Styre-føleorganer. Niveauvagten anvendes til fyldemelding i siloer for korn, plastgranulater, kaffe, sten og mange andre materialer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styre-føleorganer. Niveauvagten anvendes til fyldemelding i siloer for korn, plastgranulater, kaffe, sten og mange andre materialer."

Transkript

1 Styre-føleorganer Niveauvagt Opbygning Styre- og føleorganer er udstyr, der omsætter en ydre påvirkning til et elektrisk signal. Eksempler på direkte virkende styre- føleorganer, der omsættter en mekanisk påvirkning, er: Niveauvagter. Membrankontakter. Niveauvipper. Roterende vingemeldere. Mikroomskiftere. Endestop. Manuelle betjeningskontakter. Termostater. Pressostater. Kontakture. Niveauvagten anvendes til fyldemelding i siloer for korn, plastgranulater, kaffe, sten og mange andre materialer. Niveauvagten er en plade, af rustfrit stål, der er ophængt i to kæder. På pladen er påmonteret en dåse, hvori der er anbragt en kviksølvkontakt. Kviksølvkontakten er som regel enten en bryde- eller en sluttekontakt.

2 Karakteristiske data Data for niveauvippe er nævnt i det følgende. Kontakter: Slutte- eller brydekontakt 2 A 250 V AC Membrankontakt Membrankontakten anvendes til fyldemelding i siloer. Opbygning Membrankontakten har indbygget mikroomskifter, der bliver aktiveret af den opbevarede vares tryk mod membranen. Betjeningstrykket afhænger af membrantype og fjeder. Ved siloer med overtryk kan en rørledning udligne lufttrykket. Karakteristiske data Data for membrankontakt er nævnt i det følgende. Kontakter: Omskifterkontakt 6 A 400 V AC Membran: Oliebestandig perbunan Hus: Letmetal

3 Niveauvippe Opbygning Niveauvippen er en svømmeafbryder til niveauindikering af væsker. Den består af en dråbeformet PVC-klokke, der er vandtæt forbundet med et bevægeligt kabel, der samtidig tjener som bæretov. Niveauvippen hænger lodret i luft, men ligger vandret i væske uden at flyde på overfladen. Skal niveauet ændres, hæves eller sænkes niveauvippen et passende stykke i kablet. Inden i vippen er der monteret en kviksølvkontakt og en ballast. Ballasten sørger for, at tyngdepunktet og PVC-klokkens opdriftpunkt forskydes for hinanden, således at niveauvippen kæntrer på samme måde, hver gang væsken stiger op omkring den. Niveauvippen fås med omskifter, bryde- eller sluttekontakt. 1. Plastisoleret kabel. Niveauvippen ophænges direkte i kablet. 2. Dråbeformet krop af hård PVC. 3. Ballast af bly, der er asymmetrisk udformet og placeret således, at vippen hænger lodret i luft, men indtager vandret stilling i væske. 4. Stødsikker befæstet kviksølvafbryder. Niveauvippen har et stort anvendelsesområde, der kan fx nævnes: S pumpestationer for kloakvand, drikkevand eller grundvand. S kemisk industri i forbindelse med f.eks. soda og farver m.v. S levnedsmiddelindustri i forbindelse med mælk, vin og øl m.v.. S niveauregulering i ballasttanke om bord på skibe.

4 Karakteristiske data Roterende vingemelder Opbygning Data for niveauvippe er nævnt i det følgende. Kontakter: Omskifterkontakt 10 A 250 V AC Hus: PVC Den roterende vingemelder anvendes i forbindelse med niveauregulering i siloer, beholdere og rør m.v.. Denne niveaumelder har den fordel, at den er ufølsom over for lufttryksvingninger, elektrostatisk opladning og støvudviklinger m.v.. Niveaumelderen kan anvendes i forbindelse med mange forskellige granulater fx mel, salt og sukker m.v. Niveaumelderen kan endvidere anvendes med granulater op til ca. 30 mm i størrelse. Huset er udført i aluminium og indeholder en lille 230 V motor. Rotoren drejer rundt med ca. 5-6 o/min. Når granulatet kommer op i den højde, hvor vingen er anbragt, standses denne, hvorimod motoren i huset drejer, indtil den påvirker en kontakt. Når granulatet igen frigør vingen, eller rotoren, vil motoren gå tilbage til sin oprindelige stilling, hvorved kontakten ligeledes frigøres påny. Niveaumelderen fremstilles i to forskellige udførelser: 1. Rotoren har fire elastiske vinger, fremstillet af gummi (tilladt til levnedsmidler). 2. Rotoren har en vinge af stål og er endvidere forsynet med en friktionskobling. Denne type er beregnet til grovere granulater. Den roterende vingemelder kan også anvendes ved signalgivning i forbindelse med siloanlæg. Ved hjælp af lysgivere kan det ses, hvor meget granulat der er tilbage i siloen.

5 Karakteristiske data Mikroomskifter Opbygning Data for roterende vingemelder er nævnt i det følgende. Kontakter: Omskifterkontakt 6 A 230 V AC Motor: 220 V AC forbrug 20 W Mikroomskiftere eller mikroswitches, anvendes, hvor det er nødvendigt at omsætte forskellige former for mekaniske bevægelser eller påvirkninger til elektrisk styring. Kontaktsystemet i mikroomskifteren er normalt indbygget i et hus af plastmateriale, men det kan også være udført med åbne kontakter. Omskifteren fås med forskellige påvirkningsdele, som f.eks. trykknap med rulle, manøvrearm eller manøvrearm med rulle.

6 Påvirkningsdele Eksempler på forskellige påvirkninger af mikroomskifteren. Kontaktsystem Eksempler Mikroomskiftere udføres med forskellige kontaktfunktioner. Kontaktterminalerne er som regel mærket på følgende måde: Mærket C eller COM betyder: fælles (common). Mærket NC betyder: normalt sluttet (normally closed). Mærket NO betyder: normalt åben (normally open). Eksempler på kontaktfunktioner: Eksemplet øverst viser tre mikroomskiftere med normalt skifteforløb. Det nederste eksempel viser en speciel mikroomskifter med slutte- før bryde kontakt; denne funktion opnås ved at der er to skiftearme og ved at manøvreknappen trykker den nederste del ned, før den øverste del påvirkes.

7 Mekanisk påvirkning Såfremt en mikroomskifter skal fungere tilfredsstillende, er det en betingelse, at den passer til de mekaniske påvirkninger, den udsættes for. Manøvrekraften Udløsekraften Forbevægelsen Manøvrekraften er den kraft, manøvreknappen skal påvirkes med for at få et kontaktskift. I de fleste tilfælde er der rigelig kraft til rådighed for påvirkning af mikroomskifteren, men skal der f.eks. detekteres lette påvirkninger, må der anvendes omskiftere med ringe manøvrekraft. Udløsekraften er den kraft, der blivende kan påvirke manøvreknappen, når kontakten går tilbage til hvilestilling. Det er altså den påvirkning, der altid må være tilstede. Forbevægelsen er den bevægelse, manøvreknappen foretager, før kontakten går fra den ene stilling til den anden.

8 Efterbevægelsen Differensbevægelse Temperaturufølsomhed Tilslutningsmuligheder Efterbevægelsen efter kontaktskift er en bevægelse, som bestemmes af et indvendigt stop. Differensbevægelsen er den mindste bevægelse, som manøvreknappen skal foretage for at give et kontaktskift. Almindelige mikroomskiftere fungerer tilfredsstillende i omgivelsestemperaturer op til ca. 80 C. Mikroomskiftere fremstilles med forskellige tilslutningsmuligheder f.eks. loddeterminaler, skruetilslutning eller stikben. Tilgængelighed Ødelæggelse Karakteristiske data Af hensyn til vedligeholdelse og reparation bør indkapslede omskiftere monteres, således, at de er let tilgængelige. Dækslet bør derfor vende ud mod det sted, hvorfra vedligeholdelse lettest kan foretages. Olie, der kommer ind i omskifterens mekanisme, kan blive forkullet i den varme, der opstår ved den normale gnistdannelse under omskifterens funktion. Tilstedeværelsen af disse kulpartikler kan medføre krybestrøm mellem kontakterne. Ligeledes kan fugtansamlinger, støv- eller slibepartikler forårsage slid eller blokering af den ubeskyttede mekanisme. Data for mikroomskiftere er nævnt i det følgende. Kontakter: Omskifterkontakt 5-10 A 230 V AC

9 Endestop Endestop anvendes som led mellem det mekaniske og det elektriske system, således at de mangeartede mekaniske bevægelser og påvirkninger kan omsættes til elektrisk styring. Endestop anvendes ligeledes som sikkerhedsafbrydere, f.eks. ved elevatorer, hejs og kraner. Ved denne anvendelse er endestoppet i reglen beregnet til at føre hovedstrømme. Opbygning Et endestop består af et kontakthus og en påvirkningsdel. Kontakthuset indeholder kontaktsystemet, der som regel er en mikroomskifter. Påvirkningsdelen skal tilpasses endestoppet og den pågældende maskindel. Påvirkningsdele forekommer i mange forskellige udførelser og til mange forskellige formål. Valg af korrekt påvirkningsdel er meget vigtig, idet forkert overførsel af den påvirkende bevægelse til omskifteren ofte er årsagen til, at endestop nedbrydes mekanisk.

10 Påvirkningsdele Tegningerne herunder viser eksempler på endestop med manøvrearm og rulle. Endestop med manøvrearm, hvor manøvrehovedet kan anbringes i fire forskellige stillinger, vinkelret på hinanden. Endestop, hvor manøvrearmen er 360 indstillelig. Endestop, hvor rullen kan anbringes enten på indersiden eller ydersiden af manøvrearmen. Bevægelser Endestoppet og maskindelens bevægelser kan tilpasses på flere måder, f.eks. som beskrevet i det følgende.

11 Roterende bevægelse Da en roterende anordning også yder et vist sidetryk på påvirkningsdelene, benyttes der oftest en manøvrearm med rulle til disse opgaver. Endestoppet bør så vidt muligt monteres parallelt med kamhjulets forkant og altid således, at kræfterne virker i samme retning som manøvrearmens drejeretning. Hvor pladsforholdene ikke tillader manøvrearm, kan der anvendes en trykarm med rulle, men på grund af sidetrykket benyttes der kamhjul, hvor kammens stigning ikke overstiger 30. Lineær bevægelse En kam (fremspring) på en lineær bevægelig del, der påvirker et endestop, vil ligeledes frembringe et sidetryk, hvorfor de samme betragtninger som ved roterende bevægelse gør sig gældende. En kam må ofte passere hen over endestoppet, også på tilbagevejen. For at forhindre, at der skabes elektrisk kontakt på tilbagevejen, må der benyttes en omskifter, der kun reagerer på påvirkning fra én side.

12 Variabel bevægelse Sker påvirkningen fra store og uregelmæssige genstande i bevægelse, som det kan være tilfældet på et transportbånd, er den almindeligste løsning at lade genstandens vægt påvirke en fjerderbelastet arm, hvis efterbevægelse begrænses af et stop. Anvendes ekstra lang manøvreanordning, bør der benyttes specielle endestop, der er konstrueret til formålet. Er det nødvendigt, at endestoppet påvirkes direkte af en variabel bevægelig genstand, bør der anvendes endestop, hvor påvirkningsdelen består af en spiralfjeder, som tillader påvirkning fra alle sider.

13 Kontaktkombinationer Tabellen viser forskellige kontaktkombinationer. I dette eksempel er det vist, at NC kontakterne bryder, når manøvreknappen er påvirket 1,5 mm. NO kontakterne slutter derimod først, når manøvreknappen når 3,5 mm påvirkning. Dette endestop har derfor brydefør slutte-funktion. I det øverste eksempel har NC kontakten 1-2 en sen brydefunktion ved en påvirkning på 3 mm, NC kontakten 3-4 har normal brydefunktion ved en påvirkning på 1,5 mm, og NO kontakten 5-6 har tidlig sluttefunktion ved en påvirkning på 2,5 mm. Det betyder, at der er mulighed for at lave slutte før bryde med dette endestop. I det nederste eksempel er der en sen bryde-, en normal slutte- og en tidlig slutte- funktion.

