Verdens bedste energisystem 2.0

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Verdens bedste energisystem 2.0"

Transkript

1 Verdens bedste energisystem Et integreret og fleksibelt energisystem med kunden i centrum Det danske energisystem er blandt verdens bedste, fordi det leverer billig, sikker og bæredygtig energi. Det skyldes i høj grad den innovation, som sker i samarbejdet mellem energi- og forsyningsselskaber, leverandører og forskningen. Den unikke danske samarbejdsmodel er en væsentlig årsag til, at Danmark er et energiteknologisk pionerland, hvor eksport understøtter vækst og beskæftigelse i hele landet. Det er regeringens målsætning at videreudvikle verdens bedste energisystem til en 2.0-version. På den ene side skal Danmark have det mest integrerede, markedsbaserede og fleksible energisystem i Europa, der kan håndtere de stigende mængder vedvarende energi på en omkostningseffektiv måde og fastholde en af Europas højeste forsyningssikkerheder. På den anden side skal energiteknologieksporten fordobles i 2030, og derved yde et væsentligt bidrag til jobskabelse og finansiering af velfærdsstaten. For at vi kan lykkes med den dobbelte målsætning, er der brug for en økonomisk regulering af sektorerne og offentlige støttemidler, der fremmer innovation i og bidrager til udvikling af produkter og services i industrien og startup miljøerne. Denne case-samling viser værdien af innovation i energi og forsyningssektoren og kommer med anbefalinger til, hvordan det kan sikres fremadrettet. Kun herved kan vi sammen udvikle verdens bedste energisystem 2.0.

2 Anbefalinger Bedre rammer for innovation i forsyningssektoren Den økonomiske regulering af forsyningssektoren skal sikre en effektiv drift og asset management både på kortere og længere sigt. Det skal den gøre ved at give forsyningsselskaberne mulighed for at deltage i forsknings-, udviklings- og demonstrationsprojekter, som kan understøtte omstilling af energisystemet, sikre effektiviseringsgevinster på den korte og lange bane og samtidig være demonstrationsplatform for eksport af nye energisystem-løsninger. Ensartet regulering på tværs af forsyningssektorer med luft til innovation: Den økonomiske regulering af forsyningsselskaber skal både friholde offentligt støttede FU&D projekter og øvrige projekter fra benchmark. Den seneste ændring i den ny indtægtsrammebekendtgørelsen for elforsyningen friholder EUDPstøttede aktiviteter fra netselskabets benchmark. Det er et skridt i den rigtige retning, men der skal mere til fordi EUDP og MUDP-midlerne er begrænsede. For at undgå et de facto innovationsloft foreslår Intelligent Energi at aktiviteter, der godkendes af EUDP eller MUDP, men som ikke tildeles støtte, også kan friholdes fra selskabernes benchmark. Vi foreslår endvidere, at el, varme, vand og spildevand omfattes af en ensartet regulering, så effektiv drift koblet med innovation støttes i disse sektorer. Flere offentlige støttemidler til innovative projekter: De hidtidige erfaringer, belyst i denne case-samling, vidner om, at de offentlige midler, der er afsat til energiteknologisk forskning gradvist bør øges til 1 mia. kr. Det skal bidrage til at aktiviteterne når et niveau, der reelt kan fastholde og videreudvikle Danmarks energiteknologiske pioneer-status. Den danske regerings forpligtelse under Mission Innovation om at fordoble EUDP-midlerne frem mod 2020 er et vigtigt første skridt i den rigtige retning. Men der skal mere til. Aktivering af private midler og kompetencer: Den offentlige støtte til forsknings-, udviklings-, og demonstrationsprojekter skal tildeles på en måde, der øger sandsynligheden for at private finansieringskilder tiltrækkes i prækommercialiseringsfasen. På den måde skal vi sikre, at clean tech-løsningerne kommer fra FU&D-fasen til kommercialiseringsfasen. I denne proces er det vigtigt at aktivere de kommercielle aktører, som har de nødvendige kompetencer indenfor forretningsudvikling og kapital til at udvikle forretningsmodeller og skalere nye clean tech løsninger.

3 Baggrund Nye krav til vores energisystem: Den fortsat stigende mængde fluktuerende vedvarende energi stiller nye krav til vores energisystem, som er bygget i en tid, hvor elproduktion var noget, man kunne skrue op og ned for. Derfor er der brug for, at vi bringer forsyningsselskaber, industri, rådgivere, kommunen og forskning sammen om at udvikle og afprøve nye innovative løsninger, som omkostningseffektivt kan sikre balance i energisystemet. Dette er afgørende for, at energisektoren kan levere billig, sikker og grøn energi til hr. og fru Danmark. De rigtige investeringer i infrastrukturen: Elnettet har hidtil absorberet den stigende mængde vind og solenergi. Men den fortsatte elektrificering og integration af decentral, fluktuerende produktion udfordrer infrastrukturen. Der er betydelige investeringsbehov i infrastrukturen, som skal håndteres omkostningseffektivt med indsigt i hvilke løsninger, der er agile ift. nye behov, og dermed billigere og bedre for kunden og samfundsøkonomien. Forudsætning for de rette investeringsbeslutninger og en velfungerende infrastruktur er digitalisering, der muliggør datadrevne styringsmekanismer, der kan tilpasse elforbruget til det aktuelle udbud og til forholdene i det lokale net. Fokus på systemløsninger og integration: Optimal udnyttelse af de stigende mængder fluktuerende energi forudsætter også et styrket samarbejde mellem forsyningsarter el, gas, varme, vand og affald. Også her er digitalisering og datadrevne processer bindemidlet, der kan sikre den rette investering og fleksibilitet i infrastrukturen på tværs. Anvendelsessiden både el, varme og vand skal aktiveres, dels for at balancere energisystemet, dels for at el, varme og vand-infrastrukturen på tværs kan understøtte hinanden. Innovative aktiviteter med fokus på systemløsninger og integration mellem de forskellige infrastrukturer, men også kobling til grøn transportinfrastruktur og effektiv energianvendelse i bygninger er nødvendig.

