Vedhæftet høringssvar fra BL Danmarks Almene Boliger vedr. lovændring om tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vedhæftet høringssvar fra BL Danmarks Almene Boliger vedr. lovændring om tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre."

Transkript

1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 214 Bilag 1 Offentligt Til: Transportministeriet (trm@trm.dk), TRM Elmir Tartic (eta@trm.dk) Fra: Lis Møllebro Nielsen (lmn@bl.dk) Titel: Høringssvar fra BL til lovændring om tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Sendt: :48:46 Bilag: _høringsvar_BL_nøglefærdigt byggeri 1.0.pdf; Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Vedhæftet høringssvar fra BL Danmarks Almene Boliger vedr. lovændring om tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre. Med venlig hilsen Lis Møllebro Nielsen PA for Bent Madsen lmn@bl.dk BL Danmarks Almene Boliger Studiestræde København V BL DANMARKS ALMENE BOLIGER ER EN INTERESSE- OG BRANCHEORGANISATION FOR CA. 500 ALMENE BOLIGORGANISATIONER MED OVER BOLIGER - ELLER HVER 5. DANSKE BOLIG. VI HUSER ALLE SLAGS MENNESKER, OG DET ER VI STOLTE AF. MØD OS PÅ BL.DK OG DE SOCIALE MEDIER TWITTER, LINKEDIN OG FACEBOOK. TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE, OG BLIV OPDATERET OM NY LOVGIVNING, NYE INITIATIVER, KURSER OG ARRANGEMENTER.

2 Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon , Fax , januar 2019 Høringssvar til lovændring om tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre BL har modtaget lovforslag om ændring af almenboligloven vedrørende tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre. Lovforslaget giver os anledning til følgende bemærkninger: Der etableres i stigende grad almene boliger i samarbejde med private developere, og det har sat et øget fokus på samarbejdsmodellen. Der er behov for at beskrive, hvordan samarbejdet gennemføres på en smidig måde, som begrænser den almene bygherres økonomiske risiko, øger sikkerheden for långivere, sikrer overholdelse af udbudsregler og understøtter kvaliteten i det færdige byggeri. Gennem en årrække har der udviklet sig en praksis for den såkaldte delegerede bygherremodel. Der er sparsom retspraksis på området, og modellen har derfor givet anledning til en vis usikkerhed. Der er dog sket en væsentlig udvikling i anvendelsen af modellen i de senere år, og det er BL s opfattelse, at markedet grundlæggende har accepteret modellen som en udbudsretlig praksis. Københavns Kommune og Aarhus Kommune har således udarbejdet procedurer for brug af modellen i alment byggeri, og ministeriet forudsætter da også i lovforslaget, at modellen eksisterer. Der er imidlertid fortsat i praksis nogen usikkerhed om modellens konkrete udformning, som det vil være hensigtsmæssigt at skabe klarhed om. BL anbefaler derfor, at der arbejdes videre med udviklingen af rammerne for den delegerede bygherremodel. I lovforslaget foreslås en ny model for blandet byggeri i form af nøglefærdigt byggeri. Modellen indebærer, at bygherrerollen lægges hos den private bygherre. Det er imidlertid væsentligt at være opmærksom på, at boligorganisationen skal eje og drive byggeriet i hele dets levetid og skal dermed sikre, at de beslutninger, der træffes under opførelsen, er optimale i forhold til den løbende drift og beboernes behov. Derfor er det vigtigt, at der i et sådant samarbejde er en meget klar ansvarsfordeling mellem privat og almen bygherre, hvor den almene bygherre har ansvaret for at sætte kvalitetsniveauet og træffe beslutninger om arkitektur, IKT, totaløkonomi etc. i overensstemmelse med de regler, der gælder herfor. AB revisionsudvalget har gennem det tre-årige arbejde netop søgt at styrke samarbejdet mellem byggeriets parter bl.a. ved en klar rollefordeling, der også afspejler sig i behovet for en stærkere bygherrerolle. Vi mener desværre ikke, at det foreliggende lovforslag ligger i fuld forlængelse heraf.

3 side 2 BL vil derfor opfordre til at lovforslaget udskydes med henblik på, at kommuner, almene bygherrer og realkreditinstitutter i samarbejde med ministeriet analyserer problemstillingen og behovet for løsninger med henblik på at overveje, hvad der er behov for at lovregulere, og hvad der mere hensigtsmæssigt kan beskrives i en fælles vejledning eller guide. BL henviser i øvrigt til høringssvar afgivet af Byggeskadefonden. BL deltager gerne i fremtidige drøftelse med ministeriet og de relevante parter i den almene branche for at få etableret klare, brugbare og anerkendte modeller. Med venlig hilsen Bent Madsen

4 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Fra: Birgitte Fæster Titel: Byggeskadefonden Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Sendt: :17:50 Bilag: Byggeskadefonden Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre pdf; Til Transport, Bygnings- og Boligministeriet Vedlagt Byggeskadefondens høringssvar til lovforslag om ændring af almenboligloven vedrørende nøglefærdigt byggeri. Efter aftale er fondens frist for høringssvar udsat pga. drøftelser. Med venlig hilsen Birgitte Fæster Juridisk chef / bif@bsf.dk Studiestræde København V / bsf@bsf.dk

5 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K trm@trm.dk og til eta@trm.dk 3. januar 2019 j. nr Høringssvar Byggeskadefonden Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Byggeskadefonden har følgende bemærkninger til lovforslag om ændring af almenboligloven vedrørende tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre. Gennem en årrække har der udviklet sig en praksis for etablering af blandet byggeri med brug af den såkaldte delegerede bygherremodel, bl.a. baseret på EU-domstolens Ordine-dom fra Ifølge dommen er det ikke nødvendigvis den ordregivende myndighed selv, der skal løfte udbudsforpligtelsen, men forpligtelsen kan delegeres, f.eks. til sælgeren af en grund, hvor der etableres blandet byggeri, herunder alment. Der er sparsom retspraksis på området, og derfor har modellen givet anledning til en vis usikkerhed, der er imidlertid også sket en væsentlig udvikling i anvendelsen af modellen i de senere år. Det er vores opfattelse, at man i dag må konstatere, at markedet grundlæggende har accepteret modellen som en udbudsretlig praksis. For markedet er det vigtige, at der rent faktisk sker udbud det er ikke så afgørende, om det er grundkøber eller grundsælger, der i praksis gennemfører det. Dette understreges også af, at både Københavns Kommune og Aarhus Kommune har udarbejdet procedurer for brug af modellen i alment byggeri, og at modellen efterhånden har været anvendt mange gange, ligesom ministeriet i lovforslaget forudsætter, at modellen eksisterer. I forhold til den delegerede model kan der dog fortsat i praksis være nogen usikkerhed om modellens konkrete udformning samt processerne vedrørende finansiering. Derfor er der god grund til at arbejde videre med en beskrivelse af den delegerede model. Dette kan med fordel ske i et samarbejde mellem kommuner, finansieringsinstitutter og almene bygherrer. I lovforslaget foreslås en ny model i form af støtte til køb af nøglefærdigt byggeri. Med denne model lægges bygherrerollen hos den private bygherre, og den almene boligorganisation køber det færdige byggeri. Den almene del af et blandet byggeri er omfattet af Byggeskadefonden. Det er bl.a. en betingelse for fondens dækning, at reglerne om kvalitetssikring er overholdt. Tilsagnsmodtageren skal sætte kvaliteten og sikre, at den valgte kvalitet føres ud i livet, jf. AB18, 2, stk. 6. Det gælder i særdeleshed, hvis boligorganisationen ikke er med i projekteringen fra starten.

6 2 Kvalitetssikringsreglerne blev strammet op i 2001, og følgende fremgik af vejledningen: Bygherren er på én gang producent og kunde/bestiller. I bekendtgørelsen lægges større vægt på bygherrens indsats. Det er bygherrens opgave, at sikre kvaliteten og med dette for øje at antage og styre den fornødne tekniske sagkundskab i form af rådgivere og entreprenører. Denne øgede vægt på bygherrens rolle falder i tråd med nyere byggepolitisk opfattelse, både i Danmark og i udlandet. Det er opfattelsen, at byggeriet i for høj grad har været afhængig af udbudssiden. Nu skal efterspørgselssiden, dvs. bygherrerne og brugerne have en stærkere profil. Arbejdet med nøglefærdigt byggeri bliver ikke nemmere af, at det juridiske grundlag for køb er et andet end det juridiske grundlag for en entreprise hvor AB-udvalget som bekendt netop har forhandlet AB18, der tydeliggør ansvarsfordeling og rollerne i samarbejde for at opnå mere effektive processer og færre fejl. For at skabe balance i parternes samarbejdsforhold bør den kommende bygningsejer varetage en tydelig og professionel bygherrerolle, der sikrer, at byggeriet under hensyn til sit formål får en god kvalitet med arkitektur, drift etc., der modsvarer beboernes behov og balanceres i forhold til økonomien. Det samme gælder ansvaret for at gennemføre totaløkonomiske overvejelser, brug af IKT og behovet for digitale modeller og materialer i forbindelse med overgangen til drift. Det bør fortsat være den almene boligorganisation, der tager stilling til brugen af nye byggematerialer. Hvis der som hidtil tages udgangspunkt i den delegerede model, vil bygherrerollen være entydigt placeret hos boligorganisationen, der indgår en (typisk) totalentrepriseaftale med den delegerede bygherre sammen med en aftale om køb af grunden. Finansiering Med den nøglefærdige model overgår finansiering i byggeperioden til den private bygherre. Den almene boligorganisation betaler først den samlede købesum ved overtagelsen. Det skaber behov for yderligere mellemfinansiering og risikoafdækning i byggeperioden, som kan give ekstraomkostninger for parterne. Efter den nuværende delegeret bygherre-model kan finansiering og betaling typisk ske på følgende måde: 1. Den samlede finansiering konkurrenceudsættes, og det rentefrie grundkapitallån udbetales efterhånden, som der er udgifter. 2. Den delegerede bygherre påtager sig den fulde risiko for budgetoverholdelse og byggeriets gennemførelse, og honorerer entreprenørernes berettigede ekstrakrav, som ikke udløses af krav om projektændringer fra boligorganisationen. 3. Den almene bygherres risiko i relation til investering i grunden er afdækket ved et økonomiske depot, der etableres ved grundkøbesummens betaling, som, indtil den almene boligorganisation får endeligt ejerlejlighedsskøde på ejendommen, vil være intakt på deponeringskontoen, alternativt sikret ved uigenkaldelig bankgaranti stillet af den delegerede bygherre.

