Høringsnotat. vedrørende bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat. vedrørende bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger"

Transkript

1 Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST Ref. lmu Den 11.februar 2014 Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger Udkast til bekendtgørelse blev sendt i ekstern høring den 19. september Høringsfristen udløb den 30. oktober Bekendtgørelsesudkastet blev sendt i høring hos interessenter inden for analysekvalitet, herunder analyselaboratorier og en bred kreds af myndigheder og organisationer, Naturstyrelsen har modtaget i alt 8 høringssvar, hvoraf 1 organisation oplyser, at man ikke har bemærkninger til forslaget. Følgende har fremsendt høringssvar: Eurofins Miljø A/S, Højvang Laboratorier A/S, ALS Denmark A/S, Eurolab Danmark, DA- NAK, Odense Kommune og Bornholms Regionskommune. Ingen af de indkomne høringssvar giver anledning til afgørende ændringer til høringsforslaget, men alene justeringer af teknisk karakter. Bemærkningerne har især berørt følgende fire emner, hvor Naturstyrelsens kommentarer hertil er anført med kursiv: 1. At lempe visse krav og nye foreslåede krav til analysekvalitet Eurofins Miljø A/S, Højvang Laboratorier A/S og Eurolab Danmark argumenterer af analysemæssige årsager for at lempe en række krav. Lempeligere krav kan ofte give lavere pris på en analyse. Naturstyrelsen vurderer, at det pga. behov for kontrol på lavt niveau ikke er muligt at lempe krav til analysekvaliteten for måling af kviksølv i drikkevand, metaller i marint vand/sediment eller PCB i sediment til klapning. Visse forslag til lempelser af krav vil forudsætte en større gennemgang af dokumentation og konsekvenser, f.eks. forslag om at lempe krav til visse pesticider, phenoler og blødgørere i sediment. Naturstyrelsen ikke har grundlag for at ændre disse krav.

2 2 Højvang Laboratorier A/S peger på, at krav til detektionsgrænse for visse målinger er mere skærpet end det niveau, som målemetoden ifølge standard lover at kunne levere. Naturstyrelsen konstaterer, at kravet i praksis kan tilgodeses af laboratorier og finder derfor ikke anledning til at ændre forholdet. 2. At sikre god sammenhæng mellem bekendtgørelsens forskellige dele og til anden lovgivning og faige berøringsflader Eurofins Miljø A/S, Højvang Laboratorier A/S, Odense Kommune og Bornholms Regionskommune har peget på områder, hvor en bedre sammenhæng er ønskelig. Naturstyrelsen tilgodeser så vidt muligt dette. Der er peget på behov for krav til måling af PAH i jord og retningslinjer for udtagning af jordprøver. Naturstyrelsen har p.t. ikke grundlag for at fastsætte dette. 3. At præcisere visse og nye bestemmelser og sikre korrekte enheder Eurofins Miljø A/S og DANAK har peget på uklare formuleringer. Naturstyrelsen er i mange tilfælde enig heri og justerer formuleringerne. ALS Denmark og Højvang Laboratorier A/S har peget på ikke korrekte enheder. Naturstyrelsen retter dette. 4. At ændre grundlæggende principper for krav til analysekvalitet Eurofins Miljø A/S foreslår at fjerne et element af setup et for analysekvalitetskrav, nemlig de såkaldte aktionsværdier, der checkes som en del af den interne kvalitetskontrol på et laboratorium, alternativt at lempe værdierne. Naturstyrelsen finder, at dette ville være en vidtgående ændring, som ville forudsætte en større gennemgang af dokumentation og konsekvenser. Naturstyrelsen ændrer ikke dette. Eurofins Miljø A/S peger på den forskel, at drikkevandsprøver skal udtages akkrediteret, mens vandselskaber ikke nødvendigvis skal udtage spildevandsprøver akkrediteret. Naturstyrelsen konstaterer, at dette har været i mange år. Naturstyrelsen har ikke grundlag for at ændre på dette forhold. Det skal bemærkes, at høringssvarene kun er gengivet i hovedtræk. Ønskes der detaljerede oplysninger om svarenes indhold og Naturstyrelsens vurdering henvises til bilag 1 og i øvrigt til de fremsendte høringssvar.

3 Bilag 1 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender /ny 1.04 Eurofins Miljø generelt Flere prøvetyper findes ikke i DANAKs liste over prøvetyper 3.04 Højvang Laboratorier afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring Krav til analysekvalitet i bekendtgørelsen er som udgangspunkt opstillet med basis i behov for analysekvalitet i forhold til anvendelsen af måleresultater. Der kan derfor ikke nødvendigvis forventes en-til-en overensstemmelse med prøvetyper i DANAKs metodeliste. Det kan evt. betyde, at laboratoriet kan have behov for mere end én linje i metodelisten for en given prøvetype. Det kan suppleres med specifikation i generelt Definition af prøvetyper ville være felter med fri tekst. DANAKs liste over prøvetyning, ønskelig. Ensartet navngivper dækker med undtagelse af "anden biota" gerne samstemmende med de prøvetyper, der er behov for i forbindelse prøvetyper i DANAKs metodeliste med bekendtgørelsen. ønskelig Anden biota findes ikke på DANAKs liste. Her findes ud over skaldyr alene fisk. Anden biota er imidlertid nødvendig af hensyn til overvågning og kontrol af kvalitetskrav. NST finder derfor ikke grundlag for ændring.

4 4 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring 1.05 Eurofins Miljø generelt CVT max er generelt meget lav. Forslag CVT max = ½ * Urel NST kan vanskeligt forholde sig til svaret, at CVTmax generelt er meget lavt, da det ikke er specificeret, hvilke parametre eller evt. hvilke grupper af parametre svaret omfatter. NST har ikke foreslået ændringer for flertallet af parametre. ets forslag - at sætte CVT max = ½ * Urel - er ikke gennemførligt, da det forudsætter, at der ikke er andre bidrag til måleusikkerhed end den standardafvigelse, der kan dokumenteres ved intern kvalitetskontrol. For en stor del af parametrene i bekendtgørelsen er denne forudsætning ikke korrekt. Lempelse af aktionsværdier for CVT max forudsætter dels en specifikation af, hvilke parametre svaret omfatter, og dels en større gennemgang af dokumentation og konsekvenser. NST har ikke grundlag for at ændre dette.

5 5 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 3.01 Højvang Laboratorier 7.03 Eurolab Danmark afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring generelt I flere tilfælde kræves en referencemetode, Det er korrekt, at specificerede metoder i visse der beskriver et tilfælde angiver en nedre ende af måleområ- måleområde, der er langt højere det, som er højere end kravet til LD i høringsforslaget end LD-krav i bkg. Det gælder til bekendtgørelse. NST har ikke fore- f.eks. cyanid, hydrogencarbonat, slået ændring for de metoder, der er nævnt i BOD i perkolat, NVOC, yphosat/ampa, høringssvaret. suspenderet stof Standardiserede metoder skal kunne anvendes bredt, og det er almindeligt, at danske laboratorier kan præstere detektionsgrænser, der er mere skærpede end angivet i referencemetoderne, jf. f.eks. cyanid ( df) eller alkalinitet ( onat_alkalinitet.pdf). Krav til LD anses derfor generelt Betydende cifre i måleresultater. Der savnes vejledning for mindste antal betydende cifre/decimaler i et måleresultat. Antallet af betydende cifre kan have betydning for tolkning af måleresultater i forhold til grænseværdier: Eksempel grænseværdi 4; måleresultat 4,4, som kan afrundes til 4. Er det overskredet? for opnåelige og fastholdes. Antallet af betydende cifre i et måleresultat skal stå i rimeligt forhold til usikkerheden på måleresultatet. NST anser den praktiske anvendelse af dette princip for almen viden, jf. f.eks. m105manual/appendices/uncertainty_sigfigs.h tml. Bekendtgørelsen har ikke til formål at forholde sig til, hvordan man ud fra måleresultater skal vurdere, om et kvalitetskrav er opfyldt.

