AKTIV FAMILIELANDBRUG. Familielandbruget MIDT-Jylland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AKTIV FAMILIELANDBRUG. Familielandbruget MIDT-Jylland"

Transkript

1 AKTIV FAMILIELANDBRUG Familielandbruget MIDT-Jylland Medlemsblad nr. 17 Juni

2 Invitation Fodermøder 2011 Igen i år afholder LMO en række møder om foder som optakt til sæsonen 2011/2012. Vi har repræsentanter med fra følgende virksomheder: ATR Landhandel HEDEGAARD AGRO Himmerlands Grovvarer Hornsyld Købmandsgård (kun Søften) Vi har sammensat et program, hvor vi stiller skarpt på en række aktuelle emner, se nedenfor. Der vil blive rig mulighed for at stille spørgsmål i løbet af aftenen. Program Tid og sted Tilmelding Velkomst ved Peter Mark Nielsen, LMO Priser på råvarer, foder og svinekød til den kommende sæson ved Klaus Moltesen Ravn, Agromarkets Kaffe Indlæg fra de fremmødte firmaer og LMO Hedegaard: Fuld tryk på smågrisene uden gult kort ATR: Kan fodring give færre dødfødte og mere livskraftige pattegrise? Himmerlands Grovvarer: Vælg det rigtige foder til polte og slagtesvin LMO: Får du det foder, du regner med? Hornsyld Købmandsgård: Lavest mulige foderomkostninger til slagtesvin (kun i Søften) Debat Hvad kommer foder til at koste? Hør buddene fra grovvarefirmaerne, Agromarkets og LMO Afslutning - Tak for i aften! 15. juni hos LMO, Asmildklostervej 11, 8800 Viborg 20. juni hos LMO, Trigevej 20, Søften, 8382 Hinnerup 22. juni på Kimbrer Kroen, Markedsvej 8, 9600 Aars Alle dage kl Tilmelding på vores arrangementskalender på eller telefon senest 2 dage før arrangementet. Deltagelse er gratis. juni 2011

3 Nyt fra Familielandbruget På sidste bestyrelsesmøde var vort lille medlemsblad på dagsordenen. Som alle ved er portoen steget meget og påvirker omkostninger på kr. udgør bladet en meget stor post på foreningens budget. Vores hjemmeside er efterhånden kommet godt i vej, og vi vil løbende tilpasse den og gøre den endnu mere attraktiv, samtidig med at vi gør brug af udsendelse af nyhedsmails. Opfordringen skal hermed igen lyde til at tilslutte sig modtagelse af nyheder på (gøres på hjemmesiden). Spørgsmålet er, om vi efterhånden kan nedlægge bladet og overføre det hele til vores hjemmeside og information via , eller om vi skal bevare bladet og forsøge at dække omkostningerne ind ved f.eks. at skaffe flere annonceindtægter, hvilket desværre ikke har vist sig helt let. Vel vidende at en del medlemmer ikke er internetbrugere, og at det nu engang er mere komfortabelt, med et blad man holder i hånden og kan lægge i skuffen, vil bestyrelsen i de kommende måneder overveje mulighederne. Indspil fra medlemmerne er også i dette tilfælde meget velkomne. Legat Ole E. Pedersen Ansøgningsskema om Stipendium fra Viborg Amts Husmandsskolefond Der kan søges til skoleophold i forbindelse med landbrugsuddannelse (modul 1,2 og 3) og husholdningsuddannelse. Ansøgningsskemaer kan rekvireres på telefon Ansøgningsskemaet indsendes inden den 1. september 2011 til Familielandbruget MIDT-Jylland Asmildklostervej 11, 8800 Viborg ( Forældres medlemskab af Familielandbruget MIDT-Jylland er en betingelse ).

4 Generalforsamling Generalforsamlig i Familielandbruget MIDT-Jylland 2010/11. Det er jo en stor ting, at vi her i aften holder vores første generalforsamling under navnet Familielandbruget MIDT-Jylland og vores første år er gået med at få samlet mange ting efter vi har lagt det hele samme til en forening. Har landbruget en fremtid i Danmark. Vi skal selvfølgelig tro på der er en fremtid, og derfor skal vi se fremad. Der kan jo være rigtigt mange måder som vi i fremtiden må, og kan drive landbrug på. Jeg tænker her på landbrug med gårdbutikker, landbrug hvor familien går med det hele selv, og landbrug hvor der er ansatte. Vi vil helt sikker i fremtiden kunne se, der kommer andre og nye vare på hylderne fra dansk landbrud, vi kan jo levere varen hvis forbrugerne da bare vil have det og betale for prisen. Her tænker jeg på energi hvor vi f. eks kan tilbyde en hel del uden det kommer til at gå ud over arealet til foder. Biogas siger mange der er en fremtid i, og her kan vi jo også være leveringsdygtige, men vi skal heller ikke glemme der er brug for gode og friske fødevare af god kvalitet, både nu og meget mere fremover. Vi har jo så lige et par ting med: grøn vækst og gødnings planer og vandplaner, som vi skal have os arbejdet igennem., f. eks er der jo sagt at 1 ha vådområde er mere værd end 10 ha efter afgrøde, og mange andre tiltag. Sidste år nævnte jeg vi har været til et fælles møde med Limfjords rådet, jeg tror at både landbruget og rådet i fællesskab kunne sige det ville skader området omkring fjorden, hvis de planer skulle køres af, uden der bliver lyttet. Der har været et par møde med kommunerne, så vi kunne danne os et indtryk af hvordan de ser landbrug som en stærk samarbejdspartner i fremtiden, eller om alt udvikling skal bremses, men det er jo bare ikke kun omkring Limfjorden vi har en finger i jorden og følger med hvad der sker, men også ved f.eks. Gudenåen området og Karup å.

