Kandidatlistestoffer i artikler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kandidatlistestoffer i artikler"

Transkript

1 Kandidatlistestoffer i artikler Vejledning om informationspligter under REACH Indhold 1. Om vejledningen 2. Kend dine informationspligter 3. Stil krav til eksisterende og nye leverandører 4. Kontroller leverandørerklæringer og testrapporter 5. Informer professionelle kunder når varerne leveres 6. Vær klar til at håndtere forespørgsler fra forbrugere Bilag A: Skabelon til følgebrev til leverandører uden for EU Bilag B: Skabelon til en leverandørerklæring Bilag C: Eksempel på instruks til butikspersonale

2 Kandidatlistestoffer i artikler side 2 1 Om vejledningen Denne vejledning handler om de krav som EU s kemikalielovgivning stiller til information om særligt problematiske kemiske stoffer i artikler (REACH artikel 33). Vejledningen er udgivet af Miljøstyrelsen, Brancheforeningen Danske Byggecentre, Dansk Erhverv og Dansk Industri som led i Partnerskab om artikel 33 pligten for byggecentre og deres leverandører. Selvom vejledningen er udviklet til byggecentre, kan den anvendes af alle artikelleverandører, indkøbere og forhandlere. Artikler er REACH-sprog for en lang række dagligdags varer som f.eks. elektronik, møbler, køkkengrej, legetøj, tøj, sko, biler, cykler og emballager. Hvis de artikler, som din virksomhed sælger, indeholder kemiske stoffer fra den såkaldte kandidatliste, så har du pligt til informere forhandlere og professionelle brugere om det, når du leverer artiklerne, mens forbrugere først skal informeres, hvis de spørger. Kandidatlistestofferne kan godt lovligt findes i artikler, men stofferne er i myndighedernes søgelys, fordi de anses for at være særlig problematiske for menneskers sundhed eller miljøet. Vejledningen er tænkt som en hjælp til at sikre, at fyldestgørende og korrekte oplysninger om kandidatlistestoffer i artikler indsamles og videregives i hele værdikæden. Ved at følge vejledningen og bruge vejledningens skabeloner bidrager du desuden til, at leverandørerne mødes med mere ensartede krav og dermed til at forbedre kvaliteten af oplysningerne og lette dokumentations- og kontrolarbejdet for alle led i kæden. Information om kandidatlistestoffer i artikler gør det lettere for producenter og importører at identificere stoffer, som med fordel kan erstattes med mindre skadelige alternativer. Samtidig gør informationen det lettere for både professionelle brugere og forbrugerne at fravælge produkter, der indeholder stoffer, som er særlig problematiske for menneskers sundhed eller miljøet. Værktøj: Er der kandidatlistestoffer i dine artikler? Som supplement til denne vejledning har Partnerskabet udviklet et værktøj, som kan give en hurtig indgang til de typiske kandidatlistestoffer i forskellig materialer: Plast, gummi, metal, træ osv. Værktøjet kan hjælpe dig i gang med at skaffe oplysninger fra dine leverandører om kandidatlistestoffer i artikler. Det vil stort set kun være artikler, der består af rent ubehandlet træ eller ren stål, der ikke kan indeholde kandidatlistestoffer. Hent værktøjet på Miljøstyrelsens hjemmeside (link mangler)

3 Kandidatlistestoffer i artikler side 3 2 Kend dine informationspligter Er du leverandør af en artikel, der indeholder mere end 0,1 vægt % af et stof fra kandidatlisten, skal du informere dine kunder om det og om nødvendigt også vejlede om sikker brug. Det gælder uanset om artiklen er produceret i EU eller importeret fra lande uden for EU. Informationspligten gælder for hver enkelt del i en sammensat artikel. Eksempler på sammensat artikel, hvor der kan forekomme kandidatlistestoffer Malerpenslens enkelte dele er i sig selv artikler og kunderne har ret til at få oplyst, om der er kandidatlistestoffer i de enkelte dele. Denne regel sikrer, at information om kandidatlistestoffer i de enkelte dele ikke går tabt i leverandørkæden, og at kunderne dermed er bedre sikret. Penselhår i tekstil Samlinger i metal Skæfte i træ Ophæng i plast Der er forskel på dine informationspligter afhængig af, om du leverer til professionelle eller forbrugere: Professionelle brugere skal have oplysninger om indholdet af kandidatlistestoffer i artikler og alle artikeldele ved levering. Hvis en forbruger spørger, om der er kandidatlistestoffer i en artikel eller en artikeldel, skal han/ hun have svar inden 45 dage. Forbrugere har også ret til at få oplysninger om kandidatlistestoffer i artikler, de ikke køber. Det er ikke tilstrækkeligt blot at henvise forbrugeren til ens egen leverandør eller producenten/ importøren af artiklen/artikeldelen. Det er enhver leverandørs ansvar at vide, om de artikler de sælger indeholder kandidatlistestoffer, og du har som leverandør selv pligt til at informere dine kunder. Til gengæld har din leverandør (importør eller producent), hvis vedkommende er etableret i et EU-land, pligt til at forsyne dig med disse oplysninger. REACH stiller ingen krav til informationens form, dvs. om den er trykt, elektronisk, sidder på artiklen, emballagen eller er vedlagt etc. Det kan også være et link til en hjemmeside, blot informationen er nem at finde.

4 Kandidatlistestoffer i artikler side 4 Hvordan afgør du om en vare er en artikel? En hovedregel er, at hvis varen har en fast form, så er det nok en artikel. REACH definerer en artikel som en genstand, der under fremstillingen har fået en særlig form, overflade eller design, der i højere grad end dens kemiske sammensætning er bestemmende for dens funktion. Når du skal vurdere, om en vare er en artikel, skal du derfor se på om det er formen, der bestemmer funktionen. Ting, der er blevet givet en form, som f.eks. en kop eller en plastikstol, er artikler. Maling, rengøringsmidler og kosmetik er derimod ikke artikler. Det er kemiske blandinger. Et stykke sæbe eller et stearinlys er heller ikke en artikel selvom formen er fast, fordi det er kemien, ikke formen, der er afgørende for funktionen. Emballage betragtes som en artikel, fordi form, overflade eller design er vigtigere end den kemiske sammensætning. Hvis du er i tvivl om en vare er en artikel, er der hjælp at hente i EU s Kemikalieagenturs Vejledning om stoffer i artikler. Du kan også skrive til Miljøstyrelsens REACH Helpdesk: reachspm@mst.dk Hvad er kandidatlisten? Kandidatlisten er en liste over kemiske stoffer, som er særligt problematiske for menneskers sundhed eller miljøet. De kaldes også ofte for SVHC (Substances of Very High Concern). Det er f.eks. stoffer, der kan fremkalde kræft, kan skade forplantningsevnen eller ufødte børn, eller er særligt miljøfarlige. Hormonforstyrrende stoffer kan også komme på listen. Stofferne er kandidater til at blive optaget på listen over stoffer, der kræver godkendelse under REACH. Læs om godkendelsesordningen EU s Kemikalieagentur (ECHA) opdaterer to gang om året kandidatlisten med nye stoffer, og informationspligten gælder fra den dag stoffet står på listen. I juli 2017 var der 174 stoffer på listen. Se kandidatlisten Anmeldepligt for kandidatlistestoffer i artikler Denne vejledning handler udelukkende om de informationspligter, som påhviler leverandører, indkøbere og forhandlere under REACH artikel 33, og du bør derfor være opmærksom på, om du også har andre forpligtelser. Producenter af artikler i EU og importører af artikler fra lande udenfor EU kan også have pligt til at anmelde kandidatlistestoffer i artikler til EU s Kemikalieagentur, hvis den samlede mængde i alle artikler overstiger 1 ton pr. år. Det skal ske senest et halvt år efter, at et stof er optaget på kandidatlisten. Læs om anmeldepligten Tilmeld dig ECHA s nyhedsbrev og få løbende nyt om REACH og nye stoffer på kandidatlisten.

