med Afviklingsinstansens, Kommissionens og Rådets svar

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "med Afviklingsinstansens, Kommissionens og Rådets svar"

Transkript

1 Beretning i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 om eventualforpligtelser (for Den Fælles Afviklingsinstans, Rådet, Kommissionen eller andre), der er opstået som følge af Afviklingsinstansens, Rådets eller Kommissionens udførelse af deres opgaver i henhold til denne forordning i regnskabsåret 2017 med Afviklingsinstansens, Kommissionens og Rådets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

2 REVISIONSHOLDET I medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 om oprettelse af Den Fælles Afviklingsinstans skal Revisionsretten hvert år udarbejde en beretning om enhver eventualforpligtelse, der opstår som følge af Afviklingsinstansens, Rådets og Kommissionens udførelse af deres opgaver i henhold til forordningen. Denne beretning blev udarbejdet af Afdeling IV - Regulering af markeder og konkurrenceøkonomi, der ledes af Neven Mates, medlem af Revisionsretten. Revisionsarbejdet blev ledet af Ildikó Gáll-Pelcz, medlem af Revisionsretten, med støtte fra kabinetschef Zoltán Lovas, direktør Joanna Metaxopoulou, direktør og ledende administrator Zacharias Kolias, opgaveansvarlig Matthias Blaas, revisorerne Helmut Kern og Helmut Frank samt de juridiske rådgivere Andreea-Maria Feipel-Cosciug og Georgios- Marios Prantzos. Fra venstre til højre: Georgios-Marios Prantzos, Helmut Kern, Helmut Frank, Zacharias Kolias, Ildikó Gáll- Pelcz, Zoltán Lovas, Matthias Blaas.

3 2 INDHOLD Punkt Forkortelser Indledning 1-3 Revisionens omfang og revisionsmetoden 4-12 Revisionens omfang 4-5 Revisionsmetoden 6-12 Bemærkninger Del I: SRB's eventualforpligtelser Del II: Kommissionens eventualforpligtelser Del III: Rådets eventualforpligtelser Konklusioner og anbefalinger Bilag - Opfølgning på tidligere års bemærkninger Afviklingsinstansens svar Kommissionens svar Rådets svar

4 3 FORKORTELSER BPE SRB SRM SRMforordningen Banco Popular Español S.A. Den Fælles Afviklingsinstans Den fælles afviklingsmekanisme Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 806/2014 af 15. juli 2014 om ensartede regler og en ensartet procedure for afvikling af kreditinstitutter og visse investeringsselskaber inden for rammerne af en fælles afviklingsmekanisme og en fælles afviklingsfond og om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010 (EUT L 225 af , s. 1)

5 4 INDLEDNING 1. Den fælles afviklingsmekanisme (SRM), der blev oprettet ved forordning (EU) nr. 806/2014 (SRM-forordningen), er den anden grundpille i EU's bankunion. Når en bank bliver nødlidende, skal mekanismen sikre, at dens afvikling forvaltes effektivt uden negativ indvirkning på realøkonomien eller skatteborgerne. Den Fælles Afviklingsinstans (SRB) er hovedaktøren i denne mekanisme og er afviklingsmyndighed for alle signifikante banker 1 og mindre signifikante grænseoverskridende bankkoncerner, der er etableret i euroområdet 2. SRB blev et uafhængigt agentur 1. januar 2015 og har haft fulde afviklingsbeføjelser siden 1. januar Den proces, der fører til afgørelsen om at bringe en enhed under afvikling, involverer Den Europæiske Centralbank, SRB, Kommissionen og eventuelt Rådet 3. Hvis det er påkrævet, kan SRB under visse omstændigheder anvende Den Fælles Afviklingsfond i det omfang, det er nødvendigt for at sikre en effektiv anvendelse af afviklingsværktøjerne. SRB og Afviklingsfonden finansieres fuldt ud af banksektoren. 3. SRM-forordningens artikel 92, stk. 4, fastsætter specifikt, at Revisionsretten skal udarbejde en beretning om enhver eventualforpligtelse (for SRB, Rådet, Kommissionen eller andre), der opstår som følge af SRB's, Rådets eller Kommissionens udførelse af deres opgaver i henhold til denne forordning. Revisionsretten kan anmode om alle oplysninger, som den finder relevante for udførelsen af sine opgaver 4. 1 I denne beretning bruges betegnelsen "banker" om de enheder, der er defineret i SRMforordningens artikel 2. 2 En liste over de banker, som SRB er afviklingsmyndighed for, kan findes her: 3 Artikel 18 i SRM-forordningen. 4 Artikel 92, stk. 8, i SRM-forordningen.

6 5 REVISIONENS OMFANG OG REVISIONSMETODEN Revisionens omfang 4. Denne revisionsberetning omhandler udelukkende eventualforpligtelser, jf. SRMforordningens artikel 92, stk. 4, og dækker regnskabsåret I andre publikationer beskrives Revisionsrettens revision af årsregnskaberne for Kommissionen og Rådet 5 såvel som SRB 6 for regnskabsåret Revisionsmetoden 6. Eventualforpligtelser skal oplyses i årsregnskabet som fastsat i de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (IPSAS 19) og i EU-regnskabsregel nr. 10 om hensatte forpligtelser, eventualforpligtelser og eventualaktiver (jf. tekstboks 1). Tekstboks 1 - Definition på eventualforpligtelser En eventualforpligtelse er en mulig forpligtelse, der hidrører fra tidligere begivenheder, og hvis eksistens kun kan bekræftes ved, at en eller flere usikre fremtidige begivenheder, som ikke fuldstændigt kontrolleres af Den Europæiske Union, indtræffer eller ej, eller en nutidig forpligtelse, der hidrører fra tidligere begivenheder, men ikke er blevet bogført, fordi det ikke er sandsynligt, at en udgående strøm af ressourcer i form af økonomiske fordele eller tjenesteydelsesmuligheder vil være nødvendig for at opfylde forpligtelsen, eller fordi beløbet for forpligtelsen ikke kan måles tilstrækkeligt pålideligt. 7. Med henblik på at afgøre, om en eventualforpligtelse skal oplyses, skal sandsynligheden for en udgående strøm af ressourcer vurderes. Hvis en fremtidig udgående strøm af ressourcer er: sikker, skal der oplyses en forpligtelse sandsynlig, skal der oplyses en hensat forpligtelse 5 Revisionsrettens årsberetninger for regnskabsåret Beretning om årsregnskabet for Den Fælles Afviklingsinstans for regnskabsåret 2017.

7 6 mulig, skal der oplyses en eventualforpligtelse meget usandsynlig, er det ikke nødvendigt at foretage oplysning. 8. Foruden de eventualforpligtelser, der opstod i 2017, skal regnskabsførerne tage hensyn til eventuelle relevante oplysninger, der fremkom inden aflæggelsen af det endelige regnskab. For at sikre, at der opstilles et formelt korrekt og pålideligt regnskab, som giver et retvisende billede, kan det derfor være nødvendigt at foretage korrektioner eller afgive yderligere oplysninger, herunder oplysninger, der fremkom i løbet af Regnskaberne for 2017 blev fremlagt: af Den Fælles Afviklingsinstans den 1. juli 2018 af Europa-Kommissionen den 22. juni 2018 af Rådet for Den Europæiske Union den 12. juni Der blev indhentet revisionsbevis ved møder og samtaler med personale samt ved gennemgang af bl.a. intern dokumentation, erklæringer fra eksterne advokater og offentligt tilgængelige data. 10. Ved udgangen af maj 2018 verserede der retssager mod SRB, Kommissionen og Rådet med relation til deres opgaver i henhold til SRM-forordningen. Med henblik på at revidere eventualforpligtelserne udtog Revisionsretten en stikprøve af retssagerne 8 og gennemgik de relevante sagsdokumenter (jf. tabel 1). 11. Stikprøven indeholdt ni sager ved nationale domstole vedrørende ex ante-bidrag til Den Fælles Afviklingsfond. Den samlede population af klager og retssager ved nationale domstole var på 499 sager. Vedrørende disse sager forelagde SRB imidlertid ikke sagsdokumenterne, som opbevares af de nationale afviklingsmyndigheder. SRB erklærede, at den ikke havde 7 Artikel 155 i EU's finansforordning. 8 Sagsdokumenterne blev forelagt på de sprog, sagsøgerne havde valgt som proceduresprog (spansk, italiensk, tysk). Relaterede dokumenter blev også forelagt på fransk og delvis på engelsk. Ud over stikprøven af retssager forelagde SRB Revisionsretten dokumenter vedrørende andre retssager, når disse vurderedes at indeholde nyttige baggrundsoplysninger.

