Danmark Danmark blev besat af de tyske tropper i 1940, og de tyske soldater blev her i landet indtil 1945.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danmark Danmark blev besat af de tyske tropper i 1940, og de tyske soldater blev her i landet indtil 1945."

Transkript

1 Opgaveark 1 Indledning 2. verdenskrig Danmark Danmark blev besat af de tyske tropper i 1940, og de tyske soldater blev her i landet indtil Ude i verden Ude i verden begyndte krigen et år før. I Tyskland havde Adolf Hitler skabt et stærkt land, hvor han styrede med hård hånd. Men det var ikke nok, han ville have magten over flere lande. I 1939 sendte han store dele af den tyske hær ind i Polen for at knuse landet, men så blandede England og Frankrig sig og erklærede Tyskland krig. På den måde begyndte den anden verdenskrig. Hvem er bogens hovedperson? Hvor mange år er han? Hvor bor han? Hvor længe har han boet der? Hvor i Danmark bor Oline og Thomas? Hvorfor vil Oline have sin dreng hjem nu? Hvordan mærker Oline og Thomas krigen? Hvor i Danmark boede din nærmeste familie under anden verdenskrig? Hvad ved du om anden verdenskrig? I hvilket år begyndte krigen? Hvordan begyndte den? Hvem var kansler i Tyskland? Hvor mange år var Danmark besat?

2 Opgaveark 2 Den 9. april Tyskerne ind i Danmark De tyske tropper gik ind i landet fra tidlig morgen, endnu før det blev lyst. De kom både med kampvogne, med krigsskibe og i flyvemaskiner. Besættelsen Det, der skete den 9. april 1940, kalder man besættelsen af Danmark. Tyskerne brugte et andet udtryk. De kaldte det beskyttelse af Danmark. Hvad er det, der vækker Oline denne morgen? Hvordan får hun vækket Thomas? Hvad er Thomas første arbejde hver morgen? Hvorfor er Thomas nødt til at cykle til købmanden? Hvorfor ser Thomas ikke flyvemaskinerne? Har du hørt nogen fortælle om den 9. april 1940? Har du set film eller video om besættelses-tiden? Hvad husker du bedst? Hvad har gjort størst indtryk på dig fra besættelses-tiden? Hvilket udtryk brugte tyskerne om besættelsen af Danmark?

3 Opgaveark 3 Hos købmanden Ikke mere modstand Statsminister Thorvald Stauning og regeringen besluttede allerede kl. 6 om morgenen, at de danske soldater ikke skulle gøre mere modstand. Tretten soldater mistede livet i Sønderjylland, da de forsøgte at forsvare den danske grænse. Holde sig i ro Kong Christian den tiende sendte gennem radioen straks en besked ud til hele det danske folk: Alle skal holde sig i ro. I røg og damp Det var helt almindeligt at ryge tobak dengang. Kvinderne røg for det meste cigaretter, og mændene røg enten pibe, cigar eller cigaretter. Nogle mænd brugte skråtobak, som er tobaksblade, der er rullet sammen i en stærk sovs. Hvorfor er der ingen i butikken, da Thomas kommer? Hvad gør Thomas, før han tager skråen ind i munden? Hvad skal skråen gøre godt for? Hvad er Thomas egentlige ærinde hos købmanden? Hvad ved købmanden om de tyske krigsskibe, der er kommet til Danmark? Hvordan gik det de danske soldater ved grænsen? Hvad er formålet med kongens meddelelse til det danske folk? Hvorfor skynder Thomas sig det sidste stykke vej hjem?

4 Opgaveark 4 Der kommer brev fra Karen i Aalborg Landposten Landposten cyklede rundt med aviser og breve, og han ordnede også pengesager for folk. Han udbetalte aldersrente (det samme som folkepension) til de gamle, og han tog imod penge, der skulle indbetales. På den måde virkede landpostens store, sorte lædertaske som et lille postkontor. Og dertil kom, at posten havde god tid! Hvad laver posten, da Thomas kommer hjem? Hvad kan posten fortælle om tyskerne? Hvad kalder Thomas tyskerne? Hvem har Oline fået brev fra? Hvem skriver Karen om i sit brev? Hvordan har Jakob det? Hvor bor Karen? Hvilket job har Karens mand? Hvor meget betaler Oline for at have sin søn i pleje? Hvorfor ville Karen og hendes mand gerne have Jakob i pleje? Hvornår blev Jakob født? Hvorfor er han i pleje hos Karen? Hvem havde foreslået, at Jakob skulle sættes i pleje? Hvad havde de aftalt at sige om faderen til Jakob?

