VANPÉE & WESTERBERG. Helvar Digidim. intelligent lysstyring med dali

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VANPÉE & WESTERBERG. Helvar Digidim. intelligent lysstyring med dali"

Transkript

1 VANPÉE & WESTERBERG Helvar Digidim intelligent lysstyring med dali

2 Forord Vanpée & Westerberg A/S blev etableret i 1946 og har arbejdet med lysstyring og lysdæmpning, siden det blev muligt at dæmpe på lysrør. Sammen med vores samarbejdspartnere er vi i dag blandt de førende inden for såvel energibesparende som arkitektonisk lysstyring. Kravene til god og effektiv lysstyring er stadigt stigende, uanset om der er tale om nybygning eller renovering. Krav, der oftest handler om energibesparelse, fordi vi skal tænke på miljøet og energibesparelser på driften af hensyn til økonomien. Men for at opnå den bedste besparelse er man nødt til at se på anlægget og driften over en længere periode. Anlægget skal være forberedt til de nye lyskildetyper og være så fleksibelt opbygget, at hvis brugen af bygningen ændrer sig, skal lysinstallationen hurtigt og billigt kunne tilpasses. Vi har fundet den perfekte løsning - vi kalder den Digidim. Denne håndbog er tænkt som et værktøj til dig, der arbejder med sådanne projekter. Uanset om du er rådgiver, installatør, bygherre eller slutbruger er det vigtigt, at installationen gennemtænkes og planlægges, samt at brugsmønster og behov afdækkes, ligesom entrepriserne fordeles, før projekteringen er færdig. Vi kender problemerne lige fra planlægning til programmering og test, og har gennem årene uddannet og vejledt både planlæggere, installatører og slutbrugere i alt lige fra projektering til idriftsætning. Denne ekspertise vil vi gerne dele med vores samarbejdspartnere, så vi kan levere gode og funktionelle løsninger til glæde for alle. God fornøjelse. Lars Haslund Neerskov 2.

3 Indholdsfortegnelse Side Forord 2 Strategier for regulering og styring 4 Kapitel 1 - Baggrund for valg af lysstyring Baggrunden for at vælge lysstyring 5 Konklusion 6 Muligheder 6 Hvad er DALI 7 Et Digidim subnet er en DALI-bus 7 Generel systembeskrivelse 8 DALI komponenter fra andre fabrikanter 8 Energi og driftsomkostninger 9 Sensorer skal placeres rigtigt 10 Konstantlysregulering 10 Persondetektering 11 idim - intelligent styring i armaturet 12 Kapitel 2 - Installation Installationsprincipper 14 Projektering 15 Installationsprincip med Digidim og router fra Helvar 15 Bevar overblikket 16 Før programmering 17 Planlægning 17 Afprøvning af lysstyringen 18 Inden funktionsafprøvningen 18 Funktionsafprøvningen 18 Dokumentation 19 Entreprisegrænseskema 19 Kapitel 3 - Ibrugtagning Vedligeholdelse af anlægget 21 Den teknologiske udvikling 21 Instruktion af brugeren 21 Konstantlyssensorer 22 PIR-sensorer 22 Akustiske detektorer 23 Spørg ind til anlægget 24 Eksempler på funktionsbeskrivelser 25 Mødelokalet 25 Cellekontor 26 Storrumskontor 27 Gang 28 Trappeopgang 29 Produktoversigt 30 3.

4 Strategier for regulering og styring Det overordnede mål med lysstyring er at undgå, at der bruges mere energi på kunstigt lys end højst nødvendigt. Samtidig skal anlægget være brugervenligt. Funktionen kan være manuel eller automatisk, men er ofte en kombination. Generelt betragtet skal det naturligvis altid kunne betale sig at etablere et belysningsanlæg med lysstyring. Installationen skal være nem og fleksibel med få omkostninger til arbejdstimer og kort tilbagebetalingstid til følge. Denne bog giver dig et bud på en løsning, der kan betale sig. Vi anbefaler derfor: Lyset skal tændes manuelt og kunne dæmpes/slukkes manuelt. Glemmer man at slukke lyset, vil automatikken gribe ind og slukke lyset. Dæmp lyset før det slukkes. Det øger komforten, energibesparelsen og levetiden. Dæmp lyset automatisk, når der er tilstrækkeligt dagslys. Du kan spare op til 70%. Se på kvaliteten af komponenterne: Billige materialer bliver ofte dyrere i længden, da installationsomkostningerne forhøjes. Vælg en leverandør, der kan programmere, servicere og har erfaring. Undgå decentrale styrebokse. De er dyre at installere og besværlige at servicere. Alle DALI enheder skal kunne kommunikere med hinanden. Stil krav til fremtidssikring og serviceaftaler. Stil krav til at leverandøren kan fjernopkoble sig på anlægget. 4.

5 Kapitel 1 - Baggrund for valg af lysstyring Baggrunden for at vælge lysstyring Energibesparelse - økonomisk og miljømæssigt Fleksibilitet for den enkelte bruger Komfort Simpel installation Et af kravene til et moderne belysningsanlæg er fleksibilitet, både for brugeren i dag, men også for brugeren i morgen. Det opnås på en enkel måde med Digidim. I et Helvar Digidim system er der i el-tavlen placeret en router, og alle armaturer er forsynet med DALI forkoblinger. Spændingsforsyningen går direkte fra tavlen i ét kabel, der indeholder både forsyningsspænding og DALI bus. Alle tryk og sensorer er tilkoblet DALI bussen direkte i lampestederne. Da alle armaturer, tryk og sensorer har én adresse og er genkendt af routeren, kan alle enheder frit kommunikere med hinanden, uanset hvor i bygningen, de er placeret. Det har den fordel, at såfremt lokalet senere skal ændres, vil det ikke betyde indgreb i kabelinstallationen. Multisensoren i loftet, der regulerer lyset efter dagslysindfaldet, har indbygget PIR sensor og IR modtager, såfremt der ønskes brug af fjernbetjening. Trykket ved døren kan bruges til at tænde og slukke lyset med, ligesom det kan styre lyset i flere scenarier, hvis dette ønskes. Vi anbefaler, at lyset programmeres således, at lyset skal tændes manuelt og kan slukkes manuelt. Såfremt man forlader lokalet og glemmer at slukke lyset, vil lyset efter ca. 2 min. dæmpe ned til et minimum. Hvis lokalet står ubenyttet i en forudbestemt tidsperiode, vil lyset automatisk slukke. Lyset på gangen skal ikke slukke, før alle kontorer er forladt. Tidligere krævede blot en mindre ændring i bygningens brugermønster, at belysningsanlægget måtte omlægges, og ny installation skulle trækkes. Med Digidim kan belysningsanlægget omlægges, skillevægge flyttes eller fjernes, uden at installationen skal ændres. Ændringen foretages digitalt. Gammeldags installation med analoge styreenheder, digitale kontrolbokse eller andre styrebokse placeret rundt om i bygningen ødelægger fleksibiliteten, fordyrer installationsomkostningerne og er svære at ændre på, når brugermønsteret ændres. Projektering og installation med Digidim og DALI kræver kun, at den projekterende og installatøren er præcise med kravspecifikation, funktionsbeskrivelse, dokumentation og med udførelsen af installationen. På den måde spares der megen tid og dermed penge. I en veludført Digidim installation er der ca. 30% færre kabler. Grundprincipperne i kabelføring til Digidim findes på side 8. Da alle armaturer og tryk i et Digidim system er programmerbare og tilgængelige via DALI bussen, kan ikke alene hvert enkelt rum, men også hvert enkelt armatur adresseres individuelt, uanset om det regulerer efter dagslyset eller tænder og slukker i takt med rummets brugsmønster eller begge dele. Med Digidim kan du overalt i bygningen komme i kontakt med hver enkelt DALI armatur og hver enkelt tryk/pir, uanset hvor disse er monteret. 5.

6 Kapitel 1 - Baggrund for valg af lysstyring Et eksempel på individuel adressering af DALI armaturerne kunne være et kontorhus, hvor lyset først slukker på gangen og i receptionen, når sidste kontor er forladt. En anden model kunne være, at lyset på gangen dæmpes i stedet for at slukke, hvis der stadig er personer til stede på kontoret. Konklusion: Digidim systemet fra Helvar er unikt, da alle enheder kommunikerer med hinanden. Modulopbyggede systemer kommunikerer kun med enheder i det enkelte modul. Digidim kommunikerer med alle enheder og altid via den enkelte komponents DALI adresse, hvilket også er grunden til, at kabelføringen bliver meget simpel. Digidim kommunikerer altid med den enkelte komponents DALI adresse Du kan sammenligne det med et system, hvor hver enkelt besked kun sendes til de adressater, der er defineret i adressefeltet. På samme måde kan hver enkelt armatur individuelt adresseres via Digidim. Ændringer i bygningen som f.eks. flytning af skillevægge eller ændring af indretningen, vil derfor ikke kræve indgreb i kabelføringen. Det skal blot programmeres. Muligheder Med en Digidim løsning og DALI forkoblinger i armaturerne er der to signifikante fordele: Den ene er den nemme og tidsbesparende installation med lave installationsomkostninger. Den anden er et fleksibelt system, der indretter sig efter brugernes behov og ikke omvendt. Et belysningsanlæg skal aldrig diktere en adfærd på en arbejdsplads, men skal følge en forudbestemt arbejdsadfærd og dermed indrette sig efter den fornødne komfort. Følgende muligheder og fordele kan opnås med DALI forkoblinger og Digidim fra Helvar: Simpel fortrådning. Styring af alle enheder individuelt eller i grupper. Simulering af styringen. 2-vejs kommunikation mellem forkobling og centralstyring. Automatisk søgefunktion efter nye enheder. Simpel gruppering. Logaritmisk dæmpning tilpasset øjet. Systemet kan programmeres, så det afpasses en arbejdsplads' individuelle rutiner. Justering af reguleringsområder (f.eks. kan der programmeres et max-niveau). Fading (reguleringshastighed kan justeres). Identifikation af enhederne (type, størrelse m.m.). Ingen behov for kontaktor og relæ i installationen. Ingen samlebokse over loftet. 6.

