplysningskampagne, men budskabet skal have fokus på de faglige konsekvenser af stigmatiserende adfærd Bruger/pårørende Stigmatisering kan medføre øget mindreværd, usikkerhed og forværring af sygdommen oven i de konkrete symptomer. Den betragtes derfor ofte som en ekstra sygdom og kan let medføre selvstigmatisering. Frygt, tabuer og fordomme driver patienterne selv til at benægte og skjule deres symptomer og problemer til skade for tidlig diagnostik og effektiv behandling. De pårørende kan også komme til at medvirke til stigmatiseringen pga. uvidenhed, fornægtelse og fordomme. Samtidig stigmatiseres de pårørende også selv fordi det opleves skamfuldt at have en psykisk syg i familien. I samarbejde med Det Sociale Netværk og bruger-pårørendeorganisationerne, skal der iværksættes initiativer af netværksskabende karakter, målrettet mennesker, der har eller har haft en psykisk lidelse og deres pårørende. Da manglende viden om symptomer og behandlingsmuligheder er en af hovedårsagerne til at mange mennesker med psykiske lidelser undlader at søge behandling, bør indsatsen også omfatte initiativer, der skal sikre bedre og mere tilgængelig information, der kan støtte den enkelte i at søge behandling og hjælp. Der skal gennem øget indsigt etableres stærkere sammenhæng mellem regionerne og kommunernes indsats. Gennem kampagnen skal brugere og pårørende have oplysning om, at langt de fleste kan komme sig, få en uddannelse eller komme tilbage på arbejdsmarkedet Unge Målgruppen af unge mellem år er vigtig af hensyn til generel holdningspåvirkning og fordi mange psykisk sårbare unge lider under stigmatisering og selvstigmatisering.

6 Der foreslås iværksat initiativer målrettet de unge gennem ungdomsuddannelserne og de sociale medier. Det er vigtigt i denne indsats at sætte fokus på problemstillinger af særlig relevans for de unge (depression, pårørendeperspektivet, stress). Virkemidlerne kan f.eks. være debatskabende initiativer som rollespil, film eller besøg af ambassadører med det formål at få de unge til at reflektere over egne og samfundets holdninger og adfærd over for psykisk sygdom. Side 6 Initiativerne skal koordineres med bruger- og pårørendeorganisationerne i Det Sociale Netværk og PsykiatriFondens nuværende aktiviteter på børneog ungeområdet. PsykiatriFonden driver i dag en informationsbus, der som et mobilt klasseværelse, underviser elever fra primært folkeskolens klasser i hele landet. Endvidere kører fonden en række projekter rettet mod unge, bl.a. et pilotprojekt med tilbud til ungdomsuddannelserne i København og Frederiksberg kommuner om undervisning af unge i mistrivsel og psykisk sundhed, psykologhjælp til sårbare og frafaldstruede elever og opkvalificering af studievejledere og kontaktlærere. Disse initiativer bør bredes ud til hele landet Øvrige indsatsområder Foruden ovennævnte målgrupper kan man også pege på målgrupper som politiet, kommunale sagsbehandlere, lærere og politikere. Etniske minoriteter er en særlig sårbar gruppe, som kræver en særlig indsats. Den endelige stillingtagen til indsatsområderne må bero på viden om, hvor stigmatiseringen opleves, hvordan den opleves og konsekvenserne heraf. Det indgår som en del af projektet, at foretage disse valg på baggrund af en sådan viden. En landsdækkende indsats mod bekæmpelse af stigma må også forholde sig til mediernes indflydelse på befolkningens generelle holdninger til mennesker med psykisk sygdom. Dette kan enten ske ved at udpege medierne som indsatsområde eller ved forsøge at inddrage repræsentanter fra medierne i arbejdet generelt. International forskning om pressens dækning af psykiatriområdet indikerer en tydelig overvægt af vold og kriminalitet i artikler vedrørende mennesker med psykisk sygdom. 13 Intet tyder på, at det skulle være anderledes i Danmark. Medierne medvirker således til at fastholde et stigmatiserende billede af mennesker med psykisk sygdom som farlige og psykiatrien som fremmedartet. Derfor indgår en særlig indsats overfor medierne i de fleste udenlandske kampagner, som f.eks. kurser og informationsmateriale til journalister, stigma watch initiativer, prisuddelinger eller fælles etiske kodeks for respektfuld omtale af mennesker med psykiske lidelser.