7 3 4. Bygherrens risiko i relation til entreprisen er afdækket ved, at den delegerede bygherre ved modtagelse af ratebetalinger, indtil der foreligger en selvstændig ejerlejlighed under opførelse, modsvares af ubetinget og uigenkaldelig bankgaranti stillet af den delegerede bygherre. 5. Den almene boligorganisation vil som sædvanligt påtage sig opgaven som byggeforretningsfører bistået af en professionel bygherrerådgiver, som tegner forsikring. Med denne fremgangsmåde er der for den almene del isoleret set foretaget økonomisk afdækning i videre omfang, end der almindeligvis er tale om ved alment byggeri, samtidig med at den almene bygherre fortsat varetager den professionelle bygherrerolle. Afgrænsning af anvendelsesområdet I den foreslåede 115, stk. 7, nr. 1, er det en betingelse for anvendelse af modellen, at tilsagnsmodtageren ikke kan etablere boligerne som bygherre. I de almindelige bemærkninger lægges der op til, at det afhænger af, om den private bygherre ønsker at afhænde grunden. Af de specielle bemærkninger fremgår: Forslaget indebærer, at kommunalbestyrelsen skal foretage en vurdering af, om almene boliger i det pågældende boligområde kan opføres på anden måde. Hvis der i det berørte boligområde findes andre muligheder for at opføre almene boliger, f.eks. tomme byggegrunde, som ejere er villige til at sælge til en almen boligorganisation, og som kan imødekomme behovet for almene boliger i området, vil den foreslåede ordning være unødvendig. Det er en begrænsning af modellen i forhold til i dag, der ikke synes at give mening. Det må være kommunalbestyrelsen, der tager stilling til, præcis hvilken grund, der bedst kan tilvejebringes almene boliger på af hensyn til byudviklingen. Det er i øvrigt uklart, hvad boligområdet omfatter. Byggeskadefonden opfordrer til, at fremsættelsen af lovforslaget udskydes, således at kommuner, finansieringsinstitutter og almene boliger i samarbejde med ministeriet kan drøfte, hvordan samarbejdet i blandet byggeri bedst understøttes. Byggeskadefonden bidrager gerne til dette arbejde. Med venlig hilsen Birgitte Fæster Juridisk chef

8 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Fra: Jacob Hangaard Titel: Høringssvar - Dansk Byggeri - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Sendt: :32:02 Bilag: DB-Høringssvar-forslag til lov om ændring af lov om almene boliger-2018.pdf; Hermed Dansk Byggeris høringssvar til udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Venlig hilsen Jacob Hangaard Konsulent Analyseafdelingen Tlf. direkte: Mobil: j_hangaard Vi samler byggeri, anlæg og industri Nørre Voldgade København K Abonner på nyheder Følg os på:

9 Transport- Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27 F DK-1220 København K Sendt pr. mail til: trm@trm.dk og til eta@trm.dk. 16. december 2018 J-nr.: / Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Dansk Byggeri takker for muligheden for at afgive svar i ovenstående høring. Generelle bemærkninger Dansk Byggeri mener, det er vigtigt at forbedre muligheder for opførelsen af blandet byggeri. Hensigten med lovforslaget er derfor prisværdig. Der er gode perspektiver i områder med blandede bolig- og erhvervsbyggerier. Sådanne byggerier kan medvirke til at understøtte en positiv byudvikling fremadrettet. Specifikke bemærkninger Dansk Byggeri oplever allerede i dag, at almennyttige boligselskaber udbyder entrepriser i strid med bestemmelsen i støttebekendtgørelsens 30, stk. 2, hvorefter AB og ABT som udgangspunkt skal lægges til grund uden fravigelser. Det er på den baggrund Dansk Byggeris vurdering, at en privat bygherre, der udbyder blandet byggeri, hvor en del af byggeriet vil være omfattet af støttebekendtgørelsen og udbudsloven, i praksis vil støde på udfordringer i forhold til støttebekendtgørelsen og udbudsreglerne. Denne forpligtelse til at overholde reglerne i støttebekendtgørelsen og udbudsloven bør derfor tydeliggøres over for de private bygherre, fx gennem en tydeligere beskrivelse af forpligtelserne i lovbemærkningerne eller gennem vejledninger. Dansk Byggeri har ikke yderligere bemærkninger til lovforslaget. Venlig hilsen Dansk Byggeri Jacob Hangaard Økonomisk konsulent Nørre Voldgade 106 Telefon: Jyske Bank: 1358 København K CVR-nr.: info@danskbyggeri.dk

10 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Cc: Dorte Lomholt Fra: Tina Oreskov Titel: Høringssvar - Finans Danmark - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Sendt: :17:10 Bilag: Høringssvar - nøglefærdigt byggeri - december 2018.pdf; Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Hermed følger Finans Danmarks bemærkninger til udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Mvh Tina Venlig hilsen Tina Oreskov Kontorchef Mobil: tor@fida.dk Finans Danmark Amaliegade København K Danmark Tlf.: finansdanmark.dk Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Læs mere her: finansdanmark.dk/om-os Læs her, hvordan Finans Danmark behandler dine personoplysninger Oprindelig meddelelse----- Fra: trm@trm.dk <trm@trm.dk> Sendt: 15. november :13 Emne: Høring - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. (Id nr.: ) Til alle høringsparter Vedlagt er høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Høringsfristen er den 16. december Venlig hilsen Elmir Tartic Chefkonsulent Kontor for Boliger og Tilgængelighed Departementet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Tlf eta@trm.dk<mailto:eta@trm.dk>

11

12 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Att.: Elmir Tartic Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Sendt til trm@trm.dk og eta@trm.dk Høringssvar til udkast til lovforslag om nøglefærdigt byggeri Resumé Høringssvar 14. december 2018 Dok. nr. FIDA v1 KontaktTina Oreskov Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har 15. november 2018 sendt udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. i høring. Finans Danmark er overordnet set meget tilfreds med udkastet til lovforslag, der skaber klarhed på et område, der længe har været præget af en usikker retstilstand. Der er tale om et særdeles komplekst regelområde, hvilket også ses af de meget detaljerede bemærkninger til lovforslaget. Finans Danmark opfordrer derfor til, at de relevante dele af såvel de almindelige som de specielle bemærkninger udmøntes i en bekendtgørelse, så det bliver klart for alle interessenter herunder bl.a. kommuner og boligorganisationer - hvordan de skal forholde sig. Herudover giver udkastet anledning til en række tekniske bemærkninger. Finans Danmark Amaliegade København K

13 Bemærkninger til udkast til lovforslag om nøglefærdigt byggeri Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har 15. november 2018 sendt udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. i høring. Finans Danmarks bemærkninger til udkastet er følgende: Overordnet er vi meget tilfredse med udkastet til lovforslag, der skaber klarhed på et område, der længe har været præget af en usikker retstilstand. Der er tale om et særdeles komplekst regelområde, hvilket også ses af de meget detaljerede bemærkninger til lovforslaget. Høringssvar På den baggrund skal vi opfordre til, at de relevante dele af såvel de almindelige som de specielle bemærkninger udmøntes i en bekendtgørelse. På den måde vil det blive klart for alle interessenter, hvordan de skal forholde sig. Dette gælder bl.a. kommuner og boligorganisationer, som utvetydigt bør kunne udlede de forpligtelser, som de pålægges, samt hvordan disse kan/skal opfyldes, af et egentligt regelsæt og ikke af nogle (på et tidspunkt) historiske bemærkninger til et lovforslag. 14. december 2018 Dok. nr. FIDA v1 Skema A Skema A bør tilrettes, således at der ved afkrydsning kan tages stilling til, om kommunens godkendelse tillige omfatter gennemførelse af projektet som nøglefærdigt byggeri. Ad udkastet til 115, stk. 7, nr. 2 Ifølge formuleringen i udkastet, skal der være indgået aftale mellem tilsagnsmodtageren og den private bygherre om overdragelse af boligerne senest ved ibrugtagningstidspunktet. Vi går ud fra, at aftalen skal være indgået inden godkendelse af Skema B, men ser gerne dette præciseret i bemærkningerne til lovforslaget. Det bør ligeledes fremgå af bemærkningerne, hvordan ibrugtagningstidspunktet fastlægges, såfremt ibrugtagningen sker etapevis. Endelig bør det overvejes at fastlægge en grænse for, hvor tidligt overtagelse kan ske. Ad udkastets 115, stk. 7, nr. 3 Det fremgår af udkastet, at aftalen kun skal være betinget af tilsagnet. Det kan næppe udelukkes, at der kan forekomme aftaler om overdragelse af fast ejendom, hvor der er tale om yderligere betingelser ud over tilsagnet. Finans Danmark Amaliegade København K 2