7 Kapitel 1 - Baggrund for valg af lysstyring Hvad er DALI? Digital Addressable Lighting Interface. DALI er en international standard, der sikrer, at forkoblinger af forskelligt fabrikat kan kommunikere sammen. Helvars DALI system tager udgangspunkt i en programmerbar enhed kaldet en router. Via to ledninger (en bus-forbindelse) sikrer routeren DALI kommunikation mellem alle DALI enheder i bygningen. Det betyder, at styresystemet er fleksibelt uden decentrale styrebokse. Vi kalder det Digidim. Kommunikation med og installation af bussen er simpel og driftsikker. DALI er et system, hvor hver enhed har en adresse og derfor kan styres individuelt. DALI enheder har egen adresse, kan reguleres, tændes og slukkes individuelt. Digidim enheder har egen adresse og kan reguleres, tændes og slukkes individuelt, uanset hvor de sidder, og hvilken bus de sidder på. Grundprincipperne i kabelføring til Digidim findes på side 8. Et Digidim subnet er én DALI-bus Hvert subnet består af: Maks. 64 enheder. Maks. 250 ma. Det er god praksis at have en god margin til både adresser og strømforbruget, således at der er plads til, at anlægget senere kan udvides - regn med 10-20%. Hvert subnet føres til en router, der kan håndtere 2 subnets. Routerne forbindes indbyrdes via en switch. Switchene forbindes internt via et cat5 kabel. Således hænger hele huset sammen, og alle enheder kan kommunikere sammen. Digidim løser problemerne med: Kabelgrupper der er dyre og svære at overskue for montøren. Decentrale styrenheder over nedhængte lofter, der fordyrer installationen og er nærmest umulige at fejlfinde på. Andre fordele med Digidim Ændring af ruminddelingen under byggerier kræver ikke ændring i kablingen. Klar og enkel kabelføring - 230V forsyning og DALI bus i samme kabel. (5x1,5mm²). Minimal risiko for fejlfortrådning. Hurtig og billig installation. 7.

8 Kapitel 1 - Baggrund for valg af lysstyring Generel systembeskrivelse Definition iflg. IEC Driftspændingen på bussen er ca. 16V. Maksimum strømforbrug på et subnet er 250mA. Maksimum antal enheder per subnet er 64 enheder. 2-vejs kommunikation (DALI forkoblingerne melder tilbage). DALI bussen skal fremføres med 230V isoleret ledning. For at opnå maksimal ledningslængde på 300 m skal der bruges 1,5 mm². Forkoblingerne i armaturerne kan tilsluttes forskellige faser, da DALI er separeret. Der stilles ingen krav til DALI bussens topologi (brug dog ikke ringforbindelser). Der er ikke krav til polaritet. Reguleringsområde fra 0-100% (forkoblinger har ofte et minimum på 1%). Fadetime - justering af reguleringshastighed er mulig. Ved fejl på DALI bussen kan lyset programmeres til et forudindstillet niveau. Hver forkobling har mulighed for at lagre op til 128 niveauer. Opkobling til BMS via TCP/IP. Nemt at programmere. Helvar Routere lagrer programmering og navngivning i intern hukommelse. Nye komponenter kan tilsluttes DALI bussen hvor som helst. DALI komponenter fra andre fabrikanter DALI-standarden sikrer, at man kan vælge forkoblinger fra forskellige fabrikanter. Det vil med andre ord sige, at man frit kan vælge armaturer fra forskellige leverandører, blot disse armaturer kan udstyres med DALI forkoblinger. Derimod kan man ikke blande fabrikaterne på styringssiden. Dette skyldes en forskellig filosofi hos fabrikanterne, når det gælder styringsprincipper. Helvars Digidim system har ingen styrebokse under loftet. Alle komponenter er samlet i tavlen. Helvars Digidim system til DALI styring er udviklet og optimeret til belysningsanlæg Digidim fokuserer på optimering af installationsomkostningerne og fleksibiliteten. Helvar har til Digidim valgt at bruge en router, der udnytter DALI fuldt ud med alle de fordele, som DALI protokollen tilbyder, herunder ikke mindst den meget enkle kabling. 8.

9 Kapitel 1 - Baggrund for valg af lysstyring Energi og driftsomkostninger At spare energi er en væsentlig årsag til at vælge lysstyring. Center for Energibesparelser (tidligere Elsparefonden) har således gennem flere år forsøgt at synliggøre det store potentiale for energibesparelser, der ligger i at vælge en god lysstyring, der er tilpasset både rumtype og brugermønster. Ved et kig på følgende eksempler viser vi, hvordan et typisk brugermønster og deraf følgende besparelse ser ud. Et eksempel: Gangareal på en skole: Uden automatik Med PIR (on/off) Med PIR on/off og dæmp) 100% forbrug 50% besparelse 64% besparelse Med PIR (on/off) Lyset på gangarealet tænder, når det ringer til frikvarter. Efter 10 min. ringer det ind, PIRsensoren tæller ned og slukker lyset efter 20 min. Lyset har brændt 10 min min. = 30 min. ud af en time. Det giver 50% besparelse. Med PIR (on/off og dæmp) Lyset på gangarealet tænder, når det ringer til frikvarter. Efter 10 min. ringer det ind, PIRsensoren tæller ned og dæmper lyset efter 2 min. Lyset brænder nu neddæmpet til 5% resten af timen, hvilket giver 85% besparelse. Lyset har brændt 12 min. på 100 % + 48 min. neddæmpet. Det giver 64% besparelse. 9.

10 Kapitel 1 - Baggrund for valg af lysstyring Sensorer skal placeres rigtigt For alle automatiksystemer gælder det, at placeringen af sensorer har en afgørende betydning. Placeringen bør tilpasses hvert enkelt lokale. Det er ikke muligt at give en generel vejledning i placeringen af sensorer og detektorer, da mange faktorer i rummet spiller ind, men de retningslinier, vi anbefaler, kan læses i de følgende afsnit. Konstantlysregulering (ærlig lysstyring) Konstantlysregulering med Digidim fra Helvar kræver en loftmonteret multisensor. Multisensoren har 3 funktioner: Lyssensor, PIR-sensor og IR-modtager. Lyssensoren kigger lodret ned i en vinkel på enten 40 eller 100 og måler det reflekterede lys på den overflade, den ser. Multisensoren regulerer lyset ind efter disse målinger. Multisensoren kræver korrekt placering og skal se ned på den flade, der er referencefladen. Denne flade bør være placeret i rummet således, at den belyses af en lige blanding af dagslys og kunstigt lys (referencefladen kan være et skrivebord). Generelt kan man derfor sige at: Multisensoren ikke skal så tæt på vinduet, at den udsættes for direkte sollys. Sensoren skal placeres således, at skinnende flader ikke reflekterer sollyset op på sensoren. Belysningsarmaturer ikke må lyse direkte op i sensoren. Med Digidim kan rummet opdeles i flere zoner med individuelle lysniveauer, således at der kan tages hensyn til evt. mørke kroge m.m. PIR-sensoren detekterer på en overflade, der er ca. 3x4,5 m ved placering i 3 meters højde. Ved montering af flere multisensorer i samme rum, vil disse automatisk kommunikere med hinanden, således at lyset først slukker, når den sidste multisensor ikke registrerer bevægelse. 10.

11 Kapitel 1 - Baggrund for valg af lysstyring Multisensoren har også en "dæmp før sluk" funktion, der optimerer energibesparelse og komfort. Multisensoren kan eventuelt suppleres med en langtrækkende PIR eller en akustisk detektor. IR-modtageren skal have frit udsyn til IR-håndsenderen og afdække en radius på ca. 7 m. Persondetektering Persondetektering er en vigtig del af et belysningsanlæg med lysstyring, fordi man derved undgår, at et ubemandet rum belyses unødvendigt. Valg af PIR-sensoren er også vigtig. Vælger man en lavkvalitet PIR-sensor, kræver det store bevægelser, for at få sensoren til at reagere. Samtidig skal der også monteres mange sensorer for at sikre god dækning, hvilket medfører dyre installationsomkostninger. Vores erfaring viser, at en højkvalitets PIR giver den billigste løsning. Ved at vælge en PIR-sensor i god kvalitet med en udskiftelig linse, der kan tilpasses det aktuelle rum, vil man kunne reducere antallet af PIR-sensorer betydeligt. Vi henviser til vores "Håndbog i persondetektering" eller til Eksempel på sportshal, der kan afdækkes med blot 2 kvalitets PIR. 11.

12 Kapitel 1 - Baggrund for valg af lysstyring idim - intelligent styring i armaturet idim er et alternativ til foranstående installationer. Når man vælger idim, leveres armaturerne monteret med komponenterne, hvilket sparer installationsomkostningerne. idim har unikke funktioner, som ingen andre i markedet kan tilbyde, og er alligevel fuldt kompatibel med DALI-standarden. Det er en kompakt armaturbaseret lysstyringsløsning beregnet til mindre applikationer. idim består af komponenterne idim Sense, IDim Solo og EL-iDim forkobling. Sammen med idim fjernbetjening kan ethvert armatur indstilles og hermed opnås optimal og energirigtig belysning. idim Sense Denne geniale DALI sensor har adskillige funktioner i et meget kompakt design. Den har 6 forprogrammerede funktioner til forskellige rumtyper. Den har PIR, CL (Konstantlys sensor), IR (Infrarød modtager) samt en simpel drejelig indstillingsvælger. idim Solo Er et kompakt og 2-kanals DALI modul, der monteres i armaturet. Det er en kraftfuld enhed, som giver mulighed for styring af op til 40 armaturer. idim kan benyttes som stand-alone eller i et DALI-baseret belysningssystem. idim Fjernbetjening idim konceptet er et forprogrammeret belysningssystem, men det kan undertiden være nødvendigt at skulle kontrollere eller justere manuelt. idim Fjernbetjening giver mulighed for overstyring og simple omprogrammeringer. EL-iDim forkobling EL-iDIm serien tilbyder de laveste tab i forkoblingen, maksimum levetid og reducerede TCO (Total Cost of Ownership). EL-iDim spoler kan styres af DALI eller switch control, begge som stand-alone applikationer eller som en del af et større DALI bus-baseret belysningssystem. 12.

13 Kapitel 1 - Baggrund for valg af lysstyring Sådan virker idim Det er let og hurtigt at montere idim i armaturet. Til idim Solo Til idim Sense Vælg funktionen 1. Klik idim Sense i armaturet 2. Klik idim Sense kablet ind i idim Solo enheden 3. Drej idim Sense indstillingsvælgeren og vælg den rigtige funktion. Passiv Infrarød Sensor (PIR) er en tilstedeværelsessensor, som reagerer på bevægelser. Hver funktion har som standard forudindstillinger, som kan justeres, hvis det er nødvendigt. En clip-on PIR begrænser sikrer det korrekte dækningsareal. PIR walk-in test kan hurtigt teste den korrekte funktionalitet. Konstantlyssensor (CL) regulerer det kunstige lys efter det indkommende dagslys. Det fastsatte forudindstillede lysniveau holdes konstant, og det kunstige lys neddæmpes i takt med, at dagslysindfaldet stiger. Infrarød modtager (IR) i idim Sense giver mulighed for avanceret programmering, manuel brugerkontrol, test funktioner og personlige indstillingsmuligheder. Fast Lys (FL) holder lyset på et fastsat lysniveau. Om nødvendigt kan det fastsatte lysniveau justeres manuelt. Når der ikke længere konstateres tilstedeværelse, vil lyset automatisk slukke efter en fastsat tid. Netværksmuligheder De DALI kompatible idim komponenter kan integreres i større belysningssystemer. Den nemme kabling og forbindelsesmulighederne kan forbinde idim Sense og EL-iDim forkobling til Helvar Imagine 920 og Digidim 910 Router systemer. 13.

