Lyngby Fotoklub white paper

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lyngby Fotoklub white paper"

Transkript

1 Lyngby Fotoklub white paper Information om printere, blæk og papir OT & SN, marts 2018 Printere Markedet for printere til fotobrug kan stort set deles i to dele. Printere, der bruger dyeblæk, og printere der bruger pigmentblæk. Dyeprintere er mest udbredt til hjemmebrug, hvor der skal printes en mail eller lignende. De er ofte billige og kan printe på papirstørrelser op til A4. Canon, Epson, HP, Lexmark og andre store printerfabrikanter markedsfører A4- printere, der alle bruger dyebaseret blæk. Pigmentprintere er som regel større rent fysisk end A4-printere og kan håndtere papirstørrelser op til A3+, nogle A2 eller endnu større. Den højere pris på printere skyldes bl.a. størrelsen, opbygningen af printhoveder og blækforsyning samt nødvendigheden af at indbygge forholdsregler, der modvirker, at blækdyser stopper til. Pigmentblæk, der bruges i top-end-photoprintere, kan levere højkvalitetsprint på en lang række printmedier. De har flere forskellige slags sort og giver defor de bedste resultater for print af B&W-(sort/hvid)-billeder. Epson og Canon er de førende fabrikanter på pigmentprintermarkedet. Mix af blæk Der findes enkelte fotoprintere (Epson) til hjemmebrug, der kombinerer brugen af dye- og pigmentblæk, således er f.eks. de 5 farver - cyan, lys cyan, magenta lys magenta og yellow - med dyeblæk, mens den sorte er med pigmentblæk. Blæk Dyebaseret blæk (Dye Ink) Generelt er der få farver af dyeblæk i en lille A4-printer, fra 3 (cyan, magenta og yellow) + black og op til 6 farver i de nyeste printere. Dyeblækpatroner har ofte flere farver blæk i samme patron. Dyeblæk er relativt billigt og nemt at fremstille. Det består af farvestof fuldstændigt opløst i vand, ca. 95% af indholdet i en dyeblækpatron er vand. Der er tilført et tilsætningsstof, der gør farverne mere levende. Levetiden af print med dyeblæk er blevet meget bedre efterhånden, specielt hvis et dyeprint opbevares under glas og væk fra direkte lys eller i et album. Dyeblæk har en relativ lang tørretid.

2 Dyeblækprintere er relativt billige, men fabrikanterne opvejer den lave salgspris med en høj blækpris. Prisen på en farvepatron er høj, ofte ca. 10 kr/ml - en meget høj pris i forhold til blæk til de større pigmentprintere. Pigmentbaseret blæk (Pigment Ink) Pigmentblæk fremstilles på en basis af syntetiske molekyler. Disse formales til små partikler, der dækkes med et dispergeringsmiddel, det letter den efterfølgende opslæmning af farvepartiklerne i vand. Pigmentblækket er meget modstandsdygtigt over for UV-strålers påvirkning, og det givet printet en lang levetid og farveholdbarhed, op til 200 år under de bedste betingelser. Pigmentblækkets små indkapslede farvepartikler lægger sig oven på papiret i stedet for at blive absorberet i papirets fibre, som er tilfældet med dyeblæk. Pigmentblæk er generelt kun tilgængeligt i de dyrere printere, der også kan printe formater større end A4. Printere med pigmentblæk bruger oftest et større antal blækpatroner med hver sin farve blæk. Klubbens Epson Stylus Pro 3880 og efterfølgeren Epson Sure- Color P800 bruger således 9 blækpatroner: Photo black, Matte black, Light black, Light light black, Vivid magenta, Light vivid magenta, Cyan, Light cyan og Yellow. Photo black bruges på blanke overfladebehandlede medier (Photo papir), mens Matte black bruges til at printe på mat papir og nogle former for canvas. De resterende 8 farver bruges til print på alle medier. Andre fabrikater end Epson bruger et lignende antal farver/patroner. Printpatroner til de større printere er udstyret med en chip, der udover at rapportere blækbeholdning meddeler printerdriveren, at en original patron er isat. Afhængig af fabrikat meddeler chippen, når patronen er ved at være tom eller er tom. På Epson-printere (3880 og P800) gives der advarsel, når patronen er ved at være tom men stadig har blæk tilbage. Det er et signal til, at man anskaffer en ny patron. Man kan sagtens printe videre. Patronen udskiftes, når printningen går i stå midt i et billede. Efter hurtigt patronskift printes automatisk videre. På det færdige billede kan det ikke ses, at en patron har været skiftet. Hos Canon markerer chippen kun, at en patron skal skiftes. Man kan desværre ikke stoppe midt i et print og skifte patron som hos Epson. Prisen på pigmentblæk pr. ml. er som regel lavere end prisen på dyeblæk, bl.a. fordi patronerne til de større pigmentprintere ofte indeholder større mængder blæk. Patronerne til klubbens Epson Stylus Pro 3880 indeholder således 80 ml til en pris af ca. 4,80 kr/ml, der er mindre end halvdelen af prisen på dyeblæk.

3 Forbrug af blæk (pigment) Hvor meget blæk skal man så regne med at bruge, og hvad koster det at printe et billede i A3-størrelsen? Red River - en amerikansk producent af godt printerpapir - har udregnet blækforbrug og dermed priser for at printe 100 stk A3 print på en Epson SureColor P800 printer. De 100 stk A3 print med en ca. 1 cm kant brugte ialt 2,4 80 ml printpatroner. Det svarer med dagens pris på originalt blæk til ca. 9,50 kr/a3 print på P800 og ca. 14,80 kr/a3 på P600. Ikke originalt blæk Canon, Epson og de andre store printerleverandører prøver at beskytte deres marked (og profit) ved at fortælle kunderne, at de skal holde sig fra det langt billigere trediepartsblæk: garantien kan bortfalde, printeren kan ødelægges, printerhovedet kan påføres uoprettelig forstoppelse, holdbarheden af print er ikke så lang, etc. De tre europæiske leverandører af uoriginalt blæk, vi kender til, har løsninger mht. at omgå chipkontrolfunktionen i blækpatronerne. easy-inks Løser chipproblematikken på Epson Stylus Pro 3880 ved at flytte chippen fra en original patron til den uoriginale, der indeholder en auto reset chip. Vi har i samarbejde med fotoklubben KFAK testet blækket fra easy-inks op imod originalt blæk på en Epson Stylus Pro 3880 og ladet et testprint være udsat for direkte sollys over en 4 måneders periode. Vi ser ingen forskel på det originale blæk og blækket fra Easy-inks og har ikke grund til at tro, at det uoriginale blæk er ringere end det originale - til gengæld er prisen ca. 15% af prisen på det originale blæk. Firmaet markedsfører ikke patroner og blæk til Epson SureColor P600 og P800. Farbenwerk Patroner leveres med en auto reset chip, der nulstiller tællerne, som angiver hvor meget blæk, der er tilbage i patronerne. Murratt Marrut har en løsning meget lig Farbenwerks løsning. Vi har endnu ikke kunnet teste løsningerne fra Farbenwerk og Marrut og kan derfor i øjeblikket ikke stå inde for brugen af deres patroner og blæk, men vi har ikke grund til at tro, at disse firmaers løsninger ikke fungerer. Vi har ingen informationer vedrørende uoriginalt blæk til Canon-printere.

4 Valg af printer At skabe et billede starter selvfølgelig altid med en perfekt og velredigeret optagelse, inden man går i gang med at printe; men hvad er så bedst? dye- eller pigmentblækprintere. Den ene er billigere, men koster mere i blæk end den anden. Alt andet lige bør man nok gøre, som de professionelle fotografer, der vælger en af de større printere med pigmentblæk. Det er naturligvis et spørgsmål om økonomi samt antallet og størrelsen af de print, man vil kunne printe. Papir til fotobrug Papirets karakteristik og terminologi Der er grundlæggende 3 typer papir til fotoprintere - photo papir, mat papir og canvas. Disse 3 typer har hver sin opbygning og er karakteriseret af følgende egenskaber. Vægt Papirvægt og tykkelse. Papirvægt er angivet i gram pr. kvadratmeter (GSM) og papirtykkelsen i mil eller mm. Der er ingen sammenhæng mellem papirets vægt og dets tykkelse. GSM influerer ikke på printkvaliteten, men højere GSM betyder tykkere fotopapir, som kan være nyttigt. OBA og Paper Brightness Optical Brightening Agents (OBA) er fluorescerende kemiske forbindelser, der bruges til at øge papirhvidheden og lysstyrke (to forskellige ting - hvidhed versus intensitet). Papir er i den naturlige tilstand uden tilsætningsstoffer mere off-white, cremefarvede eller varme. Tilsætningsstofferne får betragteren til at opfatte en lysere hvid, ved at de reflekter blåt lys fra papiret. Dette afhænger naturligvis af lysforholdene. OBA'er opnår dette ved at absorbere usynligt ultraviolet lys og derefter frigive denne energi over tid som synligt blåagtigt lys. Lyst hvidt papir er til dyb sort og dynamisk effekt. Brugen af OBA'er er imidlertid meget kontroversiel, da disse forbindelser brydes ned over tid, hvilket får papiret til at vende tilbage til dets oprindelige white-point. Naturligt papir har en varm farvetone og er uden OBA. Det lyse hvide papir vil indeholde noget OBA. Bemærk, at brugen af OBA ikke er begrænset til Photo papir alene, selv visse bomuldspapirer har OBA. Papir white-point Farven hvid har mange nuancer fra ren snehvid til æggeskal, cremet, offwhite osv. Ligesom vi kalibrerer vores skærme til et bestemt white-point, findes papir også i en bred vifte af nuancer af hvid. Valg af et varmere eller køligere papir afhænger helt af motivet. Til portrætter og de fleste farvelandskaber undgår man ofte meget lyst papir. Til neutrale B&W-billeder fungerer lyst hvidt papir godt.

5 DMax Maksimal densitet - DMax - refererer til den dybeste tone af sort, et papir er i stand til at gengive, og er en af de vigtigste overvejelser ved valg af papirtype. Fotopapir har altid en højere DMax-værdi (> 2) end et mat papir (normalt ca. 1,7), simpelthen fordi mat papir er mere absorberende, og blækket spredes lettere, hvorved tætheden sænkes via en proces, der er kendt som dot gain. Colour gamut Color gamut er den række af farver, en monitor eller printer/blæk/papir-kombination kan gengive. En printers eller et papirs evne til at gengive de forskellige farver er mindre end det antal farver, der kan ses på en monitor. Gamut påvirkes af printeren, papiret, blækket, det farverum, der arbejdes i, samt iccprofilen for papiret og rendering intend. Cast Coated papir Cast Coated papir bruges oftest i producenternes budgetpapir. Det kan ofte virke lidt mørkere og mere kedeligt end det mikroporøse alternativ. Da der ikke er nogen barrierebelægning på papiret, synker blækket dybere ind i produktet og vil hurtigere falme. Cast-coated papir er hurtigt tørt, men hvis der anvendes pigmentblæk (især sort), kan det forårsage en vis afsmitning til naboområder på printet. Cast Coating papir har begrænsede arkivegenskaber. Mikro- og nanoporøst papir Mikro- og nanoporøst papir anvendes hovedsageligt i high-end-papir fra de forskellige fabrikanters avancerede sortiment. I fuldstændig kontrast til det tidligere beskrevne Cast Coated papir sættes blækket i nanostørrelse-porer i kemikaliet, så det tørrer øjeblikkeligt. Arkivpotentialet er meget højt. Papir med dette lag foretrækkes af de fleste fotografer. Overfladestruktur Der findes et utal af overfladestrukturer - fra meget blankt papir (glossy) til de meget grove og strukturerede matte papirer. Dit motiv og din præference bestemmer den bedste papirstruktur. Testprint på forskellige slags papirer kan klarlægge, hvad der fungerer bedst for dig. Fine art printing Fine art print er en terminologi, der refererer til fotografier, der bliver printet på papir af meget høj kvalitet. Betegnelsen dækker over forskellige kvalitetskriterier, der er efterspurgte af mange fotografer. Forskellen mellem Fine art papir og Photo papir ligger i opbygningen af papiret. Naturlige fibre - bomuld eller alphacellulose - skal være inkluderede i Fine art papir. Papiret bliver ikke bleget med klorin, hvilket sikrer en neutral ph-værdi, og at fotografiet kan bevares i lang tid.

6 Papirtyper I handlen med egnet papir til fotobrug er der gode og mindre gode papirer. Generelt kan man ikke sige, at det og det mærke er mindre godt, men som hovedregel skal man holde sig fra de billigste papirer. Der er stor forskel i det endelige printresultat med et billigt og et dyrt stykke papir. Under nogle papirtyper er navnet skrevet på et eller flere stykker af de papirer, vi betragter som gode papirer. Det er ikke for at fremhæve et bestemt fabrikat, men udelukkende fordi vi opfatter papirerne som gode papirer, der, hvis de udnyttes optimalt, giver basis for et godt print. Der er naturligvis mange andre gode papirer end de nævnte, men vi har blot ikke prøvet at printe på dem - endnu. Forvirring omkring begreberne Der er stor forvirring som følge af den inkonsekvente terminologi, som papirproducenterne bruger til at beskrive overfladebehandlingen og fremtoningen af deres papirer. Fælles terminologi omfatter dog matt og glossy, men når vi møder begreber som semi-gloss, satin, pearl, lustre eller luster, så opstår usikkerheden. Hvad er det, og hvordan ser det ud? Photo paper - der alle printes med Photo black-blæk Glossy Glossy er en udbredt og meget anvendt finish, der forekommer i forskellige grader af glossy fra normal til højglans. Genskinnet fra det kemiske overtræk hjælper med at skelne mellem de mindste detaljer af fotoet, men sideeffekten i form af blænding giver af og til en vis udfordring i betragtningen. Samtidig er papiret meget modtageligt for fingeraftryk. Luster-, Satin- og Perl-papir er betegnelsen på meget ens lignende papirtyper fra forskellige fabrikanter. Finish ligger lige i midten mellem den glossy og matte finish. De har et vist niveau af gloss, men langt fra den finish vi benævner glossy. Luster Luster-papir har en meget høj farvemætning, der skyldes en maksimal blækdækning og et højt D-Max. Papiret er udviklet med henblik på at skabe et ensartet udseende med levende farver og skarpe detaljer samt fantastiske sort/ hvid-print med fyldige mørke nuancer og bløde toner. Papiret har en kort tørretid og vandafvisende egenskaber. Dette glatte satin-fotopapir (Canons beskrivelse af luster-papir) minder om det traditionelle fotopapir, der bruges i et mørkekammer. Papiroverfladen og følelsen af papiret kaldes af nogle fabrikanter for Satin eller Semi Gloss. Gode Luster-papirer: Hahnemühle Photo Luster, 260 ell. 290 gram.

7 Satin Nogle fabrikanter benævner denne overfladetype som Luster/Lustre, mens andre fabrikanter i deres sortiment kalder den for semi-gloss". Der er således ikke enighed om betegnelsen hvilket unægtelig gør det lidt besværligt for os fotografer. Den bedste beskrivelse vil nok være en nedtonet glossy finish. Pearl Pearl tilbydes af de mere professionelle producenter, og det repræsenterer en type satin-finish med en struktureret overflade og med et meget svagt perlemorsagtigt skær. Den normale satin eller semi-gloss er lidt flad, mens Pearl har en delikat tekstur, der gør, at udskriften føles mere speciel. Baryta Fiberbaseret Baryta-papir har en glat reflekterende belægning, der indeholder et lag af bariumsulfat. Disse ofte relativt tykke papirer har en svag kemisk duft. Baryta er papiret, der udmærker sig ved rige sorte nuancer, bred gamut, stor kontrast, skarphed og glatte tonale overgange. Perfekt til B/W-print. Gode Baryta-papirer: Ilford Gallerie Prestige, Gold Fibre Silk, 310 gram. Metallic Metallic-papir har det navn, fordi det næsten ser ud til, at der var printet på en metallisk, let perlemorsagtig overflade. Overfladen er blank, og farverne ser ud til at være mere intense end på et normalt print. Den metalliske overflade kan give det lidt extra vibrerende pop til et billede - virkningen er nogenlunde som forskellen på almindelig lak og metallak på en bil. Det kan være en spændende overflade, men man skal passe på ikke at overgøre det. Mat papir Mat papir som cotton (bomuld) eller alpha-cellulose baseret papir skal printes med matte black blæk. Afhængig af fabrikat kaldes overfladen Matt eller Matte. Papiret har ingen glans. Papiret vælges ofte til B&W-billeder, da en glossy finish kan mindske billedets troværdighed. Cotton Cotton- (bomulds) papir er noget af papirjunglens dyreste. Bemærk, at det forældede udtryk 'rag'-papir ofte bruges, det kaldes bomuldsrag eller foto-rag og det refererer til de rene bomuldspapirer. I ældre tid brugte man ofte klude (rag) som materiale til fremstilling af papir. Alpha-cellulose Alfa-cellulosepapir er billigere end 100% bomuldspapir, det føles mindre robust. Levetiden er omtrent den samme. Udtrykket alpha-cellulose bruges til at skelne dette papir fra rene bomuldsfiberpapirer, som også indeholder alfa-cellulose men i en meget lav koncentration.

8 Gode matte papirer: Hahnemühle William Turner, 190 ell. 310 gram, grov lidt ru struktur. Grafisk Handel Fine Art Hejmdal Textured, 300 gram, grov struktur Grafisk Handel Fine Art Radiant Freia, 265 gram, glat struktur Canvas Canvas omfatter flere typer papir fra det helt fine til det meget grove i strukturen. Canvas, der virker og ser ud som et lærred, er en kombination af polyester og bomuld. Siden antikken har lærred været tæt forbundet med kunst. Et godt valg til mere abstrakte, subtile billeder med maleriske følelser eller reproduktioner. Nogle typer canvas skal printes med Photo black- og andre med Matte black-blæk. Protective Spray Protective spray bruges hovedsagelig på mat papir og canvas. Sprayen er farveløs mat og lægger sig i et meget tyndt lag, der ikke ændrer papirets struktur. Protective Spray fikserer farverne og giver en ekstra beskyttelse mod blegning fra UV-påvirkning og giver printet en større modstandsstyrke mod fedtfingre og ridser. Hvilket papir skal jeg vælge? Generelt anbefaler alle erfarne fotografer, at man skal begrænse sig til to eller max. tre forskellige papirtyper. Lær disse papirer at kende, inden du forsøger dig med andre typer papir. Prøver på forskellige papirer, som prøvevifter af papir fra de forskellige fabrikanter, kan ofte købes hos enkelte forretninger/websteder. Forsøg evt. med prøvepakninger, der kan købes hos nogle leverandører. Men lyt til de erfarne, begræns antallet af papirer, du printer på. Hvordan får jeg det bedst mulige print? Kalibrering af skærm og printer Når du har redigeret et billede på din skærm og brugt megen tid og energi på at få det til at se rigtigt ud, vil du naturligvis gerne kunne printe billedet, så det bliver helt magen til det redigerede billede på skærmen. Kan du så uden videre regne med at resultatet bliver som forventet - en nøjagtig gengivelse af skærmbilledet? Svaret er umiddelbart nej, da skærm og printer skal være kalibrerede, for at dette kan opnås. Har du ikke kalibreret skærm og printer, så få det gjort - det er ret enkelt. Skærmen skal kalibreres, så den viser de rigtige farver, når du redigerer, og kombinationen printer/papir skal kalibreres, så printet viser de rigtige farver. Skærm og printer/papir kalibreres nemt med klubbens ColorMunki-kalibrator.

9 ICC-profiler Kamera, skærm og printer gengiver farver på forskellige måder. Ved Color Management af det samlede system af enheder (kamera, skærm, printer mm.) udlignes disse forskelle, så farver virker ensartede og kan styres gennem alle arbejdsgange i forløbet fra kamera > skærm > printer og til det endelige print. Til at styre dette forløb benyttes ICC-profiler. En ICC-profil til en printer indeholder oplysninger, som giver printeren mulighed for at opnå en nøjagtig farvegengivelse på et bestemt type papir. Bruger du papirfabrikantens anbefalede ICC-profil for din printer til det papir, du har valgt, vil billedkvaliteten af printet være af en rigtig god standard. Den allerbedste standard med en god ICC-profil får du, hvis du selv kalibrerer printer/papir med klubbens ColorMunki. Nedenfor kan du finde links til papirproducenternes standard ICC-profiler. (Printerprofiler fra papirfabrikanterne hentes gratis på deres hjemmesider.) Hahnemühle Hahnemühle leverer som en af de få papirproducenter ICC-profiler, der er af meget høj kvalitet. Du kan finde ICC-profiler til både din Epson-, Canon- og HP- printer her. Mange af Hahnemühles papirtyper er Fine Art, og hvis du har mulighed for det, så anbefaler vi, du laver din egen ICC-profil, hvis du ønsker at presse det yderste ud af din printer og dit papir. Det resulterer i mindre forskel mellem skærm og printer, samt print i højeste kvalitet. Epson Når du installerer din Epson-printer, får du i forbindelse med installation af driveren mange af Epsons standard ICC-profiler med. Søger du Epson ICC-profiler, så download herfra. For Epson Stylus Pro 3880, se under afsnittet ICC-profiler på denne side: For Epson SureColor P600; For Epson SureColor P800: Epsons standardprofiler er kendt for at være meget begrænsede i deres farverum, så ved at lave dine egne ICC-profiler til Epson-papir er du i stand til få mere ud af din printer og papir.

10 Canson Canson er en af de store spillere inden for Fine Art print. De tilbyder også gode standard ICC-profiler. Du kan downloade dem her: Ilford ICC-profiler til alle Ilfords Prestige og Standard papirtyper kan hentes her: Grafisk Handel Grafisk Handel har ikke profiler til deres eget papir-brand, der er fremstillet af Hahnemühle. Til disse rigtig gode papirer må du finde en tilsvarende Hahnemühle ICC-profil eller fremstille den med klubbens ColorMunki-kalibrator. Nogle større danske forhandlere af fotopapir: Goecker forhandler følgende papirer: Canon, Epson, Hahnemühle og PermaJet Grafisk Handel forhandler følgende papirer: Canon, Canson, Efi, Epson, Grafisk Handel papir, Hahnemühle, HP, Ilford, og Tecco. Iversen Company forhandler følende papirer: Bonjet, Canson, Mediajet, Moab og Sihl Masterclass Der skal også henvises til de utallige webbutikker både her og i udlandet. De tilbyder alle typer af papir, ofte til fornuftige priser. Jo større antal jo bedre pris, et godt grundlag for at samkøbe med en eller flere klubmedlemmer.

Sådan printer du optimalt

Sådan printer du optimalt Sådan printer du optimalt Tips & tricks til professionel ark & rulle inkjet print Af Per Buchmann Inkjet print er enkelt, sikkert og prisattraktivt Med Canon og Epson foto inkjet printere, printer du billeder

Læs mere

Indhold. Velkommen - og tak fordi du overvejer at bruge mig som din fotograf! Digitale filer...1. Fotopapir Tekstiltryk... 9

Indhold. Velkommen - og tak fordi du overvejer at bruge mig som din fotograf! Digitale filer...1. Fotopapir Tekstiltryk... 9 Indhold Digitale filer..............................1 Fotopapir............................... 3 Tekstiltryk............................... 9 CanvasSTYLE Classic.................... 11 CanvasSTYLE Exclusive.................13

Læs mere

Farvestyring og Print

Farvestyring og Print Farvestyring og Print Tips & Tricks til korrekte farver i redigering og print Martin Dahl Ovesen Agenda Lidt om Farverum / Colorspaces generelt Farveprofiler Kameraer og colorspaces Monitorer og kalibrering

Læs mere

Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010

Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010 Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010 Følgende metode for transformering af farvefotos til sort/hvid for udskrift med Adobe Photoshop er udviklet på baggrund af de metoder,

Læs mere

CBS Marketing INFORMERER

CBS Marketing INFORMERER CBS Marketing INFORMERER CBS marketing introducerer en helt ny 22. juni 2006 serie af meget spændende storformatprintere! Ultimativ kvalitet - 12 farver MBK BK C PC M PM Y GY PGY R B G ipf5000 og ipf9000

Læs mere

Valg af fortrykte formularer og brevpapir. Valg af for-hullet papir

Valg af fortrykte formularer og brevpapir. Valg af for-hullet papir Printerens og dens optioners udskriftskvalitet og indføringsstabilitet afhænger af den type og størrelse udskriftsmateriale, du bruger. Dette afsnit indeholder en vejledning i valg af udskriftsmateriale.

Læs mere

Vejledning til farvekvalitet

Vejledning til farvekvalitet Side 1 af 6 Vejledning til farvekvalitet Vejledningen til farvekvalitet beskriver, hvordan printeren kan bruges til at justere og tilpasse farveoutput. Menuen Kvalitet Menupunkt Udskriftstilstand Farve

Læs mere

Lys sort, lys lys sort, fotosort, mat sort, cyan, lys cyan, gul, klar magenta, klar lys magenta, orange, grøn, violet 4

Lys sort, lys lys sort, fotosort, mat sort, cyan, lys cyan, gul, klar magenta, klar lys magenta, orange, grøn, violet 4 SPECIFIKATIONER SureColor SC-P6000 SureColor SC-P7000/V SureColor SC-P8000 SureColor SC-P9000/V Teknologi Blækteknologi UltraChrome HD UltraChrome HDX UltraChrome HD UltraChrome HDX Udskrivningsmetode

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 004 KAMERA TIL PRINT

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 004 KAMERA TIL PRINT FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2012 24. MARTS 2012 MODUL 004 KAMERA TIL PRINT Til kurset bør du medbringe følgende: Bærbar PC, Kortlæser, USB-Kabel Kamera og Printer samt 2-3 fotos Der vil være

Læs mere

PRISER DIGITALE FILER, FOTOPRODUKTER & VÆGMOTIVER

PRISER DIGITALE FILER, FOTOPRODUKTER & VÆGMOTIVER PRISER DIGITALE FILER, FOTOPRODUKTER & VÆGMOTIVER Indhold D I G I T A L E F I L E R 3 F O T O P A P I R 4 L Æ R R E D E R 5 A R T B O A R D 6 A L U D I B O N D 7 G L A S 8 Å B N I N G S T I D E R 9 Sidst

Læs mere

Afprøvning af tre typer Canson papir. Første sæt prøver. Peter Vilhelm Nielsen, De tre typer er:

Afprøvning af tre typer Canson papir. Første sæt prøver. Peter Vilhelm Nielsen,  De tre typer er: Afprøvning af tre typer Canson papir Peter Vilhelm Nielsen, www.petervnielsen.dk De tre typer er: Grain Satin, Hot pressed, 300 g/m 2 Grain Fine, Cold Pressed, 300 g/m 2 Rough, 640 g/m 2 De tests jeg har

Læs mere

Jesper Stub Johnsen. Ikke alle billeder tåler dagens lys! Jesper Stub Johnsen, 2005

Jesper Stub Johnsen. Ikke alle billeder tåler dagens lys! Jesper Stub Johnsen, 2005 Jesper Stub Johnsen Ikke alle billeder tåler dagens lys! Jesper Stub Johnsen, 2005 DINE FAMILIE- OG FERIEBILLEDER FOREVIGT? Velkommen og præsentation Lidt fotohistorie og hvad der kan gå galt Fotografier

Læs mere

Valg af fortrykte formularer og brevpapir

Valg af fortrykte formularer og brevpapir Printerens og dens optioners udskriftskvalitet og indføringsstabilitet afhænger af den type og størrelse udskriftsmedie, du anvender. Dette afsnit indeholder en vejledning i valg af udskriftsmedie. Oplysninger

Læs mere

SureColor SC-P800 OPLEV DET NYE SORT

SureColor SC-P800 OPLEV DET NYE SORT SureColor SC-P800 OPLEV DET NYE SORT TEKNISKE OPLYSNINGER ALSIDIGE MEDIEUDSKRIFTER SureColor SC-P800 er den første A2-printer nogensinde med en rullepapirenhed (ekstraudstyr). Den kan udskrive på en lang

Læs mere

Vejledning til udskriftskvalitet

Vejledning til udskriftskvalitet Side 1 af 10 Vejledning til udskriftskvalitet Mange problemer med udskriftskvaliteten kan løses ved at udskifte et forbrugsstof eller vedligeholdelseselement, der snart skal udskiftes. Kontroller, om der

Læs mere

Artikel nr. 3. AGI 419 juli 2005

Artikel nr. 3. AGI 419 juli 2005 Artikel nr. 3 AGI 419 juli 2005 Black in business Separation med gcr giver mindre farveforbrug og mindre farvestik tekst Kay Werner Schmidt kw@kaywerner.dk Traditionel reproduktion til arkoffset er kromatisk.

Læs mere

Epson Expression Home. Ultrakompakte inkjetprintere til hjemmebrug.

Epson Expression Home. Ultrakompakte inkjetprintere til hjemmebrug. Expression Home Epson Expression Home Ultrakompakte inkjetprintere til hjemmebrug. Expression Home Epsons mindste inkjetprintere nogensinde er designet til at passe ind i ethvert hjem. Den nye Epson Claria

Læs mere

Triangle Colorscale. Created for design CMYK GUIDE. Intuitiv, præcis og praktisk

Triangle Colorscale. Created for design CMYK GUIDE. Intuitiv, præcis og praktisk Created for design CMYK GUIDE Intuitiv, præcis og praktisk »Det er hurtigt at finde en farve i CMYK GUIDE. Og den farve du vælger, bliver præcis i tryk!« INTUITIV Hurtigt værktøj til designeren CMYK GUIDE

Læs mere

Bevare hvidhedsgraden i hvidt tøj og farveintensiteten i farvede og printede varer.

Bevare hvidhedsgraden i hvidt tøj og farveintensiteten i farvede og printede varer. INDHOLD 1. Formålet med vask 2. Vejledning for varer med min. 50% polyester 3. Vejledning for varer med min. 50% bomuld 4. Stof med besætning i kontrastfarve 1 1. Formålet med vask Fjerne snavs og pletter.

Læs mere

FOLDERE POSTKORT T-SHIRT M. TRYK PLAKATER FOLDERE T-SHIRT M. TRYK ROLL-UP FLYERS PLAKATER KLISTERMÆRKER

FOLDERE POSTKORT T-SHIRT M. TRYK PLAKATER FOLDERE T-SHIRT M. TRYK ROLL-UP FLYERS PLAKATER KLISTERMÆRKER Forsendelse Vi kan sende ordre enten med Postdanmark eller med RoadRunner. ÅRHUS BEDSTE PRINT- OG KOPICENTER Roadrunner afregner vi med: 0-10 kg 150,- 10-20 kg 250,- Generelle printråd og oplysninger Vi

Læs mere

Fremstilling af print på den lette måde

Fremstilling af print på den lette måde Fremstilling af print på den lette måde Af Max Jens Jensen 2004 Fremstilling af print int på den lette måde Indledning Når man er gør det selv inden for elektronik er de to største problemer som regel

Læs mere

Drift og Vedligehold. Hvidlakeret ventilationsfittings. Indholdsfortegnelse

Drift og Vedligehold. Hvidlakeret ventilationsfittings. Indholdsfortegnelse Drift og Vedligehold Hvidlakeret ventilationsfittings Denne drift- og vedligeholdelsesmanual gælder for JRV's Hvidlakeret ventilationsfittings. Den indeholder vigtige informationer om brug, vedligeholdelse

Læs mere

Cembrit Facadesystem

Cembrit Facadesystem Cembrit Facadesystem 1 Coloured by the way you think 2 Udvid din designpalette Farve, nuance og overflade er tre stærke visuelle virkemidler på en arkitekt og designers palette. Med Cembrits facadeplader

Læs mere

Af Thomas Holm/Pixl Aps email@pixl.dk

Af Thomas Holm/Pixl Aps email@pixl.dk Af Thomas Holm/Pixl Aps email@pixl.dk Page: 1 Adobe og ICC profiler Traditionen tro er der sket en del fornyelse omkring den måde Adobe Photoshop 6.0 håndterer farver på. Det kan ikke komme som nogen stor

Læs mere

- i praksis. tema: Korrekt farvestyring er alfa og omega for korrekt print af billeder. Men blot man tænker sig om, behøver det ikke være kompliceret.

- i praksis. tema: Korrekt farvestyring er alfa og omega for korrekt print af billeder. Men blot man tænker sig om, behøver det ikke være kompliceret. 26 digital foto & print digital foto & print 27 tema: farvestyring Hvis du vil undgå, at dine printede farvebilleder ser anderledes ud, end de gør på din skærm, er der ingen vej udenom. Du skal arbejde

Læs mere

Triangle Colorscale. Created for design CMYK GUIDE. .. Hurtıgtogpræcıst. desıgnværktøj

Triangle Colorscale. Created for design CMYK GUIDE. .. Hurtıgtogpræcıst. desıgnværktøj CMYK GUIDE.. Hurtıgtogpræcıst. desıgnværktøj Hurtigt værktøj til designeren Triangle Colorscale CMYK GUIDE er til dig, der hurtigt vil kunne finde en farve. Og til dig, hvor det tekniske skal være i orden

Læs mere

Mono lasertoner Canon EP-22 tonerpatron - 2.500 sider Canon EP-52 sort toner - 10.000 sider. Canon EP-S Lasertoner

Mono lasertoner Canon EP-22 tonerpatron - 2.500 sider Canon EP-52 sort toner - 10.000 sider. Canon EP-S Lasertoner Side 1 Mono lasertoner CANEP-22 Canon EP-22 tonerpatron - 2.500 sider CANEP-32 Canon EP-32 sort toner - 5.000 sider CANEP-52 Canon EP-52 sort toner - 10.000 sider CANEP-A Canon EP-A Lasertoner CANEP-E

Læs mere

lave alt tegnearbejdet og få resultaterne indenfor få minutter ikke dage.

lave alt tegnearbejdet og få resultaterne indenfor få minutter ikke dage. Teknisk datablad Tekstil Hjælpemidler Easy ART Beskrivelse: er et kraftfuld redskab til alle serigrafer, begynder som erfaren burger. Nu kan du fremstille fotorealistiske farveseparationer af ethvert design

Læs mere

HVAD ER VIGTIGT MINIMAL REFLEKTION FORBEDRET GENNEMSIGTIGHED NEMT AT RENGØRE OG ER LIGE SÅ RIDSEFAST SOM ALM. GLAS

HVAD ER VIGTIGT MINIMAL REFLEKTION FORBEDRET GENNEMSIGTIGHED NEMT AT RENGØRE OG ER LIGE SÅ RIDSEFAST SOM ALM. GLAS BILLEDINDRAMNING HVAD ER VIGTIGT MINIMAL REFLEKTION Artglass reducerer uønskede skygger og reflektioner til under 1%. Det er 8 gange mindre end almindelig glas. FORBEDRET GENNEMSIGTIGHED Artglass øger

Læs mere

Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012

Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012 Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012 Jeg er efterhånden blevet spurgt en del gange om tips til malerarbejde, så nu tog jeg mig sammen og lavede denne billedguide af en tanklakering. Det kunne

Læs mere

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat 6 6 tips der sikrer dig optimalt resultat Nemt og enkelt, gennem kundetilpassede produkter styrker Print2People virksomheder i at give håndgribelige indtryk. Bestil markedsføringsmateriale online www.print2people.dk

Læs mere

R4C443Setup Guide Rev. C. Proof Sign-off: K.Gazan CRE Tsukada N.Nomoto R.Thomson. 3/15/01 Pass 0. Dansk MSEUL0475

R4C443Setup Guide Rev. C. Proof Sign-off: K.Gazan CRE Tsukada N.Nomoto R.Thomson. 3/15/01 Pass 0. Dansk MSEUL0475 Proof Sign-off: K.Gazan CRE Tsukada R Dansk MSEUL0475 L Proof Sign-off: K.Gazan CRE Tsukada Kontrol af pakkens indhold papirstøtte cd-rom med printersoftwaren og referenceguide daglig brug opstilling pakke

Læs mere

Størrelsen på printede billeder

Størrelsen på printede billeder Størrelsen på printede billeder Udskriftsstørrelse i forhold til antal pixels og dpi 72 dpi 100 dpi 200 dpi 300 dpi 600 dpi 9 13 cm 255 369 354 512 709 1024 1063 1535 2126 3071 10 15 cm 284 425 394 591

Læs mere

Træbeskyttelse med lang holdbarhed

Træbeskyttelse med lang holdbarhed Træbeskyttelse med lang holdbarhed ÅR Unik varmereflekterende træbeskyttelse med køleeffekt, der reflekterer solens varme og skadelige infrarøde (IR) stråler Se alt om COOLINGPAINT på coolingpaint.dk SOLENS

Læs mere

Hemmeligheden bag god maling!

Hemmeligheden bag god maling! Hemmeligheden bag god maling! Der findes mange forskellige typer og kvaliteter af maling på markedet. Ligeledes er der mange meninger om, hvad der adskiller god kvalitets-maling fra de billige malinger.

Læs mere

INGREDIENSER NATURLIGE PA R A B E N P P D U D E N

INGREDIENSER NATURLIGE PA R A B E N P P D U D E N & UDEN A M MONIAK P e r m a n e n t fa r v e c r e m e u d e n a m m o n i a k NATURLIGE INGREDIENSER PA R A B E N P P D U D E N be BLACK be RED be BROWN be BLOND At være GREEN : Det er en ansvarlig og

Læs mere

INNOVER, OPRET, UDSKRIV

INNOVER, OPRET, UDSKRIV SureColor SC-T3200, SC-T5200, SC-T7200 24", 36" og 44" produktionsprintere INNOVER, OPRET, UDSKRIV CAD-tegninger Reprografier POS-bannere FREMSTILLET TIL PRINT T e k n o l o g i DESIGNET TIL DIT NÆSTE

Læs mere

Printet defineres I Eagle, og eksporteres med følgende Layers Valgt:

Printet defineres I Eagle, og eksporteres med følgende Layers Valgt: Printfremstilling. Beskrivelse af metode til fremstilling af enkeltside print. Printet defineres I Eagle, og eksporteres med følgende Layers Valgt: Hvis du arbejder med et Tru hole, hvor undersidens kobber

Læs mere

Fiksering af printet træder normalt i kraft ved varmetilførsel på C.

Fiksering af printet træder normalt i kraft ved varmetilførsel på C. Teknisk datablad Tekstil CHT vandbaserede PrintPerfekt Blanc PrintPerfekt Blanc 450 Karakteristika: Klar til tryk. Produktet er en varmthærdende hvid pasta på en vandholdig base og giver et brilliant,

Læs mere

Bitdybde i digitale billeder

Bitdybde i digitale billeder Bits og bytes hænger uomtvisteligt sammen. Bytes bruges om den størrelse en given fil (software) kan have, mens bit er informationsdybde. Forholdet mellem dem er: bits * 8 = bytes bytes / 8 = bits Dette

Læs mere

Velkommen til - - Hvorfor RAW fil format & - Capture One. RAW WorkFlow. Per Buchmann

Velkommen til - - Hvorfor RAW fil format & - Capture One. RAW WorkFlow. Per Buchmann Velkommen til - - Hvorfor RAW fil format & - Capture One RAW WorkFlow Per Buchmann En lille markedsundersøgelse! Hvem fotograferer i JPG format? Hvem fotograferer i RAW format? Hvem anvender PC? Hvem optimerer

Læs mere

Fotoringens guide til undervandsfoto

Fotoringens guide til undervandsfoto Fotoringens guide til undervandsfoto Digitalkameraet stormer frem og er ved også at gøre undervandskamera til hvermandseje. Med et digital undervandskamera i hånden har du pludselig en hel verden af muligheder

Læs mere

JAMES HARDIE. HardiePlank brædder. HardiePanel plader - HardieLinea

JAMES HARDIE. HardiePlank brædder. HardiePanel plader - HardieLinea HardiePlank brædder HardiePanel plader - HardieLinea Fibercement - kort fortalt Hvad er fibercement? Fibercement er den tekniske betegnelse for det byggemateriale, der anvendes til Cembrits tag- og facadeprodukter,

Læs mere

Identifikation af fotografiske teknikker. Grylle Carstensen, Bevaringsafdelingen, Det Kongelige Bibliotek

Identifikation af fotografiske teknikker. Grylle Carstensen, Bevaringsafdelingen, Det Kongelige Bibliotek Grylle Carstensen, Bevaringsafdelingen, Det Kongelige Bibliotek Bevaringsafdelingen står for bevaringen af alle genstande på Det Kongelige Bibliotek Billedsamlingen tæller over 17 millioner billeder Hvad

Læs mere

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam 1 8 1 9 3 2 230 215 200 185 170 ionic + - 5 4 6 7 pro 230 steam ionic titanium 2 DANSK Glattejern i pro 230 steam Glattejernet i pro 230 steam fra BaByliss er et dampglattejern med meget høj temperatur

Læs mere

Printere i EcoTank-serien SIG FARVEL TIL PATRONER - INDEHOLDER BLÆK TIL 2 ÅR 1

Printere i EcoTank-serien SIG FARVEL TIL PATRONER - INDEHOLDER BLÆK TIL 2 ÅR 1 Printere i EcoTank-serien SIG FARVEL TIL PATRONER - INDEHOLDER BLÆK TIL 2 ÅR 1 SIG FARVEL TIL PATRONER Epson genopfyldelige EcoTank-printere leverer fantastisk kvalitet, problemfri udskrivning til ultralav

Læs mere

FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 1

FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 1 FOTOGRUPPEN: Noget om RAW Side 1 Du har sikkert hørt det igen og igen. Du skal lære at skyde i RAW. Men ved du, hvorfor det er så vigtigt? Og hvad det egentlig betyder for dine billeder? Lad os finde ud

Læs mere

AFFINAGE. INFINITI Teknisk vejledning Opdateret 7. marts 2013 Tidligere udgaver er ikke længere gældende

AFFINAGE. INFINITI Teknisk vejledning Opdateret 7. marts 2013 Tidligere udgaver er ikke længere gældende AFFINAGE INFINITI Teknisk vejledning www.salonsupport.dk - 36 16 16 09 Affinage Infiniti - Side 1/7 BRUGSANVISNING Infiniti regular serie, ultra lavt ammoniak indhold. Mere end 90% naturbaserede ingredienser,

Læs mere

Triangle Colorscale. Triangle Colorscale

Triangle Colorscale. Triangle Colorscale Projektet består af fem produkter i to grupper: 1. CMYK GUIDE Matte 2. CMYK GUIDE Gloss 3. CMYK GUIDE Uncoated 4. CMYK GUIDE Highline matte 5. CMYK XTRA Highline matte Kay Werner Schmidt Et kapitel i bogen

Læs mere

Vejledning til udskriftskvalitet

Vejledning til udskriftskvalitet Side 1 af 7 Vejledning til udskriftskvalitet Mange problemer med udskriftskvaliteten kan løses ved at udskifte et forbrugsstof eller vedligeholdelseselement, der snart skal udskiftes. Kontroller, om der

Læs mere

for at adskille sig fra mængden. Her er højt til loftet og langt til begrænsninger, små og ikke mindst skæve opgaver.

for at adskille sig fra mængden. Her er højt til loftet og langt til begrænsninger, små og ikke mindst skæve opgaver. HØJT TIL LOFTET OG LANGT TIL BEGRÆNSNIGER Sign1 arbejder for det meste selvstændigt, men har tætte samarbejdspartnere, når opgaverne kræver det. Vi er 3M certificerede. Vi har til mål at skabe og udvikle

Læs mere

Grafik & billedbehandling

Grafik & billedbehandling # 3 Grafik & billedbehandling #Billedbehandling af modeller Opgave I denne opgave har jeg redigeret hudtoner, tilføjet skarphed, kontrast og mere tegning i de mørke toner, samt lavet en fritlægning. Selvom

Læs mere

Grafisk Tekniker Digitalprint

Grafisk Tekniker Digitalprint Grafisk Tekniker Digitalprint Print på Flatbed Versa UV LEF-12 med CMYK-farver, hvid dækfarve og lak Print på Flatbed UV LEF-12 På en Flatbed-printer har man mulighed for at printe på mange forskellige

Læs mere

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT LÅGER Regelmæssig rengøring Anvend en blød klud opvredet i lunkent vand, der gerne må være tilsat et almindelig rengøringsmiddel

Læs mere

Artikel nr. 1. AGI 417 maj 2005

Artikel nr. 1. AGI 417 maj 2005 Artikel nr. 1 AGI 417 maj 2005 C20 M13 Y14 Neutral grå og Half&half C30 M20 Y22 Sådan kombinerer du en neutral grå farve i cmyk så du undgår farvestik. tekst Kay Werner Schmidt kw@kaywerner.dk C40 M27

Læs mere

Grafik & Billede. Opgaven. Arbejdsproces

Grafik & Billede. Opgaven. Arbejdsproces Svendeprøveportfolio Grafik & Billede Grafik og billede på t-shirt Grafik & Billede 1 Grafik & Billede Selvvalgt opgave Opgaven Beskrivelse Der skal laves et billede af en sanger som hedder Natasja. Billedet

Læs mere

Be a Star. Hvorfor gemme glitrende udstråling til den røde løber?

Be a Star. Hvorfor gemme glitrende udstråling til den røde løber? Sebastian Professional Selective Brands Nøglegårdsvej 10 DK-3540 Lynge tlf 702 70 702 Be a Star Hvorfor gemme glitrende udstråling til den røde løber? Den nye Laminates Cellophanes fra Sebastian Professional

Læs mere

Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat

Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat låger Malede og finérede Almindelig rengøring foretages med en ren klud eller vaskeskind og lunkent vand. Til mere dybdegående

Læs mere

Vinduesfilm-industriens. industriens historie.. og hvorledes vinduesfilm er produceret

Vinduesfilm-industriens. industriens historie.. og hvorledes vinduesfilm er produceret Vinduesfilm-industriens industriens historie. og hvorledes vinduesfilm er produceret Udviklingen i solfilm produceret siden 1930 erne vindues film produceret siden 1960 erne. Første produkter til at mindske

Læs mere

Grafisk design Udskydning

Grafisk design Udskydning Grafisk design Udskydning Grafisk design Udskydning og tekniske detaljer vedr. fremstillingen af»grafisk design«bogblokkens format: 25 x 25 cm. Indbundet i sort lærred med bogkassette Generelt 5 + 5 farver

Læs mere

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1 DesignPro I Side 1 Installer DesignPro DesignPro 5 DesignPro fra Avery, er fint layoutprogram, der har nogle store fordele frem for Publisher og Draw. Det er på Dansk, og så er det gratis. Programmet er

Læs mere

Grafik & Billedbehandling

Grafik & Billedbehandling Før Efter 2 af 8 Produkt Dette er en fiktiv opgave hvor målet er at harmonisere 4 vidt forskellige billeder. Dette går bl.a. ud på at justere hudtoner, highlights, cleanups, fritlægning mm. i Photoshop.

Læs mere

Indhold. Adresse. Kontakt

Indhold. Adresse. Kontakt Image studio / August 2006 Shade///light leverer kompromisløs kvalitet og service indenfor professionel farve- og storformatprint, billedebehandling, reproduktion, efterbehandling og prepress. Shade///light

Læs mere

Bitdybde i digitale billeder

Bitdybde i digitale billeder Næsten alt efterfølgende er fra: FotoStart.dk, som er en dansk Fotoportal for entusiaster! (Tilpasset/editeret af undertegnede) Bits og bytes hænger sammen. Bytes bruges om den størrelse en given fil (software)

Læs mere

Den største fejl kvinder begår, når de lægger makeup - og hvordan du undgår den

Den største fejl kvinder begår, når de lægger makeup - og hvordan du undgår den Den største fejl kvinder begår, når de lægger makeup - og hvordan du undgår den Det handler om ta-daaaa valg af den forkerte farve eller type foundation. Der er som udgangspunkt 3 helt store issues, når

Læs mere

Prestige Connex. En gang hvid, altid hvid. Whiteboards Flipover Mobil whiteboard Magnetiske opslagstavler. noboeurope.com

Prestige Connex. En gang hvid, altid hvid. Whiteboards Flipover Mobil whiteboard Magnetiske opslagstavler. noboeurope.com En gang hvid, altid hvid noboeurope.com Prestige Connex Whiteboards Flipover Mobil whiteboard Magnetiske opslagstavler Kontakt din forhandler for at få nærmere oplysninger om hele Nobo-tavleserien. Hovedegenskaber

Læs mere

Larsen&væggene. Millionaire Vægpaneler er den nye trendy måde, at dekorere dine vægge på! Klar på 5 minutter

Larsen&væggene. Millionaire Vægpaneler er den nye trendy måde, at dekorere dine vægge på! Klar på 5 minutter Larsen&væggene Millionaire Vægpaneler er den nye trendy måde, at dekorere dine vægge på! Klar på 5 minutter 499109 Millionaire Wall 4 plader, Zebrano Mål: 67x67x0,8 cm 499106 Millionaire Wall 4 plader,

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated (SMC) 105mm f/2,8 er produceret i årene mellem 1971 og 1976. 105mm eren tilhører en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver, som gang på gang bliver rost meget

Læs mere

Alt-i-Én-fotoprintere

Alt-i-Én-fotoprintere Alt-i-Én-fotoprintere Nyt liv i farvebillederne you can www.canon.dk/pixma Introduktion af den nye serie PIXMA-printere: Store fremskridt inden for printerdesign og -betjening. Og takket være den velkendte

Læs mere

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN af UFFE CHRISTOFFERSEN 2014 PORTRÆTTET og FARVEN Maleriet byder konstant på nye udfordringer. Den seneste opgave har været et portræt af tidligere regionrådsformand Vibeke

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2 Hvis dokumentet SOFbyg skin1 er fulgt, har vi nu en kajak beklædt med stof og imprægneret med epoxy, slebet og klar til forstærkningen med

Læs mere

ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt

ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt Malerier af kunstner Michael Lønfeldt Her i kataloget viser jeg fotos med et udvalg af de seneste malerier jeg har lavet. Med lidt tekst om

Læs mere

Denne farvekvalitetsvejledning beskriver, hvordan printeren kan bruges til at justere og tilpasse farveoutput.

Denne farvekvalitetsvejledning beskriver, hvordan printeren kan bruges til at justere og tilpasse farveoutput. Side 1 af 6 Farvekvalitet Denne farvekvalitetsvejledning beskriver, hvordan printeren kan bruges til at justere og tilpasse farveoutput. Menuen Kvalitet Udskriftstilstand Farve Kun sort Farvekorrektion

Læs mere

Hvorfor er det nødvendigt at have standarder for sidekapacitet?

Hvorfor er det nødvendigt at have standarder for sidekapacitet? Indledning Hvorfor er det nødvendigt at have standarder for sidekapacitet? Sidekapaciteten angiver det anslåede antal sider, der kan udskrives med en bestemt tonerpatron. Tidligere har producenterne af

Læs mere

GONIOMETER PGX+ STRENOMETER INFORMATION BESKRIVELSE

GONIOMETER PGX+ STRENOMETER INFORMATION BESKRIVELSE STRENOMETER INFORMATION GONIOMETER PGX+ BESKRIVELSE Måling af kontaktvinklen er en velkendt metode til at se hvordan en væske og en overflade påvirker hinanden. Fænomenet kontaktvinkel er fx medvirkende

Læs mere

Farvetyper. Om farver. Udskrivning. Brug af farve. Papirhåndtering. Vedligeholdelse. Fejlfinding. Administration. Stikordsregister

Farvetyper. Om farver. Udskrivning. Brug af farve. Papirhåndtering. Vedligeholdelse. Fejlfinding. Administration. Stikordsregister Printeren gør det muligt at kommunikere i farver. Farver tiltrækker opmærksomhed og forøger værdien af det udskrevne materiale eller de udskrevne oplysninger. r øger læsbarheden, og farveudskrifter læses

Læs mere

Skilteteknik Brug af grafikprogrammer til print

Skilteteknik Brug af grafikprogrammer til print Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Skilteteknik Brug af grafikprogrammer til print Undervisningsministeriet. Januar 2011. 46662 Materialet er udviklet for Efteruddannelses-udvalget for

Læs mere

Cembrit planker & Cembrit paneler

Cembrit planker & Cembrit paneler Cembrit planker & Cembrit paneler 15 ÅRS CEMBRIT GARANTI Fibercement - et stærkt byggemateriale Et godt mix af egenskaber Cembrit fibercement er et enestående byggemateriale, der er ideelt til alle former

Læs mere

Brugsanvisning. Det du IKKE skal:

Brugsanvisning. Det du IKKE skal: Brugsanvisning Tillykke Tillykke med dit EcoEgg TM /vaskeæg. Med din anskaffelse er du med til at reducere mængden af kemikalier der forurener kloden. Samtidig gør du noget godt for din families hud, sparer

Læs mere

Billedfremkaldelse hos fotohandleren

Billedfremkaldelse hos fotohandleren Billedfremkaldelse hos fotohandleren Jeg bruger Foto.com, de er de billigste, har godt papir, godt kalibreret udstyr (god farve gengivelse), dårlig hjemmeside og lang leveringstid. Der findes mange andre

Læs mere

Med venlig hilsen Anna Hassing-Kjær Brand Manager

Med venlig hilsen Anna Hassing-Kjær Brand Manager ww Pressemeddelelse efterårslook 2010 Inspiration Dennis Knudsen har til efterårslooket fra INK by Dennis Knudsen fundet inspiration i udtrykkene Naturlig skønhed og Power. Det nye look sammenfatter tendensen,

Læs mere

fade LITHOS System datablad 2017/1 made from natural materials in Scandinavia

fade LITHOS System datablad 2017/1 made from natural materials in Scandinavia fade System datablad LITHOS 07/ made from natural materials in Scandinavia Indhold. Fade kustikpudssystem. System navn. nvendelsesområde 4. Materialer & produkter 5. Egenskaber 6. Egnede bæreværk 7. Montage

Læs mere

Din guide til lædermøbler

Din guide til lædermøbler Din guide til lædermøbler Vælg læder efter livsstil Lædermøbler er fantastiske. Betrukket med et af naturens egne materialer indtager de rummet med deres naturlige glød. Forelskelsen sker hurtigt og umiddelbar,

Læs mere

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE.

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. Grafik & billedbehandling Grafik & billedbehandling Opgaven Adidas har lanceret en farveopdatering af deres støvleklassiker Copa Mundial. Støvlen,

Læs mere

RER IATO D A R EL N PA

RER IATO D A R EL N PA PANELRADIATORER 132502871 2547543453 85340028 Talmæssig styrke Purmo er idag Europas førende aktør på radiatormarkedet, fordi vi tror og focuserer på hårde facts. Det kræver 100% engagement at kunne klare

Læs mere

Digitale printmedier Premium

Digitale printmedier Premium 3M Envision Premium series Non pvc LX480mC & SV480mC 3M Envision Premium series Non pvc LX480mC & SV480mC PVC-fri printbar folie optimal til alle påføringer i 2D og 3D på køretøjer, både og til væggrafik.

Læs mere

Alt-i-Én-fotoprintere til hjemmet

Alt-i-Én-fotoprintere til hjemmet Alt-i-Én-fotoprintere til hjemmet Gør farverne levende you can www.canon.dk/pixma Kreativ Fremstil fotoprint, lykønskningskort, kalendere og meget andet i professionel kvalitet CREATIVE PARK PREMIUM er

Læs mere

mobil, praktisk, billig

mobil, praktisk, billig mobil, praktisk, billig Sådan fungerer det: til individuelle hytter, som følger det testede Igloo Veranda koncept. Igloerne og overdækningen flyttes. for ca. 2 x 5 enkelthytter og deres respektive løbegårde

Læs mere

Grafik & Billede. Evalueringsportfolio for Hovedforløb 3. Grafik og billede på t-shirt. Grafik & Billede

Grafik & Billede. Evalueringsportfolio for Hovedforløb 3. Grafik og billede på t-shirt. Grafik & Billede Grafik & Billede Evalueringsportfolio for Hovedforløb 3 Grafik & Billede Grafik og billede på t-shirt Grafik & Billede 1 Grafik & Billede Opgaven Selvvalgt opgave Billedbehandling Der skal laves et billede

Læs mere

Værdi kr 25,- LADY. Minerals. Kalkmaling. God smag fortjener det bedste

Værdi kr 25,- LADY. Minerals. Kalkmaling. God smag fortjener det bedste Værdi kr 25,- LADY Minerals Kalkmaling God smag fortjener det bedste NYHED HENTET IND FRA NATUREN FOR AT SKABE RUM MED SMUKKE, KALKEDE VÆGGE OG ET UNIKT FARVEUDTRYK FORSIDE VÆG: LADY 1623 MARRAKESH DENNE

Læs mere

En nem UV-lyskasse med LED s.

En nem UV-lyskasse med LED s. En nem UV-lyskasse med LED s. Max Jens Jensen - OZ7AFF En nem UV lyskasse med LED. Max Jens Jensen, OZ7AFF Jeg har gennem en del år været en stor tilhænger af printfremstilling efter strygejernsmetoden

Læs mere

Flex Ultra solceller. Ren og uafhængig strøm på din vej!

Flex Ultra solceller. Ren og uafhængig strøm på din vej! Flex Ultra solceller Ren og uafhængig strøm på din vej! X-Sol Danmark Siden 2010 har X-Sol Danmark produceret og leveret fleksible solceller til opladning af batterier, altså off-grid løsninger. Vi har

Læs mere

Digital SurePress L-6034VW mærkatpresse ENSARTET FARVE ENESTÅENDE FINISH

Digital SurePress L-6034VW mærkatpresse ENSARTET FARVE ENESTÅENDE FINISH Digital SurePress L-6034VW mærkatpresse ENSARTET FARVE ENESTÅENDE FINISH SKAB NYE FORRETNINGSMULIGHEDER Den digitale SurePress L-6034-inkjetmærkatpresse gør mindre kvalitetsudskriftsjob lettere og mere

Læs mere

ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt

ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt Malerier af kunstner Michael Lønfeldt Her i kataloget viser jeg fotos med et udvalg af de seneste malerier jeg har lavet. Med lidt tekst om

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

FARVEPRINT. Dansk Orienterings-Forbund. Værd at vide... FARVEPRINT, OFFSETTRYK - og banepåtryk SILKEBORG NORDSKOV. WOC 2006 model event relay

FARVEPRINT. Dansk Orienterings-Forbund. Værd at vide... FARVEPRINT, OFFSETTRYK - og banepåtryk SILKEBORG NORDSKOV. WOC 2006 model event relay Værd at vide... FARVEPRINT FARVEPRINT, OFFSETTRYK - og banepåtryk SILKEBORG NORDSKOV Scale 1:10.000 Contour interval 5 metres WOC 2006 model event relay WOC mapping team: Coordinator: Flemming Nørgaard

Læs mere

06 River Washed 06 Natursæbe/Natursæbe hvid 07 Lak 07 Reklamation

06 River Washed 06 Natursæbe/Natursæbe hvid 07 Lak 07 Reklamation PLEJEVEJLEDNING 02 PLEJEVEJLEDNING INDHOLDSFORTEGNELSE 03 Om træbordplader 04 Rengøring 04 Overfladebehandling 05 Olie og polering 06 River Washed 06 Natursæbe/Natursæbe hvid 07 Lak 07 Reklamation Har

Læs mere

- sådan undgår du fejl i din tryksag

- sådan undgår du fejl i din tryksag 1Software Det er ikke alle programmer, der er født til at blive anvendt som et trykgrafisk værktøj. F.eks. Microsoft Office pakken, tekstbehandlingsprogrammer, regneark og præsentations-programmer. Disse

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

Canon PIXMA TS5050 Blækprinter

Canon PIXMA TS5050 Blækprinter Canon PIXMA TS5050 Blækprinter Description Canon PIXMA TS5050 - Multifunction printer - color - ink-jet - 216 x 297 mm (original) - A4/Legal (media) - up to 12.6 ipm (printing) - 100 sheets - USB 2.0,

Læs mere