Det Syddanske EU-Kontor Avenue Palmerston Bruxelles Belgien info@southdenmark.be

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det Syddanske EU-Kontor Avenue Palmerston 3 1000 Bruxelles Belgien +32 2 285 40 95 info@southdenmark.be"

Transkript

1

2 Det Syddanske EU-Kontor Avenue Palmerston Bruxelles Belgien info@southdenmark.be

3 INDLEDNING EU-PROJEKTER - EN GENVEJ TIL INNOVATION I VIRKSOMHEDEN Udviklingen af et nyt produkt eller en ny serviceydelse er med til at skabe vækst i en virksomhed. EU støtter innovation i virksomheder gennem forskellige puljer og programmer. I denne brochure præsenterer vi en række eksempler på spændende virksomheder i Syddanmark, som har succes med at søge EU-midler. Formålet er at inspirere flere virksomheder til at søge. Vi ved, at der findes mange virksomheder i vores region med potentiale til at udnytte mulighederne i EU, og Det Syddanske EU-Kontor står klar til at hjælpe og vejlede. Det Syddanske EU-Kontor hjælper din virksomhed med at søge EU-midler, og vi rådgiver hele vejen gennem en ansøgningsproces. Vi samarbejder med andre erhvervsfremmeaktører i regionen som Væksthus Syddanmark, erhvervsklyngerne samt de lokale og subregionale erhvervsfremmeaktører. Vi holder til i Bruxelles midt i EU-kvarteret få minutters gang fra Europa-Kommissioen. Her sidder 10 engagerede medarbejdere med viden om, hvad der skal til for at lave en succesfuld ansøgning om EU-midler til dit projekt. Direktør Rasmus Anker-Møller Det Syddanske EU-Kontor

4 TUCO MARINE GROUP EU-MIDLER SÆTTER NYE SKIBE I SØEN Der er store planer hos Tuco Marine Group i Faaborg. Finansiering fra EU hjælper virksomheden med at få væksten op på den store klinge. I udkanten af Faaborg et par kilometer fra havnen gemmer en stor fabrikshal på en overraskelse. Inde i hallen rejser et skibsskrog sig fra gulvet mod loftet og fylder det meste af hallen. Her bygger Tuco Marine Group sine skibe. Virksomheden har udviklet en ny type arbejdsbåd af kulfiber, som kan bruges som redningsbåd til redningsaktioner ved eksempelvis en olieplatform. Bådtypen hedder ProZero. Der er tale om et unikt produkt, fortæller direktør Jonas Pedersen. Både på grund af et nyskabende design og et mindre energiforbrug på grund af de lette materialer: Planer for vækst EU-midler er afgørende for, hvor stort projektet kan blive. I første omgang har Tuco fået EU-midler fra SMVinstrumentets fase 1 til at udvikle en forretningsplan for ProZero båden. Den viser store muligheder: - Vi har en plan, der de næste tre år skal tredoble vores omsætning baseret på den nye bådtype, men det stopper ikke her. Der skal samtidig skabes økonomisk fundament for yderligere vækst, så vi kan mere end tyvedoble vores omsætning på længere sigt, fortæller Jonas Pedersen. - Vægten er afgørende for, hvor meget energi der bliver forbrugt. Kunderne vil spare penge i deres daglige operationer, forklarer Jonas Pedersen. Virksomheden blev tilbage i 2014 opmærksom på muligheden for at søge midler fra EU s SMV-instrument. Virksomheden fulgte et forløb arrangeret af Væksthus Syddanmark og Det Syddanske EU-Kontor, som forberedte virksomheden på at søge penge til projektet.

5 Vækst på den store klinge Hvis væksten skal op på den store klinge, så kræver det nye tilskud fra EU. Der er behov for at teste produktet. Det koster penge, som virksomheden ikke kan låne i banken, og Tuco satser derfor på at skaffe 15 mio. kr. fra fase 2 i SMV-instrumentet: - Du kan ikke sidde som en lille bådebygger bag bakkerne i Faaborg og tro, at du kan blive en seriøs spiller på verdensmarkedet uden at foretage investeringer. Vi har ikke et færdigt produkt. Vi skal videreudvikle nogle teknologier, som er modne, men som kræver, at de skal prøves af i samarbejde med kunderne. Tuco vil have ProZero båden i sit katalog, uanset om der kommer EU-midler eller ej, men den store vækst i virksomheden er afhængig af finansiering fra EU. Et afslag er værdifuldt Jonas Pedersen er bevidst om, at det langt fra er alle ansøgere, der får penge fra EU. Heldigvis er der ikke noget til hinder for at søge igen og igen og hele tiden forbedre sin ansøgning i tilfælde af et afslag, fortæller han: - Ansøgningsprocessen er lidt som en boksekamp. Man bliver slået ud, hvis man får et afslag, men så rejser man sig op igen og kæmper videre, og vi har lært, hvad vi kan gøre bedre. På den måde kan virksomheden løbende forbedre både sit projekt, sin ansøgning og hele strategien for virksomheden som en del af ansøgningsprocessen. SMV-instrumentet støtter gode idéer med et tydeligt markedspotentiale. Instrumentet har to faser, der kan søges uafhængigt af hinanden: Fase 1: Fokus på teknisk og markedsmæssig forundersøgelse og risikovurdering, så forretningsplanen styrkes. Der ydes et fast beløb på kr. Fase 2: Fokus på at demonstrere og markedsmodne en allerede udviklet prototype. EU giver typisk mellem 7,5 og 18,5 mio. kr. til denne fase. Tilskudsandelen er 70 procent af projektets budget.