14 Kapitel 2 - Installation Installationsprincipper Digidim konstantlyssensor placeres i rummet og registrerer belysningsniveauet på skrivebordet. Denne metode tager både højde for det indkomne dagslys samt for rummets kunstige lys, og er den bedste løsning, fordi den indretter sig efter de aktuelle omgivelser. Konstantlysregulering tager højde for ændringer i rummet såsom: Nedgang i lysrørenes lysudbytte grundet alder. Tilsmudsning af armaturerne. Ændring af indretning, herunder også ændring af væggenes farver. Arbejdslamper m.m. Dagslyssensorer, der placeres ved vinduet og måler det indfaldne lys gennem vinduet, vil ikke tage højde for de ovenstående punkter Ifølge DS og skal en armaturleverandør ved projektering af et belysningsanlæg tage højde for: Nedgang i lysrørenes lysudbytte. Tilsmudsning af armaturerne. Indregning af en sikkerhedsmargin (overdimensionering). Derfor er et nyt belysningsanlæg altid overdimensioneret. Denne overdimensionering vil en konstantlyssensor kompensere for, hvilket ofte giver en besparelse på over 20% ½ år 1 år 1½ år 2 år ½ år 1 år 1½ år 2 år

15 Kapitel 2 - Installation Projektering Der er mange penge at spare på installationsomkostningerne, hvis man planlægger projektet detaljeret fra starten. F.eks. har erfaring med Digidim fra Helvar givet eksempler på helt op til 50% besparelse på installationsomkostningerne. Installationsprincip med Digidim og router fra Helvar Routeren placeres i forsyningstavlen sammen med HPFI afbryder og automatsikringerne. Herfra føres et 5x1,5 mm² installationskabel til styring og forsyning frem til max. 20 belysningsarmaturer (vi kalder det en linje). Installationen kan udføres som traditionel installation eller via 5-polede stikforbindelser. I tavlen forbindes L, N og J til forsyningen. De 2 DALI ledere afsættes derefter i en opmærket klemrække. Når automatsikringen sluttes til, brænder lyset 100% og kan derfor bruges til byggepladsbelysning samtidig med, at rørene brændes ind. Samtidig vil eventuelt defekte armaturer og lyskilder kunne skiftes, før programmering påbegyndes. Ved at vælge max. 20 forkoblinger pr. linje vil der ikke opstå problemer med hverken forkoblingernes store startstrøm eller den afledningsstrøm, de elektroniske forkoblinger har. Tilledning 5-polet 15.

16 Kapitel 2 - Installation Før der skal programmeres, samles DALI-bussen fra de enkelte linjer til et subnet. Husk at kontrollere: At grænserne for antal enheder ikke overskrides (64 enheder). At maks.-strømmen ikke overskrides (250mA). Det samlede subnet forbindes til en router. (En router har 2 subnet). Routerne forbindes indbyrdes via en standard edb-switch. Nu kan programmeringen påbegyndes. Bevar overblikket 910 Digidim Router (OPC link) (OPC) Internet DALI DALI Ethernet esigner Software Ethernet (LCD TouchPanel) 910 Digidim Router DALI DALI Ethernet 910 Digidim Router 1xx/2xx 312 EL-si EL-si EL-si 458/CTR M8 458/DIM M8 DALI DALI 910 Digidim Router EL-si EL-si DALI DALI EL-si 1xx/2xx 1xx/2xx 1xx/2xx 16.

17 Kapitel 2 - Installation Med foranstående installationsprincip er alle DALI fordele optimeret: Kabeltræk er minimeret. Fejlforbindelser er minimeret. Ændringer og udvidelsesmuligheder er optimeret. Fejlfinding er forenklet. Arbejdstiden ude i installationen er minimeret. Gene af og fra andre håndværkere er ligeledes minimeret. Før programmering Før programmøren tilkaldes, skal følgende være kontrolleret: At alle armaturer lyser. At der er bus frem til alle armaturer og enheder. At ingen subnet er overbelastede. At alle armaturer er i drift og reagerer f.eks. på et potentiometer. At alle routere er koblet sammen, og netværkskablerne er kontrollerede. Planlægning Digidim gør det nemt at projektere. Digidim kræver et minimum af kabelføring og er derfor hurtigt at installere og nemt at overskue for installatøren. Den rådgivende ingeniør behøver ikke tage specielle forbehold ved tidsplanlægningen, da installatøren ikke skal montere og indregulere styrebokse rundt omkring i bygningen. Digidim-systemet består af belysningsarmaturer, sensorer og tryk i lokalerne samt en router i tavlerummet. 17.

18 Kapitel 2 - Installation Den rådgivende ingeniør bør kontrollere nedenstående 7 punkter under projektering: Er der bus med rundt til alle enheder? Er de maksimale ledningslængder overholdt? Er der anvendt korrekt kabel? Er antallet af enheder og maks. ma på bussen overholdt? Er alle armaturerne navngivet? Er alle sensorer og detektorer placeret korrekt? Er ønskede lysniveauer beskrevet, og hvor skal de måles? Programmeringen kan opdeles i 3 faser Opstart af anlægget og identificering og navngivning af alle enheder. Gruppering og programmering iht. kundens ønsker. Energioptimering og indregulering af de enkelte lokaler iht. specificerede krav. Afprøvning af lysstyringen For at kunne opnå et godt belysningsmiljø og et lavt energiforbrug i en bygning er det en forudsætning, at automatikken til styringen af belysningen fungerer korrekt. Derfor bør lysstyringen afprøves både under installationen, når den er færdig og med jævne mellemrum i dens levetid. I en byggesag er den endelige afprøvning af lysstyringen en del af kvalitetssikringen. I forbindelse med afleveringen skal det eftervises, at anlægget er udført og fungerer i overensstemmelse med det, der er anført i funktionsbeskrivelsen. Ved afprøvningen udfyldes den kolonne i funktionsskemaet, hvori der står "test". Tilbage er nu kun at udfylde dokumenterne med funktionsbeskrivelse, endelig test og dokumentation, for at lysstyringen fungerer som bestilt. Inden funktionsafprøvningen Inden funktionsafprøvningen forudsættes det, at de enkelte rum er kontrollerede og godkendte mht. placering og valg af forkoblinger i belysningsarmaturer og lysstyring. Disse skal desuden være korrekt forbundne, og såvel kabel som forbindelser skal være kontrollerede. Endelig forudsættes det, at kontakter for tænd/sluk/dæmp er kontrollerede og godkendte, ligesom der skal være mulighed for at tilkoble en computer til programmering. Funktionsafprøvningen Afprøvningen bør foretages af installatøren i overværelse af tilsynsførende og/eller det kommende driftspersonale. Efter afprøvningen, som foretages på grundlag af funktionsskemaet, kan skemaet eventuelt underskrives og bruges som endelig dokumentation. Hvis der aftales ændringer under funktionsafprøvningen, skal disse tilrettes i funktionsskemaet, således at dette altid er opdateret. Såfremt der ønskes en serviceaftale kombineret med en energioptimeringsaftale med Vanpée & Westerberg A/S, er det vigtigt, at der foreligger en opdateret funktionsafprøvning, som kan danne grundlag for aftalen og dens omfang. 18.

19 Kapitel 2 - Installation Dokumentation Når anlægget er færdigprogrammeret og indreguleret, og brugeren er blevet instrueret, betragter vi vores arbejde som afsluttet. I forbindelse med denne afslutning, kan vi give følgende dokumentation: Datablade på de komponenter, der er installeret (leveres på CD-rom). Kopi af programmeringsfil (leveres på CD-rom) (Vi gør opmærksom på, at for at kunne læse denne fil kræver det, at brugeren er i besiddelse af "Helvar Designer software"). Man vil altid kunne finde relevant opdateret information på Vi gør opmærksom på, at vi kan tilbyde: Programmering og idriftsætning. Servicekontrakt. Energioptimeringsaftale. Lighting Systems Components P e o p l e I n n o v a t i o n s S o l u t i o n s Entreprisegrænseskema Når der arbejdes med lysstyring, er der forskellige valg og arbejdsopgaver, som skal gennemtænkes i forbindelse med projektet. Det kan være svært at overskue, hvem der skal løse de forskellige opgaver, hvis ikke der på forhånd er lavet en samlet plan over ansvarsfordelingen. Vi anbefaler derfor, at der udarbejdes en køreplan for projektet, hvor den/de ansvarlige har overblikket over projektets samlede forløb. På næste side ses forslag til entreprisegrænseskema, som beskriver en væsentlig del af de opgaver, der skal tages stilling til, og hvem der har ansvaret for, at de bliver udført. 19.

20 Kapitel 2 - Installation Opgave Ansvar Bygherre/arkitekt Armaturleverandør Rådg. ingeniør Installatør Programmør Vanpée & Westerberg Plantegninger Beskrivelse af rumtyper Møbelplan Fastlæggelse af belysningskrav Fastlæggelse af belysningsniveau Valg af armatur og forkoblinger Fastlæggelse af armaturplacering Dimensionering af belysningssystem Fastlæggelse af sensor placering Beregning af systemforbrug Krav til kommunikation til anden automatik Fastlæggelse af føringsveje Funktionsbeskrivelse Placering af komponenter Hovedstrømsskema Kredsskema for lysstyring Liste over indstillingsværdier Kontrol af placering af komponenter El-arbejde kabelføring Levering af belysningsarmaturer Kontrol og dokumentation af el-installationen Funktionsafprøvning Indregulering af sensorer & detektorer Identificering af lysstyringskomponenter Programmering og indregulering af lyset Energioptimering og instruktion af bruger Kontrol og aflevering, iht. funktionsskema Servicekontrakt 20.

21 Kapitel 3 - Ibrugtagning Vedligeholdelse af anlægget Det kan være svært for brugeren at forstå og bruge lysstyringssystemerne rigtigt. Slutbrugeren er ofte ikke blevet informeret om anlæggets funktioner og fordele, før den dag, det tages i brug. HUSK! Anlægget kan ikke endeligt reguleres, før alle møbler og inventar er placeret. Derfor er det vigtigt at forberede brugeren på, at endelig regulering først foretages, når indflytning er færdiggjort. I projektet skal der derfor afsættes tid til regulering og undervisning i brug af anlægget. Vanpée & Westerberg kan som ekstra ydelser tilbyde: Før-programmeringskontrol. Identificering. Programmering. Energioptimering. Undervisning af slutbruger. Serviceaftale. Ved at styre armaturerne individuelt fra en router eller en lysdæmper, der optimerer belysningsniveauer og brændetiderne, vil man, udover energi, også spare drifttimer og dermed slitage på lysrør mm. Denne yderligere besparelse indregner vi normalt ikke i vores økonomiberegninger. Reguleringssystemer og lysstyring reagerer på de aktuelle parametre på det sted, hvor man måler lysniveauet og registrerer bevægelse. Hvis lokaliteterne ændrer sig, eller der bliver flyttet rundt på arbejdspladser og inventar, vil lysstyringen ikke længere virke optimalt, hvilket vil medføre manglende besparelse. Vi anbefaler derfor, at man indgår en serviceaftale med Vanpée & Westerberg. Serviceaftalen kan kombineres med en energioptimeringsaftale, hvor belysningssystemet én gang om året opdateres, og lokaliteterne gennemgås med henblik på at optimere energiforbruget. Den teknologiske udvikling I forbindelse med en energioptimeringsaftale vil man også løbende blive orienteret om den teknologiske udvikling på området for at kunne være på forkant med energioptimering og belysningskomfort. Helvar Router er en minicomputer, der løbende kan optimeres til den nyeste teknologi. En del af en serviceaftale/energioptimeringsaftale er endvidere, at alt software opdateres. Instruktion af brugeren Erfaringen viser, at tilfredsheden med lysstyring afhænger af, om kunden oplever det færdige belysningsanlæg som velfungerende samt let at forstå og betjene. I dagligdagen har brugeren kun kontakt med en lille del af den samlede styring, nemlig: PIR-sensoren, der tænder og slukker lyset. Konstantlyssensoren, der regulerer belysningsniveauet. 21.

