AMMARNÄS, en perle i Lapland Tekst og fotos Kurt Rasmussen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AMMARNÄS, en perle i Lapland Tekst og fotos Kurt Rasmussen"

Transkript

1 AMMARNÄS, en perle i Lapland Tekst og fotos Kurt Rasmussen Siden 1994 har jeg haft fornøjelsen af at være turleder på ti-dages ture til Ammarnäs i Svensk Lapland fire gange. I 1994, 1996, 1998 og igen her i Siden det første besøg i 1994, har jeg lidt af en regulær forelskelse til dette sted. Den gang svor jeg at ville vende tilbage, og selv om det er sket flere gange siden, så har forelskelsen vel nærmest taget karakter af permanent kærlighed. Der findes naturligvis andre ligeså storslåede områder i Skandinavien, som endda ligger væsentligt tættere på Danmark. Jeg har selv besøgt Jotumheimen, Dovre og Hardangervidda flere gange, og der er naturligvis ligheder. Men en ting som Ammarnäs mangler i forhold til de tre andre fine steder, er en anmassende og fredsforstyrrende turisme. I Ammarnäs, eller rettere i Vindelfjeldets Naturreservat kan man vandre rundt i timer, ja dage uden at møde andre mennesker. Desuden rummer Vindelfjeldet alle typer af skandinavisk fjeld, lige fra de lave skovbevoksede dale med deres bække og elve over de bløde græsbevoksede fjeldplateauer med massevis af store og små søer, til vinterklædte ugæstfrie stejle fjeldtoppe. Ammarnäs er langt væk, men absolut et besøg værd. Porten på vejen ind til byen

2 Lidt fakta: Vindelfjeldets Naturreservat ligger i det nordvestlige hjørne af Västerbottens Län i Lapland. Reservatet er etableret i 1974 og udvidet i Det oprindelige reservat havde et areal på ca km 2, men efter udvidelsen er reservatet blevet på 8.200km 2, hvilket svarer til 3 gange Gotlands areal. En anden sammenligning er, at Sveriges tre største nationalparker, Sarek, Padjelanta og Sjöfjället, tilsammen kun udgør 5.230km 2. Reservatet er et kæmpe område, der oven i købet sine steder er svært tilgængeligt. Mine ture dertil holder sig indenfor beskedne km i radius omkring Ammarnäs By, der stort set ligger i centrum af reservatet. Og altid i den sidste uge af juni. Byen ligger ikke mere end ca. 50km fra den norske grænse og lige så langt syd for polarcirklen. Det betyder, at der om sommeren er midnatssol, hvilket igen betyder, at det kun er ens egen energi, der sætter grænsen for hvor meget man kan nå at se. Rejsen: Der er selvfølgelig flere måder at komme til Ammarnäs på. Egen bil, tog og bus eller fly. Jeg foretrækker at køre selv, da dette giver fuldstændig frihed både under rejsen og opholdet. Bag rattet i en bil er der ca km fra Göteborg. Er man ikke til bil, er der mulighed for at tage toget til Östersund og derfra enten fortsætte med den gamle Indlandsbane eller med Linjebuss, der er noget hurtigere. Endelig er der selvfølgelig muligheden for at flyve til Umå og derfra tage bussen, men dette er en noget dyr løsning. Selv med en færgetur fra Frederikshavn til Göteborg bliver bilen konkurrencedygtig. Specielt hvis man fylder den op med trefire personer der kan dele udgifterne. Turen fra Göteborg til Ammarnäs koster omkring 3.000kr i bil. Fra Göteborg går turen direkte op ad E-45 eller Innlandsvägen, som den også hedder. Denne fortsætter helt til Nordkap, men ca. halvvejs kommer man til den lille by Sorsele, der er hovedstad i den kommune der huser langt den største del af Vindelfjeldet. Først i Sorsele skal der drejes af fra E-45. Vejen ind til Ammarnäs er 80km lang og ender blindt 10km vest for Ammarnäs by. Allerede fra Sorsele møder man flere gange Vindelelven, der går lige igennem Ammarnäs. Når man langt om er ankommet til Ammarnäs, har man ikke nødvendigvis brug for bilen, men som det vil fremgå senere, giver den visse fordele under opholdet. Ammarnäs: Byen er grundlagt omkring Man mener, at nogle samer slog sig fast ned i dalen for dels at holde rener i Ammarfjeldet og for at handle med Norge. I 1850 var byen etableret med flere familier, lidt dyrket jord og mange rener og fast handel både mod vest til Norge og mod øst til Sorsele. Mod vest foregik handelen til fods over fjeldene og mod øst ved at fragte varerne ned ad Vindelelven.

3 I dag er der godt og vel 200 indbyggere i byen. Men kun 20 børn er mellem 1 og 16 år. Der er fare for at byen med tiden bliver affolket, som det sker med så mange andre udkantsbyer. Næringsvejen for indbyggerne er primært rendrift, men også den sparsomme turisme udgør en væsentlig del af indtægtsgrundlaget. Befolkningen er stadig overvejende Samer i modsætning til mange af de andre småbyer i området. Turismen i Ammarnäs er primært naturvandrere der enten afslutter deres tur i Ammarnäs eller starter den derfra. Overnatningsmulighederne er gode, lige fra en billig campingplads, et vandrehjem, flere hyttebyer og et lille hotel. Alt dette med til at sikre, at der også er noget at arbejde med uden for den sæson der kræver alle mand på benene, inddrivning, mærkning og slagtning af rener. Dette arbejde kulminerer i november. Ammarnäs er således ikke et sted man skal tage hen for at nyde nattelivet. Til gengæld byder byen på så meget andet for den naturinteresserede. Eksempelvis Skandinaviens, hvis ikke verdens nordligste kartoffelmark i form af en kunstig sydvendt høj bakke, hvor byens familier hver har et lille lod på den 45 grader skrånende bakke. Selv midt i byen er naturen værd at følge. Ethvert besøg i den lille landhandel kræver bevæbning med kikkert og kamera og god tid. En syngende Blåhals ved kirken, ynglende Hvinænder i byens lille gadekær eller Vendehals i en redekasse og sågar fouragerende Havørn tæt på byens centrum. Byens placering gør, at det på det nærmeste vrimler med fugle i og omkring byen. Vandet: Ved, ja nærmest i Ammarnäs, løber to store elve, Tjulå og Vindelelven, ud i en stor sø, Guatsträsk, øst for byen. Dette giver en helt unik fuglerigdom i og omkring byen. I 5 minutters afstand fra centrum ligger et fugletårn på sydsiden af den store sø. Afhængig hvor tidligt foråret kommer til fjeldene kan søen indeholde et stort antal andefugle og vadefugle, og rovfugle. Hvis der stadig er sne og is i fjeldet og søerne deroppe er frosne, venter de sydfra kommende fugle ved byen, hvor søen noget tidligere bliver helt isfri. Vindelelven, en imponerende sjat vand, der bedøver både øje og øre.

