REGION HOVEDSTADEN. Aftale om mellemkommunal afregning for dagpleje og daginstitutioner oprettet efter Dagtilbudsloven.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REGION HOVEDSTADEN. Aftale om mellemkommunal afregning for dagpleje og daginstitutioner oprettet efter Dagtilbudsloven."

Transkript

1 Den REGION HOVEDSTADEN Aftale om mellemkommunal afregning for dagpleje og daginstitutioner oprettet efter Dagtilbudsloven. 1. Indledning Denne aftale er tiltrådt administrativt af kommunerne i Region Hovedstaden og træder i kraft den Aftalen erstatter tidligere aftaler om mellemkommunal betaling indgået mellem kommunerne i det tidligere Københavns Amt (FKKA) og erstatter ligeledes den tidligere aftale indgået mellem kommunerne i det tidligere Frederiksborg Amt. Den erstatter endvidere aftale om mellemkommunal afregning dateret Aftalen har som primært formål at forenkle en række administrative forhold, der fremgår af Dagtilbudsloven. Aftalen er derfor underordnet denne lovgivning. For alle henvisninger til: Dagtilbudsloven menes lov om dag-,fritids- og klubtilbud mv. til børn og unge nr. 748 af Bekendtgørelsen menes bekendtgørelse nr. 599 af (tilskud og betaling dagtilbud) Vejledning menes Vejledning om dagtilbud mv. nr af Al mellemkommunal afregning vedrørende fritidshjem/sfo og klubber efter dagtilbudsloven, fritidslov og folkeskolelov reguleres af den mellemkommunale betalingsaftale Skole og SFO som gælder for perioden til og er denne aftale uvedkommende. Ønsker en kommune ikke at være part i skole/sfo aftalen, må der træffes aftale om, hvordan pladserne i så fald reguleres. Jævnfør Dagtilbudslovens 28 (dagtilbud) har alle børn adgang til at blive optaget i et dagtilbud i en anden kommune end deres opholdskommune fra det tidspunkt, hvor forældrene efter opholdskommunens retningsliner har fået et tilsagn om tilskud til brug for dagtilbuddet. Dog kan kommunalbestyrelsen beslutte at lukke for ventelisten for optagelse af børn fra andre kommuner af kapacitetsmæssige årsager og under væsentlige hensyn til børn i kommunen. Alle børn har i forbindelse med flytning til en anden kommune ret til at bevare en plads i dagtilbud. Jævnfør vejledningen kapitel 12 nr. 314 andet afsnit er det institutionskommunen, der skal sikre sig, at opholdskommunen har givet tilsagn om tilskud til plads over kommunegrænsen, 1 Regulering for perioden 1.1. til Generelt regulerer vi ud fra den nye aftale. Der er et særligt problem med de børn, der skifter folkeregisteradresse på en skæv dag i en måned. Det er i praksis ikke muligt at ændre de flyttesager, som allerede er lavet, og hvor der er skrevet til forældrene. Der er derfor enighed om, at vi frem til 1. april opkræver forældrene fra førstkommende 1. i efter flytningen. Fra 1. april gælder den nye aftale fuldt ud.

2 inden der træffes afgørelse om optagelse af et barn i et af institutionskommunens dagtilbud. Hermed sikres 2 forhold: A. at forældrene er berettiget til et tilskud til frit valg B. at barnet kun har én plads. Der står i nr. 314: Det er institutionskommunen, der skal sikre sig, at opholdskommunen har givet et tilsagn om tilskud til brug for dagtilbud, inden der træffes afgørelse om optagelse af et barn i et af institutionskommunens dagtilbud. Ligesom det påhviler institutionskommunen at sikre, at barnet optages på de korrekte vilkår med den deraf følgende korrekte forældrebetaling. Det er dermed institutionskommunens ansvar at sikre, at opholdskommunen vil finansiere pladsen. Spørgsmål om finansiering af plads, når et barn fraflytter kommunen og beholder pladsen behandles i punkt Generelle bemærkninger Nærværende aftale omfatter afregning og tilskud vedrørende børn og unge i dagtilbud efter dagtilbudsloven: Dagpleje Vuggestue Børnehave Integrerede institutioner I nærværende aftale om mellemkommunal afregning anvendes begreberne institutionskommune og opholdskommune. Disse forstås som hhv. den kommune, hvor barnet benytter et dagtilbud og den kommune, hvor barnet har nuværende folkeregisteradresse. Ligeledes anvendes begreberne fraflytningskommune og tilflytningskommune. Disse fire definitioner er i henhold til Indenrigs- og Socialministeriets begrebsanvendelse. 3. Mellemkommunal refusion Der bliver faktureret for 360 dage pr. år svarende til 30 dage pr. måned (uanset konkret antal dage i den enkelte måned). Kommunerne er fra forpligtet til at fakturere og afregne betaling for pladser indenfor det regnskabsår, udgiften er forfaldet. En kommune må gerne vælge at fakturere regninger hver måned, hvis det er mest hensigtsmæssigt. Der kan ikke eftersendes ekstra opkrævning, såfremt det viser sig ved regnskabsafslutningen, at udgifterne er blevet større end det, der er budgetteret med. Udgiften til støtte til et barn med plads i en anden kommune anses som en del af normeringen, og den indgår i institutionskommunens almindelige budgetterede bruttodriftsudgift Vejledningens kapitel 13 nr Der kan ikke faktureres ekstra udgifter for støttepædagoger. Det er institutionskommunen, som vurderer typen af støtte, tildeler støtten og betaler støtten for barnet. Dog har Kommunalbestyrelsen i opholdskommunen mulighed for at beslutte at give et ekstra tilskud til enten forældrene eller institutionskommunen.

3 4. Opkrævning af forældrenes egenbetaling Opholdskommunen opkræver egenbetalingen hos forældrene, for den periode barnet har folkeregisteradresse i opholdskommunen. Forældrenes månedlige betaling bliver beregnet ud fra bruttodriftsudgiften inklusiv moms. Beregningsregler for forældrenes egenbetaling fremgår af Dagtilbudslovens vejledning nr af , kapitel 13. Ved fraflytning: Ved fraflytning opkræver fraflytningskommunen forældrenes egenbetaling til fraflytningsdatoen. Tilflytningskommunen opkræver egenbetalingen fra tilflytningsdatoen for tilflytning. Ved indmeldelse i anden kommune end opholdskommunen: Opholdskommunen opkræver forældrenes egenbetaling fra indmeldelsesdatoen. Eksempel Eksempel på udmøntning af aftalens regler for henholdsvis finansiering af kommunal andel og opkrævning af forældrebetaling Barn med én plads i kommune A og flere flytninger mellem to kommuner A og B: Bor A kommune Flytter til B Bor i B Flytter til A Bor i A Inst. plads i A Kommune Kommune kommune kommune Kommune inst. plads i A Inst. Plads i Inst. plads i Inst. Plads i Kommune B kommune B kommune A Kommune ½ 10/4 1/5 17/5 1/6 Finansieringsforhold: A kommune B kommune B kommune A kommune A kommune Finansiering af den kommunale andel og opkrævning af forældrebetaling sker som ovenfor beskrevet for de enkelte perioder. 5. Udveksling af oplysning om bruttodriftsudgift Aftalekommunerne udveksler efter budgetternes vedtagelse i oktober hurtigst muligt oplysning om størrelsen af bruttodriftsudgift pr. md. for de enkelte institutionstyper/aldersgrupper, således at opholdskommunen kan meddele forældrene den nye egenbetaling med en måneds varsel. Bruttodriftsudgiften skal altid oplyses som udgift pr. måned i 12 måneder. Det skal oplyses, om kommunen opkræver forældrebetalingen over 12 måneder eller over 11 måneder. Bruttodriftsudgiften oplyses både med og uden moms. Hvis prisen ændres i løbet af et regnskabsår, varsles det til kommunerne med minimum 3 måneder.

