OSI modellen TCP/IP protokol arkitekturen IP adresser. DHCP DNS Fysiske netværks enheder. Operativsystemer og netværk Lektion 4

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OSI modellen TCP/IP protokol arkitekturen IP adresser. DHCP DNS Fysiske netværks enheder. Operativsystemer og netværk Lektion 4"

Transkript

1 OSI modellen TCP/IP protokol arkitekturen IP adresser DHCP DNS Fysiske netværks enheder Operativsystemer og netværk Lektion 4

2 OSI modellen Vi ser på modellen endnu en gang og vender den på hovedet

3 OSI modellen OSI, Open Systems Interconnect Reference Model. Man kan læse den fra begge retninger, derfor også ISO. En protokol er det regelsæt, der afslutter punkter i et netværk, når de kommunikerer. Protokoller specificerer interaktioner mellem de kommunikerende enheder. Protokoller findes på flere niveauer i en forbindelse. For eksempel er der protokoller for dataudveksling på enhedens hardware niveau og protokoller for dataudveksling på programniveau. I OSI modellen er der en eller flere protokoller på hvert lag i netværks udvekslingen som begge ender af udvekslingen skal anerkende og observere.

4 OSI modellen Alle de nødvendige og ønskede operationer, som kræves, er grupperet sammen i en logisk rækkefølge på hvert af lagene. Hvert lag er ansvarlig for specifikke funktioner. Hvert lag i OSI moddellen kan kun benytte det underliggende lags funktioner og kun tilbyder funktioner til laget over. Det vil sige at lag 5 ikke bare benytter lag 2 men hele stakken nedad. Et system, der implementerer en sådan protokolopførsel bestående af en serie af disse lag, kaldes en 'protokolstak' eller bare 'stak'

5 OSI modellen

6 OSI modellen OSI modellen Lag 1: Det fysiske lag Det fysiske lag definerer alle elektriske og fysiske rammer for netværks-elementerne Dette lag dækker stik-type, spændinger og kabelspecificationerne. Netværks-hubs, repeatere, netværks-kort og Host Bus Adaptere (HBA'er brugt i Storage Area Networks) er fysisk-lags enheder De mest fremtrædende funktioner af laget er: Oprettelse og afslutning af elektrisk forbindelse til overførselsmediet Deltager i effektivisering af kommunikation mellem flere brugere. F.eks. contention ("vente på stilhed, før man blander sig") og flow-styring Modulering eller oversættelse mellem repræsentationen af digitale data til tilsluttet udstyr og tilsvarende signaler sendt via kommunikations kanalen. Det betyder at de skal omdannes så de kan sendes v.h.a. enten kabel (som kobber eller fiber) eller radio I dette lag findes SCSI "busser" og diverse fysisk definerede Ethernet standarder; Ethernet indeholder både dette lag og "data link laget" (lag 2). Det samme gælder andre lokale netværks typer, som Token ring, FDDI og Wireless LAN

7 OSI modellen OSI modellen Lag 2: Data Link-laget Layer 2 operationer pakke og udpakke data i frames. Data Link-laget giver mulighed for at overføre data mellem netværks-moduler og finde, muligvis rette, fejl der måtte optræde i det fysiske lag Adresserings-metoden er fysisk, dvs. MAC-adressen, der i de fleste tilfælde er "hard-coded" inde i netkortet Nogle netværks-kort understøtter at administratoren specificerer en anden MAC-adresse, men som regel er det ikke muligt at ændre den. Adresseringen er ikke hierakisk opdelt. Det bedst kendte eksempel på dette lag er Ethernet. I dette lag arbejder Netværksbroer og Switche.

8 OSI modellen OSI modellen Lag 3: Netværkslaget Netværkslaget tilbyder de rutiner der skal til, for at sende en variabel størrelse datablok, fra kilde til slut, via et eller flere netværk. Dette lag holder også styr på QoS som "Transportlaget" bygger på. Netværkslaget udfører routing-funktioner (sender pakkerne til deres rette modtager), kan udføre ind- og udpakning og rapportere om leveringsfejl. Routere arbejder i dette lag og sender data gennem det udvidede netværk og gør internettet muligt. Dette er et logisk adresseringssystem, hvor værdier er valgt af netværksadministratoren. Adressesystemet er struktureret hierakisk. Det bedste eksempel på en layer 3 protokol er IP.

9 OSI modellen OSI modellen Lag 4: Transportlaget Dette lag giver kvalitet of Service (QoS) funktioner og sikrer fuldstændig levering af data. Integriteten af data er sikret på dette lag via fejlkorrektion og lignende funktioner via flowkontrol, "indpakning / "udpakning" og fejlkontrol. Nogle protokoller er "state-" og "connection-" orienterede. Dette betyder at transportlaget holder styr på pakkerne og gensender dem der aldrig kom frem. Det bedst kendte eksempel på en transportlagsprotokol, er Transmission Control Protocol (TCP). Transportlaget er det lag der omdanner data til TCP pakker eller User Datagram Protocol (UDP), Stream Control Transmission Protocol (SCTP), osv. til pakker.

10 OSI modellen Lag 5: Sessionslaget Lag 5 software håndterer godkendelse (authentication) og godkendelses funktioner. Det styrer også forbindelsen mellem de to kommunikerende enheder, etablerer en forbindelse, opretholder forbindelsen og afslutter den til sidst. Dette lag kontrollerer også at dataene leveres.

11 OSI modellen Lag 6: Præsentationslaget Dette lag kontrollerer data, for at sikre, at den er kompatibelt medkommunikations-ressourcerne. Det sikrer kompatibilitet mellem dataformater på applikations niveau og de lavere niveauer. Det håndterer også ethvert behovfor dataformatering eller kodekonvertering, samt data kompression og kryptering.

12 OSI modellen Lag 7: Applikationslaget Dette lag arbejder med software til at give kommunikationsfunktioner efter behov. Det kontrollerer tilgængeligheden af en kommunikations partner og ressourcerne til at støtte enhver dataoverførsel. Det virker også med end applikationer såsom domænenavn (DNS), filoverførselsprotokol (FTP), Hypertext Transfer Protocol (HTTP), Internet Message Access Protocol (IMAP), posthus protokollen (POP), Simple Mail Transfer Protocol (SMTP ), Telenet, og terminal emulering.

13 OSI modellen

14 TCP/IP protokol arkitektur DARPA modellen

15 TCP/IP TCP / IP-protokoller følger en fire-lags konceptuel model kendt som DARPA modellen, opkaldt efter det amerikanske regerings agentur, der oprindeligt udviklede TCP / IP. De fire lag i DARPA modellen er: Applikation, Transport, Internet og Netværkskort. Hvert lag i DARPA modellen svarer til et eller flere lag i syv lags Open Systems Interconnection (OSI) modellen.

16 TCP/IP

17 TCP/IP TCP / IP-protokoller følger en fire-lags konceptuel model kendt som DARPA modellen, opkaldt efter det amerikanske regerings agentur, der oprindeligt udviklede TCP / IP. De fire lag i DARPA modellen er: Applikation, Transport, Internet og Netværkskort. Hvert lag i DARPA modellen svarer til et eller flere lag i syv lags Open Systems Interconnection (OSI) modellen.

18 TCP/IP Netværkskort laget Network Interface Layer (også kaldet Network Access layer) er ansvarlig for at placere TCP / IP-pakker på netværks mediet og modtage TCP / IP-pakker fra netværks mediet. TCP/IP er designet til at være uafhængigt af netadgangs metoden, frame format og medie. På denne måde kan TCP / IP anvendes til at forbinde forskellige netværkstyper. Disse omfatter LAN teknologier som Ethernet og Token Ring og WAN teknologier som X.25 og Frame Relay. Uafhængighed fra specifikke netværksteknologi giver TCP / IP evnen til at tilpasses nye teknologier.

19 TCP/IP Netværkskort laget Network Interface laget omfatter både Data Link og det Fysiske lag af OSI-modellen. Bemærk, at Internet laget ikke benytter de sekventerings og kvitterings tjenester, der kan være til stede i data-link laget. En upålideligt Network Interface lag antages, og pålidelig kommunikation gennem sessions etablering og sekventering og anerkendelse af pakker er transport lagets ansvar.

20 TCP/IP Internet laget Internet Layer er ansvarligt for adressering, paknings og routing funktioner. De centrale protokoller for internet laget er IP, ARP, ICMP, og IGMP. Internet Protocol (IP) er en routable protokol ansvarlig for IP-adressering, routing og fragmentering og samling af pakker. Address Resolution Protocol (ARP) er ansvarlig for binding af internet lags adressen til Network Interface lag-adressen som en hardware-adresse. Internet Control Message Protocol (ICMP) er ansvarlig for at levere diagnostiske funktioner og rapporterer fejl på grund af den tabt levering af IP-pakker. Internet Group Management Protocol (IGMP) er ansvarlig for forvaltningen af IP multicast grupper. Internet layer svarer til Network layer I OSI modellen.