6 6 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 1.01 Eurofins Miljø 10 stk 2 og 3 afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring Hvordan kan det være at der er ets forslag vedrører bestemmelser, forskel på akkrediteringsstatus som NST ved høringen ikke har fo- på prøvetagning af spildevand til reslået ændret. Bestemmelsen har været egenkontrol og vandforsyningsselskabs mange år. vandforsyningsaktiviteter 1.02 Eurofins Miljø Anbefaler, at aktionsværdierne CVT og st max fjernes da 1) de medfører ekstraarbejde ved dokumentation, 2)manende sammenhæng med U 1.03 Eurofins Miljø Foreslår, at sigma-hat ændres fra faste værdier baseret på st max og CVT max til de værdier, der anvendes af den enkelte præstationsprøvnings udbyder ets kommentar vedrører bestemmelser, som NST ved høringen ikke har foreslået ændret. ets forslag forudsætter en større gennemgang af dokumentation og konsekvenser. Det anses desuden for så vidtgående, at alle høringsparter skal have lejlighed til at tage stilling til en eventuel ændring. NST har ikke grundlag for at ændre dette. NST anser det princip med en standardafvigelse til vurdering af præstation (sigma-hat), der er ens for alle uanset valg af præstationsprøvnings-udbyder, for sundt og fremmende for gennemsigtighed i vurdering af en præstation. I tilfælde, hvor usikkerhed på nominel værdi i en given præstationsprøvning er betydelig, giver bekendtgørelsen mulighed for at vælge et evalueringsprincip, der tager højde herfor (z'-score).

7 7 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring 1.17 Eurofins Miljø 1.03 Afklaring af om der ønskes analyseret bromid, som der står, eller om der i virkeligheden ønskes Fagdatacenter for Grundvand og Boringer har undersøgt tilstedeværelsen af forskellige former for brom i grundvand og er kommet frem I bilag 1.3 ændres parameternavnet "Bromid" til "Total opløst brom (Br)" analyseret for summen af alle brom-specier til, at bromid i naturligt grundvand er dominerende, men at andre uorganiske bromforbindelser, f.eks. bromat, kan forekomme i forureningstilfælde. På den baggrund anbefaler Fagdatacenteret, at der måles total brom, således at både naturligt forekommende bromid og eventuelle bidrag fra forurening medbestemmes. Parameternavnet ændres, men øvrige krav til analysekvalitet bibeholdes. ny 1.18 Eurofins Miljø 1.03 ** ved IN70941 ved st max, LD Enig ** ved st max, LD og Uabs for ny 1.10 Eurofins Miljø 1.03; 1.04 og Uabs skal slettes Benzo(b+k)fluoranthen: laboratoriet ønsker benzo(b+j+k)fluoranthen Drikkevandsbekendtgørelsen (bkg. 1024) har krav til benzo(b)fluoranthen og benzo(k)fluoranthen, men ikke til benzo(j)fluoranthen. Parameteren fastholdes, jf. notat fra Referencelaboratoriet: dvand_sulfat_pah.pdf. IN70941 i bilag 1.3 slettes

8 8 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 1.15 Eurofins Miljø 1.03; 1.04; Eurofins Miljø 1.03; 1.04; 1.05 afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring Ammonium. Krav til LD er samme talværdi som i bilag 1.16 og 1.17 på trods af at enhederne ikke er identiske. Er dette korrekt? Cyanid står under uorganiske sporstoffer. Det er ikke korrekt da cyanid ikke er et sporstof LD-krav for ammonium i bilag 1.3, 1.4, 1.5, 1.16 og 1.17 er ved høringen ikke foreslået ændret. I bkg. er LD-kravene identiske, baseret på, at krav til stmax for ammonium i de nævnte bilag var identiske talværdier, men med to forskellige enheder, hvilket har været tilfældet siden bkg. 667 af 30. juni En eventuel forskel mellem talværdierne med de respektive enheder (mg/l NH4 og mg/l N) ville være så lille, at den ikke var mærkbar med de afrundingsreer. Afrundingsreerne ses i notat fra Referencelaboratoriet: etre_generelt.pdf. Glosen sporstof kan forstås som grundstoffer, der findes i lille mængde, men anvendes også bredere som stoffer, der findes eller tilsættes i lille mængde. Forstås sporstoffer som grundstoffer i lille mængde, er det korrekt, at cyanid er fejlplaceret. NST finder imidlertid, at placering af cyanid sammen med grundstoffer i lav koncentration giver bedre mening end placering sammen med parametre, der typisk findes i væsentligt højere koncentration. Det vægtes også, at cyanid i drikkevandsbekendtgørelsen (bkg af 30. oktober 2011) er placeret i tabel med overskriften Uorganiske sporstoffer.

9 9 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 1.09 Eurofins Miljø 1.03; 1.04; 1.05; 1.07; 1.12; 1.13; 1.17; 1.18; 1.19 ny 1.06 Eurofins Miljø 1.03; 1.04; 1.05; 1.07; 1.17 afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring parameteren "Pesticider og nedbrydningsprodukter" er for bredt formuleret. Forslag: henvisning til bkg Hvordan håndteres tilfælde, hvor prøver til måling af ph eller ilt afleveres til laboratoriet, dvs. ikke efterlever metodedatabladenes krav om feltmåling. Krav til samleparameteren "Pesticider og nedbrydningsprodukter fra pesticider" er medtaget i bekendtgørelsen, dels hvor kvalitetskravene til en række parametre er de sammen, og dels for at sikre, at der findes krav til analysekvalitet i tilfælde, hvor der opstår behov for måling af nye pesticider eller nedbrydningsprodukter fra pesticider. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at afgrænse til nærmere specificerede pesticider og nedbrydningsprodukter, f.eks. ved som foreslået at henvise til bkg (drikkevandsbekendtgørelsen). I tilfælde, hvor der afleveres prøver til laboratoriet til måling af ph eller ilt er det tvivlsomt, om den måling, der foretages i laboratoriet, afspejler vandkvaliteten på det sted, hvor prøven er taget. Det er grunden til, at metodedatablade for de to parametre foreskriver feltmåling. NST finder derfor ikke, at høringssvaret bør give anledning til ændring i bekendtgørelsen.

10 10 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 1.12 Eurofins Miljø 1.03; 1.04; 1.05; 1.07; Eurofins Miljø 1.03; 1.04; 1.05; 1.12; 1.13; 1.17 ny 1.13 Eurofins Miljø 1.03; 1.16; 1.17 afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring Opløst oxygen. Dokumentation i bekendtgørelsen. af Uabs er vanskelig pga. vanskelighed med at fremskaffe relevant lav kontrol. Blindprøve er ikke mulig. Hvordan tolkes parameteren "øvrige, herunder...". Klar formulering ønskes Alkalinitet/hydrogencarbonat. Der er ikke overensstemmelse mellem den koncentration, hvor der differentieres mellem M037 og M039, i metodedatabladene på den ene side og bkg. udkast på den anden Det er korrekt, at direkte dokumentation af Uabs for opløst ilt er vanskelig på grund af de praktiske vanskeligheder med fremskaffelse af en stabil kontrolprøve. Sandsynligvis kan alene dokumenteres repeterbarhedsstandardafvigelse, sw. En del af laboratoriets måleusikkerhed må derfor baseres på skøn, f.eks. over forholdet mellem sw og st. Det fratager dog ikke laboratoriet for pligten til at estimere måleusikkerheden, også på lavt niveau. Parametre, der er formuleret som "Øvrige xxx, herunder y,z,...", skal forstås sådan, at kvalitetskrav gælder for alle parametre af den givne type. Som eksempler er nævnt specifikke parametre, der typisk analyseres. Listen er således ikke udtømmende. Baggrunden for krav til alkalinitet- /hydrogencarbonat og de koncentrationsområder, hvor hhv. M037 og M039 skal anvendes, er dokumenteret i notat fra Referencelaboratoriet: onat_alkalinitet.pdf. Det er korrekt, at ændringen ikke er ført igennem i de to metodedatablade. Metodedatablade M037 og M039 opdateres, sådan at deres anvendelsesområder afspejler kravene til anvendelse af databladene i bekendtgørelsen.