4 Dette kan være tilfældet ved en budgetreduktion, således at kommunens opkrævning er i overensstemmelse med lovkravet om, at der ikke opkræves mere end en given procent i egenbetaling. Det er den enkelte institutionskommune, der afgør, hvornår et barn tilhører et tilbud beregnet for en bestemt aldersgruppe jævnfør Vejledningens kapitel 10 nr. 189 og kapitel 13, nr En kommune kan f.eks. beslutte, at vuggestuetilbud er til børn fra 24 uger til 2 år og 10 md. Vedr. mad- og frokostordninger: Såfremt en opholdskommune giver tilskud til forældrebetalt eller forældrearrangeret frokost og/eller madordning, gælder Dagtilbudslovens bestemmelser for tilskud til dette. 6. Rådgivning om forældrebetalingen Pladser på tværs af kommunegrænsen kan resultere i, at forældrene får en væsentlig højere egenbetaling, da forældrene selv skal betale den totale difference af forskellen i bruttodriftsudgifterne, hvis den plads, de beholder i anden kommune, er dyrere end en tilsvarende plads i opholdskommunen. Pladsanvisningen skal ved forældrehenvendelser vedr. pladstilbud være opmærksom på, om forældrene kan komme i en situation, hvor de har plads på tværs af en kommunegrænse. Forældrene skal have besked om, at de skal henvende sig til den kommende opholdskommune for at få at vide, hvilken udgift der er forbundet med at beholde plads i en anden kommune. Hermed sikres det, at forældrene er bekendt med en evt. ekstraudgift, når de træffer valg om at beholde en plads i en anden kommune. 7. Udveksling af oplysninger om indmeldelse af barn ved frit valg Ved frit valg af dagtilbud over kommunegrænsen giver institutionskommunen skriftlig besked til barnets opholdskommune om, at barnet er blevet indmeldt i dagtilbud i institutions kommunen fra en given dato. Det er herefter opholdskommunens opgave at kontrollere, at barnet ikke optager to pladser. 8. Udveksling af oplysninger ved fraflytning fra institutionskommunen Institutionskommunen gør familien opmærksom på, at de i forbindelse med en fraflytning fra kommunen har mulighed for at blive gående i dagtilbuddet. Såfremt familien ønsker dette, vil institutionskommunen give opholdskommunen besked om, at opholdskommunen skal betale den kommunale andel for en plads. Institutionskommunen sender den nye opholdskommune oplysning om barnets indmeldelsesforhold, fraflytningsdato og den dato, hvor opholdskommunen skal starte opkrævning af egenbetalingen. 9. Udveksling af oplysninger ved tilflytning til institutionskommunen Når en familie meddeler en kommende opholdskommune, at de tilflytter kommunen, og at de ønsker en plads til deres barn, sender den kommende tilflytningskommune besked til den nuværende opholdskommune om, at forældrene har accepteret en plads til deres barn pr. xx dato, og at opholdskommunen skal betale den kommunale andel fra denne dato. Dette giver den nuværende opholdskommune mulighed for at melde barnet ud, så barnet ikke optager to pladser.

5 10. Børn, der optager to pladser, ved at være indmeldt i både fraflytning og tilflytningskommunen På baggrund af Indenrigs- og Socialministeriets vejledende udtalelse omkring betaling ved flytning til anden kommune af 18. maj 2010 er det reglerne om plads over kommunegrænsen, der skal finde anvendelse i situationer, hvor et barn flytter til en ny kommune og samtidig opretholder en plads i fraflytningskommunen. Dette indebærer, at det kommunale tilskud til daginstitutionspladsen betales af den nye opholdskommune umiddelbart fra det tidspunkt, hvor fraflytningen finder sted. Såfremt forældrene ikke har udmeldt deres barn i fraflytningskommunen, og får tildelt plads i tilflytningskommunen, opstår der en situation, hvor forældrene har plads til barnet både i fraflytnings- og tilflytningskommunen. Af Indenrigs- Socialministeriets vejledende udtalelse den 18. maj 2010 fremgår det, at såfremt forældrene ikke udmelder deres barn fra dagtilbuddet i fraflytningskommunen, vil forældrene have en dobbelt forældrebetaling i den periode, hvor de både råder over et dagtilbud i fraflytningskommunen og i tilflytningskommunen. I en situation, hvor forældrene både råder over en plads i fraflytningskommunen og i tilflytningskommunen, betaler hver af kommunerne den kommunale andel af udgiften i egen kommune. Det er derfor væsentligt, at institutionskommunen sikrer sig, at fraflytningskommunen bliver gjort opmærksom på at kontrollere, at barnet er udmeldt af et andet tilbud, i forbindelse med at der gives et nyt tilbud om plads. Tilskuddet beregnes efter reglerne i 41 og 42 i Dagtilbudsloven om tilskud til dagtilbud i anden kommune. Den nye opholdskommune kan i disse tilfælde vælge at give et ekstra tilskud til enten forældrene, institutionskommunen eller begge. Det ekstra tilskud kan benyttes til at reducere institutionskommunens udgifter, reducere forældrenes egenbetaling eller begge dele. Såfremt et barn i længere tid ikke gør brug af en plads i et dagtilbud, kan barnet udmeldes. Forældrene skal høres først jf. Vejledningens kapitel 12 nr Plejebørn indmeldt i dagtilbud Plejebørn er børn, som en anden kommune har anbragt i familiepleje i institutionskommunen. Børnene har dermed en anden kommune end opholdskommunen som betalingskommune. Plejebørn i dagtilbud behandles som børn med plads på tværs af kommunegrænsen. Betalingskommunen giver betalingstilsagn til opholdskommunen. Der opkræves ikke forældrebetaling for plejebørn. Institutionskommunen opkræver betalingskommunen for bruttodriftsudgifterne 12 Særlige dagtilbud med særligt beregnede bruttodriftsudgifter En kommune kan have etableret specialtilbud under dagtilbudsloven med særlig visitation, som har anderledes bruttodriftsudgifter end de øvrige dagtilbud. Hvis en opholdskommune ønsker at gøre brug af disse typer af tilbud, forudsættes det, at institutionskommune og opholdskommune indgår konkrete aftaler om afregning af disse.