5 Vi kommer jo heller ikke udenom spørgsmålet, hvordan kommer foråret 2011 til at se ud, indtil nu har vi klaret det økonomisk, men hvorfor sparker bankerne til renten, og hvorfor bliver der skrevet så meget om at den korte rente bare skal stige, nu høre vi jo også bidragssatsen, bare skal stige fra f.eks. 0,6 til 1,2-1,5. Det er nykredit som rykker nu, og det virker mærkeligt at netop de står lidt af læsset, når erhvervet er så presset, de har jo selv lånt penge ud. Men det er mit håb at en åben snak med banker og kreditorer, kan hjælpe langt hen af vejen, selvom alt kan se sort ud så er det bare med at bevare håbet. I 2010 er vi kom i to huse, og det har været et år hvor alt har været under pres, f.eks. er der solgt mindre rådgivnings timer end året før, men dette til trods, så kom LMO ud med sorte tal som vi jo har set, vi håber så at vi i 2011 ser værdien ved at kommer i to huse. Der har været holdt nogle arrangementer lidt rundt i området, det er selvfølgeligt kun godt, men lokalforeningerne ville måske gerne havde haft lidt større kendskab til, og kunne planlægge ud fra det, men jeg er nu glad for de er vågnet lidt, vi må jo nok erkende at området omkring Skive og Salling ikke har været nævnt eller brugt til afholdte arrangementer, og når vi så hvor mange der tilmeldte sig til arrangementet om vandmiljø både i Skive og på Bræstrup, ja så må vi bare forlange at der flyttes flere arrangementer ud i lokalområderne. Vi har fået handlerne med huset på Falkevej og Ulstrup færdig i 2010 men sidder tilbage med Stårupgård Fennen, en halv del af huset i Ålestrup og kontoret i Skive, netop kontoret i Skive er sat til salg eller evt. udlejning, men der må vi jo også erkende at det jo ikke lige er marked for salg p.t. I 2010 har vi fået vores hjemmeside op at stå, en hjemmeside vi kan være stolte af, vi ved godt det forpligter for selv om der allerede er mange ting med på hjemmesiden så kræver det også at den hele tiden opdateres som tingene udvikler sig. Vi overvejer rigtigt meget hvor meget info vi kan sende ud den vej rundt, for det er jo fremtiden, her tænke jeg b. la. på det Aktiv landbrug vi sender rundt, med de portostigninger der er varslet vil det blive dyrt at sende rundt, men allerede nu er den på hjemmesiden. Der er også mulighed for at tilmelde sig et nyheds brev og på denne måde få ret hurtigt info om arrangementer og andet nyt fra f.eks Fødevare Erhverv. Der skal hermed rettes en stor tak til Flemming Dollerup for hans store arbejde med at få hjemmesiden op at stå og til at fungere. Vi har i året været på besøg hos Hans P. Vestergaards Put & Take-sø som var koblet sammen med markbesøg hos Leo Nielsen, en rigtig god aften, det var rart at se så mange tog sig tid til at møde op, og dette var med til at give os håb om, at Familielandbruget MIDT-Jylland selv kan lave arrangementer, også selv om vi det er et stort område vi dækker.

6 Vi deltog også igen i Farmshow i Skive hvor der var mange besøg i vores stand, og vi arbejder også allerede meget med lignende arrangementer for Der har været mange tal der skulle samles og ses ret alvorlig på i 2010, så jeg vil sige tak til bl.a. bestyrelse som hjalp med at kigge fremad på et tidspunkt hvor det var nødvendigt. Rent økonomisk, er vi i Familielandbruget MIDT-Jylland kommet ganske fornuftig ud af Poul B. Olsen skal have stor tak for alt den tid som han har lagt i vi kunne får alt på plads regnskabsmæssigt, det har taget lang tid at få samlet alle trådene vedr. fusionen mellem de 4 lokale foreninger, der er stadig et stykke vej, men nu venter vi kun på den endelige tinglysning om ændring af navn. Sven Åge Stenholdt deltog i vores generalforsamling det er altid dejligt at møde dem i toppen af Familielandbrugets top. Vi har gang i mange udvalg, og er med mange steder bla. her kan nævnes at Inger Bach har siddet i 25 år som formand for havebrugsudvalget, du har gjort et stort stykke arbejde for havebrudsvalget, lige som alle i andre fra bestyrelsen som har gjort et stort stykke arbejde i de udvalg i har besat, så tak for en kanon stykke arbejde til hele bestyrelse for alt det i har udvist i Farmshow Klar til et forrygende Farmshow i Skive. Kom og besøg Familielandbruget MIDT-Jyllands stand som har meget at byde på. Midtwest Farmshow er blevet en fast tilbagevendende begivenhed i Skive. I år finder farmshowet det sjette af slagsen - sted lørdag den 18. juni, og det bliver en weekend fuld af dyr, børn og forrygende aktiviteter.

7 Børnenes Dag Egentlig tyvstarter Farmshow allerede fredag den 17. juni, hvor der afholdes Børnenes Dag. Denne dag er forbeholdt skoleklasser, institutioner og klubber samt dagplejere, som alle har fået en invitation til at besøge dyrskuepladsen. Der vil være masser af aktiviteter for børnene, bl. a. legeland for de mindste med pedaltraktorer, halmlegeplads, legetæppe med dyr, maskiner og bondegård samt masser af klappedyr. Der kommer både kalve, får og geder, køer, som man kan prøve at malke, høns, grise og heste samt en masse kaniner. For de lidt større børn vil der være konkurrencer, kreative aktiviteter, maskiner samt mulighed for at få oplysninger om landbruget og dyrene. Sidste år aflagde hen ved 1000 børn og deres lærere, pædagoger eller dagplejemødre besøg på Børnenes Dag. Farmshow i børnehøjde Begge dage vil der være et kæmpe forlystelsesland for børn. Farmshow har jo haft tradition for, at der ikke har været et traditionelt tivoli, men derimod aktiviteter, hvor børn og unge selv skal være aktive. I år opstiller HopHans.dk et mægtigt forlystelsesland, som består af en masse hoppeborge, gigantiske rutsjebaner, junglebaner og andre oppustelige forlystelser. Børnene køber så billet én gang og får et armbånd, der betyder, at de kan benytte forlystelserne hele dagen, og indimellem gå rundt og kigge på dyr og andre ting på pladsen. Så behøver forældrene ikke at have penge op af lommen hele tiden. Derudover kommer der om lørdagen to ekstra attraktioner, som dog koster særskilt entre: en Highjumper, som er en elastiksprings-trampolin, og Waterballs, som er store gennemsigtige plastickugler, hvori deltagerne så kan gå på vandet i et stort bassin. Børnedyrskue, optog og børnekræmmermarked Om lørdagen afholdes også det store børnedyrskue, hvor børn kan udstille næsten hvad som helst. Har man ikke lige et kæledyr, kan man måske udstille sit bedste legetøj, sin flot pyntede cykel eller en lækker kage. Kun fantasien sætter grænser. Børnedyrskuet starter med et optog gennem byen til dyrskuepladsen. I optoget kan alle deltage med eller uden dyr. Der er allerede nu tilmeldt adskillige heste, og der kommer en hestevogn, som børn kan køre med i. I spidsen for optoget går traditionen tro Skivegarden.

