3. Før elektriciteten. Antikythera-mekanismen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3. Før elektriciteten. Antikythera-mekanismen"

Transkript

1 2. Oldtiden

2 3. Før elektriciteten Antikythera-mekanismen

3 Astrolabe Kvardranten Leibnitz

4 Regnestokken Charles Barbage

5 4. Elektromekanikken

6 Konrad Zuse

7 5. Elektronikkens barndom Rør Collosus Eniac

8

9 6. Transistoren Transistoren ved siden af et rør Princippet i en harddisk. Harddisken består af en rund skive belagt med magnetisk materiale. Skiven er inddelt i spor og sektorer. I dette eksempel er der 7 spor og 8 (0-7) sektorer, og disken kører rundt i urets retning. Derved kan et læsehoved, styret af en enkelt stepmotor, der netop flytter læsehovedet et spor ad gangen, skrive og læse de magnetiske informationer.

10 6.2 IBM System/360

11 7. Mikroprocessoren

12 Hjemmecomputeren 8086 og (16 bit) Cache 1985 Cray Novell (Fil og print servere) (32 bit) Embeddede computere Bærbare 80486, 80586, Pentium o.s.v. Mobil telefonen (SMS) Tablet computere Printere: Kuglehoved, slagtast, matrix, laser, inkjet

13 8 Programmeringssprog Programmeringssprog har været diskuteret siden starten af 1800 tallet, men bortset fra Konrad Zuse's bestræbelse, skete der ikke meget før de elektroniske computere dukkede op i midten af 1900 tallet. 8.1 Assambler Til at begynde med kunne man kun programmere i assambler. Det betød man skulle huske mange forskellige bitkombinationer, og omsætte dem til tal, ofte er det en konvertering fra det binære talsystem til hex. Assambler kan bruges til meget små opgaver, men programmerne skal ikke være på mange linier, før det bliver en udsøgt pestilent, og fuld af fejl, som programmøren skal debugge. (Debugge kommer af det engelske udtryk der betyder, at fjerne en lus. Lus var også et udtryk for en dårlig lodning i elektronikkens verden.) 8.2 FOTRAN, LISP, COBOL og ALGOL De første højniveau sprog der blev udviklet i 1950'erne og starten af 1960'erne. De blev alle benyttet op til 1980, og man kan nok finde restere af deres brug nu om dage. Disse sprog var en blanding af assambler og det vi i dag opfatter som højniveau sprog. 8.2 BASIC I midten af 1960'erne fremkom programmeringssproget BASIC, der efter nogle år hvor der blev set lidt ned på det, fik en renæssance i forbindelse med fremkomsten af hjemmecomputeren, der stort set alle sammen var udstyret med en variant af BASIC. Efter hjemmecomputerne blev udkonkurreret af PC'en i starten af 1980'erne, forsvant BASIC stort set, selv om det leve i en noget moderniseret variant som script værktøj under MS Windows.

14 8.3 Pascal Sproget der blev udviklet sidst i 1960'erne, er opkaldt efter en fransk matematiker. Pascal er nok det første højniveau sprog der blev en kommerciel succes, det sidste skyldtes nok den dansk udviklede Poly Pascal, der senere blev opkøbt af Borland og fik navnet Turbo Pascal og senere blev udviklet til Delphi. Pascal fik med PC'ens fremko,st den styrke, at den kunne compiles, hvilet betyder højniveausproget kunne af et stykke program, kaldet en compiler, oversætte til assambler, som er det computeren forstår. Derved mangedoblede eksekveringshastigheden i forhold til progrmmeringssprog som BASIC, der løbende skulle oversættes under eksekvering af programet 8.4 C Programmeringssproget C kom i starten af 1970'erne, og blev kendt på at oversætte UNIX styresystemet, fra assambler til C. Den dag i dag foregår stort set al udvikling til UNIX og dens varianter i C. C er ikke så forskellig fra Pascal, men er nok noget stærkere i de hardware nære metoder, hvorfor specielt programmører med hardware baggrund har en forkærlighed for sproget. 8.5 C++ Op gennem 1970 blev der diskutteret meget om progrmmeringssprog i intelektuelle kreds. Et emne mange cirklede om er det der er blevet kaldet (OOP) Objekt Orienteret Programmering. For at gøre programmeringssproget C konkurrencedygtig på det marked der tegnede sig for OOP sprog, konstruerede danskeren Bjarne Stoustrup i midten af 1980'erne en udvidelse af C, og kaldte det C++. Bjarne Stoustrup gjorde det så snedigt, at en C++ compiler kan compile en C kode, så alle der kunne programmere i C, og det var og er mange, kunne hurtigt lære OOP. 8.6 Java Med Internettes fremstormende udbreddelse blev der brug for distribueret programmering, hvuilet betyder man kan eksekvere dele af et program forskellig steder samtidig, altså ikke multitasking, som er delt tid p den samme computer, men eksekvering af dele af et program, på flere computere samtidig. Java blev skabt for at tilgodese disse ønsker, og har haft en særdeles stor succes. Java er oprindeligt udviklet af Sun, og minder meget om C++, men er normalt interprettet, altså løbende oversat, lige som BASIC. Årsagen til den løbende oversættelse blev valgt var for at gøre sproget platform uafhængigt. Sun udviklede derfor en Java engine (Java Motor) der skal ligge på den maskine der eksekverer Java programmet. Dermed skal man kun udvikle en Java engine til hvert styresystem, derefter kan den samme kode køre på alle systemer der har en Java engine installeret.