6 13 Udmeldelse og overflytning Institutionskommunen har pligt til at orientere opholdskommunen, når et barn fra anden kommune bliver udmeldt af sit dagtilbud. Dette bør ske snarest muligt efter udmeldelsen. Fraflytningskommunen har i endvidere ansvaret for at gøre tilflytningskommunen opmærksom på, hvis forældrene fortsat har en plads i fraflytningskommunen jfr. punkt 8. Det påhviler forældrene at udmelde deres barn af dagtilbuddet i fraflytningskommunen. Udmeldelsen skal ske efter fraflytningskommunens regler. Kommunen har ikke forsyningsforpligtelse over for borgere fra andre kommuner. Et barn har kun lovkrav på at beholde sin plads i dagtilbud, når det flytter til en anden kommune. Den lovsikrede ret gælder alene for pladsen i dagtilbud jfr. Dagtilbudslovens 28 stk. 3. Den lovsikrede ret omfatter ikke venteliste til kommunens dagtilbud, dvs. barnet har ikke automatisk krav på at rykke op i efterfølgende alderssvarende dagtilbud. Familien skal i denne situation søge plads i institutionskommunen efter reglerne om plads i en anden kommune. Hvis institutionskommunen har lukket for ventelisten for børn fra andre kommuner på tidspunktet, har familien ikke ret til fortsat at skrive barnet op til en anden plads institutionskommunen, men må søge plads i deres egen nye bopælskommune eller en anden kommune, der har en åben venteliste. 14. Strejkesituationer Der skal ikke opkræves mellemkommunal refusion for strejkedage. Indenrigs- og socialministeriet udtaler d : Hvis der ikke leveres ydelser efter loven som forudsat i medfør af Dagtilbudsloven, ligger der heller ikke hjemmel i medfør af Dagtilbudsloven til at opkræve betaling for ydelsen. Velfærdsministeriet fortolker bestemmelsen, der omfatter både tilskud og egenbetaling, således at hverken opholdskommunens tilskud eller forældrenes egenbetaling kan opkræves, når institutionskommunen ikke leverer ydelsen. 15. Tilsyn med børn i dagtilbud i anden kommune Kommunerne er enige om at føre tilsyn med børn med bopæl i andre kommuner, såfremt de går i dagtilbud og private pasningsordninger beliggende i kommunen. I forhold til de private børnepassere oplyser institutionskommunen opholdskommunen om antallet af børn, den enkelte børnepasser er godkendt til. Såfremt der ved tilsynet konstateres kritisable forhold skal institutionskommunen gøre opholdskommunen opmærksom på dette. 16 Ikrafttræden: Aftalen træder i kraft den 1.januar 2017 Den er godkendt i BKF s bestyrelse for region Hovedstaden den 20. januar Aftalen omfatter:

7 Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Lyngby- Taarbæk, Rudersdal, Rødovre, Taarnby, Vallensbæk. Frederikssund og Bornholm har ikke ønsket at tilslutte sig aftalen. Kommuner, der grænser op til aftalekommunerne kan tilslutte sig aftalen ved at rette henvendelse til BKF s bestyrelse i region Hovedstaden.

8 Bilag 1 til aftalen: Beregning af forældrenes egenbetaling: A: Institutionskommunens bruttodriftsudgifter inkl. moms er dyrere end opholdskommunens Tilskudsprocent Aldersgruppe Gennemsnitlig bruttodriftsudgift for aldersgruppen kr. pr. måned Opholdskommune 75 % 0-2 årige Dagtilbud/ Institutionens navn Dagtilbudstype Dagtilbuddets aktuelle bruttodriftsudgift kr. pr. måned (1/12 af årlig bruttodriftsudgift) Udførekommune Vuggestue 0-2 årige vuggestue Tilskud fra opholdskommunen (Altid opholdskommunens tilskudsprocent) Grundtilskud Fripladstilskud * Socialpædagogisk friplads * Søskendetilskud * Eventuelt ekstra tilskud * Beregningsgrundlag (x % af den billigste Kr. pr. måned bruttodriftsudgift) 75 % af kr Samlet tilskud Forældrenes egenbetaling for dette barn Kr. pr. måned Udførekommunens aktuelle bruttodriftsudgift Opholdskommunens samlede tilskud Forældrenes egenbetaling Forældrenes egenbetaling bliver altid beregnet ud fra bruttodriftsudgift inkl. moms, men uden ejendomsudgifter *Fripladstilskud, socialpædagogisk friplads, søskendetilskud og ekstratilskud bliver beregnet på normal vis ud fra en bruttodriftsudgift på kr. pr. md. (Billigste kommunes gennemsnitlige bruttodriftsudgift for 0-2årige). Fakturering af den mellemkommunale refusion: Der tages udgangspunkt i den aktuelle plads faktiske årlige bruttodriftsudgift uden moms. Institutionskommunens faktiske bruttodriftsudgifter for en vuggestueplads pr. år uden moms er kr. (Beløbet pr. md. er lidt mindre end det beløb, der er anvendt ved beregning af forældrebetalingen). Det er ikke fratrukket 25 % i moms, da det kun er en mindre andel af de udgifter, der indgår i beregning af bruttodriftsudgift, som indeholder moms, f.eks. er der ikke moms på lønnen) Bruttodriftsudgift pr. år uden moms = kr. Bruttodriftsudgift pr. md. uden moms: kr. : 12 md. = kr. pr. md. Takst pr. dag: kr. : 360 dage = 391 kr. pr. dag

9 Beregning af forældrenes egenbetaling: B. Institutionskommunens bruttodriftsudgifter er billigere end opholdskommunens: Tilskudsprocent Aldersgruppe Gennemsnitlig bruttodriftsudgift for aldersgruppen kr. pr. måned Opholdskommune 75 % 0-2 årige Dagtilbud/ Institutionens navn Dagtilbudstype Dagtilbuddets aktuelle bruttodriftsudgift kr. pr. måned (1/12 af årlig bruttodriftsudgift) Udførekommune Vuggestue 0-2 årige vuggestue Tilskud fra opholdskommunen (altid opholdskommunens tilskudsprocent) Grundtilskud Fripladstilskud Socialpædagogisk friplads Søskendetilskud Eventuelt ekstra tilskud Beregningsgrundlag (x % af den billigste Kr. pr. måned bruttodriftsudgift) 75 % af kr Samlet tilskud Forældrenes egenbetaling for dette barn Kr. pr. måned Udførekommunens aktuelle bruttodriftsudgift Opholdskommunens samlede tilskud Forældrenes egenbetaling Forældrenes egenbetaling bliver altid beregnet ud fra bruttodriftsudgift inkl. moms men uden ejendomsudgifter. *Fripladstilskud, socialpædagogisk friplads, søskendetilskud og ekstratilskud bliver beregnet på normal vis ud fra en bruttodriftsudgift på kr. pr. md. (Billigste kommunes bruttodriftsudgift) Fakturering af den mellemkommunale refusion: Der tages udgangspunkt i den aktuelle plads faktiske årlige bruttodriftsudgift uden moms. Institutionskommunens faktiske bruttodriftsudgifter for en vuggestueplads pr. år uden moms: kr. Bruttodriftsudgift uden moms = kr. Bruttodriftsudgift pr. md. uden moms: kr. : 12 md. = kr. Takst pr. dag: kr. : 360 dage = 305,20 kr. pr. dag afrundet 305 kr. pr. dag