7 4. Data og evaluering Der er i litteraturen enighed om, at effekten af interventioner til bekæmpelse af stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom er svære at måle og dokumentere. Der bliver imidlertid arbejdet på systematisk indsamling af erfaringer og dokumenteret viden i de udenlandske initiativer, ligesom der i EU regi er iværksat en større litteraturgennemgang. Side 7 Evaluering skal integreres i projektet som en central del af vidensopsamling og læring. Der skal bl.a. stilles det krav, at der enten skal være evidens for effekten af den enkelte indsats, eller at der sideløbende sker en systematisk opsamling og formidling af indsatsens effekt. Tilsvarende skal der stilles krav om, at indsatsen så vidt muligt kan monitoreres. Der skal indgås et samarbejde med en eller flere forskningsinstitutioner, der kan være med i udvikling af aktiviteterne og sikre en løbende videnskabelig evaluering af resultaterne. Inden start opstilles outcomemål for det samlede projekt, herunder et mål for den procentvise forbedring af den offentlige holdning til psykisk sygdom og et mål for den procentvise reduktion i oplevet diskrimination blandt mennesker med psykisk sygdom. Dertil kommer, at der indenfor hvert enkelt initiativ skal opstilles evalueringsmål for påvirkning af henholdsvis kendskab, holdninger og adfærd. På længere sigt bør effekten vise sig i adfærdsændringer målt ved tidligere opsporing og behandling. At opstille disse mål kræver imidlertid et udgangspunkt, som ikke i tilstrækkelig grad er kendt i dag. Danske Regioner har i marts 2010 derfor igangsat et projekt, der har til formål dels at kortlægge stigmas karakter, så man sikrer sig, at der sættes ind over for den rette målgruppe med de rette interventioner, og dels at afdække befolkningens viden, holdninger og adfærd i forhold til mennesker med psykisk sygdom, således at man har et udgangspunkt (baseline) for en landsdækkende kampagneindsats. Projektet er finansieret af TrygFonden og gennemføres af Det nationale forskningscenter for velfærd (SFI) og Dansk Sundhedsinstitut (DSI).

8 5. Organisering Side 8 Nationalt niveau Styregruppe Følgegruppe Projektsekretariat Regionalt niveau Fem regionale koordinationsgrupper Ambassadørkorps Lokale initiativer National styregruppe. Der nedsættes en styregruppe, hvor parterne bag projektet er repræsenteret på embedsmandsniveau. Styregruppen omfatter Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, regionerne, KL, Socialministeriet, Det Sociale Netværk, PsykiatriFonden og TrygFonden (såfremt de ønsker at deltage i projektet). Formandskabet varetages af regionernes repræsentant og næstformandskabet af Sundhedsstyrelsen. Styregruppen har det overordnede ansvar for projektets resultater og økonomi samt opfølgning på årets handleplan. Dette skal ske ved at fastsætte de langsigtede mål for det samlede projekt samt konkrete mål for de enkelte initiativer. Styregruppen iværksætter den nationale mediekampagne og afholder en årlig konference. Styregruppen kan uddelegere ansvaret for at gennemføre initiativer til en eller flere parter. Styregruppen skal prioritere midlerne i forhold til årets handleplan og prioritere mellem de initiativer, der lægges frem af enten sekretariatet eller parterne i projektet. Styregruppen skal understøtte de lokale initiativer og sikre, at der sker en spredning af gode initiativer. Det er helt afgørende for kampagnens dynamik og de mange aktørers engagement, at arbejdet bygger på en klar arbejdsdeling og et delegationsprincip: Det vil sige, den der har ansvaret for en aktivitet, er også den, der via styregruppen får tildelt de nødvendige ressourcer. Styregruppen mødes 3-4 gange årligt.

9 National følgegruppe. Desuden nedsættes en følgegruppe af repræsentanter fra regionerne, de faglige selskaber, sundhedsorganisationerne, KL m.fl. Følgegruppen har ansvar for, at vurdere nye initiativer, formidle ny viden samt sikre koordinering mellem de igangværende initiativer. Følgegruppen mødes 3-4 gange årligt. Side 9 I regi af følgegruppen kan der nedsættes et særligt idé- og kreativitetshold, der hurtigt kan fremlægge nye og utraditionelle projektforslag. Der kan blive behov for at nedsætte specifikke arbejdsgrupper, f.eks. en gruppe med faglige organisationer i relation til en indsats rettet mod arbejdsmarkedet, en arbejdsgruppe med deltagelse af repræsentanter fra pressen m.v. Projektsekretariat. For at sikre et vedvarende og målrettet fokus på indsatsen foreslås etableret et selvstændigt projektsekretariat til at varetage den daglige drift, afsøge yderligere støttemuligheder, holde kontakt til lokale kampagner, udvikle nye kampagneidéer og følge op på iværksatte aktiviteter. Sekretariatet er placeret i Komiteen for Sundhedsoplysning. Bemandingen vil formentlig variere i størrelse og sammensætning over projektperioden. Der skal ved projektets start ansættes en projektleder med ansvar for projektets gennemførelse og økonomi. Sekretariatet vil endvidere skulle samarbejde med netværket af medarbejdere tilknyttet projektet i de regionale PsykInfo er og med kommunale forankringspersoner. Regionale koordinationsgrupper. For at sikre planlægning, styring og koordinering af den lokale indsats etableres fem regionale koordinationsgrupper med deltagelse af den regionale PsykInfo (der varetager sekretariatsfunktionen), psykiatriadministration, psykiatrien, regionens kommuner samt de lokale patient- og brugerorganisationer. Sidstnævnte er vigtige i koordinationsgruppen, bl.a. til medvirken i valget af indsatser. Der kan, som på nationalt niveau, desuden være behov for at nedsætte lokale specifikke arbejdsgrupper. Koordinationen skal primært sikre, at overlapning af aktiviteter undgås men klar arbejdsdeling og delegationsprincippet skal respekteres. Det er helt afgørende for kampagnens dynamik. Lokale Ambassadører. Der udpeges et antal ambassadører i samarbejde med organisationerne i Det Sociale Netværk, som kender til psykisk sygdom og afstigmatisering samtidig med at de kender til den målgruppe, de rekrutteres fra. Der regnes med et antal imellem 10 og 50 afhængig af de lokale muligheder. Det vil i høj grad være mennesker, som i forvejen udfører ambassadørarbejde for de frivillige organisationer.