4 Er foråret nået op i højderne venter der fine fugleoplevelser deroppe. Den ca. 500km lange Vindelelv er pulsåren i reservatet og desuden Sveriges eneste elv der ikke er tæmmet i forbindelse med indvinding af strøm, og heldigvis fredet i hele sin længde. Udspringet ligger helt oppe ved den norske grænse i nordvesthjørnet af reservatet. Elven flyder først nord og senere øst om Vindelfjeldet ned til Ammarnäs, hvorfra den fortsætter sit løb til udløbet ved Umå. Inden da er den flydt sammen med Umeelv, der er den anden store vandåre i Reservatet. Umeelv kommer fra det sydvestlige hjørne og flyder igennem den sydligste del af reservatet. Tjulå er en mindre elv der også har sit udspring ved den norske grænse lidt syd for Vindelelvens udspring. Den flyder fra nord vestpå og senere syd om Vindelfjellet til Ammarnäs hvor den forener sine vandmasser med Vindelelvens i Gautsträsk. Ud over disse elve er området omkring byen og de nærmeste fjelde spækket med store og små bække der flyder ud i Tjulå eller Vindelelven. Nogle af dem midlertidige under afsmeltningen, andre permanente. Afsmeltningen fra fjeldene betyder, at samtlige vandløbs vandstand kan variere meget. Vand er således et nøgleord når man besøger Ammernäs. Uanset hvor man vil hen, er der altid en bæk, en sø eller et sumpet område. I fjeldet kan man roligt drikke af vandet, der friskt og koldt. Gummistøvler eller vandtætte vandrestøvler er en absolut nødvendighed. Vandet giver til gengæld det mangfoldige og spændende plante- og fugleliv. Fjeldene: Fjeldene i reservatet dækker mere end 2/3 af hele området. De største massiver er Ammarfjeldet der ligger lige vest for Ammarnäs og Björkfjeldet der ligger nordøst for byen. Ammarfjeldet er et fjeldmassiv med et plateau der ligger i ca m højde og toppe der når op omkring 1.700m. Hele området er rigt på sten og klippeblokke, men der er også områder med sletteagtig græsmark, store søer og evigt vinterklædte utilgængelige fjeldtoppe. Omkring byen er dette fjeld ofte meget fugtigt med små moser og søer. Hvor fjeldet rejser sig en smule fra plateauet bliver grunden mere stenet og tør med en 10-30cm høj bevoksning af primært dværgpil. Ammarfjeldet strækker sig fra Ammarnäs til den norske grænse og helt op til Vindelelvens udspring. Omgivelser i dalen omkring byen er kendetegnet dels ved vandløbene, søen og de deraf kommende fugtige engområder, og dels ved overvejende birke- og fyrreskov helt ned til byen. Som allerede omtalt er byen i sig selv et godt fugleområde, men det er klart, at de helt store oplevelser først kommer når man bevæger sig ud i terrænet. De skovklædte fjeldsider både øst og vest for byen har et rigtigt godt fugleliv med blandt andet Høgeugle, Hjerpe, Lavskrige, Tretået Spætte og Lapmejse, samt flere ynglende vadefugle. Floraen er også i disse områder meget fin. Engblommer står nærmest som Troldheksene på engene herhjemme og Engkabeleje, Vibefedt og Fjeldviol finder man overalt, for blot at nævne nogle enkelte arter.

5 I forgrunden de typiske sletteagtige græsheder på Björkfjeldet og i baggrunden Ammarfjeldets sneklædte bare toppe. Allerede når man bevæger sig ud af byen og ind i fjeldskovene bydes man velkommen af Løvsanger, Kvækerfinke, Sjagger, Gråsisken, Blåhals og Vindrossel som de helt almindelige arter. Blandt dem man skal lede lidt mere efter er Pileværling, Tretået Spætte, Hjerpe og Lavskrige, Høgeugle og rovfuglene. Når man passerer trægrænsen afløses disse arter straks af Engpiber, Laplandsværling, Hjejle og Temmincksryle som helt uundgåelige arter. Bissanjaur: Jaur betyder sø på samisk. Bissanjaur er en lidt mindre sø, der ligger lige på trægrænsen lidt øst for Ammanäs. Man kører i sin bil ud P-pladsen i Norra Ammarnäs hvorfra turen går ad en bred sti op i fjeldet. Vendehals, Tretået Spætte, Lavskrige og Lille Korsnæb kan man møde på den første del af turen igennem skoven. Der er et godt udsyn over Gautsträsk, hvor man kan være heldig at se en fouragerende ørn. Lidt oppe ad fjeldsiden følges stien med en kraftig bæk, der gør lytten efter fuglesang til en umulighed. Men her er det også fornuftigt at kigge lidt ned, hvis man også er blomsterinteresseret. Ca. 3km oppe kommer man til trægrænsen og Bissanjaur. Her kan man være heldig at Odinshane, Havlit, Hvidklire eller Bjergand. Har man medbragt frokosten eller bare en mellemmad, hvad man i øvrigt altid bør, når man vandrer i fjeldet, er Bissan et godt sted at holde pause. Trægrænsen er på denne tid også grænsen for hvor højt man møder myg, der generelt i slutningen af juni ikke er en plage. Det bliver de senere. Men her ved Bissan kan de godt være lidt aggressive. Fra Bissan kan man enten gå tilbage eller fortsætte nogle få hundrede meter mod nord. Her møder man en lille sti, der fører direkte ned til P-pladsen igennem fjeldskoven med alt hvad den kan byde på.