4 Lokal kompetenceudvikling og afsæt for vækst i eksporten Udviklingen af ny energiteknologi udvikler lokale kompetencer og skaber arbejdspladser i hele landet: Fagfolk og specialister motiveres af at arbejde med cutting edge løsninger hvilket gør det lettere at rekruttere højt kvalificerede medarbejdere i alle dele af landet. Eksempelvis udtrykker Billund BioRefinerys ansatte stor faglig stolthed over at være med til at udvikle fremtidens rensningsanlæg. Energieksporten skaber jobs i alle kategorier fra IT-arkitekten, som udvikler systemet, til fabriksarbejderen som producerer hardwaren, til teknikeren som fremstiller tilslutter og servicerer smart energiløsningen. Eksportvækst: Udvikling og demonstration af nye smart energi projekter skal være med til at fordoble DK s eksport af energiteknologi i Implementering af vore anbefalinger vil styrke potentialet for udvikling af fremtidens energiløsninger bl.a. ved at understøtte den danske samarbejdsmodel (mellem forsyningsselskaber, leverandører, forskning og kommuner). Dette vil i sidste ned bidrage til at indfri den politiske målsætning om jobskabelse, kompetenceudvikling og eksport. Danmark er forrest i feltet i EU, når det kommer til energiteknologis andel af vareeksport (12%)

5 Cases med systemfokus Cases: Der beskrives seks cases, som har det til fælles, at de har fokus på systemløsninger, der muliggør optimal ressourceudnyttelse indenfor og på tværs af forsyningsarter. Det være sig gennem bedre energistyring, der øger fleksibiliteten, bedre asset management, udnyttelse af spildevand/slam eller energilagring. Løsningerne skal dels give kunden grønnere, billigere og sikker energi nu og i fremtiden, dels bidrage til vækst og beskæftigelse gennem eksport. Derfor stilles der skarpt på business casen, herunder på den ene side indvirkning af økonomisk regulering og offentlige støttemidler og på den anden side skalerbarhed og eksportpotentiale. Overblik: For at sikre et let overblik er de enkelte cases inddelt efter samme værdikæde, som Deloitte Monitor har brugt i Danmark som energiteknologisk pionerland (2017). Løsningerne kan falde indenfor de fire kategorier i tabellen nedenfor: produktion, distribution, balancering og forbrug. Som det kan ses i tabellen har størstedelen af projekterne fokus på balancering, herunder intelligent energisystemdesign inklusiv lagring af energi. Helt overordnet vurderes netop dette område til at have stort globalt potentiale for eksport, ligesom Danmark vurderes at have en styrkeposition, som vi med gode rammer for innovation kan udvikle og høste gevinster af ude og hjemme. Case Forsyningsart Produktion 1: Merværdi af forsyningsdata (MV Gruppen) Distributioring Balance- Forbrug X X X 2: Fremtidens rensningsanlæg (Billund BioRefinery) 3: EnergyLab Nordhavn (Radius, ABB m.fl.) 4: Højtempera-turisk energilager (SEAS- NVE m.fl.) 5: EcoGrid 2.0 (Dansk Energi m.fl) 6: Parker: Vehicle-togrid (DTU m.fl.) X X X X X X X X X X X X

6 Den danske model - Seks smart energi cases på samarbejde mellem forsyningssektor, industri, forskning og kommuner.

7 #1 MERVÆRDI AF FORSYNINGSDATA MV-gruppens fælles dataplatform på tværs af el, vand, varme Data fra el-, varme- og vandmålere er kun en gevinst, hvis forsyningsselskaberne kan omsætte den til værdi for kunderne. Det gør de allerede i dag, men i takt med, at mængden af data stiger og nærmer sig realtid, kan der gøres endnu mere. Derfor er ni uafhængige jyske el, varme og vandselskaber gået sammen om at udrulle intelligente målere og oprettelsen af en fælles dataplatform. Den skal give teknikerne mulighed for at anvende big data til at optimere drift og vedligeholdelse af infrastrukturen, og desuden giver kunden et unikt indblik i forbrugsmønstre for el, varme og vand.»i bund og grund gør vi det, som myndighederne og forsyningsministeren efterspørger: Vi høster synergier ved at samarbejde på tværs, siger Jacob Møller, adm. dir. i RAH. Vand El Varme For alle forsyningsselskaber kredser business casen sig om at minimere tab i nettet og optimere på dimensioneringen. Formål: Adgang til stigende mængde data tæt på realtid, giver nye muligheder for at drifte nettet med mindst mulig tab set i forhold til forbrugsmønster og lignende. Projektet skal udvikle fællessystemer og arbejdsredskaber, som understøtter det daglige arbejde med drift og vedligeholdelse af forsyningsnettene til el, vand og varme. Business case: Forskellige lovkrav om fjernaflæste målere betyder, at der er forskel på businesscasen for el-, varme-, og vandselskaberne. For alle selskaber kredser den sig imidlertid om at minimere tab i nettet og optimere på dimensioneringen. Step 1: Fælles udrulning af i alt intelligente energi- og vandmålere. Step 2: Bedre anvendelse af data. Resultater: Teknikerportalen: Strukturerer den store historiske datamængde, der opsamles hele tiden, og giver mulighed for at optimere driften og regne meget mere detaljeret på nettet og derved undgå en overdimensionering. Forbrugerweb: Samler forbrugernes data op og gør det muligt at visualisere dem i én samlet pakke for både vand, varme og el.

8 #2 FREMTIDENS RENSNINGSANLÆG Producerer grøn energi og varme på spildevand og affald Fremtidens renseanlæg Billund BioRefinery er baseret på tankegangen om cirkulær økonomi, hvor ressourcerne der i dag er gemt i spildevand og affald håndteres på en sådan måde, at minimum 98% bliver genanvendt til grøn energi og varme (eller opgraderet gas) og organisk gødning, der erstatter hhv. olie, kul og kunstgødning, som alle er begrænsede ressourcer i fremtiden. BioRefinery er et demonstrationssite, hvor besøgende fra ind- og udland kan blive inspireret af at se dansk vandog energiteknologi i praktisk anvendelse. Vand Affald El Gas Varme Det har kun været muligt at få tilbagebetalingstiden reduceret til under 10 år, fordi der er ydet økonomisk tilskud fra MUDP m.fl. Formål: Ved at kombinere de nyeste teknologier indenfor vandrensning, energioptimering og biogasproduktion i et fuldskala projekt har Billund BioRefinery gjort det muligt at producere mere energi og samtidigt rense/genbruge spildevand og affald væsentligt bedre. Business case: Projektet har en samlet tilbagebetalingstid på lige under 10 år. Dette er vigtigt, da en tilbagebetalingstid over 10 år ikke er økonomisk attraktiv for forsyningsselskaber med den nuværende økonomiske regulering. Det har kun været muligt at få tilbagebetalingstiden reduceret til under 10 år, fordi der er ydet økonomisk tilskud fra MUDP og VTUF (Vandsektorens teknologiudviklingsfond, DANVA). Resultater: De umiddelbare besparelser på elforbrug er ca. 20% i forhold til forbruget til vandrensning før Energiproduktionen er fordoblet, og anlæggets behandlerkapacitet til at modtage spildevand og madaffald er øget med ca. 25 pct. med minimale anlægsinvesteringer, da de nye teknologier langt hen ad vejen anvender de anlæg, der allerede fandtes på renseanlægget. Billund Vand er desuden blevet en meget attraktiv arbejdsplads gennem det store kendskab/ promovering af Billund BioRefinery. Vi har forholdsvist nemt ved at rekruttere dygtige nye medarbejdere og fastholde de nuværende.

