Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 325 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 325 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 325 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. juni / Kommissionens meddelelser Europæiske standarder til det 21. århundrede (KOM(2016) 358) og Gennemførelse af Standardiseringsforordning 1025/2012 i perioden (KOM(2016) 212) Nyt notat 1. Resumé Kommissionen fremsendte den 1. juni 2016 den såkaldte Standardiseringspakke, der indeholder tre meddelelser om udviklingen af europæiske standarder og det europæiske standardiseringssystem. Sammen med meddelelsen om prioriterede it-standarder for det digitale indre marked fra april 2016 (KOM(2016) 176) udgør pakken Kommissionens sammenhængende vision for et enkelt og effektivt standardiseringssystem. Meddelelsen om Europæiske standarder til det 21. århundrede (KOM(2016) 358) sætter rammen for en modernisering af det europæiske standardiseringssystem og den måde standarder udvikles på i Europa. I meddelelsen lanceres Det Fælles initiativ, som skal skabe et bedre samarbejde mellem de forskellige aktører i det europæiske standardiseringssystem. Initiativet blev annonceret i Kommissionens strategi for det indre marked fra oktober 2015 (KOM (2015) 550). Desuden foreslår Kommissionen, at der iværksættes en årlig interinstitutionel dialog mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om gennemførslen af EU s standardiseringspolitik. Den anden meddelelse om Gennemførelse af Standardiseringsforordning 1025/2012 i perioden KOM (2016) 212 er en rapportering, der er fastlagt i standardiseringsforordningen. Kommissionen har ikke identificeret større problemer i forbindelse med gennemførelsen af standardiseringsforordningen, men har identificeret områder, hvor der kan ske forbedringer. Kommissionen vurderer derfor ikke, at der er behov for at revidere forordningen, men at der kan tages initiativer af ikkejuridisk karakter, for at forbedre det europæiske standardiseringssystem yderligere, herunder det Fælles initiativ om standardisering.

2 2/11 Den tredje meddelelse Det årlige EU-arbejdsprogram for europæisk standardisering for 2017 KOM (2016) 357 beskrives i et særskilt grundog nærhedsnotat. Meddelelserne har ikke i sig selv samfundsøkonomiske, statsfinansielle eller erhvervsøkonomiske konsekvenser. 2. Baggrund Kommissionen fremsendte den 1. juni 2016 meddelelserne Europæiske standarder til det 21. århundrede KOM (2016) 358 og Gennemførelse af Standardiseringsforordning 1025/2012 i perioden KOM (2016) 212. Meddelelserne er en del af den såkaldte Standardiseringspakke, som indgår i Kommissionens opfølgning på sin strategi for Det indre marked Opgradering af det indre marked: flere muligheder for borgerne og virksomhederne (KOM (2015) 550). I standardiseringspakken indgår endvidere Det årlige EU-arbejdsprogram for europæisk standardisering for 2017 (KOM(2016) 357, som beskrives i særskilt grund- og nærhedsnotat, samt et arbejdsdokument fra Kommissionen om servicestandarder. Meddelelserne bygger videre på standardiseringsforordningen fra Formål og indhold Europæiske standarder til det 21. århundrede Meddelelsen sætter rammen for en modernisering af det europæiske standardiseringssystem og den måde standarder udvikles på i Europa. I meddelelsen lanceres Det Fælles initiativ, som skal skabe et bedre samarbejde mellem de forskellige aktører i det europæiske standardiseringssystem, med det formål at understøtte Kommissionens prioriteter og bidrage til jobs og vækst i EU. Det Fælles initiativ om standardisering er et offentligt-privat partnerskab mellem partnere i det europæiske standardiseringssystem, herunder europæiske og nationale standardiseringsorganisationer, branche- og industriorganisationer, organisationer der repræsenterer SMV-, forbruger-, arbejdstager- og miljøinteresser, EFTA, medlemsstater og Kommissionen. Partnerskabet har udarbejdet en fælles vision for at modernisere, prioritere og strømline udarbejdelsen af europæiske standarder. Der skal skabes et nyt momentum så industriens, forbrugernes og andre interessenters behov afspejles effektivt i europæiske standarder. Det skal sikre, at Europa også fremover forbliver et globalt udviklingscenter for standardisering.