15 9. Styresystemer (Operativsystemer) De første computere havde slet ikke noget styresystem, man programmerede direkte til hardwaren, hvilket ikke var særlig brugervenligt. Med indførelse af styresystemer skulle man ikke længere programmere alle detaljer, man kunne rykke op på et højere abstraktionsniveau, hvilket eksempelvis betød en programmør ikke længere skulle programmere en printer, hver gang noget skulle udprintes, nu kunne man blot kalde et API (Applikation Program Interface) der tog sig af de trivielle opgaver. 9.1 UNIX Det første udbredte styresystem er UNIX, der blev udviklet sidst i 1960'erne af Bell Labs, som et multitasking styresystem til main frames. Med fremkomsten af mikroprocesoren blev UNIX udbredt og brugt til mange ting, herunder styring af telefoncentraler. UNIX havde en stor del af markedet på både main frames, og den mindre variant der blev kaldt mini computere. På dette tidpunkt dukkede begreber som host (vært) computer op, som udtryk for en computer med mange terminaler tilsluttet. En terminal var ikke en computer, selv om der ofte sad en 8051'er i den, men blot en elektrisk skrivemaskine, der havde udskiftet papiret med en CRT skærm. I midten af 1980'erne skabtes der på MIT (Massechusets Institiute of Technology) en grafisk brugerflade til UNIX, kaldet X. Den fik stor succes, og blev meget brugt inden for design. X er en skal der lægges oven på det grundlæggende styresystem, hvilket gør UNIX meget fleksibel. UNIX løb ind i en del patentstridigheder i midten af 1980'erne, og fik ikke fat i det boomende marked for personlige computere, men livede op igen i starten af 1990'erne, hovedsageligt takket være Linus Thovalson og hans ligesindedes arbejde. I dag bruges UNIX varianter i stor stil på servere, nogle bruger den på deres PC, Apple bruger en UNIX variant, Google's Android er en UNIX variant, og der er næsten ingen embeddede systemer såsom vaskemaskiner, fjernbetjeninger, fjernsyn, radioer eller andet, der ikke bruger en variant af UNX. I dag er UNIX varianter klart det mest udbredte styresystem, det er ikke så udbredt i PC verden, men behersker stort set resten. 9.2 CP/M Styresystemet CP/M blev udviklet af Digital Research i slutningen af 1970, oprindeligt som et styresystem til den udbredte 8080 serie af processorer. Det var et single task styresystem, velegnet til de fremstormende personlige computere og hjemmecomputere. 9.3 MS DOS Microsoft Disk Operating System, markedsført af Microsoft i forbindelse med lanceringen af IBM's hjemmecomputer kaldet PC'en for Personal Computer.

16 Med en pris på den gale side af Kr. kom det nok bag på alle at den, og især dens mange kopier, fejede de billige hjemmecomputere ud af markedet. IBM ærgrede sig nok over de ikke havde forsøgt at beskytte deres PC mod efterligninger, og markedsførte få år efter PS'en, med styresystemet OS/2, som en afløser for PC'en. Den floppede totalt. MS DOS lignede på mange måder CP/M, men så vidt vides opstod der ikke de store patentstridigheder. 9.4 Liza OS Med markedsføringens af Apple' Liza computer i starten af 1980 indførtes 2 vigtige ting. For det første blev GUI (Graphical User Interface) tilgængelig på en personlig computer, for det andet blev harddisken bygget op som et hirakisk system, begge dele vi benytter den dag i dag. Liza computeren blev specielt populær i kreative miljøer, og op gennem firserne var Apples computere almindelige på redaktioner, tegnestuer med mere. 9.5 MS Windows Microsoft udgav deres første udgave af Windows samtidig med Apple udsendte Liza, men fik ikke den store succes de første 10. I 1980'erne benyttede man Apple hvis man var kunstnerisk anlagt, og UNIX med X på, hvis man havde brug for avancerede tekniske tegninger, også kaldet CAD (Computer Aided Design). Microsoft fik først så småt fat i markedet for grafiske brugerflader efter et lille årti, men så satte de sig stort set også på alt, i hvert fald i PC verdenen. 9.6 OS/2 IBM blev træt af samarbejdet med Microsoft, eller ville måske bare have en større del af kagen, men i sidst i 1980'erne lancerede de en ny hardware platform kaldet PS/2 med styresystemet OS/2. Det blev ikke nogen succes, og mange begynte at kalde OS/2 for det halve styresystem, fordi der jo rent faktisk stod OS divideret med 2. OS/2 var et af computerhistoriens store flop.

17 10. Netværk Far, hvordan kom i på Internettet før i fik computer? Netværk startede med telefonnetværket der blev udbredt sidst i 1800 tallet, i 1930 blev telefonnettet benyttet til, via modem, at sende digitale beskeder over telefonnettet Internettet (ARPanet) I starten af 1970'erne, hvor den kolde krig rasede, havde det amerikanske forsvarsministerium den ide, at koble computere sammen i netværk, tværs over kontinentet. Det havde bl.a. den fordel, at skulle der falde en atombombe over en main frame, så kører man da bare videre på en anden. Man fandt også hurtigt ud af, at informationsudveksling kunne ske med hidtil uhørte hastigheder. Systemet bredte sig mellem militære instalationer, og nogle amerikanske universiteter. Dette har efterhånden udvidet sig til det vi i dag kalder Internettet BBS'er Sideløbende med Internettet opstod et system af BBS'ere (Bulletin Board System) Et BBS er en computer som man via et modem kan ringe op til, når man er logget ind på BBS'en, kan man hente data og programmer, eller man kan lægge data og programmer. Da Hjemmecomputeren kom frem begyndte private også at etablere og bruge BBS'ere, men det havde en hage, telefonregningen kunne nemt eksplodere. Det var der dog en løsning på. Nogen havde fundet ud af, at hvis man løftede telefonrøret, og sendte en 2600 Hetz tone ind i mikrofonen, så kunne man omprogrammere telefoncentralen, og ringe gratis. En viderudvikling af det system kaldes hackere, der bl.a. mødes under betegnelsen Nu kunne det også være svært at finde ud af hvor et interessant BBS stod, der var jo ingen søgemaskiner, men det var der også en løsning på, wardaileren. En wardailer er et stykke software der ringer op til en lang række telefonnumre, for at høre om der er et modem i den anden ende, hvis der er et modem, kan man forsøge at logge ind, og ikke mange brugte login og password dengang. Hvis der ikke er et modem, så afbryder programmet bare forbindelsen. En variant af wardaileren benyttes i dag til at se hvilke maskiner der er på et netværk, og hvilke servere de forskellige maskiner indeholder, den kaldes en portscanner. På den måde kunne enhver der kunne betale telefonregningen, eller hacke telefonselskabet, skabe sin egen database over BBS'ere Sikkerhed og hackere Parallelt med udviklingen af det militære net og BS'erne, var der personer der ville have