14 Det fremgår af de almindelige bemærkninger, at det foreslås at fravige den 10- årige ansvarsperiode i henhold til købeloven. Det fremgår i den forbindelse, at boligorganisationen skal sikre, at aftalen indeholder bestemmelser om mangler svarende til kapitel G i Almindelige betingelser for totalentreprise i bygge- og anlægsvirksomhed (ABT 18). Det bør overvejes, om det er tilstrækkeligt. Det fremgår af de almindelige bemærkninger, at tilsagnsmodtageren i aftalen med den private bygherre skal sikre, at risici, som afdelingen under opførsel bærer, er håndteret på en betryggende måde. Vi skal opfordre til, at der i bemærkningerne gives eksempler på hvilke risici, der kunne være tale om, og hvordan disse bør håndteres. Høringssvar Unødige risici på p. 14 Det fremgår af de almindelige bemærkninger, at tilskudsmodtageren skal sikre, at afdelingen frem til indføring af endeligt skøde ikke løber unødige risici. Vi går ud fra, at afdelingen vil have behov for at stille købesumsgaranti over for sælger, og at dette vil ligge inden for rammerne af de tilladte risici. 14. december 2018 Dok. nr. FIDA v1 Særlige betingelser på p. 15 og 17 I de almindelige bemærkninger p. 15 og 17 er anført en række betingelser, som almene boliger, der vil blive opført efter den foreslåede ordning, skal opfylde. Det bør afklares, om disse betingelser skal indføjes i overdragelsesaftalen, således at skøde først kan tinglyses, når betingelserne er opfyldt. Finansiering Det er vores forventning, at selve finansieringen vil bestå i en garanti for boligafdelingens betalinger, og at garantien stilles over for bygherren altså den modpart, som har forpligtet sig til at levere det nøglefærdige byggeri. Der vil blive tale om, at boligafdelingen skal afholde omkostning til betaling af garantiprovision i byggeperioden, ligesom bygherrens byggelånsrente vil være højere, end den byggelånsrente, som en boligafdeling forventeligt kan opnå, hvor boligafdelingen i andre situationer selv står som bygherre. Denne merrente vil være en del af de samlede byggeomkostninger, som skal holdes inden for maksimumbeløbet. Der kan muligvis blive tale om en mellemfinansiering i perioden, fra byggeriet er færdigt og skødet er endeligt, indtil udbetaling af realkreditlån kan effektueres. Finans Danmark Amaliegade København K 3

15 Finans Danmark står naturligvis til rådighed, såfremt der er behov for en uddybning af ovenstående bemærkninger. Med venlig hilsen Tina Oreskov Direkte: Mail: Høringssvar 14. december 2018 Dok. nr. FIDA v1 Finans Danmark Amaliegade København K 4

16 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Fra: Henrik Munck Titel: høringssvar - Forsikring & Pension - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Sendt: :33:36 Bilag: Høring om ændring af lov om almene boliger mv.docx; signaturbevis.txt; Vedlagt er Forsikring & Pensions høringssvar på ændringslovforslaget til lov om almene boliger mv. med henblik på at fremme private bygherrers deltagelse i opførelse af blandet byggeri Venlig hilsen Forsikring & Pension Økonomiske Forhold Henrik Munck Chefkonsulent, Cand. Polit Dir Mob hmu@forsikringogpension.dk Forsikring & Pension Philip Heymans Allé Hellerup Tlf Fax

17 Høring om ændring af lov om almene boliger mv. Forsikring & Pension vil gerne takke for at blive hørt i forbindelse med forslaget om ændring af lov om almene boliger. Forsikring & Pension har få bemærkninger til lovforslaget. Overordnet set synes vi, det er positivt, at regeringen med lovforslaget sigter efter at fjerne barrierer for, at private kan forestå alment boligbyggeri. Vi bemærker imidlertid, at de forpligtelser, en privat bygherre skal påtage sig, for at kunne bygge på vegne af en almen boligorganisation (tilsagnsmodtager) jf. lovforslagets forslag til ny 115, stk. 7, nr. 3, er af ganske omfattende karakter og, at der som følge heraf ikke introduceres væsentlige nye muligheder, som på afgørende vis adskiller sig fra de muligheder, der allerede findes i kraft af den såkaldt delegerede bygherremodel. Vi er bekymrede for, at især udbudsforpligtelsen, som en privat bygherre ifølge lovforslaget skal leve op til, vil gøre det vanskeligt at opnå den øgede og mere smidige blanding af privat og alment byggeri, som er et af formålene med lo v- forslaget. Private bygherrer vil i vidt omfang være nødsaget til planlægge og styre den del af et byggeri, der er omfattet af udbudsforpligtelsen på én måde, mens den del, der opføres som privat byggeri, må planlægges og styres på andre måder. Det vil i praksis vanskeliggøre en tæt fysisk integration af opførelsen af støttet og privat byggeri. Flere entreprenører på ét byggeri fremmer ikke e f- fektivitet og stordriftsfordele Forsikring & Pension Philip Heymans Allé Hellerup Tlf.: Fax: fp@forsikringogpension.dk Henrik Munck C hefkonsulent Dir hmu@forsikringogpension.dk Sagsnr. GES DokID Forsikring & Pension havde foretrukket en lovændring, som i større grad fokuserede på at muliggøre støttet og privat byggeri under fælles entreprise og som gav øget adgang til, at en boligorganisation og en privat bygherre kunne aftale forholdet mellem forpligtelser og risikotagning. Med venlig hilsen Brancheorganisation for forsikringsselskaber og pensionskasser

18 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Fra: Mette Jensen Titel: Høringssvar - KL - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Sendt: :26:33 Bilag: KLs Høringssvar til lovforslag om nøglefærdigt byggeri.pdf; signaturbevis.txt; Her følger KLs høringssvar vedr. Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Med venlig hilsen Mette Jensen Kontorchef Teknik og Miljø Weidekampsgade 10 Postboks København D E MEHE@kl.dk T W kl.dk

19 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og KL's høringssvar til lovforslag om nøglefærdigt byggeri KL takker for muligheden for at afgive høringssvar til lovforslaget om nøglefærdigt byggeri. Lovforslaget adresserer relevante byudviklingsproblematikker i forhold til boligorganisationers mulighed for at etablere støttet byggeri, sammen med andre boligformer opført af privat bygherre. Kommunerne har i flere tilfælde efterspurgt vejledning eller en ramme for den delegerede bygherremodel og modellen er generelt blevet udbredt i det almene byggeri. KL bakker op om den overordnede målsætning med lovforslaget, der har til hensigt at opnå en afbalanceret bolig- og beboersammensætning i lokalområder og etablere en sammenhæng med øvrige bydele. Dato: 13. december 2018 Sags ID: SAG Dok. ID: MEHE@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 1 af 3 Det er derfor som udgangspunkt positivt, at der kommer en sanktioneret model for opførelse af almene boliger. Da der er tale om en væsentlig ændring af lovgivningen om nybyggeri af almene boliger findes det dog problematisk, at ændringen gennemføres hastigt. KL opfordrer derfor til, at fremsættelsestidspunktet for lovforslaget udskydes, så modellens indhold og ændringer nærmere kan gennemgås. Generelt forudsætter bestemmelsen et aktivt tilsyn i kommunerne og professionelle boligorganisationer for at sikre boligorganisationerne i forbindelse med anvendelse af bestemmelsen om nøglefærdigt byggeri. Generelle bemærkninger Det er væsentligt at der etableres en model, der i størst mulig omfang arbejder ud fra en delegation af bygherreopgaven. Som KL ser det, består udfordringen primært i at sikre det aftalegrundlag mellem tilsagnsmodtager og privat bygherre, der regulerer hele støttesagsforløbet. KL vil opfordre til, at der etableres en "standardmodel", der kan understøtte reguleringen i langt de fleste kommuner. Aftalegrundlaget skal blandt andet sikre at: Privat bygherre har samme incitament som den almene bygherre til at sikre levetidsbetragtninger og afdelingens driftsfase Der er relevant og tilstrækkelig sikkerhedsstillelse for projektet. En standard-model forventes også at kunne medvirke til, at almene byggerier lykkes steder, hvor det ellers ville have vanskelige vilkår.

20 Dato: 13. december 2018 Specifikke bemærkninger Lovforslaget indebærer en række kommunale overvejelser tidligt i støttesagen, især en vurdering af, at der ikke er andre muligheder for at bygge almene boliger end via privat bygherre og aftalegrundlaget. I en dynamisk virkelighed kan en for detailstyret lovgivning meget let blive en hindring for det gode samspil ml. kommune og bygherre. KL vil derfor opfordre til, at beslutningskæden ikke kun bliver hjemlet ud fra en lineær kausalitet men at kommunerne får fleksibilitet til undervejs i processen at vælge forskellige løsninger for at tilgodese en frugtbar proces og et godt resultat. Sags ID: SAG Dok. ID: MEHE@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 2 af 3 Der er i lovforslaget listet en række kriterier, kommunerne kan lægge vægt på i vurderingen af muligheden for byggeri. KL skal opfordre til, at dette arbejde understøttes med en vejledning. Specifikation af købesummen I forhold til specifikation af købesummen fremgår det, at grundprisen skal specificeres for, at kommunalbestyrelsen som led i sin tilsynspligt kan vurdere, om grundprisen er rimelig. Det antages, at rimelighedsvurderingen skal foretages som en vurdering af, om der med den konkrete grundpris kan opnås tilstrækkelig kvalitet i byggeriet. Særligt for så vidt angår byggeri med baggrund i lokalplansager, hvor der stilles krav om alment byggeri efter planlovens 15, stk. 2, nr. 9, og hvor grundsælger ikke frit kan afhænde grunden til anden side, hvis der ikke opnås enighed om prisen, er det relevant med en specifikation af kommunalbestyrelsens rimelighedsvurdering af grundprisen. Den private bygherres honorar Det fremgår af lovforslaget, at den private bygherres honorar vil omfatte vederlag for udgifter til ydelser, risikohåndtering, finansiering m.v., som ikke er omfattet af tilsagnsmodtagerens udbudspligt, og at kommunalbestyrelsen skal påse, at honoraret svarer til markedspris. Det fremgår imidlertid ikke af lovforslaget, hvordan kommunen skal foretage en sådan vurdering. Hvilket datagrundlag forventes den vurdering f.eks. at basere sig på? Og hvorledes sikres det, at økonomiske fordele kommer boligafdelingen til gunst, sådan som det er tilfældet i dag? Det kan med fordel uddybes i den videre behandling. Lovforslaget lægger endvidere op til at overskridelser af maksimumsbeløbet afholdes af bygherre. Lovforslaget bør uddybe, hvordan situationer hvor bygherre ikke har midlerne hertil, håndteres. Kommunale krav Det konstateres, at kommunerne fortsat kan stille de samme betingelser til nøglefærdigt byggeri af almene boliger som kommunen kan stille, hvis en almen boligorganisation er bygherre, jf. side 25, 3. afsnit, i bemærkninger. Væsentligt hensyn i forhold til udformning af de almene boliger. Det fremgår af lovforslaget, at kommunalbestyrelsen skal påse, at andre krav, som gælder for opførsel af almene boliger, bliver opfyldt. KL