22 Kapitel 3 - Ibrugtagning I det følgende viser vi den tekst med beskrivelse af lysstyringen, som brugeren vil få ved bestilling og overlevering af vores lysstyringssystemer Til Brugeren "Med valg af lysstyring fra Vanpée & Westerberg har du fået det bedste inden for lysstyring. Du har samtidig fået adgang til over 30 års erfaring inden for lysstyring og energioptimering fra førende leverandører i Europa". Konstantlyssensorer - Hvad er en konstantlysregulering? En konstantlyssensor er en lyssensor, der typisk sidder i loftet og kigger ned på et arbejdsområde i et lokale. Føleren er indstillet til at skulle fastholde et bestemt lysniveau. Hvis det er meget lyst udenfor, og den ser mere lys end den er indstillet til, vil den dæmpe det kunstige lys meget langsomt, indtil den igen ser det lysniveau, den er indstillet til. Det omvendte sker, når det bliver mørkt udenfor. Her vil den se mindre lys, end den er indstillet til og vil derfor skrue op for det kunstige lys. Op- og nedregulering foregår meget langsomt således, at dit øje ikke opdager det. Du skal være opmærksom på, at lyssensoren kigger ned fra loftet på et arbejdsområde, og at det er dette område, den refererer til. Hvis du ændrer indretningen i lokalet og eksempelvis skifter et sort mødebord ud med et hvidt bord, og dette står under lyssensoren, vil sensoren opfatte det, som om der er blevet lysere i rummet og vil derfor begynde at dæmpe lyset. Man vil i storrumskontorer med flere multisensorer kunne opleve, at lysrørene lyser forskelligt forskellige steder i lokalet. Det skyldes typisk, at de enkelte lyssensorer ikke ser det samme dagslysindfald. Har du en multisensor siddende i loftet? (se billede). Multisensoren indeholder både lyssensor og PIR-sensor. PIR-sensorer - hvad er en PIR-sensor En PIR-sensor er en sensor, der ser ud i lokalet og registrerer, om der er personer til stede inden for det område, den ser ud på. PIR-sensoren kigger ud i lokalet i et antal varmefølsomme stråler, og for at den kan detektere, skal en person bevæge sig fra en stråle til en anden. Det er derfor vigtigt, at PIRsensoren har frit udsyn, og at personen ikke sidder skjult bag en glasvæg eller en plante, ligesom det er vigtigt ikke at hænge f.eks. pynt ned foran sensoren. Personer, der sidder bag store EDB skærme, kan ligeledes være svære at detektere. Har du en PIR-sensor siddende på væggen? (se billede). Spørg din installatør, hvad han har anvendt, og hvor han har placeret sensorerne. 22.

23 Kapitel 3 - Ibrugtagning Akustiske detektorer - hvad er en akustisk detektor En akustisk detektor kan ved at lytte registrere, om der er personer til stede i det lokale, den er placeret. Fordelen er, at den kan lytte om hjørner, bag reoler og andre forhindringer. Den akustiske sensor har 2 mikrofoner, der lytter i hver sit frekvensområde: En lavfrekvens mikrofon (der f.eks. registrerer, at en dør bliver åbnet). En højfrekvens mikrofon (der registrerer lyde fra personer i rummet). Den akustiske sensor kan lytte om hjørner, og kan med fordel anvendes på store toiletter og baderum, på gangarealer, trappeopgange, i arkivrum med reolgange, i lagerlokaler samt i produktionsområder med mange kanter, reoler, eller hvor rummet er opdelt med lette skillevægge. Har du en akustisk detektor siddende? (se billede). Spørg din installatør, hvad han har anvendt, og hvor han har placeret sensorerne. 23.

24 Kapitel 3 - Ibrugtagning Spørg ind til anlægget Erfaringen viser, at tilfredsheden afhænger af, om kunden oplever det færdige belysningsanlæg som velfungerende samt at det er let at forstå og betjene. Hvad er vigtigt Hvad skal der styres på: Hvor stor er belastningen: Hvordan skal det betjenes: Er der en eksisterende installation: Lyskilden, protokol Watt, antal lysrør, grupper. Automatik, trykpaneler, tilstedeværelse. Ledninger, placering af komponenter. Spørg brugeren hvorfor Energibesparelse: Fleksibilitet: Komfort og miljø: Automatisk on/off, konstantlysregulering. Skal automatikken bindes sammen. Hvilken type rum er der tale om. Salgsservice & garanti Idriftsætning & programmering System Warranty 5 Years Funktionsbeskrivelse Belysningsautomatikken Forkoblingerne i armaturerne Installationen Projektering af anlægget 24.

25 Kapitel 3 - Ibrugtagning Eksempler på funktionsbeskrivelser Mødelokale Cellekontor Storrumskontor Gang Trappeopgang Funktionsbeskrivelse Mødelokalet Lyset kan tændes og slukkes manuelt via tryk ved dør. Når lyset tændes, aktiveres konstantlysreguleringen, der automatisk regulerer det kunstige lys i forhold til det aktuelle lysniveau i lokalet. Konstantlysreguleringen skal tage højde for den lysnedgang, der sker i forbindelse med lysrør, der ældes. Når der ikke er registreret bevægelse i lokalet i 5 min., skal lyset dæmpes til 5%. Efter yderligere 10 min. uden bevægelse, slukker lyset helt. Belysningen skal herefter tændes igen manuelt via tryk. PIR-sensoren tænder ikke automatisk lyset. Konstantlyssensor og PIR-sensor skal være én og samme enhed, og den skal være med IR-modtager for tilslutning af fjernbetjening uden indgriben i installationen. Belysningsarmaturerne skal kunne grupperes individuelt, og det skal være muligt at zoneopdele og gruppere armaturerne uden at gribe ind i installationen. Krav til Mødelokalet En enkel og energirigtig løsning, der opleves enkel for brugeren. Lyset skal tænde i konstantlysstyring, der tager højde for lysnedgangen i lysrørene. Der skal være mulighed for at overstyre lyset i scenarier, f. eks til brug af projektor m.m. Mulighed for styring af mørklægningsgardiner. Mulighed for brug af foldevæg. Lokalet skal senere kunne ændres til et kontor uden at gribe ind i installationen. Der må ikke placeres decentrale styrebokse, relækasser og tavler under loftet. Lokalet skal være forbundet til den øvrige DALI installation og skal således have mulighed for at modtage fælles bus informationer som f.eks. sluk alt m.m. Systemet skal kunne udvides uden begrænsninger. Alle adresser, lokationer og navngivningen af armaturer skal ligge i systemet på dansk. 25.

26 Kapitel 3 - Ibrugtagning Mødelokale Cellekontor Storrumskontor Gang Trappeopgang Funktionsbeskrivelse Cellekontor Lyset kan tændes og slukkes automatisk af PIR-sensor. Når lyset tændes, aktiveres konstantlysreguleringen, der automatisk regulerer det kunstige lys i forhold til det aktuelle lysniveau i lokalet. Konstantlysreguleringen skal tage højde for den lysnedgang, der sker i forbindelse med lysrør, der ældes. Når der ikke er registreret bevægelse i lokalet i 5 minutter, skal lyset dæmpes til 5%. Efter yderligere 10 minutter uden bevægelse, slukker lyset helt. Konstantlyssensor og PIR-sensor skal være én og samme enhed, og den skal være med IR-modtager for tilslutning af fjernbetjening uden indgriben i installationen. Belysningsarmaturerne skal kunne grupperes individuelt, og det skal være muligt at zoneopdele og gruppere armaturerne uden at gribe ind i installationen. Krav til Kontoret En enkel og energirigtig løsning, der fungerer automatisk i hverdagen. Lyset skal tænde i konstantlysstyring, der tager højde for lysnedgangen i lysrørene. Der skal være mulighed for at overstyre lyset i scenarier, f. eks til brug af projektor m.m. Lokalet skal senere kunne udvides med evt. nabokontor uden at ændre i installationen. Der må ikke placeres decentrale styrebokse, relækasser og tavler under loftet Lokalet skal være forbundet til den øvrige DALI installation og skal således have mulighed for at modtage fælles bus informationer som f.eks. sluk alt m.m. Systemet skal kunne udvides uden begrænsninger. Alle adresser, lokationer og navngivningen af armaturer skal ligge i systemet på dansk. 26.

27 Kapitel 3 - Ibrugtagning Mødelokale Cellekontor Storrumskontor Gang Trappeopgang Funktionsbeskrivelse Storrumskontoret Lyset kan tændes og slukkes manuelt via tryk ved dør. Når lyset tændes, aktiveres konstantlysreguleringen, der automatisk regulerer det kunstige lys i forhold til det aktuelle lysniveau i lokalet. Konstantlysreguleringen skal tage højde for den lysnedgang, der sker i forbindelse med lysrør, der ældes. Det skal være muligt at zoneopdele kontoret i det antal zoner, der er behov for. Zoner skal kunne ændres efter behov, uden at der gribes ind i installationen. Herudover skal det være muligt at indlægge min. og max. niveauer individuelt på de enkelte armaturer, så mørke og overbelyste områder undgås. Når der ikke er registreret bevægelse i lokalet i 10 min., skal lyset dæmpes til 5%. Efter yderligere 10 min. uden bevægelse, slukker lyset helt. Belysningen skal herefter tændes igen manuelt via tryk. PIR-sensoren tænder ikke automatisk lyset. Konstantlyssensor og PIR-sensor kan være én og samme enhed, men det skal være muligt at tilslutte langtrækkende PIR sensorer, der kan kobles direkte op på DALI bussen. Konstantlyssensoren skal være med IR-modtager for tilslutning af fjernbetjening. Belysningsarmaturerne skal kunne grupperes individuelt, og det skal være muligt at zoneopdele og gruppere armaturerne uden at gribe ind i installationen. Krav til Storrumskontoret En enkel og energirigtig løsning, der fungerer automatisk i hverdagen. Lyset skal tænde i konstantlysstyring, der tager højde for lysnedgangen i lysrørene. Mulighed for styring af solgardiner. Lokalet skal senere kunne ændres til cellekontorer uden at gribe ind i installationen. Der må ikke placeres decentrale styrebokse, relækasser og tavler under loftet. Lokalet skal være forbundet til den øvrige DALI installation og skal således have mulighed for at modtage fælles bus informationer som f.eks. sluk alt m.m. Systemet skal kunne udvides uden begrænsninger. Alle adresser, lokationer og navngivningen af armaturer skal ligge i systemet på dansk. 27.