18 informationer, uden egentlig at have adgang til dem, de blev kaldt hackere. Det sjove ved sikkerhed, specielt elektronisk sikkerhed er, at ingen gider tage det alvorligt, men hackere, de er sjove at snakke om. Et rigtig underholdende eksempel på hvor galt det dengang stod til med sikkerheden, og det er nok ikke meget anderledes i dag, er bogen The cuckoo's egg fra 1989, der handler om en nyligt dimiteret fysiker, der ikke kunne finde et job inden for sit felt, og derfor tog et job i computer afdelingen på et universitet, bare for at holde kontakt med miljøet. Hans første opgave var, sådan bare for at holde ham beskæftiget, at finde ud af, hvorfor der var en fejl på computerafdelingens telefonregning på 75 cent. Han fandt hurtigt ud af fejlen var meget større og skyldtes hackere brugte universitetets system til at ringe videre til andre computere, og herunder var trængt ind i pentagons systemer og stjålet hemmelige papirer. Bogen beskriver levende hvordan alle anser ham for en komplet idiot fordi han påstår der er noget der ikke er som det skal være, men efterhånden får an rystet så meget i træerne, at selv de hemmelige tjenester tager kontakt til ham, og sporet ender i Computer Chaos Club i Hamborg, hor et par medlemmer havde solgt papirer de havde hacket i østberlin. Ccomputer Chaos Club hamborg er i øvrigt stadig meget i live og har bl.a. for nyylig beskrevet hvordan man bygger en radar der kan se de såkaldte stelth fly. Det mest skræmmende ved bogen der også er filmatiseret, er nok, den er autentisk, og situationen og nok ikke spor bedre i dag. Det der med sikkerhed er jo bare hysteri! I starten af 1980'erne var det med hackere et hot emne i offentligheden, og film som wargames viser hvor tæt en lille bitte computerfejl kan komme p at starte en verdenskrig. Netværk 1980 (Hawai)

Computerens historie V1.0. Indholdsfortegnelse

Computerens historie V1.0. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. Oldtiden...3 3. Før elektriciteten...4 3.1 Antikythera mekanismen...4 3.2 Astrolabe...4 3.3 Den mekaniske regnemaskine...5 3.4 Regnestokken...5 3.5 Charles Barbage...6

Læs mere

\ \ Computerens Anatomi / /

\ \ Computerens Anatomi / / HTX Roskilde - mat-it-prog, 1.4 \ \ Computerens Anatomi / / Introduktion En PC ( personlige computer ) eller computer er bygget op af forskellige komponenter. Vi vil hermed gennemgå størstedelen af computerens

Læs mere

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser? OODBMS Vs. RDBMS 1 Indholdsfortegnelse Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?... 3 OODBMS i erhvervslivet... 4 Bagsiden af medaljen... 5 OODBMS i praksis... 6 Konklusion... 8 2 Hvorfor skal

Læs mere

Automatisering Af Hverdagen

Automatisering Af Hverdagen Automatisering Af Hverdagen Programmering - Eksamensopgave 10-05-2011 Roskilde Tekniske Gymnasium (Kl. 3,3m) Mads Christiansen & Tobias Hjelholt Svendsen 2 Automatisering Af Hverdagen Indhold Introduktion:...

Læs mere

Arduino Programmering

Arduino Programmering Microcontroller, Arduino I teknologi skal vi lære at lave programmer til uc for at have muligheden til eksamen at kunne lave intelligente el-produkter. I hvert fald skal vi have set mulighederne, og forstået

Læs mere

Computer Literacy. En stationær bordmodel. En Bærbar Notebook, Labtop, Slæbbar, Blærebar mm.

Computer Literacy. En stationær bordmodel. En Bærbar Notebook, Labtop, Slæbbar, Blærebar mm. Computer Literacy Computer Literacy handler om at forstå hvad computer (hardware) og software kan gøre. Denne præsentation fokuserer kun på hardware februar 2002 Computerliteracy -hardware (15 dias) 1

Læs mere

System & Metode ApS præsenterer. En effektiv dokumentportal

System & Metode ApS præsenterer. En effektiv dokumentportal System & Metode ApS præsenterer En effektiv dokumentportal Den 7. september 2006 Velkommen Martin Hecht Olsen, Direktør System & Metode blev etableret i 1989 IBM Business Partner Salg direkte til kunde

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor Installation af App Inventor... 10 Trådløs installation... 11 Installation af emulator (Windows)...

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Programmerbar elektronik. uc Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Forstå princippet i programmering af en uc og se mulighederne. Programmeringen

Læs mere

Media College Aalborg Side 1 af 11

Media College Aalborg Side 1 af 11 Media College Aalborg Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Problemformulering... 3 Hvilket fjernsupport egner sig bedst af, eller Windows fjernskrivebord, når et firma skal supportere sine kunder?... 3 Hvorfor

Læs mere

IT-faglige kompetencer. IT funktions kompetencer. Navn: Adresse:

IT-faglige kompetencer. IT funktions kompetencer. Navn: Adresse: CV Navn: Adresse: Gunnar Reimer Leifsgade 5, 5.tv 2300 København S Telefon: 32955156 Mail: Gunnar.Reimer@gmail.com Hjemmeside: www.withinme.dk IT-faglige kompetencer Har i mit tidligere arbejde hovedsagelig

Læs mere

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende.