14 Montage Skitserne viser nogle eksempler på forkert og rigtig montage af endestop. I det øverste eksempel er det en klar fordel at placere endestoppet, hvor det ikke bliver oversprøjtet af væske. I det nederste eksempel er det derimod drejespåner, der er problemet. Hvis endestoppet bliver dækket af spåner, kan manøvrearmen ikke bevæges frit. Tvangsbrydende kontakter Ved visse arbejdsopgaver på industrimaskiner kræves der endestop (grænseafbrydere) med tvangsbrydende kontakter f.eks. til overvågning af sikkerhedsskærmens stilling (personsikkerhed).

15 I en godkendt grænseafbryder skal brydekontakten bryde (afbryde), inden en evt. beskyttelsesskærm er blevet åbnet så meget, at der kan opstå farlige situationer. Ved tvangsbrydende kontakter forstås, at en påvirkning af endestoppet tvinger de aktuelle kontakter til at bryde, selvom de eventuelt er svejsede.

16 Magnetendestop Kontakterne i magnetendestop er reed-kontakter. En reed-kontakt består af to kontaktfaner, der er hermetisk indelukket i et glasrør, hvilket bl.a. gør kontakten ufølsom over for kondensvand, støv, snavs m.m. Aktiveringen sker ved hjælp af et magnetfelt, der frembringes enten af en permanent magnet eller en elektromagnet. Montering Kontakthuset, som indeholder reedkontakten, anbringes normalt på maskinens faste del og magneten på den bevægelige del. For at undgå påvirkning af fremmede magnetiske felter bør afbryder og magnet ikke anbringes nærmere end 50 mm fra strømførende kabler. Ikke alle typer afbrydere og magneter kan anbringes direkte på jern.

17 Manuelle kontakter Automatiske anlæg betjenes af en eller flere manuelle kontakter, som alt efter anvendelsen kan have forskellig mekanisk udformning. Eksempler på manuelt betjente kontakter er vist i illustrationerne. Trykkontakter Omskifterkontakter Nøgleomskiftere Fodkontakter

18 Termostater Bimetaltermostat Termostater føler en temperaturændring. Denne føling af en temperaturændring opnås i princippet ved at udnytte længde- eller volumenvariationen af faste, flydende eller luftformige stoffer. Det temperaturfølsomme element i termostaterne forekommer i mange forskellige udførelser og er bestemt af termostatens anvendelsesområde. Som eksempel på forskellige termostattyper kan nævnes: bimetaltermostat, stavtermostat, bælgtermostat og membrantermostat. Endvidere findes de i en elektronisk udgave. I bimetaltermostaten er det temperaturfølsomme element en bimetalstrimmel, der består af to metaller med forskellig udvidelseskoefficient. Stiger temperaturen omkring bimetallet, vil det bøje sig til den side, hvor metallet med den mindste udvi- delseskoefficient er anbragt. Denne udbøjning af bimetallet kan f.eks. anvendes til betjening af en mikroomskifter.

19 Ved hjælp af en indstillingsskrue kan den afstand ændres, som bimetallet skal bøje sig for at danne kontakt. Som eksempel på en bimetaltermostat kan nævnes rumtermostaten. Denne type anvendes til styring af el-ovne, el-radiatorer, gulv-, væg- og loftstrålevarmeanlæg. Herunder er der vist et eksempel på en rumtermostat med bimetal.

20 Stavtermostat Opbygning Bælgtermostat Til indbygning i vandvarmere og lignende, hvor der er plads til det, anvendes ofte stavformede termostater. Ved stavtermostater monteres dykrøret direkte i mediet, der ønskes styret. Den elektriske kontakt er anbragt i forlængelse af følerenheden, der består af et rør, ofte af messing, i hvilket der er anbragt en stav af et materiale med meget lille udvidelseskoefficient, som regel invar. Invar er en legering af ca. 2/3 jern og 1/3 nikkel. Staven er fastgjort i rørets nederste ende. Rørets frie ende er fastgjort til termostathuset, mens den invendige stavs frie ende er i forbindelse med kontaktsystemet over et vægtstangssystem. Ved en temperaturstigning vil røret, til hvilket staven er fastgjort, udvide sig, hvorved der udøves et træk nedefter i denne stav. Dette træk overføres til kontaktsystemet. For at forbedre de elektriske brydeegenskaber er der i mange termostater indbygget en permanent magnet, der giver en momentan aktivering af den elektriske kreds. I bælgtermostater består det temperaturfølsomme element af et kapillarrør, der er forsynet med en føler i den ene ende og er tilsluttet en bælg i den anden ende. Føleren, hvori størsteparten af det varmefølende stof er anbragt, står i forbindelse med bælgen gennem et lille hul i kapillarrøret. Det varmefølende stof kan være en væske, en gasart eller lignende, der udvider sig ved temperaturstigning. Ved en temperaturstigning vil trykket i det lukkede system vokse og derved påvirke bælgen. Bælgen består af et elastisk, bølget og tyndt lukket rør. Ved trykændringer i det lukkede system ændrer bølgernes længde sig.

21 Denne længdeændring benyttes til styring af det elektriske kontaktsystem. Bælgtermostater har, på grund af deres store alsidighed, fundet stor udbredelse. De anvendes, hvor montage- eller temperaturforholdene er således, at installationen kræver føleren anbragt et stykke fra kontaktenheden, som følge af vanskelige betjenings- eller monteringsforhold.

22 Opbygning Når bælgen trykkes sammen, som følge af en temperaturstigning omkring føleren, bevæges hovedspindelen opad, indtil fjeder- og elementtryk er i ligevægt. Spindelen er forsynet med en medbringerrulle og en differensrulle, som begge overfører spindelens bevægelser til kontaktsystemet. Differens Differensen er forskellen mellem start- og stoptemperatur. En passende differens er nødvendig for at opnå en hensigtsmæssig automatisk drift af anlægget. For lille differens giver korte køreperioder med risiko for pendling, mens for stor differens medfører store temperaturudsving mellem start og stop.

23 Membrantermostat Elektronisk termostat Den viste membrantermostat (kedeltermostat) er beregnet til temperaturregulering af væsker og anvendes til styring af kedel- og fremløbstemperatur på centralvarmeanlæg, der opvarmes af automatiske olie- eller gasfyringsanlæg. Termostaten består af en indstillingsspindel, der indstilles med udvendig reguleringsknap, et toarmet fjedersmæksystem, et kontakthus der indeholder et elektrisk kontaktsystem, en membran og en væskefyldt føler. Termostaten indstilles på den ønskede brydetemperatur, ved at dreje reguleringsknappen. Når væsken opvarmes omkring dykrøret, hæver membranen sig og bevæger indstillingsspindelen. Gennem dennes møtrik påvirkes det toarmede fjedersmæksystem til at bryde det elektriske kontaktsystem, når den indstillede temperatur er nået. Når væsken i føleren afkøles, sænker membranen indstillingsspindelen, så fjedersmæksystemet går tilbage til sin udgangsstilling og slutter det elektriske system. Med elektroniske termostater måles temperaturen ofte med en separat føler, der tilsluttes termostaten med et toleder kabel. Til føler bruges der ofte en NTC modstand, som ændrer modstand ved temperaturændring. Termostaten har som regel også en udvendig justeringsmulighed i form af et potentiometer. Den indbyggede elektronik sammenligner så NTCmodstanden og potentiometeret og skifter på udgangen, alt efter hvilken værdi der er størst. Der er endvidere indbygget en vis differens for at sikre et roligt skiftemønster.

24 Pressostat Pressostat med bælg Arbejdstryk Differenstryk En pressostat er en trykafhængig føler, der er udført med kontakter, som sluttes eller brydes ved trykændringer. Pressostater findes i fire hovedtyper, nemlig hvor det trykfølsomme element er udformet som bælg, membran, bourdonrør eller stempel. Pressostaten med bælg kan anvendes over et relativt stort trykområde, idet dens bølgeformede tværsnit giver den en større elasticitet, hvorved den samtidig kan udformes, så den kræver mindre plads end de fleste andre typer. Trykafbryderen har en indstilling, der muliggør, at man kan indstille afbryderen til det arbejdstryk, ved hvilket den skal virke. Da pressostaten ikke kan arbejde så fint, at den altid slutter og bryder samme kontakt ved et ganske bestemt tryk, kan den indstilles på et såkaldt differenstryk-område. Dette betyder, at trykket inden for det valgte trykområde skal ændre sig lidt, før kontakterne skifter fra slutte- til bryde-stilling og omvendt. Dette har fx betydning, når pressostaten anvendes til at styre en kompressormotor.

25 Skalainddeling Pressostat med membran Skalaen er oftest inddelt i bar, det vil sige overtryk over atmosfærens normale tryk. I membranpressostater overføres trykændringer til kontaktsystemet gennem en membran. Stiger trykket på undersiden af membranen, vil denne bue opad og derved påvirke kontaktsystemet. Når trykket forsvinder, vil fjederkraften igen rette membranen ud. Membrantypen er en af de mest følsomme og nøjagtige af alle typerne og er også den bedst egnede til registrering af små tryk.

26 Pressostater med bourdonrør I typen med bourdonrør består det trykfølsomme element af et rør, der er fladet ud til et ovalt tværsnit. Når trykket i røret stiger, vil dette forsøge at rette sig ud, fordi arealet af den ydre rørside er større end den indre rørside. Fordelen ved bordonrøret ligger i den meget hurtige reaktion ved trykvariationer. Pressostat med stempel I typer med stempel, består det trykfølsomme element af et stempel, der vandrer i en cylinder. Dette princip vil kunne udformes meget robust og vil derfor have en lang levetid. Valg af pressostattype

27 Når en pressostat skal vælges til et bestemt formål, må der tages hensyn til pressostaternes forskellige egenskaber, som fx nøjagtighed, levetid, følsomhed mv. I tabellen er vist sammenhængen mellem de forskellige pressostattyper. Pressostattype Reaktionstid Nøjagtighed Hysterese Trykområde Arbejdsfrekvens Vibrationsfølsomhed Følso mhed overfor atmosfæretryk Prøvetryk Levetid Bourdonrør Kort Stor Midd. Stort (1700 kg/m²) Membran Kort Stor Midd Lille (30 kg/m²) Bælg Lille Middel (200 kg./cm²) Lav Lav Stor Midd Midd. Lav Lav Lav Højt Midd Stor Lavt Kort Stempel Midd Midd Stor Stort (1400 kg/cm²) Vilkårlig Lav Lav Højt Lang Kontakture Mekaniske ure De fleste kontakture er el-drevne, og de kan være med eller uden gangreserve, som træder i funktion ved strømsvigt. Kontakturer kan deles i to kategorier: mekaniske- og elektroniske ure. Urene drives ved hjælp af en synkronmotor eller en asynkronmotor med skyggede magnetpoler. Gangreserven kan være opbygget som et fjederværk, der trækkes op, når motoren kører. Hvis forsyningsspændingen svigter, kører urværket videre på fjederværket. Urene kan indeholde et eller flere afbryderkontakter. Urværket trækker en skive, der kan rotere en omgang på f.eks. en time, et døgn eller en uge.

