Arvedeling med særbørn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arvedeling med særbørn"

Transkript

1 1 Arvedeling med særbørn Efter forskellige TV-udsendelser om sager, hvor arvedelingen - efter nogen arvingers opfattelse - er gået helt skævt, har interessen for emnet været stærkt stigende. Et af de spørgsmål, der har været fremme, drejer sig om, hvad der sker, hvis der er særbørn i ægteskabet. Er det så nødvendigt at oprette testamente, og har det betydning, om det er den ene eller anden ægtefælle, der falder bort først. Der er ingen tvivl om, at mange forlader sig på, at loven er indrettet sådan, at arvedelingen bliver retfærdig, selv om der ikke er oprettet testamente. Det første problem er her, at der kan være store forskelle i opfattelsen af, hvad der er retfærdigt. Det næste og helt grundlæggende problem er, at arvelovens delingsregler fungerer bedst, hvor der er tale om en traditionel familiestruktur med et forældrepar, der er gift og lever sammen gennem et helt liv, og som har ét eller flere fællesbørn. I en sådan klassisk situation vil arvelovens delingsregler typisk men dog ikke altid føre frem til en deling, som de fleste opfatter som rigtig og retfærdig. For de mange mennesker, der lever i andre familiestrukturer, herunder ugifte samlevende, cola-par og par med børn fra tidligere ægteskaber eller samlivsforhold, kan arvelovens delingsregler derimod føre frem til resultater, der næppe altid afspejler de forestillinger og ønsker, som parterne har til den senere arvedeling. Er det eksempelvis retfærdigt, at én given arvings arv kan blive 3-doblet afhængigt af, hvilken af de to ægtefæller, der falder bort først. Der er næppe mange, der har forestillet sig, at arvens fordeling kan svinge så voldsomt afhængigt af, om det er manden eller hustruen, der falder væk som den første. Testmusen

2 2 Problemet kan illustreres ved et simpelt eksempel med nogle helt almindeligt forekommende forudsætninger. SDQER456SF R57 JI9MTED3 LKJ345HQ56W2EP76OIUsdvvfr Forudsætninger En almindeligt forekommende situation er det tilfælde, hvor en fraskilt mand med ét barn, en datter, finder sammen med en frakilt kvinde med ét barn, en søn. Parret gifter sig, og det er ikke på tale, at ægtefællerne adopterer hinandens børn. Ægtefællerne har almindeligt formuefællesskab (fælleseje). Parret har ikke oprettet testamente. Ved ægtefællernes respektive dødsfald skal fordelingen af arven derfor ske efter arvelovens regler. Det forudsættes endelig, at manden har en formue på 10 mio. kr. i form af friværdi i et parcelhus, sommerhus samt likvide midler, og at hustruen ikke har nogen formue. Hustruen falder bort først Forestiller man sig, at hustruen falder bort først, vil der først ske en deling af formuen efter reglerne om ægtefællers formueforhold. Da der er almindeligt formuefællesskab mellem ægtefællerne, skal fællesformuen (mandens formue) på 10 mio. kr. deles med halvdelen til hver ægtefælle. Hver ægtefælle udtager således 5 mio. kr. som boslod af den samlede formue på 10 mio. kr. Hustruens boslod, dvs. de 5 mio. kr., udgør herefter den formue, der falder i arv efter hustruen. Arven efter hustruen skal herefter fordeles i overensstemmelse med arvelovens regler. Det indebærer, at manden arver halvdelen af hustruens formue, dvs. halvdelen af hustruens boslod på 5 mio. kr. Manden modtager altså 2,5 mio. kr. som arv efter hustruen. Når alt er gjort op, udgør mandens formue således 7,5 mio. kr. eller ¾ af den samlede formue.

3 3 Den resterende del af hustruens formue, dvs. de 2,5 mio. kr., tilfalder hendes søn som arv efter hende. Mandens datter modtager ikke arv efter hustruen, da hustruen ikke er mor til datteren. Manden har ikke et retskrav på at overtage boet efter hustruen til uskiftet bo, da hustruen søn er særlivsarving (særbarn). Men særbarnet kan vælge at give tilladelse til uskiftet bo. Når manden til sin tid falder væk, er mandens barn, dvs. datteren, eneste arving efter manden og vil under uændrede formueforhold - nu arve 7,5 mio. kr. Den beskrevne fordeling gælder, selv om manden falder bort ganske kort tid efter hustruen, måske blot få timer senere, eksempelvis som følge af, at parret har været involveret i en trafikulykke. Manden falder bort først Ændres eksemplet nu således, at det er manden, der falder væk først, stiller sagen sig anderledes. Også i denne situation vil skiftet blive indledt med en deling af formuefællesskabet med halvdelen til hver ægtefælle, ganske som ovenfor i eksempel 1. Boet efter manden skal følgelig aflevere 5 mio. kr. til hustruen som hendes boslod. I dette tilfælde skal hustruen herudover modtage arv efter manden, da hustruen var i live, da manden døde. Hustruen vil således modtage yderligere 2½ mio. kr. som arv efter manden. Arvedelingen mellem de to børn, mandens datter og hustruens søn bliver nu helt anderledes end i eksempel 1. I eksempel 1, hvor hustruen afgik ved døden først, arvede hustruens søn - som beskrevet i eksempel 1-2,5 mio. kr. I eksempel 2, hvor manden dør først, arver hustruens søn i sidste ende 3 gange så meget, nemlig 7,5 mio. kr.

4 4 Mandens datter står nu i den situation, at familieformuen på 10 mio. kr. tilfalder stedmoderen og senere hendes søn, mens datteren kun får 2,5 mio. kr. som arv efter faderen. Som det ses, har det altså stor betydning, hvem af ægtefællerne, der dør først. Hustruens søns arv bliver 3-doblet, hvis det er manden, der dør først. Og omvendt for mandens datter. Det er næppe for vidtgående at anføre, at arvedelingen ikke sjældent udarter sig ganske anderledes end forventet. Og med den tillægsbemærkning, at er forældrene blot en lille smule opmærksomme på sådanne forhold, og svarer lovens fordeling ikke til forventningerne, kan fordelingen ændres ved at oprette testamente. Oprettelse af ægtepagt Forestiller man sig nu, at ægtefællerne havde oprettet en ægtepagt, hvorefter hver ægtefælles egen formue var ægtefællens særeje, ville resultatet i de to eksempler være noget anderledes. Særejet har betydning ikke blot ved en eventuel skilsmisse, men også i forhold til arvedelingen ved dødsfald. Såfremt samme forudsætninger opstilles som ovenfor, dvs. at manden har en formue inklusiv hus og sommerhus på 10 mio. kr., mens hustruen ikke har nogen formue, og forudsættes det videre, at hver ægtefælle har et særbarn, vil arvedelingen blive følgende: Hustruen falder bort først. Der er særeje mellem ægtefællerne Ved hustruens død skal der ikke ske en forlods deling af formuen, da der er særeje. Manden er arving efter hustruen, men da hun ikke ejer noget i dette eksempel, bliver der ikke noget at arve. Hustruens søn er ligeledes arving efter hustruen, men sønnen arver intet, da der ikke er noget at arve.

5 5 Formuen på de 10 mio. kr. forbliver hos manden, og vil her kunne falde i arv til dennes datter. Manden falder bort først. Der er særeje mellem ægtefællerne I dette tilfælde skal der ligeledes ikke ske en deling af formuen mellem ægtefællerne, da der er særeje. Men hustruen er arving efter manden, og vil derfor arve halvdelen af hans særeje, dvs. 5 mio. kr. Den resterende del af mandens formue, dvs. 5 mio. kr., vil tilfalde datteren som hendes arv efter faderen. Disse tal kan selvsagt forskydes ved oprettelse af et testamente. Et skrækscenarie Der kan peges på andre tilfælde, hvor arven tilfalder helt andre personer, end afdøde havde forestillet sig. Et lille skoleeksempel er den situation, hvor et velhavende ægtepar har en søn og en svigerdatter samt to børnebørn, som er ægteparrets øjesten. Forudsættes det nu igen, at der ikke er oprettet testamente, særeje eller andet, vil det velhavende ægtepars formue ved ægteparrets dødsfald tilfalde sønnen. Falder sønnen herefter bort, måske blot kort tid senere, vil svigerdatteren modtage ¾ af formuen som i det ovenfor nævnte eksempel 1 (halvdelen af formuen som boslod og halvdelen af resten som arv). Børnebørnene, ægteparrets øjesten, vil tilsammen arve ¼ af formuen eller 1/8 hver.

6 6 Gifter svigerdatteren sig nu med en ny mand, og får hun børn i det nye ægteskab, er det ofte set, at børnene i det nye ægteskab i væsentlig omfang bliver forfordelt. Ved hustruens dødsfald skal de oprindelige børnebørn dele arven med deres mors nye ægtefælle, hvor ægtefællen som ovenfor beskrevet - modtager ¾ af den tilbageværende formue, mens den sidste ¼ skal deles mellem samtlige søskende og halvsøskende. Bedsteforældrenes oprindelige formue er hermed i hovedsagen tilfaldet personer, som bedsteforældrene, der i sin tid skabte formuen, ikke kendte eller har hørt om. Næppe en fordeling, som bedsteforældrene i sin tid havde forestillet sig.

7 7 II. BESVARELSE AF LÆSERBREVE Spørgsmål 1671 I en artikel bragt i ovennævnte sektion den 11/1 d.å. med overskriften Barnebarn kan få 2 gange kr , blåstemples, at to ægtefæller hver giver nævnte beløb afgiftsfrit til deres fælles barnebarn. Det anføres dog, at det er en forudsætning, at hver af ægtefællerne selv ejer den formue, som foræres barnebarnet. Der henvises i den forbindelse til en dom i Østre Landsret fra 1988 samt flere afgørelser fra Landsskatteretten. Jeg har besvær med at fatte den fulde dybde af disse afgørelser, hvorefter jeg tillader mig at spørge om min kones andel af nedenstående gaver til vor eneste livsarving kan betragtes som afgiftsfri. Min kone, der efter indgåelse af ægteskabet med mig i 1963 ikke har haft lønnet arbejde uden for hjemmet, havde ingen bankkonto før hun skulle oprette en NEM konto i januar 2002, på hvilken konto hendes folkepension siden da er indgået. Fra og med december 2002 til og med december 2013 har min kone og jeg hvert år inden for rammerne af det til enhver tid gældende maksimum for afgiftsfri gaver til livsarvinger givet vor arving en pengegave. Det samlede beløb for disse gaver andrager kr. Min kones halvdel af gaverne har altid kunnet finansieres af indeståendet på hendes nævnte konto. For fuldstændighedens skyld nævnes, at i hele kontoens levetid er der kun krediteret denne folkepension, renter samt en arv på ca kr. De eneste debiteringer er hendes andel af gaverne. Jeg har således ikke overført penge til hende til videregivelse til arvingen, men det er jo evident, at jeg har overført (et væsentligt større) beløb til hende i form af kost, logi, tøj, rejser m.v.

8 8 En borger fra Virum Svar Deres spørgsmål drejer sig ikke om den grundlæggende forståelse af reglerne, men snarere om forudsætningerne for at anvende disse regler. Normalt ville et sådant spørgsmål blive afvist. Under hensyntagen til, at der her er et problem, som dukker op utallige gange, samt til, at spørgsmålet som følge af en landsretsdom fra 1988 i vise tilfælde medfører nogle uventede konsekvenser, har jeg besluttet at give en forholdsvis udførlig redegørelse for baggrunden for samt området for reglernes anvendelse. I Spørg om Penge den 11. januar 2014 blev oplyst, at hver ægtefælle hver især hvert år kan forære et lille nyt barnebarn en gave til en værdi af kr. (2014), uden at der skal svares gaveafgift af gaven. Disse gaver kan gives helt fra barnebarnets fødsel. Reglerne og problemerne vedrørende Deres spørgsmål svarer til, hvad der gælder for gaver fra forældre til børn, hvorfor jeg vil omtale emnet i denne vinkel. Videre blev oplyst, at det var en forudsætning for at anse disse gaver som afgiftsfri, at hver gavegiver dvs. mor henholdsvis far - selv ejer den formue, som foræres til barnet. Det er altså ikke tilstrækkeligt, at den ene forældre af egen formue forærer en gave til barnet på kr. og herefter anfører, at der er tale om en gave fra hver ægtefælle på kr. En sådan gave skal afgiftsberigtiges med gaveafgift på 15 pct. for så vidt angår den del af gaven, der overstiger beløbsgrænsen for afgiftsfri gaver på de førnævnte kr. Dette er fastslået i flere afgørelser fra Landsskatteretten. Af en dom fra Østre Landsret fra 1988 fremgår videre, at det ikke er muligt i skatte- og afgiftsretlig henseende at anvende den fremgangsmåde, at eksempelvis faderen forærer moderen kr. med det formål, at hver ægtefælle herefter forærer barnet kr. En sådan disposition mellem ægtefællerne vil således blive anset som en omgåelse af reglerne, som skattevæsenet ikke skal

9 9 respektere ved beregningen af gaveafgiften for den pågældende gave. Der vil altså også her blive udløst gaveafgift af de kr., som kom fra moderen, idet også dette beløb anses for givet af faderen. Dette gælder, selv om gaven mellem ægtefællerne som udgangspunkt er gyldig, ikke blot i forholdet mellem ægtefællerne, men også i forhold til fremmede, f.eks. kreditorer. Det centrale er således, at den ægtefælle, som giver en gave, selv ejer de midler, der bortgives som gave, og ikke i realiteten hidrører fra den anden ægtefælle. For ægtefæller gælder dette krav om ejerskab til den bortgivne formue, selv om der er formuefællesskab (fælleseje) i ægteskabet. Dette skyldes, at ægtefællerne kun kan disponere over egen formue, og herunder kun kan forære egen formue væk. Det afgørende er herefter som udgangspunkt, hvis navn der står på bankbogen, på skødet om huset, på registreringsattesten for bilen etc., eller hvem der rent faktisk har købt og betalt aktivet, f.eks. sofaen eller plæneklipperen. For Deres og Deres hustrus vedkommende er det således afgørende, hvem der ejer indeståendet på den konto, hvor gaverne i form af kontante midler er hævet. Da indeståendet på Deres hustrus NEM-konto notorisk tilhører Deres hustru, da der er tale om udbetalinger af hendes folkepension til hendes konto, kan hun som udgangspunkt uden nogen begrænsninger disponere over disse midler, og herunder forære midlerne til en arving. Dette gælder som det klare udgangspunkt, selv om De har forsørget hende i et sådant omfang, at hun har haft mulighed for at opspare sin pension fuldt ud. Baggrunden herfor er, at ægtefæller efter ægteskabslovgivningen har en gensidig forsørgelsespligt, og at der er ganske vide rammer for, hvordan hver ægtefælle opfylder denne forsørgelsesforpligtelse. I princippet kan ægtefæller således aftale, at den ene ægtefælle betaler alle ægteparrets udgifter, og at den anden ægtefælle sparer egen indkomst op. Det betyder alt i alt, at i det omfang Deres hustru har givet gaver til Deres arving af midlerne på hendes NEM-konto, er der tale om en gave ydet af Deres hustru til Deres arving også i skatte- og

10 10 afgiftsmæssig henseende. Jeg har herved for enkelhedens skyld forudsat, at den omtalte arv på kr. er arv, som er tilgået Deres hustru. Eller med andre ord: På det foreliggende grundlag er der ikke noget, der tyder på problemer i sagen. tommy12345xx6764vv zxcasdzcvsdf tommy12345xx6764vv zxcasdzcvsdf tommy12345xx6764vv zxcasdzcvsdf

11 11 Spørgsmål 1674 Min kone og jeg er ved at ordne en del ting i haven, men der er også et par ting, som vi ikke selv kan håndtere. Blandt andet skal vi have fældet to træer, og dette projekt er vi nødt til at bede en anlægsgartner om at løse. Mit spørgsmål er, er om vi kan fratrække udgiften til anlægsgartneren efter hjemmeserviceordningen? Havefolket Svar Jeg må nok desværre skuffe Dem. På SKAT s liste over arbejder, hvor der er mulighed for fradrag efter hjemmeserviceordningen, nævnes som eksempler på fradragsberettigede udgifter bl.a. arbejdsløn til: Græsslåning Klipning af hæk Lugning Beskæring af buske og træer Snerydning. På SKAT s liste over arbejde, der ikke gives fradrag for, nævnes derimod: Træfældning. Der er med andre ord ikke udsigt til skattemæssig fradragsret for udgiften til arbejdsløn til fældning af Deres to træer. SKAT s lister over henholdsvis fradragsberettigede og ikke-fradragsberettigede udgifter efter hjemmeserviceordningen kan ses på SKAT s hjemmeside på adressen: Advokat

Arv og særeje. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Arv og særeje. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Arv og særeje Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge, d. 6. oktober 2012, blev omtalt formueordningen mellem ægtefæller, herunder de forskellige former for særeje. I det følgende

Læs mere

Bliver arven på familiens hænder

Bliver arven på familiens hænder 1 Bliver arven på familiens hænder Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Arveloven Arv fordeles mellem afdødes arvinger efter reglerne i arveloven og særlige bestemmelser fastsat i et eventuelt

Læs mere

Forældres afkald på arv fra barn

Forældres afkald på arv fra barn - 1 Forældres afkald på arv fra barn Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Spørgsmål 1746 Mit spørgsmål drejer sig om en situation, hvor en afdød person ikke efterlod sig ægtefælle eller børn,

Læs mere

Velkommen til Vin og arv

Velkommen til Vin og arv Velkommen til Vin og arv Program Ægtefællernes formuefællesskab og særeje Hvem arver mig? - Begreber - Arverækkefølge (slægt og arveklasser) Testamente Uskiftet bo Samlevere Hvem får mine pensioner og

Læs mere

Fælleseje og særeje... 4. Familiens forsikringer... 6. Hvem ejer pensionen?... 8. Hvem får hvad, hvis I skal skilles?... 8. Arv og testamente...

Fælleseje og særeje... 4. Familiens forsikringer... 6. Hvem ejer pensionen?... 8. Hvem får hvad, hvis I skal skilles?... 8. Arv og testamente... Ægteskabsmanual Indhold Fælleseje og særeje.... 4 Familiens forsikringer.... 6 Hvem ejer pensionen?... 8 Hvem får hvad, hvis I skal skilles?.... 8 Arv og testamente....13 Forældremyndighed....13 Børnetestamente....14

Læs mere

Risikostyring. Økonomikonference Februar 2015

Risikostyring. Økonomikonference Februar 2015 Risikostyring Økonomikonference Februar 2015 Ægtefælle / samlever Bank / kreditorer Partner Ansatte Børn Privat Erhverv Debitorer Skat Erhverver Skat Bank / kreditorer Samarbejdspartnere Privat Intet ægteskab:

Læs mere

S e k r e t a r i a t e t

S e k r e t a r i a t e t Skal vi gifte os? KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50 Skal vi gifte os, når vi flytter sammen? Den overvejelse kan både yngre og ældre par stå i, når de skal til at opbygge

Læs mere

Forskellige former for særejer mellem ægtefæller

Forskellige former for særejer mellem ægtefæller - 1 Forskellige former for særejer mellem ægtefæller Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Såvel ved skilsmisse som ved dødsfald kan det have betydning, om der er etableret særeje mellem ægtefællerne.

Læs mere

Ugifte samlevende bodeling SKM2010.167.ØLR

Ugifte samlevende bodeling SKM2010.167.ØLR -1 - Ugifte samlevende bodeling SKM2010.167.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret tiltrådte ved en dom af 14/12 2009, at et kontantbeløb på 6 mio. kr. fra en samlever udredt

Læs mere

Hvem skal have pengene, hvis du ikke skal? Version 1.2 - februar 2012

Hvem skal have pengene, hvis du ikke skal? Version 1.2 - februar 2012 Hvem skal have pengene, hvis du dør? Når du opretter en livsforsikring, beslutter du, hvem du vil sikre med livsforsikringen. På samme måde er det vigtigt, at du tager stilling til, hvem der skal have

Læs mere

Arv og begunstigelsesregler

Arv og begunstigelsesregler Arv og begunstigelsesregler Arv og begunstigelse 2016 Udbetaling af forsikringen Begunstigelsesbestemmelser Arveregler og testamente Boafgiftsregler Udbetaling af forsikringen Roller på en forsikring Forsikringstager

Læs mere

Testamente mellem samlevende

Testamente mellem samlevende - 1 Testamente mellem samlevende Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Efter arveloven har papirløst samlevende ikke gensidig arveret. Det betyder, at hvis den længstlevende samlever skal modtage

Læs mere

Tillykke med det lille nye familiemedlem.

Tillykke med det lille nye familiemedlem. Tillykke med det lille nye familiemedlem. 1 2 Denne guide giver svar på en række af de juridiske spørgsmål, I som nybagte forældre kan løbe ind i. Den vil give jer et generelt overblik over, hvad det juridisk

Læs mere

Opgave 1. Mogens og Hedda blev gift den 13. januar 1998. De oprettede umiddelbart før ægteskabet en formgyldig ægtepagt med følgende indhold:

Opgave 1. Mogens og Hedda blev gift den 13. januar 1998. De oprettede umiddelbart før ægteskabet en formgyldig ægtepagt med følgende indhold: FAMILIE-/ARVERET VINTEREKSAMEN 2012/13 Opgave 1 Mogens og Hedda blev gift den 13. januar 1998. De oprettede umiddelbart før ægteskabet en formgyldig ægtepagt med følgende indhold: Fremtidig arv skal være

Læs mere

FAMILIE-/ARVERET - VINTEREKSAMEN 2004/2005. Opgave 1

FAMILIE-/ARVERET - VINTEREKSAMEN 2004/2005. Opgave 1 FAMILIE-/ARVERET - VINTEREKSAMEN 2004/2005 Opgave 1 I januar 1999 blev Hanne og Morten gift på Mortens 30 års fødselsdag. Hanne havde to børn fra to tidligere forhold, den 3-årige Emma og den 9-årige Ida,

Læs mere

Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte

Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte Indhold I korte træk.... 4 Praktiske dele af boskiftet.... 5 Boudlæg... 9 Ægtefælleudlæg...10 Uskiftet bo...12 Privat skifte....14 Forenklet privat

Læs mere

Misbrug af uskiftet bo

Misbrug af uskiftet bo - 1 Misbrug af uskiftet bo Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Mange dødsboer afsluttes ved udlevering af boet til uskiftet bo. Men uskiftet bo er ikke altid den bedste løsning for parterne

Læs mere

Når ægtefæller har formuefællesskab, fælleseje eller sameje.

Når ægtefæller har formuefællesskab, fælleseje eller sameje. - 1 Når ægtefæller har formuefællesskab, fælleseje eller sameje. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Når man indgår ægteskab, bliver begreberne formuefællesskab, fælleseje og sameje både aktuelle

Læs mere

Retsudvalget L 100 - Bilag 15 Offentligt

Retsudvalget L 100 - Bilag 15 Offentligt Retsudvalget L 100 - Bilag 15 Offentligt Lovafdelingen Dato: 2. maj 2007 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2005-775-0002 Dok.: IHT40460 Forslag til Arvelov (L 100) Æ n d r i n g s f o r s l a g Af justitsministeren,

Læs mere

Samlevertestamenter.

Samlevertestamenter. - 1 Samlevertestamenter. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med arveloven, der trådte i kraft den 1. januar 2008, blev der bl.a. vedtaget regler om de såkaldte samlevertestamenter. Jeg har

Læs mere

Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension

Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension Generelle vilkår for Kapitalpension Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension Vilkårene gælder for kapitalpension (opsparing i pensionsøjemed), med mindre andet udtrykkeligt er aftalt. Vilkårene

Læs mere

Bodeling mellem ugifte samlevende

Bodeling mellem ugifte samlevende - 1 Bodeling mellem ugifte samlevende Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En dom af 1. februar 2012 fra Højesteret har sat fokus på bodelinger mellem papirløst samlevende, der ophæver samlivet.

Læs mere

FAMILIE-/ARVERET OMPRØVEN I FEBRUAR 2009. Opgave 1

FAMILIE-/ARVERET OMPRØVEN I FEBRUAR 2009. Opgave 1 FAMILIE-/ARVERET OMPRØVEN I FEBRUAR 2009 Opgave 1 Revisoren Mikkel og klinikassistenten Helle bliver gift i 2000. De opretter forinden ægteskabet en formgyldig ægtepagt, hvorefter alt, hvad de ejer ved

Læs mere

Om fælles testamenter

Om fælles testamenter - 1 Om fælles testamenter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Både ægtefæller og papirløst samlevende kan have behov for at oprette testamente med en anden arvedeling end foreskrevet i arveloven.

Læs mere

Afvikling af fælles lån ved skilsmisse eller samlivsophævelse

Afvikling af fælles lån ved skilsmisse eller samlivsophævelse - 1 06.13.2017-44 (20171104) Fælles lån mellem ægtefæller og samlevende Afvikling af fælles lån ved skilsmisse eller samlivsophævelse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Når ægtefæller eller

Læs mere

Arveafkald og afgifter

Arveafkald og afgifter - 1 Arveafkald og afgifter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ønsker man en anden arvedeling end lovens ordning, kan et arveafkald være en løsning i nogle tilfælde. Også de skatte- og afgiftsmæssige

Læs mere

Jura for ægtefæller. Ørn Bergmann Heden & Fjorden og Britta Sejr Nielsen Videncentret for Landbrug, Økonomi

Jura for ægtefæller. Ørn Bergmann Heden & Fjorden og Britta Sejr Nielsen Videncentret for Landbrug, Økonomi Jura for ægtefæller Ørn Bergmann Heden & Fjorden og Britta Sejr Nielsen Videncentret for Landbrug, Økonomi Hvad er vigtigt at vide noget om? Valg af formueordning når man gifter sig Oprettelse af ægtepagter

Læs mere

Er testamentet á jourført?

Er testamentet á jourført? - 1 Er testamentet á jourført? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har for nylig truffet afgørelse i en sag om et testamente, hvor arvingerne var meget uenige om testamentets gyldighed.

Læs mere

FAMILIE-/ARVERET OMPRØVEN I AUGUST 2011. Opgave 1

FAMILIE-/ARVERET OMPRØVEN I AUGUST 2011. Opgave 1 FAMILIE-/ARVERET OMPRØVEN I AUGUST 2011 Opgave 1 Morten og Hanne blev gift i 1991. De havde ingen børn. Morten drev en mindre ingeniørvirksomhed, og Hanne var sygeplejerske. De oprettede ved ægteskabets

Læs mere

Arv, gave & testamente

Arv, gave & testamente Ret&Råd er Danmarks førende advokatkæde. Fra kontorer i mere end 60 byer landet over yder vi rådgivning inden for områderne Erhverv, Privat og Bolig. Ret&Råd Privat, der har udgivet denne folder, er din

Læs mere

BankNordiks generelle vilkår for ratepension

BankNordiks generelle vilkår for ratepension Generelle vilkår for ratepension BankNordiks generelle vilkår for ratepension Vilkårene gælder for rateopsparing i pensionsøjemed, medmindre andet udtrykkeligt er aftalt. Vilkårene ændres, hvis lovgivningen

Læs mere

Længstlevende ægtefælles retsstilling ved den ene ægtefælles død

Længstlevende ægtefælles retsstilling ved den ene ægtefælles død Længstlevende ægtefælles retsstilling ved den ene ægtefælles død Standardtyper af ægtefællens retsstilling med og uden testamente samt ved oprettelse af ægtepagt om kombinationssæreje Udarbejdet af adv.fm,

Læs mere

Gaver og afgifter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Gaver og afgifter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Gaver og afgifter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Der kommer med jævne mellemrum spørgsmål om de skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser ved gaver til børn. Der er på dette område flere

Læs mere

FAMILIE-/ARVERET VINTEREKSAMEN 2013/14. Opgave 1

FAMILIE-/ARVERET VINTEREKSAMEN 2013/14. Opgave 1 FAMILIE-/ARVERET VINTEREKSAMEN 2013/14 Opgave 1 Henny og Mikael blev gift i 1991. De oprettede samtidig en ægtepagt om, at fremtidig arv og gave skulle være fuldstændigt særeje. I øvrigt skulle der være

Læs mere

Introduktion til den nye arvelov

Introduktion til den nye arvelov - 1 06.13 TC Uge 23 2007.06.09 Introduktion til den nye arvelov Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog den 1. juni 2007 en ny arvelov. Arvelovgivningen ændres kun med mange års

Læs mere

FAMILIE-/ARVERET VINTEREKSAMEN 2007/2008. Opgave nr. 1

FAMILIE-/ARVERET VINTEREKSAMEN 2007/2008. Opgave nr. 1 FAMILIE-/ARVERET VINTEREKSAMEN 2007/2008 Opgave nr. 1 Karin og Morten indgik i 1997 ægteskab. De havde umiddelbart forinden oprettet en formgyldig ægtepagt, hvorefter hver ægtefælles formue var fuldstændigt

Læs mere

Cola -liv, arveret og arveafgift

Cola -liv, arveret og arveafgift - 1 Cola -liv, arveret og arveafgift Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Cola -liv coupels living apart rejser flere juridiske spørgsmål. Ét blandt mange spørgsmål er, hvordan parret er stillet

Læs mere

Julen er hjerternes og gavernes - og undertiden SKAT s fest

Julen er hjerternes og gavernes - og undertiden SKAT s fest - 1 Julen er hjerternes og gavernes - og undertiden SKAT s fest Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Julen er hjerternes og gavernes fest. Med store gaver kan det også blive til skattevæsenets

Læs mere

Behandling af dødsboer i Frankrig

Behandling af dødsboer i Frankrig Behandling af dødsboer i Frankrig Af Ann-Sofie Kold Christensen, Advokat En fransk ejendom er underlagt franske arveregler og skifte uanset om ejeren er fast bosiddende i Frankrig eller ej og ejerens nationalitet.

Læs mere

I kreditorly hos ægtefællen - konefinten.

I kreditorly hos ægtefællen - konefinten. - 1 I kreditorly hos ægtefællen - konefinten. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Undertiden spørges der om, hvorvidt det er muligt at bringe parcelhuset i kreditorly hos hustruen, hvis parcelhuset

Læs mere

Partnerselskaber det bedste fra 2 verdener - 1. del

Partnerselskaber det bedste fra 2 verdener - 1. del - 1 Partnerselskaber det bedste fra 2 verdener - 1. del Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) De fleste danske virksomheder inden for liberale erhverv, hvor der er mere end en ejer, drives som

Læs mere

Familiebeskatning - Renteudgifter og ejendomsværdiskat af ejerboligen ved skilsmisse

Familiebeskatning - Renteudgifter og ejendomsværdiskat af ejerboligen ved skilsmisse - 1 Familiebeskatning - Renteudgifter og ejendomsværdiskat af ejerboligen ved skilsmisse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Krisen på boligmarkedet har medført, at fraskilte par efter skilsmisse

Læs mere

Den 28. april 1984 giftede C sig med A, og den 25. juni 1989 fik de sammen datteren D.

Den 28. april 1984 giftede C sig med A, og den 25. juni 1989 fik de sammen datteren D. DOM Afsagt den 11. juni 2013 i sag nr. BS SKSd-1099/2012: A mod B Sagens baggrund og parternes påstande C afgik ved døden den 21. november 2011. Boet behandles som et bobestyrerbo. Sagen drejer sig om,

Læs mere

- 2. Offentliggjort d. 18. juli 2015

- 2. Offentliggjort d. 18. juli 2015 - 1 Forældrekøb II. del. Fastsættelsen af lejen for boligen, der udlejes fra forældre til børn Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge blev omtalt de grundlæggende skattemæssige forhold

Læs mere

Ægtefællers formuer. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Ægtefællers formuer. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Ægtefællers formuer Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Selv når der er almindeligt formuefællesskab mellem ægtefællerne, kan det have betydning, hvem der ejer hvad. Det gælder i henseende

Læs mere

Forberedelse af testamente

Forberedelse af testamente - 1 Forberedelse af testamente Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Nytåret giver almindeligvis anledning til forskellige overvejelser om status og tiden, der kommer. Måske særligt for den ældre

Læs mere

EFTERlaDER DU Din FaMiliE i gode RaMMER? ADVODAN hjælper dig med et testamente. et netværk til forskel

EFTERlaDER DU Din FaMiliE i gode RaMMER? ADVODAN hjælper dig med et testamente. et netværk til forskel EFTERlaDER DU Din FaMiliE i gode RaMMER? et testamente. et netværk til forskel Tag stilling Går livet godt, tænker du sikkert ikke over, hvad der skal ske med dine værdier, når du dør. Der er dog mange

Læs mere

Overgang af familiens sommerhus til børnene

Overgang af familiens sommerhus til børnene - 1 Overgang af familiens sommerhus til børnene Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Der indgår ofte spørgsmål om blandt andet de skattemæssige konsekvenser ved overdragelse af et sommerhus til

Læs mere

Beskatning af ugifte samlevende

Beskatning af ugifte samlevende - 1 Beskatning af ugifte samlevende Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Op gennem 1960 erne blev papirløse samlevende udsat for en hård behandling af skattemyndighederne. Var der eksempelvis

Læs mere

FAMILIE-/ARVERET VINTEREKSAMEN 2011/12. Opgave 1

FAMILIE-/ARVERET VINTEREKSAMEN 2011/12. Opgave 1 FAMILIE-/ARVERET VINTEREKSAMEN 2011/12 Opgave 1 Mark og Henny blev gift i 1994. De havde begge gode uddannelser og særdeles vellønnede job. De forblev barnløse. De flyttede ved ægteskabets indgåelse sammen

Læs mere

Hvad er et uskiftet bo?

Hvad er et uskiftet bo? - 1 Hvad er et uskiftet bo? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Muligheden for uskiftet bo ved en ægtefælles dødsfald kan have væsentlig økonomisk betydning for den længstlevende. Det uskiftede

Læs mere

Efterlader arveladeren sig ægtefælle, men ikke livsarvinger, og er der ikke oprettet testamente, arver ægtefællen som hidtil alt.

Efterlader arveladeren sig ægtefælle, men ikke livsarvinger, og er der ikke oprettet testamente, arver ægtefællen som hidtil alt. HOVEDTRÆKKENE I DEN NYE ARVELOV Ved lov nr. 515 af 6. juni 2007 blev der indført en ny arvelov, som er trådt i kraft den 1. januar 2008, og som erstatter den hidtil gældende arvelov. Loven er således i

Læs mere

Når samlivet ophæves - Overførelse af værdier mellem ugifte samlevende Bodeling

Når samlivet ophæves - Overførelse af værdier mellem ugifte samlevende Bodeling - 1 Når samlivet ophæves - Overførelse af værdier mellem ugifte samlevende Bodeling Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En dom fra Østre Landsret kaster lys på beskatningen, når ugifte samlevende

Læs mere

Information om ny lov og anmodning om oplysninger

Information om ny lov og anmodning om oplysninger Information om ny lov og anmodning om oplysninger Folketinget har vedtaget en række lovændringer i forlængelse af den indgåede aftale om kontanthjælpsreformen. Lovændringerne træder i kraft d. 1. januar

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med oprettelse af et testamente og et dødsboskifte.

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med oprettelse af et testamente og et dødsboskifte. ADVOKATNÆVNET København, den 8. januar 2008 J.nr. 02-0402-07-0452 lnj/alo K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i

Læs mere

NYE REGLER OM ÆGTEFÆLLERS PENSIONSRETTIGHEDER

NYE REGLER OM ÆGTEFÆLLERS PENSIONSRETTIGHEDER NYE REGLER OM ÆGTEFÆLLERS PENSIONSRETTIGHEDER Med virkning pr. den 1. januar 2007 trådte en ny lov om, hvordan ægtefællers pensionsrettigheder skal behandles, når ægtefæller bliver separeret, skilt eller

Læs mere

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i Lægernes Pension, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 20.05.2016 11/08 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/7 Din ordning i Lægernes

Læs mere

Arv og begunstigelse gift og har børn. Begunstigelse

Arv og begunstigelse gift og har børn. Begunstigelse ARV OG BEGUNSTIGELSE GIFT OG HAR BØRN MAJ 2011 SIDE 1 Arv og begunstigelse gift og har børn Begunstigelse Hvem skal din pension udbetales til, når du dør? Har du en livs- eller ulykkesforsikring, en gruppelivsforsikring,

Læs mere

Gode råd om arv og testamente. Hvad vil du. efterlade verden?

Gode råd om arv og testamente. Hvad vil du. efterlade verden? Gode råd om arv og testamente Hvad vil du efterlade verden? Foto: Tony Lauge Madsen Har du tænkt over din sidste gave? Hvis du betænker SOS Børnebyerne i dit testamente, giver du forældreløse børn en gave

Læs mere

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig A Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse: Man.-tors. 9-16, fre. 9-15 Din

Læs mere

Gaver til børn. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Gaver til børn. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Gaver til børn Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Der overføres hvert år betydelige beløb som gaver til børn. Udover at hjælpe børnene kan der være en del afgiftskroner at spare ved et

Læs mere

Hævninger fra udenlandske konti

Hævninger fra udenlandske konti - 1 Hævninger fra udenlandske konti Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Efter bogføringsloven skal den bogføringspligtige opbevare regnskabsmaterialet på betryggende vis i 5 år fra udgangen

Læs mere

Arv, testamente, ægtepagt og gave

Arv, testamente, ægtepagt og gave Arv, testamente, ægtepagt og gave Et naturligt valg for det professionelle landbrug Arv Hvem arver dig uden testamente? Hvis man ikke har oprettet testamente, bestemmer reglerne i arveloven fordelingen

Læs mere

Testamente - Eksemplar

Testamente - Eksemplar Testamente - Eksemplar VIII. Eksemplar: Notartestamente (- Eksemplar 1) 1 Undertegnede, cpr nr. xxxxxx-xxxx, der ikke tidligere har oprettet testamente, der ikke er gift og aldrig har været gift, der ikke

Læs mere

Forord. Med pjecen ønsker vi først og fremmest at informere vores medlemmer om de arveretlige regler samt om vigtigheden af at få skrevet

Forord. Med pjecen ønsker vi først og fremmest at informere vores medlemmer om de arveretlige regler samt om vigtigheden af at få skrevet Arv og testamente Forord Arv og testamente er emner, som det kan være vanskeligt at forholde sig til og tale om. Ikke desto mindre er det vigtigt, at vi hver især gør op med os selv, hvem der skal arve

Læs mere

Kontakt os for at høre mere. Beskyt dem, du holder af. En folder om arv og testamente. Tidligere hed vi WSPA

Kontakt os for at høre mere. Beskyt dem, du holder af. En folder om arv og testamente. Tidligere hed vi WSPA Kontakt os for at høre mere Du er meget velkommen til at kontakte os via telefon eller e-mail for at høre nærmere om, hvordan du kan betænke World Animal Protection i dit testamente. Beskyt dem, du holder

Læs mere

Dødsboskifte. en vejledning fra skifteretten

Dødsboskifte. en vejledning fra skifteretten Dødsboskifte en vejledning fra skifteretten Indholdsfortegnelse Indledning... side 3 Hvad sker der?... side 4 Boudlæg... side 5 Privat skifte... side 6 Forenklet privat skifte... side 8 Forenklet privat

Læs mere

Driftsomkostninger bonus til fratrådt direktør ikke fradragsret som følge af grundlaget for beregning af bonus - SKM2012.278.ØLR

Driftsomkostninger bonus til fratrådt direktør ikke fradragsret som følge af grundlaget for beregning af bonus - SKM2012.278.ØLR - 1 Driftsomkostninger bonus til fratrådt direktør ikke fradragsret som følge af grundlaget for beregning af bonus - SKM2012.278.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Fratrædelsesgodtgørelse,

Læs mere

Ægtefællers formueforhold

Ægtefællers formueforhold Kapitel 5 Ægtefællers formueforhold I dette afsnit gennemgår jeg de danske regler om ægtefællers formueforhold. Alle ægtepar, som har bopæl her i landet, og som er blevet gift, mens manden havde bopæl

Læs mere

Arv og begunstigelse gift uden børn

Arv og begunstigelse gift uden børn ARV OG BEGUNSTIGELSE GIFT UDEN BØRN MAJ 2011 SIDE 1 Arv og begunstigelse gift uden børn Begunstigelse Hvem skal din pension udbetales til, når du dør? Har du en livs- eller ulykkesforsikring, en gruppelivsforsikring,

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Arv og begunstigelse samlevende og har børn. Begunstigelse. Begunstigelse 1. Begunstigelse

Arv og begunstigelse samlevende og har børn. Begunstigelse. Begunstigelse 1. Begunstigelse ARV OG BEGUNSTIGELSE SAMLEVENDE MED BØRN MAJ 2011 SIDE 1 Arv og begunstigelse samlevende og har børn Hvem skal din pension udbetales til, når du dør? Har du en livs- eller ulykkesforsikring, en gruppelivsforsikring,

Læs mere

Til dig, der har besluttet aldrig at blive gammel!

Til dig, der har besluttet aldrig at blive gammel! Til dig, der har besluttet aldrig at blive gammel! MER af det gode med en supplerende opsparing fra PKA Drømmer du om et ældreliv fuldt af gode oplevelser og aktiviteter? Har du tænkt på, om du har råd

Læs mere

Ny arvelov vedtaget DEN NYE ARVELOV. Mulighederne for gennemførsel af generationsskifte styrket

Ny arvelov vedtaget DEN NYE ARVELOV. Mulighederne for gennemførsel af generationsskifte styrket DEN NYE ARVELOV EN ORIENTERING FRA PLESNER OM DEN NYE ARVELOV OKTOBER 2007 Af advokat Christian Bojsen-Møller, advokat Pernille Bigaard og advokat Jonas Per Nielsen Ny arvelov vedtaget Den 1. januar 2008

Læs mere

Fortolkningsmeddelelse om pengeinstitutters adgang til modregning

Fortolkningsmeddelelse om pengeinstitutters adgang til modregning Finanstilsynet 4. februar 2013 Fortolkningsmeddelelse om pengeinstitutters adgang til modregning 1. Baggrund Penge- og Pensionspanelet har i maj 2011 offentliggjort en rapport om initiativer for gældsatte.

Læs mere

Arv, Testamente, Ægtepagt og Gave

Arv, Testamente, Ægtepagt og Gave Arv, Testamente, Ægtepagt og Gave Arv Hvem arver dig uden testamente? Hvis man ikke har oprettet testamente, bestemmer reglerne i arveloven fordelingen af arven. Arven tilfalder således en eventuel ægtefælle

Læs mere

Når skattemæssige hensyn medfører utilsigtet skævdeling mellem

Når skattemæssige hensyn medfører utilsigtet skævdeling mellem - 1 Når skattemæssige hensyn medfører utilsigtet skævdeling mellem arvingerne Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I testamenter ses nogle gange bestemmelser om, at fast ejendom skal overtages

Læs mere

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag.

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag. Dilemma Formålet med nedenstående dilemma cases, er at skabe dialog om den fagprofessionelles relation og samvær med børn, i personalegrupperne i alle børnehuse. For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet

Læs mere

Ældre Sagen Juni/september 2015

Ældre Sagen Juni/september 2015 ÆLDRE I TAL 2015 Folkepension - 2015 Ældre Sagen Juni/september 2015 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Maskeret udlodning - bestikkelse dokumentationskrav - SKM2012.459.VLR

Maskeret udlodning - bestikkelse dokumentationskrav - SKM2012.459.VLR - 1 Maskeret udlodning - bestikkelse dokumentationskrav - SKM2012.459.VLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret tiltrådte ved en dom af 4/7 2012, at midler, som et dansk selskab

Læs mere

FORMUEFORHOLDET MELLEM ÆGTEFÆLLER

FORMUEFORHOLDET MELLEM ÆGTEFÆLLER FORMUEFORHOLDET MELLEM ÆGTEFÆLLER I. FORMUEORDNINGER MELLEM ÆGTEFÆLLER 1. Indledning Ved indgåelse af et ægteskab skabes der mellem ægtefællerne en formueordning, der regulerer dels ægtefællernes formueretlige

Læs mere

ØKONOMISK TILSTANDSRAPPORT. Senior Wealth. Leif Hansen Hanne Hansen. Rapport er udarbejdet af: Posp Rådgiver

ØKONOMISK TILSTANDSRAPPORT. Senior Wealth. Leif Hansen Hanne Hansen. Rapport er udarbejdet af: Posp Rådgiver ØKONOMISK TILSTANDSRAPPORT Senior Wealth Leif Hansen Hanne Hansen Rapport er udarbejdet af: Posp Rådgiver Indledning Rapporten er udarbejdet på baggrund af vores samtale, og bygger på de faktuelle oplysninger

Læs mere

Pensionskompensation

Pensionskompensation - 1 Pensionskompensation Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i maj 2017 ny lovgivning om ægtefællers økonomiske forhold. Loven træder i kraft den 1. januar 2018. Ægtefællers

Læs mere

Hvorfor oprette et testamente?

Hvorfor oprette et testamente? Hvorfor oprette et testamente? Advokatfirma Møderet for Højesteret KROMANN Tag stilling - før det er for sent! Hvert år modtager den danske stat store pengebeløb fra afdøde danskere, som ikke har oprettet

Læs mere

Arv Gave Testamente. April 2015

Arv Gave Testamente. April 2015 Arv Gave Testamente 1 April 2015 Indholdsfortegnelse Hvem arver dig side 3 Hvordan fordeles arven side 4 Ugift samlevende side 5 Testamente side 6 7 Særeje side 8 Gave side 9 Andet side 10 Stikordsregister

Læs mere

Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR.

Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR. - 1 Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret fandt ved en dom af 22/9 2015 ikke grundlag

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for fastsættelse af ægtefællebidrag i 2008TPD

Vejledning om retningslinjer for fastsættelse af ægtefællebidrag i 2008TPD DPT Vejledning om retningslinjer for fastsættelse af ægtefællebidrag i 2008TPD Indhold 1. Ægtefællers forsørgelse 2. Lav indkomst hos bidragsbetaleren 3. Bidragsmodtagerens behov for bidrag ("bidragsloftet")

Læs mere

Parcelhusreglen beboelse efter udlejning til andre formål end beboelse skattefrihed kan genopstå

Parcelhusreglen beboelse efter udlejning til andre formål end beboelse skattefrihed kan genopstå 1 Parcelhusreglen beboelse efter udlejning til andre formål end beboelse skattefrihed kan genopstå Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Fortjeneste ved salg af et parcelhus, der har været anvendt

Læs mere

Kan forældre bruge penge tilhørende det umyndige barn, når pengene hidrører fra gaver fra bedsteforældrene?

Kan forældre bruge penge tilhørende det umyndige barn, når pengene hidrører fra gaver fra bedsteforældrene? - 1 Kan forældre bruge penge tilhørende det umyndige barn, når pengene hidrører fra gaver fra bedsteforældrene? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Jeg læser med stor interesse artiklerne i

Læs mere

Pas godt på hinanden - også juridisk. Torsten Lenstrup

Pas godt på hinanden - også juridisk. Torsten Lenstrup Pas godt på hinanden - også juridisk Torsten Lenstrup Ældre Sagens rådgivning på tlf. 80 30 15 27 Mandag kl. 10-14 Tirsdag kl. 10-14 Onsdag kl. 10-14 Torsdag kl. 14-18 Fredag kl. 10-14 MIN FREMTID: Et

Læs mere

Pensionister bosiddende i udlandet kan havne i skattefælde, hvis de har sommerhus i Danmark

Pensionister bosiddende i udlandet kan havne i skattefælde, hvis de har sommerhus i Danmark - 1 Pensionister bosiddende i udlandet kan havne i skattefælde, hvis de har sommerhus i Danmark Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Pensionister, der er emigreret til sydlige himmelstrøg, og

Læs mere

Livsgaver og dødsgaver med vidt forskellige konsekvenser

Livsgaver og dødsgaver med vidt forskellige konsekvenser - 1 Livsgaver og dødsgaver med vidt forskellige konsekvenser Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Livsgaver og dødsgaver er to velkendte begreber i arveretten, men knapt så kendte i offentligheden.

Læs mere

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note !Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note Denne note beskriver A. P. Hansens ophav, både anerne så langt tilbage som jeg kender dem, og han nærmeste familie. Dette er selvfølgelig interessant i sig

Læs mere

Velkommen til Vin og arv

Velkommen til Vin og arv Velkommen til Vin og arv Program Ægtefællernes formuefællesskab og særeje Hvem arver mig? - Begreber - Arverækkefølge (slægt og arveklasser) Testamente Uskiftet bo Samlevere Hvem får mine pensioner og

Læs mere