21 antager, at der hermed menes samtlige krav og vilkår, som kommunen i dag stiller til det almene byggeri. Det bør tydeliggøres i lovforslaget, at private bygherrer har præcis samme forpligtelse som almene bygherrer til at opfylde kommunens vilkår for tildeling af grundkapital og de lovbunden krav, der findes til alment byggeri. Bygherrerollen KL finder det afgørende, at det fortsat er den almene boligorganisation, der varetager en tydelig og professionel bygherrerolle, og herunder sikrer, at byggeriet under hensyn til sit formål får en god kvalitet med en arkitektur, drift etc., der modsvarer behov og balanceres i forhold til økonomi. Dato: 13. december 2018 Sags ID: SAG Dok. ID: MEHE@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 3 af 3 Lovforslaget kunne dog med fordel tydeliggøre, at den reelle bygherre med ansvar for byggeriets kvalitet fortsat er den almene bygherre. Dette vurderes at kunne forhindre private bygherrer, der ikke helt så grundigt læser lovens forarbejder, i at få antagelser omkring rollerne i byggeriet, der vil vanskeliggøre et godt samarbejde mellem kommune, almen bygherre og delegeret privat bygherre. KL forudser, at der i forbindelse med implementering af lovforslagets oplæg til udbudsproces vil rejse sig nye spørgsmål, som der vil være brug for at tage stilling til løbende. KL kvitterer for at lovens rammer giver mulighed for det. I bemærkninger til lovforslagets 1 henvises flere steder til forslagets 117, stk. 1, hvilket nok skal være 115, stk. 7. Der tages forbehold for politisk behandling af høringssvaret. KL imødeser den økonomiske høring af lovforslaget. Med venlig hilsen Mette Jensen

22 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Fra: Mette Jensen Titel: Justeret KL høringssvar til lovforslag til nøglefærdigt byggeri Sendt: :14:25 Bilag: Justeret KL høringssvar til lovforslag til nøglefærdigt byggeri.pdf; signaturbevis.txt; På baggrund af opfølgende dialog med Transport-, Bygnings- og Boligministeriets Departement ønsker KL hermed at justere høringssvar til lovforslag om nøglefærdigt byggeri af 13. december Med venlig hilsen Mette Jensen Kontorchef Teknik og Miljø Weidekampsgade 10 Postboks København D E MEHE@kl.dk T W kl.dk

23 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og Justeret KL høringssvar til lovforslag til nøglefærdigt byggeri På baggrund af opfølgende dialog med Transport-, Bygnings- og Boligministeriets Departement ønsker KL hermed at justere høringssvar til lovforslag om nøglefærdigt byggeri af 13. december 2018 som følger: Fra det indledende fjerde afsnit, der starter med "Det er derfor som udgangspunkt..." til og med de "Generelle bemærkninger" justeres høringssvaret til: Vi ser lovforslaget som en kodificering af det vi gør i dag i kommunerne. Det hilser vi velkomment. Dato: 6. februar 2019 Sags ID: SAG Dok. ID: MEHE@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 1 af 1 I det lys er det væsentligt for kommunerne, at det tydeligt fremgår af lovforslaget, at der kan stilles nøjagtig de samme betingelser for godkendelser ifm. opførelse af alment boligbyggeri til en privat entreprenør, som til det almene boligselskab uanset hvem der er bygherre på et almen nyttigt boligbyggeri. Privat bygherre skal f.eks. have samme incitament som den almene bygherre til at sikre levetidsbetragtninger og afdelingens driftsfase, ligesom der skal stilles relevant og tilstrækkelig sikkerhed for projektet. KL indgår gerne i den videre dialog om en uddybende vejledning. Det er samtidig naturligt for kommunerne, at det boligselskab, der efterfølgende skal eje og drifte bygningerne i mange år fremover inddrages i arbejdet, uanset om det bærer bygherreopgaven eller ej. Under de "Specifikke bemærkninger" bortfalder afsnittet "Bygherrerollen". Med venlig hilsen Mette Jensen Kontorchef

24 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Fra: Titel: Høringssvar - Kollegiekontorerne i Danmark - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Sendt: :10:27 Kollegiekontorerne i Danmark kan delvis tilslutte sig intentionen med lovændringen og foreslår, at forslaget til 115 stk.7 pkt.1 ændres til: "Når private og almene boliger af byggetekniske årsager kun kan etableres af én bygherre". Begrundelse: Det fremgår af bemærkningerne, at opførelse af almene boliger af private bygherrer kan ske af to hovedårsager: 1. Når den private bygherre ikke ønsker at overdrage en byggemulighed til en almen boligorganisation, f.eks. af profithensyn. 2. Når det byggeteknisk ikke er muligt at adskille bygherrefunktionen mellem de private og de almene boliger. Kollegiekontorerne i Danmark foreslår, at alene den byggetekniske begrundelse kan anvendes som begrundelse for privat opførelse af alment byggeri. Profitmotivet for den private bygherre strider mod lovens målsætning om, at boligorganisationer ved nybyggeri skal tilstræbe at få mest mulig værdi for de investerede midler. Muligheden for privates opførelse af almene boliger, blot fordi de ønsker det, er således alene til fordel for private ejendomsudviklere. Med venlig hilsen Per Juulsen direktør Tlf /

25 Til: Transportministeriet Landsbyggefonden Cc: TRM Elmir Tartic Fra: Birger R. Kristensen Titel: Høringssvar - Landsbyggefonden - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre titel: Høringssvar - Landsbyggefonden - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre (Id nr.: ) Sendt: :24:20 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Landsbyggefonden har forstået, at der er forskellige løsningsmodeller til drøftelse i forbindelse med lovudkastet om såkaldt "delegeret bygherre" og de juridiske problemstillinger, der opstår i den forbindelse. Der henvises til høringssvar fra Byggeskadefonden. Fonden har derudover ingen bemærkninger til lovudkastet. Med venlig hilsen Birger R. Kristensen Sekretariatschef Direktion Landsbyggefonden Studiestræde København V Telefon: Telefax: Direkte telefon: brk@lbf.dk Landsbyggefonden er en selvejende institution, der er oprettet ved lov. Læs mere på Oprindelig meddelelse----- Fra: trm@trm.dk <trm@trm.dk> Sendt: 15. november :13 Emne: Høring - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. (Id nr.: ) Til alle høringsparter Vedlagt er høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Høringsfristen er den 16. december Venlig hilsen

26 Elmir Tartic Chefkonsulent Kontor for Boliger og Tilgængelighed Departementet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Tlf eta@trm.dk<mailto:eta@trm.dk>

27 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Fra: Peter Bjerre Titel: Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene Sendt: :06:05 Bilag: Høringssvar Rådet for Socialt Udsatte.pdf; Kære Elmir Hermed fremsendes Rådet for Socialt Udsattes høringssvar på høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Venlig hilsen Peter Bjerre Politisk konsulent RÅDET FOR SOCIALT UDSATTE m e pebj@udsatte.dk t w a St. Torvegade 26, 3700 Rønne

28 Att: Elmir Tartic Transport-, Bygnings- og Boligministeriet 14. december 2018 Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre) Rådet takker for høringen. Rådet kan støtte, at der fjernes barrierer for etablering af almene boliger, idet almene boliger spiller en væsentlig rolle for, at der er betalbare boliger også til mindrebemidlede borgere. Med venlig hilsen Jann Sjursen

29 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Fra: Ledelsessekretariat Ankestyrelsen Titel: Høringssvar fra Ankestyrelsen - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Sendt: :38:04 Bilag: Høringssvar fra Ankestyrelsen.docx; Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Svar fra Ankestyrelsen - Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Venlig hilsen Lone Nielsen Sekretær Ledelse & Økonomi Direkte telefon: Mail: loni@ast.dk Postadresse: Ankestyrelsen, 7998 Statsservice Mail: ast@ast.dk Telefon: Hjemmeside: Åbningstid: alle hverdage Fortrolige og personfølsomme oplysninger skal sendes til sikkermail@ast.dk

30 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal København K Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Ankestyrelsen har ingen bemærkninger. Venlig hilsen Ankestyrelsen 26. november 2018 J.nr Ankestyrelsen 7998 Statsservice Tel ast@ast.dk sikkermail@ast.dk EAN-nr: Åbningstid: man-fre kl

31 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Cc: Michael Callisen Fra: Anette Jacobsen Titel: Høringssvar - ATP Ejendomme - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Sendt: :55:56 Bilag: _Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger mv.pdf; Se venligst vedlagte høringssvar fra ATP Ejendomme A/S. Venlig hilsen Anette Jacobsen Direktionssekretær Direkte nummer ao@atp-ejendomme.dk ATP Ejendomme Gothersgade København K Tlf Fax Oplysningerne i denne kan være fortrolige og er udelukkende beregnet til brug for de oven for angivne personer eller virksomheder. Vi gør opmærksom på, at udbredelse, omdeling eller kopiering af oplysningerne efter omstændighederne er forbudt. Hvis du har modtaget denne ved en fejltagelse, bedes du meddele det til afsenderen og derefter slette den. På forhånd tak.