28 Skiven er forsynet med huller eller tappe i kanten. Hvis der er huller, kan der isættes ryttere ved de klokkeslet, hvor uret skal tænde og slukke. Hvis det er forsynet med tappe, kan disse tappe vippes ud på det stykke, hvor uret skal være tændt. Ved mekaniske ure er det begrænset, hvor kort tid der kan være mellem tænd og sluk. På et døgnur vil der typisk være en minimumstid på 15 min, hvilket giver 96 tappe på skiven. Hvis et kontaktur skal tænde eller slukke med minuts nøjagtighed, er et mekanisk ur ikke anvendeligt, man må derimod vælge et elektronisk ur. Elektroniske ure Optiske følere Et elektronisk kontaktur er opbygget omkring en krystalstyret programmerbar urkreds, et tastatur, et display og et udgangsrelæ. Selve programmeringen af uret sker oftest fra et påmonteret tastatur, hvor det er muligt at stille uret og indtaste tænd- og slukketidspunkter. De fleste elektroniske ure er ugeure, som kan have et antal tænd- og slukketider, typisk op til flere for hver dag, disse tider kan stilles med et minuts nøjagtighed. Elektronikken i disse ure bruger meget lidt strøm, derfor kan der opnås gangreserve blot ved at indbygge et lille opladeligt batteri. Ønskes der meget lang gangreserve, kan der til visse fabrikater tilsluttes et ekstra eksternt batteri. Optiske følere er benævnt med flere navne. Som eksempler kan nævnes følgende: fotoceller, optiske aftastere, foto følere, photoelectric switches og foto aftastere. Uanset hvilket udtryk der anvendes, tales der om samme komponent. Der findes mange forskellige fotoceller på markedet i dag. I det her afsnit vil der kun blive omtalt de mest almindelige typer.

29 Envejsfotocellen Envejsfotocellen, through beam eller thrue beam, består af en sender og en modtager. Enhver afbrydelse af den udsendte lysstråle vil betyde en ændring af kontakttilstanden i fotocellen. Der anvendes normalt infrarødt moduleret lys, som bevirker, at føleren ikke er så påvirkelig overfor almindeligt lys. At det er moduleret lys betyder, at lyset udsendes med en bestemt frekvens, som modtageren (receiver) er afpasset efter, så den kun bliver aktiveret af det "rigtige" lys, nemlig lyset fra senderen (emitter). Billedet viser, hvordan envejsfotoceller skal opfattes. En del til udsendelse af lys, en anden del til modtagelse af lyset, med en eller anden form for udgang; relæ, transistor, thyristor. Billedet til venstre viser et blokdiagram af en sender (emitter), der består af modulering, forstærker, lysdiode (lampe) og linse. Billedet til højre viser (receiver) modtageren, der består af linse, fotohalvleder, justeringskredsløb, trigger og forstærker med udgang.

30 Envejsfotocellen fås også med seperat forstærker. Det vil sige, at strømforsyning og udgang er samlet i en boks. Billedet til venstre viser netop en fællesboks hvor ledninger fra henholdsvis sender og modtager skal føres hen til. Billedet til højre viser et blokdiagram for denne type fotocelle, Her ses det, at lysdiode + linse og linse + lysmodtager er anbragt separat i forhold til modulator, forstærker, justering, trigger og forstærker/udgang. Envejsfotocellen kan benyttes til mange formål, dens styrke er, at den kan række meget langt, kan detektere selv små emner (på grund af den smalle lysstråle), den er ikke påvirket af reflekterende emner. Af ulemper er der følgende; den adskilte montage af sender og modtager er mere krævende med hensyn til montage og kabelforbrug. Samt, at den kan være besværlig at indstille på store afstande.

31 Eksempel på envejsfotocelle med kort rækkevidde. Make and brake switching betyder slutte og bryde funktion. Eksempel på envejsfotocelle med middel rækkevidde. Eksempel på envejsfotocelle med lang rækkevidde. Til den her viste type kræves der separat forstærker. Den anbefalede forstærker fås med slutte og bryde relæudgang.

32 Refleksionsfotoceller Reflektionsfotoceller retro-reflective photoelectric switches kan oversættes til tilbage reflekterende fotoceller. I daglig tale kaldet refleksionsfotoceller. Billedet til venstre viser princippet for en refleksionsfotocelle. Billedet til højre viser et blokdiagram for en refleksionsfotocelle. Blokdiagrammet viser, at der er nøjagtigt de samme elementer i denne type, som i envejsfotocellen. Lyssender og lysmodtager er anbragt i samme hus. Det udsendte lys reflekteres af en reflektor, anbragt overfor fotocellen og sendes tilbage til fotocellen (modtageren). Ved at føre et emne ind i lysstrålen ændres kontakttilstanden. Der er dog risiko for, at et blankt emne kan spejle lyset og derved "snyde" fotocellen. Så det er ikke alle emner, denne fotocelle er velegnet til. Hvis man sammenligner med envejsfotocellen, er refleksionsfotocellens rækkevidde under det halve af rækkevidden for envejsfotocellen. Fordi lyset skal gennemløbe den dobbelte strækning (den strækning der skal overvåges frem og tilbage), og der er også et lille tab i reflektoren. Ved at anbringe sender og modtager i samme hus lettes montagearbejdet, da der kun skal føres kabel et sted hen. Samt, at det er meget lettere at justere refleksionsfotocellen til at ramme reflektoren, end det er ved justering af envejsfotoceller. Ved envejsfotoceller skal sender og modtager justeres meget præcist i forhold til hinanden.

33 Man skal dog huske, at det emne man ønsker tastet, skal kunne dække hele reflektoren på en gang. Eksempel på reflektionsfotocelle, der kan fås med forskellige typer udgange og til forskellige spændingsområder. Eksempel på refleksionsfotocelle, med relæudgang hvor udgangsfunktionen er valgfri ved hjælp af dipswitches. Refleksionsfotocelle med polariseret lys Refleksionsfotocelle med polariseret lys (Som tidligere omtalt kan man få et fejlsignal fra en refleksionsfotocelle, f.eks hvis lyset bliver spejlet i blanke genstande. Det kan man til en vis grad undgå ved at anvende refleksionsfotoceller med polariseret lys. Billedet viser, at reflektoren drejer lyset 90. Ved at gøre dette er det kun det "rigtige" lys, der kan komme ind til modtageren. Det betyder, at fotocellen ikke er særligt påvirket af lys, der bliver spejlet i et emne.

34 Lyset drejes, fordi fotocellen er forsynet med en speciel optik, der kun tillader polariseret lys at komme ind. Man kan dog komme ud for at bestemte typer kunststoffer kan give nøjagtigt denne polarisering af det udsendte lys. Så man kan altså risikere at få "fejlsignaler", selv fra en reflektionsfotocelle med polariseret lys. Man skal så huske at anvende en reflektor, der er i stand til at polarisere lyset. Eksempel på refleksionsfotocelle med polariseret, synligt rødt lys, hvilket letter justeringen betydeligt. Eksempel på reflektorer til anvendelse sammen med refleksionsfotoceller. De findes i mange forskellige udformninger. Den rigtige reflektor vælges udfra fotocelle typen, afstanden, spredningen af lyset og emnernes fysiske størrelser.

35 Diffus refleksionsfotocelle Diffus refleksionsfotocelle (diffuse-reflective photoelectric switch) er af samme type som den almindelige refleksionsfotocelle. Denne type behøver dog ikke en reflektor, da den er i stand til at måle det lys, der bliver reflekteret af et emne. Som billedet viser, sender fotocellen lys ud, som rammer et emne. Lyset bliver reflekteret fra emnet og målt af fotocellen. Denne fotocelletype er den mest følsomme, da den skal kunne registere selv en meget lille mængde lys. For at fotocellen kan være anvendelig, skal den kunne registrere tilbagekastet lys fra mange forskellige typer emner. Det betyder så, at det er emnet, der er bestemmende for, om denne type kan benyttes, da f.eks et matsort emne så godt som intet lys tilbagekaster. Man kan få problemer med totalt spejlende emner. Står de ikke helt vinkelret på fotocellen, vil denne type emner dreje det tilbagekastede lys, så det rammer forbi fotocellen. Man kan også risikere, at fotocellen kan blive aktiveret af et emne i baggrunden. Det vil så betyde, at det "rigtige" emne ikke vil blive registreret. Det kan i nogle tilfælde undgås ved at anvende en type, der er afstandsjusterbar. Sådanne typer kan justeres, så det ikke er muligt "at nå" baggrunden. Eksempel på en diffus refleksionsfotocelle. Som det ses på fotocellens data, har denne type fotocelle en meget kort rækkevidde.

36 Diffus refleksionsfotocelle med baggrunds undertrykkelse Diffus refleksionsfotocelle med baggrundsundertrykkelse (eller baggrundsafblænding) (diffuse-reflective photoelectri switch with background suppression). Billedet viser princippet for denne type fotocelle. Linser for sender og modtager er placeret meget præcist, hvilket vil betyde, at det kun er reflekteret lys fra en bestemt afstand, der rammer modtager elementet inde bag linsen. Denne type fotocelle er normalt justerbar således, at den kan taste på emner i en bestemt afstand fra fotocellen, og kun den afstand den er indstillet til. Eksempel på diffus refleksionsfotocelle med baggrundsundertrykkelse. Denne type fotocelle har normalt en kort rækkevidde.

37 Fotoceller med lysleder Alle typer af fotoceller kan også fås i en udgave, hvor linsen er videreført ved hjælp af en lysleder. Denne teknik gør det muligt at benytte fotoceller, hvor der er meget lidt plads til montage. Her er der vist to forskellige udformninger af fotoceller med lysleder; til venstre envejsfotocelle, til højre diffus refleksionsfotocellen. Anvendelse af fotoceller Fotoceller kan anvendes til mangfoldige opgaver. Her er der vist tre forskellige anvendelser af fotoceller med lysleder.

38 Her er der vist anvendelse af diffus refleksionsfotocelle. Til venstre, kontrol af papirbanespænding på en trykmaskine. Til højre, kontrol af indhold i flasker. Her er der vist anvendelse af envejsfotocelle og refleksionsfotocelle. Induktive følere Induktive og kapacitive følere = proximity switches, hvilket kan oversættes til nærhedsfølere. Det vil sige følere, der kan aktiveres, uden at de berøres. Induktive følere anvendes til at omsætte funktionsbevægelser fra bearbejdnings- og produktionsmaskiner til elektriske signaler.

39 Den induktive føler er kendetegnet ved, at den kan registrere elektrisk ledende materialer, som kan lede et magnetisk felt. Det vil sige alle metaller. De emner der skal registreres, behøver altså kun at være i nærheden af føleren, de skal ikke berøre føleren. Det betyder, at der ikke skal bruges nogen mekanisk kraft for at aktivere føleren. Tegningen viser et blokdiagram over en induktiv føler. Først et metallisk objekt der kan aftastes, følerens svingningskredsløb (oscillator), ensretter, trigger der bestemmer aktiveringstilstanden, afhængigt af det ensrettede signal og forstærker/udgang. Tegningen viser virkemåden af en induktiv aftaster. Når der ikke er et emne i nærheden af føleren, vil dens oscillator svinge frit. Når et emne nærmer sig følerens aktive flade, vil noget af feltet gå gennem dette emne. Herved falder spændingen, som kommer fra oscillatoren, og til sidst vil den gå i stå. Denne ændring kan, via forstærkeren, aktivere udgangen.

40 Montering af induktive følere Induktive følere fås både sidefølsomme, og som følere der kun kan aktiveres af emner, der nærmer sig enden af føleren. De følere, der er sidefølsomme, skal monteres således, at de ikke bliver påvirket af det omgivende materiale. Som vist på tegningen, enten med fri plads rundt om det aktive område eller også med det aktive område skudt frem. Hvis flere følere monteres samlet, skal man overholde visse mindsteafstande mellem dem, typisk større end den største følers diameter. Man skal også huske at tage højde for nedfaldende metalgenstande, f.eks. metalspåner. Induktive følere fås i mange størrelser; her er der vist nogle med en diameter på 4mm og en længde på 35 mm. Tasteafstanden bliver tilsvarende lille, her 0,8 mm.

41 Her er der vist fire forskellige størrelser. Den mindste føler 6,5 x 51 mm, 1 mm taste afstand, kan tilsluttes 10 til 40 volt DC og har transistor udgang. Den største føler 30 x 52 mm, 15 mm taste afstand, fås både med transistor eller thyristor (SCR) udgang og kan tilsluttes henholdsvis 10 til 40 volt DC og 20 til 250 volt AC. Induktive følere fås også uden metalkappe, her med polyesterkappe.

42 Taste afstande for induktive følere Induktive følere findes i mange andre udformninger, f.eks gaffelformet, ringformet og som en større flade.