3 3/11 Visionen skal realiseres gennem en række initiativer frem mod udgangen af Det fælles initiativ omfatter 15 initiativer fordelt på følgende tre områder: 1. Viden-spredning, uddannelse og forståelse af det europæiske standardiseringssystem 2. Koordinering, samarbejde, transparens og inklusion 3. Konkurrenceevne og den internationale dimension Et velfungerende standardiseringssystem bidrager til at øge konkurrenceevnen og nationale studier viser, at standarder har en positiv effekt på økonomisk vækst og konkurrenceevne. Studier i Frankrig, Tyskland og UK viser fx, at standarder bidrager til væksten i BNP med henholdsvis 0,8 pct. (Frankrig), 0,3 pct. (UK) og 0,9 pct. (Tyskland). Studierne angiver også, at standarder bidrager til kvalitet i produkter og tjenesteydelser. Standarder er også med til at åbne markeder både i EU og globalt og understøtter dermed europæisk eksport og handel. Europæiske standardiseringsorganisationer som CEN/CENELEC og ETSI samarbejder derfor med ISO og IEC for at udarbejder standarder, der kan anvendes globalt. Europæiske standarder er frivillige, markedsdrevne og besluttet gennem europæiske standardiseringsorganisationer. De erstatter modstridende nationale standarder i alle 28 medlemsstater og gør dermed livet lettere for virksomhederne, særligt SMV er. Standarderne opdateres jævnligt for at omfatte og formidle ny viden og teknologi. Der findes pt standarder på produktområdet og standarder på det elektrotekniske område. Harmoniserede europæiske standarder er en særlig slags standarder, som udvikles på opdrag af Kommissionen, gennem såkaldte mandater, for at understøtte harmoniseret lovgivning. Virksomhederne kan vælge at bruge en harmoniseret standard og kan derefter regne med, at deres produkter overholder en given lovgivning. Det giver virksomhederne mulighed for direkte at sælge deres produkter eller tjenesteydelser på hele det indre marked med næsten 500 millioner forbrugere uden yderligere tilpasning. Der findes pt harmoniserede standarder på produktområdet og næsten 500 harmoniserede standarder på det elektrotekniske område. Forventede resultater af Det fælles initiativ for standardisering Parterne bag det Fælles initiativ for standardisering vil gøre udviklingen af standarder hurtigere. I 2009 var den gennemsnitlige udviklingstid for en europæisk standard 60 måneder, i 2013 var den 36 måneder. Der skal bruges nye metoder til at halvere produktionstiden frem mod 2020 med respekt for inklusion og kvalitet i standarderne. Standarder til tiden hand-

4 4/11 ler også om en tidlig inddragelse af forskningsresultater, og der skal udvikles nye metoder til samarbejde bl.a. i forhold til forsknings- og udviklingsprogrammer som Horizon Viden-spredning, uddannelse og forståelse af det europæiske standardiseringssystem Det fælles initiativ for standardisering skal sprede viden og uddannelse i, hvordan man kan bruge standarder til at fremme konkurrenceevnen, herunder også i europæisk og national offentlig regulering og offentligt indkøb. Koordinering, samarbejde, transparens og inklusion Initiativet skal også skabe et bedre overblik over, hvilke aktiviteter der er sat i gang og føre til en bedre prioritering af indsatserne. Kommissionen vil få lettere ved at følge med i de forslag til harmoniserede standarder, der er udviklet i standardiseringsorganisationerne, men endnu ikke sat i kraft af Kommissionen. Konkurrenceevne og den internationale dimension Initiativet sætter også fokus på at skabe sammenhæng mellem europæisk og international standardisering og på at udbrede det globale kendskab til den europæiske reguleringsmodel, hvor lovgivning understøttes af standarder. Initiativet refererer til Kommissionens meddelelse fra april 2016 om prioriterede standarder og understreger, at der i europæisk sammenhæng foretrækkes åbne og tværgående øko-systemer til udvikling af standarder, frem for eksklusive (proprietære) eller rent nationale tilgange og standarder, der begrænser mulighederne for at systemer kan fungere sammen (interoperabilitet). Med initiativet sættes også fokus på udviklingen af servicestandarder, og Kommissionen har i forbindelse med standardiseringspakken offentliggjort et arbejdspapir med en første analyse af behovene for udvikling af servicestandarder. Endelig sættes der tre pilotprojekter i gang, som skal skabe klarhed over brugen af standarder i byggesektoren, skabe øget kendskab til brug af standarder i offentligt indkøb, samt forbedre mulighederne for at europæiske SMV er og repræsentanter for sociale og samfundsmæssige interesser kan deltage i udviklingen af internationale standarder.