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Udarbejdet af: Ken R. Paulsen i samarbejde med ITCSYD ver. 10 IT Center Syd byder dig velkommen til Gråsten Landbrugsskole. Denne vejledning

Læs mere

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende.

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Udarbejdet af: Ken R. Paulsen i samarbejde med ITCSYD 2015 ver. 14 IT Center Syd byder dig velkommen til Gråsten Landbrugsskole. Denne vejledning

Læs mere

Ruko Security Master Central Database

Ruko Security Master Central Database Ruko Security Master Central Database RSM benytter en central database, til at udveksle låsesystemer mellem Ruko og låsesmeden. Udvekslingen sker via Internettet, så det er derfor nødvendigt at have en

Læs mere

3. Menuen Start -> Programs -> OpenVPN åbnes, og "My Certificate Wizard" vælges:

3. Menuen Start -> Programs -> OpenVPN åbnes, og My Certificate Wizard vælges: Opsætning af VPN forbindelse til DRC En VPN forbindelse gør det muligt for en hjemmecomputer, eller en bærbar computer, at få adgang til DRCs interne lokalnet fra en vilkårlig internetforbindelse. Forudsætninger

Læs mere

Vejledning til brug af IT for nye elever.

Vejledning til brug af IT for nye elever. Vejledning til brug af IT for nye elever. IT Center Syd byder dig velkommen til Sønderborg Statsskole Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som elev, at benytte de forskellige IT faciliteter

Læs mere

Deling i Windows. Netteknik 1

Deling i Windows. Netteknik 1 Deling i Windows - via Net eller Hjemmegruppe! Netteknik 1 Net historisk set Net - Network Basic Input Output System Giver - på en simpel og nem måde - mulighed for at dele ressourcer (filer, printere

Læs mere

Projektopgave Operativsystemer I

Projektopgave Operativsystemer I Velkommen til projekt på Data faget 6222 Operativsystemer I! Udarbejdet af: Anders Dahl Valgreen, mail adva@mercantec.dk, mobil 23 43 41 30 I dette projekt skal din gruppe i tæt samarbejde med resten af

Læs mere

Vejledning til brug af IT for nye elever

Vejledning til brug af IT for nye elever Vejledning til brug af IT for nye elever På www.itcsyd.dk kan du altid finde vejledninger m.m. under Services - Elever. Mener du der mangler nogen vejledninger, så send en mail til support@itcsyd.dk Vers.1.

Læs mere

Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank

Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank Af BEC og FortConsult, januar 2005. Hvad kan du konkret gøre for at beskytte din pc? Målgruppe Denne vejledning er skrevet

Læs mere

Deling i Windows. - via NetBIOS eller Hjemmegruppe! Netteknik 1

Deling i Windows. - via NetBIOS eller Hjemmegruppe! Netteknik 1 Deling i Windows - via NetBIOS eller Hjemmegruppe! Netteknik 1 NetBIOS historisk set NetBIOS - Network Basic Input Output System Giver - på en simpel og nem måde - mulighed for at dele ressourcer (filer,

Læs mere

Gruppe: Steffen Klausen, Hani Al-kerdi, Mathias Hansen og Jesper Anthonisen

Gruppe: Steffen Klausen, Hani Al-kerdi, Mathias Hansen og Jesper Anthonisen Opgaverne er lavet af: A er lavet af alle D er lavet af alle F er lavet af alle G er lavet af alle Gruppe: Steffen Klausen, Hani Al-kerdi, Mathias Hansen og Jesper Anthonisen Sikkerhed og risikofaktorer

Læs mere

Kravspecifikation For. Gruppen

Kravspecifikation For. Gruppen Kravspecifikation For Gruppen Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...3 1.1 FORMÅL...3 1.2 REFERENCER...3 1.3 LÆSEVEJLEDNING...3 2. GENEREL BESKRIVELSE...4 2.1 SYSTEM BESKRIVELSE...4 2.2 SYSTEMETS FUNKTION...4

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

Programmering i C Intro og grundlæggende C 5. marts 2007

Programmering i C Intro og grundlæggende C 5. marts 2007 Programmering i C Intro og grundlæggende C 5. marts 2007 Mads Pedersen, OZ6HR mads@oz6hr.dk Plan for kurset Ma. 5/3: Ma. 19/3: Ma. 2/4: To. 12/4: Formål, intro, grundlæggende Videre, sprogkonstruktioner

Læs mere

Programmering I Java/C#

Programmering I Java/C# Programmering I Java/C# Dit første projekt Datatekniker Intro to C# C# (C Sharp) Et enkelt, moderne, generelt anvendeligt, objektorienteret programmeringssprog Udviklet af Microsoft, ledet af danskeren

Læs mere

Lidt orientering om, hvad en computer består af

Lidt orientering om, hvad en computer består af Lidt orientering om, hvad en computer består af Lidt orientering om, hvad en computer består af...1 Introduktion...2 Skærm...2 Printer...2 Tastatur...2 Mus...3 CPU...3 Bundkort...4 Strømforsyning...4 RAM/

Læs mere

Synkron kommunikation

Synkron kommunikation Synkron kommunikation Synkron kommunikation betyder, at kommunikationen foregår her og nu, med ingen eller kun lidt forsinkelse. De to kommunikatorer er synkrone de "svinger i samme takt". Et eksempel

Læs mere

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende.

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. IT Center Syd byder dig velkommen til Gråsten Landbrugsskole. Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som elev/studerende,

Læs mere

Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til?

Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Titel: Sådan kommer du i gang med din egen applikation 1. udgave -

Læs mere

Markus, Nicklas, Jonas og Patrick D Kom/it C 1. feb 2013. Computerens anatomi. --- Lavet af Markus, Nicklas, Jonas og Patrick D --- Side 1 af 8

Markus, Nicklas, Jonas og Patrick D Kom/it C 1. feb 2013. Computerens anatomi. --- Lavet af Markus, Nicklas, Jonas og Patrick D --- Side 1 af 8 Computerens anatomi --- Lavet af Markus, Nicklas, Jonas og Patrick D --- Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse Foredrag... 3 Formidling... 4 En computer er opbygget af... 5 Side 2 af 8 Foredrag Målgruppe 7,

Læs mere

Computerens Anatomi. Kom/IT C - Computer Anatomi - Daniel og Fie - 3/3 2015. Planlægning af kommunikationsvalg og medieprodukt.

Computerens Anatomi. Kom/IT C - Computer Anatomi - Daniel og Fie - 3/3 2015. Planlægning af kommunikationsvalg og medieprodukt. Computerens Anatomi Planlægning af kommunikationsvalg og medieprodukt. Vi startede med at snakke om modtager, afsender og budskab og blev enige om at det skulle være simpelt for at få modtagernes interesse.

Læs mere

Håndbog Til CPR services. Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper

Håndbog Til CPR services. Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper Håndbog Til CPR services Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper CPR-kontoret Datavej 20, Postboks 269, 3460 Birkerød E-post: cpr@cpr.dk. Telefax 45 82 51

Læs mere

Version 1.04 (23. januar 2017) Udarbejdet af Mette Valbjørn, MBU Digitalisering

Version 1.04 (23. januar 2017) Udarbejdet af Mette Valbjørn, MBU Digitalisering Vejledning til registrering på Office online portalen og mulighed for download af Office 365 til privat PC for medarbejdere med en az-ident i Aarhus Kommune, Børn og Unge Version 1.04 (23. januar 2017)

Læs mere

VEJLEDNING SKOLENS IT. Intro til it på Randers HF & VUC - kursister

VEJLEDNING SKOLENS IT. Intro til it på Randers HF & VUC - kursister VEJLEDNING SKOLENS IT Intro til it på Randers HF & VUC - kursister Randers HF & VUC 2014 Brug af skolens netværk Som kursist er du blevet oprettet på skolens netværk og har fået tildelt et brugernavn og

Læs mere

Administrator - installation og brug i Windows

Administrator - installation og brug i Windows 1 Administrator - installation og brug i Windows Grundforfattet af Allan, OZ1DIS, redigeret/udgivet af Palle, OZ6YM Det her beskrevne er IKKE noget nyt, og har været gældende siden Windows NT og version

Læs mere

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende.

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Udarbejdet af: Ken R. Paulsen i samarbejde med ITCSYD 2016 ver. 16 IT Center Syd byder dig velkommen til Gråsten Landbrugsskole. Denne vejledning

Læs mere

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende.

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Udarbejdet af: Ken R. Paulsen i samarbejde med ITCSYD 2011 ver. 7 IT Center Syd byder dig velkommen til Gråsten Landbrugsskole. Denne vejledning

Læs mere

Jobliste overblik

Jobliste overblik Kompakt Jobliste. Du kan starte Jobliste på mange måder. Du kan højreklikke på start knappen eller på proceslinjen, og vælge Jobliste i menuen, der kommer til syne. Du kan også åbne Jobliste med genvejstaster

Læs mere

Opkobling til terminalserver xnet.aab.dk

Opkobling til terminalserver xnet.aab.dk Opkobling til terminalserver xnet.aab.dk Version 1.0 Brugermanual Forretningsudvalget AAB afdelinger Distancearbejdspladser Mobile medarbejdere Boligforeningen AAB/IT-afdelingen 22. oktober 2009 Indhold

Læs mere

EasyIQ ConnectAnywhere Release note

EasyIQ ConnectAnywhere Release note EasyIQ ConnectAnywhere Release note Version 2.4 Der er over det sidste år lavet en lang række forbedringer, tiltag og fejlrettelser. Ændringer til forudsætningerne: o Klienten skal ved førstegangs login

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 INDHOLDSFORTEGNELSE Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 Windows 7-udgaver... 10 32- eller 64-bit version af Windows 7... 11 Hardware...

Læs mere

Når man taler om computere eller kigger i annoncer om den slags, så dukker der en del mærkelige fagudtryk op:

Når man taler om computere eller kigger i annoncer om den slags, så dukker der en del mærkelige fagudtryk op: PC'en & hardware Windows kaldes et styresystem, fordi det styrer kommunikationen mellem programmer (software) og alle de enkelte fysiske enheder: processor, modem, printer, lydkort, tastatur, mus o.s.v.

Læs mere

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Virtuel PC Fordele/ulemper Fordele: Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Ulemper: Reserverer RAM (Windows 7) Problemer med at ureglementeret lukke ned Mister

Læs mere

-Krav til klinikkens udstyr (hardware/netværk mm.)

-Krav til klinikkens udstyr (hardware/netværk mm.) -Krav til klinikkens udstyr (hardware/netværk mm.) Før al dente kan installeres på klinikken skal det nødvendige udstyr være konfigureret og på plads. Der skal være adgang til server og samtlige klient-maskiner,

Læs mere

FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017)

FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017) FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017) Page 1 of 12 Indhold 1 Adgang til FleeDa... 3 1.1 HW og SW forudsætninger... 3 1.2

Læs mere

Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden

Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden Velkommen til BEHRINGER PODCAST hurtigstart guiden Tak for tilliden af valget af et af vore podcast kompatible produkter. Denne fremragende software og hardware pakke muliggør produktion af podcasts af

Læs mere

Vejledning til brug af IT for nye Studerende/ Elever og Kursister.

