Vandmøllernes udvikling. Du kommer videre til næste billede ved at trykke på en vilkårlig tast

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vandmøllernes udvikling. Du kommer videre til næste billede ved at trykke på en vilkårlig tast"

Transkript

1 Vandmøllernes udvikling Du kommer videre til næste billede ved at trykke på en vilkårlig tast

2 Skvatmøllen De første møller her i landet var vandmøller, de kom hertil omkring år 800. Det har antageligt været en simpel mølle, en horisontalmølle eller skvatmølle som den også kaldes. Møllehjulet der står lodret, hvor der var påsat nogle vinger blev drejet rundt af vandet, som for at virke ordentlig krævede et stejlt fald på vandstrømmer til møllen. I den øverste ende af akslen var løberen fastgjort. Løberen er den øverste møllesten, der drejer rundt medens liggeren der er den underste sten ligger fast. Denne type mølle var meget udbredt da de ikke krævede så meget vand og var enkelt at opføre, derfor fandtes de ofte ved mange gaarde. Da Christian den V indførte mølletvangen, det vil sige at man ikke selv måtte male sit korn. Det skulle foregå på kongens, adelens og bispernes møller. De priviligerede møller havde krav på al formaling af korn i en vis radius. Derfor forsvandt disse små møller og kun på Bornholm, der ikke var omfattet af mølletvangen levede de videre.

3 Strømmøllen Den vandmølle vi kender i dag, med den vandrette aksel, kom sammen med munkene og man kan se at de kun anlagde deres klostre, hvor der var mulighed for at bygge vandmøller. Af disse vandmøller med vandretliggende aksel findes der forskellige typer: strømmølle, underfaldsmølle, brystmølle og overfaldsmølle. Strømmøllen havde vandhjulet placeret nede i vandløbet uden opdæmning af nogen art og vandets strøm alene drejede hjulet rundt.

4 Underfaldsmøller Det næste udviklingtrin var undervandsmøllen, det var nødvendigt at opbygge en dæmning omkring vandhjulet, således at alt vandet i vandløbet var nød til at passere dette for at komme videre. Dette vandhjul kan arbejde med en lille faldhøjde, da hjulet går tæt på bunden og er derfor sårbar overfor diverse grøde og sand.

5 Bryst- og rygfaldsmøller Bryst- og rygfaldshjulet kræver en egentlig opdæmning, der gav mulighed for at bruge et hjul, hvor vandet blev ledt ind højere, men dog stadig i den underste del af hjulet, derved undgik man de gener der var med underfaldsmøllen.

6 Vindmøllernes udvikling

7 Mølle fra Pompeji

8 Vindmøller der ikke kan drejes

9 Stubmøllen Første gang man hørte om vindmøller i Danmark var i 1100-tallet, men de kom først rigtig frem i tallet, disse første møller var møller der ikke kunne drejes og var derfor opbygget med vingerne imod den fremherskende vindretning. I 1600-tallet vandt den hollandske mølle indpas i landet, det startede med stubmøllen. Stubmøllen balancerer og bæres af en lodret kraftig stub midt i møllen, deraf navnet. Møllen drejes op mod vinden med en lang svans stjærten der rager bagud på møllen.

10 Stubmølle på frilandsmuseet

11 Den hollandske mølle I Holland eksperimenterede man med at effektivisere møllernes ydelse, det udmøntede sig i at den øverste del af møllen (kaldet hatten) kunne drejes (krøjes). Da det kun var hatten der blev drejet var det lettere at stille møllen op imod vinden end med stubmøllen, hvor det var hele møllen der blev drejet. Den hollandske (deraf navnet) mølle fandtes i flere forskellige typer, nemlig jordhollænder, kælderhollænder, bakkehollænder eller gallerihollænder.

12 Jordhollænder

13 Kælderhollænder Jordhollænderen er en mølletype der blev opført direkte på jorden og sejling og krøjning blev foretaget herfra. Jordhollænderen kunne også stå på en bakke/forhøjning og der kan hvis der er plads nok være udgravet en køregang under møllen, således at vognene kunne køre igennem, og hejse kornet op derfra.

14 Kælderhollænder Salløv mølle

15 Gallerihollænder Denne mølletype var som regel opført ovenpå en muret undermølle. Hvor undermøllen sluttede var der bygget en galleri (omgang), så man kunne betjene møllen herfra når den skulle sejles eller krøjes.

16 Gallerihollænder

17 Sejlning og krøjning Sejling af møllen betyder at man på vingerne opsætter nogle sejl for at fange vinden, det kan også være nogle klapper af træ der bliver drejet med håndkraft eller klapper der selv åbner og lukker sig, alt efter vindens styrke. Sejlene ver enten af sejldug eller for mange stubmøller nogle træplader. Krøjning af møllen vil sige at man drejer møllen med en svans (stjært) der sidder bagpå på hatten, så man kan dreje hatten op mod vinden. Er det en stubmølle drejes hele møllen omkring stubben. Hvor det kun er hatten der drejes, sker det manuelt, ved selvkrøjning eller amerikansk krøjespil. Selvkrøjning foregår ved at der er anbragt en vindrose på hatten modsat vingerne, denne sørger for at holde møllen op mod vinden, ved hjælp af nogle kamhjul og drev fra vindrosen. Amerikansk krøjning foregår ved at man med en kæde drejer hjulet på hatten.

18 Placering af møller i Ramsø

19 Radhuse Dampmølle ca 1900 Møllen er bedre kendt under navnet Birkede mølle, men er registreret under Radhuse Dampmølle, for ikke at forveksles med Birkede mølle der kun lå 1½ km væk. Den er opført i 1866 som en gallerihollænder med løgformet hat, sejlførende vinger og krøjning med svans. Møllen fik tidligt installeret en dampmaskine og der blev bygget to store sidebygninger, hvor der i den ene var indrettet bageri. Der blev i 1933 installeret en diselmotor som erstatning for dampmaskinen. Møllen blev revet ned i 1940, men virksomheden kørte videre med diesel og el som trækkraft. Det hele blev nedlagt i sidste halvdel af 1900-tallet. Personerne fra venstre Karla Jensen Anna jensen Peter jensen Emma Jensen

20 Radhuse Dampmølle 3. person fra venstre er Jens Sørensen (brødjens) med familie 4. og 5. Personer er Møllerens kone og Mølleren Peter Jensen 6. person er Emma L. Larsen gift med Lützhøft 8. person er Carla Larsen gift med Juel Andersen

21 Radhuse Dampmølle maleri Maleri af Erik Pedersen billedskærer og kunstmaler, maleriet er malet som betaling for brød i ca Affotograferet af Emilie Rasmussen juni 1998.