8 7 dokumenterne, og forelagde dem således ikke for Revisionsretten under revisionen. Revisionsretten kunne derfor ikke gennemgå denne del af stikprøven. Tabel 1: Stikprøve udtaget og gennemgået af Revisionsretten Retssager eller klager vedrørende: Den Fælles Afviklingsinstans Indbragt for Samlet population Afvikling af BPE Den Europæiske Unions Ret Afgørelse om ikke at afvikle ABLV Ex ante-bidrag til Afviklingsfonden Administrative bidrag Europa-Kommissionen Den Europæiske Unions Ret 2 2 Den Europæiske Unions Ret 13 4 Nationale domstole 499 (9)* Den Europæiske Unions Ret/SRB's klagenævn 0 0 Afvikling af BPE Den Europæiske Unions Ret 30 5 Ex ante-bidrag til SRB Den Europæiske Unions Ret 1 1 Rådet for Den Europæiske Union Afvikling af BPE Den Europæiske Unions Ret 1 0 Kilde: Revisionsretten. Sager anlagt ved udgangen af maj * Kunne ikke gennemgås (jf. punkt 11). Gennemgået stikprøve 12. Eftersom denne beretning indeholder oplysninger om igangværende retssager, bad SRB og Kommissionen Revisionsretten om at vurdere stikprøven i deres lokaler under overholdelse af de højeste fortrolighedsstandarder. Fastlæggelsen af den nødvendige procedure for at sikre størst mulig fortrolighed bidrog til at forsinke offentliggørelsen af beretningen. BEMÆRKNINGER Del I: SRB's eventualforpligtelser 13. SRB's regnskabsfører har i en forvaltningserklæring vedlagt årsregnskabet for regnskabsåret 2017 bekræftet, at alle eventualforpligtelser i henhold til SRM-forordningens artikel 92, stk. 4, er oplyst. I sin rapport om SRB's regnskab for 2017 har den uafhængige eksterne revisor erklæret, at der ikke var nogen væsentlige revisionsresultater.

9 8 14. SRB begyndte at udarbejde en regnskabsvejledning vedrørende eventualforpligtelser, men fik den ikke færdiggjort inden udgangen af I juni 2018 forventede SRB, at det aktuelle udkast ville blive godkendt inden udgangen af SRB's udkast til regnskabsvejledning definerede mulig som en sandsynlighed for en udgående strøm af ressourcer på mellem 10 % og 50 %, og meget usandsynlig som en sandsynlighed på under 10 %. Endvidere definerede SRB følgende oplysningskrav vedrørende eventualforpligtelser: et skøn over deres økonomiske virkning indikation af usikkerhed om den beløbsmæssige størrelse af eller tidspunkt for en udgående strøm, og sandsynligheden for eventuel godtgørelse. Eventualforpligtelser vedrørende retssager efter afviklingsafgørelser 15. Den 7. juni 2017 traf SRB sin første afviklingsafgørelse (jf. tekstboks 2) 9. Tekstboks 2: Resumé af hovedelementerne i SRB's afviklingsafgørelse vedrørende Banco Popular Español S.A Nedskrivning og konvertering af kapitalinstrumenter på 4,1 milliard euro i medfør af artikel 21 i SRM-forordningen: Aktiekapital: euro Hybride kernekapitalinstrumenter: euro Supplerende kapitalinstrumenter: euro Salg af virksomhed til Banco Santander S.A. for 1 euro i medfør af artikel 24 i SRMforordningen. 16. Der er anlagt en række retssager vedrørende denne første afviklingsafgørelse. Ved udgangen af 2017 var der ved Den Europæiske Unions Ret anlagt 99 sager mod SRB. Der var 9 Afviklingsafgørelse vedrørende Banco Popular Español S.A.

10 9 indbragt yderligere fire sager ved udgangen af maj Ved udgangen af september 2018 var tre af disse 103 sager blevet afvist af Retten. 17. En klage over en afgørelse truffet af EU eller et EU-organ skal indgives inden to måneder efter offentliggørelsen af den pågældende afgørelse 10. De fleste sager blev derfor anlagt inden to måneder efter offentliggørelsen af SRB's afviklingsafgørelse og nedlagde kun påstand om annullering af SRB's afviklingsafgørelse. Disse sager kan ikke føre til eventualforpligtelser ud over retsomkostningerne (jf. punkt 45). 18. Eftersom fristen for at indbringe erstatningskrav mod EU baseret på et påstået ansvar uden for kontraktforhold 11 er fem år, kan der muligvis blive anlagt flere retssager i de kommende år. Ved udgangen af maj 2018 havde sagsøgerne i 36 af de 103 retssager ud over at nedlægge påstand om annullering af afviklingsafgørelsen søgt om erstatning for påståede tab. I ni af de 103 retssager havde sagsøgerne kun søgt om erstatning for påståede tab. 19. SRB konkluderede, at der angående de verserende sager, navnlig på grund af deres kompleksitet og den forholdsvis nye retlige ramme, ikke kunne fastlægges rimelige kriterier til beregning af et acceptabelt skøn over deres potentielle økonomiske virkning 12. Eftersom SRB ikke kunne beregne den mulige økonomiske virkning, besluttede den at give oplysninger om disse sager i sit endelige regnskab for 2017 under overskriften "Additional information related to legal cases" Revisionsretten forstår, at SRB ikke var i stand til at forudsige de mulige konsekvenser af retssagerne ved Retten, da det på nuværende tidspunkt er svært at forudsige udfaldet af disse sager på grund af det komplekse, specifikke og nye retlige system, der er skabt af den nye retlige ramme for afvikling (jf. punkt 19). I henhold til regnskabsregel nr. 10 skal der oplyses en eventualforpligtelse, medmindre en udgående strøm af ressourcer med 10 Artikel 263 i TEUF. 11 Artikel 87, stk. 5, i SRM-forordningen og artikel 46 i statutten for Domstolen. 12 SRB's endelige årsregnskab, K) s Ifølge SRB's udkast til regnskabsvejledning kan denne mulighed benyttes i meget sjældne tilfælde, hvor der ikke kan foretages et pålideligt skøn.

11 10 økonomiske fordele eller muligheder for tjenesteydelser er meget usandsynlig 14. SRB har derfor korrekt givet oplysninger om disse sagers karakter og tidsramme. 21. Nogle sagsøgere anfører, at SRB og Kommissionen forårsagede Banco Popular Español S.A.'s (BPE's) illikviditet og deraf følgende afvikling. Disse sagsøgere påstår, at der var brud på tavshedspligten, og at en anonym EU-tjenestemand lækkede oplysninger. De søger erstatning for tab svarende til markedsværdien af de noterede BPE-aktier ved udgangen af maj 2017, som potentielt er højere end de nedskrevne eller konverterede beløb i afgørelsen (jf. tekstboks 2). 22. Foruden sin første afviklingsafgørelse meddelte SRB den 24. februar 2018, at den ikke ville træffe afviklingsforanstaltninger over for ABLV Bank AS og dens datterselskab ABLV Bank Luxembourg, efter at Den Europæiske Centralbank havde erklæret bankerne "nødlidende eller forventeligt nødlidende". I maj 2018 blev SRB underrettet om, at der på grundlag af dens afgørelse om ikke at træffe afviklingsforanstaltninger var anlagt to sager ved Retten. 23. Revisionsretten mener ikke, at eventualforpligtelser ud over retsomkostningerne er nødvendige (jf. punkt 45), da begge sagsøgere på nuværende tidspunkt kun har anmodet Retten om at annullere SRB's afgørelse. Sagsøgerne har endnu ikke krævet erstatning, men muligheden for, at sådanne krav fremsættes senere, kan ikke udelukkes. 24. SRM-forordningen 15 fastsætter, at SRB under visse omstændigheder kan blive nødt til at yde nationale afviklingsmyndigheder godtgørelse for erstatninger, som nationale domstole har pålagt dem at betale. SRB oplyste ikke til Revisionsretten, hvor mange sager der var anlagt mod nationale afviklingsmyndigheder ved nationale domstole, og SRB var endnu ikke blevet informeret om nogen domme. Under alle omstændigheder mener SRB, at EU- Domstolen alene har kompetence til at træffe afgørelse om eventuelle godtgørelser, som SRB skal betale EU-regnskabsregel nr. 10, 4.6(1). 15 SRM-forordningens artikel 87, stk. 3 og SRM-forordningens artikel 87, stk. 5, og artikel 268 i TEUF.