9 #3 NORDHAVNS BATTERIET - Batteri til peak shaving og omkostningseffektiv drift af elnet Den stigende mængde strøm fra fluktuerende energikilder som vind og sol, stiller nye krav til elnettet. Derfor tester hovedstadens elnetselskab, Radius Elnet, sammen med blandt andre ABB og DTU, hvordan et nyt batteri på 460 kwh i Nordhavn kan mindske belastningen af elnettet. EUDP yder tilskud på 40% til EnergyLab Nordhavn projektet. El En case som denne vil ikke kunne gennemføres uden betragtelig støtte fra EUDP Formål Med et batteri på 460 kwh vil Radius undersøge, om det kan bidrage til en mere omkostningseffektiv drift, og være en billigere erstatning til udbygning af elnettet. Når Radius endvidere udnytter den overskydende batterikapacitet på reserve-markedet bidrager elnetselskabet også til balanceringen af det overordnede system. Business case: For Radius er det pt. forrentningsloftet, som er bindende. Det betyder, at projektomkostningerne som udgangspunkt dækkes af øgede indtægter i Radius. Men det tilskud som modtages fra EUDP indtægtsføres og fortrænger alt andet lige tilsvarende indtægter fra tarifopkrævning. Det samme gælder indtægter fra frekvensmarkedet. Dermed er det alene differencen mellem omkostninger og indtægter og tilskud, der dækkes gennem øgede tariffer. Det forventes, at omkostningerne til projektet vil blive undtaget benchmarking, fordi der er tale om et offentligt støttet F&U. Undtages omkostningerne fra benchmarking vil Radius forrentning og indtjening være uændret ift. en situation uden gennemførsel af projektet. En case som denne vil ikke kunne gennemføres uden betragtelig støtte fra EUDP. Denne type af aktiviteter vil være afhængig af støtte, og af at der er et regulatorisk råderum. Resultater: Det primære udbytte er vidensopbygning, samarbejde, nye relationer og eksponering.

10 #4 HØJTEMPERATUR TERMISK ENERGILAGER - SEAS-NVE vil balancere elnettet med sten Den manglende mulighed for at lagre store mængder vedvarende energi til senere brug gør den danske forsyningssikkerhed af strøm sårbar. Det vil SEAS-NVE med partnere gerne være med til at løse. Samtidig kan udviklingen af et energilager bestående af opvarmede sten blive et muligt nyt forretningsområde, der kan være interessant for SEAS-NVE i fremtiden. Ambitionen med projektet er at kunne implementere en billig og miljøvenlig måde at lagre og konvertere energi i stor skala i hele Danmark. El Varme Formål: At afprøve om billige, ikke-nedbrydelige og miljøvenlige lagermaterialer kombineret med en kendt lade- og afladeteknologi kan få prisen ned på energilagring og energikonvertering med mindre energitab end andre teknologier. Grundtanken i projektet er, at billige, ikkenedbrydelige og miljøvenlige lagermaterialer kombineret med en kendt ladeog afladeteknologi kan få prisen ned på energilagring. Forventede resultater: Energilager-projektet vil i de næste år udvikle et højtemperatur termisk lager, hvor energi skal lagres i en velisoleret stenbunke, der varmes op til 600 grader med luft. Energien kan efterfølgende benyttes i et kraftvarmeværk til produktion af el og/eller varme. SEAS-NVE er projektleder og ejer på det EUDP støttede fondsprojekt. El købes på spotmarkedet, når prisen er lav og sælges, når prisen er høj. Den overskydende el kan også anvendes til varme. Derudover undersøger projektet også andre ydelser på balancemarkedet, som en mulig indtægtskilde. Business case: EUDP betaler 6 mio. kr. ud af det samlede budget på 8,5 mio. kr. De resterende udgifter fordeles mellem partnerne i projektet efter aftalt fordelingsnøgle. Uden støttemidler fra EUDP var dette projekt ikke startet op. Der er ingen påvirkning på netselskabet, da det hverken er interessent eller deltager i projektet. Grundtanken i projektet er, at billige, ikkenedbrydelige og miljøvenlige lagermaterialer kombineret med en kendt ladeog afladeteknologi kan få prisen ned på energilagring. Ydermere har projektet den fordel, at det kan kobles på det eksisterende fjernvarmesystem i Danmark. Varmen i energilagret kan bruges til at levere el tilbage til elsystemet,

11 #5 ECOGRID Demonstration af et marked for fleksibelt forbrug Markedsplatformen udvikles og demonstreres med varmepumper og elvarme, men begrænses ikke hertil, andre forsyningsarter kan tilbyde deres fleksibilitet og optimerer elforbruget. Ligeledes kan de udviklede værktøjer til efterspørgsel af fleksibilitet fra TSO og DSO og værktøjer til aggregatorer bruges direkte til anden fleksibilitet eller videreudvikling. Projektet undersøger desuden, om elnetselskaberne kan udnytte fleksibilitet til at udskyde forstærkninger i elnettet. Mulighederne for at styre elvarme og varmepumper ved større elektrificering af opvarmningen undersøges El Varme På længere sigt kan denne viden give BEOF mulighed for at inddrage større mængder af vedvarende energi i elsystemet og optimere netdriften. Det kan også gøre det muligt at udskyde omkostningsfulde netforstærkninger Formål: EcoGrid 2.0 projektet er demonstration af et marked for køb og salg af fleksibelt elforbrug. Projektet udvikler og demonstrerer en markedsplatform, værktøjer til styring af fleksibilitet for både sælger og køber samt algoritme- og evalueringsværktøjer. Business case: EUDP giver 50% i støtte; partnerne betaler resten. Deltagelse i F&U projektet er ikke en del af netselskabernes indtægtsrammer. Netselskaberne må kun bruge deres overskud til forsknings- og udviklingsprojekter. Projektet ville ikke kunne gennemføres uden støttebistand, dertil er omkostningerne for store og investeringerne for langsigtede. Til gengæld vil demonstrationsresultater kunne bruges af mange, både kommende aggregatorer, markedsudviklere, system- og balanceansvarlige samt elnetselskaber mm. Forventede resultater: På kort sigt medfører deltagelse i EcoGrid 2.0 ingen driftsøkonomiske forbedringer for BEOF, men de opnår viden og erfaring i brug af fleksibilitet, DSO værktøjer til styring og overvågning af nettet. På længere sigt kan denne viden give BEOF mulighed for inddrage større mængder af vedvarende energi i elsystemet og optimere netdriften evt. udskyde omkostningsfulde netforstærkninger. Dette er særligt relevant på Bornholm, der har en stor andel af vedvarende energi fra sol og vind, og som en eller flere gang om året kører elsystemet i Ø-drift uden forbindelse til omverdenen.