6 GRÅSTEN TEGLVÆRK EN NY GENERATION AF MURSTEN En mursten er ikke bare en mursten. Gråsten Teglværk har udviklet et revolutionerende byggemateriale, som sparer både energi og naturressourcer. På Gråsten Teglværk er der store forventninger til byggeblokken CleanTechBlock, som kan blive en ny generation af mursten. CleanTechBlock består af en kerne af isolerende glasskum omgivet af mursten på begge sider lidt som en sandwich. Hver byggeblok er 50 cm lang og 10 cm høj: - Det er målet, at Gråsten Teglværk med CleanTechBlock opnår en årlig omsætning på 700 mio. kr. i løbet af de første fem år på markedet og skaber 30 nye arbejdspladser, fortæller projektleder Jacob Bendtsen fra Gråsten Teglværk. Fordelene i forhold til traditionelt murværk er store: Med CleanTechBlock kan man få en tyndere mur med samme høje grad af isolering. Det kræver mindre energi at producere byggeblokken, og så er den baseret på genbrugsmaterialer, som sparer på naturressourcerne. Eksport til nye markeder Virksomheden har i første omgang fået EU-midler fra SMVinstrumentet til at lave en markedsstrategi. Dernæst satser virksomheden på at søge EU om yderligere finansiering til at optimere produktionsprocessen og demonstrere produktet, inden det kan sendes på markedet i større skala. Gråsten Teglværk har traditionelt eksporteret til Danmarks nabolande. Nu er strategien at komme ud på nye markeder, og derfor har virksomheden søgt midler i EU: - Man bygger huse på forskellige måder i Europa. Det skal vi have undersøgt for at se, om vores produkt passer til markedet i for eksempel Østrig eller Tjekkiet, eller om vi skal rette det til. En lille virksomhed som vores kan ikke magte at bruge mange penge på markedsanalyser, så derfor har vi søgt midler i EU, forklarer Jacob Bendtsen. Han fortæller, at det har været en kompliceret proces at søge pengene. Derfor har virksomheden undervejs fået rådgivning fra Det Syddanske EU-Kontor: - Det Syddanske EU-Kontor har erfaring med at læse ansøgningerne og med at få dem sendt rigtigt af sted og hele processen omkring det. Det har vi ikke som mindre virksomhed, så det har været en meget stor hjælp, siger Jacob Bendtsen. CleanTechBlock skal efter planen introduceres på markedet i 2017.

7 HANNEMANN ENGINEERING LARVER PÅ TRANSPORTBÅND For Hannemann Engineering åbner deltagelsen i et EU-projekt muligheden for at komme ind på et helt nyt marked. På værkstedet i Sønderborg står meterhøje reoler med mekanik og mærkelige dimser. I bygningen ved siden af sidder medarbejderne med 3D-tegninger på computeren og designer avancerede transportbånd til industrien. Hannemann Engineering udvikler sine produkter i Sønderborg, komponenterne bliver produceret hos underleverandører, inden de kommer retur og samles på værkstedet: spændende, og for det andet, hvis der er et stort potentiale, så får vi gode muligheder for at være first mover på det marked, fortæller han. - Vi laver ting, der flytter ting. Slutbrugerne er industrivirksomheder, som bruger dem i deres produktion, forklarer direktør Palle Hannemann. Nye forretningsmuligheder i EU-projekt Virksomheden er sammen med Teknologisk Institut i Aarhus og Odense med i et projekt under Eurostars-programmet, der går ud på at automatisere produktionen af larver. I Holland dyrkes larver, som kan anvendes til både dyrefoder og som menneskeføde. Det foregår på farme, hvor laverne opdrættes i tusindvis af kasser. Flere gange om ugen skal kasserne flyttes, så larverne kan få det rigtige foder. Det meste af arbejdet foregår i dag manuelt: Udover at projektet kan åbne nye markeder for virksomheden, så er det også med til at styrke virksomhedens netværk til forskningsinstitutter og universiteter: - Forskningen kan godt flyve højt i forhold til den verden, som vi arbejder i. Vi er meget mere fikseret på kundens behov, mens forskning jo er forskning. Her får vi meget ud af at mødes på halvvejen, fortæller Palle Hannemann. Hannemann Engineering kom med i projektet takket være kontakten til Teknologisk Institut, som også stod for en stor del af arbejdet med ansøgningen. - Her kommer vi ind og skal finde ud af, hvordan det i teorien kan løses. For det første er den automationsproces - For mig personligt er det en spændende verden og noget andet end hverdagen i virksomheden.

8 ALPHALYSE UDVIKLING AF NYE LÆGEMIDLER Samarbejdet med en schweizisk virksomhed åbner nye muligheder for Alphalyse, og projektet bidrager til at opfylde virksomhedens strategi. På væggen i receptionen hos biotekvirksomheden Alphalyse i Odense hænger et stort verdenskort. Det viser, at virksomhedens kunder stammer fra hele verden. Alphalyse gør meget ud af at være synlige på nettet, så kunderne kan finde dem, uanset hvor de befinder sig. - Vi har en teknologi, som kan bruges til mange ting, men det koster penge at udvikle det. Det er en satsning, og derfor er det for en mindre virksomhed rart at få halvdelen af omkostningerne dækket af ekstern finansiering, så risikoen bliver mindre. Synligheden kom også Alphalyse til gavn, da en schweizisk virksomhed var på udkig efter en partner til at udvikle et nyt lægemiddel i et projekt under Eurostars-programmet. Alphalyse laver proteinanalyser for lægemiddelindustrien: For Alphalyse betyder projektet, at virksomheden får mere erfaring med analyser af antistoffer. Virksomheden kan bruge erfaringerne til at udvikle nye analyser til kunderne og dermed skabe vækst i firmaet: - Vi fik en fra et schweizisk firma, som havde et projekt, men deres tyske partner var sprunget fra, og de havde set på hjemmesiden, at vi laver analyserne, forklarer direktør Thomas Kofoed. - Jeg regner med, at vi har nye analyser, som vi kan sælge, allerede inden projektet slutter, fortæller Thomas Kofoed. Forespørgslen passede ind i virksomhedens strategi. Projektet går ud på at lave analyser og karakteristik af en ny generation af såkaldte antistoffer, som kan bruges til at udvikle nye lægemidler. Det er en videreudvikling af noget, som Alphalyse i forvejen arbejder med. Samtidig var virksomheden allerede begyndt at satse mere på udvikling af nye produkter, og derfor var Thomas Kofoed klar til at hoppe med på projektet:

