Notat Københavns Kommunes handlingsplan mod diskrimination i nattelivet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat Københavns Kommunes handlingsplan mod diskrimination i nattelivet"

Transkript

1 1 NOTAT APRIL 2011 HORESTA Notat Københavns Kommunes handlingsplan mod diskrimination i nattelivet HORESTA er generelt positivt indstillet overfor intentionerne i den fremlagte handlingsplan, som er at bekæmpe diskrimination i det københavnske natteliv, og vi anerkender at der sættes fokus på problemet. 1. Generelt om handlingsplanen I handlingsplanen fokuseres der primært på den diskrimination, der kan ligge i at personer med anden etnisk oprindelse end dansk afvises ved indgangen til natklubber, diskoteker mv. I HORESTA vil og kan vi ikke afvise, at der reelt sker afvisninger af personer alene på baggrund af deres etniske oprindelse, men generelt er det HORESTAs opfattelse at vore nattelivs-medlemmer er opmærksomme på problemstillingen og at problemets omfang er relativt begrænset. Det er i den sammenhæng væsentligt at sondre imellem en afvisning, der reelt skyldes en persons etniske oprindelse og en afvisning af en person med anden etnisk oprindelse, hvor baggrunden for afvisningen f.eks. er den pågældendes opførsel eller påklædning, men hvor afvisningen af den pågældende opleves som racistisk. Med andre det der opfattes af den enkelte som racisme er IKKE nødvendigvis udtryk for racisme, og det er derfor misvisende at basere opfattelsen af problemets omfang på, hvad man kan kalde oplevet diskrimination. I handlingsplanen (side 2) er man - om end i en bisætning også opmærksom på, at afvisninger kan have andre årsager end den rene diskrimination, men af den pågældende person kan opleves som diskrimination. Generelt set baserer handlingsplanen sig på konklusionerne i rapporten Nydanskere i nattelivet fra 2007, og denne rapport baserer i meget høj grad sine konklusioner på de interview, som er foretaget med en række nydanskere, og deres oplevelser af diskrimination i nattelivet. Denne rapport er således en kvalitativt baseret (interview)undersøgelse af oplevet diskrimination i nattelivet og konklusionerne heri om problemets omfang kan derfor ikke uden videre tages til indtægt for problemets reelle omfang. Heller ikke f.eks. antallet af anmeldelser til politiet kan uden videre lægges til grund, da der også her er tale om oplevet diskrimination og anmeldelsen fører i de fleste tilfælde ikke til dom. Reelt set kan alene antallet af domme afsagt efter bestemmelserne i lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af race m.v. (racediskriminationsloven) tages til indtægt for belysning af problemets reelle omfang.

2 2 NOTAT APRIL 2011 HORESTA Selvom vi i HORESTA anerkender indsatsen mod problematikken og gerne støtter op herom, så skal vi dog opfordre til, at man ikke kører større kanoner i stilling end problemets reelle omfang kan berettige, og her er det vigtigt at sondre mellem oplevet diskrimination og reel diskrimination. 2. Særlige forhold vedrørende forslaget om fratagelse af alkoholbevillingen ved dom for racisme Der er således særlig et element i handlingsplanen, som efter HORESTAS opfattelse går langt ud over, hvad problemets reelle omfang kan bære, og i øvrigt langt ud over, hvad der er hjemmel til lovgivningen og indenfor dansk retspraksis og juridik. Det drejer sig om forslaget om, at det skal være muligt at fratage en virksomhed (diskotek, natklub mv.) stedets alkoholbevilling, hvis ejeren/stedet dømmes efter reglerne i racediskriminationsloven. Det fremgår i øvrigt ikke klart, om det alene er intentionen at fratage bevillingen, hvis det er stedets indehaver eller, den juridiske person som dømmes, eller om den foreslåede fratagelse også skal omfatte den situation hvor f.eks. en ansat dørmand eller en anden ansat dømmes efter reglerne? Særlig det sidste forekommer særdeles vidtgående, da en ansats eventuelle selvstændigt initierede afvisning af en person, og evt. senere dom for racisme som følge heraf, kan få vidtrækkende og fatale konsekvenser for arbejdsgiveren, på trods af at denne har gjort alt for at indskærpe, at der ikke må diskrimineres. 2.1 Manglende hjemmel i restaurationsloven Det er væsentlig at have for øje, at det helt primære sigte med restaurationslovens regler om alkoholbevilling er, at sikre, at der sker en ansvarlig udskænkning af alkohol. Formålet er således IKKE at anvende bevillingen som redskab til at regulere personer eller juridiske personers generelle adfærd i andre sammenhænge. Reglerne om fratagelse af alkoholbevilling findes i restaurationslovens 19 og 19 a. Grundlæggende kan en bevilling fratages bevillingshaveren af 3 grunde: Hvis bevillingshaveren har gjort sig skyldig i grov eller gentagen overtrædelse af vilkår for alkoholbevillingen eller af bestemmelser i loven, eller Hvis der er særlig grund til at antage, at bevillingshaveren ikke vil eller kan drive restaurationsvirksomheden på forsvarlig måde, eller Hvis indehaveren har forfalden gæld til det offentlige på mindst kr. Ingen af disse begrundelser kan således i sig føre til, at en alkoholbevilling kan fratages en bevillingshaver, hvis denne dømmes efter racismelovgivningen. For så vidt angår grund nr. 1 skal der være sket grov og gentagen overtrædelse af eventuelle fastsatte vilkår for alkoholbevillingen eller af lovgivningen, vel og mærket restaurationslovgivningen og ikke anden lovgivning herunder de særlige regler i racediskriminationsloven.