12 #6 ELBILER TIL BALANCERING AF ELNETTET Parker skal ses i sammenhæng med den kommercielle videreførelse af Nicolaprojektet, som også involverer NEAS og Energinet som partnere. Selve Parkerprojektets mål er at validere, at serieproducerede elbiler, som del af en operationel flåde, kan integreres i elnettet og levere effekt og energiydelser både lokalt og regionalt El Elbilerne vil dermed blive nyttiggjort som både fleksibelt forbrug og som batterilager for det lokale og nationale energisystem. Formål: Parker projektet vil systematisk gennemgå en række effekt og energiydelser. Disse ydelser er rettet både mod det lokale distributionsnet (spændingskvalitet, termisk belastning), frekvensbaserede systemydelser samt anvendelse af energi under hensyntagen til tariffer og CO2-indhold. Elbilerne vil dermed blive nyttiggjort som både fleksibelt forbrug og som batterilager for det lokale og nationale energisystem. Alle biler i projektet understøtter den nye V2G teknologi, hvor bilerne kan levere strøm tilbage til nettet. Business case: Parker projektet er støttet af ForskEl (nu EUDP) Industripartnere er 100% selvfinansierede. Projekt ville ikke kunne realiseres uden den offentlige støtte, midlertidige lempelser i markedsbetingelser fra Energinet (under deres pilotprojekt for nye teknologier i systemydelser) samt samarbejde med NEAS Energy i det kommercielle projekt. Forventede resultater: For distributionsvirksomheder skal projektet give mulighed for at udnytte elbilens fleksibilitet og egenskaber til at reducere og forsinke opgraderinger af distributionsnettet. For Energinet skal projektet bane vejen for elbiler som ny teknologi til levering af systemydelser. Dermed nyder markedet godt af et større udbud/kapacitet i tråd med det behov, som er italesat af det såkaldte Markeds Model 2.0.-arbejde, hvor Dansk Energi, Energinet, Intelligent Energi og DI i juni 2017 offentliggjorde anbefalinger til markedsmodeller for aggregatorer. En af markedsmodellerne vil forbedre rammer for at byde frekvensstabilisering ind på elmarkedet.

Verdens bedste energisystem 2.0

Verdens bedste energisystem 2.0 Verdens bedste energisystem 2.0 - Et integreret og fleksibelt energisystem med kunden i centrum Det danske energisystem er blandt verdens bedste, fordi det leverer billig, sikker og bæredygtig energi.

Læs mere

Verdens bedste energisystem 2.0

Verdens bedste energisystem 2.0 Verdens bedste energisystem 2.0 - Et integreret og fleksibelt energisystem med kunden i centrum Det danske energisystem er blandt verdens bedste, fordi det leverer billig, sikker og bæredygtig energi.

Læs mere

Fremtiden tilhører de fleksible. Intelligent Energis anbefalinger til en ny energiaftale

Fremtiden tilhører de fleksible. Intelligent Energis anbefalinger til en ny energiaftale Fremtiden tilhører de fleksible Intelligent Energis anbefalinger til en ny energiaftale Maj 2018 NY ENERGIAFTALE Fremtiden tilhører de fleksible I lyset af regeringens udspil vil Intelligent Energi i den

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

Energipolitisk aftale post 2020 Intelligent Energis oplæg til fokusområder og pejlemærker for en energipolitisk aftale post

Energipolitisk aftale post 2020 Intelligent Energis oplæg til fokusområder og pejlemærker for en energipolitisk aftale post Energipolitisk aftale post 2020 Intelligent Energis oplæg til fokusområder og pejlemærker for en energipolitisk aftale post 2020 18. september 2017 Intelligent Energis oplæg til fokusområder og pejlemærker

Læs mere

Policy measures to enhance energy system integration:

Policy measures to enhance energy system integration: 0 7-1 0 - Policy measures to enhance energy system integration: Enhancing flexibility across utilities and activating end-users v. Helle Juhler-Verdoner, branchechef, Intelligent Energi DiCyPS-konference,

Læs mere

Forsyningsarter El og smart energi. v. Helle Juhler-Verdoner, branchechef, Intelligent Energi. Konference om Energilagring, den 11.

Forsyningsarter El og smart energi. v. Helle Juhler-Verdoner, branchechef, Intelligent Energi. Konference om Energilagring, den 11. Forsyningsarter El og smart energi v. Helle Juhler-Verdoner, branchechef, Intelligent Energi Konference om Energilagring, den 11. oktober 2016 Branchefællesskab for Intelligent Energi favner i dag et stort

Læs mere

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Disposition Min baggrund - Lobbyist Potentialet i fjernvarme Stort ved tværgående samarbejde Politiske implikationer Offentlig planlægning og investering

Læs mere

Power-to-gas i dansk energiforsyning

Power-to-gas i dansk energiforsyning Power-to-gas i dansk energiforsyning Årets gaskonference 2014, 14. november 2014 Søren Dupont Kristensen Direktør, Systemudvikling og Elmarked sdk@energinet.dk 1 Agenda 1. Energinet.dks strategi og den

Læs mere

Smart Grid i Danmark (2010): HVORFOR SMART GRID?

Smart Grid i Danmark (2010): HVORFOR SMART GRID? Dagens program Velkommen /Jørgen S. Christensen, Dansk Energi Klima, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard Smart Grid Danmark 2.0 resultater /Jørgen S. Christensen, Dansk Energi En Smart Grid leverandør

Læs mere

Smart Grid - Et nøgleelement i fremtidens elsystem. Michael Guldbæk Arentsen mga@danskenergi.dk Chefkonsulent, Dansk Energi

Smart Grid - Et nøgleelement i fremtidens elsystem. Michael Guldbæk Arentsen mga@danskenergi.dk Chefkonsulent, Dansk Energi Smart Grid - Et nøgleelement i fremtidens elsystem Michael Guldbæk Arentsen mga@danskenergi.dk Chefkonsulent, Dansk Energi En revolution af energisystemet Fremtidens energi skal leveres af vedvarende energi

Læs mere

De rigtige incitamenter til at fremtidssikre vore investeringer! - Intelligent Energis anbefalinger til fremtidens elmarked

De rigtige incitamenter til at fremtidssikre vore investeringer! - Intelligent Energis anbefalinger til fremtidens elmarked De rigtige incitamenter til at fremtidssikre vore investeringer! - Intelligent Energis anbefalinger til fremtidens elmarked MWh/h Stigende mængder fluktuerende el-produktion baseret på vind og sol nu og

Læs mere

Årets Energikonference 2015

Årets Energikonference 2015 Årets Energikonference 2015 Naturgasforsyning, grønne gasser og energilagring i et fremtidsperspektiv Thea Larsen, adm. direktør 1 De danske energimålsætninger Fossil uafhængighed i 2050 2015 status i

Læs mere

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle 1 Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle Jan Bünger, Projektkonsulent IDA - 10. april 2018 Slide 2 Om EUDP Født i 2007 - skal fremme de energipolitiske mål ved at støtte udvikling og demonstration af ny energiteknologi.