5 Opgaveark 5 Hos Karen i Aalborg Flyveblade Da tyskerne fløj ind over landet, kastede de nogle flyveblade ud over de store byer. Flyvebladet er skrevet af en tysker, der ikke var så god til dansk, og derfor står der. Oprop i stedet for Opråb De to første linjer af flyvebladet lyder Uden grund og imod den tyske regerings og det tyske folks oprigtige ønske om at leve i fred og venskab med det engelske og det franske folk har Englands og Frankrigs magthavere i fjor i september erklæret Tyskland krig. Den sidste linje lyder Folk opfordres til at fortsætte deres arbejde og sørge for ro og orden. Hele flyvebladet kan ses på Internettet. Søg: oprop Hvad råber Frederik? Hvordan får Karen fat i et flyveblad? Hvad siger Karen til indholdet af flyvebladet? Hvad mener Jakob, at dagen kan bruges til? Hvem er opråbet skrevet til? Hvilke lande har efter flyvebladets mening indledt krigen? Hvordan havde det tyske folk gerne set forholdet til englænderne og franskmændene? Hvad står der i sidste linje af flyvebladet? Hvad ville besættelsesmagten opnå med denne opfordring?

6 Opgaveark 6 Hjemme hos Frederik Typograf Frederiks far arbejder på Aalborg Stiftstidende, hvor han er typograf. Det vil sige, at han sætter de enkelte bogstaver sammen til ord og sætninger, før de bliver trykt. Mørklægning Efter besættelsen blev der straks indført krav om mørklægning. Det betød, at der i de mørke timer ikke var gadelys, og at alle vinduer skulle være dækket til. I nogle huse brugte man sort papir eller pap til at sætte for vinduet, andre steder fik man lavet nogle tætte skodder, der kunne lukkes for. Lygterne på biler og cykler blev også dækket til, så der kun skinnede lys ud gennem en smal stribe. Formålet med mørklægning var at gøre det svært for bombemaskinerne at se byerne. Hvor går Jakob hen efter skoletid? Hvad laver Frederiks far? Hvor længe bliver Jakob hos Frederik? Hvad bruger Karen til mørklægning? Hvad forestiller billedet på side to i avisen? Hvad siger typografen til billedet? Hvad står der i stykket om den tyske oberst? Hvordan viser Fredriks far, at han er rasende? Hvor i gadebilledet ser man de tyske soldater?

7 Opgaveark 7 Hos Oline og Thomas Ingen elektricitet, ingen maskiner Der var endnu ikke elektricitet i husene ude i klitten og derfor heller ingen elektriske motorer eller maskiner. Hakke roer og rense grøfter Næsten alt arbejde skal udføres med håndkraft. Man skal slå græs, hakke roer, stakke hø, skære tørv, rense grøfter op og skovle sne. Hente vand og tænde op Det daglige arbejde i huset foregår også ved håndkraft. Man skal hente vand ude ved pumpen i gården, hente brænde og tørv ind, få ild på komfuret og tænde petroleums-lamperne i stue og køkken. I køkkenet har man en lille lampe, der hænger på væggen, og som er nem at tage med ud i bryggers og på wc. Hvad laver Thomas om formiddagen? Hvorfor går han somme tider i stå med arbejdet? Hvad siger Thomas og Oline i munden på hinanden, da de sidder og spiser? Hvorfor skriver Oline brev? Hvorfor synes Thomas ikke, at det er en god idé at få Jakob hjem? Giv et eksempel på, at Thomas er forvirret og vred. Hvorfor sidder Oline så længe ude på wc den aften?

8 Opgaveark 8 En forhistorie 8 år ud at tjene For 150 år siden var det almindeligt, at børn på 8-10 år blev sendt hjemmefra og kom i pleje. Det skete, når folk var så fattige, at de ikke kunne forsørge familien. Mange plejebørn skulle arbejde for at få mad og tøj. Ejendommen ude i klitten På den lille ejendom ude i klitten levede Ole Kristensen og Sørine hele deres liv. Her blev deres børn født, her voksede de op, og her blev de selv boende, til de døde. Her kom også tredje generation i familien til. Hvornår blev Ole Kristensen født? Hvor gammel var Ole, da han kom ud at tjene første gang? Hvordan klarede han sig? Hvordan er Oles og Sørines børn blevet opdraget? Hvorfor stopper Oline som pige i præstegården? Hvornår kommer Thomas hjem? Hvad fortæller Oline til Thomas en dag i oktober? Hvorfor havde Thomas været sur, da han og Oline en aften cyklede hjem fra bal? Hvad mener folk, når de siger ude hos Thomas s? Giv en beskrivelse af Jens: Hvad skriver gårdmanden om Ole Kristensen, hvis man skal bruge ord fra i dag?

