NOTAT. Styr på persondata

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Styr på persondata"

Transkript

1 NOTAT JOHE 15. januar 2017 Styr på persondata IT-Center Fyn igangsætter hermed et 2 årigt projekt, der skal bringe partnerskolerne til at overholde EU-persondataforordningen. Med den nye forordning om persondatabeskyttelse strammer EU regler og procedurer på persondataområdet. Forordningen træder i kraft i maj Offentlige og private virksomheder, der behandler personoplysninger, er underlagt forordningens krav og skal etablere dokumentation for, at de har etableret de nødvendige processer, der sikrer, at kravene efterleves. IT-Center Fyn vil tilbyde skolerne mulighed for at indgå i et samarbejde, hvor vi sikrer, at skolerne behandler persondata som krævet i forordningen. Vi kalder det for: Projekt Styr på persondata. Projektet er 2 årigt. Når projektet er afsluttet vil IT-Center Fyn varetage opgaven som DPO Databeskyttelsesrådgiver for skolen. Det er en den del af forordningen. DPO en er en medarbejder med TR-beskyttelse. DPO en skal sikre at skolens ledelse har grundlaget for at kunne træffe de nødvendige beslutninger i henhold til forordningen. Vi gennemfører projektet i samarbejde med Gymnasiefællesskabet i Roskilde. Projektet tager udgangspunkt i skolernes persondatamæssige hverdag. Via interviews med daglige brugere vil vi samle den eksisterende praktiske viden om databehandling og sikkerhed og koble dette med de juridiske krav om etablering af og dokumentation for relevant sikkerhed. Vi vil være stærkt optagede af, at gøre opgaven og de forandringer det kræver, når skolen behandler persondata, så begrænset som muligt. IT-Center Fyn og nogle af partnerskolerne, har arbejdet med dette område i forvejen. EU-persondataforordningen bør have høj prioritet hos skolens ledelse. De står i sidste ende til ansvar for skolens efterlevelse af forordningens krav. IT-Center Fyn opdeler processen i fire trin, der ender med at skolerne overholder forordningen: Kortlæg, etabler, implementer og vedligehold.

2 1. Kortlæg Skolerne skal kortlægge, hvilken typer persondata de har og hvordan de behandler dem. Kortlægningen vil også omfatte eventuel behandling af persondata, som skolernes leverandører foretager, herunder IT-Center Fyn og vores underleverandører. Herudover skal de eksisterende processer og roller i relation til databehandlingen og de juridiske krav, som databehandlingen er underlagt, kortlægges. Dette sikrer, at skolerne kan beslutte, hvilke aktiviteter de vil sætte i gang for at efterleve forordningens krav. Vi skal analysere, i hvilket omfang der er behov for at ændre tekniske løsninger på skolerne, for at kunne efterleve kravene i forordningen. Skolerne skal som minimum have et elektronisk sags- og dokumenthåndteringssystem (ESDH), der sørger for at opbevare persondata korrekt. Systemet skal registrere personer der har haft adgang til data. Når vi kortlægger vil hovedelementerne være elevadministration (optag, løbende administration i forskellige systemer og applikationer, kommunikation med hjemmet, studievejledning, sanktionssager, dimission, arkivering, sletning) hhv. personaleadministration (ansættelse, lønforhold, sanktionssager, sygefravær, afsked, arkivering, sletning) 2. Etabler Når vi har kortlagt skolens måde at håndtere persondata på, skal skolens ledelse prioritere en liste med aktiviteter, der er nødvendige for at overholde forordningen. Ud fra listen skal vi sammen etablere de nødvendige politikker, processer og forretningsgange, som sikrer, at forordningens krav efterleves. Vi vil målrettet uddanne de medarbejdere, der skal deltage i arbejdet, for at sikre at de forstår kravene i den nye forordning. Samtidig kan det være en fordel allerede i denne fase, generelt at informere alle medarbejdere om de nye regler for at sikre kendskab til reglerne og støtte til de forestående implementeringsaktiviteter. Eksempler på processer: En overordnet politik og retningslinjer for at håndtere persondata på skolen, herunder organisering, ansvar og roller, for at kunne efterleve kravene til persondatabeskyttelse. Implementering af en rollebaseret rettighedsstyring til afløsning af en personbaseret. Det betyder at det er medlemmerne af rollen Sekretærer, der har specifikke rettigheder, ikke sekretær Petra og administrationschef Lone, der har det. Processer for bl.a. intern uddannelse i håndtering af persondata, rapportering, håndtering af konkrete persondatasager, kontrol med at efterleve forordningen, risikovurderinger, sikring af registreredes rettigheder til at få slettet data, indsigt mv. og beredskab for at håndtere brud på datasikkerheden. Gemmer vi dokumenter midlertidigt som kladder og hvordan sikrer vi at de slettes? Side 2 af 5