8 Ligeledes om lørdagen har børn mulighed for at sælge deres aflagte legetøj på et børnekræmmermarked. Og andre kan måske her finde lige det, de søger efter. Til alle tre dele kræves tilmelding på Også for de voksne Selvfølgelig er der om lørdagen det traditionsrige dyrskue, hvor der udstilles kreaturer af alle slags, heste, får og geder samt kaniner. Her er der rig mulighed for at se de flotteste landbrugsdyr på egnen, og der uddeles traditionen tro mange flotte præmier. Tilmeldingen til dyrskuet er endnu ikke afsluttet. Bagagerumsmarked, kræmmere og havetraktotræk Som noget nyt afholdes fredag eftermiddag den 17. juni bagagerumsmarked på dyrskuepladsen. Alle har her mulighed for at få ryddet op og sælge, hvad de har lyst til. Måske gemmer der sig ting, som andre længe har ledt efter. For et beløb af kun 100 kr. kan man erhverve en plads til sin bil, anhænger eller trækvogn. Er man mere professionel kræmmer, er der også god mulighed for at købe en kræmmerstand til fredag eftermiddag og hele lørdag. Kræmmermarkedet starter fredag eftermiddag efter afslutningen på Børnenes Dag. Tilmelding til begge dele på Fredag først på aftenen afholdes for andet år i træk havetraktortræk. Her dyster havetraktorer i forskellige klasser, og der er masser af præmier. Udstillere Der er på nuværende tidspunkt solgt rigtig mange udstillerstande. Der udstilles alt fra malkerobotter og foderstoffer til naturvarme og fagforeninger. Der er stadig ledige pladser, så virksomhederne skal endelig ikke holde sig tilbage. En stand på farmshow i Skive er en god mulighed for at vise sine produkter frem og komme i kontakt med et bredt publikum fra både land og by. Farmshow i Skive arrangeres af LandboUngdom og 4 H i Region Viborg, og det er således et arrangement, som dækker området fra Hammershøj øst for Viborg til Mors og Thy. Farmshow arrangeres og afholdes næsten udelukkende af frivillige.

9 Deltidsudvalget Valgkamp i Landbrug & Fødevarer Efter at have været til 2 formandsvalg-møder i hhv. Vissenbjerg og Tranum er jeg ikke i tvivl om, at min kandidat til formandsposten i Landbrug & Fødevarer er Niels Jørgen Pedersen, anfører formand for Danske Deltidslandmænd Niels Pedersen Qvist. Niels Jørgen Pedersen står for den strategi, som er lagt i bestyrelsen for Landbrug & Fødevarer, og er god til at se muligheder frem for begrænsninger. Han vil også stå for, at alle får ejerskab til organisationen og uddelegere det kæmpe arbejde på flere hænder, også lokalt. Det ser jeg som en stor styrke, fortsætter Niels Qvist. er har hele tiden været enighed i primærbestyrelsen om strategien, og derfor kunne jeg have ønsket, at det var folk udenfor bestyrelsen, som promoverer Martin Merrild. Jeg har derimod ikke noget imod, at der af demokratiske årsager er flere kandidater til formandsposten. Landbruget har brug for alle gode kræfter til at sætte dagsordenen i samfundet - også os deltidslandmænd. Så kom ud og fortæl den gode historie. Fremtiden er ikke så sort, som den har været, slutter Niels Qvist. Tilskud til natur- og miljøprojekter FødevareErhverv åbner en ny ansøgningsrunde, hvor der er mulighed for at søge tilskud til natur- og miljøprojekter. Projekterne skal bidrage til at bevare og fremme den biologiske mangfoldighed ved at skabe nye levesteder for vilde planter og dyr. Ordningen er en del af Grøn Vækst-aftalen, der skal øge indsatsen på natur- og miljøområdet. Ansøgningsrunden løber fra den 1. maj til den 3. august Der kan søges tilskud til følgende projekttyper: Planlægningsprojekter, Naturplaner, Vegetationsstriber, Særlige levesteder for dyrearter, Græsningsprojekter, Beskyttelse, etablering og genopretning af natur og miljø og Jordfordeling. Den økonomiske ramme til natur- og miljøprojekterne er på finansloven fastsat til 11 mio. kr. i Lokale fødevarespecialiteter Fødevareministeriet har afsat 26 mio. kr. til, at mindre fødevareproducenter skal blive bedre til at produktudvikle og afsætte deres varer. Pengene skal øge virksomhedernes kompetencer inden for værdiskabende produktion og afsætning af fødevarer. Små og mellemstore fødevareproducenter får derfor nu mulighed for at indgå i netværksaktiviteter i samarbejde med andre aktører som fx turistforeninger. Nogle virksomheder kan have behov for at styrke deres viden om, hvordan de øger produkternes kvalitet, hvordan de tilfører merværdi til deres produkter i form af fx historiefortælling, eller hvordan de benytter alternative afsætningskanaler. Netværksordningen er et led i aftalen om Grøn Vækst fra 2009 og udmøntes som en del af Landdistriktsprogrammet

10 Hjemmeslagtning Fødevarestyrelsen har udarbejdet en pjece til besætningsejere, der foretager hjemmeslagtning af kreaturer, får og geder. Heri angives fx kravene til undersøgelse for kogalskab for kreaturer over 48 måneder og kravene til behandling af slagteaffald fra kreaturer, får og geder. Nyt landdistriktsprogram Landbrug & Fødevarer har meldt ud, at Danmark skal have del i rabatterne for bidrag til EU s budget. Endvidere skal der skabes bedre balance ved, at Danmark får en større andel af landdistriktsmidlerne fra EU. Danske Deltidslandmænd støtter en forøgelse af landdistriktsmidlerne til Danmark og lægger i den forbindelse vægt på, at der ikke alene skal ske en forøgelse af midlerne til at forbedre konkurrenceevnen og miljø og naturindsatsen, men at der også skal ske en forøgelse af midlerne til at skabe attraktive levevilkår og fremme jobskabelse i landdistrikterne. Planteavl Forlængelse af dispensationen af gylle med slæbeslanger til græsmarker Landbrug & Fødevarer har adskillige gange redegjort for de negative effekter af gyllenedfældning og anmodet Miljøstyrelsen og ministeren om, at kravet om nedfældning til fodergræs udskydes, eller, at der dispenseres fra kravet om nedfældning. Miljøministeren gav tidligere på året en dispensation som var gældende frem til 1. maj Videncentret for Landbrug har på baggrund af de seneste forsøg, der viser store udbyttenedgang i græsmarker, udarbejdet en analyse af de økonomiske og miljømæssige konsekvenser af kravet om nedfældning af gylle i græsmarker set i forhold til udbringning med slæbeslanger. Nedfældning af gylle øger klimapåvirkningen pr. produceret foderenhed med 35 % i konventionel produktion og med 41 % i økologisk produktion. Det skyldes: først og fremmest et stort udbyttetab som følges af afgrødeskade og dårligere udnyttelse af kvælstof større emission af lattergas ved nedfældning end ved slangeudlægning samt et større brændstofforbrug ved nedfældning.