9 Ikke bare for pengenes skyld Alphalyse er siden grundlæggelsen i 2002 vokset forholdsvis langsomt, fordi firmaet blev etableret uden kapitalstærke investorer. På den baggrund er det en stor hjælp at hente finansiering fra puljer og fonde som Eurostars. Projektet giver virksomheden 1,3 mio. kr. over to år, men det er ikke det mest afgørende: - Man skal ikke gøre det bare for pengenes skyld. Man skal gøre det, fordi det bringer firmaet i en retning, som man strategisk har valgt, og projektet passede lige ind i, hvor vi var på vej hen, siger Thomas Kofoed. Alphalyse har deltaget i flere andre danske og europæiske projekter. For et par år siden blev Thomas Kofoed kontaktet af en konsulent fra Syddansk Universitet, og det hjalp Alphalyse i gang, samtidig med at virksomheden havde en strategi om at satse mere på udvikling: - Mit bedste råd er at gøre det helhjertet. Hvis man ikke gør det, så kan man lige så godt lade være. Og hvis man ikke kan gøre det helhjertet selv, så skal man have nogle til at hjælpe sig. Uden hjælp var vi heller ikke kommet igennem med vores ansøgninger, slutter Thomas Kofoed. Eurostars er et støtteprogram rettet mod projekter i forskningstunge SMV er inden for stort set alle brancher. Aktiviteterne kan være forskning, udvikling, test og demonstration. Projekterne kan maksimalt vare tre år, og der skal være et produkt på markedet senest to år efter projektet er afsluttet. Alphalyse kom i mål, og projektet er nu med til at opfylde virksomhedens strategi for udvikling og vækst. Thomas Kofoed forventer, at virksomheden vokser fra 13 til 25 ansatte inden for få år. Der er krav om, at mindst to partnere fra to forskellige lande er sammen om projektet. Danske deltagere kan maksimalt få 3,725 mio. kr. i støtte tilsammen per projekt. Der ydes støtte på op til 60 procent af projektets budget til SMV er.

10 BLUE OCEAN ROBOTICS ROBOTTER MED BRED APPEL Blue Ocean Robotics i Odense er med helt fremme internationalt i udviklingen af robotteknologi. Det har været adgangsbilletten til flere store EU-projekter. Robotten kan overvåge, hvor koncentreret barnet er og bidrage til at udvikle barnets sociale færdigheder sammen med lærere og psykologer. Et andet projekt går ud på at udvikle en robot til fremstillingsvirksomheder. Robotten kan nemt omprogrammeres, således at det kan blive rentabelt selv for små virksomheder at anvende robotter i produktionen. Robotter kan i dag meget mere end at stå ved et samlebånd. Vi har bevæget os fra industrirobotter til en ny generation af robotter, som blandt andet rykker ind i velfærdssektoren. I dette felt befinder virksomheden Blue Ocean Robotics sig: - Vi leverer en robotløsning, som omfatter teknologien, men også installation af robotterne og træning af personalet. Vi skal sikre os, at robotten fungerer i kundens miljø, forklarer John Erland Østergaard, der er en af grundlæggerne af virksomheden. Det er en branche med gode muligheder for at deltage i EU-projekter. Blue Ocean Robotics er for eksempel med i et projekt, der går ud på at udvikle en robot til at interagere med børn med autisme. Attraktiv partner til projekter Blue Ocean Robotics er med i flere EU-projekter på samme tid. Det er med til at udvikle nye generationer af virksomhedens robotter, og det sikrer en medfinansiering af det teknologiske udviklingsarbejde. Samtidig er Blue Ocean Robotics en attraktiv virksomhed at få med i større EU-projekter, fordi der i EU-projekter ofte indgår test af nye produkter eller løsninger. Her har virksomheden nogle meget efterspurgte kompetencer: - Vi er interessante for mange konsortier af virksomheder og forskere, som søger penge fra EU, fordi vi kan inddrage slutbrugerne, få feedback og rette til, forklarer John Erland Østergaard. I 2015 var virksomheden med i flere ansøgninger til EU. To fik godkendelse i første omgang, og flere af de resterende vil Blue Ocean Robotics prøve at sende ind igen.

11 VI ER KENDTE I EN LILLE BRANCHE BOLDING OG BRUGGEMAN Karsten Bolding driver sammen med sin hollandske partner virksomheden Bolding og Bruggeman. De er kun to, men deres erfaring med EU-projekter rækker langt ud i verden. Et af projekterne, MEECE, gik ud på at udvikle en metode til en mere generel kobling af forskellige fysiske og biokemiske modeller til beregning af algeopblomstring. Algeopblomstring afhænger af en lang række faktorer som temperatur, strømninger, sol og næringssalte. Kobling af disse mange faktorer på en generel måde, så de styrende ligninger kan løses på en computer, var hovedformålet: Karsten Bolding har på flere måder sin arbejdsplads inden for synsvidde i sit hus på Nordfyn. Dels rummer huset både hans privatbolig og kontor. Dels er her en fantastisk udsigt ud over havet. Karsten Bolding er oceanograf - ekspert i havet - og laver computermodeller for havstrømme og havmiljøet i virksomheden Bolding og Bruggeman: - Det er lykkedes, og nu ser vi, at mange miljøinstitutter bruger vores metode. De ting, som vi laver, bliver bredt ud. Dels fordi det er finansieret af EU. Dels fordi vi anvender open source princippet, om at andre også må bruge det. Bolding og Bruggemann har typisk deltaget som en mindre partner i større EU-projekter med mange partnere. Senest er virksomheden med i ansøgninger til Horizon Vi havde ikke overlevet uden EU-projekter. De er af fundamental betydning for os, fortæller han. Det hænger blandt andet sammen med, at der er et meget lille marked for konsulentydelser i branchen. Til gengæld samarbejder virksomheden med institutter og universiteter over hele verden: - De ting, vi laver, stiller vi gratis til rådighed for alle andre inden for vores meget snævre område. Det har givet os stor opmærksomhed. Vi er kendte. Det er årsagen til, at vi bliver inviteret med i nye EU-projekter. Det handler om netværk. Horizon 2020 er EU s rammeprogram for forskning og innovation. Nogle puljer som SMV-instrumentet er reserveret til virksomheder, men der er også mulighed for, at virksomheder kan deltage i større konsortier sammen med forskere og andre aktører. EU forventer, at op mod 25 procent af midlerne i de virksomhedsrelevante puljer i Horizon 2020 går til virksomheder. EU dækker mellem 70 og 100 procent af udgifterne i Horizon 2020 projekterne.

12 Kontakt os for mere information Det Syddanske EU-Kontor

A D E N A A D E N A STØTTEPROGRAMMER OG FONDE UDVIKLINGSMULIGHEDER

A D E N A A D E N A STØTTEPROGRAMMER OG FONDE UDVIKLINGSMULIGHEDER FUNDING STØTTEPROGRAMMER OG FONDE Har din virksomhed eller organisation et stort udviklingspotentiale og arbejder I med innovative løsninger, udvikling, forskning eller teknologi? Så er nationale og europæiske

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

INTERNATIONALE KOMMUNER

INTERNATIONALE KOMMUNER INTERNATIONALE KOMMUNER 2017 DIN INDGANG TIL EU ALLE SYDDANSKE KOMMUNER HAR MULIGHED FOR AT ARBEJDE MED EU OGSÅ DEN, DU BOR ELLER ARBEJDER I. Hvad end det gælder projekter eller partnerskaber om energi,

Læs mere

BEDRE Business. for dig og din virksomhed

BEDRE Business. for dig og din virksomhed BEDRE Business for dig og din virksomhed Vidste du? at der er ca. 10.000 virksomheder i Aalborg Kommune. at der hvert år etableres ca. 1.000 nye virksomheder. at BusinessAalborg rådgiver ca. 800 iværksættere

Læs mere

KKR Syddanmark november Status for SDEO/Rasmus Anker-Møller

KKR Syddanmark november Status for SDEO/Rasmus Anker-Møller KKR Syddanmark november 2014 Status for SDEO/Rasmus Anker-Møller 1 Kort om SDEO Formål: vækst, innovation og udvikling i Syddanmark Målgruppe: virksomheder, regionen, kommuner, offentlige institutioner,

Læs mere

CHAMPIONS LEAGUE FOR VIRKSOMHEDER.

CHAMPIONS LEAGUE FOR VIRKSOMHEDER. CHAMPIONS LEAGUE FOR VIRKSOMHEDER www.youtube.com/watch?v=hljnd1kjrss EU KRIDTER BANEN OP SMV-instrumentet kort fortalt: Partnerskab: Ingen partnerkrav, men projekter involverer ofte kunder og underleverandører

Læs mere

Projekt: RoBi-Design kampagne til Region Syd kommuner. Aktiviteter: Ti me r. Pers oner. Ti me r 20 SEHA 20 RVR, TK, CMC. Hovedansvarlig projektleder

Projekt: RoBi-Design kampagne til Region Syd kommuner. Aktiviteter: Ti me r. Pers oner. Ti me r 20 SEHA 20 RVR, TK, CMC. Hovedansvarlig projektleder Projekt: RoBi-Design kampagne til Region Syd kommuner Aktiviteter: Hovedansvarlig projektleder Partnerens projektleder Formål: Kommuner og andre organisationer har ofte processer eller opgaver som bliver

Læs mere

12. november 2015. Copenhagen EU Office. Accelerer din produkt- og forretningsudvikling med EU-støtte

12. november 2015. Copenhagen EU Office. Accelerer din produkt- og forretningsudvikling med EU-støtte 12. november 2015 Copenhagen EU Office Accelerer din produkt- og forretningsudvikling med EU-støtte COPENHAGEN EU OFFICE Copenhagen EU Office er et erhvervspolitisk EU-kontor i Bruxelles, som repræsenterer

Læs mere

KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER

KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER 20 17 KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER INTRODUKTION ALLE KOMMUNER I SYDDANMARK KAN INDGÅ I INTERNATIONALT SAMARBEJDE OGSÅ DIN Hensigten med denne vejledning er at gøre de europæiske muligheder

Læs mere

EU s støttemuligheder til cleantech virksomheder

EU s støttemuligheder til cleantech virksomheder EU s støttemuligheder til cleantech virksomheder Miljøstyrelsens projektservice 2010 Hanne Eriksen Civilingeniør Konsulent for Miljøstyrelsen Yderligere information på www.ecoinnovation.dk Hvorfor benytte

Læs mere

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Sagsnr.: 18/4943 RESUMÉ Indstilling: A: Tilsagn Projektpræsentation Innovationsnetværk Offshoreenergy.dk 2014-2018 - forlængelse Forretningsområde

Læs mere

Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen

Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen Dansk Metal og DI oktober 215 Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen Robotter vinder frem over hele verden, og derfor er det afgørende, at flere danske virksomheder udnytter det store

Læs mere

Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot og automationsteknologi

Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot og automationsteknologi Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot og automationsteknologi Kort om RoboCluster Robotter i Danmark og Verden Brancher vi ser tager robotter til

Læs mere

http://fi.dk/innovation/innovationdanmark http://fi.dk/publikationer/2008/innovationdanmark-2008-handlingsplan fra-raadet-for-teknologi-og-innovation/ RTI s innovationsindsats Innovationsprojekter Store

Læs mere

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp Produktion i Danmark Robotter i global kamp Titel: Robotter i global kamp Udarbejdet af: Teknologisk Institut Analyse og Erhvervsfremme Gregersensvej 1 2630 Taastrup August 2015 Forfattere: Stig Yding

Læs mere

14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network

14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network 14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network Åbent Forberedelsessekretariatet for Vækstforum Sjælland Brevid: 3087592 Resume Der søges om 700.000 kr. til projektet: Indstationering af en medarbejder fra

Læs mere

Syddanmarks indgang til den internationale markedsplads

Syddanmarks indgang til den internationale markedsplads Syddanmarks indgang til den internationale markedsplads EU-audit Management, regnskab og audit Lobbyak viteter Projektafslutning Projek dé Screening af idé Livscyklus for deltagelse i EU-projekter. Bruxelles-Kontoret

Læs mere

Robotter og automatisering

Robotter og automatisering Robotter og automatisering Udvikling og perspektiver for Fyn August 2018 Baggrund Fremtiden tilhører robotterne Automatisering af produktion, logistik og andre forretningsaktiviteter har hjulpet til at

Læs mere

VÆKSTHUS SYDDANMARK. Gør udfordringer til muligheder. Peter Rosendahl

VÆKSTHUS SYDDANMARK. Gør udfordringer til muligheder. Peter Rosendahl VÆKSTHUS SYDDANMARK Gør udfordringer til muligheder Peter Rosendahl OPGAVE OG MÅLGRUPPE Målgruppen er virksomheder med høje vækstambitioner 20% Mindst 5 ansatte og ambition 20% årlig vækst 3 år i træk

Læs mere

Vi skaber resultater for virksomhederne. Årsberetning 2017

Vi skaber resultater for virksomhederne. Årsberetning 2017 Vi skaber resultater for virksomhederne Årsberetning 2017 Digitale fuldtræffere i 2017 Vi ved, at netværk og dygtige konsulenter kan gøre vejen lettere. Digitalisering, automation og eksport er 3 væsentlige

Læs mere

Regionens rådgiver- og konsulentrolle i forhold til EU-tilskud. Støttemuligheder for havne i EU

Regionens rådgiver- og konsulentrolle i forhold til EU-tilskud. Støttemuligheder for havne i EU Regionens rådgiver- og konsulentrolle i forhold til EU-tilskud Støttemuligheder for havne i EU Kort om Norddanmarks EU-Kontor Eksisteret siden 1990 med kontorer i Aalborg og Bruxelles En del af Business

Læs mere

VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED

VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED DU KAN BRUGE FOODNETWORK TIL... 210 mm MATCHMAKING Vi finder den rigtige samarbejdspartner til dig både danske og udenlandske Vi bygger bro mellem

Læs mere

Unik indgang til det europæiske marked

Unik indgang til det europæiske marked Unik indgang til det europæiske marked En eftermiddag med fokus på SMV ers deltagelse i EU-projekter 5. november 2014 kl. 12:30 17:00 Syddjurs Udviklingspark, Mørke En virksomhed i Trustrup på Djursland

Læs mere

Forretningsudvikling for iværksættervirksomheder vækst

Forretningsudvikling for iværksættervirksomheder vækst Forretningsudvikling for iværksættervirksomheder Accelerace vækst din vej til hurtig Accelerer din vækst Fra idé til marked hurtigt og effektivt Har I udviklet et nyt produkt og har I behov for hjælp til

Læs mere

Præsentation af Innovation Fur. Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro

Præsentation af Innovation Fur. Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro Præsentation af Innovation Fur Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro Dagsorden Ideen bag Innovation Fur Initiativtagere Igangsætning - projektsekretariat Betydning for borgere og virksomheder på

Læs mere

Springbræt til vækst. Fem fortællinger om virksomheder, der har fået hjælp til vækst af CONNECT Denmark PLATINSPONSORER GULDSPONSORER

Springbræt til vækst. Fem fortællinger om virksomheder, der har fået hjælp til vækst af CONNECT Denmark PLATINSPONSORER GULDSPONSORER PLATINSPONSORER Springbræt til vækst GULDSPONSORER Fem fortællinger om virksomheder, der har fået hjælp til vækst af CONNECT Denmark CONNECT Denmark er en landsdækkende nonprofit-organisation, som samler

Læs mere

Område: Regional Udvikling Afdeling: Strategi og analyse Dato: 16. juli 2009

Område: Regional Udvikling Afdeling: Strategi og analyse Dato: 16. juli 2009 Notat Kreative borgere i Region Syddanmark Borgerpanelet om innovation og kreativitet. Næsten 8 ud af 10 borgere synes, at de bruger deres kreative evner på jobbet. 18 procent er mest kreative uden for

Læs mere

Håber på gevinst til klyngen

Håber på gevinst til klyngen 27-09-2016, Fyens Stiftstidende, Sektion 0 (Business-Fyn), Side 8, Knud Raasthøj raast@fyens.dk, 746 ord Håber på gevinst til klyngen For administrerende direktør i den velfærdsteknologiske klynge Welfare

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Internationalisering indhold og konsekvenser. Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet

Internationalisering indhold og konsekvenser. Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet Internationalisering indhold og konsekvenser Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet Forskning på SDU vedr. Born Global virksomheder 897 fremstillingsvirksomheder undersøgt:

Læs mere

PAJ SYSTEMTEKNIK/POUL JESSEN. Sønderborg. Ingen partnere i projektet. Mekatronikklyngen, CVR.nr. XXXXXXXX. Velfærdsteknologi og service

PAJ SYSTEMTEKNIK/POUL JESSEN. Sønderborg. Ingen partnere i projektet. Mekatronikklyngen, CVR.nr. XXXXXXXX. Velfærdsteknologi og service Bilag 25a Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden 1.799.264 kr. 1.799.264 kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om

Læs mere

Sponsor- og funding muligheder - i dag og i morgen

Sponsor- og funding muligheder - i dag og i morgen Sponsor- og funding muligheder - i dag og i morgen Søren Houmøller Civilingeniør, E*MBA Ejer, direktør, 1 st Mile InnovaKonsnetværket Dansk Lys, 23. april 2014 Hvem er jeg? Direktør og ejer, 1st Mile Har

Læs mere

Markedsmodningsfonden - hurtigere på markedet. Peter Dyhr Andreasen Chefkonsulent/Teamleder

Markedsmodningsfonden - hurtigere på markedet. Peter Dyhr Andreasen Chefkonsulent/Teamleder Markedsmodningsfonden - hurtigere på markedet Peter Dyhr Andreasen Chefkonsulent/Teamleder Informationsmøder juni 2015 Markedsintroduktion af nye innovative produkter skaber vækst Virksomheders introduktion

Læs mere

KURSER VINTER 2010/2011. Vi investerer i din fremtid DEN EUROPÆISKE UNION. Den Europæiske Socialfond

KURSER VINTER 2010/2011. Vi investerer i din fremtid DEN EUROPÆISKE UNION. Den Europæiske Socialfond KURSER VINTER 2010/2011 STYRKET ERHVERVSFREMME I REGION SJÆLLAND Kompetencefabrikken er sat i verden for at styrke det brede erhvervsfremmesystem i Region Sjælland. Det vil sige kommunerne, regionen, den

Læs mere

INNOVATION GI R VOKSEVÆRK

INNOVATION GI R VOKSEVÆRK Et uudnyttet eksportpotentiale, høje vækstrater og et innovativt marked lige til at gribe ud efter. Tyskland er i økonomisk fremgang, og selvom landet allerede er Danmarks største eksportmarked, er der

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

FÅ ADGANG TIL DEN Bedste ekspertise. lån en leder

FÅ ADGANG TIL DEN Bedste ekspertise. lån en leder FÅ ADGANG TIL DEN Bedste ekspertise lån en leder styrk Væksten I DIN VIRKSOMHED Lån en Leder er et attraktivt tilbud til små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark. I en periode kan din virksomhed

Læs mere

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson:

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson: Bilag 25b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden kr. kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 2.756.000 kr. 2.756.000 kr. Ansøger om Regionale

Læs mere

Indstillingsskema til Vækstforum

Indstillingsskema til Vækstforum Indstillingsskema til Vækstforum Projekt We Know How You Grow With Less Energy 1. Indstilling: Ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond Den Europæiske Regionalfond 7.149.841,25 kr. 7.149.841,25

Læs mere

- GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS

- GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS - GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS Dagens Program 13:00 13:10 Velkomst og introduktion ved Gunhild Sander Garsdal 13:10 13:30 Muligheder i Horizon2020 inden for sundhed og velfærd v/ Kim Kryger,

Læs mere

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014 Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling December 2014 Hvad er Business Region North Denmark? Nyt samarbejde i Nordjylland om vækst og udvikling Etableres af de 11 nordjyske kommuner

Læs mere

Dansk industri i front med brug af robotter

Dansk industri i front med brug af robotter Allan Lyngsø Madsen Cheføkonom, Dansk Metal alm@danskmetal.dk 23 33 55 83 Dansk industri i front med brug af robotter En af de vigtigste kilder til fastholdelse af industriarbejdspladser er automatisering,

Læs mere

Erhvervslivets udviklingsaktiviteter ikke lammet af krisen.

Erhvervslivets udviklingsaktiviteter ikke lammet af krisen. Jysk Analyse 27. oktober 2009 Erhvervslivets udviklingsaktiviteter ikke lammet af krisen. Udviklingsaktiviteter. Over halvdelen af de midtjyske virksomheder har haft udviklingsaktiviteter i gang indenfor

Læs mere

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner.

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. 12 Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. Væksthus Syddanmark er etableret for at styrke syddanske virksomheders mulighed for at udfolde deres fulde potentiale. I Væksthus Syddanmark får

Læs mere

- Strategisk InvesteringsPogram, SIP: Vejledning og sparring til nordjyske virksomheder om EUfunding

- Strategisk InvesteringsPogram, SIP: Vejledning og sparring til nordjyske virksomheder om EUfunding Kort om EU-kontoret Baggrund Norddanmarks EU-kontor har eksisteret siden 1990 og er ejet og finansieret af de 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland, University College Nordjylland, Aalborg Universitet

Læs mere

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI STRATEGI / 13-05-2019 SIDE 1 AF 6 STRATEGI 2019-2020 SIDE 2 AF 6 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. MISSION... 4 3. MÅL... 4 4. FORUDSÆTNINGER... 4 5. AKTIVITETSOMRÅDER... 4 5.1 Projektudvikling... 5 5.2 Interessevaretagelse...

Læs mere

Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation

Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation Marts 2013 En central indsats i regeringens innovationsstrategi er de nye store 360- graders Samfundspartnerskaber om innovation. Her skal

Læs mere

Forretningsmuligheder ved genanvendelse af elektronikaffald

Forretningsmuligheder ved genanvendelse af elektronikaffald Forretningsmuligheder ved genanvendelse af elektronikaffald DAKOFA Konference Ressourcerne i elektronikaffald -Hvem, hvad og hvordan? Tirsdag den 4. november 2014 i Ingeniørhuset Teamleder Stig Yding Sørensen,

Læs mere

INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK

INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK Mie Wittenburg, Smith Innovation Målgrupper HVORFOR INNOVATIONSRADAR.DK? Et Realdania initiativ sat i verden for at øge byggeriets andel af offentlige og private fondsmidler.

Læs mere

Præsentation af NordDanmarks EU-kontor. v. Søren Bjerregaard Pedersen

Præsentation af NordDanmarks EU-kontor. v. Søren Bjerregaard Pedersen Præsentation af NordDanmarks EU-kontor v. Søren Bjerregaard Pedersen Dagsorden 1. Kort om NDEU 2. Nyt fokus i støtteprogrammerne 3. Specifikke fundingprogrammer til de 4 scenarier 4. Den gode ansøgning

Læs mere

UDKAST Resultatkontrakt for Foreningen EU og Internationalt samarbejde Syddanmark for

UDKAST Resultatkontrakt for Foreningen EU og Internationalt samarbejde Syddanmark for UDKAST Resultatkontrakt for Foreningen EU og Internationalt samarbejde Syddanmark for 2012-2013 Baggrund Foreningen EU og Internationalt samarbejde Syddanmark blev stiftet den 1. januar 2007 efter en forudgående

Læs mere

Vejen til kapital og kompetencer gennem CAT. Fra idé til virksomhed

Vejen til kapital og kompetencer gennem CAT. Fra idé til virksomhed Vejen til kapital og kompetencer gennem Fra idé til virksomhed Et unikt brand Forskerpark Innovationsmiljø Investeringsselskab Selvstændigt aktieselskab Rådgivning og kapital fra fire kilder Innovationsmiljø

Læs mere

Overordnede formål med innovationsnetværk:

Overordnede formål med innovationsnetværk: De danske innovationsnetværk og partnerskaber hjælper virksomheder med at gøre en unik idé til et konkurrencedygtigt produkt eller serviceydelse. Overordnede formål med innovationsnetværk: 1. At styrke