3 I det omfang skolen allerede har politikker, processer og forretningsgange inden for relevante områder, som er i brug og er kendte af medarbejderne, vil det ofte give mening at tage udgangspunkt i dem. Samtidig skal skolen enten idriftsætte et ESDH system eller vurdere om det nuværende ESDH system skal justeres. Fx om systemet registrerer adgang til data og om disse informationer kan findes. IT-Center Fyn vil i samarbejde med skolens ledelse og med genbrug af processer fra andre skoler etablere disse nye processer. 3. Implementer Når opdaterede processer og forretningsgange er etableret, skal de i funktion på skolen. En vellykket implementering kræver et stort ledelsesengagement, der bl.a. skal sikre, at forordningen er forankret på skolen. Medarbejderne skal tage forandringerne til sig. Herudover skal der ske en kontinuerlig opfølgning, så de ændrede processer og forretningsgange rent faktisk bliver fulgt i det daglige arbejde. Helt centralt er intern uddannelse, som tydeligt forklarer de ændrede krav til, at behandle persondata, og de afledte ændringer i processer og arbejdsgange. En del af dette arbejde vil for nogle skoler, bestå i at intensivere en korrekt brug af ESDH systemet så implementeringen også er succesfuld på længere sigt. IT-Center Fyns medarbejdere vil uddanne medarbejderne på skolerne i at arbejde med de nye procedurer. ESDH ansvarlige og ESDH-leverandøren skal uddanne personalet i ESDH systemet med IT-Center Fyn på sidelinjen. 4. Vedligehold Når projektet er gennemført etablerer skolen en række aktiviteter, så skolen kontinuerligt opfylder forordningens krav til, hvordan skolen skal behandle persondata. IT- Center Fyn stiller en DPO Databeskyttelsesrådgiver - til rådighed for skolens ledelse, så de kan træffe de nødvendige beslutninger i henhold til forordningen. DPO en vil også hjælpe skolen i tilfælde af et sikkerhedsbrist. Sammen udarbejder vi et årshjul, så skolen fortsætter med at overholde forordningen. Mulighed for at effektivisere skolens administration Der kan ligge en stor gevinst i, at de administrative medarbejdere kan gøre brug af velbeskrevne arbejdsgange, når de fx stilles over for en elevs anmodning om indsigt i egne persondata, berigtigelse eller sletning. Det udviser professionalisme og giver en tidsmæssig besparelse. Det kan samtidig være en forsikring mod de omdømmemæssige tab og sanktioner, som skolen risikerer, hvis den ikke overholder forordningens krav. Kendskab til sin egen it-struktur gør det lettere at stille passende og præcise krav om sikkerhedsniveauet overfor eksterne it-leverandører, hvilket på den lidt længere bane giver Side 3 af 5

4 mulighed for fleksibilitet, besparelser (vi køber kun det, vi skal bruge) og robusthed i itforsyningen. Overblik over informationsbehov medfører ofte, at medarbejderne sparer tid. I dag sker der en meget omfattende registrering dels automatisk, dels manuelt og dels behandlinger af data, der allerede er registrerede. Arbejdet med at skabe overblik og gennemsigtighed kan bidrage til en bevægelse hen imod at registrere data færre gange/steder og dermed undgå gentagelse. Det højner datakvaliteten, det sparer de ressourcer der er forbundet med dobbeltregistrering og det sparer ressourcer til berigtigelse af data, der er registreret flere steder, hvis der viser sig at være forkerte data. Proces med at etablere projektet For at projekt Styr på persondata kan gennemføres, skal IT-Center Fyn ansætte en eller to jurister samt 1 eller 2 studentermedhjælpere. Normeringen afhænger selvfølgelig af, hvor mange skoler der tilslutter sig dette tilbud. Projektet begynder 1. april 2017 og slutter 31. december Herefter skal partnerfællesskabet og IT-Center Fyn afgøre, hvordan DPO rolle skal udformes og hvordan vi hjælper skolerne med at leve op til forordningens krav. Krav til skolerne I hele forløbet vil vi trække på skolernes bidrag og viden, herunder bede jer overveje, hvor i jeres administration ansvaret for gennemførelse af eventuelle nye systemfunktioner og arbejdsgange skal ligge. Vi vil også løbende tilbyde jer at deltage kurser om de nye regler. Derfor skal skoler til projektet gøre følgende: Skolerne skal stille en navngivet kontaktperson til rådighed for projektet. Personen skal have indgående kendskab til skolens generelle procedurer vedr. persondata. Skolens leder skal sikre at projektet er organisatorisk forankret. Skolen skal have et ESDH system i drift som del af trin 2 i projektet. Skolen skal respektere de anvisninger som IT-Center Fyns medarbejdere giver skolen for at kunne overholde forordningen. Plan for igangsættelse af Styr på persondata I januar 2017 vedtager IT-Center Fyns forretningsudvalg at igangsætte projekt Styr på persondata. I januar opslår vi to stillinger som projektleder/dpo på Jobnet og DJØFs jobunivers. I januar sender vi notatet og en pris på deltagelse til alle partnerskolernes styregruppemedlemmer. Der vil være en deadline for accept eller afvisning i midten af februar. Side 4 af 5

5 Februar: Behandling af ansøgere og ansættelsesproces. Marts 2017: De deltagende skoler udpeger en kontaktperson i projektet. Projektet starter 1. april Marts 2017: Styregruppen godkender projektet. Projektet slutter 31. december Side 5 af 5

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning?

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning? Her finder I 12 spørgsmål, som I, der er dataansvarlige, med fordel kan forholde jer til allerede nu for at forberede jer på den nye databeskyttelsesforordning, som finder anvendelse fra den 25. maj 2018.

Læs mere

Persondataforordningen & kommuner. Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall. Baseret på persondatadirektivet (fra 1995)

Persondataforordningen & kommuner. Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall. Baseret på persondatadirektivet (fra 1995) Persondataforordningen & kommuner Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall Forordningen I dag Persondataloven (fra 2000) Baseret på persondatadirektivet (fra 1995) Forskelle i implementering

Læs mere

Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard

Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard www.pwc.dk Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard September 2017 Revision. Skat. Rådgivning. Personsdataforordningen igen. Udkast til erklæring i høring hos revisorer, advokater, databehandlere,

Læs mere

NY PERSONDATALOV (GDPR) HVAD BETYDER DET FOR DIN VIRKSOMHED?

NY PERSONDATALOV (GDPR) HVAD BETYDER DET FOR DIN VIRKSOMHED? NY PERSONDATALOV (GDPR) HVAD BETYDER DET FOR DIN VIRKSOMHED? WEBCRM, SEPTEMBER 2017 Indholdsfortegnelse Overblik 3 Hvad indebærer GDPR? 4 Hvorfor er GDPR så vigtigt for alle virksomheder? 7 Hvordan skal

Læs mere

Persondataforordningen. Nye regler om persondata

Persondataforordningen. Nye regler om persondata Persondataforordningen Nye regler om persondata Nye regler om persondata Personoplysninger Personoplysninger er defineret som: Enhver form for information om en identificeret eller identificerbar fysisk

Læs mere

Erfaringer med implementering af persondataforordningen hos Kulturministeriet

Erfaringer med implementering af persondataforordningen hos Kulturministeriet Erfaringer med implementering af persondataforordningen hos Kulturministeriet Ole Holm DPO, Det Kgl. Bibliotek Rigsarkivets konference - Kvalitet i offentlige forvaltningsdata 8. Rammerne: Det Kgl. Bibliotek

Læs mere

Tjekliste til arbejde med persondata. Branchefælleskab for Intelligent Energi

Tjekliste til arbejde med persondata. Branchefælleskab for Intelligent Energi Tjekliste til arbejde med persondata Branchefælleskab for Intelligent Energi Dataanvendelse i energisektoren Smart Grid, Smart Energi, Smart City og Smart Home er bare nogle af de begreber, som relaterer

Læs mere

Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017

Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017 Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017 Gældende regler i persondataloven I dag er det den danske persondatalov, der beskriver reglerne for, hvordan personoplysninger må indsamles, opbevares

Læs mere

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning Danske Vandværker Praktiske spørgsmål vi modtog Hvem har ansvaret for beskyttelse af forbrugernes persondata? Er medlemslister i ringbindsmapper

Læs mere

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse EU s persondataforordning Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse Disposition Kort om forordningen Implementering - Processen i Justitsministeriet og UVM i forhold

Læs mere

Undervisningsplan for certifikat i persondataret

Undervisningsplan for certifikat i persondataret Indhold Om undervisningen... 2 Dag 1: 29. april 2017... 3 Dag 1: Introduktion til persondataretten... 3 Dag 1: Forberedelse Introduktion til persondataretten... 3 Dag 1: Grundlæggende persondataret, første

Læs mere

Bliv klar til Persondataforordningen

Bliv klar til Persondataforordningen Bliv klar til Persondataforordningen Der indføres væsentlige ændringer og nyskabelser, i forhold til den nuværende persondatalov, der træder i kraft maj 2018. Den nye persondatalov vil i de fleste virksomheder

Læs mere

Plesner Certifikat i Persondataret

Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Med vedtagelsen af EU s persondataforordning indføres et krav om udpegning af en Data Protection Officer (DPO) for en række organisationer,

Læs mere

6.1 Introduktion. Af Jeppe Høyer Jørgensen, LETT Advokatpartnerselskab Indhold. Denne artikel har følgende

6.1 Introduktion. Af Jeppe Høyer Jørgensen, LETT Advokatpartnerselskab Indhold. Denne artikel har følgende HR Dokumenter Forlaget Andersen A/S 6.1 Introduktion Af Jeppe Høyer Jørgensen, LETT Advokatpartnerselskab jej@lett.dk Indhold Denne artikel har følgende 1. Indledning 2. Persondataloven gældende regler

Læs mere

Persondata og sikkerhedsbrud

Persondata og sikkerhedsbrud 1 Persondata og sikkerhedsbrud Tirsdag den 10. maj 2016 2 Hvad er et sikkerhedsbrud? Brud på persondatasikkerheden": Brud på sikkerheden, der fører til hændelig eller ulovlig tilintetgørelse, tab, ændring,

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Uddannelses- og Forskningsudvalget og Retsudvalget EU-konsulenterne EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer

Læs mere

Lever din myndighed op til persondatalovens krav?

Lever din myndighed op til persondatalovens krav? Lever din myndighed op til persondatalovens krav? COMPLIANCE-TJEK Persondataloven har gennem de seneste år fået større betydning, og antallet af sager ved Datatilsynet stiger. Alene fra 2012 til 2013 steg

Læs mere

1 Bliv klar til EU s nye Persondataforordning Bliv klar til EU s Persondataforordning GDPR

1 Bliv klar til EU s nye Persondataforordning Bliv klar til EU s Persondataforordning GDPR Bliv klar til EU s nye Persondataforordning Bliv klar til EU s Persondataforordning GDPR Bliv klar til EU s Persondataforordning (GDPR) Bliv klar til EU s Persondataforordning (GDPR) Er i klar til de nye

Læs mere

Agenda. Introduktion: Rasmus & CyberPilot. Eksempler fra det virkelig verden. Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001)

Agenda. Introduktion: Rasmus & CyberPilot. Eksempler fra det virkelig verden. Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001) IT-sikkerhed med Agenda Introduktion: Rasmus & CyberPilot Eksempler fra det virkelig verden Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001) Risikovurdering som værktøj til at vælge tiltag Tiltag

Læs mere

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen Persondataforordningen Data Protection Officer Advokat, Marie Albæk Jacobsen 2 Data Protection Officer - DPO Data Protection Officer (DPO) Databeskyttelsesrådgiver Ny bestemmelse - har ikke tidligere været

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik Ringkøbing-Skjern Kommune Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Holdninger og principper... 3 4. Omfang... 3 5. Sikkerhedsniveau...

Læs mere

PERSONDATAFORORDNINGEN ER DIN ORGANISATION KLAR TIL DEN NYE VIRKELIGHED?

PERSONDATAFORORDNINGEN ER DIN ORGANISATION KLAR TIL DEN NYE VIRKELIGHED? PERSONDATAFORORDNINGEN ER DIN ORGANISATION KLAR TIL DEN NYE VIRKELIGHED? PERSONDATA I NYE RAMMER... PERSONDATAFORORDNINGEN ER EN REALITET. DERMED BØR VIRKSOM- HEDER OG OFFENTLIGE MYNDIGHEDER NU BEGYNDE

Læs mere

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formål og omfang... 5 2. Databehandlers opgave... 5 3. Instruks... 5 4. Brug af ekstern Databehandler eller underleverandør... 5 5. Behandling i udlandet...

Læs mere

ANALYSENOTAT Når erhvervslivet at blive klar til de nye persondataregler?

ANALYSENOTAT Når erhvervslivet at blive klar til de nye persondataregler? ANALYSENOTAT Når erhvervslivet at blive klar til de nye persondataregler? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE, FAGCHEF FOR DIGITALISERING JANUS SANDSGAARD EU s persondataforordning (GDPR General Data Protection

Læs mere

Politik <dato> <J.nr.>

Politik <dato> <J.nr.> Side 1 af 5 Politik Informationssikkerhedspolitik for 1. Indledning Denne informationssikkerhedspolitik er den overordnede ramme for informationssikkerheden hos .

Læs mere

ertifikat i ersondataret

ertifikat i ersondataret ertifikat i ersondataret Kursus for dig, der arbejder med databeskyttelse Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet 2 Rust din organisation til de nye dataregler Nye EU-regler

Læs mere

Workshop om persondataforordningen

Workshop om persondataforordningen ARBEJDET MED PERSONDATA Workshop om persondataforordningen Den 14. november 2016 Af Birthe Boisen, Juridisk konsulent ARBEJDET MED FORORDNINGEN 25. maj 2018 Forordningen træder i kraft i hele EU 1.kvartal

Læs mere

Overordnet it-sikkerhedspolitik for Rødovre Kommune

Overordnet it-sikkerhedspolitik for Rødovre Kommune Overordnet it-sikkerhedspolitik for Rødovre Kommune Denne politik er godkendt af kommunalbestyrelsen januar 2016. Og træder i kraft januar 2016. Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på,

Læs mere

Gå-hjem-møde Persondataforordning

Gå-hjem-møde Persondataforordning Gå-hjem-møde Persondataforordning Lars Japp Haslund Advokat (CIPM/CIPP/E) Bech-Bruun Mette Haagensen Advokat, juridisk konsulent Ejendomsforeningen Danmark Tidsplan 15.00 Velkomst 15.10 Persondataforordningen

Læs mere

Persondataforordningen. Overblik over initiativer og ansvar. Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016

Persondataforordningen. Overblik over initiativer og ansvar. Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016 Persondataforordningen Overblik over initiativer og ansvar Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016 Rasmus Lund Advokat, partner Leder af persondata team Agenda Henning Mortensen, DI har givet overblik

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Senest opdateret januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL... 3 2. OMFANG OG SIKKERHEDSNIVEAU... 3 3. HOVEDMÅLSÆTNINGER... 4 4. ORGANISERING OG ANSVAR...

Læs mere

Plesner Certifikat i Persondataret

Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Med vedtagelsen af EU's persondataforordning indføres et krav om udpegning af en Data Protection Officer (DPO) for en række organisationer,

Læs mere

IT-SIKKERHED. Michael Hald, konsulent, KL INFORMATIONSDAG OM DEN FÆLLESKOMMUNALE HANDLINGSPLAN OG DEN FÆLLESOFFENTLIGE DIGITALISERINGSSTRATEGI

IT-SIKKERHED. Michael Hald, konsulent, KL INFORMATIONSDAG OM DEN FÆLLESKOMMUNALE HANDLINGSPLAN OG DEN FÆLLESOFFENTLIGE DIGITALISERINGSSTRATEGI IT-SIKKERHED Michael Hald, konsulent, KL Fælleskommunalt program for bedre datasikkerhed og implementering af EU s databeskyttelsesforordning EU s forordning om persondatasikkerhed Baseline Awereness ISO

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Udbud nr. 2016/S 199-358626 EU-udbud af Cisco UCC i Region Syddanmark Underbilag 13.1 - Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Underbilag 13.1 Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Side 1/6

Læs mere

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE Side 1/9 Aftale om databehandling mellem Kunden og Leverandøren Side 2/9 Vejledning: [Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør således i sin helhed et mindstekrav

Læs mere

Persondataforordningen. Henrik Aslund Pedersen Partner

Persondataforordningen. Henrik Aslund Pedersen Partner www.pwc.dk Persondataforordningen Morgenmøde Henrik Aslund Pedersen Partner Revision. Skat. Rådgivning. Hvorfor en ny Persondataforordning? EU persondataforordning - Morgenmøde Hillerød 2 Hvorfor en ny

Læs mere

Rollen som DPO. September 2016

Rollen som DPO. September 2016 Rollen som September 2016 2 Udpegning af Hvilke organisationer (både dataansvarlige og databehandlere) skal have en (artikel 37)? Offentlige myndigheder (undtagen domstole) Private virksomheder, hvis kerneaktivitet

Læs mere

Persondataloven i en Smart City kontekst. Alexander Tureczek, Ph.d. candidate

Persondataloven i en Smart City kontekst. Alexander Tureczek, Ph.d. candidate Persondataloven i en Smart City kontekst Alexander Tureczek, Ph.d. candidate atur@dtu.dk Indholdsfortegnelse Persondataloven historie og hensigt Opdeling af loven Vigtige paragrafer Fremtiden Intentionen

Læs mere

Overblik over persondataforordningen

Overblik over persondataforordningen Overblik over persondataforordningen November 2016 2 Sanktioner Overtrædelsestype: Indhentning af samtykke ift. børn Behandlinger, som ikke kræver identifikation Data protection by Design/Default Delt

Læs mere

Den nye persondataforordning Indlæg den Ejendomsforeningen Fyn. A focused subheading Date

Den nye persondataforordning Indlæg den Ejendomsforeningen Fyn. A focused subheading Date Den nye persondataforordning Indlæg den 24.10.2016 Ejendomsforeningen Fyn v/jesper POWERPOINT Løffler Nielsen TEMPLATE TITLE A focused subheading Date Emner 1. Kort introduktion til forordningen 2. Hvordan

Læs mere

2017 Projekt persondataforordningen

2017 Projekt persondataforordningen 2017 Projekt persondataforordningen Møder og forberedelse til møder 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 Projektgruppemøder i Akademikernes Aftale indhold og udsendelse af dagsorden med Gitte Læse

Læs mere

Status for ændringer. Informationssikkerhedspolitik for Region Hovedstaden. Version 1.2

Status for ændringer. Informationssikkerhedspolitik for Region Hovedstaden. Version 1.2 Status for ændringer Version Dato Navn Bemærkning 1.0 24-04-2007 Vedtaget i Regionsrådet 1.1 13-02-2012 IMT-Informationssikkerhed Tilpasning af terminologi 1.2 15-10-2012 IMT-Informationssikkerhed Rettelse

Læs mere

Politik for Elektronisk Sags- og dokumenthåndtering Godkendt af Styregruppen for edoc

Politik for Elektronisk Sags- og dokumenthåndtering Godkendt af Styregruppen for edoc Politik for Elektronisk Sags- og dokumenthåndtering Godkendt af Styregruppen for edoc Politik for Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering i Region Nordjylland (ESDH) Lovgivning/aftalegrundlag Politikken

Læs mere

TEMAMØDE 16. MARTS 2016

TEMAMØDE 16. MARTS 2016 TEMAMØDE 16. MARTS 2016 INFORMATIONSSIKKERHED Henrik Rask / AAU DAGENS PROGRAM ISO27001 m.fl., kort beskrivelse af hvad det er for noget Informationssikkerhed.aau.dk Stil gerne spørgsmål undervejs Sikkerhedshåndbog

Læs mere

Region Hovedstadens Ramme for Informationssikkerhed

Region Hovedstadens Ramme for Informationssikkerhed Region Hovedstadens Ramme for Informationssikkerhed Indhold Region Hovedstadens ramme for Informationssikkerhed... 3 1 Formål... 3 2 Gyldighedsområde/omfang... 4 3 Målsætninger... 4 4 Informationssikkerhedsniveau...

Læs mere

Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv. Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017

Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv. Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017 Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017 Brancheorganisationen Mathilde Øelund Jensen Konsulent cand. Jur. Direkte: 35 300 422 msj@danskenergi.dk Agenda

Læs mere

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT DATABEHANDLERAFTALE Aftale omkring behandling af persondata Udarbejdet af: Mentor IT Aftalen Denne databehandleraftale (Aftalen) er er et tillæg til den indgåede kontrakt mellem kunden (Dataansvarlig)

Læs mere

Er I klar til den nye persondataforordning?

Er I klar til den nye persondataforordning? Er I klar til den nye persondataforordning? Nye regler om persondata på vej I december 2015 blev der opnået enighed om en ny persondataforordning. Forordningen indeholder en række nye og ændrede regler

Læs mere

Torben Waage www.kromannreumert.com/insights. Partner

Torben Waage www.kromannreumert.com/insights. Partner Torben Waage IT-SIKKERHEDEN SKAL OP PÅ LEDELSESNIVEAU Hvert år bliver der brugt milliarder af kroner på at beskytte digitale aktiver, så fortrolige informationer undgår at finde vej til offentligheden.

Læs mere

Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016

Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016 Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016 Introduktion 2016 Deloitte 2 Introduktion: Den nye EU-persondataforordning Rationale Forskelle i hastigheden af lovgivningsmæssige

Læs mere

Bilag X Databehandleraftale

Bilag X Databehandleraftale Bilag X Databehandleraftale 1 Anvendelsesområde og omfang 1.1 KUNDEN er dataansvarlig for de personoplysninger, som MICO behandler på vegne af KUNDEN i henhold til Aftalen. MICO er databehandler. KUNDEN

Læs mere

Tjekliste til databehandleraftaler

Tjekliste til databehandleraftaler Tjekliste til databehandleraftaler Bruun & Hjejle har i november 2017 udarbejdet denne tjekliste til brug for gennemgang af databehandleraftaler modtaget fra samarbejdspartnere. Tjeklistens pkt. 1 indeholder

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort Februar 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 24/2013

Læs mere

Procedure for tilsyn af databehandleraftale

Procedure for tilsyn af databehandleraftale IT Projekt og Udviklingsafdeling Dato:7.2.2017 Procedure for tilsyn af databehandleraftale Reference til Retningslinjer for Informationssikkerhed: Afsnit 14.5 (Databehandleraftaler). Ved ibrugtagning af

Læs mere

Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information

Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Formål... 3 3. Holdninger og principper... 4 4. Omfang... 4 5. Sikkerhedsbevidsthed,

Læs mere

EU Persondataforordningen, skærpet krav til sikkerheden om data

EU Persondataforordningen, skærpet krav til sikkerheden om data EU Persondataforordningen, skærpet krav til sikkerheden om data Her er de væsentligste hovedpunkter i aftalen Den 15. december blev EU s lovgivende institutioner enige om udformningen af EU Persondataforordningen.

Læs mere

AFTALE OM BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER. Mellem. [X] [Adresse] [Postnr. + By] CVR. nr.: [xxxxxxxx] (herefter Leverandøren )

AFTALE OM BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER. Mellem. [X] [Adresse] [Postnr. + By] CVR. nr.: [xxxxxxxx] (herefter Leverandøren ) AFTALE OM BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER Mellem [X] [Adresse] [Postnr. + By] CVR. nr.: [xxxxxxxx] (herefter Leverandøren ) og Midttrafik Søren Nymarks Vej 3 8270 Højbjerg CVR-nr.: 29943176 (herefter Midttrafik

Læs mere

Fællesmøde for flis- og brændselspillegruppen samt halmgruppen

Fællesmøde for flis- og brændselspillegruppen samt halmgruppen ARBEJDET MED PERSONDATA Fællesmøde for flis- og brændselspillegruppen samt halmgruppen Den 10. november 2016 Af Birthe Boisen, Juridisk konsulent ARBEJDET MED FORORDNINGEN 25. maj 2018 Forordningen træder

Læs mere

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi. Koncernledelsen 1. Juni 2015

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi. Koncernledelsen 1. Juni 2015 Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Koncernledelsen 1. Juni 2015 Partnerskaber med borgere og virksomheder for at sikre den bedste udnyttelse af teknologien Samarbejde er afgørende succes, tillid og

Læs mere

Rigsarkivets konference 2. november 2016

Rigsarkivets konference 2. november 2016 Pligten til at huske retten til at blive glemt Rigsarkivets konference 2. november 2016 Birgit Kleis, kommitteret i Datatilsynet Persondatabeskyttelse: afvejning af hensyn Privatlivets fred Informations-

Læs mere

Dispensation fra lov om kommunernes styrelse

Dispensation fra lov om kommunernes styrelse Københavns Kommune Borgerrepræsentationens Sekretariat Att.: Sekretariatschef Flemming Dubgaard Hansen FDH@okf.kk.dk Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2017-4111

Læs mere

Persondataforordningen

Persondataforordningen Persondataforordningen Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved partner Thomas Munk Rasmussen og persondataspecialist, ph.d. Charlotte Bagger Tranberg 2 Aktuelt persondataret Brud på sikkerheden

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Furesø Kommune Stiager Værløse CVR. nr.: (herefter Kommunen )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Furesø Kommune Stiager Værløse CVR. nr.: (herefter Kommunen ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse CVR. nr.: 29188327 (herefter Kommunen ) og [Leverandørens navn] [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Leverandøren ) er der

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Region Midtjylland

Informationssikkerhedspolitik for Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Informationssikkerhedspolitik for Region Midtjylland 1. Indledning Denne informationssikkerhedspolitik

Læs mere

Resumé af sagsgangsanalyse

Resumé af sagsgangsanalyse Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) PØU alm. del - Svar på Spørgsmål 48 Offentligt Resumé 1 Resumé af sagsgangsanalyse 1.1. Indledning I løbet af 2005 og 2006 var der øget fokus på Statsministeriets

Læs mere

Gå-hjem-møde Persondataforordning

Gå-hjem-møde Persondataforordning Gå-hjem-møde Persondataforordning Pernille Nyholm Gaarskjær Persondataspecialist Bech-Bruun Mette Haagensen Advokat, juridisk konsulent Ejendomsforeningen Danmark Tidsplan 15.00 Velkomst 15.05 Persondataforordningen

Læs mere

Pia Conradsen, 25. april 2017 Finder anvendelse pr. d. 25. maj 2018 i Danmark Baggrund, formål og anvendelse Interessenter Databehandler Persondata Sonlincs aktiviteter og overordnet plan Anbefalinger

Læs mere

1.3. Kentaur er dataansvarlig for dine personoplysninger. Al henvendelse til Kentaur skal ske via kontaktoplysningerne anført under pkt. 7.

1.3. Kentaur er dataansvarlig for dine personoplysninger. Al henvendelse til Kentaur skal ske via kontaktoplysningerne anført under pkt. 7. PERSONDATAPOLITIK 1. GENERELT 1.1. Denne politik om behandling af personoplysninger ( Personadatapolitik ) beskriver, hvorledes Kentaur A/S ( Kentaur, os, vores, vi ) indsamler og behandler oplysninger

Læs mere

Handleplan for informationssikkerhed 2017 i Region Midtjylland - oversigt over initiativer/faser som forventes afsluttet i 2017

Handleplan for informationssikkerhed 2017 i Region Midtjylland - oversigt over initiativer/faser som forventes afsluttet i 2017 Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Handleplan for informationssikkerhed 2017 i Region Midtjylland - oversigt over

Læs mere

Bilag 11 - Databehandleraftale

Bilag 11 - Databehandleraftale Bilag 11 - Databehandleraftale [Vejledning til tilbudsgiver: Bilaget skal ikke udfyldes af tilbudsgiver. Bilaget er i sin helhed at betragte som et mindstekrav (MK), jf. udbudsbetingelsernes punkt 3.2.3.2

Læs mere

HVORDAN REAGERER STATSFORVALTNINGEN PÅ EU S PERSONDATA- FORORDNING?

HVORDAN REAGERER STATSFORVALTNINGEN PÅ EU S PERSONDATA- FORORDNING? HVORDAN REAGERER STATSFORVALTNINGEN PÅ EU S PERSONDATA- FORORDNING? YOU ARE HERE Jesper Aarestrup jesaar@statsforvaltningen.dk +4591334657 23. januar 2018 Kort om Statsforvaltningen En statslig styrelse

Læs mere

Praktisk persondatacompliance

Praktisk persondatacompliance Praktisk persondatacompliance November 2016 2 Praktisk compliance med forordningen Særregler - regulering af særlige forhold Rettigheder - den registreredes rettighedskatalog Grundprincipper - berører

Læs mere

Persondataretlig compliance - Hvordan bliver din organisation klar?

Persondataretlig compliance - Hvordan bliver din organisation klar? Persondataretlig compliance - Hvordan bliver din organisation klar? København, den 26. maj 2016 2 Projektoverblik Fase 1: Foranalyse 2: Planlægning 3: Analyse 4: Risk mitigation 5: Procedurer 6: Forankring

Læs mere

EU Persondataforordning. One year with GDPR - one year to come

EU Persondataforordning. One year with GDPR - one year to come EU Persondataforordning One year with GDPR - one year to come HVEM ER JEG? JESPER HANSEN HAR 15+ ÅRS ERFARING, INDENFOR FORSKELLIGE IT-SIKKERHEDSDISCIPLINER. FRA PENETRATIONSTEST, INFRASTRUKTUR-DESIGN

Læs mere

FRA PERSONDATALOV TIL PERSONDATAFORORDNING

FRA PERSONDATALOV TIL PERSONDATAFORORDNING 1 2 FRA PERSONDATALOV TIL PERSONDATAFORORDNING KORT OG GODT: Indtil nu? Beskedent fokus på persondatalovgivning Næsten ingen håndhævelse, ligegyldigt bødeniveau Primært fokus på informationssikkerhed Hvad

Læs mere

DEVOTEAM GDPR MARKEDSUNDERSØGELSE. Danske virksomheder venter forgæves på åbenbaringen om persondataforordningen

DEVOTEAM GDPR MARKEDSUNDERSØGELSE. Danske virksomheder venter forgæves på åbenbaringen om persondataforordningen DEVOTEAM GDPR MARKEDSUNDERSØGELSE Danske virksomheder venter forgæves på åbenbaringen om persondataforordningen OM UNDERSØGELSEN Devoteam har spurgt 500 danske offentlige og private virksomheder om deres

Læs mere

Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk

Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk Design: Bgraphic Foto: Colourbox Elektronisk publikation: ISBN:

Læs mere

1. Styrings- og beslutningsmodel (del af digitaliseringsstrategi)

1. Styrings- og beslutningsmodel (del af digitaliseringsstrategi) Notat Afdeling/enhed Oprettelsesdato Ledelsessekretariatet 04-jun-2014 Udarbejdet af MTV Journalnummer Dokumentnavn 446432.Governance.docx Dokumentnummer 1. Styrings- og beslutningsmodel (del af digitaliseringsstrategi)

Læs mere

Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017

Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017 Økonomiforvaltningen NOTAT Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017 Udtalelse om databeskyttelsesrådgiverens opgaver er forenelige med chefen for Intern Revisions opgaver. Københavns Kommune

Læs mere

Rigsrevisionen, digitalisering og dokumentation Statens Arkiver den 5. november 2014 v/rigsrevisor Lone Strøm

Rigsrevisionen, digitalisering og dokumentation Statens Arkiver den 5. november 2014 v/rigsrevisor Lone Strøm Rigsrevisionen, digitalisering og dokumentation Statens Arkiver den 5. november 2014 v/rigsrevisor Lone Strøm Offentlig revision Folketinget Finansudvalget Øvrige politiske udvalg De af Folketinget valgte

Læs mere

Sådan bliver din virksomhed klar til at håndtere PERSONDATA. efter de nye regler!

Sådan bliver din virksomhed klar til at håndtere PERSONDATA. efter de nye regler! Sådan bliver din virksomhed klar til at håndtere PERSONDATA efter de nye regler! 2 Det er de færreste virksomheder, der kender EU-forordningens nye krav til behandling af personoplysninger. Vi håber derfor,

Læs mere

EU-PERSONDATAFORORDNINGEN. Selvejende og Private Daginstitutioner

EU-PERSONDATAFORORDNINGEN. Selvejende og Private Daginstitutioner AFTALE OM RÅDGIVNING OG ASSISTANCE I FORBIN- DELSE MED KRAV TIL PERSONDATABESKYTTELSE VED IMPLEMENTERING AF: EU-PERSONDATAFORORDNINGEN Selvejende og Private Daginstitutioner Administreret af Danske Daginstitutioner

Læs mere

Generelt om persondata og EU s persondataforordning

Generelt om persondata og EU s persondataforordning SSV-Udvikling aps 2017 1 Generelt om persondata og EU s persondataforordning Persondata er i Danmark allerede beskyttet af Persondataloven. Her stilles strenge krav til omgangen med persondata, og disse

Læs mere

Persondataforordningen og offentlige organisationer

Persondataforordningen og offentlige organisationer Persondataforordningen og offentlige organisationer Nis Peter Dall, advokat, partner BvHD Gladsaxe, den 30. oktober 2012 www.bvhd.dk Forordning, ikke et direktiv 2 1 Forordning, ikke direktiv Hvad betyder

Læs mere

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Programbeskrivelse 5.5 Kommunal implementering af grunddata www.kl.dk Side 1 af 7 1. Formål og baggrund Det fælleskommunale program har til formål, at understøtte

Læs mere

Driftskontrakt. Databehandleraftale. Bilag 14

Driftskontrakt. Databehandleraftale. Bilag 14 Databehandleraftale Bilag 14 DATABEHANDLERAFTALE mellem Danpilot Havnepladsen 3A, 3. sal 5700 Svendborg CVR-nr. 30071735 (herefter den Dataansvarlige ) og [Leverandørens navn] [adresse] [postnr. og by]

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for <organisation>

Informationssikkerhedspolitik for <organisation> 1 Informationssikkerhedspolitik for 1. Formål informationssikkerhedspolitik beskriver vigtigheden af arbejdet med informationssikkerhed i og fastlægger

Læs mere

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed Forslag til Vordingborg Kommunes Overordnede bestemmelser om IT- informationssikkerhed Rev. 12. januar 2015 Hvad der er markeret med rød skrift er tilføjelser til den vedtagne politik af 24. februar 2011.

Læs mere

7. NOVEMBER Side 1. Udbud og persondata. Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen

7. NOVEMBER Side 1. Udbud og persondata. Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen Side 1 Udbud og persondata Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen Side 2 Det nye retlige landskab forordningen Persondataloven (og bekendtgørelserne udstedt i medfør af den) ophæves Forordningen

Læs mere

PERSONDATALOVEN - UDFORDRINGER. Birthe Boisen, Juridisk Konsulent Tlf

PERSONDATALOVEN - UDFORDRINGER. Birthe Boisen, Juridisk Konsulent Tlf PERSONDATALOVEN - UDFORDRINGER Birthe Boisen, Juridisk Konsulent Tlf. 21 45 22 48 bfb@danskfjernvarme.dk PERSONDATALOVEN OG PERSONDATAFORORDNINGEN Persondataloven Lov om behandling af personoplysninger,

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Sønderborg Kommune

Informationssikkerhedspolitik for Sønderborg Kommune Informationssikkerhedspolitik for Sønderborg Kommune Denne politik er godkendt af Byrådet d. 4. februar 2015 og træder i kraft d. 1. marts 2015 Seneste version er tilgængelig på intranettet 1/8 Indledning

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE VEDRØRENDE KOMMUNERNES TILSLUTNING TIL UDFASNING AF KMD SOCIAL PENSION

SAMARBEJDSAFTALE VEDRØRENDE KOMMUNERNES TILSLUTNING TIL UDFASNING AF KMD SOCIAL PENSION SAMARBEJDSAFTALE VEDRØRENDE KOMMUNERNES TILSLUTNING TIL UDFASNING AF KMD SOCIAL PENSION Mellem Københavns Kommune Rådhuset 1599 København V (herefter "Kommunen") og KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København

Læs mere

Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle

Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle Databeskyttelsesforordningen og lidt om den ny markedsføringslov Temadag for dækbranchen Dækbranchen Danmark, onsdag den. 20. september 2017 Birgitte Toxværd, advokat Fra

Læs mere

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale Kontraktbilag 3 Databehandleraftale 1. DATABEHANDLERAFTALENS OMFANG OG FORMÅL Formålet med behandlingen af personoplysninger er overordnet set at drive en iværksætterpilotordning som nærmere fastlagt i

Læs mere

Overordnet It-sikkerhedspolitik

Overordnet It-sikkerhedspolitik Overordnet It-sikkerhedspolitik Denne politik er godkendt af byrådet d. x. måned 2014 Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på, at du anvender senest godkendte version. Acadre sags nr. 14-8285

Læs mere

Rådgivning om persondataret i Danske Medier

Rådgivning om persondataret i Danske Medier Rådgivning om persondataret i Danske Medier Anvendelse af personoplysninger i journalistisk og redaktionelt øjemed: Redaktionelle- og offentligt tilgængelige informationsdatabaser Behandling af personoplysninger

Læs mere

Lønkontrol Implementeringsguide

Lønkontrol Implementeringsguide Lønkontrol Implementeringsguide Marts 2015 Indhold 1. Forord 3 2. Baggrund 3 3. Forandringsområder 4 4. Faser i processen 5 5. Forankring og videnressourcer 5 6. Hvordan kan det gribes an? 6 7. Hvor skal

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Bilag 9 Databehandleraftale

Bilag 9 Databehandleraftale Bilag 9 Databehandleraftale Aftale om databehandling mellem Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S (i det følgende betegnet som den Dataansvarlige) og XXX XX XX (i det

Læs mere