11 Fastholdelse af kravet om nedfældning af gylle til græsmarker vil koste dansk landbrug og hermed samfundet op mod 200 mio. kr. årligt samtidig med en negativ miljøeffekt. Omkostningerne til de klimamæssige konsekvenser er svære at sætte tal på. Men set i sammenhæng med de krav, der i øvrigt stilles til landbruget i forbindelse med vand- og naturplanerne og de kommende krav til reduktion af klimabelastningen, så anser vi dette for en stor økonomisk udfordring. Landbrug & Fødevarer finder det stærkt konkurrenceforvridende, at Danmark indfører særregler, der på europæisk plan og i forhold til BAT er vurderet som problematiske. Såfremt det kun er i Danmark, at kravet om nedfældning fastholdes, bør der findes en holdbar løsning, der ikke stiller Danmark ringere end andre EU-lande. Landbrug & Fødevarer har som konsekvens af usikkerheden om de økonomiske forhold og effekterne af nedfældning af gylle i græs- og kløvergræsmarker skrevet til miljøministeren og anmodet om, at der dispenseres fra nedfældningskravet, indtil der er mere miljø- og økonomisk sikre alternativer til slangeudlægning både for konventionelle landmænd og økologer. Medlemsorientering Hos Landbrug & Fødevarer arbejdes der hver dag på en lang række sager over for politikere og myndigheder for at forbedre vilkårene for landbruget og fødevareerhvervet. Medlemsorienteringer fra Landbrug & Fødevarer giver et overblik over de sager, der aktuelt fylder mest i det politiske arbejde på Axelborg, så du som medlem kan følge med i, hvad der arbejdes med. Ekstraordinært delegeretmøde Den 24. maj blev der afholdt ekstraordinært delegeretmøde for at vælge en ny formand efter, at Michael Brockenhuus-Schack valgte at trække sig fra posten. Niels Jørgen Pedersen er ny formand for Primærsiden i Landbrug & Fødevarer, mens Henrik Frandsen er viceformand for Landbrug & Fødevarer. Efterfølgende er Niels Jørgen Pedersen valgt som formand for hele Landbrug & Fødevarer. Holdet er nu sat og formandskabet er klar til arbejdet med de udfordringer, erhvervet står overfor den kommende tid. Nyt fra Christiansborg Maj måned på Christiansborg har primært drejet sig om 2020-reformerne planerne omfatter en tilbagetrækningsreform, en sundheds- og tryghedspakke.

12 Vækstpakken blev den 27. maj indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas-Møller. Pakken har blandt andet fokus på eksport til vækstmarkederne. Det er positivt, at fødevarer nævnes som en del af de danske styrkepositioner på eksportmarkederne. Derudover er eksportkautionsordningen gjort permanent, hvilket er et vigtigt skridt for små- og mellemstore virksomheder samt agroindustrien og vækstkautionsordningen er udvidet for at styrke små og mellemstore virksomheders adgang til vækstkapital. Et andet element i vækstpakken er målsætningen om at sagsbehandlingstiderne på miljøområdet skal forkortes. Det har været et af Landbrug & Fødevarers ønsker længe, og det er positivt, at der nu afsættes ressourcer til at fjerne bunkerne af sager. Landbrug & Fødevarer mener, at vækstpakken er et godt bidrag til at styrke eksporterhvervet og genskabe væksten. Pakken løser dog ikke alle udfordringer, og der mangler eksempelvis initiativer til at tage hånd om det høje omkostningsniveau og afgifter. Grøn Vækst Den såkaldte samlelov til Grøn Vækst blev vedtaget i slutningen af maj. Loven omfatter lov om ændring af naturbeskyttelsesloven, planloven, vandløbsloven, miljømålsloven, kemikalieloven og miljøbeskyttelsesloven. Det er en del af regeringens Grøn Vækst aftale med Dansk Folkeparti fra juni 2009 og april Særligt omkring vandløbsvedligeholdelse, kompensationer og beskyttelseszoner har Landbrug & Fødevarers indsigelser båret frugt. Landbrug & Fødevarers kritikpunkter er blevet hørt. Landbrug & Fødevarer kæmper fortsat for, at Grøn Vækst bliver til en plan, hvor beskyttelse af vand og natur går hånd i hånd med en øget vækst i jordbrugserhvervet Landbrug & Fødevarer har fået indrømmelser på følgende 3 områder: 1. At berørte borgere og virksomheder er sikret mulighed for at komme med indsigelser såfremt høringsfasen giver anledning til at indføre reduceret vandløbsvedligeholdelse på strækninger, der ikke var med i høringsudkastet. 2. At det konsekvent rettes, at der ikke er tale om ophør eller reduceret vedligeholdelse af vandløb MEN ændret vedligeholdelse af vandløb (ændret grødeskæringsteknik eller lign.) så længe der er penge til at kompensere de lodsejere, som kommer til at lide et tab 3. Der skal være symmetri vedr. ændringer i kompensationer, så ekstrakompensation og mindre kompensation bliver administreret ensartet og fremadrettet. Vand- og Natura 2000-planer De allersidste dage af maj offentliggjorde Arbejdsgruppen vedr. ålegræs deres redegørelse om ålegræsværktøjet. Arbejdsgruppen bestod af repræsentanter fra Miljømi-

