I H.C. Andersens fodspor gennem Fredericia

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I H.C. Andersens fodspor gennem Fredericia"

Transkript

1 I H.C. Andersens fodspor gennem Fredericia Skoletjenesten - Museerne i Fredericia Udarbejdet med hjælp fra: Anna Sofie Holk, Astrid Ammitzbøll Helgeland og Kaya Birkholm Hansen

2 2 Introduktion H.C. Andersen besøgte Fredericia flere gange på gennemrejse, men i årene 1850, 1870 og 1872 havde han flere kortere ophold i byen. Disse har han beskrevet i både breve og dagbøger. På kortet kan man se, hvordan Fredericia så ud ca altså omkring den tid, hvor Andersen besøgte byen. I teksten er der beskrevet nogle af de steder, han besøgte. Prøv at find dem på kortet, efter I har læst teksten.

3 3 1. Kongens Port H.C. Andersen besøgte Fredericia første gang i 1850 og kom da ind i byen gennem Kongens Port. I sin dagbog skriver han:..vi kom til Volden og ind i den store Fæstning, det var derinde som vi igjen kørte ud paa Landet.. Fredericia var dengang mere sparsomt bebygget, og byen havde kun ca indbyggere. I 1850 rejste mange mennesker til byen for at se stedet for 6. juli-slaget i 1849, og H.C. Andersen tog også del i denne form for turisme, da han var meget fascineret af soldater og krigshistorie. Under besøget gav byens kommandant major Johannes Vahl ham tilladelse til at gaae i fæstningen hvor jeg vilde. Før Andersen kom ind i Fredericia, viste vognkusken ham stedet, hvor General Oluf Rye faldt under Slaget ved Fredericia. Nogle år senere blev der rejst en mindesten og en mindehøj i nærheden af stedet. Begge dele kan i dag stadig ses på Nordre Kobbelvej ud for Sonnesvej (Ikke med på kortet fra 1863). Ryes Høj som den kom til at se ud i 1859.

4 4 2. Dragongraven på Trinitatis Kirkegård I det sydøstlige hjørne af Trinitatis Kirkegården finder man et mindesmærke og grav for 500 dragoner i dansk tjeneste. De blev dræbt her, da svenskerne stormede og indtog Fredericia i H.C. Andersen besøgte mindesmærket i 1850: Dragongraven i slutningen af 1800-tallet. Capitain From-Møller (..) fulgte mig igjen hen til de Faldne og til et andet Monument fra Krigen mod de Svenske, en stor Steen der bar et mægtigt Sværd og paa Stenen læses den 24. October og et Vers. Her blev dengang en Skare Danske omringet af Svenske og da de ikke vilde give sig bleve de nedsablede. Nu ligge i næste Høi Svenske og Danske sammen. Den næste Høi som Andersen skriver om, er krigergraven hvor danske soldater fra 6. juli- Slaget ligger begravet se næste punkt. Flere svenske og norske frivillige kæmpede også på dansk side og er også begravet her. Det er grunden til, at man ved 6. juli-fejringen i dag afsynger de nordiske nationalsange. 3. Krigergraven ved Trinitatis kirke I sin dagbog skriver H.C. Andersen om graven: Den halve lange Fiirkant gjemme Menige i 4 eller 6 Lag paa hinanden, med Kalk imellem, uden kister. Officererne i kister Da Andersens besøgte graven i 1850 ikke så ud, som den gør i dag. Efter vinteren var den store grav sunket sammen og befandt sig i så dårlig tilstand, at arkitekt M.G. Bindesbøll fik til opgave at tegne det gravanlæg, som ses dagen i dag.

5 5 Monumentet blev afsløret 6. juli Det består af en 1,6 meter høj mur rundt om en gravhøj samt et relief af bronze. Relieffet viser to soldater som er i færd med at bære en død kammerat til graven. Det er udført af billedhuggeren Bissen, der også lavede Landsoldaten og Bülows Monument se disse. Krigergravens monument. I 1850 var der på graven stadig trækors med navne på officererne, og Andersen fandt navnet på en af sine bekendte Kaptajn August Emil Fugl: I en lang Række ligge de Faldne, jeg læste alle Navne, jeg fandt der [Kaptajn] Fugl og tog lidt Græs fra hans Grav, lagde alle Krandse igjen paa de Grave hvor de vare faldne af. Trinitatis Kirkegård med de første faldne i Treårskrigen - dog før 6. juli. Det gjorde stort indtryk på H.C. Andersen at besøge kirkegården, og i et brev til veninden Henriette Wulff fortalte han:..en Veemod opfyldte mig, saa Taarerne kom i mine Øine og dog just her, følte jeg for første Gang i mit Liv Lyst til at være med i Krig. I hans dagbog for samme dag kan man læse:..her i Frederits faar jeg Mod på Krigen, jeg som følte mig Angest langt fra Fredericia for hvad der kunde skjee igjen, synes nu det var Lyst at være med, jeg kan forstaae at al Frygt kan være borte...