43 Tasteafstanden for induktive følere afhænger af, om de er sidefølsomme eller ej (building-in til indbygning, plant med omgivelserne). Se øverste kurve. Den type der også er sidefølsom (partial building-in, til delvis indbygning), har den største tasteafstand. Se nederste kurve. Ud af kurverne kan man læse den aktuelle tasteafstand for en given følerstørrelse. Vi forestiller os en 18 mm føler til delvis indbygning og finder den kurve (to kurver, en stiplet og en fuldt optrukket), der står M 18 ud for. Den fuldt optrukne kurve angiver aktiveringsafstanden, når et metalemne nærmer sig føleren. Den stiplede kurve angiver afstanden for deaktivering, når et metalemne fjernes fra føleren. Hvis man kommer fra venstre side, skal man læse tasteafstanden på den kurve, der bøjer mod højre. Hvis man nærmer sig fra højre, skal man læse tasteafstanden på den kurve, der bøjer mod venstre. Man skal sikre sig, at man er indenfor den fuldt optrukne kurve med det emne, man ønsker aftastet. Det er heller ikke alle emner, der aftastes lige godt, der kan blive tale om at anvende en reduktionsfaktor det afhænger af, hvilket metal man taster på.

44 Tegningen her viser hvilke tasteafstande, der kan være tale om: Sn: nominel tasteafstand (for stål 37) Sr: real tasteafstand (mellem 90 og 110 % af Sn) 19. min/maks tasteafstand (målt ved yderpunkterne af temperatur og spændingsområder. Sa: tasteafstand, sikker aktivering (0,81 x Sn) H: hysterese. Reduktionsfaktorer skal bruges ved alle metaller, der ikke er stål 37. Typiske værdier: Stål 37 1 " Sn Chrom-nikkel 0,9 " Sn Messing 0,5 " Sn Aluminium 0,5 " Sn Kobber 0,4 " Sn Hvis to induktive følere bliver monteret overfor hinanden, det vil sige med tastefladerne mod hinanden, bør afstanden imellem dem være mindst 6 x Sn.

45 Eksempler på anvendelse af induktive følere Billedet til venstre viser, at en induktiv føler kan anvendes til at bestemme om et emne er til stede eller ej. Billedet til højre viser, at en induktiv føler kan bruges til at bestemme, om en motor kører eller står stille. Billedet til venstre viser, at en induktiv føler kan anvendes til at bestemme om et emne er til stede eller ej. Billedet til højre viser, at en induktiv føler kan bruges til at tælle emner med.

46 Kapacitive følere Kapacitive følere kan aktiveres af stort set alle materialer, både metal, træ, papir, plast, korn med mere. Man anvender typisk kapacitive følere de steder, hvor man ikke kan anvende en optisk eller en induktiv føler. Da en kapacitiv føler virker på stort set alt, vil den også blive aktiveret af fugt, støv og snavs. Dette forhold vil give problemer i mange tilfælde. Derfor bør man kun vælge (digitale) kapacitive følere, når man ikke kan bruge andre typer. De kapacitive følere fås i samme fysiske størrelser som de induktive og med stort set de samme egenskaber. Blokdiagrammet viser virkemåden af en kapacitiv føler. Bortset fra enden af føleren er indholdet næsten det samme som i en induktiv føler. Den kapacitive føler har et elektrisk felt modsat den induktive, der har et magnetisk felt. Den kapacitive føler er altså i stand til at registrere en ændring i det elektriske felt. Tegningen viser, at ved en ændring af det elektriske felt for enden af føleren, begynder oscillatoren at svinge, denne ændring giver anledning til aktivering af udgangen. En kapacitiv føler aktiveres altså af en ændring af forholdene for det elektriske felt. Dette kan ske ved at føre ledende emner ind i feltet eller ved at ændre dialektrika i feltets område. Da alle materialer har en anden dielektrikcitetskonstant end almindelig luft, vil ethvert emne kunne aktivere en kapacitiv føler. Nogle materialer bedre end andre.

47 Der kan altså blive tale om reduktionsfaktorer for kapacitive følere. Her er nogle eksempler på reduktionsfaktorer. Jordet jern 1 " Sn. Hvede(korn) ca. 0,8 " Sn. Havre(korn) ca. 0,5 " Sn. Ensilagepiller ca 0,5 " Sn. Vand ca. 1 " Sn. Billedet viser nogle typiske, kapacitive følere. De ligner til forveksling de induktive, og de har samme fysiske mål. Eksempler på anvendelse af kapacitive følere Billedet til venstre viser kapacitive følere anvendt som berøringsløse trykknapper. Billedet i midten viser en kapacitiv føler anvendt til at bestemme, om der er plast granulat til stede eller ej. Billedet til højre viser kapacitive følere anvendt til at bestemme, om der er papir og farve i en trykmaskine.

48 Udgange i digitale fotoceller, induktive og kapacitive følere Transistorudgang Typiske data for en føler med transistorudgang Digitale fotoceller, induktive og kapacitive følere fås normalt med transistorudgang, thyristorudgang eller relæudgang. Man er så nødt til, når man bestiller følere, at bestille en føler med den type udgang man ønsker at anvende til det aktuelle formål. Der findes to typer med transistorudgang. En med NPN transistor i udgangen og en med PNP transistor i udgangen. Strømforbrug mindre end 9 ma. Tilslutningsspænding 10 til 40 volt DC (incl 10 % rippel). Maks belastning 200 ma. Spændingsfald mindre end 2,5 volt. Omgivelsestemperatur 25 til 70 C Udover dette kan nogle følere være beskyttet mod overbelastning og forkert polaritet. Det er dog ikke alle fabrikanter, der indbygger beskyttelse mod overbelastning og forkert polaritet, så man bør være meget omhyggelig med monteringen af følertyper uden overbelastningsbeskyttelse. PNP-udgang Tegningen viser udgangen på en typisk tre-tråds føler med PNP udgang. Vi kan se, at der er + og - til forsyning, samt en udgangsledning. Dioden i + ledningen er til polaritetsbeskyttelsen. Zenerdioden mellem + og out er til transientbeskyttelse. Transistoren placeres mellem + og out. Det betyder, at det føleren skal aktivere, skal monteres mellem out og minus, fordi transistoren lægger plus ud på out, når den aktiveres.

49 NPN-udgang Tegningen viser udgangen på en typisk tre-tråds føler med NPN udgang. Vi kan se, at der er plus og minus til forsyning, samt en udgangsledning. Dioden i minusledningen er til polaritetsbeskyttelsen. Zenerdioden mellem minus og out er til transientbeskyttelse. Transistoren sidder mellem minus og out. Det betyder at det aktive følerelement skal monteres mellem out og minus. Derved lægger transistoren plus ud på out. SCR-udgang Tegningen viser udgangen på en typisk to-tråds føler med thyristor udgang. Vi kan se, at der kun er to ledninger til denne type føler. Føleren skal indsættes imellem fasen og belastningen Her er der ingen polaritetsbeskyttelse, da føleren er beregnet til vekselspænding. Zenerdioden er til transientbeskyttelse. At anvende en to-tråds føler med SCR svarer til at bruge en enpolet afbryder til at tænde/slukke med. Totrådsføleren skal monteres på samme måde og har samme funktion. To-tråds følere fås dog enten i en NC eller en NO udgave. Typiske data for to-trådsfølere: Spændingsområde 20 til 250 volt AC. Frekvensområde 45 til 65 Hz. Maks belastning 500 ma. Lækstrøm maks. 3 ma. Spændingsfald mindre end 10 volt. Omgivelsestemperatur -25 til 70 C.

50 Eksempler på tilslutning af følere PNP transistor med NO og NC (make & brake switching). BU = Blå = Minus. WH = Hvid = Udgang NC. BK = Sort = Udgang NO. BN = Brun = Plus. Når det er en PNP transistor i udgangen, skal belastningen monteres som vist her, mellem out og minus. NPN transistor med NO og NC (make & brake switching). BN = Brun = Plus. WH = Hvid = Udgang NC. BK = Sort = Udgang NO. BU = Blå = Minus. Når det er en NPN transistor i udgangen, skal belastningen monteres som vist her, mellem out og plus. Thyristor (SCR) med NC BN = Brun = Fase. BU = Blå = Belastningen. Thyristor (SCR) med NO BN = Brun = Fase. BU = Blå = Belastningen.

51 AC føler med relæudgang, 5-tråds. a = Brun = fase. b = Blå = Nul. 4 = Beige = Udgang NC. 3 = Gul = Udgang NO. 1 = Sort = Fælles (common). Følere med relæudgang fås også til DC forsyning. Det er ikke altid, der er både en NO og en NC kontakt i relæudgange. Analoge følere Analoge følere har næsten samme virkemåde som de digitale. Forskellen ligger i deres udgangssignal. Den digitale føler skal give et signal, der fortæller, om den er aktiveret eller ikke aktiveret. Det vil sige, udgang tændt eller ikke tændt. Hvorimod den analoge føler skal fortælle om afstanden fra føleren til emnet. Hvis det er tryk der måles, skal en analog trykmåler sige noget om trykkets størrelse. Hvis det er temperatur, skal den fortælle om temperaturens størrelse. Hvis det er et niveau i en tank, skal den fortælle, hvor meget der er i tanken. Der findes mange forskellige typer af analoge følere på markedet i dag. En af dem, der har fået stor udbredelse, er den kapacitive analoge føler. Den udnytter det faktum, at kapaciteten i en kondensator ændres af det materiale der er imellem kondensatorpladerne (dialektrika). Hvis man f.eks hænger to metalstænger ned i en tom tank (uden at de rører hinanden), vil der imellem disse to stænger være en kapacitet. Hvis tanken er tom, er der en bestemt kapacitet imellem stængerne, der afhænger af deres længde, afstanden mellem dem, deres overflade, og luften mellem dem. Hvis man ændrer en af disse fire ting, ændrer man kapaciteten på denne kondensator. Denne kapacitetsændring kan omsættes til et analogt signal.

52 Standard værdier for analoge signaler Der er en standard for analoge signaler, som næsten alle fabrikanter af analoge følere følger. Der kan dog forekomme mindre afvigelser fra disse standardværdier. Det er dog sjældent, at det vil forhindre anvendelsen af en bestemt følertype. Typiske standardværdier. Spænding 0 til 5 volt DC. Spænding 0 til 10 volt DC. Strøm 0 til 20 ma. Strøm 4 til 20 ma. Det kan i princippet være ligegyldigt, hvilken værdi en analog føler giver ud, da man kan få mellemled, der kan ændre et spændingssignal til strøm og omvendt. Ved de tre første signaltyper har man ikke mulighed for at se, om en føler eller et kabel/ledning er defekt. Det opnås til gengæld ved signalet 4 til 20 ma, fordi signalværdien minimum skal være 4 ma. Ved en fejl i de tre første vil værdien 0 sjældent ændres,og dermed kan en eventuel fejl ikke detekteres. Eksempel på analog føler. Billedet viser en induktiv, analog føler.

53 Kurverne viser, at de giver et signal mellem 0 og 20 ma, afhængigt af afstanden fra føleren. Der findes analoge følere til måling af næsten alt; både afstande, tryk, temperatur, lys, farve, mængde, niveau og hastighed.

54

55 Følerkendskab Temperatur Elektrisk temperaturmåling er baseret på elektrisk ændringer, der sker i matrialer, når de udsættes for temperaturændringer. Ærdringer i modstanden i ledende matrialer, når vi snakker temperatur er det termoelementer og modstandstermometer der bliver brugt. Termoelemeter er en aktiv temperaturfølre, der uden andet måler temperaturforskelle. I alle metaliske leder fremkommer en termospædning, når der er en tempersturforkel mellem ledersn frie ender. Denne spænding afhænger af temperaturforskellen og af en matriale parmeter. Denne kaldes termokraften S. Efter Seebeck. Dette er grundlaget for de termo føler typer vi kender i dag, hvor vi kan overføre denne grundlæggende teori til praksis i form af de forskellige mataller og legeringer. Smmensat gider dette ueldelige muligheder. Leverandør af PT følere er meget omhyggrlig i sammensætningen af de legeringe og metaller: T : Cu-CUNI N : NiCroSil-NiSl J: FE-CUNI S: PT10%RH-PT E: NiCr-CuNi R: PT13%RH-Pt K: NiCr-Ni B: PT30%Rh-PT6%Rh Dette er med baggrund i DIN 43710, der har udspring i de amerkaniske normer. Følertyperne/legeringer dækker over et temperatur område: Type T: -200 til 400 Grader C Type E: -200 til 700 Grader C Type J: -200 til 700 Grader C Type K: 0 til 1000 Grader C Type N: 0 til 1000 Grader C Type S: 600 til 1400 Grader C Type R: 600 til 1400 Grader C Type B: 600 til 1500 Grader C

56 Alle termo elementer deles op i 3 klasser: Standard Klasse 2 Klasse 1 Hvor klasse 1 er den mest nøjagtige. I relation til IEC Anvendelse & Begrensninger Type J Kan ikke anvendes under 0 grader, fordi kondensering på Fe-lederen vil give rust. Bør maximalt andendes op til 500 grader, over denne temp. Bliver oxidantion meget kraftig. Viser for høj temp, jo ældre den bliver. Type T Kan anvendes under 0 grader, ofte med stor næjatighed. Kan anvendes i svagt oxiderende områder, bør ikke anvendes over 400 grader. Type K I områder omkring 200 til 500 garder kan der opståe en hysterese effekt, dvs. men rammer ikke den samme værdi ved opvarmning og nedkøling. Der kan være en forskel på op til 5 grader. Viser lav temp. Ved ældning. Type N. En nyere type, som ofte er konstrueret med en type k, termoelement. Stor stabilitet melle 200 & 500 grader, uden hystereseeffekt. Type S/R En type der bliver brugt til høje temperatur, dog max på 1350 grader, dog krot variget op til 1750 grader. Ved temp. Over 1000 grader kan det være enfordel at bruge beskyttelsesrør. Anvendes ikke under 400 grader, ad termospændingen kan blive for lav. Type B Anbefales til max 1500 grader, kort variget 1750 grader, men ikke under 600 grader, da den kan være ulinær og termospændingen kan blive lav.

57 Koblingsmetoder Der kan vælges mellem 3 kobingsmetoder: - 2 leder - 3 leder - 4 leder 2 leder kobling: Denne koblinge smetode vil altid give en fåle fejl, men foretages målingen med en wheastone-bro kan denne målefejl kompenceres. Det er en billig udgave, men måles der i et smalt område, kan broen justeres i midten af området og give en ok måling. 3 leder kobling: Her vil målefejlen være 0 grader når Temp. Er 0 grader. Dette skyldes nrturligvis, at målebroen er i balance, når alle modstande har samme størelse. Tilledningsmodstanden skal derfor være ens i alle 3 leder. Det vil sige at en 3 leder kobling giver en fuldt kompenceret måling ved temp, 0 grader helt uafhængigt af tilledningsmodtandensstørelse. Fejlen opstår først, når den målte temp. Er forskellig fra 0 grader, og da vil fejelsstørelse vokse med stigende tilledningsmodstand. Man taler i dette tilfælde om, at målebroens flsomhed ændres. Fejlens størlse vil være mindre end 1/10 del af den fejl der er i et 2 leder system, såfremt modstanden i den enkelte tilledning er max 10 ohn. 4 leder kobling: Med 4 leder kobling bruger man ikke wheastone-broen som måle kredsløb. En konstant målestrøm sendes til målemodstanden gennem de 2 af lev derne. Den spænding, det skaber over modstanden, måles med et højimpedansseret voltmeter ocer d 2 andre leder. Når indgangsimpedansen er i megaohm-området, vil strømmen og der med spændingsfaldet i måleledningerne tilnærmesvis være 0. Man undgår derved, at tilledningerne måles med og opnår dermed en næsten perfekt måling.

58 Flow Når vi taler om flowmåling er der en masse termer der skal afklares, for flow er måling af en mængde der flyder fra A til B. Men hvad er det der skal måles, hvilke typer væske, gas eller andet løber fra A til B. Flow målere skal deles ind i flere katoerier: flowmåler, herunder magnetisk induktive flowmålere, pitotrør, VA målere, ultralydsflowmålere samt oliemålere. Samt - gasmålere, - dampmålere - flowmålere til luft og væsker - Vortexflowmålere, - turbineflowmålere - masseflowflowmålere - differenstrykflowmålere. Hvordan de enkelte typer viker kan være individuelle, fra fabrikat til fabrikat. Men grundlæggende er at en flow måler virker på følgende måde: Måling af gennemstrømning i rør o Måling ved hjælp af Bernoulli-princippet: Måleblænde bruger en indsnævring for at måle gennemstrømningerne, hvor der opstår et trykfald som forøges når gennemstrømningen forøges. Venturi-rør er en indsnævring i røret og virker efter samme princip som en måleblænder. Pitotrør o Måling baseret på kendt volume: Ovaltandhjulsmåleren har to ovale tandhjul som virker som en omvendt pumpe. Ved at tælle omdrejningerne på det ene tandhjul kan gennemstrømningshastigheden bestemmes. Stempeldoseringspumpe o Måling af hastighed: Turbinemåler måler hastigheden på mediet i en turbine. Anemometer bruges til måling af gennemstrømning af gasser. o Andre måleprincipper: Rotameter er et lodret, konisk rør med en indbygget flyder. Mediet stiger i røret ved forøget hastighed hvorved flyderen påvirkes på grund af opdrift når hastigheden stiger. Induktiv gennemstrømsmåler kan bruges på væsker. Måleren induserer en spænding gennem mediet på tværs af røret. Spændingsforskellen angiver mediet hastighed. Vortex gennemstrømsmåler, som måler den elektriske frekvens, hvoraf gennemstømningshastigheden kan bestemmes. Massestrømningsmåler måler gennemstømningen ved hjælp af Corioliseffekten. Ultralydmåler hvor ultralyden udnytter den opståede dopplereffekt. Måling af gennemstrømning i åbne kanaler: o Venturikanalen arbejder efter samme princip som venturi-røret

59 I forhold til det tekniske udstyr, så ser vi en flow måler med et analog signal ud, det kan være 0-10 volt eller et strømsignal på 0/4 20 ma. Det ovensående er rammerne for måling af flow, ved forskellige væske/luft typer, samt det signal der så kommer op til en styring eller andet. Ved alle målinger skal der også snakke nøjagtighed, hvor nøjagtigt kan vi måle enhederne, der har hele kredsen en vigtighed. Hvis måle udstyret har en tollorance på 10% ja så bliver kredsens nøjagtighed ikke bedre. Elementer der er vigtige: - Placering af måleudstyr - Opløsning på udstyret - Installationen - Udstyret som skal omsætte signalet - Styringen som skal udføre måle signalet. Placering af udstyr: Alle leverandør af udstyr beskriver hvordan udsyret skal installeres, der er forhold omkring temperatur på processen, rør dimmensioner, bøgninger, pumpe krurver osv. Måle enhed i udstyret: Måle enheden i udstyret, har en opløsning eller tolorance som det også hedder, den defineres som ofte i %, men mange komponenter har en minimum flow. Installation: Installationen er meget vigtig, hvordan er udstyret monteret fysisk, men også den elektriske installation. Kabler til udstyret skal laves efter leverandørens beskrivelse, men der er også nogle standarder skal skal overholdes. Mere og mere udstyr bliver monteret med komminikation, eks. Profibus, ethernet med modbus oa. Udstyr: En flow måler er oftest monteret op i mod en teknisk process, det kan være PLC udstyr eller andet. I det udstyr sidder ofte en A/D konverter eller andet, denne opløsning er meget vigtig at huske, den skal passe til udstyret. Det hjælper ikke at bruge en flowmåler der har en tollorance på 1 % også det udstyr der skal omsætte signalet har en tollorance på 5 % eller mere. Styringen som skal udføre måle signalet. Som skrevet ovenfor, så skal processen hænge sammen. Kæden er ikke stærkere end det svageste led.

Bimetaltermostaten anvendes som stue- og rumtermostat til styring af: El-ovne El-radiatorer Gulv-, væg- og loftstråleanlæg

Bimetaltermostaten anvendes som stue- og rumtermostat til styring af: El-ovne El-radiatorer Gulv-, væg- og loftstråleanlæg En termostat er en føler, der reagerer på en temperaturændring. Denne føling af en temperaturændring opnås i princippet ved at udnytte længde- eller volumenvariationen af faste, flydende eller luftformige

Læs mere

Leksikon. Indeks. 241

Leksikon. Indeks.  241 www.contrinex.dk 241 2.0 mm 4.0 mm 5.0 mm 8.0 mm 10 mm 15 mm PNP skiftefunktion NPN skiftefunktion AC/DC 2-leder N.O. M12 2.0 mm 4.0 mm M18 5.0 mm 8.0 mm M30 10 mm 15 mm 242 Detaljerede datablade for disse

Læs mere

PUMPESTYRING 701. Instruktion. Specifikationer

PUMPESTYRING 701. Instruktion. Specifikationer Instruktion Generelt Tak fordi De valgte Pumpestyring 701. Pumpestyring 701 er en moderne, kompakt enhed for niveaustyring af 1 pumpe og 1 niveaualarm eller 2 pumper i alternerende drift. Pumpestyringen

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen på

Læs mere

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 981 002 317 Ver. 01 11-03-2013 Indhold 1. INTRODUKTION... 4 2. BESKRIVELSE FANTRONIC... 5 2.1 SÅDAN FUNGERER

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen

Læs mere

VentilationAlarm EP1 ES 966

VentilationAlarm EP1 ES 966 VentilationAlarm EP1 ES 966 Tryk, signal eller temperatur-vagt Giver brugeren sikkerhed om anlæggets driftsituation Overordnet beskrivelse VentilationAlarm EP1 er en multfuntionsalarm, der kan overvåge

Læs mere

Drejeskive fra Märklin/Fleischmann

Drejeskive fra Märklin/Fleischmann Drejeskive fra Märklin/Fleischmann Märklin og Fleischman har en fælles drejeskive med op til 48 tilslutningsspor. Drejeskiven har et mekanisk låsesystem der bevirker at broen kan stoppe præcis ud for tilslutningssporet.

Læs mere

Opgavesæt udviklet til kursus 48115. Grundlæggende elektronik på mobile maskiner 2. Udviklet i 2015

Opgavesæt udviklet til kursus 48115. Grundlæggende elektronik på mobile maskiner 2. Udviklet i 2015 Opgavesæt udviklet til kursus 48115 Grundlæggende elektronik på mobile maskiner 2 Udviklet i 2015 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (april, 2016). Materialet er udviklet af Metalindustriens

Læs mere

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser Tak, fordi du har købt denne stråle detektor, læs venligst denne brugsanvisning omhyggeligt før installation. Forsøg aldrig at adskille eller reparere produktet.

Læs mere

Dr.Heron BRUGERVEJLEDNING TEMPERATUR - STYRING VER. 2.30

Dr.Heron BRUGERVEJLEDNING TEMPERATUR - STYRING VER. 2.30 Dr.Heron TEMPERATUR - STYRING BRUGERVEJLEDNING VER. 2.30 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0 Beskrivelse... 4 2.0 INSTALLATION - indkodning af parametre..................................... 6 2.1 Funktionspotmeter

Læs mere

INSTRUKTION. Bernard el-aktuator

INSTRUKTION. Bernard el-aktuator INSTRUKTION IN110B, Nr. B107DKF Bernard el-aktuator Type SQ4 Indhold Opstart... 2 Normal lukkeretning... 2 Komplet leverance... 2 1. Indstilling af mekaniske anslag, 90 - drejende (fig. 1)... 3 2. Indstilling

Læs mere

Montørvejledning for DTC2102 Temperaturtyring - Version 1. Generel beskrivelse

Montørvejledning for DTC2102 Temperaturtyring - Version 1. Generel beskrivelse 1 2 3 R E DTC2102 Danotek Generel beskrivelse DTC2102 er udviklet til væskebaseret solfangersystemer, men kan også benyttes til anden temperatur styring med op til tre temperatur målinger og to relæudgange.