Vejledning til brug af IT for nye Studerende/ Elever og Kursister. Vejledning til brug af IT for nye Studerende/ Elever og Kursister. April.2016 IT Center Syd byder dig velkommen til EUC Syd. Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som Studerende/Elev/kursist,

Læs mere

computerens_udvikling

computerens_udvikling Computeren består af. ---------------------- En computer består af mange ting. Der er det samme i næsten alle computere, men der er en forskel - størrelsen på tingene. Dette er ikke fysisk, men f. eks.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender INDHOLDSFORTEGNELSE Windows 8.1... 5 KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade Sådan får du Windows 8.1 på din pc... 8 Startskærmen... 9 Skrivebordet... 10 Kvikguide til den nye brugergrænseflade... 11 Amulet-menuen...

Læs mere

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net 18. november 2011 Vejledning Windows 7 - eklient Opkobling via ADSL eller anden kabelforbindelse til P-net. Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net Cisco AnyConnect

Læs mere

Netværk repetition. - lidt om talsystemer, Bits og Bytes! Netteknik 1

Netværk repetition. - lidt om talsystemer, Bits og Bytes! Netteknik 1 Netværk repetition - lidt om talsystemer, Bits og Bytes! Netteknik 1 Lidt om Bits & Bytes En hurtig genopfriskning af: Talsystemer Bits, bytes, kilobytes Megahertz, bps, Bps... Tegnsæt, f.eks. Unicode

Læs mere

egovernment 2.0 Hvordan kan den offentlige sektor udnytte Web 2.0? Nuuk, 20-7-2008 Søren Duus Østergaard Senior egovernment Advisor, IBM Europe

egovernment 2.0 Hvordan kan den offentlige sektor udnytte Web 2.0? Nuuk, 20-7-2008 Søren Duus Østergaard Senior egovernment Advisor, IBM Europe egovernment 2.0 Hvordan kan den offentlige sektor udnytte Web 2.0? Søren Duus Østergaard Senior egovernment Advisor, IBM Europe Nuuk, 20-7-2008 Indhold: Web 2.0 introduktion Break out session: Hvad er

Læs mere

AO Værktøjer. Installationsvejledning. Version 3. Version 1.0

AO Værktøjer. Installationsvejledning. Version 3. Version 1.0 AO Værktøjer Version 3 Installationsvejledning Version 1.0 28. oktober 2006 AO Værktøjer 3.2 Installationsvejledning Side 2 Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Værktøjsvalg...3 Forudsætninger...4 Hvad er.net

Læs mere

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende.

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. IT Center Syd byder dig velkommen til Gråsten Landbrugsskole. Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som elev/studerende,

Læs mere

Administrator - installation og brug i Windows

Administrator - installation og brug i Windows 1 Administrator - installation og brug i Windows Det her beskrevne er IKKE noget nyt, og har været gældende siden Windows NT og version 2000, efterhånden 15-20 år eller mere. Denne artikel omhandler følgende

Læs mere

Datatekniker med programmering som speciale

Datatekniker med programmering som speciale Datatekniker med programmering som speciale H3 H1 varer ti uger bestående af syv uddannelsesspecifikke fag, samt 2 Valgfri Udannelsesspecifikke Fag og 1 Valgfrit Speciale Fag Indhold På H2 er der fokus

Læs mere

MEE is all about YOU

MEE is all about YOU MEE is all about YOU Om MEE TM Sådan fungerer systemet MEE TM er et betalingssystem, der gør det muligt at betale med mobiltelefonen (smartphones) på en enkel, hurtig, fleksibel, sikker og billig måde

Læs mere

Internettet. Teknisk viden om internettet Når teknisk udstyr, bl.a. computere, kommunikere med hinanden, foregår det via protokoller.

Internettet. Teknisk viden om internettet Når teknisk udstyr, bl.a. computere, kommunikere med hinanden, foregår det via protokoller. Internettet. Introen. De mange tusinde hjemmesider verden over gør det nemt at finde informationer, handle, chatte, køber rejser, skabe sociale relationer, finde arbejde og meget mere. Flere funktioner

Læs mere

IT vejledning for Studerende

IT vejledning for Studerende IT vejledning for Studerende Computere På skolen anbefales det, at du kun bruger computere med Windows installeret. Apple/Mac eller computere med Linux installeret vil have problemer med at bruge nogen

Læs mere

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende.

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Udarbejdet af: Ken R. Paulsen i samarbejde med ITCSYD 2016 ver. 16 IT Center Syd byder dig velkommen til Gråsten Landbrugsskole. Denne vejledning

Læs mere

Login på skolens maskiner.

Login på skolens maskiner. Login på skolens maskiner. For at kunne arbejde på skolens maskiner, så er det nødvendigt at logge ind med jeres eget brugernavn og password. Med login får I adgang til jeres eget netværks-drev ( X: )

Læs mere

PRODUKTINDEKS. S3 support 26. Vil jeg få en fejlmelding på min S3, hvis der opstår problemer? 27. Vil jeg modtage teknisk support på min ipad mini?

PRODUKTINDEKS. S3 support 26. Vil jeg få en fejlmelding på min S3, hvis der opstår problemer? 27. Vil jeg modtage teknisk support på min ipad mini? OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL PRODUKTINDEKS Apparat Generelt 1. Hvad er S3 scannerens positionering? 2. Hvad måler S3 scanneren? 3. Hvad er forskellen på S2 Everest og S3? 4. Hvilke dele følger med S3 scanneren?