12 Foruden de retssager, der er beskrevet i det foregående, var der ved udgangen af maj 2018 indbragt adskillige sager for SRB's klagenævn. Disse sager vedrørte imidlertid kun adgang til dokumenter og kunne derfor ikke føre til eventualforpligtelser. Eventualforpligtelser vedrørende princippet om, at ingen kreditorer må stilles ringere 26. For at beskytte de grundlæggende ejendomsrettigheder fastsætter SRM-forordningen, at ingen kreditorer må stilles ringere ved afvikling end ved almindelig insolvensbehandling. På grundlag af dette princip 17 skal kreditorer, som ville have fået en bedre behandling ved almindelig insolvensbehandling, have kompensation fra Afviklingsfonden 18. En værdiansættelse af forskellen i behandlingen ved afvikling 19 foretages af en uafhængig valuar efter enhver afvikling for at fastslå, om de aktionærer og kreditorer, der er berørt af afviklingsforanstaltninger, har ret til en sådan kompensation. 27. Den 13. juni 2018 meddelte SRB, at den havde modtaget den uafhængige valuars rapport om værdiansættelsen af forskellen i behandlingen ved afviklingen af BPE. På grundlag af resultatet af denne værdiansættelse offentliggjorde SRB den 2. august 2018 sin foreløbige afgørelse om ikke at betale kompensation til de aktionærer og kreditorer, der er berørt af afviklingsforanstaltninger vedrørende BPE regnskabet indeholdt derfor ingen eventualforpligtelser vedrørende princippet om, at ingen kreditorer må stilles ringere. Når SRB har godkendt og offentliggjort sin endelige afgørelse, kan de berørte parter indbringe nye sager med anmodning om annullering af afgørelsen eller med erstatningskrav. Eventualforpligtelser vedrørende bankernes bidrag til Den Fælles Afviklingsfond 28. Bankerne i euroområdet er forpligtet til at bidrage til Afviklingsfonden (jf. tekstboks 3). 17 SRM-forordningens artikel 15, stk. 1, litra g), og artikel 20, stk SRM-forordningens artikel 20, stk. 16 og 18, og artikel 76, stk. 1, litra e). 19 Ofte kaldet værdiansættelse Meddelelse fra Den Fælles Afviklingsinstans af 2. august 2018 vedrørende instansens foreløbige afgørelse om, hvorvidt aktionærerne og kreditorerne skal bevilges kompensation som følge af de afviklingsforanstaltninger, der er truffet vedrørende Banco Popular Español S.A., og vedrørende iværksættelsen af en procedure, så de berørte kan udøve deres ret til at blive hørt (SRB/EES/2018/132).

13 12 Tekstboks 3: Den Fælles Afviklingsfond Målet er, at Afviklingsfonden skal indeholde 1 % af det samlede dækkede indskudsbeløb i euroområdet ved udgangen af Baseret på de dækkede indskud ved udgangen af 2017 vil dette beløb være 56 milliarder euro. For at nå målet blev der opkrævet årlige bidrag fra banker i % af disse banker var små institutter, som betaler et fast beløb. 28 % var mellemstore og 21 % store institutter, som indbetaler 96 % af de samlede bidrag baseret på deres risiko, størrelse og forretningsmodel. 29. Bidragene for 2015 blev beregnet og opkrævet af de nationale afviklingsmyndigheder og derefter overført til SRB i januar Siden 2016 har SRB selv beregnet bidragene. SRB sender de nationale afviklingsmyndigheder en standardformular med oplysninger for hver bank, herunder størrelsen af ex ante-bidragene og de underliggende bankoplysninger. Bidragene for 2017 og 2018 blev opkrævet af de nationale afviklingsmyndigheder på grundlag af SRB's beregninger og overført til SRB i juni 2017 og juni De nationale afviklingsmyndigheder opkrævede henholdsvis 6,6 milliarder euro og 7,5 milliarder euro i bidrag for 2017 og 2018 og overførte dem til Afviklingsfonden. I 2018 blev der opkrævet bidrag fra banker, mens tallet var i I alt blev der opkrævet 24,9 milliarder euro i bidrag fra 2015 til I sit endelige årsregnskab for 2017 oplyste SRB eventualforpligtelser på 1,4 milliarder euro vedrørende ex ante-bidrag. Ifølge de nationale afviklingsmyndigheders erklæringer vedrører 1,2 milliarder euro klager til disse myndigheder og retssager ved administrative domstole i medlemsstaterne. Tabel 2 og 3 indeholder nærmere oplysninger 21 Nogle nationale afviklingsmyndigheder overførte ikke de fulde 2015-bidrag til Afviklingsfonden, hvilket skyldtes nationale afviklingsforanstaltninger truffet inden udgangen af Disse beløb vil blive justeret i løbet af de næste par år. 22 På grundlag af den mellemstatslige aftale om overførsel og gensidiggørelse af bidrag til Den Fælles Afviklingsfond.

14 13 om disse beløb og udviklingen i dem samt om antallet af klager og retssager pr. 31. maj 2018: Tabel 2: Udviklingen i omfanget af eventualforpligtelser vedrørende anfægtede ex antebidrag til Afviklingsfonden Eventualforpligtelser (i euro) Klager til nationale afviklingsmyndigheder og retssager ved administrative domstole i medlemsstaterne Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for Retssager ved Retten* Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for I alt * Dobbelttælling af nogle beløb (jf. punkt 39). Kilde: Revisionsretten baseret på data fra SRB. Tabel 3: Udviklingen i antallet af klager og retssager vedrørende ex ante-bidrag til Afviklingsfonden Antal klager og retssager Klager til nationale afviklingsmyndigheder og retssager ved administrative domstole i medlemsstaterne Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for Retssager ved Retten Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for Vedrørende ex ante-bidrag for I alt Kilde: Revisionsretten baseret på data fra SRB. 32. En af sagsøgernes hovedpåstande er, at der mangler gennemsigtighed med hensyn til beregningen af ex ante-bidragene. Her henviser de navnlig til beregningen af risikojusteringsmultiplikatoren og en påstået formel tilsidesættelse af de administrative procedurer. 33. I sin årsberetning for 2017 om EU-agenturerne bemærkede Revisionsretten, at den metode til beregning af bidrag, som er fastsat i den retlige ramme, er meget kompleks, hvilket indebærer en risiko for unøjagtighed. Endvidere kan Afviklingsinstansen ikke frigive

15 14 detaljer om de risikovurderede bidragsberegninger for hver enkelt bank, eftersom disse er indbyrdes forbundne og omfatter fortrolige oplysninger om andre banker 23. Dette påvirker uundgåeligt beregningernes gennemsigtighed. 34. I 2017 steg de samlede eventualforpligtelser væsentligt med 567 millioner euro (fra 842 millioner euro til millioner euro). Stigningen skyldes hovedsagelig nye retssager vedrørende ex ante-bidragene for De aktuelt foreliggende data for 2018 tyder på en yderligere stigning på 558 millioner euro i eventualforpligtelserne til millioner euro som følge af nye retssager vedrørende ex ante-bidragene for 2018 til Afviklingsfonden. 35. Med hensyn til den underliggende proces ved udarbejdelsen af det endelige årsregnskab for 2016 skal det bemærkes, at de nationale afviklingsmyndigheder kun angav aggregerede beløb i deres anmeldelser. Processen blev forbedret i september 2017, hvor de nationale afviklingsmyndigheder begyndte at indsende specificerede oplysninger i Excelregneark. Dog indhentede eller så SRB stadig ingen dokumenter eller yderligere oplysninger vedrørende nogen af sagerne. I stedet forlod SRB sig helt på de nationale afviklingsmyndigheders beløb ved udarbejdelsen af sit regnskab for Revisionsretten bemærkede i sin beretning om 2016-regnskabet, at den forbedrede proces afslørede, at de beløb vedrørende ex ante-bidragene for 2016, der var oplyst som anfægtet i forbindelse med klager til de nationale afviklingsmyndigheder og retssager ved administrative domstole i medlemsstaterne, var ansat ca. 120 millioner euro for højt 24. Ved udarbejdelsen af årsregnskabet for 2017 blev yderligere to fejl vedrørende regnskabsåret 2016 rapporteret af den ansvarlige nationale afviklingsmyndighed, hvilket betød, at et beløb var ansat 19 millioner euro for lavt. Dette blev korrigeret i det endelige regnskab. Foruden disse fejl i de anvendte Excel-ark skal det bemærkes, at den valgte metode med kun at modtage begrænsede oplysninger indebærer, at der ikke er noget revisionsspor, og at det 23 Revisionsrettens årsberetning for 2017 om EU's agenturer, kapitel 2.7., s. 25, og kapitel , s Revisionsrettens beretning i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 for regnskabsåret 2016, punkt 18, s. 7.