6 6 H.C. Andersens far havde været soldat under Englandskrigene og kom hjem både fysisk og psykisk nedbrudt. Som ung studerende på Københavns Universitet havde H.C. Andersen selv haft pligt til at være soldat i Kongens Livkorps. Korpset skulle medvirke til forsvar af København, hvis byen blev angrebet. Andersen aflagde fane-ed i 1829, men kom aldrig i kamp. 4. Købmagergade Havnen og Carolinelund I sin dagbog beskriver H.C. Andersen flere gange, hvordan der ligger marker inde i Fredericia: En stor grøn Eng med Marker om danner den halve Deel indenfor Volden, ned mod Beltet...Byen er uendelig stor, meest med lige, brede Gader. Her ned mod Vandet er hele Marker, hvor Qvæg græsser og bred Landevei med gamle kappede Piletræer; Strib ligger tæt ud for mine Vinduer... Fredericia set fra Sønder Vold i Det er tydeligt, at der er marker inde i byen. Der var marker inden for voldene, fordi det var forbudt at bygge huse uden for byens kastel, der lå i Fredericias sydøstlige spids. Rundt om Kastellet lå der som i dag en lille vold, som man kunne trække sig ind bag, hvis fjenden erobrede den store vold rundt om byen. Det var derfor vigtigt, at man havde frit udsyn fra Kastellets vold. H.C. Andersen besøgte igen Fredericia i 1870 og 1872 i forbindelse med udlandsrejser, og i sin dagbog fra for den 5. juni 1872, skriver han: Vi spiiste en ret god Middag, spadserede derpaa i Plantage-Anlæget og saae over lille Belt. Plantage-Anlægget er sandsynligvis det store parkanlæg Carolinelund, der i 1822 blev anlagt i Fredericias sydlige del. Fra parken var der en smuk udsigt over Lillebælt, og den var et meget populært udflugtsmål også fordi der ofte var koncerter med byens militærorkester.

7 7 5. Hotel Lillebælt og Hotel Kronprinds Frederik Da H.C. Andersen første gang besøgte Fredericia, var han indlogeret på..hr. Berings Vertshus.., som lå på hjørnet af Gothersgade/Sønder Voldgade. Der er sandsynligvis tale om den tidligere Hyrups Gæstgivergaard, der siden 1812 havde ligget på samme sted. Den blev i 1840 erne omdøbt til Hotel de Lillebælt. I 1870 og 1872 boede Andersen på Hotel Kronprinds Frederik, der lå på det nordvestlige hjørne af Gothersgade og Fynsgade. Både denne bygning og det tidligere Hotel Lillebælt findes stadig i dag. I 1872 skriver Andersen: Kom Klokken to til Fredericia, hvor alle Banefolkene hilsede mig saa venligt (..) man anbefalede Hotel Kronprinds Frederik, netop der hvor jeg sidst boede her. Hotel Kronprinds Frederik, ca Andersen bemærker i 1850, at byen har..en meget lille Havn.., hvilket var et stort problem for byens handelsliv. Indtil 1880 gik havnen kun til Sønder Voldgade og først herefter blev den udvidet længere ind mod Oldenborggade.

8 8 6. Oldenborggade - Den gamle banegård Da Andersen første gang besøgte byen i 1850 rejste han med hestevogn, men ved besøgene i 1870erne rejste han med tog. Jernbanen var kommet til Fredericia i 1866, og da Fredericia blev knudepunkt for togtrafikken i Sydjylland byggede man i 1869 en stor banegård i Oldenborggade. Bygningen med perron og skinner findes stadig i dag. Den gamle banegård, ca Området omkring banegården og havnen blev på en måde byens forside, da det var her alle rejsende fra Fyn og Sjælland kom ind i byen via tog og færge. Da Lillebæltsbroen endnu ikke var bygget, måtte man sejle over bæltet. I 1872 havde man taget dampfærger i brug, og disse kunne også medtage togvogne dog kun godsvogne. Passagerne måtte derfor gå fra færgestedet som lå ud for Norgesgade og hen til banegården. I 1872 skriver Andersen om sine sejlture med dampfærgerne: Gik halv tre med Dampfærgen over, det var første gang, at jeg prøvede den. Ved Strib fygede Støvet fra Veien ud paa Dampskibet, Søerne væltede, det var svært at holde paa Hatten (..) Vi kom en halv Time for seent, saa at vi ikke kom til Middagsbord, men fik kun en Tallerken Suppe.. Foto af færgelejet taget kun få dage efter H.C. Andersens besøg i 1872.