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Kompendium til Arduino-programmering i Teknologi. Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Vi skal forstå princippet i programmering af en uc og se

Læs mere

Basal TCP/IP fejlfinding

Basal TCP/IP fejlfinding Basal TCP/IP fejlfinding Dette notat beskriver en række enkle metoder til fejlfinding på TCP/IP problemer. Metoderne er baseret på kommandoer, som er en fast bestanddel af Windows. Notatet er opbygget

Læs mere

Onsdags-workshops foråret 2014

Onsdags-workshops foråret 2014 Onsdags-workshops foråret 2014 Hver onsdag kl.15-17 Alle workshops er gratis 15. Januar: Google konto til meget mere end g-mail 22. januar: Google Chrome browseren fra Google 29. januar: NemID, borger.dk

Læs mere

Programmering i folkeskolen

Programmering i folkeskolen Programmering i folkeskolen Danmark har et mål om at være et af verdens førende it-samfund, men virkeligheden er desværre en anden. Kun ganske få unge mennesker har en tilstrækkelig indsigt i den måde,

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Projektplan... 3. Vores research... 4 HCI... 5. Formidlingsmetode og teori... 6. Valg af Målgruppe... 8. Layout flyer...

Indholdsfortegnelse... 2. Projektplan... 3. Vores research... 4 HCI... 5. Formidlingsmetode og teori... 6. Valg af Målgruppe... 8. Layout flyer... Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Projektplan... 3 Vores research... 4 HCI... 5 Formidlingsmetode og teori... 6 Valg af Målgruppe... 8 Layout flyer... 9 Vores flyer... 10 Kildefortegnelse...

Læs mere

Netværkstopologi. Netteknik 1. Netteknik 1 (AMU 44947) Mercantec Den logiske og den fysiske! Netværkstopologi

Netværkstopologi. Netteknik 1. Netteknik 1 (AMU 44947) Mercantec Den logiske og den fysiske! Netværkstopologi Netværkstopologi - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1 Netværkstopologi Topologi betyder geometri, dvs. netværkets udseende En introduktion til netværkets grundbegreber! 1 Et firmanetværk LAN, baseret

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

Softwareudvikling: Miljøer

Softwareudvikling: Miljøer Softwareudvikling: Miljøer Præsentation af mig Praktiske oplysninger Overblik Host-target setup UNIX, historisk UNIX egenskaber UNIX ulemper UNIX, netværk, X11, brugerflader Windows fordele/ulemper Øvelse

Læs mere

Projektoplæg - AMU kursus 44953 - Netteknik - Server - Videregående

Projektoplæg - AMU kursus 44953 - Netteknik - Server - Videregående Velkommen til projektforløbet på Netteknik - Server - Videregående! Udarbejdet af: Anders Dahl Valgreen, mail adva@mercantec.dk, mobil 23 43 41 30 I dette projekt skal din gruppe i tæt samarbejde med resten

Læs mere

Installation af Oracle 10g Release 2 database

Installation af Oracle 10g Release 2 database Installation af Oracle 10g Release 2 database Oracle 10g database indeholder databasesoftware, enterprise manager, SQL*Plus m.m., HTML DB (i dag kendt som Application Express) og tilhørende HTTP Server

Læs mere

D-Star. En moderne kommunikations form

D-Star. En moderne kommunikations form D-Star En moderne kommunikations form Indhold Problemformulering... 2 Starten på D-Star... 3 Om D-Star nettet... 4 Udstyr til D-Star... 8 Kilde angivelse... 10 Konklusion... 11 1 Problemformulering Jeg

Læs mere

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX IT -Eksamen Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX [Vælg en dato] Indhold Indledning... 2 Teori... 3 Hvorfor dette design... 4 Produktet... 4 Test og afprøvning... 9 Konklusion... 10 Indledning

Læs mere

Datatekniker med programmering som speciale

Datatekniker med programmering som speciale Datatekniker med programmering som speciale H2 H1 varer ti uger bestående af ti uddannelsesspecifikke fag. Indhold På H2 er der fokus på at integrere Objektorienteret Programmering i dine programmer. Fagene

Læs mere

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende.

Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Vejledning til brug af skolens IT for nye elever/studerende. Udarbejdet af: Ken R. Paulsen i samarbejde med ITCSYD 2011 ver. 7 IT Center Syd byder dig velkommen til Gråsten Landbrugsskole. Denne vejledning

Læs mere

NEMT OG EFFEKTIVT - Ejendomsadministration

NEMT OG EFFEKTIVT - Ejendomsadministration Ny Unik Bolig 4 version på trapperne Det er nu ca. 2 år siden, at første version af Unik Bolig 4 blev lanceret. Siden da er der blevet arbejdet hårdt på at forbedre versionen og finde på nye smarte ting

Læs mere

SAP R/3. Henrik Kroos

SAP R/3. Henrik Kroos SAP R/3 Henrik Kroos Velkommen.. Spørg undervejs Præsentation af mig Præsentation af jer Hvad er SAP?? SAP er et tysk firma startet af 5 tidligere IBM-folk i 1972 Hjemsted i Waldorf Tyskland, (nær Frankfurt)

Læs mere

Kom i gang med. Find på Programmér Del

Kom i gang med. Find på Programmér Del Kom i gang med Find på Programmér Del version 1.3 SCRATCH er et nyt programmeringssprog. Med Scratch kan du lave dine egne interaktive animationer, spil og musik. Scratch er gratis og "open source". Du

Læs mere

Datatekniker med programmering som speciale H5

Datatekniker med programmering som speciale H5 Datatekniker med programmering som speciale H5 H5 består af et selvstændigt projekt som du definerer. Styringen af projektet er i centrum her, og ikke selve softwaren. H5 varer ti uger bestående af ni

Læs mere

Spil Rapport. Spil lavet i GameMaker. Kevin, Mads og Thor 03-02-2011

Spil Rapport. Spil lavet i GameMaker. Kevin, Mads og Thor 03-02-2011 Spil Rapport Spil lavet i GameMaker Kevin, Mads og Thor 03-02-2011 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 HCI... 2 Planlægning / Elementær systemudvikling... 2 Kravspecifikationer... 4 Spil beskrivelse...