32

33 Til: Cc: Fra: Titel: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Marianne Lundsgaard Thomas Jensen Marianne Lundsgaard SV: Høringssvar Danske Ældreråd - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. titel: SV: Høringssvar Danske Ældreråd - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. (Id nr.: ) Sendt: :16:55 Danske Ældreråd takker for muligheden for at afgive høringsvar på ovennævnte høring. Danske Ældreråd har ingen bemærkninger til lovforslaget. På vegne af Danske Ældreråd Marianne Lundsgaard Seniorkonsulent DANSKE ÆLDRERÅD Jernbane Allé 54, 3. th Vanløse Tlf: Direkte tlf: Mail: ml@danske-aeldreraad.dk -----Oprindelig meddelelse----- Fra: trm@trm.dk [mailto:trm@trm.dk] Sendt: 15. november :13 Emne: Høring - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. (Id nr.: ) Til alle høringsparter Vedlagt er høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Høringsfristen er den 16. december Venlig hilsen Elmir Tartic Chefkonsulent Kontor for Boliger og Tilgængelighed Departementet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Tlf eta@trm.dk<mailto:eta@trm.dk>

34 Til: Transportministeriet Cc: TRM Elmir Tartic Fra: Nikolaj Nielsen Titel: SV: Høring - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. titel: SV: Høring - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. (Id nr.: ) Sendt: :55:05 Bilag: signaturbevis.txt; Tak for fremsendelsen af nedenfor nævnte udkast. Institut for Menneskerettigheder har ikke nogen bemærkninger til udkastet. NIKOLAJ NIELSEN TEAMLEDER HANDICAPTEAMET, LIGEBEHANDLING WILDERS PLADS 8K DK-1403 KØBENHAVN K Følg med i rapporter, debatindlæg, høringssvar mm. ved at skrive dig op til handicapteamets nyhedsbrev. TELEFON nini@humanrights.dk eller følg på Twitter. MENNESKERET.DK HUMANRIGHTS.DK Se status og følg udvikling på handicapområdet: Oprindelig meddelelse----- Fra: trm@trm.dk <trm@trm.dk> Sendt: 15. november :13 Emne: Høring - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. (Id nr.: ) Til alle høringsparter Vedlagt er høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Høringsfristen er den 16. december Venlig hilsen Elmir Tartic Chefkonsulent Kontor for Boliger og Tilgængelighed Departementet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Tlf eta@trm.dk<mailto:eta@trm.dk>

35 TILMELD DIG VORES DANSKE NYHEDSBREV: 10 gange rligt giver vi dig nyt om instituttets viden og aktiviteter. SUBSCRIBE TO OUR ENGLISH NEWSLETTER: 10 times a year we brief you on new human rights knowledge and our activities

36 Til: Transportministeriet Cc: TRM Elmir Tartic Fra: Samfundsanalyse Titel: Høringssvar - Ældre Sagen - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. titel: Høringssvar - Ældre Sagen - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. (Id nr.: ) Sendt: :00:01 Bilag: signaturbevis.txt; Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Ældre Sagen har ingen bemærkninger til ovenstående høring. Venlig hilsen Pia Westring Afdelingssekretær/PA Samfundsanalyse Direkte: Mobil: pw@aeldresagen.dk Snorresgade København S Tlf Læs vores persondatapolitik Fra: trm@trm.dk [mailto:trm@trm.dk] Sendt: 15. november :13 Emne: Høring - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. (Id nr.: ) Til alle høringsparter Vedlagt er høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Høringsfristen er den 16. december Venlig hilsen Elmir Tartic Chefkonsulent Kontor for Boliger og Tilgængelighed Departementet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Tlf eta@trm.dk<mailto:eta@trm.dk>

37 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Cc: Louise Petersen Fra: Lars Simonsen Titel: Høringssvar Børne- og Socialministeriet Tilsagn til nybyggeri (SM Id nr.: ) Sendt: :35:19 Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Børne- og Socialministeriet takker for muligheden for at afgive høringssvar. Børne- og Socialministeriet har ingen bemærkninger til høringen. Med venlig hilsen Lars Simonsen Jura og International Mobil: Holmens Kanal København K Telefon: Twitter Linkedin Sådan behandler vi dine personoplysninger Til: Fra: trm@trm.dk (trm@trm.dk) Titel: Høring - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. (Id nr.: ) Sendt: :13:29 Til alle høringsparter Vedlagt er høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Høringsfristen er den 16. december Venlig hilsen Elmir Tartic Chefkonsulent Kontor for Boliger og Tilgængelighed Departementet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Tlf eta@trm.dk<mailto:eta@trm.dk>

38 Til: Transportministeriet Cc: TRM Elmir Tartic Fra: 1-DEP Høringer Titel: Høringssvar EM/ERST Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Sendt: :34:32 Bilag: Revideret høringssvar fra Erhvervsministeriet.pdf; signaturbevis.txt; Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Jeg har netop modtaget et revideret høringssvar fra Erhvervsstyrelsen, som hermed eftersendes. Se venligst bort fra tidligere sendte høringssvar. Jeg beklager forvirringen herfra. God jul. Med venlig hilsen METTE CHRISTOPHERSEN Sagsbehandler Slotsholmsgade København K mec@em.dk Tlf Tlf. Dir EAN Erhvervsministeriet er ansvarlig for behandlingen af de personoplysninger, vi modtager om dig. Du kan læse mere om, hvordan vi behandler dine personoplysninger på vores hjemmeside Erhvervsministeriet gør opmærksom på, at denne og eventuelle vedhæftede filer er fortrolige. Hvis du ikke er den tilsigtede modtager, bedes du straks underrette afsenderen ved at besvare denne og derefter slette en. Hvis du har modtaget denne ved en fejl, skal vi gøre klart, at enhver form for kopiering, offentliggørelse eller distribution af denne kan være ulovlig. Fra: 1-DEP Høringer Sendt: 21. december :46 Til: 'trm@trm.dk' Cc: 'eta@trm.dk'; 'Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering' Emne: Høringssvar EM/ERST Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Med nogen forsinkelse eftersender jeg her Erhvervsministeriets høringssvar. Se venligst vedhæftede. Jeg beklager meget det forsinkede svar. Med venlig hilsen METTE CHRISTOPHERSEN Sagsbehandler Slotsholmsgade 10-12

39 1216 København K mec@em.dk Tlf Tlf. Dir EAN Erhvervsministeriet er ansvarlig for behandlingen af de personoplysninger, vi modtager om dig. Du kan læse mere om, hvordan vi behandler dine personoplysninger på vores hjemmeside Erhvervsministeriet gør opmærksom på, at denne og eventuelle vedhæftede filer er fortrolige. Hvis du ikke er den tilsigtede modtager, bedes du straks underrette afsenderen ved at besvare denne og derefter slette en. Hvis du har modtaget denne ved en fejl, skal vi gøre klart, at enhver form for kopiering, offentliggørelse eller distribution af denne kan være ulovlig Oprindelig meddelelse----- Fra: trm@trm.dk [mailto:trm@trm.dk] Sendt: 15. november :13 Emne: Høring - Udkast til lovforslag til ændring af lov om almene boliger m.v. (Id nr.: ) Til alle høringsparter Vedlagt er høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre). Høringsfristen er den 16. december Venlig hilsen Elmir Tartic Chefkonsulent Kontor for Boliger og Tilgængelighed Departementet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Tlf eta@trm.dk<mailto:eta@trm.dk>

40 21. december / mec-dep Høringssvar - Udkast til lovforslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) har modtaget lovforslaget i høring. Administrative konsekvenser: TER vurderer, at lovforslaget ikke medfører administrative konsekvenser for erhvervslivet og har dermed ikke yderligere kommentarer. Principper om agil erhvervsrettet regulering: TER har noteret sig, at Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ikke har indsat vurderingen af efterlevelsen i de agile principper for erhvervsrettet regulering i afsnittet Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet i de almindelige bemærkninger til lovforslaget. TER skal minde om, at Transport-, Bygnings- og Boligministeriets vurdering af principperne skal fremgå af de almindelige bemærkninger ved den offentlige høring og ved lovforslagets fremsættelse. TER opfordrer derfor Transport-, Bygnings- og Boligministeriet til, at indsætte vurderingen i lovbemærkningerne forud for fremsættelsen. ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade København K Tlf Fax CVR-nr EAN nr em@em.dk I denne forbindelse bemærker TER, at Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har foretaget en vurdering af, hvordan lovforslaget understøtter virksomheders muligheder for at teste, udvikle og anvende nye digitale teknologier og forretningsmodeller ved principperne for agil erhvervsrettet regulering. Hvis det er Transport-, Bygnings- og Boligministeriets vurdering, at principperne ikke er relevante for de konkrete ændringer i lovforslaget, da ændringerne ikke påvirker virksomhedernes muligheder for at teste, udvikle og anvende nye digitale teknologier og forretningsmodeller, kan Transport-, Bygnings- og Boligministeriet overveje at reducere beskrivelsen i lovforslaget til, at det er Transport-, Bygnings- og Boligministeriets vurdering, at principperne for agil erhvervsrettet regulering ikke er relevante for de konkrete ændringer i lovforslaget. For yderligere information se Vejledning om principper for agil erhvervsrettet regulering, der kan findes på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