6 Turen til Bissanjaur er af en tilpas længde og stigning til, at det er en god tur for den første dag i Ammarnäs. Geppejaur: En rigtig heldagsfjeldtur går fra søen Tjulträsk ca. 10km vest for Ammarnäs, der hvor vejen ender. Herfra er den en stigning på ca. 40 grader godt en km op ad fjeldsiden. Man lægger mærke til, at birketræerne ved P-pladsen er sprunget helt ud, men at de, jo længere man kommer op, er senere på den. Når man passerer trægrænsen, er man nået ca. halvvejs. Her er de sidste birketræer slet ikke sprunget ud endnu og i øvrigt også noget mindre end længere nede. Blåhals han (Luscinia svecica), en af de arter man møder allerede når opstigningen starter ved P-pladsen. Fra trægrænsen overgår terrænet til fugtigt barfjeld, hvor bevoksningen domineres af Dværgpil og Blåbærris. På vejen op får man øje på Gaisat, der er den første fjeldtop på plateauet, og som opstigningen går langs med. Allerede nogle få hundrede meter over trægrænsen kan man møde den første sne. Der risler vand overalt fra afsmeltningen. Sneens udbredelse afhænger selvfølgelig meget af hvor tidligt foråret er kommet, men de fire gange jeg har været deroppe, har der været noget sne. Temperaturen vil normalt ligge et sted mellem 15 og 20 grader, men blæser det, kan det føles rigtigt koldt. Ca. 1km inde på plateauet ligger en permanent sø, Geppejaur, der skal besøges. På vejen møder man Hjejler, Dobbeltbekkasin, Rørspurv, Laplandsværlinger, Engpiber,

7 Fjeldrype og Lille Kjove. I nærheden af søen kommer der Stor Præstekrave, Almindelig Ryle, Rødben og Temmincksryle og i Søen ynglende Stormmåge, Havterne, Bjergand, Havlit m.m. Ved denne sø, slog vi lejr de første to år. Toppen af Geisat har tidligere været hjem for den eftertragtede Pommeransfugl. Har man energi til det, kan man bestige Gaisat fra nord for at se om man skulle være heldig. Statistikken siger 50% chance, idet vi har set Pomeransfuglen to af de fire gange vi har været deroppe. Lille Kjove er også en fugl for sig. Man bliver i god tid advaret, når man nærmer sig dens territorium. Kommer man tæt på redestedet kan parret overgå til mere eller mindre direkte angreb. Man er ikke i tvivl om, at der skal forceres forsigtigt fremad indtil kjoverne indstiller deres angreb. Lille Kjove (Stercorarius longicaudus) kommer så tæt på i sit forsvar af territoriet, at man af og til må dukke sig. Det tager en god times tid at komme fra P-pladsen til plateauet, så der er masser af tid til at vandre rundt på fjeldet. Man kan vandre rundt om Gaisat og derefter vestpå. En god times gang inde i fjeldet ligger et område med flere gode søer. Går man i stedet østpå opdager man, at plateauet langsomt falder ned mod en nord-syd gående dal. Hernede løber Karsbäcken, der sine steder har samme bredde som Gudenåen, men en noget hurtige strøm. Man kan vandre helt ned til bækken men turen er både hård på grund af bevoksningen og fordi der er mange fugtige moseområder på vejen ned. Men det er det hele værd. Ved bækken yngler Vandstær, Bjergvipstjert, der slet ikke burde være så højt oppe i Sverige og i fjeldskoven langs bækken møder man igen de kendte arter. Fjeldvåge er fundet ynglende på østsiden af bækken og Fiskeørn ses ofte overflyve dalen. Stien langs bækken ender ude på asfaltvejen, der går fra Tjulträsk til Ammarnäs, men der er ca. 5km til P.pladsen. Derfor vil det være smart, hvis man har

8 muligheden, at efterlade en bil der hvor Karsbäcken krydser vejen. Det sikrer, at man ikke skal vandre de fem km tilbage til den store P-plads. På turen er der mange toppe der, hvis man har kræfter til det, kan afsøges for Pomeransfugl. I 1996 fandt vi fuglen på Tjärro der ligger lidt vest for Gaisat. Den er noget stejlere at bestige, men sikker nok. Turen op til Ammarfjeldet skal planlægges som en heldagstur. Björkfjeldet: Ti km nordøst for byen på Björkfjeldet ligger Biergenis der er et stort indsamlingsområde for rener med tilhørende mærknings- og slagteplads. I juni måned sker der intet heroppe, men i november under rendansen er der fest og farver i området. Fra renslagteriet går Kungsleden mod nordøst op til byen Adolfström godt 30km væk. Planlægger man en tur i bilen op til P-pladsen ved slagteriet og derfra en dagstur op i fjeldet, er der både nogle gode fjeldtoppe med en fantastisk udsigt og på de lavere terræner en hel del søer med gode muligheder for Odinshane, Havlit, Temmincksryle m.m. Fjeldrypen og Lille Kjove møder man flere gange på en sådan tur. Området er i modsætning til Ammarfjeldets plateau nærmest en græshede og derfor er udbuddet af småfugle noget mindre. Men Laplandsværlingen er der da, selv om det er i mindre tal. Til gengæld er området betydeligt mere tørt og primært bevokset med græsser. Der er dog stadig enkelte moser i nærheden af søerne. Laplandsværling (Calcarius lapponicus) Ruoutetje: Går man fra byen over broen ud mod fugletårnet, møder man et skilt der anviser en sti til Kungsleden. Stien går op mod en fjeldtop der hedder Ruoutetje. De første par km er en svag stigning på skrå op ad fjeldet. Skoven rummer et rigt fugleliv. Blåhalse, Vindrosler, Sjaggere, Kvækerfinker dominerer, men der er gode muligheder