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

PAXNET. - Den tekniske implementering - Offentlig netværks ydelser - Det fysiske netværk - Drift af netværket

PAXNET. - Den tekniske implementering - Offentlig netværks ydelser - Det fysiske netværk - Drift af netværket PAXNET - Den tekniske implementering - Offentlig netværks ydelser - Det fysiske netværk - Drift af netværket Detaljeret indhold PAXNET og standarder Data transport (X.25 baseret) Tilkoblingsmuligheder

Læs mere

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk NVR Client system Bruger Manual SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk 1 Indholdsfortegnelse. Side 3: Side 4-5: Side 6: Side 8: Side 10: Side 11:

Læs mere

OS2BORGERPC. Installations guide. Januar 2019

OS2BORGERPC. Installations guide. Januar 2019 OS2BORGERPC Installations guide Januar 2019 Copyright 2019 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning...4 2 Krav til installation...5 3 Installer Os2borgerPC...6 3.1 Installation af OS (Ubuntu 16.04)...6 3.2 Installation

Læs mere

Installationsvejledning til softphone og app

Installationsvejledning til softphone og app Installationsvejledning til softphone og app 1 VELKOMSTBESKED... 2 2 INSTALLATION AF SOFTPHONE VIA MAIL... 2 2.1 LOG PÅ DIN SOFTPHONE... 3 2.1.1 Sådan logger du på din Softphone med mobilnummer... 3 2.1.2

Læs mere

Mennesket vil ikke komme til at flyve de næste tusind år. Willbur Wright efter et skuffende forsøg på at flyve (1901)

Mennesket vil ikke komme til at flyve de næste tusind år. Willbur Wright efter et skuffende forsøg på at flyve (1901) Brødrene Wilbur og Orville Wright udførte sammen historiens første kontrollerede motorflyvning 17. december 1903 ved Kill Devil Hills nær Kitty Hawk i North Carolina. Flyvningens hastighed var 30 km/t.

Læs mere

Vejledning til brug af IT for nye elever

Vejledning til brug af IT for nye elever Vejledning til brug af IT for nye elever Vers.1. Okt 2014 IT Center Syd byder dig velkommen til Sønderborg Statsskole Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som elev, at benytte de forskellige

Læs mere

Design dit eget computerspil med Kodu

Design dit eget computerspil med Kodu Design dit eget computerspil med Kodu I sensommeren var vi to CFU-konsulenter ude i SFO en på Borup Ris Skolens Grønbro-afdeling. Her var vi sammen med børnene for at få erfaringer i arbejdet med platformen

Læs mere

Vejledning til brug af IT for nye elever.

Vejledning til brug af IT for nye elever. Vejledning til brug af IT for nye elever. IT Center Syd byder dig velkommen til Sønderborg Statsskole Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som elev, at benytte de forskellige IT faciliteter

Læs mere

Kvikguide Starter System 3.2

Kvikguide Starter System 3.2 3.2 Indholdsfortegnelse ii / 12 Indholdsfortegnelse 1 Leverancen omfatter... 3 2 Forudsætninger... 4 3 De første trin... 5 4 Information og hjælp... 12 1 Leverancen omfatter 3 / 12 1 Leverancen omfatter

Læs mere

Brugermanual Udarbejdet af IT-afdelingen 2008

Brugermanual Udarbejdet af IT-afdelingen 2008 Brugermanual Konfigurering af Outlook 2007 profil på Windows XP til opkobling med Outlook 2007 klient via Internet (RPC over HTTP): Apoteket.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2008 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Multifaktor autentifikation (MFA) ved adgang til forskellige IT-løsninger og -services

Multifaktor autentifikation (MFA) ved adgang til forskellige IT-løsninger og -services Multifaktor autentifikation (MFA) ved adgang til forskellige IT-løsninger og -services På SDU indføres multifaktor autentifikation (MFA) på forskellige IT-løsninger og -services. Hvad er multifaktor autentifikation

Læs mere

Guide til Epson Connect NPD DA

Guide til Epson Connect NPD DA NPD4945-00 DA Hvad er Epson Connect? Epson Connect tilbyder mobile tjenester, så du kan udskrive og scanne, uanset hvor du befinder dig. Du kan udskrive fotos og dokumenter med anvendelse af din smartphone,

Læs mere

FOKUS PÅ IT-SIKKERHED! GODE RÅDE OM RANSOMWARE OG FOREBYGGELSER

FOKUS PÅ IT-SIKKERHED! GODE RÅDE OM RANSOMWARE OG FOREBYGGELSER FOKUS PÅ IT-SIKKERHED! GODE RÅDE OM RANSOMWARE OG FOREBYGGELSER 2017 Den 12. maj 2017 blev den vestlige verden ramt af det største cyberangreb i internettets historie. Værst gik ransomware angrebet WannaCry

Læs mere

Uni-Login Skift adgangskode

Uni-Login Skift adgangskode Windows 8 Uni-Login Skift adgangskode Obligatorisk ved nyetablerede SkoleIT Cloud-netværk. Ikke nødvendigt ved etablerede netværk. Inden du kan bruge dit Uni-login til at logge på skolens IT-løsning, kan

Læs mere

Sæt Apple Watch på arbejde. Sæt Apple Watch på arbejde. Data direkte på dit håndled. Hotte apps og evergreens

Sæt Apple Watch på arbejde. Sæt Apple Watch på arbejde. Data direkte på dit håndled. Hotte apps og evergreens Sæt Apple Watch på arbejde by Ditte Due Mortensen - onsdag, oktober 21, 2015 http://perspektiv.tdc.dk/saet-apple-watch-paa-arbejde/ Sæt Apple Watch på arbejde Det går stærkt på app-fronten lige nu. Og

Læs mere