11 11 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 1.19 Eurofins Miljø 1.04 CO3: M038 foreskriver beregning ud fra phenolphthalein alkalinitet bestemt iht DS/EN ISO Kobling til relevant beregningsmetode (DS 256??) 3.02 Højvang Laboratorier afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring et påpeger en mangel i metodedatablad M038. Henvisning til beregningsmetode tilføjes. maner 1.04 LD-krav for Hg (0,003 µg/l) er meget lavt i forhold til krav til drikkevandskvalitet (0,1 µg/l) Nødvendig analysekvalitet for at kontrollere den anbefalede værdi for kviksølv i drikkevandsbekendtgørelsen er 0,01 µg/l. Denne værdi er lempeligere end det krav på 0,003 µg/l. Der vil imidlertid ikke være analysetekniske fordele ved at lempe kravet til 0,01 µg/l, da dette stadig fordrer anvendelse af udstyr, der er specifikt for måling af kviksølv. Antallet af målinger af kviksølv i drikkevand er lavt, ca. 50 om året, hvorfor meromkostningerne ved at opretholde et krav til analysekvalitet, som forudsætter anvendelse af udstyr, der er specifikt for måling af kviksølv, samlet set også vil være begrænset. Se uddybende forklaring evand_ph_hg_pah.pdf Metodedatablad M038 opdateres til bestemmelse af total alkalinitet iht. DS/EN ISO og beregning af carbonat iht. DS 256.

12 12 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 3.03 Højvang Laboratorier afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring 1.04 Listen over pesticider i udkast til I bekendtgørelse er nævnt fire pesticider/nedbrydningsprodukter. bkg. stemmer ikke med pesticidliste fra pesticider. De i drikkevandsbekendtgørelsen. forekommer alle i bkg af 31. oktober 2011, bilag 7. I dette bilag findes yderligere en række pesticider og nedbrydningsprodukter fra pesticider. I bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger er disse dækket af gruppeparameteren "Øvrige pesticider og nedbrydningsprodukter fra pesticider". Der er således over Eurofins Miljø 1.05 COD. M003 foreskriver analyse iht. DS 217. Tilføjelse af analyse med testkit er ønskelig, evt. med en nedre grænse for anvendelse af testkit. ny 2.01 Referencelaboratoriets initiativ 1.05 Ændret formulering af parameteren Øvrige PAH i bilag 1.3 og 1.4 maner konsekvensrettelse i bilag 1.5 ensstemmelse mellem de to bekendtgørelser. ets kommentar vedrører bestemmelser, som NST ved høringen ikke har foreslået ændret. Referencelaboratoriet har tidligere gennemgået materiale vedr. anvendelse af testkits til analyse af fersk overfladevand og her konkluderet, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag til at åbne for anvendelse af testkits, men at dette kan revurderes, hvis yderligere materiale bliver tilgængeligt. NST har derfor ikke grundlag for at ændre dette. Enig. I bilag 1.5 erstattes nuværende formulering for parameteren "Øvrige PAH" med den, der er indsat i høringsudkastet, bilag 1.3 og 1.4.

13 13 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender ny 1.21 Eurofins Miljø 1.07 Det er uklart hvordan der skelnes mellem "miljømålinger generelt" og "måling af naturlig baggrundskoncentration". afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring Udgangspunktet er, at kvalitetskrav for miljømålinger generelt skal anvendes, med mindre at laboratoriet er vidende om, at målingen skal bruges til at bestemme naturlig baggrundskoncentration. ny 1.23 Eurofins Miljø 1.07 Krav til LD for metaller med undtagelse af As og Hg er lavere end det er teknisk muligt at opnå selv med HR-ICP-MS NST har i notat af 8. juni 2012 redegjort for de foreslåede lempelser af krav til analysekvalitet under hensyntagen til information om opnåelige detektionsgrænser på to laboratorier. Notatet viser, at krav til analysekvalitet for miljømålinger må anses for generelt opnåelige, mens krav til måling af naturlig baggrundskoncentration kan kræve specialiserede laboratorier. Notatet viser også, at kravene til analysekvalitet i høringsudkastet til bekendtgørelse er nødvendige til formålet. Fodnote a i bilag 1.7 ændres således: a) kvalitetskrav er for miljømålinger generelt og skal anvendes med mindre, at målingen skal anvendes til at bestemme naturlig baggrundskoncentration Højvang Laboratorier 1.07;1.12; Naphthalen er stavet forkert Enig Stavning rettes. 1.17;1.18 ny 1.24 Eurofins Miljø 1.09; 1.10 Formulering af parameteren trihalomethaner er ikke identisk i bilag 1.9 og 1.10 Enig I bilag 1.10 tilføjes efter Trihalomethaner, herunder trichlormethan, dichlorbrommethan, chlordibrommethan, tribrommethan. i bilag 1.9

14 14 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender ny 1.25 Eurofins Miljø 1.10 NVOC. Returskyllevand kan være saltholdigt og kravværdier bør derfor være på niveau med marint vand. Det gælder også krav til metode afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring Enig ny 1.26 Eurofins Miljø 1.10 Krav til Uabs for trihalomethaner er lavere end i bilag 1.9 ny 4.01 Odense Kommune, Natur, Miljø og Trafik 3.08 Højvang Laboratorier 1.10 Der bør bruges samme nomenklatur for parameteren tørstof i svømmebadsbekendtgørelsen og bkg. om kvalitetskrav til miljøanalyser 1.11 Krav til analysekvalitet for PAH savnes 1.27 Eurofins Miljø 1.12 LD-krav for følgende parametre kan vanskeligt efterleves: chlorpyriphos, cypermetrin, 2- methylnaphthalen, dimethylnaphthalener, naphthalen, perylen. Manende konsekvensrettelse ved lempelse af krav til trihalomethaner ved svømmebassinkontrol. Bilag 1.10 rettes. Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger bruger samme nomenklatur for parameteren tørstof som anvendes i metodereferencen, DS 204. Ensretning af nomenklaturen bør derfor ske i svømmebadsbekendtgørelsen. Det kan ikke afvises, at det kan være nyttigt med analysekvalitetskrav til måling af PAH i jord. ets forslag forudsætter en større gennemgang af dokumentation og konsekvenser. NST har ikke grundlag for at ændre dette. ets kommentar vedrører bestemmelser, som NST ved høringen ikke har foreslået ændret. Der er ikke givet konkrete forslag til ændringer. Ændringer forudsætter en større gennemgang af dokumentation og konsekvenser. NST har ikke grundlag for at ændre dette. I bilag 1.10 lempes LD for NVOC til 0,5 mg/l, og metode ændres til M033. I M033 tilføjes returskyllevand fra svømmebassin i anvendelsesområdet I bilag 1.10 lempes Uabs for trihalomethaner til 3 µg/l

15 15 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring 1.28 Eurofins Miljø 1.13 LD-krav for følgende parametre kan vanskeligt efterleves: perylen, nonylphenoler, nonylphenol mono- og diethoxylater, octylphenoler ets kommentar vedrører bestemmelser, som NST ved høringen ikke har foreslået ændret. Der er ikke givet konkrete forslag til ændringer. Ændringer forudsætter en større gennemgang af dokumentation of konsekvenser. NST har ikke grundlag for at ændre dette Eurofins Miljø 1.13 LD-krav for blødgørere er meget skærpet 1.30 Eurofins Miljø methylpyren bør slettes da standardstof ikke kan købes. ets kommentar vedrører bestemmelser, som NST ved høringen ikke har foreslået ændret. Der er ikke givet konkrete forslag til ændringer. Ændringer forudsætter en større gennemgang af dokumentation of konsekvenser. NST har ikke grundlag for at ændre dette. 2-methylpyren forventes at udgå af overvågningsprogrammet, jf. tandardstoffer_3.pdf. Parameteren bibeholdes i bekendtgørelsen, da den vil være relevant, hvis et egnet standardstof på et senere tidspunkt bliver tilgængeligt.