Læs mere

Montørvejledning for DTC2100 Temperaturtyring - Version 1. Generel beskrivelse

Montørvejledning for DTC2100 Temperaturtyring - Version 1. Generel beskrivelse 1 2 3 R DTC2100 Danotek Generel beskrivelse DTC2100 er udviklet til væskebaseret solfangersystemer, men kan også benyttes til anden temperatur styring med op til tre temperatur målinger og en relæudgang.

Læs mere

MANUAL FOR PUMPESTYRING 703

MANUAL FOR PUMPESTYRING 703 MANUAL FOR PUMPESTYRING 703 Indholdsfortegnelse: Generelt 2 Ultralyd målesystem 2 Tryk målesystem 2 Forstærker 703 3 Montering 3 Elektrisk tilslutning 4 Specifikationer 5 Vedligeholdelse 5 Bestillingsnumre

Læs mere

Monterings og brugervejledning Portautomatik K 19 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 50 250 260

Monterings og brugervejledning Portautomatik K 19 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 50 250 260 Monterings og brugervejledning Portautomatik K 19 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 50 250 260 Montering af Automatik K19 Klargøring af stangtrækket: Anbring stangen på et par bukke og monter Det

Læs mere

Dansk El-montage manual Portautomatik

Dansk El-montage manual Portautomatik Dansk El-montage manual Portautomatik (med fysiske ende stop) Terminaler: Power Portstyring 1 2 Power input 220/230Vac. Kabeldim. 3x1.5 PVIKJ eller lign. 3 4 Advarselslampe. Udgang 230Vac/20W. Signalet

Læs mere

INSTRUKTION. Bernard el-aktuator

INSTRUKTION. Bernard el-aktuator INSTRUKTION IN113, Nr. B104DKE Bernard el-aktuator Type SQ100, SQ250 SQ400, SQ600, SQ1000 Indhold Opstart... 2 Normal lukkeretning... 3 Komplet leverance... 3 1. Indstilling af mekaniske anslag, 90 -drejende...

Læs mere

Dykrørstermostater Anlægstermostat

Dykrørstermostater Anlægstermostat Anlægstermostat Katalog 7 Indhold Anvendelse / konstruktion... side 2 Type KT... side 3 Type KTM...side 4 Type DTM...side 5 Type DTO 1........side 6 Type DTO (1A).........side 7 Type DTS......... side

Læs mere

Datablad Trykafbryder type CS December 2001 DKACT.PD.P10.A2.01 520B1118

Datablad Trykafbryder type CS December 2001 DKACT.PD.P10.A2.01 520B1118 Trykafbryder type CS December 2001 DKACT.PD.P10.A2.01 520B1118 Introduktion Trykafbryder type CS er en del af Danfoss pressostatprogram. I alle CS trykafbryderne er der indbygget en trykstyret tre-polet

Læs mere

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde SPIDER Quick guide DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S Langebjergvænget 18 4000 Roskilde +45 7221 7979 Indhold Om SPIDER... 3 Funktioner ved SPIDER... 3 Spændingsforsyning... 3 Installation og fysiske

Læs mere

TAKEX. Comadan a/s tlf: 8644 7877 - fax: 8644 7850 - www.comadan.dk. Takex fiberoptik. side 14-6

TAKEX. Comadan a/s tlf: 8644 7877 - fax: 8644 7850 - www.comadan.dk. Takex fiberoptik. side 14-6 Takex fiberoptik Fiberforstærker serie F1 med statisk udgang Kort reaktionstid 4-trins følsomhedsomskifter med indikering Lys / mørk omkobling PNP- eller NPN-udgang, kortslutningssikret Mulighed for at

Læs mere

MEN-001-B GARAGEPORTÅBNER MONTERINGSVEJLEDNING

MEN-001-B GARAGEPORTÅBNER MONTERINGSVEJLEDNING MEN-001-B GARAGEPORTÅBNER MONTERINGSVEJLEDNING INDHOLDSFORTEGNELSE Sikkerhedsforanstaltninger.....1 Nødvendigt værktøj...1 Montering af garageportåbneren...2-6 Montering af skinnerne..7-8 Stramning af

Læs mere

Trykafbryder, Type CS

Trykafbryder, Type CS MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Teknisk brochure Trykafbryder, Type CS CS-pressostater har en indbygget, trykstyret afbryder med tre poler. Kontaktpositionen for denne afhænger af trykket i studsen samt

Læs mere

Læs denne manual grundigt igennem før montage og ibrugtagning.

Læs denne manual grundigt igennem før montage og ibrugtagning. Tillykke med Deres nye Niveaukontrol. Læs denne manual grundigt igennem før montage og ibrugtagning. Standarder: Denne Niveaukontrol opfylder gældende regler og normer for sikkerhed. Produktet er testet

Læs mere

Digital tæller Programerbar for MIX magnetisk målebånd

Digital tæller Programerbar for MIX magnetisk målebånd SERIE Z-20E.SN005 Digital tæller Programerbar for MIX magnetisk målebånd ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Straße 1 Telefon 07731

Læs mere

VentilationAlarm EP1 ES 966

VentilationAlarm EP1 ES 966 VentilationAlarm EP1 ES 966 Tryk, signal eller temperatur-vagt Giver brugeren sikkerhed om anlæggets driftsituation Overordnet beskrivelse VentilationAlarm EP1 er en multfuntionsalarm, der kan overvåge

Læs mere

NORDISK CONTROL A/S. FUNKTIONSBESKRIVELSE AF PORTSTYRING NC6005 3 X 400V 50Hz

NORDISK CONTROL A/S. FUNKTIONSBESKRIVELSE AF PORTSTYRING NC6005 3 X 400V 50Hz NORDISK CONTROL A/S FUNKTIONSBESKRIVELSE AF PORTSTYRING NC6005 3 X 400V 50Hz Portstyringen NC6005 er en CE-mærket universal 3-knaps styring interface for ABDL-Anlæg. Af primære funktioner kan nævnes: hukommelse

Læs mere

12/24V -> 220V. Ren sinus Inverte. Brugervejledning. Viva Energr. Viva Energr " ' Viva Energi. 6 Support. Brugervejledning 12/24V -> 230V inverter

12/24V -> 220V. Ren sinus Inverte. Brugervejledning. Viva Energr. Viva Energr  ' Viva Energi. 6 Support. Brugervejledning 12/24V -> 230V inverter 6 Support Se også vores supportsider for mere hjælp, ohe stillede spørgsmål samt tips og tricks. I www.vivaenergi.dk/support 12/24V -> 220V Ren sinus Inverte "./ Brugervejledning Viva Energr Trykt juli

Læs mere

KONSTANT REGN 6 BETJENINGSVEJLEDNING VERSION 18 DATO 20-1-95 UDLÆSNING I DISPLAY. - Indtrækshastighed. - Total vandingstid

KONSTANT REGN 6 BETJENINGSVEJLEDNING VERSION 18 DATO 20-1-95 UDLÆSNING I DISPLAY. - Indtrækshastighed. - Total vandingstid UDLÆSNING I DISPLAY - Indtrækshastighed - Total vandingstid - Længde af den udtrukne slange - For- og eftervanding valgt - Tryk sensor - Stop sensor - Hastigheds sensor - Motor 1, motor der regulere turbinen

Læs mere

Installationsvejledning. DEVIreg 130. Elektronisk termostat. www.devi.com

Installationsvejledning. DEVIreg 130. Elektronisk termostat. www.devi.com Installationsvejledning DEVIreg 130 Elektronisk termostat www.devi.com Indholdsfortegnelse 1 Introduktion............... 3 1.1 Tekniske specifikationer..... 4 1.2 Sikkerhedsinstruktioner..... 5 2 Instruktioner

Læs mere

BRUGER MANUAL. * Brugervejledning * Generelle Specifikationer * Installation og vedligeholdelse

BRUGER MANUAL. * Brugervejledning * Generelle Specifikationer * Installation og vedligeholdelse BRUGER MANUAL * Brugervejledning * Generelle Specifikationer * Installation og vedligeholdelse 1 Tak fordi du har valgt vores automatiske pumpestation. Læs venligst denne bruger manual grundigt, inden

Læs mere

Trykafbryder, type CS

Trykafbryder, type CS Beskrivelse Kontaktsystem Tre-polet kontaktsystem (TPST), som bryder ved stigende tryk. Kontaktsystemet er i fingersikker udførelse og leveres med åbne terminaler, selvløftende klemmeskiver og +/- skruer.

Læs mere

(2 DØRE, 100 NØGLER)

(2 DØRE, 100 NØGLER) BESKRIVELSE Vprox 100 er et avanceret adgangskontrol-system baseret på Videx unikke Coded Key, der giver mere end 4 milliarder kombinationer. Systemet kan kontrollere to uafhængige døre og gemme op til

Læs mere

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic 1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic Manual for program 1FV1.0 (se mærkning på kreds U2) Mærkespænding: Mærkeeffekt: Mærkestrøm: 230 V, 50Hz, 1 fase. 2300 W 10 A Summen af belastninger må ikke overstige

Læs mere

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Digital timer print modul 12V 2000.2231 Multi funktions timer med 8 funktioner, anvendelig i mange installationer, forsyning 12VDC drift. Printet har

Læs mere

Comadan a/s tlf: 8644 7877 - fax: 8644 7850 - email: salg@comadan.dk

Comadan a/s tlf: 8644 7877 - fax: 8644 7850 - email: salg@comadan.dk Fotek fotoceller DC-typer med indbygget følsomhedsjustering giver optimal funktionssikkerhed DC-typer er forsynet med både NPN- og PNP-udgang DC-typer er polaritets- og overbelastningsbeskyttet. AC-typer

Læs mere

Åben kanal flowmåler 713

Åben kanal flowmåler 713 Datablad Åben kanal flowmåler 713 Generelt Flowmåler 713 anvendes til måling og registrering af vandmængder i åbne render og kanaler. Flowmåler 713 er et komplet instrument til måling af øjebliksværdier

Læs mere

Paul A. Jensen ApS. Driftvejledning. Beluftningsstyring RAKOTROL type LCD

Paul A. Jensen ApS. Driftvejledning. Beluftningsstyring RAKOTROL type LCD Driftvejledning Beluftningsstyring RAKOTROL type LCD Beluftningsstyringen RAKOTROL LCD er konstrueret til at styre ventilatorerne i et beluftningsanlæg således at temperaturen bringes ned hurtigst mulig.

Læs mere

CO2 Control Box E-Cab-980

CO2 Control Box E-Cab-980 CO2 Control Box E-Cab-980 CO2 Control Box E-Cab-980 er beregnet til detektering og alarmereing ved utætheder i CO2 køleanlæg i køle- og fryserum. CO2 Control Box E-Cab-980 er designet til at fungere sammen

Læs mere

Online-datablad. WTT12L-B1568 PowerProx MULTITASK-FOTOCELLER

Online-datablad. WTT12L-B1568 PowerProx MULTITASK-FOTOCELLER Online-datablad WTT1L-B1568 PowerProx A B C D E F Billeder kan afvige Bestillingsoplysninger Type Varenr. WTT1L-B1568 1765 Andre instrumentudførelser og tilbehør www.sick.com/powerprox H I J K L M N O

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE HYDRAULIK OG PUMPEYDELSE ÅRSAGER TIL LAVERE PUMPEYDELSE

GRUNDLÆGGENDE HYDRAULIK OG PUMPEYDELSE ÅRSAGER TIL LAVERE PUMPEYDELSE GRUNDLÆGGENDE HYDRAULIK OG PUMPEYDELSE ÅRSAGER TIL LAVERE PUMPEYDELSE Årsager til fald i virkningsgrad Fald i pumpers virkningsgrad kan skyldes følgende årsager: Kavitation Vandslag Slitage fra sand og

Læs mere

EFC-4A Central for røgudluftning/ komfortventilation

EFC-4A Central for røgudluftning/ komfortventilation EFC-4A Central for røgudluftning/ komfortventilation EFC centralen er designet til at styre 24Vdc vinduesmotorer. Vinduets åbne/lukke styring kan ske via aktivering af røgdetektor, aktivering af brandtryk

Læs mere

Armatec pneumatisk aktuator Kinetrol

Armatec pneumatisk aktuator Kinetrol Anvendelse er ideel, hvor man ønsker at dreje, løfte, holde eller stoppe aktuatoren i en bestemt mellemstilling, men stadig ønsker at kunne gøre brug af 0-90 (0-180 ekstra) bevægelsen. Eks. til begrænsning

Læs mere

Proportionale magnetventiler 2-vejs servostyrede Type EV260B

Proportionale magnetventiler 2-vejs servostyrede Type EV260B Proportionale magnetventiler 2-vejs servostyrede Type EV260B Egenskaber EV260B Til trinløs flowregulering i industrianlæg Kort reaktionstid Lineær karakteristik i hele reguleringsområdet Lukker ved strømsvigt

Læs mere

PS SERIE. Pure Sinus DC/AC Inverter. Dansk Betjeningsvejledning for

PS SERIE. Pure Sinus DC/AC Inverter. Dansk Betjeningsvejledning for rev. 02.17 PS SERIE Pure Sinus DC/AC Inverter HF PS-2000H-12 Dansk Betjeningsvejledning for PS-2000H-12 PS-2000H-24 BEMÆRK: Gennemlæs betjeningsvejledningen og dens sikkerheds information grundigt, inden

Læs mere

Mulig, bemærk effektforbrug. Funktionsdata Moment Min. 1 Nm

Mulig, bemærk effektforbrug. Funktionsdata Moment Min. 1 Nm eknisk datablad CQKA-SR SuperCap drejemotor til zone ventiler ominel spænding AC/DC V Modulerende styring Hurtig montering af motor Variabel flow indstilling års levetid for SuperCaps Sikkerhedsstilling

Læs mere

Online-datablad. WTT12L-B3541 PowerProx MULTITASK-FOTOCELLER

Online-datablad. WTT12L-B3541 PowerProx MULTITASK-FOTOCELLER Online-datablad WTTL-B354 PowerProx A B C D E F Billeder kan afvige Bestillingsoplysninger Type Varenr. WTTL-B354 763 Andre instrumentudførelser og tilbehør www.sick.com/powerprox H I J K L M N O P R S

Læs mere

Elektronisk Belaster.

Elektronisk Belaster. Elektronisk Belaster. Den her beskrevne elektroniske belastning er fremstillet for at kunne belaste batterier og strømforsyninger. Belasteren kan belaste og kontrollere om et batteri kan holde sit spændings

Læs mere

Manual. IMage Elektronisk styring med varmeregulering. Type

Manual. IMage Elektronisk styring med varmeregulering. Type Manual. IMage Elektronisk styring med varmeregulering. Type 64-102050-1. Der tages forbehold for evt. produktændringer. Copyright. International Marketing A/S Udgave: 1.0 01 2005. Sprog: Dansk Tillykke

Læs mere

Genius laderegulator Monterings og brugervejledning

Genius laderegulator Monterings og brugervejledning Genius laderegulator Monterings og brugervejledning Laderegulatorens opbygning Genius er en avanceret laderegulator for solceller/solpaneler der kontroller, overvåger og styrer indladning og afladning

Læs mere

SAS816WHB-0-RF TRÅDLØS RUMTERMOSTAT

SAS816WHB-0-RF TRÅDLØS RUMTERMOSTAT TRÅDLØS RUMTERMOSTAT SAS816WHB-O-RF SAS816WHB-0-RF TRÅDLØS RUMTERMOSTAT SAS816WHB-0-RF er en ikke-programmerbar termostat, Den kan erstatte de mest almindelige termostater i boligen og er konstrueret til

Læs mere

Online-datablad. WTT2SL-2P3292 PowerProx MULTITASK-FOTOCELLER

Online-datablad. WTT2SL-2P3292 PowerProx MULTITASK-FOTOCELLER Online-datablad WTT2SL-2P3292 PowerProx A B C D E F Billeder kan afvige Bestillingsoplysninger Type Varenr. WTT2SL-2P3292 1085602 Andre instrumentudførelser og tilbehør www.sick.com/powerprox H I J K L

Læs mere

Dampgenerator Selvbyg. - - - Dansk Bademiljø

Dampgenerator Selvbyg. - - - Dansk Bademiljø Brug af dampgenerator Når alt er installeret og opsat, er man kommet der til hvor man skal til at betjene dampgeneratoren. 1) Start: Start generatoren med ON/OFF knappen på siden af generatoren. 2) Alternativ

Læs mere

TrendCon 1. udgave, DK. TrendCon. Instruktionsbog 0403-52-08-03

TrendCon 1. udgave, DK. TrendCon. Instruktionsbog 0403-52-08-03 1. udgave, DK TrendCon Instruktionsbog 0403-52-08-03 INDHOLDSFORTEGNELSE AFSNIT Side OVERBLIK FUNKTIER.. 1 ADVARSEL.. 1 INSTRUKTI GENERELT.. 2 INDIKATI GENERELT.. 2 FEJLSIGNALER.. 2 SYSTEM OVERSIGT.. 3

Læs mere

L P. Komfort / Alarm system Installationsvejledning. Tekniske data, symbol forklaringer

L P. Komfort / Alarm system Installationsvejledning. Tekniske data, symbol forklaringer Tekniske data, symbol forklaringer Styreenhed Strømforsyning Strømforbrug Komponent teknik Temperatur område Sirene udgang Udgange Kanal 2 udgang Indbyggede relæer 12/24 Volt, minus til stel, polaritetsbeskyttet

Læs mere

GYRO. Den perfekte løsning til finish-slibning, mellemslibning og afgratning. Til træ, metal og kunststof. Oscillerende slibeteknik

GYRO. Den perfekte løsning til finish-slibning, mellemslibning og afgratning. Til træ, metal og kunststof. Oscillerende slibeteknik R GYRO Den perfekte løsning til finish-slibning, mellemslibning og afgratning Oscillerende slibeteknik Til træ, metal og kunststof - et stærkt og effektivt maskinkoncept..! Et karakteristisk kendetegn

Læs mere

Montørvejledning for DTC2200 Energistyring - Version 4

Montørvejledning for DTC2200 Energistyring - Version 4 T1 E T5 V T4 N T3 T2 P Generel beskrivelse DTC2200 er udviklet til væskebaseret solfangersystemer. Styringen kan benyttes til anlæg med brugsvand og rumvarme i følgende kombinationer: 1: Brugsvands styring

Læs mere

Instruktion. MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA

Instruktion. MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA Instruktion MINIGAM+ On/off og analog styring IN217DKA 1. Beskrivelse af kort Advarsel! Flere dele på printkortet er forsynet med 115/230VAC. Afbryd altid strømmen før der arbejdes på aktuatoren. 2. For

Læs mere

Yamaha FS1 Spændingsregulator.

Yamaha FS1 Spændingsregulator. Yamaha FS1 Spændingsregulator. Denne spændingsregulator kan begrænse spændingen til for/bag og instrument lyste så pærerne ikke springer. Selv om man køre tunet og eventuelt uden batteri. (hvilket bestemt

Læs mere

Grundlæggende styringsteknik

Grundlæggende styringsteknik Grundlæggende styringsteknik Opgave 1 Tegn DS-symboler og angiv evt. flere symboler der viser det samme. Sikring Relæspole Terminal Terminal med ekstern ledning Mekanisk forbindelse Sluttekontakt Brydekontakt

Læs mere

Sørensen & Kofoed er din samarbejdspartner indenfor måling af: Tryk Temperatur Niveau Flow. Signalbehandling

Sørensen & Kofoed er din samarbejdspartner indenfor måling af: Tryk Temperatur Niveau Flow. Signalbehandling INSTRUMENTERING OVERSKRIFT SØRENSEN & KOFOED A/S INSTRUMENTERING Sørensen & Kofoed er din samarbejdspartner indenfor måling af: Tryk Temperatur Niveau Flow PRODUKTGRUPPER Manometre Pressostater Tryktransmittere

Læs mere

SM6001. Magnetisk-induktiv flowsensor. Made in Germany

SM6001. Magnetisk-induktiv flowsensor. Made in Germany Made in Germany Applikation Applikation totalisatorfunktion; til industriel anvendelse montering tilslutning til rørledning via adapter Medie Ledende væsker; vand; vandbaserede medier Medien ledningsevne:

Læs mere

132-400 kv AC Station

132-400 kv AC Station 132-400 kv AC Station Frilufts AC-Stationer Højspændingskomponenter Afbrydere ETS-50-06-05 Rev. 0 teknisk standard REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 24407/10 Version Forfatter Dokument status/ændring Reviewer

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING VERSION 19.1 DATO PR9V19.DA TAST FOR AT FÅ FORSKELLIGE UDLÆSNINGER I DISPLAY

BETJENINGSVEJLEDNING VERSION 19.1 DATO PR9V19.DA TAST FOR AT FÅ FORSKELLIGE UDLÆSNINGER I DISPLAY BETJENINGSVEJLEDNING VERSION 19.1 DATO 6-1-98 PR9V19.DA TASTATUR: MENU TAST FOR AT FÅ FORSKELLIGE UDLÆSNINGER I DISPLAY - Indtrækshastighed - Total vandingstid - Længde af den udtrukne slange - For- og

Læs mere

8. Jævn- og vekselstrømsmotorer

8. Jævn- og vekselstrømsmotorer Grundlæggende elektroteknisk teori Side 43 8. Jævn- og vekselstrømsmotorer 8.1. Jævnstrømsmotorer 8.1.1. Motorprincippet og generatorprincippet I afsnit 5.2 blev motorprincippet gennemgået, men her repeteres

Læs mere

Manometer m/bøjle til VVS og Industri sort stålhus Kl. 2,5 bagud...1.11 Manometer til VVS og Industri AISI 304 Kl. 2,5 bagud...1.

Manometer m/bøjle til VVS og Industri sort stålhus Kl. 2,5 bagud...1.11 Manometer til VVS og Industri AISI 304 Kl. 2,5 bagud...1. Indholdsfortegnelse 1. Manometer Manometer / Vacuum-meter til VVS og Industri sort stålhus (bar / mvs) nedad...1.01 Manometer / Vacuum-meter til VVS og Industri sort ABS-hus / sort stålhus nedad...1.04

Læs mere

Refrigeration and Air Conditioning Controls. Fitters notes. Termostatiske ekspansionsventiler REFRIGERATION AND AIR CONDITIONING

Refrigeration and Air Conditioning Controls. Fitters notes. Termostatiske ekspansionsventiler REFRIGERATION AND AIR CONDITIONING Refrigeration and Air Conditioning Controls Fitters notes Termostatiske ekspansionsventiler REFRIGERATION AND AIR CONDITIONING Tips til montøren Termostatiske ekspansionsventiler Termostatiske ekspansionsventiler...

Læs mere

SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442 Engesvang. Tastatur med proximity standard læser Model 12 og 20

SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442 Engesvang. Tastatur med proximity standard læser Model 12 og 20 1 21.11.2010 Tastatur med proximity standard læser Model 12 og 20 Ny version December 2010 Med variabel kode længde SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442 Engesvang ssi@svane-el.dk www.svane-el.dk

Læs mere

SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, 7442 Engesvang kunde@svane-el.com Tlf.: 70253010 www.svane-el.dk

SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, 7442 Engesvang kunde@svane-el.com Tlf.: 70253010 www.svane-el.dk 29.9.2015 Vejledning for brug og installation GSM dørklokke med mobil samtale SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, 7442 Engesvang kunde@svane-el.com Tlf.: 70253010 www.svane-el.dk 1 Sikkerheds

Læs mere

Kom godt i gang med Mini Bots fra

Kom godt i gang med Mini Bots fra Kom godt i gang med Mini Bots fra Indholdsfortegnelse Generel Information... 3 Elektricitet... 3 Robotter, kunstige mennesker?...3 Forklaring af komponenter... 4 Robot-byggesættet inderholder følgende:...4

Læs mere

SPEED-Commander frekvensomformer. Program nr. 04 Software version 5.12c. Synkron Kontrol

SPEED-Commander frekvensomformer. Program nr. 04 Software version 5.12c. Synkron Kontrol SPEED-Commander frekvensomformer Driftsvejledning Bemærk: Speciel Software Program nr. 04 Software version 5.12c Synkron Kontrol Parameterliste og tilslutninger af styreklemmer anvendes vedhæftede programbeskrivelse.

Læs mere

DC-Motor Controller. Brugermanual

DC-Motor Controller. Brugermanual Forside Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK DC-Motor Controller Brugermanual Firmware V4.00 Produkt indhold 1 styreboks til styring af 1 DC-motor. 1 strømforsyning 100 240 volt

Læs mere

RPM-K. Gældende fra: 25/5/2013

RPM-K. Gældende fra: 25/5/2013 RPM-K Gældende fra: 25/5/2013 Volumenstrøms regulator RPM-K I. INDHOLD Nærværende tekniske specifikationer dækker flere modeller og størrelser af volumenstrøms regulatorer (herefter: regulatorer) under

Læs mere

H. JESSEN JÜRGENSEN A/S

H. JESSEN JÜRGENSEN A/S H. JESSEN JÜRGENSEN A/S - alt til klima- og køleanlæg Model FCTB Gulv-/ væg- og loftmodel - indedel (kun køling) BETJENINGSVEJLEDNING Læs denne vejledning grundigt igennem og opbevar den til senere brug.

Læs mere

Mean Well, LCM-serie installations vejledning.

Mean Well, LCM-serie installations vejledning. Egenskaber: 180 -> 295 VAC (LCM-25: 180 277 VAC) Indbygget aktivt power factor funktion Udgangsstrøm indstilles med DIP kontakter Indbygget DALI interface og simpel kontakt dæmpning (DA version) Indbygget

Læs mere

INSTALLATION VER. 3.26. Kabler Temperaturføler- og iltsondesignaler fremføres separat i skærmet, parsnoet kabel og mindst 10 mm fra 220 V kabler.

INSTALLATION VER. 3.26. Kabler Temperaturføler- og iltsondesignaler fremføres separat i skærmet, parsnoet kabel og mindst 10 mm fra 220 V kabler. Dr.Oxygen OXYGEN - CONTROLLER 1.0 El-tilslutning INSTALLATION VER. 3.6 Kabler Temperaturføler- og iltsondesignaler fremføres separat i skærmet, parsnoet kabel og mindst 10 mm fra 0 V kabler. Tilslutning

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING TIL TEEJET 5000 MED HYDRAULISK STYRING

MONTERINGSVEJLEDNING TIL TEEJET 5000 MED HYDRAULISK STYRING MONTERINGSVEJLEDNING TIL TEEJET 5000 MED HYDRAULISK STYRING TeeJet No. 010-219-DK Version 1.01 Mølhavevej 2 9440 Aabybro Denmark Tel. +45 9696 2500 Fax. +45 9696 2501 www.teejet.com 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Preview from Notesale.co.uk Page 11 of 51

Preview from Notesale.co.uk Page 11 of 51 Centrifugalpumpe: Den kan flytte større mængder vand. Den kan ikke selv suge vandet til sig. (ikke selvansugende). Den skal spædes med vand for, at kunne køre. Hvis man får en større løftehøjde kan man

Læs mere

LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR

LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR LÆGTE/METAL/STRØM DETEKTOR Brugsanvisning Læs denne brugsanvisning grundigt før brug INTRODUKTION Dette er en avanceret detektor med multifunktion. Den kan finde og lokalisere metal, strøm og lægter. Figur

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING VER.

BRUGERVEJLEDNING VER. Dr.CropStore Styring af lager-temperatur BRUGERVEJLEDNING VER. 2.00 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0 Indledning....4 1.1 Knapindstilling, taster og display...................... 4 1.2 Indstilling, ændring af

Læs mere

DAR-35-E BUKKEMASKINE

DAR-35-E BUKKEMASKINE DAR-35-E BUKKEMASKINE GENEREL INFORMATION 1.1 De er indehaver af en ALBA Automatisk Bukkemaskine. Denne instruktion skal følge maskinen og være tilgængelig for de personer, som skal betjene maskinen. Personer,

Læs mere

AUTOMATIK G9000 TILSLUTNING DK C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A

AUTOMATIK G9000 TILSLUTNING DK C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A C E R A M A AUTOMATIK G9000 TILSLUTNING DK Indholdsfortegnelse 1. Indledning.........................................b 2. Tilslutning af automatik til ovn..........................1 2.1. Tilslutning til Cerama ovn

Læs mere

ES faset varmeregulator Varmeregulator der styres af enten potentiometer, DC eller temperatur.

ES faset varmeregulator Varmeregulator der styres af enten potentiometer, DC eller temperatur. ES 7 faset varmeregulator Varmeregulator der styres af enten potentiometer, DC eller temperatur. HEAT MASTER LSC A/S POWER HEAT ON ES 7 / 5 / 996 Beskrivelse: Regulator for tilslutning af faser. Der reguleres

Læs mere

Teknisk manual for TIMETÆLLER/AFLADE MONITOR ISTR-P Spændingsområde fra 24V til 80V

Teknisk manual for TIMETÆLLER/AFLADE MONITOR ISTR-P Spændingsområde fra 24V til 80V Teknisk manual for TIMETÆLLER/AFLADE MONITOR ISTR-P Spændingsområde fra 24V til 80V VIGTIGSTE KENDETEGN: Nominel spænding fra 24V til 80V Automatisk indikation af batterispænding: 24V, 36V, 48V eller 72V.

Læs mere

Mulig, bemærk effektforbrug. Funktionsdata Moment 1 Nm. Gangtid 75 s / 90 Lydeffekt-niveau for motor Stillingsvisning

Mulig, bemærk effektforbrug. Funktionsdata Moment 1 Nm. Gangtid 75 s / 90 Lydeffekt-niveau for motor Stillingsvisning eknisk datablad CQA-SR Drejemotor til zone ventiler ominel spænding AC/DC V Modulerende styring Hurtig montering af motor Variabel flow indstilling ekniske data Elektriske data ominel spænding AC/DC V

Læs mere

Bruger vejledning. Encoder. SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech.

Bruger vejledning. Encoder. SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech. Bruger vejledning SC Encoder 4 20 50 R G B SPEED TECH A/S Nybrovej 97. DK2820 Gentofte. Tel: +45 45938545 Fax: +45 45938544 www.doorcontrol.dk - info@speed-tech.dk Indhold: SC Encoder 1 BESKRIVELSE...

Læs mere

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Digital timer print modul 12V 2000.2231 Multi funktions timer med 8 funktioner, anvendelig i mange installationer, forsyning 12VDC drift. Printet har

Læs mere

K-522. Betjeningsvejledning

K-522. Betjeningsvejledning K-522. Betjeningsvejledning 1 Beskrivelse Maskinen er specialudviklet til afbalancering af motorcykelhjul. I modsætning til en traditionel afbalanceringsmaskine, har K-22 en fast aksel, hvor det opspændte

Læs mere

Monterings og brugervejledning For laderegulator type CML 5/10/15/20

Monterings og brugervejledning For laderegulator type CML 5/10/15/20 Phocos CML serie 5 20 A Laderegulator for 12/24 volt Monterings og brugervejledning For laderegulator type CML 5/10/15/20 Side 1 Din nye CML laderegulator er en state-of-the-art regulator, som er udviklet

Læs mere

Takex fotoceller. Tekniske data. Direkte aftastende Tasteafstand 20 m. 0,03-7 m. * 1 m. ** 20 m. 0,03-7 m. * 1 m. ** Rød LED (700 nm)

Takex fotoceller. Tekniske data. Direkte aftastende Tasteafstand 20 m. 0,03-7 m. * 1 m. ** 20 m. 0,03-7 m. * 1 m. ** Rød LED (700 nm) Industrifotocelle serie NA med relæudgang Lang tasteafstand Multispænding 24-240 V AC/DC Polariseret linse på reflektormodellen Skruetilslutning Relæudgang Programmerbar tidsfunktion 0,1-5s (variant F)

Læs mere

ES 899. CO og temperatur sensor. Styrer et ventilationsanlæg så komforten i lokalet øges. 2 med indbygget regulator For montage på kanal

ES 899. CO og temperatur sensor. Styrer et ventilationsanlæg så komforten i lokalet øges. 2 med indbygget regulator For montage på kanal ES 899 CO og temperatur sensor med indbygget regulator For montage på kanal Styrer et ventilationsanlæg så komforten i lokalet øges Egenskaber: ES 899 er en kombineret føler og regulator med mange anvendelses

Læs mere

Brugermanual for styreskab Master Chain 4.0

Brugermanual for styreskab Master Chain 4.0 Fodermaskine 1: Manuel Brugermanual for styreskab 88.340 - DK INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION Se side Styringens funktioner. 3 Styreskab, display og tastatur. 4-5 Hovedmenu oversigt. 6-7 Servicemenu oversigt.

Læs mere

Vildtkamera DTC-530V.

Vildtkamera DTC-530V. Vildtkamera DTC-530V. Indhold fortegnelse......... 1 Kom godt i gang.........2 Information......... 2 Anvendelse......... 3 Fjernbetjening...... 3 Hukommelse kort......... 4 Quick Start...... 4 Isæt batterier.........

Læs mere

NBE SUN COMFORT Version 6.00

NBE SUN COMFORT Version 6.00 Version 6.00 Nordjysk Bioenergi ApS Brinken 10 DK9750 Oester Vraa Denmark 0045-88209230 1 2 Manual Rør diagram og el tilslutning, brugsvand Stage 1 3 Manual Rør diagram og el tilslutning, brugsvand, udtræk

Læs mere

Hydraulik. Trykluftinstallation

Hydraulik. Trykluftinstallation Hydraulik Indledning Hydraulik er den moderne form for kraftoverføring og erstatter mange steder tidligere anvendte mekaniske kraftoverføringer så som tandhjul, remtræk, kardanaksler m.m. Hydraulisk effekt

Læs mere

KICKSPACE 500, 600 og 600-12V Ventilatorkonvektor

KICKSPACE 500, 600 og 600-12V Ventilatorkonvektor 1371141-01 KICKSPACE 500, 600 og 600-12V Ventilatorkonvektor Instruktion for installation, vedligeholdelse og brugervejledning. Tekniske data Læs vejledningen grundigt igennem inden installationens påbegyndelse.

Læs mere

Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1. 4 kanals timer med 18 funktioner

Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1. 4 kanals timer med 18 funktioner Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1 4 kanals timer med 18 funktioner 2000.2238 Vi sikrer en høj kvalitet sammen med vores samarbejdes partnere! Vi udveksler

Læs mere

15. Digital kode vælger (hvid DIP switch) 16. Kanal vælger (gul DIP switch) 17. Batteri hus

15. Digital kode vælger (hvid DIP switch) 16. Kanal vælger (gul DIP switch) 17. Batteri hus Babyalarm MBF 8020 DK 1.. INDHOLD 1 x sender med integreret oplader, 1 x modtager, 1x ladestation for oplader 2 x strømforsyninger, 2 x specielle opladte batteri pakker 1 x Bruger manual 2.. KOMPONENTER

Læs mere

Model BABY. WWW.VVS-Eksperten.dk

Model BABY. WWW.VVS-Eksperten.dk PANNEX PILLE BRÆNDEOVN Model BABY WWW.VVS-Eksperten.dk Indholdsfortegnelse: Sikkerheds normer... 2 Tekniske detaljer for model Baby Pille brændeovn... 2 Træpille type... 3 Opstart med pille brændeovn...

Læs mere