13 nisteriet, Fødevareministeriet, Danmarks Naturfredningsforening, Landbrug & Fødevarer og Videncentret for Landbrug. Arbejdsgruppen om ålegræs er en af de 9 arbejdsgrupper, der blev nedsat i forbindelse med udredningen af Vand- og Natura2000 planerne for at sikre det faglige indhold. I rapporten konkluderer arbejdsgruppen blandt andet, - At ålegræs er en vigtig organisme, der har stor betydning for økosystemets funktion - At udbredelsen af ålegræs påvirkes af en række forskellige faktorer, herunder næringsstoffer som kvælstof og fosfor - Ålegræs kommer mange steder ikke tilbage, selvom der er tilstrækkeligt lys, fordi fysiske forhold (som bølger, for blød bund, sandorme, makroalger) forhindrer udbredelsen. - Ålegræs kan hjælpes på vej med udplantning og beskyttelse mod forstyrrelser i etableringsfasen. Arbejdsgruppen finder, at ålegræsværktøjet bør erstattes af en forbedret model, der kan indregne betydningen af en række andre betydende faktorer og at der er et stort behov for øget viden om de økologiske sammenhænge og flere og bedre data. Landbrug & Fødevarers kritik af ålegræsværktøjet er altså berettiget. Ålegræsværktøjets enøjede fokusering på kvælstof er ikke holdbar, bl.a. fordi ålegræs mange steder ikke kommer tilbage, selv om der sker betydelige reduktioner i kvælstof. Ålegræsgruppens arbejde har betydet, at en række kritiske punkter er blevet yderligere belyst, men der er endnu en række væsentlige udeståender. Landbrug & Fødevarer arbejder videre med at problematisere brugen af ålegræsværktøjet og forbedre det faglige indhold til Vand- og Natura 2000-planerne. Vikarordningen Efter generalforsamlingen har bestyrelsen konstitueret sig, Med Jacob Skovhus som formand. Søren Siggaard som næstformand. Forretningsudvalget består derudover af Esben Brødbæk, Erik Ringgaard og Anders Lauersen. Fra Skive området er det stadig Erik Ringaard fra Salling landboforening og Undertegnede Esper Nørremark fra Familiebruget, der er valgt. Der er en lille tilbagegang i timer i vikarordningen, men til gengæld en pæn fremgang for hjemmeservice de første 4 måneder. På landsplan kan jeg oplyse, at Svend Åge Steenholdt er blevet valgt til formand for landsudvalget for vikarservice. Esper Nøremark

14 Havebrugsudvalget sommerudflugt den 25. juni går til vejle egnen med den skønne NATUR. Hvor vi skal se en Landbo Have og Årets Familielandbruger 2009, med Kødkvæg og Hønseri, nabo med Fårefold, og besøge Bindeballe Købmandsgård. Afgang fra Mønsted 7.30 kl Asmildklostervej 11 Viborg, Knudstrup Ca. kl kaffe og rundstykker hos, Rita og Bruno Schumann, Gadbjerg i mens vil de fortælle om deres Landbrug og store Have. Ca. kl besøger vi Dorte og Alf Pedersen i Holtum som blev kåret som årets Familielandbruger i 2009, Holtum med ØKO, hønseri og kødkvæg. Her vil vi så spise vi vores medbragte frokost. før eller efter besøger vi deres naboer VInnie og Finn Larsen og ser deres 60 moderfår og 7 væddere + lam. Ca. kl. 14,00 kører vi mod TØRSKIND GRUSGRAV, hvis vejret er med os vil vi drikke vores kaffe der. Derefter tager vi til Bindeballe Købmandsgård. Ved siden af ligger Jernbanen som også er et besøg værd. Ca. kl spise vi aftensmad, på CAFETERIA - KROEN, St. Hjøllund Hampen Forventet Hjemkomst PRIS: 375 Kr. Bus / Rundstykker/ entre / Gaver / Aftensmad. Tilmelding 15. juni til Anette Kaj Gudrun Laurids Inger Ketty ALLE ER VELKOMMEN

15 Familielandbrugets Seniorklub På seniorklubbens generalforsamling kunne formand Kristian Vestergaard berette om endnu et begivenhedsrigt år i foreningen. Medlemstallet er steget med 10 til 82 Opbakningen til vore arrangementer er rigtig god, vi har haft nogle fantastiske ture og tirsdagsbowlingen er stadig vældig populær. Der er i reglen der møder op til bowling hver tirsdag. Alle trækker et nummer, så ingen ved på forhånd hvem de kommer til at spille med. Vi går dog og holder lidt øje med hvem der gør det bedst og har lidt snak om det. Det er et par hyggelige timer og vi holder kun fri i juli måned, ellers er det året rundt. Tur på travbanen: 38 havde meldt sig og fik en rigtig god aften. Vi har indtrykket af at folk hygger sig når de mødes. Det er på programmet igen i år mandag 11. april. Turen til Sydhavsøerne 3-6. juni: Havde 39 deltagere. Det var Hans Brunsgaard der havde lovet at være rejseleder og det gjorde han helt fantastisk. Vi havde et strålende vejr, og det gik så vildt for sig at Hans fik arrangeret dans og der var et humør uden lige. Det vi så var ikke det vi ville se hvis ikke Hans havde kontakterne. Hvis Hans havde været her skulle han have haft et stort bifald for denne tur. Opstart på bowling efter sommerferien: Der er efterhånden blevet en tradition at vi starter op med spisning efter sommerferien og efter juleferien, så det fortsætter vi med så længe der er så god tilslutning. Der var over 40 så vidt jeg husker. Tur til Kalø og Mols 19. august: Havde også en busfuld. Igen viste Hans veloplagt rundt på Kalø, hvor han som ung har arbejdet. Det var vældig spændende. Vi så også Fregatten Jylland med rundvisning og vi var en tur ude på Helgenæs hvor Peder er barnefødt og fik fortalt lidt om de sære folk derude. Tur i Blichers fodspor 11.oktober: Vi havde i bestyrelsen set og hørt om at Knud Erik Mark ledte ture med stor succes. Det viste sig også at han er en levende fortæller, som gjorde at deltagerne fik et anderledes og godt kendskab til Steen Steensen Blichers liv og færden. Vi så godset Aunsbjerg, museet i Thorning og Spentrup ved Randers, hvor hans sidste pastorat var og han ligger begravet. Det var en fin tur og vi har aftalt med Knud Erik at han kommer 5. oktober og holder et foredrag om sin bedstemor. Tur til Polen september med Riis-rejser havde 14 deltagere jeg var ikke med. Det var vist også en god tur. Juleturen kunne ikke samle deltagere nok så den blev aflyst. Vi vil gerne høre forslag til hvor vi skal hen i år. Julefrokosten 9.december havde over 50 deltagere, så det var alt der kunne stoppes ind i lokalet. Det gik fint. Det bliver spændende at se om vi har lokalet i år. Rejseforedrag 3. februar 2011: Med Hans Lund var også en god eftermiddag. Han fortalte bl. a. at de vidste der ville komme jordskælv og det gjorde der også i Christchurch hvor der sket voldsomme skader og flere hundrede dræbte. Han er også en god fortæller. Foreningen har modtaget i alt i tilskud fra Kreatureksportens fond og fra Familielandbruget, så året kommer ud med et overskud på Tilskuddene skal gå til vore ture. Derfor kan vi gøre turen til Bornholm så billigt. Formand Kristian Vestergaard