5 5/11 Gennemførelse af Standardiseringsforordning 1025/2012 i perioden Rapporten evaluerer standardiseringsforordningens gennemførelse i perioden Standardiseringsforordningen indførte, at de europæiske og nationale standardiseringsorganisationer skulle offentliggøre deres arbejdsprogrammer på deres hjemmesider. Det er sket og har som forventet ført til en større grad af transparens, selvom der fortsat er plads til forbedring. Relevante interessenters muligheder for at deltage i standardisering er blevet forbedret, men kan styrkes yderligere. Det kan stadig være svært for SMV er både at påvirke og anvende standarder. De såkaldte Annex III organisationer, der repræsenterer forbruger-, arbejder-, SMV- og miljøinteresser, og som fik en styrket position med standardiseringsforordningen, møder begrænsninger både på europæisk og internationalt niveau. Det er især SMV-interesserne, som gør sig gældende, mens de andre tre gruppers involvering er mere begrænset. I perioden har fire organisationer modtaget europæisk finansiering med henblik på at repræsentere disse interesser. De nationale standardiseringsorganisationer rapporterer om øget deltagelse på nationalt niveau af de fire nævnte samfundsinteresser i løbet af perioden. Produktionstiden for europæiske standarder er blevet reduceret markant i perioden, primært på grund af industriens behov. Nye tiltag, i forhold til partnerskabsaftaler og operationelle tilskud på den ene side og tidlig involvering af interessenterne på den anden side, vil formentlig yderligere forkorte produktionstiden. EU bidrager til europæisk standardisering med mellem 20 og 25 mio. Euro om året. Tilskuddet til de europæiske standardiseringsorganisationer ligger på pct. af deres indkomst og pct. af indkomsten for de organisationer, der repræsenterer de samfundsmæssige interessenter (Annex III organisationerne). Eksperter deltager endvidere i at udforme europæiske standarder gennem arbejdet i de europæiske standardiseringsorganisationer for en estimeret værdi af 1000 mio. Euro hvert år (inklusive arbejdstimer, rejseomkostninger m.m.). For så vidt angår de administrative byrder i forbindelse med den europæiske finansiering vurderes den af Annex III organisationerne at være steget på grund af forordningen, mens Kommissionen ikke mener, at dette understøttes af data. I forbindelse med den årlige bevilling til Annex III organisationer vurderes det dog som et problem, at der skabes unødig usikkerhed om finansieringen, idet finansieringen er etårig. Kommissionen vil se på, hvordan man evt. kan reducere de administrative byrder.

6 6/11 IKT interessentplatformen, som blev indført med standardiseringsforordningen, vurderes at have skabt øget transparens i forhold til itstandardisering. Der er allerede blevet vedtaget en række tekniske specifikationer til brug for offentligt indkøb. Bidraget fra det europæiske standardiseringssystem til EU s konkurrenceevne er blevet bekræftet i tidligere studier og gennem nationale studier i fx Frankrig, Tyskland og Storbritannien. Der er dog på nuværende tidspunkt ikke tilstrækkelige data til at beskrive effekten af forordningen. Hver af de eksisterende europæiske standarder erstatter potentielt 33 forskellige nationale standarder og det europæiske standardiseringssystem bidrager således væsentligt til et velfungerende indre marked. Konklusion Europæiske standarder til det 21. århundrede Med Standardiseringspakken, meddelelsen i april 2016 om it-standarder og det Fælles initiativ om standardisering, har Kommissionen udarbejdet en sammenhængende vision for det europæiske standardiseringssystem, der skal modernisere den måde standarder produceres på i Europa. Der skal skabes et nyt momentum så industriens, forbrugernes og andre interessenters behov afspejles effektivt i europæiske standarder. Det skal sikre, at Europa også fremover forbliver et globalt udviklingscenter for standardisering. Kommissionen vil nedsætte en styregruppe med Kommissionen som formand, der skal følge indsatsernes fremdrift og identificere nye indsatser, hvor det er relevant. Styregruppen er en uformel gruppe, som ikke har indflydelse på Standardiseringsforordningen eller på Kommissionens prærogativer. Indsatserne i det Fælles initiativ om standardisering skal gennemføres frem til udgangen af Kommissionen vil endvidere skabe mere sammenhæng mellem EU s standardiseringsinstrumenter, som omfatter Det årlige EUarbejdsprogram for standardisering, IT køreplanen, Standardiseringskomiteen og IKT interessentplatformen. I forbindelse med udarbejdelsen af Det årlige EU-arbejdsprogram for standardisering skal der hvert forår sikres en grundig dialog med Europa- Parlamentet, Det europæisk økonomiske og sociale udvalg og Det europæiske Regionsudvalg om fremdriften i europæisk standardisering med udgangspunkt i en årlig rapport fra Kommissionen til Rådet og Europa- Parlamentet.

7 7/11 Kommissionen vil endvidere, som efterspurgt af Rådet i rådskonklusionerne fra marts 2015, udarbejde en analyse af de økonomiske effekter af standardisering på EU plan, som supplement til eksisterende nationale studier. Gennemførelse af Standardiseringsforordning 1025/2012 i perioden Standardiseringsforordningen har bidraget til øget transparens og inklusion i det europæiske standardiseringssystem, forøget systemets effekt i forhold til det indre marked og revideret reglerne for EU s støtte til de europæiske standardiseringsorganisationer og Annex III organisationerne. Kommissionen har ikke identificeret større problemer i gennemførelsen af standardiseringsforordningen, men der er blevet identificeret områder, hvor der stadig kan gennemføres forbedringer. Kommissionen vurderer derfor ikke, at der er behov for at revidere den gældende standardiseringsforordning. Der skal rapporteres om forordningens gennemførelse til Rådet og Europa-Parlamentet igen om fem år. Kommissionen mener derimod, at der kan tages initiativer af ikke-juridisk karakter for at forbedre det europæiske standardiseringssystem yderligere, herunder det Fælles Initiativ om standardisering. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet har endnu ikke udtalt sig om meddelelsen. 5. Nærhedsprincippet Ikke relevant. 6. Gældende dansk ret Ikke relevant. 7. Konsekvenser Lovgivningsmæssige konsekvenser Meddelelserne har ikke i sig selv lovgivningsmæssige konsekvenser. Økonomiske konsekvenser Meddelelserne har ikke i sig selv samfundsøkonomiske eller statsfinansielle konsekvenser. Det forventes, at de initiativer, der er angivet i meddelelserne, samlet set vil få positive samfundsøkonomiske konsekvenser afledt af en forbedret konkurrenceevne. Det er muligt, at arbejdsprogrammet følges op

8 8/11 af konkrete retsakter eller initiativer, der vil kunne medføre statsfinansielle konsekvenser. Disse kan ikke vurderes på nuværende tidspunkt. Andre konsekvenser og beskyttelsesniveauet Meddelelserne har ikke i sig selv konsekvenser for beskyttelsesniveauet i Danmark. 8. Høring Kommissionens meddelelse er sendt i høring i EU-specialudvalget for konkurrenceevne, vækst og forbrugerspørgsmål den 2. juni med frist for bidrag den 16. juni I den forbindelse er følgende bemærkninger modtaget: DI bakker op om Kommissionens prioritering af standardiseringsområdet. Eksistensen af standarder øger konkurrenceevnen og har stor betydning for global samhandel, så det er vigtigt at der etableres en platform, hvor der målrettet arbejdes med at modernisere og prioritere den måde standardiseringsarbejdet i Europa fungerer på. Standarder har en afgørende rolle i forbindelse med eller i stedet for lovgivning og indgår som et væsentligt element i eksisterende og kommende handelsaftaler. DI understreger vigtigheden af, at alle relevante interessenter bidrager til at udvikle rammerne for standardiseringsarbejdet, og at danske myndigheder er engagerede i standardiseringsarbejdet både på nationalt, europæisk og internationalt plan. DI bakker op om Kommissionens Joint Initiative for Standardisation, som beskriver rammerne for en frivillig fælles fremadrettet indsats på tværs af interessenter. DI finder det væsentligt at Danmark fortsætter sit engagement i initiativet og gerne bidrager aktivt til at konkrete aktiviteter kan gennemføres. DI har særlig interesse i indsatsen 6 Improve the exchange of information and dialogue with industry through a Standards Market Relevance Roundtable (SMARRT). Industrien bør, i lighed med Annex III organisationerne, have mulighed for at være i direkte dialog med Kommissionen om standardiseringspolitiske prioriteringer, i særdeleshed spørgsmål om markedsrelevans. I det omfang standarder indgår i konkret lovgivning finder DI det vigtigt, at også industrien har adgang til viden om Kommissionens planer for udvikling af standarder og har mulighed for at kommentere på dem inden et egentligt forslag til arbejdsprogram udarbejdes. DI er enig i, at der kan ligge et stort potentiale i at udarbejde standarder inden for hhv. it og tjenesteydelser. Man skal dog sikre sig at, at standarderne efterspørges og er baserede på markedets behov på en case by case basis og

9 9/11 efter grundig høring hos relevante interessenter. Det skal analyseres om fordelene ved at udvikle standarden er tilstrækkelig store til at berettige udviklingsomkostningerne. DI mener, at Kommissionen bør være særlig påpasselig med at implementere en top-down tilgang til udviklingen af standarder, når det gælder tjenesteydelser, da ydelserne i større udstrækning end varer afhænger af forhold, der kan være svære at standardisere, som fx interaktion mellem mennesker, kundernes oplevelser m.m. Standarder for tjenesteydelser kan dog være brugbare, hvis de medvirker til at øge kvaliteten af produkterne og den leverede service ved at være guidelines, som virksomhederne kan arbejde efter. Hvis ovenstående principper bliver fulgt, er der interesse fra virksomhederne til at bidrage til udviklingen af europæiske standarder for tjenesteydelser. DI finder det positivt, at Kommissionen fremover vil monitorere udviklingen af service standarder, for at undgå konflikter mellem forskellige standarder. I forhold til it-området, finder DI at det er afgørende, at der fra dansk side er særligt fokus på udvikling og udbredelse af internationale standarder med henblik på at styrke nye markeds- og eksportmuligheder for danske virksomheder. Traditionelt holder danske it-virksomheder en stærk førerposition, fx indenfor greentech, forvaltningsløsninger, sundhedsteknologi og skole-it, som i langt højere grad kan sættes i spil i form af øget eksport af løsninger til andre lande. DI er ikke i tvivl om, at jo mere Danmark kan påvirke den internationale standardiseringsdagsorden, des mere vil danske virksomheder og forbrugere generelt opleve større sammenhæng og dermed tryghed, når de agerer på tværs af landene i det digitale marked. Givet standarders betydning for det indre marked, finder DI det naturligt, at arbejdet omkring standardisering også indgår i den inter-institutionelle dialog mellem EU-institutionerne, ligesom DI finder det naturligt at afdække de økonomiske konsekvenser af standardisering på europæisk niveau. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke oplysninger om andre landes holdninger til meddelelsen. 10. Regeringens foreløbige generelle holdning Europæiske standarder til det 21. århundrede

10 10/11 Regeringen hilser Kommissionens meddelelser velkomne og støtter visionen og indsatserne i det Fælles initiativ for standardisering. Udviklingen af relevante standarder til tiden koordineret med udviklingen af globale standarder kan sikre markedsadgang og øget eksport til såvel EU s øvrige medlemsstater, som globalt. Regeringen imødekommer, at der arbejdes fokuseret med indsatserne under de tre områder 1) Viden-spredning, uddannelse og forståelse af det europæiske standardiseringssystem 2) Koordinering, samarbejde, transparens og inklusion 3) Konkurrenceevne og den internationale dimension. Regeringen støtter endvidere, at der nedsættes en styregruppe, der skal følge indsatsernes fremdrift og identificere nye indsatser, hvor det er relevant. Der skal fra dansk side arbejdes for at fremme et velfungerende indre marked gennem anvendelse af standarder i forbindelse med regulering og offentlige indkøb, samt for at industrien får mulighed for at være i direkte dialog med Kommissionen om standardiseringspolitiske prioriteringer, i særdeleshed spørgsmål om markedsrelevans. Regeringen ønsker endvidere, at der fra dansk side arbejdes aktivt for, at indsatsen om byggevarer under det Fælles initiativ for standardisering omfatter en modernisering af rammerne og processerne omkring mandater for nye standarder om byggevarer, herunder at der sikres gennemsigtighed i processerne, brugbare og forståelige standarder og hurtigere og mindre komplicerede beslutningsprocesser. Danmark ønsker, at ovennævnte forhold indgår i det kommende arbejde med præciseringen af standardiseringspagten, REFIT platformen og det opfølgende arbejde på Kommissionens fitnesscheck. Danmark vil deltage aktivt i dette arbejde med henblik på at fremføre disse synspunkter. Herunder deltagelse i det konkrete pilotprojekt, der er foreslået i Kommissionens meddelelse. Gennemførelse af Standardiseringsforordning 1025/2012 i perioden Regeringen er enig med Kommissionen i, at Standardiseringsforordningen har bidraget til øget transparens og inklusion i det europæiske standardiseringssystem, og at den har forøget systemets effekt i forhold til det indre marked. Regeringen er endvidere enig med Kommissionen i, at der ikke er behov for at revidere den gældende standardiseringsforordning, men at der kan tages initiativer af ikke-juridisk karakter for at forbedre det europæiske

11 11/11 standardiseringssystem yderligere, herunder det Fælles Initiativ om standardisering. Regeringen noterer sig at Kommissionen skal rapportere om forordningens gennemførelse til Rådet og Europa-Parlamentet igen om fem år. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. February 17 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0176 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0176 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0176 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse: IKT-standardiseringsprioriteter for det digitale indre marked (KOM(2016)

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0500 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0500 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0500 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. september 2014 Kommissionens meddelelse om det årlige EU-arbejdsprogram for europæisk standardisering

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Dokument: KOM(2018) 630 (FIN) Nyt notat Notatet oversendes til Folketingets Forsvarsudvalg til orientering. 12. oktober 2018

Dokument: KOM(2018) 630 (FIN) Nyt notat Notatet oversendes til Folketingets Forsvarsudvalg til orientering. 12. oktober 2018 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0630 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg: Kommissionens forslag til en forordning om oprettelse af det europæiske industri-, teknologi-

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. maj 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0088 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. juni 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 110 Offentligt Notat 8. januar 2019 J.nr. 2018-8540 Kontor: Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg med henblik på møde i Rådet (Konkurrenceevne industri, indre marked, forskning) den 21. 22.

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. May 17 Xx/xxxx-x Meddelelse fra Kommissionen om Handlingsplan for at styrke Solvit: give

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 321 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse På vej mod

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 14. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. MST-6230-00071 Ref. doble GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-269-00077/Dep. sagsnr. 9614 Den 15. november 2011 FVM 956 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 10. juli 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 23.

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 4. kt./dep 3.1/2.1 Sagsnr. 2010-20-221-00773 /Dep sagsnr.: 8990 Den 9. marts 2011 FVM 875 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder

Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del Bilag 236 Offentligt N O T A T 24-05-2017 Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder J.nr. 2017-3348 CAIJ Europæisk søjle af sociale rettigheder

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 269 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0449 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Forslag til direktiv om elektronisk fakturering i offentlige indkøb

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 137 Offentligt Grund og nærhedsnotat 3. marts 2016 J.nr. 16-0115195 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration Forslag til Rådets

Læs mere

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund Skatteudvalget 2015-16 L 99 Bilag 9 Offentligt Notat 26. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Forslag til Kommissionens gennemførelsesforordning om etablering af et arbejdsprogram

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Komiténotat til Folketingets Europaudvalg

Komiténotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 258 Offentligt Komiténotat til Folketingets Europaudvalg Dato 18. december 2018 Kommissionens forslag til revideret forordning som gennemfører Europa-Parlamentets

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Den 16. april 2012 Sagsnr.: 99

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Den 16. april 2012 Sagsnr.: 99 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12 FLF alm. del Bilag 242 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. april 2012 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3544 - konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt SUPPLERENDE SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. maj 2017 17/04250-4 Rådsmøde (konkurrenceevne) den 29. maj 2017 Indhold 5.

Læs mere

SKAT Told, EU-kontoret J. nr

SKAT Told, EU-kontoret J. nr Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0464 Bilag 1 Offentligt SKAT Told, EU-kontoret J. nr. 12-0198819 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlingsprogram

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0491 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 28. september 2016 2016-4471 Grund- og nærhedsnotat om Kommissionens forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 201 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00430/Dep. sagsnr. 3594 Den 27. januar 2010 FVM 732 NOTAT

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2013 SWD(2013) 252 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-2301-00738/Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. marts 2011 FVM 886 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

N O T A T. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0248 Bilag 1 Offentligt

N O T A T. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0248 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0248 Bilag 1 Offentligt N O T A T 30. maj 2016 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Beskæftigelsesudvalg om EU Kommissionens forslag til ændring

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/6. kontor/3.1/2.1 Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. august 2011 FVM 923 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 119 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 119 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 119 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. January 17 Xx/xxxx-x Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Notat. Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund. Til Folketingets Europaudvalg

Notat. Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund. Til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 100 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg 2. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Hermed fremsendes notat vedrørende EU-Kommissionens

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt KOMITÉNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. juni 2015 Europa-Kommissionens forslag af 11. juni 2015 om gennemførelsesretsakt vedrørende

Læs mere

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af

Kommissionen har ved KOM(2012) 521 af 27. september 2012 samt ved KOM(2012) 548 af Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 37 Offentligt Journalnummer: 12-0213090 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 128 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 128 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 128 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 29. november 2016 Sagsnummer: 2016-221./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 87 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 87 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 ERU Alm.del Bilag 87 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2017 Kommissionens meddelelse Fastlæggelse af EU s tilgang

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 31. maj 2013 Rådsmøde (udenrigsanliggender - handel)

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3548 - beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 01-06-2017 NOTAT Samlenotat vedrørende rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 9. juni 2015 Forslag om bedre lovgivning i EU Europa-Kommissionen fremlagde

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Meddelelse fra Kommisionen til Europa-Parlamentet, Rådet

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Fødevareenheden/EU-enheden Sagsnr.: 2011-20-25-02612/Dep. sagsnr. 15256 Den 29. november 2012 FVM 098 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Kommissionens meddelelse om harmoniserede standarder: øget gennemsigtighed og retssikkerhed for et fuldt fungerende indre marked (KOM(2018) 764)

Kommissionens meddelelse om harmoniserede standarder: øget gennemsigtighed og retssikkerhed for et fuldt fungerende indre marked (KOM(2018) 764) Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0764 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 7. december 2018 18/09797-1 Kommissionens meddelelse om harmoniserede standarder: øget gennemsigtighed

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

udtalelse til Kommissionen. Fagudvalgene står for den indledende substansbehandling af et forslag.

udtalelse til Kommissionen. Fagudvalgene står for den indledende substansbehandling af et forslag. Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 33 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 18 Offentligt Europaudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Social- og Indenrigsudvalget, Kulturudvalget, Erhvervs-,

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Dette notat oversendes ligeledes til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes ligeledes til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 356 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Meddelelse fra Kommissionen om En politik for sikkerhedsindustrien -

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-229-00025/Dep. sagsnr. 10486 Den 24. juni 2011 FVM 900 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring

Læs mere

Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K

Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K./. Til Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologis orientering vedlægges

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009.

Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 4 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 8. oktober 2009 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Kemikalier J.nr. 001-05574 Ref. Jukof/beand Dep/kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Standardiseringspakke MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Standardiseringspakke MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.6.2016 COM(2016) 358 final Standardiseringspakke MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. maj 2014 Kommissionens meddelelse om revision af eksportkontrolpolitikken,

Læs mere

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012.

Der skal stemmes om sagen på et møde i REACH-komitéen den 19. marts 2012. Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 261 Offentligt NOTAT Kemikalier J.nr. 001-06782 Ref. MAS Dep: Kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0750 Bilag 1 Offentligt NOTAT GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Rådets afgørelse om accept af ændringen til 1998-tungmetalprotokollen

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010.

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 184 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 9. marts 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt SUPPLERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 20. april 2007 /nwj Kommissionens grønbog En fremtidig havpolitik for EU: En europæisk vision for

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 111 Offentligt Notat 6. januar 2019 J.nr. 2018-8525 Kontor: Moms, Afgiter og Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets forordning

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 97 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 97 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 97 Offentligt Notat 1. februar 2016 J.nr. 16-0025905 Grund- og nærhedsnotat om rapport fra Kommissionen til Rådet om Refit-evaluering af direktiv 2011/64/EU og

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/Økologi/DEP/Miljøenheden/ Enheden for EU og internationale forhold Sagsnr.: 11-60111-000001/Dep. sagsnr. 13790 Den 15. marts 2012 FVM

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-01010 Den 17. februar 2012 FVM 014 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring

Læs mere