22 Birkede vandmølle Vindruse i Birkede, pumpede vand op til fire gårde og fem huse. Vindrusen blev væltet i 1945, vandtårnet i 2002.

23 Viby Mølle Møllen hørte under Vibygård og malede alt kornet herfra, men pga dens beliggenhed mellem Viby og Syv, malede den også for de omkring liggende gårde. Den første mølle på stedet var en stubmølle,der lå på marken ca. 150 m fra den tilhørende møllegård, på markens højeste punkt og med et vingefang på 36 alen. I 1700-tallet var møllen i så dårlig stand at man i 1717 måtte isætte en ny aksel og en ny sten (liggeren) i kværnen, denne reperation skulle det kongelige rentekammer bekoste (77½ rdl.) Møllen var efterhånden meget skrøbelig, og en dag i 1889 brød et voldsomt uvejr løs med hagl og storm, da kunne den gamle kæmpe på den udsatte post ikke længere klare vindtrykket, en arm i krydsfoden knækkede, møllen fik slagside og væltede. Der var to mænd i møllen da den væltede, så er det en fordel at være snarrådig og det var møllersvend N.P.Nielsen, han greb drengen og smed ham ud af dørstedet og sprang selv bagefter, begge kom ud i tide. Møllersvenden blev senere ejer af Salløv mølle. Året efter lod godsejer Voss bygge ny mølle (en gallerihollænder med løgformet hat, sejlførende vinger og krøjning med svans ved Møllegården, denne mølle blev revet ned i Det tilhørende bageri kørte dog videre nogle år.

24 Møllegården

25 Møllegården maleri

26 Møllegårdens maleri beskrivelse Møllegården Syv Holme Møllegården har fået navnet pga. forpagteren på Viby mølle som ejede gården. Den på maleriet viste motormølle med 5 vinger, blev monteret i 1933 og møllen blev revet ned i Børge A. Nielsen af hvem vi har lånt maleriet, fortæller at hans farfar Jørgen P. Nielsen havde Birkede Mølle (ikke dampmøllen) i perioden fra 1908 til 1915 hvor han mageskiftede med møllegården. Gården blev overdraget til sønnen Harly Nielsen og videre til næste generation i Møllen på møllegården var tidligere placeret på en ejendom i Hønske, men blev flyttet og monteret i sommeren 1933, selve møllevingerne blev monteret 19.aug.1933, den dag Børge A. Nielsen blev født. Maleriet er malet af malermester Hans Fr. Hansen Viby. Det fortælles, at malermesteren tilbød at male gården med møllen, hvis der kunne skaffes et lærred. Børge A. Nielsen s moder fandt et viskestykke og maleren kunne gå i gang. Maleriet blev udført i 1944.

27 Ramsømagle mølle Møllen blev opført i 1899 af Lars Olsen, Ramsømagle. Han byggede den på en grund på godt 4000 alen, som han havde købt af gdr. Jørgen Christensen, Ramsøgårde for 1000 kr. Det var en gallerihollænder med løgformet hat, sejlførende vinger og krøjning med svans. Lars Olsen havde møllen frem til 1909, hvor den blev solgt til ungkarl Christen Christensen I 1910 blev møllen overtaget af møller J.P.Andersen, han installerede en petroleumsmotor som hjælp til at trække kværnen. Møllen indstillede drifte i 1934, hvor den også blev revet ned. Der boede en klog kone på møllen, så når folk kom og spurgte om det var her der boede en klog kone, svarede mølleren: ja og en tosset mand (fordi konen altid kaldte mølleren for tosset.

28 Salløv mølle Møllen blev bygget i 1873 til formaling af korn, af sognefoged Jørgen Larsen. ( En anden kilde skriver, at møllen blev bygget af Niels Jørgensen. Møllen blev overtaget af møllersvend N.P.Nielsen i 1891, en broder til mølleren på Viby mølle. N.P.Nielsen drev møllen til 1933 i alt 42 år. Der blev i 1913 installeret en Dieselmotor som hjælpekraft til kværnen. I 1933 blev møllen solgt til Ringsted Dampmølle, der nu drev den videre med driftleder Martin Rasmussen. I Snoldelev/Tunebogen er beskrevet, at møllen havde en meget stor kundekreds, og ved sin smukke beliggenhed var en pryd for egnen og er flere gange omtalt som sjællands kønneste mølle. Den har delt skæbne med adskillige andre møller og er nedrevet i Bageriet der var tilknyttet møllen blev i 1939 købt af bagermester Robert Blomgård, som drev bageriet med forretning og brødture i omegnen, indtil Blomgård døde i 1966, derefter drev fru Lis Blomgård bageriet vedere indtil 1972, først med ansatte bagere, senere med køb af brød fra Gadstrup bageri.

29 Snoldelev Mølle Møllen blev opført omkring 1883, som en gallerihollænder med løgformet hat, sejlførende vinger og krøjning med svans. Den første ejer var Anders Jensen, der havde den i perioden , hvorefter den blev overtaget af Thomas Hansen fra Fra 1927 og frem til den blev nedrevet i midten af 1900-tallet ejedes den af Martin Elias Jensen. I 1916 blev der installeret en 8 Hk. Petroleumsmotor som hjælpekraft til krærnen. Ud over at man malede korn, blev der også drevet handel med korn og foderstoffer.