10 6. Tidsplan Side 10 Etablering af styregruppe August 2010 Afsøgning til TrygFonden September 2010 Etablering af følgegruppe. Oktober 2010 Resultater af kortlægningsanalysen November 2010 Styregruppen vedtager handleplan for 2011 December 2010 Afholdelse af idé-udvekslingsseminar Januar 2010 Regionale koordinationsgrupper m.v. Forår 2011 Ambassadører udpeges og uddannes Forår 2011 Lokale grupper og ambassadører begynder aktiviteter Forår 2011 National mediekampagne April/Maj Økonomi Psykiatrien er, som det øvrige sundhedsvæsen, kendetegnet ved prioriteringsdilemmaer, hvor udvidelse af kapaciteten ofte må gå forud for forebyggende tiltag. En indsats til bekæmpelse af stigmatisering vil derfor være svær at realisere indenfor de nuværende rammer. Det kræver en finansieringsmodel med flere finansieringskilder, herunder satspuljemidler, fondsmidler og frivillige arbejdsressourcer i tilknytning til iværksættelse af projekter. Det er således en forudsætning for projektets gennemførelse, at staten bidrager med de øremærkede satspuljemidler. I finansieringsmodellen indgår endvidere en regional finansiering svarende til, at hver region afsætter 1 årsværk i projektperiodens 5 år, fordelt med ½ årsværk direkte i projektet og ½ årsværk dedikeret til projektet som medarbejderressourcer i de regionale PsykInfo er. Endvidere indgår medarbejderressourcer inkl. frivillige fra Det Sociale Netværks organisationer. Det forventes ligeledes, at KL og PsykiatriFonden bidrager med ressourcer. TrygFonden ansøges om 15 mio. kr. ved den ordinære ansøgningsrunde i efteråret Forslaget nedenfor viser grundlaget for iværksættelse af initiativet i projektperioden. Dertil bør der søges supplerende finansiering fra fonde, EU eller statspuljer.

11 8. Referencer Side 11 1 Danske Regioner. En psykiatri i verdensklasse. Marts Sundhedsstyrelsen. National strategi på psykiatriområdet Regeringen. Styrket indsats for sindslidende. Handlingsplan for psykiatrien. Nov Det Sociale Netværk. De landsdækkende frivillige organisationer for burger og pårørende inden for psykiatrien ønsker en samlet og fælles videns- og afstigmatiseringskampagne. Princip oplæg. November og og 8 McDaid, D. Countering the stigmatisation and discrimination of people with mental health problems in Europe. Research Paper. European Observatory on the Social Situation and Demography. European Commission. 9 Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hvidbog om mentalt helbred, sygefravær og tilbagevenden til arbejde. Arbejdstilsynet Max Miiller Mølgaard, Jan Høgelund og Peter Pico Geerdsen Handicap og beskæftigelse. Udviklingen mellem 2002 og 2005 SFI, McDaid, D. Countering the stigmatisation and discrimination of people with mental health problems in Europe. Research Paper. European Observatory on the Social Situation and Demography. European Commission Lauber, C., et al. Do mental health professionals stigmatise their patients? Acta Psychiatr Skandinavia, (suppl 429): p51-59

Landsindsatsen EN AF OS fremtiden Projektleder Johanne Bratbo, projektkoordinator Anja Kare Vedelsby og projektmedarbejder Lars Toft

Landsindsatsen EN AF OS fremtiden Projektleder Johanne Bratbo, projektkoordinator Anja Kare Vedelsby og projektmedarbejder Lars Toft Foretræde for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg 3. november 2015 Landsindsatsen EN AF OS fremtiden Projektleder Johanne Bratbo, projektkoordinator Anja Kare Vedelsby og projektmedarbejder Lars Toft

Læs mere

Hvad er planerne for den landsdækkende kampagne?

Hvad er planerne for den landsdækkende kampagne? Hvad er planerne for den landsdækkende kampagne? Oplæg for Arbejdsgruppen vedr. ligestilling i Region Syddanmark 13. april 2011 Projekt Afstigmatisering af psykiske lidelser Oplæg ved Agnete Philipsen,

Læs mere

Åbenhed betaler sig Oplægsholder Anne Mette Billekop, koordinator Landsindsatsen EN AF OS og leder af PsykInfo i Region Sjælland

Åbenhed betaler sig Oplægsholder Anne Mette Billekop, koordinator Landsindsatsen EN AF OS og leder af PsykInfo i Region Sjælland Livskriser og psykisk mistrivsel kan ramme alle også dine medarbejdere Den 26. april 2017 Åbenhed betaler sig Oplægsholder Anne Mette Billekop, koordinator Landsindsatsen EN AF OS og leder af PsykInfo

Læs mere

Desuden skal der være opmærksomhed på alders- og kønsforskelle ved planlægningen af indsatsen.

Desuden skal der være opmærksomhed på alders- og kønsforskelle ved planlægningen af indsatsen. Handleplan for arbejdsmarkedet Baggrund og motivering Psykisk lidelse er en hyppig årsag til, at mennesker i Danmark må forlade eller aldrig kommer ind på arbejdsmarkedet. En del af forklaringen skal findes

Læs mere

Åbenhed betaler sig Oplægsholder Lars Toft, projektmedarbejder i Landsindsatsen EN AF OS

Åbenhed betaler sig Oplægsholder Lars Toft, projektmedarbejder i Landsindsatsen EN AF OS Livskriser og psykisk mistrivsel kan ramme alle også dine medarbejdere Den 25. april 2017 hos Psykiatrifonden Åbenhed betaler sig Oplægsholder Lars Toft, projektmedarbejder i Landsindsatsen EN AF OS EN

Læs mere

Mental sundhed i sundhedspolitikken

Mental sundhed i sundhedspolitikken Mental sundhed i sundhedspolitikken Haderslev Kommunes perspektiv Den 18. november 2010 Direktør Charlotte Scheppan, Haderslev Kommune Kommunale incitamenter Sundhedslovens 119 Omhandler forebyggende og

Læs mere

Notat om procesovervejelser vedrørende udarbejdelse af handleplan for projekt EN AF OS

Notat om procesovervejelser vedrørende udarbejdelse af handleplan for projekt EN AF OS BILAG 3 Notat om procesovervejelser vedrørende udarbejdelse af handleplan for projekt EN AF OS Formål med notatet: Formålet med notatet er at konkretisere nogle af de overvejelser, der knytter sig til

Læs mere

PROJEKT EN AF OS Handleplan de fem indsatsområder red. 20-12-2011

PROJEKT EN AF OS Handleplan de fem indsatsområder red. 20-12-2011 Version godkendt af styregruppen og følgegruppen 2011 PROJEKT EN AF OS Handleplan de fem indsatsområder red. 20-12-2011 Handleplan med styre- og følgegruppens kommentarer og rettelser. Ændringer er markeret

Læs mere

BILAG 6: HANDLEPLAN FOR UNGEOMRÅDET

BILAG 6: HANDLEPLAN FOR UNGEOMRÅDET Handleplan for unge Baggrund og motivering Unge mellem 15-25 år er en vigtig målgruppe, fordi de står på tærsklen til at påbegynde uddannelse, starte i job og etablere en selvstændig tilværelse. Samtidig

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE SUM Kommissorium for udvalg om Psykiatri. Nedsættelse af udvalg om psykiatri - sum.dk

PRESSEMEDDELELSE SUM Kommissorium for udvalg om Psykiatri. Nedsættelse af udvalg om psykiatri - sum.dk SUM 01-04-2012 PRESSEMEDDELELSE For at skabe et solidt grundlag for den fremtidige indsats på psykiatriområdet har regeringen besluttet at nedsætte et udvalg, som skal komme med forslag til, hvordan indsatsen

Læs mere

Job & Sind. Nationale retningslinjer til forebyggelse, opsporing og fastholdelse af medarbejdere med mentale helbredsproblemer

Job & Sind. Nationale retningslinjer til forebyggelse, opsporing og fastholdelse af medarbejdere med mentale helbredsproblemer Job & Sind Nationale retningslinjer til forebyggelse, opsporing og fastholdelse af medarbejdere med mentale helbredsproblemer Projektgruppen Otto Melchior Poulsen Mette Andersen Nexø Josefine Vejlby Kristensen

Læs mere

Mental sundhed. Niels Sandø Specialkonsulent

Mental sundhed. Niels Sandø Specialkonsulent Mental sundhed Niels Sandø Specialkonsulent Hvad er mental sundhed Mental sundhed er mere end fraværet af psykisk sygdom. At opleve at have det godt At fungere godt i hverdagen. WHO-definition: Mental

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMSAH Koordineret med: Sagsnr.: 1609031

Læs mere

PROJEKT EN AF OS Overordnet tidsplan og handleplan

PROJEKT EN AF OS Overordnet tidsplan og handleplan Koordinationsgruppemøde 16.12.11 BILAG 3 12 12 2011 PROJEKT EN AF OS Overordnet tidsplan og handleplan Indsatsområde Efterår 11 Forår 12 Efterår 12 Forår 13 Efterår 13 Forår 14 Efterår 14 Forår 15 Efterår

Læs mere

Landsindsatsen EN AF OS

Landsindsatsen EN AF OS Bydelskonference den 11-03-2017 i Greve Nord, Greve kommune Landsindsatsen EN AF OS Psykisk sygdom smitter ikke, det gør tabu Projektmedarbejder Lars Toft og Ambassadør Gitte Nyberg Disposition Vigtig

Læs mere

SAMMEN OM MENTAL SUNDHED

SAMMEN OM MENTAL SUNDHED SAMMEN OM MENTAL SUNDHED V. PROJEKTKOORDINATOR MARTHA MONRAD HANSEN 13. oktober 2016 Dagsorden 1. Hvorfor denne indsats? Baggrund Partnerskabets sammensætning Målgruppe 2. Hvad viser vores undersøgelser?

Læs mere

Tilbud om information og rådgivning i Region Sjælland

Tilbud om information og rådgivning i Region Sjælland Tilbud om information og rådgivning i Region Sjælland PsykInfo s formål PsykInfo er psykiatrisk informationscenter i Region Sjælland for at: øge den generelle viden og åbenhed om psykisk sygdom og psykiatrien

Læs mere

Brugeren som samarbejdspartner

Brugeren som samarbejdspartner Velkommen til temadagen: Brugeren som samarbejdspartner 20. November 2013 Velkommen Søren Bredkjær Vicedirektør i Psykiatrien, Region Sjælland Dagens program Input Hvad synes I? Velkomst Dialog under fest

Læs mere

De regionale koordinationsgruppers formål og opgave

De regionale koordinationsgruppers formål og opgave Notat fra projektsekretariat og Danske Regioner Dato: 29.08.2011 De regionale koordinationsgruppers formål og opgave Formål med projektet Den fælles landsdækkende afstigmatiseringsindsats EN AF OS har

Læs mere

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved NOTAT Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved Baggrund Regionsrådet har afsat 2 mio. kr. i 2014 og 2015 til opstart af et pilotprojekt om integreret psykiatri, som skal muliggøre en mere

Læs mere

Nordisk Psykiatritopmøde

Nordisk Psykiatritopmøde Nordisk Psykiatritopmøde 6. november 2015 Session 4: Kampagner - metoder for interventioner, erfaring og effekt Oplæg: Om effekten av att våga prata om psykisk ohälsa Hjärnkoll, oplægsholder er Madelene

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

EN AF OS en landsindsats for alle

EN AF OS en landsindsats for alle Temadag: Biblioteket og sundhed Gentofte Centralbibliotek den 20. maj 2016 Kaffesalonen et koncept fra EN AF OS til bibliotekerne Oplæg ved projektkoordinator Anja Kare Vedelsby EN AF OS en landsindsats

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet for 2013-2016

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet for 2013-2016 Regeringen 25. oktober 2012 Venstre Dansk Folkeparti Liberal Alliance Det Konservative Folkeparti Aftale om satspuljen på sundhedsområdet for 2013-2016 Aftalen er ikke endelig, inden der er bekræftet en

Læs mere

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projektansøgning LBR s styregruppe behandlede på møde den 24. juni et forslag til en aktivitet

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri Juni 2018 godkendt af Kontaktudvalget d. 31. august 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. 3864 0000 38640078 3864 0007 psykiatri@regionh.dk www.psykiatri-regionh.dk Dato: 11. november 2015 Shared Care i Region Hovedstadens

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

- Et samarbejdsprojekt mellem København på Tværs Bedre Psykiatri-landsforeningen for pårørende og Københavns Kommune

- Et samarbejdsprojekt mellem København på Tværs Bedre Psykiatri-landsforeningen for pårørende og Københavns Kommune Vores vej - Et samarbejdsprojekt mellem København på Tværs Bedre Psykiatri-landsforeningen for pårørende og Københavns Kommune Pårørendeforeningen København på Tværs Bedre Psykiatri-landsforeningen for

Læs mere

Foreløbig plan for de regionale indsatser i EN AF OS 2014/2015 (de regionale indsatser er tæt forbundet med de nationale spor)

Foreløbig plan for de regionale indsatser i EN AF OS 2014/2015 (de regionale indsatser er tæt forbundet med de nationale spor) Foreløbig plan for de regionale indsatser i EN AF OS 2014/2015 (de regionale indsatser er tæt forbundet med de nationale spor) Viborg, d. 15. august 2014 Sommer 2014 Periode Indsatsområder Arrangementer

Læs mere

Rammepapir om Arbejdsmarkedstilknytning

Rammepapir om Arbejdsmarkedstilknytning Rammepapir om Arbejdsmarkedstilknytning Udvalget for det nære sundhedsvæsen, 1. april 2019 Psykiatri- og socialudvalget, 23. april 2019 Sundhedsudvalget, 23. april 2019 Baggrund Aftaleparterne har i budgetforliget

Læs mere

Ulighed i sundhed. Bidrag til rapport. Sundhed på tværs af køn, alder og uddannelse. Notat

Ulighed i sundhed. Bidrag til rapport. Sundhed på tværs af køn, alder og uddannelse. Notat Område: Råds og direktionssekretariatet Afdeling: Råds og direktionssekretariatet Journal nr.: Dato: 12. maj 2011 Udarbejdet af: Maria Topholm Skarum E mail: Maria.Topholm.Skarum@regionsyddanmark.dk Telefon:

Læs mere

Q1 Hvad er dit køn? 1 / 47. Ambassadør Survey. Besvaret: 114 Sprunget over: 0. Kvinde. Mand. Andet. Ønsker ikke at oplyse

Q1 Hvad er dit køn? 1 / 47. Ambassadør Survey. Besvaret: 114 Sprunget over: 0. Kvinde. Mand. Andet. Ønsker ikke at oplyse Q1 Hvad er dit køn? Besvaret: 114 Sprunget over: 0 Kvinde Mand Andet Ønsker ikke at oplyse Kvinde Mand Andet Ønsker ikke at oplyse 76,32% 87 22,81% 26 0,00% 0 0,88% 1 I alt 114 1 / 47 Q2 Hvad er din alder?

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Arbejdsfastholdelse og sygefravær

Arbejdsfastholdelse og sygefravær Arbejdsfastholdelse og sygefravær Resultater fra udenlandske undersøgelser Mette Andersen Nexø NFA 2010 Dagens oplæg Tre konklusioner om arbejdsfastholdelse og sygefravær: Arbejdsrelaterede konsekvenser

Læs mere

Projektbeskrivelse Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge Baggrund for projektet

Projektbeskrivelse Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge Baggrund for projektet Projektbeskrivelse Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge Baggrund for projektet Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge kræver langsigtede strategier

Læs mere

Sæt fokus på afstigmatisering

Sæt fokus på afstigmatisering Sæt fokus på afstigmatisering Hvad er stigmatisering? Stigmatisering kan forstås som et stempel man får på sig, og som man oplever ikke at kunne komme af med et form for brændemærke, som altid følger med.

Læs mere

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet

Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på

Læs mere

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse Tænketank for brugerinddragelse Danske Patienter har modtaget 1,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje til vidensopsamling om brugerinddragelse til et projekt, der har til formål at sikre effektiv udbredelse

Læs mere

Workshop på konferencen Rummelighed i praksis Radisson Blu, Arhus den 2. juni 2017 afholdt af Forhandlingsfællesskabet

Workshop på konferencen Rummelighed i praksis Radisson Blu, Arhus den 2. juni 2017 afholdt af Forhandlingsfællesskabet Workshop på konferencen Rummelighed i praksis Radisson Blu, Arhus den 2. juni 2017 afholdt af Forhandlingsfællesskabet Psykisk sårbare som målgruppe - Åbenhed betaler sig Oplægsholdere Johanne Bratbo,

Læs mere

VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE

VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE VI VIL ET GODT LIV TIL FLERE ET GODT LIV TIL FLERE Psykiatrifonden kæmper for bedre psykisk trivsel blandt børn og voksne i Danmark. Vi opdeler ikke mennesker i syge og raske. Alle skal kunne leve et godt

Læs mere

Det skal være lettere for den enkelte at leve et fuldt og godt liv som en ligeværdig del af samfundet. Alle er og skal føle sig som EN AF OS.

Det skal være lettere for den enkelte at leve et fuldt og godt liv som en ligeværdig del af samfundet. Alle er og skal føle sig som EN AF OS. EN AF OS-håndbog Indhold Om EN AF OS... 3 Kampagnens forløb... 4 Vær aktiv i kampagnen... 5 Kampagnesite... 5 Facebook... 6 Events... 6 Materialer... 7 Mobilisering... 9 Design og sprog... 9 Side 2 af

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato Dato 16-06-2014 Sagsnr. 1-1010-147/6 MAHA maha@sst.dk Bilag 2 - Kravspecifikation 1. Indledning Sundhedsstyrelsen inviterer hermed alle interesserede aktører til at afgive tilbud på evaluering af satspuljen

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Om behovet for en vedvarende indsats mod stigmatisering af mennesker med psykiske lidelser i Danmark

Om behovet for en vedvarende indsats mod stigmatisering af mennesker med psykiske lidelser i Danmark Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 56 Offentligt Bilag 2 til Sundheds- og Ældreudvalget 09-09-2015 Om behovet for en vedvarende indsats mod stigmatisering af mennesker med

Læs mere

Nordisk Psykiatritopmøde

Nordisk Psykiatritopmøde Nordisk Psykiatritopmøde 6. november 2015 Session 5: De professionelles rolle Oplæg: Hjælp via indsatser, der samarbejder NAPHA (Natjonalt Kompetensecenter for Psykisk Helsearbeid), oplægsholder er Trond

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg

Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg 2017-2020 2017 Aftale om nationalt partnerskab til forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg 2017-2020 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget 5. september 2014 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive

Læs mere

Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer

Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer P r æ s e n t a t i Jakob Heltoft kontorchef April 2019 Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer Jakob Heltoft, kontorchef, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Lisbet

Læs mere

Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015

Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015 Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015 Baggrund WHO forudser, at psykisk sygdom de kommende år vil rykke op på andenpladsen over de meste belastende sygdomme både for den enkelte og for samfundet.

Læs mere

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen]

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen] Talen Mit navn er Bente Nielsen, jeg er valgt for SF og jeg er første næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland. Privat bor jeg i Silkeborg. Tak for invitationen til at komme her i dag og fortælle

Læs mere

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppens sammensætning Delt formandsskab og sekretariatsfunktion mellem region og kommuner:

Læs mere

Statusnotat. Inddragelse af frivillige i Psykiatrien. PsykInfo

Statusnotat. Inddragelse af frivillige i Psykiatrien. PsykInfo Statusnotat Inddragelse af frivillige i Psykiatrien PsykInfo Louise Friis Kusk, konsulent Anne Mette Billekop, leder 1. februar 2017 Baggrund Siden december 2014 har der været ansat én frivillighedskoordinator

Læs mere

Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom)

Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom) Dato: 26. november 2013 Brevid: 2208309 Tværsektorielle indsatser i 2014 Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom) Baggrund Optimal håndtering af multisygdom er

Læs mere

KKR Psykiatriens rammepapir opfølgning Frederikssund

KKR Psykiatriens rammepapir opfølgning Frederikssund KKR Psykiatriens rammepapir opfølgning Frederikssund Skal-indsats 2014-16 Forebyggelse og sundhedsfremme - Fokus på mistrivsel og mental sundhed i jobcentre med henblik på tidlig opsporing og indsats Fokus

Læs mere

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det?

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? 25. oktober 2016 Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? Manglende tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked er forbundet

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Baggrund Med finansloven for 2015 tilføres sundhedsområdet i alt ca. 6,5 mia. kr. over de næste fire år til en styrket

Læs mere

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer PSU møde 14. maj 2019 Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer TEMA 1: Patienter og pårørende 1. Recovery essentielt for at blive rask. 2. Ingen bliver raske hvis ikke vi går patientens vej.

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMAS Koordineret med: Sagsnr.: 1609792

Læs mere

Sundhedscenter Haderslev

Sundhedscenter Haderslev Sundhedscenter Haderslev Planen fra kl. 14.00 14.45 Kl. 14.00-14.15 Kl. 14.15-14.25 Kl. 14.25-14.40 Kl. 14.40 14.45 Rundvisning Præsentation Spørgsmål i grupper Opsamling Tankerne bag samarbejdet om Sundhedscenter

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen mod stofmisbrug September 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om styring af behandlingsindsatsen mod

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

20. september Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud.

20. september Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud. 20. september 2016 Høringssvar fra FOA vedr. afrapportering fra arbejdsgruppen om forebyggelse af vold på botilbud. FOA takker for høringen og vil overordnet gerne give positivt udtryk for arbejdsgruppens

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland

Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland FORORD... 3 BAGGRUNDEN FOR STRATEGI FOR SYGEPLEJEN I PSYKIATRIEN I REGION NORDJYLLAND... 4 Nationale og regionale politiske strategier

Læs mere

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Satspuljeopslag: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Ansøgningsfrist den 18. maj 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021 er der

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum

Psykiatrisk Dialogforum Psykiatrisk Dialogforum 09 09 14 Fra sandkasse til eliteforskning Videreudvikle stærke og specialiserede forskningsmiljøer At forskningsresultater bruges i praksis Godt og tæt samarbejde med eksterne partnere

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet Formål og opgaver Kommissorium: Kommissorium gældende for Frivillighedsrådet

Læs mere

Lær at tackle job og sygdom

Lær at tackle job og sygdom Lær at tackle job og sygdom Beskæftigelsesregion Midtjylland 29. september 2014 Lea Hegaard chefkonsulent, Komiteen for Sundhedsoplysning Malene Norborg senior projektkoordinator, Komiteen for Sundhedsoplysning

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri 8. juni 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende læger (PLO Midt) Region Midtjylland

Læs mere

Sundhed Godkendt den

Sundhed Godkendt den Sundhed Godkendt den 21.2.2019 Denne strategi er todelt med et fokus på mental sundhed og et fokus på fysisk sundhed. Begge dele beskrives nedenfor. Mental sundhed fremgår af del 1 og fysisk sundhed af

Læs mere

Projekt Sammen om fastholdelse

Projekt Sammen om fastholdelse Ansøgningsskema for Projekt Sammen om fastholdelse Finanslovskonto 17.46.66.10 og 17.59.21.10 Projektets navn Sammen om fastholdelse Ansøger Kommune Allerød Kommune CVR-nr. 60183112 Projekt- og tilskudsansvarlig

Læs mere

Opgaveudvikling på psykiatriområdet

Opgaveudvikling på psykiatriområdet Sammenfatning af publikation fra : Opgaveudvikling på psykiatriområdet Opgaver og udfordringer i kommunerne i relation til borgere med psykiske problemstillinger Marie Henriette Madsen Anne Hvenegaard

Læs mere

Alle i Danmark skal have overskud til at tænke, tale og handle. Hele livet.

Alle i Danmark skal have overskud til at tænke, tale og handle. Hele livet. Alle i Danmark skal have overskud til at tænke, tale og handle. Hele livet. StressAlliancens plan for et Danmark med mentalt overskud. Enkel vision og vejen vi skal gå. Alle i Danmark skal have overskud

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb

Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget 12 juni 2018 www.ballerup.dk Ressourceforløb jf. Førtidspensions- og Fleksjobreformen

Læs mere

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst Sundhedsudvalgets puljemidler 2016 Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst og depression og LÆR AT TACKLE job og sygdom

Læs mere

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen 2019-2022 Den 24. april 2018 afholdte Sundhedskoordinationsudvalget et politisk opstartsmøde

Læs mere

Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Dato: 5. september 2012 Brevid: 1841112 Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser På møde i Forretningsudvalget den 29. maj 2012 blev udvalget orienteret

Læs mere

Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder?

Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Job&Sind 1 Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Denne pjece indeholder information, der skal hjælpe ledere, arbejdsmiljøog tillidsrepræsentanter

Læs mere

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri Sagsnr. 27.35.00-A00-1-14 Dato 23-11-2014 Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen Status på projekt integreret psykiatri Baggrund Som orienteret på udvalgets møde d. 7. april 2014 er der aftalt et samarbejde

Læs mere

Forebyggelsespakke Overvægt

Forebyggelsespakke Overvægt Forebyggelsespakke Overvægt Oplæg for Sund By Netværket 12. september 2013 Sundhedsstyrelsen Forebyggelse og Borgernære Sundhedstilbud Tatjana Hejgaard thv@sst.dk Baggrund hvorfor skal overvægt forebygges?

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER 17-02-2015 17:30. Mødelokale på regionsgården H3. Psykiatriudvalget - mødesag

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER 17-02-2015 17:30. Mødelokale på regionsgården H3. Psykiatriudvalget - mødesag DAGSORDEN Psykiatriudvalget - mødesag MØDETIDSPUNKT 17-02-2015 17:30 MØDESTED Mødelokale på regionsgården H3 MEDLEMMER Susanne Due Kristensen Hanne Andersen Erik R. Gregersen Karsten Skawbo-Jensen Mette

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

Barrierer og muligheder for beskæftigelse af personer med handicap

Barrierer og muligheder for beskæftigelse af personer med handicap Barrierer og muligheder for beskæftigelse af personer med handicap v. Thomas Bredgaard, Professor MSO Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse (www.fhb.aau.dk) Rehabilitering 2018, Nyborg Strand,

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden Region Midtjylland Regionssekretariet Viborg, den 19. januar 2011 /KRILOR Dagsorden til mødet i Kontaktforum, Psykiriområdet 24. januar 2011 kl. 13.00 i mødelokale F3, Regionshuset Viborg, Skottenborg

Læs mere

Opfølgning på psykiatripolitikken

Opfølgning på psykiatripolitikken Opfølgning på psykiatripolitikken Projektet er gennemført i henhold til tidsplan og milepæle. Projektet gennemføres planmæssigt og milepæle opnås - dog kan der være ikke-kritiske forskydninger i tidsplanen.

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

Styrket indsats på det sociale område i finanslovsaftalen

Styrket indsats på det sociale område i finanslovsaftalen Styrket indsats på det sociale område i finanslovsaftalen Tiltag Beskrivelse Relevans Bedre boligforhold og rimelig husleje for unge Udvidelse af ommærkningsordning: boligorganisationer og kommuner kan

Læs mere

Handleplan 2016: Bekæmpelse af diskrimination Februar 2016

Handleplan 2016: Bekæmpelse af diskrimination Februar 2016 Handleplan 2016: Bekæmpelse af diskrimination Februar 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 3. kontor - Erhverv, Integration og Ligebehandling 2 HANDLEPLAN 2016: BEKÆMPELSE

Læs mere

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Satspuljeopslag: Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Ansøgningsfrist den 22. november 2018 kl. 12.00 Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner til

Læs mere

OPKVALIFICERING FRONTPERSONALE OG LEDERE

OPKVALIFICERING FRONTPERSONALE OG LEDERE OPKVALIFICERING FRONTPERSONALE OG LEDERE VI HOLDER OPLÆG OG KURSER OM PSYKISK SYGDOM OG SUNDHED I HELE LANDET Vi skræddersyr oplæg og kurser Psykiatrifondens beskæftigelsesafdeling opkvalificerer fagpersoner,

Læs mere

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop Jan Mainz Professor, vicedirektør, Ph.D. Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien Hvad er der behov

Læs mere