28 Kapitel 3 - Ibrugtagning Mødelokale Cellekontor Storrumskontor Gang Trappeopgang Funktionsbeskrivelse Gang Lyset tændes og slukkes automatisk via PIR-sensor, akustisk sensor eller en kombination. Når lyset tændes, aktiveres konstantlysreguleringen, der automatisk regulerer det kunstige lys i forhold til det aktuelle lysniveau. Konstantlysreguleringen skal tage højde for den lysnedgang, der sker i forbindelse med lysrør, der ældes. Når der ikke er registreret bevægelse i gangen i 5 min., skal lyset dæmpes til 5%. Så længe der er personer i de tilstødende lokaler, slukker lyset ikke. Når alle har forladt lokalerne, og lyset i disse er slukket, slukker lyset også på gangarealet. Konstantlyssensor og PIR-sensor skal være én og samme enhed, men det skal være muligt at tilslutte en langtrækkende PIR sensor, der kan kobles direkte op på DALI bussen. Konstantlyssensoren skal være med IR-modtager for tilslutning af fjernbetjening. Det skal være muligt, at zoneopdele gangen i det antal zoner, der er behov for. Zoner skal kunne ændres efter behov, uden at der skal gribes ind i installationen. Endvidere skal det være muligt at indlægge min. og max. niveauer individuelt på de enkelte armaturer, så mørke og overbelyste områder undgås. Krav til Gangen En enkel og energirigtig løsning der, funger automatisk. Lyset skal tænde i konstantlysstyring, der tager højde for lysnedgangen i lysrørene. Installationen skal kunne fordeles på flere grupper for at opfylde krav til flugtveje. Gangen skal senere kunne opdeles i flere zoner uden at gribe ind i installationen. Der må ikke placeres decentrale styre bokse, relækasser og tavler under loftet. Lokalet skal være forbundet til den øvrige DALI installation og skal således have mulighed for at modtage fælles bus informationer som f.eks. sluk alt m.m. Systemet skal kunne udvides med flere sammenhængende DALI-net. Alle adresser, lokationer og navngivningen af armaturer skal ligge i systemet på dansk. 28.

29 Kapitel 3 - Ibrugtagning Mødelokale Cellekontor Storrum kontor Gang Trappeopgang Funktionsbeskrivelse Trappeopgang Lyset tændes og slukkes automatisk via akustisk sensor. Hvis der ikke er tilstrækkeligt dagslys, tænder trappelyset. Når lyset tændes, aktiveres konstantlysreguleringen, der automatisk regulerer det kunstige lys i forhold til det aktuelle lysniveau. Konstantlysreguleringen skal tage højde for den lysnedgang, der sker i forbindelse med lysrør, der ældes. Når der ikke er registreret bevægelse i gangen i 5 min., dæmpes lyset til 5%. Efter yderligere ½ til 1 time slukker lyset, men det skal være muligt at tilslutte en langtrækkende PIR sensor. Det skal være muligt at indlægge min. og maks. niveauer individuelt på de enkelte armaturer, så mørke og overbelyste områder undgås. Det skal også være muligt at have konstantlys foran elevatordøre. Krav til Trappeopgangen En enkel og energirigtig løsning der funger automatisk. Lyset skal kunne tændes manuelt i hver enkelt lejlighed. Lyset skal tænde i konstantlysstyring, der tager højde for lysnedgangen i lysrørene. Installationen skal kunne fordeles på flere grupper for at opfylde krav til flugtveje. Lyset skal tænde på hele trappeopgangen hvis der er mennesker tilstede. Lyset bør dæmpe ned, hvis der ikke har været aktivitet på gangen i en kortere periode. Lokalet skal være forbundet til den øvrige DALI installation og skal således have mulighed for at modtage fælles bus informationer som f.eks. sluk alt m.m. Systemet skal kunne udvides uden begrænsninger. Alle adresser, lokationer og navngivningen af armaturer skal ligge i systemet på dansk. 29.

30 Produktoversigt 303 Fjernbetjening, 7-tryk El-nr Mini inputmodul f/pir El-nr Relæenhed, 4x10A El-nr Multisensor El-nr Mini Inputmodul, 4 indgange El-nr Relæenhed, 8x10A El-nr U Udvendigt underlag t/312 Multisensor El-nr Universallysdæmper, 1x1000W El-nr Toolbox Programming Package El-nr idim Sense El-nr Forkantlysdæmper, 1x500W El-nr AV Solution Package El-nr Strømforsyning mA El-nr Konverter, SDIM/DALI El-nr PD-DALI El-nr Strømforsyning 250mA El-nr Konverter, 1 kanal El-nr Router (2xDALI) El-nr Forkantlysdæmper, 16A/3680W El-nr Konverter, 4 kanaler El-nr Router (2xDALI, S-DIM, DMX) El-nr Forkantlysdæmper, 25A/5750W El-nr Markisestyringsmodul, 2x550W El-nr Touch Panel El-nr Fås i farverne hvid, messing, børstet stål 440 Inputmodul, 8 indgange El-nr Relæenhed, 1x2A El-nr Touch Paneler PC (Sort) Til indbygning og påbygning i str. 12, 15, 17 og Inputmodul, 8 indgange El-nr

31 Produktoversigt 458-M4S10 Chassis, 4 kanaler, 4x10 A El-nr M8S6 Chassis, 8 kanaler, 8x6 A El-nr M8D10 Chassis, 8 kanaler, 4x10 A El-nr M8S10 Chassis, 8 kanaler, 8x10 A El-nr DIM4 Forkantlysdæmper, 4 kanaler El-nr DIM8 Forkantlysdæmper, 8 kanaler El-nr CTR8 Ballast controller, 8 kanaler El-nr M16S6 Chassis, 16 kanaler, 16x6 A El-nr M16D10 Chassis, 16 kanaler, 8x10 A El-nr M16S10 Chassis, 16 kanaler, 16x10 A El-nr SW8 Relæenhed, 8 kanaler El-nr OPT4 Options modul El-nr M24S6 Chassis, 24 kanaler, 24x6 A El-nr M24D10 Chassis, 24 kanaler, 12x10 A El-nr M24S10 Chassis, 24 kanaler, 24x10 A El-nr CM Chassis, tomt El-nr

32 Farum Golfklub Hotel Hvide Hus Køge Københavns Universitet DFDS Seaways Crown of Scandinavia Ballerup Rådhus Crowne Plaza Arken Panum Instituttet MCH Multiarena Herning Børsen Politikens Hus Copenhagen Airport Hilton Hotel Esbjerg Musikhus Gentofte Hovedbibliotek Ovennævnte er et lille udpluk af de mange lysstyringsanlæg, Vanpée & Westerberg har leveret Vanpée & Westerberg A/S Transformervej Herlev Telefon: Telefax:

skalérbar fleksibel modul simpel Arkitektonisk Lysstyring 458-serien

skalérbar fleksibel modul simpel Arkitektonisk Lysstyring 458-serien skalérbar fleksibel modul simpel Arkitektonisk Lysstyring 458-serien P e o p l e I n n o v a t i o n s S o l u t i o n s skalébar simpel fleksibel modul Conran & Partners architects Arkitektonisk belysning

Læs mere

VANPEE. intelligent lysstyring med DALI

VANPEE. intelligent lysstyring med DALI VANPEE intelligent lysstyring med DALI VANPEE Forord Vanpee A/S blev etableret i 1946 og har arbejdet med lysstyring og lysdæmpning, siden det blev muligt at dæmpe på lysrør. Sammen med vores samarbejdspartnere

Læs mere

KOMPLETTE LØSNINGER FOR

KOMPLETTE LØSNINGER FOR KOMPLETTE LØSNINGER FOR Komplette løsninger for Hvorfor vælge Digidim? Flot arkitektonisk lysstyring Sofistikeret og funktionelt Avanceret energistyring Fordelene ved effektiv lysstyring er godt kendt,

Læs mere

Lysdæmpnings metoder:

Lysdæmpnings metoder: Lysdæmpnings metoder: Indhold 1-10 V, Potmeter/modstands styret... 2 Switch/Push dæmpning... 4 DALI dæmpning... 5 0-10V Spændningsstyret... 7 Forkant (leading edge) / bagkant dæmpning (Trailing edge)...

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhversbygninger Program 7.0.0.0.0.3 Kontinuert dagslysregulering med PIR - enkelt rums løsning Lysstyringsfunktioner Lyset tændes automatisk, når en person går ind i rummet,

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhversbygninger Program 10.0.0.0.0.3 Kontinuert dagslysregulering med PIR i master/slave funktion Lysreguleringsfunktioner Lyset tændes og slukkes automatisk afhængigt af folks

Læs mere

e-sense Organic Plug and play

e-sense Organic Plug and play e-sense Organic e-sense Organic Plug and play e-sense Organic er et trådløst styresystem, som er udviklet til arbejdspladser. Alle armaturer har deres egen sensor, som reagerer på bevægelse og dagslys.

Læs mere

Brugervejledning / DK. DALI-linkmodul DBC-1/TH,

Brugervejledning / DK. DALI-linkmodul DBC-1/TH, LI-linkmodul DBC-/TH, - Gældende for software version - Se versionsnr. Anvendelse LI-linkmodulet DBC-/TH type - kan anvendes til at linke flere LI-busser sammen, for at opnå meget sofistikerede løsninger.

Læs mere

VANPÉE & WESTERBERG PIR-sensoReR

VANPÉE & WESTERBERG PIR-sensoReR PIR-sensorer VANPÉE & WESTERBERG On/Off sensorer 230V El-nummer EAN-nummer Detektor teknologi 48803 48805 48806 48807 39 24 488 035 3245060488031 360 o PIR - aut. tænd/sluk 39 24 488 051 3245060488055

Læs mere

e-sense Move Highbay

e-sense Move Highbay e-sense Move Highbay e-sense Move Highbay Fleksibel lysstyring i industrielle applikationer De forskellige niveauer for tilstedeværelse betyder, at tilstedeværelsesdetektion, der slukker unødvendig belysning,

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhversbygninger Program 8.0.0.0.0.3 Kontinuert dagsregulering med PIR og manuel betjening - enkelt Lysreguleringsfunktioner Lyset tændes og slukkes automatisk afhængigt af

Læs mere

Nyt belysningsanlæg gav store besparelser - og tilfredse medarbejdere

Nyt belysningsanlæg gav store besparelser - og tilfredse medarbejdere Side 1 af 5 (/) Nyt belysningsanlæg gav store besparelser - og tilfredse medarbejdere 1. marts 2016 - Medlemsnyhed SafeEXit A/S har skabt et energieffektivt og menneskeorienteret belysningsanlæg. En dynamisk

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhversbygninger Program 8.0.0.0.0.3 Kontinuert dagsregulering med PIR og manuel dæmp/ betjening Lysreguleringsfunktioner Lyset tændes og slukkes automatisk afhængigt af folks

Læs mere

Avancerede funktioner - elegant design

Avancerede funktioner - elegant design Avancerede funktioner - elegant design Avancerede funktioner - elegant design Velkommen til Schneider Electrics komplette KNX-koncept. Vores produkter og løsninger er ikke blot udviklet med fokus på høj

Læs mere

SpaceWise. Kontorbelysning. Optimér dit kontor med et trådløst belysningssystem. Fleksibel, energieffektiv LED-belysning til kontorer

SpaceWise. Kontorbelysning. Optimér dit kontor med et trådløst belysningssystem. Fleksibel, energieffektiv LED-belysning til kontorer Kontorbelysning Optimér dit kontor med et trådløst belysningssystem Fleksibel, energieffektiv LED-belysning til kontorer Nyd fleksibiliteten og de store besparelser, der kommer med den! Spar energi, pas

Læs mere

Avancerede funktioner i elegant dansk design. KNX-koncept

Avancerede funktioner i elegant dansk design. KNX-koncept Avancerede funktioner i elegant dansk design KNX-koncept Velkommen til Schneider Electric s komplette KNX-koncept Vores produkter og løsninger er ikke blot udviklet med fokus på høj funktionalitet. De

Læs mere

fjernvarmeunit med lavere varmetab og større fleksibilitet

fjernvarmeunit med lavere varmetab og større fleksibilitet Kompakt fuldisoleret fjernvarmeunit med lavere varmetab og større fleksibilitet comfort 3 VXi øger komforten for dine kunder Drømmer du om endnu mere tilfredse kunder, er Redans VXi unit det oplagte valg.

Læs mere

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning Funktionsløsning Det effektive interface til styring af belysning Effektiv og praktisk styring af belysning KNX-systemer kombinerer fleksibilitet, komfortabel betjening og energieffektivitet i avanceret

Læs mere

LK IHC. Wireless. Den lette renoveringsløsning

LK IHC. Wireless. Den lette renoveringsløsning LK IHC Wireless Den lette renoveringsløsning Tilfør et ekstra betjeningssted uden efterreparationer. En trådløs verden Du bydes velkommen til en ny, trådløs verden med helt nye muligheder for intelligent

Læs mere

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger?

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Den gode og energirigtige belysningsløsning? Rette mængde lys, på rette sted og på det rette tidspunkt. (Gælder såvel ved nye anlæg som ved renovering af

Læs mere

Højdepunkter. PD4-M-TRIO-DIM og PD4-M-TRIO-DALI 2012/1. www.beg-luxomat.com. Bevægelses- og tilstedeværelsessensorer. Lamper og skumringsrelæer

Højdepunkter. PD4-M-TRIO-DIM og PD4-M-TRIO-DALI 2012/1. www.beg-luxomat.com. Bevægelses- og tilstedeværelsessensorer. Lamper og skumringsrelæer Højdepunkter 2012/1 www.beg-luxomat.com Bevægelses- og tilstedeværelsessensorer PD4-M-TRIO-DIM og PD4-M-TRIO-DAI amper og skumringsrelæer V-bokse SMARTHOME KNX Kontakture SAFETYUX Side 4-5 Helt bekvemt

Læs mere

LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri

LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri Intelligente funktioner på tværs Når en erhvervsbygning skal renoveres eller bygges, er der gennem de seneste år kommet nye punkter på ønskesedlen.

Læs mere

NETLON. KV2_2b beskrivelse. Dette dokument indeholder en beskrivelse af en KV2 klasseværelsesstyring fra Netlon.

NETLON. KV2_2b beskrivelse. Dette dokument indeholder en beskrivelse af en KV2 klasseværelsesstyring fra Netlon. KV2_2b beskrivelse Dette dokument indeholder en beskrivelse af en KV2 klasseværelsesstyring fra Netlon. 1 Kortbeskrivelse... 4 1.1 Anvendelse... 4 1.2 Lys1 og 2med dagslysstyring 1-10 volt... 4 1.3 Lys3

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - løsninger til Erhvervsbygninger Program 3.0.0.0.0.3 Dagslysstyring tænd/sluk med PIR -2 rums løsning Lysstyringsfunktioner Lyset tændes automatisk, når en person går ind i rummet, og lysstyrken

Læs mere

Der er god økonomi og sund fornuft i at vælge energibesparende løsninger i det moderne kontorbyggeri.

Der er god økonomi og sund fornuft i at vælge energibesparende løsninger i det moderne kontorbyggeri. Løsninger til energibeelse i erhvervs- og administrationsbyggeri 50% 70% 60% Der er god økonomi og sund fornuft i at vælge energibeende løsninger i det moderne kontorbyggeri. Denne brochure giver eksempler

Læs mere

Mean Well, LCM-serie installations vejledning.

Mean Well, LCM-serie installations vejledning. Egenskaber: 180 -> 295 VAC (LCM-25: 180 277 VAC) Indbygget aktivt power factor funktion Udgangsstrøm indstilles med DIP kontakter Indbygget DALI interface og simpel kontakt dæmpning (DA version) Indbygget

Læs mere

Intelligent bolig uden besvær

Intelligent bolig uden besvær Energistyring Større komfort Større sikkerhed Helt enkelt Intelligent bolig uden besvær Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret

Læs mere

e-sense Motion Trådløs bevægelsesstyring til aktive udendørsmiljøer

e-sense Motion Trådløs bevægelsesstyring til aktive udendørsmiljøer e-sense Motion e-sense Motion Trådløs bevægelsesstyring til aktive udendørsmiljøer Fordele Hurtig og nem installation Alle funktioner er integreret i stolpearmaturerne, og lyset reguleres automatisk via

Læs mere

Åbne P-anlæg med PIR-sensorer

Åbne P-anlæg med PIR-sensorer Åbne P-anlæg med er Dæmpbare HF-forkoblinger, dynamisk belysning C I parkeringsanlæg i flere plan eller med åbninger ud til det fri, skal der anvendes PIR-teknologi. Det gør det muligt at opdele P-huset

Læs mere

2014-05-05 version 15

2014-05-05 version 15 2014-05-05 version 15 MicroVent Indhold 1. Systemoversigt... 3 2. Generelle informationer... 4 3. Servicepunkt... 6 4. Forbindelsesdiagram LON-Bus og 230V... 7 5. Forbindelsesdiagram sensorer og styring...

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - løsninger til Erhversbygninger Program 9.0.0.0.0.3 Dagslysstyring tænd/sluk med PIR i master/slave funktion Lysstyringsfunktioner Master-tilstedeværelsesdetektoren måler den aktuelle lysstyrke

Læs mere

Mean Well, LCM-serie installations vejledning.

Mean Well, LCM-serie installations vejledning. Egenskaber: 180 -> 295 VAC (LCM-25: 180 277 VAC) Indbygget aktivt power factor funktion Udgangsstrøm indstilles med DIP kontakter Indbygget DALI interface og simpel kontakt dæmpning (DA version) Indbygget

Læs mere

solar EIB Intelligente løsninger Dokumentation

solar EIB Intelligente løsninger Dokumentation EIB solar Intelligente løsninger Her vises eksempler på, hvordan instabus EIB fra Siemens kan anvendes i beboelses- og erhvervsejendomme. Eksemplerne kan læses som en slags dokumentation for projekterne,

Læs mere

Fremtidssikret belysningsstyring

Fremtidssikret belysningsstyring Fremtidssikret belysningsstyring LightMaster Modular Lysstyring til nutidens hurtigt foranderlige verden LightMaster Modular er et nyt modulopbygget koncept inden for LonWorks lysstyringssystem. LightMaster

Læs mere

Lysstyring. Indendørsbelysning

Lysstyring. Indendørsbelysning Lysstyring Indendørsbelysning Energy piano 30 Sep 2018 Indhold 1. Hvorfor Lysstyring 2. Forskellige former for lysstyring (Overblik) 3. Afgørende for valg af Lysstyring 4. Dagslys 4.1 Velvære og Integration

Læs mere

Intelligent lys til lagerog produktionsområder

Intelligent lys til lagerog produktionsområder GreenWarehouse Lager og produktion Intelligent lys til lagerog produktionsområder Et fleksibelt, intelligent og energibesparende system 1 Lidls distributionscenter, Heerenveen, Holland 2 Én perfekt pakke

Læs mere

Elektriske installationer på et helt nyt niveau. KNX Roombox Alt-i-én-løsning til zonestyring i nybyggeri og renovering

Elektriske installationer på et helt nyt niveau. KNX Roombox Alt-i-én-løsning til zonestyring i nybyggeri og renovering Elektriske installationer på et helt nyt niveau KNX Roombox Alt-i-én-løsning til zonestyring i nybyggeri og renovering KNX Roombox Zonestyring, forsyning, beskyttelse og energimåling i én enkelt boks Velkommen

Læs mere

SBi-anvisning 220 Lysstyring. 1. udgave, 2008

SBi-anvisning 220 Lysstyring. 1. udgave, 2008 SBi-anvisning 220 Lysstyring 1. udgave, 2008 Lysstyring Claus Reinhold Steen Traberg-Borup Anette Hvidberg Velk Jens Christoffersen SBi-anvisning 220 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet

Læs mere

ARGUS 360 loft PIR. Produktoversigt og datablade. Scan koden eller gå ind på vores hjemmeside www.schneider-electric.com/argus360/dk og læs mere

ARGUS 360 loft PIR. Produktoversigt og datablade. Scan koden eller gå ind på vores hjemmeside www.schneider-electric.com/argus360/dk og læs mere RGUS 360 loft PIR Produktoversigt og datablade y RGUS 360 loft PIR legant design som dækker mange installationsbehov RGUS 360 loft PIR er en serie til styring af lys fra Schneider lectric. De nye produkter

Læs mere

Fremtidens belysning, mere end blot lys. Kim Hardi Nielsen

Fremtidens belysning, mere end blot lys. Kim Hardi Nielsen Fremtidens belysning, mere end blot lys Kim Hardi Nielsen 1 Vi ser et øget behov for energibesparende belysningsløsninger Næsten 20% af vores elforbrug anvendes til belysning 2 75% af det samlede energiforbrug

Læs mere

Belysning indhold. Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata

Belysning indhold. Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata Belysning indhold Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata Formål l med belysning Dagslys er den bedste form for belysning

Læs mere

Trådløs lysstyring via Bluetooth

Trådløs lysstyring via Bluetooth Trådløs lysstyring via Bluetooth Med få tryk er du klar til at styre lyset Hvad er bluewave? bluewave er trådløs kommunikation via Bluetooth som giver mulighed for dæmp og styring med din eksisterende

Læs mere

TILSTEDEVÆRELSESSENSOR PD-C360i/24 DUODIMplus

TILSTEDEVÆRELSESSENSOR PD-C360i/24 DUODIMplus TILSTEDEVÆRELSESSENSOR DK PD-C360i/24 DUODIMplus TILSTEDEVÆRELSESSENSOR PD-C360i/24 DUODIMplus TRE ZONER, TO REGULERINGER, ÈN LØSNING: DUODIMplus ENERGIEFFEKTIVITET A-PLUS DUODIMplus FRA ESYLUX RUMMER

Læs mere

Lysstyringssystemer Applikationer. P e o p l e I n n o v a t i o n s S o l u t i o n s

Lysstyringssystemer Applikationer. P e o p l e I n n o v a t i o n s S o l u t i o n s fleksibilitet brugervenlighed energibesparelse Lysstyringssystemer Applikationer P e o p l e I n n o v a t i o n s S o l u t i o n s Lysstyringsløsninger Helvar er en international virksomhed med speciale

Læs mere

discovery evo Alsidighedens mester

discovery evo Alsidighedens mester discovery evo Alsidighedens mester Der findes en Discovery Evo til ethvert formål. Da vi lancerede Discovery, var tanken helt ny. Et skarpt, enkelt og brugervenligt koncept, hvor et enkelt armatur opfylder

Læs mere

ActiLume Occuswitch / OccuPlus Trios. Luxsense. Lysstyring. den enkle og hurtigste vej til at opfylde de nye energinormer og krav

ActiLume Occuswitch / OccuPlus Trios. Luxsense. Lysstyring. den enkle og hurtigste vej til at opfylde de nye energinormer og krav Luxsense ActiLume Occuswitch / OccuPlus Trios Lysstyring den enkle og hurtigste vej til at opfylde de nye energinormer og krav Få styr på lyset Philips lysstyring er udviklet til at reducere driftsomkostningerne,

Læs mere

ED 100 ED 250. Modulopbygget dørautomatik

ED 100 ED 250. Modulopbygget dørautomatik ED 100 ED 250 Modulopbygget dørautomatik ED 100 og ED 250 indhold ED 100 og ED 250 konfigurationer til forskellige dørløsninger 4 5 Det modulopbyggede system 6 7 Easy Access og Easy Use 8 9 Funktionel

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhvervsbygninger Program 1.0.0.0.0.3 Dagslysstyring tænd/sluk med PIR Lysstyringsfunktioner Lyset tændes automatisk, når en person går ind i rummet, og lysstyrkeværdien er

Læs mere

Niko Home Control. Det smarte hjem

Niko Home Control. Det smarte hjem Niko Home Control Det smarte hjem Introduktion Dit hjem bliver smart med Niko Gør livet mere komfortabelt og sikkert, samtidig med at du sparer mest mulig energi. Niko Home Control er en ny intelligent

Læs mere

LINIA LED VLT VLG-F VLG-FS

LINIA LED VLT VLG-F VLG-FS LINIA LED LINIA LED VLT LUMINEX A/S har videreudviklet det velkendte LINIA belysningssystem til et nyt niveau, en løsning der er hurtig, enkel, pålidelig og fuldstændig fleksibel - LINIA LED. På basis

Læs mere

Intelligent. bolig uden besvær. økonomisk komfortabelt sikkert enkelt

Intelligent. bolig uden besvær. økonomisk komfortabelt sikkert enkelt Intelligent bolig uden besvær økonomisk komfortabelt sikkert enkelt Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret og tidløst design

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhvervsbygninger Program 6.0.0.0.0.3 Dagslysstyring tænd/sluk med PIR og manuel betjening - Lysstyringsfunktioner Løsningen kombinerer to moduser: automatisk og manuel Ved

Læs mere

kvik-guide Legrand - Hensel - Extronic - Helvar Download Kvik-Guide

kvik-guide Legrand - Hensel - Extronic - Helvar Download Kvik-Guide Oversigt over de mest almindelige produkter hos Vanpée Download Kvik-Guide kvik-guide Legrand - Hensel - Extronic - Helvar Boligtavler Legrand tavler 1R hvid 1 stk. Gruppeafdækning 1x13 modul kl. II 131111

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - løsninger til Erhvervsbygninger Program 2.0.0.0.0.3 Dagslysstyring tænd/sluk med PIR og manuel betjening Lysstyringsfunktioner Løsningen kombinerer to moduser: automatisk og manuel Ved automatisk

Læs mere

Den grønne kontakt til din virksomhed. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi

Den grønne kontakt til din virksomhed. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Den grønne kontakt til din virksomhed Kontakt med omtanke for miljø og økonomi En slukket stikkontakt kan mærkes på bundlinjen I dag stilles der mange krav til lysstyring i erhvervsbygninger gennem lovgivningen.

Læs mere

Energibesparelse og komfort. Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt

Energibesparelse og komfort. Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt Energibesparelse og komfort Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt Program Servodan A/S Hvorfor lysstyring? Energirammer ifølge BR 95 Bygningers energibehov til belysning Løsningsmetoder

Læs mere

LK IHC Control. Komfort og sikkerhed i hjemmet. Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk.

LK IHC Control. Komfort og sikkerhed i hjemmet. Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. LK IHC Control Komfort og sikkerhed i hjemmet Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. Lauritz Knudsen A/S Industriparken 32 2750 Ballerup Telefon

Læs mere

discovery evo Alsidighedens mester

discovery evo Alsidighedens mester discovery evo Alsidighedens mester Der findes en Discovery Evo til ethvert formål. Da vi lancerede Discovery, var tanken helt ny. Et skarpt, enkelt og brugervenligt koncept, hvor et enkelt armatur opfylder

Læs mere

Få styr på vejbelysningen

Få styr på vejbelysningen Få styr på vejbelysningen CityTouch LightWave Remote Lighting Management CityTouch LightWave / Intelligent lysstyring 3 Velkommen til den nye offentlige belysning. I dag er vejbelysning statiske enheder,

Læs mere

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Den grønne kontakt til din bolig Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Sluk for ekstraudgifterne med et enkelt tryk Standby funktionen er både smart og nyttig. Det ved alle, der bruger den til daglig.

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhvervsbygninger Program 5.0.0.0.0.3 Dagslysstyring tænd/sluk med PIR - 4 rums løsning Dagslystyring tænd/sluk med PIR - 4 rums løsning Lysstyringsfunktioner Lyset tændes automatisk,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1 Belysning 0 1 EL BELYSNING Registrering Der foretages en entydig registrering af: anlægsbeskrivelse af belysningsanlæg zone areal almen belysning, installeret effekt i brugstiden,

Læs mere

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning Funktionsløsning Det effektive interface til styring af belysning Effektiv og praktisk styring af belysning KNX-systemer kombinerer fleksibilitet, komfortabel betjening og energieffektivitet i avanceret

Læs mere

Trådløs lysstyring via Bluetooth. Dali - Dali Type 8 - Tunable White - RGBW 0-10V V - Bagkantsdæmpning

Trådløs lysstyring via Bluetooth. Dali - Dali Type 8 - Tunable White - RGBW 0-10V V - Bagkantsdæmpning Trådløs lysstyring via Bluetooth Dali - Dali Type 8 - Tunable White - RGBW 0-10V - 1-10V - Bagkantsdæmpning CASAMBI PRODUKTER Alle Casambi produkter danner automatisk et trådløst mesh netværk. Lyset kan

Læs mere

On/Off sensorer 230V

On/Off sensorer 230V VANPEE PIR-SENSORER On/Off sensorer 230V El-nummer EAN-nummer Detektor teknologi 48803 48806 48807 39 24 488 035 3245060488031 360 o PIR - aut. tænd/sluk 39 24 488 064 3245060488062 360 o Dual (PIR + Ultralyd)

Læs mere

Styr dit hjem via SMS - nem og intelligent styring af boligen

Styr dit hjem via SMS - nem og intelligent styring af boligen Styr dit hjem via SMS - nem og intelligent styring af boligen Smart fjernstyring - af el-installationen med nyt SMS-modem Lauritz Knudsen gør det nu muligt at fjernbetjene el-installationen med enkle SMS-beskeder

Læs mere

Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX

Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX Sikkerhed Sov godt. Rejse uden bekymringer. Stol på KNX. Observant installation KNX er altid på vagt om natten og når du er ude at rejse. Den intelligente installation

Læs mere

BMS v/bent Ole Jonsen. Kontorhus Energiklasse 1 Energiberegning Besparelser Integreret løsning Tilbagebetalingstid Explorium

BMS v/bent Ole Jonsen. Kontorhus Energiklasse 1 Energiberegning Besparelser Integreret løsning Tilbagebetalingstid Explorium 76 BMS BMS v/bent Ole Jonsen Kontorhus Energiklasse 1 Energiberegning Besparelser Integreret løsning Tilbagebetalingstid Explorium 77 Kontorhus som energiklasse 1 Hvordan har vi gjort det 78 Eksempel på

Læs mere

Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal.

Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal. Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal. Nu med Antimask teknologi, flere zoner og spraydetektering Uovertrufne Bosch teknologier forbedrer detekteringsevnen

Læs mere

Aldrig har så mange fordele fyldt så lidt...

Aldrig har så mange fordele fyldt så lidt... lindab ventilation Aldrig har så mange fordele fyldt så lidt... Verdensnyhed! Med MBB sætter vi ny standard inden for trykfordelingsbokse Lydisolering Udløb Lineært konusspjæld Safe tilslutning Når præcision

Læs mere

Dagslysstyret LED-belysning

Dagslysstyret LED-belysning Dagslysstyret LED-belysning Om dagslysstyret LED-belysning Resultater Tekniske løsninger Forsøgslokaler Fremtidens lys Målinger og test Kontakter Et lyskoncept til daglysstyret LED-belysning til skoler

Læs mere

Fremtidens fleksible lysløsninger

Fremtidens fleksible lysløsninger Fremtidens fleksible lysløsninger Siden 2006 har Ergonomisk Lys vundet udbredelse i det nordiske hospitalsmiljø inden for Operationsstuer, Billeddiagnostik, Endoskopi, Intensiv stuer og diverse arbejdsrum.

Læs mere

Niko touchswitch. Intuitiv betjeningsskærm til ethvert hjem

Niko touchswitch. Intuitiv betjeningsskærm til ethvert hjem Niko touchswitch Intuitiv betjeningsskærm til ethvert hjem Niko touchswitch Intuitiv betjeningsskærm til ethvert hjem Det vil uden tvivl lyde bekendt. På væggen sidder der flere afbrydere ved siden af

Læs mere

2Besparelse og kundetilfredshed

2Besparelse og kundetilfredshed Invitation til miniseminarer København Vi gentager successen Århus S pot på 2Besparelse og kundetilfredshed Miniseminar om lysstyring og indregulering Energieffektiv belysning med behovsstyring De nye

Læs mere

Interact Pro intelligent trådløs belysningsløsning. Til små og mellemstore virksomheder. Connected lighting

Interact Pro intelligent trådløs belysningsløsning. Til små og mellemstore virksomheder. Connected lighting Interact Pro intelligent trådløs belysningsløsning Til små og mellemstore virksomheder Virker Works with med Connected lighting 1 Indhold 04 Lad os præsentere Interact Pro. Se, hvad det drejer sig om.