16 16 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring ny 1.31 Eurofins Miljø 1.13 Krav til LD for metaller med undtagelse af Pb og Zn er lavere end det er teknisk muligt at opnå selv med HR-ICP-MS NST har i notat af 8. juni 2012 behandlet en indvending mod kravet til LD for kviksølv i marint sediment. Gennemgangen er udført på baggrund af en henvendelse fra et laboratorium, som mente at opfylde krav til LD for alle sporelementer med undtagelse af kviksølv. De krav er baseret på LD-krav i det nationale overvågningsprogram. De understøttes af en oversigt over målte koncentrationer (notat fra DMU af 6. maj 2010), som viser, at der er behov for det niveau for LD-krav. NST finder derfor ikke grundlag for ændringer.

17 17 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring ny 1.22 Eurofins Miljø 1.14 LD-krav til PCB er meget skærpedtet LD-kravet er baseret på behov for analysekvali- til klassifikation af klapmaterialer, jf. notat fra Referencelaboratoriet: pning.pdf. Der findes ikke metodestandard for PCB i sediment, men DS/EN beskriver en metode til bestemmelse af PCB i jord, slam og bioaffald. I denne metode anføres en nedre grænse for metodens anvendelsesområde på 1 µg/kg TS. Gældende krav til detektionsgrænse for PCB-er i skaldyr og anden biota er op til henholdsvis 0,05 µg/kg vv og 0,5 µg/kg vv. Der har ikke været rejst indvendinger imod de bestemmelser for skaldyr og anden biota. Da der er behov for den analysekvalitet, der er fremlagt i høringsudkastet, og da krav i andre prøvetyper er mere skærpede, ser NST ikke grundlag for lempelse af de krav. ny 1.32 Eurofins Miljø 1.14 Anthracen har anden font end Enig Font rettes. ny 2.03 Referencelaboratoriets initiativ 3.10 Højvang Laboratorier den øvrige tekst 1.14 Krav til Uabs skal være for hver enkelt komponent. Henvisning til fodnote maner for PCB og PAH 1.16 Enheden for aciditet skal være mmol/l, ikke kun mmol Enig **) indsættes efter krav til Uabs for Halogenerede phenyler (PCB) og PAH Enig Enheden for aciditet i bilag 1.16 ændres til mmol/l

18 18 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring ny 1.34 Eurofins Miljø 1.17 LD-krav til alkalinitet ved måleværdier < 0,5 mmol/l er meget skærpet LD-kravet er i høringsforslaget lempet i forhold til det krav, fra 0,002 mmol/l til 0,005 mmol/l. Kravet svarer til kravet til LD for hydrogencarbonat i bilag 1.3 og 1.4. Yderligere lempelse forudsætter et konkret forslag og gennemgang af dokumentation og konsekvenser. NST kan, hvis der er grundlag for det, forholde sig til dette forud for en senere ændring af bekendtgørelsen Eurofins Miljø 1.17 Metodedatablad med specifikation af chloralkaner maner Det er korrekt, at der maner metode eller anden specifikation, der kan sikre sammenlignelighed af målinger af kortkædede chlorerede alkaner, idet parameteren består af en blanding af flere tusinde enkeltforbindelser. I bkg 1022 af 25. august 2010 anføres, at det ikke i øjeblikket er muligt at oplyse egnede indikatorer. Parameteren indgår ikke i det nationale overvågningsprogram. Der er siden udgivelse af bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udgivet en standard til denne måling, DS/ISO 12010:2012. Det vil være hensigtsmæssigt at udarbejde et metodedatablad, der specificerer kalibreringsprocedure med henblik på sikring af sammenlignelighed af målinger. Der udarbejdes et metodedatablad, M062, med specifikation af, at kalibrering skal ske som beskrevet i DS/ISO I bekendtgørelsen henvises til metodedatabladet.

19 19 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 2.02 Referencelaboratoriets initiativ ny 8.01 DANAK 2.0 Påvisningsgrænse, 2. sætning: "Resultater angives normalt som anført under "Parameter" i bilag ". Forslag: sætningen kan slettes som konsekvens af ændringer i bkg. ny 2.04 Referencelaboratoriets initiativ 7.01 Eurolab Danmark 2.03,2.07, 2.08,2.09, 2.10,2.11 og ; 2.10; 2.11 Krav til Sr for Salmonella ved en fejl indsat til 0,09, hvilket er en urealistisk værdi Sr for E.coli er fastsat til 0,25. Det er samme værdi som i f.eks. bilag 2.8. I bilag 2.9 anvendes MC-metoden (opslag af antal positive brønde ud af 15), men i 2.08 anvendes colilert (opslag af antal positive brønde ud af 51). Sr bør derfor lempes. Forslag 0,40. Ved revisionen er der udelukkende taget stilling til at antallet af punkter i bilaget er ændret fra 10 til 12, og den anførte sætning anses fortsat for relevant Enig I og med at der anvendes større prøvemængder til Colilert end til McConkey metoden, er det ikke usandsynligt, at sidstnævnte har større usikkerhed. Men 0,25 er en rimelig høj repeterbarhedsstandardafvigelse, og NST vælger at afvente yderligere erfaringer på området. afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring 1.2 Midt i andet afsnit: Det kan være Enig I bilag 1.2, andet afsnit ændres enten selve metoden eller en følgende sætning: "I bilag metodereference, der fremgår af 1.19 er det anført, når der er metodedatabladene. metodekrav. Selve metoden eller en metodereference fremgår af et metodedatablad. Krav til sr for Salmonella i bekendtgørelsens bilag 2.3, 2.7, 2.8, 2.9, 2.10, 2.11 og 2.12 slettes

20 20 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 8.02 DANAK 2.1 "Det er en forudsætning for angivelse af analysekvaliteten på mikrobiologiske analyser, at resultaterne logaritmeres, fordi logaritmerede resultater antages at være normalfordelte." Sætningen er uklar. afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring Ved revisionen er der ikke ændret i denne formulering, men den kan gøres tydeligere. Forslag til ny formulering i næste kolonne Bilag 2.1, første sætning slettes og erstattes af følgende: "Analysekvaliteten angivet i form af repeterbarhedsstandardafvigelsen eller reproducerbarhedsstandardafvigelsen skal beregnes på logaritmerede resultater, fordi disse kan antages at være normalfordelte."

21 21 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 8.03 DANAK 2.1 "Laboratoriets analysekvalitet skal leve op til metodens præcision, der udtrykkes ved repeterbarhedsstandardafvigelsen, Sr, og ved reproducerbarhedsstandardafvigelsen." Reproducerbarhedsstandardafvigelse fremgår i afsnit 2.1 samt i afsnit uden nærmere definition. En definition er ønskelig. afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring Ved revisionen er der ikke ændret i denne formulering. Men i øvrigt en god betragtning. Der indsættes en definition af reproducerbarhedsstandardafvigelse og definitionen af repeterbarhedsstandardafvigelse flyttes fra bilag til bilag 2.0. Definitionen på repeterbarhedsstandardafvigelse flyttes fra bilag 2.1.1, andet afsnit, til bilag 2.0. I bilag 2.0 indsættes definitionen efter definitionen af Påvisnings-grænse og før definitionen af Most Probable Number. Efter definitionen af Repeterbarhedsstandardafvigelse og før definitionen af Most Probable Number tilføjes: "Reproducerbarhedsstandardafvigelsen er en standardafvigelse, s R, beregnet på målinger, som er udført under reproducerbarhedsforhold. Ved reproducerbarhedsforhold menes forhold, hvor analyseresultater opnås med den samme metode på identisk prøvemateriale i forskellige laboratorier. Reproducerbarhedsstandardafvigelsen er fastlagt ud fra præstationsprøvninger."