41 Til: Transportministeriet TRM Elmir Tartic Fra: Økonomi- og Indenrigsministeriet Titel: Høringssvar - Økonomi- og Indenrigsministeriet - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre titel: Høringssvar - Økonomi- og Indenrigsministeriet - Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre (Id nr.: 55153) Sendt: :39:28 Bilag: Svar på høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre).pdf; Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Se venligst vedhæftede høringssvar fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Med venlig hilsen Desiré Dyveke Palsbøll Fuldmægtig Forvaltningsjura, Departementet Direkte telefon: Mobil: Mail: ddpa@oim.dk Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Telefon: Sådan behandler vi personoplysninger

42 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og Slotsholmsgade København K Telefon oim@oim.dk Sagsnr Doknr Dato Svar på høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre) Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har ved af 15. november 2018 anmodet Økonomi- og Indenrigsministeriet om eventuelle bemærkninger til den omhandlede høring. Det meddeles herved, at Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke har bemærkninger til høringen. Med venlig hilsen Desiré Dyveke Palsbøll

Såfremt der er behov for en uddybning af ovennævnte, står BL naturligvis til rådighed. Med venlig hilsen. Bent Madsen

Såfremt der er behov for en uddybning af ovennævnte, står BL naturligvis til rådighed. Med venlig hilsen. Bent Madsen Til: Transportministeriet (trm@trm.dk), TRM Elmir Tartic (eta@trm.dk) Cc: Amalie Vang (ava@bl.dk), chw@bl.dk (chw@bl.dk) Fra: Sanne Steen Petersen (spe@bl.dk) Titel: Høringssvar BL Tilsagn til nybyggeri

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Dato J. nr. 27. marts

HØRINGSNOTAT. Dato J. nr. 27. marts HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 27. marts 2019 2018-5990 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført i samarbejde

Læs mere

Vedrørende anvendelse af den delegerede bygherre-model ved opførelse af alment byggeri i kombination med erhvervsbyggeri på Teglholmen

Vedrørende anvendelse af den delegerede bygherre-model ved opførelse af alment byggeri i kombination med erhvervsbyggeri på Teglholmen Advokatpartnerselskab Kurt Bardeleben Advokat J.nr. 297340-AEJ 4.marts 2016 NOTAT Vedrørende anvendelse af den delegerede bygherre-model ved opførelse af alment byggeri i kombination med erhvervsbyggeri

Læs mere

Sagsnr Opførelse af almene byggerier af delegeret bygherre. Dokumentnr

Sagsnr Opførelse af almene byggerier af delegeret bygherre. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 26-06-2014 Opførelse af almene byggerier af delegeret bygherre Problem Ved en række almene byggeprojekter er der behov for et tættere

Læs mere

ATP skal i den forbindelse meddele, at ATP og Udbetaling Danmark ingen bemærkninger har til de foreslåede ændringer.

ATP skal i den forbindelse meddele, at ATP og Udbetaling Danmark ingen bemærkninger har til de foreslåede ændringer. Fra: Anne Schiött Rasmussen - ASR Til: Torben Steen Hede; Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Cc: Birgitte Jørgensen - BTJ; Ole S. Andersen - OSA Emne: SV: Høring over ændring af bekendtgørelse

Læs mere

IIRKITEKT FORENINGEN. Danish Architects Association. By- og Boligudvalget 2013-14 L 135 Bilag 1 Offentligt (01)

IIRKITEKT FORENINGEN. Danish Architects Association. By- og Boligudvalget 2013-14 L 135 Bilag 1 Offentligt (01) By- og Boligudvalget 2013-14 L 135 Bilag 1 Offentligt (01) Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Gammel Mønt 1117 København K E-mail: Almenbolig@mbbl.dk IIRKITEKT FORENINGEN Danish Architects Association

Læs mere

Almene boliger i et byudviklingsperspektiv

Almene boliger i et byudviklingsperspektiv Almene boliger i et byudviklingsperspektiv København, den 9. november 2016 2 Program 1 Offentligt grundsalg 2 Blandet byggeri (salg af byggeretter) 3 Privat grundsalg (delegeret bygherremodel) 1 Offentligt

Læs mere

Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber

Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber Følgende myndigheder og organisationer har afgivet høringssvar uden bemærkninger: FSR - danske revisorer Rigsrevisionen

Læs mere

DATO: 21. august2012 SAGSNR.: 2012-2675 p-almbolig@mbbl.dk ID NR.: 192690

DATO: 21. august2012 SAGSNR.: 2012-2675 p-almbolig@mbbl.dk ID NR.: 192690 Advokatrådet ADVOKATfl SAMFUNDET Ministeriet For By, Bolig og Landdistrikter KRONPRINSESSEGADE 28 Holmens Kanal 22 1306 KOBENI-IAVN K 1060 København K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50 DATO: 21. august2012

Læs mere

Notat. Teknik & Miljø Økonomi & Personale. Vejledning ift. Alment Nybyggeri. Torvegade 74, 6700 Esbjerg

Notat. Teknik & Miljø Økonomi & Personale. Vejledning ift. Alment Nybyggeri. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. oktober 2016 Sagsbehandler Charlotte Snedker Poulsen Mobilnummer 21 53 36 50 E-mail csp@esbjergkommune.dk Notat Vejledning ift. Alment Nybyggeri Indhold Grundkapital:...2

Læs mere

Notat om udbudsmodel og udbudspligt af ejendomsudviklingsprojekt

Notat om udbudsmodel og udbudspligt af ejendomsudviklingsprojekt 8921017 RHH/mabl Notat om udbudsmodel og udbudspligt af ejendomsudviklingsprojekt på C.F. Richs Vej 103 1. INDLEDNING OG PROBLEMSTILLING KAB har i forlængelse af sin korrespondance med Frederiksberg Kommune

Læs mere

Redegørelse vedr. videreoverdragelse af ejendommen beliggende Grådybet 71/Gl. Vardevej 66, st. th., 6700 Esbjerg.

Redegørelse vedr. videreoverdragelse af ejendommen beliggende Grådybet 71/Gl. Vardevej 66, st. th., 6700 Esbjerg. Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg Att.: Hans Kjær Jesper Schlüter Haugaard Nielsen Advokatpartnerselskab Rasmus Haugaard Advokat (H), Ph.d. T dir. M 9877 5032 3078 5132 rh@hna.dk CVR-nr.32 77 36

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget L 232 Bilag 1 Offentligt

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget L 232 Bilag 1 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 L 232 Bilag 1 Offentligt -- AKT 15083 -- BILAG 1 -- [ Høringssvar fra Ankestyrelsen ] -- Finansministeriet Christiansborg Slotsplads 1 1218 København K Høring

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade 110 2100 København Ø Mæglere - ændringsforslag til god skik bekendtgørelsen for mæglere - høringssvar fra Finanstilsynet har den 30. marts 2012 sendt forslag til

Læs mere

Nr. 41 af 12. marts 2018

Nr. 41 af 12. marts 2018 Nr. 41 af Fra: Anette Lyneborg Sørensen Til: AB-udvalget Emne: j.nr. BS0601-00007 Høringssvar fra Aarhus Kommune Dato: 16:56:22 Vedhæftede filer: Høringssvar fra Aarhus Kommune vedr. udkast til AB18 og

Læs mere

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Høring over ny bekendtgørelse om opgørelse af beskæftigelseskrav og beregning af sygedagpenge m.v. J.nr. 15/16045 Ankestyrelsen har ikke bemærkninger til bekendtgørelsen.

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Lov om ændring af lov om planlægning. (Planlægning for almene boliger i nye boligområder)

Lov om ændring af lov om planlægning. (Planlægning for almene boliger i nye boligområder) UDKAST 17.11.2014 Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Planlægning for almene boliger i nye boligområder) 1 I lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 587 af 27. maj 2013, som ændret

Læs mere

Advokatrådet. ADVOKATfl SAMFUNDET. Ministeriet For By, Bolig og Landdistrikter KRONPRINSESSEGADE 28 Holmens Kanal 22

Advokatrådet. ADVOKATfl SAMFUNDET. Ministeriet For By, Bolig og Landdistrikter KRONPRINSESSEGADE 28 Holmens Kanal 22 Advokatrådet ADVOKATfl SAMFUNDET Ministeriet For By, Bolig og Landdistrikter KRONPRINSESSEGADE 28 Holmens Kanal 22 1306 KØBENHAVN K 1060 København K TLF. 33 969798 FAX 33 36 97 50 DATO: 22. januar 2013

Læs mere

DEN DELEGEREDE BYGHERREMODEL I AARHUS

DEN DELEGEREDE BYGHERREMODEL I AARHUS ALMENE BOLIGER Teknik og Miljø DEN DELEGEREDE BYGHERREMODEL I AARHUS Den deleg erede by g herremo del i A arh u s 1 Vækst og udvikling i og omkring de større byer medfører stigende befolkningstal og øget

Læs mere

Justitsministeriet Att. Nanna Due Binø Slotsholmsgade København K. Sendt pr. til

Justitsministeriet Att. Nanna Due Binø Slotsholmsgade København K. Sendt pr.  til Justitsministeriet Att. Nanna Due Binø Slotsholmsgade 10 1216 København K Sendt pr. e-mail til databeskyttelse@jm.dk Forsikring & Pensions bemærkninger til Udkast til forslag til lov om supplerende bestemmelser