9 Opgaveark 9 Tilbage til dagene i april 1940 og til huset ude i klitten Ejendommen ude i klitten Thomas og Olines ejendom ligner alle andre ejendomme på landet på den tid. Der er stald, lade og stuehus og et lille hønsehus. Laden I laden ligger der hø og halm, og her holder vognen. I et hjørne af laden er udhuset, og herinde ligger tørvene i en stor stak i det ene hjørne, og i det andet hjørne er alt værktøjet. Det er også herude, de har deres wc; det er et lille rum uden vinduer, men med tremmer i døren, så der kan komme lidt lys og frisk luft ind. Stuehuset Stuehuset har bryggers, køkken, stue, soveværelse, gang og gæsteværelse. Bryggerset er der, hvor man går ind, og hvor træsko og støvler står. Bryggerset er også det sted, hvor man vasker sig; herude er vandfad, sæbe og håndklæde. Fra bryggerset er der en stejl stige op til loftet. Hvorfor har Oline svært ved at sove? Hvad er det første, hun altid skal gøre om morgenen? Hvor henter hun vand? Hvordan bliver Thomas vækket? Hvad mener Thomas om at få Jakob hjem? Hvad er det, de har lovet præsten? Giv en forklaring på Olines følelse af skam og skyld.

10 Opgaveark 10 Sommeren 1940 Krigen ude i verden Der er voldsom krig ude i verden. Mange byer bliver bombet og lagt i ruiner. Mange mennesker bliver hjemløse, når deres huse bliver ødelagt. Mange soldater dør, og også mange civile mister livet i krigen. Krigen kommer nærmere I Danmark er der roligt, og folk ude i klitten synes, de er heldige, fordi det det hele er så langt væk. Men en dag kommer krigen nærmere. Hvilken aftale laver Oline med nabokonen Marie? Hvad siger Thomas til det? Hvad laver Oline somme tider søndag eftermiddag, når hun ikke har travlt? Hvad kan Thomas godt lide at læse? Hvilken plan har Oline? Hvorfor cykler hun ikke til Aalborg med det samme? Hvorfor gemmer Thomas somme tider avisen for Oline? Hvad får Oline til at bestemme, at nu vil hun have Jakob hjem? Hvad sker der den 13. august? Hvornår tager hun af sted til Aalborg efter Jakob?

11 Opgaveark 11 Jakob kommer hjem Aalborg tur-retur Somme tider tager Thomas s med toget til Aalborg, og somme tider cykler de hele vejen. Når de tager med toget, skal de skifte til en anden bane i Fjerritslev. Malkeskammel og malkespand Køerne skal malkes tre gange om dagen, og de bliver malket med hånden. Den, der malker, sætter sig på en lille skammel ved siden af koens yver. Mælken skal ramme ned i en spand, som malkeren stiller mellem sine knæ. Når spanden er fuld, bliver mælken hældt i en mælkejunge, der står uden for døren til stalden. Hvor er Thomas på vej hen, da Oline og Jakob kommer? Hvordan foregår malkningen? Hvad råber Jakob til Thomas inde i stalden? Hvad tænker Thomas om Jakob, da han ser ham? Får Jakob sit eget værelse? Hvad siger folk, da de ser Oline og Jakob cykle hjem fra stationen? Hvorfor har Thomas været rastløs hele dagen? Hvordan viser Oline, at hun er tryg ved, at Jakob nu er hjemme? Kender du til malkning af køer? Håndmalkning eller robot-malkning?

12 Opgaveark 12 Oline hos præsten Høsten Det er meget vigtigt for landmanden at få sit korn godt høstet og godt i hus. Kornet skal være tilpas modent og tørt, når det bliver høstet, og derfor høster næsten alle på samme tid. Thomas høster sit korn med en slåmaskine, og derefter binder han kornet sammen i neg. Præstegården Det var populært blandt de unge piger at tjene i præstegården. For det første var det et spændende sted, hvor der kom mange mennesker. For det andet var der ikke noget med at hjælpe til i stald og mark, så pigen kunne have en pæn kjole på hele dagen. Hvorfor ville unge piger gerne tjene i præstegården? Hvor længe er det siden, at Oline var pige i præstegården? Hvad skal hun i præstegården nu? Hvad tænker og siger folk om Oline, da hun er på vej hen til præstegården? Og hvad tænker de, da hun cykler hjem igen? Hvad siger Oline til sig selv, mens hun er på vej hen til præstegården? Hvilken aftale om Jakob har Oline haft med præsten? Hvad siger hun, da hun står over for præsten? Hvad ender besøget hos præsten med?