16 Bowling med seniorklubben Så starter vi op igen efter sommerpausen Onsdag den 10. August kl. 17:00 i Skive Bowlingcenter Sønderboulevard starter vi med 1 times Bowling og derefter er der Sommerbuffet hvor du kan spise alt det du har lyst til af nedenstående muligheder, måske med ændringer. Klar suppe Gravad laks Fiskesalat Tarteletter Pastasalat. Venøbøffer Kyllingekøller Skinkemignon Barbeque ben Stegte kyllingestykker Hertil er der 3 forskellige slags kartofler og saucer. Derudover er der stor salatbar og friskbagt brød. Sommer dessertpakke hvor du også kan spise alt det du vil af: Pris: for Bowling og buffet pr. person 175,00 Pris: ønsker du ikke at deltage i Bowling pr. person 150,00 Tilmelding senest fredag den 23. juli til: Bent Søgaard Hanne Ibsen

17 Familielandbrugets Seniorklub i Skive Torsdag den 30. juni besøger vi Hostrup Hovedgaard og Ejsing Fodboldgolf bane Grill Pris for hele herligheden Pr. person kr. 300,00 Vi mødes uden for Hostrup Hovedgaard, Hostrupvej 41 kl hvor vi bliver modtaget af en guide, og efter en rundvisning og kaffe kører vi til Ejsing Fodboldgolfbane Kl. Ca samles vi så ved Ejsing Fodboldgolfbane, Ejsingholmvej 16 Vinderup hvor vi bliver inddelt i hold for så at spille fodboldgolf på en 18 hullers bane, alle kan deltage uanset om man kan spille fodbold eller ej, når vi så er kommet gennem banen garanteret med meget morsomhed, så skulle maden være færdig på grillen sammen med drikkevare. Tilmelding senest 30. maj til Bent Søgaard Kristian Vestergaard

18 Arrangementer Dato Kl Aktivitet 18. juni Farm Show, udstiller 30. juni Hostrup Hovedgaard 10. august Bowling og buffet 25. juni Sommerudflugt, Havebrugsudvalget Ny Bestyrelsen i Familielandbruget MIDT-Jylland Niels Kragh (fm) Anette Klausen (n.fm) Ole E. Pedersen Henrik Nielsen Jesper Tonnesen Kaj Skov Pedersen Leo Nielsen Esper Nørremark Lone Rosenkvist-Jensen Inger Bach Flemming Dollerup Karen Dalsgaard (sek) Nørbækvej 15, 8920 Randers NV Åhusevej 52, 7470 Karup Møllebakken 18, 8850 Bjerringbro Evaslundvej 4, Østerbølle, 9620 Ålestrup Vilevej 2B, 7870 Roslev Bækkegårdsvej 27, 8800 Viborg Ottingvej 13, 7860 Spøttrup Vrouevej 54, Sjørrup, 8800 Viborg Bøllingsøgårdvej 11 D, 8600 Silkeborg Borrevej 24, 8850 Bjerringbro Stensigvej 14, Kølsen, 8831 Løgstrup Asmildklostervej 11, 8800 Viborg

19 Indkøbsforeningen Nye lånemuligheder i udkantsdanmark Mens bankerne strammer til, får småvirksomheder ude i landdistrikterne nu en ny lånemulighed. Danske Indkøbsforeninger lemper nemlig reglerne for udlån, så det ikke som hidtil kun er smålandmænd, der kan få favorable låneordninger. Nu kan også håndværkere og slagtere og den slags småvirksomheder komme i betragtning, dog er det den enkelte indkøbsforening der sætter deres kriterier for hvem de vil låne ud til. Det sker med en ændring af reglerne fra fødevareminister Henrik Høegh (V), som har lovkontrollen med indkøbsforeningerne, der i sin tid blev startet med statsgaranterede lån. De 15 indkøbsforeninger udlåner ifølge den seneste opgørelse fra millioner kroner på et år. Landbrug & Fødevarers konsulent Grete Bøgh-Sørensen oplyser, at indkøbsforeningerne for tiden har ledige penge at låne ud. - Vi regner med, at lånebevillingerne vil stige rimeligt meget over nogle år til 100 millioner kroner om året, siger konsulenten. Indkøbsforeningerne har i forvejen som formål at styrke udviklingen i landområderne. De har tilsammen lån ude for 167 millioner kroner. - Virksomhederne på landet er påvirket af den økonomiske krise. Ved at give dem bedre muligheder for at investere i udstyr og maskiner, kan vi sikre, at virksomhederne kan overleve og være med til at fastholde beskæftigelse og aktivitet i landdistrikterne, udtaler fødevareministeren i en pressemeddelelse

20 Afsender: Familielandbruget Asmildklostervej 18, 8800 Viborg Indkøbsforeningen yder lån til Jordbrugere og virksomheder i landdistrikterne. Til køb af traktor og maskiner. Fordelagtig rente Se betingelserne på vores Hjemmeside Eller ring til Salling-Fjends Herred Karen Dalsgaard www. Danskeindkobsforeninger.dk Centeradresser 2 Asmildklostervej Viborg

Formandens beretning for året 2014

Formandens beretning for året 2014 Formandens beretning for året 2014 Da russerne gik ind i Ukraine og EU lavede sanktioner mod Rusland og Rusland lukkede for al fødevareimport, blev vi i den grad ramt i landbruget. Vores landbrugsminister

Læs mere

vækst NYT FRA CENTROVICE / NO. 12-2013

vækst NYT FRA CENTROVICE / NO. 12-2013 vækst NYT FRA CENTROVICE / NO. 12-2013 Godt rustet til fremtiden Hvor svært kan det være? Spar penge på dine indkøb Afdragsfrihed i 10 år I udviklingens tegn INDHOLD Find vej i kontroljunglen Af Thea Dahl

Læs mere

Vi kan få den grønne førertrøje side 4 Gylletransporten kører under jorden side 20 Storåen er sin egen herre side 24

Vi kan få den grønne førertrøje side 4 Gylletransporten kører under jorden side 20 Storåen er sin egen herre side 24 PROFILMAGASIN MAJ 2011 Vi kan få den grønne førertrøje side 4 Gylletransporten kører under jorden side 20 Storåen er sin egen herre side 24 En vækststrategi for fremtiden. Vestforsyning vil investere i

Læs mere

Referat fra 3F Ungdoms Landsmøde 2011

Referat fra 3F Ungdoms Landsmøde 2011 Referat fra 3F Ungdoms Landsmøde 2011 11.- 13. november 2011 Smålandshavet Side 1 af 77 Indhold Fredag 11. november 2011... 4 Varsling af Landsmødet... 4 Valg af referenter... 4 Godkendelse af dagsorden...

Læs mere

Forsikring. Tema. Overenskomst 2012 Er rigtig god og rammer bredt side 4-7. Tema: Samfundskrisen og forsikringsbranchen side 8-19

Forsikring. Tema. Overenskomst 2012 Er rigtig god og rammer bredt side 4-7. Tema: Samfundskrisen og forsikringsbranchen side 8-19 Nr. 2 - April 2012 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Tema Samfundskrisen Overenskomst 2012 Er rigtig god og rammer bredt side 4-7 Tema: Samfundskrisen og forsikringsbranchen

Læs mere

JYSK. Klubudvikling er vejen frem FODBOLD

JYSK. Klubudvikling er vejen frem FODBOLD JYSK FODBOLD Juni 2009 Klubudvikling er vejen frem Aggersund IF og Saltum IF har taget springet ind ifremtiden, mens Vejgaard står lige foran ændringer, der også vil omfatte et formandsskifte. Jysk Fodbold

Læs mere

vækst INDHOLD Reform 2015-8 ting du skal vide om Landbrugsreformen

vækst INDHOLD Reform 2015-8 ting du skal vide om Landbrugsreformen vækst NYT FRA CENTROVICE / NO. 1 + 2-2 01 5 Nye rammer for naturpleje Gødning til frøgræs Har dine medarbejdere krav på G-dage? Mulighed for tilskud til nyt fyr INDHOLD Reform 2015-8 ting du skal vide

Læs mere

Når boligen skal sælges - mægler eller selvsalg? Kendskabskampagne for nye købere NYT TEMA ANDELSLIV MESSE MEDLEMSBLAD FOR ANDELSHAVERE

Når boligen skal sælges - mægler eller selvsalg? Kendskabskampagne for nye købere NYT TEMA ANDELSLIV MESSE MEDLEMSBLAD FOR ANDELSHAVERE NR. 3 SEPTEMBER 2014 NYT MEDLEMSBLAD FOR ANDELSHAVERE TEMA Når boligen skal sælges - mægler eller selvsalg? ANDELSLIV Kendskabskampagne for nye købere MESSE DELTAG I FREMTIDENS ANDELSBOLIG 2014 leder Mægler

Læs mere

s astikeren BILLEDHUGGER MED AMBITIONER Forbereder udstilling til august ÅBENT HUS MED FINT FREMMØDE STU-ANALYSE ER POSITIV:

s astikeren BILLEDHUGGER MED AMBITIONER Forbereder udstilling til august ÅBENT HUS MED FINT FREMMØDE STU-ANALYSE ER POSITIV: NR.3 JUNI 2013 ÅRGANG 63 s astikeren BILLEDHUGGER MED AMBITIONER Forbereder udstilling til august ÅBENT HUS MED FINT FREMMØDE GÆSTERNE VAR IMPONEREDE STU-ANALYSE ER POSITIV: GODT TILBUD TIL UNGE MED CP

Læs mere

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Forord 00 01 Forord Baggrunden for idemappen Børn og unge bruger meget tid uden for hjemmet. Mange bruger meget fritid

Læs mere

PLETTEN. Nu er Benny igen en glad maler, side 18-19. Øst/Vest leverede forbundsformanden, side 4-5

PLETTEN. Nu er Benny igen en glad maler, side 18-19. Øst/Vest leverede forbundsformanden, side 4-5 PLETTEN N Y H E D S B R E V Marts 2015 Årgang 6 Nr. 7 ØST/VEST Nu er Benny igen en glad maler, side 18-19 Øst/Vest leverede forbundsformanden, side 4-5 Ta til generalforsamling og vind en ipad Mini, side

Læs mere

OSTED IDRÆTSFORENING BESTYRELSENS BERETNING FOR 2011

OSTED IDRÆTSFORENING BESTYRELSENS BERETNING FOR 2011 BESTYRELSENS BERETNING FOR 2011 Aflagt ved Osted Idrætsforenings ordinære generalforsamling fredag d. 13. april 2012 Beretningen indeholder følgende: TIDSPERIODER... 3 ÅR 2011... 3 AFDELINGERNE... 4 BADMINTONAFDELINGEN...

Læs mere

Over 1.000 fyringer siden krisens start/3 Provinsen midt i københavn/4 Som menneske vokser man/8 Ny skat på arbejdsredskaber/12

Over 1.000 fyringer siden krisens start/3 Provinsen midt i københavn/4 Som menneske vokser man/8 Ny skat på arbejdsredskaber/12 medlemsblad for kreds Øst / En finanskreds i Finansforbundet / september 2009 Over 1.000 fyringer siden krisens start/3 Provinsen midt i københavn/4 Som menneske vokser man/8 Ny skat på arbejdsredskaber/12

Læs mere

s.2 til ministerstol s.6 og s.12 Nyt formandskab på s.14 s.16

s.2 til ministerstol s.6 og s.12 Nyt formandskab på s.14 s.16 s.2 Fra byggeplads til ministerstol s.6 og s.12 Nyt formandskab på Syddansk Erhvervsskole s.14 Tidligere Lindø-folk med nyt svendebrev s.16 Krisen har næsten forbigået nogle brancher s.2 MINISTER MED FAGLIG

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag om 2 timers parkering omkring Lergravsparkens Metrostation

Høringssvar vedr. forslag om 2 timers parkering omkring Lergravsparkens Metrostation KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Bilag 3, Hvidbog: Høring vedr. parkeringszone med 2- timersrestriktion ved Lergravsparkens Metrostation Amager Øst Lokaludvalg har