21 TCP/IP Transport laget Transport Layer (også kendt som host-to-host Transport Layer) er ansvarlig for at levere session og datagram kommunikationstjenester til applikationslaget. De centrale protokollerne for transport laget er Transmission Control Protocol (TCP) og User Datagram Protocol (UDP). TCP er en en-til-en, forbindelsesorienteret, pålidelig kommunikationstjeneste. TCP er ansvarlig for etableringen af en TCP-forbindelse, sekventering og anerkendelse af pakker sendt og inddrivelse af pakker tabt under transmissionen.

22 TCP/IP Transport laget UDP er en-til-en eller en-til-mange, forbindelsesløs, upålidelig kommunikationstjeneste. UDP bruges, når mængden af data, der skal overføres, er lille (såsom data, som ville passe ind i en enkelt pakke), når overhead til at etablere en TCP-forbindelse ikke er ønsket eller når programmerne eller øvre lags protokoller sørger for pålidelig levering. Transportlaget omfatter ansvaret fra OSI Transport laget og nogle af ansvarsområderne fra OSI sessions laget.

23 TCP/IP Applikations laget Application Layer giver applikationer mulighed for at få adgang til tjenester fra de andre lag og definerer de protokoller som applikationer bruger til at udveksle data. Der er mange applikationslags protokoller og nye protokoller er altid under udvikling. De mest kendte applikationslagsprotokoller er dem, der anvendes til udveksling af brugerinformation: Hypertext Transfer Protocol (HTTP) bruges til at overføre filer, der udgør websider på World Wide Web. File Transfer Protocol (FTP) bruges til interaktiv filoverførsel. Den Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) bruges til overførsel af mails og vedhæftede filer. Telnet, en terminal emulering protokol, der bruges til at logge på eksternt til netværks værter.

24 TCP/IP Applikations laget Derudover bidrager følgende protokoller til at lette applikationslagets anvendelse og forvaltning af TCP/IPnetværk Domain Name System (DNS) bruges til at binde et værtsnavn til en IP-adresse. Routing Information Protocol (RIP) er en routingprotokol, som routere bruger til at udveksle routing oplysninger om et IP internetværk. Simple Network Management Protocol (SNMP) bruges mellem en netværk managements konsol og netværksenheder (routere, broer, intelligente hubs) at indsamle og udveksle netværks management information.

25 TCP/IP Applikations laget Eksempler på applikationslaget grænseflader til TCP/IP-applikationer er Windows Sockets og NetBIOS. Windows Sockets tilbyder et standard application programming interface (API) under Windows. NetBIOS er et industristandard-interface til at få adgang til protokol tjenester såsom sessioner, datagrammer og name resolution.

26 TCP/IP

27 IP adresser En enheds netværks-telefonnummer

28 IP adresser Ved opsætning af netværk på de fleste computere kræves en en IP-adresse, undernetmaske (subnet mask) og som regel en standardgateway som del af TCP / IP konfigurationsindstillingerne. TCP/IPs succes som netværksprotokol for Internettet er især på grund af dens evne til at forbinde netværk af forskellige størrelser og systemer af forskellige typer. Disse netværk er arbitrært defineret i tre hovedklasser (sammen med et par andre), der har foruddefinerede størrelser, som hver især kan inddeles i mindre undernet af systemadministratorer. En undernetmaske bruges til at opdele en IP-adresse i to dele. Den ene del identificerer værten (computer), den anden del identificerer netværk, som det tilhører.

29 IP adresser Opgave Jeg antager at I alle kører Windows. Find jeres computeres IP adresse Start f.eks. Kommando prompten (windows-tast + R og skriv CMD) og skriv ipconfig og tryk enter. Hvert netkort eller virtualiserings software har en IPv4 adresse.

30 IP adresser IP adresser: Netværk og værter En IP-adresse er et 32-bit tal, der entydigt identificerer en vært (computer eller anden enhed, såsom en printer eller en router) på et TCP/IP-netværk. IP-adresser er normalt udtrykt i punkt-decimalformat, med fire tal adskilt af punktummer, f.eks For at forstå, hvordan undernetmasker bruges til at skelne mellem værter, netværk og undernetværk vil vi undersøge en IPadresse i binær notation. Punkt-decimal IP-adressen er (i binær notation) 32 bit tallet Dette nummer kan være svært at overskue, så man opdeler det i fire dele af otte binære cifre.

31 IP adresser IP adresser: Netværk og værter Disse otte bit sektioner er kaldes oktetter. Eksempel IPadressen bliver således Dette tal giver kun lidt mere mening, så til de fleste anvendelser konverteres den binære adresse til punktdecimalformat ( ). Decimaltallene adskilt af punktummer er oktetterne konverteret fra binær til decimal. For at et TCP/IP wide area network (WAN) kan arbejde effektivt som en samling af netværk, skal de routere, der sender pakker af data mellem netværk, ikke kende den nøjagtige placering af en vært, til hvilken en pakke af information er bestemt. Routere skal kun vide hvilket netværk værten er medlem af og bruge oplysningerne gemt i deres rute tabel til at bestemme, hvordan de får pakken til destinations værtens netværk. Efter pakken er leveret til destinations netværket bliver pakken leveret til den korrekte vært.

32 IP adresser IP adresser: Netværk og værter For at dette kan fungere består en IP-adresse af to dele. Den første del af en IP-adresse bruges som en netværks adresse, den sidste del som værts adresse. Hvis du tager eksemplet og opdeler det i disse to dele får du følgende: Netværk 132 Vært eller Netværk Vært

33 IP adresser Undernet / Subnet maske Det andet element, som er nødvendig for at TCP/IP fungerer er undernetmasken. Undernetmasken bruges af TCP/IP-protokollen til at afgøre, om en vært er på det lokale undernet eller på et eksternt netværk. I TCP/IP, er de dele af IP-adressen, der anvendes som netværks og værtsadresser ikke fast, så netværket og værtsadresserne kan ikke bestemmes, medmindre du har flere oplysninger. Disse oplysninger leveres i et andet 32-bit tal kaldet en undernetmaske. Den typiske undernetmaske er , så lad os gå ud fra den.

34 IP adresser Undernet / Subnet maske Det er ikke klart, hvad dette tal betyder, medmindre man ved at 255 i binær notation er , så undernetmasken er: Hvis vi sætter IP-adressen og undernet masken sammen kan netværk og værtsdelen af netværket adskilles: IP addresse ( ) Subnet maske ( ) De første 24 bit (antallet af dem i undernetmasken) identificeres som netværks adressen og de sidste 8 bit (antallet af resterende nuller i undernetmasken) identificeres som værts adresse.

35 IP adresser Undernet / Subnet maske Dette giver: Netværks adresse ( ) Værts adresse ( ) I dette eksempel ved vi ved hjælp af en undernetmaske at netværks-id er og værtens adresse er Når en pakke ankommer på subnettet (fra det lokale undernet eller et eksternt netværk), og det har en destinations adresse , vil computeren modtage den fra netværket og behandle den.

36 IP adresser IPv6 Hidtil har alle de adresser vi har talt om været IPv4 adresser, men der er en version 6 af IP der erstatter IPv4. Der er indført mange forbedringer i IPv6, men den største forskel er størrelsen af adressefeltet, som er på 128 bit mod kun 32 bit i IPv4. Udvidelsen af adressefeltet giver teoretisk mulighed for op til 3, (340 sekstillioner) adresser, som kan sammenlignes med, at der i IPv4 kun var mulighed for omkring 4 milliarder adresser et maksimum vi reelt har nået, men ikke alle enheder er på samme netværk hele tiden så det går endnu.

37 DHCP Automatisk tildeling af IP på et lokalnetværk

38 DHCP Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) er en klient / server-protokol, der automatisk udstyrer en Internet Protocol (IP) vært med dens IP-adresse og andre relaterede konfigurations oplysninger såsom under-netmasken (subnet mask) og standard-gateway. Hver enhed på et TCP / IP-baseret netværk skal have en unik unicast IP-adresse for at få adgang til netværket og dets ressourcer. Uden DHCP, skal IP-adresser til nye computere eller computere, der flyttes fra et subnet til et andet konfigureres manuelt; IPadresser til computere, der fjernes fra netværket, skal manuelt regenereres. DHCP tillader værter at opnå ønskede TCP / IP-konfiguration fra en DHCP-server.

39 DHCP DHCP automatiserer denne proces og styrer den centralt. DHCP-serveren opretholder en pulje af IP-adresser og leaser en adresse til en DHCP-aktiveret klient, når den starter op på netværket. Fordi IP-adresserne er dynamiske (lejede) snarere end statiske (fast tilknyttede), bliver adresser der ikke længere er i brug automatisk returneret til puljen til omfordeling. Netværksadministratoren etablerer DHCP-serveren (kan være en Windows PC, kan være netværksudstyr som en router), der opretholder TCP / IP-konfigurations informationerne og giver adresse konfiguration til DHCP-aktiverede klienter i form af et lease offer.

40 DHCP DHCP-serveren gemmer konfigurations oplysningerne i en database, der indeholder: Gyldige TCP/IP-konfigurationsparametre til alle klienter på netværket. Gyldige IP-adresser, holdes i en pulje for tildeling til klienter samt udeladte adresser. Reserverede IP-adresser forbundet med bestemte DHCP-klienter. Dette giver mulighed for konsekvent tildeling af en enkelt IP-adresse til en enkelt DHCP klient. Lease varighed eller det tidsrum, som IP-adressen kan bruges før en lease fornyelse er påkrævet. En DHCP-aktiveret klient modtager efter at acceptere et lease: En gyldig IP-adresse til det undernet, som den er tilsluttet. Anmodede DHCP-indstillinger, der er yderligere parametre, som en DHCP-server er konfigureret til at tildele sine klienter. Nogle eksempler på DHCP-indstillinger er Router (standardgateway), DNSservere og DNS domænenavn.

41 DHCP DHCP bruges som standard på stort set alle netværk i dag. Der er en række grunde til dette: Pålidelig IP-adresse konfiguration. DHCP minimerer konfigurations fejl forårsaget af manuel IP-adresse konfiguration, såsom trykfejl eller adresse konflikter forårsaget af tildelingen af en IP-adresse til mere end én computer på samme tid. Reduceret netværksadministration. DHCP indeholder følgende funktioner til at reducere netværksadministration:

42 DNS Hvordan man finder sider på internettet

43 DNS DNS er en forkortelse for Domain Name System (Domain Name Server, Domain Name Service). En DNS-server eller navneserver er en server placeret på et IP-baseret datanet, der tager sig af oversættelsen af de navne man normalt arbejder med på Internettet. DNS binder menneske-læsbare værtsnavne som til maskinlæsbare IP-adresser som DNS indeholder også andre oplysninger om domænenavne som mail-tjenester. En computer følger en række trin for at omdanne den læsbare web-adresse i en maskinlæsbar IP-adresse. Dette sker hver gang du bruger et domænenavn, uanset om du læser hjemmesider, sender eller ser Netflix. Kommunikation over et IP-baseret datanet kan kun foregå ved hjælp af disse IP-adresser ligesom telefonnumre. En DNS-server kan sammenlignes med en telefonbog med et alfabetisk register.

44 DNS Trin 1: Anmod om information Processen begynder, når man beder ens computer om at resolve et værtsnavn, såsom besøger Det første sted computeren tjekker, er dens lokale DNS cache, som lagrer oplysninger, som din computer for nylig har hentet. Hvis din computer ikke allerede kender svaret er det nødvendigt at udføre en DNS forespørgsel.

45 DNS Trin 2: Spørg rekursive DNS servere Hvis oplysningerne ikke er gemt lokalt spørger ens computer (kontakter) ens internetudbyders rekursive DNS-servere. Disse specialiserede computere udfører arbejdet ved en DNS forespørgsel på dine vegne. Rekursive servere har deres egne cacher, så processen ender som regel her og oplysningerne returneres til brugeren.

46 DNS Trin 3: Spørg rod navneservere Hvis rekursive serverne ikke har svaret spørger de rod navneserverne. En navneserver er en computer, der besvarer spørgsmål om domænenavne, såsom IP-adresser. De tretten rod navneservere fungerer som en slags telefoncentral for DNS. De kender ikke svaret, men de kan dirigere vores forespørgsel til en person, der ved hvor man kan finde det.

47 DNS Trin 4: Spørg TLD navneservere Rod navneserverne vil se på den første del af vores anmodning, læst fra højre mod venstre og dirigere vores forespørgsel til Top-Level Domain (TLD) navneserverne for.dk. Hvert TLD, såsom.com,.org og.dk har deres eget sæt af navneservere, der fungerer som en receptionist for hver TLD. Disse servere har ikke de oplysninger, vi har brug for, men de kan henvise os direkte til de servere, der har de oplysninger.

48 DNS Trin 5: Spørg de autoritative DNS-servere TLD navneserverne gennemgår den næste del af vores anmodning og dirigerer vores forespørgsel til navneserverne ansvarlige for dette specifikke domæne. Disse autoritative navneservere er ansvarlig for at kende alle oplysninger om et bestemt domæne, som er gemt i DNS records. Der er mange typer af optegnelser, der hver indeholder en anden form for information. I dette eksempel, vi ønsker at kende IP-adressen for så vi beder den autoritative navneserver om Adress Record (A).

49 DNS Trin 6: Hent optegnelsen Den rekursive server henter en optegnelse for eal.dk fra den autoritative navneservere og gemmer optegnelsen i sin lokale cache. Hvis nogen ellers anmoder om host records for eal.dk vil de rekursive servere allerede har svaret, og behøver ikke at gå gennem opslags processen igen. Alle optegnelser har en time-to-live værdi, der er som en udløbsdato. Efter et stykke tid, vil den rekursive server blive nødt til at bede om en ny kopi af optegnelsen for at sikre at oplysningerne ikke bliver forældede.

50 DNS Trin 7: Hent svaret Bevæbnet med svaret returnerer den rekursive server A record tilbage til computeren. Ens computer gemmer optegnelsen i sin cache, læser IP-adressen fra optegnelsen og sender disse oplysninger til ens browser. Browseren åbner så en forbindelse til webserveren og modtager hjemmesiden. Hele denne proces, fra start til slut, tager kun millisekunder at fuldføre.

51 DNS

52 Fysiske netværks enheder Disse konkrete ting består et netværk af

53 Fysiske netværks enheder Kabler Den rekursive server henter en optegnelse for eal.dk fra den autoritative navneservere og gemmer optegnelsen i sin lokale cache.

54 Fysiske netværks enheder Kabler Normalt bruger man kobber-kabler bestående af otte snoede ledninger. I dag ser vi typisk de tre nedenstående kvaliteter, der bestemmes af hvor ofte kablerne er snoet. Cat 5 = 100Mbit, Cat-5e = Gbit, Cat-6 10Gbit

55 Fysiske netværks enheder Opgave Saml et netværks-kabel

56 Fysiske netværks enheder Netværks repeater En repeater forbinder to segmenter af det netværkskabel. Det retimer og regenererer signalerne til ordentlige amplituder (styrker) og sender dem til de øvrige segmenter. Når vi taler om, ethernet topologi vil man sandsynligvis om an bruge en hub som en repeater. Repeatere kræver en lille mængde tid til at regenerere signalet. Dette kan medføre et propagation delay, som kan påvirke netværkd kommunikation, når der er flere repeatere i træk. Mange netarkitekturer begrænser antallet af repeatere, som kan anvendes i en række. Repeatere fungerer kun på det fysiske lag i OSI netværksmodellen.

57 Fysiske netværks enheder Hub Hubs bruges normalt til at forbinde segmenter af et netværk. En hub indeholder flere porte. Når en pakke ankommer til en port kopieres den til de andre porte, således at alle segmenter af netværket kan se alle pakker. En 10/100Mbps hub må dele sin båndbredde med hver af dens porte. Når kun en PC sender vil det have adgang til den maksimale tilgængelige båndbredde. Men hvis flere pc'er udsender så skal båndbredden fordeles mellem alle disse systemer, hvilket vil forringe ydeevnen.

58 Fysiske netværks enheder

59 Fysiske netværks enheder Bro En bro læser yderste del af data om datapakken, for at bedømme, hvor budskabet skal hen. Det reducerer trafik på andre netværkd segmenter, eftersom det ikke sender alle pakker. Broer kan programmeres til at afvise pakker fra bestemte netværk. Bridging forekommer på datalink laget af OSImodellen, hvilket betyder at broen kan ikke læse IPadresser, men kun den yderste hardwareadresse af pakken. Broen kan læse ethernet data, som giver den hardware adressen på destinations adressen, ikke IPadressen. Broer forwarder alle broadcast beskeder.

60 Fysiske netværks enheder

61 Fysiske netværks enheder Switch En switch registrerer MAC-adresserne på alle de enheder tilsluttet til den. Med denne information kan en switch identificere hvilket system sidder på hvilken port. Når en pakke er modtaget ved switchen præcis hvilken port at sende den til, uden væsentlig forøgelse af netværkets svartider. I modsætning til en hub, vil en 10/100Mbps switch tildele fulde 10/100Mbps til hver af sine porte. Uanset antallet af pc'er transmitterende, vil brugerne altid har adgang til den maksimale båndbredde.

62 Fysiske netværks enheder Switche

63 Fysiske netværks enheder Netværks router En router bruges til at route datapakker mellem to netværk. Det læser informationen i hver pakke for at fortælle, hvor den skal hen. Hvis det er bestemt til det direkte netværk den har adgang til, vil det fjerne den ydre pakke, readressere pakken til den rigtige ethernet-adresse og sende den på dette net. Hvis det er bestemt til et andet netværk, og skal sendes til en anden router, vil det igen pakke den ydre pakke, der skal modtages af den næste router og sende den til den næste router. Der benyttes routing tabeller til at hjælpe med at bestemme pakke destinationer. Routing sker på netværks laget af OSI-modellen. Selv om de kan omdanne information på datalink niveau kan routere ikke omdanne oplysninger fra et dataformat såsom TCP/IP til et andet såsom IPX/SPX. Routere ikke sende broadcast pakker eller beskadigede pakker. Hvis routingtabellen ikke angiver den korrekte adresse af en pakke, kasseres pakken.

64 Fysiske netværks enheder

65 Fysiske netværks enheder Gateway En gateway kan oversætte informationer mellem forskellige netværk dataformater eller netværksarkitekturer. De fleste gateways opererer på applikationslaget, men kan operere på nettet eller sessions laget af OSImodellen. Gateways vil starte på det lavere niveau og fjerne oplysninger, indtil de når til det ønskede niveau og ompakke oplysninger og arbejde sig tilbage mod hardware laget af OSI-modellen. Det kan forvirre at ordet gateway ofte bruges når man snakker om en router. Det betyder ikke routeren er en gateway som defineret her, selv om den kan være.

66 Fysiske netværks enheder

67 Fysiske netværks enheder Gateway

68 Fysiske netværks enheder NAT (Network Address Translator) NAT er en forkortelse for Network Address Translation. NAT er en Internet standard, der gør det muligt for et lokalt-netværk (LAN) til at bruge et sæt IP-adresser til intern trafik og et andet sæt adresser til ekstern trafik. En NAT-boks placeret hvor LAN møder internettet sørger for alle nødvendige IP-adresse oversættelser. NAT tjener tre hovedformål: En slags firewall der skjuler interne IP-adresser. Lader en virksomhed bruge flere interne IP-adresser. Da de kun bruges internt er der ingen mulighed for konflikt med IP-adresser, der bruges af andre virksomheder og organisationer.

69 Fysiske netværks enheder NAT og NAPT NAPT (Network Address og Port Translation) er en udvidelse af NAT, der lader mange IP-adresser forbindes til en enkelt IP-adresse. Dette gøres ved hjælp af TCP og UDP port information i den udgående trafik. NAPT (Network Address og Port Translation) bruges til at forbinde et sæt private IP-adresser ved hjælp af en enkelt offentlig IP-adresse eller en lille gruppe af offentlige IPadresser. NAPT er også omtalt som PAT (Port Address Translation), IP masquerading, NAT Overload og mange-tilen NAT. I NAPT, er mange IP-adresser knyttet til en enkelt IPadresse. Dette vil medføre en tvetydighed i forhold til de returnerede pakker. For at undgå dette problem gør NAPT brug af TCP/UDP port information i den udgående trafik og opretholder en oversættelses tabel. Dette vil tillade routing af de returnerede pakker korrekt til modtageren.

70 Kilder Materiale benyttet i denne lektion Noget af det er udover pensum-listen!

71 OSI modellen Kilder TCP/IP protokol arkitekturen IP adresser

72 DHCP DNS Kilder Fysiske netværks enheder

73 Kilder Fysiske netværks enheder vices.html

ARP og ICMP. - service protokoller, som vi ikke kan undvære! Netteknik 1

ARP og ICMP. - service protokoller, som vi ikke kan undvære! Netteknik 1 ARP og ICMP - service protokoller, som vi ikke kan undvære! Netteknik 1 ARP & ICMP Protokoller, som udfører forskellige servicefunktioner på og imellem OSI lagene 2 og 3 Type Code Checksum Type-specific

Læs mere

TCP & UDP. - de transportansvarlige på lag 4. Netteknik 1

TCP & UDP. - de transportansvarlige på lag 4. Netteknik 1 TCP & UDP - de transportansvarlige på lag 4 Netteknik 1 TCP & UDP TCP og UDP er begge netværksprotokoller til transport, med hver deres header-information i pakken (segmentet): TCP: 0 8 16 31 bit Sequence

Læs mere

Basal TCP/IP fejlfinding

Basal TCP/IP fejlfinding Basal TCP/IP fejlfinding Dette notat beskriver en række enkle metoder til fejlfinding på TCP/IP problemer. Metoderne er baseret på kommandoer, som er en fast bestanddel af Windows. Notatet er opbygget

Læs mere

Her kan du læse om OSI modellen, og de 7 forskellige lag. Der er en mindre detaljeret beskrivelse udfra hvert lag.

Her kan du læse om OSI modellen, og de 7 forskellige lag. Der er en mindre detaljeret beskrivelse udfra hvert lag. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk OSI Model Reference Her kan du læse om OSI modellen, og de 7 forskellige lag. Der er en mindre detaljeret beskrivelse udfra hvert lag. Du kan også læse

Læs mere

Internettet Netværk. Hvad er netværk?

Internettet Netværk. Hvad er netværk? Internettet Netværk. Internettet består af mange selvstændige netværk som er koblet sammen. På yderste niveau har vi små lokale netværk, så lidt større netværk, nationale netværk og til sidst de internationale

Læs mere

PNI/GRN - 1. kursusgang

PNI/GRN - 1. kursusgang Jens Myrup Pedersen Ass. Professor Networking and Security Center for Network Planning PNI/GRN - 1. kursusgang 10/17/2007 1 Struktur på kurset 5 Kursusgange (JMP 3 gange, JDN 2 gange). Form: 2x 45 minutters

Læs mere

NETVÆRKSKURSUS Oktober November 2014. jmt 07-11-2014

NETVÆRKSKURSUS Oktober November 2014. jmt 07-11-2014 1 NETVÆRKSKURSUS Oktober November 2014 jmt 07-11-2014 2 Netværkskursus 14 17 Oktober 2014 ETHERNET 99% af al datatrafik er på ETH standard http://standards.ieee.org/ https://www.ieee.org/ 802.3 er ETH

Læs mere

Netværksmålinger. - en introduktion! Netteknik. TCP - IP - Ethernet

Netværksmålinger. - en introduktion! Netteknik. TCP - IP - Ethernet Netværksmålinger - en introduktion! Netteknik TCP - IP - Ethernet 1 DNS eksempel På en ældre Windows 7 pc sker følgende deault ved DNS opslag: HOSTS filen kigges igennem DNS + DNS Suffix checkes LLMNR

Læs mere

Internet Protokollen. - IP er arbejdshesten på næsten alle netværk! Netteknik 1

Internet Protokollen. - IP er arbejdshesten på næsten alle netværk! Netteknik 1 Internet Protokollen - IP er arbejdshesten på næsten alle netværk! Netteknik 1 Internet Protocol (IP) Om IP protokollen generelt: Er arbejdsprotokollen i moderne netværks-kommunikation; al kommunikation

Læs mere

Netværksmålinger. - en introduktion! Netteknik

Netværksmålinger. - en introduktion! Netteknik Netværksmålinger - en introduktion! Netteknik TCP - IP - Ethernet DNS eksempel På en ældre Windows 7 pc sker følgende deault ved DNS opslag: HOSTS filen kigges igennem DNS + DNS Suffix checkes LLMNR aktiveres

Læs mere

LAB ØVELSE KONFIGURATION AF DHCP PÅ DANSK AF KIM DONNERBORG / RTS

LAB ØVELSE KONFIGURATION AF DHCP PÅ DANSK AF KIM DONNERBORG / RTS LAB ØVELSE KONFIGURATION AF DHCP PÅ DANSK AF KIM DONNERBORG / RTS INDHOLDSFORTEGNELSE Lab øvelse Konfiguration af DHCP på router...2 Topologi...2 Adresse Tabel...2 Formål...2 Baggrund...2 Udstyrs specifikation:...2

Læs mere

Hub & Lag 2 Switch. - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1

Hub & Lag 2 Switch. - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1 Hub & Lag 2 Switch - Ethernet-enhederne fra lag 2! Netteknik 1 Ethernet enhederne Ethernet Lag 2 Switch eller Ethernet HUB - det ka da være lige meget! Eller ka det nu også det??? ;-) HUB De ser meget

Læs mere

M A D S L A R S E N, A S G E R B A L L E G A A R D & J O N A S K R O N B O R G R O S K I L D E T E K N I S K E G Y M N A S I U M.

M A D S L A R S E N, A S G E R B A L L E G A A R D & J O N A S K R O N B O R G R O S K I L D E T E K N I S K E G Y M N A S I U M. M A D S L A R S E N, A S G E R B A L L E G A A R D & J O N A S K R O N B O R G R O S K I L D E T E K N I S K E G Y M N A S I U M mininet EN ØVELSE I AT ETABLERE ET NETVÆRK S E R V I C E O G K O M M U N

Læs mere

Computer Networks Specielt om Infrastrukturer og Teknologi

Computer Networks Specielt om Infrastrukturer og Teknologi Computer Networks Specielt om Infrastrukturer og Teknologi Ole Borch Slide 1 Doc Bud på arkitektur (som mange andre steder) Sygehus Hemmelig Meget hemmelig WWW browser WWW Server Dataplejer Staklen Internet

Læs mere

VLAN - Virtual Local Area Network

VLAN - Virtual Local Area Network VLAN - Virtual Local Area Network - opdeling af LAN i mindre broadcast zoner Hvad er et VLAN? Virtuel switch, bestående af port 2, 5, 8 og 11 på fysisk switch VLAN s er en logisk opdeling af enheder eller

Læs mere

Datapakke. Data. Afsender. Modtager

Datapakke. Data. Afsender. Modtager Program Kl. 17,00 Opstart og velkomst fra afdelingen Kl. 17,15 Hvad er bredbånd og datakommunikation Kl. 18,00 Spisning Kl. 18,45 Film omkring, hvad er datakommunikation og netværksudstyr Kl. 19,30 Hvilke

Læs mere

Internet Protocol (IP)

Internet Protocol (IP) Internet Protocol (IP) IP protokollen: er arbejdsprotokollen i moderne netværks-kommunikation; al kommunikation går gennem den. adresserer pakkerne på lag 3 (netværkslaget). arbejder med forbindelsesløs

Læs mere

Computer netværk og TCP/IP protokoller. dcomnet 1

Computer netværk og TCP/IP protokoller. dcomnet 1 Computer netværk og TCP/IP protokoller dcomnet 1 Maskinarkitektur.. fokus på intern organisation af en enkelt computer: dcomnet 2 Computer netværk.. kommunikation mellem maskiner forbindet i et netværk:

Læs mere

VLAN, Trunk & VTP. VLAN: Virtual Local Area Network

VLAN, Trunk & VTP. VLAN: Virtual Local Area Network (C) EC MID 2005 VLAN, runk & VP 2003 EC MID, Heh 1 VLAN: Virtual Local Area Network VLAN s er en logisk opdeling af enheder eller brugere VLAN s fungerer på OI lag 2 ( og 3 ) Opbygget af witche ( og Routere

Læs mere

Ethernets placering i OSI modellen

Ethernets placering i OSI modellen Ethernets placering i OSI modellen Lag 7 Applikation Giver netværks adgang for programmer uden for OSI modellen fx til fil overførsel, regneark, ETB og terminal emulering. Lag 6 Præsentation Kode konvertering

Læs mere

Netværksovervågning og -administration

Netværksovervågning og -administration Netværksovervågning og -administration Network management (eng. ord for netværksovervågning og administration) er den brede betegnelse for styring og overvågning af alle netværksenheder og brugere. Enhederne

Læs mere

Network management. - hvad sker der på mit netværk?! Netteknik 1

Network management. - hvad sker der på mit netværk?! Netteknik 1 Network management - hvad sker der på mit netværk?! Netteknik 1 Network management Network management (engelsk ord for netværksovervågning og -administration) er den brede betegnelse for styring og overvågning

Læs mere

Multiguide til C903IP

Multiguide til C903IP Multiguide til C903IP Om IP kameraer For at kunne installere et IP kamera er det vigtigt at vide, at der finder flere forskellige slags IP adresser: - Den eksterne IP adresse har du fået tildelt af din

Læs mere

Hvis du ønsker at tilgå Internet trådløst, skal du selv anskaffe dette udstyr. Det kaldes ofte et access point eller en trådløs router.!

Hvis du ønsker at tilgå Internet trådløst, skal du selv anskaffe dette udstyr. Det kaldes ofte et access point eller en trådløs router.! Internetopkobling Afd. 45 Som beboer på Afd 45, har du mulighed for at opnå Internetforbindelse gennem et stik i lejemålet. Denne vejledning gennemgår, hvordan du sørger for din PC eller Mac er korrekt

Læs mere

Introduktion til computernetværk

Introduktion til computernetværk Introduktion til computernetværk 24. oktober 2011 Mads Pedersen, OZ6HR mads@oz6hr.dk Slide 1 Plan i dag Netværk generelt Lokalnet Internet Router Kabel/trådløs Firewall Lokal server (forward) Warriors

Læs mere

SIP. Session Initiation Protocol TDC IP telefoni Scale. SIP design mål

SIP. Session Initiation Protocol TDC IP telefoni Scale. SIP design mål Session Initiation Protocol TDC IP telefoni Scale design mål Give mulighed for at integrere nye faciliteter efterhånden som de opfindes er ikke en erstatning for det offentlige telefonnet - er helt sin

Læs mere

Indhold Kapitel 1 Computernetværk og internettet

Indhold Kapitel 1 Computernetværk og internettet Kapitel 1 Computernetværk og internettet 19 1.1 Hvad er internettet? 20 1.1.1 Hvad skal der til? 20 1.1.2 Services 22 1.1.3 Hvad er en protokol? 23 1.1.4 Nogle gode hyperlinks 25 1.2 I udkanten af netværket

Læs mere

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 VLAN - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 Hvad er et VLAN? Virtual Local Area Network s er en logisk opdeling af enheder eller brugere og teknikken resulterer i et system der minder om IP adressering;

Læs mere

Application Note: AN-Z05

Application Note: AN-Z05 Application Note: AN-Z05 Opsætning af zense PC-boks og LAN router for kommunikation via internettet. Indledning Dette dokument beskriver et eksempel på opsætning af PC-boksen, model PLM-2110ULT, til brug

Læs mere

IP Modul report / Netværks software manual 1.0 Funktions beskrivelse:

IP Modul  report / Netværks software manual 1.0 Funktions beskrivelse: IP Modul E-mail report / Netværks software manual 1.0 Funktions beskrivelse: IP modulet anvendes til generering af e-mail alarm fra Fronti alarm-centraler samt fjernstyring af Fronti alarm-centraler via

Læs mere

Søren Guldbrand Pedersen Diverse noter til PC & Net 26-06- 2003 Side 2 af 8. TYPE - viser fil eller program på skærmen.

Søren Guldbrand Pedersen Diverse noter til PC & Net 26-06- 2003 Side 2 af 8. TYPE - viser fil eller program på skærmen. Diverse noter til PC & Net 26-06- 2003 Side 1 af 8 Forskellige DOS-kommandoer; C:\> (C:(>)) - Så styrer COMMAND.COM [PROMPT] Kommando fortolker C:\> [VERSION] - 1: Intern ordre 2: Extern ordre *.COM *.EXE

Læs mere

Netværkslaget Rutning og sammenkobling

Netværkslaget Rutning og sammenkobling Roskilde Universitetscenter, Datalogisk Afdeling E-mail: ncjuul@acm.org Netværkslaget Rutning og sammenkobling Niels Christian Juul Mandag den 2. oktober 2000 Tanenbaum: CN kap. 5 5.1, 5.2, 5.4 Copyright

Læs mere

VoIP. Voice over IP & IP-Telefoni. Lars Christensen & René Truelsen, Dec. 2004

VoIP. Voice over IP & IP-Telefoni. Lars Christensen & René Truelsen, Dec. 2004 VoIP Voice over IP & IP-Telefoni Lars Christensen & René Truelsen, Dec. 2004 Oversigt over foredrag VoIP I Dag Hvordan står tingene i dag? Netværksstrukturen for VoIP Benyttede VoIP-standarder/protokoller

Læs mere

TCP/IP stakken. TCP/IP Protokollen består af 5 lag:

TCP/IP stakken. TCP/IP Protokollen består af 5 lag: Trådløse netværk TCP/IP stakken TCP/IP er nok den mest benyttede netværks protokol. Protokollen har fået sit navn efter de to vigtigste protokoller i den : Transmission Control Protocol (TCP) og Internet

Læs mere

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1

VLAN. - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 VLAN - mange logiske net på ét fysisk! Netteknik 1 Hvad er et VLAN? Virtual Local Area Network s er en logisk opdeling af enheder eller brugere og teknikken resulterer i et system der minder om IP adressering;

Læs mere

QoS. - prioritering af pakketransporten! Netteknik 1

QoS. - prioritering af pakketransporten! Netteknik 1 QoS - prioritering af pakketransporten! Netteknik 1 Hvad er Quality of Service? QoS er et netværks evne til at give en bedre service til bestemte former for netværkstrafik (fx tale). Typiske parametre

Læs mere

IT og økonomi. Lektionens emner. Hvorfor netværk? Lektion: N: Netværk

IT og økonomi. Lektionens emner. Hvorfor netværk? Lektion: N: Netværk IT og økonomi Lektion: N: Netværk Lektionens emner Hvorfor netværk? Typer af netværk Fysisk opbygning Netværksoperativsystemer Protokoller Internet baggrundsteknologi Basistjenester Sikkerhed Hvorfor netværk?

Læs mere

SIP. Session Initiation Protocol. TDC IP telefoni Scale

SIP. Session Initiation Protocol. TDC IP telefoni Scale SIP Session Initiation Protocol TDC IP telefoni Scale SIP design mål Give mulighed for at integrere nye faciliteter efterhånden som de opfindes SIP er ikke en erstatning for det offentlige telefonnet -

Læs mere

VLAN. VLAN og Trunks. Region Syd Grundlæggende netværk

VLAN. VLAN og Trunks. Region Syd Grundlæggende netværk VLAN VLAN og Trunks Region Syd Grundlæggende netværk VLAN: Virtual Local-Area-Network VLAN s er en logisk opdeling af enheder eller brugere VLAN s fungerer på OSI lag 2 ( og 3 ) Opbygget af Switche ( og

Læs mere

UniLock System 10. Manual til COM Server CV72. Version 1.0 Revision 020610

UniLock System 10. Manual til COM Server CV72. Version 1.0 Revision 020610 UniLock System 10 Manual til COM Server CV72 Projekt PRJ149 Version 1.0 Revision 020610 COM Server CV72 giver mulighed for at tilslutte RS485 direkte til et 10Mbps Ethernet. I stedet for at kommunikere

Læs mere

Ruko SmartAir. Updater installation

Ruko SmartAir. Updater installation Ruko SmartAir Updater installation Introduktion. Updateren er en speciel enhed som giver os mulighed for at tilføje, læse og skrive funktioner i en offline installation. Med læse og skrive funktionen kan

Læs mere

Projektopgave. Byg et netværk til gruppens nye firma!

Projektopgave. Byg et netværk til gruppens nye firma! Projektopgave Byg et netværk til gruppens nye firma! Hver gruppe skal selvstændigt opbygge et fysisk netværk som skal bruges i det videre Data H1 forløb til bl.a. fagene Serverteknologi I, Databaser og

Læs mere

Programmering af CS7050 TCP/IP modul

Programmering af CS7050 TCP/IP modul Comfort CSx75 Programmering af CS7050 TCP/IP modul Introduktion CS7050 TCP-IP modulet er en fuldt integreret enhed, som tilbyder nye funktioner til Comfort seriens centraler i form af TCP/IP Ethernet forbindelse

Læs mere

Computer netværk og TCP/IP protokoller. dcomnet 1

Computer netværk og TCP/IP protokoller. dcomnet 1 Computer netværk og TCP/IP protokoller dcomnet 1 Maskinarkitektur.. fokus på intern organisation af en enkelt computer: dcomnet 2 Computer netværk.. kommunikation mellem maskiner forbindet i et netværk:

Læs mere

Ethernet teknologi. - hvordan fungerer det? Netteknik 1

Ethernet teknologi. - hvordan fungerer det? Netteknik 1 Ethernet teknologi - hvordan fungerer det? Netteknik 1 Ethernet & OSI modellen Lag 7 Applikation Giver netværks adgang for programmer uden for OSI modellen fx til fil overførsel, regneark, ETB og terminal

Læs mere

Infrastruktur i hjemmet og begreber

Infrastruktur i hjemmet og begreber Infrastruktur i hjemmet og begreber Indholdsfortegnelse Ordliste... 2 Accesspoint... 2 DHCP... 2 DSL... 2 Ethernet... 2 Firewall... 2 Flatrate... 2 Hub... 3 IP... 3 IP-adresse... 3 IP-filtrering... 3 IP-forwarding...

Læs mere

bnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

bnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm aetcvbnwebintergratorkcvkcvk esrkkwebintergratoriopasdfghj klzxcvbnmqiopasdfghjklzxcvbn mqmwebhostingpasdfghjklzxcv Webserver bnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn Internet, Webhosting, Webserver mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

Læs mere

Route-tabellen. Routertabel R2. Routertabel R3. Routertabel R1. Routertabel R4 NETVÆRK SENDES TIL

Route-tabellen. Routertabel R2. Routertabel R3. Routertabel R1. Routertabel R4 NETVÆRK SENDES TIL Routningsteknik Route-tabellen Alle Host har en routetabel Routetabellen indeholder liste over alle kendte logiske net. Routetabellen indeholder ofte også en Default Route til alle andre net Routetabellen

Læs mere

Sydfyns Intranet A/S Fåborgvej 44 5700 Svendborg cvr 27652328 Tlf. 62 20 11 20 Fax 62 20 15 16 support@sef.dk www.sef.dk

Sydfyns Intranet A/S Fåborgvej 44 5700 Svendborg cvr 27652328 Tlf. 62 20 11 20 Fax 62 20 15 16 support@sef.dk www.sef.dk Sydfyns Intranet A/S Fåborgvej 44 5700 Svendborg cvr 27652328 Tlf. 62 20 11 20 Fax 62 20 15 16 support@sef.dk www.sef.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Forord... 2 Installation... 2 - Enkeltbruger

Læs mere

Netteknik 1 Byg et netværk med SO-HO router Øvelse

Netteknik 1 Byg et netværk med SO-HO router Øvelse Netværk med Ethernet-kabler på SOHO router HOLD NUMMER: Beskrivelse Denne øvelse opbygger og tester trinvis et fysisk netværk med 2 Pc er, en SO-HO router, en Internetadgang samt diverse Ethernet-kabling.

Læs mere

Ethernet HUB s og Switche

Ethernet HUB s og Switche Ethernet HUB s og Switche - netværksenhederne på lag 2 Ethernet Repeater Repeateren er i dag en historisk enhed, men dens grundlæggende funktion finder man stadigvæk i nyere enheder. En repeater er en

Læs mere

Sydfyns Intranet A/S Fåborgvej 64 Svendborg 5700 fax 62 20 15 16 tlf 62 21 27 71 email sef@sef.dk web www.sef.dk

Sydfyns Intranet A/S Fåborgvej 64 Svendborg 5700 fax 62 20 15 16 tlf 62 21 27 71 email sef@sef.dk web www.sef.dk Sydfyns Intranet A/S Fåborgvej 64 Svendborg 5700 fax 62 20 15 16 tlf 62 21 27 71 email sef@sef.dk web www.sef.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Forord... 2 Installation... 2 - Enkeltbruger

Læs mere

Cisco ASA 5505. Vejledning. Opsætning af DMZ-zone

Cisco ASA 5505. Vejledning. Opsætning af DMZ-zone Cisco ASA 5505 Vejledning Opsætning af DMZ-zone Hvad er en DMZ-zone??? En demilitariseret zone eller ingen mands land! http://en.wikipedia.org/wiki/dmz_%28computing%29 3-legged network DMZ Dual firewall

Læs mere

Netværkstopologi. - dvs. hvordan ser netværket ud? Netteknik 1

Netværkstopologi. - dvs. hvordan ser netværket ud? Netteknik 1 Netværkstopologi - dvs. hvordan ser netværket ud? Netteknik 1 Netværkstopologi Topologi betyder geometri, dvs. netværkets udseende En introduktion til netværkets grundbegreber! Et firmanetværk LAN, baseret

Læs mere

Quality of Service. - en introduktion! IP telefoni kursus

Quality of Service. - en introduktion! IP telefoni kursus Quality of Service - en introduktion! IP telefoni kursus IP standard service IP er designet til best-effort services Best-effort: Transport af data efter bedste-evne IP er fra starten designet til Komplekse

Læs mere

IPv6 sameksistens med IPv4. af Laurent Flindt Muller & Jakob Pedersen

IPv6 sameksistens med IPv4. af Laurent Flindt Muller & Jakob Pedersen IPv6 sameksistens med IPv4 af Laurent Flindt Muller & Jakob Pedersen Gennemgangsplan: Network Address Translation Protocol Translation (NAT-PT) - Motivation - IPv4 NAT - NAT-PT - Stateless IP/ICMP Translation

Læs mere

SNMP Simple Network Management Protocol. Henrik Thomsen/EUC MIDT 2007

SNMP Simple Network Management Protocol. Henrik Thomsen/EUC MIDT 2007 SNMP Simple Network Management Protocol Henrik Thomsen/EUC MIDT 2007 Overvågning Network Management At overvåge kritiske netværksenheder System Management At overvåge kritiske servere Application Management

Læs mere

Åbning af porte og UPnP

Åbning af porte og UPnP Åbning af porte og UPnP Denne guide har til formål at hjælpe dig med at åbne for porte i din router og/eller aktivere UPnP. Det kan være nødvendigt at åbne porte i ens router hvis man for eksempel anvender

Læs mere

Introduktion til Quality of Service

Introduktion til Quality of Service Introduktion til Quality of Service Henrik Thomsen/EUC MIDT 2005 IP standard service IP er designet til best-effort services Best-effort: Transport af data efter bedste-evne IP er fra starten designet

Læs mere

Dataanlæg, grundlæggende TCP/IP

Dataanlæg, grundlæggende TCP/IP Dataanlæg, grundlæggende TCP/IP INDHOLDSFORTEGNELSE Opgaver - Dataanlæg, dim. Af netværkskomponenter...3 Opgaver - Dataanlæg,opsætning af TCP/IP...25 Dataanlæg, dim.af netværkskomponenter ethernet...61

Læs mere

Grundopsætning af router.

Grundopsætning af router. Opsætning af Edgerouter Lite (ERL3), til brug som router 1. Tilslut router med følgende forbindelser. eth0: Lokalt LAN (Din netværk) eth1: Global WAN (Internettet. Det store WWW) eth2: ikke tilsluttet

Læs mere

IP adresser. En ip adresse består af en 32bit adresse (dec.) En oktet består af 8 bit. Eller en Byte.

IP adresser. En ip adresse består af en 32bit adresse (dec.) En oktet består af 8 bit. Eller en Byte. IP adresser En ip adresse består af en 32bit adresse. 1100000.10110000.00000001.00000010 192.168.1.2 (dec.) IP adressen er opdelt i fire oktetter. En oktet består af 8 bit. Eller en Byte. Hver oktet kan

Læs mere

IPT Netværk. IPT netværks protokoller. TDC IP telefoni Scale

IPT Netværk. IPT netværks protokoller. TDC IP telefoni Scale IPT Netværk IPT netværks protokoller TDC IP telefoni Scale IPT Netværk Services IP telefoner skal bruge noget konfiguration for at virke på et netværk Stor arbejdsbyde at taste alt informationen ind manuelt

Læs mere

Routeren. - og lag 3 switchen! Netteknik 1

Routeren. - og lag 3 switchen! Netteknik 1 Routeren - og lag 3 switchen! Netteknik 1 Routeren en introduktion NETVÆRK 10.0.0.0 NETVÆRK 192.168.1.0 E1 Router E0 S0 NETVÆRK 194.182.2.0 Grundlæggende LAN teknologi består af Ethernet switche der flytter

Læs mere

Workshops om netværk

Workshops om netværk Workshops om netværk 1. Intro + netværkslag 2. Transportlag 3. Socket programmering 4. TBA Se evt. www.control.aau.dk/~jens/teaching/itc_2011 Sådan virker Internettet Jens Myrup Pedersen Lektor, jens@es.aau.dk

Læs mere

Netteknik 1. AMU kursus nr. 44947. Netteknik 1 (AMU 44947) - anvendelse af teknologier og begreber. Formålet med kursus

Netteknik 1. AMU kursus nr. 44947. Netteknik 1 (AMU 44947) - anvendelse af teknologier og begreber. Formålet med kursus Netteknik 1 - anvendelse af teknologier og begreber AMU kursus nr. 44947 Formålet med kursus Overblik over Internet teknologier Sammenhængen mellem TCP/IP net og Pc en Ethernet-teknologi Ethernet switches

Læs mere

Projektopgave Operativsystemer I

Projektopgave Operativsystemer I Velkommen til projekt på Data faget 6222 Operativsystemer I! Udarbejdet af: Anders Dahl Valgreen, mail adva@mercantec.dk, mobil 23 43 41 30 I dette projekt skal din gruppe i tæt samarbejde med resten af

Læs mere

Undervisningen, H3. Hovedforløb 3. Total antal Lektioner. Operativsystemer 3. Netværk 3. Projekt. Områdefag: Netværk 3 36 18 54

Undervisningen, H3. Hovedforløb 3. Total antal Lektioner. Operativsystemer 3. Netværk 3. Projekt. Områdefag: Netværk 3 36 18 54 Undervisningen, H3 Hovedforløb 3 5 ugers varighed Netværk 3 Operativsystemer 3 Projekt Total antal Lektioner Områdefag: Netværk 3 36 18 54 Bundne specialefag: Operativsystemer 3 72 18 90 Fejlfinding 36

Læs mere

Netværkstopologi. Netteknik 1. Netteknik 1 (AMU 44947) Mercantec Den logiske og den fysiske! Netværkstopologi

Netværkstopologi. Netteknik 1. Netteknik 1 (AMU 44947) Mercantec Den logiske og den fysiske! Netværkstopologi Netværkstopologi - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1 Netværkstopologi Topologi betyder geometri, dvs. netværkets udseende En introduktion til netværkets grundbegreber! 1 Et firmanetværk LAN, baseret

Læs mere

Netteknik 1. AMU kursus nr Netværk grundlæggende ( AMU Netteknik 1 ) - anvendelse af teknologier og begreber. Formålet med kursus

Netteknik 1. AMU kursus nr Netværk grundlæggende ( AMU Netteknik 1 ) - anvendelse af teknologier og begreber. Formålet med kursus Netteknik 1 - anvendelse af teknologier og begreber AMU kursus nr. 44947 Formålet med kursus Overblik over Internet teknologier Sammenhængen mellem TCP/IP net og Pc en Ethernet-teknologi Ethernet switches

Læs mere

Sektornet VPN. Opsætning af Novell 4.1x server og klient på. Windows 2000/NT/XP

Sektornet VPN. Opsætning af Novell 4.1x server og klient på. Windows 2000/NT/XP Sektornet VPN Opsætning af Novell 4.1x server og klient på Windows 2000/NT/XP UNI C oktober 2002 Sektornet VPN UNI C oktober 2002 v1.0 Af Jesper Skou Jensen 1 Installation og konfiguration af Netware IP

Læs mere

Net Videre TCP/IP repetition Øvelse

Net Videre TCP/IP repetition Øvelse TCP/IP repetition Formål Formålet med denne øvelse er at få et praktisk kendskab til programmet Wireshark og opfriske viden om Internet Protokollen. Programmet Wireshark anvendes til netværks analyse og

Læs mere

Netservice Netservice-menuen giver dig mulighed for at opsætte og aktivere/deaktivere forskellige netfunktioner på kameraet.

Netservice Netservice-menuen giver dig mulighed for at opsætte og aktivere/deaktivere forskellige netfunktioner på kameraet. Netservice Netservice-menuen giver dig mulighed for at opsætte og aktivere/deaktivere forskellige netfunktioner på kameraet. Det giver mulighed for at opsætte PPPoE, NTP, e-mail, DDNS, UPnP og WiFi samt

Læs mere

Netværksprojekt. Projektdeltagere: Henrik Hansen. Kristjan Nielsen. Martin Gertsen. Ognjen Grgic. Rasmus Dal

Netværksprojekt. Projektdeltagere: Henrik Hansen. Kristjan Nielsen. Martin Gertsen. Ognjen Grgic. Rasmus Dal Netværksprojekt Projektdeltagere: Henrik Hansen Kristjan Nielsen Martin Gertsen Ognjen Grgic Rasmus Dal Indholdsfortegnelse Indledning og resume...4 Kravspecifikation...6 Tidsplan...7 Firma analyse...9

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Firewall Erhvervsakademi Midtjylland

Indholdsfortegnelse: Firewall Erhvervsakademi Midtjylland Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:...1 Indledning:...3 Kort om Astaro Security Linux:...3 Hvad er en firewall?...4 Hvorfor skal man bruge en firewall?...4 Installation af Astaro Security Linux....5

Læs mere

IP version 6. Kapitel 3: IPv6 in Depth Baseret på bogen: Cisco Self-study: Implementing Cisco IPv6 Networks Henrik Thomsen V1.0.

IP version 6. Kapitel 3: IPv6 in Depth Baseret på bogen: Cisco Self-study: Implementing Cisco IPv6 Networks Henrik Thomsen V1.0. IP version 6 Kapitel 3: IPv6 in Depth Baseret på bogen: Cisco Self-study: Implementing Cisco IPv6 Networks Henrik Thomsen V1.0 Indhold ICMPv6 Neighbor Discovery Protocol Stateless Autoconfiguration 1 ICMPv6

Læs mere

Network Services Location Manager. Håndbog for netværksadministratorer

Network Services Location Manager. Håndbog for netværksadministratorer apple Network Services Location Manager Håndbog for netværksadministratorer Dette dokument indeholder oplysninger om Network Services Location (NSL) Manager og om, hvordan et netværk kan opbygges, så

Læs mere

Netteknik 1. - anvendelse af teknologier og begreber. AMU kursus nr

Netteknik 1. - anvendelse af teknologier og begreber. AMU kursus nr Netteknik 1 - anvendelse af teknologier og begreber AMU kursus nr. 44947 Formålet med kursus Overblik over Internet teknologier Sammenhængen mellem TCP/IP net og Pc en Ethernet-teknologi Ethernet switches

Læs mere

Netværkstopologi. - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1

Netværkstopologi. - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1 Netværkstopologi - Den logiske og den fysiske! Netteknik 1 Netværkstopologi Topologi betyder geometri, dvs. netværkets udseende En introduktion til netværkets grundbegreber! Et firmanetværk LAN, baseret

Læs mere

I denne øvelse vil du få vist hvordan opsætningen af netværket foregår. Målet er at du selv kan konfigurere en IP adresse på din lokal maskine.

I denne øvelse vil du få vist hvordan opsætningen af netværket foregår. Målet er at du selv kan konfigurere en IP adresse på din lokal maskine. I denne øvelse vil du få vist hvordan opsætningen af netværket foregår. Målet er at du selv kan konfigurere en IP adresse på din lokal maskine. Opsætningen her er speciel for dette lokalnetværk, der kan

Læs mere

Netværk 1 ifølge OSI modellen

Netværk 1 ifølge OSI modellen Netværk 1 ifølge OSI modellen APPLICATION PRESENTATION SESSION TRANSPORT DATA STREAM DATA STREAM DATA STREAM DATA DATA DATA APPLICATION PRESENTATION SESSION TRANSPORT NETWORK NETWORK HEADER DATA NETWORK

Læs mere

Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net

Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. PRODUKTBESKRIVELSE... 3 3.1 Kundeinstallation... 3 3.2 Provisionering / aktivering...

Læs mere

Netværk, WAN teknik. Introduktion til VPN. Afdeling A Odense. WAN kredsløb. Hovedkontor Viborg. Afdeling B Roskilde

Netværk, WAN teknik. Introduktion til VPN. Afdeling A Odense. WAN kredsløb. Hovedkontor Viborg. Afdeling B Roskilde Netværk, WAN teknik Introduktion til VPN WAN kredsløb Viborg A Odense B Roskilde Indhold Forudsætninger... 3 Introduktion til VPN... 3 VPN tunnel... 3 Site-to-site VPN tunnel... 4 Site-to-site VPN tunnel

Læs mere

Huset 2 overblik 4 Følgende kamera systemer kan linkes til DBM 6000 : Avermedia, Dallmeier, GeoVision, Milestone, Mirasys, Seetec, VisiMAX Kameraet kan tilgåes via installations vinduet, bygningstegningen

Læs mere

beskrivelse af netværket på NOVI

beskrivelse af netværket på NOVI beskrivelse af netværket på NOVI Beskrivelse af netværket på NOVI - NOVInet Indledning Som lejer/beboer på NOVI har man mulighed for at få virksomhedens computere tilsluttet det fælles netværk i NOVI Park

Læs mere

2x50 ETHERNET MODUL. RS485 slave med Ethernet-IP. Gælder for: Program nr.: AUXSLAVE v1 Dokument nr.: 0422md2x50-2v1 Dato:

2x50 ETHERNET MODUL. RS485 slave med Ethernet-IP. Gælder for: Program nr.: AUXSLAVE v1 Dokument nr.: 0422md2x50-2v1 Dato: Kokkedal Industripark 4 DK-2980 Kokkedal Denmark info@eilersen.com Tel +45 49 180 100 Fax +45 49 180 200 2x50 ETHERNET MODUL RS485 slave med Ethernet-IP Gælder for: Program nr.: AUXSLAVE.140422.2v1 Dokument

Læs mere

- City - gør det selv installation. - Vejledninger -

- City - gør det selv installation. - Vejledninger - - City - gør det selv installation - Vejledninger - Ver. 1.94 Side 1 Indholdsfortegnelse: Installationsguide... 3 IPTV, Analogt/Digitalt TV og Radio... 3 Internet over 10 Mbit/s... 3 Internet op til 10

Læs mere

H.323. Protocol suite. En ITU standard til VoIP

H.323. Protocol suite. En ITU standard til VoIP Protocol suite En ITU standard til VoIP VoIP Standarder ITU (International Telecommunication Union) udvikler standarder til teleindustrien. (offentliggjort i 1996) beskriver hvordan man opbygger telefoni

Læs mere

Drift & fejlfinding. Netteknik 1. Drift & fejfinding på IT systemer. Mercantec på de større IT systemer! Hvad er drift af IT systemer?

Drift & fejlfinding. Netteknik 1. Drift & fejfinding på IT systemer. Mercantec på de større IT systemer! Hvad er drift af IT systemer? Drift & fejlfinding - på de større IT systemer! Netteknik 1 Hvad er drift af IT systemer? Holde systemet kørende og brugbart Installation og konfiguration af hardware og software Fejlfinding af rapporterede

Læs mere

Avancerede Datanet. Udviklingen i Netværksarkitekturer. Ole Brun Madsen Professor Department of Control Engineering University of Aalborg

Avancerede Datanet. Udviklingen i Netværksarkitekturer. Ole Brun Madsen Professor Department of Control Engineering University of Aalborg Department of Control Engineering Distributed Real-time Systems Avancerede Datanet Udviklingen i Netværksarkitekturer Ole Brun Madsen Professor Department of Control Engineering University of Aalborg Avancerede

Læs mere

IP routing. - flytter pakkerne effektivt på lag 3! Netteknik 1

IP routing. - flytter pakkerne effektivt på lag 3! Netteknik 1 IP routing - flytter pakkerne effektivt på lag 3! Netteknik Routingsteknik Routere er de enheder på netværket som kan flytte IP datapakker mellem forskellige logiske netværk (IP net) Router IP pakke protocol

Læs mere

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET «Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET 1 Generelt EDB-NETVÆRK: Der er installeret et edb-net, der er tilsluttet Internettet. Det betyder, at du fra din pc kan få forbindelse til

Læs mere

IP routing. Netteknik 1. Routere er de enheder på netværket som kan flytte IP datapakker mellem forskellige logiske netværk (IP net) Router

IP routing. Netteknik 1. Routere er de enheder på netværket som kan flytte IP datapakker mellem forskellige logiske netværk (IP net) Router Netteknik (AMU 4447) IP routing - flytter pakkerne effektivt på lag 3! Netteknik Routingsteknik Routere er de enheder på netværket som kan flytte IP datapakker mellem forskellige logiske netværk (IP net)

Læs mere

Kaminsky DNS exploit

Kaminsky DNS exploit Syddansk Universitet DM829 Kaminsky DNS exploit Jan Christensen - 241189 Anders Knudsen 150885 12. maj 2012 Indhold 1 Indledning 2 2 Introduktion til DNS 2 2.1 Cache............................... 3 2.2

Læs mere

ADSL i TDC koncernen

ADSL i TDC koncernen i TDC koncernen Tor Ottens Product Manager TDC Internet www.zillion.dk (erhvervs produkter) www.opasia.dk (privat produkter) tjenester - Asymetric Digital Subscriber Line Teknologien tillader op til 800

Læs mere

Installationsmanual IP-Kamera Integration

Installationsmanual IP-Kamera Integration IP-Kamera Integration Kom godt i gang Tillykke med dit nye SuperSail produkt. Vi håber at du bliver tilfreds med det og vi står til rådighed med support hvis du måtte have behov for det. Du kan kontakte

Læs mere

Industriel Ethernet, profinet

Industriel Ethernet, profinet Industriel Ethernet, profinet Side 2 af 84 Forord Forord Industriel Ethernet, profinet kompendiet anvendes som teoribog og opgavekompendie på efteruddannelserne: 40132 Installation/idriftsættelse ethernet

Læs mere

Ethernet & OSI modellen

Ethernet & OSI modellen Ethernet & OSI modellen Ethernet Ethernet er udviklet af Xerox i 70 erne og videre udviklet til Ethernet II af DEC og Xerox. Anvender CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access / Collision Detect. Protokollen

Læs mere

Router U270 funktionsbeskrivelse

Router U270 funktionsbeskrivelse Router U270 funktionsbeskrivelse Dashboard På oversigtssiden (Dashboard) kan brugeren se informationer om forskellige indstillinger og tilslutninger til routeren, for eksempel IP adresse, MAC adresser,

Læs mere