10 Bilag 2 oversigt mailliste over pladsanvisere i kommunerne Kontakt til pladsanvisningen i kommunerne i Region Hovedstaden Kommune Albertslund Sabah.Farhan@albertslund.dk x Allerød Ballerup Bornholm Brøndby Dragør Egedal Fredensborg Frederiksberg Frederikssund Furesø Gentofte Gladsaxe Glostrup Gribskov Halsnæs Helsingør Herlev Hillerød Hvidovre dagtilbud@allerod.dk pladsanvisning@balk.dk dagtilbud@brk.dk pladsanvisningen@brondby.dk pladsanvisning@dragoer.dk skoledagtilbud@egekom.dk pladsanvisningen@fredensborg.dk pladsanvisningen@fredensborg.dk dagtilbud@frederikssund.dk pladsanvisningen@furesoe.dk borneteam@gentofte.dk pladsanvisningen@gladsaxe.dk pladsanvisning@glostrup.dk pladsanvisningen@gribskov.dk lokr@halsnaes pladsanvisning@helsingor.dk pladsanvisningen@herlev.dk dagtilbud@hillerod.dk pladsanvisningen@hvidovre.dk Høje-Taastrup pladsanvisningen@htk.dk Hørsholm nem-born@horsholm.dk Ishøj pladsanvisningen@ishoj.dk København u873@buf.kk.dk ed84@buf.kk.dk København SFO Ac37@buf.kk.dk Lyngby-Taarbæk pladsanvisning@ltk.dk Rudersdal pladsanvisningen@rudersdal.dk Rødovre f10128@rk.dk Tårnby pladsanvisningen@taarnby.dk Vallensbæk hrh@vallensbaek.dk x Beregning af forældrenes egenbetaling: B. Institutionskommunens bruttodriftsudgifter er billigere end opholdskommunens:

11 Tilskudsprocent Aldersgruppe Gennemsnitlig bruttodriftsudgift for aldersgruppen kr. pr. måned Opholdskommune 75 % 0-2 årige Dagtilbud/ Institutionens navn Dagtilbudstype Dagtilbuddets aktuelle bruttodriftsudgift kr. pr. måned (1/12 af årlig bruttodriftsudgift) Udførekommune Vuggestue 0-2 årige vuggestue Tilskud fra opholdskommunen (altid opholdskommunens tilskudsprocent) Grundtilskud Fripladstilskud Socialpædagogisk friplads Søskendetilskud Eventuelt ekstra tilskud Beregningsgrundlag (x % af den billigste Kr. pr. måned bruttodriftsudgift) 75 % af kr Samlet tilskud Forældrenes egenbetaling for dette barn Kr. pr. måned Udførekommunens aktuelle bruttodriftsudgift Opholdskommunens samlede tilskud Forældrenes egenbetaling Forældrenes egenbetaling bliver altid beregnet ud fra bruttodriftsudgift inkl. moms men uden ejendomsudgifter. *Fripladstilskud, socialpædagogisk friplads, søskendetilskud og ekstratilskud bliver beregnet på normal vis ud fra en bruttodriftsudgift på kr. pr. md. (Billigste kommunes bruttodriftsudgift) Fakturering af den mellemkommunale refusion: Der tages udgangspunkt i den aktuelle plads faktiske årlige bruttodriftsudgift uden moms. Institutionskommunens faktiske bruttodriftsudgifter for en vuggestueplads pr. år uden moms: kr. Bruttodriftsudgift uden moms = kr. Bruttodriftsudgift pr. md. uden moms: kr. : 12 md. = kr. Takst pr. dag: kr. : 360 dage = 305,20 kr. pr. dag afrundet 305 kr. pr. dag

12 Allonge til den mellemkommunale aftale af 1. januar 2017, som kommunerne efterfølgende vil undersøge muligheden for at medtage i aftalen 2. PPR virksomhed i forhold til børn i privatinstitutioner Kommunerne er enige om, at institutionskommunens PPR er ansvarlig for at vurdere, om et barn i en institutionskommunes privatinstitution har behov for en særlig indsats/bistand/støtte. Denne PPR vurdering finansieres af den kommune, som privatinstitutionen ligger i. Der konstateres alene, at barnet har behov for en særlig indsats. Når der er konstateret et behov, sender PPR oplysningen til barnets opholdskommune, som herefter tager stilling til barnets behov for støtte efter dagtilbudsloven og betaler for støtten. Opholdskommunen indgår aftale med privatinstitutionen jfr. punkt 95 i vejledningen til dagtilbudsloven. Hvis opholdskommunen vurderer, at barnets behov ikke kan tilgodeses i privatinstitutionen, kan opholdskommunen, jfr. vejledningen til dagtilbudsloven, pålægge forældrene at flytte barnet til et andet dagtilbud, der kan opfylde barnets behov. 2 Regionsbestyrelsen vil i løbet af 2017 afklare, om allongen skal træde i kraft

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Region Hovedstaden

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Region Hovedstaden MELLEMKOMMUNALE BETALINGSAFTALER SKOLE og SFO Aftaler om betaling i forbindelse med frit valg på skoleområdet Aftalen gælder den fulde mellemkommunale afregning for elever, der har benyttet folkeskolelovens

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Region Hovedstaden

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Region Hovedstaden MELLEMKOMMUNALE BETALINGSAFTALER SKOLE og SFO Aftaler om betaling i forbindelse med frit valg på skoleområdet Aftalen gælder den fulde mellemkommunal afregning for elever, der har benyttet folkeskolelovens

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014.

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Notat vedrørende tilskud til private og kommunale Nærværende notat beskriver følgende: 1. Tilskud til private

Læs mere

Bilag 1 data vedr. udviklingen i sager og økonomi på det specialiserede voksenområde

Bilag 1 data vedr. udviklingen i sager og økonomi på det specialiserede voksenområde Bilag 1 data vedr. udviklingen i sager og økonomi på det specialiserede voksenområde Serviceudgifter til 85 (botilbudslignende), 107 og 108 Udgifterne er i løbende priser, hvorfor en svag stigning svarer

Læs mere

Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud

Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud Indholdsfortegnelse PASNINGSMULIGHEDER I HØRSHOLM...2 1. DAGTILBUD TIL BØRN FRA 0 6 ÅR...2 2. TILSKUDSORDNINGER...2 PROCEDURE VED OPSKRIVNING

Læs mere

! "#$ #! %! & %'( )*! +,,! &!% -.+! & ) &! &%!&!)! ) / & & (!/! / & - 0 1% &2% % &!! & ) % &

! #$ #! %! & %'( )*! +,,! &!% -.+! & ) &! &%!&!)! ) / & & (!/! / & - 0 1% &2% % &!! & ) % & !"$% ' "'! "$! %! %'( *! +,,!!% -.+!! %!!! (!! - 0 1% 2% %!! %!3,, 4! 5 (' 6 3 7 4! *! %+ 1 '8'9%!'9! *!!!%! %!! :!! *'( *+,!, -'.'(""! ;!,+!' 01,,2 2'!! 7 %! ' ; +!"', +'', ' 3!"' +'' '!! 7 %! ; 7 *!