9 for at finde eksempelvis Lavskrige og Høgeugle og nogle af de andre lidt mere sjældne fugle. Da man skal tilbage samme vej, bestemmer man selv hvor lang turen skal blive. Fugletårnet: Bliver man ramt af en dag med dårligt vejr, er et længere besøg i fugletårnet et godt alternativ til en vandretur. Igennem årene har vi observeret Lille Skallesluger, Nordisk- og Sorthalset Lappedykker, Sortstrubet Lom, Bjergand, Hvinand, Havørn, Fiskeørn, Vandrefalk, Dværgfalk, Silkehale, Nordlig Gul Vipstjert og Temmincksryle for blot at nævne nogle af de arter man kan se herfra med lidt tålmodighed. Artssammensætningen: I 80 erne gennemførte et hold svenske biologer fugletællinger på Ammarfjeldet. Resultatet blev 120 ynglende arter. På de ture jeg har gennemført har antallet af arter ligget mellem 60 i 1994 og 90 i Antallet er naturligvis afhængig dels af vejret, hvor langt foråret er kommet og ikke mindst af hvor man vandrer. Desuden er det ikke uden betydning hvor mange man er af sted. I 1994 var vi kun 8 mod 15 i Det vil føre for vidt her i bladet at liste samtlige arter set på turene, men her følger nogle af de mere bemærkelsesværdige: Rød- og Sortstrubet Lom Hjerpe Tretået Spætte Havlit Pomeransfugle Ringdrossel Fløjsand Svaleklire Fyrremejse Kongeørn Odinshane Lapmejse Fiskeørn Lille Kjove Lavskrige Fjeldvåge Mosehornugle Silkehale Dværgfalk Perleugle Snespurv Dal- og Fjeldrype Høgeugle Laplandsværling Tjur Vendehals Pileværling Fjeldrype han (Lagopus mutus)

Årgang 22 Nr. 3, September 2004. Dansk Ornitologisk Forening. Viborg Amt

Årgang 22 Nr. 3, September 2004. Dansk Ornitologisk Forening. Viborg Amt Årgang 22 Nr. 3, September 2004 Dansk Ornitologisk Forening Viborg Amt HJEJLEN HJEJLEN årgang 22 nr. 3, september 2004 MEDLEMSBLAD FOR DANSK ORNITOLOGISK FORENING, VIBORG AMT Ansvarshavende redaktør: Eyvind

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm)

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm) Mål og vægt Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane 4,2-8,5 kg 4,1-8,3

Læs mere

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ)

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane

Læs mere

Oversigt over fuglearter til spillekort

Oversigt over fuglearter til spillekort Oversigt over fuglearter til spillekort 1. Drosselfugle - Smådrosler Rødhals Blåhals Husrødstjert Rødstjert Bynkefugl Sortstrubet bynkefugl Stenpikker - Egentlige drosler Ringdrossel Solsort Sjagger Sangdrossel

Læs mere

Finlands vildmark 5 dage 2016

Finlands vildmark 5 dage 2016 Scanbird 2016 Side 1 Finlands vildmark 5 dage 2016 Det er med stor fornøjelse, at Scanbird kan tilbyde denne spændende tur til de nordiske rovdyr. Turen går dybt ind i de finske skove tæt ved den russiske

Læs mere

Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet.

Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet. Hermed har I turkataloget. Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet. Den enkelte kreds kan opdele sig i flere turhold - blot at der er en ansvarlig

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Tirsdag d. 14. maj: Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å. 15 deltagere vart kørt turen over til Værnengene denne flotte morgen og mødtes ved P-Pladsen ved krydset

Læs mere

Traneturen 5. 7. april (3 dage)

Traneturen 5. 7. april (3 dage) Traneturen 5. 7. april (3 dage) Turleder: John Speich Det er med stor glæde, at Politiken Plus og Scanbird igen i år kan tilbyde en tur til Tranedansen ved Hornborgasjön ved Falköping, hvor op til 15.000

Læs mere

Sverige - Vandring ad Kungsleden

Sverige - Vandring ad Kungsleden Sverige - Vandring ad Kungsleden Den nordlige del af Kungsleden er nok den mest berømte del af Kongestien, som den hedder på dansk. Landskabet skifter konstant efterhånden som I bevæger jer igennem dalen

Læs mere

Skiekspedition på indlandsisen

Skiekspedition på indlandsisen Skiekspedition på indlandsisen Indhold... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og bygden Qassiarsuk... 5 Dag 2. Qaleralik-fjorden...

Læs mere

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag.

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Arterne er primært set indenfor Tarup/Davinde I/S s område. Listen bliver løbende opdateret Rødstrubet Lom Sjælden trækgæst: 1 6/10-14.