16 15 derfor ikke er muligt for SRB at udføre grundlæggende kvalitetskontrol af de indsendte oplysninger. 37. Et passende kendskab til de finansielle risici, som SRB er eksponeret for, er afgørende for at sikre hensigtsmæssig risikostyring og regnskabsføring. I sine standarder for intern kontrol har SRB i overensstemmelse med de gældende standarder 25 fastsat, at der skal være tilstrækkelige procedurer og kontroller til at sikre, at alle de data og relaterede oplysninger, der anvendes ved udarbejdelsen af SRB's årsregnskaber og aktivitetsrapporter, er nøjagtige, fuldstændige og rettidige 26. Der er imidlertid endnu ingen kontroller til at sikre, at de oplysninger, der rapporteres af de nationale afviklingsmyndigheder, er nøjagtige, fuldstændige og rettidige. 38. SRB oplyste eventualforpligtelser svarende til de fulde bidrag, som bankerne havde klaget over. SRB beregnede ikke det anslåede beløb, der rent faktisk skulle tilbagebetales, hvis sagsøgerne vandt deres sager. Dermed blev eventualforpligtelserne uundgåeligt ansat alt for højt. De fleste klager anfægter f.eks. ikke selve bidraget, men beregningen af det. Hvis sagsøgerne vandt disse sager, ville det kun være beløbsforskellen mellem den nye bidragsafgørelse og den anfægtede bidragsafgørelse, der skulle tilbagebetales. Da der ikke findes nogen relevant retspraksis, er det imidlertid vanskeligt for SRB at foretage en tilstrækkelig vurdering af de potentielle tilbagebetalinger. Det skal bemærkes, at eventuelle tilbagebetalinger som følge af klager eller retssager vil blive dækket af ex ante-bidrag, der opkræves i de efterfølgende år. De vil dermed ikke få indflydelse på Afviklingsfondens endelige målniveau ved udgangen af I nogle tilfælde indgav banker klager vedrørende de samme bidrag både ved de nationale domstole og ved Retten. Som SRB bemærker i sit regnskab, fører det uundgåeligt til dobbelttælling at oplyse de fulde beløb på både EU-plan og nationalt plan som eventualforpligtelser. Selv hvis sagsøgerne vandt deres sager, ville de kun få tilbagebetaling 25 F.eks. SRM-forordningens artikel 62 og EU's finansforordning. 26 Kapitel 13 i SRB's standarder for intern kontrol (vedtaget ).

17 16 én gang. SRB foretog således dobbelttælling af et beløb på 149 millioner euro, som blev anfægtet ved de nationale domstole og Retten samtidig. 40. De nationale klager i 2017 og de sager, der blev anlagt ved de nationale domstole, behandles af de tre nationale afviklingsmyndigheder, som er ansvarlige. To af disse nationale afviklingsmyndigheder erklærede, at det ikke var muligt at vurdere det sandsynlige udfald af retssagerne, da der ikke tidligere er afsagt dom i sådanne sager. Eventualforpligtelser vedrørende administrative bidrag 41. Hvert år opkræver SRB administrative bidrag til finansiering af sine driftsudgifter. I januar 2018 trådte den endelige ordning for bidrag til Den Fælles Afviklingsinstans' administrative udgifter 27 i kraft, så der er skabt en permanent ordning for administrative bidrag. I henhold til den nye forordning skal alle de banker i de 19 deltagende medlemsstater, som er omfattet af forordningen om den fælles afviklingsmekanisme, bidrage til SRB's administrative udgifter. Til forskel fra ex ante-bidragene til Afviklingsfonden opkræves de administrative bidrag ikke via de nationale afviklingsmyndigheder, men direkte af SRB. 42. Indtil udgangen af 2017 blev der opkrævet foreløbige rater vedrørende de administrative bidrag under overgangsordningen 28. I henhold til denne tidligere forordning opkrævede SRB rater fra banker, der henhørte under dens direkte ansvar (jf. tabel 4). Disse forskudsrater vedrørende de administrative bidrag blev udelukkende brugt til at dække SRB's administrative udgifter i overgangsperioden fra november 2014 til december I overensstemmelse med Kommissionens regnskabsretningslinjer blev disse forskudsrater opført som indtægter op til årets udgiftsniveau. Det overskydende beløb fra forskudsraterne blev bogført som langsigtet forfinansiering (fra bidragsydere). 27 Kommissionens delegerede forordning nr. 2017/ Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1310/2014.

18 17 Tabel 4: Rater opkrævet af SRB under overgangsordningen og den endelige ordning for administrative bidrag Overgangsordning Antal banker Samlede betalte beløb Endelig ordning Antal banker Samlede betalte beløb Kilde: SRB. Beløb i euro. 43. I 2018 beregnede SRB de endelige administrative bidrag for perioden fra 2015 til For 2017 beløb de sig til ca. 83 millioner euro 30, og de blev opkrævet fra banker 31 (jf. tabel 4). De rater, der var betalt under overgangsordningen, reducerede de resterende beløb, som de respektive banker skulle betale. 44. Der er på nuværende tidspunkt ikke indgivet klager eller anlagt retssager vedrørende de foreløbige rater eller de beregnede administrative bidrag (for 2018). SRB oplyste derfor ikke eventualforpligtelser vedrørende regnskabsårene 2017 og Eventualforpligtelser vedrørende retsomkostninger 45. SRB kan blive nødt til at godtgøre retsomkostninger for sagsøgere, der får medhold. Men SRB hverken bogførte hensættelser eller oplyste eventualforpligtelser vedrørende retsomkostninger i de endelige årsregnskaber for 2016 og I betragtning af antallet og kompleksiteten af de anlagte retssager kan det ikke desto mindre blive nødvendigt at betale et beløb. 29 November og december 2014 blev betragtet som del af regnskabsåret Ca. 95 % af disse bidrag blev betalt af signifikante institutter. 31 Antallet af banker er et andet end i forbindelse med opkrævningen af ex ante-bidragene til Afviklingsfonden, fordi der anvendes forskellige metoder: De administrative bidrag opkræves på konsolideret niveau, mens ex ante-bidragene til Afviklingsfonden opkræves for de enkelte enheder, da de skal opkræves af de nationale afviklingsmyndigheder.

19 18 Yderligere oplysninger om retssager 46. De retssager, der er anlagt mod SRB og de nationale afviklingsmyndigheder indvirker negativt på deres finansielle og menneskelige ressourcer. Omkostningerne vil blive båret direkte af disse myndigheder og dermed af alle banker via deres bidrag. I 2017 afsatte SRB 10,9 millioner euro til eksterne juridiske tjenesteydelser vedrørende retssager i de efterfølgende år. Ved udgangen af 2017 var fire af de otte fuldtidsækvivalenter i SRB's juridiske tjeneste beskæftiget med retssager. I 2018 skulle der ansættes yderligere seks personer i den juridiske tjeneste. Del II: Kommissionens eventualforpligtelser 47. Europa-Kommissionen bekræftede, at den pr. 31. december 2017 ikke havde nogen eventualforpligtelser, der var opstået som følge af dens opgaver i henhold til SRMforordningen. 48. I 2017 godkendte Kommissionen SRB's første afviklingsafgørelse 32, som blev truffet den 7. juni På den baggrund er der ved Retten anlagt 30 sager mod Kommissionen På grundlag af sin regnskabsmæssige vurdering besluttede Kommissionen ikke at oplyse nogen eventualforpligtelser vedrørende disse sager, da ingen af sagsøgerne efter dens mening havde påvist, at den havde et ansvar uden for kontraktforhold 34, og en udgående strøm af ressourcer vedrørende afviklingssager derfor er meget usandsynlig. Kommissionen erklærede desuden, at alle erstatningskrav var fremsat for tidligt, eftersom der endnu ikke var truffet endelig afgørelse om, hvorvidt der skal betales kompensation til BPE's aktionærer og kreditorer baseret på princippet om, at ingen kreditorer må stilles ringere, og den endelige værdiansættelse af forskellen i behandlingen ved afviklingen. Kommissionen 32 Godkendelse af afviklingsafgørelsen vedrørende Banco Popular Español, S.A. (BPE). 33 Kun i én af disse 30 sager er Kommissionen den eneste sagsøgte. 34 Sagsøgerne skal påvise, at institutionen har foretaget en tilstrækkelig kvalificeret tilsidesættelse af en retsregel, der har til formål at tillægge borgerne rettigheder, at de faktisk har lidt et tab, og at der er en direkte årsagsforbindelse mellem den ulovlige handling og tabet.

20 19 erklærede, med henvisning til sin omfattende erfaring, at disse sager derfor ikke kunne føre til nogen finansiel risiko. 50. På grundlag af sin gennemgang af stikprøven konstaterede Revisionsretten, at nogle sagsøgere har anført, at de nødvendige betingelser for at fastslå Unionens ansvar uden for kontraktforhold (jf. punkt 49) er opfyldt. Revisionsretten bemærker, at enhver forudsigelse på nuværende tidspunkt kompliceres af, at den retlige ramme for afvikling er forholdsvis ny og skaber et komplekst, specifikt og nyt retligt system. I betragtning af, at der ikke forelå en endelig afgørelse fra SRB om den endelige værdiansættelse af forskellen i behandlingen ved afviklingen, og at de fleste sagsøgere endnu ikke havde kvantificeret deres påståede tab vedrørende dette år, kunne det mulige udfald af sagerne ikke anslås. 51. Kommissionen hverken bogførte hensættelser eller oplyste eventualforpligtelser vedrørende retsomkostninger i det endelige årsregnskab for 2017, idet den anså risikoen for at være ubetydelig (jf. punkt 49). 52. Som supplerende oplysning skal det bemærkes, at Kommissionen havde fået meddelelse om, at der i marts 2018 ved en amerikansk domstol var anlagt et civilt søgsmål vedrørende afviklingen af BPE. I august 2018, efter forelæggelsen af 2017-regnskabet, blev Kommissionen også underrettet om voldgiftssager mod Kongeriget Spanien vedrørende afviklingen af BPE. Kommissionen er imidlertid ikke part i disse sager. Del III: Rådets eventualforpligtelser 53. Rådets regnskabsfører anførte i en forvaltningserklæring, at Rådet pr. 31. december 2017 ikke havde nogen eventualforpligtelser, der var opstået som følge af dets udførelse af dets opgaver i henhold til SRM-forordningen. 54. Rådet var ikke involveret i nogen afviklingsafgørelser i 2017, men pr. 26. oktober 2017 var det omfattet af én sag ved Retten på grundlag af afviklingen af BPE. Der blev imidlertid ikke oplyst nogen eventualforpligtelser i Rådets endelige regnskab for 2017, da en udgående strøm af ressourcer fra EU-budgettet vedrørende denne sag blev vurderet som meget usandsynlig.

21 20 KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER 55. SRB's regnskabsvejledning har stadig status af udkast. Selv om SRB kan blive nødt til at godtgøre retsomkostninger for sagsøgere, der får medhold, bogførte den ingen hensættelser og oplyste ingen eventualforpligtelser vedrørende retsomkostninger i de endelige årsregnskaber for 2016 og Anbefaling 1 På grund af stigningen i antallet af sager vedrørende eventualforpligtelser og disse sagers kompleksitet gentager Revisionsretten sin anbefaling fra sidste års beretning 35. SRB bør færdiggøre og godkende sit udkast til regnskabsvejledning. Regnskabsvejledningen bør anvendes fuldt ud i forbindelse med regnskabet for 2018 og bør omfatte bestemmelser om hensættelser til eller oplysning om retsomkostninger. Måldato for gennemførelsen: Forelæggelsen af SRB's regnskab for I overensstemmelse med de forhold, der er beskrevet i punkt 19 og 20, oplyser SRB i sit regnskab for 2017 med hensyn til retssagerne vedrørende BPE, at der ikke kunne fastlægges rimelige kriterier til beregning af et acceptabelt skøn over deres potentielle økonomiske virkning 36. Dette kan accepteres i forbindelse med 2017-regnskabet. Kommissionen oplyste ingen eventualforpligtelser vedrørende For sine eventualforpligtelser vedrørende ex ante-bidragene til Afviklingsfonden oplyste SRB de maksimale risikobeløb. Eventualforpligtelser kan opstå på en måde, der ikke umiddelbart er forventet. Det er derfor nødvendigt at vurdere dem løbende. Anbefaling 2 På grundlag af tilgængelige oplysninger såsom kvantificerbare krav, domstolsafgørelser og historiske data bør SRB og Kommissionen grundigt revurdere situationen i forbindelse med udarbejdelsen af 35 Revisionsrettens beretning i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 for regnskabsåret 2016, anbefaling 2, s SRB's endelige årsregnskab, K) s. 33.

22 21 deres regnskaber for Denne vurdering bør foretages i overensstemmelse med EUregnskabsregel nr. 10 om hensættelser, eventualforpligtelser og eventualaktiver. Måldato for gennemførelsen: Forelæggelsen af regnskabet for I forbindelse med sit 2017-regnskab forlod SRB sig helt på de nationale afviklingsmyndigheder med hensyn til nationale klager og retssager. Tilgængeligheden af pålidelige oplysninger er af største betydning, navnlig i betragtning af antallet og kompleksiteten af sagerne og den omstændighed, at de nationale afviklingsmyndigheder har information om finansielle risici for SRB, som kan kræve oplysning af eventualforpligtelser. SRB foretog ikke tilstrækkelig kontrol af oplysningerne fra de nationale afviklingsmyndigheder og modtog ingen dokumenter vedrørende retssager. Da der ikke forelå nogen dokumentation, kunne Revisionsretten således ikke vurdere den finansielle risiko, som disse retssager udgør for SRB. Anbefaling 3 SRB bør i overensstemmelse med standarderne for intern kontrol fastlægge hensigtsmæssige procedurer og kontroller til at sikre, at de oplysninger, der modtages fra de nationale afviklingsmyndigheder, er nøjagtige, fuldstændige og rettidige. Endvidere bør den sikre, at der er et tilstrækkeligt revisionsspor, så Revisionsretten kan udføre sine obligatoriske revisionsopgaver. Måldato for gennemførelsen: Forelæggelsen af SRB's regnskab for Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Neven Mates, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 13. december På Revisionsrettens vegne Klaus-Heiner Lehne Formand

23 22 BILAG OPFØLGNING PÅ TIDLIGERE ÅRS BEMÆRKNINGER År Revisionsrettens bemærkninger Korrigerende foranstaltninger (Afsluttet/I gang/ikke igangsat/ikke relevant) 2017 Afviklingsinstansen bør udarbejde en detaljeret regnskabsvejledning. Regnskabsvejledningen bør også omhandle hensættelser til juridiske omkostninger. Ikke igangsat Afviklingsinstansen bør fastlægge en hensigtsmæssig proces, som kan sikre, at alle former for eventualforpligtelser registreres og rapporteres korrekt ved hjælp af et IT-system. De nationale afviklingsmyndigheder bør have adgang til at registrere eventualforpligtelser i dette IT-system. Ikke igangsat 2 1 Jf. anbefaling 1. 2 Jf. anbefaling 4.

24 Den Fælles Afviklingsinstans AFVIKLINGSINSTANSENS SVAR Punkt Videregivelsen af oplysninger om de retssager, der er indbragt mod Afviklingsinstansen ved Den Europæiske Unions Domstol efter afviklingen af Banco Popular Español S.A. (BPE), i afsnittet om årsregnskabet for 2017 med overskriften "Yderligere oplysninger om retssager", blev alene foretaget af hensyn til gennemsigtigheden, uden at det var hensigten at anerkende og indberette eventualforpligtelser som følge af disse sager. På grundlag af Afviklingsinstansens vurdering efter vedtagelsen af årsregnskabet for 2017 vil Afviklingsinstansen gerne bemærke, at udstrømningen af midler som følge af disse sager betragtes som ubetydelig. Navnlig bemærker Afviklingsinstansen, at hovedparten af de ovennævnte retssager er søgsmål med påstande om annullation af Afviklingsinstansens beslutning om afvikling, som blev truffet vedrørende BPE. Afviklingsinstansen er af den opfattelse, at disse annullationssøgsmål ikke kan føre til en direkte udstrømning af midler fra Afviklingsinstansens budget, bortset fra eventuelle sagsomkostninger (med hensyn til sagsomkostningerne, se bemærkningen under punkt 45). Med hensyn til erstatningssøgsmål mod Afviklingsinstansen i forbindelse med BPE-sagen mener Afviklingsinstansen, i lyset af EU's retspraksis om betingelserne for erstatning, at muligheden for en udgående strøm af midler fra Afviklingsinstansens budget som følge af disse sager er ubetydelig. Endvidere, for så vidt angår erstatningssøgsmål baseret på den påståede ulovlighed af Afviklingsinstansens beslutning om afvikling, har Afviklingsinstansen desuden bemærket, at sådanne erstatningskrav bør anses for at være for tidlige. Dette skyldes, at den administrative procedure, der vil føre til Afviklingsinstansens endelige afgørelse om, hvorvidt den skal kompensere tidligere aktionærer og kreditorer hos BPE på grundlag af princippet om, at "ingen kreditorer må stilles ringere", stadig er i gang. Punkt 33 Afviklingsinstansen vil gerne bemærke, at der tages behørigt hensyn til de retlige krav vedrørende beregning af bidrag for at fjerne enhver potentiel risiko for unøjagtigheder. Desuden vil Afviklingsinstansen gerne bemærke, at Afviklingsinstansen offentliggør alle de oplysninger, der ligger til grund for sin afgørelse om beregning af ex ante-bidragene, i det omfang det er tilladt i henhold til den retlige ramme. Navnlig får hver enkelt institution udleveret den metode og de oplysninger, der er relevante for den pågældende institution. På grund af tavshedspligt i henhold til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde er Afviklingsinstansen imidlertid retligt forhindret i at videregive fortrolige oplysninger fra andre institutter, hvilket også tages i betragtning ved beregning af bidragene. Punkt Det skal erindres, at de nationale procedurer vedrørende ex ante-bidrag varetages af de nationale tilsynsmyndigheder, som er parter i disse sager. Afviklingsinstansen, der ikke er part i en sådan sag, har derfor ikke direkte adgang til disse oplysninger og er uundgåeligt afhængig af de nationale tilsynsmyndigheders input. Leveringen af oplysninger om de nationale klager/retssager vedrørende de nationale tilsynsmyndigheders ex ante-bidrag til Afviklingsinstansen sker derfor inden for ramme rne af et godt samarbejde og ikke på grundlag af et eksplicit juridisk krav. I forlængelse af sidste års anbefaling fra Revisionsretten har Afviklingsinstansen truffet væsentlige foranstaltninger for at forbedre indberetningen fra de nationale 1

25 Den Fælles Afviklingsinstans tilsynsmyndigheder. Navnlig indgik Afviklingsinstansen en aftale om en praktisk ordning med de nationale tilsynsmyndigheder, der indebærer regelmæssig rapportering, som vil gøre det muligt for Afviklingsinstansen at overvåge udviklingen i nationale klagesager og retssager over tid. Mere specifikt redegør de nationale tilsynsmyndigheder for de nationale klager/retssager vedrørende ex ante-bidrag med relevante oplysninger om dato, formål og beløb, der ikke bestrides samlet, men for hver enkelt institution. På baggrund af anbefalingerne fra Revisionsretten vil Afviklingsinstansen desuden gerne bemærke, at de nationale tilsynsmyndigheder fra september 2018 begyndte at fremlægge data om historien for hver enkelt sag, hvilket ville give Afviklingsinstansen mulighed for at sikre et tilstrækkeligt revisionsspor. Afviklingsinstansen finder, at indberetningen fra de nationale tilsynsmyndigheder omfatter alle de oplysninger, der er nødvendige for udarbejdelsen af årsregnskabet i overensstemmelse med Afviklingsinstansens interne kontrolstandarder. For at sikre nøjagtigheden af oplysningerne afstemmer Afviklingsinstansen de enkelte beløb, der er anmeldt af de nationale tilsynsmyndigheder i henhold til ovennævnt e rapporteringsordning, med størrelsen af ex ante-bidragene for hver institution beregnet af Afviklingsinstansen for det pågældende år. Desuden skal det bemærkes, at de nationale tilsynsmyndigheder ajourfører de relevante oplysninger tre gange om året, hvilket er tilstrækkeligt til at sikre oplysningernes aktualitet. I lyset af ovenstående mener Afviklingsinstansen, at alle de foranstaltninger, der er truffet med hensyn til ex ante-bidrag, bidrager til at sikre nøjagtigheden, fuldstændigheden og rettidigheden af de oplysninger, der leveres af de nationale tilsynsmyndigheder, og hvorpå Afviklingsinstansen baserer sine årsregnskaber. Punkt 39 Afviklingsinstansen vil gerne bemærke, at med hensyn til dobbelttælling af visse beløb blev der tilføjet en fodnote på side 32 i det endelige årsregnskab for at opnå en bedre forståelse, eftersom nogle sager på nationalt og europæisk plan vedrører samme bidragsbeløb. Afviklingsinstansen ser sig i stand til at offentliggøre de pågældende beløb på nationalt og europæisk plan, da disse niveauer ikke er fuldt indbyrdes forbundne, og de har deres egen dynamik. Afviklingsinstansen anerkender dog, at en særskilt angivelse af de beløb, der tælles to gange, giver yderligere indsigt i den samlede eksponering. Punkt 45 Afviklingsinstansen vil gerne bemærke, at Afviklingsinstansen med henblik på udarbejdelsen af årsregnskabet foretog en foreløbig analyse af muligheden for at indregne en hensættelse/eventualforpligtelse til dækning af sagsomkostninger. I mangel af et pålideligt skøn over omfanget af sagsomkostninger, som Afviklingsinstansen kan blive pålagt at betale, blev de afholdte og påløbne omkostninger i 2017 anset for tilstrækkelige, og der blev ikke indregnet nogen hensættelser/eventualforpligtelser i denne henseende. Selv hvis Afviklingsinstansen var forpligtet til at udligne ansøgernes sagsomkostninger i alle sager mod Afviklingsinstansen (hvilket på nuværende tidspunkt ikke forventes), ville dette beløb være betydeligt lavere end Afviklingsinstansens væsentlighedsniveau og dermed ikke føre til væsentlig fejlinformation i Afviklingsinstansens finansielle stilling. Henstilling 1 Afviklingsinstansen accepterer denne anbefaling fra Den Europæiske Revisionsret. Ved anvendelsen af den nøjagtige behandling af hensættelser og eventualforpligtelser som følge af tvister og sagsomkostninger handler Afviklingsinstansen i fuld overensstemmelse med EU-regnskabsregel nr. 10, som fortsat er hovedreglen. Enhver regnskabspraksis, der afledes af denne regel, er for at opnå en bedre forståelse af kravene, for at muliggøre en forenklet tilgang og for at sikre en konsekvent anvendelse af denne regnskabsregel. 2

26 Den Fælles Afviklingsinstans Afviklingsinstansen vil i sin regnskabspraksis tilføje et afsnit om den regnskabsmæss ige behandling af sagsomkostningerne. Regnskabspraksissen befinder sig i den sidste fase af de interne høringer og vil blive vedtaget inden udgangen af Punkt 56 Se Afviklingsinstansens svar på punkt Henstilling 2 Afviklingsinstansen accepterer denne anbefaling fra Den Europæiske Revisionsret. Punkt 57 Se Afviklingsinstansens svar på punkt og anbefaling 3. Anbefaling 3 Afviklingsinstansen accepterer delvist denne anbefaling fra Den Europæiske Revisionsret. Hvad angår sagerne om ex ante-bidrag, i lyset af de overvejelser, som Afviklingsinstansen har givet udtryk for i sit svar på punkt ovenfor, er Afviklingsinstansen af den opfattelse, at alle de foranstaltninger, der er blevet truffet, bidrager til nøjagtigheden, fuldstændigheden og rettidigheden af de oplysninger, der er leveret af de nationale tilsynsmyndigheder, og hvorpå Afviklingsinstansen baserer sit årsregnskaber. For at give Revisionsretten yderligere sikkerhed for, at oplysningerne fra de nationale tilsynsmyndigheder, som Afviklingsinstansen baserer sit årsregnskab på, er nøjagtige, vil Afviklingsinstansen sammen med de nationale tilsynsmyndigheder undersøge muligheden for, at de nationale tilsynsmyndigheder kan stille repræsentationserklæringer til rådighed for Afviklingsinstansen vedrørende de eventualforpligtelser, der opstår som følge af de nationale procedurer i forbindelse med ex ante-bidrag. Med hensyn til afviklingssagerne vil Afviklingsinstansen samarbejde med de relevante nationale tilsynsmyndigheder for at drøfte de praktiske ordninger, der kan etableres. 3

27 KOMMISSIONENS SVAR PÅ DEN EUROPÆISKE REVISIONSRETS BERETNING i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 om eventualforpligtelser (for Den Fælles Afviklingsinstans, Rådet, Kommissionen eller andre), der er opstået som følge af Afviklingsinstansens, Rådets og Kommissionens udførelse af deres opgaver i henhold til denne forordning for regnskabsåret 2017 BEMÆRKNINGER 50. Kommissionen mener, at hverken sagernes kompleksitet og nyhedsværdi eller beløbet vedrørende den skadeserstatning, der er fremsat anmodning om, påvirker dens vurdering af, om risikoen for en udgående strøm af økonomiske ressourcer er ubetydelig. KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER Anbefaling 2 Kommissionen accepterer denne anbefaling. 1

28 Rådet for Den Europæiske Union Generalsekretariatet Bruxelles, den 11. december 2018 (OR. en) SN 5124/18 LIMITE ARBEJDSDOKUMENT Vedr.: Beretning fra Den Europæiske Revisionsret, jf. artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 om SRM og SRF - regnskabsåret Der er i regnskabsåret 2017 ikke opført nogen eventualforpligtelser, jf. SRM-forordningens artikel 92, stk. 4, i regnskaberne for Rådet for Den Europæiske Union og Det Europæiske Råd. 54. Rådet var ikke involveret i nogen afviklingsafgørelser i Et søgsmål anlagt ved Retten den 26. oktober 2017 som følge af afviklingen af BPE blev afvist af Retten den 14. juni 2018, eftersom det var rettet mod Rådet. SN 5124/18 sr/jb/hsm 1 ORG.4.B LIMITE DA

DEN FÆLLES AFVIKLINGSINSTANS

DEN FÆLLES AFVIKLINGSINSTANS 6.2.2019 DA Den Europæiske Unions Tidende C 48/1 IV (Oplysninger) OPLYSNINGER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER, ORGANER, KONTORER OG AGENTURER DEN FÆLLES AFVIKLINGSINSTANS Beretning i medfør af

Læs mere

Beretning i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014

Beretning i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 Beretning i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 om eventualforpligtelser (for Den Fælles Afviklingsinstans, Rådet, Kommissionen eller andre), der er opstået som følge af Afviklingsinstansens,

Læs mere

med Afviklingsinstansens, Rådets og Kommissionens svar

med Afviklingsinstansens, Rådets og Kommissionens svar Beretning i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 om eventualforpligtelser (for Den Fælles Afviklingsinstans, Rådet, Kommissionen eller andre), der er opstået som følge af Afviklingsinstansens,

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2016

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2016 Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Læs mere

BERETNING (2017/C 417/20)

BERETNING (2017/C 417/20) C 417/126 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2016 med myndighedens

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/13)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/13) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/87 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/13) INDLEDNING 1. Den Europæiske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/28)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/28) C 417/176 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/28) INDLEDNING

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for EU-Fiskerikontrolagenturet for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/17)

BERETNING. om årsregnskabet for EU-Fiskerikontrolagenturet for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/17) C 417/110 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for EU-Fiskerikontrolagenturet for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/17) INDLEDNING 1. EU-Fiskerikontrolagenturet

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2015 med instituttets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2015 med instituttets svar C 449/188 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/04)

BERETNING. om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/04) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/37 BERETNING om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/04) INDLEDNING

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Jernbaneagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/26)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Jernbaneagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/26) C 417/166 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Jernbaneagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/26) INDLEDNING 1. Den Europæiske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Politienhed for regnskabsåret 2016 med enhedens svar (2017/C 417/36)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Politienhed for regnskabsåret 2016 med enhedens svar (2017/C 417/36) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/223 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Politienhed for regnskabsåret 2016 med enhedens svar (2017/C 417/36) INDLEDNING 1. Den Europæiske Politienhed

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Euratoms forsyningsagentur for regnskabsåret 2016

Beretning om årsregnskabet for Euratoms forsyningsagentur for regnskabsåret 2016 Beretning om årsregnskabet for Euratoms forsyningsagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/37)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/37) C 417/228 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/37)

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret med agenturets svar

Beretning om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret med agenturets svar Beretning om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2016.

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2016. Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2016 med centrets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret 2016 med agenturets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret 2016 med agenturets svar 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/47 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/33)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/33) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/179 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/33) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur for regnskabsåret 2016 med organets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur for regnskabsåret 2016 med organets svar 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/63 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret med agenturets svar

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret med agenturets svar Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret 2016 med agenturets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352)

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Lægemiddelagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/22)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Lægemiddelagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/22) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/123 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Lægemiddelagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/22) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/32)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/32) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/201 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/32) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Innovation og Netværk for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/40)

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Innovation og Netværk for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/40) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/247 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Innovation og Netværk for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/40) INDLEDNING 1.

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C 449/31)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C 449/31) C 449/168 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C 449/31) INDLEDNING 1.

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forskning for regnskabsåret med organets svar

Beretning om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forskning for regnskabsåret med organets svar Beretning om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forskning for regnskabsåret 2016 med organets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forbrugere, Sundhed, Landbrug og Fødevarer for regnskabsåret 2016 med organets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forbrugere, Sundhed, Landbrug og Fødevarer for regnskabsåret 2016 med organets svar C 417/52 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forbrugere, Sundhed, Landbrug og Fødevarer for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/07)

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/05)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/05) C 417/42 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/05) INDLEDNING

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet for biobaserede industrier for regnskabsåret med fællesforetagendets svar

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet for biobaserede industrier for regnskabsåret med fællesforetagendets svar Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet for biobaserede industrier for regnskabsåret 2016 med fællesforetagendets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/25 BERETNING om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/02)

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/27)

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/27) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/171 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/27) INDLEDNING

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder for regnskabsåret 2015 med instituttets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder for regnskabsåret 2015 med instituttets svar C 449/102 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret 2015 med agenturets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret 2015 med agenturets svar 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/17 BERETNING om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/02)

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Euratoms Forsyningsagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/33)

BERETNING. om årsregnskabet for Euratoms Forsyningsagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/33) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/207 BERETNING om årsregnskabet for Euratoms Forsyningsagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/33) INDLEDNING 1. Euratoms Forsyningsagentur

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2015 med centrets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2015 med centrets svar C 449/128 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2015 med centrets svar (2016/C

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 C(2015) 8835 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.12.2015 om berigtigelse af delegeret forordning (EU) 2015/63 om supplerende regler til

Læs mere

med autoritetens svar

med autoritetens svar Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet for regnskabsåret 2016 med autoritetens svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur for regnskabsåret 2015 med organets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur for regnskabsåret 2015 med organets svar 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/51 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/15)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/15) C 449/82 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/15) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for fællesforetagendet for biobaserede industrier for regnskabsåret 2016 med fællesforetagendets svar (2017/C 426/02)

BERETNING. om årsregnskabet for fællesforetagendet for biobaserede industrier for regnskabsåret 2016 med fællesforetagendets svar (2017/C 426/02) C 426/8 DA Den Europæiske Unions Tidende 12.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for fællesforetagendet for biobaserede industrier for regnskabsåret 2016 med fællesforetagendets svar (2017/C 426/02) INDHOLD

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Innovation og Netværk for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C 449/41)

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Innovation og Netværk for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C 449/41) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/219 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Innovation og Netværk for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C 449/41) INDLEDNING 1.

Læs mere

BERETNING (2016/C 449/20)

BERETNING (2016/C 449/20) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/107 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2015 med myndighedens

Læs mere

Udtalelse nr. 6/2014

Udtalelse nr. 6/2014 Udtalelse nr. 6/2014 (artikel 325, TEUF) om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 for så vidt angår etablering af en kontrolansvarlig

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2016 med instituttets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2016 med instituttets svar C 417/212 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2016 med instituttets svar (2017/C

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet for regnskabsåret 2015 med autoritetens svar (2016/C 449/18)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet for regnskabsåret 2015 med autoritetens svar (2016/C 449/18) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/97 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet for regnskabsåret 2015 med autoritetens svar (2016/C 449/18) INDLEDNING 1.

Læs mere

Udtalelse nr. 7/2014

Udtalelse nr. 7/2014 Udtalelse nr. 7/2014 (artikel 287, stk. 4, andet afsnit, og artikel 322, stk. 2, TEUF) om forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF, Euratom) nr. 1150/2000 om gennemførelse af afgørelse

Læs mere

Decharge 2012: Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC)

Decharge 2012: Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC) P7_TA(2014)0301 Decharge 2012: Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC) 1. Europa-Parlamentets afgørelse af 3. april 2014 om decharge for gennemførelsen

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Budgetkontroludvalget 29.1.2015 2014/2124(DEC) UDKAST TIL BETÆNKNING om decharge for gennemførelsen af budgettet for Støttekontoret for Kommunikation for regnskabsåret 2013

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2015 med centrets svar (2016/C 449/04)

BERETNING. om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2015 med centrets svar (2016/C 449/04) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/27 BERETNING om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2015 med centrets svar (2016/C 449/04) INDLEDNING

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/11)

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/11) C 417/74 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/11) INDLEDNING

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Europols pensionskasse for regnskabsåret 2015 med pensionskassens svar (2016/C 449/26)

BERETNING. om årsregnskabet for Europols pensionskasse for regnskabsåret 2015 med pensionskassens svar (2016/C 449/26) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/143 BERETNING om årsregnskabet for Europols pensionskasse for regnskabsåret 2015 med pensionskassens svar (2016/C 449/26) INDLEDNING 1. Europols pensionskasse

Læs mere

REVISIONSRETTEN. Artikel i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

REVISIONSRETTEN. Artikel i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). REVISIONSRETTEN Den Europæiske Revisionsret er ansvarlig for revisionen af EU's finanser. Som EU's eksterne revisor bidrager den til at forbedre EU's økonomiske forvaltning og fungerer som den uafhængige

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2015 med agenturets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2015 med agenturets svar C 449/138 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/25)

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret med centrets svar

Beretning om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret med centrets svar Beretning om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2015 med centrets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for EF-Sortsmyndigheden for regnskabsåret 2016 med Sortsmyndighedens svar (2017/C 417/08)

BERETNING. om årsregnskabet for EF-Sortsmyndigheden for regnskabsåret 2016 med Sortsmyndighedens svar (2017/C 417/08) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/57 BERETNING om årsregnskabet for EF-Sortsmyndigheden for regnskabsåret 2016 med Sortsmyndighedens svar (2017/C 417/08) INDLEDNING 1. EF-Sortsmyndigheden

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret med agenturets svar

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret med agenturets svar Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for EF-Sortsmyndigheden for regnskabsåret 2015 med Sortsmyndighedens svar (2016/C 449/08)

BERETNING. om årsregnskabet for EF-Sortsmyndigheden for regnskabsåret 2015 med Sortsmyndighedens svar (2016/C 449/08) C 449/46 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for EF-Sortsmyndigheden for regnskabsåret 2015 med Sortsmyndighedens svar (2016/C 449/08) INDLEDNING 1. EF-Sortsmyndigheden

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2016 med agenturets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2016 med agenturets svar C 417/160 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/25)

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer EBA/GL/2017/03 11/07/2017 Endelige retningslinjer for satsen for konvertering af gæld til egenkapital ved bail-in 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status for disse retningslinjer 1. Dette dokument

Læs mere

Udtalelse nr. 7/2015

Udtalelse nr. 7/2015 Udtalelse nr. 7/2015 (artikel 287, stk. 4, andet afsnit, og artikel 322, stk. 2, i TEUF) om forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EU, Euratom) nr. 609/2014 om metoderne og proceduren

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme for regnskabsåret 2016 med centrets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme for regnskabsåret 2016 med centrets svar C 417/92 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/14)

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Jernbaneagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/28)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Jernbaneagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/28) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/151 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Jernbaneagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/28) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

Udtalelse nr. 5/ , rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

Udtalelse nr. 5/ , rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Udtalelse nr. 5/2017 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 1141/2014 af 22. oktober 2014 om statut for og finansiering

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Politiakademi for regnskabsåret 2015 med akademiets svar (2016/C 449/06)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Politiakademi for regnskabsåret 2015 med akademiets svar (2016/C 449/06) C 449/36 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Politiakademi for regnskabsåret 2015 med akademiets svar (2016/C 449/06) INDLEDNING 1. Det Europæiske Politiakademi

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2015 med myndighedens svar (2016/C 449/13)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2015 med myndighedens svar (2016/C 449/13) C 449/72 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2015 med myndighedens svar (2016/C 449/13) INDLEDNING 1. Den Europæiske

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Budgetkontroludvalget 2010/2167(DEC) 1.2.2011 UDKAST TIL BETÆNKNING om decharge for gennemførelsen af budgettet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/15)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/15) C 417/98 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/15) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 C(2014) 3656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 4.6.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Revisionsudvalgets mandat

Revisionsudvalgets mandat ECB-PUBLIC November 201 7 Revisionsudvalgets mandat Et revisionsudvalg på højt niveau oprettet af Styrelsesrådet i henhold til artikel 9b i forretningsordenen for ECB styrker de allerede eksisterende interne

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for fællesforetagendet for brændselsceller og brint for regnskabsåret 2016 med fællesforetagendets svar (2017/C 426/06)

BERETNING. om årsregnskabet for fællesforetagendet for brændselsceller og brint for regnskabsåret 2016 med fællesforetagendets svar (2017/C 426/06) C 426/42 DA Den Europæiske Unions Tidende 12.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for fællesforetagendet for brændselsceller og brint for regnskabsåret 2016 med fællesforetagendets svar (2017/C 426/06) INDHOLD

Læs mere

C 396 Tidende. Meddelelser og oplysninger 31. oktober 2018

C 396 Tidende. Meddelelser og oplysninger 31. oktober 2018 Den Europæiske Unions C 396 Tidende Dansk udgave Meddelelser og oplysninger 31. oktober 2018 61. årgang Indhold III Forberedende retsakter REVISIONSRETTEN 2018/C 396/01 Udtalelse nr. 3/2018 (artikel 287,

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C 449/11)

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C 449/11) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/61 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C 449/11) INDLEDNING

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0182 (NLE) 11946/17 UD 195 CID 2 TRANS 349 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave Europa-Parlamentet 204-209 VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave P8_TA-PROV(209)0256 Decharge 207: Støttekontoret for Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC).

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag

EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag 6.3.2019 A8-0439/6 Ændringsforslag 6 Pavel Svoboda for Retsudvalget Betænkning A8-0439/2018 Tiemo Wölken Udkast til ændring af protokol nr. 3 vedrørende statutten for Den Europæiske Unions Domstol (02360/2018

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) 31.3.2015 DA L 86/13 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/10)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/10) C 449/56 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/10) INDLEDNING 1. Det

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 6.4.2018 L 90/105 AFGØRELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2018/546 af 15. marts 2018 om delegation af beføjelser til at vedtage afgørelser om kapitalgrundlag (ECB/2018/10) STYRELSESRÅDET

Læs mere

Artikel 1. Genstand og anvendelsesområde

Artikel 1. Genstand og anvendelsesområde L 107/76 25.4.2015 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2015/656 af 4. februar 2015 om betingelserne, hvorunder kreditinstitutter har tilladelse til at medregne foreløbige overskud og overskud ved

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/23 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/959 af 17. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for markedssonderinger for så vidt angår de systemer og indberetningsmodeller,

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER. der henviser til artikel 319 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

VEDTAGNE TEKSTER. der henviser til artikel 319 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER P8_TA(2016)0161 Decharge 2014: Støttekontoret for Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BERECkontoret) 1.

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1055 af 29. juni 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår de tekniske metoder til passende offentliggørelse

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.11.2014 COM(2014) 705 final 2014/0333 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1387/2013 om suspension af den fælles toldtarifs autonome

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) L 306/32 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/1993 af 4. november 2016 om fastsættelse af principperne for koordinering af vurderingen i henhold til Europa-Parlamentets og

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme for regnskabsåret 2015 med centrets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme for regnskabsåret 2015 med centrets svar 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/77 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme for regnskabsåret 2015 med centrets svar (2016/C 449/14)

Læs mere

- der henviser til Rådets fælles holdning (8558/2/ C5-0296/2003) 1,

- der henviser til Rådets fælles holdning (8558/2/ C5-0296/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0456 Europæisk jernbaneagentur ***II Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om

Læs mere

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 DA Indholdsfortegnelse 1 Anvendelsesområde... 2 2 Formål... 4 3 Compliance-

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 11.12.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0371 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 11. december 2018 med henblik på vedtagelse

Læs mere

16567/14 cos/kf/gm 1 DGG 1C

16567/14 cos/kf/gm 1 DGG 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. december 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2014/0807(CNS) 16567/14 EF 342 ECOFIN 1171 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne

Læs mere

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Retningslinjer og henstillinger Samarbejde, herunder delegation, mellem ESMA, de kompetente myndigheder og de kompetente sektormyndigheder i henhold til forordning (EU) nr. 513/2011 om kreditvurderingsbureauer

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2014 C(2014) 9802 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 18.12.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse.

(EØS-relevant tekst) (6) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse. 24.10.2018 L 265/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2018/1595 af 23. oktober 2018 om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse med

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske GNSS-Agentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/39)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske GNSS-Agentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/39) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/241 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske GNSS-Agentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/39) INDLEDNING 1. Det Europæiske GNSS-Agentur

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.4.2019 C(2019) 2962 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 25.4.2019 om sikring af, at det elektroniske kvoteregister for markedsføring af hydrofluorcarboner

Læs mere