Læs mere

! " "# $ %&' &*$&*&*'&(& &+&+,&+ $& -&-&-./ $&0 &&1.2&1''./"&3. &2&/'&4 "4" ($" &. 8"( 9%$. $ $&"$. (. ' $ $6 " " ' 8" 5! :&$# & &$ $.

!  # $ %&' &*$&*&*'&(& &+&+,&+ $& -&-&-./ $&0 &&1.2&1''./&3. &2&/'&4 4 ($ &. 8( 9%$. $ $&$. (. ' $ $6   ' 8 5! :&$# & &$ $. ! # %& () &*&*&*&(& &+&+,&+ & -&-&- / &0 &&1 2&1/&3 &2&/&4 4 &5! ( & &( ( &260 % 77 & ( 8( 9% & ( 6 8 5! :&# & & & - ) 77 * ; 1 ! < ) ( 4 * 0 & % ( 2=2>&2> ( 0 ( & & 1 ( 0 26 2 #? ) ( *+,, 4 &? % ( - 4

Læs mere

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden Regeringens boligudspil vil have betydning for den bolig, boligejerne i Danmark skal betale. I denne oversigt præsenteres effekterne

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 48 20 50 66 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

2. Pladser i dagtilbud i Roskilde Kommune Der kan søges om plads i dagplejen, vuggestuer, børnehaver og børnehuse.

2. Pladser i dagtilbud i Roskilde Kommune Der kan søges om plads i dagplejen, vuggestuer, børnehaver og børnehuse. Retningslinjer for tildeling af pladser til børn i dagtilbud i Roskilde Kommune Disse retningslinjer er udarbejdet i henhold til dagtilbudsloven og er gældende for den måde, der tildeles plads i kommunale

Læs mere

Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven. Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave

Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven. Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave Kalundborg kommunes retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven Dagpleje Vuggestue Integreret institution Børnehave Faglig enhed for småbørn, Algade 2D, 4281 Gørlev Mail: smaborn@kalundborg.dk

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 40 13 30 23 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 40 13 30 23 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

Sagsnr.: 17/5612 Dato: Retningslinjer Pladsanvisning

Sagsnr.: 17/5612 Dato: Retningslinjer Pladsanvisning Sagsnr.: 17/5612 Dato: 07-09-2017 Retningslinjer Pladsanvisning Den Digitale Pladsanvisning På www.aabenraa.dk (under selvbetjening) kan du via Den Digitale Pladsanvisning: Skrive dit barn op. Kontrollere

Læs mere

Sagsnr.: 17/5612 Dato: Retningslinjer Pladsanvisning

Sagsnr.: 17/5612 Dato: Retningslinjer Pladsanvisning Sagsnr.: 17/5612 Dato: 20-12-2018 Retningslinjer Pladsanvisning Den Digitale Pladsanvisning På www.aabenraa.dk (under selvbetjening) kan du via Den Digitale Pladsanvisning: Skriv dit barn op. Kontrollere

Læs mere

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler REGION HOVEDSTADEN CENTER FOR SUNDHED ENHED FOR TVÆRSEKTORIELT UDVIKLING Ledelsesoverblik Sundhedsaftaler Det somatiske område: Færdigbehandlede dage Periode januar til juni 2018 Særudgave af data omkring

Læs mere

Samarbejdsaftale for det mellemkommunale specialundervisningsområde

Samarbejdsaftale for det mellemkommunale specialundervisningsområde Samarbejdsaftale for det mellemkommunale specialundervisningsområde Anbefalet i KKR Hovedstaden den 13. juni 2008 Indledning Den nuværende aftale vedr. specialundervisning omfatter skoleåret 2008/09 og

Læs mere

REGLER FOR OPTAGELSE AF BØRN I DAGTILBUD 0-5 år I ALBERTSLUND KOMMUNE

REGLER FOR OPTAGELSE AF BØRN I DAGTILBUD 0-5 år I ALBERTSLUND KOMMUNE 1 Albertslund Kommune Børne- og Ungeforvaltningen 3. september 2012 Institutionsafdelingen GENERELT REGLER FOR OPTAGELSE AF BØRN I DAGTILBUD 0-5 år I ALBERTSLUND KOMMUNE Pasningsgaranti Ifølge Dagtilbudslovens

Læs mere

Retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven

Retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven Faglig enhed for Småbørn Retningslinjer for pladsanvisning, jf. Dagtilbudsloven Faglig enhed for småbørn 1. Pasningsgaranti Der er pasningsgaranti til alle børn i alderen 26 uger og indtil skolestart.

Læs mere

Optagelse i dagtilbud

Optagelse i dagtilbud Optagelse i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Generelle bestemmelser...2 1.1. Dagtilbud...2 1.2. Ét tilskud pr. barn...2 1.3. Pasningsgaranti...2 2. Venteliste...2 2.1. Opskrivning på venteliste...2 2.2.

Læs mere

Sorø Kommune. Retningslinier for pladsanvisning i Sorø Kommune. Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, junior- og ungdomsklubber

Sorø Kommune. Retningslinier for pladsanvisning i Sorø Kommune. Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, junior- og ungdomsklubber Sorø Kommune Retningslinier for pladsanvisning i Sorø Kommune Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, junior- og ungdomsklubber Indledning Her kan du læse om, hvordan dit barn får plads

Læs mere

Du kan ønske 3 institutioner/dagpleje indenfor hver aldersgruppe (0-2 årige og 3-5 årige), som så vidt muligt vil blive opfyldt.

Du kan ønske 3 institutioner/dagpleje indenfor hver aldersgruppe (0-2 årige og 3-5 årige), som så vidt muligt vil blive opfyldt. Opskrivning på venteliste Du kan opskrive dit barn til dagtilbud, når barnet er født. Opskrivning skal ske digitalt med NemId via Den digitale Pladsanvisning på www.fredensborg.dk. Opskrivning på venteliste

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 16-01-2019 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Faxe Kommune gældende fra 1. januar 2019. Disse retningslinjer omfatter opskrivning

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 5 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 5 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2016-17 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 5 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Økonomi- og Koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

Oversigt (indholdsfortegnelse)

Oversigt (indholdsfortegnelse) Side 1 af 14 BEK nr 1082 af 20/11/2009 Gældende Offentliggørelsesdato: 24-11-2009 Indenrigs- og Socialministeriet Senere ændringer til forskriften BEK nr 1112 af 30/11/2009 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Data om den regionale uddannelsespulje, 6 ugers jobrettet uddannelse og puljen til uddannelsesløft i kommunerne i RAR- Hovedstadens område

Data om den regionale uddannelsespulje, 6 ugers jobrettet uddannelse og puljen til uddannelsesløft i kommunerne i RAR- Hovedstadens område Baggrundsmateriale til dialog om strategier og mål for brugen af Den regionale uddannelsespulje Det regionale arbejdsmarkedsråd 1. maj 2017 Data om den regionale uddannelsespulje, 6 ugers jobrettet uddannelse

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

Skema til brug for belægnings oplysninger Indledning Side 1 af 9. BELÆGNING

Skema til brug for belægnings oplysninger Indledning Side 1 af 9. BELÆGNING Skema til brug for belægnings oplysninger Indledning Side 1 af 9. Skema sæt til kommunens oplysninger om belægning Kommune: Kommunen som driftsherre for det enkelte tilbud. Kontaktperson: Edda Heinskou

Læs mere

Sådan får dit barn plads i Svendborg Kommune

Sådan får dit barn plads i Svendborg Kommune Sådan får dit barn plads i Svendborg Kommune Svendborg Kommune anviser pladser til de kommunale og selvejende dagtilbud, herunder dagpleje og børnehuse. Du kan læse om Svendborg Kommunes kommunale og selvejende

Læs mere

Udbredelse af kommunikation mellem kommuner og private lægepraksis Region Hovedstaden

Udbredelse af kommunikation mellem kommuner og private lægepraksis Region Hovedstaden Udbredelse af kommunikation mellem kommuner og private lægepraksis Region Hovedstaden Opdateret november 2016 Statistikken kommune/læge udbredelse viser, hvor udbredt elektronisk kommunikation er mellem

Læs mere

Optagelsesregler til dagtilbud for børn i Greve Kommune

Optagelsesregler til dagtilbud for børn i Greve Kommune Optagelsesregler til dagtilbud for børn i Greve Kommune Ifølge dagtilbudsloven skal Greve Kommune fastsætte og offentliggøre retningslinjer for ansøgning om optagelse i et dagtilbud. Nedenstående optagelsesregler

Læs mere

Retningslinjer for børnepasning

Retningslinjer for børnepasning 2018 Retningslinjer for børnepasning Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Egedal Kommune er godkendt af kommunalbestyrelsen [DATO] og træder i kraft samme dag. Retningslinjerne er udarbejdet

Læs mere

Styring og udvikling af det nære sundhedsvæsen. Jan Trøjborg KKR- hovedstaden nov. 2011

Styring og udvikling af det nære sundhedsvæsen. Jan Trøjborg KKR- hovedstaden nov. 2011 Styring og udvikling af det nære sundhedsvæsen Jan Trøjborg KKR- hovedstaden nov. 2011 En offensiv strategi for det nære sundhedsvæsen Få specialiserede sygehuse og hurtig udskrivning Demografi og kronikere

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Udviklingen i København i 217 Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København i 217 Indhold Datagrundlag Udviklingen i København i 217 Figur 1. Befolkningstillvækst i København, 199-217.

Læs mere

ANVISNINGSREGLER FOR DAGTILBUDSOMRÅDET

ANVISNINGSREGLER FOR DAGTILBUDSOMRÅDET Nye tilrettede/korrigerede anvisningsregler 1 ANVISNINGSREGLER FOR DAGTILBUDSOMRÅDET Børneudvalget har vedtaget anvisningsreglerne for dagtilbud til børn. Anvisningsreglerne træder i kraft den 1. januar

Læs mere

Udviklingsgruppen vedr. data om økonomi og aktivitet

Udviklingsgruppen vedr. data om økonomi og aktivitet Udviklingsgruppen vedr. data om økonomi og aktivitet 8. september 2014 Kommunal kompensation for økonomiske effekter af Enstrenget Visiteret Akutsystem (EVA) I dette notat beskrives metode til kommunal

Læs mere

Notat. Til: Fra: 11-10-2011 Sags Id. 727-2011-25002

Notat. Til: Fra: 11-10-2011 Sags Id. 727-2011-25002 Notat Til: Fra: Byrådsservice Rådhusgade 3 8300 Odder Tlf. 8780 3333 www.odder.dk Notat til sagen: Reglerne for fripladstilskud Retsgrundlag: Lovbekendtgørelse nr. 314 af 11. april 2011 om dag-, fritids-

Læs mere

Vækstbarometer. Greater Copenhagen. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Greater Copenhagen. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Greater Copenhagen Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden gennemfører

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København 216 Indhold Datagrundlag Udviklingen i København i 216 Tabel 1. Befolkningens bevægelser i København, 28-216. Tabel 2. Befolkningsudviklingen

Læs mere

Visitationsregler for optagelse af børn i dagtilbud 0-5 år i. Albertslund Kommune. Dato: GENERELT

Visitationsregler for optagelse af børn i dagtilbud 0-5 år i. Albertslund Kommune. Dato: GENERELT Visitationsregler for optagelse af børn i dagtilbud 0-5 år i Albertslund Kommune GENERELT Dato: 12.02.2019 Pasningsgaranti Ifølge Dagtilbudslovens 23 og 27 er der pasningsgaranti for alle børn, der er

Læs mere

Retningslinjer for børnepasning

Retningslinjer for børnepasning 2018 Retningslinjer for børnepasning Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Egedal Kommune er godkendt af Familieudvalget d. 4. december 2018 og træder i kraft samme dag. Retningslinjerne er

Læs mere

Webtabel SR 7.1 Borgere på 35 år eller derover, som nogensinde har prøvet hash eller andre euforiserende stoffer

Webtabel SR 7.1 Borgere på 35 år eller derover, som nogensinde har prøvet hash eller andre euforiserende stoffer Webtabel SR.1 Borgere på 3 år eller derover, som nogensinde har prøvet hash eller andre euforiserende stoffer Hash Andre stoffer 201 20 201 20 Region Hovedstaden 3 34. 1.00 Køn Mand Kvinde 2 20..000 3

Læs mere

Befolkning og bevægelser i København i 2008

Befolkning og bevægelser i København i 2008 20. marts 2009 Befolkning og bevægelser i København i I løbet af steg folketallet i København med 9.241 personer til 518.574. Der blev i født 8.554 børn og der døde 4.712 personer, fødselsoverskuddet blev

Læs mere

Optagelsesregler til dagtilbud for børn i Greve Kommune

Optagelsesregler til dagtilbud for børn i Greve Kommune Optagelsesregler til dagtilbud for børn i Greve Kommune Ifølge dagtilbudsloven skal Greve Kommune fastsætte og offentliggøre retningslinjer for ansøgning om optagelse i et dagtilbud. Nedenstående optagelsesregler

Læs mere

Regler om økonomisk fripladstilskud 2019

Regler om økonomisk fripladstilskud 2019 Regler om økonomisk fripladstilskud 2019 Søg om økonomisk fripladstilskud Du kan søge eller ændre dit nuværende økonomiske fripladstilskud på Minpladsanvisning med dit NemID. Dit barn skal være indmeldt

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København i 2. kvartal 2017 Indhold Datagrundlag Udviklingen i København i 2. kvartal 2017 Tabel 1. Befolkningens bevægelser i København, 2008-2.