Læs mere

Brug hinanden 11 historier om frivillighed

Brug hinanden 11 historier om frivillighed Brug hinanden 11 historier om frivillighed Redaktion: Frivilligafdelingen Tekst: Gitte Roe Eriksen Foto: Stefan Kai Nielsen, EKKO Pressefoto Grafisk design: Lotte Rask Tryk: KLS Grafisk Hus A/S Oplag:

Læs mere

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik Hør mere om projektet hos din tillidsmand, på www.mad-paa-arbejde.dk eller ring til os på telefon 33 95 60 00 / 70 300 300 Mad på arbejde er et fællesprojekt udarbejdet af Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender

Læs mere

Mester i klasseværelset Tag hjernen med på arbejde når du sidder bag rattet

Mester i klasseværelset Tag hjernen med på arbejde når du sidder bag rattet Tekst og foto: Bo Bernes Mester i klasseværelset Tag hjernen med på arbejde når du sidder bag rattet Medarbejdere på landets maskinstationer og større landbrug skal kunne andet end at køre traktor. Derfor

Læs mere

Forsikring. Sådan bruger du hjemmesiden. Tema. arbejdstid. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring

Forsikring. Sådan bruger du hjemmesiden. Tema. arbejdstid. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Nr. 6 - Oktober 2012 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Tema arbejdstid I Topdanmarks alarmcentral banker pulsen hele døgnet tema side 4-17 Fokus på timebanken: Læs her,

Læs mere

fodbold Tema: Halv turnering = hel succes? Vi gør status over modellen med halvårsturneringer. Mød både tilhængere og skeptikere.

fodbold Tema: Halv turnering = hel succes? Vi gør status over modellen med halvårsturneringer. Mød både tilhængere og skeptikere. JYSK fodbold Oktober 2011 Kunstgræs er ikke så dyrt endda Ny udvikling i indefodbold Hvad siger pigerne til at spille 9:9? Tema: Halv turnering = hel succes? Vi gør status over modellen med halvårsturneringer.

Læs mere

Årets Sejlklub i Danmark 2014

Årets Sejlklub i Danmark 2014 Medlemsblad for Sønderborg Yacht-Club Nr. 1 2015 50. årgang Årets Sejlklub i Danmark 2014 Læs bl.a. 2 pukkelhvaler på sightseeing i Vemmingbund På sommertogt med ex-juniorer i SYCs J80 er SYDBANK Johnny

Læs mere

Træfferen. eren. Steffen er 3F Århus Rymarkens sponsorelev FAGLIGT FÆLLES FORBUND WWW.3 F.DK/RYMARKEN

Træfferen. eren. Steffen er 3F Århus Rymarkens sponsorelev FAGLIGT FÆLLES FORBUND WWW.3 F.DK/RYMARKEN Træfferen eren MEDLEMSBLAD FOR 3F ÅRHUS RYMARKEN. NR. 5 / AUGUST 2008 / 4. ÅRGANG Steffen er 3F Århus Rymarkens sponsorelev Steffen er kokkeelev og er udtaget til bruttotruppen af kokkeelever der repræsenterer

Læs mere

NOGET TYDER PÅ VISION FOR LANDDISTRIKTER 2030

NOGET TYDER PÅ VISION FOR LANDDISTRIKTER 2030 NOGET TYDER PÅ VISION FOR LANDDISTRIKTER 2030 2-76 Vision 2030 INDHOLDSFORTEGNELSE Ministerens forord 4 Visionsgruppens indledning 6 Visionen for landdistrikterne 2030 8 FÆLLESSKAB 12 DIGITALISERING 24

Læs mere

Servicelovens 40a Et tilbud til forældre, når barnet er anbragt

Servicelovens 40a Et tilbud til forældre, når barnet er anbragt Undskyld, må jeg lige få en at snakke med, tak! ja, værsgo Servicelovens 40a Et tilbud til forældre, når barnet er anbragt Udarbejdet af P S FORENINGEN AF PROFESSIONELLE STØTTEPERSONER En undersøgelse

Læs mere

Medlemsblad for Kreds Nordea / En virksomhedskreds i Finansforbundet / Juni 2013

Medlemsblad for Kreds Nordea / En virksomhedskreds i Finansforbundet / Juni 2013 Medlemsblad for Kreds Nordea / En virksomhedskreds i Finansforbundet / Juni 2013 Hun er i konstant udvikling/2 Visionen holder/4 Ny varedeklaration på dit job/6 God debat om nye krav til overenskomsten/7

Læs mere

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp Dansk Flygtningehjælp igangsatte i 2006 et toårigt Pigeklubprojekt, der skulle etablere 21 pigeklubber for teenagepiger med etnisk

Læs mere

bladet Tag et gratis kursus fra sofarækken læs side 4 nr 4 august 2012

bladet Tag et gratis kursus fra sofarækken læs side 4 nr 4 august 2012 hk midt bladet nr 4 august 2012 Tag et gratis kursus fra sofarækken læs side 4 af afdelingsformand Martin Rasmussen leder Det skal i højere grad være op til det enkelte medlem selv at fastsætte sit kontingent

Læs mere

ÅRSBERETNING 2009/2010. 200 år

ÅRSBERETNING 2009/2010. 200 år ÅRSBERETNING 2009/2010 200 år PATRIOTISK SELSKABS LEDELSE Pr. 30. juni 2010 PROTEKTOR Hendes Majestæt Dronning Margrethe II BESTYRELSE Godsejer Peter Cederfeld de Simonsen (formand) Gårdejer Søren F. Bonde

Læs mere

Tanker om fremtiden TEMA 4-13

Tanker om fremtiden TEMA 4-13 DepressionsForeningens medlemsblad Nr. 3-2013 Alt for mange venter alt for længe med at søge hjælp Vi skal turde tale om det, der er svært. Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening s.

Læs mere

Omsorgsfabrikkerne. Nick fik sin ret til sidst. Hvad har Kalundborg egentlig gang i? På besøg i Katrinehaven nyt botilbud for 60 personer i Viborg

Omsorgsfabrikkerne. Nick fik sin ret til sidst. Hvad har Kalundborg egentlig gang i? På besøg i Katrinehaven nyt botilbud for 60 personer i Viborg ISSN: 1903-7937 Udvikling for udviklingshæmmede. Nr. 4. juli 2013 62. årgang bladet Nick fik sin ret til sidst Pensionssager kan trække urimeligt ud Hvad har Kalundborg egentlig gang i? Kommunen med de

Læs mere