9 9 7. Bülows monument, Skt. Michaelis Kirkegård og Meldahls Rådhus På Bülows Plads står monumentet over General Frederik Bülow, som planlagde og ledede udfaldet fra Fredericia den 6. juli Monumentet blev opstillet 6. juli Den 7. marts 1870 besøgte H.C. Andersens monumentet, som dengang stod uden triumfbuen, der først blev tilføjet i Andersen så også de danske og tyske krigergrave på Michaelis Kirkegårde, selvom det våde og kolde vejr ikke passede ham: Gik til Bylovs Monument og ind paa de faldnes Kirkegaard; den vaade Taage faldt mig for Brystet (..) frøs, ganske forkjølet og hæs kom jeg hjem.. I juni 1872 var det varmen, der plagede Andersen:..Ondt i Halsen, særdeles varmt; vilde gaae hen til Monumentet Landsoldaten; men varmen og den forfærdelige Brolægning fik mig til at vende om ved Raadhuset, hvor Bülows Buste staaer; gik ind paa Kirkegaarden og kom halvkogt hjem.. Rådhuset, som H.C. Andersen nævner, er Meldahls Rådhus, der var blevet indviet i Det ligger stadig på pladsen i dag. Øverst: Bülows monument og Meldahls Rådhus før Til højre: Den danske soldatergrav fra 1864-krigen, ca

10 10 8. Den tapre Landsoldat Da Andersen besøgte Fredericia i 1850 bar byen stadig præg af krigen og slesvig-holstenernes 2 måneders belejring og bombardement af byen året før: Oppe ved Indkjørselen af Byen, en Deel Huse under Bygning, de have været afbrændt. Prinsens Port var dengang byens hovedindgang, og området blev heftigt bombarderet op til 6. juli-slaget. Landsoldaten var endnu ikke rejst under Andersens første besøg, men blev først opstillet i 1858 som et sejrsmonument til minde for Slaget ved Fredericia den 6. juli Anden gang H.C. Andersen kom for at besøge Fredericia i 1870, var det for at se den delvist nyopsatte statue. Han havde i lang tid haft lyst til at besøge det, eftersom han havde medvirket i indsamlingen til mindesmærket. Som et led i den store indsamling til monumentet, blev der nemlig afholdt en koncert i Casino i København. Her blev der sammen med indsamlingen sunget Andersens I Danmark er jeg født. I H.C. Andersens dagbog for den 7. marts 1870 skriver han:.. Klokken 2 var vi i Fredericia. (...) Efter middagsbordet gik Jonas og jeg til Landsoldatens Monument, det staar tæt inden for Porten mod Nord. 9. Poterne (Nørre Port) Fredericia blev grundlagt omgivet af voldene og voldgrave, så den eneste måde at komme ind i fæstningen på var via porte. Portene var fæstningens svage punkter, så man gjorde sig umage med at konstruere dem så sikkert som muligt. Det var vigtigt, at der ikke var for mange porte, så oprindeligt var der kun Prinsens Port og Kongens Port samt et par mindre indgange. Da man i 1849 lavede udfald fra Fredericia, fandtes Nørre Port endnu ikke. Man gravede derfor en udfaldsport, som man kunne sende soldaterne ud igennem. Første gang H.C. Andersen var i Fredericia besøgte han Poterne eller Udfalds Porten, som lå omtrent dér, hvor Nørreport ligger i dag. Det var først i 1922, hvor Nørreport blev ført gennem volden.

11 11 I Andersens dagbog står: Gik til Udfalds Porten og helt uden for de yderste befæstninger, det er højest storartet. Gik saa op paa volden og saae senere Soldaterne komme ind fra Øvelse, en ung officer hilsede mig... Resterne af Udfaldsporten ( poterne ), Opgave: Læs på næste side H.C. Andersens digt I Danmark er jeg født, som han skrev i det samme år, som hans første besøg i Fredericia fandt sted. Gør jer nogle tanker om, hvad der har inspireret Andersen til at skrive dette digt og om hans mange besøg rundt i Danmark - heriblandt Fredericia. Vælg og marker steder i teksten, som I tænker, er inspireret af H.C. Andersens besøg i Fredericia.