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal 2017 Indhold Datagrundlag Udviklingen i København i 3. kvartal 2017 Tabel 1. Befolkningens bevægelser i København, 2008-3.

Læs mere

Glostrup Kommune tilbyder pt. flere former for dagtilbud for børn i alderen 0 år og til skolestart (SFO start):

Glostrup Kommune tilbyder pt. flere former for dagtilbud for børn i alderen 0 år og til skolestart (SFO start): 01.04.2012 sagnr.:09/8119 Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Glostrup Kommune Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Glostrup Kommune er udarbejdet i henhold til lov nr. 501

Læs mere

Orientering fra. Velfærdsanalyse. Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal November 2016

Orientering fra. Velfærdsanalyse. Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal November 2016 Orientering fra Velfærdsanalyse November 2016 Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal 2016 I løbet af 3. kvartal 2016 steg folketallet i København med 6.913 fra 594.535 til 601.448 personer.

Læs mere

Eksempel på optageområder for obstetrik og pædiatri

Eksempel på optageområder for obstetrik og pædiatri Center for Sundhed Enhed for Hospitalsplanlægning BILAG 1 Direkte 38666080 Journal-nr.: 17013661 Ref.: CLUN Eksempel på optageområder for obstetrik og pædiatri Dato: 21. august 2018 Hvis der etableres

Læs mere

Rettidighed for alle kontant- og starthjælpsmodtagere

Rettidighed for alle kontant- og starthjælpsmodtagere for alle kontant- og starthjælpsmodtagere (kontant- og starthjælpsmodtagere) Jobsamtaler november 2009 Hovedstaden og Sjælland Kontant- og starthjælpsmodtagere Første aktiveringstilbud Gentagende tilbud

Læs mere

ANVISNINGSREGLER FOR DAGTILBUDSOMRÅDET

ANVISNINGSREGLER FOR DAGTILBUDSOMRÅDET ANVISNINGSREGLER FOR DAGTILBUDSOMRÅDET Børneudvalget har vedtaget anvisningsreglerne for dagtilbud til børn. Anvisningsreglerne træder i kraft den 1. januar 2015. Vi anbefaler, at du læser reglerne igennem,

Læs mere

Retningslinier for optagelse i dagtilbud, SFO og Klubber i Faxe Kommune

Retningslinier for optagelse i dagtilbud, SFO og Klubber i Faxe Kommune Retningslinier for optagelse i dagtilbud, SFO og Klubber i Faxe Kommune Faxe Kommune, Frederiksgade 9, 4690 Haslev. Tlf. 5620 3000 Pladsanvisningen, Tingvej 7, 3.sal, 4690 Haslev 1 111111 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Region Kommune Tilskud 0l at Tilskud 0l Tilskud 0l Bliv kommunal dagplejerbemærkninger passe egne privat privat børn pasning 0-2 pasning 3-6

Region Kommune Tilskud 0l at Tilskud 0l Tilskud 0l Bliv kommunal dagplejerbemærkninger passe egne privat privat børn pasning 0-2 pasning 3-6 Hovedstaden Albertslund Kommune x x Hovedstaden Allerød Kommune x x Hovedstaden Ballerup Kommune x x Hovedstaden Bornholms Regions kommune x x Hovedstaden Brøndby Kommune x x Hovedstaden Dragør Kommune

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal 2012

Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal 2012 13. november 2012 Befolkning og bevægelser i København i 3. kvartal 2012 I løbet af 3. kvartal 2012 steg folketallet i København fra 551.900 til 557.920. I løbet af 3. kvartal 2012 blev der født 2.425

Læs mere

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Privat dagpleje Dagtilbudslovens 21 Dagtilbud kan etableres i private hjem eller i andre lokaler i børnenes hjemlige

Læs mere

Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud

Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud 2018 Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Glostrup Kommune er godkendt af kommunalbestyrelsen 6. juni 2018 og træder i kraft samme dag. Retningslinjerne

Læs mere

Kun hver anden virksomhed vil anbefale kommunerne

Kun hver anden virksomhed vil anbefale kommunerne September 2013 Kun hver anden virksomhed vil anbefale kommunerne i Region Hovedstaden Kun halvdelen af virksomhederne i Region Hovedstaden vil anbefale den kommune, de selv bor i til andre virksomheder.

Læs mere

Befolkning og bevægelser i København i 2012

Befolkning og bevægelser i København i 2012 19. februar 213 Befolkning og bevægelser i København i 212 I løbet af 212 steg folketallet i København fra 549.5 til 559.44. Der blev i 212 født 9.76 børn og der døde 4.15 personer, fødselsoverskuddet

Læs mere

Regelsæt for plads i dagtilbud

Regelsæt for plads i dagtilbud Regelsæt for plads i dagtilbud Dragør Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Generelle bestemmelser...2 Opskrivning til en plads...2 Ønske om en specifik plads...3 Optagelse...3 Pasningsgaranti...3

Læs mere

KOMMUNAL MEDFINANSIERING

KOMMUNAL MEDFINANSIERING KOMMUNAL MEDFINANSIERING KKR Hovedstaden den 10. september 2018, Morten Mandøe, KL Adgang til data afgørende Deling af data på tværs af den offentlige sektor har stor betydning for indsatsen med at styrke

Læs mere

Visitationsregler for Pladsanvisning til dagtilbud i Hvidovre

Visitationsregler for Pladsanvisning til dagtilbud i Hvidovre Visitationsregler for Pladsanvisning til dagtilbud i Hvidovre Kommune. Visitationskriterierne er udarbejdet i henhold til Lov nr. 501 af 6. juni 2007 Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og

Læs mere

Vejledende rådighedsbeløb 2018 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden

Vejledende rådighedsbeløb 2018 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Vejledende rådighedsbeløb 2018 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Revideret af Halsnæs kommune. Udsendt til kommunerne 7. juli 2017 med frist 1. oktober 2017. De sorte

Læs mere

Vækstbarometer. Arbejdskraft. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Arbejdskraft. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Arbejdskraft Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden gennemfører

Læs mere

Regler om optagelse i dagtilbud og tilskud til anden pasning

Regler om optagelse i dagtilbud og tilskud til anden pasning Regler om optagelse i dagtilbud og tilskud til anden pasning - gældende pr.??. juni 2014 Gæ ldende fra 1. oktober 2014 Foto: Modelfoto Regler om optagelse af børn i dagtilbud og tilskud til anden pasning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Fremsat den 8. oktober 2009 af indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København i 1. kvartal 2018 Indhold: Datagrundlag Udviklingen i København i 1. kvartal 2018 Tabel 1. Befolkningens bevægelser i København, 2008-1.