13 Opgaveark 13 Hjemme og i skolen Kartoffel-ferie Kartoffelferie er det samme som efterårsferie, andre steder sagde man roeferie. Det var, fordi både roer og kartofler skulle tages op netop på den tid. Det var en selvfølge, at børnene hjalp til, når der var særlig travlt i marken. Daglige pligter Nogle steder på landet gik børnene kun i skole hver anden dag, og derfor kunne de hjælpe meget til hjemme. Mange større børn havde også daglige pligter. Hvordan går det Jakob, da han kommer i skole derhjemme? Hvorfor griner de andre drenge lidt af Jakob? Hvad er en klæbber? Hvilke daglige pligter har Jakob? Hvorfor hjælper han ikke til med at malke? Hvad er det, der får Jakob til at tænke på skolen i Aalborg? Hvad er Karls mening om kartoffel-ferien? Passer Jakobs pligter til en dreng på 10 år? Hvad er det, folk går og snakker om nu?

14 Opgaveark 14 Jakob og værktøjet Værktøj På landet reparerer man selv sine redskaber, og hvad der ellers går i stykker på ejendommen. Derfor er det vigtigt med et huggehus med en høvlbænk og noget godt værktøj. Legetøj På den tid er det meget almindeligt, at børn kun har nogle få stykker købt legetøj. Mange bruger deres fantasi til at lave noget selv, og i en tid med krig laver alle drenge selvfølgelig krigs-legetøj af en eller anden slags. Hvad har Thomas af værktøj? Hvad havde Jakobs bedstefar, Ole Kristensen, brugt værktøjet til for mange år siden? Hvad bruger Jakob værktøjet til? Hvordan klarer Thomas problemet med hjulene? Hvad bruger Jakob sværdet til? Hvorfor tager han det ikke med i skole? Hvem er Jakob sammen med efter skoletid? Hvad mener Oline om at have lege-kammerater? Hvad siger folk om Jakob, når han cykler rundt med sit sværd?

15 Opgaveark 15 Svært at sove Sengetid Jakob har en fast sengetid. Den holder Oline strengt på, og den kan ikke laves om. Han sover sammen med sin mor inde i soveværelset, og de ligger i de gamle senge, som Jakobs bedstefar lavede for 50 år siden. Sengetøj I hver seng er der en halm-madras, en blød underdyne, en skrå-pude til at lægge under hovedpuden, en hovedpude og en tyk, tung overdyne. Om vinteren er sengen dejlig varm at sove i, men om sommeren er de tykke dyner tit alt for varme. Hvad siger Oline om Jakobs sengetid? Hvad kunne Jakob ellers godt tænke sig at lave om aftenen? Hvorfor vågner Jakob igen en aften? Hvad gør han for at falde i søvn igen? Hvor er Jakob, da Oline og Thomas kommer ind? Hvad hører han senere inde fra køkkenet? Jakobs bedste drøm: Hvad er det, der er så vigtigt for Jakob i den drøm?

16 Opgaveark 16 Vinter Krig i Europa Krigen raser videre ude i den store verden, og statsminister Stauning holder i København en tale om forholdene i Danmark. Rationering Der er mangel på almindelige dagligvarer, for eksempel brød, sukker, margerine, kaffe, sæbe. Derfor bliver varerene rationeret, og det vil sige, at man kun kan få den ration, som man har mærker til. Mærkerne blev udleveret en gang om måneden, og nogle varer var rationeret i flere år efter krigen. Vil du vide mere? Søg på Internettet: rationering. Hvordan havde vinteren været for Jakob i Aalborg? Hvordan synes han, vinteren er derhjemme? Hvorfor må han ikke bruge slæden? Hvad skal han gøre for at få lov til at låne en bog? Hvor bliver familien inviteret hen? Hvad siger stats-ministeren i sin tale? Hvordan mærker Thomas, at prisen på landbrugs-varer falder? Hvorfor skal de slæbe kartofler med til Aalborg? Giv et par eksempler på, at det er meget koldt:

17 Opgaveark 17 Rejsen til Aalborg De kolde vintre Vintrene i 1940 og 1941 var meget lange og kolde. Man omtaler dem som de kolde vintre, og vinteren i satte kulde-rekord. Togrejsen Der er mange, der tager med toget, fordi det er forbudt at køre i private biler. Tyskerne kører for det meste i bil, men det sker også, at de tager med toget. Til Aalborg er der kun km, men togturen tager lang tid, fordi man skal skifte tog. Kongemærke Et kongemærke er et emblem, som sættes på brystet eller på kraven. Under krigen er der mange, der går med mærket for at vise, at de er rigtig danske. På kongemærket ser man dannebrog og kongens navn, Christian den tiende. C står for Christian, og X betyder den tiende. Se mærket på internettet. Søg: kongemærke 1940 Hvor længe siden er det, at det var lige så koldt som i januar 1941? Hvad bliver Jakob sat til at lave? Hvad spørger han om, igen og igen? Hvem tager af sted, og hvornår? Hvad siger den tyske soldat i toget til Jakob? Hvad er der i vejen med soldatens hånd? Hvorfor siger Oline La vær, da den tyske lastbil overhaler dem? Hvorfor går man med kongemærke?

18 Opgaveark 18 I Aalborg På besøg hos Frederik Gulvtæpper af sejlgarn Under krigen kunne man ikke købe tøj og sko af god kvalitet. Der blev lavet sko af fiskeskind, der blev vævet tøj, der ikke kunne holde at slide på, og gulvtæpper blev vævet af sejlgarn eller papir. Værelse på loftet Der blev ikke bygget nyt, og i byerne var det svært for familier med store børn at finde plads nok til alle. Derfor var der mange, der indrettede et værelse i kælderen til de store børn eller brugte et pulter-rum på loftet som drengeværelse. Hvem henter Oline og Jakob på stationen? Hvordan kan man se, at det går godt for Karen og Hans? Hvad er deres nye gulvtæppe lavet af? Hvordan viser Karen, at hun er glad for at se Jakob igen? Har Frederik sit eget værelse? Hvordan kommer man op til værelset? Hvad betyder udtrykket?: at vende hver to-øre? Hvorfor arbejder Hans på en helligdag? Hvem arbejder han for? Hvad mon Frederiks far og brødre skændes om?

19 Opgaveark 19 Igen hos tante Karen Den sorte børs Der var nogle, der tjente gode penge på ulovlig handel. Det kaldes sort-børshandel. Højt spil Hans spiller tit kort med vennerne, og han spiller højt spil. Somme tider spiller han om penge-sedler, og somme tider om rationerings-mærker. Gøre grin med tyskerne De fleste folk kan ikke lide, at tyskerne er her i landet, men man kan ikke gøre noget ved det. I stedet for laver man vittigheder om dem. Sabotage Der er en del modige danskere, der prøver at genere tyskerne ved at lave sabotage. En vigtig form for sabotage er at ødelægge de fabrikker, der arbejder for tyskerne. En anden form for sabotage er at ødelægge jernbanerne og de tyske lastbiler. Hvad er Hans i gang med, da Jakob kommer tilbage? Hvor har han alle mærkerne fra? Hvorfor er Hans ikke med til at spille ludo om aftenen? Hvorfor ringer kirke-klokkerne næste morgen? Hvilken slags sabotage har Frederik fortalt om til Jakob? Hvorfor griner Hans, da han fortæller om monumentet ved sygehuset? Hvorfor synes Karen, at Hans er ubetænksom?

20 Opgaveark 20 Jakob får pligter Jakobs værelse Nye pligter, nyt værelse og nye venner Samtidig med, at Jakob får flere pligter derhjemme, får han også flere rettigheder. Han får sit eget værelse, og han får et par legekammerater. Fodtudse En menig soldat ved fodfolket kalder man en fodtudse. Uldhandler En uldhandler eller uldkræmmer tager rundt til folk og sælger sokker, strømper, undertøj og trøjer. Hvilke daglige pligter har Jakob? Hvem er hans nye venner? Hvad laver Niels far? Hvordan er Jakobs værelse indrettet? Hvem er soldaten på billedet? Hvem tror Jakob, det er? Hvad siger Thomas om sin bror Jens? Hvad tænker Jakob på, når han arbejder med kalvene? Jakobs drøm om billedet i værelset: Hvad siger folk om Niels og Jakob? Hvad mener de med det?

21 Opgaveark 21 På tur med uldhandleren Uldhandleren Mange uldkræmmere cykler rundt med deres varer på en stor bagagebærer, der sidder foran på cyklen. Varerne er pakket ind i et stort stykke blåt stof, som bliver bundet sammen i hjørnerne til en bylt. På den måde er bylten let at bære og flytte rundt med. Uldhandleren ude i klitten cykler ikke, men har hestevogn, så han kan have sine varer på ladet. En vogn med buk En vogn med buk er en vogn med et højt sæde, hvor der kan sidde to personer. Det er her kusken sidder og styrer hesten. Bag på vognen er et lad med en bagsmæk, som kan slås ned. Løkken Mange københavnere kommer til Løkken for at holde ferie ved den fine badestrand. Under krigen kommer der særlig mange, fordi det er umuligt at rejse i de lande, hvor krigen raser. Hvem skal Jakob på tur med? Hvor spiser uldhandleren og drengene middagsmad? Hvad får drengene tiden til at gå med, da de får fri i Løkken? Hvad er Kettrupgård? Hvad snakker folk om, da uldhandleren og drengene kører hjemmefra om morgenen? Fortæl om mødet mellem de to drenge ude fra klitten og københavner-børnene. Hvad er der galt med Jakob? Det suser i hans ører, og det dunker i hans mave. Er han syg? Hvorfor kan Jakob ikke lide Niels mor?

22 Opgaveark 22 Hugormen Sortebær Revling er lave, grønne planter, der vokser mellem lyngen. Deres bær er små og sorte og hedder sortebær. Hugorm Et bid af en hugorm er ikke så farligt for mennesker, men man bør gå til læge, hvis man bliver bidt. Man kan kende en hugorm på en mørk siksak-stribe på ryggen. Mil I gamle dage målte man ikke afstande i kilometer, men i mil. En mil er det samme som fire fjerdingvej. En mil er også det samme som 7,5 kilometer. En fjerdingvej er altså næsten to kilometer. Hvordan er vejret, da Jakob og Thomas går ud for at plukke bær? Hvorfor løber Thomas pludselig rundt på en mærkelig måde? Hvad sker der med hug-ormen? Hvor sætter Jakob og Thomas sig med madpakken? Hvor langt er der til stranden? Hvad er det, Jakob så gerne vil vide? Får han svar? Hvad må Jakob ikke spørge sin mor om? Hvordan er vejret, da de går hjem? Hvordan passer vejret til Jakobs tanker?

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der 1. december Morgen 1. DECEMBER Det er morgen og jeg er endnu ikke helt vågen. Jeg har tændt min Ole Lukøje-lampe over sengen, og den kaster nu et varmt rødt skær over mit værelse. Ved siden af mig ligger

Læs mere

Kong Vinter og Madam Tø

Kong Vinter og Madam Tø Jeg kan næsten ikke vente, til jeg kommer i skole i dag. Jeg er så spændt på at høre resten af historien om Ole, Onkel Rimfrost og Kong Vinter, ja, også om hende Madam Tø. Men fru Andersen siger, at før

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Opgaver til På vej til fronten

Opgaver til På vej til fronten Opgaver til På vej til fronten 1. Krigens parter Hvem kæmpede mod hinanden under 1. Verdenskrig? _ 2. Skyttegrave Hvor lå skyttegravene? _ 3. Livet i skyttegravene Hvordan forestiller du dig, at livet

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN 9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN Jeg har fået lov til at cykle til Sallinge i eftermiddag. Foråret er rigtig kommet nu, og jeg kan mærke den varme vind mod kinden. Jeg har medvind og jeg kender jo hele vejen,

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Vi laver hule og kommer i biografen

Vi laver hule og kommer i biografen 9. DECEMBER Vi laver hule og kommer i biografen Hej Peter! Det er tvillingerne, der råber. Jeg står på trappen ind til Brugsen og er på vej hjem med varer til mor. Hun manglede kaffe og margarine, og så

Læs mere

Christian Bruuns jul 1917.

Christian Bruuns jul 1917. Christian Bruuns jul 1917. Oversat til nudansk og med nutidig retskrivning står der: D. 25./12. 1917. Kære forældre og søster. Vil hurtigt skrive et par ord inden middag. Det var altså den fjerde juleaften

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø

4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø 4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø 4. DECEMBER Jeg kan næsten ikke vente, til jeg kommer i skole i dag. Jeg er så spændt på at høre resten af historien om Ole, Onkel Rimfrost og Kong Vinter, ja,

Læs mere

8. december Hans Snedker

8. december Hans Snedker 8. december Hans Snedker 8. DECEMBER Hans Snedker bor lige ved siden af os. Han bor på en meget lille gård sammen med sin bror Rasmus. De har ingen koner, de er bare de to. Hans er ikke snedker, men husmand,

Læs mere

(Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte Stemmer)

(Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte Stemmer) Gemte Stemmer - http://gemtestemmer.dk/ Vi var opfordret til at deltage i projekt Gemte Stemmer af Sidsel Overgaard (Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte

Læs mere

2. december På tur med Rasmus Mælkekusk

2. december På tur med Rasmus Mælkekusk 2. december På tur med Rasmus Mælkekusk 2. DECEMBER Jeg finder Rasmus Mælkekusk, der står og snakker med far. De står i døren ind til fyrrummet, for der er der lidt varme. Jeg vinker til Rasmus og han

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

At sidde under figentræet og se gedekiddene springe rundt bag huset. At stå ved brønden og se børnene lege på torvet

At sidde under figentræet og se gedekiddene springe rundt bag huset. At stå ved brønden og se børnene lege på torvet Tekster: Zak 9,9-10, Fil 2,5-11, Matt 21,1-9. Salmer: 176: Se, hvor nu Jesus træder (mel.: Min død er mig til gode) 177: Kom, sandhedskonge (mel.: Her ser jeg da et lam at gå) 172: Se, vi går op til Jerusalem

Læs mere

12. december Grisefødsel

12. december Grisefødsel 12. december Grisefødsel 12. DECEMBER Det er blevet rigtig koldt, så jeg trækker skindhuen godt ned over ørerne. Jeg er på vej over til Niels Kresjan, for at se om han kan lege. Det er ikke altid han kan,

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Lærervejledning til før-opgaver til Familien Sørensen

Lærervejledning til før-opgaver til Familien Sørensen Lærervejledning til før-opgaver til Familien Sørensen Et sprogskoleforløb til DU2 modul 4-6 på Arbejdermuseet. Om undervisningen på Arbejdermuseet Familien Sørensen er en familie, der ligesom tusindvis

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Industrialiseringen i 1850-1950

Industrialiseringen i 1850-1950 Industrialiseringen i 1850-1950 I det herrens år 1845 klokken var 4 om morgenen, jeg Augustus Vitolius på 15 år var på vej ud på marken for at høste sammen med min hjælpende karl. Vi havde lige hentet

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad?

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad? 2. scene Elektra og Orestes. Orestes pakker, leder efter noget. Rasende. Elektra stirrer på ham, mens han brøler og smider med tingene. Hun er fjern i blikket, ryster. ORESTES - Hvor fanden er de henne?!

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

3. december Jeg skal i skole

3. december Jeg skal i skole 3. december Jeg skal i skole 3. DECEMBER Her er Sallinge Brugs, hvor min bedste kammerat, Per boede. - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

8. DECEMBER. Anna Krogh

8. DECEMBER. Anna Krogh 8. DECEMBER Anna Krogh Niels Chr. og mig trasker hjemad ad den gamle landevej til Hillerslev. Den er blind nu, efter at den nye vej blev lavet, så her kan vi lege uden at være bange for biler. Det er jeg

Læs mere

Københavnerdrengen 2

Københavnerdrengen 2 19. DECEMBER Københavnerdrengen 2 Nu er der stille på mejeriet. Det er søndag, jeg har lige hørt Ønskekoncerten og jeg tror, far sover til middag. Jeg ved ikke, hvor Frederik er, han er nok ovre hos Niels

Læs mere

11. december Vi laver båd

11. december Vi laver båd 11. december Vi laver båd 11. D E C E M B E R Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

3. DECEMBER. Vi rasler fastelavn

3. DECEMBER. Vi rasler fastelavn 3. DECEMBER Vi rasler fastelavn I dag er det fastelavnsmandag og vi skal ud og rasle, men der skete osse noget i går. Mor havde for nogle dage siden været i Fåborg og havde købt to fastelavnsris og to

Læs mere

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen CDR FORLAG Kan man spise softice med pinde? 2011 by Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen og CDR-Forlag Tekst: Malene Fenger-Grøndahl Illustrationer: Annemette

Læs mere

Thomas POV: En bil kommer med voldsom fart imod ham.

Thomas POV: En bil kommer med voldsom fart imod ham. Manus: Anne-Marie Olesen Thinghuus Scener fra en episode af Vintervagten. EXT. SOMMERHUSOMRÅDE - DAG Thomas kommer kørende på sin scooter. Der er helt dødt og intet unormalt at rapportere. Han drejer ned

Læs mere

Opgaver til Bliver der krig?

Opgaver til Bliver der krig? Opgaver til Bliver der krig? 1. Dannevirke På billedet side 5 kan du se noget af Dannevirke-volden. Hvilken del var mon lettest at forsvare den gamle del som du ser i forgrunden, eller den nye del? Hvorfor?

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

FOLK OMKRING RINGOVNEN

FOLK OMKRING RINGOVNEN FOLK OMKRING RINGOVNEN - ÅR 1900. Fortalt af Merete Bjerngaard Illustreret af Per Jørgensen 2 Folk omkring Ringovnen -år 1900 ISBN 978-87-994302-0-8 3 Kort over Nivå Her kan I se et kort over Nivå. Alle

Læs mere

BYGGERIET GÅR I GANG

BYGGERIET GÅR I GANG 16. DECEMBER BYGGERIET GÅR I GANG Når jeg kigger ud af vores vinduer, kan jeg hver eftermiddagen se pølsemanden komme trækkende med sin pølsevogn hen over viadukten. Der er en lille motor foran pølsevognen,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Ellas fortælling - tysk flygtning under 2. verdenskrig.

Ellas fortælling - tysk flygtning under 2. verdenskrig. Ellas fortælling - tysk flygtning under 2. verdenskrig. Flugten starter Vi boede på en bondegård i Fichtenwalde 7 km fra den gamle grænse til Polen. Vi var 4 søskende, hvor jeg var den næstældste, født

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Hungerbarnet I Rigtigt eller Forkert (R eller F) Husbond og madmor havde en voksen søn der hed Hartad

Hungerbarnet I Rigtigt eller Forkert (R eller F) Husbond og madmor havde en voksen søn der hed Hartad Hungerbarnet I Rigtigt eller Forkert (R eller F) Larus skulle ud at arbejde da han var 11 år Hans mor fik en plads til ham hos en bonde Larus fik en gave af sin far Det var en kniv som hans far selv havde

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Test din viden om Verber

Test din viden om Verber Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Verber 9 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 2 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

5. december Det sner og vi bliver fotograferet

5. december Det sner og vi bliver fotograferet 5. december Det sner og vi bliver fotograferet 5. DECEMBER I nat har det sneet, godt nok ikke så meget, men nok til, at der er dannet små snedriver, hvor der er lidt læ. På vej til skole skal jeg lige

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Vi besøger farmor og farfar

Vi besøger farmor og farfar Vi besøger farmor og farfar Vi sidder alle omkring bordet og spiser aftensmad. Far, mor, Ulrik, mig og mejeristeleven, som bor oppe på det lille værelse oppe under taget på mejeriet. - Hvad med at køre

Læs mere

Gratis skaffer 49 kroner

Gratis skaffer 49 kroner Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen VITELLO Gratis skaffer 49 kroner Gyldendal Leg og Lær VITELLO skaffer 49 kroner Jeg hedder Jeg er år Jeg bor Jeg har fødselsdag den Min livret er Min mor hedder Min

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Familien Sørensen flytter til København

Familien Sørensen flytter til København Opgave 1a Familien Sørensen flytter til København Læs teksten Den 10. februar 1882 kommer et ungt par ud af Asminderød Kirke. Manden hedder Peter Martin, og kvinden hedder Karen Marie. De er 23 år gamle

Læs mere

Spor og ledetråde til Person 1:

Spor og ledetråde til Person 1: Spor og ledetråde til Person 1: Dagen er kun lige startet, og hun er allerede kommet i ballade. Hun har smidt sin fars kæreste eje væk, nemlig hans dolk af bronze. Kan du hjælpe med at finde den? Hvad

Læs mere

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s Tre Huse Nu skal et jo ikke være kamp og heltedåd det hele og efter et hårdt

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Nøgen. og på dybt vand

Nøgen. og på dybt vand Nøgen og på dybt vand Hver søndag aften tropper en flok nordjyder op i Sofiendal Svømmehal i Aalborg. De samles for at svømme og svede i saunaen. Og så er de nøgne. Tekst og foto af Michala Rosendahl For

Læs mere

Hendes forældre var Niels Jespersen f , mor Maren Østergård f,

Hendes forældre var Niels Jespersen f , mor Maren Østergård f, Skree Sagaen Herefter Sagaen om Maren Jespersen Stensberg f. 1862 i Skree (min Farmor) Hun blev gift med farfar Jens Christensen Stensberg i Ørre kirke 27. nov. 1883 Hendes forældre var Niels Jespersen

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere