Hov Vig sommerhusområde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hov Vig sommerhusområde"

Transkript

1 Styregruppen for afvanding af Hov Vig sommerhusområde Hov Vig sommerhusområde Udgivelsesdato : 13. juni 2016 Udarbejdet af : Grontmij for Styregruppen for afvanding af Hov Vig sommerhusområde Grontmijs reference

2 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 ANSØGNING 2 2 BAGGRUND 2 3 FORMÅL MED PROJEKTET 3 4 AFGRÆNSNING AF PROJEKTOMRÅDET Opland Landkanalen Jordbundsforhold Grundvand 7 5 AFVANDINGSPROJEKT Projektbeskrivelse Forudsætninger Indretning af pumpestation Adgangsforhold Diger Klimatilpasning Budget Ejendomsoversigt Partsdeling Nytteværdi Tidsplan 13 Bilag 1. Matrikeloversigtskort 2. Lodsejerfortegnelse 3. Oversigtsplan, tegning TF1E_ Projektforslag omfattende: a. Tegning TF1D_011 Pumpestation, plansnit b. Tegning TF3D_501 Pumpestation, snit A-A, B-B og C-C 5. Opmåling af Landkanalen omfattende: a. Oversigtskort b. Længdeprofil for Landkanalen og Hov Vig Kanal c. Længdeprofil for tilløb til Landkanalen

3 Side 2 1 ANSØGNING I mange år har der været store problemer med vand på terræn ved Hov Vig sommerhusområdet grundet nedbør, der ikke kan nedsive, samt tilbagestuvning fra Isefjorden via Hov Vig kanal og Landkanalen. I 2011 indsendte Styregruppen for Hov Vig Sommerhusområde en VVM-anmeldelse af et afvandingsprojekt til Odsherred Kommune. Odsherred Kommune vurderede på baggrund af anmeldelsen, at projektet var VVMpligtigt. Herefter startede en VVM proces, som blev sendt i høring i maj 2014.af Odsherred Kommune. VVM redegørelse og Natura 2000-screening viste, at projektet ikke har nogen væsentlig påvirkning på det omkringliggende miljø. Efter afsluttet VVM-proces søger Styregruppen for Hov Vig Sommerhusområdet Odsherred Kommune om godkendelse af afvandingsprojektet. Ansøgningen sker i henhold til vandløbslovens kapitel 6 om Regulering m.v. af vandløb og kapitel 9 om Udpumpningsanlæg med digeanlæg til afvanding samt bekendtgørelse nr om vandløbsregulering og -restaurering. I henhold til bekendtgørelsens 12 indeholder projektet følgende: 1. En redegørelse om formålet med og en begrundelse for projektet 2. Projektbeskrivelse med oversigtskort og detailplaner 3. Oversigt over de af projektet omfattede ejendomme med fortegnelse over de grundejere og brugere, der ønskes inddraget i projektet 4. Overslag over udgifterne med forslag til fordeling af disse 5. En tidsplan for arbejdets udførelse 2 BAGGRUND Årsagen til, at terrænet i sommerhusområdet er vandlidende kan kort opsummeres i følgende: Hov Vig Kanals udmunding i Isefjorden er påvirket af fjordens vandspejl. En højvandklap sikrer i dag, at havet ikke oversvømmer området. Omvendt kan området ikke afvande under høj vandstand i fjorden, idet det afstrømmende vand fra sommerhusområdet vil stuve op i Landkanalen og udgøre en risiko for oversvømmelse, hvis vandstanden overstige kronen på diget langs Landkanalen. Det gælder især i de områder, hvor diget er sammensunken og ikke er vedligeholdt. Mange strækninger af det nordlige dige langs Landkanalen er lokalt nedbrudt, fjernet eller har sat sig, hvilket med tiden har forøget hyppigheden af oversvømmelseshændelser. Funktionen af dræn- og grøftesystemet er ødelagt gennem årene ved forskellige typer af ændringer på systemet samt manglende vedligeholdelse. Lokale flaskehalse i afvandingssystemet, som skyldes, at systemet er etableret ved knopskydning af flere omgange og der derfor ikke er projekteret en samlet løsning der sikrer afvanding af området. Øget nedbør har medført, at afvandingssystemet af dræn og grøfter har utilstrækkelig kapacitet.

4 Side 3 Grundvandet står så højt i dele af området, at overfladevand ikke kan nedsive under ekstrem regn. Når de høje grundvandstande forekommer, sættes de lavestliggende sommerhuses nedsivningsanlæg ud af drift, med betydelige afledningsmæssige gener for beboerne til følge. Det betyder, at der med årene er etableret lokale afvandingsanlæg med dræn og pumpestation, der løfter spildevandsbelastet grundvand op i Landkanalen med øget belastning af Isefjord med næringsstoffer og E.coli bakterier til følge. Lavninger i terræn, hvor vandet ikke kan nå at sive ned i takt med nedbøren især hvis jordbunden har lag af impermeabel (gytje/ler). 3 FORMÅL MED PROJEKTET Formålet med afvandingsprojektet er, at skabe et lavere og mere stabilt grundvandspejl indenfor sommerhusområde og at eliminere risikoen for oversvømmelse. Ideen er, at vandspejlet i sommerhusområdets Landkanal sænkes til et fast lavt niveau via en pumpestation, der etableres på en dæmning på tværs af Hov Vig Kanal. Hermed gøres grundvandstanden i sommerhusområdet uafhængig af vandstanden i Isefjord. Randbetingelse for hele projektet er, at højvandsklappen fungerer, så selve Hov Vig ikke oversvømmes, eller at vand strømmer fra Hov Vig over Landkanalens digekrone. Sidstnævnte betyder, at diget langs Landkanalens sydside skal forhøjes til kote 1 m. Afvandingen af sommerhusområdet kan herefter forbedres ved oprensning eller etablering af grøfter og dræn samt eventuelt lokale pumpestationer. Sådanne foranstaltninger er ikke indeholdt nærværende projekt, idet de forventes gennemført som separate projekter på et senere tidspunkt. Princippet for afvandingsprojektet kan illustreres på figur 1.

5 Side 4 Figur 1. Principskitse af afvandingsprojekt ved Hov Vig sommerhusområde. 4 AFGRÆNSNING AF PROJEKTOMRÅDET 4.1 Opland Projektområdet dækker et område på ca. 434 ha., se figur 2 på næste side. Der er i alt registreret 2361 ejendomme og 2475 matrikler helt eller delvist indenfor det hydrologiske opland til Landkanalen, jfr. bilag 1 og 2. Ejendommene udgøres fortrinsvis af sommerhuse, men der er enkelte helårshuse og lidt industri. Vand fra det hydrologiske opland strømmer til Landkanalen gennem dræn og grøfter. Hovedforløbet af disse ses af figur 2. Grontmij har fastlagt det hydrologiske opland ved gennemgang af historiske kort og en højdemodel af terrænet. Landkanalen, der forløber langs sydsiden af sommerhusområdet, vist med blå linje på figur 2, er afgrænset af diger til begge sider ud mod de omkringliggende arealer. Digerne omkring tilløbet til Landkanalen fra øst (mellem P3 og ny pumpestation ) er ikke vedligeholdt og er delvist udjævnet til niveau med det omliggende terræn. Hov Vig Kanal, rød linje på figur 2, er ikke afgrænset fra de omkringliggende arealer med diger, idet der er tilløb af vand fra omgivelserne via en del grøfter.

6 Side 5 Figur 2. Oversigtskort over afvandingsområdet for Hov Vig Sommerhusområde. Det omtrentlige område for delområde 1 af kloakering er angivet. Endeligt antal huse der skal kloakeres vil blive fastsat i kommende ny spildevandsplan.

7 Side 6 Landkanalen og Hov Vig Kanal oprenses jævnligt med en mindre gravemaskine, og det opgravede materiale lægges på brinkerne, hvorved der sker en vis vedligeholde digekronerne - bortset fra førnævnte østligt tilløb. Oprensningen foretages af Naturstyrelsen, som er lodsejer på sydsiden. Diget syd for Landkanalen synes ikke stadfæstet i nogen kommissionskendelse, hvorfor diget skønnes opstået ved mange års vedligeholdelse af kanalen, hvor fyld er blevet oplagt på brinken. Der er i dag etableret pumpestationer P1, P2 og P3 i det inddæmmede sommerhusområde. Pumpestationerne pumper dræn- og overfladevand fra grøfter og kanaler til Landkanalen. Hov Vig Kanal leder i dag vand ud til Isefjorden via en højvandsklap. 4.2 Landkanalen Landkanalens dimensioner fremgår af landvæsenskommissionskendelse, dateret 3. december Her står: Bundbredde: 0,6 m Bredde ved dagligt vande : 1,25 m Dybde under dagligt vande : 0,5 m Landkanalen er målt op i marts Resultatet af opmålingen er vedlagt i form af tværprofiler og længdeprofiler som bilag 4. Opmålingsdata er desuden lagt ind i højdemodellen for området. Strækningen fra st til st er målt i Hov Vig Kanal. Af opmålingen fremgår, at bunden falder på de første 400 m fra vest mod øst fra kote ca. 0,7 til ca. -0,6 m. Det er strækningen, som afgrænses af skov mod syd indtil det lille dobbeltknæk. Herfra til Hov Vig Kanal varierer bunden mellem kote -0,4 og -0,7 m. Det kan konstateres, at kanalen har en væsentligt større bredde end foreskrevet i kommissionskendelsen. 4.3 Jordbundsforhold Hovedparten af sommerhusområdet består dels af hævet stenalderhavbund, dels af klitlandskab. Geologien i de øverste ca m af området forventes derfor overvejende at bestå af sand, silt og ler med indhold af organisk materiale. Grontmij har i 2013 udtaget prøver af de øverste jordlag i 10 af de områder, hvor der er oplevet problemer med vand på terræn. Analyser af jordprøverne viser, at der er tale om næringsfattig jord med store mængder organisk materiale bundet i de øvre lag. Store mængder organisk stof medfører risiko for nedsat permeabilitet, hvilket kan forklare problemer med nedsivning af vand på de berørte arealer og dermed midlertidige vandsamlinger efter nedbør.

8 Side Grundvand Det forventes, at der i sandet eksisterer et øvre grundvandsmagasin (tykkelse ikke kendt), som har frit vandspejl. Afstrømningen i dette magasin styres af kanaler og afstrømningen til havet. Magasinforholdene kan være inhomogene som følge af de vekslende jordlag - det vil sige, at der ikke nødvendigvis er tale om et sammenhængende grundvandsmagasin. Det øvre grundvandsmagasin strækker sig formentligt over et noget større område end det projektområde, som er markeret på figur 2. Ifølge de foreliggende oplysninger er bunden af Landkanalen ved sommerhusene relativ tæt. Det betyder, at der må forventes en beskeden udveksling af vand mellem kanalen og det omgivende grundvand. Dette er sandsynliggjort ved, at det med den aktuelle pumpeydelse er muligt at holde grundvandspejlet kunstigt lavt i de mindre deloplande, som afvander til de eksisterende pumpestationer (P1, P2 og P3). De eksisterende pumpestationer og drænsystemer bibeholdes uændret ved projektets gennemførelse. Eventuelt kan de nedlægges, hvis de viser sig overflødige, når afvandingsprojektet er realiseret. Figur 3 Afvandingsområde med Boringer. Kilde: PC-jupiter GEUS.

9 Side 8 5 AFVANDINGSPROJEKT 5.1 Projektbeskrivelse Forudsætninger I øvre ende af Hov Vig Kanal etableres en pumpestation på tværs af kanalen. Pumpestationen løfter vandet fra Landkanalen op i Hov Vig Kanal. Projekttegninger fremgår af bilag 3. Af hensyn til en effektiv afvanding af sommerhusområdet vil det være ønskeligt at sænke vandstanden i Landkanalen så meget som muligt. På den anden side er det en forudsætning, at Landkanalen ikke må uddybes og heller ikke udtørre. Derfor kan vandspejlsniveauet ikke sænkes til lavere end kote -0,5 m. Under forudsætning af et drænniveau på 1 m under terræn kan der hermed opnås ca. 1 s fald på grøfter og dræn fra den fjerneste del af oplandsgrænsen. En afvandingspumpe er karakteriseret ved stor ydelse og lille geometrisk løftehøjde. Den store ydelse kræver en stor pumpesump for at holde antal pumpestarter nede på et passende niveau. I denne sammenhæng vil tilløbskanalen skulle fungere som pumpesump. For at opnå et passende magasin for pumpen at arbejde med, er det vurderet, at niveauet for pumpestart skal være omkring -0,3 m ved en stopkote på - 0,5 m. De endelige niveauer for start- og stopkote fastsættes i takt med, at man gør sig praktiske erfaringer med effekten af afvandingsprojektet. Dimensioneringsgrundlaget er 1 l/sek ha, hvilket i dette tilfælde medfører behov for en pumpeydelse på 400 l/sek. Pumpestationen dobbeltbestykkes, dels af hensyn til reserve, dels for at have mulighed for at øge kapaciteten ud over de 400 l/sek., hvis behovet skulle opstå Indretning af pumpestation Pumpestationen forsynes med sandfang ved indløbet. Sandfanget adskilles fra pumpestationen ved en tværgående mur med et dykket indløbshul, hvorved muren vil tilbageholde flydende materialer som afskåren siv og grøde. Fra indløbskammeret løftes vandet via en propellerpumpe op i et kammer, hvorfra vandet strømmer ud i Hov Vig Kanal via et dykket udløb. Pumpestationen forsynes med hus, som skal rumme tavle til elforsyning og automatik. For at sikre, at vandet ved pumpe-/strømsvigt kan gravitere ud i Hov Vig Kanal forsynes skillevæggen mellem indløbskammeret og udløbskammeret med rør med en kontraklap. Med henvisning til tegning TF3D_501, snit C-C, sidder pumperne dykket i pumperøret. Pumperøret afsluttes et passende stykke over vandstanden i Hov Vig Kanal så man i tilfælde af at kontraklappen er utæt ikke risikerer tilbageløb.

10 Side 9 For etablering af den nye pumpestation vil det være nødvendigt, at etablere en byggegrube, der sikres med en spunsvæg til siderne der vender mod kanalen. Der etableres en interims omløbskanal uden om byggegruben, og grundvandet holdes nede ved lænsning. Den foreslåede løsning vil kræve ændringer i forhold til den foreliggende Landvæsenskommissionskendelse, idet definitionen dagligt vande får en anden betydning, idet pumpedriften nu definerer vandspejlsniveauet Adgangsforhold Adgang til pumpestationen planlægges ad en 4 m bred grusvej, som anlægges langs sydsiden af tilløbet til Landkanalen fra øst (figur 4). I den østlige ende tager vejen udgangspunkt i Enggårdsvej, hvor denne går over i Enggårds Tværvej. Her er der i dag udlagt et areal til vej, og der er etableret adgang til græsningsfold. Adgangsvejen slutter ved pumpestationen, hvor der etableres en vendeplads for køretøjer. Figur 4. Tilløbet til Landkanalen, der afgrænser EF-fuglebeskyttelsesområdet (til venstre for kanalen). Billedet er taget fra øst mod vest. En 4 m bred bræmme langs kanalenudlægges til adgangsvej til brug i både anlægs- og driftsfasen. Området bruges allerede i dag til kørsel med mindre maskiner i forbindelse med oprensninger af kanalen.

11 Side Diger Eksisterende diger langs sydsiden af Landkanalen mod Hov Vig naturbeskyttelsesområde retableres, så digekronen kommer op i minimum kote 1,0 m. Derved sikres, at der ved ekstreme vandstandsstigninger i Isefjord ikke sker overløb til Landkanalen fra Hov Vig naturbeskyttelsesområde via Hov Vig Kanal, hvor vandstanden vil stige, hvis højvandsklappen ved udløbet er lukket. Langs den østlige del af landkanalen etableres adgangsvejen i kote 1,0 m eller lidt over. Digekronen på 1,0 m er fundet ud fra estimerede mængder udpumpet vand fra Landkanalen samt afstrømning fra det direkte opland, som opmagasineres i Hov Vig under en sammenhængende højvandsperiode af en varighed på 1 måned med en gennemsnitlig vandstand i Isefjord på 0,5 m og en estimeret vindgeneret nord sydgående hældning på vandspejlet i Hov Vig på 0,5 m. 5.2 Klimatilpasning 5.3 Budget Vandstandsstigninger i Isefjord håndteres ved ændring af praksis for drift af højvandsklappen, hvilket ikke er en del af dette projekt. Randbetingelsen for afvandingsprojektet er, at højvandsklappen fungerer. Selv om klimatilpasning ikke indgår i dette projekt, er det vigtigt fremover at tage stilling til problematikken, der kan opstå ved øget nedbør, øget grundvandsspejl og stigende vandstand i Isefjord. Styregruppen forventer, at Odsherred Kommune og Naturstyrelsen tager denne problematik op i en kommende klimaplan for området. De hidtil afholdte omkostninger har været følgende: Skitseudkast, møder og VVM anmeldelse 0,5 mio. kr. Undersøgelser af geoteknik, hydrogeologi og vandkvalitet, Natura 2000 konsekvensvurdering, VVM redegørelse og ansøgning om afvanding 1,9 mio. kr. I alt 2,4 mio. kr. De estimerede anlægsomkostninger fremgår af nedenstående oversigt.

12 Side 11 Delprojekt/aktivitet Overslag, 1000 kr. Arbejdsplads og interimsforanstaltninger 100 Byggegrube og retablering 350 Betonkonstruktion 240 Pumper og kontraklapper 420 Hus 110 Elinstallationer 160 Adgangsvej 250 Dige 110 Uforudsigelige omkostninger 170 Geoteknik og detailprojekt 280 Udbud og byggeledelse 210 El tilslutning 200 SUM Tabel 1. Estimerede anlægsudgifter. Hertil kommer drift og vedligeholdelse af pumpestation og vedligeholdelse af diger og adgangsvej. De årlige drift- og vedligeholdelsesomkostninger skønnes til: Pumpestation kr. Diger og adgangsvej kr. Samlede årlige drifts- og vedligeholdelsesomkostninger kr. Kapitaliseret over en årrække, N, ved en rente på 3 % svarer de kr til følgende omkostning: N = 10: N = 20: kr kr. Med udgangspunkt i N = 20 bliver de samlede omkostninger hermed: Hidtil afholdte omkostninger: Anlægsomkostninger, estimeret: Kapitaliserede driftsomkostninger, estimeret: Reserve: Totale omkostninger: 2,4 mio. kr. 2,6 mio. kr. 2,0 mio. kr. 0,5 mio. kr. 7,5 mio. kr. 5.4 Ejendomsoversigt Af bilag 1 fremgår en oversigt over området med oplandsgrænse og berørte matrikler, som ligger helt eller delvist inden for det hydrologiske opland. På den baggrund er der udarbejdet en kombineret matrikel- og ejeroversigt, som er vedlagt som bilag 2.

13 Side Partsdeling Styregruppen for Hov Vig sommerhusområdet har lavet forslag til partsdeling for de i alt matrikler (bilag 1 og 2). Der er registreret matrikler (inkl. 2 vejmatrikler), som ligger helt indenfor oplandet, og 258 matrikler (inkl. 11 vejmatrikler), som ligger delvist indenfor. Styregruppen for Hov Vig sommerhusområdet foreslår, at der for hver matrikel, der ligger helt indenfor det hydrologiske opland til Landkanalen (stort set alle sommerhusparceller), samt matrikler, som ligger mere end 50 % indenfor, tildeles 1 part, mens matrikler, som ligger indenfor med % af arealet, tildeles ½ part. Matrikler, som berøres mindre end 10 % af arealet samt vejmatrikler, får ingen part. Det giver følgende partsdeling (jvf. bilag 2): Fordeling af Forklaring matrikler 1 part matrikler der ligger helt indenfor område suppleret med 100 matrikler der ligger mellem 50 og 100 % indenfor området. ½ part matrikler ligger mellem 10-50% indenfor området 0 part matrikler ligger mindre end 10 % indenfor området. Af de matrikler er 13 vejmatrikler. Ved en fordeling af de samlede omkostninger på kr. 7.5 mio. kr. på samtlige parter, bliver udgiften pr. part hermed godt kr Det svarer til ca. 13 kr/måned med afdrag over 20 år. 5.6 Nytteværdi Det vurderes, at alle har lige nytte af afvandingsprojektet, og at der ikke er grundlag for at differentiere nytteværdien efter de enkelte parcellers beliggenhed det gælder både højdemæssig beliggenhed og afstand i forhold til Landkanalen. Problemerne med vand på terræn afhænger nemlig ikke kun af højdekurver og afstand til Landkanal. Følgende fælles nytteværdi kan kort opsummeres: Oprettelse af et fælles pumpelag, der er beslutningsdygtigt på alles vegne Sikkerhed for at arealer uanset beliggenhed inden for området kan afvandes og ikke fremover oversvømmes Sikkerhed mod tilbagestuvning af vand fra Isefjord Sikrer robust grundlag for eventuelle lokale afvandingsprojekter indenfor de enkelte grundejerforeninger/delområder Reducerede eller eventuelt helt bortfald af pumpeudgifter til de eksisterende pumpestationer Projektet vil sandsynligvis øge ejendomsværdien for området generelt.

14 Side 13 Myndighedsgodkendelse og godkendt VVM gælder for det samlede afvandingsprojekt, hvorved de enkelte grundejerforeninger/delområder ikke behøver at søge godkendelse af de lokale projekter, som forventes gennemført i en senere fase. Det er vigtigt at fremhæve vigtigheden af et fælles pumpelag med enighed om fælles partsdeling. Uden fælles pumpelag kan projektet ikke gennemføres. Naturstyrelsen har fortsat forpligtigelsen til at vedligeholde og oprense Landkanalen og at sikre digekronen langs sydsiden i henhold til gældende landvæsenskommissionskendelse (nr. 512). 5.7 Tidsplan Under forudsætning af godkendt afvandingsprojekt (Figur 5), samt at der er indgået kontakt efter afholdt licitation, vil tidsplanen for anlægsarbejdet se således ud: Opstart, arbejdsplads Adgangsvej Interimsforanstaltninger og byggegrube Pumpestation Pumper og el Dige og retablering Total 1 uge 2 uger 2 uger 3 uger 2 uger 1 uge 11 uger Selv om flere af anlægsprojekterne kan startes op sideløbende er det mest realistiske bud på en anlægsfase ca. 3 måneder (se figur 5).

15 Side 14 Figur 5. Tidsplan og proces frem mod godkendelse af afvandingsprojekt. Først efter endelig godkendelse kan anlægsfasen starte.

V/Simon Grünfeld

V/Simon Grünfeld Afvanding af sommerhusområde ved Hov Vig 14.06 2014 V/Simon Grünfeld Afvandingsprojekt -Baggrund I mange år har der været store problemer med vand på terræn ved Hov Vig sommerhusområdet. Årsag er nedbør,

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Høring - ansøgning om tilladelse til afvanding af sommerhusområde ved Hovvig

Natur, Miljø og Trafik Høring - ansøgning om tilladelse til afvanding af sommerhusområde ved Hovvig Styregruppen for Hovvig Sommerhusområdet Den 29. november 2016 Natur, Miljø og Trafik Høring - ansøgning om tilladelse til afvanding af sommerhusområde ved Hovvig Odsherred Kommune har modtaget ansøgning

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

Dagsorden til borgermøde om Afvandingsprojekt Hovvig

Dagsorden til borgermøde om Afvandingsprojekt Hovvig Dagsorden til borgermøde om Afvandingsprojekt Hovvig Emne Velkommen Hvad er en VVM Projektbeskrivelse VVM-resultat Vandløbsregulering Bidragsfordeling Spørgsmål Aktør Michael Kappendrup Bay Rasmus Kruse

Læs mere

Projektbeskrivelse. Etablering af grøft, Øster Høgildvej 29, 7400 Herning

Projektbeskrivelse. Etablering af grøft, Øster Høgildvej 29, 7400 Herning Projektbeskrivelse Etablering af grøft, Øster Høgildvej 29, 7400 Herning Oktober 2016 Indhold 1. Projektets formål...3 2. Projektområde...3 2.1 Lokalitetsbeskrivelse...3 3. Nuværende forhold...4 3.1 Vandløb...4

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB På vegne af Lysabild-Skovby Landvindingslag søges der hermed om tilladelse

Læs mere

Notatet beskriver de forskellige anlægselementer samt projektøkonomien og skitsemæssige

Notatet beskriver de forskellige anlægselementer samt projektøkonomien og skitsemæssige NOTAT Projekt Oversvømmelse i Skovmose på Sydals Projektnummer 1431100020 Kundenavn Emne Til Fra Kvalitetssikring Sønderborg Kommune Grundlag for prioritering af projektforslag Hans Erik Jensen Ebbe Enøe

Læs mere

VVM-redegørelse for afvanding af sommerhusområde

VVM-redegørelse for afvanding af sommerhusområde VVM-redegørelse for afvanding af sommerhusområde ved Hovvig Udgivelse: 11. februar 2014 Fagcenter: Natur, Miljø og Trafik Dok.nr.: 306-2013-36499 Udarbejdet af Odsherred Kommune i samarbejde med Grontmij

Læs mere

Høring af forslag til reguleringsprojekt i vandløbet Maglemoserenden

Høring af forslag til reguleringsprojekt i vandløbet Maglemoserenden Høring Teknik, Erhverv, Beskæftigelse og Kultur Infrastruktur Fredensvej 1 59 Rudkøbing Tlf. 63 51 6 Tlf. 63 51 6 42 direkte Fax 63 51 6 1 E-mail: annjen@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk Dato

Læs mere

Sagsnr. 06.02.03-P19-1-15

Sagsnr. 06.02.03-P19-1-15 Dato 1. juni 2015 Sagsnr. 06.02.03-P19-1-15 BYGGERI OG NATUR Tilladelse til omlægning af hoveddræn på matr. nr. 30 Snostrup By, Snostrup i forbindelse med etablering af boligområde i Vinge Frederikssund

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk

Læs mere

Forslag til regulering ansøgning om omlægning af hoveddræn på matr. nr. 30 Snostrup By, Snostrup i forbindelse med etablering af boligområde i Vinge

Forslag til regulering ansøgning om omlægning af hoveddræn på matr. nr. 30 Snostrup By, Snostrup i forbindelse med etablering af boligområde i Vinge Forslag til regulering ansøgning om omlægning af hoveddræn på matr. nr. 30 Snostrup By, Snostrup i forbindelse med etablering af boligområde i Vinge Frederikssund Kommune har modtaget ansøgning om tilladelse

Læs mere

NOTAT ANSØGNING OM VANDLØBSREGULERING I FORBINDELSE MED HØJVANDSSIKRING AF NÆSBY STRAND

NOTAT ANSØGNING OM VANDLØBSREGULERING I FORBINDELSE MED HØJVANDSSIKRING AF NÆSBY STRAND NOTAT Projektnavn Næsby Strand - vandløbsreguleringsansøgning Projektnr. 1100035187 Kunde Digegruppen for Næsby Strand Notat nr. 1 Version 6 Til Slagelse kommune Fra Rambøll ANSØGNING OM VANDLØBSREGULERING

Læs mere

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB På vegne af Lysabild-Skovby Landvindingslag søges der hermed om tilladelse

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Projektgruppen for vådområdeprojektet Dato 26. juli 2017 Sagsnr. 06.02.15-P19-1-17 BYGGERI OG NATUR Tilladelse efter vandløbslovens 16, 17 og 38 til nedlæggelse af et enkeltmands pumpelag og regulering

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord,

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, Tønder Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, august 2015 Udarbejdet til: Tønder Kommune Kongevej

Læs mere

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen Handleplan 1 Møde den 23. april 2012 Chefrådgiver Mogens Terkelsen Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen - Resumé Roskilde Kommunes handleplan, september 2011 2 TRIN 1 Gennemføre

Læs mere

Afgørelse af reguleringsprojekt - Etablering af sandfang i Damvad Å. Station gennemløbende matr. nr. 19q, Søsum By, Stenløse.

Afgørelse af reguleringsprojekt - Etablering af sandfang i Damvad Å. Station gennemløbende matr. nr. 19q, Søsum By, Stenløse. Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke Dato 9.oktober 2015 J.nr. 15/13396 Afgørelse af reguleringsprojekt - Etablering af sandfang i Damvad Å. Station 5.615 5.635

Læs mere

Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand

Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand Bo Christensen 1 12 MAJ 2016 Disposition: 1 Udfordringerne 2 Løsningsmuligheder i de 3 områder 3 December 2015-hændelsen 4 Økonomi 5 Spørgsmål 2 Problem 1: Stigende

Læs mere

INDLEDNING OG BAGGRUND

INDLEDNING OG BAGGRUND Notat Grontmij A/S Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 482311 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Sønderstrup Å 22. oktober

Læs mere

Middelvandstanden om sommeren er ca. 0,0 m, som stiger lidt ved lukket sluse, men sjælden til mere end + 0,2 m ved normal nedbør.

Middelvandstanden om sommeren er ca. 0,0 m, som stiger lidt ved lukket sluse, men sjælden til mere end + 0,2 m ved normal nedbør. NOTAT Projekt Kunde Vådområde Enge ved Sidinge Fjord Naturstyrelsen Vestsjælland Notat nr. 01 Dato 2016-10-10 Til Fra Kopi til Olaf Gudmann Christiani Henrik Mørup-Petersen PML 1. Risiko for infiltration

Læs mere

Notat. Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Gislinge Å. : Holbæk Kommune. : Peter Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen)

Notat. Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Gislinge Å. : Holbæk Kommune. : Peter Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen) Notat Grontmij A/S Dusager 8 Aarhus N Danmark T +5 8 5 F +5 8 555 www.grontmij.dk CVR-nr. 85 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Gislinge Å 7. september 5 Vores reference:..5

Læs mere

Velkommen. Oversvømmelse i Skovmose. - Informationsmøde d. 23. februar 2012

Velkommen. Oversvømmelse i Skovmose. - Informationsmøde d. 23. februar 2012 Velkommen - Informationsmøde d. 23. februar Hvem er vi? 2 Dagsorden 1. Indledning (15 min) 2. Orientering fra Sønderborg Kommune (10 min) 3. Mulige årsager til oversvømmelserne (10 min) 4. Løsning (25

Læs mere

Smedebæk. Februar 2014

Smedebæk. Februar 2014 Smedebæk Restaureringsprojekt Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 PROJEKTFORSLAG... 5 KONSEKVENSER... 7 ØKONOMI... 7 UDFØRELSESTIDSPUNKT... 7 LODSEJERFORHOLD...

Læs mere

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Temadag om dræning Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Relevante retsregler Vandløbsloven Okkerloven Miljøbeskyttelsesloven Naturbeskyttelsesloven Habitatbekendtgørelsen Planloven Miljømålsloven

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og Landbrug Grøndalsvej 1C, 8260 Viby J Se udsendelsesliste side 6 Høring af projekt til regulering af Fiskbæk på matrikel nr. 4ae, Malling by, Malling Hermed sendes projekt til regulering af

Læs mere

Offentlig høring af forslag til delvis omlægning af det offentlige rørlagte vandløb Tilløb 4.1 til Vojens Bæk på matr.nr. 101 og 380 Maugstrup

Offentlig høring af forslag til delvis omlægning af det offentlige rørlagte vandløb Tilløb 4.1 til Vojens Bæk på matr.nr. 101 og 380 Maugstrup til lodsejere, berørte parter og øvrige høringsberettigede Haderslev Kommune Teknik og Miljø Simmerstedvej 1A, 1. sal 6100 Haderslev Fax. 74 34 21 44 www.haderslev.dk Dir. tlf. 74 34 21 47 kimh@haderslev.dk

Læs mere

Styregruppen for Afvandingsprojekt Hovvig Benny Sloth - & Henning B. Jensen Den 12.

Styregruppen for Afvandingsprojekt Hovvig Benny Sloth - & Henning B. Jensen Den 12. Styregruppen for Afvandingsprojekt Hovvig Benny Sloth - k-b.sloth@mail.dk & Henning B. Jensen minnie@nypost.dk Den 12. januar 2014 til afvanding af sommerhusområdet ved Hovvig Tillæg 4 til Kommuneplan

Læs mere

1 Digeløsninger. Vejle Kommune Klimatilpasning, Sommerhusomnråde Høll, Vejle Kommune [Enter subject] 1.1 Dige, løsning 1. Notat

1 Digeløsninger. Vejle Kommune Klimatilpasning, Sommerhusomnråde Høll, Vejle Kommune [Enter subject] 1.1 Dige, løsning 1. Notat 21. august 2017 Notat Vejle Kommune Klimatilpasning, Sommerhusomnråde Høll, Vejle Kommune [Enter subject] Projekt nr.: 229200 Dokument nr.: 1224825328 Version 1 Revision 140817 Udarbejdet af EJLU Kontrolleret

Læs mere

Center for Byens Anvendelse - Vejanlæg og Bydesign TEKNIK OG MILJØ. Att.: Carsten Thomsen Kalkværksvej Aarhus C.

Center for Byens Anvendelse - Vejanlæg og Bydesign TEKNIK OG MILJØ. Att.: Carsten Thomsen Kalkværksvej Aarhus C. Vandmiljø og landbrug Grøndalsvej 1C, Postboks 4049, 8260 Viby J Center for Byens Anvendelse - Vejanlæg og Bydesign Att.: Carsten Thomsen Kalkværksvej 10 8000 Aarhus C. Side 1 af 6 Godkendelse af medbenyttelse

Læs mere

Notat vedrørende afvandingsforholdene for grundejerforeningens område

Notat vedrørende afvandingsforholdene for grundejerforeningens område Grundejerforeningen Thorup Strand Øst 25-02-2009 Notat vedrørende afvandingsforholdene for grundejerforeningens område Baggrund På grundejerforeningens generalforsamling lørdag den 22. marts 2008 blev

Læs mere

Gribskov Kommune - Regulering af Tilløb nr. 1 til Orebjergrenden

Gribskov Kommune - Regulering af Tilløb nr. 1 til Orebjergrenden NOTAT Projekt Gribskov Kommune - Regulering af Tilløb nr. 1 til Orebjergrenden Projektnummer 3621600233 Kundenavn Emne Til Fra Gribskov Kommune Baggrund for afgrænsning af grundejere med nytte Gribskov

Læs mere

For meget regnvand i dit sommerhusområde?

For meget regnvand i dit sommerhusområde? For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter Juli 2008 når

Læs mere

Nordfyns Kommune ISTANDSÆTTELSE AF VEJE VED HASMARK STRAND Projektbeskrivelse. Vestre Strandvej. Østre Strandvej, kommunevej

Nordfyns Kommune ISTANDSÆTTELSE AF VEJE VED HASMARK STRAND Projektbeskrivelse. Vestre Strandvej. Østre Strandvej, kommunevej Notat Nordfyns Kommune ISTANDSÆTTELSE AF VEJE VED HASMARK STRAND Projektbeskrivelse 25. november 2015 Projekt nr. 222226 Dokument nr. 1217926148 Version 1 Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af 1 INDLEDNING

Læs mere

Notat: Idéskitse med konsekvensvurdering af projekt til etablering af naturlig hydrologi på naturareal i Ålemosen på Langeland

Notat: Idéskitse med konsekvensvurdering af projekt til etablering af naturlig hydrologi på naturareal i Ålemosen på Langeland Notat: Idéskitse med konsekvensvurdering af projekt til etablering af naturlig hydrologi på naturareal i Ålemosen på Langeland Svendborg Kommune Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Version:

Læs mere

Ansøgning om reguleringsprojekt

Ansøgning om reguleringsprojekt BILAG 3 SKIVE KOMMUNE Ansøgers oplysninger Ansøgning om reguleringsprojekt Navn Skive Kommune, Teknisk Forvaltning Adresse E-mail adresse Projektet Formål I henhold til Lokalplan nr. 267 skal der etableres

Læs mere

Randers Kommune. Tillæg til spildevandsplanen for Randers Kommune. Tillæg nr. 27/2018 Etablering af regnvandsledning fra Nordbyen

Randers Kommune. Tillæg til spildevandsplanen for Randers Kommune. Tillæg nr. 27/2018 Etablering af regnvandsledning fra Nordbyen Randers Kommune Tillæg til spildevandsplanen for Randers Kommune Tillæg nr 27/2018 April 2018 Randers Kommune Miljø og Teknik, Laksetorvet, 8900 Randers C, tlf 89 15 15 15 2 Indholdsfortegnelse 1 Forord

Læs mere

Projektbeskrivelse Skægs Mølle

Projektbeskrivelse Skægs Mølle Projektbeskrivelse Skægs Mølle Ansøgning til brug ved myndighedsgodkendelser efter skovloven, naturbeskyttelsesloven og planloven Billede 1: Overløbsværket ved Skægs Mølle Projektejer Odder Kommune Rådhusgade

Læs mere

Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1, København V

Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1, København V Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1,4 1602 København V Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Fremme af reguleringsprojekt

Læs mere

Høring af reguleringssag -ændring af forløb af rørlagt privat vandløb

Høring af reguleringssag -ændring af forløb af rørlagt privat vandløb Høringspart Høring af reguleringssag -ændring af forløb af rørlagt privat vandløb Sønderborg kommune har d. 15. oktober 2015 modtaget en ansøgning fra Finn V. Jensen, Klapleddet 4, 6470 Sydals om ændring

Læs mere

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å Del 2: 2019 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Opsummering... 3 1.3 Matrikler... 4 2. BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 5 2.1 Tilstand... 6

Læs mere

Godkendelse af regulering af Mosevangen (kvl 54).

Godkendelse af regulering af Mosevangen (kvl 54). udsendt til lodsejere og øvrige parter i sagen Godkendelse af regulering af Mosevangen (kvl 54). Der meddeles hermed godkendelse til omlægningen af regulering af udløbet fra vandløbet Mosevangen (kvl 54)

Læs mere

Sagsbehandler BLMOG. Sagsnr

Sagsbehandler BLMOG. Sagsnr Neder Dråby Digelaug v. Tina Larsen Vængetvej 30 3630 Jægerspris arnelarsen@mail.dk Dato 3. december 2014 Sagsbehandler BLMOG Sagsnr. 021773-2014 BYGGERI OG NATUR Torvet 2 3600 Frederikssund Tilladelse

Læs mere

NOTAT. 1. Risiko for oversvømmelse fra Sydkanalen

NOTAT. 1. Risiko for oversvømmelse fra Sydkanalen NOTAT Projekt Vådområde Enge ved Sidinge Fjord Kunde Naturstyrelsen Vestsjælland Notat nr. 02 Dato 2016-10-10 Til Fra Kopi til Olaf Gudmann Christiani Henrik Mørup-Petersen PML 1. Risiko for oversvømmelse

Læs mere

TILLÆG NR. 5 TIL SPILDEVANDSPLAN ÆNDRINGER AF TIDSPLAN FOR SOMMERHUSKLOAKERING

TILLÆG NR. 5 TIL SPILDEVANDSPLAN ÆNDRINGER AF TIDSPLAN FOR SOMMERHUSKLOAKERING Natur, Miljø og Trafik TILLÆG NR. 5 TIL SPILDEVANDSPLAN 2014-2018 ÆNDRINGER AF TIDSPLAN FOR SOMMERHUSKLOAKERING Offentliggørelse og vedtagelse Forslag til tillæg nr. 5 til den gældende spildevandsplan

Læs mere

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Vandløb Sag nr.: Dato: 7.06.0 E-mail: cha@j-k-as.dk Bjarne Christensen Vindmøller i Måde Ansøgning om godkendelse efter

Læs mere

Ringsted Kommune. Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø

Ringsted Kommune. Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø Ringsted Kommune Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 1.1 Baggrund for projektet... 1 1.1.1 Lovgrundlag... 2 1.2 Projektforslag... 2 2. PROJEKTBESKRIVELSE: AFLØB

Læs mere

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben.

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben. Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Pumpestation Linderupvej Påvirkning af strandeng ved midlertidig grundvandssænkning under

Læs mere

Repræsentanter fra digelauget er inviteret til dialog med udvalget på mødet.

Repræsentanter fra digelauget er inviteret til dialog med udvalget på mødet. Sidenr. 1 Kystsikring Binderup-Grønninghoved-Bjert Sagsid.: 14/19442 Resumé Det er Kystdirektoratet, der er myndighed på kystbeskyttelsesloven, men når et kystsikringsprojekt omfatter mange grundejere,

Læs mere

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 2 Fremtidige

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN SKELBYVEJ 144, LB. NR. 38

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN SKELBYVEJ 144, LB. NR. 38 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN SKELBYVEJ 144, LB. NR. 38 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE Hørsholm kommune Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE PROJEKT Hydraulisk vurdering af Projekt nr. 207012 Dokument nr. 123417655 Version 2 Projekt nr. 207012 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af

Læs mere

Hvornår er et vandløb et vandløb

Hvornår er et vandløb et vandløb Hvornår er et et Vejledning i hvilke der er omfattet af slovens 2. Vejledningen viser en række stilistiske skitser, som er eksempler på, hvornår der er tale om et eller ej jfr. 2 i Bagest i vejledningen

Læs mere

Afvanding og kloakering af sommerhusområde ved Hov Vig VVM anmeldelse

Afvanding og kloakering af sommerhusområde ved Hov Vig VVM anmeldelse Afvanding og kloakering af sommerhusområde ved Hov Vig Udarbejdet af Grontmij for Styregruppen afvanding af sommerhusområde ved Hov Vig Sag nr.: 13.4121.78 Juli 2011 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING

Læs mere

Fredensborg Kommune DIGE VED USSERØD Å Placering og projektering af beredskabsbrønde T: +45 4810 4200. D: +45 48104534 Sortemosevej 19 F: 4810 4300

Fredensborg Kommune DIGE VED USSERØD Å Placering og projektering af beredskabsbrønde T: +45 4810 4200. D: +45 48104534 Sortemosevej 19 F: 4810 4300 Notat Fredensborg Kommune DIGE VED USSERØD Å Placering og projektering af beredskabsbrønde 19. juni 2012 Projekt nr. 203180 Dokument nr. 124401211 Version 1 Udarbejdet af ERI Kontrolleret af JSK Godkendt

Læs mere

: Peter Giversen Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen) 2 REGULATIVFORSKRIFTER VEDR. VEDLIGEHOLD. Dimensioner fremgår af regulativet, afsnit B.

: Peter Giversen Eskildsen (kontrol: Anders Lund Jensen) 2 REGULATIVFORSKRIFTER VEDR. VEDLIGEHOLD. Dimensioner fremgår af regulativet, afsnit B. Notat Sweco Danmark A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T 72 20 72 07 E info@swecodanmark.dk www.sweco.dk CVR-nr. 483511 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Lyngbækken 28.

Læs mere

Forslag til reguleringsprojekt af privat grøft, Mademose Bæk, ved Nørreholmvej 11, 7490 Aulum.

Forslag til reguleringsprojekt af privat grøft, Mademose Bæk, ved Nørreholmvej 11, 7490 Aulum. Forslag til reguleringsprojekt af privat grøft, Mademose Bæk, ved Nørreholmvej 11, 7490 Aulum. Oversigtskort Maj 2015-1 Herning Kommune behandler og gemmer alle dokumenter i alle sager elektronisk. Hvis

Læs mere

Opmålingsrapport øvre Kværkeby Bæk Ringsted Kommune august Ringsted Kommune. Øvre Kværkeby Bæk opmålingsrapport

Opmålingsrapport øvre Kværkeby Bæk Ringsted Kommune august Ringsted Kommune. Øvre Kværkeby Bæk opmålingsrapport Ringsted Kommune Øvre Kværkeby Bæk opmålingsrapport August 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol...

Læs mere

Gennemgang og vurdering af mulige løsninger for afløb med faunapassage fra Gyrstinge Sø til Ringsted Å

Gennemgang og vurdering af mulige løsninger for afløb med faunapassage fra Gyrstinge Sø til Ringsted Å Gennemgang og vurdering af mulige løsninger for afløb med faunapassage fra Gyrstinge Sø til Ringsted Å Gennemgang og vurdering Scenarie A. Opdatering i forhold til sagsfremstilling den 18. Maj 2015. Der

Læs mere

Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø.

Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø. Sagsbehandler: Linda Adelfest Oprettet: 21012014 Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø. Generel information om vådområder I forbindelse med den tidligere regerings

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F NOTAT Dato 28-05-2013 Projekt Jordbro Å Kunde Naturstyrelsen Aalborg Notat nr. 1.2 Dato 28-05-2013 Til Fra KS af Kjeld Lundager Jørgensen, Naturstyrelsen Mads Bøg Grue, Rambøll A/S Dennis Søndergård Thomsen,

Læs mere

Høring vedr. reguleringssag om oprensning af Hørup Å omkring st meter, samt etablering af sandfang.

Høring vedr. reguleringssag om oprensning af Hørup Å omkring st meter, samt etablering af sandfang. Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. +45 62 23 30 00 kulturogplan@svendborg.dk www.svendborg.dk Høring vedr. reguleringssag om oprensning af Hørup Å omkring

Læs mere

Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken

Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken Der etableres to søer ved Rønnebækken, der skal oplagre vand om vinteren, og udlede vandet til Rønnebækken i tørre perioder om sommeren og efteråret. Udledningen

Læs mere

På vegne af projektejerne, Nordic Design Village A/S, Barsmark Bygade 163, 6200 Aabenraa, CVR-nr , ansøges hermed om følgende:

På vegne af projektejerne, Nordic Design Village A/S, Barsmark Bygade 163, 6200 Aabenraa, CVR-nr , ansøges hermed om følgende: ANSØGNING Sag: Holmstaden, Kolding Emne: Ansøgning om tilladelse til regulering af Kolding Å Dato: 28. maj 2015 Navn: Søren Nielsen, Tegnestuen Mejeriet Anders Lund Jensen, Grontmij På vegne af projektejerne,,

Læs mere

Opmåling og oprensning Strækningen er målt op i foråret Opmålingen fremgår af tabellen nedenfor sammenholdt med koter fra regulativet.

Opmåling og oprensning Strækningen er målt op i foråret Opmålingen fremgår af tabellen nedenfor sammenholdt med koter fra regulativet. Center for Plan og Miljø Team Vand og Natur Næstved Kommune Rådmandshaven 20 Næstved 4700 5588 5588 www.naestved.dk Dato 2-10-2017 Sagsnr. 06.02.11-G01-12-17 CPR-nr. Bilag til referat af møde 1. sept.

Læs mere

Projektet sendes i offentlig høring og fremlæggelsen sker i henhold til 15 i Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 16.

Projektet sendes i offentlig høring og fremlæggelsen sker i henhold til 15 i Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 16. Bosætning og Erhverv Mellemgade 15, 5600 Faaborg HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN www.faaborgmidtfyn.dk fmk@faaborgmidtfyn.dk Tlf. 72 530 530 Projektbeskrivelse for Rørlægning af privat tilløb til Kildemosen

Læs mere

Høringssvar, frislusen ved Hov Vig

Høringssvar, frislusen ved Hov Vig Lathyrusvej 21, 3500 Værløse 4448 1382 peruni@post.tele.dk Værløse, 07 sep 15 fremsendt ved mail af 07.09.15 Til Odsherred kommune Nyvej 22 4573 Højby Emne: Høringssvar, frislusen ved Hov Vig Ref.: a)

Læs mere

20. august Høring af tilladelse til frilægning af dræn og etablering af rørbro ved Gl. Landkanal ved Spøttrup Sø

20. august Høring af tilladelse til frilægning af dræn og etablering af rørbro ved Gl. Landkanal ved Spøttrup Sø 20. august 2018 Høring af tilladelse til frilægning af dræn og etablering af rørbro ved Gl. Landkanal ved Spøttrup Sø Skive Kommune har modtaget en ansøgning om frilægning af en drænledning som afvander

Læs mere

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 16. oktober Høring af forslag til regulering i Dølbyvad Bæk

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 16. oktober Høring af forslag til regulering i Dølbyvad Bæk Skive Kommune Teknisk Forvaltning Rådhuspladsen 2 16. oktober 2017 Høring af forslag til regulering i Dølbyvad Bæk Skive Kommune ønsker at lovliggøre en regulering på en delstrækning af det private vandløb

Læs mere

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Rambøll Lysholt Allé Vejle. Att. Hans H. Sørensen

Teknik & Miljø Natur & Vandmiljø. Rambøll Lysholt Allé Vejle. Att. Hans H. Sørensen Rambøll Lysholt Allé 6 7100 Vejle Att. Hans H. Sørensen (hhes@ramboll.dk) Frodesgade 30, 6700 Esbjerg Postadresse Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 12. september 2016 Sagsbehandler Anne Christine Bang Telefon

Læs mere

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret Bilag 9.5 Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret MAJ AARHUS KOMMUNE SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING SYDHAVNSKVARTERET ADRESSE COWI A/S Åboulevarden 21 8000 Aarhus C TLF +45 56

Læs mere

Opmålingsrapport Frøsmose Å Ringsted Kommune juni Ringsted Kommune. Frøsmose Å - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Frøsmose Å Ringsted Kommune juni Ringsted Kommune. Frøsmose Å - opmålingsrapport Ringsted Kommune Frøsmose Å - opmålingsrapport Juni 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol st.

Læs mere

Information om vedligeholdelse af private vandløb

Information om vedligeholdelse af private vandløb Information om vedligeholdelse af private vandløb Dokumentnr.: 727-2010-105543 side 1 Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og

Læs mere

KONSTRUEREDE MINIVÅDOMRÅDER

KONSTRUEREDE MINIVÅDOMRÅDER KONSTRUEREDE MINIVÅDOMRÅDER 20-04- 2011 Screening for minivådområder i oplandet Mariager Fjord Dette dokument viser resultatet af en screeningsproces foretaget i hovedvandoplandet til Mariager fjord. Der

Læs mere

Lysabild-Skovby Landvindingslag v/svend Michelsen Gammelpøl Sydals. Tilladelse til regulering af vandløb i Skovmose

Lysabild-Skovby Landvindingslag v/svend Michelsen Gammelpøl Sydals. Tilladelse til regulering af vandløb i Skovmose Lysabild-Skovby Landvindingslag v/svend Michelsen Gammelpøl 10 6470 Sydals Tilladelse til regulering af vandløb i Skovmose Sønderborg Kommune, Vand & Natur, meddeler hermed Lysabild-Skovby Landvindingslag

Læs mere

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for sommerhusområdet Hals-Hou.

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for sommerhusområdet Hals-Hou. Punkt 12. Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for sommerhusområdet Hals-Hou. 2011-18446. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at forslag om ændring af kommunens spildevandsplan offentliggøres

Læs mere

KAPACITETSUDVIDELSE LUFTHAVNSBÆKKEN

KAPACITETSUDVIDELSE LUFTHAVNSBÆKKEN Til Esbjerg Kommune Dokumenttype Notat Dato Maj 2016 Ansøgning om tilladelse til vandløbsprojekt af Lufthavnsbækken KAPACITETSUDVIDELSE LUFTHAVNSBÆKKEN KAPACITETSUDVIDELSE LUFTHAVNSBÆKKEN Revision 01 Dato

Læs mere

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund Den udpegede indsats, AAL-508, åbning af rørlægning i Sejerslev Bæk, er omfattet af Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021).

Læs mere

Rebild Kommune CYKELSTRÆKNINGER I REBILD KOMMUNE Teknisk notat, Gl. Viborgvej - Kommunegrænsen T: D: Vestre Havnepromenade 9

Rebild Kommune CYKELSTRÆKNINGER I REBILD KOMMUNE Teknisk notat, Gl. Viborgvej - Kommunegrænsen T: D: Vestre Havnepromenade 9 Notat Rebild Kommune CYKELSTRÆKNINGER I REBILD KOMMUNE Teknisk notat, Gl. Viborgvej - Kommunegrænsen INDHOLD 27. november 2015 Projekt nr. 221991 Dokument nr. 1217831540 Version 4 Udarbejdet af SKJ/GULD

Læs mere

HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING

HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING 05. november 2015, opdateret 30. november 2015, opdateret 4. december 2015, opdateret 7-12-2015, 8-12-2015, 14-01-2016. HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING

Læs mere

Varde Kommunes afgørelse. Varde Kommune giver tilladelse efter vandløbsloven til at gennemføre projektet.

Varde Kommunes afgørelse. Varde Kommune giver tilladelse efter vandløbsloven til at gennemføre projektet. Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947400 Tilladelse til at fjerne rørlagt vandløb på privat grund Søren Overgaard har d. 09. marts 2017 søgt om tilladelse(bilag 1) til at fjerne offentlig Blåvand

Læs mere

Ansøgning om nedsivning af vejvand

Ansøgning om nedsivning af vejvand Rebild Kommune Ansøgning om nedsivning af Rekvirent Anders Rye-Andersen Hobrovej 160 9530 Støvring Rådgiver Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Udgivet 28-04-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Placering og

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Dato 17. oktober 2016 Sagsnr. 06.02.03-P19-2-16 NATUR OG MILJØ Høring om reguleringsprojekt Frederikssund Kommune har den 7. oktober 2016 modtaget en ansøgning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort Bagsværd Sø Vurdering af hydraulisk påvirkning af Kobberdammene ved udgravning ved Bagsværd Sø. COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

UDKAST - Tilladelse til restaurering og regulering af N 24

UDKAST - Tilladelse til restaurering og regulering af N 24 Tønder Kommune Wegners Plads 2 6270 Tønder Att. Simon B. Pedersen Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929237 Mail: cws@toender.dk Sags id.: 06.02.03-P19-1-17 Ks: SB Xx april 2018 UDKAST - Tilladelse til

Læs mere

Godkendelse efter vandløbsloven af projektforslag til forbedring af gyde- og opvæksområder i Skallebæk (HØRINGSUDGAVE supplerende høring)

Godkendelse efter vandløbsloven af projektforslag til forbedring af gyde- og opvæksområder i Skallebæk (HØRINGSUDGAVE supplerende høring) Ribe Sportsfiskerforening Niels. L. Michaelsen Email: nlm@lodberg.org Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Dato 9. juni 2015 Sags id 13/12576 Login tojen Sagsbehandler Tomas Jensen Godkendelse efter vandløbsloven

Læs mere

Styregruppen for Afvandingsprojekt Hovvig Benny Sloth - & Henning B. Jensen Den 17.

Styregruppen for Afvandingsprojekt Hovvig Benny Sloth - & Henning B. Jensen Den 17. Styregruppen for Afvandingsprojekt Hovvig Benny Sloth - k-b.sloth@mail.dk & Henning B. Jensen minnie@nypost.dk Den 17. december 2015 til afvanding af sommerhusområdet ved Hovvig Tillæg 4 til Kommuneplan

Læs mere

Der blev desuden orienteret om arbejdet med de kommunale planer omhandlende

Der blev desuden orienteret om arbejdet med de kommunale planer omhandlende Vedr. Generalforsamling 2010 referat Bendt Bjergaard havde et powerpoint indlæg under formandens beretning og her er teksten: Der blev desuden orienteret om arbejdet med de kommunale planer omhandlende

Læs mere

Offentlig høring af forslag til regulering af privat vandløb ved Bergs Plads ved Haderslev Dam

Offentlig høring af forslag til regulering af privat vandløb ved Bergs Plads ved Haderslev Dam til lodsejere, berørte parter og øvrige høringsberettigede Haderslev Kommune Teknik og Miljø Simmerstedvej 1A, 1. sal 6100 Haderslev Fax. 74 34 21 44 www.haderslev.dk Dir. tlf. 74 34 21 47 kimh@haderslev.dk

Læs mere

Analysen er inddelt i 100x100 m celler, som gør det muligt at regne på risikoen i den enkelte celle og efterfølgende udtrykke dette i farveskalaer.

Analysen er inddelt i 100x100 m celler, som gør det muligt at regne på risikoen i den enkelte celle og efterfølgende udtrykke dette i farveskalaer. Risikokortlægning Dette notat er et uddrag af tekniske notater 1 fra COWI i forbindelse med levering af data til Vordingborg Kommunes arbejde med klimatilpasning. Risikovurderingen er bygget op omkring

Læs mere

Egedal Kommune Miljøcenteret Egedal Kommune Rådhustorvet Stenløse

Egedal Kommune Miljøcenteret Egedal Kommune Rådhustorvet Stenløse Egedal Kommune Miljøcenteret Egedal Kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Genåbning af rørlagt strækning i Vejlebrorenden - etablering af nyt vandløbstracé på ejendommen matr. nr. 50, Skenkelsø By, Jørlunde.

Læs mere

Godkendelse af regulering af 3 rørlagte vandløb fra Koster Land til Stege Bugt

Godkendelse af regulering af 3 rørlagte vandløb fra Koster Land til Stege Bugt Vejdirektoratet Gladsaxe Ringvej 51 2730 Herlev Att.: Lars Pedersen Sendt til lapd@vd.dk Rådhuset Postboks 200 4760 Vordingborg T. 55 36 36 36 F. 55 36 25 00 www.vordingborg.dk Journalnr. 2012-12800 Godkendelse

Læs mere

Ringsted Kommune. Regulering af Flæbækken ved Gyrstinge Sø

Ringsted Kommune. Regulering af Flæbækken ved Gyrstinge Sø Ringsted Kommune Regulering af Flæbækken ved Gyrstinge Sø Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 1.1 Baggrund for projektet... 1 1.1.1 Lovgrundlag... 2 1.2 Projektforslag... 2 2. PROJEKTBESKRIVELSE FLÆBÆKKEN

Læs mere

Allerød Kommune. Marts Indledning. 1.2 Lovgrundlag

Allerød Kommune. Marts Indledning. 1.2 Lovgrundlag Allerød Kommune Tillæg V til Spildevandsplan 2013 for Allerød Kommune Præcisering af tidligere Tillæg II til Spildevandsplan 2013 for Allerød Kommune fsva. opland VasNOE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

Området der blev ramt af den høje vandsstand, er nærmere betegnet området ved Sylphidevej, Slettevej, Articvej og Fourmivej i Vrist.

Området der blev ramt af den høje vandsstand, er nærmere betegnet området ved Sylphidevej, Slettevej, Articvej og Fourmivej i Vrist. NOTAT Projekt Vejlby Klit og Vrist spildevandskloakering Projektnummer 2231200004 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Vrist pumpelag Svar på skrivelse fra pumpelaget af xxxx Vrist Pumpelag

Læs mere

Udkast til tilladelse til regulering og restaurering af vandløb på Grønnestrand

Udkast til tilladelse til regulering og restaurering af vandløb på Grønnestrand Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 22-11-2018

Læs mere

Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner

Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner Greve Kommune Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner Greve Kommune (Bilag til Spildevandsplan 2004-2008) 1 Faskiner Hvorfor nedsive regnvand? Nedsivning af regnvand

Læs mere

Give Stålspær A/S Projekt til regulering af Sædbæk. Rekvirent. Rådgiver

Give Stålspær A/S Projekt til regulering af Sædbæk. Rekvirent. Rådgiver Rekvirent Give Stålspær A/S Sjællandvej 14-18 7330 Brande Tue Holm Jensen Telefon E-mail thj@givestaalspaer.dk Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Telefon 87 38 61 66 E-mail ema@orbicon.dk

Læs mere

Afvanding af sommerhusområde ved Hov Vig

Afvanding af sommerhusområde ved Hov Vig Afvanding af sommerhusområde ved Hov Vig 15-09 2012 V/Simon Grünfeld Dagsorden 2 Afvandingsprojekt VVM status VVM Scoping Spildevand fra sommerhuse Foreløbig tids- og aktivitetsplan Områder med vand på

Læs mere