Læs mere

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13 Temarejse 28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. Natur & kultur Oplev et lille samfund i det skotske højland tæt på stor natur. Fly til Edinburgh,

Læs mere

LAPLAND JUNI-JULI 1995

LAPLAND JUNI-JULI 1995 LAPLAND JUNI-JULI 1995 Denne rapport er udgivet af Dansk Ornitologisk Forening Vesterbrogade 140 A 1620 København V Rapporten er skrevet af Morten Møller Hansen på baggrund af egne notater og meldinger

Læs mere

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

Efterårstræk på Stevns

Efterårstræk på Stevns Efterårstræk på Stevns Af Tim Andersen De fleste forbinder et efterårstræksted for landfugle med vest- og sydvendte pynter. At det ikke altid behøver at være sådan, er Stevns Klint et eksempel på. Her

Læs mere

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Endnu større Efter fjeldørredturen til Grønland i 2009 en tur der havde været på ønskelisten i lang tid gik der ikke lang tid efter hjemkomsten, før

Læs mere

Required species Denmark Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required

Required species Denmark Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Required species Denmark Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Species Picture Sounds Rødstrubet Lom 2 3 Sortstrubet Lom 2 3 Islom 3 Hvidnæbbet Lom 3 Lille

Læs mere

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Harzen 2010 Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Vi lagde ud fredag formiddag sol og 22 grader og havde besluttet os for at starte til venstre op af bakke, men B holdet stod

Læs mere

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat.

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. 19. januar 2016 - Gråkragetur til Hollandsbjerg Holme, Voer og Udbyhøj Syd. Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. Vi samledes ved Aldi i Allingåbro

Læs mere

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken Billeddagbog Traner og gravænder ved Pulken Tranetur 31. marts 1. april 2012 med Naturhistorisk Forening for Nordsjælland Milturt ved Forsakarbäcken Lørdag den 31. marts Turen startede fra Hillerød Station

Læs mere

KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013. Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene.

KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013. Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene. KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013 Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene. Turfølget var ikke stort, men det var godt: Jan Michalik, Peter Henrik Sørensen, Gorm

Læs mere

Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde)

Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde) Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde) Artsnavn (dansk) Sommerhalvåret (ynglesæsson)* Vinterhalvåret* Føde/Trofiske niveau** Knopsvane Pf/vand-sumpplanter/rodstængler/alger/vinterafgrøder/raps

Læs mere

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017 Herunder beskrivelser af specielt fuglelivet i Herlev lokalområde's fugle- og naturområder, nemlig Smør- og Fedtmosen, Sømosen og Kagsmosen, som alle delvis hører ind under Herlev Kommune. Med link til

Læs mere

TURPROGRAM: DN Aalborg inviterer på ture i lokalområdet!

TURPROGRAM: DN Aalborg inviterer på ture i lokalområdet! TURPROGRAM: DN Aalborg inviterer på ture i lokalområdet! TUR 1 Flora og fauna-tur til Lille Vildmose (LANG) Kl. 12.30: Afgang med bus fra hotellet TUR 4 Tur til Reno-Nord (KORT) Kl. 13.00: Afgang med bus

Læs mere

Hotel Rügen Park ligger på den rolige vestside af Rügen, hvor der er færrest turister.

Hotel Rügen Park ligger på den rolige vestside af Rügen, hvor der er færrest turister. Hotel Rügen Park Hotel Rügen Park ligger på den rolige vestside af Rügen, hvor der er færrest turister. Introduktion Besøg Tysklands største og nok smukkeste ø, Rügen. Øen er et sandt naturparadis, hvor

Læs mere

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans Interview med chefgreenkeeper Adam Evans v/mogens Damm Dette interview blev lavet d. 21.januar, 2016, nogle dage før Adam tiltræder sit nye arbejde som chefgreenkeeper i Frederikshavn Golf Klub. Adam Evans

Læs mere

Rocky Mountains til fods

Rocky Mountains til fods Rocky Mountains til fods En rejse hvor I skal vandre i den smukke Canadiske natur Tag med på en aktiv rejse, hvor I kommer helt tæt på den Canadiske natur i Rocky Mountains. På denne aktive rejse får I

Læs mere

Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010

Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010 Vadehavet 9. maj 2010 med foreksursion d. 4. maj 2010 Tekst og foto: Per G. Henriksen Her et referat fra en noget usædvanlig ØBF-tur. Jørgen Mørup Jørgensen havde nemlig været så venlig, at tilbyde ØBF-medlemmer

Læs mere

Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins...

Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins... LØRDAG 9.JULI skrevet af Allan Rasmussen Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins... Tidligt op og med flyveren til Hobart på Tasmanien. Vi

Læs mere

På træk med ryleflokken

På træk med ryleflokken Cases til de forskellige lande Snak om svære ord undervejs. Namibia: Fugleflokken skal flyve over Sahara-ørkenen. Det har været et meget tørt år uden regn, så der er intet vand i vandhullerne. Flokken

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Vandring ad Kungsleden

Vandring ad Kungsleden Vandring ad Kungsleden Den nordlige del af Kungsleden er nok den mest berømte del af Kongestien, som den hedder på dansk. Landskabet skifter konstant efterhånden som I bevæger jer igennem dalen omgivet

Læs mere

GRØNNEDAL. - forslag til 13 vandreture i Grønnedal og omegn

GRØNNEDAL. - forslag til 13 vandreture i Grønnedal og omegn GRØNNEDAL - forslag til 13 vandreture i Grønnedal og omegn 1 Forord Denne folder er udarbejdet, for at informere om nogle af de mange muligheder for vandreture, som området omkring Grønnedal indbyder til.

Læs mere

Mallorca vandring i og omkring Tramuntana bjergene.

Mallorca vandring i og omkring Tramuntana bjergene. Mallorca vandring i og omkring Tramuntana bjergene. Lørdag 7. oktober lørdag 14.oktober Turleder Kirsten Brandt, Dansk Vandrelaug. Dagsprogram Dag 1. Fra Københavns Lufthavn til Palma de Mallorca. Fra

Læs mere

I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013

I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013 I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013 Bodil, Peter, Jørgen og Jan Märket Sidste overnatning Turku-Åbo Ryssö ön Inderskär Stora Furuholm slut Understen Märket Ängeskär r Singö start

Læs mere

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1.

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1. 30. november Snarup: Musvåge 2. Musvåge 1, Tårnfalk 1. 29. november Sollerup / Arreskov Sø (14:10-16:00): Toppet Lappedykker 8 R, Skarv 2 R, Fiskehejre 4 R, Knopsvane 2 R, Taffeland 1 R, Troldand 70 R,

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Bjørnesafari. Finland

Bjørnesafari. Finland Bjørnesafari til Finland Juni 2008 med Politikken Plus Indledning I perioden 13. 17. juni 2008 var jeg så heldig at få lov at lede en naturrejse til Finland for Politiken Plus, arrangementsafdeling i et

Læs mere

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 Vænge Sø blev færdigretableret i løbet af 2013 og vandstanden i søen nåede det planlagte niveau omkring årsskiftet. Fuglene er blevet systematisk optalt gennem hele 2014 bortset

Læs mere

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Namibia: Fugleflokken skal passere Sahara-ørkenen. Det har været et usædvanligt tørt år uden megen regn, så vandhullerne er udtørrede. Flokken

Læs mere

Desuden kan Tjørnuvik og Saksun anbefales med flot natur,vandfald og fugle.

Desuden kan Tjørnuvik og Saksun anbefales med flot natur,vandfald og fugle. Færøerne: 13-20 juli 2001 Turen til Færøerne var ikke en fugletur, men der blev alligevel tid til mange gode natur og fugleobs. Vi var en gruppe, og klassiske smukke natursteder skulle beses. Vi boede

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

"Draget" - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde.

Draget - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde. Naturgenopretning på Knudshoved Odde. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen. Knudshoved Odde er et unikt naturområde i Sydsjælland, et overdrevslandskab med mange små bakker adskilt af flade arealer, hvor man

Læs mere

Tur 3. Kør ud ad Gravsholtvej forbi kartoffelmelsfabrikken til Lyng drup. Drej til venstre, og kør op over motorvejsbroen til cykelstien

Tur 3. Kør ud ad Gravsholtvej forbi kartoffelmelsfabrikken til Lyng drup. Drej til venstre, og kør op over motorvejsbroen til cykelstien 800 m. drejer du til højre mod Langholt. Turen er i alt på ca. 12 km. Den kan forlænges ved at køre ad Elsamvej til Elværket. Her følger du første vej, Nefovej, til højre mod Stae. Når du kommer til Stae

Læs mere

Travesko og masser af vand. En madpakke er altid godt at have med.

Travesko og masser af vand. En madpakke er altid godt at have med. TUR NR. 10. Puente del Molino Højdemeter: Ca.300 m. Længde tur/retur: Ca. 6,0 km. Varighed: Sværhedsgrad: Udstyr: Afhængig af pauser ca.3,15 timer. Turen byder på korte skrappe stigninger. Fra Pampaneira

Læs mere

Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999

Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999 Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999 Hovedmålet med vores tur i Dovrefjell var at komme op på toppen af Snøhetta. Snøhetta er et af Norges højeste bjerge 2286 m.o.h. kun ca. 200 meter lavere end det højeste

Læs mere

Cykeltour 2014 Tour de Suisse II

Cykeltour 2014 Tour de Suisse II Cykeltour 2014 Tour de Suisse II DAG 3 LØRDAG DEN 23. AUGUST 2014 BRIG TIL ANDERMATT Det anbefales at følge ruten som lagt i MapMyRide igennem Brig mod Naters. Hvis man følger hovedvejen videre ud af brig

Læs mere

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt Fotos: Finn Jensen FREDAG den 4. april var vi en flok på 36 personer, der satte kurs mod Sverige for at opleve bl.a. Tranerne ved Hornborgasjön.

Læs mere

SSFs tur til Bornholm

SSFs tur til Bornholm SSFs tur til Bornholm Program Torsdag d. 22.9.16 Afgang Medborgerhuset kl. 7.00 Færge Puttgarten-Rødby og videre over Sjælland til Øresundbroen. Sverige bytur i Malmø 2-3 timer Videre til Ystad. Færgen

Læs mere

Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper

Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper Af naturvejleder Villy K. Hansen, Naturstyrelsen Vendsyssel Da det kan være alt for sjældent at handicappede kommer ud i naturen, har Naturstyrelsen Vendsyssel

Læs mere

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Af Per Rasmussen Turen til Kreta var ikke mit første besøg på øen, og som tidligere besøg var dette også lagt an på familieferie. Men som fuglekikker vil man jo gerne

Læs mere

Moskusoksejagt på Grønland

Moskusoksejagt på Grønland Moskusoksejagt på Grønland Få steder i verden oplever man så uberørt natur, så enorme mennesketomme vidder og så kold og klar luft som på en vinterjagt helt inde ved indlandsisen. Og så kan det opleves

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Fugle i Danmark - ved vandet Let (0. - 3. klasse) 1. sal Mads Valeur Sørensen og Ida Marie Jensen Naturhistorisk Museum Mads Valeur

Læs mere

Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken

Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken Der etableres to søer ved Rønnebækken, der skal oplagre vand om vinteren, og udlede vandet til Rønnebækken i tørre perioder om sommeren og efteråret. Udledningen

Læs mere

De 5 GTC er på togt i Norge.

De 5 GTC er på togt i Norge. De 5 GTC er på togt i Norge. Sidste år var vi på tur i Sverige/ Norge, og her blev jeg bedt om og køre den samme tur i år, bare modsat vej rundt. Det var jeg med på, men havde et par ændringer. Vi skulle

Læs mere

Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren.

Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren. Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren. I sommerferien 2008 tog Inger Marie og jeg færgen fra Frederikshavn til Gøteborg. Krydsede (med bil ) østover og ramte den sydsvenske skærgård med

Læs mere

DOF Traveltur til Polen 21. til 28. maj 2016 Dagsprogram

DOF Traveltur til Polen 21. til 28. maj 2016 Dagsprogram DOF Traveltur til Polen 21. til 28. maj 2016 Dagsprogram Lørdag den 21. maj Afrejse om formiddagen fra Københavns Lufthavn, Kastrup til Warszawa. I lejede minibusser kører vi de 3 timer til Biebrza sumpene

Læs mere

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Det er altid godt at blive klogere, at lære og opleve noget nyt. Det skete for mig, da jeg havde skrevet den første artikel om de gamle hulveje

Læs mere

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz 10. - 13.6 2019 Nationalpark Müritz ligger i den sydlige del af delstaten Mecklenburg-Vorpommern ca. 125 km. syd for Rostock. Nationalparken er en mosaik af søer,

Læs mere

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Atlas III - en kort fortælling om den tredje store kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Oplæg til møde i Svendborgs Grønne Råd, den 23. april 2014 Niels Andersen Sådan arbejder DOF for fuglene Kort

Læs mere

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel 744 km fra Erholungspark Camping til Chiemsee Camping nær den Østriske grænse Dagens kørsel:

Læs mere

Introduktion. 1 Kort & Kompas. Søren P. Petersen, DVL Lyngby

Introduktion. 1 Kort & Kompas. Søren P. Petersen, DVL Lyngby Introduktion Søren P. Petersen DVL Lyngby 1 Søren P. Petersen, DVL Lyngby Program 11.00 Velkommen 11.30 Verdenshjørnerne 11.45 set - introduktion 12.00 Frokost 12.30 Pejling - introduktion 12:45 Øvelse

Læs mere

DOF Traveltur til Polen 11. til 18. maj 2019 Dagsprogram

DOF Traveltur til Polen 11. til 18. maj 2019 Dagsprogram DOF Traveltur til Polen 11. til 18. maj 2019 Dagsprogram Lørdag den 11. maj Afrejse om formiddagen fra Københavns Lufthavn, Kastrup til Warszawa. I lejede minibusser kører vi de 3 timer til Biebrza sumpene

Læs mere

Sidste søndag efter H3K I 2017 Strellev 9.00, Ølgod /29 22/

Sidste søndag efter H3K I 2017 Strellev 9.00, Ølgod /29 22/ Der findes øjeblikke i livet, hvor det er som om himlen rører jorden. Øjeblikke af svimlende lykke; øjeblikke, hvor alting står klart for en, og man forstår, hvad det hele handler om, øjeblikke, der gør

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør.

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør. Turen til Sverige. Efter mere en et halvt års forberedelse på en tur til Sverige var dagen kommet den 30 maj og 4 dage frem, vejr meldingen forud for turen var lidt spændende, der skulle være gode dage

Læs mere

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lokalitet: Selsø Sø Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 14.05.2014 og 9.06.2014 Observatører: Erik Mandrup Jacobsen,

Læs mere

Naturfotografiske favoritlokaliteter. Søren Langkilde Madsen www.slm-foto.dk

Naturfotografiske favoritlokaliteter. Søren Langkilde Madsen www.slm-foto.dk Naturfotografiske favoritlokaliteter Søren Langkilde Madsen Naturfotografiske lokaliteter - nogle få favoritter Denne oversigt beskriver kort et lille udpluk af lokaliteter jeg har nydt at besøge gennem

Læs mere

MANDEREJSE PYRENÆERNE

MANDEREJSE PYRENÆERNE 7 E. 23. - 29. MAJ 2015 MANDEREJSE PYRENÆERNE VANDRETUR FOR MÆND MED EVENTYRER OG PSYKOTERAPEUT HANS ERIK RASMUSSEN AFSKED UDFORDRING UDSYN MÅLRETTETHED OVERSKRIDE GRÆNSER INDLEVELSE HJEMKOMST Indhold

Læs mere

Det tager ca. 1 time at kører fra Torrox til Guajar Fondón. Afhængig af pauser og ophold på borgen tager vandreturen ca. 3,5 timer.

Det tager ca. 1 time at kører fra Torrox til Guajar Fondón. Afhængig af pauser og ophold på borgen tager vandreturen ca. 3,5 timer. TUR NR. 19. El Castillejo En tur der starter ved www.supersol.dk Calle Rosario 1, Torrox. Turen er en rundtur. Højdemeter: Ca. 300 m. Længde rundtur: Varighed: Sværhedsgrad: Udstyr: Ca. 6 km. Det tager

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening Ammarnäs 2005 Dof Travel AMMARNÄS LAPLAND. Juni 2005

Dansk Ornitologisk Forening Ammarnäs 2005 Dof Travel AMMARNÄS LAPLAND. Juni 2005 AMMARNÄS LAPLAND Juni 2005 En anderledes turrapport Anderledes fordi deltagerne gjorde den til det den blev Jag vill sjunga en liten sång, en liten sång som er stark. Unija unija Morten Møller Hansen &

Læs mere

Naturen som social løftestang Logbog

Naturen som social løftestang Logbog Naturen som social løftestang Logbog Så har vi været i gang i to uger, fået skurvognen sat og fundet stedet der skal være vores base igennem projektets løbetid. Stedet er som et rigtigt godt udgangspunkt

Læs mere

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern.

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern. Hotel Restaurant Schützenhof auf Hotel Restaurant Schützenhof tilbyder familiære omgivelser i kort afstand til havnen. Introduktion Med et ophold på Hotel Restaurant Schützenhof, vil I befinde Jer lige

Læs mere

Área recreativa Nacimiento Rio Andárax Área recreativa Nacimiento

Área recreativa Nacimiento Rio Andárax Área recreativa Nacimiento Área recreativa Nacimiento Rio Andárax Área recreativa Nacimiento Højdemeter: Ca. 200 m. Længde tur/retur: 7,6 km. Sværhedsgrad: Turen er ikke fysisk hård. Vi havde lidt problemer på den afsluttende nedstigning

Læs mere

Side2/9. Billeder af maskinerne: Flishuggeren

Side2/9. Billeder af maskinerne: Flishuggeren Når man går ad stien gennem Tude Ådal i disse dage, vil man straks bemærke, at der er sket en hel del i vinterens løb. Flot udsigt over Tude Å og ådalen er dukket op og landskabets form er blevet tydeligere.

Læs mere

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland 2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland Indhold i Sydgrønland... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og byen Narsaq... 5 Dag

Læs mere

Alaska september 2012

Alaska september 2012 Alaska september 2012 Indianer slik (tørret og røget laks i strimler med skind på bagsiden) serveret med æble både og appelsinstykker møjsommeligt pillet af Joe. Man gnaver laksen af skindet, mens man

Læs mere

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Indhold i den vilde natur... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Med fly til Narsarsuaq og bådtransfer

Læs mere

Naturen. omkring Korsør

Naturen. omkring Korsør Naturen omkring Korsør Fra Korsør Lystskov med høj-stammet bøgeskov og dybe moser - over de mange vandfyldte lergrave omkring det lavvandede Korsør Nor - til de åbne marker og engdrag på Frølunde Fed -

Læs mere

Vejens digte. Inger Jakobsen

Vejens digte. Inger Jakobsen Vejens digte Inger Jakobsen Caminoen i Spanien, maj 2011 EN LILLE VEJ En lille vej Hvid og lysende Med grønt græs i midten Og 1000 blomster oh -bare jeg skulle ned af den. Jeg kan næsten ikke dy mig VEJEN

Læs mere

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen.

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen. Dyrespor Dyrene der lever i skoven, laver også spor. Der findes for eksempel spor efter de mange rådyr, der lever i skoven. Prøv selv at finde ét næste gang du kommer til noget mudder. Istidens spor Denne

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig Norge juni 2017 Så er vores tur til Norge klaret, og hvad der så ud til og skulle blive lidt af en våd omgang holdt næsten ikke stik, kun om natten var der meget hul igennem skyerne og der blev vasket

Læs mere

En svanefamilie hygger sig på afstand.

En svanefamilie hygger sig på afstand. Ned ad Åen i kano 1974 Jeg var 1974 på kanotur alene. Jeg tog den store tur fra Vester Mølle til Dommergården ved Skjern så godt som Ringkjøbing fjord. Turen Startede den 8. Juli 1974 ved at sætte kanoen

Læs mere

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Træerne kan ses på hjemmesiden dn.dk/evighed - klik på Danmarkskortet og zoom ind på kortet, så de enkelte træer kan klikkes frem. Træer i naturområdet Gjæven Gjæven

Læs mere

Turrapport fra Hallandsåsen og Hallands Väderö

Turrapport fra Hallandsåsen og Hallands Väderö Turrapport fra Hallandsåsen og Hallands Väderö 29. maj - 31. maj 2014 Hvor var det godt, den trods knebent deltagerantal - alligevel kunne gennemføres, denne fine tur til Hallandsåsen og Hallands Väderö.

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2013

Ynglefugle på Tipperne 2013 Ynglefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Postillion Hotel Haren-Groningen

Postillion Hotel Haren-Groningen Postillion Hotel Haren-Groningen Tæt på universitetsbyen Groningen, ligger Postillion Hotel Haren-Groningen. I groningen kan I besøge Martinikirkens grå tårn fra 1400-tallet, spise frokost i guldkontoret

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne 2012

Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. april 2013 Ole Amstrup 1 Mogens Bak 1 Karsten Laursen 2 1 Amphi Consults 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Senior + til Immeln den 3. 5. august 2009-08-06

Senior + til Immeln den 3. 5. august 2009-08-06 Senior + til Immeln den 3. 5. august 2009-08-06 Søen Immeln ligger ca. 20 km nordøst for Kristianstad. Oversigtskort over søen til slut. 2009-08-03, mandag. Der kommer en byge, medens vi læsser kajakkerne

Læs mere

Dagsprogram. Søndag 20.9. (ca. 4½ t. inkl. pauser)

Dagsprogram. Søndag 20.9. (ca. 4½ t. inkl. pauser) Dagsprogram Lørdag 19.9. Afgang København kl. 14.30. Efter mellemlanding i Istanbul ankommer vi til Dalaman kl. 21.25 (måltider er ikke inkluderet på flyene). Transfer fra lufthavnen i Dalaman til pensionen

Læs mere

Rügen. 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Fredag d. 18. oktober. Dagens observationer:

Rügen. 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Fredag d. 18. oktober. Dagens observationer: Rügen 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Orla havde i længere tid snakket om at lave en efterårstur til Rügen, for at se på Traner. Han har tidligere besøgt øen, og ville gerne vise den frem for andre.

Læs mere

Tur til Hallandsåsen 31. maj

Tur til Hallandsåsen 31. maj Tur til Hallandsåsen 31. maj Maj måned 2015 har ikke været en af de lune og tørre, og forventningerne til vejrliget den 31. maj var derfor ikke de mest positive, men DMI lovede tørvejr det meste af dagen,

Læs mere

Travesko og masser af vand. En madpakke er altid godt at have med.

Travesko og masser af vand. En madpakke er altid godt at have med. TUR NR. 12. La Cebadilla En rundtur der starter i Capileira går til Puente Buchite via La Cebadilla og ender tilbage i Capileira. Turen forløber på begge sider af Rio Poqueira. Højdemeter: Ca.300 m. Længde

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere