Fra Côte d'azur til Lubéron: Apt (3)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fra Côte d'azur til Lubéron: Apt (3)"

Transkript

1 Efterår 2014: Sydfrankrig Fra Côte d'azur til Lubéron: Apt (3) Vi tager videre til området Lubéron i Provence. Det der er en skovklædt højderyg på godt 60 km længde og med den højeste top på godt 1100 m. Vi vil slå os ned i byen Apt, hvor der ligger et par campingpladser. Den, der hedder "Le Lubéron", forekommer os mest tiltalende. Det er en ACSI-plads. Herfra vil vi udforske denne del af Provence, som vi ikke kender så godt endnu. Lubéron-bjergkæden og afblomstrede lavendelmarker. Mandag, 15. september 2014 Overskyet, men lunt. Vi er ikke de eneste, der tager af sted idag. Vi stiler mod campingpladsen Le Lubéron, der ligger tæt på byen Apt - dog desværre et stykke stejlt opad, ikke specielt velegnet til eventuelle cykelture. Selve campingpladsen virker hyggeligt, om end lidt mørkt, idet i en slags egeskov med pladserne i små terrasser. Der er ikke alt for meget at vælge imellem, meget er optaget, så vi beslutter os for nr. 16, hvor der er lidt himmelåbning, som ifølge mit lille kompas skulle pege mod syd. Og alt imens vi har travlt med at installere os begynder det at dryppe med tiltagende hastighed for at ende som en ordentlig skylle, ledsaget af rumlende tordenvejr. Jeg når lige at sætte solsejlet op, men inden de sidste pløkker er slået i er min bagside temmelig gennemblødt. Så sidder vi indenfor, og det har jo også sin charme, mens regnen tromler på taget. Ret beset er det jo længe siden. Noget skal der nu alligevel ske, derfor starter vi bilen og kører ned til byen (hvor der er gået forstoppelse i rundkørslen) til Intermarché. Aftensmaden bliver for første gang i lang tid både lavet og spist inden døre. Nu sidder vi ved computerne. Man kab købe WiFi over nettet, og Gert har købt 10 timers internetadgang. Fra receptionsområdet er der ½ times gratis net hver dag. Det udnytter jeg så med min lille Surface, som jeg også skriver dagbog på. Nu er klokken 20.53, det regner stadigvæk men skulle iflg. vejrudsigten blive bedre igen i morgen. Og dermed: God nat! Vores plads i egeskoven. Læg mærke til det hvide tørrestativ til højre. Det er vores. Her på campingpladsen må man - af sikkerhedsmæssige grunde, hedder det - ikke trække tørresnor mellem træerne. Men da campister jo har brug for en sådan kan man låne et sammenklappeligt stativ. Det gør vi så. En medcampist gjorde os opmærksom på det, og straks efter ser vi også opslag herom flere steder, bl.a. ved sanitæren, som vi bor tæt på.