30 Ørsted mølle Møllen blev opført som en gallerihollænder med løgformet hat, sejlførende vinger og krøjning med svans, med det formål at formale korn. Møllen der lå på matr.nr.5f kunne ses 2-3 mil omkring. En dag i juli 1930 ved middagstid opstod der en større brand, medens ejeren Jens Rasmussen var ved at gøre en regning op, gik der ild i møllehatten. Vingerne og træværket faldt sammen indenfor en time, selv om det kun tog Falck fra Roskilde 20 min at komme frem, stod møllen ikke til at redde.

31 Moderne mølle 525 KW DANmark vindmølle i Hanstholm blev udviklet af folkecenteret i Prototypen blev installeret i Hanstholm på Danmarks stormomsuste nordvestlige kyst. Vindmøllen har lige siden fungeret uden udskriftning af nogle konponenter og har produceret et gennemsnit på 1,4 MWh/pr.år Alvorlige strome på Nordsøen har vist vindmøllens overlevelsesegenskaber.

32 Havvindmøller

33 Slut på denne serie Fremstillet af Peter Sylvest og Ole Vestergaard i forbindelse med mølleudstilling 2010.

Vandets kredsløb Den samlede mængde af vand, der findes på kloden, bevæger sig i et evigt kredsløb.

Vandets kredsløb Den samlede mængde af vand, der findes på kloden, bevæger sig i et evigt kredsløb. DET VIGTIGE VAND Vandets kredsløb Den samlede mængde af vand, der findes på kloden, bevæger sig i et evigt kredsløb. VIDSTE DU DET? Vand er en forudsætning for alt liv. Ingen levende organismer, hverken

Læs mere

Tidligere møller i Rørvig

Tidligere møller i Rørvig Rørvig Mølle Rørvig Mølle blev tilbage i 1928 overtaget af Rørvig Naturfredningsforening, som dengang hed Foreningen til Værn om Rørvig Sogns Naturskønhed, to år efter foreningens oprettelse i 1926. Foreningen

Læs mere

På krydsfod - drevet af split 1600-tallets vindmøller.niels-holger Larsen September 2008

På krydsfod - drevet af split 1600-tallets vindmøller.niels-holger Larsen September 2008 På krydsfod - drevet af split 1600-tallets vindmøller.niels-holger Larsen September 2008 På Bornholm er der kun bevaret meget få bygninger fra 1600-tallet bortset fra kirker og forsvarsanlæg. De ældst

Læs mere

Maler. Dybbøl Mølle stadig. De fleste mennesker, der har DANMARK DEJLIGST

Maler. Dybbøl Mølle stadig. De fleste mennesker, der har DANMARK DEJLIGST DANMARK DEJLIGST Maler I dag er det vindmøllerne, der har vind i sejlene. Men Camping-Fritids Jan Hovard har søgt tilbage i den danske møllehistorie, og den er ikke mindre interessant. Dybbøl Mølle stadig

Læs mere

Viet den 29. okt

Viet den 29. okt Damgade 18 Boel ½ 45 Matr. nr. 43 1596 1607 findes Peder Bugge Peter Bugge 1595 rester han en del af sin tiende. 1600 er hans gæld sat til 5 mark og 10 skilling, som han skal give renter af. 1605 kaldes

Læs mere

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 Landindpektørboligen. I 1889 startede landinspektør H. P. Jacobsen sin landinspektørvirksomhed

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Bymølle Arkiv nr. Løbenr. 55 1 Sammenfatning nr.

Læs mere

landskab, ja endog i klart vejr ses Fyn i horisonten bag en bid af Storebælt.

landskab, ja endog i klart vejr ses Fyn i horisonten bag en bid af Storebælt. Løve Mølles historie Den første mølle, der helt klart kan erkendes i byen, blev bygget i 1860. Nogle kilder vil vide, at der i endnu ældre tider skal have ligget en stubmølle i Løve, men det sikre bevis

Læs mere

SVANEMØLLEN BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE

SVANEMØLLEN BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R SVANEMØLLEN BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 21.05.2014 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2013-7.82.07/400-0001 Kommune: Bornholms Regions Kommune

Læs mere

Ved sin død i 1749 blev han begravet i Roskilde Domkirke, hvor også hans hustru senere blev begravet.

Ved sin død i 1749 blev han begravet i Roskilde Domkirke, hvor også hans hustru senere blev begravet. Diverse oplysninger om familien Lange i forbindelse med deres ejerskab af Skomagergade 31 og/eller Farver Hammers Gaard ( Skomagergade 33, Ringstedgade 1, 3 og 5) Rasmus Jensen Lange ( født ca. 1630 -

Læs mere

SVANEKE STUBMØLLE BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE

SVANEKE STUBMØLLE BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R SVANEKE STUBMØLLE BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 21.05.2014 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2013-7.82.07/400-0001 Kommune: Bornholms Regionskommune

Læs mere

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899 Nymark-familien. Stamfaderen til Nymarks-familien var Thomas Jensen, som blev født d.12.12.1844 i Testrup. Hans far var Jens Thomsen, ejede af stor gård i Testrup og Testrup Teglværk. Han var en fremskridtsmand

Læs mere

Forstadsmuseet - Stamtræ

Forstadsmuseet - Stamtræ Page 1 of 24 Søren Nielsen Jydes Stamtræ Christopher 1682-??, Anne Sørensdatter 1683-??, ~Rasmus Olsen, Smørumovre Hans 1689-??, Lars 1690-??, Niels Madsen 1717-1789 Gift med Kirsten Christensdatter Ellen

Læs mere

TEJN STUBMØLLE BORNHOLM REGIONSKOMMUNE

TEJN STUBMØLLE BORNHOLM REGIONSKOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R TEJN STUBMØLLE BORNHOLM REGIONSKOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 22.05.2014 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2013-7.82.07/400-0001 Kommune: Bornholms Regionskommune

Læs mere

Oversigt ramme/planche

Oversigt ramme/planche GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150

Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gård nr. 2-B - KRINKELKÆR - Egedevej 150 Gårdens navn Matr.nr. Krinkelkær 2-b m.fl., Frenderup By Selvstændig ejendom fra 1866. Areal - 1866 Matr.nr. 2-b blev udskilt fra matr.nr. 2-a i 1866. Ejeren af

Læs mere

MØLLEHATTEN: Hatten er forsynet med enten en eller to stormluger ved akselhovedet.

MØLLEHATTEN: Hatten er forsynet med enten en eller to stormluger ved akselhovedet. MØLLEHATTEN: De ældre møllehatte fra ca. før år 1840 var som oftest nærmest bådformede hvorimod de nyere hatte som på Christiansmøllen efterhånden overgår til at blive løgformede. På en løgformet hat er

Læs mere

Matr.nr. 9-g, 9-h, 9-i - 'V. Egede Mølle' - I landsbyens østre ende

Matr.nr. 9-g, 9-h, 9-i - 'V. Egede Mølle' - I landsbyens østre ende Matr.nr. 9-g, 9-h, 9-i - 'V. Egede Mølle' - I landsbyens østre ende Matr.nr. 9-g, 9-h og 9-i, Vester Egede by og sogn Jordareal 9-g = 690 m 2 9-h = 690 m 2 9-i = 158 m2 Bygninger (1888) Beliggenhed Noter

Læs mere

Vi fiskede fra Vorupør...

Vi fiskede fra Vorupør... Landingspladsen i Nørre Vorupør fotograferet i 1907. Dengang såvel som i dag foregår fiskeriet fra Vorupør ved at bådene sættes direkte ud fra kysten. Der har aldrig været en havn i Vorupør. Man kan se

Læs mere

Nissum mølle og bro -

Nissum mølle og bro - Nissum bro Indtil 1930 fortsatte Åsted Byvej fra kirken over den gamle Nissum mølle-dæmning over Hinnerup å, der danner skellet mellem Åsted bys jorder og Nissum by. På Nissumsiden lå indtil o.1800 en

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R HAVNBJERG MØLLE SØNDERBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 30.08.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: Kommune: Sønderborg Kommune Adresse: Tingstedvej 8,

Læs mere

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune.

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. PÅ VEJ TIL 1 Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. Jeg håber, hæftet i sin nuværende form vil vække interesse for møllens historiske betydning.

Læs mere

Forfædre til Carl August Hansen

Forfædre til Carl August Hansen Forfædre til Carl August Hansen Generation nr. 1 1. Carl August Hansen, født 12 feb 1892 i Skt. Matthæus, København 1 ; død 01 maj 1959 i Gladsaxe, Kbh.a.. Han er søn af 3. Bodil Hansen. Han giftede sig

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KARREBÆK MØLLE NÆSTVED KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.04.2011 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2011-7.82.07/370-0001 Kommune: Næstved Kommune Adresse:

Læs mere

BORGGADE 4 THORSØ AUTOMOBILFORRETNING V/Jens Andersen Møller

BORGGADE 4 THORSØ AUTOMOBILFORRETNING V/Jens Andersen Møller BORGGADE 4 Thorsø 1910. I forgrunden mellem banen og Borggade 6, kan man se et hul, hvor der er udgravet mergel fra, samme sted hvor Jens A. Møller byggede Thorsø Automobilforretning. Men efterhånden kom

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN Thorsager bymidte omkring 1905, forsamlingshuet til venstre, bag det præstegården. Til højre Kr. Jacobsens gård. Thorsager hovedgade ca. 1905, købmandsgården til

Læs mere

Grønholtvej 21. Kollerisgård. Matrikelnummer

Grønholtvej 21. Kollerisgård. Matrikelnummer Grønholtvej 21 Kollerisgård Matrikelnummer Matr. Nr. 5a, og 31 Grønholt by, Grønholt sogn. Gården var oprindelig gård nr. 9. Matr.nr. 5 a er på 273.316 m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Skøde

Læs mere

Bagenbjerg Mølle ved Tranekær på Langeland. Møllen er åben for rundvisninger kl på Dansk Mølledag Foto: Per Gliese.

Bagenbjerg Mølle ved Tranekær på Langeland. Møllen er åben for rundvisninger kl på Dansk Mølledag Foto: Per Gliese. Pressefotos Dansk Mølledag 2017 - side 1 Bagenbjerg Mølle ved Tranekær på Langeland. Møllen er åben for rundvisninger kl. 11-16 på Dansk Mølledag 2017. Kappel Stubmølle i Kappel syd for Nakskov er åben

Læs mere

Hans Anders Harald Sørensen

Hans Anders Harald Sørensen TH-70 Tønne Larsen 1700-1770 Født: ca 1700 KB Store Tåstrup 1771 op 77 (1764-1803) Tønne Larsen begravet 21/12 Tønne Larsen af Hauborup 69 aar 9 maaneder KB Store Tåstrup 1770 op 175 (1765-1800) Tønne

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2. På præstekort er det hus nr. 3

1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2. På præstekort er det hus nr. 3 1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2 På præstekort er det hus nr. 3 Viet den 27. apr. 1776 Laurits Lauritsen * 1745, søn af Laurits og Anne Peters. Maren Christensdatter * aug. 1748, datter af Christen

Læs mere

MYREAGRE MØLLE BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE

MYREAGRE MØLLE BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R MYREAGRE MØLLE BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 23.05.2014 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2013-7.82.07/400-0001 Kommune: Bornholms Regionskommune

Læs mere

KARLEBO MØLLE FREDENSBORG KOMMUNE

KARLEBO MØLLE FREDENSBORG KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R KARLEBO MØLLE FREDENSBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 16.04.2015 Besigtiget af: Laura Boelskifte Journalnummer: 2011-7.82.07/210-0001 Kommune: Fredensborg Kommune Adresse:

Læs mere

Månedens. Galleri Lars Falk

Månedens. Galleri Lars Falk Tekst: Erik S. Christensen, Layout: Poul Erik Dybdal Pedersen Galleri Lars Falk Lars Falks galleri hører til en af byens nye gamle butikker. Konceptet bygger dog på det fællestræk hos os mennesker, at

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1879. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Nr Persillekræmmeren

Nr Persillekræmmeren Nr. 30 - Persillekræmmeren - 2005 Blirup Vandmølle af Gunner Møller Rasmussen, Stensballe Blirup Vandmølle blev opført i 1688 som et fæste under Serridslevgård. Først som en stampemølle, dvs. en mølle,

Læs mere

SVANEMØLLEN Svaneke. Historie. Møllen og dens ændring gennem tiderne Og om dens fremtid. Svanemøllen 1947

SVANEMØLLEN Svaneke. Historie. Møllen og dens ændring gennem tiderne Og om dens fremtid. Svanemøllen 1947 SVANEMØLLEN Svaneke Svanemøllen 1947 Historie Møllen og dens ændring gennem tiderne Og om dens fremtid. NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Svanemøllen 2009 Indledning. Bornholm har skønsmæssigt haft hen ved 30 hollandske

Læs mere

VELKOMMEN TIL BOGØ MØLLE

VELKOMMEN TIL BOGØ MØLLE VELKOMMEN TIL BOGØ MØLLE Bogø Mølle - et folkeeje Bogø Mølle ejes af Bogø Møllelaugs medlemmer. Møllen blev overdraget af staten til Møllens Venner i forbindelse med fredningen i 1964, og Møllens Venner

Læs mere

Gårdmøller i Mygdal Sogn

Gårdmøller i Mygdal Sogn Nr. Adresse/navn Matr. Nr År Mølletype m.m. Erstatningsværdi Ejer Kilde Foto af mølle 1??? 1ei odden hovedgård 1945 Vindmotor bygget 1938 1500 Anton Hansen 2 Degnbølvej 13 "Odden Mølle" 1b odden møllegård

Læs mere

CHRISTIANSMØLLEN - PORTHUSVEJ 5A SVENDBORG SVENDBORG KOMMUNE RESTAURERING AF MØLLEBYGNING SAMT UDFØRELSE AF NYE VINGER M.V.

CHRISTIANSMØLLEN - PORTHUSVEJ 5A SVENDBORG SVENDBORG KOMMUNE RESTAURERING AF MØLLEBYGNING SAMT UDFØRELSE AF NYE VINGER M.V. CHRISTIANSMØLLEN - PORTHUSVEJ 5A - 5700 SVENDBORG SVENDBORG KOMMUNE RESTAURERING AF MØLLEBYGNING SAMT UDFØRELSE AF NYE VINGER M.V. Billeddokumentation 26 billeder KROGH MADSENS TEGNESTUE HOLKEGADE 4-6

Læs mere

Sorten Vennekildegårdsæble nævnes omkring 1885, stammer fra Vennekildegård, Grønholtvej 31

Sorten Vennekildegårdsæble nævnes omkring 1885, stammer fra Vennekildegård, Grønholtvej 31 Grønholtvej 31 Vennekilde Matrikelnummer: Matr.nr. 6a Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæstegård, som er på 189954 m2, heraf vej 8160 m2. Det var oprindelig gård nr. 5. Vennekilde har engang sammen med

Læs mere

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk.

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. Møllegade 82 boel 58 1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. 1590 Står der i opgørelse over Nordborg præstegårds jorde

Læs mere

Møllegade 76 Boel 55. Viet den 29. okt Enkemand Laurits (Vester) Jensen. Med pigen. Kirsten Nielsdatter * ca

Møllegade 76 Boel 55. Viet den 29. okt Enkemand Laurits (Vester) Jensen. Med pigen. Kirsten Nielsdatter * ca Møllegade 76 Boel 55 Viet den 24. jan. 1706. Jens Rasmussen * 1679 i Holm Botil Christens * ca. 1677 Deres børn Jens døde feb. 1760. 1. Rasmus Jensen * maj. 1706, gift den 3. nov. 1740 med Ellen Thomasdatter

Læs mere

Stubmøllen Vores ældste danske vindmølle

Stubmøllen Vores ældste danske vindmølle Af Lise Andersen Stubmøllen Vores ældste danske vindmølle I mere end 600 år var stubmøllen den vigtigste form for vindkraft i Danmark. Selv efter at den mere effektive hollandske vindmølle blev almindelig

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R EGESKOV VINDMØLLE FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 08.11.2013 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2013-7.82.07/430-0001 Kommune: Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Informationstavlen KRÆ BANKS HYW. KRÆ`BANK HAR ANLAGT DENNE HØJ VED AT BÆRE JORDEN SAMMEN I ET LÆRREDSFORKLÆDE.

Informationstavlen KRÆ BANKS HYW. KRÆ`BANK HAR ANLAGT DENNE HØJ VED AT BÆRE JORDEN SAMMEN I ET LÆRREDSFORKLÆDE. Kræ Banks Hyw Når man kommer kørende med Ølgodvej ved Bounum Smedje og drejer ind med Bounum Skolevej, kommer man lige før den gamle Bounum Skole til denne sten med påskriften Kræ Banks Hyw. Vis man så

Læs mere

2013 Byvandring - Kunst i Skjern. Ny Skjern Borger kåret. Billeder fra oprydning i anlægget. Gelænderet til K.T. Nielsens Bro

2013 Byvandring - Kunst i Skjern. Ny Skjern Borger kåret. Billeder fra oprydning i anlægget. Gelænderet til K.T. Nielsens Bro 2013 Byvandring - Kunst i Skjern I forsommeren satte Skjern UdviklingsForum Qr. koder op ved alle kunst og minde sten i Skjern by. Derfor havde Skjern UdviklingsForum lørdag den 24/8-13 inviteret til en

Læs mere

Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred.

Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred. Hovgaard Hougaard slægten af Ring, Hammer Sogn, Hammer Herred. Om slægtens forfader Hans Hovgaard (født 1645, død 1728) bonde på Hovgaarden i Ring siden 1669. Historier og citater om slægten. I det følgende

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 30 1 Sammenfatning Langeland

Læs mere

Andersdatter, Ane - gift med Niels Madsen; For hæleri m.v. bliver hun dømt til at hensidde 3 år i forbedringshus.

Andersdatter, Ane - gift med Niels Madsen; For hæleri m.v. bliver hun dømt til at hensidde 3 år i forbedringshus. Andersdatter, Ane - gift med Niels Madsen; For hæleri m.v. bliver hun dømt til at hensidde 3 år i forbedringshus. Andersdatter, Ane Kirstine - gift med Hans Peder Steensen; Hun bliver idømt fængsel på

Læs mere

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707.

Boel 39 Ramsdam 7. Viet 9.okt Enkemand Peter Petersen Sandvei ( * 1707. Boel 39 Ramsdam 7 Christen Hansen Sandvad, stamfader til efterfølgende slægt, levede i det 17. århundrede, gift før 1663 med N.N. Af deres børn kendes en søn, Peder. Peder Christensen (Sandvej.) Født i

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Lønsømadevej 7 Vestergård senere Abbilholm Boel 60. Laus Jørgensen. Steg navnet på Vestergård.

Lønsømadevej 7 Vestergård senere Abbilholm Boel 60. Laus Jørgensen. Steg navnet på Vestergård. Lønsømadevej 7 Vestergård senere Abbilholm Boel 60 Laus Jørgensen Steg navnet på Vestergård. 1. Ellen Steg * 1721. 2. Maren ( Marie ) Steg * 1723. 3. Hans Hansen Steg * 1725. 4. Trincke Steg * 1728. 5.

Læs mere

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen.

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen. 1. Hansen, Jensen og Sørensen er enten læge, advokat eller skolelærer. Skolelæreren, der er enebarn, tjener færrest penge. Sørensen, der er gift Hansen's søster, tjener mere end advokaten. Hvilket arbejde

Læs mere

Fig. 3. Magle Mølle vandmølle 1872.

Fig. 3. Magle Mølle vandmølle 1872. Historisk oversigt Som et element i dansk bygningskultur jævngammelt med kirkerne indgår møllerne. I dag er langt størstedelen desværre forsvundet. I 1992 var på landsplan omtrent 275 møller rimeligt intakte,

Læs mere

Hendes forældre var Niels Jespersen f , mor Maren Østergård f,

Hendes forældre var Niels Jespersen f , mor Maren Østergård f, Skree Sagaen Herefter Sagaen om Maren Jespersen Stensberg f. 1862 i Skree (min Farmor) Hun blev gift med farfar Jens Christensen Stensberg i Ørre kirke 27. nov. 1883 Hendes forældre var Niels Jespersen

Læs mere

VIBY MØLLE KERTEMINDE KOMMUNE

VIBY MØLLE KERTEMINDE KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R VIBY MØLLE KERTEMINDE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 13.05.2016 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2013-7.82.07/440-0001 Kommune: Kerteminde Kommune Adresse:

Læs mere

Møllegade 13. Viet den 23. nov

Møllegade 13. Viet den 23. nov Møllegade 13 Poul Smed * 1558 gift med NN * 1559. 1. Mads Poulsen Smed * 1586, gift første gang den 26. maj. 1622 med Margrethe Christensen, gift anden gang 23. nov. 1623 med Kirsten Christensdatter *

Læs mere

Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64

Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64 Lønsømadevej 15 Greisbjerg boel nr. 64 Viet den 2. aug. 1754. Christen Petersen * 1725, søn af Peter Hansen og Anna Christensdatter Margrethe Hansdatter. 1. Jørgen Christensen * dec. 1754, død nov. 1755.

Læs mere

Helga Poulsens aner. HP Lars Moensen, Søsum. Lars Moensen født: ca KB Stenløse 1763 op 184 nr 1 Lars Moensen begravet 6/1

Helga Poulsens aner. HP Lars Moensen, Søsum. Lars Moensen født: ca KB Stenløse 1763 op 184 nr 1 Lars Moensen begravet 6/1 HP 126-1700 Lars Moensen, Søsum Lars Moensen født: ca 1700 KB Stenløse 1763 op 184 nr 1 Lars Moensen begravet 6/1 Fest: Epiph (6/1) Lars Moens: Boemand i Søesum. Æt: 63 an Side 1 af 12 Lars Moensen og

Læs mere

Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a.

Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a. Bjerget Havnevej 15. Errindlev Matr.19a. (E-R) 1779 Søndag den 18 Juli KNUD døbt, Mads Ottesens liden Søn i Errindlev, båren af Mads Dues Hustru ibid: Faddere: Rasmus Marqvorsen i Errindlev, Hans Krog

Læs mere

Næst efter en korrekt bildning er kværnens hastighed afgørende for optimal ydelse.

Næst efter en korrekt bildning er kværnens hastighed afgørende for optimal ydelse. Opgave: Hvor hurtigt skal vingerne eller vandhjulet dreje rundt for at kværnene fungerer optimalt? Næst efter en korrekt bildning er kværnens hastighed afgørende for optimal ydelse. For at kunne finde

Læs mere

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde i Als nordsogn. Denne violin blev siden samlet, og viste

Læs mere

Kværnen i Tejn Stubmølle - og lidt om kværnsten - især på Bornholm.

Kværnen i Tejn Stubmølle - og lidt om kværnsten - især på Bornholm. Kværnen i Tejn Stubmølle - og lidt om kværnsten - især på Bornholm. Løberen af Nexø sandsten Liggeren af kunststen Kværnstenene hængende i luften i kranens kæder under nedtagning i Tejn, marts 2006. Kværnen

Læs mere

Lav jeres egen vandmølle Placering: ved kornmøllen

Lav jeres egen vandmølle Placering: ved kornmøllen Lav jeres egen vandmølle Placering: ved kornmøllen Der har været fem vandmøller i Mallings Kløft, og I står nu ved den første, der har været brugt til at male korn. Det var vigtigt for mølleren at få så

Læs mere

Hårbølle by og Stenminerne Af Olga Skov

Hårbølle by og Stenminerne Af Olga Skov Hårbølle by og Stenminerne Af Olga Skov Byen er nævnt første gang ifølge Trap i 1513-33 dengang som Harrebølle, senere fra 1536 som Haarbølle. Skolen i Hårbølle. Skolen er en gammel Rytterskole, bygget

Læs mere

Efterslægt Karen Pedersdatter

Efterslægt Karen Pedersdatter Efterslægt Karen Pedersdatter 1. generation 1. Karen Pedersdatter blev født på en ukendt dato, døde før 5 Nov. 1686 i Kundby, Kundby, Holbæk, og blev begravet den 5 Nov. 1686 i Kundby, Kundby, Karen giftede

Læs mere

Nørrelykkevej 16. På præstekort hus nr. 7. ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16)

Nørrelykkevej 16. På præstekort hus nr. 7. ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16) Nørrelykkevej 16 På præstekort hus nr. 7 ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16) Viet den 3. jul. 1784. Nicolai Johansen Schmidt * ca. 1739. Maren Petersdatter * ca. 1761. Deres søn. 1. Jørgen

Læs mere

Ryegård. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974.

Ryegård. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegård Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard ligger i smukke omgivelser vest for Rye landsby og gårdens jorde strækker sig mod vest til og

Læs mere

Side 1 af 5. Efterkommere af: Nielsen. 1st Generationer. 2nd Generationer (Børn) 3de Generationer (Børnebørn)

Side 1 af 5. Efterkommere af: Nielsen. 1st Generationer. 2nd Generationer (Børn) 3de Generationer (Børnebørn) Side 1 af 5 1st Generationer 1.. Han giftede sig med (Ukendt). Børn af 2. Karen Marie Jensen [] blev født i 1854 og døde på en ukendt dato. 2nd Generationer (Børn) 2. Karen Marie Jensen [] blev født i

Læs mere

Gangtøj: Bortset fra gravhjulet/hathjulet bruges de samme betegnelser for vand- og vindmøller.

Gangtøj: Bortset fra gravhjulet/hathjulet bruges de samme betegnelser for vand- og vindmøller. Nyregistrering af danske vand- og vindmøller Vejledning til registreringsskema Afsnit på blå baggrund er kun relevante for vandmøller, afsnit på gul baggrund kun for vindmøller. FORSIDE GENERELLE OPLYSNINGER:

Læs mere

Papirmagerne og Mundus familien.

Papirmagerne og Mundus familien. Papirmagerne og Mundus familien. Papirmagerne var oprindelig håndværkere med forbindelse til Tyskland, men omkring 1820 brød de danske papirmagere med de tyske laug og derefter havde papirmagerne ikke

Læs mere

Aner til Agathe Line Hansen

Aner til Agathe Line Hansen 1. generation 1. Agathe Line Hansen, datter af Daglejer Jørgen Hansen og Karen Dorthe Larsen, blev født den 21 Okt. 1870 i Ejby Sogn, Vends Herred, 1 blev døbt den 14 Dec. 1870 i Hjemmet, døde den 17 Sep.

Læs mere

Brushøjvej 21 (halvbol af 45) Matr. Nr. 35

Brushøjvej 21 (halvbol af 45) Matr. Nr. 35 Brushøjvej 21 (halvbol af 45) Matr. Nr. 35 1773 søger Hans Willesen * 1724, om at må afstå halvdelen af sit boel (Damgade 18) til Christen Christensen Hviid.* 1718 (Søn af Matz Hviid). Viet den 4. nov.

Læs mere

Filstatistik 1. Personstatistikker. Fødsler pr. epoke. Længstlevende personer. Middellevealder for personer. Efter køn. Statistikker for par

Filstatistik 1. Personstatistikker. Fødsler pr. epoke. Længstlevende personer. Middellevealder for personer. Efter køn. Statistikker for par Filstatistik 1 Personstatistikker 1 Antal personer ialt 34522 2 Personer med utilstrækkelig datoinformation 0 3 Personer markeret som nulevende 9776 4 Personer markeret som døde 24746 Fødsler pr. epoke

Læs mere

Generation X Ane nr. 1292/1293. Indholdsfortegnelse

Generation X Ane nr. 1292/1293. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Niels Rasmussen Eiesen og Bodil Bagers 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Niels Rasmussen Eiesen & Bodil Bagers Østermarke

Læs mere

Nielstrup fæsteprotokol

Nielstrup fæsteprotokol Nielstrup fæsteprotokol 1719-1759 Protokollen har fæstere fra: Dongshøjrup, Egebjerg, Egense, Høje, Kirkeby, Ollerup, Rårud, Ulbølle, Vester Skerninge og. Fæster by hartkorn dato tidligere fæster Rasmus

Læs mere

Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8

Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8 Nørelykkevej 24 boel 69. På præstekort hus 8 Viet den 25.04.1750 Hans Christensen ca. 1713. Anna Sophie Christens datter *. Okt. 1727, datter af Christen Poulsen og Mette Petersdatter Lønsømadevej 44 Deres

Læs mere

Familiegrupperapport for Jens Pedersen og Karen Nielsdatter Mand Jens Pedersen 1

Familiegrupperapport for Jens Pedersen og Karen Nielsdatter Mand Jens Pedersen 1 Mand Jens Pedersen 1 Født Omkr 1781 2 Dåb 7 Jan. 1781 Søndersted, Merløse, Holbæk 3 Død 7 Okt. 1831 Kirke Eskilstrup, Merløse, Holbæk 2 Begravet 9 Okt. 1831 Kirke Eskilstrup, Merløse, Holbæk 2 Ægteskab

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Fra Rolfsted Skole 2008/1 Siden sidst. Lørdag d. 15-9-07 var der tur til Carl Nielsens Barndomshjem i Nr. Søby. Der var mødt ca. 20. Det var spændende at høre om

Læs mere

Niels Rasmussen Jyde findes Han yder sin tiende til kirken: 1 ørt af hver slags.

Niels Rasmussen Jyde findes Han yder sin tiende til kirken: 1 ørt af hver slags. Niels Rasmussen Jyde findes 1670. Han yder sin tiende til kirken: 1 ørt af hver slags. Møllegade 73 boel nr. 51Gl. boel 30 før 1772 30 Thomas Jebsen findes i 1586 til 1591 I 1612 skylder han sit tiendekorn

Læs mere

Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e Aikevej 7 3d 1868

Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e Aikevej 7 3d 1868 Ajkevej Aikevej 5 6d 10c 10e 1946 1946 Magnus Kristensen, husmand 1967 Henning Kristensen, maskinarbejder Asta M. Kristensen 1981 Henning Kristensen (2009) Denne ejendom blev oprettet i 1946, da Magnus

Læs mere

Baunbjergvej 30 ( Boel 42 ) Matr. nr. 40. På præstekort er det hus nr. 9

Baunbjergvej 30 ( Boel 42 ) Matr. nr. 40. På præstekort er det hus nr. 9 Baunbjergvej 30 ( Boel 42 ) Matr. nr. 40 På præstekort er det hus nr. 9 Niels Uhlenberg fik tildelt boel 42, men flyttede 4/5 ud på Baunbjergvej, og lod den sidste 1/5 blive i byen, hvor fæstegården lå.

Læs mere

Grønholtvangen 27 Gammel Torp

Grønholtvangen 27 Gammel Torp Grønholtvangen 27 Gammel Torp Matrikelnummer Matr.nr. 6c og 6m Grønholt by, Grønholt sogn, arvefæste, parcel fra Vennekilde. Matr.nr. 6c er på 4.0407 m2 Matr.nr. 6m er på 4628m2 Ejendommen er vistnok nedbrændt

Læs mere

Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik

Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik Det store område, hvor nu Handelsgården m.m. ligger, har fra 1860erne til slutningen af 1960erne været byens industriområde. På grunden ved

Læs mere

RESULTATLISTE Skørping-stævne 2012

RESULTATLISTE Skørping-stævne 2012 Side 1 af 6 18-11-2012 16:12:06 - DDS SP v.3.12.9.2 RESULTATLISTE Skørping-stævne 2012 Gevær, 15m. - Mesterskab BK1 1 102422 Magnus Andersen 01-514 Vodskov Skytteforening 200/12 200/10 400/22 2 95772 Jonas

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Grønholtvej 49, Vågemosegård

Grønholtvej 49, Vågemosegård Grønholtvej 49, Vågemosegård Matrikelnumre: Matr.nr. 6, nu 6 a og 8 Lønholt by, Grønholt sogn, som er på 19.6222 m2. Der er tale om en firlænget gård, hvor dele af bygningerne til landbrugsproduktion er

Læs mere

Grønholtvej 12 Skovfogeden hus

Grønholtvej 12 Skovfogeden hus Grønholtvej 12 Skovfogeden hus Matrikelnummer Matr.nr. 10 a, tidligere hus no 1, nr. 21, se Stendalhus, arvefæste. Ejendommen er på 11910m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Skøde lyst den 30.8.1983

Læs mere

Familiegrupperapport for Ole Povelsen og Anna Cathrine Svendsdatter Mand Ole Povelsen 1

Familiegrupperapport for Ole Povelsen og Anna Cathrine Svendsdatter Mand Ole Povelsen 1 Mand Ole Povelsen 1 Født Før 3 Dec. 1775 Stenløse, Ølstykke, Frederiksborg 1 Dåb 3 Dec. 1775 Stenløse, Ølstykke, Frederiksborg 1 Død Før 3 Jun. 1809 Stenløse, Ølstykke, Frederiksborg 2 Begravet 3 Jun.

Læs mere

Fæste / ejerskab med interessante relationer:

Fæste / ejerskab med interessante relationer: Gårdmandsfamilier på Svinø: Grd. nr.: Mtr. nr.: Gårdens navn: Ved udskiftningen 1802 3: Efter Svinøbogens oversigt over mænd på Svinø: Fæste / ejerskab med interessante relationer: På tidspunktet for Rasmus

Læs mere

Kirsten Larsens aner Kirsten Larsen

Kirsten Larsens aner Kirsten Larsen Kirsten Larsen Jørgen Bagge Søvænget 22 4780 Stege Indholdsfortegnelse Kirsten Larsens aner 1. generation 2. generation 3. generation 4. generation 5. generation 6. generation 7. generation 8. generation

Læs mere

Ryegaard. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974.

Ryegaard. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard ligger i smukke omgivelser vest for Rye landsby og gårdens jorde strækker sig mod vest til

Læs mere

Efterkommere af Laust Bertelsen Ca efter 1690

Efterkommere af Laust Bertelsen Ca efter 1690 Efterkommere af Laust Bertelsen Ca. 1615 - efter 1690 Efterkommere af Laust Bertelsen 1. Generation 1. Laust Bertelsen 1, 2, 3 blev født cirka 1615 og døde efter 1690. Andre navne for Laust var Laurids

Læs mere

Bilag 5 Ejendomme der eventuelt skal have påbud

Bilag 5 Ejendomme der eventuelt skal have påbud Bilag 5 Ejendomme der eventuelt skal have påbud Ejendomsnummer 197250 Amager Huse 3 13 a 4320 Lejre Søster Svenstrup By, Dåstrup 31 SOP 197249 Amager Huse 7 15 4320 Lejre Søster Svenstrup By, Dåstrup 31

Læs mere

Efterslægt Jens Pedersen

Efterslægt Jens Pedersen Efterslægt Jens Pedersen 1. generation 1. Jens Pedersen blev født omkring 1781, døde den 7 Okt. 1831 i Kirke Eskilstrup, Merløse, Holbæk, og blev begravet den 9 Okt. 1831 i Kirke Eskilstrup, Jens blev

Læs mere

Side 1 af 5. Efterkommere af: Jens Lauridsen. 1st Generationer. 2nd Generationer (Børn) 3de Generationer (Børnebørn)

Side 1 af 5. Efterkommere af: Jens Lauridsen. 1st Generationer. 2nd Generationer (Børn) 3de Generationer (Børnebørn) Side 1 af 5 1st Generationer 1. døde på en ukendt dato. Han giftede sig med Karen Pedersen. Børn af og Karen Pedersen 2. Ane Marie Christensen [Lauridsen] blev født den Maj 22 1879 i S.Lyngvig og døde

Læs mere