3 3 NOTAT APRIL 2011 HORESTA Det vil heller ikke f.eks. kunne indfortolkes i grund nr. 2, at en overtrædelse af racismelovgivningen må anses for uforsvarlig drift af virksomheden, da den uforsvarlige drift af virksomheden alene kan knyttes op på de formål og hensyn, som restaurationsloven er sat i verden for at varetage, nemlig primært ansvarlig alkoholudskænkning. Hensyn efter andre former for lovgivning må således varetages gennem forvaltningen af disse love, dvs. at intentioner om bekæmpelse af forskelsbehandling, som er sigtet i racediskriminationsloven må varetages efter reglerne i denne lov og ikke gennem forvaltningen af reglerne i restaurationsloven, hvilket der som anført heller ikke er hjemmel til. En mulighed er her ved lov at skærpe bødestraffen overfor de der dømmes efter reglerne i racediskriminationsloven. I øvrigt kan beslutning om fratagelse af bevillingen efter grund nr. 1 ovenfor alene træffes af en domstol, og også de øvrige fratagelsesgrunde skal hvis bevillingshaver anmoder herom prøves af en domstol. Loven giver således ikke mulighed for rent administrativt, hvis det er det, som er Borgerrepræsentationens intention, at fratage en alkoholbevilling. Der er således samlet set IKKE efter reglerne i lovens 19 og 19 a hjemmel til at fratage en virksomhed dennes alkoholbevilling, hvis indehaver, virksomheden som juridisk person eller ansatte på virksomheden dømmes efter reglerne i racediskriminationsloven. 2.2 Anvendelse af restaurationslovens 12 som løftestang for frakendelse af alkoholbevillingen Det fremgår da også af handlingsplanen, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i et notat fra 2010 når frem til denne konklusion uden det dog kan læses herudaf, hvilke overvejelser man har gjort sig. Borgerrepræsentationen ønsker imidlertid en revurdering af denne vurdering i lyset af bestemmelsen i restaurationslovens 12, hvorefter bevillingsmyndigheden ved afgørelsen af, om der kan tildeles en alkoholbevilling skal varetages bl.a. samfundsmæssige hensyn. Det anføres videre, at det er af samfundsnedbrydende karakter, hvis bestemte grupper strukturelt og systematisk udelukkes fra at deltage i det københavnske natteliv. Af restaurationslovens 12 fremgår det, at der ved afgørelsen af om der kan tildeles en virksomhed alkoholbevilling skal iagttages samfundsmæssige, ædruelighedsmæssige, ordensmæssige og dermed sammenhængende hensyn. Herudover er nævnt en række (7) konkrete elementer, som der kan lægges vægt på ved tildeling af alkoholbevilling. Det er imidlertid hensyn, som skal iagttages på tidspunktet for afgørelsen om tildeling af en alkoholbevilling. Det er således ikke muligt ud fra en retrospektiv vurdering af, at et eller flere samfundsmæssige hensyn ikke anses for iagttaget, at fratage en virksomhed eller dennes indehaver alkoholbevillingen. Den kontext, som de samfundsmæssige hensyn indgår i, er altså knyttet til tildelingen af en alkoholbevilling og ikke rent juridisk til fratagelsen heraf.

4 4 NOTAT APRIL 2011 HORESTA En fratagelse kan alene ske med de begrundelser, som ligger i 19 og 19 a. Herudover er det væsentligt at være opmærksom på, at de samfundsmæssige hensyn, der tales om i 12 skal indgå i en samlet afvejning i forhold til de mange andre elementer, som nævnes i bestemmelsen. Det vil således efter HORESTAs opfattelse stride mod lovens intentioner, hvis der i forbindelse med nægtelse af alkoholbevilling lægges ensidig vægt på, at ansøger har en dom for racisme, eller for den sags skyld ensidig vægt på, at den pågældende er dømt for andre forhold. En straffedom kan meget vel indgå i den samlede vurdering det samlede skøn af, om det vil være forsvarligt at tildele den pågældende en alkoholbevilling. Der foretages således normalt en vurdering af ansøgers såkaldte vandel, og i den forbindelse kan der også lægges vægt, om ansøger er tidligere straffet, herunder hvilket form for overtrædelse, der er tale om, og hvornår overtrædelsen er begået. Men der kan ikke ensidigt lægges vægt herpå. Det er således væsentligt at være opmærksom, at restaurationsloven ikke udelukker, at en tidligere straffet person kan opnå en alkoholbevilling. En generel og konsekvent afvisning af at tildele en alkoholbevilling til personer, alene fordi disse er dømt efter racismeloven, vil således dels være i strid med intentionerne i restaurationsloven og derudover vil det være at sætte skøn under regel, hvilket er i strid med forvaltningsretten. 2.3 Fastsættelse af vilkår om, at man ikke må dømmes efter racismeloven I kraft af 10, stk. 2, kan der ved tildeling af en alkoholbevilling fastsættes betingede vilkår. De betingede vilkår tager udgangspunkt i en vurdering baseret på de hensyn, som er anført i lovens 12. En nærliggende tanke kunne være, som et generelt vilkår for alkoholbevillinger, at bevillingen bortfalder, hvis bevillingshaveren eller dennes virksomhed sømmes efter reglerne i racismeloven. Samme betragtninger som anført ovenfor gør sig imidlertid gældende i denne sammenhæng. De betingede vilkår, der måtte blive fastsat for en alkoholbevilling skal basere sig på et konkret individuelt skøn, og der skal være rimelighed i vilkåret. Meget vidtgående vilkår, som ikke har nogen relation til driften af virksomheden og udskænkning af alkohol, vil således ikke kunne fastsættes, idet der ikke er en proportional sammenhæng mellem det stillede vilkår og de vilkår der med rimelighed kan stilles i forbindelse med at være indehaver af en alkoholbevilling. Et generelt vilkår om, at indehavere af alkoholbevillinger mister deres bevilling, hvis de dømmes efter racismeloven vil således dels 1) ikke leve op til kravene om, at vilkår skal fastsættes efter et konkret individuelt skøn, dels 2) være at sætte køn under regel, jf. ovenfor og endelig vil der 3) efter HORESTAs opfattelse være tale om et ikke proportionalt vilkår, dvs. et vilkår som ikke direkte knytter an til de hensyn, som kan/skal varetages gennem reglerne i restaurationslovens, jf. særlig lovens 12.

5 5 NOTAT APRIL 2011 HORESTA Endelig skal det bemærkes, at udgangspunktet for tildeling af en alkoholbevilling er, at dette sker uden fastsættelse af vilkår. Enhver fastsættelse af vilkår er en forvaltningsmæssig afgørelse, som kan påklages. 2.4 Generelt brud med proportionalitetsgrundsætningen Forestiller man sig, at man faktisk gennemfører en praksis i Københavns Kommune, hvor man fratager virksomheder/virksomhedsejere deres alkoholbevilling, hvis de dømmes efter racismelovgivningen, vil man på denne måde reelt dobbeltstraffe disse mennesker. De dømmes efter racismelovgivningen, og får i den forbindelse en bøde, men samtidig får de frataget deres alkoholbevilling, som reelt er grundlaget for hele deres virksomhed, når vi taler diskoteker og natklubber mv. De får altså både en bøde og de facto også frataget deres levebrød. Efter HORESTAs opfattelse vil dette stride mod den i dansk ret og stort set alle andre vestlige restsystemer anerkendte proportionalitetsgrundsætning, hvor der - populært sagt - skal være et rimeligt forhold mellem den overtrædelse der er begået, og den straf/konsekvens der er knyttet til overtrædelsen. Med en fratagelse af alkoholbevillingen og med den fatale konsekvens det vil få for den videre drift af forretningen - går man langt ud over, hvad der er rimeligt i forhold til andre lignende strafferetlige overtrædelser, hvor straf(bøde)-niveuaet er det samme. Drager man eksempelvis en parallel til det såkaldte næringsbrev, som alle fødevarevirksomheder - og virksomheder med alkoholudskænkning skal have, er der opstillet ret strenge kriterier for, hvornår et næringsbrev, og dermed grundlaget for den pågældendes forretning kan inddrages. Kriterierne for fratagelse af næringsbrevet er, at den pågældende virksomhed skal have begået flere overtrædelser af de regler, som er medinddraget under næringsbrevslovgivningen, eksempelvis fødevareregler, arbejdsmiljøregler og skatte- og afgiftsregler m.fl.. Det er op til de enkelte kontrolmyndigheder at vurdere i forbindelse med en konkret overtrædelse om det samlede sæt af overtrædelser er så mange og så individuelt graverende, at man vil indringe sagen for en domstol med påstand om fratagelse af næringsbrevet. En fratagelse af næringsbrevet kan således alene ske, hvis det sanktioneres af en domstol. Det er Rigspolitiet som foretager vurderingen af, om en konkret sag med anmodning om fratagelse af næringsbrevet kan bære en forelæggelse for en domstol. Konsekvensen af at en nattelivsvirksomhed får frataget sin alkoholbevilling vil således være den samme, som når en virksomhed får frataget næringsbrevet, nemlig at grundlaget for virksomhedens drift ikke længere er tilstede. Som beskrevet er der i systemet med næringsbrevet indbygget et betydeligt element af retssikkerhed i kraft af, at det er en domstol, som tager stilling til frakendelsen, ligesom fratagelse af næringsbrevet forudsætter flere overtrædelser, og at de enkelte overtrædelser er af en relativ alvorlig karakter. Det var oprindelig tanken med næringsbrevet, at det skulle kunne fratages ved en ren administrativ afgørelse, og at 3 overtrædelser, uanset karakteren heraf, skulle være nok til at man fratog en virksomhed næringsbrevet.

6 6 NOTAT APRIL 2011 HORESTA Dette kom man af retssikkerhedsmæssige grunde ikke i gennem med overfor Justitsministeriet og dermed heller ikke overfor Folketinget. Efter HORESTAs opfattelse er man nu ved at gentage dette forsøg i Københavns Kommune, blot med fokus på fratagelse af alkoholbevillingen, som er lige så essentiel for de nattelivsvirksomhedernes eksistens, som næringsbrevet er. Det er IKKE en farbar vej. 3. Afslutning HORESTA bakker som nævnt helt og fuldt op om de gode intentioner i Københavns Kommunes tiltag omkring diskrimination i nattelivet. Eksempelvis er tanken om kampagner, et netværk med udvalgte nattelivsvirksomheder, oplysning om diskrimination på skoler osv. tiltag, som vi kan tilslutte os. I HORESTA skal vi dog gøre opmærksomme på, at de afvisninger, der måtte være af etniske grupper i nattelivet kan være knyttet til oplevelser, som nogle nattelivsvirksomheder har haft med grupper af unge mænd af anden etnisk herkomst end dansk, som når de er kommet ind på f.eks. et diskotek har en generel aggressiv adfærd overfor de andre gæster og en måde at behandle og tiltale kvinder på, som er uacceptabel. Det der kendetegner disse grupper er, at det altid er grupper af unge mænd, og ikke f.eks. et blandet selskab af mænd og kvinder. I HORESTA anerkender vi, dog også at dårlige oplevelser med enkeltstående grupper af unge mænd af anden etnisk herkomst end dansk, naturligvis ikke bør være med til generelt at udelukke danskere af anden etnisk herkomst fra nattelivet. I forbindelse med kampagner og besøg på skoler mv. bør det derfor - udover generel oplysning om racisme - også overvejes at indarbejde noget om, hvordan god gå i byen skik i Danmark er, så der ikke alene er fokus på, racismeregler mv., men også på, hvad man selv kan gøre for at etniske unge særlig mænd ikke udelukkes fra at deltage i nattelivet. Som anført indledningsvis virker det dog som om, at man i Københavns Kommune er opmærksom på, at der er en skillelinje mellem de der udelukkes som følge af f.eks. tidligere dårlig opførsel og de der udelukkes af andre grunde, og at de der udelukkes med god grund, f.eks. på grund af dårlig opførsel, kan være meget hurtige til at trække racismekortet. For så vidt angår forslaget om, at fratage restauratører deres alkoholbevilling, hvis de modtager en dom efter racismelovgivningen har vi ovenfor redegjort for, at det dels vil stride mod restaurationslovens regler og intentioner og dels stride mod helt grundlæggende retsprincipper i det danske samfund. Vi skal derfor kraftigt opfordre til, at man i Københavns Kommune ikke går videre med disse planer.

Notat om Bevillingsnævnets muligheder i forbindelse med at træffe afgørelser om alkoholbevillinger og nattilladelser

Notat om Bevillingsnævnets muligheder i forbindelse med at træffe afgørelser om alkoholbevillinger og nattilladelser KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat & Presse NOTAT 07-06-2017 Notat om Bevillingsnævnets muligheder i forbindelse med at træffe afgørelser om alkoholbevillinger og nattilladelser

Læs mere

Retningslinier for udstedelse af alkoholbevillinger. Jammerbugt Kommune

Retningslinier for udstedelse af alkoholbevillinger. Jammerbugt Kommune Retningslinier for udstedelse af alkoholbevillinger Jammerbugt Kommune Indholdsfortegnelse Side Formålet med planen...3 Næringsbrev...3 Bevillingsnævnet...3 Hvem kan få alkoholbevilling:...4 Midlertidig

Læs mere

Retningslinjer for udstedelse af alkoholbevillinger. Jammerbugt Kommune

Retningslinjer for udstedelse af alkoholbevillinger. Jammerbugt Kommune Retningslinjer for udstedelse af alkoholbevillinger Jammerbugt Kommune Indholdsfortegnelse Side Formålet med planen...3 Bevillingsnævnet...3 Hvem kan få alkoholbevilling:...3 Midlertidig alkoholbevilling...4

Læs mere

Skatteudvalget L 96 - O

Skatteudvalget L 96 - O Skatteudvalget L 96 - O Skatteministeriet J.nr. 2005-231-0044 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 96- Forslag til Lov om Forslag til lov om ændring af visse skatte- og afgiftslove, arbejdsmarkedsfondsloven,

Læs mere

Alkoholbevillinger og vilkår

Alkoholbevillinger og vilkår Alkoholbevillinger og vilkår Der kan til alkoholbevillinger knyttes vilkår og betingelser, der har baggrund i de hensyn, som restaurationsloven skal varetage. Der kan ud fra de samme hensyn knyttes vilkår

Læs mere

Restaurations-virksomhed og alkoholbevilling mv.

Restaurations-virksomhed og alkoholbevilling mv. Restaurations-virksomhed og alkoholbevilling mv. Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: erhvervsforhold; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 30.3.2016 Status: Gældende Udskrevet: 25.12.2016 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan. Lokaludvalgets bemærkninger til Vejledning og betingelser for opnåelse af alkoholbevilling Side Afsnit / Tekst i udkast til

Læs mere

Hvis man ønsker at servere stærke drikke, dvs. drikkevarer med 2,8 % volumen alkohol eller derover, er det et krav, at man har en alkoholbevilling.

Hvis man ønsker at servere stærke drikke, dvs. drikkevarer med 2,8 % volumen alkohol eller derover, er det et krav, at man har en alkoholbevilling. Indledning Norddjurs Kommune ønsker at fremme et liv med muligheder gennem udfoldelse og oplevelser. Derfor skaber vi rammer, der skal være med til at give et aktivt, trygt og velfungerende liv for vores

Læs mere

Udkast til restaurationsplan - Norddjurs Kommune

Udkast til restaurationsplan - Norddjurs Kommune Udkast til restaurationsplan - Norddjurs Kommune Formål: Dato: 13.05.2015 Formålet med denne restaurationsplan er at: skabe gode planlægningsmæssige rammer omkring restaurationsvirksomhederne til glæde

Læs mere

Standardvilkår til alkoholbevillinger

Standardvilkår til alkoholbevillinger September 2011 Efter en drøftelse i bevillingsnævnene er der udarbejdet følgende vejledende Standardvilkår til alkoholbevillinger som herefter følges i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Der kan til alkoholbevillinger

Læs mere

RESTAURATIONSPLAN FOR FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE

RESTAURATIONSPLAN FOR FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE RESTAURATIONSPLAN FOR FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE Vejledning om alkoholbevillinger 00.01.00-A23-18-10 Side 1 af 8 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse 1 1. Baggrund for udarbejdelse af en restaurationsplan

Læs mere

Restaurationsplan for Nordfyns Kommune

Restaurationsplan for Nordfyns Kommune Restaurationsplan for Nordfyns Kommune Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 21. august 2008 og revideret af Bevillingsnævnet den 16. januar 2013. Sagsnummer: 480-2012-108380 Dokumentnummer: 480-2012-288835

Læs mere

Restaurationsplan for Sorø Kommune

Restaurationsplan for Sorø Kommune Restaurationsplan for Sorø Kommune - for et sundt, sjovt og trygt festmiljø og natteliv 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Formålet med Restaurationsplanen 3. Sådan arbejdet Bevillingsnævnet 4. Det

Læs mere

1. august 2008 Forslag Restaurationsplan for Nordfyns Kommune

1. august 2008 Forslag Restaurationsplan for Nordfyns Kommune Nordfyns Kommune Ledelsessekretariatet 1. august 2008 Forslag Restaurationsplan for Nordfyns Kommune 1. Baggrund og formål. Baggrunden for restaurationsplanen er skabelsen af Nordfyns Kommune og omlægningen

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal 16 1220 København K Lovafdelingen Dato: Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Carsten Madsen Sagsnr.: 2006-730-0435

Læs mere

Retsudvalget L 192 Bilag 6 Offentligt

Retsudvalget L 192 Bilag 6 Offentligt Retsudvalget 2016-17 L 192 Bilag 6 Offentligt I det følgende redegøres der for forslagets forhold til grundlovens 73 om ekspropriation (pkt. 2.1), EMRK artikel 6 om retten til en retfærdig rettergang (pkt.

Læs mere

Vejledning og betingelser for opnåelse af alkoholbevilling

Vejledning og betingelser for opnåelse af alkoholbevilling Vejledning og betingelser for opnåelse af alkoholbevilling 02-09-2016 Indhold 1. Indledning... 3 1.1. Hvornår skal du have alkoholbevilling og/eller nattilladelse?... 3 1.2. Sådan søger du en alkoholbevilling

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2010-11 L 102 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen K O M M E N T E R E T O V E R S I G T Dato: 13. december 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2010-9404-0148 Dok.: MHE40712 over høringssvar

Læs mere

RESTAURATIONSPLAN SAMSØ KOMMUNE

RESTAURATIONSPLAN SAMSØ KOMMUNE RESTAURATIONSPLAN SAMSØ KOMMUNE 1 1 MÅLSÆTNING... 3 2 BAGGRUND... 3 3 HVORNÅR SKAL MAN HAVE EN ALKOHOLBEVILLING?... 3 4 KAN DU FÅ BEVILLING?... 4 4.1 Lovens grundlæggende krav til ansøgeren... 4 4.2 Hvilke

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder

Bekendtgørelse af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder LBK nr 1216 af 27/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. marts 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2015-1924-0329 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1721 af 27/12/2018

Læs mere

Høringssvar inkl. forvaltningens kommentarer dertil vedr. forslag til ny restaurationsplan for Randers Kommune

Høringssvar inkl. forvaltningens kommentarer dertil vedr. forslag til ny restaurationsplan for Randers Kommune Notat Vedrørende: Høringssvar inkl. forvaltningens kommentarer dertil Sagsnavn: Bevillingsnævn: Restaurationsplan 2015 Sagsnummer: 22.01.00-P00-1-15 Skrevet af: Lene Holdtdal Pedersen E-mail: lhp@randers.dk

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM DET SÅKALDTE IDENTITSKRAV I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL ET AF MINISTEREN STILLET ÆNDRINGSFORSLAG TIL

Læs mere

Jagtlov - Frakendelse efter jagtloven af retten til jagttegn og administrativ afgørelse om samtykke til jagttegn efter våbenloven

Jagtlov - Frakendelse efter jagtloven af retten til jagttegn og administrativ afgørelse om samtykke til jagttegn efter våbenloven Jagtlov - Frakendelse efter jagtloven af retten til jagttegn og administrativ afgørelse om samtykke til jagttegn efter våbenloven Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: ;jagttegn Offentlig Tilgængelig: Ja

Læs mere

VEJLEDNING OG BETINGELSER FOR OPNÅELSE AF ALKOHOLBEVILLING

VEJLEDNING OG BETINGELSER FOR OPNÅELSE AF ALKOHOLBEVILLING VEJLEDNING OG BETINGELSER FOR OPNÅELSE AF ALKOHOLBEVILLING INDHOLD 1. INDLEDNING...3 1.1. Hvornår skal du have alkoholbevilling og/eller nattilladelse? 1.2. Sådan søger du en alkoholbevilling og/eller

Læs mere

Retsudvalget L 211 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt

Retsudvalget L 211 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Retsudvalget 2008-09 L 211 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 19. maj 2009 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2009-730-0875 Dok.:

Læs mere

Bevillingsnævnet BESLUTNINGSPROTOKOL

Bevillingsnævnet BESLUTNINGSPROTOKOL Bevillingsnævnet BESLUTNINGSPROTOKOL Sted: Mødelokale 250, rådhuset Dato: Onsdag den 4. oktober 2017 Start kl.: 13:00 Slut kl.: 13:30 Medlemmer: Jan Petersen (A) (Formand) Jens Meilvang (I) Torben Jensen

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: 12-06- 2007 Ved brev af 20. august 2006 har De forespurgt om Tilsynets stilling til, at en kommunal forvaltning stiller krav om at foretage en lydoptagelse

Læs mere

Lige i natten. - En pjece om et fair natteliv uden diskrimination

Lige i natten. - En pjece om et fair natteliv uden diskrimination Lige i natten - En pjece om et fair natteliv uden diskrimination Lige i natten - En pjece om et fair natteliv uden diskrimination Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 2018 Publikationen kan frit

Læs mere

VEJLEDNING Restaurationsloven Lovens regler om ansøgning om alkoholbevilling

VEJLEDNING Restaurationsloven Lovens regler om ansøgning om alkoholbevilling VEJLEDNING om Restaurationsloven Lovens regler om ansøgning om alkoholbevilling Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 2.1. Dato: 18-12-2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og formål... 2 2. Det sagkyndige

Læs mere

Restaurationsplan for restaurationsvirksomheder med alkoholbevilling i Frederikssund Kommune

Restaurationsplan for restaurationsvirksomheder med alkoholbevilling i Frederikssund Kommune Restaurationsplan for restaurationsvirksomheder med alkoholbevilling i Frederikssund Kommune Indhold Indhold 1. Baggrund og målsætning...3 2. Bevillingsnævnet...3 3. Alkoholbevillinger til personer og

Læs mere

Kontraktbilag 5 Samfundsansvar

Kontraktbilag 5 Samfundsansvar Styrelsen for Undervisning og Kvalitet December 2016 Kontraktbilag 5 Samfundsansvar Udbud af kontrakt om levering af undervisningsmateriale samt undervisnings- og oplysningsaktiviteter om Holocaust og

Læs mere

VEJLEDNING Restaurationsloven Lovens regler om ansøgning om alkoholbevilling

VEJLEDNING Restaurationsloven Lovens regler om ansøgning om alkoholbevilling VEJLEDNING om Restaurationsloven Lovens regler om ansøgning om alkoholbevilling Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 1.0 Dato: 8-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og formål... 2 2. Det sagkyndige

Læs mere

Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund

Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund Ligebehandlingens Emma Gad Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund regionsyddanmark.dk På engelsk hedder det Diversity På

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed Herved bekendtgøres lov nr. 266 af 22. maj 1986 om vagtvirksomhed med de ændringer, der følger af 2 i lov nr. 936 af 27. december 1991, 2 i lov nr. 386 af 20. maj

Læs mere

Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold.

Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold. Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold. Denne vejledning er et redskab til ledelsens vurdering af, om der foreligger en handling fra en medarbejder,

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 13 Folketinget Fremsat den 7. oktober 2009 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 13 Folketinget Fremsat den 7. oktober 2009 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) til Lovforslag nr. L 13 Folketinget 2009-10 Fremsat den 7. oktober 2009 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling mv.

Læs mere

Arbejdstilsynets vurdering af om en arbejdsmiljøovertrædelse skal føre

Arbejdstilsynets vurdering af om en arbejdsmiljøovertrædelse skal føre Supplement til høring i forbindelse med udarbejdelse af redegørelse til Folketingets Arbejdsmiljøfagligt Center Arbejdsmarkedsudvalg om arbejdsgivers begrænsede ansvar m.v. Postboks 1228 0900 København

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT

NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 J.nr. 176880 17. september 2018 NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT FORVALTNINGSRETLIGE PRINCIPPER OG OVERGANGSBESTEMMELSER

Læs mere

Hundeloven-4 Kilde: Emner: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

Hundeloven-4 Kilde: Emner: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: Hundeloven-4 Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: hundeloven; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 17.12.2014 Status: Historisk Udskrevet: 14.1.2017 Indholdsfortegnelse 1. Overblik og tjekliste 2 2. Politiets

Læs mere

Bevillingsstrategi 2014-2017 Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland

Bevillingsstrategi 2014-2017 Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland Bevillingsstrategi 2014-2017 Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland 1 Kredsrådet, Syd- og Sønderjylland 2 Forord 3 Udfordringer 4 Mission og Vision, / Overordende mål 5 1 / Mål for

Læs mere

N O T A T om isolation under anholdelse

N O T A T om isolation under anholdelse Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 29. juni 2004 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0008 Dok.: CHA20826 N O T A T om isolation under anholdelse 1. Direktoratet for Kriminalforsorgen har

Læs mere

L 17 Forslag 1 2 10. 3

L 17 Forslag 1 2 10. 3 Lovforslag nr. L 17 Folketinget 2014-15 Fremsat den 8. oktober 2014 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om næringsbrev til visse fødevarevirksomheder

Læs mere

Notat Beskrivelse af bevillingsnævnets praksis gældende pr. 31. januar 2012

Notat Beskrivelse af bevillingsnævnets praksis gældende pr. 31. januar 2012 Notat Vedrørende: Beskrivelse af bevillingsnævnets praksis gældende pr. 31. januar 2012 Bevillingsnævnet i Egedal Kommune vedtog på sit møde den 25. januar 2012, at ansøgninger modtaget hos Nordsjællands

Læs mere

Forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 18 år

Forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 18 år Forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 18 år Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: ;sundhed Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 15.12.2014 Status: Gældende Udskrevet: 17.1.2017 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 4. DOKUMENTATION... 3

1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 4. DOKUMENTATION... 3 Bilag 6: Samfundsansvar Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 3.1 Menneskerettigheder... 2 3.2 Arbejdstagerrettigheder... 2 3.3

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed LBK nr 227 af 03/03/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 19. januar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2009-114-0148 Senere ændringer til forskriften LOV nr 718 af 25/06/2010

Læs mere

Restaurationsplan for restaurationsvirksomheder med alkoholbevilling i Frederikssund Kommune

Restaurationsplan for restaurationsvirksomheder med alkoholbevilling i Frederikssund Kommune Restaurationsplan for restaurationsvirksomheder med alkoholbevilling i Frederikssund Kommune 2017 Indhold 1. Baggrund og målsætning...3 2. Bevillingsnævnet...3 3. Alkoholbevillinger til personer og selskaber......4

Læs mere

UDKAST. Restaurationsplan. for. Ringsted Kommune

UDKAST. Restaurationsplan. for. Ringsted Kommune UDKAST Restaurationsplan for Ringsted Kommune 1. Indledning For at kunne servere stærke drikke skal man have en alkoholbevilling. Denne Restaurationsplan fastsætter de overordnede vejledende retningslinjer

Læs mere

Jura. J.nr. M DBH. Status på anvendelsen af håndhævelsespakken Den 24. maj 2005

Jura. J.nr. M DBH. Status på anvendelsen af håndhævelsespakken Den 24. maj 2005 Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 294 Offentligt N O T A T MILJØSTYRELSEN Jura J.nr. M 1034-0389 DBH Status på anvendelsen af håndhævelsespakken Den 24. maj 2005 Håndhævelsespakken

Læs mere

Færdsel - Kørsel uden kørekort (fl 56)

Færdsel - Kørsel uden kørekort (fl 56) Færdsel - Kørsel uden kørekort (fl 56) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: kørsel uden kørekort; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 15.12.2017 Status: Gældende Udskrevet: 2.12.2018 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Bevillingsstrategi Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland

Bevillingsstrategi Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland 1 Bevillingsstrategi 2014-2017 Kredsrådets strategi for Bevillinger i Syd- og Sønderjylland Kredsrådet, Syd- og Sønderjylland 2 Forord 3 Udfordringer 4 Mission og Vision, / Overordende mål 5 1 / Mål for

Læs mere

Restaurationsplan for Svendborg Kommune

Restaurationsplan for Svendborg Kommune Restaurationsplan for Svendborg Kommune Indhold Forord 3 Målsætning 3 Hvordan søger man en bevilling 4 Hvem behandler ansøgningen 5 Hvad lægger bevillingsnævnet vægt på 6 Hvornår skal man have bevilling

Læs mere

EF-Domstolen bryder Systembolagets monopol på salg af alkohol

EF-Domstolen bryder Systembolagets monopol på salg af alkohol Europaudvalget EU-note - E 64 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 8. juni 2007 EU-konsulenten Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere EF-Domstolen bryder Systembolagets monopol

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Retsudvalget L 7 - Offentlig Justitsministeriet Lovafdelingen Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0038 Dok.: CHA40098 Besvarelse af spørgsmål nr. 1 af 24. februar 2005 fra Folketingets Retsudvalg

Læs mere

BILAG 13. Samfundsansvar

BILAG 13. Samfundsansvar BILAG 13 Samfundsansvar Vejledning til tilbudsgiver: Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør et mindstekrav i forbindelse de opgaver der udføres under Rammekontrakten. Bilaget skal ikke

Læs mere

Kommissionen fremsætter forslag om fælles strafferegler i miljøsager

Kommissionen fremsætter forslag om fælles strafferegler i miljøsager Europaudvalget EU-note - E 40 Offentligt Folketinget Europaudvalget, Retsudvalget Miljø- og Planlægningsudvalget Christiansborg, den 15. februar 2007 EU-konsulenttjenesten Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

Restaurationsplan for Ærø Kommune

Restaurationsplan for Ærø Kommune Restaurationsplan for Ærø Kommune 2019 1 Indhold 1. Baggrund og målsætning...3 2. Bevillingsnævnet...5 3. Alkoholbevillinger til personer og selskaber...5 4. Bestyrergodkendelser...6 5. Bevillingsansøgninger...7

Læs mere

Generelle emner, der bør søges forelagt Højesteret

Generelle emner, der bør søges forelagt Højesteret R I G S A DV O K A TE N 7. m aj 2 0 13 Generelle emner, der bør søges forelagt Højesteret Med henblik på at forbedre mulighederne for en mere koordineret styring af, hvilke sager der på det strafferetlige

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark strafferetskontoret@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K øbe n h a v n K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 6 7 3 M A

Læs mere

Efter bestemmelsen straffes den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt (stk. 1, 1. pkt.).

Efter bestemmelsen straffes den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt (stk. 1, 1. pkt.). Bøde for overtrædelse af dyreværnslovgivningen Den væsentligste bestemmelse om straf i sager om overtrædelse af dyreværnslovgivningen findes i dyreværnslovens 28. 28. Den, som ved overanstrengelse, vanrøgt

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 26. februar 2008 (OR. en) 16771/07 Interinstitutionel sag: 2001/0270 (CNS) DROIPEN 127

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 26. februar 2008 (OR. en) 16771/07 Interinstitutionel sag: 2001/0270 (CNS) DROIPEN 127 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 26. februar 2008 (OR. en) 16771/07 Interinstitutionel sag: 2001/0270 (CNS) DROIPEN 127 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS RAMMEAFGØRELSE om bekæmpelse

Læs mere

RÅDET FOR DE EUROPÆISKE UIO. Bruxelles, den 23. november 2009 (25.11) (OR. en) 16542/09 JAI 868 DROIPE 160

RÅDET FOR DE EUROPÆISKE UIO. Bruxelles, den 23. november 2009 (25.11) (OR. en) 16542/09 JAI 868 DROIPE 160 RÅDET FOR DE EUROPÆISKE UIO Bruxelles, den 23. november 2009 (25.11) (OR. en) 16542/09 JAI 868 DROIPE 160 OTE fra: formandskabet til: Coreper/Rådet Tidl. dok. nr.: 15565/09 JAI 801 DROIPEN 152 Vedr.: Udkast

Læs mere

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 387 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 387 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 387 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 25. februar 2009 Kontor: Dyrevelfærdskontoret Sagsnr.:

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014 Sag 36/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob S. Arrevad, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Horsens den 13.

Læs mere

Notat om retssikkerhed J.nr.: G

Notat om retssikkerhed J.nr.: G Notat om retssikkerhed J.nr.: 85.00.00-G01-51-18 Borgerservicecentret 25. februar 2019 Sagsbeh.:ODK Retssikkerhedsmæssige spørgsmål i forbindelse med videregivelse af oplysninger mellem forsikringsselskaber

Læs mere

UNGE OG ALKOHOL ANSVARLIG UDSKÆNKNING

UNGE OG ALKOHOL ANSVARLIG UDSKÆNKNING UNGE OG ALKOHOL ANSVARLIG UDSKÆNKNING Der er et stigende fokus på unge og alkohol, både i medierne, blandt forældre og blandt unge selv. Mange mener, at unge drikker for meget. Blandt forældre til unge

Læs mere

Restaurationsplan for Holbæk Kommune

Restaurationsplan for Holbæk Kommune Restaurationsplan for Holbæk Kommune 2013 1 Indhold 1. Baggrund og målsætning for udarbejdelse af restaurationsplanen... 3 2. Alkoholbevillinger til personer og selskaber... 3 3. Det lovmæssige grundlag

Læs mere

Forvaltningsret Optagelser af møder mellem borger og myndighed

Forvaltningsret Optagelser af møder mellem borger og myndighed 2005-20-2. Forvaltningsret 1124.3 115.3. Optagelser af møder mellem borger og myndighed En borger klagede over myndighedernes afslag på at lade ham optage møder mellem myndighederne og ham på diktafon/båndoptager.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2018

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2018 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2018 Sag 59/2018 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Charlotte Krarup, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Herning den

Læs mere

RESTAURATIONSPLAN RANDERS KOMMUNE

RESTAURATIONSPLAN RANDERS KOMMUNE RESTAURATIONSPLAN RANDERS KOMMUNE 1.VISION Randers Byråd fastlægger med denne restaurationsplan rammerne for et mangfoldigt og levende restaurationsliv i Randers Kommune. Byrådet ønsker, at Randers skal

Læs mere

RESTAURATIONS PLANEN

RESTAURATIONS PLANEN RESTAURATIONS PLANEN Indledning Norddjurs Kommune ønsker at fremme et liv med muligheder gennem udfoldelse og oplevelser. Derfor skaber vi rammer, der skal være med til at give et aktivt, trygt og velfungerende

Læs mere

Notat om mulighederne for at give afslag på ansøgninger om 05- tilladelser i især Indre By

Notat om mulighederne for at give afslag på ansøgninger om 05- tilladelser i især Indre By KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat & Kommunikation NOTAT Til Bevillingsnævnet Notat om mulighederne for at give afslag på ansøgninger om 05- tilladelser i især Indre By Bevillingsnævnet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019 Sag 68/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Martin Cumberland) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Svendborg den 1. februar 2018

Læs mere

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 11. januar 2011. Nr. 22. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om pantebrevsselskaber VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Læs mere

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 2011 5-4. Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 Talsmanden for en gruppe indsatte i et statsfængsel klagede til Direktoratet for Kriminalforsorgen over en fast

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 22. maj 2008 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2008-730-0618 Dok.: JEE41060 Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 16

Læs mere

Bebyggelsesgraden fastsættes til 1/5 af nettogrundarealet

Bebyggelsesgraden fastsættes til 1/5 af nettogrundarealet Hvidovre Kommune Høvedstensvej 45 2650 Hvidovre Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 18. september 2019 Journalnr.: 217591 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Dispensation byplanvedtægt 1. Indledning

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Resumé af høringssvar til udkast til restaurationsplan med sekretariatets bemærkninger

Resumé af høringssvar til udkast til restaurationsplan med sekretariatets bemærkninger KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat & Kommunikation NOTAT Til Bevillingsnævnet 22-08-2012 Sagsnr. 2012-80552 Resumé af høringssvar til udkast til restaurationsplan med sekretariatets

Læs mere

Forslag til Restaurationsplan vejledning til ansøgning om alkoholbevilling mv. November Natur og Udvikling

Forslag til Restaurationsplan vejledning til ansøgning om alkoholbevilling mv. November Natur og Udvikling Forslag til Restaurationsplan vejledning til ansøgning om alkoholbevilling mv. November 2014 Natur og Udvikling Indhold Indledning... 3 Målsætning og baggrund... 3 Alkoholbevillinger til personer og selskaber...

Læs mere

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V O M Æ N D R I N G A F L O V O M F O R S V A R E T S E F T E R R E T N I N G S T J E N E S T E

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V O M Æ N D R I N G A F L O V O M F O R S V A R E T S E F T E R R E T N I N G S T J E N E S T E Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 L O M J @ H U M A N R I G H T S. D K M E N N E S K E R E T. D K J. N R. 5 4 0. 1 0 / 3 1 801/

Læs mere

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011 Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 770 Offentligt Dok.: GEN40181 Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AB fra Folketingets Retsudvalg den 31. marts 2011

Læs mere

Restaurationsplan. Trygt og sjovt natteliv for alle i Hillerød Kommune

Restaurationsplan. Trygt og sjovt natteliv for alle i Hillerød Kommune 2014 Restaurationsplan Trygt og sjovt natteliv for alle i Hillerød Kommune Indholdsfortegnelse Bagrund og formål med udarbejdelse af restaurationsplan... 2 Det lovmæssige grundlag... 2 Bevillingsmyndigheden...

Læs mere

KENDELSE. afsagt den 3. oktober Fodboldens Appelinstans. i sagen. F.C. København

KENDELSE. afsagt den 3. oktober Fodboldens Appelinstans. i sagen. F.C. København KENDELSE afsagt den 3. oktober 2017 af Fodboldens Appelinstans i sagen F.C. København påklager kendelse af 22. august 2017 afsagt af Fodboldens Disciplinærinstans. Appelinstansen bestod af Bloch Andersen

Læs mere

Restaurationsplan. for. Faaborg-Midtfyn Kommune

Restaurationsplan. for. Faaborg-Midtfyn Kommune Restaurationsplan for Faaborg-Midtfyn Kommune Vejledning om alkoholbevillinger 1. Baggrund og målsætning for udarbejdelse af Restaurationsplanen. Restaurationsplanen fastsætter de overordnede vejledende

Læs mere

DSDW, Jobindsats og Refusionsløsningen

DSDW, Jobindsats og Refusionsløsningen Bilag 16 CSR Indhold 1. Indledning... 3 2. Internationalt anerkendte principper... 3 3. Materielle krav til Leverandøren... 4 3.1 Menneskerettigheder... 4 3.2 Arbejdstagerrettigheder... 4 3.3 Miljø...

Læs mere

afsagt onsdag den 19. december 2018

afsagt onsdag den 19. december 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. december 2018 Sag BS-36847/2018-HJR Nissan Nordic Europe Oy (advokat Christian Karhula Lauridsen) mod Daugaard Biler A/S (advokat Peter Stig Jakobsen) I tidligere

Læs mere

Tillæg til Restaurationsplanen for Syd- og Sønderjyllands politikreds.

Tillæg til Restaurationsplanen for Syd- og Sønderjyllands politikreds. ESBJERG KOMMUNE Restaurationsplan for Esbjerg Kommune Tillæg til Restaurationsplanen for Syd- og Sønderjyllands politikreds. Byrådet i Esbjerg Kommune Indhold 1. FORORD... 3 2. BEVILLINGSMYNDIGHEDEN...

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om handel med brugte genstande samt pantelånervirksomhed

Bekendtgørelse af lov om handel med brugte genstande samt pantelånervirksomhed LBK nr 216 af 17/02/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-1111-0006 Senere ændringer til forskriften LOV nr 736 af 25/06/2014

Læs mere

Under opfølgningssamtalen bør arbejdsgiveren og medarbejderen i fællesskab forsøge at klarlægge:

Under opfølgningssamtalen bør arbejdsgiveren og medarbejderen i fællesskab forsøge at klarlægge: NYT Nr. 12 årgang 3 AUGUST 2009 arbejdsret ændringer i syg e dag p e n g e lov e n Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i efteråret 2008 en aftale med henblik på at nedbringe sygefraværet og fastholde

Læs mere

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14.

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14. Retsudvalget 2011-12 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 804 Offentligt Dato: 21. maj 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2012-0035-0073 Dok.: 371880 UDKAST TIL TALE

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget L 31 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget L 31 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 31 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Risikobaserede tilsyn, offentliggørelse af navne på virksomheder

Læs mere

Bekendtgørelse af anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v.

Bekendtgørelse af anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. Givið út 29. september 2017 4. september 2017. Nr. 1060. Bekendtgørelse af anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. Herved bekendtgøres anordning nr. 1083 af 8. oktober 2014 om

Læs mere

Økonomi- og erhvervsministeren har den 27. marts 2008 fremsat lovforslag nr. L 120 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven).

Økonomi- og erhvervsministeren har den 27. marts 2008 fremsat lovforslag nr. L 120 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven). Lovafdelingen NOTAT om Erhvervs- og Selskabsstyrelsens adgang til uden forudgående retskendelse at få adgang til revisionsvirksomheder som foreslået i L 120 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder

Læs mere

Generelle emner, der bør søges forelagt Højesteret

Generelle emner, der bør søges forelagt Højesteret R I G S A DV O K A TE N 2 4. a ug us t 2 0 1 2 Generelle emner, der bør søges forelagt Højesteret 1. Ved domstolsreformen, der blev gennemført ved lov nr. 538 af 8. juni 2006 om ændring af retsplejeloven

Læs mere

Bilag 5. Samfundsansvar

Bilag 5. Samfundsansvar Bilag 5 Samfundsansvar Udarbejdelse og gennemførelse af nationalt ledelsesprogram for ledere af ledere i sundhedsvæsenet Side 1 af 5 Samfundsansvar Nærværende bilag skal ikke udfyldes, men indgår som del

Læs mere

Indhold 1. Baggrund og formå 2. Det lovmæssige grundlag for meddelelse af alkoholbevilling 3. Næringsbrev 4. Bevillingsmyndigheden

Indhold 1. Baggrund og formå 2. Det lovmæssige grundlag for meddelelse af alkoholbevilling 3. Næringsbrev 4. Bevillingsmyndigheden Indhold Side 1. Baggrund og formål 1 2. Det lovmæssige grundlag for meddelelse af alkoholbevilling 1 2.1. Restaurationslovens område 1 2.2. Selvstændig erhvervsvirksomhed 1 2.3. Servering 1 2.4. Stærke

Læs mere

Borgerrådgiveren iværksætter undersøgelse af Folkeregisterets udstedelse af administrative bøder ved forsinket folkeregistrering

Borgerrådgiveren iværksætter undersøgelse af Folkeregisterets udstedelse af administrative bøder ved forsinket folkeregistrering KØBENHAVNS KOMMUNE Borgerrådgiveren Kultur- og Fritidsforvaltningen Sendt med e-mail 21-02-2018 Sagsnr. 2018-0048527 Dokumentnr. 2018-0048527-1 Borgerrådgiveren iværksætter undersøgelse af Folkeregisterets

Læs mere

Bilag 7. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden

Bilag 7. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljøbeskyttelse NOTAT Til Borgerrepræsentationen Bilag 7. Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden Der er modtaget 122 henvendelser

Læs mere