Læs mere

GVK projektet kort. Bæredygtig energi velfærdsinnovation. Robotteknologi

GVK projektet kort. Bæredygtig energi velfærdsinnovation. Robotteknologi Beskæftigelseskonference RAR Fyn onsdag d. 19.09.2018 GVK projektet kort Mål Målet med Globale VækstKompetencer (GVK) er at bidrage til vækst gennem internationalisering i små og mellemstore virksomheder

Læs mere

innovationsfonden.dk

innovationsfonden.dk VÆR NYSGERRIG innovationsfonden.dk DANMARKS UDFORDRINGER Innovationsfonden investerer i iværksættere, forskere og virksomheder, der har viden og idéer til at løse samfundsudfordringer og skabe vækst og

Læs mere

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder 14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2562639 Resume CAPNOVA ansøger om tilskud til projektet Innovations- og fundraisingvejledning til mindre

Læs mere

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi ROBOCLUSTER Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi Veje til innovation Aalborg 6 Oktober Nationalt innovationsnetværk Samler de danske robotkompetencer

Læs mere

Side 1 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT

Side 1 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT Side 1 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT Uge 2 // Januar // 2010 Side 2 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT Ugebrev fra NordDanmarks EU-kontor om partnersøgninger, indkaldelser, EUprogrammer, invitationer og nyheder

Læs mere

Innovationsfondens investeringer i avancerede materialer. Esbjerg, 12. februar 2016 Vicedirektør Tore Duvold

Innovationsfondens investeringer i avancerede materialer. Esbjerg, 12. februar 2016 Vicedirektør Tore Duvold Innovationsfondens investeringer i avancerede materialer Esbjerg, 12. februar 2016 Vicedirektør Tore Duvold Vækst og beskæftigelse gennem viden Opdyrke og omsætte idéer til værdi for virksomheder, videnskab

Læs mere

Den datadrevne fabrik sådan høster du potentialet ved digitalisering og automation

Den datadrevne fabrik sådan høster du potentialet ved digitalisering og automation Den datadrevne fabrik sådan høster du potentialet ved digitalisering og automation Hvordan kommer du i gang med dit automationsprojekt? Hvad er dine værktøjer, når du skal gennemføre investeringer i produktionen?

Læs mere

Pulje til kommercialisering af offentlig-privat innovation

Pulje til kommercialisering af offentlig-privat innovation Pulje til kommercialisering af offentlig-privat innovation Baggrund og formål 20 mio. kr. til etablering af en pulje til kommercialisering af offentlig-privat innovation (OPI) Baggrund: Behov for en yderligere

Læs mere

KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST

KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST GRØN ENERGI FJERNVARMENS UDVIKLINGS- OG ANALYSEENHED FJERNVARMEVÆKST 2015 FjernvarmeVækst 2015 er et vækstprogram, der skal sikre en grønnere

Læs mere

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Præsentationens indhold: Indledning Mål Kritiske succesfaktorer for at nå målet Uddybning af kritiske succesfaktorer Hvordan kommer vi i gang? Uddrag

Læs mere

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland.

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Brobygger 2.0 Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Indledning Den danske fødevareklynge med centrum i Region Midt er i en god udvikling

Læs mere

Bobleprojekter i Inno-SE

Bobleprojekter i Inno-SE Baggrund for bobleprojekter Inno-SE Bobleprojekter i Inno-SE Bobleprojektpuljen er en pulje i Inno-SE, der gør det muligt for virksomheder, i samarbejde med videnpartnere, at ansøge om penge til et forprojekt

Læs mere

Vækstfonden. Landbrugskundedirektør Palle Christiansen MAJ 2014

Vækstfonden. Landbrugskundedirektør Palle Christiansen MAJ 2014 Vækstfonden Landbrugskundedirektør Palle Christiansen MAJ 2014 Agenda Kort om Vækstfonden Hvem kan vi finansiere Det hjælper vi med Sådan kan ejerskifter finansieres Sådan kommer du i gang 7. maj 2014

Læs mere

Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot og automationsteknologi

Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot og automationsteknologi Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot og automationsteknologi Kort om RoboCluster Robotter i Danmark og Verden Arbejdsmarkedet Brancher vi ser tager

Læs mere

Kommende krav til udledning. En miljøteknologisk udfordring. Af Thomas Bjerre Larsen

Kommende krav til udledning. En miljøteknologisk udfordring. Af Thomas Bjerre Larsen Kommende krav til udledning En miljøteknologisk udfordring Af Thomas Bjerre Larsen Miljøstyrelsens bekendtgørelser og vejledninger på området Bekendtgørelse om Modeldambrug. Bekendtgørelse om Ferskvandsdambrug

Læs mere

EFFEKTEN AF INNOVATIONSRADAR.DK

EFFEKTEN AF INNOVATIONSRADAR.DK EFFEKTEN AF UNDERSØGELSE AF BYGGERIETS FORUDSÆTNINGER OG ERFARINGER MED DEN DANSKE FUNDINGVERDEN HAR YDET RÅDGIVNING TIL MERE END 150 VIRKSOMHEDER OG UDVIKLINGSPROJEKTER I DET BYGGEDE MILJØ 1/8 EFFEKTEN

Læs mere

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 En vækstskabende robotindustri 5 konkrete tiltag kan beskæftige 25.000 i 2025 i robotindustrien De sidste 20 år er det lykkedes at gøre Danmark til en af verdens førende

Læs mere

Hjælp til tilskudsjunglen

Hjælp til tilskudsjunglen Hjælp til tilskudsjunglen Væksthus Hovedstadens Cleantechdag 10. December 2008 Civilingeniør Hanne Eriksen Konsulent for Miljøstyrelsen Disposition Har vi en jungle? Danske puljer et overblik De internationale

Læs mere

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Som EU s bank stiller vi finansiering og ekspertise til rådighed til sunde og bæredygtige investeringsprojekter i EU og den øvrige verden. Vi er ejet af EU s

Læs mere

Hvordan skaber vi produktion i verdensklasse i Danmark?

Hvordan skaber vi produktion i verdensklasse i Danmark? Hvordan skaber vi produktion i verdensklasse i Danmark? blev lanceret i 2014 for at skabe en platform for anvendt forskning, udvikling og innovation i danske produktionsvirksomheder. Gennem et unikt samarbejde

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

Kort introduktion til grøn innovation

Kort introduktion til grøn innovation Kort introduktion til grøn innovation Hvad kan der søges om, hvem kan søge, og hvordan søger man? Ansøgningsrunde juni 2011 vedr. innovation af serviceydelser, produkter og systemløsninger på det grønne

Læs mere

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Videnskab og Teknologi, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne. 1. Beskrivelse af opgaven

Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne. 1. Beskrivelse af opgaven Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne Dato 10-08-2007 1. Beskrivelse af opgaven Vækstforum for Region

Læs mere

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

COPENHAGEN REGIONAL EU-OFFICE

COPENHAGEN REGIONAL EU-OFFICE Det fælles regionale EU-kontor COPENHAGEN REGIONAL EU-OFFICE V/ Vicedirektør Kristian Johnsen SMV-arrangement om EU-funding og Horizon2020 VÆKSTHUS HOVEDSTADSREGIONEN 17. juni 2014 Mødelokale M1, Fruebjergvej

Læs mere

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017 Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse ATV-konference 9. juni 2017 1 Indhold 1) Afgrænsning og karakteristik af det industrielle vækstlag 2) Vækst starter hos ledelsen 3) Strategisk innovation i

Læs mere

Innova&onsmiljøerne og investeringer i industrivirksomheder

Innova&onsmiljøerne og investeringer i industrivirksomheder Innova&onsmiljøerne og investeringer i industrivirksomheder Direktør Lars Stigel CAPNOVA A/S Formand for FOIN, Forskerparker og Innovationsmiljøer i Danmark Kort om innova+onsmiljøerne Risikovillig statslig

Læs mere

Kort om RoboCluster Robotter i Danmark og Verden Arbejdsmarkedet Brancher vi ser tager robotter til sig Fremtiden

Kort om RoboCluster Robotter i Danmark og Verden Arbejdsmarkedet Brancher vi ser tager robotter til sig Fremtiden Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot- og automationsteknologi Kort om RoboCluster Robotter i Danmark og Verden Arbejdsmarkedet Brancher vi ser

Læs mere

Søren Mayland Præsentation Kapitaldag i Næstved

Søren Mayland Præsentation Kapitaldag i Næstved Søren Mayland soma@capnova.dk 60 62 37 79 Præsentation 23.11.16 Kapitaldag i Næstved Forretningsmodel 3 BUNDLINJER CAPNOVAs Virksomhedens Samfundets 3 INSTRUMENTER Kapital Fundraising Alliancer/netværk

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø Bilag til Regionsrådets møde den 12. december 2007 Punkt nr. 28 Teknologiudviklingsprogrammet

Læs mere

GO EUROPE! VI GI R DIG EN HÅND NÅR DU SØGER PENGE TIL DIN UDVIKLING. Vi letter ansøgningen

GO EUROPE! VI GI R DIG EN HÅND NÅR DU SØGER PENGE TIL DIN UDVIKLING. Vi letter ansøgningen GO EUROPE! VI GI R DIG EN HÅND NÅR DU SØGER PENGE TIL DIN UDVIKLING Vi letter ansøgningen GO EUROPE! EN HÅND VI GI R DIG TIL DIN FORSKNING & UDVIKLING Vi letter ansøgningen Nordjyske virksomheder skal

Læs mere

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Støttemuligheder 2014 Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Hvordan forstår vi innovation? OECD definerer innovation som: implementeringen af et nyt eller væsentligt forbedret produkt

Læs mere

Gode råd, når der skal ansøges om økonomisk støtte fra kommuner og fonde

Gode råd, når der skal ansøges om økonomisk støtte fra kommuner og fonde Gode råd, når der skal ansøges om økonomisk støtte fra kommuner og fonde Denne vejledning er udarbejdet på baggrund af de erfaringer, der blev gjort i forbindelse med hjemsøgning af midler til nyt klubhus

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Konference om et bedre psykisk arbejdsmiljø Velkomst ved: Jens Jensen Direktør for Arbejdstilsynet DET TALTE ORD GÆLDER Jeg vil gerne fra Arbejdstilsynets side byde velkommen til denne konference, hvor

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Danmark som test- og demonstrationsland Den 11. marts 2016 Koncerndirektør Niels Axel Nielsen, DTU 1 11. Marts 2016 Mission DTU skal udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og

Læs mere

EU-midler til teknologi- og forretningsudvikling?

EU-midler til teknologi- og forretningsudvikling? EU-midler til teknologi- og forretningsudvikling? Strategisk Investeringsprogram - SIP Understøtter nordjyske virksomheders udviklingsprojekter og innovative ideer til at opnå EU-midler SIP ledes af NordDanmarks

Læs mere

KLAR TIL EKSPORT 30. APRIL 2014

KLAR TIL EKSPORT 30. APRIL 2014 KLAR TIL EKSPORT 30. APRIL 2014 PROGRAM Frau Karin Tischer Hvad må vi bruge ressourcer/midler til o o o Afholdelse af temadage og informationsmøder Kortlægge aktuelle behov og muligheder samt udarbejdelse

Læs mere

Danish Food Cluster er en landsdækkende organisation og inddrager alle relevante parter i udviklingsprojektet.

Danish Food Cluster er en landsdækkende organisation og inddrager alle relevante parter i udviklingsprojektet. Connector Ansøgning af Connector i forlængelse af Brobygger 1.0 og Brobygger 2.0, til videreudvikling og konsolidering af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland og betydelig

Læs mere

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram Slide 1 Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram Temamøde Fleksenergi og HUBNORTH Ny energiaftale nye politiske rammer EUDP - Prioritering - Kriterier - Erfaringer Nicolai Zarganis, sekretariatschef

Læs mere

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept For virksomheden projects har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret Værdikædesamarbejde været et startskud

Læs mere

Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent

Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent Halling Autoophug: Målet er at kunne genanvende de udtjente biler 100 procent For Halling Autoophug ApS har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business betydet, at virksomheden har fået den

Læs mere

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima AGENDA Præsentation ELENA teknisk bistand betalt af EU Erfaringer fra Region Sjælland og 12 kommuner Forundersøgelse ELENA-ansøgning

Læs mere