5 Kandidatlistestoffer i artikler side 5 3 Stil krav til eksisterende og nye leverandører For at kunne overholde dine informationspligter har du som grossist eller detailhandler brug for informationer fra dine leverandører om indholdet af kandidatlistestoffer i de leverede artikler/artikeldele. Du skal derfor sikre, at dine leverandører kender informationspligtens forskellige regler, og du kan med fordel indarbejde kravene i alle leverandøraftaler/kontraktspecifikationer. Især leverandører uden for EU kan være uvidende om eller uopmærksomme på, at importører af artikler har brug for oplysninger om indholdet af kandidatlistestoffer for at overholde et EU lovkrav. Hvis du importerer artikler fra et ikke-eu-land er det dig, der har ansvaret for at informere dine leverandører om kravene, og eventuelt hvor de kan læse mere om kravene og finde en opdateret kandidatliste. Får du artiklen fra et EU-land, er den europæiske leverandører forpligtet til at give dig oplysningerne uden du opsøger dem. Men du har pligt til at sikre, at du har de rigtige oplysninger. Hvis artiklen eller de enkelte dele i en sammensat artikel indeholder mere end 0,1 vægt % af et kandidatlistestof, så skal leverandøren: Opgive det kemiske navn på dette stof Give tilstrækkelig information til at artiklen anvendes sikkerhedsmæssigt forsvarligt Hvis artiklen eller de enkelte artikeldele ikke indeholder mere end 0,1 vægt % af et stof fra kandidatlisten, kan du med fordel aftale med din leverandør, at du får en erklæring om dette. I bilag A finder du en brevskabelon, som du kan bruge til at forklare dine leverandører om informations-pligten og de krav din virksomhed stiller til dem. I bilag B finder du en skabelon til en leverandørerklæring. Denne erklæring forpligter også leverandøren/importøren til at opdatere erklæringen, når der kommer nye stoffer på kandidatlisten, og til at levere yderligere dokumentation, hvis du beder om det. Det kan f.eks. være en testrapport. Det er frivilligt at bruge skabelonerne. Hvis du bruger skabelonen for leverandørerklæringen, når du stiller krav til dine leverandører, er du med til at sikre, at leverandørerne bliver mødt med de samme krav til information og dokumentation fra alle sine danske kunder. Dette vil både lette arbejdet for leverandørerne og fremme kvaliteten af erklæringerne. Leverandørerklæringer kan indberettes til ByggeBasen ByggeBasen er byggebranchens produktkatalog og et online værktøj i det daglige i samspillet mellem leverandører, Danske Byggecentres medlemsforretninger og deres kunder. Alle leverandører kan tilslutte sig ByggeBasen. Det koster et engangsbeløb, en årlig abonnementspris og en årlig driftsudgift, som er afhængig af antal indrapporterede varer. ByggeBasen indeholder ca varenumre fra ca. 420 leverandører, og data formidles direkte videre til ca. 410 byggecentre. Det er nu muligt for leverandører at indberette leverandørerklæringer (bilag B) sammen med de øvrige dokumenter på en given vare. En væsentlig fordel er, at ByggeBasen udsender påmindelser om behovet for at opdatere erklæringerne, når kandidatlisten opdateres med nye stoffer. Alle tilsluttede leverandører kan tilgå Byggebasen direkte via admin.byggebasen, ligesom samtlige medlemmer af Danske Byggecentre kan tilgå ByggeBasen via login eller via deres ERP-systemer. Leverandørerklæringerne vil desuden være tilgængelige via kædernes apps, under navnet Produktdata, hvor byggecentrenes kunder kan få adgang via DB-nummer eller EAN-nummer.

6 Kandidatlistestoffer i artikler side 6 4 Kontroller leverandører klæringer og testrapporter Du er som leverandør ansvarlig for de oplysninger, du videregiver til dine kunder, og derfor skal du kontrollere, at de oplysninger du får fra dine artikelleverandører er fyldestgørende og korrekte. Det er ikke tilstrækkeligt, at leverandøren sender en erklæring om, at REACH er overholdt, for det siger jo ikke noget om, hvorvidt der er kandidatlistestoffer i artiklen eller dele af den. Hvis du ikke modtager oplysninger om, at en artikel indeholder et kandidatlistestof, så skal du overveje, hvad der er mest sandsynligt: At artiklen ikke indeholder kandidatlistestoffer, at leverandøren ikke har sådanne oplysninger eller at leverandøren ikke kender sine pligter eller ikke overholder dem. Det kan også skyldes, at leverandøren ikke er klar over, at grænseværdien gælder for hver enkelt del i en sammensat artikel. Vær opmærksom på, at en testrapport ikke kan erstatte en erklæring om indholdet af kandidatlistestoffer med mindre en sådan erklæring tydeligt er indeholdt i rapporten. Hvis du vurderer, at informationen er utilstrækkelig, så bør du stille opfølgende spørgsmål til leverandøren. Her kan det være en fordel at have viden om hvilke stoffer, der normalt forekommer i forskellige materialer. Du kan bruge værktøjet Er der kandidatlistestoffer i dine artikler? (link mangler) til at stille mere præcise spørgsmål til dine leverandører om stofindholdet i de leverende artikler eller artikeldele. Efterhånden som der kommer flere stoffer på kandidatlisten, vil arbejdet med at holde styr på stofindholdet i artikler stige. Du kan derfor overveje om arbejdet kan sættes i systemer ved f.eks. at indbygge REACH-kravene i eksisterende rutiner for kvalitetskontrol og leverandørbesøg. Tjekliste til vurdering af leverandørerklæringer: Omhandler erklæringen specifikt overholdelse af REACH artikel 33 om kandidatlistestoffer i artikler eller artikeldele? Er erklæringen mindre end 3-6 måneder gammel? Vedrører erklæringen entydigt leverandøren og de leverede artikler? Hvem har udarbejdet erklæringen, og kan vedkommende underskrive på vegne af leverandøren? Er der grund til at betvivle erklæringens gyldighed? Hvis ja, anmod om dokumentation, der understøtter erklæringen, f.eks. testrapport.

7 Kandidatlistestoffer i artikler side 7 Tjekliste til vurdering af testrapporter: Fremgår navn og adresse på laboratoriet der har foretaget analysen? Er der datoer for både modtagelse af materialet og testens udførelse? Er testen mindre end 3-6 måneder gammel? Har rapporten en unik identifikation f.eks. et sagsnummer og en udstedelsesdato? Indeholder rapporten en unik identifikation og beskrivelse af materialet og stoffet/ stofferne som der testes for? Er de anvendte prøveforberedelsesmetoder og analysemetoder beskrevet med referencer til de anvendte standarder og eventuelle afvigelser fra dem? Fremgår detektionsgrænsen (LOD) eller kvantifikationsgrænsen (LOQ) for testmetoden? Fremgår testresultater med måleenhed og angivelse af usikkerhed på testresultater? Er rapporten underskrevet og eventuelt stemplet af en autoriseret person? Hvornår bør du overveje stikprøvekontrol? REACH stiller ikke krav om kemiske analyser, men analyser kan bruges som stikprøvekontrol til at supplere utilstrækkelig information fra leverandører, eller hvis du har mistanke om, at artiklen/artikeldele indeholder et kandidatlistestof, eller hvis du vil sikre, at koncentrationen af et stof i de enkelte artikeldele reelt er under 0,1 %. Kemiske analyser er dyre og du kan derfor overveje om analyser for kandidatlistestoffer med fordel kan kombineres med kontrol af overholdelse af anden lovgivning eller med produktkvalitetskontroltest. Der er ingen formelle krav til, hvilke metoder og laboratorier der skal benyttes. Det er dog en god ide at vælge et akkrediteret laboratorium og benytte standardmetoder. Du kan bruge værktøjet Er der kandidatlistestoffer i dine artikler? (link mangler) til at indsnævre, hvilke stoffer der skal analyseres for. ECHA s vejledning om stoffer i artikler giver gode råd til hvordan du tilrettelægger kemiske analyser

8 Kandidatlistestoffer i artikler side 8 5 Informer professionelle kunder når varen leveres Professionelle kunder skal have oplysninger om indhold af kandidatlistestoffer i artiklen/artikeldele ved levering. Dette gælder både dig, som modtager af artiklen fra din leverandør i EU, og dine professionelle kunder. Du kan overveje, om det er muligt at tilføje oplysninger om indhold af kandidatlistestoffer på etiketter, brugsanvisninger eller andre indstik, som følger med artiklen. Det er også en mulighed at sende disse oplysninger til kunden sammen med fakturaen eller ordrebekræftelsen eventuelt i form af et link til en hjemmeside, hvorfra oplysningerne nemt kan tilgås. Hvis en artikel indeholder kandidatlistestoffer, skal du som minimum oplyse stoffets navn. Herudover skal du fremsende de oplysninger, som er tilgængelige for dig, og som er nødvendige for at vejlede om sikker brug. Der stilles hverken krav til form eller formidling. Det er dog en god ide at forklare kunden, at det er lovpligtigt at give disse oplysninger, og at der er tale om kemiske stoffer, som anses for at være særlig problematiske for menneskers sundhed eller miljøet. Hvordan vurderer du om der er behov for information om sikker brug? Når du udvælger, hvilke oplysninger du skal videregive om sikker brug, skal du tage højde for, hvordan artiklen bliver brugt og overveje, hvordan brugen kan påvirke miljøet eller sundheden for de personer, der kommer i berøring med artiklen. Du skal også overveje, hvordan artiklen håndteres og i sidste ende bortskaffes som affald, når den er udtjent. Informationer om sikker brug kan omfatte anvendelsesbetingelser, f.eks. temperatur, udendørs/ indendørs, hyppighed og varighed samt foranstaltninger til at nedsætte indvirkninger på menneskers udsættelse for stoffer eller udslip til miljøet. Sikkerhedsinformationen kan eventuelt tage udgangspunkt i, hvad det er for en egenskab der gør, at stoffet er kommet på kandidatlisten. Er risikoen for indvirkninger på mennesker eller miljø lav for den pågældende anvendelse, kan oplysninger om stoffets navn være tilstrækkeligt. Dog skal du huske, at der er tale om stoffer, som anses for at være særlig problematiske.

9 Kandidatlistestoffer i artikler side 9 6. Vær klar til at håndtere forespørgsler fra forbrugere De færreste forbrugere er opmærksomme på, at de har ret til at få at vide om der er kandidatlistestoffer i en artikel. Dette kan dog ændre sig, da organisationer og myndigheder i flere europæiske lande arbejder på at udbrede kendskabet til denne rettighed gennem kontrol og diverse informationskampagner. Der stilles heller ikke krav til form eller formidling af den information, som forbrugerne har ret til. Oplysninger om kemiske stoffer er dog ofte svære at forstå og det anses derfor som god skik at forklare, hvorfor stofferne er problematiske og eventuelt hvilken funktion de har i artiklen. Desuden kan det være svært for forbrugere at forstå, at de skal vente op til 45 dage på svar, så det er en god ide at være tydelig omkring dette. For virksomheder med flere detailhandelsbutikker kan det være en fordel at sikre, at alle butikker og ansatte følger den samme rutine for håndtering af forbrugerforespørgsler. Her kan der udarbejdes en instruks, så butikspersonalet ved, hvordan de skal håndtere forespørgsler. I bilag C er der et eksempel på en instruks, som kan bruges som inspiration. Eksempel på information om indhold af kandidatlistestoffer Cyklens håndtag kan indeholde stoffet bis (2-ethylhexyl) fthalat (DEHP), og sadlens plastikovertræk kan indeholder stoffet dibutyl phthalate (DBP). Begge stoffer er omfattet af oplysningspligten til forbrugerne, fordi de er på EU s kandidatliste over kemiske stoffer, som anses for at være særlig problematiske for menneskers sundhed eller miljøet. Stofferne tilsættes som blødgørere i plast og deres anvendelse i cyklen er i dag ikke forbudt eller begrænset.

10 Tjekliste: Har du styr på kandidatlistestofferne? Har du modtaget informationer om indholdet af kandidatlistestoffer i de leverede artikler/artikeldele fra alle dine leverandører? Har du overblik over hvilke kandidatlistestoffer, der kan være i forskellige materialer, og har du rutiner for at opdatere dette overblik? Har du aftalt med dine leverandører, at de løbende skal opdatere informationen? Har du rutiner på plads, der sikrer, at du løbende har styr på oplysningerne om stofindholdet i artikler og de enkelte dele i sammensatte artikler? Har du tjekket, om der skal informeres om sikker brug? Har alle dine kunder fået den information de skal have?

11 Kandidatlistestoffer i artikler side 11 Bilag A: Skabelon til følgebrev til leverandører uden for EU Dear supplier, According to article 33 of the EU REACH Regulation customers have the right to know whether the articles they purchase contain any chemicals from the REACH candidate list. These chemicals are also known as SVHC (Substances of very high concern) as they may have serious and irreversible effects on health or the environment. The candidate list contains at present (July 2017) 174 substances, which are subject to the information obligation. Without this information, the articles cannot be placed on the market within the EU. The REACH Regulation defines an article as an object, which during production is given a special shape, surface or design, which determines its function to a greater degree than its chemical composition. Articles that are assembled or joined together in a new article (complex article) remain articles for REACH purposes. Our suppliers must submit a Supplier s Declaration for each article or article part in a complex article using the enclosed template. If no SHVC are present in the article or any of the article parts in a concentration of more than or equal to 0.1%, one declaration is sufficient. You are invited to enclose any documents (e.g. laboratory tests and reports) that can document the presence/absence of SVHC. However, such documents do not replace the declaration, which must always be completed. Note, that packaging is considered as a separate article or complex object and is under the same obligations. It is of utmost importance that data are up to date and verifiable and we expect our suppliers to continuously monitor the REACH candidate list and react when the list is amended. This happens two times a year. The latest candidate list can be found here: Add if in line with company policy: We are aware that several of the substances on the candidate list are widely used in the production of articles, e.g. a range of phthalates are used in plastic components. We are also aware that if articles are used in accordance with the designated use, they do often not, to the best of present knowledge, pose a danger to health or to the environment and that the use of these substances is often in accordance with applicable law. However, in order to be proactive, we encourage our suppliers to phase out the use of SVHC in articles, as we prefer to source and distribute products not containing SVHC, wherever technically and economically viable. Read more about the obligations to inform consumers of SVHC here: f Should you have any queries about the declaration, please, do not hesitate to contact us. Kind regards,

12 Kandidatlistestoffer i artikler side 12 Bilag B: Skabelon til en leverandørerklæring Supplier s Declaration for articles / article parts REACH and Substances of Very High Concern (SVHC), regulation (EC) No. 1907/2006 An article is an object, which during production is given a special shape, surface or design, which determines its function to a greater degree than its chemical composition. According to the EU REACH regulation, article parts that are assembled or joined together in a new article (complex article) remain articles for REACH purposes. Articles containing Substances of Very High Concern (SVHC) from the candidate list (issued by the European Chemicals Agency, ECHA) in a concentration of more than or equal to 0.1% are subject to written information, when sold within EU. Suppliers must submit a Supplier s Declaration for each article or article part containing SVHC in a complex article. If no SHVC are present in the article or any of the article parts one declaration is sufficient. Note that packaging is considered an article itself. 1. THE ARTICLE 1.1 Article name and EAN number: 1.2 Article description: Describe if the article is made up of more than one article part. 2. SUBSTANCE(S) IN THE ARTICLE 2.1 Does the article or any parts of the article, that in it self meets the definition of an article, contain SVHC from the latest updated candidate list at a concentration above 0.1% (w/w)? No Yes 2.2 If answer to 2.1 is yes, the substance(s) in question must be specified for each article part. Otherwise, go to part 3. Insert more rows if necessary. Name of article/article part and EAN number: Chemical name/ctfa name/inci name/ International abbreviation: CAS no./ec no.: 2.3 Is information on safe use required? Consider how the article is used and which exposures and risks are relevant. No Yes

13 Kandidatlistestoffer i artikler side If answer to 2.3 is yes, please provide information to ensure safe use. Examples could be: Contains substance X, which is harmful to environment or health. Keep out of reach of small children. Handle waste as hazardous waste. 3. SUPPLIER S SIGNATURE The undersigned supplier guarantees that the information given in this declaration is correct and accepts to forward further documentation on request. The undersigned supplier accepts that the information in this declaration can be used for documentation towards the authorities and for customer information obligation according to REACH article 33. The undersigned supplier take the full responsibility for updating the declaration following changes in the data given or changes in the REACH Candidate List on SVHC after the date of signature. 3.1 Supplier s full formal name: 3.2 REACH contact person: 3.3 of contact person: 3.4 Phone of contact person: 3.5 Date: 3.6 Signature:

14 Kandidatlistestoffer i artikler side 14 Bilag C: Eksempel på instruks til butikspersonale Instruks til butikspersonale: Sådan håndterer du forespørgsler fra forbrugere om kandidatlistestoffer i varer (REACH) Hvad betyder informationspligten? Hvis en forbruger spørger os, om en vare indeholder kemiske stoffer på EU s kandidatliste over særligt problematiske stoffer, har vi ifølge EU s kemikalielovgivning, REACH, pligt til at besvare forespørgslen inden for 45 dage. Denne informationspligt gælder kun for varer som er defineret som artikler. Artikler er REACH-sprog for varer, der har en fast form, som f.eks. elektronik, møbler, køkkengrej, legetøj, tøj, sko, cykler og emballager. Informationspligten gælder for hver enkelt del i en sammensat artikel. F.eks. er en cykel en sammensat artikel, hvor forbrugeren har ret til information om indholdsstoffer i både sadel, stel, dæk, etc. Forbrugere har også ret til at få oplysninger om kandidatlistestoffer i artikler, som de ikke køber. Pligten gælder ikke kemiske blandinger som f.eks. maling, sprøjtemidler og rengøringsmidler, men den gælder for emballagen. Hvad er kandidatlisten? Kandidatlisten er EU s liste over kemiske stoffer, som anses for at være særlig problematiske for menneskers sundhed eller miljøet. De kaldes også ofte for SVHC (Substances of Very High Concern). Det er f.eks. stoffer, der er kræftfremkaldende, skadelige for forplantningen eller særligt miljøfarlige. Stofferne er stadig lovlige at bruge i mange produkter, men der er pligt til at informere om dem. Hvad skal du gøre? Hvis en kunde spørger om en vare indeholder stoffer på kandidatlisten eller SVHC, skal du gøre følgende: 1. Fortæl kunden, at han/hun skal forvente, at der går 45 dage. 2. Noter datoen, hvor du modtog forespørgslen. 3. Registrer kundens kontaktoplysninger (telefon og/eller mail), så vi kan kontakte kunden med et svar på spørgsmålet. 4. Registrer EAN-nummer og varenummer på varen. 5. Angiv eventuelt hvilken del af varen, som kunden spørger til. 6. Giv kunden en kvittering for modtagelsen af forespørgslen (angiv hvordan). 7. Indsend ovenstående oplysninger til xxxxxx den dag, du modtog forespørgslen. Kontakt Har du spørgsmål eller brug for mere information kan du kontakte: xxxxxx

Kandidatlistestoffer i artikler

Kandidatlistestoffer i artikler Kandidatlistestoffer i artikler Vejledning om informationspligter under REACH Indhold 1. Om vejledningen 2. Kend dine informationspligter 3. Stil krav til eksisterende og nye leverandører 4. Kontroller

Læs mere

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018 1 Trine Ringkjær Agenda Informationspligten hvad siger reglerne? Udfordringer og manglende efterlevelse Hvad kan virksomheder gøre? Hvorfor nu? 2 Informationspligten EU s kemikalieregulering,, artikel

Læs mere

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på?

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk Miljøforum Fyn 23. september 2013 Indholdsfortegnelse 1.Hvad er kemikalier? 2.Lidt historie 3.Hvilken

Læs mere

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk Hvad indeholder REACH? Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 1907/2006 Registration

Læs mere

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk Hvad indeholder REACH? Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 1907/2006 Registration

Læs mere

Salg af varer med kemiske stoffer

Salg af varer med kemiske stoffer Tryksag 541-643 Nyttige links echa.europa.eu/web/guest/candidate-list-table Her får I en oversigt over stoffer på kandidatlisten. www.reachhelpdesk.dk Miljøstyrelsens REACH-helpdesk et godt sted at starte,

Læs mere

Uønsket kemi i gør-det-selv butikker. Claus Jørgensen Projektchef

Uønsket kemi i gør-det-selv butikker. Claus Jørgensen Projektchef Uønsket kemi i gør-det-selv butikker Claus Jørgensen Projektchef Forbrugerrådet Tænk Kemi Oprettet i november 2014: 15,3 mio. kr. bevilling (2014-16) Forlænget 2017-2019 (9 mio. kr.) Formål for Forbrugerrådet

Læs mere

Virksomheders tilgang til overholdelse af kemikalielovgivningen ved import

Virksomheders tilgang til overholdelse af kemikalielovgivningen ved import Virksomheders tilgang til overholdelse af kemikalielovgivningen ved import Miljøstyrelsen Seminar om kemikalielovgivning og import fra ikke EU lande 3. oktober 2012 Herget.dk Mette Herget Cand pharm, Kemikonsulent

Læs mere

Leverandørdialog. R2 Group A/S. R2 Group A/S. Nøglen til at være REACH parat V. Jan Skov Nørby

Leverandørdialog. R2 Group A/S. R2 Group A/S. Nøglen til at være REACH parat V. Jan Skov Nørby Leverandørdialog Nøglen til at være REACH parat V. Jan Skov Nørby R2 Group A/S Slide 1 Leverandørdialog 30-01-2008 R2 Group A/S Handels- og distributions-virksomhed (80%) Produktion (20%) Foder og fødevarer

Læs mere

Basic statistics for experimental medical researchers

Basic statistics for experimental medical researchers Basic statistics for experimental medical researchers Sample size calculations September 15th 2016 Christian Pipper Department of public health (IFSV) Faculty of Health and Medicinal Science (SUND) E-mail:

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

ATEX direktivet. Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet.

ATEX direktivet. Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet. ATEX direktivet Vedligeholdelse af ATEX certifikater mv. Steen Christensen stec@teknologisk.dk www.atexdirektivet.dk tlf: 7220 2693 Vedligeholdelse af Certifikater / tekniske dossier / overensstemmelseserklæringen.

Læs mere

Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med. Claus Jørgensen, CEHOS informationsdag 31. oktober 2017

Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med. Claus Jørgensen, CEHOS informationsdag 31. oktober 2017 Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med Claus Jørgensen, cj@fbr.dk CEHOS informationsdag 31. oktober 2017 Forbrugerrådet Tænk Kemi Oprettet i november 2014: 15,3 mio. kr. bevilling (2014-16)

Læs mere

Dokumentation af produktionsudstyr til fødevarer

Dokumentation af produktionsudstyr til fødevarer Dokumentation af produktionsudstyr til fødevarer Fødevarekontaktmaterialer (og maskinsikkerhed) IDA 21. marts 2017 Chefkonsulent Jens Sinding Dokumentation i forhold til hvad? Relevante materialer med

Læs mere

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension DK - Quick Text Translation HEYYER Net Promoter System Magento extension Version 1.0 15-11-2013 HEYYER / Email Templates Invitation Email Template Invitation Email English Dansk Title Invitation Email

Læs mere

Transaktionen er gennemført i forkert valuta

Transaktionen er gennemført i forkert valuta Transaktionen er gennemført i forkert valuta Er beløbet er hævet i en forkert valuta, har du mulighed for at gøre indsigelse. Før du kan gøre indsigelse, skal du selv have kontaktet forretningen. Det er

Læs mere

KALK- OG TEGLVÆRKSFORENINGEN. CPR Sustainable Construction

KALK- OG TEGLVÆRKSFORENINGEN. CPR Sustainable Construction CPR Sustainable Construction 1 Tommy Bisgaard - Direktør i Kalk- og Teglværksforeningen - Formand for DS 417 (CEN TC350 & 351) - Formand for miljøkomiteen i TBE & CU (keramiske industrier i Europa) - Medlem

Læs mere

INDSIGELSE DISPUTE. 1. Der er foretaget køb med mit kort, som jeg ikke kender til

INDSIGELSE DISPUTE. 1. Der er foretaget køb med mit kort, som jeg ikke kender til 1. Der er foretaget køb med mit kort, som jeg ikke kender til Spærring af kort Hvis der er sket hævninger på dit kort, du ikke selv har foretaget eller godkendt, skal du spærre kortet hurtigst muligt også

Læs mere

Our activities. Dry sales market. The assortment

Our activities. Dry sales market. The assortment First we like to start to introduce our activities. Kébol B.V., based in the heart of the bulb district since 1989, specialises in importing and exporting bulbs world-wide. Bulbs suitable for dry sale,

Læs mere

Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et)

Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et) Forældreskema Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et) Barnets alder: år og måneder Barnet begyndte at lære dansk da det var år Søg at besvare disse spørgsmål så godt

Læs mere

Side 1 af 9. SEPA Direct Debit Betalingsaftaler Vejledning

Side 1 af 9. SEPA Direct Debit Betalingsaftaler Vejledning Side 1 af 9 SEPA Direct Debit Betalingsaftaler Vejledning 23.11.2015 1. Indledning Denne guide kan anvendes af kreditorer, som ønsker at gøre brug af SEPA Direct Debit til opkrævninger i euro. Guiden kan

Læs mere

Black Jack --- Review. Spring 2012

Black Jack --- Review. Spring 2012 Black Jack --- Review Spring 2012 Simulation Simulation can solve real-world problems by modeling realworld processes to provide otherwise unobtainable information. Computer simulation is used to predict

Læs mere

SEPA Direct Debit. Mandat Vejledning 2013.03.15. Nets Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup

SEPA Direct Debit. Mandat Vejledning 2013.03.15. Nets Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup SEPA Direct Debit Mandat Vejledning 2013.03.15 Nets Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Tilknyttet dokumentation... 3 1.2 Kontakt til Nets... 3 2. Krav til SEPA

Læs mere

Fejlbeskeder i Stofmisbrugsdatabasen (SMDB)

Fejlbeskeder i Stofmisbrugsdatabasen (SMDB) Fejlbeskeder i Stofmisbrugsdatabasen (SMDB) Oversigt over fejlbeskeder (efter fejlnummer) ved indberetning til SMDB via webløsning og via webservices (hvor der dog kan være yderligere typer fejlbeskeder).

Læs mere

Sagsnr Udbud af indkøb af Automatiseret 24-7 laboratorium

Sagsnr Udbud af indkøb af Automatiseret 24-7 laboratorium Spørgsmål og svar nr. 2 til Prækvalifikationsmaterialet Spørgsmål modtaget til med den 3. april 2014 er medtaget. 1 Er det muligt, at der i stedet for årlig nettoomsætning kan angives antal processerede

Læs mere

Også en stol er omfattet af den europæiske kemikalielovgivning REACH

Også en stol er omfattet af den europæiske kemikalielovgivning REACH Også en stol er omfattet af den europæiske kemikalielovgivning REACH Vejledning til artikelproducenter/importører om REACH forordningens krav til artikler Organisation for erhvervslivet Oktober 2010 1.0

Læs mere

Linear Programming ١ C H A P T E R 2

Linear Programming ١ C H A P T E R 2 Linear Programming ١ C H A P T E R 2 Problem Formulation Problem formulation or modeling is the process of translating a verbal statement of a problem into a mathematical statement. The Guidelines of formulation

Læs mere

Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August Application form

Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August Application form Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August 2017 Application form Must be completed on the computer in Danish or English All fields are mandatory PERSONLIGE

Læs mere

SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF SYSTEMUNDERSTØTTELSE AF GEODANMARK PRÆKVALIFIKATIONSFASEN

SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF SYSTEMUNDERSTØTTELSE AF GEODANMARK PRÆKVALIFIKATIONSFASEN SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF SYSTEMUNDERSTØTTELSE AF GEODANMARK PRÆKVALIFIKATIONSFASEN EU-UDBUD NR. 2016/S 089-156404 (Version 5 af 1. juni 2016) Page 1 of 6 1 ESPD, Teknisk og faglig formåen I ESPD punkt IV,

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH HVAD ER ET STOF? Et grundstof og forbindelser heraf, naturligt eller industrielt fremstillet, defineret ved CAS-, EINECS- eller ELINCS nummer. EKSISTERENDE STOFFER/ INDFASNINGSSTOFFER er stoffer, som allerede

Læs mere

Sikkerhedsvejledning

Sikkerhedsvejledning 11-01-2018 2 Sikkerhedsvejledning VIGTIGT! Venligst læs disse instruktioner inden sengen samles og tages i brug Tjek at alle dele og komponenter er til stede som angivet i vejledningen Fjern alle beslagsdele

Læs mere

FAST FORRETNINGSSTED FAST FORRETNINGSSTED I DANSK PRAKSIS

FAST FORRETNINGSSTED FAST FORRETNINGSSTED I DANSK PRAKSIS FAST FORRETNINGSSTED FAST FORRETNINGSSTED I DANSK PRAKSIS SKM2012.64.SR FORRETNINGSSTED I LUXEMBOURG En dansk udbyder af internet-spil ønsker at etablere et fast forretningssted i Luxembourg: Scenarier:

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH Få mere information om REACH: Industriens help-desk www.reach-klarbesked.dk Miljøstyrelsens help-desk www.mst.dk/kemikalier/reach+ Helpdesk E-learning www.ereach.dhigroup.com Få mere information om Foreningens

Læs mere

Sagsnr Udbud af indkøb af Automatiseret 24-7 laboratorium

Sagsnr Udbud af indkøb af Automatiseret 24-7 laboratorium Spørgsmål og svar nr. 3 til Prækvalifikationsmaterialet Spørgsmål modtaget til med den 4. april 2014 kl. 12.00 er medtaget. 1 Er det muligt, at der i stedet for årlig nettoomsætning kan angives antal processerede

Læs mere

Fejlbeskeder i SMDB. Business Rules Fejlbesked Kommentar. Validate Business Rules. Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1)

Fejlbeskeder i SMDB. Business Rules Fejlbesked Kommentar. Validate Business Rules. Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1) Fejlbeskeder i SMDB Validate Business Rules Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1) Business Rules Fejlbesked Kommentar the municipality must have no more than one Kontaktforløb at a time Fejl

Læs mere

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes.

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes. Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav f: Et dannebrogsflag Et hus med tag, vinduer og dør En fugl En bil En blomst Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funn

Læs mere

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne - Åbning Engelsk Dansk Dear Mr. President, Kære Hr. Direktør, Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne Dear Sir, Formel, mandelig modtager, navn ukendt

Læs mere

Du kan gøre indsigelse, hvis du har købt en vare ved fjernsalg (køb på nettet), og varen ikke er leveret, fordi forretningen er gået konkurs.

Du kan gøre indsigelse, hvis du har købt en vare ved fjernsalg (køb på nettet), og varen ikke er leveret, fordi forretningen er gået konkurs. 2-a. Jeg har ikke modtaget de bestilte varer forretningen er gået konkurs Du kan gøre indsigelse, hvis du har købt en vare ved fjernsalg (køb på nettet), og varen ikke er leveret, fordi forretningen er

Læs mere

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne - Åbning Dansk Engelsk Kære Hr. Direktør, Dear Mr. President, Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne Kære Hr., Formel, mandelig modtager, navn ukendt

Læs mere

Bemærk. Dommen kan ses på: http://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?language=da&td=all&num=c- 106/14

Bemærk. Dommen kan ses på: http://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?language=da&td=all&num=c- 106/14 Bemærk Bemærk venligst, at ECHA vil opdatere dette dokument i den nærmeste fremtid for at tage højde for Domstolens dom af 10. september 2015 i sag C-106/14. Med dommen præciseres anvendelsesområdet for

Læs mere

Sådan opfylder virksomhederne den europæiske kemikalielovgivnings informationskrav

Sådan opfylder virksomhederne den europæiske kemikalielovgivnings informationskrav Sådan opfylder virksomhederne den europæiske kemikalielovgivnings informationskrav Selv en stol er omfattet af den europæiske kemikalie - lovgivning REACH 1. Indledning Vi har alle et billede af, at anvendelsen

Læs mere

Page 2: Danish. Page 4: English

Page 2: Danish. Page 4: English Identifikationsdokumenter når du har adresse i udlandet / Identification documents when you live abroad Guide til dokumentation/ Documentation Guidelines Page 2: Danish Page 4: English 1 Adresse i udlandet

Læs mere

FØDEVARE EGNEDE PLASTPOSER, SAMT EMBALLAGE FOLIER.

FØDEVARE EGNEDE PLASTPOSER, SAMT EMBALLAGE FOLIER. FØDEVARE EGNEDE PLASTPOSER, SAMT EMBALLAGE FOLIER. N.H. Emballage A/S fremstiller plastposer samt emballagefolier til emballering af fødevarer. Den primære produktion af plastposer bestemt til direkte

Læs mere

Special VFR. - ved flyvning til mindre flyveplads uden tårnkontrol som ligger indenfor en kontrolzone

Special VFR. - ved flyvning til mindre flyveplads uden tårnkontrol som ligger indenfor en kontrolzone Special VFR - ved flyvning til mindre flyveplads uden tårnkontrol som ligger indenfor en kontrolzone SERA.5005 Visual flight rules (a) Except when operating as a special VFR flight, VFR flights shall be

Læs mere

Business Rules Fejlbesked Kommentar

Business Rules Fejlbesked Kommentar Fejlbeskeder i SMDB Validate Business Request- ValidateRequestRegi stration ( :1) Business Fejlbesked Kommentar the municipality must have no more than one Kontaktforløb at a time Fejl 1: Anmodning En

Læs mere

Sikkerhed & Revision 2013

Sikkerhed & Revision 2013 Sikkerhed & Revision 2013 Samarbejde mellem intern revisor og ekstern revisor - og ISA 610 v/ Dorthe Tolborg Regional Chief Auditor, Codan Group og formand for IIA DK RSA REPRESENTATION WORLD WIDE 300

Læs mere

Project Step 7. Behavioral modeling of a dual ported register set. 1/8/ L11 Project Step 5 Copyright Joanne DeGroat, ECE, OSU 1

Project Step 7. Behavioral modeling of a dual ported register set. 1/8/ L11 Project Step 5 Copyright Joanne DeGroat, ECE, OSU 1 Project Step 7 Behavioral modeling of a dual ported register set. Copyright 2006 - Joanne DeGroat, ECE, OSU 1 The register set Register set specifications 16 dual ported registers each with 16- bit words

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

United Nations Secretariat Procurement Division

United Nations Secretariat Procurement Division United Nations Secretariat Procurement Division Vendor Registration Overview Higher Standards, Better Solutions The United Nations Global Marketplace (UNGM) Why Register? On-line registration Free of charge

Læs mere

Erfaringer med EUTR / Due Diligence 02/

Erfaringer med EUTR / Due Diligence 02/ Erfaringer med EUTR / Due Diligence 02/12-2014 Proces og konsekvens EUTR Due Diligence Virksomheder, som bringer træ og træprodukter i omsætning for første gang på det indre marked, bør på grundlag af

Læs mere

Vina Nguyen HSSP July 13, 2008

Vina Nguyen HSSP July 13, 2008 Vina Nguyen HSSP July 13, 2008 1 What does it mean if sets A, B, C are a partition of set D? 2 How do you calculate P(A B) using the formula for conditional probability? 3 What is the difference between

Læs mere

Portal Registration. Check Junk Mail for activation . 1 Click the hyperlink to take you back to the portal to confirm your registration

Portal Registration. Check Junk Mail for activation  . 1 Click the hyperlink to take you back to the portal to confirm your registration Portal Registration Step 1 Provide the necessary information to create your user. Note: First Name, Last Name and Email have to match exactly to your profile in the Membership system. Step 2 Click on the

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5 English version further down Kim Finne med 11 kg laks Laksen blev fanget i denne uge øst for Bornholm ud for Nexø. Et andet eksempel er her to laks taget

Læs mere

Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level.

Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level. Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level Application form Must be completed on the computer in Danish or English All

Læs mere

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen The X Factor Målgruppe 7-10 klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen Læringsmål Eleven kan give sammenhængende fremstillinger på basis af indhentede informationer Eleven har viden om at søge og

Læs mere

Application form for access to data and biological samples Ref. no

Application form for access to data and biological samples Ref. no Application form for access to data and biological samples Ref. 2016-02 Project title: Applicant: Other partners taking part in the project Names and work addresses: "Skilsmisse og selvvurderet mentalt

Læs mere

TM4 Central Station. User Manual / brugervejledning K2070-EU. Tel Fax

TM4 Central Station. User Manual / brugervejledning K2070-EU. Tel Fax TM4 Central Station User Manual / brugervejledning K2070-EU STT Condigi A/S Niels Bohrs Vej 42, Stilling 8660 Skanderborg Denmark Tel. +45 87 93 50 00 Fax. +45 87 93 50 10 info@sttcondigi.com www.sttcondigi.com

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingen åbner om to uger Mandag den 3. december kl. 8.00 åbner tilmeldingen til Trolling Master Bornholm 2013. Vi har flere tilmeldinger

Læs mere

DIVAR VIGTIGT! / IMPORTANT! MÅL / DIMENSIONS

DIVAR VIGTIGT! / IMPORTANT! MÅL / DIMENSIONS DIVAR VIGTIGT! / IMPORTANT! VIGTIGT læs vores anvisninger før du bruger produktet. Har du problemer med den elektriske installation, skal du kontakte en elektriker. Sørg for at altid slukke for strømmen

Læs mere

SAS Corporate Program Website

SAS Corporate Program Website SAS Corporate Program Website Dear user We have developed SAS Corporate Program Website to make the administration of your company's travel activities easier. You can read about it in this booklet, which

Læs mere

Der er anvendt en akkrediteret analysemetode (FA411.1) til måling af phthalaterne i plast.

Der er anvendt en akkrediteret analysemetode (FA411.1) til måling af phthalaterne i plast. Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 31, 2016 Phthalater i fødevarekontaktmaterialer, 2010 Petersen, Jens Højslev; Greve, Krestine Publication date: 2011 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3 English version further down Den første dag i Bornholmerlaks konkurrencen Formanden for Bornholms Trollingklub, Anders Schou Jensen (og meddomer i TMB) fik

Læs mere

GUIDE TIL BREVSKRIVNING

GUIDE TIL BREVSKRIVNING GUIDE TIL BREVSKRIVNING APPELBREVE Formålet med at skrive et appelbrev er at få modtageren til at overholde menneskerettighederne. Det er en god idé at lægge vægt på modtagerens forpligtelser over for

Læs mere

E-PAD Bluetooth hængelås E-PAD Bluetooth padlock E-PAD Bluetooth Vorhängeschloss

E-PAD Bluetooth hængelås E-PAD Bluetooth padlock E-PAD Bluetooth Vorhängeschloss E-PAD Bluetooth hængelås E-PAD Bluetooth padlock E-PAD Bluetooth Vorhängeschloss Brugervejledning (side 2-6) Userguide (page 7-11) Bedienungsanleitung 1 - Hvordan forbinder du din E-PAD hængelås med din

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0081 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: fischer boltanker FAZ II 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Moment-kontrolleret ekspansionsanker Anvendelsesområde/r Post-installeret

Læs mere

INDSIGELSE DISPUTE. Nordjyske Bank Hotline

INDSIGELSE DISPUTE. Nordjyske Bank Hotline Udsteders kontaktperson og tlf.nr. Contact and phone number of issuer Nordjyske Bank Hotline 9870 3930 Kortholdernavn Name of cardholder Kortnummer Card number Indsigelsen vedrører Disputed transactions

Læs mere

Managing stakeholders on major projects. - Learnings from Odense Letbane. Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S

Managing stakeholders on major projects. - Learnings from Odense Letbane. Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S Managing stakeholders on major projects - Learnings from Odense Letbane Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S Light Rail Day, Bergen 15 November 2016 Slide om Odense Nedenstående

Læs mere

Ansøgningen vedrører udstedelse af

Ansøgningen vedrører udstedelse af Ansøgning om Aero-medical examiner Certificate Ansøgningen vedrører udstedelse af class 2, LAPL og CC rettigheder class 1 rettigheder (kræver to års erfaring som class 2 undersøger samt advanced flymedicinsk

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening English Danish Dear Mr. President, Kære Hr. Direktør, Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Dear Sir, Formal, male recipient, name unknown Dear Madam,

Læs mere

South Baileygate Retail Park Pontefract

South Baileygate Retail Park Pontefract Key Details : available June 2016 has a primary shopping catchment of 77,000 (source: PMA), extending to 186,000 within 10km (source: FOCUS) 86,000 sq ft of retail including Aldi, B&M, Poundstretcher,

Læs mere

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening Danish English Kære Hr. Direktør, Dear Mr. President, Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Kære Hr., Formal, male recipient, name unknown Kære Fru.,

Læs mere

Hermed afrapportering som aftalt. Vi henviser i øvrigt til vores mail til Jer den 6/11 2008.

Hermed afrapportering som aftalt. Vi henviser i øvrigt til vores mail til Jer den 6/11 2008. Page 1 of 2 Jens Tjagvad From: To: Sent: 12. november 2008 20:56 Attach: ABS13_final.xls Subject: registrering af asbest i ABS13 Hej Jens. Hermed afrapportering

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2015

Trolling Master Bornholm 2015 Trolling Master Bornholm 2015 (English version further down) Panorama billede fra starten den første dag i 2014 Michael Koldtoft fra Trolling Centrum har brugt lidt tid på at arbejde med billederne fra

Læs mere

DANSK DANish helpdesk

DANSK DANish helpdesk DANSK DANish helpdesk CLARIN Videncenter om dansk sprog og sprogteknologi for dansk Seminar om Digitale Metoder i Humaniora 8. juni 2016, Claus Povlsen CLARIN primære opgave er til forskere at tilbyde

Læs mere

REACH guide for plastvirksomheder

REACH guide for plastvirksomheder REACH guide for plastvirksomheder Hvordan kommer din virksomhed i gang med REACH? REACH berører producenter, importører og brugere af kemiske stoffer enten i ren form eller i kemiske produkter eller artikler.

Læs mere

Subject to terms and conditions. WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR

Subject to terms and conditions. WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR ITSO SERVICE OFFICE Weeks for Sale 31/05/2015 m: +34 636 277 307 w: clublasanta-timeshare.com e: roger@clublasanta.com See colour key sheet news: rogercls.blogspot.com Subject to terms and conditions THURSDAY

Læs mere

Strategic Capital ApS has requested Danionics A/S to make the following announcement prior to the annual general meeting on 23 April 2013:

Strategic Capital ApS has requested Danionics A/S to make the following announcement prior to the annual general meeting on 23 April 2013: Copenhagen, 23 April 2013 Announcement No. 9/2013 Danionics A/S Dr. Tværgade 9, 1. DK 1302 Copenhagen K, Denmark Tel: +45 88 91 98 70 Fax: +45 88 91 98 01 E-mail: investor@danionics.dk Website: www.danionics.dk

Læs mere

ANNONCERING AF CYKELTAXAHOLDEPLADSER I RØD ZONE OG LANGELINIE

ANNONCERING AF CYKELTAXAHOLDEPLADSER I RØD ZONE OG LANGELINIE KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse CYKELTAXA I RØD ZONE 5. oktober 2018 ANNONCERING AF CYKELTAXAHOLDEPLADSER I RØD ZONE OG LANGELINIE English version Der er nu mulighed for

Læs mere

User Manual for LTC IGNOU

User Manual for LTC IGNOU User Manual for LTC IGNOU 1 LTC (Leave Travel Concession) Navigation: Portal Launch HCM Application Self Service LTC Self Service 1. LTC Advance/Intimation Navigation: Launch HCM Application Self Service

Læs mere

IBM Network Station Manager. esuite 1.5 / NSM Integration. IBM Network Computer Division. tdc - 02/08/99 lotusnsm.prz Page 1

IBM Network Station Manager. esuite 1.5 / NSM Integration. IBM Network Computer Division. tdc - 02/08/99 lotusnsm.prz Page 1 IBM Network Station Manager esuite 1.5 / NSM Integration IBM Network Computer Division tdc - 02/08/99 lotusnsm.prz Page 1 New esuite Settings in NSM The Lotus esuite Workplace administration option is

Læs mere

09/11/2017. personlige data til via virksomhedens ATS-system.

09/11/2017. personlige data til via virksomhedens ATS-system. BRUGERVILKÅR 09/11/2017 Senest revideret Ved at oprette en SimplyJob-konto accepterer du at være begrænset af disse brugsbetingelser og vores privatlivspolitik, som er medtaget i denne aftale. Hvis du

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0055 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: fischer Termoz CN 8 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Nylondübel til anvendelse i beton og murværk Anvendelsesområde/r Til anvendelse

Læs mere

REACH den nye EU-kemikalielovgivning. Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green

REACH den nye EU-kemikalielovgivning. Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green REACH den nye EU-kemikalielovgivning Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green 1 EU kemikalielovgivning 1967-2003 Problem for få data om stoffers egenskaber for lidt viden om stoffers anvendelse myndigheder

Læs mere

CERTIFIKAT CERTIFICATE

CERTIFIKAT CERTIFICATE CERTIFIKAT CERTIFICATE GODKENDELSE NR. / APPROVAL NO.: 04/00141 UDSTEDT / DATE OF ISSUE: 31-10-2017 UDLØBER / EXPIRY DATE: 30-10-2022 Dette certifikat er udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 1007 af

Læs mere

Application form for access to data and biological samples Ref. no

Application form for access to data and biological samples Ref. no Application form for access to data and biological samples Ref. 2016-16 Project title: Applicant: Other partners taking part in the project Names and work addresses: Investigation of preventable risk factors

Læs mere

Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16

Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16 Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16 Modtager man økonomisk støtte til et danseprojekt, har en premieredato og er professionel bruger af Dansehallerne har man mulighed for

Læs mere

Boligsøgning / Search for accommodation!

Boligsøgning / Search for accommodation! Boligsøgning / Search for accommodation! For at guide dig frem til den rigtige vejledning, skal du lige svare på et par spørgsmål: To make sure you are using the correct guide for applying you must answer

Læs mere

Kemi i forbrugerprodukter importeret fra lande udenfor EU

Kemi i forbrugerprodukter importeret fra lande udenfor EU Kemi i forbrugerprodukter importeret fra lande udenfor EU Debatmøde: Problematiske stoffer i importerede produkter fra ikke-eu-lande. Tirsdag d. 13. juni 2017 Henrik Søren Larsen Miljøstyrelsen Disposition

Læs mere

Vejledning til at tjekke om du har sat manuel IP på din computer.

Vejledning til at tjekke om du har sat manuel IP på din computer. Indhold Vejledning til at, komme på nettet. (DANSK)... 2 Gælder alle systemer.... 2 Vejledning til at tjekke om du har sat manuel IP på din computer.... 2 Windows 7... 2 Windows Vista... 2 Windows XP...

Læs mere

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Danish. Higher Level

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Danish. Higher Level Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission Leaving Certificate 2017 Marking Scheme Danish Higher Level Note to teachers and students on the use of published marking schemes Marking schemes

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA. appendiks B 1 - B 4

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA. appendiks B 1 - B 4 YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0069 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: fischer slaganker EA II 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Metalanker til brug i beton (svær befæstigelse) Anvendelsesområde/r Post-installeret

Læs mere

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA

YDEEVNEDEKLARATION. Nr DA YDEEVNEDEKLARATION Nr. 0020 DA 1. Varetypens unikke identifikationskode: fischer sikkerhedsanker FH II-I 2. Tilsigtet anvendelse: Produkt Moment-kontrolleret ekspansionsanker Anvendelsesområde/r Post-installeret

Læs mere

(Text with EEA relevance)

(Text with EEA relevance) 24.4.2015 EN Official Journal of the European Union L 106/79 COMMISSION IMPLEMENTING DECISION (EU) 2015/646 of 23 April 2015 pursuant to Article 3(3) of Regulation (EU) No 528/2012 of the European Parliament

Læs mere

DIVAR VIGTIGT! / IMPORTANT! MÅL / DIMENSIONS. The DIVAR wall lamp comes standard. with 2.4 m braided cord and a plug in power supply (EU or UK).

DIVAR VIGTIGT! / IMPORTANT! MÅL / DIMENSIONS. The DIVAR wall lamp comes standard. with 2.4 m braided cord and a plug in power supply (EU or UK). DIVAR VIGTIGT! / IMPORTANT! VIGTIGT læs vores anvisninger før du bruger produktet. Har du problemer med den elektriske installation, skal du kontakte en elektriker. Sørg for at altid slukke for strømmen

Læs mere

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION Bemærk: Til nogle af spørgsmålene er der mere end et rigtigt svar. 1. Hvad betyder forkortelsen REACH? Fyld bogstaverne ud.! Registration (registrering)! Evaluation (vurdering)!

Læs mere

LED STAR PIN G4 BASIC INFORMATION: Series circuit. Parallel circuit. www.osram.com 1. HOW CAN I UNDERSTAND THE FOLLOWING SHEETS?

LED STAR PIN G4 BASIC INFORMATION: Series circuit. Parallel circuit. www.osram.com 1. HOW CAN I UNDERSTAND THE FOLLOWING SHEETS? BASIC INFORMATION: 1. HOW CAN I UNDERSTAND THE FOLLOWING SHES? Compatibility to OSRAM s: -Series Circuit... Page 2 -Parallel Circuit... Page 3 Compatibility to OTHER s : -Series Circuit... Page 4 -Parallel

Læs mere

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Danish. Higher Level

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Danish. Higher Level Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission Leaving Certificate 2018 Marking Scheme Danish Higher Level Note to teachers and students on the use of published marking schemes Marking schemes

Læs mere