Læs mere

Samspil med det intelligente elsystem. Lara Aagaard, Adm.dir

Samspil med det intelligente elsystem. Lara Aagaard, Adm.dir Samspil med det intelligente elsystem Lara Aagaard, Adm.dir Ind med vind og biomasse 3 Elektrificering CO2 2 VE Mindre energiforbrug 1 Ren el og fjernvarme Ud med olie og gas Det åbenbare mod 2020 Vind

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

Fremtidens smarte energisystemer

Fremtidens smarte energisystemer Fremtidens smarte energisystemer Præsentation på GreenLab Skive 27. august 2013 Kim Behnke, Sektionschef, F&U, Energinet.dk kbe@energinet.dk Energinet.dk s vigtigste opgave kl. 20.50 år 20 50 27 august

Læs mere

Velkommen. NATIONALT CENTER FOR ENERGILAGRING Gå-hjem møde tirsdag den 22. januar kl på DTU

Velkommen. NATIONALT CENTER FOR ENERGILAGRING Gå-hjem møde tirsdag den 22. januar kl på DTU Velkommen NATIONALT CENTER FOR ENERGILAGRING Gå-hjem møde tirsdag den 22. januar kl.15-18 på DTU 1 Nationalt Center for Energilagring 15:00 Velkomst 15:05 Nationalt Center for Energilagring Her er vi nu

Læs mere

LEVERING AF SYSTEMYDELSER. Henning Parbo

LEVERING AF SYSTEMYDELSER. Henning Parbo LEVERING AF SYSTEMYDELSER Henning Parbo DET DANSKE ELSYSTEM INSTALLERET KAPACITET, PRIMO 2017 20 centrale kraftværker 6.150 vindmøller 4.200 MW 670 decentrale kraftvarmeværker 5.250 MW 96.000 solcelleanlæg

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

Fremtiden for el-og gassystemet

Fremtiden for el-og gassystemet Fremtiden for el-og gassystemet Decentral kraftvarme -ERFA 20. maj 2014 Kim Behnke, Chef for forskning og miljø, Energinet.dk kbe@energinet.dk Energinet.dk Vi forbinder energi og mennesker 2 Energinet.dk

Læs mere

Caverion Energi og miljø

Caverion Energi og miljø Energi og miljø Kompetencer i afdelingen (Bent Ole Jonsen) Markedsschef Energi og Miljø Afdelingschef Atea IT Building System. Direktør Solar A/S, afdelingen Klima og Energi Tidligere resultater og arbejdsområder:

Læs mere

Den nye energiaftale og vejen mod et smart grid. 31-10-2012 Morten Trolle, Branchechef for Intelligent Energi

Den nye energiaftale og vejen mod et smart grid. 31-10-2012 Morten Trolle, Branchechef for Intelligent Energi Den nye energiaftale og vejen mod et smart grid 31-10-2012 Morten Trolle, Branchechef for Intelligent Energi Agenda 1. De politiske og regulatoriske rammer for Smart Grid i Danmark 2. Regeringens smart

Læs mere

FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN

FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN FÆLLES OM FREMTIDENS FORSYNING FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN Kim Behnke, Vicedirektør kib@danskfjernvarme.dk 11. april 2019 FN VERDENSMÅL Fjernvarmesektoren arbejder og samarbejder om verdensmålene.

Læs mere

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO Energidag - House of Energy Kim Christensen, Group CEO Integrerede Energisystemer kræver samarbejde mellem aktører Med det formål at: Reducere det samlede relative energiforbrug Sikre en hurtig og effektiv

Læs mere

ZEB og ipower konferencen Bygninger og Smart Grid. - Fremtidige udfordringer for distributionsnettet Niels Chr.

ZEB og ipower konferencen Bygninger og Smart Grid. - Fremtidige udfordringer for distributionsnettet Niels Chr. ZEB og ipower konferencen Bygninger og Smart Grid - Fremtidige udfordringer for distributionsnettet 19-09-2012 Niels Chr. Nordentoft Agenda 1 1) Scenen: Politiske forpligtelser til mindre CO 2 -udledning

Læs mere

Erhvervspotentialer i energibranchen

Erhvervspotentialer i energibranchen Energitopmøde 2012 28. jun. 12 Erhvervspotentialer i energibranchen Hans Peter Branchedirektør Dagsorden Intro til DI Energibranchen Vi har en stærk energisektor Muligheder i grøn omstilling Udnyttelse

Læs mere

Smart Grid i Danmark Perspektiver

Smart Grid i Danmark Perspektiver Smart Grid i Danmark Perspektiver Samarbejdsprojekt mellem Dansk Energi, energiselskaber og Energinet.dk Peder Ø. Andreasen, Adm. direktør Energinet.dk Trends i udviklingen der påvirker værdien af et Smart

Læs mere

Præsentation af Innovation Fur. Nettemadag om fremtidens elsystem 25. november 2010

Præsentation af Innovation Fur. Nettemadag om fremtidens elsystem 25. november 2010 Præsentation af Innovation Fur Nettemadag om fremtidens elsystem 25. november 2010 Disposition o Hovedtal for Fur o Eksisterende net på Fur o Ideen bag Innovation Fur o Initiativtagere o Igangsætning -

Læs mere

ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE

ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE AFSÆT I SMART GRID NETVÆRKETS ANBEFALINGER AFSÆT I SMART GRID NETVÆRKETS ANBEFALINGER HVAD ER DET KONCEPTET LØSER? Mobiliserer og nyttiggør fleksibelt elforbrug

Læs mere

Fremtidens elsystem det bygger vi i dag

Fremtidens elsystem det bygger vi i dag Fremtidens elsystem det bygger vi i dag Nye energikoncepter og decentrale kraftvarmeværkers rolle i fremtidens elsystem Erritsø, 6. januar 2011 Kim Behnke Forsknings- og miljøchef, Energinet.dk kbe@energinet.dk

Læs mere

Energiselskabernes rolle i forhold til elbiler

Energiselskabernes rolle i forhold til elbiler Energiselskabernes rolle i forhold til elbiler Den 23. november 2011 Anders Stouge Dansk Energi Ast@danskenergi.dk Indhold Udgangspunktet for omlægning af det danske energisystem Elbilens rolle Nye aktiviteter

Læs mere

ECOGRID 2.0. Præsentation af EcoGrid 2.0 s fleksibilitetsmarked for netselskaberne, Dansk Energi 2016

ECOGRID 2.0. Præsentation af EcoGrid 2.0 s fleksibilitetsmarked for netselskaberne, Dansk Energi 2016 ECOGRID 2.0 Præsentation af EcoGrid 2.0 s fleksibilitetsmarked for netselskaberne, Dansk Energi 2016 EcoGrid 2.0 er et forsknings- og demonstrationsprojekt støttet af EUDP (Energiteknologisk Udviklings-

Læs mere

Fokus for energianalyser 2016

Fokus for energianalyser 2016 4. januar 2016 Fokus for energianalyser 2016 Energianalyser er grundlag for Energinet.dk s planlægning Et grundigt analysearbejde er en nødvendig forudsætning for en vellykket planlægning og drift og i

Læs mere

Fremtidens energi er Smart Energy

Fremtidens energi er Smart Energy Fremtidens energi er Smart Energy Partnerskabet for brint og brændselsceller 3. april 2014 Kim Behnke, Chef for forskning og miljø, Energinet.dk kbe@energinet.dk I januar 2014 dækkede vindkraften 63,3

Læs mere

Et balanceret energisystem

Et balanceret energisystem Et balanceret energisystem Partnerskabets årsdag Københavns Rådhus, 18. April 2012 Forskningskoordinator Inger Pihl Byriel ipb@energinet.dk Fra Vores Energi til Energiaftale 22. marts 2012 Energiaftalen:

Læs mere

Bygninger skal være et aktiv i energisystemet. Danvak Dagen 2019, onsdag den 10. april 2019

Bygninger skal være et aktiv i energisystemet. Danvak Dagen 2019, onsdag den 10. april 2019 Bygninger skal være et aktiv i energisystemet Danvak Dagen 2019, onsdag den 10. april 2019 Branchefællesskab for Intelligent Energi Mission: ienergi samler de centrale aktører i og omkring energisektoren

Læs mere

Energipolitisk aftale 2012

Energipolitisk aftale 2012 PI årsdag 2012 29. mar. 12 Energipolitisk aftale 2012 Procesindustriens årsdag Aftaleelementer Mere vedvarende energi Mere effektiv udnyttelse af energien Smart elnet mv. Transport Forskning, udvikling,

Læs mere

Sammentænkning af energisystemerne

Sammentænkning af energisystemerne Sammentænkning af energisystemerne Konference om energilagring Gigantium Aalborg, 11. oktober 2016 Hanne Storm Edlefsen, Afdelingsleder, Forskning og Udvikling, Energinet.dk Dok: 14/24552-18 11. okt. 2016

Læs mere

Effektiv anvendelse af vindkraftbaseret el i Danmark

Effektiv anvendelse af vindkraftbaseret el i Danmark Effektiv anvendelse af vindkraftbaseret el i Danmark Samspil mellem vindkraft, varmepumper og elbiler RESUME VARMEPUMPER Effektiv anvendelse af vindkraftbaseret el i Danmark Udgivet af Oplag: 500 Rapporten

Læs mere

Den innovative leder. Charles Nielsen, direktør El-net, Vand og Varme, TREFOR A/S

Den innovative leder. Charles Nielsen, direktør El-net, Vand og Varme, TREFOR A/S Den innovative leder Charles Nielsen, direktør El-net, Vand og Varme, TREFOR A/S Den innovative leder Disposition 2 Præsentation af Charles Nielsen Definitioner: Leder og ledelse - Innovation Den store

Læs mere

Kommissorium for Energikommissionen

Kommissorium for Energikommissionen Kommissorium for Energikommissionen Formål Danmark skal fortsat være et af de førende lande i den grønne omstilling, og omstillingen skal ske på en måde, som er fornuftig set i forhold til udviklingen

Læs mere

Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020

Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020 1 VE-andel Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020 Målet er et lavemissionssamfund baseret på VE i 2050 2030 er trædesten på vejen Der er behov for et paradigmeskifte og yderligere

Læs mere

Varmepumpedagen 2013 Varmepumper i Smart Energy systemer

Varmepumpedagen 2013 Varmepumper i Smart Energy systemer Varmepumpedagen 2013 Varmepumper i Smart Energy systemer Kim Behnke, Forskningschef, Energinet.dk kbe@energinet.dk Målrettet dansk klima- og energipolitik 2012 2020 2030 2035 2050 30 % vind 42 % VE 50

Læs mere

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends SDU 31. maj 12 Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends På vej mod en vedvarende energi-region Syddanmark / Schleswig-Holstein Sune Thorvildsen, DI Energibranchen Dagsorden Energiaftale af 22. marts

Læs mere

FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING

FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING Præsentation ved Danske Vandværkers konference: Regulering af drikkevandet på Christiansborg den 21. februar 2018 KENDER I FRI? BRANCHEORGANISATION

Læs mere

100 % vedvarende energi til bygninger

100 % vedvarende energi til bygninger 100 % vedvarende energi til bygninger Niels Duedahl, adm. direktør Gør visioner til virkelighed SE s vision SE vil skabe de bedste totale kundeoplevelser indenfor energi & klima samt kommunikation og samtidig

Læs mere

29. oktober 2015. Smart Energy. Dok. 14/21506-18

29. oktober 2015. Smart Energy. Dok. 14/21506-18 29. oktober 2015 Smart Energy Dok. 14/21506-18 Fra Smart Grid til Smart Energy I 2010 lavede Dansk Energi og Energinet.dk en analyse af den samfundsøkonomiske værdi af Smart Grid. Præmissen for analysen

Læs mere

DANSKE ERFARINGER MED INTEGRATION AF VINDKRAFT

DANSKE ERFARINGER MED INTEGRATION AF VINDKRAFT DANSKE ERFARINGER MED INTEGRATION AF VINDKRAFT Energikonference, Torshavn, 7. April 2017 Peter Jørgensen, Vice President, Associated Activities Danske erfaringer med integration af vindkraft April 2017

Læs mere

Celleprojektet. Kort fortalt

Celleprojektet. Kort fortalt Celleprojektet Kort fortalt Marked og økonomisk effektivitet Forsyningssikkerhed Miljø og bæredygtighed 2 Forord Celleprojektet er et af Energinet.dk s store udviklingsprojekter. Projektet skal være med

Læs mere

Præsentation af Innovation Fur. Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro

Præsentation af Innovation Fur. Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro Præsentation af Innovation Fur Borgermøde den 27. oktober 2010 Fur Færgekro Dagsorden Ideen bag Innovation Fur Initiativtagere Igangsætning - projektsekretariat Betydning for borgere og virksomheder på

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem - Omstilling af den danske energiforsyning til 100 pct. VE i 2050 Strategisk energiplanlægning, Region Midtjylland Torsdag den 6. juni 2013 Carsten Vittrup, Systemplanlægning 1

Læs mere

Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM

Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM INTELLIGENTE ENERGISYSTEMER 3 ET INTELLIGENT ENERGISYSTEM BYGNINGER Omstillingen fra fossile brændsler til et el-baseret energisystem

Læs mere

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram Slide 1 Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram Temamøde Fleksenergi og HUBNORTH Ny energiaftale nye politiske rammer EUDP - Prioritering - Kriterier - Erfaringer Nicolai Zarganis, sekretariatschef

Læs mere

Ny branche ser lyst på vækst

Ny branche ser lyst på vækst Vækstbarometer 2012 November 2012 Branchefællesskab for Intelligent Energi Ny branche ser lyst på vækst En ny undersøgelse blandt medlemmerne i Branchefælleskab for Intelligent Energi viser, at medlemmerne

Læs mere

Fremtidens Forsyningsmix - Smart Grids

Fremtidens Forsyningsmix - Smart Grids Fremtidens Forsyningsmix - Smart Grids 17. september 2010 Siemens A/S Andreea Balasiu Salgchef Tlf: 44 77 43 75 E-mail: andreea.balasiu@siemens.com Elektrisk energi rygraden i vores samfund Vi betjener

Læs mere

HVORDAN SER DONG ENERGY FLEKSIBILITET PÅ TVÆRS AF SEKTORER

HVORDAN SER DONG ENERGY FLEKSIBILITET PÅ TVÆRS AF SEKTORER HVORDAN SER DONG ENERGY FLEKSIBILITET PÅ TVÆRS AF SEKTORER Fleksibiliet som en parameter til styrket konkurrenceevne for vores kunder 30. November 2016 Mikkel Sjølin Kiil, Vice President, DONG Energy B2B

Læs mere

DEMONSTRATIONER I ECOGRID 2.0 S MARKED FOR FLEKSIBELT ELFORBRUG

DEMONSTRATIONER I ECOGRID 2.0 S MARKED FOR FLEKSIBELT ELFORBRUG DEMONSTRATIONER I ECOGRID 2.0 S MARKED FOR FLEKSIBELT ELFORBRUG Januar 2017 EcoGrid 2.0 er et forsknings- og demonstrationsprojekt støttet af EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram).

Læs mere

Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017

Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017 Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017 EcoGrid 2.0 is a research and demonstration project funded by EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). The 9

Læs mere

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE INTELLIGENT ENERGI INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 18. november 2015 100 % VEDVARENDE ENERGI ER IKKE UTOPI I DANMARK Sammenhængende effektive

Læs mere

HVILKE ELEMENTER ER DER I UDSPILLET? TEMADAG OM ENERGIUDSPILLET

HVILKE ELEMENTER ER DER I UDSPILLET? TEMADAG OM ENERGIUDSPILLET HVILKE ELEMENTER ER DER I UDSPILLET? TEMADAG OM ENERGIUDSPILLET Direktør Kim Mortensen EMNER 1) Hovedlinjerne i udspillet 2) Afgifter, tilskud og puljer 3) Ophævelse af bindinger 4) Energieffektiviseringer

Læs mere

ENERGI FYN. Forretningsudviklingschef Tommy Lykkegaard

ENERGI FYN. Forretningsudviklingschef Tommy Lykkegaard ENERGI FYN Forretningsudviklingschef Tommy Lykkegaard tl@energifyn.dk 22927-0236 SMART GRID OG OMSTILLING Opstilling fra produktion efter behov til forbrug der passer til produktionen Produktionen varierer

Læs mere

Fondens fokusområder indenfor energiforskning, -udvikling, -demonstration og -markedsmodning er følgende:

Fondens fokusområder indenfor energiforskning, -udvikling, -demonstration og -markedsmodning er følgende: Fase 1 opslag 2016: Energi Frist: 2. Maj 2016 kl. 19 Grand Solutions: Typisk 2-5 år; 5-30 mio. kr. Budgettet er i 2016 på ca. 70 mio. kr. Innovationsfondens investeringer inden for energiområdet skal understøtte

Læs mere

ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE. Jørgen Skovmose Madsen

ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE. Jørgen Skovmose Madsen Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 413 Offentligt ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE Jørgen Skovmose Madsen Hvorfor Energiunion? EU importerer dagligt energi for mere end 8 mia.

Læs mere

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT:

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: ET ENERGISK NORDJYLLAND LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: Få et smugkig på fremtidens energisystem og dets muligheder for bosætning og erhverv Se hvordan energiplanlægning kan gøre Nordjylland

Læs mere

Charles Nielsen, TREFOR Greentech den 31. maj maj :54 1. Energi Resillience

Charles Nielsen, TREFOR Greentech den 31. maj maj :54 1. Energi Resillience Charles Nielsen, TREFOR Greentech den 31. maj 2018 30. maj 2018 07:54 1. Energi Resillience 2. Tak for introduktionen og muligheden for at præsentere "Det Integrerede Energisystem". 3. Jeg vil i de følgende

Læs mere

Branchefællesskab for Intelligent Energi

Branchefællesskab for Intelligent Energi Branchefællesskab for Intelligent Energi Indholdsfortegnelse 1. Den bærende idé derfor er der brug for ienergi... 2 2. ienergis målsætninger... 4 3. Tre kerneydelser sådan arbejder ienergi... 5 4. De fem

Læs mere

Tale til Energikommissionen ved møde i følgegruppen den 26. maj 2016. Leveret af vicedirektør Anders Stouge, Dansk Energi

Tale til Energikommissionen ved møde i følgegruppen den 26. maj 2016. Leveret af vicedirektør Anders Stouge, Dansk Energi Tale til Energikommissionen ved møde i følgegruppen den 26. maj 2016 Leveret af vicedirektør Anders Stouge, Dansk Energi Tak for lejligheden til at give Dansk Energis input til kommissionens arbejde. Jeg

Læs mere

Velkommen til House of Energy

Velkommen til House of Energy C Velkommen til House of Energy Energy Cluster Denmark House of Energy er den danske energiklynge, som samler energibranchens aktører - virksomheder, vidensinstitutioner, myndigheder, forsyningsselskaber

Læs mere

Fra Vindkraft til Varmepumper

Fra Vindkraft til Varmepumper En kort gennemgang af projektet Ole K. Jensen Energinet.dk 1 Disposition: En kort gennemgang af projektet Erfaringer og fremtiden Fem spørgsmål 2 Projektet Energistyrelsen og Energinet.dk har sammen med

Læs mere

J.nr.: 11/23888. Hyprovide Large-scale alkaline electrolyser (MW) Projektnavn: Green Hydrogen.dk. Ansøger: Finsensvej 3, 7430 Ikast.

J.nr.: 11/23888. Hyprovide Large-scale alkaline electrolyser (MW) Projektnavn: Green Hydrogen.dk. Ansøger: Finsensvej 3, 7430 Ikast. Bilag 26b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Regionale Udviklingsmidler

Læs mere

Effektiv brug af energi

Effektiv brug af energi Effektiv brug af energi Energispareindsats hvor effekten er størst Med energiaftalen afskaffes den nuværende energispareordning, og i stedet introduceres en ny markedsbaseret tilskudspulje til energieffektiviseringer

Læs mere

EcoGrid EU En prototype på et europæisk Smart Grid. Maja Felicia Bendtsen Østkraft Holding A/S September 2012

EcoGrid EU En prototype på et europæisk Smart Grid. Maja Felicia Bendtsen Østkraft Holding A/S September 2012 EcoGrid EU En prototype på et europæisk Smart Grid Maja Felicia Bendtsen Østkraft Holding A/S September 2012 PJ Uafhængig af fossile brændsler i 2050 Energi forbrug i Danmark 300 250 200 150 100 50 1980

Læs mere

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept For virksomheden projects har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret Værdikædesamarbejde været et startskud

Læs mere

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST BRIAN VAD MATHIESEN bvm@plan.aau.dk Gate 21 s Borgmesterforum 2016 DOLL Visitors Center, København, April 2016 SUSTAINABLE ENERGY PLANNING RESEARCH GROUP AALBORG UNIVERSITY

Læs mere

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2018-19 (2. samling) KEF Alm.del - Bilag 83 Offentligt FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET 100% CO 2 -NEUTRAL FJERNVARME I 2030 Kim Mortensen & Michael

Læs mere

I Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har Søren Egge Ramussen (EL) stillet ministeren følgende 2 samrådsspørgsmål G og H:

I Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har Søren Egge Ramussen (EL) stillet ministeren følgende 2 samrådsspørgsmål G og H: Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 119 Offentligt Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg den 11. januar 2018 vedr. udfasning af kul og udnyttelsen af dansk

Læs mere

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse 14. december 2017 Perspektiver for den vedvarende energi mod 2035 VE Outlook Side 1 PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD 2035 5. JANUAR 2018 VE Outlook Resumé af Dansk Energis analyse 14. december

Læs mere

Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien

Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 189 Offentligt Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien Marts 2018 Vinden over Danmark er en unik ressource.

Læs mere

Automationsstrategi - hvor svært kan det være?

Automationsstrategi - hvor svært kan det være? Automationsstrategi - hvor svært kan det være? Smart Grid: Hvad bliver forskellen på energioptimering og smart grid optimering? v/ Chefkonsulent Steen Kramer Jensen, Energinet.dk 1 Agenda Energinet.dk?

Læs mere

Gassens rolle i det fremtidige energisystem

Gassens rolle i det fremtidige energisystem Gassens rolle i det fremtidige energisystem Torben Brabo, Gasdivisionsdirektør, Energinet.dk Energinet.dk er i midten af værdikæden Selvstændig, offentlig virksomhed under Klima-, energi- og bygningsministeriet

Læs mere

EcoGrid 2.0 er et udviklings- og demonstrationsprojekt støttet af EUDP

EcoGrid 2.0 er et udviklings- og demonstrationsprojekt støttet af EUDP Projektet EcoGrid 2.0 er et udviklings- og demonstrationsprojekt støttet af EUDP (Energistyrelsen) Vi vil designe et marked for fleksibilitetsydelser, som passer til Engrosmodellen (Engrosmodellen blev

Læs mere

Analyse af Energikommissionens anbefalinger En survey blandt IDAs medlemmer, der er beskæftiget på energiområdet

Analyse af Energikommissionens anbefalinger En survey blandt IDAs medlemmer, der er beskæftiget på energiområdet Analyse af Energikommissionens anbefalinger ------------------------- En survey blandt IDAs medlemmer, der er beskæftiget på energiområdet April 2017 Tabel 1: Energikommissionen anbefaler, at forsyningssikkerhed

Læs mere

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Anders Michael Odgaard Nordjylland Tel. +45 9682 0407 Mobil +45 2094 3525 amo@planenergi.dk Vedrørende Til brug for udarbejdelse af Energiperspektivplan

Læs mere

Eltariffer. Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer

Eltariffer. Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer Eltariffer Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro Den grønne omstilling kræver integration

Læs mere

Fremtidens elnet i Europa - samspillet mellem elsystemer og muligheden for afsætning af vindmøllestrøm

Fremtidens elnet i Europa - samspillet mellem elsystemer og muligheden for afsætning af vindmøllestrøm Fremtidens elnet i Europa - samspillet mellem elsystemer og muligheden for afsætning af vindmøllestrøm Dorthe Vinther, Udviklingsdirektør, Energinet.dk Temadag: Ejerskab af vindmøller i udlandet 15. november

Læs mere

Mulighederne ved gas/el-hybridvarmepumper

Mulighederne ved gas/el-hybridvarmepumper Mulighederne ved gas/el-hybridvarmepumper Ved Frank Rosager HMN Naturgas I/S 30. maj 2017 Slide 1 Visionen for 2050 Gas/el-hybridvarmepumper Problemstillinger Gasselskabets indsats Spørgsmål? Energipolitiske

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Borgerinitiativ med 100% lokalt ejerforhold

Borgerinitiativ med 100% lokalt ejerforhold Borgerinitiativ med 100% lokalt ejerforhold Solenergi er jordens eneste vedvarende energikilde og er en fællesbetegnelse for energien solen skaber, dvs. energi produceret af vindmøller, solceller, solfangere,

Læs mere

INVITATION TIL SUMMER SCHOOL 2015

INVITATION TIL SUMMER SCHOOL 2015 INVITATION TIL SUMMER SCHOOL 2015 - For beslutningstagere i energi- og transportsektoren DATO: 19-20 August STED: Comwell Sorø inviteres til Energifondens Summer School fordi du er Du blandt dem, der har

Læs mere

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION

UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION side 1 UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION 24. NOVEMBER 2014 Line Markert, advokat KAN VI BRUGE TAKSTFINANSIEREDE MIDLER TIL UDVIKLING AF VANDTEKNOLOGIER? side 2 DE JURIDISKE RAMMER I SKEMAFORM

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Overblik, hovedkonklusioner og anbefalinger Hans Hvidtfeldt Larsen Vicedekan. Danmarks Tekniske Universitet

Overblik, hovedkonklusioner og anbefalinger Hans Hvidtfeldt Larsen Vicedekan. Danmarks Tekniske Universitet Overblik, hovedkonklusioner og anbefalinger Hans Hvidtfeldt Larsen Vicedekan Hvorfor energilagring? Energilagringsteknologier kan lagre energi i form af termisk, elektrisk, kemisk, kinetisk eller potentiel

Læs mere

CITIES Centre for IT-Intelligent Energy Systems for Cities

CITIES Centre for IT-Intelligent Energy Systems for Cities CITIES Centre for IT-Intelligent Energy Systems for Cities Det Intelligente Energisystem 26. marts 2015 (Al)Fred Heller Lektor på DTU Byg alfh@byg.dtu.dk 71 mio kr. (øges løbende) 44 mio kr. i tilskud

Læs mere

Præsentation af REFER-CDR

Præsentation af REFER-CDR Turbo på grøn fjernvarme i Region Midtjylland Præsentation af REFER-CDR Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region www.regionmidtjylland.dk Hvem er vi? Region Midtjylland Regional

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro 4. april 2016 tog energi-, forsynings- og klimaminister

Læs mere