22 22 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring 8.04 DANAK "Laboratoriets interne analysekvalitet angives ved standardafvigelsen for repeterbarhed." Betydningen af "interne" i denne sammenhæng er uklar. Ved revisionen er der ikke ændret i denne formulering. Da bilag "Kontrol med laboratoriets interne analysekvalitet" modstilles bilag "Kontrol med laboratoriets eksterne analysekvalitet", og indholdet i øvrigt er beskrevet, anses betydningen for tilstrækkeligt klar DANAK linje. "prøvningers" ændres til "prøvers" 8.06 DANAK afsnit: DANAK henviser ikke specifikt til principper for opstilling af usikkerhedsbudgetter (ud fra en strengt metrologisk beregning), men ISO 17025, afsnit samt AB 13 stiller krav til estimering af måleusikkerhed ALS Denmark 2.11 Enheden for E coli er MPN/100 ml. Skal MPN/g ikke også være mulig? Enig Enig. Afsnittet opdateres sådan at det i relevant omfang modsvarer det tilsvarende afsnit for kemiske målinger. Enig I bilag 2.1.2, 1. afsnit, 3. linje ændres " sikre de fremsendte prøvningers homogenitet " til " sikre de fremsendte prøvers homogenitet " Bilag 2.1.3, andet afsnit ("Usikkerhedsbudgetterne... anerkendte principper.") slettes og erstattes af følgende: "Måleusikkerhed estimeres i henhold til DANAKs akkrediteringsbestemmelse." i bilag 2.11, E. coli under enheder tilføjes følgende "eller MPN/100 g"

23 23 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 7.02 Eurolab Danmark afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring 2.11 Sr for enterococcer er fastsat til Det medgives, at slam er mere heterogent end I bilag 2.11 lempes Sr for enterokokker 0,11. Det er samme værdi som i vand, og at det på den baggrund vil være rimeligt fra 0,11 til 0,15. bilag 2.8. Slam er mere heterogent at acceptere højere Sr end i drikkevand og end drikkevand og overfladeudsæd spildevand. Den høje Sr på legionella er bl.a. et er mere usikker end resultat af de mange forskellige forbehandlin- membranfiltrering. Det forslås ger af prøven samt anvendelse af den højeste derfor at lempe Sr, f.eks. svarende værdi som resultat. Sr lempes. til anden overfladeudsæd (Legionella i bilag 2.8), Sr 0,38 ny 8.07 DANAK sætning: Det er ikke selve metoden, men metodereferencer, der fremgår af hovedparten af metodedatabladene Højvang Laboratorier 3. reference for prøvetagningsmetode for jord savnes Enig. Udtagning af jordprøver skal i overensstemmelse med bekendtgørelsens 9, stk. 1 ske akkrediteret. Det kan ikke afvises, at det i bilag 3 kan være nyttigt med supplerende retningslinjer for metode til udtagning af jordprøver. ets forslag forudsætter en større gennemgang af dokumentation og konsekvenser. NST har ikke grundlag for at ændre dette. Bilag 2.2, slutningen af første sætning ændres således: " idet selve metoden eller en metodereference fremgår af et metodedatablad."

24 24 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender 6.01 Bornholms Regionskommune afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring 3. Fersk biota og marin biota er sproigt upræcist. Forslag: ferskvandsbiota og saltvandsbiota ny 8.08 DANAK 3. Svømmebassinvand: bkg. henviser til NST vejl og NST vejl. 9158, afsnit 15 henviser til bkg om kvalitetskrav til miljømålinger. Ringslutning. Det anbefales at tilføje afsnit 15 i referencen. Marin biota er almindeligt sprogbrug inden for miljøområdet. Ifølge Den Danske Ordbog betyder Marin som hører til havet. For sediment er der i bilag 3 dog anvendt udtrykket salt sediment selv om bilag 1.13 omhandler marint sediment, og tilsvarende salt overfladevand selv om bilag 1.7 omhandler marint vand. Samme sprogbrug bør anvendes. Mht. "fersk biota" er NST enig. Det er korrekt, at henvisning fra NST vejl til bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger og fra bekendtgørelsen til vejledningen kan ses som en ringslutning. Meningen er imidlertid, at de generelle krav (f.eks. akkreditering) findes i bkg. om kvalitetskrav til miljømålinger, mens de specifikke krav findes i vejl NST ser derfor ikke behov for ændring i bkg. om kvalitetskrav til miljømålinger. I bilag 3, 1. kolonne ændres salt sediment til marint sediment, salt overfladevand til marint vand og "fersk biota" til "ferskvandsbiota". i bkg. om kvalitetskrav til miljømålinger.

25 25 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring ny 8.09 DANAK 3. Fersk overfladevand, fersk sediment, fersk biota, salt/marint overfladevand, marint sediment, marin biota, jordvand og drænvand: det noteres, at der ikke er krav til metodevalg. Der er anbefalinger med henvisning til tekniske anvisninger. Nærmere præcisering af metodereferencer er ønskelig, da de tekniske anvisninger er bredere end prøve- Det er korrekt, at de tekniske anvisninger omfatter andet end prøvetagning. Det er muligt via anvisningernes indholdsfortegnelser at identificere de afsnit, der omhandler prøvetagning. NST ser derfor ikke behov for nærmere præcisering. tagning DANAK 3. Teknisk anvisning for marin overvågning - Miljøfarlige stoffer i sediment er ikke fundet på DCEs hjemmeside Højvang Laboratorier M025 Der henvises til referencedokumenter, som ikke længere er tilgængelige ny 1.14 Eurofins Miljø M039 Grundvand maner i metodedata-bladets anvendelsesområde ny 1.33 Eurofins Miljø M039 Jordvand, drænvand mm. maner i metodedatabladets anvendelsesområde Den på tekniske anvisning er godkendt 28/ og vil inden længe være på plads på DCEs hjemmeside. M025 vedrører total phosphor i jord. Miljøstyrelsen har i meddelt, at total phosphor ikke er aktuel at måle i forbindelse med miljøundersøgelser, hvorfor parameteren kan slettes i bekendtgørelsen. Enig Enig I bilag 1.11 slettes total phosphor og de tilhørende aktionsværdier og krav til analysekvalitet Grundvand, jordvand og drænvand tilføjes i anvendelsesområdet for metodedatablad M039.

26 26 høringsudkast bkg. () Nr. Afsender ny 1.08 Eurofins Miljø M060 Krav til konservering for flygtige forbindelser er problematisk. Det foreslås at rentvandsprøver undtages fra kravet om konservering. ny 3.06 Højvang Laboratorier afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring Referencelaboratoriet kan tilslutte sig, at der er NST vil arbejde for, at forholdene risiko for tab af flygtige forbindelser ved tilsætning undersøges med henblik af konserveringsmiddel, og at det er sandsynligt, på eventuel præcisering i metige at den mangel på stabilitet af visse flygtodedatabladet. forbindelser, der er set i Referencelaboratoriets undersøgelser, primært skyldes biologisk omsætning i spildevand. Der er imidlertid ikke dokumentation for, at prøver af rent vand, f.eks. drikkevand eller grundvand, er stabile uden konservering, og DS/EN ISO foreskriver konservering. ets forslag forudsætter således, at der tilvejebringes dokumentation for, at rentvandsprøver er stabile i et passende tidsrum uden konservering. M060 Krav om konservering bør modificeres således at konservering kan undgås hvis der analyseres hurtigt, f.eks. inden 48 timer. Det skyldes risiko for tab af flygtige forbindelser og kontaminering ved åbning af flasker for tilsætning af konserveringsmiddel. Hvis M060 fastholdes må maksimal opbevaringstid inden analyse tilføjes. Mht. tab af flygtige forbindelser, med undtagelse af MTBE og nedbrydningsprodukt (TBF): se høringssvar 1.08 For MTBE og TBF se høringssvar 3.07 Mht. ikke-flygtige forbindelser ses ikke grundlag for ændring, jf. aggrund.pdf

27 27 høringsudkast bkg. () ny Nr. Afsender 3.07 Højvang Laboratorier afsnit Naturstyrelsens (NST) vurdering NSTs forslag til ændring 1.17 og M060 MTBE kan hydrolysere ved lav ph. TBF hydrolyserer næsten omgående ved lav ph. Det er korrekt, at MTBE hydrolyserer i sur prøve ved forhøjet temperatur, f.eks. 80 C, jf. f.eks. faktablad fra US EPA ( f). Hydrolysen er meget temperaturafhængig, og MTBE hydrolyserer ikke væsentligt ved opbevaring ved sur ph, men kan hydrolysere under analysen. TBF (tert-butyl formiat) er et mellemprodukt ved nedbrydning af MTBE. TBF er en ester og hydrolyserer hurtigt (få timer ved sur ph og få minutter ved basisk ph), jf. Env. Toxicol. Chem. 18, (1999). På den baggrund vurderer Referencelaboratoriet, at de antagelser, der lå til grund for anbefaling af, at MTBE konserveres på samme måde som øvrige flygtige forbindelser ( aggrund.pdf) ikke holder. Referencelaboratoriet anbefaler, at anvisninger for konservering af prøver til bestemmelse af MTBE tages ud af metodedatablad M060. Notat med baggrund for metodedatabladet opdateres. MTBE fjernes fra anvendelsesområde for metodedatablad M060. Anvisninger for konservering og opbevaring af MTBE fjernes ligeledes. I bekendtgørelsens bilag 1.17 fjernes M060 som metode for MTBE. NST vil arbejde for, at forholdene undersøges med henblik på eventuel præcisering i metodedatabladet.

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 10.6 dato den 1/7-011 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.7, Kontrol/overvågning af marint vand Endeligt forslag

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 24. oktober 2012 QA: Emne: Stine Kjær Ottsen Opdatering

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag.4, Overvågning af jordvand, drænvand m.m. Endeligt forslag til bilag.4 i bekendtgørelsen

Læs mere

Afsnit Hvad RefLabs kommentar Status Generelt Mange steder er LQ mindre end 3 x Stmax??

Afsnit Hvad RefLabs kommentar Status Generelt Mange steder er LQ mindre end 3 x Stmax?? Kommentarer ved for-høring af bkg. om analysekvalitet Afsnit Hvad RefLabs kommentar Status Generelt Mange steder er LQ mindre end 3 x Stmax?? Et vejledende notat om vurdering af LD i I flere tilfælde bliver

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for By- og Landskabsstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 31. oktober 2007 Emne:

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Anders Svaneborg Dato: 6. oktober 2014 QA:

Læs mere

Udmøntning af principper for fastlæggelse af krav til analysekvalitet

Udmøntning af principper for fastlæggelse af krav til analysekvalitet Udmøntning af principper for fastlæggelse af krav til analysekvalitet 1. Formål Formålet med notat er at beskrive hvilke kvalitetsparametre, laboratorierne skal anvende til dokumentation af analysekvalitet,

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.4 dato den /7-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.15, Kontrol/overvågning af fersk overfladevand Endeligt forslag til bilag 1.15

Læs mere

Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Sammenstilling af analysekvalitet fra intern kvalitetskontrol

Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Sammenstilling af analysekvalitet fra intern kvalitetskontrol Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Sammenstilling af analysekvalitet fra intern kvalitetskontrol Miljøstyrelsen Teknisk Notat Juni 2003 Sammenstilling af analysekvalitet fra intern kvalitetskontrol

Læs mere

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2012/4, den 27. november 2012

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2012/4, den 27. november 2012 Til stede Anne Christine Duer (ACD) Helle Kølbæk Thomsen (HKT) Jette Thønnings (JTH) Kirsten Harbo (KiHa) Linda Bagge (LB) Stine Kjær Ottsen (SJN) Ulla Lund (UOL) Afbud Lis Morthorst Munk (LMU) Annika

Læs mere

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: QA: Emne: Bilag 1.3 Grundvand Ledningsevne Ilt (O Cl ) Bilag 1.4 Drikkevand Ilt (O Bilag 1.5 vand t. drikkev.

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: QA: Emne: Bilag 1.3 Grundvand Ledningsevne Ilt (O Cl ) Bilag 1.4 Drikkevand Ilt (O Bilag 1.5 vand t. drikkev. Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrels sens Referencelaboratorium cc: Fra: Dato: QA: Emne: Ulla Lund 26. juni 2013 Stine Kjær Ottsen Opdatering

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.5, Fersk overfladevand til fremstilling af drikkevand Endeligt forslag til bilag

Læs mere

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: 1. marts QA: Emne: Naturstyrelsen om krav Returskyllevand Vandkvalitetskravv Bassinvand Turbiditet NVOC 0,2 FNU 4 mg C/L

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: 1. marts QA: Emne: Naturstyrelsen om krav Returskyllevand Vandkvalitetskravv Bassinvand Turbiditet NVOC 0,2 FNU 4 mg C/L Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Naturstyrelsen cc: Fra: Dato: Ulla Lund. marts 0 QA: Emne: Genanvendelse aff fra svømmebadee forslag til til analysekvalitet I

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.8, Spildevand, renset og urenset Endeligt forslag til bilag 1.8 i bekendtgørelsen

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Kjeldahl nitrogen

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Kjeldahl nitrogen Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Kjeldahl nitrogen Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 10.8 dato den 15/1-010 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.9, Svømmebassinkontrol Endeligt forslag til bilag

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.1, Marint sediment Endeligt forslag til bilag 1.1 i bekendtgørelsen ses i bilag

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine K. Ottsen Dato: 4. maj 2015 QA: Emne:

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.4, Drikkevandskontrol Endeligt forslag til bilag 1.4 i bekendtgørelsen ses i

Læs mere

USIKKERHED PÅ REFERENCEMATERIALERS

USIKKERHED PÅ REFERENCEMATERIALERS USIKKERHED PÅ REFERENCEMATERIALERS REFERENCEVÆRDIER 1 Indledning Ved bestemmelse af måleusikkerhed skal alle signifikante bidrag til usikkerheden inddrages. Et af usikkerhedsbidragene er, i hvilket omfang

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.13, Spildevandsslam Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre i bilag 1.13 i bekendtgørelsen

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 3. november 2016 QA: Maj-Britt

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.15, Kontrol/overvågning af fersk overfladevand Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

cc: Til: Ulla Lund Fra: Dato: QA: Emne: drænvand) og bilag pladsperkolat (bilag (bilag Gran-plot. Metodekrav M037 Prøvetypee Grundvand Parameter

cc: Til: Ulla Lund Fra: Dato: QA: Emne: drænvand) og bilag pladsperkolat (bilag (bilag Gran-plot. Metodekrav M037 Prøvetypee Grundvand Parameter Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrels sens Referencelaboratorium cc: Fra: Dato: QA: Emne: Ulla Lund 23. januar 2013 Stine Kjær Ottsen

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Generelle principper Analysekvalitetskrav for parametre, der pt. ikke er dækket af den gældende bekendtgørelse nr. 866, frembringes

Læs mere

Revisionshistorie metodedatablade, kemi

Revisionshistorie metodedatablade, kemi shistorie metodedatablade, kemi Metodedatablad Version / M010, TN 04 / 06.07.2018 Mulighed for anvendelse af DS/ISO 29441 er 01.10.2018 slettet. M040, SS 01 / 25.05.2011 Udgået 27.10.2017. Erstattet af

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af opløst oxygen Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af opløst oxygen Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af opløst oxygen Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2005 Betydning af erstatning af DS metoder med

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.4, Drikkevandskontrol Endeligt forslag til bilag 1.4 i bekendtgørelsen ses i

Læs mere

Revisionshistorie metodedatablade, kemi

Revisionshistorie metodedatablade, kemi Revisionshistorie metodedatablade, kemi Metodedatablad Version Revision Dato M037, Specificeret, at metodedatabladet gælder for alkaliniteter 28.10.2015 Alkalinitet over eller lig med 0,5 mmol/l M031,

Læs mere

Revisionshistorie - metodedatablade

Revisionshistorie - metodedatablade Revisionshistorie - metodedatablade Metodedatablad Version Revision Dato M059, 03 Under målemetode er behandling med stærk syre 04.02.2015 Glyphosat og AMPA fjernet. Krav til konservering og opbevaring

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 0.0a dato den /7-0 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag., Fersk sediment Endeligt forslag til bilag. i bekendtgørelsen

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT. Problemstilling. Baggrund. cc:

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT. Problemstilling. Baggrund. cc: Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine Kjær Ottsen Dato: 26. april 2017 QA:

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal

Læs mere

Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium

Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium NOTAT Til: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 13. november 2002 Emne: Metodedatablade for BOD, COD og NVOC Der er udarbejdet metodedatablade for BOD og COD,

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 10.9 dato den 18/4-011 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til bilag

Læs mere

Revisionshistorie metodedatablade, kemi

Revisionshistorie metodedatablade, kemi shistorie metodedatablade, kemi M021 Metaller i jord, og sediment Version / 03/27.05.2019 Sølv og tin er tilføjet i anvendelsesområdet. DS/EN 16174 er tilføjet som oplukning til sølv og tin. 01.11.2019

Læs mere

Analysekvalitet for metaller i spildevand og perkolat af Ulla Lund

Analysekvalitet for metaller i spildevand og perkolat af Ulla Lund NYT FRA 2007/1 ISSN: 1901-5437 Analysekvalitet for metaller i spildevand og perkolat af Ulla Lund Tre præstationsprøvninger, SPIL-5, afholdt i 2002, 2004 og 2006 for sporelementer i spildevand og perkolat

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 28. november 2013 QA: Emne: Maj-Britt Fruekilde

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.16, Kontrol/overvågning af skaldyr Skaldyr har ikke tidligere været omfattet af bekendtgørelse om analysekvalitet.

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Oktober 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med

Læs mere

3.900 m 3 /d BI 5 780 kg/d. 288 m 3 /t Tot-N 156 kg/d B1, B2.1, B3, B4, B6.1, B8.1

3.900 m 3 /d BI 5 780 kg/d. 288 m 3 /t Tot-N 156 kg/d B1, B2.1, B3, B4, B6.1, B8.1 Anlægsidentifikation Kommune Anlægsnavn og nr. Jægerspris Tørslev 225-19 Adresse Strandvej 2 Gerlev 3630 Jægerspris Matr.nr. Anlægstype 4ah Tørslev MBNDK Dimensioneringsforudsætninger Tørvejr inkl. indsivning

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Laila Schou Poulsen Dato: 7. februar 2017 QA:

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: cc: Fra: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen Ulla Lund Dato: 21. september

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag., Spildevandsslam Endeligt forslag til bilag. i bekendtgørelsen ses i bilag A til

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Stabilitet af næringssalte og ph i spildevand Pilotundersøgelse 2005 og 2006

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Stabilitet af næringssalte og ph i spildevand Pilotundersøgelse 2005 og 2006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Stabilitet af næringssalte og ph i spildevand Pilotundersøgelse 2005 og 2006 Miljøstyrelsen Rapport April 2006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Stabilitet af

Læs mere

EKSISTERENDE, NYE OG REVIDEREDE PRIORITEREDE STOFFER - BETYDNING FOR IGANGVÆRENDE REVISION AF BKG. OM

EKSISTERENDE, NYE OG REVIDEREDE PRIORITEREDE STOFFER - BETYDNING FOR IGANGVÆRENDE REVISION AF BKG. OM EKSISTERENDE, NYE OG REVIDEREDE PRIORITEREDE STOFFER - BETYDNING FOR IGANGVÆRENDE REVISION AF BKG. OM ANALYSEKVALITET 1 Baggrund Arbejdsgruppe E om Kemiske aspekter (Kommissions DG Miljø, Direktorat D

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.3 dato den 18/4-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.7, Kontrol/overvågning af marint vand Endeligt forslag til kvalitetskrav

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.3, Kontrol/overvågning af grundvand Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre i bilag 1.3

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 26. november 2014

Læs mere

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af revision af en DS/EN ISO standard Bestemmelser af total cyanid og fri cyanid i vand med flow analyse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.3 dato den 15/9-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.7, Kontrol/overvågning af marint vand Endeligt forslag til kvalitetskrav

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 6. juni 2016 QA: Emne: Maj-Britt

Læs mere

Samarbejdsaftale vedrørende prøvetagning og analyse af drikkevand

Samarbejdsaftale vedrørende prøvetagning og analyse af drikkevand Kontaktudvalget for Vandværker i Odense Kommune Aksel Snerlig Groløkkevænget 71 5270 Odense N. Eurofins Miljø A/S Ladelundvej 85 DK-6600 VEJEN Telefon 70 22 42 66 Telefax 70 22 42 55 miljo@eurofins.dk

Læs mere

Analyse af chlor i drikkevand og bassinvand af Ulla Lund

Analyse af chlor i drikkevand og bassinvand af Ulla Lund NYT FRA 2007/3 ISSN: 1901-5437 Analyse af chlor i drikkevand og bassinvand af Ulla Lund Kemikaliet, som anvendes til farvereaktion ved bestemmelse af chlor, har vist sig at have begrænset holdbarhed. Dette

Læs mere

Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2017/2, den 30.

Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2017/2, den 30. Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) Anne Christine Duer (ACD) Michael Hastrup (MH) Kirsten Harbo (KiHa) Kirsten J. Andersen (KJA) Pernille Weile (PW) Annika Lindholm (AL) Sven-Erik Lykke (SEL) Simon Jensen

Læs mere

Samarbejdsaftale vedrørende prøvetagning og analyse af drikkevand

Samarbejdsaftale vedrørende prøvetagning og analyse af drikkevand Norddjurs Vandråd Jesper Normand Stange Bygtoften 50, Selkær Mølle 8585 Glesborg Eurofins Miljø A/S Ladelundvej 85 DK-6600 VEJEN Telefon 70 22 42 66 Telefax 70 22 42 55 miljo@eurofins.dk www.eurofins.dk

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug (BOD) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug (BOD) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af biokemisk oxygenforbrug (BOD) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2005 Betydning af erstatning af

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Undersøgelse af konserveringsmetoder for kviksølv i spildevand

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Undersøgelse af konserveringsmetoder for kviksølv i spildevand Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Undersøgelse af konserveringsmetoder for kviksølv i spildevand Miljøstyrelsen Rapport September 2005 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Undersøgelse af konserveringsmetoder

Læs mere

1 Bekendtgørelsens bilag 1.3, Kontrol/overvågning af grundvand

1 Bekendtgørelsens bilag 1.3, Kontrol/overvågning af grundvand ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.3, Kontrol/overvågning af grundvand Endeligt forslag til bilag 1.3 i bekendtgørelsen ses i

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total nitrogen i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total nitrogen i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total nitrogen i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Juni 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med EN

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder

Læs mere

1 Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer m.v.

1 Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer m.v. Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer m.v. BEK nr. 637 af 30/06/1997 (Gældende) downloaded 20040324 DELTA: Denne bek. er blandt

Læs mere

KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I

KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I PRÆSTATIONSPRØVNING - SAMMENLIGNING MELLEM BKG. 866 OG FORSLAG TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE 1 Baggrund Ved høring af revideret bekendtgørelse om analysekvalitet

Læs mere

Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637

Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Sammenstilling af analysekvalitet fra præstationsprøvninger 1990-2001 Miljøstyrelsen Teknisk Notat Marts 2002 Sammenstilling af analysekvalitet fra præstationsprøvninger

Læs mere

Usikkerhed ved prøvetagning i havvand af Mikael Krysell, Eurofins A/S

Usikkerhed ved prøvetagning i havvand af Mikael Krysell, Eurofins A/S NYT FRA 2005/ Usikkerhed ved prøvetagning i havvand af Mikael Krysell, Eurofins A/S En gennemgang af eksisterende data viser, at prøvetagningen normalt er den dominerende kilde til usikkerhed i havvandsdata.

Læs mere

Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk

Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk Dok.nr.: 2018-025071-4 Revideret den 24-04-2018 Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk Jupiter ID: 70206 Næste inspektion af rentvandstank: Ikke relevant Produceret/distribueret i 2017: 64.940/66.709

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine Kjær Ottsen Dato: 17. august 2018 QA:

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit By- og Landskabsstyrelsen Rapport Februar 2008 Interferens fra chlorid ved bestemmelse af

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 28. november 2014

Læs mere

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 34 Offentligt

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 34 Offentligt Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 34 Offentligt NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-4600-00052 Ref. sahhe Den 4. oktober 2013 Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om udpegning

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 9. november 2015

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Påbud om forbedret vandkvalitet

Natur, Miljø og Trafik Påbud om forbedret vandkvalitet KALK RØRVIG ApS Unionkul A/S Kalkbrænderiløbskaj 4 2100 København Ø Den 10. december 2014 Natur, Miljø og Trafik Påbud om forbedret vandkvalitet Odsherred Kommune sender hermed et påbud om at forbedre

Læs mere

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Rapport December 2000 Miljøstyrelsen BOD 5 på lavt niveau Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Agern Allé 11 2970 Hørsholm Tel: 4516 9200 Fax: 4516 9292 E-mail:

Læs mere

Årsberetning 2006 af Ulla Lund

Årsberetning 2006 af Ulla Lund NYT FRA 2007/2 ISSN: 1901-5437 Årsberetning 2006 af Ulla Lund Referencelaboratoriet for miljøkemiske analyser er etableret i henhold til kontrakt mellem Miljøstyrelsen og Eurofins A/ S. Første aftale blev

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 11. juni 2009 Emne: Metodevurdering

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Stabilitet af uorganiske næringssalte. By- og Landskabsstyrelsen

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Stabilitet af uorganiske næringssalte. By- og Landskabsstyrelsen By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Stabilitet af uorganiske næringssalte Undersøgelser i marint vand samt oversigt for alle vandtyper By- og Landskabsstyrelsen Rapport Marts 2009 Stabilitet

Læs mere

Kommentar/løsningsforslag

Kommentar/løsningsforslag Høringsudkast til ændring af bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret uforurenet bygge- og anlægsaffald, nr. 1662:2010 Opsamling fra

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.11, Sediment Bilag A og hele nærværende notat er udformet for analyse af sediment ved overvågningsopgaver.

Læs mere

NYT FRA 2008/1 ISSN: 1901-5437

NYT FRA 2008/1 ISSN: 1901-5437 NYT FRA 2008/1 ISSN: 1901-5437 Årsberetning 2007 Referencelaboratoriet for miljøkemiske analyser er etableret i henhold til kontrakt mellem Miljøstyrelsen (nu overgået til By- og Landskabsstyrelsen) og

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Lars Møller Jensen og Stine Kjær Ottsen Dato:

Læs mere

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2013/1, den 24. april 2013

Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger Referat af møde 2013/1, den 24. april 2013 Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) Anne Christine Duer (ACD) Helle Kølbæk Thomsen (HKT) Jette Thønnings (JTH) Kirsten J. Andersen (KJA) Pernille Weile (PW) Maj-Britt Fruekilde (MBF) Ulla Lund (UOL) Afbud

Læs mere

Arbejdsprogram 2014 for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger

Arbejdsprogram 2014 for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Arbejdsprogram 2014 for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referencelaboratoriets arbejde består af en række løbende opgaver, der er beskrevet under punkt

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine Kjær Ottsen Dato: 25. juni 2015 QA: Emne:

Læs mere

Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2014/1, den 11.

Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2014/1, den 11. Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) fra pkt. 3.6 Anne Christine Duer (ACD) Helle Kølbæk Thomsen (HKT) Karina Nissen (KN) Svend-Erik Lykke (SEL) Annika Lindholm (AL) Kirsten J. Andersen (KJA) Kirsten Harbo

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Brugere af Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv.

Læs mere

Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk

Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk Prøvetagningsplanen beskriver den regelmæssige kontrol med vandets kvalitet, som udføres i henhold til Miljøog Energiministeriets bekendtgørelse nr.

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine Kjær Ottsen Dato: 30. oktober 2014 QA:

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 25. november 2014

Læs mere

03-03-2014 14/2175 KS: AANN. BHC Miljø ApS Foldager 5 6400 Sønderborg. Påbud efter lov om miljøbeskyttelse 41

03-03-2014 14/2175 KS: AANN. BHC Miljø ApS Foldager 5 6400 Sønderborg. Påbud efter lov om miljøbeskyttelse 41 03-03-2014 14/2175 KS: AANN BHC Miljø ApS Foldager 5 6400 Sønderborg Påbud efter lov om miljøbeskyttelse 41 Sønderborg Kommune meddeler påbud til BHC Miljø ApS, Foldager 5, matrikel nr. 12d Vollerup, Ulkebøl,

Læs mere

Vurdering af analysekvalitetskrav og analysemetoder i offentlig miljøkontrol og miljøovervågning

Vurdering af analysekvalitetskrav og analysemetoder i offentlig miljøkontrol og miljøovervågning Miljøstyrelsen Vurdering af analysekvalitetskrav og analysemetoder i offentlig miljøkontrol og miljøovervågning Næringsstoffer Rapport, Juni 2000 VKI Agern Allé 11 2970 Hørsholm Tel.: +45 45 16 92 00 Fax:

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Betydning af ny DS/ISO standard. By- og Landskabsstyrelsen. Total nitrogen i vandige prøver 2

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Betydning af ny DS/ISO standard. By- og Landskabsstyrelsen. Total nitrogen i vandige prøver 2 By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af ny DS/ISO standard Total nitrogen i vandige prøver 2 By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Betydning af ny DS/ISO standard Total nitrogen

Læs mere

Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2014/2, den 6.

Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger Referat af møde 2014/2, den 6. Til stede Lis Morthorst Munk (LMU) Anne Christine Duer (ACD) Linda Bagge (LB) Kirsten Harbo (KiHa) Kirsten J. Andersen (KJA) Pernille Weile (PW) Annika Lindholm (AL) Karina Nissen (KN) Helle Kølbæk Thomsen

Læs mere

Statistik på ajourføring november - december 2014

Statistik på ajourføring november - december 2014 Statistik på ajourføring november - december 2014 Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der

Læs mere

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om udpegning og administration af

Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om udpegning og administration af NOTAT Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om udpegning og administration af drikkevandsressourcer mv. Hermed fremsender KL s sekretariat høringssvar. Der tages forbehold for en politisk behandling

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Peter Rerup Dato: 17. september 2015 QA: Ulla

Læs mere

Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier på Slagelse forbrænding

Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier på Slagelse forbrænding AffaldPlus Slagelse forbrænding Dalsvinget 11 4200 Slagelse v/ Ole J. Andersen Peter Valsøe MST- Roskilde J.nr. Ref. anbri Den 31. marts 2011 Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier

Læs mere

1. Indledning MST Ref. RASBO. Den 8. marts Serviceeftersyn laboratorieanalyser: Sammenfatning af hovedkonklusioner

1. Indledning MST Ref. RASBO. Den 8. marts Serviceeftersyn laboratorieanalyser: Sammenfatning af hovedkonklusioner MST-001-01122 Ref. RASBO Den 8. marts 2018 Serviceeftersyn laboratorieanalyser: Sammenfatning af hovedkonklusioner 1. Indledning Dette notat er en sammenfatning af hovedkonklusionerne af Miljøstyrelsens

Læs mere

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 Region Syddanmark Marts 211 KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette notat beskriver resultaterne af undersøgelser af grube 3-6 i Kærgård Plantage. Undersøgelserne er udført

Læs mere