Bemærkninger til betænkning nr. 1504/2009 om restaurationers adgang til identitetsoplysninger på personer med restaurationsforbud

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bemærkninger til betænkning nr. 1504/2009 om restaurationers adgang til identitetsoplysninger på personer med restaurationsforbud"

Transkript

1 Bemærkninger til betænkning nr. 1504/2009 om restaurationers adgang til identitetsoplysninger på personer med restaurationsforbud Justitsministeriet Civil- og politiafdelingen es til 18. august 2009, j.nr /21294 Høring over betænkning nr. 1504/2009 om restaurationers adgang til identitetsoplysninger på personer med restaurationsforbud Justitsministeriet har med af 18. juni 2009 anmodet om en udtalelse over betænkning nr. 1504/2009 om restaurationers adgang til identitetsoplysninger på personer med restaurationsforbud, jf. herved restaurationslovens 31, stk Baggrund Det sagkyndige udvalg bag betænkningen har haft til opgave at foretage en samlet gennemgang og vurdering af, hvordan restaurationer mv. sikres adgang til identitetsoplysninger på personer med restaurationsforbud, uden at en sådan adgang til personfølsomme oplysninger om enkeltpersoner sætter grundlæggende hensyn til persondatabeskyttelsen over styr. Samtidigt er udvalget anmodet om at overveje mulighederne for at registrere personer, der er meddelt restaurationsforbud, i et særskilt register, som i fornødent omfang kan stilles til rådighed for restaurationer og dørmænd mfl. Der henvises til beslutningsforslag nr. B 112 (Folketingstidende , Tillæg B, side 1783). Betænkningen anbefaler bl.a.,

2 a. ensretning af politiets underretningsprocedurer vedrørende meddelelse af restaurationsforbud samt ensretning af politiets praksis vedrørende meddelelse af sådanne til restauratører, b. klar lovhjemmel til at politiet kan videregive oplysninger om restaurationsforbud til nærmere angivne personer tilknyttet den relevante restauration samt regler om tavshedspligt vedrørende sådanne oplysninger, og c. oprettelse af et centralt privat register, hvor de restaurationsvirksomheder, som ønsker det, on-line kan få oplyst, om en bestemt person har restaurationsforbud det pågældende sted. Oplysninger vil blive meddelt efter søgning på hit no hit ( ja/nej ) basis, og restaurationsvirksomheden vil alene kunne få oplyst, om den pågældende person har forbud mod at opholde sig i den konkrete restauration. Det vil derfor ikke være muligt elektronisk at udveksle oplysninger om forbud, karantæne mv., svarende til et Bølleregister ( advarselsregister ), hvor oplysninger frit kan udveksles mellem restaurationerne, typisk natklubber og diskoteker[1]. I det følgende afsnit behandles punkterne a. og b. sammen i afsnit 2.2, mens punkt c. behandles nedenfor under afsnit 2.3. Instituttets overordnede konklusion fremgår af afsnit 2.1 umiddelbart nedenfor. I afsnit 3. behandles ligebehandlingsmæssige konsekvenser. 2. Instituttets vurdering 2.1 Overordnet konklusion Instituttet tiltræder udvalgets anbefaling af ensretning af politiets underretningsprocedurer vedrørende meddelelse af restaurationsforbud samt ensretning af politiets praksis vedrørende meddelelse af sådanne til restauratører Instituttet tiltræder anbefalingen af, at der etableres klar lovhjemmel til, at politiet kan videregive oplysninger om restaurationsforbud til nærmere angivne personer tilknyttet den relevante restauration samt regler om tavshedspligt vedrørende sådanne oplysninger Udvalgets anbefaling af et privat, centralt register har primært sin årsag i, at et sådant register vil kunne indeholde billeder, templates (en matematisk værdi af et fingeraftryk) og andre oplysninger, som kan anvendes til en hurtig, ensartet og effektiv adgangskontrol.disse oplysninger vil ikke kunne registreres i et centralt offentligt register uden lovændringer. Registrering af fingeraftryk, fotos mv. forudsætter udtrykkeligt samtykke fra den enkelte gæst. Instituttet finder, at det nærmere bør undersøges, om oprettelsen af et centralt, privat register er nødvendig og proportional, henset til den øgede registrering, som må forventes, og de datasikkerhedsmæssige betænkeligheder et sådant register rejser. Oprettelsen af et centralt, privat register rejser ikke særlige ligebehandlingsmæssige problemer, idet ordningen forudsættes administreret ens over for alle restaurationsgæster. Det kan således ikke udelukkes, at et register endog kan have en vis positiv effekt i relation til at mindske usaglig forskelsbehandling.

3 2.2 Bemærkninger i forhold til betænkningens anbefalinger vedrørende de under afsnit 1 nævnte punkter a. og b. om ensretning af politiets procedurer, klar lovhjemmel vedrørende videregivelse af oplysninger om forbud samt regler om tavshedspligt Personoplysninger, herunder videregivelse og anden behandling af oplysninger om enkeltpersoners private forhold, hører ind under artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions (EMRK) beskyttelsesområde. Som også nævnt i betænkningen s. 43 vil videregivelse af sådanne oplysninger kun kunne ske på de betingelser, der er nævnt i artikel 8, stk. 2. Statens mulighed for at begrænse eller påvirke adfærd forudsætter opfyldelse af de tre indgrebsbetingelser, der er nævnt i bestemmelsens stk. 2: legalitetskravet anerkendelsesværdige formål, der kan begrunde indgreb fra offentlige myndigheder i de beskyttede rettigheder kravet om nødvendighed i et demokratisk samfund. Legalitetskravet betyder, at indgrebet skal have klar og sikker hjemmel. Opfyldelse af nødvendighedskravet forudsætter, at staten kan påvise, at der med indgrebet opnås en fair balance mellem borgerens rettigheder og samfundets modstående interesse i at begrænse vedkommende borgers rettigheder. Et indgreb skal kunne anses som nødvendigt i et demokratisk samfund eller begrundet i et påtrængende samfundsmæssigt behov. Heri ligger, at det ikke er tilstrækkeligt, at indgrebet er nyttigt, rimeligt og ønskeligt, eller fremstår som resultatet af et rimeligt og forsigtig skøn, udøvet i god tro. Omvendt kræver det ikke, at indgrebet er uomgængeligt nødvendigt. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har udtrykt det således, at indgrebet må være justified in principle that is, whether the reasons adduced to justify them appear relevant and sufficient and are proportionate to the legitimate aim pursued [2]. Staten er overladt en skønsmargin ( margin of appreciation ) ved vurderingen af, om et indgreb er nødvendigt efter en national målestok. Proportionalitetskravet indebærer, at det middel, der bringes i anvendelse, skal være det mindre indgribende af flere muligheder og stå i et rimeligt forhold til det mål, som søges opnået. Det er Instituttets opfattelse, at der i videst muligt omfang bør tilstræbes klar og præcis lovgivning og en ensartet praksis ved administrationen af regler på områder, som vedrører indgreb i personers ret til respekt for privatliv, jf. herved EMRK artikel 8. Reguleringen af behandlingen af personoplysninger fremgår af persondatalovens regler, og af persondatalovens 8, stk. 1, fremgår bl.a., at oplysninger, som vedrører strafbare forhold som udgangspunkt er undergivet hemmeligholdelse. Oplysninger om restaurationsforbud er derfor en fortrolig oplysning, da et sådant forudsætter, at vedkommende enten er sigtet for eller har begået et strafbart forhold.

4 Instituttet tiltræder de anbefalinger, som er indeholdt under punkterne a. og b. Særligt finder Instituttet det af afgørende betydning, at der tilvejebringes klar lovhjemmel vedrørende videregivelse af restaurationsforbud og nærmere regler om tavshedspligt om samme. Det kunne i den forbindelse overvejes, om forslaget til ny 3, stk. 3 bør ændres således, at ordene kan videregive ændres til videregiver, idet en sådan videregivelse er forudsætningen for, at restauratører kan medvirke til at håndhæve forbuddene gennem adgangskontrol mv. Instituttet finder det samtidigt vigtigt at understrege, at der ved meddelelse af et restaurationsforbud altid skal foretages en konkret og selvstændig vurdering af, om et forbud er nødvendigt og proportionalt, se herved bl.a. Justitsministeriets cirkulæreskrivelse nr af 21/12/2006[3] Oprettelse af et centralt, privat register En oplysning om, at en person har fået et restaurationsforbud er som også nævnt ovenfor en oplysning om strafbart forhold. Europarådets konvention om persondatabeskyttelse[4] indeholder i art. 6 en begrænsning i adgangen til at videregive personoplysninger om strafbare forhold. Den lyder: Art 6. Personoplysninger vedrørende race, politisk overbevisning, religiøs eller anden trosbekendelse, såvel som personoplysninger om helbred og seksuelle forhold, må ikke behandles elektronisk, medmindre national gældende lovgivning yder fornøden beskyttelse. Det samme gælder personoplysninger vedrørende straffedomme. Borgerens ret til beskyttelse af personoplysninger om strafbare forhold er også omfattet af EU s Persondatadirektiv (95/46/EC)[5], som i art. 8, stk. 5 fastslår: Stk. 5. Behandling af oplysninger om lovovertrædelser, straffedomme eller sikkerhedsforanstaltninger må kun foretages under kontrol af en offentlig myndighed, eller hvis der gælder tilstrækkelige, specifikke garantier i medfør af den nationale lovgivning med forbehold af de undtagelser, som medlemsstaten kan fastsætte på grundlag af nationale lovbestemmelser, hvorefter der gives tilstrækkelige, specifikke garantier. Et fuldstændigt register over straffedomme må dog kun føres under kontrol af en offentlig myndighed... Direktivet har været bestemmende for udformningen af den danske persondatalov. Afgørende er, at indsamling og registrering sker til udtrykkeligt angivne og saglige formål, se hertil persondatalovens 5, stk. 2. Formålet skal således defineres med en vis præcision, således at der skabes klarhed og åbenhed omkring behandlingen af relevante persondata. Videregivelse og behandling af oplysninger om enkeltpersoners rent private forhold, herunder strafbare forhold, er reguleret i persondatalovens 7 og 8. Det følger bl.a. af 8, stk. 2, nr. 1, at videregivelse kan ske, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke til sådan. 8 bestemmer endvidere følgende i:

5 Stk. 4. Private må behandle oplysninger om strafbare forhold, væsentlige sociale problemer og andre rent private forhold end de i 7, stk. 1, nævnte, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke hertil. Herudover kan behandling ske, hvis det er nødvendigt til varetagelse af en berettiget interesse og denne interesse klart overstiger hensynet til den registrerede. Stk. 5. De i stk. 4 nævnte oplysninger må ikke videregives uden den registreredes udtrykkelige samtykke. Videregivelse kan dog ske uden samtykke, når det sker til varetagelse af offentlige eller private interesser, herunder hensynet til den pågældende selv, der klart overstiger hensynet til de interesser, der begrunder hemmeligholdelse. Persondatalovens 7, stk. 1, vedrører oplysninger om racemæssig eller etnisk baggrund, politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning, fagforeningsmæssige tilhørsforhold og oplysninger om helbredsmæssige og seksuelle forhold. En behandling som nævnt ovenfor i 8 forudsætter, at der i hvert enkelt tilfælde, hvor den private skal behandle oplysninger, foretages en konkret vurdering af de nævnte hensyn. Det fremgår af betænkningen bl.a s. 12 og 85, at anbefalingen af et privat, centralt register primært har sin årsag i, at et sådant register ud over identitetsoplysninger (navn og CPR-nummer på personer med restaurationsforbud) også vil kunne indeholde billeder, templates (en matematisk værdi af et fingeraftryk) og andre oplysninger, som kan anvendes til en hurtig, ensartet og effektiv adgangskontrol. En sådan registrering vil ikke kunne ske i et centralt offentligt register, idet et sådant vil skulle baseres på CPR-numre, se f.eks. betænkningen s. 11. Registrering af fingeraftryk, fotos mv. forudsætter samtykke fra den enkelte gæst, jf. herved lovens 3, nr. 8, om informeret samtykke og 38 om tilbagekaldelse. Registret vil også kunne anvendes til at registrere oplysninger om intern karantæne, se betænkningen f.eks. s. 12 og 13. Efter Instituttets opfattelse rejser oprettelsen af et sådant register flere principielle spørgsmål a. Proportionalitets- og nødvendighedsvurderinger Udgangspunktet ved indsamling og registrering af persondata er, at kun oplysninger, som er relevante og tilstrækkelige og kræves til opfyldelse af de formål, hvortil oplysningerne indsamles og behandles, må indsamles, se hertil persondatalovens 5. Den såkaldte Artikel 29-gruppe, som er nedsat i medfør af databeskyttelsesdirektiv 95/46/EC, har omkring brugen af biometriske oplysninger bl.a. udtalt, at oplysninger, som opbevares i databaser, herunder fingeraftryk (templates), should be carefully assessed before such applications are put in place. [6] Artikel 29-gruppen har samtidigt udtrykt betænkeligheder omkring den omfattende brug af fingeraftryk til personidentifikation i forbindelse med adgang til både fysiske og virtuelle områder, jf. herved følgende: A specific concern related to biometric data is that the public may become desensitised, through the widening of the use of such data, to the effect their processing may have on daily life. [7]. Oprettelse af et privat, fælles register må efter Instituttets opfattelse forventes at medføre en markant stigning i registreringen af biometriske oplysninger i form af fingeraftryk og personfotos. Restaurationer, som ønsker at anvende registret, forudsættes at indhente disse oplysninger fra alle gæster. Dette forhold rejser spørgsmål i

6 relation til nødvendighed og proportionaliteten af at indsamle disse data fra almindelige gæster (uden restaurationsforbud). Udvalget nævner således også s. 60 i betænkningen, at der skal være tale om en afbalanceret og retssikkerhedsmæssig forsvarlig løsning, herunder at der ikke bør foretages en unødvendig (vores udhævning) registrering og overvågning af restaurationsgæster i nattelivet. Diskoteker/natklubber mv. har efter Datatilsynets afgørelse i Crazy Daisy-sagen allerede nu en adgang til at indsamle personoplysninger til brug for registrering af deres gæster med disses samtykke. Datatilsynet har i forbindelse med Crazy Daisysagen endvidere udtalt, at diskoteket uden samtykke kan indsamle, registrere og bruge oplysninger om restaurationsforbud, herunder personnummer på sådanne personer. Der er således adgang til en registrering af disse oplysninger, og formålet er derfor til dels allerede nu opfyldt. Samtidigt må det antages, at diskotekskæders gæsteregistreringssystemer i dag tillige fungerer som en form for advarselsregister. Denne funktion kan et centralt, privat register ikke opfylde med det foreliggende forslag. På baggrund af den allerede eksisterende adgang til registrering, er det vigtigt, at gevinsten ved et centralt register i et vist omfang nærmere dokumenteres i relation til det overordnede formål: et tryggere natteliv. Det er således ikke tilstrækkeligt, at restauratørerne slipper for selv at registrere de personer, som har forbud mod at komme på restauranten, se betænkningen s. 11. Registret skal have en selvstændig funktion i relation til at betrygge nattelivet, når dette sammenlignes med alternativer, herunder en decentral løsning. Oprettelsen og den løbende drift af registret må forventes at være ganske bekostelig og en delvis finansiering vil muligt ske via det offentlige. Også af denne årsag bør det afklares, om der er et reelt behov for et register af den nævnte karakter. Det kan ikke udelukkes, at store diskoteker, natklubber mv. foretrækker egne, mere detaljerede gæsteregistreringssystemer, og at mindre restaurationer foretrækker den enkle og billige løsning, hvorefter restaurationen selv administrerer et af politiet meddelt restaurationsforbud. Tilslutning til et fælles, centralt register må også antages at skulle anmeldes til Datatilsynet. Et privat centralt register rejser store databehandlingsmæssige udfordringer, jf. nærmere nedenfor, afsnit b. Risikoen for datamisbrug, dataudslip mv. må anses for at være ganske betydelig. Det er på denne baggrund Instituttets opfattelse, at det grundigt bør overvejes, om der er et reelt behov for et sådant centralt register. Alternativt kunne det overvejes, om biometriske oplysninger kan lægges ind i et gæstemicrochip-kort eller lignende, således at lagring af større mængder af biometriske oplysninger i databaser i videst muligt omfang søges undgået.

7 b. Datasikkerhedsmæssige udfordringer Artikel 29-gruppen har ved flere lejligheder understreget, at der gælder skærpede sikkerhedskrav ved registrering, behandling mv. af biometriske data, og det er bl.a. anført, gruppen would point out that the growing interest in the application of biometric identification techniques calls for an extremely careful analysis of the legality of processing such data for identification purposes, since biometric data intrinsically involve genuine risks for the persons concerned if they are lost or used for purposes other than those for which they were intended.[8] Uanset at et privat, centralt register forudsættes at være i overensstemmelse med persondatalovens bestemmelser og Datatilsynets vilkår, rejser der sig en række spørgsmål i relation til datasikkerhed. Disse spørgsmål vedrører bl.a. hvem skal være dataansvarlig for registrets omfattende indsamling, registrering, behandling, sletning mv. af fortrolige personoplysninger. Vedligeholdelsen forudsætter en løbende opdatering af oplysninger, herunder gyldigheden af meddelte samtykker fra gæster, sletning af oplysninger ved tilbagekaldelse af samtykke samt den løbende ajourføring af oplysninger om karantæne vedrørende enkelte diskoteker/natklubber mv. Disse forhold er ikke afklaret i betænkningen, se s. 81. Det må forventes, at den personkreds, som skal kunne benytte registret, vil være relativt omfattende (dørmænd/bartendere m.fl.), hvis registret skal have en praktisk berettigelse. Dette fordrer en meget høj grad af datasikkerhed og intensiverer behovet for procedurer og kontrol med løbende vedligeholdelse og adgang til registeret, herunder regler om logning. Organisationen Privacy International har påpeget[9], at der består en ikke ubetydelig fejlrate ved brugen af fingeraftryksteknologi, og at denne risiko ikke er erkendt i en bredere offentlighed. Dette rejser også spørgsmål i relation til fejlagtig accept eller afvisning af personer, se herved også artikel 29-gruppen, som har anført, at det er af uomgængelig nødvendighed, at sådanne systemer fejltestes også vedrørende hensigtsmæssig personidentifikation inden de bliver gennemført[10]. Datatilsynet vil være tilsynsmyndighed på området. Et sådant tilsyn forudsætter væsentlige ressourcer henset til, at der er tale om et personfølsomme oplysninger på et relativt omfattende område. Dette forhold forstærkes af, at den dataansvarlige må antages at være en privat aktør, der ikke tidligere har skullet håndtere sådanne mængder af personfølsomme personoplysninger over et længere tidsrum.

8 c. Retssikkerhed Samtykke til brug for indsamling, registrering, sletning mv. af personoplysninger skal være udtrykt ved en frivillig, specifik og informeret viljestilkendegivelse, jf. persondatalovens 3. Et samtykke kan tilbagekaldes efter persondatalovens 38. Det er vigtigt, at gæsten grundigt informeres om konsekvenserne af en registering samt retsvirkningerne af en tilbagekaldelse af et tidligere meddelt samtykke, herunder at årsagen til restaurationsforbuddet skal fjernes fra registret. Samtykke vil ofte blive givet under omstændigheder, som kan rejse spørgsmål i relation til, om dette er reelt. Det vil typisk blive givet ved besøg i nattelivet, hvor den person, som afgiver samtykket, ikke nærmere reflekterer over de konsekvenser et afgivet samtykke har i relation til omfanget af registrering. Restaurationsforbud kan meddeles allerede ved en sigtelse for et strafbart forhold. Såfremt sigtelsen frafaldes elller der senere sker frifindelse, kan det overvejes, om der skal gives en form for kompensation ved fejl. Samme forhold kan gøre sig gældende i forbindelse med en meddelt karantæne. 3. Ligebehandlingsmæssige konsekvenser. Det er Instituttets opfattelse, at oprettelsen af et centralt, privat register ikke rejser særlige ligebehandlingsmæssige problemer, idet ordningen forudsættes administreret ens over for alle restaurationsgæster. Det kan således ikke udelukkes, at et register endog kan have en vis positiv effekt i relation til at mindske usaglig forskelsbehandling. Der henvises til j.nr Med venlig hilsen Jonas Christoffersen. Direktør

Høring over lov om ændring af udlændingeloven (Opholdskort med biometriske kendetegn samt præcisering af gennemførelse af opholdsdirektivet m.v.

Høring over lov om ændring af udlændingeloven (Opholdskort med biometriske kendetegn samt præcisering af gennemførelse af opholdsdirektivet m.v. Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration E-mailes til lovkontoret@inm.dk laj@inm.dk og jvd@inm.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK

Læs mere

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk pah@fmn.dk hvs@govcert.dk WILDERS PLADS 8K 1403 KØBENHAVN K TELEFON 3269 8888 DIREKTE 3269 8805 RFJ@HUMANRIGHTS.DK MENNESKERET.DK J. NR. 540.10/30403/RFJ/MAF HØRING OVER

Læs mere

Uddrag af persondataloven

Uddrag af persondataloven Uddrag af persondataloven Behandling af oplysninger 5. Oplysninger skal behandles i overensstemmelse med god databehandlingsskik. Stk. 2. Indsamling af oplysninger skal ske til udtrykkeligt angivne og

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 13 Folketinget Fremsat den 7. oktober 2009 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 13 Folketinget Fremsat den 7. oktober 2009 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) til Lovforslag nr. L 13 Folketinget 2009-10 Fremsat den 7. oktober 2009 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling mv.

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om Lægemiddelstyrelsens elektroniske registrering af borgeres medicinoplysninger

Høring over udkast til bekendtgørelse om Lægemiddelstyrelsens elektroniske registrering af borgeres medicinoplysninger Indenrigs- og Sundhedsministeriet primsund@im.dk lfi@im.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK DATO 1.

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 919 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 919 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 919 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 5. oktober 2017 Kontor: Databeskyttelseskontoret

Læs mere

PERSONDATA - HVAD ER DET FOR NOGET OG HVORDAN BRUGES DET?

PERSONDATA - HVAD ER DET FOR NOGET OG HVORDAN BRUGES DET? PERSONDATA - HVAD ER DET FOR NOGET OG HVORDAN BRUGES DET? Jimmy Povlsen og Toke Arndal Aabenraa, den 19. januar 2018 Baggrunden for persondataloven Hvorfor en persondatalov? Persondataloven af 1. juli

Læs mere

Privatlivspolitik. Odense LMU

Privatlivspolitik. Odense LMU Privatlivspolitik Odense LMU 1. Generelt 1.1. Denne Privatlivspolitik er gældende for samtlige personoplysninger, som du giver til Odense LMU og/eller som Odense LMU indsamler om dig, fordi du er tilknyttet

Læs mere

SAMMENFATNING Institut for Menneskerettigheders anbefalinger kan sammenfattes således:

SAMMENFATNING Institut for Menneskerettigheders anbefalinger kan sammenfattes således: Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Sendes til: sum@sum.dk og med kopi til msb@sum.dk WILDERS PLADS 8K 1403 KØBENHAVN K TELEFON 3269 8888 DIREKTE 32698869 HSC@HUMANRIGHTS.DK MENNESKERET.DK J. NR.

Læs mere

Uddrag af lov om behandling af personoplysninger

Uddrag af lov om behandling af personoplysninger Myndighed: Justitsministeriet Udskriftsdato: 7. oktober 2016 (Gældende) Uddrag af lov om behandling af personoplysninger 1-4. (Udelades) Afsnit II Behandlingsregler Kapitel 4 Behandling af oplysninger

Læs mere

Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2007)

Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2007) Side 1 af 8 Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2007) Kapitel 1 Lovens område 1. Stk. 7. Loven gælder for enhver form for behandling af personoplysninger i forbindelse

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Spørgsmål 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende L 68 og L 69: Vil ministeren overveje

Læs mere

Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup

Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup 14. maj 2012 Orientering om nye regler om private dataansvarliges anmeldelsespligt Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29

Læs mere

opfylde vores kontraktuelle forpligtelser over for dig, samt at

opfylde vores kontraktuelle forpligtelser over for dig, samt at PRIVATLIVSPOLITIK Det er vigtigt for FloodFrame A/S ( FloodFrame ), at du føler dig tryg ved at overlade persondata til os. Det er derfor også vigtigt, at du er oplyst om, hvilke oplysninger FloodFrame

Læs mere

Rammer og vilkår for brug af data. 25. oktober 2016 Afdelingschef Birgitte Drewes,

Rammer og vilkår for brug af data. 25. oktober 2016 Afdelingschef Birgitte Drewes, Rammer og vilkår for brug af data 25. oktober 2016 Afdelingschef Birgitte Drewes, bidr@sundhedsdata.dk Lovgivning - sundhedsdata Sundhedsloven Persondataloven I sundhedsloven fastlægges reglerne for indhentning/videregivelse

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. Christian Fuglsang, og

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. Christian Fuglsang, og Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Att. Christian Fuglsang, cfu@jm.dk og jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T

Læs mere

Nexø Frikirke. PRIVATLIVSPOLITIK i NEXØ FRIKIRKE

Nexø Frikirke. PRIVATLIVSPOLITIK i NEXØ FRIKIRKE PRIVATLIVSPOLITIK i NEXØ FRIKIRKE 1 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 Generelt... 3 1 Definitioner... 3 3 Formål med behandlingen af dine personoplysninger... 4 4 De personlige oplysninger, som vi behandler om dig...

Læs mere

Justitsministeriet Politikontoret

Justitsministeriet Politikontoret Justitsministeriet Politikontoret jm@jm.dk T E L E F O N D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 0 5 M O B I L 3 2 6 9 8 9 0 5 M A F @ H U M A N R I G H T S. D K WEB J. N R. 5 4 0. 1 0 / 2 9 1 6 8 / M A F 2 1. M A J

Læs mere

CC GROUP DENMARK Databehandleraftale Kunde Version: (herefter samlet benævnt "Parterne" og hver for sig "Part")

CC GROUP DENMARK Databehandleraftale Kunde Version: (herefter samlet benævnt Parterne og hver for sig Part) DATABEHANDLERAFTALE Aftalen foreligger mellem Adresse Post nr. og By CVR. nr. xx xx xx xx (i det følgende betegnet Dataansvarlig ) og CC GROUP DENMARK Møllebugtvej 5 7000 Fredericia Att: CVR. nr. 27415032

Læs mere

1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du

1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du PERSONDATAPOLITIK FOR FORENINGEN EVENTYRJUL 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler om dig, enten som

Læs mere

Tilgængelig på: /udgivelser/status/ /databeskyttelse_delrapport_2016.pdf.

Tilgængelig på:  /udgivelser/status/ /databeskyttelse_delrapport_2016.pdf. Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Att. Niels Dam Dengsøe Petersen ndp@jm.dk og jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 A N P

Læs mere

Privatlivspolitik. for Odense LM

Privatlivspolitik. for Odense LM Privatlivspolitik for Odense LM 1. Generelt 1.1 Denne Privatlivspolitik er gældende for samtlige personoplysninger, som du giver til Odense LM og/eller som Odense LM indsamler om dig, fordi du er tilknyttet

Læs mere

Vedrørende behandling af flypassagerers biometriske oplysninger i form af template af fingeraftryk

Vedrørende behandling af flypassagerers biometriske oplysninger i form af template af fingeraftryk Brevdato: 23. maj 2006 Modtager: Scandinavian Airlines Danmark (SAS) J.nr. 2006-219-0370 Stikord: Fingeraftryk, personoplysninger, saglighed og proportionalitet, alternativ løsning, oplysningspligt, datasikkerhed.

Læs mere

PRIVATLIVSPOLITIK FOR VÆRFTET NEXØ KRISTNE SKATECENTER, LEGELAND OG CAFE

PRIVATLIVSPOLITIK FOR VÆRFTET NEXØ KRISTNE SKATECENTER, LEGELAND OG CAFE PRIVATLIVSPOLITIK FOR VÆRFTET NEXØ KRISTNE SKATECENTER, LEGELAND OG CAFE INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 Generelt... 3 2 Definitioner 3 3 Formål med behandlingen af dine personoplysninger... 4 4 De personlige oplysninger,

Læs mere

Relevante bestemmelser om indsamling og udveksling af personoplysninger ift. myndighedssamarbejdet i koordineringsenheden

Relevante bestemmelser om indsamling og udveksling af personoplysninger ift. myndighedssamarbejdet i koordineringsenheden NOTAT 28-03-2018 Relevante bestemmelser om indsamling og udveksling af personoplysninger ift. myndighedssamarbejdet i koordineringsenheden 1. Persondataloven 1.1 Grundlæggende principper Efter persondatalovens

Læs mere

NY FORORDNING 25. MAJ

NY FORORDNING 25. MAJ PERSONDATA NY FORORDNING 25. MAJ Ny forordning 25. maj Persondataforordningen er vedtaget og skal anvendes fra den 25. maj 2018. I Danmark erstattes lov om behandling af personoplysninger fra 2001 (persondataloven)

Læs mere

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM SIKKERHED VED BESTEMTE

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM SIKKERHED VED BESTEMTE Justitsministeriet Politi- og Strafferetsafdelingen Politikontoret jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E + 4 5 3 2 6 9 8 8 0 3 C BA@HUMANR

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK FOR DANSK TOURETTE FORENING

PERSONDATAPOLITIK FOR DANSK TOURETTE FORENING PERSONDATAPOLITIK FOR DANSK TOURETTE FORENING 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler om dig, enten som

Læs mere

Forsvarsministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att. og

Forsvarsministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att.  og Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K Danmark Att. fmn@fmn.dk, ser@fmn.dk og hrs@fmn.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 A N P E @ H U M A

Læs mere

Aftalen foreligger mellem kunden (i det følgende betegnet Dataansvarlig )

Aftalen foreligger mellem kunden (i det følgende betegnet Dataansvarlig ) Aftalen foreligger mellem kunden (i det følgende betegnet Dataansvarlig ) og Steuermann ApS Flæsketorvet 68 1711 København V CVR. nr. 35809422 (i det følgende betegnet Databehandler ) (herefter samlet

Læs mere

OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I LIONS MD 106.

OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I LIONS MD 106. OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I LIONS MD 106. INDHOLDSFO RTEGNELSE: 1. Generelt 3 2. Om nærværende Persondatapolitik 3 3. Definitioner 4 4. Persondataprincipper

Læs mere

Ecofleet. Persondataforordningen Kort fortalt. Del 1. Peter Dam Nordic Project Manager

Ecofleet. Persondataforordningen Kort fortalt. Del 1. Peter Dam Nordic Project Manager Ecofleet Persondataforordningen Kort fortalt Del 1 Peter Dam Nordic Project Manager Del 1: Hvad er Persondataforordningen? Hvilke rettigheder har den registrerede? Del 2: Hvilke data behandler Ecofleet

Læs mere

Curanet A/S Databehandleraftale. Version: (herefter samlet benævnt "Parterne" og hver for sig "Part")

Curanet A/S Databehandleraftale. Version: (herefter samlet benævnt Parterne og hver for sig Part) DATABEHANDLERAFTALE Databehandleraftalen foreligger mellem Åstvej 10, B 7190 Billund CVR. nr. 30 56 13 17 (i det følgende betegnet Dataansvarlig ) og Curanet A/S Højvangen 4 8660 Skanderborg CVR. nr. 29

Læs mere

PRIVATLIVSPOLITIK for Advokatfirmaet Gaarn Pedersen. (Opdateret maj 2018)

PRIVATLIVSPOLITIK for Advokatfirmaet Gaarn Pedersen. (Opdateret maj 2018) PRIVATLIVSPOLITIK for Advokatfirmaet Gaarn Pedersen CVR-nr.: 34 93 22 04 (Opdateret maj 2018) Advokatfirmaet Gaarn Pedersen herefter benævnt (Gaarn Pedersen) er en del af Denlaw Advokater - et kontorfællesskab

Læs mere

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER Reglerne om tavshedspligt og videregivelse af fortrolige oplysninger har stor praktisk betydning, da vi som medarbejdere i kommunen behandler mange personfølsomme

Læs mere

Procedure for håndtering af personoplysninger - GDPR Denne udgave: /TW

Procedure for håndtering af personoplysninger - GDPR Denne udgave: /TW Procedure for håndtering af personoplysninger - GDPR Denne udgave: 23.08.2018/TW DolphinEyes ApS (i det følgende virksomheden) beskriver med denne procedure, hvordan vi opfylder persondataloven. Proceduren

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2014-15 (1. samling) REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 303 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 25. februar 2015

Læs mere

Hvad betyder den nye persondataforordning for udvikling og brug af digitale sundhedsløsninger, og hvem har ansvaret for overholdelse?

Hvad betyder den nye persondataforordning for udvikling og brug af digitale sundhedsløsninger, og hvem har ansvaret for overholdelse? Hvad betyder den nye persondataforordning for udvikling og brug af digitale sundhedsløsninger, og hvem har ansvaret for overholdelse? 1 KORT PRÆSENTATION 2 Svenn Bekmose, CISA Tem Schnell Christiansen,

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK FOR BAPTISTERNES BØRNE- OG UNGDOMSFORBUND

PERSONDATAPOLITIK FOR BAPTISTERNES BØRNE- OG UNGDOMSFORBUND PERSONDATAPOLITIK FOR BAPTISTERNES BØRNE- OG UNGDOMSFORBUND 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler om

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK FOR Slagelse Børneklub

PERSONDATAPOLITIK FOR Slagelse Børneklub PERSONDATAPOLITIK FOR Slagelse Børneklub 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, du giver til os, og/eller vi indsamler om dig, enten som led i et medlems-

Læs mere

GDPR og arkivloven. Poul Olsen, DPO, Rigsarkivet

GDPR og arkivloven. Poul Olsen, DPO, Rigsarkivet GDPR og arkivloven Poul Olsen, DPO, Rigsarkivet Arkivformål i samfundets interesse Præambelbetragtning nr. 50: Behandling af personoplysninger til andre formål end de formål, som personoplysningerne oprindelig

Læs mere

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre Kommunaludvalget, Retsudvalget L 72 - Bilag 2,REU alm. del - Bilag 60 Offentlig Folketingets Administration Lovsekretariatet 15. marts 2005 J.nr. 17 OMTRYKT (15/3 2005) (rettelse af eksempel markeret med

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Privat virksomhed Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger om rent private forhold der foreta- ges for en privat dataansvarlig. Felter markeret

Læs mere

Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2011 efter vedtagelse af L 145)

Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2011 efter vedtagelse af L 145) Side 1 af 7 Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2011 efter vedtagelse af L 145) Kapitel 1 Lovens område 1. Stk. 7. Loven gælder for enhver form for behandling af

Læs mere

EN DAG OM PERSONDATAFORORDNINGEN. STU Foreningen. 7. december 2017

EN DAG OM PERSONDATAFORORDNINGEN. STU Foreningen. 7. december 2017 EN DAG OM PERSONDATAFORORDNINGEN STU Foreningen 7. december 2017 Oplæg v/ Peter Sindal Lundsberg Advokat, underviser, fast værge Hovedvagtsgade 6, 4. sal 1103 København K T: 3311 3636 M: 5373 2100 E: psl@petersindal.dk

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK FOR ORDET OG ISRAEL

PERSONDATAPOLITIK FOR ORDET OG ISRAEL PERSONDATAPOLITIK FOR ORDET OG ISRAEL 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler om dig, enten som led i et medlems-/kunde-

Læs mere

Justitsministeriet har ved e-mail af 24. maj 2012 anmodet om Institut for Menneskerettigheders eventuelle bemærkninger til ovennævnte forslag.

Justitsministeriet har ved e-mail af 24. maj 2012 anmodet om Institut for Menneskerettigheders eventuelle bemærkninger til ovennævnte forslag. Justitsministeriet Statsretskontoret jm@jm.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK DATO 13. juni 2012 J.NR.

Læs mere

Notat om brug og afgivelse af reference.

Notat om brug og afgivelse af reference. Notat om brug og afgivelse af reference. Indledning Notatet dækker over to situationer. I den ene situation er det dig som ansættelsesmyndighed, der bruger en reference, i den anden situation er det dig,

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0011 Bilag 18 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0011 Bilag 18 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0011 Bilag 18 Offentligt Folketinget Grønlandsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 21. marts 2016 Kontor: Databeskyttelseskontoret Sagsbeh: André

Læs mere

Specifik information om persondataloven

Specifik information om persondataloven Specifik information om persondataloven Lovens område Med persondataloven er der fastsat generelle regler om behandling af personoplysninger for offentlige myndigheder og den private sektor. Loven omfatter

Læs mere

Behandling af personoplysninger i <virksomhed> (i forhold til persondataloven)

Behandling af personoplysninger i <virksomhed> (i forhold til persondataloven) Behandling af personoplysninger i (i forhold til persondataloven) Version 1.3 1 Hvad er personoplysninger Personoplysninger (også kaldet persondata) er oplysninger, der kan henføres til en

Læs mere

Retningslinjer for behandling af personoplysninger m.v. i Center for Cybersikkerhed ved Forsvarets Efterretningstjeneste

Retningslinjer for behandling af personoplysninger m.v. i Center for Cybersikkerhed ved Forsvarets Efterretningstjeneste Sagsbehandler: PAH Sagsnummer: 2012/002293 13. maj 2013 Indledning Retningslinjer for behandling af personoplysninger m.v. i Center for Cybersikkerhed ved Forsvarets Efterretningstjeneste Forsvarets Efterretningstjeneste

Læs mere

OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I. INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Generelt... 2

OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I. INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Generelt... 2 OVERORDNET INTERN PERSONDATAPOLITIK FOR BEHANDLING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I DANSK FORENING FOR OSTEOGENEIS IMPERFECTA (DFOI) INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Generelt... 2 2. Om nærværende persondatapolitik...

Læs mere

PERSONDATALOVEN - UDFORDRINGER. Birthe Boisen, Juridisk Konsulent Tlf

PERSONDATALOVEN - UDFORDRINGER. Birthe Boisen, Juridisk Konsulent Tlf PERSONDATALOVEN - UDFORDRINGER Birthe Boisen, Juridisk Konsulent Tlf. 21 45 22 48 bfb@danskfjernvarme.dk PERSONDATALOVEN OG PERSONDATAFORORDNINGEN Persondataloven Lov om behandling af personoplysninger,

Læs mere

Standardvilkår. Databehandleraftale

Standardvilkår. Databehandleraftale Standardvilkår Databehandleraftale 1 Indhold 2 Vilkårenes status... 2 3 Baggrund for databehandleraftalen... 2 4 Formål med databehandlingen... 2 5 Personoplysninger omfattet af databehandleraftalen...

Læs mere

I den anledning skal Datatilsynet udtale følgende:

I den anledning skal Datatilsynet udtale følgende: Arbejdsmarkedsudvalget L 74 - Bilag 1 Offentligt Arbejdsdirektoratet Stormgade 10 Postboks 1103 1009 København K Sendt til hlo@adir.dk og ope@adir.dk. 14. juli 2008 Vedrørende forslag til lov om ændring

Læs mere

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning Danske Vandværker Praktiske spørgsmål vi modtog Hvem har ansvaret for beskyttelse af forbrugernes persondata? Er medlemslister i ringbindsmapper

Læs mere

CVR-nr. og kontaktoplysninger (adresse, hjemmeside, telefonnummer og )

CVR-nr. og kontaktoplysninger (adresse, hjemmeside, telefonnummer og  ) Fortegnelse Dataansvarlig - ConEx Fortegnelse over behandlingsaktiviteter Dataansvarlig Formål (-ene) Kategorierne af registrerede og kategorierne af personoplysningerne Virksomhedens navn, CVR-nr. og

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Danmark Att.: sum@sum.dk med kopi til cea@sum.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 A N P E @

Læs mere

Retsudvalget L 192 Bilag 6 Offentligt

Retsudvalget L 192 Bilag 6 Offentligt Retsudvalget 2016-17 L 192 Bilag 6 Offentligt I det følgende redegøres der for forslagets forhold til grundlovens 73 om ekspropriation (pkt. 2.1), EMRK artikel 6 om retten til en retfærdig rettergang (pkt.

Læs mere

IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø. jahs@itst.dk

IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø. jahs@itst.dk IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø Sendt til: hvs@itst.dk og jahs@itst.dk 17. marts 2011 Vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om krav til information og samtykke ved lagring

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK FOR AXIS

PERSONDATAPOLITIK FOR AXIS PERSONDATAPOLITIK FOR AXIS 1. Generelt 1.1. Denne Persondatapolitik er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler om dig, enten som led i et medlems-/ eller bidragyderforhold

Læs mere

Vejledning om videregivelse. af personoplysninger til brug for forskning og statistik

Vejledning om videregivelse. af personoplysninger til brug for forskning og statistik Vejledning om videregivelse af personoplysninger til brug for forskning og statistik 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund 2. Definitioner 2.1. Personoplysning 2.2. Anonymiseret personoplysning (i persondatalovens

Læs mere

INTERN HR PERSONDATAPOLITIK FOR LIONS MD106. Nærværende gælder for MD 106, dvs. alle ansatte og medlemmer i Lions MD 106.

INTERN HR PERSONDATAPOLITIK FOR LIONS MD106. Nærværende gælder for MD 106, dvs. alle ansatte og medlemmer i Lions MD 106. INTERN HR PERSONDATAPOLITIK FOR LIONS MD106 Nærværende gælder for MD 106, dvs. alle ansatte og medlemmer i Lions MD 106. INDHOLDSFO RTEGNELSE: Generelt 3 2 Definitioner 3 3 Formål med Behandlingen af dine

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALER MELLEM ESBJERG KOMMUNE OG LEVERANDØRER. Tekst, der er sat i [ ] og markeret med grøn angiver, at Leverandøren skal forholde

DATABEHANDLERAFTALER MELLEM ESBJERG KOMMUNE OG LEVERANDØRER. Tekst, der er sat i [ ] og markeret med grøn angiver, at Leverandøren skal forholde DATABEHANDLERAFTALER MELLEM ESBJERG KOMMUNE OG LEVERANDØRER Vejledning til brug af skabelonen Tekst, der er sat i [ ] og markeret med grøn angiver, at Leverandøren skal forholde sig til indholdet evt.

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK FOR HOLMSBORG SOMMERLEJRE

PERSONDATAPOLITIK FOR HOLMSBORG SOMMERLEJRE PERSONDATAPOLITIK FOR HOLMSBORG SOMMERLEJRE 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, du giver til os, og/eller vi indsamler om dig, enten som led i et

Læs mere

Oplysning om behandling af personoplysninger om dig i medfør af databeskyttelsesforordningen artikel 13.

Oplysning om behandling af personoplysninger om dig i medfør af databeskyttelsesforordningen artikel 13. Oplysning om behandling af personoplysninger om dig i medfør af databeskyttelsesforordningen artikel 13. Du har rettet henvendelse til Den danske Design- og Håndsværksefterskole I den forbindelse skal

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Kopi til og

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Kopi til  og Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark jm@jm.dk Kopi til hll@jm.dk, mor@jm.dk og cfu@jm.dk. W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø B E N H A V N K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8

Læs mere

Almindelig viden om persondataforordningen

Almindelig viden om persondataforordningen Almindelig viden om persondataforordningen Hvad er persondata? En Personoplysning er enhver form for information om en identificeret eller identificerbar fysisk person ( den registrerede ). Dette gælder

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark med kopi til

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark   med kopi til Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Danmark E-mail: sum@sum.dk med kopi til lepo@sum.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I

Læs mere

Surftown A/S. Regionsgolf-Danmark DATABEHANDLERAFTALE. Databehandleraftalen foreligger mellem. Regionsgolf-Danmark.

Surftown A/S. Regionsgolf-Danmark DATABEHANDLERAFTALE. Databehandleraftalen foreligger mellem. Regionsgolf-Danmark. Surftown A/S Regionsgolf-Danmark 08-05-2018 DATABEHANDLERAFTALE Databehandleraftalen foreligger mellem Regionsgolf-Danmark Michael Hansen Søndermarkvej, 60 4200 Slagelse CVR. nr. 34759316 (i det følgende

Læs mere

Vedr.: Høring over omarbejdet forslag til ændring af Eurodac-forordningen (COM(2012) 254 final)

Vedr.: Høring over omarbejdet forslag til ændring af Eurodac-forordningen (COM(2012) 254 final) Justitsministeriet Det Internationale Kontor ara@jm.dk, lxh@jm.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK

Læs mere

Ny persondataforordning

Ny persondataforordning Ny persondataforordning GUIDE Hvorfor? Ny persondataforordning Den eksisterende persondatalov gennemfører direktiver fra 1995 en tid, som digitaliseringen for længst har overhalet. En ny persondataforordning

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK FOR FRIMENIGHEDEN BROEN

PERSONDATAPOLITIK FOR FRIMENIGHEDEN BROEN PERSONDATAPOLITIK FOR FRIMENIGHEDEN BROEN 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler om dig, enten som led

Læs mere

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale Kontraktbilag 3 Databehandleraftale 1. DATABEHANDLERAFTALENS OMFANG OG FORMÅL Formålet med behandlingen af personoplysninger er overordnet set at drive en iværksætterpilotordning som nærmere fastlagt i

Læs mere

Adgangskontrol på diskoteker

Adgangskontrol på diskoteker Adgangskontrol på diskoteker Brevdato: 20.06.08 Journalnummer: 2008-42-0742 Datatilsynet vender hermed tilbage til sagen om behandling af personoplysninger hos Diskotek Crazy Daisy i Viborg (herefter Crazy

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K. Sendt til: jm@jm.dk

Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K. Sendt til: jm@jm.dk Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Sendt til: jm@jm.dk 12. februar 2010 Vedrørende høring over udkast til forslag til Lov om ændring af lov om tv-overvågning og lov om behandling af

Læs mere

Hvordan er det med datasikkerhed og privacy? Highlights fra persondataloven Århus, d. 14. marts 2017 Erika Wolf, jurist, Sundhedsdatastyrelsen

Hvordan er det med datasikkerhed og privacy? Highlights fra persondataloven Århus, d. 14. marts 2017 Erika Wolf, jurist, Sundhedsdatastyrelsen Hvordan er det med datasikkerhed og privacy? Highlights fra persondataloven Århus, d. 14. marts 2017 Erika Wolf, jurist, Sundhedsdatastyrelsen Hvem er jeg, og hvor kommer jeg fra? Erika Wolf, jurist i

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK FOR FANCONI ANÆMI DANMARK

PERSONDATAPOLITIK FOR FANCONI ANÆMI DANMARK PERSONDATAPOLITIK FOR FANCONI ANÆMI DANMARK 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler om dig, enten som

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK. Indholdsfortegnelse. Kontaktoplysninger ) Generelt om databeskyttelse Gennemsigtighed og samtykke...

PERSONDATAPOLITIK. Indholdsfortegnelse. Kontaktoplysninger ) Generelt om databeskyttelse Gennemsigtighed og samtykke... PERSONDATAPOLITIK Indholdsfortegnelse Kontaktoplysninger... 2 1) Generelt om databeskyttelse... 2 Gennemsigtighed og samtykke... 2 Videregivelse af personoplysninger... 2 2) Registreredes rettigheder...

Læs mere

Lov om Center for Cybersikkerhed

Lov om Center for Cybersikkerhed LOV nr 713 af 25/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 27. marts 2019 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., j.nr. 2013/003214 Senere ændringer til forskriften LOV nr 443 af 08/05/2018

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK FOR Dansk forening for Williams Syndrom

PERSONDATAPOLITIK FOR Dansk forening for Williams Syndrom PERSONDATAPOLITIK FOR Dansk forening for Williams Syndrom 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige af de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler om

Læs mere

Forskelle og ligheder mellem persondataloven, forvaltningsloven og offentlighedsloven

Forskelle og ligheder mellem persondataloven, forvaltningsloven og offentlighedsloven Forskelle og ligheder mellem persondataloven, forvaltningsloven og offentlighedsloven Kommunernes Landsforening Revideret november 2003 Hvem omfatter loven? Den registrerede Parten i en sag, hvori der

Læs mere

PERSONDATAPOLITIK FOR Aniridi Danmark

PERSONDATAPOLITIK FOR Aniridi Danmark PERSONDATAPOLITIK FOR Aniridi Danmark 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler om dig, enten som led i

Læs mere

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt Folketinget Udvalgssekretariatet Christiansborg 1240 København K Sendt til: Birgitte.Toft-Petersen@ft.dk 29. august 2014 Vedrørende høring over beretning

Læs mere

1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og

1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og PERSONDATAPOLITIK FOR Dansk Forening for Tuberøs Sclerose 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og som vi indsamler om dig, enten

Læs mere

Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven.

Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven. 2015-32 Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven. Kommune burde derfor have adskilt sine svar 15. juni 2015 En mand havde en omfattende korrespondance

Læs mere

DanDomain A/S Databehandleraftale. Version: (herefter samlet benævnt "Parterne" og hver for sig "Part")

DanDomain A/S Databehandleraftale. Version: (herefter samlet benævnt Parterne og hver for sig Part) DATABEHANDLERAFTALE Databehandleraftalen foreligger mellem Vilhelm Thomsens plads 1 8900 Randers CVR. nr. 35 58 90 31 (i det følgende betegnet Dataansvarlig ) og DanDomain A/S Normansvej 1 8920 Randers

Læs mere

September Indledning

September Indledning September 2016 Eksempel fra KOMBIT: Vejledning til gennemførelse af indledende overordnet kortlægning af it-løsningers parathed i forhold til efterlevelse af kendte krav i Databeskyttelsesforordningen

Læs mere

Medlemsfastholdelse når medlemsdata, services og kommunikation spiller sammen. - IT-advokatens syn på informationshåndtering i organisationer

Medlemsfastholdelse når medlemsdata, services og kommunikation spiller sammen. - IT-advokatens syn på informationshåndtering i organisationer Advokat Per Mejer ActaAdvokater Medlemsfastholdelse når medlemsdata, services og kommunikation spiller sammen - IT-advokatens syn på informationshåndtering i organisationer 29. oktober 2013 IDA Konferencecenter

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret jm@jm.dk

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret jm@jm.dk Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret jm@jm.dk S T R A N D G A D E 5 6 1 4 0 1 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8 6 9 H S C @ H U M A N R I G H T S. D

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Sendt til: js@skat.dk 4. oktober 2010 Vedrørende høring over forslag til lov om ændring af skattekontrolloven Datatilsynet Borgergade 28, 5.

Læs mere

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE Side 1/9 Aftale om databehandling mellem Kunden og Leverandøren Side 2/9 Vejledning: [Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør således i sin helhed et mindstekrav

Læs mere

EU Persondataforordning GDPR

EU Persondataforordning GDPR EU Persondataforordning GDPR 14. juni 2018 Agenda Persondataforordningen - GDPR Hvad går forordningen grundlæggende ud på og hvorfor? Hvad stiller forordningen af krav til nødvendig indsats? Hvordan sikrer

Læs mere

Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar for visse administrative systemer, som stilles til rådighed af Styrelsen for It og Læring

Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar for visse administrative systemer, som stilles til rådighed af Styrelsen for It og Læring Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar for visse administrative systemer, som stilles til rådighed af Styrelsen for It og Læring 1. Indledning 1.1. Denne cirkulæreskrivelse er udarbejdet af Styrelsen

Læs mere

Persondatapolitik for Ehlers-Danlos Foreningen i Danmark

Persondatapolitik for Ehlers-Danlos Foreningen i Danmark Persondatapolitik for Ehlers-Danlos Foreningen i Danmark 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige af de oplysninger, som du giver til os, og som vi indsamler om dig,

Læs mere

IT-Ansvar God skik og ansvarlighed. Persondataforordningen. Jørgen Granborg

IT-Ansvar God skik og ansvarlighed. Persondataforordningen. Jørgen Granborg IT-Ansvar God skik og ansvarlighed Persondataforordningen Jørgen Granborg Hvem er jeg Direktør i A-Data Bestyrelses formand i DMDD A/S Nasure A/S PLSP A/S Formand for PL-Forum - og hvorfor beskæftiger

Læs mere

Behandling af personoplysninger

Behandling af personoplysninger Klinik for sundhed v/sussan Kayser Sussan Kayser - Algade 33. 3 sal 4000 Roskilde +45 61 70 46 38 sussan.kayser@mail.dk Den 21.05.2018 Behandling af personoplysninger i virksomheden Klinik for sundhed

Læs mere

Anmeldelse af behandlinger der foretages for den offentlige forvaltning.

Anmeldelse af behandlinger der foretages for den offentlige forvaltning. Blankettype: Offentlig forvaltning Journalnummer: Anmeldelse af behandlinger der foretages for den offentlige forvaltning. Bemærk! Hvor andet ikke udtrykkeligt er angivet, vil de oplysninger, der fremgår

Læs mere