Læs mere

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme Dato11. juni 2015 Side 1 af 5 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Boliglovgivning Gammel Mønt 4 1117 København K Att.: Pia Scott Hansen Sendt pr. e-mail til mbbl@mbbl.dk og psh@mbbl.dk J.nr. 2015-338

Læs mere

Til Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Til Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Til Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Mail sendt til: sdfe@sdfe.dk og degje@sdfe.dk Høringssvar vedrørende adressebekendtgørelsen 28.10.2016 Forsikring & Pension takker for muligheden for

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Furesø Kommune Att.: Byrådet

Ankestyrelsens brev til Furesø Kommune Att.: Byrådet Ankestyrelsens brev til Furesø Kommune Att.: Byrådet Furesø Kommunes aftale om suspension af oprykningsret for beboere i det almene boligselskab Furesø Boligselskab Ankestyrelsen vender hermed tilbage

Læs mere

11. marts Sagsnr

11. marts Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 11. marts 2019 Bilag 2. Administrationsgrundlag for almene boliger - anvendelse af krav om almene boliger i lokalplaner og udmøntning

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Nyhedsbrev. Fast Ejendom. Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015

Nyhedsbrev. Fast Ejendom. Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015 Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015 Nyhedsbrev Ændring af planloven op til 25 % almene boliger i nye lokalplanområder Folketinget vedtog den 26. februar 2015 ændringer i planloven, der giver kommunerne

Læs mere

Analyse og anbefalinger vedrørende almene plejeboligbyggerier

Analyse og anbefalinger vedrørende almene plejeboligbyggerier KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Socialforvaltningen NOTAT 22-08-2014 Sagsnr. 2014-0158817 Analyse og anbefalinger vedrørende almene plejeboligbyggerier

Læs mere

Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven

Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at det ikke er ulovligt, at Ishøj Byråd ved tildelingen af almene boliger lægger vægt på,

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer Holmens Kanal 22 1060 København K København, den 16. november 2015 Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse om anerkendelse af psykologers erhvervsmæssige kvalifikationer Dansk Psykolog Forening

Læs mere

- Der bør ikke ske en førtidig implementering af kravet om operationel revision

- Der bør ikke ske en førtidig implementering af kravet om operationel revision Finanstilsynet Att.: Helene Miris Møller Høringssvar på revisionsbekendtgørelsen 06.11.2014 har modtaget Finanstilsynets udkast til ændring af revisionsbekendtgørelsen og har følgende bemærkninger: Indledende

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Til Økonomi- og Indenrigsministeriet. Børne- og Socialministeriet takker for muligheden for at afgive høringssvar.

Til Økonomi- og Indenrigsministeriet. Børne- og Socialministeriet takker for muligheden for at afgive høringssvar. Til: OIM postkasse (oim@oim.dk) Cc: Nicolai Pallisborg (npa@oim.dk) Fra: Louise Skovgaard Petersen (lupe@sm.dk) Titel: BSM's svar: Ændringer i momsrefusionsbekendtgørelsen (FRIST 23. april) (SM Id nr.:

Læs mere

Forhåndsudtalelse om parkeringshus. Ankestyrelsen vurderer, at Sønderborg Kommune

Forhåndsudtalelse om parkeringshus. Ankestyrelsen vurderer, at Sønderborg Kommune Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune om parkeringshus Forhåndsudtalelse om parkeringshus Sønderborg Kommune har den 16. marts 2018 rettet henvendelse til Ankestyrelsen, som i medfør af kommunestyrelseslovens

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2010/1 LSF 62 (Gældende) Udskriftsdato: 8. januar 2017 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-7278 Fremsat den 17. november 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag

Læs mere

UDKAST. Fremsat den {FREMSAT} af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag. til. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

UDKAST. Fremsat den {FREMSAT} af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag. til. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. UDKAST Fremsat den {FREMSAT} af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført af privat bygherre) 1 I

Læs mere

Den delegerede bygherremodel. - Et samarbejde mellem offentlige/almene ordregivere og private aktører

Den delegerede bygherremodel. - Et samarbejde mellem offentlige/almene ordregivere og private aktører Den delegerede bygherremodel - Et samarbejde mellem offentlige/almene ordregivere og private aktører Introduktion Der er travlt indenfor byggeriet. Nye krav, lokalplaner, privat efterspørgsel, almene aktører

Læs mere

Høring. ændrede regler om ajourføringsgebyrer. Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter P-almbolig mbbl.dk

Høring. ændrede regler om ajourføringsgebyrer. Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter P-almbolig mbbl.dk Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bi.dk, email bl@bl.dk 14. januar 2013 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter P-almbolig mbbl.dk Høring ændrede regler om ajourføringsgebyrer

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 L 14 Bilag 1 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kontoret for Integrationspolitik J.nr. 2012-5048 dwp 23. august 2013 Notat de

Læs mere

Molslinjen A/S Att.: Poul Jacobsen

Molslinjen A/S Att.: Poul Jacobsen DEPARTEMENTET Molslinjen A/S Att.: Poul Jacobsen (pja@molslinjen.dk) Kontaktrådet for Trafikbetjeningen af Bornholm Att.: Henrik Eybye Nielsen (Henrik.Eybye.Nielsen@brk.dk) Ændringer til hhv. sejlplanen

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed. Region Nordjyllands salg af grund

Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed. Region Nordjyllands salg af grund Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed Region Nordjyllands salg af grund Advokatvirksomheden Bech-Bruun har på vegne af Region Nordjylland skrevet til Ankestyrelsen den 3. april 2019. Bech-Bruun

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Ændring af lov om andelsboligforeninger mere robuste andelsboligforeninger

Ændring af lov om andelsboligforeninger mere robuste andelsboligforeninger Erhvervsstyrelsen Att.: Julie Rytter Jakobsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til boligreguleringogejendomsmaegling@erst.dk, julryt@erst.dk og hendav@erst.dk Ændring af lov om

Læs mere

Bevissikringsaftalen - ejerskifteforsikring

Bevissikringsaftalen - ejerskifteforsikring Bevissikringsaftalen - ejerskifteforsikring Aftale om bevissikring og regresfrafald mellem ejerskifteforsikringsselskaber og de bygningssagkyndiges ansvarsforsikringsselskaber (bevissikringsaftalen) af

Læs mere

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Salg og Udlejning Odense Slot Indgang G Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 65512694 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Nybyggeri

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK

Læs mere

foranlediget af bekendtgørelsen.

foranlediget af bekendtgørelsen. Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte Bredgade 43 1260 København K Sendt til: Cc. til: siu-jur@ufm.dk mgp@ufm.dk 26. november 2018 Høring over udkast til ny bekendtgørelse om uddannelsesopsparing

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Lovforslag nr. L 214 Folketinget 2018-19 Fremsat den 27. marts 2019 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 L 6 Bilag 1 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 L 6 Bilag 1 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 L 6 Bilag 1 Offentligt familieret@sm.dk bgn@sm.dk Ankestyrelsen bemærker følgende til det fremsendte lovforslag om ændring af forskellige lovbestemmelser om klageadgang

Læs mere

Nordfyns Kommunes sagsbehandlingsfrister efter retssikkerhedslovens 3, stk. 2

Nordfyns Kommunes sagsbehandlingsfrister efter retssikkerhedslovens 3, stk. 2 Ankestyrelsens brev til Nordfyns Kommune Nordfyns Kommunes sagsbehandlingsfrister efter retssikkerhedslovens 3, stk. 2 [A] har den 17. januar 2017 og 24. januar 2017 skrevet til Statsforvaltningen om Nordfyns

Læs mere

Skatteministeriet js@skat.dk Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. Bemærkninger til lovforslagsudkast om initiativer mod sort arbejde

Skatteministeriet js@skat.dk Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. Bemærkninger til lovforslagsudkast om initiativer mod sort arbejde Skatteministeriet js@skat.dk Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Bemærkninger til lovforslagsudkast om initiativer mod sort arbejde 14.03.2012 Skatteministeriet har sendt et lovforslagsudkast i høring

Læs mere

Forsikring & Pensions høringssvar i relation til udkast til forslag

Forsikring & Pensions høringssvar i relation til udkast til forslag Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. mail til hoeringer@ftnet.dk med kopi til her@ftnet.dk s høringssvar i relation til udkast til forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk ankh@sum.dk. Privatisering af patientforsikring for private sygehuse og klinikker

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk ankh@sum.dk. Privatisering af patientforsikring for private sygehuse og klinikker Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk ankh@sum.dk Privatisering af patientforsikring for private sygehuse og klinikker 11.06.2012 takker for muligheden for at afgive bemærkninger til udkast

Læs mere

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 13-05-2015 Sagsnr. 2015-0023209 Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov Baggrund

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk amkh@sum.dk Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet takker for muligheden for at

Læs mere

Boligselskabet VIBORG - ansøgning om tilsagn til opførelse af 30 familieboliger, Søndersøparken, punkthus 2 (skema A) - Viborg Kommune

Boligselskabet VIBORG - ansøgning om tilsagn til opførelse af 30 familieboliger, Søndersøparken, punkthus 2 (skema A) - Viborg Kommune Boligselskabet VIBORG - ansøgning om tilsagn til opførelse af 30 familieboliger, Søndersøparken, punkthus 2 (skema A) - Viborg Byråd har i brev af 2. november 2006 meddelt følgende: Kvote og kommunal grundkapital

Læs mere

Bilag [nr.] Trepartsaftale

Bilag [nr.] Trepartsaftale J.nr.: 7501417 MPE/KRM Bilag [nr.] Trepartsaftale Kammeradvokaten Telefon +45 33 15 20 10 Vester Farimagsgade 23 Fax +45 33 15 61 15 DK-1606 København V www.kammeradvokaten.dk Trepartsaftale INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt Høringsudkast Dato: 8.12 2014 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-3030 Sagsbeh.: pel Dok id: Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Justitsministeriet Lovafdelingen Sendt pr. mail til: lovkvalitetskontoret@jm.dk 18. august 2017 Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Dansk Erhverv konstaterer, at Justitsministeriet

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen])

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen]) Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen]) 19. september 2018 [XX] har den 1. august 2018 klaget til Ankestyrelsen over

Læs mere

Lovforslagene På baggrund af ovennævnte aftaler er det oprindelige udkast til forslag til

Lovforslagene På baggrund af ovennævnte aftaler er det oprindelige udkast til forslag til tbst.dk Edvard Thomsens Vej 14 Til høringspartere, jf. vedlagte høringsliste Høring over udkast til 2 lovforslag - lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v.