2 Tirsdag, 16. september 2014 Nu vi er kommet lidt væk fra Côte d Azur er den meget sydlandske stemning blevet afløst af noget, der minder mere om mellemeuropæiske breddegrader. Det skyldes nok til dels, at campingpladsen ligger i en egeskov, og i sagens natur er her lidt mørkt. Det er også ok, når solen brænder, og skygge er en konkurrenceparameter her sydpå. Her i efteråret er det imidlertid knapt så vigtigt, og derfor er de mest solåbne pladser også de mest eftertragtede. Og noget, vi ikke har oplevet andre steder: man må ikke trække tøjsnor mellem træerne - af sikkerhedsmæssige grunde, hedder det. Til gengæld kan man låne et tørrestativ; der står en hel bunke af dem i nærheden af receptionen. Det gør vi så, i lighed med andre campister. Nogen af dem har dog deres eget tørrestativ med hjemmefra, har vi set. Da jeg her i morges skulle hen til sanitæren står jeg pludselig over for en mur af ventende mennesker. Et par øjeblikke er jeg helt desorienteret og så går det op for mig, at de da selvfølgelig venter på bager-bilen! Som også kommer ikke så længe efter i en lille hvid varevogn. Bagdørene bliver slået op, og vupti er det hele blevet til et mobilt boulangeri med diverse udvalg af brød. Ventekøen (som jeg har tilsluttet mig) er i mellemtiden blevet dobbelt så lang, jeg gætter på, at vi er mindst 20. Jeg køber en baguette (der kaldes flûte i DK), den er stadig lun og lækker til morgenmad. Vores dagsprogram står i dag på besøg af okkerområdet Colorado de Provence ved Rustril, 8 km herfra. Her går der 3 stier af forskellig længde vi tager den på 5,5 km = stipulerede 3 timer gennem et skov- og klippeområde med spektakulært stejle og nærmest selvlysende, fra skrigende orange til hvidgule klippeformationer. Det bliver en fantastisk spændende og flot tur, som er anstrengelserne værd; vejen stiger og falder og er meget knoldet til tider, bedst egnet til vandrestøvler (som jeg selvfølgelig IKKE havde taget på). Det er bare SÅ fascinerende, og fotoapparatet kan næsten ikke følge med. Farverne changerer fra hvidlig til nærmest rødglødende. Her er da også tale om et okker-udvindingsområde, og man kan se demonstrationer af, hvordan man gør, i nærheden. Undervejs finder vi et frokoststed mellem nærmest hvide klipper, og da vi er tilbage til udgangspunktet er der så sandelig gået de 3 timer.

3 Der er så meget at fotografere, fordi der hele tiden er et motiv til og et til og et til. Selv planterne i deres høstfarver leger med på dette farveorgie. Vejrudsigten for de næste dage er ikke helt så opløftende som det, vi har oplevet de sidste par uger. Nå, det må vi tage med i købet. Indtil videre har jeg kun haft brug for tøj af den lette slags, så næsten to tredjedele af mit medbragte outfit befinder sig stadigvæk ubrugt i skabet. Onsdag, 17. september 2014 Barometeret peger nedad. Vi tager den med ro her til formiddag, og først efter frokosten kommer der liv i kludene. Det bliver en stram vandretur op til den lille bitte by Saillon på 1 times tid. Den ligger i forlængelse af en stor og ret malerisk klippeformation med rester af en borg og selve byen, der kravler op ad for foden af klippen. Hele ensemblet er tydeligt synligt her fra campingpladsen og frister til et besøg. Det er campingmutter, der anbefalede turen, da vi checkede ind. Det bliver en rigtig god tur, der går opad og opad, så vi kommer til at blive ret svedte i det noget lumre vejr. Mine bukser klæber til lårene. Solen ved ikke rigtig, hvad den vil, men temperaturen er som sædvanligt heldigvis i det lune hjørne. Nået derop og fået adgang til klipperuinen ad bagvejen nyder vi den bjergtagende udsigt hele vejen rundt sammen med en gruppe (skoleklasse) teenage-piger og drenge, der i øvrigt ikke er synderligt interesseret i det spektakulære panorama. Déjà-vu. På vandretur op til den lille by Saillon. Det er en rigtig dejlig tur. Landskabet domineres af vinmarker og Lubéron-bjergene i baggrunden.

4 Den lille bjergflække Saillon ligger yderst idyllisk klinet op ad skråningen med små gadestrøg; især torvet med et baroklignende-springvand og fire småplaskende fontæner, skyggefulde træer og huse, overgroet af vin, sørger for en sydlandsk stemning, som om tiden har stået stille. Springvandet, som plasker om kap med regnen. Buerne tilhører vaskehuset. Skyggen har vi imidlertid ikke brug for, men desværre er solen definitivt forsvundet bag nogle truende regnskyer, der viser muskler ude i horisonten. Uheldigvis kommer vinden fra samme retning, og rigtigt nok begynder det også snart at dryppe. Vi søger fluks tilflugt under det gamle vaskehus hvælvede buer og fortsætter vores runde, da det ikke bliver til mere, må dog igen søge ly under et udhæng, fordi regnen starter på ny. Vi har søgt ly i det gamle vaskehus. Nu er regnen imidlertid holdt op, så folk begynder igen at befolke det lille torv med springvandet. I øvrigt er her også andre turister ud over os, og skoleklassen møder vi også igen på vej ned, da regnen er holdt op og vi er på vej hjem. Nederst: Skoleklassen, da vi møder den første gang oppe på borgruinen. De minder meget om en dansk skoleklasse både i påklædning og adfærd, der mest koncentrerer sig om mobilen og hinanden.

5 Og et blik tilbage over skulderen: Saillon med klippetoppen og resterne af en borgruin. Den lille by skutter sig nedenfor. Parabolerne ligner hvide perler på husenes tage. Klokken er sørme blevet kvart i 5, da vi er hjemme ved campingvognen. Her overvejer jeg tøvende, om jeg skal tage mig en tur i campingpladsens fine swimmingpool i stedet for under bruseren, men da det igen er begyndt at smådryppe vælger jeg sidstnævnte. Det bliver Gerts tur efter mig. Vi bor vi ikke langt fra den charmerende sanitærbygning i Provence-stil, så det er lige at smutte frem og tilbage, hvilket jo så afgjort har sine fordele. Og ved samme lejlighed bliver det også lidt klatvask, inden dagen rinder ud. Torsdag, 18. september 2014 Fin tur over land ad grønt markerede småveje med smukke udsigter til klipper og Lubéron bjergenes skovklædte højdedrag. Vi besøger en Enclos des Borris for enden af en laaaang knoldet grusvej, derefter bliver det Bonnieux, der kravler op ad en skråning og har nogle fantastisk store cedertræer oppe på toppen, hvor vi spiser vores madpakke. En "borri" - et hus af sten, kunstfærdigt stablet oven på hinanden uden form for mørtel eller andet bindemiddel. Stedet her ligger langt fra alfarvej ude på landet. Vi finder det pga. et signatur på vores Michelin-kort. Her undersøger Gert borri'ets indvolde. Th.: Den malerisk på en bjergskråning beliggende lille by Bonnieux med Lubéron bjergkæden i baggrunden.

6 Bonnieux - et par gadestrøg og et kig ud over landskabet oppe fra et parkområde. Stedet domineres at cedertræer med en særegen karakteristisk værkstform. De er meget fascinerende, også fordi træerne er meget, meget høje. Og til sidst stopper vi op i Lourmarin, hvor vi leder efter og finder den franske eksistentialistiske forfatter Albert Camus gravsted, der døde Han var kult i min ungdom. En afstikker til Intermarché en i Apt bliver det også til. Vejret bliver tiltagende bedre, og temperaturen havner til sidst helt oppe på 27 grader. I øvrigt har det regnet i nat; hvor meget er ikke rigtigt til at afgøre; når regnen tromler på campingvognens tag lyder det jo næsten altid som et halvvejs skybrud. Gerts Stetson-hat, der tilbragte (ufrivilligt) natten ude i

7 det frie på toppen af markise-stangen (hvor den egentlig skulle tørre), var dog blevet ret så våd. Til gengæld overstod mit nye camping-skab mit udekøkken regnvejret i fin form. Fredag, 19. september 2014 Vejrmæssigt begynder dagen da også med noget regn og rusk, heldigvis ved fortsat milde temperaturer. Køen ved bagerbilen skutter sig under paraplyer. Også i dag er der op til 20 mennesker. Senere klarer det op vestfra og varmen tiltager. Vi tager bilen ned til Apt der er stejle 4 km ned/op, og det frister således ikke til at cykle og går rundt i byen. Den ældre bykerne danner centrum, her står husene tæt og gaderne er smalle, der er små butikker, caféer og restauranter og et par kirker, den ene med en smuk 2-etagers romansk krypt. Ellers forsøger byen ikke at gøre sig lækker for turister. Den virker autentisk, men ikke særligt velhavende. Der klatrer nogen moderne højhuse op ad skråningerne. De pynter ikke og virker næsten østtysk. Stemningsbilder fra Apts "bagside" Her er i øvrigt MYG. Gert jagter dem med mygge-ketcheren, men sådan nogen små bæster er jo snedige og finder ind ved den mindste sprække. Så alle de åbne vinduer + døren er hermetisk lukket med myggenet.

8 Der mørkner allerede ved 8-tiden, hvor vi dog stadig sidder ude efter endt aftensmad. En dejlig, lun aften med skyfri himmel og ingen vind. Lørdag, 20. september 2014 Altså, denne nat slår alle rekorder hvad søvnforstyrrelse angår. Et helt forfærdeligt tordenvejr, ledsaget af spandevis af regn pr. centimeter, udfolder sig direkte oven over vores hoveder. Det lyner, tordner og brager, så jorden ryster, og to gange bliver tordenskraldet så voldsomt, at hjertet glemmer at slå et øjeblik. Vi tænder lyset og får os en whisky, mens regnen hamrer øredøvende på campingvognens tag. Terrænet, der skråner en smule, forvandles til rivende bække ned ad vejen, og noget af det skylder hen over vores fortelt-tæppe og fortsætter ind under campingvognen, medbringende mudder og smat. På et eller andet tidspunkt holder spektaklet op og vi falder i søvn og vågner omkring det tidspunkt, hvor bagerbilen tager opstilling ved sanitæren. Der er knapt så mange kunder i dag. De ligger måske stadigvæk underdrejet efter tordenvejrs-ragnarokken i nat. Jeg får mig min baguette, der smager som sædvanligt himmelsk. Hvorfor kan en dansk bager ikke lave kunststykket efter?? Vores fortelt-tæppe er badet i mudder og kræver en rensning. Det får en omgang med børste og vand og bliver så rent, så rent som det ikke har været længe. Derefter bliver det lagt til tørre hen over bilen med bagsiden opad. Her damper det stille og roligt af i solen, der er kommet frem igen, mens temperaturen kravler op på 28 dejlige grader. Tæppet får sig en omgang vask efter nattens slamlavine, der skyllede hen over det. Tordenvejret var udløber af det forfærdelige uvejr, som fx Ardèche-området ikke langt fra os var blevet hjemsøgt et par dage før, og som hærgede bl.a. en campingplads med katastrofale følger. Vi var lykkeligt uvidende herom, før jeg læste om det på DCU-forum og på en fransk netavis. Vi er dybt taknemmlige over, at vi slap med bare "lidt" torden og lynild. Gordes På et eller andet tidspunkt i eftermiddag mander vi os op til en køretur til Gordes, som GPS en fører os op til via bittesmå og stejle genveje, hvilket da næsten også forårsager en trafikprop. Byen ligger aldeles malerisk op ad en bakketop med en gammel og gigantisk borg øverst oppe og vrimler i sagens natur af turister. Et bryllup er i gang i kirken, vi var lige ved at okkupere den til brudeparrets gæster reserverede parkeringsplads for foden af borgen. Men rundt om hjørnet er der en anden plads, og hvis vi skynder os med sightseeing en, så er den først halve time gratis. Tidsplanen viser sig at holde. Efter et par souvenir-indkøb og lidt

9 stavren op og ned ad de små gader er vi færdige og har endda 10 minutter til gode. Vi forlader byen, nu ad hovedvejen, og standser lige op, for at tage et foto, hvor byens spektakulære struktur er det flotteste postkortmotiv. Gordes I Apt foretager vi vores weekend-indkøb i en stor Leclerc et supermarkedet, der er ren oplevelse. Det tager også over en hel time, før vi er ude igen, og spændende var det. Hjemme på campingpladsen er der kommet lidt mere liv. Mange af hytterne er optaget af franske storfamilier, og man hører dem palavere og grine heldigvis på afstand. Nu har natten sænket sig kulsort ned over os. Det er mildt og stille. Et eller andet sted bor der en fårekylling, der kalder sirpende ud i mørket. Søndag, 21. september 2014 De lovede 30 grader ved fuld sol holder ikke stik. Det gør nu ikke noget. Efter nøje granskning af vandrekortet (købt i Intermarché i Apt) finder Gert en passende tur, for vi vil ud og gå: 35 minutters bilkørsel herfra er der en slugt, Gorges d Oppedette, som den lille flod Calavon har dannet i årmillioners løb ved støt og rolig at have gravet sig ned i den porøse kalkstensundergrund. Hele vejen rundt om kløften fører en afmærket vandresti, der ser spændende ud på kortet. Den vil vi gå. Tv.: Den lille flække Opedette byder på mange maleriske motiver:-) Nedenfor: Bunden af slugten. Herfra går det stejlt opad Og det bliver en uforglemmelig flot oplevelse. Stien fører først gennem den lille-bitte, maleriske flække Oppedette, beliggende højt over slugten. Derfra skal vi stige ned til bunden af slugten og Calavon-floden. Den er nu nærmest en doven lille bæk med kun lidt vand, så der bare behøves et bredt skred, for at nå over den. Så går det opad igen, stejlt, ad stenede, smalle stier. En halv times tid efter kommer turens mest spektakulære parti: vi skal hen langs en bar klippevæg, der fra den modsatte side bare ligner en streg på langs af den stejle skråning. Herfra har vi så den allermest fantastiske udsigt ned mod begge ender af slugten. Man skal godt nok ikke lide af højdeskræk, skal der

10 siges med det samme. Et sted er der et par jerngelændere til at holde fast i, fordi stien svinder ind til det rene ingenting og bliver et rent klatreparti. Det er anstrengende og varmt, så sveden hagler af os. Senere har vi fundet os et frokoststed, og endnu senere igen har vi overstået det værste. Stien fører nu mere eller mindre gennem kratagtig egeskov, kun lejlighedsvis med udsigt ned til slugten. Der, hvor slugten er slut, rammer vi kørevejen og en bro, der fører os over på den anden side og tilbage til parkeringspladsen. Efter 3 ½ times mere eller mindre krævende vandring er vi således tilbage ved udgangspunktet. Kig ned i slugten. Den tynde streg oppe på "bagvæggen" er den sti, vi skal følge. Det ser værre ud, end det er, Jutta! Et sted på "stregen" er der en lille udsigtsplatform (med gelænder!), hvor man kan kigge ind mod slugtens forløb, både den ene og den anden vej. Slugten er virkelig både smal og dyb, og det er en fantastisk oplevelse at vandre langs dens kant.

11 Og så er det her, at stien forsvinder for at fortsætte på den anden side af det sti-løse stykke. Til gengæld er der et gelænderstøbt ind i klippen, som man kan holde fast i. Det er der faktisk også nødt til at være, det går nemlig stejlt ned. En lille grøn fætter (en knæler) på vejen, flere centimeter lang. Tilbage på campingpladsen udgør et forfriskende brusebad og en læskende øl afslutningen på dagens højdepunktsoplevelse og prikken over i et. Senere laver jeg mad, og vi sidder ude indtil mørket falder på. Det sker allerede lidt i kl. 20, hvor det også begynder at blive køligt. Himlen er stjerneklar. Mandag, 22. september 2014 I dag var vi ud at spise BIB-gourmand frokostmenu hos La table de Pablo i Les-Petits-Cléments nær okkerområdet. Gert fandt restauranten i Petites Bonnes Tables. Bogen har godt nok et par år på bagen, men restauranten er stadig med i udvalget. Menuen er meget deliciøs, og omgivelserne vi befinder os langt ude på landet er hyggelige og typisk franske, uprætentiøse men med stil. Solen varmer, vi sidder ude under den overdækkede terrasse. Der er to andre par ud over os, et belgisk og et tysk. St. Saturnin-les-Apts (vanskeligt navn) med Lubéron-kæden i horisonten Derefter tager vi videre til St. Saturnin les Apt. Det er en lille bitte by, middagssøvning, med en borgruin øverst oppe. Vejen derop sørger for dagens motion og byder på en smuk udsigt hele vejen rundt med Lubéron-bjergene mod syd. På hjemturen aflægger vi lige Intermarché i Apt et besøg, og da vi er tilbage på campingpladsen igen er vejret blevet overskyet og køligt. Gerts købetid af internettet er løbet ud. Lidt senere begiver vi os derfor hen til baren, hvor der er

12 en halv time gratis WiFi pr. dag. Der er dækket op til et større selskab, som vi også kan høre på afstand. De har lejet sig ind på hytterne og skal tilsyneladende holde fødselsdag. Jeg hørte dem synge Joyeux anniversaire, den franske version af "Happpy birthday...". I bar- og poolområdet med computeren på skødet for at komme på det gratis internet. Det har man en halv time til. Vi har definitivt besluttet at tage videre i morgen. Det bliver en campingplads 200 km længere nordpå, øst for Valence. Vejrudsigten siger desværre lavere temperaturer i den nærmeste tid. Øv. Vi vil have, at sommeren bliver ved!! Turen fortsætter her Tilbage til Campingrejser Måder at dekorere på er mangfoldige

Dagbog USA 18/7 9/8 2006

Dagbog USA 18/7 9/8 2006 Dagbog USA 18/7 9/8 2006 Side 1 af 77 Tirsdag 18/7 Rejsen var lang, men gik ellers godt. Helle kom og hentede os kl 7:15. Hun måtte køre i vores egen bil for her kunne bagagen præcis være i bagagerummet.

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Pilgrimmen. Kolofon. Foreningen. Foreningen af Danske Santiagopilgrimme

Pilgrimmen. Kolofon. Foreningen. Foreningen af Danske Santiagopilgrimme Kolofon Foreningen Pilgrimmen Vi går foråret i møde! Foto: Bärbel Storz Udgives af: Foreningen af Danske Santiagopilgrimme Redaktør (ansvh.) Henrik Friediger Agernvej 27 2830 Virum tlf.: 4585 0088 Mobil:

Læs mere

Ud at se - med mor og far

Ud at se - med mor og far Ud at se - med mor og far Brasilien & Argentina 1988 28.2. - 22.3.1988 Brasilien 1988. Udskrevet 23-07-08 1 (39) Indholdsfortegnelse Brasilien 1988. Udskrevet 23-07-08 2 (39) Denne rejse blev planlagt

Læs mere

Til Normandiet fra 7. april til 21. april 2013.

Til Normandiet fra 7. april til 21. april 2013. Til Normandiet fra 7. april til 21. april 2013. Vi skulle lige til et storslået bryllup for sønnen 6. april 2013 på Røj Gammelgård, en herregård, der ligger lidt udenfor Kolding, inden vi efter morgenmaden

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Nå, hjem kom vi, på 3 forsøg, og vi gik aftentur og så byen fra den ene ende til den anden, lidt spil, tegning og hygge derefter i seng. Hvem er jeg?

Nå, hjem kom vi, på 3 forsøg, og vi gik aftentur og så byen fra den ene ende til den anden, lidt spil, tegning og hygge derefter i seng. Hvem er jeg? Søndag d.28.06.09 Endelig er det søndag og sommerferien begyndt, og vi skal på lejr. Vi er særligt heldige, for vi skal til POLEN. I løbet af formiddagen bliver vi samlet, nogle kommer til Løgstør og resten

Læs mere

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Nedenfor følger fortællingen. Det indledende afsnit læses, eleverne vælger derefter på skift, når der er et valg at træffe efter et afsnit. Tallene ved valgmulighederne

Læs mere

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads Peter Durup Kidnappet Caroline og Mads Kidnappet 1. udgave. 2010 Forlaget DuuBooks Peter Durup, Solrød 2010 Omslagstegning: Peter Durup Redaktør: Hanne Svendsgaard Typografi: Garamond ISBN 978-87-992139-5-5

Læs mere

USA-tur 3. maj 10. juni 2005

USA-tur 3. maj 10. juni 2005 USA-tur 3. maj 10. juni 2005 Af Ivan Johnsen Los Angeles Så godt som alle danske countrysolister har en eller flere gange været en tur over dammen for at besøge Guds eget land, og jeg var ved at være sådan

Læs mere

Dansk Bjergklub. Nr. 4, december 2006. Norge - på eventyr i den norske granit. På lavt vand - med kajak i Vadehavet

Dansk Bjergklub. Nr. 4, december 2006. Norge - på eventyr i den norske granit. På lavt vand - med kajak i Vadehavet Dansk Bjergklub Nr. 4, december 2006 Norge - på eventyr i den norske granit På lavt vand - med kajak i Vadehavet Bornholm - på efterårstur med en legende Fædre på tur - Luna Nascente Sommerklatring - klubtur

Læs mere

VEJR OG UVEJR. Af Peter Bering

VEJR OG UVEJR. Af Peter Bering ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå VEJR OG UVEJR Af Peter Bering Dette er en pdf-fil med Vejr og uvejr. Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder.

Læs mere

- Svin... Det lyse gådyr (tjener) river det mørke (Fullerton) i siden med sin klo (fod) og et afbrudt skrig fylder baggårdskløften.

- Svin... Det lyse gådyr (tjener) river det mørke (Fullerton) i siden med sin klo (fod) og et afbrudt skrig fylder baggårdskløften. Takt 2 Mågerne Der sidder en måge højt højt over baggården. De runde øjne skiftes til at se ned i dybet. To gådyr (mennesker) står over for hinanden og basker med deres korte tynde vinger (arme). - Pikslikker.

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Cuba rejsen 2012 - Rejsedagbog nr. 2

Cuba rejsen 2012 - Rejsedagbog nr. 2 Cuba rejsen 2012 - Rejsedagbog nr. 2 Lørdag d. 3. marts 2012. Kjesten: Morgenmaden i vort Casa Particulare (B&B) var flot anrettet med friskpresset juice, lækker frugtcocktail, te/kaffe/kakao, omelet og

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

Vores Dating Filosofi

Vores Dating Filosofi Vores Dating Filosofi I The Dating Mind mener vi at tidspunktet er kommet til at tage fat i alt det, der har været svært for mange at snakke om, og i stedet vende kontakten med det modsatte køn, til noget

Læs mere

Følg Hele Verden i Skole på Facebook

Følg Hele Verden i Skole på Facebook LÆSERAKETTEN 2015 1 Følg Hele Verden i Skole på Facebook Kære elever og forældre Som familie kan I følge Hele Verden i Skole via Facebook. I år handler materialet om børn og unge i Guatemala. Læs med i

Læs mere

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse & Unge Alkohol En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse GODA Foreningen God Alkoholkultur udskrev i november 2013 en novellekonkurrence, hvor elever fra 7. - 10. klasse kunne skrive deres

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

DE FØRSTE TO KAPITLER

DE FØRSTE TO KAPITLER 1 Cecilie & Jacob Bugge DE FØRSTE TO KAPITLER de følgende sider viser de første to kapitler, som de fremstår i HELE VEJEN, den Første Bog i LANDET. Således begynder fortællingen. www.bugge.com BJERGENE

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Kobane - byen, der ikke må falde

Kobane - byen, der ikke må falde - Vi havde fanget ham på et eller andet tidspunkt alligevel, siger politichef Henrik Justesen om sexkrænkeren i den røde bil. Retssag begynder på tirsdag 1. sektion side 10-11 96 sider julestemning Jul

Læs mere

TIDENDE Nr. 4 / 2007. Nyhedsbrev fra Tangoforeningen

TIDENDE Nr. 4 / 2007. Nyhedsbrev fra Tangoforeningen TANGO TIDENDE Nr. 4 / 2007 Nyhedsbrev fra Tangoforeningen Har du noget at berette om tango, så skriv til Tango Tidende. Det kan være en artikel, en rejsebeskrivelse, nogle betragtninger, et godt billede

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Ude godt hjemme bedst

Ude godt hjemme bedst Ude godt hjemme bedst fødse 7 helt unikke hjemmefødselshistorier 1 Denne lille bog er lavet som et dejligt minde. Vi har hver især skrevet vores hjemmefødselshistorie, som vi gerne vil dele med dig...

Læs mere

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr?

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vind og vejr Naturen og naturfænomener Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vejret er et naturfænomen med mange læringsmuligheder og også

Læs mere