Læs mere

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v.

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Side 1/7 Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Reglerne er revideret i Udvalget for Børn og Unge den 10. august 2017. De træder i kraft den 11. august 2017. Indhold

Læs mere

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn.

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn. Anvisningsregler Generel information Dagtilbudsstruktur Venteliste til kommunalt dagtilbud Pasningsgaranti Anvisning af plads til 0-2 årige Anvisning af plads til 3-5 årige Udmeldelse (0-5 årige) Fravigelse

Læs mere

Befolkning og bevægelser i København i 2013

Befolkning og bevægelser i København i 2013 19. februar 214 Befolkning og bevægelser i København i 213 I løbet af 213 steg folketallet i København fra 559.44 til 569.557. Der blev i 213 født 8.915 børn og der døde 4.121 personer, fødselsoverskuddet

Læs mere

Orientering fra Velfærdsanalyse

Orientering fra Velfærdsanalyse Orientering fra Velfærdsanalyse Befolkning og bevægelser i København i 2. kvartal 2018 Indhold: Datagrundlag Udviklingen i København i 2. kvartal 2018 Tabel 1. Befolkningens bevægelser i København, 2008-2.

Læs mere

Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden

Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Udarbejdet af Fagudvalget for pension, boligstøtte, sygesikring, kontanthjælp og sygedagpenge under

Læs mere

Retningslinjer for pladsanvisning. Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, SFO II og ungdomsklubber

Retningslinjer for pladsanvisning. Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, SFO II og ungdomsklubber Retningslinjer for pladsanvisning Pasningstilbud Dagpleje, vuggestuer og børnehaver SFO, SFO II og ungdomsklubber R e t n i n g s l i n i e r f o r p l a d s a n v i s n i n g Her kan du læse om, hvordan

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven Til lovforslag nr. L 212 Folketinget 2009-10 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2010 Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven (Fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v.)

Læs mere

Befolkning og bevægelser i København i 2014

Befolkning og bevægelser i København i 2014 April 215 Befolkning og bevægelser i København i 214 I løbet af 214 steg folketallet i København fra 569.557 til 58.148. Der blev i 214 født 9.187 børn og der døde 3.796 personer, fødselsoverskuddet blev

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Grundbeskrivelse Almen Praksis i Region Hovedstaden. Praksisplan 2015-18 (Høringsversion)

Grundbeskrivelse Almen Praksis i Region Hovedstaden. Praksisplan 2015-18 (Høringsversion) Grundbeskrivelse Almen Praksis i Region Hovedstaden Praksisplan 2015-18 (Høringsversion) 1 Indholdsfortegnelse Ordforklaringsliste... 5 Særlige opmærksomhedspunkter... 7 Region Hovedstadens geografiske

Læs mere

Ændring nr. 2 Institutionstyper Frederiksberg Kommune tilbyder forskellige kommunale og privat/selvejende pasningstilbud.

Ændring nr. 2 Institutionstyper Frederiksberg Kommune tilbyder forskellige kommunale og privat/selvejende pasningstilbud. Ændring nr. Nuværende anvisningsregler Forslag til nye anvisningsregler 1 Kontakt Børne- og Ungeområdet administrerer kommunens dagtilbud til børn og unge i alderen 0-19 år. Dagtilbudsafdelingen er den

Læs mere

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Notat Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Nedenstående oversigtsskema er udarbejdet ud fra Sundhedsministeriets Orientering

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 12. december 2003 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 5912 Jour. nr.: Ref.: MSM Frit valg af dagtilbud til børn over kommunegrænser 1.

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat se nærmere på pasningsudgifterne pr. barn i landets kommuner og regioner. Vi fandt

Læs mere

Bekendtgørelse om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge

Bekendtgørelse om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge BEK nr 868 af 24/06/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 24. maj 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2011-3876 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Tilskud til bedre dagtilbud - opgørelse af udvikling i enhedsudgift

Tilskud til bedre dagtilbud - opgørelse af udvikling i enhedsudgift Kommunaludvalget 2012-13 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 117 Offentligt Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 309331 Brevid. 2915737 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov 20. august 2018 I

Læs mere

Status på arbejdet i Socialtilsyn Hovedstaden. KKR Hovedstaden den 12. september 2014

Status på arbejdet i Socialtilsyn Hovedstaden. KKR Hovedstaden den 12. september 2014 Status på arbejdet i Socialtilsyn Hovedstaden KKR Hovedstaden den 12. september 2014 Status Organisering og drift i Socialtilsyn Hovedstaden De første erfaringer med et fælles tilsyn, herunder samarbejdet

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 306 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 306 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 306 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Økonomi- og Koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden

Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Vejledende rådighedsbeløb 2010 for personlige tillæg og enkeltydelser for kommuner i Region Hovedstaden Udarbejdet af Fagudvalget for pension, boligstøtte, sygesikring, kontanthjælp og sygedagpenge under

Læs mere

BØRNEHUS HOVEDSTADEN

BØRNEHUS HOVEDSTADEN BØRNEHUS HOVEDSTADEN BØRNEHUS HOVEDSTADEN BØRNEHUS HOVEDSTADEN BISTÅR KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN MED UDREDNING I SAGER OM OVERGREB MOD BØRN OG UNGE. Børnehuset skal benyttes som led i kommunens børnefaglige

Læs mere

Manglende rettidighed i indsatsen målretning eller volumen?

Manglende rettidighed i indsatsen målretning eller volumen? Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Dato: 10. september 2010 Manglende rettidighed i indsatsen målretning eller volumen? Der sættes i notatet fokus på, om manglende rettidighed i de enkelte jobcentre

Læs mere

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer pr. 1. januar 2013 Pladsanvisningen Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk 1/11 Indhold: FORORD...3 HVAD BETYDER

Læs mere

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Indhold Mål for dagtilbud 0-6-års

Læs mere

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22)

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.1 - side 1 Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) 5.22.07 Indtægter fra den centrale refusionsordning Denne funktion omfatter

Læs mere

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler 2011

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler 2011 REGION HOVEDSTADEN KONCERN PLAN, UDVIKLING OG KVALITET ENHED FOR KOMMUNESAMARBEJDE Ledelsesoverblik Sundhedsaftaler Det somatiske område: 0-dagsindlæggelser Genindlæggelser Færdigbehandlede dage Periode

Læs mere

Faktaark til RKI analyse

Faktaark til RKI analyse Faktaark til RKI analyse 1. Antal personer i RKI registret 2. Antal registrerede fordelt på regioner og kommuner 3. Top 10 over kommuner med hhv. flest og færrest registrerede 4. Antal registrerede fordelt

Læs mere

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage Kommune nr. Kommune navn Vuggestue 2011 på 101 København 237,5 3,5 234,0 253 19,0 147 Frederiksberg 246,0 0,0 246,0 253 7,0 151 Ballerup 0,0 0,0 0,0 253-153 Brøndby 0,0 0,0 0,0 253-155 Dragør 243,0 0,0

Læs mere