12 12 I Danmark er jeg født I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme, der har jeg rod, derfra min verden går. Du danske sprog, du er min moders stemme, så sødt velsignet du mit hjerte når. Du danske friske strand, hvor oldtids kæmpegrave står mellem æblegård og humlehave, dig elsker jeg! - Danmark, mit fædreland! Hvor reder sommeren vel blomstersengen mer rigt end her, ned til den åbne strand? Hvor står fuldmånen over kløverengen så dejlig, som i bøgens fædreland? Du danske friske strand, hvor Dannebrogen vajer, - Gud gav os den - Gud giv den bedste sejer! - Dig elsker jeg! - Danmark, mit fædreland! Engang du herre var i hele Norden, bød over England - nu du kaldes svag, et lille land, - og dog så vidt om jorden end høres danskens sang og mejselslag. Du danske friske strand, - plovjernet guldhorn finder. - Gud giv dig fremtid, som han gav dig minder! Dig elsker jeg! - Danmark, mit fædreland! Du land, hvor jeg blev født, hvor jeg har hjemme, hvor jeg har rod, hvorfra min verden går, hvor sproget er min moders bløde stemme, og som en sød musik mit hjerte når! Du danske friske strand med vilde svaners rede, I grønne øer, mit hjertes hjem hernede, dig elsker jeg! - Danmark, mit fædreland!

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia

Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Kunst, mindesmærker og arkitektur i Fredericia Mål Målene med at læse teksten og tage på tur med museet er, at I skal: Lære noget om Fredericias historie Lære at se efter spor efter Fredericias historie

Læs mere

Torsdag den 28 januar 2016 kl. 19:30 i Restaurant Skovhus - Stumpedyssevej 4-2970 Hørsholm

Torsdag den 28 januar 2016 kl. 19:30 i Restaurant Skovhus - Stumpedyssevej 4-2970 Hørsholm Torsdag den 28 januar 2016 kl. 19:30 i Restaurant Skovhus - Stumpedyssevej 4-2970 Hørsholm Der vil være mulighed for at tilmelde sig til spisning kl. 18:00. Pris kr. 185,-. Menuen består af: Boeuf Sauté

Læs mere

Sanghæfte ved Leifs 60 års fødselsdag den 12. november 2017.

Sanghæfte ved Leifs 60 års fødselsdag den 12. november 2017. Sanghæfte ved Leifs 60 års fødselsdag den 12. november 2017. Fødselsdagssang: I dag er det Leif s fødselsdag, hurra hurra hurra. Han har nu fået et gavebord, så tak er kun et fattigt ord så der er petit

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND JUNI 2017

MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND JUNI 2017 MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND JUNI 2017 Hüttel-Sørensens Vej 61, 9310 Vodskov I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme, der har jeg rod, derfra min verden går. Du danske sprog, du er min moders

Læs mere

Find vej i. Fredericia

Find vej i. Fredericia Find vej i Fredericia Der er mange muligheder med Find vej i Fredericia Brug din smartphone Er du rigtig klog? Du kan teste din paratviden med mobil-quizzen. Scan QR koden her, eller søg under Fredericia

Læs mere

Få styr på volden! en sanselig tur for unge

Få styr på volden! en sanselig tur for unge Få styr på volden! en sanselig tur for unge Der er gennem tiden kommet mange bud på, hvordan en voldvandring på Fredericia Vold kunne være. Der er bare aldrig kommet et forslag til, hvordan en vandring

Læs mere

Oldefar Andreas Nicolai Høeg

Oldefar Andreas Nicolai Høeg 1 Oldefar Andreas Nicolai Høeg. Fra oldemor Erikke Brøns s fotosamlng: Andreas Nicolaj Høeg som 29. årig soldat i 1864 1 2 Andreas Nicolaj Høeg blev født i Thorsager den 14. maj 1835 som søn af lærer og

Læs mere

Tællelyset. af H. C. Andersen

Tællelyset. af H. C. Andersen Tællelyset af H. C. Andersen Til Madam Bunkeflod fra hendes hengivne H.C. Andersen Tællelyset Det sydede og bruste, mens Ilden flammede under Gryden, det var Tællelysets Vugge og ud af den lune Vugge

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen.

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3 Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tusind tak for, at jeg må få lov til at sige et par ord ved denne festlige begivenhed,

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

GUIDEDE TURE I FREDERICIA

GUIDEDE TURE I FREDERICIA I FREDERICIA OPLEV DET HISTORISKE FREDERICIA MED EN GUIDE VisitLillebælt Fredericia TURFORSLAG HISTORISK BYVANDRING Turen tager os rundt i Fredericia historiske bydel. Vi starter fra det smukke gamle Meldahls

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1 30-11-2014 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2014. Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. I sommerferien gik jeg en aften hen af fortovet på Kürfürstendamm i Berlin, ikke så langt fra den sønderbombede ruin

Læs mere

Grunden gøres klar. Uge 39. Træer er fjernet. Hegnet ud til parkeringspladsen fjernet. Nye vil senere blive plantet.

Grunden gøres klar. Uge 39. Træer er fjernet. Hegnet ud til parkeringspladsen fjernet. Nye vil senere blive plantet. Så er arbejdet påbegyndt med opførelsen at Havnbjerg Kirkes nye mandskabsfaciliteter, det skete i uge 39, 2017. Vi vil løbende bringe fotos her på hjemmesiden, så man kan følge med i byggeriets forløb.

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Det tog en krig at nå frem til det helt rigtige udtryk

Det tog en krig at nå frem til det helt rigtige udtryk Garnison Det tog en krig at nå frem til det helt rigtige udtryk Det er Den Tapre Landsoldat i Fredericia, der har inspireret mig til en serie unikke og hårdføre reoler og borde i jern. Det hele starter

Læs mere

Sprogforeningens Almanak Aabenraa, den 1. Maj 1923

Sprogforeningens Almanak Aabenraa, den 1. Maj 1923 Sprogforeningens Almanak Aabenraa, den 1. Maj 1923 Hr. Chr. Ferd... Broager.. Da vi i Aar agter at bringe en Gengivelse i Sprogforeningens Almanak af Mindesmærkerne eller Mindetavler i Kirkerne for de

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger C a r l N i e l s e n E d v a r d G r i e g J e a n S i be l i u s Nordiske fortællinger m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Nordiske fortællinger I dette hæfte skal du arbejde med tre nordiske

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen

Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen Født 13/9-1913 - Død 21/2-1945 Hans vokser op og bliver skovarbejder som sin far i skovene ved Silkeborg. Af familie og venner beskrives han som en flittig og dygtig

Læs mere

Opgaver til lugtene du kan opleve på Fredericia Vold:

Opgaver til lugtene du kan opleve på Fredericia Vold: Opgaver til lugtene du kan opleve på Fredericia Vold: 1) Lugten kom til byen for cirka 50 år siden, og kan lugtes over hele verden. Den er blevet en fast del af vores hverdag, og vi lægger ikke så meget

Læs mere

Rådhuspladsens historie

Rådhuspladsens historie Rådhuspladsens historie I middelalderen løb bymuren med Vesterport omtrent der, hvor vi finder Vester Voldgade i dag. Det er bymurens placering i forhold til byen, der er afgørende for, den plads der senere

Læs mere

Grunden gøres klar. Uge 39. Træer er fjernet. Hegnet ud til parkeringspladsen fjernet. Nye vil senere blive plantet.

Grunden gøres klar. Uge 39. Træer er fjernet. Hegnet ud til parkeringspladsen fjernet. Nye vil senere blive plantet. Så er arbejdet påbegyndt med opførelsen at Havnbjerg Kirkes nye mandskabsfaciliteter, det skete i uge 39, 2017. Vi vil løbende bringe fotos her på hjemmesiden, så man kan følge med i byggeriets forløb.

Læs mere

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690.

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Lavet af 4.a. Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Tordenskjold hed rigtigt Peter Wessel. Han havde 6 søstre og 11 brødre. Her er sangen om Tordenskjold Jeg vil sjunge om en helt vidt berømt

Læs mere

oplev SOrgenfri VED mølleåen

oplev SOrgenfri VED mølleåen oplev SOrgenfri slotshave LANDSKABSHAVEN VED mølleåen Skovbrynet FUGLEVAD STATION N MØLLEÅEN Kongevejen SORGENFRI SLOT Lyngby Hovedgade LYNGBY SØ sorgenfri SLOT Den gamle køkkenhave MØLLEÅEN DRONNINGEKILDEN

Læs mere

Norden i Smeltediglen

Norden i Smeltediglen Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia.

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kære medlem Du og din ledsager inviteres hermed til foreningens arrangement i Fredericia. Med følgende program: LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kl.

Læs mere

Historien om en Moder. Af H.C. Andersen

Historien om en Moder. Af H.C. Andersen Historien om en Moder Af H.C. Andersen Der sad en Moder hos sit lille Barn, hun var saa bedrøvet, saa bange for at det skulde døe. Det var saa blegt, de smaa Øine havde lukket sig, det trak saa sagte Veiret,

Læs mere

De lollandske Agerhøns

De lollandske Agerhøns Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

D E N D A N S K E S A N G

D E N D A N S K E S A N G D E N D A N S K E S A N G Frit efter Tardieu Et af de spil, der indgår i FIRE GRINEBIDERSPIL udgivet af forlaget DRAMA. Bringes her som en mundsmag Kaj Himmelstrup og Drama PERSONERNE En dirigent og et

Læs mere

~4~.-. E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j.

~4~.-. E ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j. N&YY~ S&hy cl..2.j}-t.. /9t~:J-o E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u /1.hk..L/s t!~-7 o y o~ e/.rk.,~,~;,~ d'c::vm- /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. ~4~.-.

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Engvanding ved Karup å

Engvanding ved Karup å Engvanding ved Karup å Karupegnen var engang kendt som engvandingens vugge, og allerede sidst i 1700-tallet gravede Vallerbækbonden Peder Staulund de første engvandingskanaler ved Haller å i den sydlige

Læs mere

Kunst og Symboler kort udgave

Kunst og Symboler kort udgave 1 Gravsten som nabo til Rådhuset? Gravsten som nabo til Rådhuset? Den er god nok. Rådhuset og rådhusparken blev anlagt på den gamle Søndre Kirkegård, der havde eksisteret siden 1818. Her blev den sidste

Læs mere

Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014. Krigen 1848-50

Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014. Krigen 1848-50 Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014 Krigen 1848-50 Krigen blev udkæmpet fra 1848 til 1850 mellem Danmark og tyske stater om herredømmet over hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Hertugdømmerne var delvis selvstændige

Læs mere

Gudstjenestens forløb

Gudstjenestens forløb Gudstjenestens forløb Klokkeringning fra Funder, Balle, Alderslyst, Dybkjær kirker Præludium og fane-indmarch alle rejser sig Indgangsbøn siddende Salme: Det dufter lysegrønt af græs Præst: Hilsen kollekt

Læs mere

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen.

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. 70 året for befrielsen. 5. maj 2015 Danmark er frit. Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. I

Læs mere

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Af Kathrine Graasbøll - illustrationer af Anne Majlund Her er Kartoffel Karl. Karl er en sød og rar kartoffel. Han ligger trygt i en kælder sammen med sin store

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Dagmarstenen i Vitten

Dagmarstenen i Vitten Dagmarstenen i Vitten Næsten alle i Favrskov kommune kender Dagmarstenen, der er sat op ved den hellige kilde. Men hvorfor står stenen der, og hvem har bekostet og rejst stenen? I et højskoleblad fra 1915

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Dikt til Severin Fra Marine.

Dikt til Severin Fra Marine. Dikt til Severin Fra Marine. Jeg synge vil til deg min Ven Jeg ved du svare vil igjen Thi Kjærlighedens sterke Magt I vore Hjerter fuldt er lagt. Vi skilte er en liden Tid men snart er lykkens time blid

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder Zleep Hotel Kolding Introduktion Tag på ferie på Zleep Hotel Kolding og bo centralt i Danmark. Hotellet er lyst og hyggeligt indrettet, og ligger centralt i Kolding. Oplev designbyen Kolding eller tag

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Hærvejen Billedserie om strækningen fra Kongeåen til Grænsen

Hærvejen Billedserie om strækningen fra Kongeåen til Grænsen Hærvejen Billedserie om strækningen fra Kongeåen til Grænsen 1 Hærvejen Fra Kongeåen til Grænsen Kongeåen Skodborghus Stursbøl Kro / Cafe Ellegård Langdysserne ved Holmstrup Immervad Bro Hærulfstenen Strangelshøj

Læs mere

oplev Søndermarken Den historiske folkepark

oplev Søndermarken Den historiske folkepark oplev Søndermarken Den historiske folkepark BAG SØNDERMARKEN VALBY LANGGADE N SØNDRE FASANVEJ PILE ALLÉ ZOO ROSKILDEVEJ FREDERIKSBERG SLOT 0 100 200 METER Statue af Adam Oehlenschläger Norske Hus Mindehøjen

Læs mere

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig.

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen ligger lige uden for Middelfart. Det er et dejligt sted med mange muligheder.

Læs mere

Og det er til Danmark, disse ord fra Harald Nielsen skal lyde.

Og det er til Danmark, disse ord fra Harald Nielsen skal lyde. HARALD NIELSEN - Danmarks berømte Foldboldsstjerne har nu - efter at han er vendt tilbage til den Engle-Sfære, hvorfra han kom, sendt os denne dejlige Hilsen til Danmark. TTT h Denne HILSEN har modtaget

Læs mere

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten "Zum finsteren Stern".

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten Zum finsteren Stern. Königsburg Königsburg er en af adskillelige borge, som Erik af Pommeren lod bygge eller udbygge i årene 1414-1415, da han blev konge. Det var et led i kampen om Hertugdømmet Slesvig. Flere af dem har vel

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH INDHOLD Indledning 6 General #1 34 Ninjago City 8 Garmadons robot 36 Lord Garmadon 10 Master Wu 38 Hajhæren 12 De voksnes visdomsord 40 Ninjastyrken 14 Skæbnebåden

Læs mere

Peder Willadsen, Vejen. Helten fra Kongehøj. En Jordefærd. Kolding Folkeblad Onsdag den 1. Marts 1905

Peder Willadsen, Vejen. Helten fra Kongehøj. En Jordefærd. Kolding Folkeblad Onsdag den 1. Marts 1905 Kolding Folkeblad Onsdag den 1. Marts 1905 Peder Willadsen, Vejen Helten fra Kongehøj En Jordefærd Afdøde Snedker Peder Willadsen, Veteran fra Krigen 1864, jordedes under ualmindelig stor Deltagelse paa

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

5. Hvordan så man dengang på ugifte kvinder, som fik børn? 11. Hvorfor tegnede familierne kridtstreger på gulvet i det værelse, de boede i?

5. Hvordan så man dengang på ugifte kvinder, som fik børn? 11. Hvorfor tegnede familierne kridtstreger på gulvet i det værelse, de boede i? Afsnit 1 Et uægte barn 1. Hvad lavede Grevinde Danners mor? 2. Hvorfor sagde Juliane ikke nej til sin herre? 3. Hvorfor blev der stor ballade hos familien Køppen? 4. Hvordan reagerede husets frue? 5. Hvordan

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. side 1 Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. Gud er den stærkeste magt, som kan beskytte et menneske på dets vej gennem livet. Jeg vil tage jer med til landet med 13 måneders solskin.

Læs mere

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018 BYTUREN Sommerkonkurrence for børn -------- 15. juni 25. august 2018 Tag børn eller børnebørn i hånden og prøv Middelfart Kultur & Biblioteks gå-det-selv-tur i Middelfart. Følg ruten, svar på spørgsmål

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene KRONBORG FR B RN Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder at kende Svarene findes i børnerummene til sidst KONGENS KAMMER I Kongens Kammer finder du sporene af de to konger, der har

Læs mere

Kvinderne ud på arbejdsmarkedet. De store epidemier. Starten på det hele. Terrordrab på to overlæger. Første sygehus med talegenkendelse

Kvinderne ud på arbejdsmarkedet. De store epidemier. Starten på det hele. Terrordrab på to overlæger. Første sygehus med talegenkendelse Starten på det hele De store epidemier Terrordrab på to overlæger Kvinderne ud på arbejdsmarkedet Første sygehus med talegenkendelse VEJLE SYGEHUS FEJRER 125 ÅRS JUBILÆUM Jubilæet bliver markeret med denne

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Skriv dagbog fra fronten, som om du var en dansksindet soldat i tysk tjeneste under 1. verdenskrig. Baggrund Da Danmark tabte den 2. Slesvigske Krig

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

Side 1 af 5 Gårdejer Rasmus Knudsens optegnelser (Høje, Lunde sogn) i afskrift v. Alfred Abrahamsen, Lunde. Originalen i privat eje? Aar 1670. Kørtes der med Slæde fra Nyborg til Korsør i 12 Uger. 1709

Læs mere

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen?

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Kopiside 4 Break 3 - Historisk baggrund Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Josefine Ottesens roman om Helgi Daner er ikke bare ren fantasi. Flere af hovedpersonerne er kendt som

Læs mere

Alle helgen I 2015 Strellev

Alle helgen I 2015 Strellev For et par år siden indviede man et fælles gravsted for hjemløse og andre udsatte på Assistens Kirkegård i København. Gravstedet blev oprettet for at anerkende gadens folk, at give dem et sted, hvor de

Læs mere

Hotel-Pension Bregenz

Hotel-Pension Bregenz Hotel-Pension Bregenz Hotel-Pension Bregenz er et fint mellemklasse hotel med den perfekte beliggenhed i Berlin lige ved Kurfürstendamm. Introduktion I centrum af Berlin finder i dette gode mellemklassehotel.

Læs mere

Besøg i heltebyen Volgograd

Besøg i heltebyen Volgograd Besøg i heltebyen Volgograd Slaget ved Stalingrad fremstår formodentlig som en af de vigtigste begivenheder i det 20. århundrede, hvis ikke hele verdenshistorien. Slagets omfang, blodighed og betydning

Læs mere

En kort beskrivelse af Fredericia

En kort beskrivelse af Fredericia En kort beskrivelse af Fredericia 1800-1850 Byens grundlæggelse og udseende Fredericia blev grundlagt som en militær fæstning i 1650. Det var meningen, at byen ud over at være en fæstning også samtidigt

Læs mere

Niels Jensens dagbog ---

Niels Jensens dagbog --- Niels Jensens dagbog Den 7de December 1863 melte jeg mig i Kiøbenhavn Natten mellem 13de og 14de klokken et Reiste vi fra Kjøbenhavn med Jernbanen. Klokken 7 Syv om Morgenen var vi Korsør der blev vi Indqvarteret

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Distriktsledelsesmøde Der var undtagelsestilstand i Odense, udgangsforbud. Alt lå stille undtaget livsvigtige institutioner; vi gik sommetider ned og stod

Læs mere

Turen til Skagen maj 2019.

Turen til Skagen maj 2019. Turen til Skagen 12. - 16. maj 2019. Søndag den 12. maj: 29 seniorer startede om morgenen fra henholdsvis Radiohuset og Lyngby Stationsplads turen til Skagen. Undervejs over Sjælland blev der serveret

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Prædiken til 3. S. i Fasten

Prædiken til 3. S. i Fasten En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

MALLEBROK 2014. et undervisningsmateriale...

MALLEBROK 2014. et undervisningsmateriale... MALLEBROK 2014 et undervisningsmateriale... MALLEBROK 2014 Musik: Fransk folkemelodi/queen Arrangement: Rødkål&Sauerkraut (Dirk-Uwe Wendrich/Eberhard von Oettingen) Tekst: Ukendt forfatter/eberhard von

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Palmesøndag. En prædiken af. Kaj Munk

Palmesøndag. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

4. DECEMBER ET KOBBERSVÆRD

4. DECEMBER ET KOBBERSVÆRD 4. DECEMBER ET KOBBERSVÆRD Det er et lille hus, vi bor i, så de fleste af vores møbler står pakket godt sammen i den mørke garage. Der er kun en lille gang op langs den ene væg, som vi kan gå på, hvis

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

PÅ SPORET AF VIKINGERNE RUM 15 Prøv at skrive dit navn med runer på linierne herunder. Hvis du ikke kan finde alle bogstaverne i dit navn, så sæt ٠ for det manglende bogstav. Når du har øvet dig i at skrive dit navn, så kan du

Læs mere

Kapitel 3 Opgave B. Tre tekster om Danmark. Tekst 1. H. C. Andersen: Danmark, mit Fædreland (1850)

Kapitel 3 Opgave B. Tre tekster om Danmark. Tekst 1. H. C. Andersen: Danmark, mit Fædreland (1850) Kapitel 3 Opgave B. Tre tekster om Danmark Tekst 1 H. C. Andersen: Danmark, mit Fædreland (1850) 1. I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme, der har jeg rod, derfra min verden går. Du danske sprog, du

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen.

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Vi har fundet jernalderfolkenes grave og landsbyer. Vi har også fundet mange af deres ting og spor efter deres religion og deres krige.

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Opgaver til Bliver der krig?

Opgaver til Bliver der krig? Opgaver til Bliver der krig? 1. Dannevirke På billedet side 5 kan du se noget af Dannevirke-volden. Hvilken del var mon lettest at forsvare den gamle del som du ser i forgrunden, eller den nye del? Hvorfor?

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016 3.-4. klasse: Christian 4. og kongerigets første koloni, Trankebar (40 spørgsmål) Barndom 1) Hvornår levede Christian 4.? Han lever endnu For 400 år siden* For 1500 år siden 2) Hvorfor havde Frederik 2.,

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Kulturelle kerneområder 13 Uofficielle nationale symboler 13 Stat - undersåtter - folk - nation 17 Bogens disposition 20

Kulturelle kerneområder 13 Uofficielle nationale symboler 13 Stat - undersåtter - folk - nation 17 Bogens disposition 20 Indhold I. INTRODUKTION Kulturelle kerneområder 13 Uofficielle nationale symboler 13 Stat - undersåtter - folk - nation 17 Bogens disposition 20 2. SPROGET Modersmålet 29 Det fælles sprog som del af nationsbegrebet

Læs mere

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Vi var kun 9 Veteraner, der tog af sted fra Udbygade klokken 9:00 i dag, og så var vi hele 4 voksne med på turen. Vi gik ned ad Sjællandsgade for at

Læs mere