Læs mere

Teknisk notat. Sct. Severin - AT Elektriske installationer. Kontrolleret : Vedlagt : Kopi til : 1 GENNEMGANG PÅ SCT. SEVERIN SKOLE

Teknisk notat. Sct. Severin - AT Elektriske installationer. Kontrolleret : Vedlagt : Kopi til : 1 GENNEMGANG PÅ SCT. SEVERIN SKOLE Teknisk notat Skibhusvej 52 A 5000 Odense C Danmark T +45 8220 3500 F +45 8220 3501 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Sct. Severin - AT Elektriske installationer 30. oktober 2012 Projekt: 14.9093.65 Udarbejdet

Læs mere

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser Tak, fordi du har købt denne stråle detektor, læs venligst denne brugsanvisning omhyggeligt før installation. Forsøg aldrig at adskille eller reparere produktet.

Læs mere

LRM1070/00, LRM1080/00 Occuswitch tilstedeværelsessensor

LRM1070/00, LRM1080/00 Occuswitch tilstedeværelsessensor 1/7 Generel beskrivelse Occuswitch er en tilstedeværelsessensor med en indbygget 230V relæ. Den tænder og slukker automatisk lyset ved persontilstedeværelse og sparer således op til 30 % på energi. Occuswitch

Læs mere

Opgaver - IBI/CTS, prog. Og fejlf. På centrale anlæg...3

Opgaver - IBI/CTS, prog. Og fejlf. På centrale anlæg...3 44163 INDHOLDSFORTEGNELSE Opgaver - IBI/CTS, prog. Og fejlf. På centrale anlæg...3 2-14 Rekv. 7 Prod. 06-12-2005-11:02 Ordre 10755 EFU Opgave 1 1. Tilslut IHC Controller til Pcer s COM port. 2. Opstart

Læs mere

LEDVANCE fra OSRAM Høj lyskvalitet, lavt energiforbrug

LEDVANCE fra OSRAM Høj lyskvalitet, lavt energiforbrug www.osram.dk LEDVANCE fra OSRAM Høj lyskvalitet, lavt energiforbrug 1 INDHOLD LEDVANCE Downlight M... 3 LEDVANCE Downlight L... 4 LEDVANCE Downlight XL... 5 LEDVANCE SPOTLIGHT... 6 LEDVANCE POWERSPOT...

Læs mere

gulvvarme.wavin.dk Gulvvarmestyring 2.0 Wavin AHC 9000-serien Solutions for Essentials

gulvvarme.wavin.dk Gulvvarmestyring 2.0 Wavin AHC 9000-serien Solutions for Essentials -serien gulvvarme.wavin.dk Gulvvarmestyring 2.0 -serien Solutions for Essentials Introduktion Installer fremtidens gulvvarme og gør tilfredse kunder endnu mere tilfredse er fremtidens gulvvarmestyring.

Læs mere

VARIODYN D1 Comprio. Professionel talevarsling til alle typer bygninger

VARIODYN D1 Comprio. Professionel talevarsling til alle typer bygninger VARIODYN D1 Comprio Professionel talevarsling til alle typer bygninger Let at bruge med enestående kvalitet og nem vedligeholdelse. Højt og tydeligt: Talevarslingssystem Talevarsling redder liv. Panik

Læs mere

KNX løsninger til. Erhvervsbygninger. KNX Halvautomatisk dagslysregulering med Dail og manuel dæmp 4 rums løsning

KNX løsninger til. Erhvervsbygninger. KNX Halvautomatisk dagslysregulering med Dail og manuel dæmp 4 rums løsning KNX løsninger til Erhvervsbygninger KNX Halvautomatisk dagslysregulering med Dail og manuel dæmp Tekniske specifikationer Funktioner KNX Halvautomatisk dagslysregulering med Dali og manuel dæmp Lyset tændes

Læs mere

WAVIN GULVVARME AHC 9000-SERIEN GULVVARME STYRING CONNECT TO BETTER

WAVIN GULVVARME AHC 9000-SERIEN GULVVARME STYRING CONNECT TO BETTER WAVIN GULVVARME AHC 9000-SERIEN GULVVARME STYRING BRUG DIN TID FORNUFTIGT OG LAD OS KODE DINE KOMPONENTER WAVIN ALL INCLUSIVE Det hele er samlet og kodet på forhånd! T: +45 8696 2000 BRUG DIN TID FORNUFTIGT

Læs mere

KNX løsninger til. Erhvervsbygninger. KNX Automatisk dagslysregulering med foldedørsstyring og manuel dæmp

KNX løsninger til. Erhvervsbygninger. KNX Automatisk dagslysregulering med foldedørsstyring og manuel dæmp KNX løsninger til Erhvervsbygninger KNX Automatisk dagslysregulering og manuel dæmp Tekniske specifikationer Funktioner KNX Automatisk dagslysregulering Styringen tager udgangspunkt i et stort lokale (A

Læs mere

i3touch FÅ MERE UD AF SAMARBEJDET MED INTERAKTIVE TOUCHSKÆRME

i3touch FÅ MERE UD AF SAMARBEJDET MED INTERAKTIVE TOUCHSKÆRME i3touch FÅ MERE UD AF SAMARBEJDET MED INTERAKTIVE TOUCHSKÆRME i3touch FÅ MERE UD AF SAMARBEJDET MED INTERAKTIVE TOUCHSKÆRME i3touch LCD touchløsning leverer knivskarpe, højtopløselige billeder. Touchteknologien

Læs mere

IA N LI LYS & LEASING

IA N LI LYS & LEASING LINIA LYS & LEASING Nyt lys - finansieret af el besparelsen I samarbejde med Leasing Fyn tilbyder Luminex finansiering af et nyt belysnings anlæg. Leasing Fyn har godkendt leasing af vores produkt LINIA

Læs mere

30% SmartRadiator. Spar op til. i energi. www.tricklestar.com

30% SmartRadiator. Spar op til. i energi. www.tricklestar.com Auto Manu TM - er programmerbare termostater til styring af radiatorer - Kan styres via SmartPhone, PC/Mac og Internet - erstatter alle typer mekaniske termostater - Kræver ingen specialværktøj eller udskiftning

Læs mere

30 sek. Komfort og besparelser for dine kunder. Indtjening for dig. NYE living by Danfoss termostater. Komfort og besparelser døgnet rundt.

30 sek. Komfort og besparelser for dine kunder. Indtjening for dig. NYE living by Danfoss termostater. Komfort og besparelser døgnet rundt. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Komfort og besparelser for dine kunder. Indtjening for dig. NYE living by Danfoss termostater. Komfort og besparelser døgnet rundt. 30 sek. Monteringstid Hurtig montering

Læs mere

Brugervejledning / DK. Tilstedeværelsessensor og bevægelsessensor, DALI-2 BMS, , og

Brugervejledning / DK. Tilstedeværelsessensor og bevægelsessensor, DALI-2 BMS, , og Typenr. -7-7 -75 Tilstedeværelsessensor og bevægelsessensor, DALI- BMS, -7, -7 og -75 Gældende for software version - se versionsnr. Anvendelse Sensor 60 DALI- BMS anvendes til registrering af tilstedeværelse

Læs mere

Nu med AKTIV styring!

Nu med AKTIV styring! Introduktion til MinEnergi I/O Siden 1998 markedsleder inden for internetbaseret energistyring - spar op til 40 % på energiforbruget... med besparelsesgaranti! Nu med AKTIV styring! Sidste skud på stammen

Læs mere

ÅRS GARANTI. Innovation 2014. Sensorkatalog COM 1 COM 2 DALI KNX DIM TILSTEDEVÆRELSESSENSORER - BEVÆGELSESSENSORER

ÅRS GARANTI. Innovation 2014. Sensorkatalog COM 1 COM 2 DALI KNX DIM TILSTEDEVÆRELSESSENSORER - BEVÆGELSESSENSORER 5 ÅRS GARANTI Innovation 2014 Sensorkatalog COM 1 COM 2 DALI KNX DIM TILSTEDEVÆRELSESSENSORER - BEVÆGELSESSENSORER Sensorteknik Højfrekvens (HF) Indendørs HF-sensorer udsender signaler med frekvensen 5,8

Læs mere

EVA LED CANDLE. - levende LED lys. NEWTEK Kærvej 39, DK-5220 Odense SØ +45 2124 2454 / mny@newtek.dk og +45 2184 3715 / gea@newtek.

EVA LED CANDLE. - levende LED lys. NEWTEK Kærvej 39, DK-5220 Odense SØ +45 2124 2454 / mny@newtek.dk og +45 2184 3715 / gea@newtek. EVA LED CANDLE - levende LED lys Hollandske EVA Optic B.V. har specialiseret sig indenfor udvikling af høj kvalitets LED løsninger til specielle applikationer. Alle produkter udvikles og fremstilles i

Læs mere

ControLiteDIM. Alsidig og enkel indendørs lysstyring

ControLiteDIM. Alsidig og enkel indendørs lysstyring ControLiteDIM Alsidig og enkel indendørs lysstyring Introduktion Thorns produktprogram til indendørs lysstyring er opdelt i tre grupper 1 2 3 1 SensaLite findes i Thorns armaturer med indbygget sensor,

Læs mere

24/7. Tid til at lege Tid til 21 C i stuen. living.danfoss.dk. living by Danfoss varmestyring

24/7. Tid til at lege Tid til 21 C i stuen. living.danfoss.dk. living by Danfoss varmestyring living by Danfoss varmestyring Tid til at lege Tid til 21 C i stuen Kun med living by Danfoss kan du nemt og effektivt styre både elektroniske termostater og trådløs gulvvarme. Du kan endda oprette forbindelse

Læs mere

Fremtidens fleksible lysløsninger

Fremtidens fleksible lysløsninger Fremtidens fleksible lysløsninger Ergonomisk Lys har på få år udviklet sig til at være unikke løsninger til enkelte rum, flere rum og hele områder/afdelinger. Siden 2006 har Ergonomisk Lys vundet udbredelse

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen

Stærkstrømsbekendtgørelsen Stærkstrømsbekendtgørelsen Definitioner og dokumentation for Nødbelysning (kapitel 805) 805.1 Gyldighedsområde. De særlige bestemmelser i dette kapitel gælder for nødbelysning og varslingsanlæg, hvor Bygningsreglementet

Læs mere

lindab vi forenkler byggeriet Lindab Pascal - Forenklet VAV-løsning med fuldt potentiale...

lindab vi forenkler byggeriet Lindab Pascal - Forenklet VAV-løsning med fuldt potentiale... lindab vi forenkler byggeriet Lindab Pascal - Forenklet VAV-løsning med fuldt potentiale... Enkel projektering... Enkel idrifttagning... Lavt energiforbrug... Næste generations VAV-system Efterspørgslen

Læs mere

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde SPIDER Quick guide DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S Langebjergvænget 18 4000 Roskilde +45 7221 7979 Indhold Om SPIDER... 3 Funktioner ved SPIDER... 3 Spændingsforsyning... 3 Installation og fysiske

Læs mere

Indstillet på sekunder. Besparelser i årevis.

Indstillet på sekunder. Besparelser i årevis. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Indstillet på sekunder. Besparelser i årevis. NYE living by Danfoss termostater. Komfort og besparelser døgnet rundt. Indstil og spar Vælg din egen ugeplan Så sænkes temperaturen

Læs mere