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0103-00038 07-03-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Aftaleformular for aftale om teknisk rådgivning og bistand

Aftaleformular for aftale om teknisk rådgivning og bistand Aftale-Håndbog - Kap. 6. Aftaleformular for aftale om teknisk rådgivning og bistand, side 1 af 8 Januar 2013 Aftaleformular for aftale om teknisk rådgivning og bistand Formularen benyttes sammen med Almindelige

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø. Den 22. september 2005

Erhvervs- og Byggestyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø. Den 22. september 2005 Erhvervs- og Byggestyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Den 22. september 2005 Vedr. Vejledning om brug af nøgletal i det statslige byggeri Håndværksrådet har modtaget Erhvervs-

Læs mere

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø Finanstilsynet Att.: Carsten Stege Rasmussen Århusgade 110 2100 København Ø Investorbeskyttelse Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær implementering og proportionalitet Finanstilsynet

Læs mere

Advokatrådet. ADVOKATfl SAMFUNDET. Ministeriet For By, Bolig og Landdistrikter Holmens Kanal 22. 1060 København K. p-almbolig(mbb1.

Advokatrådet. ADVOKATfl SAMFUNDET. Ministeriet For By, Bolig og Landdistrikter Holmens Kanal 22. 1060 København K. p-almbolig(mbb1. Advokatrådet ADVOKATfl SAMFUNDET Ministeriet For By, Bolig og Landdistrikter Holmens Kanal 22 1060 København K p-almbolig(mbb1.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Att. Randi Lage Hansen Sendt pr. mail 2. oktober 2012 (rah@trm.dk) Dato: 02-10-2012 Sagsnr.: - J. nr.: - Vor ref.: HS Høring over udkast

Læs mere

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven.

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Dato 27. april 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Færøudvalget L 57 Bilag 1 Offentligt -- AKT BILAG 1 -- [ Høringssvar - ingen bemærkninger [DOK400627] ] --

Færøudvalget L 57 Bilag 1 Offentligt -- AKT BILAG 1 -- [ Høringssvar - ingen bemærkninger [DOK400627] ] -- Færøudvalget 2016-17 L 57 Bilag 1 Offentligt -- AKT 395446 -- BILAG 1 -- [ Høringssvar - ingen bemærkninger [DOK400627] ] -- Social- og Indenrigsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Sendt til:

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

KL høringssvar vedr. bekendtgørelse om byvækst

KL høringssvar vedr. bekendtgørelse om byvækst KL høringssvar vedr. bekendtgørelse om byvækst KL kvitterer for fremsendelse af udkast til bekendtgørelse om planlægning for udlægning af nyt byzoneareal. KL er meget tilfreds med, at der med bekendtgørelsesudkastet

Læs mere

Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed Side 1 af 6

Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed Side 1 af 6 NOTAT Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed 08-04-2019 Side 1 af 6 J.nr. NIR 11.7.20.2-02 Notatet uddyber Dansk Affaldsforenings høringsbrev (J. Nr.: NIR

Læs mere

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: BO0103-00036 Dato: 14-12-2018 Sagsbehandler: jhan Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 119 Bilag 6 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 119 Bilag 6 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 119 Bilag 6 Offentligt Folketinget Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Christiansborg 1240 København K Folketingets Erhvervs- Vækst og eksport udvalg - Omvalgsbonus

Læs mere

I denne hvidbog gennemgås de 10 indsigelser, der kom i høringsperioden, med forvaltningens bemærkninger og indstilling.

I denne hvidbog gennemgås de 10 indsigelser, der kom i høringsperioden, med forvaltningens bemærkninger og indstilling. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 22-01-2015 Bilag 4, hvidbog for forudgående offentlighed, kommuneplantillæg om almene boliger Folketinget vedtog den 26. februar 2015

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø. ministerbetjening@ftnet.dk

Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø. ministerbetjening@ftnet.dk Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø ministerbetjening@ftnet.dk FIL-samlelovforslag - høringssvar fra (Bevilling af engagementer, tilladelse til og tilsyn med auktionsplatform

Læs mere

Line Wenzel Nygård. Til Erhvervsstyrelsen Att.: Line Wenzel

Line Wenzel Nygård. Til Erhvervsstyrelsen Att.: Line Wenzel Signe Vestergård Abildskov Sendt: 22. november 206 0:30 'linwen@erst.dk' Vedrørende Erhvervsstyrelsens høring af udkast til bekendtgørelse, Datatilsynets j.nr. 206-22-235 Til Erhvervsstyrelsen

Læs mere

YY Kommune. til etablering af de 12 ustøttede private andelsboliger. af, at andelshaverne er bopælsregistreret i Y Kommune.

YY Kommune. til etablering af de 12 ustøttede private andelsboliger. af, at andelshaverne er bopælsregistreret i Y Kommune. YY Kommune 27-03- 2007 Ved brev af 14. december 2006 anmodede den daværende Y Kommune Statsamtet Nordjylland om vejledende at vurdere, hvorvidt kommunen lovligt kan betinge en kommunal garanti til etablering

Læs mere

Social-, Børne- og Integrationsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K. Sendt pr. mail til tha@sm.dk

Social-, Børne- og Integrationsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K. Sendt pr. mail til tha@sm.dk Social-, Børne- og Integrationsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Sendt pr. mail til tha@sm.dk Høringssvar fra KL vedr. forslag til lov om ændring af lov om social service og lov om socialtilsyn

Læs mere

Høringssvar til Finanstilsynets oplæg til krav til Finansielle virksomheders produktudviklings- og produktstyringsprocesser

Høringssvar til Finanstilsynets oplæg til krav til Finansielle virksomheders produktudviklings- og produktstyringsprocesser Høringssvar til Finanstilsynets oplæg til krav til Finansielle virksomheders produktudviklings- og produktstyringsprocesser takker for muligheden for at komme med bemærkninger til Finanstilsynets oplæg

Læs mere

Vedrørende svar på høring over udkast til bekendtgøre l- se om socialtilsyn, bekendtgørelse om plejefamilier samt vejledning om socialtilsyn

Vedrørende svar på høring over udkast til bekendtgøre l- se om socialtilsyn, bekendtgørelse om plejefamilier samt vejledning om socialtilsyn Social-, Børne- og Integrationsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Sendt til: jurint@sm.dk med kopi til sthi@sm.dk, kpa@sm.dk og lla@sm.dk. Vedrørende svar på høring over udkast til bekendtgøre

Læs mere

Folketingets Erhvervsudvalg

Folketingets Erhvervsudvalg Erhvervsudvalget 2010-11 L 181 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervsudvalg ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 30. marts 2011 ØKONOMI- OG Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering høringsnotat samt

Læs mere

UDKAST. Fremsat den {FREMSAT} af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag. til. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

UDKAST. Fremsat den {FREMSAT} af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag. til. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. UDKAST Fremsat den {FREMSAT} af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført i samarbejde med privat

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden København K. Att.: og

Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden København K. Att.: og Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K Att.: cki@bm.dk og mpm@bm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K DK-1403 C O P E N H A G E N K T E L E F O N + 4 5 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 9 1 3

Læs mere

Vi vil eventuelt kommentere forslaget direkte over for Folketingets boligudvalg, når det er fremsat

Vi vil eventuelt kommentere forslaget direkte over for Folketingets boligudvalg, når det er fremsat Til: Christian V Therkelsen (cvt@mbbl.dk) Fra: Danmarks Lejerforeninger (dl@dklf.dk) Titel: Re: Høring - Lovforslag om ændring af boligreguleringsloven og planloven (Benyttelse af helårsboliger til fritidsformål)

Læs mere

Notat. Kvoteplan for 2013 til 2016, sag nr. 7 på byrådets møde den 14. august 2013. Teknisk Udvalg

Notat. Kvoteplan for 2013 til 2016, sag nr. 7 på byrådets møde den 14. august 2013. Teknisk Udvalg Notat Til: Teknisk Udvalg Punkt 4 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 2. september 2013 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Den 28. august 2013 Kvoteplan for 2013 til 2016, sag nr. 7 på byrådets møde den 14.

Læs mere

Forhåndsudtalelse om udlejning af tidligere folkeskole

Forhåndsudtalelse om udlejning af tidligere folkeskole Ankestyrelsens brev til Hvidovre Kommune om udlejning af skole 22. juni 2018 Forhåndsudtalelse om udlejning af tidligere folkeskole Hvidovre Kommune har den 13. september 2017 rettet henvendelse til Ankestyrelsen,

Læs mere

Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks Nuuk Greenland. Att.

Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks Nuuk Greenland. Att. Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen (Grønland) Imaneq 4, Postboks 260 3900 Nuuk Greenland Att. inin@nanoq.gl W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T

Læs mere

Birkebo III Skema A ansøgning

Birkebo III Skema A ansøgning 1 Nr. : Birkebo III Skema A ansøgning Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 11/26885 Byrådet Udskrift af E-mail fra Arup og Hvidt - Birkebo III -Skema A -ansøgning maj 2015 Birkebo III Skema A ansøgning

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere