Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Ugleenge. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Ugleenge. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet"

Transkript

1 Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Ugleenge Domme Taksations kom miss ion en Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser. Deklarationer

2 NATURKLAGENÆVNET>

3 Naturklagenævnets afgørelse af l.oktober 1997 om fredning af en lokalitet med Salep Gøgeurt ved Ogleenge i Aakirkeby Kommune, Bornholms Amt. (sag Dr / ). Fredningsnævnet for Bornholms amt har ved kendelse af 31. Juli 1996 truffet afgørelse om fredning af et ca. 10 ha stort areal med Salep Gøgeurt ved Ugleenge i Aakirkeby Kommune. Fredningssagen er rejst af Danmarks Naturfredningsforening i 1995 og omfatter 4 ejendomme. Fredningsnævnets afgørelse er påklaget til Naturklagenævnet af en lodsejer med krav om højere erstatning. Fredningsområdet Det ca. 10 ha store areal ligger i landzone og er i regionplanen for Bornholms Amt ( ) udpeget som særligt jordbrugsområde. Området er en del af Ugleenge, der er en af de på Bornholm forholdsvis sjældne ferske enge; området er i for- og eftersommeren hjemsted for et væsentligt antal vadefugle og andre fugle knyttet til engarealer. På den centrale del af området, der er på ca. 3,7 ha, findes en af Danmarks største bestande af Salep Gøgeurt; det anses derfor for at være en enestående botanisk lokalitet. Det centrale område er et ekstensivt afgræsset engareal; de tilgrænsende græsbevoksede arealer bærer præg af at være gødsket og hælder svagt ned mod området med Salep ~ Gøgeurt; disse arealer indgår naturligt i landskabet.

4 2 Midt i den centrale del af engen findes resterne af en gammel fægård (dyrefold til kvæg fra perioden ); fægården er den eneste fritliggende af sin art på Bornholm. Igennem den centrale del af området løber en vandrig bæk. Grundfjeldet er mange steder synligt og mindre sten ligger spredt i området. Engen bærer endvidere præg af stenbrud, der på visse tider af året fremstår som vandhuller. Fremtidig gødskning og sprøjtning i og omkring lokaliteten kan have en negativ indvirkning på vegetationen, herunder specielt på bestanden af Salep Gøgeurt. Fredningssagens behandling for fredningsnævnet Danmarks Naturfredningsforening har under sagen fremsat ændringsforslag, der begrænsede fredningen fra et areal på ca. 13 ha til et areal på ca. 10 ha og som gav mulighed for et noget større græsningstryk på det centrale område. Endvidere blev der fastsat grænser for gødskningen på arealerne uden for det centrale område. Danmarks Naturfredningsforening og Bornholms Amt har senere fremsat yderligere ændringsforslag om henholdsvis afgræsning af det centrale område og naturplejen. Bornholms Amt har anbefalet fredningsforslaget med de indarbejdede ændringer. Ingen af lodsejerne har udtalt sig imod fredningsforslaget efter ændringerne. Fredningsnævnets afgørelse Formålet med fredningen er primært at sikre Salep Gøgeurtens fortsatte bestand i området. Endvidere er formålet at sikre naturhistoriske og landskabelige værdier. Fredningen indeholder derfor forbud mod opdyrkning, sprøjtning og bebyggelse samt på det centrale område tillige forbud mod gødskning med andet end den naturlige gødning fra græssende kreaturer og får. Tilstanden i de eksisterende vådområde r må ikke ændres. På det centrale område af fredningen må græsningstrykket højst udgøre 1,5 storkreaturer pr. ha og afgræsning med får må først finde sted efter den 1. Juli.

5 3 Bornholms Amt kan foretage naturpleje og naturgenopretning til opfyldelse af fredningens formål. Sagens behandling for Naturklagenævnet I sagens behandling, herunder besigtigelse og offentligt tilgængeligt møde den 23. Oktober 1996 med de i sagen interesserede, har deltaget 8 af Naturklagenævnets 10 medlemmer, ( Lars Busck, J.J.Bolvig, Aage Brusgaard, Leif Hermann, Sv. Aage Jensen, Hans Chr. Schmidt, Niels J. Langkilde og Svend Taanquist). Naturklagenævnet skal enstemmigt udtale: Det tiltrædes, at der gennemføres fredning efter naturbeskyttelseslovens kap.6 med det formål at sikre Salep Gøgeurtens fortsatte bestand i området samt for at sikre, at de kulturhistoriske og landskabelige værdier i området bevares. De af fredningsnævnet fastsatte fredningsbestemmelser tiltrædes i realiteten. om fredningsområdets afgrænsning udtaler et fiertal på 5 medlemmer: Det tiltrædes, at fredningsområdet afgrænses således, som fredningsnævnet har bestemt. Mindretallet stemmer for at fredningen alene skal omfatte arealerne under matr. nr.23h, Åker. Idet fredningsnævnets kendelse af 31. Juli 1997 ophæves, fastsættes herefter følgende fredningsbestemmelser for det ca. 10 ha store område ved Ugleenge, som er vist på kortet, der hører til Naturklagenævnets afgørelse (fredningskortet): 1. Fredningens formål. Fredningen har til formål at sikre Salep Gøgeurtens fortsatte bestand i området. Fredningen har endvidere til formål at sikre bevaring og forbedring af de natur- og kulturhistoriske samt de landskabelige værdier i området.

6 4 2. Bevaring af området. Fredningsområdet skal bevares i dets nuværende tilstand. 3. Bebyggelse. Der må ikke opføres ny bebyggelse, herunder skure, boder og jagthytter o.lign. eller opstilles campingvogne o.lign. Fredningen er dog ikke til hinder for anbringelse af sædvanlige læskure for kreaturer, når beliggenheden og udformningen er godkendt af fredningsnævnet. 4. Andre konstruktioner og anlæg. Der må ikke etableres andre faste konstruktioner og anlæg. Eksempelvis må der ikke anlægges campingplads, sportsanlæg, skydebane, eller oplags- og losseplads. Der må ikke anbringes tårne, master, vindmøller, hegn eller skæmmende indretninger. Endvidere må der ikke føres luftledninger hen over det fredede område. s. Terrænændringer. Der må ikke foretages terrænændringer. Der må således ikke ske udnyttelse af forekomster i jorden eller foretages opfyldning, planering, afgravning eller henkastning af affald o. lign. Sten må ikke fjernes fra arealet og planter og urter må ikke plukkes eller opgraves, medmindre det sker som led i naturplejen, jf Veje. Der må ikke anlægges nye veje eller fortages omlægning af eksisterende veje. 7. Vandløb og vådområder. Eksisterende åbne vandløb må ikke rørlægges eller omlægges, og tilstanden af eksisterende søer og vandhuller må ikke ændres.

7 5 8. Bevoksninger. Arealerne må ikke yderligere tilplantes. Eksisterende skovbevoksninger må vedligeholdes og gentilplantes med løvtræ. Plukhugst er tilladt. 9. Arealernes drift. Arealerne må ikke opdyrke s. Der må ikke sprøj tes med kemiske bekæmpelsesmidler. Det centrale område (matr. nr. 23h) med vedvarende græs må ikke gødskes andet end ved den naturlige gødning fra græssende kreaturer. Græsningstrykket på det centrale område må højst udgøre l,s storkreaturer pr. ha. De omkringliggende græsningsområder (dele af matr.nr. 32e, 23f og 22g) må årligt gødskes med max. 72 kg N, 6 kg P og 21 kg K pr. ha. På det centrale område må afgræsning med får først finde sted efter den 1. Juli. 10. Offentlighedens adgang. Offentligheden har i det omfang, der ikke er adgang til arealerne i medfør af naturbeskyttelseslovens bestemmelser, kun ret til færdsel og ophold i området efter aftale med den enkelte ejer. ll. Naturpleje. Bornholms Amt kan foretage naturpleje og naturgenopretning til opfyldelse af fredningens formål. Herunder kan der fjernes bevoksning, foretages høslet og udsættes kreaturer til afgræsning. Beføjelserne for plejemyndigheden til at pleje det fredede område fremgår af de almindeligt gældende regler, for tiden miljøministeriets bekendtgørelse nr. 551 af 22. Juni 1992.

8 6 12. Dispensation. Fredningsnævnet kan meddele dispensation fra bestemmelserne i 2-10, når det ansøgte ikke vil stride mod fredningens formål t. j f. naturbeskyttelseslovens 50. Naturklagenævnets formand Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. naturbeskytteiseslovens prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. lovens 88, stk. l. 82. Eventuel retssag til

9 7 FORTEGNELSE over ejendomme, der helt eller delvis omfattes af Naturklagenævnets afgørelse af august 1997 om fredning af en lokalitet med Salep Gøgeurt ved Ugleenge i Aakirkeby Kommune ( sag nr / ). Åker: Matr. nr. 22g, 23e, 23f og 23h.

10 Naturklagenævnets afgørelse af 1.oktober 1997 om erstatning i anledning af fredning af en lokalitet med Salep Gøgeurt ved Ugleenge i Aakirkeby Kommune, Bornholms Amt. (sag nr / ). Fredningsnævnet for Bornholms Amt har ved kendelse af 31. Juli 1996 truffet afgørelse om erstatning i anledning af den samtidig besluttede fredning af et ca. la ha stort areal med Salep Gøgeurt ved Ugleenge i Aakirkeby Kommune. Erstatning er tilkendt med i alt kr. til 4 ejere. Fredningsnævnets afgørelse er påklaget til Naturklagenævnet af ejeren af matr. nr. 23h Åker. Fredningsnævnets afgørelse Fredningsnævnet har tilkendt erstatning til de fire ejere, hvis ejendomme er omfattet helt eller delvis af fredningen, med udgangspunkt i en grundtakst på kr. pr. ha og en mindsteerstatning på kr. pr. ejendom. For en ejers vedkommende er erstatningen dog fastsat skønsmæssigt. Ejendommen matr. nr. 23e har et samlet areal på ca. 2,9 ha, hvoraf 0,8 ha omfattes af fredningen. Det er en fritidsejendom, der efter sin størrelse og beliggenhed i landzone og i et område udlagt til særlige jordbrugsformål ikke kan udnyttes erhvervsmæssigt. Fredningsnævnet har ikke ment, at der har bestået mulighed for en væsentlig anden anvendelse af arealet end den hidtidige og finder ikke, at ejerne ved pålæg af dyrkningsforbud og sprøjtningsforbud på 0,8 ha påføres en forrin-

11 2 gelse af ejendommens handelsværdi. Fredningsnævnet har tilkendt minimumserstatningen på kr. Ejendommen matr. nr. 22g har et samlet areal på ca. 13,3 ha, hvoraf 2,7 ha omfattes af fredningen. Ejendommen matr. nr. 23f har et areal på ca. 2,8 ha, der for hele arealets vedkommende er omfattet af fredningen. For så vidt angår disse to ejendomme har fredningsnævnet ment, at den fremtidige anvendelse af de fredede arealer ikke vil adskille sig væsentligt fra den hidtidige anvendelse, idet en opdyrkning af disse arealer heller ikke hidtil har fundet sted. Pålæg af dyrkningsog sprøjtningsforbud, hvoraf sidstnævnte næppe har nogen konkret betydning, kan derfor efter fredningsnævnets vurdering ikke begrunde erstatning ud over, hvad der anses for dækket ved en erstatning efter grundtakst på kr. pr. ha. Erstatningen er herefter fastsat til kr. for begge ejendomme. Ejendommen matr. nr. 23h har et areal på ca. 3,7 ha, der for hele områdets vedkommende er omfattet af fredningen; matr. nr. 23h udgør en del af den i alt ca. 6,1 ha store landbrugsejendom matr. nr. 8e og 23h Åker. Fredningsnævnet har ment, at det kun er muligt at foretage en begrænset landbrugsmæssig udnyttelse af den fredede del af ejendommen; ejendommen kan naturligt kun anvendes til græsning i en ikke særlig, intensiv grad. Da fredningsbestemmelserne imidlertid begrænser græsningstrykket i forhold til det hidtidige maximalt mulige kviehold på ejendommen og mulighederne for at holde får, har fredningsnævnet vurderet, at fredningen påfører ejendommen ulemper, der nedsætter ejendommens handelsværdi mere, end hvad der erstattes med sædvanlig grundtakst på kr. pr. ha. Fredningsnævnet har derfor fastsat erstatningen skønsmæssigt til i alt kr. Klagen Ejeren af matr. nr. 23h har påklaget den tilkendte erstatning på kr. med påstand om, at erstatningen bør fordobles til kr. for bedre at dække det tab og de gener, som fredningen medfører. Naturklagenævnets beslutninger I sagens behandling har deltaget 8 af Naturklagenævnets 10 medlemmer, (Lars Busck, J.J. Bolvig, Aage Brusgaard, Leif Hermann, Sv. Aage Jensen, Hans Chr. Schmidt, Niels J. Langkilde og Svend Taanquist)..

12 3 Naturklagenævnet skal enstemmigt udtale: Ved anden afgørelse af dags dato har Naturklagenævnet tiltrådt, at området fredes efter naturbeskyttelseslovens kap. 6 i realiteten sådan som fredningsnævnet har bestemt. Afgørelsen ændrer ikke grundlaget for fredningsnævnets erstatningstilkendelse. Fredningserstatningerne fastsættes under hensyn til den nedgang i arealernes handelsværdi, der er en følge af fredningsbestemmelserne herunder navnlig bestemmelsen om arealernes fremtidige drift, der bl.a. betyder, at arealerne ikke må opdyrke s, gødskes eller sprøjtes ligesom græsningstrykket på det centrale område er begrænset, samt bestemmelsen om naturpleje og naturgenopretning. Naturklagenævnet finder herefter ud fra en konkret vurdering, at erstatningerne bør forhøjes til det dobbelte af, hvad fredningsnævnet har tilkendt. Et mindretal på to medlemmer stemmer dog for, at erstatningen for matr. nr. 23h bør fastsættes til et beløb på kr. Idet fredningsnævnet s erstatningsafgørelse ophæves, fastsættes erstat. ningen efter naturbeskyttelseslovens 39, stk.1 herefter således: Lb.nr.1. Niels Peter Jakobsen Matr. nr. 23h Åker kr. Lb.nr.2. Cai Andersen Del af matr. nr. 23e smst kr. Lb.nr.3. Steen Rømer Jørgensen Matr. nr. 23f smst kr. Lb.nr.4. Knud Tolstrup Del af matr. nr. 22g smst kr. I alt erstatning kr. De tilkendte erstatninger forrentes fra datoen for fredningsnævnets afgørelse med en årlig rente svarende til den til enhver tid gældende diskonto, jf. naturbeskyttelseslovens 39, stk. 3.

13 4 ; Af den samlede erstatning på kr. ekskl. renter udreder staten v/miljø- og Energiministeriet 75% og Bornholms Amt 25 %, jf. naturbeskyttelseslovens 49, stk. 3. Naturklagenævnets afgørelse om erstatningsudmålingen kan efter naturbeskyttelseslovens 45 påklages til Taksationskommissionen. Klagefristen er 4 uger fra den dag, Naturklagenævnets afgørelse er meddelt den klageberettigede. Klage kan dog kun iværksættes af den ejer, som har påklaget fredningsnævnets afgørelse om erstatningsspørgsmålet til Naturklagenævnet eller for hvis vedkommende Naturklagenævnet har skærpet fredningsbestemmelserne. Afgørelsen kan tillige påklages af Miljø- og Energiministeriet og Bornholms Amtsråd. Klage skal indgives skriftligt til Naturklagenævnet, der videresender klagen til Taksationskommissionen. På N~turkl ~~ tfn,...- ets ---- vegne ~.. tf.{. )t~j Lats sck ~ Naturklagenævnets formand

14 Lokalitet med Salep Gøgeurt ved o Ugleenge, Aker. Aakirkeby Kommune Bornholms Amt Signaturforklaring ~ Fredningsgrænse I FREDNINGSKORT Udsnit af gi-kort ( 1 : 25000) NATURKLAGENÆVNETS Fredningsafgørelse af oktober )1997 i sag nr. ~1::ln.4Qo.:-.Q ~ -N ~ ~~ t ~... ::J=: tg I',) ø' w 20 co Q... :s:: com co~ ;-t -- O>~,co to to '\ _. 3" "",-" ; 20 f " (j) 23f ~~ ~ ~ I l) SX Q tl ~ 58 8 I~ ~f <D I I sy Målforhold 1-: 4000 Udarbejdet af Naturklagenævnet oktober 1997 ae (Rettet 16. oktober 1997)

15 FREDNINGSNÆVNET> f t l' I~ I, li e

16 -e Ar 1996 den 31. juli afsagde fredningsnævnet for Bornholms amts fredningskreds følgende K E N D E L S E i sag nr. 31/1995 Fredning af en lokalitet med Salep Gøgeurt ved Ugleenge i Aakirkeby kommune. MIIJø-og Energlmlnlstrrlet J.nr. SN \:2 \\ \ '0- titto O 2 O AUG Akt.nr.

17 Ved skrivelse af 18. juli 1995 har Danmarks Naturfredningsforening rejst fredningssag vedrørende et ca. 13 ha stort areal ved Ugleenge i Aakirkeby kommune. Arealet består af ejendommene matr. nr. 23-f og 23-hAaker og af en del af ejendommene matr. nr. 22-g og 23-e smst. Under sage~s behandling har Danmarks Naturfredningsforening begrænset forslaget til alene at angå et ca. 10 ha stort areal af de nævnte ejendomme. Området, der ønskes fredet, er en del af Ugleenge, der er en af de på Bornholm forholdsvis sjældne ferske enge. På den centrale del af området, matr. nr. 23-h Aaker, findes en af Danmarks største bestande af Salep Gøgeurt og anses derfor for at være en enestående botanisk lokalitet. Midt i den centrale del af engen er resterne af en gammel fægård (dyrefold til kvæg i perioden ). Fægårtien er den eneste fritliggende af den slags på Bornholm. Igennem den centrale del af engen løber en vandrig bæk. Grundfjeldet er mange steder synligt og mindre sten ligger spredt i området. Engen bærer endvidere præg af stenbrud, som på visse årstider fremstår som vandhuller. Fremtidig gødskning og sprøjtning i og omkring lokaliteten kan have en negativ indvirkning på vegetationen, herunder specielt på b~standen af Salep Gøgeurt. Såfremt områdets dyrknings-, afgræsnings- og plejepraksis ændres, kan der være fare for tilgroning og på længere sigt udslettelse af Salep Gøgeurt på lokaliteten. Formålet med fredningen er primært at sikre Salep Gøgeurtens fortsatte besta~d i området. Subsidiært er formålet at sikre naturhistoriske og landskabelige værdier, og fredningspåstanden går i det væsentlige ud på et forbud mod opdyrkning, sprøjtning, bebyggelse og på det centrale område gødskning. Arealet, der foreslås fredet, ligger i landzone og er i regionplanen for Bornholms amt ( ) udpeget som særligt jordbrugsområde. Arealet ligger i landzone. Skovvelse og Naturstyrelsens kulturhistoriske kantor har i en skriaf 31. januar 1995 givet udtryk far, at det ville være en

18 udmærket ide, hvis der kunne gennemføres en arealfredning af om- -._ rådet, så den helhed, fægården indgår i, vil kunne bevares. Rejsningen af fredningssagen har været bekendtgjort den 26. juli 1995 og fredningsnævnet har afholdt besigtigelse og offentligt møde den 8. september 1995 samt et møde med de involverede myndigheder, foreninger og lodsejere den 28. juni Besigtigelsen og det fremkomne på det offentlige møde gav anledning til, at sagen blev udsat med henblik på Danmarks Naturfredningsforenings overvejelser om bl.a. fredningens udstrækning, forslagets bestemmelser om græsningstryk på det centrale område og om gødskningens omfang udenfor det centrale område. Danmarks Naturfredningsforening udarbejdede på baggrund heraf et ændringsforslag, der begrænsede fredningen til-det ovennævnte ca. 10 ha store areal, gav mulighed for et nobet større græsningstryk på det centrale område, fastsatte grænser far gødskningen på arealerne uden for det centrale område og fastslog, at ikke blot fredningsnævnet skulle godkende beliggenheden, men også udformningen af læskure til kreaturer. Under mødet den 28. juni 1996 har Danmarks Naturfredningsforening og Bornholms Amt fremsat yderligere ændringsforslag am henholdvis afgræsning af det centrale område og naturplejen. Ingen af lodsejerne har udtalt sig imod fredningsforslaget, såle-.. des sam dette forelå med ændringerne. Bornholms Amt har anbefalet fredningsforslaget. Fredningsnævnets afgørelse: Fredningsnævnet finder, at fredningsforslaget bør gennemføres primært med henblik på at sikre en fortsat bestand af Salep Gøgeurt i området, men også af hensyn til at sikre naturhistoriske og landskabelige værdier i området, herunder miljøet omkring den gamle fægård på matr. nr. 23-h Aaker. Der bør til fremme af fredningens formål skabes mulighed for at foretage naturpleje i området.

19 Fredningen træder ikke i stedet for tilladelser m.v. efter naturbeskyttelsesloven eller anden lovgivning, jfr. naturbeskyttelseslavens 38, stk. 6. T H I B E S T E M M E S De på vedhæftede kort angivne arealer af ejendommene matr. nr. 23-f og 23-h Aaker og dele af ejendommene matr. nr. 22-g og 23-e Aaker pålægges følgende fredningsbestemmelser: 1. Fredningens formål. Formålet med fredningen er primært Salep Gøgeurtens fortsatte be-.. stand i området. Subsidiært er formålet at sikre, at de naturhistoriske og landskabelige værdier i området bevares. 2. Bestemmelser vedrørende bebyggelse. Der må ikke opføres ny bebyggelse, herunder skure, boder og jagthytter. Fredningen er dog ikke til hinder for anbringelse af sædvanlige laskure for kreaturer, når beliggenheden og udformningen er godkendt af fredningsnævne~. 3. Andre konstruktioner og anlæg... Der må ikke etableres andre faste konstruktioner og anlæg. Eksempelvis må der ikke anlægges campingpladser, sportsanlag, skydebaner, motorbaner eller oplags- og lossepladser. Der må ikke anbringes tårne, master, vindmoller, tankanlæg, hegn eller skæmmende indretninger. Endvidere må der ikke føres luftledningen hen over det fredede område. Der må ikke placeres campingvogne og lignende. 4. Terrænændringer. Der må ikke foretages terrænændringer. Der må således ikke ske udnyttelse a= forekomster i jorden eller foretages opfyldning, planering eller afgravning. Sten må ikke fjernes fra arealet.

20 5. Veje. Der må ikke anlægges nye veje eller foretages omlægning af eksisterende veje. 6. Vandløb og vandområder. Tilstanden i de eksisterende vandområder må ikke ændres, herunder må vandområderne ikke rørlægges. 7. Bevoksninger. Arealerne må ikke yderligere tllplantes. Eksisterende skovarealer vedligeholdes og tilplantes med løvtræ. Plukhugst er tilladt. tt 8. Arealernes drift. 1-, Arealerne må ikke opdyrkes. Der må ikke sprøjtes med kemiske midler. - Det centrale område (matr. nr. 23-h) med vedvarende græs- må ikke gødskes andet end ved den naturlige gødning fra græssende kreaturer. Græsningstrykket på det centrale område må højst udgøre 1,5 storkreaturer pr. ha. De omkringliggende græsningsområder (dele af matr. nr. 23-e, 23-f og 22-g) må årligt gødskes med max. 72 kg N, 6 kg P og 21 kg K pr. ha. På/det centrale område må afgræsning med får først finde sted efter den 1. juli. 9. Offentlighedens adgang. Offentligheden har i det omfang, der ikke er adgang til arealerne i medfør af naturbeskyttelseslavens 24, kun ret til færdsel og ophold i området efter aftale med den enkelte ejer. 10. Naturpleje. Bornholms Amt kan foretage naturpleje og naturgenopretning til opfyldelse af fredningens formål. Herunder kan der fjernes beplantning og udsættes kreaturer til afgræsning. De udyrkede arealer plejes bedst ved høslæt eller afgræsning. Naturplejen og naturgenopretningen foretages uden udgift for ejerne af arealer-

21 -lt ne og skal ske med ejerens tilladelse eller - hvis enighed ikke opnås - eft~r godkendelse af fredningsnævnet. Amtet kan give ejeren mulighed for selv at foretage den ønskede naturpleje. Nævnets afgørelse er enstemmig. Fredningsnævnets afgørelse kan påklages til Naturklagenævnet af: 1) ejere og brugere, 2) enhver der under sagen har givet møde for nævnet eller fremsat ønske om sagens afgørelse, 3) statslige og kommunale myndigheder, hvis interesser berøres af forslaget, samt 4) organisationer m.v., som antages at have en væsentlig interesse i forslaget. Klage indgives skriftligt til Naturklagenævnet, Vermundsgade 38 B, 2100 København K. Klagefristen er 4 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt den pågældende, dog højst 4 uger fra offentlig bekendtgørelse af afgørelsen, jfr. naturbeskyttelseslavens 43: Søgsmål ved domstolene til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder efter afgørelsen ~r meddelt klageren dog senest fra tidspunktet for offentlig bekendtgørelse. ~A4~-r---==~~~~ c:==tt\- Erik Nørregaard! 2\;:; - : F. Schønnemann

22 Udskriftens rigtighed bekræftes: Fredningsnævnet for Bornholms amts fredningskreds, den 16. august 1996.

23 ~. -N - ~ 20 f ~\, 23f ed, I *' 10 CD I SX, ~ ssa Od tæga" 23h sy 1:-4000 matr kortet kopi efter 994 ajour e

24 Rtu.Nit 1 <6'~. o o e Ar 1996 den 31. juli afsagde fredningsnævnet for Bornholms amts fredningskreds følgende K E N D E L S E om erstatning i sag nr. 31/1995 om fredning af en lokalitet med Salep Gøgeurt ved Ugleenge i Aakirkeby kommune.

25 et Ved en samtidig hermed afsagt kendelse har fredningsnævnet truffet afg~relse om fredning af et ialt ca. 10 ha stort areal ved Ugleenge i Aakirkeby kommune. De fredede arealer er en del af Ugleenga, der er en fersk eng med synligt grundfjeld og spor af tidligere tiders stenbrydning. Arealet består af matr. nr. 23-f og 23-h Aaker og dele af matr. nr. 22-g og 23-e smst.. Formålet med fredningen er primært at sikre en fortsat bestand af Salep Gøgeurt i området. Subsidiært er formålet at sikre områdets naturhistoriske og landskbelige værdier. Kendelsen går derfor i det væsentlige ud på et forbud mod opdyrkning, sprøjtning og bebyggelse samt på det centrale område (matr. nr. 23-h) tillige gødskning med andet end den naturlige gødning fra græssende kreaturer (og får). De fredede arealer ligger i landzone og er i regionplanen for Bornholms Amt ( ) udpeget som særligt jordbrugsområde. Matr. nr. 22-g, 23-f og 23-h udgør dele af nogle landbrugsejendomms, medens matr. nr. 23-e Aaker ikke er noteret som landbrug. Matr. nr. 22-g 23-f og 23-h Aaker henligger som vedvarende græsarealer.. På matr. nr Aaker er der med mellemrum (7-8 år) foretaget omlægning af græsarealerne. e Ejendommen matr. nr. 23-h Aaker (område 1) har et areal på 3,6577 ha, der for hele arealets vedkommende er omfattet af fredningen. Matr. nr. 23-h udgør en del af den ialt 6,0900 ha store landbugsejendom 8-e og 23-h Aa~er. Ejeren Niels Jaobsen har påstået sig tilkendt erstatning for forringet ejendomsværdi efter nævnets nærmere bestemmelse og oplyst, at det fredede areal hidtil er anvendt til græsningsareal for kvier. e Ejendommen matr. nr. 23-e Aake= (område 2) har et samlet areal på 2,8704 ha, hvoraf 0,8 ha omfat~es af fredningen.

26 '- -~~~~-... -:,:-._"" tt Ejeren Cai Andersen har krævet erstatning for forringet ejendomsværdi som føl~e af begrænsningerne i mulighederne for at udnytte arealet. Han har henvist til, at ejendommen ikke er en landbrugsejendom, og at den har en grundværdi på kr. pr. ha, hvilket er dobbelt så meget som grundværdien af de omkringliggende arealer. Ejendommen matr. nr. 23-f Aaker (område 3) har et areal på 2,7904 ha, der for hele arealets vedkommende er omfattet af fredningen..- Arealet udgør en del af den ial t 38,4713 ha store landbrugsejendom Ladegård, matr. nr. 23-a, 23-f Aaker og 259-d Aakirkeby markjorder. Ejendommen matr. nr. 22-g Aaker (område 4) har et samlet areal på 13,2886 ha, hvoraf 2,7 ha omfattes af fredningen. Matr. nr. 22-g udgør en del af den ialt 72,1453 ha store landbrugsejendom St. Klintegård, matr. nr. 8-g, 22-a, 5-y, 21-c og 22-g Aaker samt 350 b, 355, 351-b og 361-d Aakirkeby markjorder. Ejeren af matr~ nr. 23-f Steen Rømer Jørgensen og ejeren af matr. nr. 22-g Knud Tolstrup har krævet erstatning for fredningen med de deraf følgende begrænsninger i at udnytte arealerne. Fredningsnævnet finder, at der kun er muligt at foretage en begrænset landbrugsmæssig udnyttelse af Niels Jacobsens ejendom tt matr. nr. 23-h. ejendommen kan naturligt kun anvendes til græsning i en ikke særlig intensiv grad. Da fredningsbestemmelserne imidlertid begrænser græsningstrykket i forhold til det hidtidige maximalt mulige kviehold på ejendommen og mulighederne for at holde får, findes fredningen at påføre ejendommen ulemper, der ikke er dækket af minimumserstatningen på kr. pr. ha. Erstatningen fastsættes derfor skønsmæssigt til ialt kr. Ejendommen matr. nr. 23-e er en fritidsejendom, der efter sin størrelse og beliggenhed i landzone og i et område udlagt til særlige jordbrugsformål ikke kan udnyttes erhvervsmæssigt. Nævnet finder ikke, at der har bestået mulighed for en væsentlig anden anvendelse af arealet end den hidtidige og finder ikke, at ttejeren Cai Andersen ved pålæg af dyrkningsforbud og sprøjt-

27 .r_...:::.:--~... tt ningsforbud på 0,8 ha påføres en forringelse af ejendommens handelsværdi. Nævnet fastsætter derfor erstatningen til minimumserstatningen på kr. For såvidt angår Knud Tolstrups og Steen Rømer Jørgensens ejendomme matr. nr. 22-g og 23-f finder nævnet ikke, at den fremtidige anvendelse af de fredede arealer adskiller sig væsentligt fra den hidtidige anvendelse) idet en opdyrkning af disse arealer heller ikke hidtil har fundet sted. Erstatningen for pålæg af dyrknings- og sprøjtningsforbud, hvoraf sidstnævnte næppe konkret har nogen betydning, fastsættes derfor for begge ejendommes vedkommende til minimumserstatningen på kr. pr. ha eller for begge ialt kr. De tilkendte erstatninger forrentes fra kendeisens dato og udbetales med en årlig rente svarende til Danmarks Nationalbanks diskonto. Det samlede erstatningsbeløb udredes efter naturbeskyttelseslovens 49, stk. 3, af staten med 3/4 og af Bornholms Amt med 1/4. Nævnets afgørelse er enstemmig. Fredningsnævnets afgørelse kan påklages1til Naturklagenævnet af ejere, hvis erstatningskrav er påkendt samt af Miljøministeren og ttbornholms Amt, jfr. naturbeskyttelseslovens 43. Klagen indsendes til Naturklagenævnet, Vermundsgade 38 B, 2100 København ø, inden 4 uger fra den dag, kendelsen er meddelt den pågældende, dog senest fra tidspunktet for offentlig bekendtgørelse af kendelsen. Søgsmål ved domstolene til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder efter afgørelsen er meddelt klageren dog senest fra tidspunktet for offentlig bekendtgørelse. ~~!~ouud ~; _rik Nørrøgaard -----~nn -- - ~~ Anker Munk

28 ~. -N - ~ ~, 23f SX ~I ~ ~ CD - sy 1 =- 40QO~tr kortet --kopi efter m 94 ajour e

29 '~7 5 e f I 10 I 14 52' 55 14' l c f r.

30 FREDNINGSNÆVNET FOR BORNHOLM Bornholms Regionskommune Damgade 4 A 3700 Rønne Tlf bornholm@fredningsnaevn.dk J.nr. FN-BOR Den 14. februar 2017 Overfor fredningsnævnet er der ansøgt tilladelse til afgravning af jord og oprensning af stenbrud i forbindelse med en udvidelse af Slæbet ved Klintebakken syd-vest for Natur Bornholm, matr.nr. 275-b Aakirkeby Markjorder, og etablering af stier og oprensning af stenbrud ved Ugleenge, matr.nr. 23-f Aaker og terrænændringer samt etablering af trappe ved stenbrud ved Læsåen nær Limensgaden, matr.nr. 196-d Aaker. Projektet indgår i et rekreativt projekt kaldet Linjer i Landskabet i og omkring Aakirkeby og er nærmere beskrevet i det materiale, der er sendt til fredningsnævnet. De tre ejendomme, som ansøgningen angår, er markeret på følgende kort med (1) for matr b, Aakirkeby Markjorder, (2) for matr.nr. 23-f, Aaker, og (3) for matr.nr. 196-d, Aaker. Sagens oplysninger Det fremgår af sagen, at de omhandlede 3 ejendomme er omfattet af hver deres fredningsdeklarationer.

31 Matr.nr. 275-b Aakirkeby Markjorder er omfattet af fredningsnævnets afgørelse af 11. september 1989 om fredning af Klintebakken. Af deklarationen fremgår blandt andet: Matr.nr. 23-f Aaker er omfattet af fredningsdeklaration fra 1997 omfattende en lokalitet med salep gøgeurt, hvoraf blandt andet fremgår:

32 Matr.nr. 196-d Aaker er omfattet af Læsåfredningen fra 1976, hvoraf blandt andet fremgår: Fredningsnævnet har foretaget besigtigelse den 13. februar Bornholms Regionskommune, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet og Foreningen Bornholm har alle anbefalet det ansøgte. Miljøstyrelsen har vurderet, at det ansøgte ikke vil medføre beskadigelse/ødelæggelse af plantearter eller yngle- eller rasteområder for de dyrearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV. Fredningsnævnets afgørelse I medfør af 50, stk. 1 i naturbeskyttelsesloven meddeler nævnet herved dispensation til udførelse af det ansøgte projekt. For så vidt angår matr.nr. 275-b Aakirkeby Markjorder, har nævnet navnlig lagt vægt på, at det ansøgte i overensstemmelse med fredningens formål tjener til at udbygge og sikre anskueligheden af områdets geologiske værdier, og at det ansøgte ikke hindrer varetagelsen af fredningens øvrige formål. For så vidt angår matr.nr. 23-f Aaker og matr.nr. 196-d Aaker, har nævnet lagt vægt på, at projektet, der på disse ejendomme i det væsentlige omfatter en plejeforanstaltningslignende oprensning af stenbrud samt en bedre anskueliggørelse af de fredede lokaliteter, ikke strider mod formålet med fredningsbestemmelserne, der hviler på de pågældende ejendomme. Nævnets afgørelse er enstemmig. Tilladelsen må i henhold til naturbeskyttelseslovens 87, stk. 3, ikke udnyttes før klagefristen er udløbet, eller behandling af en eventuel klage måtte være afsluttet. Det følger endvidere af naturbeskyttelseslovens 50, stk. 1, jf. 66, stk. 2, at tilladelsen bortfalder, hvis den ikke udnyttes inden 3 år efter, at den er givet.

33 Klagevejledning Der kan klages over denne afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Klagefristen udløber 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes klagefristen dog altid fra bekendtgørelsen. Klagen skal ifølge lov om naturbeskyttelse 87 afgives via Miljø- og Fødevareklagenævnets digitale selvbetjening, jf. vejledning på klagenævnets hjemmeside Klagefristen udløber ved midnat på dagen for klagefristens udløb. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag. Klageberettigede er, jf. naturbeskyttelseslovens 86: Adressaten for afgørelsen, ejeren af den ejendom, som afgørelsen vedrører, offentlige myndigheder, en berørt nationalparkfond, lokale foreninger og organisationer, som har en væsentlig interesse i afgørelsen, landsdækkende foreninger og organisationer, hvis hovedformål er beskyttelse af natur og miljø, og landsdækkende foreninger og organisationer, som efter deres formål varetager væsentlige, rekreative interesser, når afgørelsen berører sådanne interesser. Det er en betingelse for Miljø- og Fødevareklagenævnets behandling af en klage, at den, der klager indbetaler et gebyr på 900 kr. for privatpersoner og kr. for virksomheder og organisationer (2016-niveau). Klagegebyret reguleres den 1. januar hvert år efter den af Finansministeriet fastsatte sats for det generelle pris- og lønindeks som løbende offentliggjort i forslag til finanslov med virkning for klager, der modtages i nævnet fra og med den 1. februar Nævnet offentliggør størrelsen af klagegebyret på sin hjemmeside Gebyret opkræves i forbindelse med klagens oprettelse i Miljø- og Fødevareklagenævnets digitale selvbetjening. Klagen behandles først, når gebyret er betalt. Vejledning om gebyrbetalingen kan ligeledes findes på Miljø- og Fødevareklagenævnets hjemmeside Gebyret tilbagebetales, hvis 1) klagesagen fører til, at den påklagede afgørelse ændres eller ophæves, 2) klageren får helt eller delvis medhold i klagen, eller 3) klagen afvises som følge af overskredet klagefrist, manglende klageberettigelse eller fordi klagen ikke er omfattet af Miljø- og Fødevareklagenævnets kompetence. Det bemærkes, at hvis den eneste ændring af den påklagede afgørelse er forlængelse af frist for efterkommelse af afgørelse som følge af den tid, der er medgået til at behandle sagen i klagenævnet, tilbagebetales gebyret dog ikke. Miljø- og Fødevareklagenævnet kan også beslutte at tilbagebetale klagegebyret, hvis 1) der er indledt forhandlinger med afgørelsens adressat og/eller førsteinstansen om projekttilpasninger, og disse forhandlinger fører til, at klager trækker sin klage tilbage, eller 2) klager i øvrigt trækker sin klage tilbage, før Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse i sagen.

34 Gebyret tilbagebetales dog ikke, hvis nævnet vurderer, at der er forhold, der taler imod at tilbagebetale gebyret, f.eks. hvis klagen trækkes tilbage meget sent, herunder efter at klager har haft et afgørelsesudkast i partshøring. En tilladelse må i henhold til naturbeskyttelseslovens 87, stk. 3, ikke udnyttes før klagefristen er udløbet, eller behandling af en eventuel klage måtte være afsluttet. Det følger endvidere af naturbeskyttelseslovens 50, stk. 1, jf. 66, stk. 2, at en tilladelse bortfalder, hvis den ikke udnyttes inden 3 år efter, at den er givet. Modtagere af denne afgørelse Kopi af denne afgørelse er sendt til Miljøstyrelsen, Bornholms Regionskommune, Danmarks Naturfredningsforening, Foreningen Bornholm, Friluftsrådet og Dansk Ornitologisk Forening. Henrik Engell Rhod

07893.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07893.00. Fredningen vedrører: Ugleenge. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet 01-10-1997

07893.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07893.00. Fredningen vedrører: Ugleenge. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet 01-10-1997 07893.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07893.00 Fredningen vedrører: Ugleenge Domme Taksations kom miss ion en Naturklagenævnet 01-10-1997 Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 31-07-1996 Kendelser. Deklarationer

Læs mere

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN Frederiksberg Kommune Att.: Karsten Klintø Via e-post: kakl01@frederiksberg.dk Retten i Lyngby Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby Tlf. 99 68 48 00 kobenhavn@fredningsnaevn.dk

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Natur- og Miljøklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Forslag Dispensationer: sidst i filen med den nyeste til sidst FREDNINGSNÆVNET

Læs mere

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN Cento A/S Att.: Kim Strømman Via e-post: KS@cento.dk Retten i Lyngby Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby Tlf. 99 68 48 00 kobenhavn@fredningsnaevn.dk www.fredningsnaevn.dk

Læs mere

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN Lyngby-Taarbæk Kommune Att.: Gert Juhl Via e-post: gej@ltk.dk Retten i Lyngby Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby Tlf. 99 68 48 00 kobenhavn@fredningsnaevn.dk www.fredningsnaevn.dk

Læs mere

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN Frederiksberg Forsyning A/S Via e-post: atsa@frb-forsyning.dk Att.: Projektleder Atef Sadr Retten i Lyngby Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby Tlf. 99 68 48 00 kobenhavn@fredningsnaevn.dk

Læs mere

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN Danmarks Naturfredningsforening Att.: Ove Løbner Via e-post: o.loebner@vip.cybercity.dk Retten i Lyngby Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby Tlf. 99 68 48 00 kobenhavn@fredningsnaevn.dk

Læs mere

07506.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07506.00. Fredningen vedrører: Dyndeby. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

07506.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07506.00. Fredningen vedrører: Dyndeby. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 07506.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07506.00 Fredningen vedrører: Dyndeby Domme Taksations kom miss ion en Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 20-11-1990 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

07911.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07911.00. Fredningen vedrører: Robbedale geologiske profiler. Domme. Taksations komm iss ionen.

07911.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07911.00. Fredningen vedrører: Robbedale geologiske profiler. Domme. Taksations komm iss ionen. 07911.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07911.00 Fredningen vedrører: Robbedale geologiske profiler Domme Taksations komm iss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 19-11-1997 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Natur- og Miljøklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Forslag Dispensationer: sidst i filen med den nyeste til sidst kopi

Læs mere

Fredningsnævnet for Vestsjælland Vestensborg Allé Nykøbing F.

Fredningsnævnet for Vestsjælland Vestensborg Allé Nykøbing F. Slagelse Kommune Center for Miljø Plan og Teknik Dahlsvej 3 4220 Korsør Att. Karen Vestergaard kaves@slagelse.dk Fredningsnævnet for Vestsjælland Vestensborg Allé 8 4800 Nykøbing F. Tlf. 20 60 23 94 vestsjaelland@fredningsnaevn.dk

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Tinglev Byskov. Domme. Taksations kom miss ion en.

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Tinglev Byskov. Domme. Taksations kom miss ion en. 06642.00 Afgørelser - Reg. nr.: 06642.00 Fredningen vedrører: Tinglev Byskov Domme Taksations kom miss ion en Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 14-04-1978 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Hasle Kystområde. Domme. Taksatio ns kom miss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Hasle Kystområde. Domme. Taksatio ns kom miss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 08064.00 Afgørelser - Reg. nr.: 08064.00 Fredningen vedrører: Hasle Kystområde e Domme Taksatio ns kom miss ione n Naturklagenævnet e Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 17-09-2004 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Bemærkninger Domme Taksationskommissionen Natur- og Miljøklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Bemærkninger Domme Taksationskommissionen Natur- og Miljøklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Bemærkninger Domme Taksationskommissionen Natur- og Miljøklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Forslag Dispensationer: sidst i filen med den nyeste til

Læs mere

Fredningsnævnet for Vestsjælland Vestensborg Allé Nykøbing F.

Fredningsnævnet for Vestsjælland Vestensborg Allé Nykøbing F. Vigersted Lokalråd v/ Peter Hansen ph@carlhansens.dk Fredningsnævnet for Vestsjælland Vestensborg Allé 8 4800 Nykøbing F. Tlf. 99 68 44 68 vestsjaelland@fredningsnaevn.dk FN-VSJ 23/2016 NST-4112-03644

Læs mere

Fredningsnævnet for Vestsjælland har den 5. januar 2015 modtaget forslag om fredning af et sammenhængende græsningsareal på bakkerne ved Tømmerup.

Fredningsnævnet for Vestsjælland har den 5. januar 2015 modtaget forslag om fredning af et sammenhængende græsningsareal på bakkerne ved Tømmerup. Screeningsafgørelse Ikke pligt til udarbejdelse af en miljøvurdering i forbindelse med fredningsforslaget om fredning af et sammenhængende areal på bakkerne ved Tømmerup. Fredningsnævnet for Vestsjælland

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Kommandanthaven. Domme. Taksati ons kom miss ionen.

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Kommandanthaven. Domme. Taksati ons kom miss ionen. 04759.00 Afgørelser - Reg. nr.: 04759.00 Fredningen vedrører: Kommandanthaven Domme Taksati ons kom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 01-07-1968 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Amstrup Søerne. Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfred nings nævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Amstrup Søerne. Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfred nings nævnet 07693.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07693.00 Fredningen vedrører: Amstrup Søerne Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfred nings nævnet Fredningsnævnet 31-01-1986 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Efterskolen Ådalen Brogårdsvej Hørning Att: Pedel Finn Nygaard Jensen Sendt pr. mail:

Efterskolen Ådalen Brogårdsvej Hørning Att: Pedel Finn Nygaard Jensen Sendt pr. mail: Efterskolen Ådalen Brogårdsvej 4 8362 Hørning Att: Pedel Finn Nygaard Jensen Sendt pr. mail: [finn.pedel@efterskolen-aadalen.dk] Tilladelse og dispensation til opstilling af containere til lager Der meddeles

Læs mere

Landzonetilladelse og dispensation fra åbeskyttelseslinjen - Søgårdsvej 1, Ellum, 6240 Løgumkloster

Landzonetilladelse og dispensation fra åbeskyttelseslinjen - Søgårdsvej 1, Ellum, 6240 Løgumkloster DEN SELVEJENDE INSTITUTION BREDEÅDAL Møldamager 58 6240 Løgumkloster Plan & Byggeri Direkte tlf.: +4574929251 Mail: hbk2@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-66-19 30-07-2019 Landzonetilladelse og dispensation

Læs mere

Der meddeles samtidig dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 17 (skovbyggelinje) til opførelse af det ovenfor anførte byggeri.

Der meddeles samtidig dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 17 (skovbyggelinje) til opførelse af det ovenfor anførte byggeri. Alterna Huse Nr. Hostrupvej 20 6230 Rødekro Team Byg og Landzone Direkte tlf.: 74929244 Mail: jyha@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-164-12 10-09-2012 Landzonetilladelse og dispensation fra naturbeskyttelseslinje

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Tinglev Byskov. Domme. Taksations kom miss ion en.

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Tinglev Byskov. Domme. Taksations kom miss ion en. 06642.00 Afgørelser - Reg. nr.: 06642.00 Fredningen vedrører: Tinglev Byskov Domme Taksations kom miss ion en Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 14-04-1978 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

BYGMESTEREN A/S Troldmosevej Give. Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af garage samt redskabsrum

BYGMESTEREN A/S Troldmosevej Give. Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af garage samt redskabsrum BYGMESTEREN A/S Troldmosevej 2 7323 Give Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af garage samt redskabsrum Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens 35 (landzonetilladelse) til at etablere

Læs mere

Dispensation til udvidelse af Bornholms Kunstmuseum på ejendommen matr. nr. 33a Rø Otto Bruuns Plads 1, 3760 Gudhjem

Dispensation til udvidelse af Bornholms Kunstmuseum på ejendommen matr. nr. 33a Rø Otto Bruuns Plads 1, 3760 Gudhjem Bornholms Regionskommune Teknik og Miljø Skovløkken 4 Tejn 3770 Allinge Roskilde natur J.nr. NST-4132-400-00038 Ref. lanth Den 6. januar 2012 Sendes pr mail: teknikogmiljoe@brk.dk Dispensation til udvidelse

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer

Læs mere

at højden på de trin, der fortsat er synlige hæves med ca. 15 cm, og således at højden på gelænderet langs trappen hæves tilsvarende.

at højden på de trin, der fortsat er synlige hæves med ca. 15 cm, og således at højden på gelænderet langs trappen hæves tilsvarende. Grundejerforeningen 126 Tornby v/ Poul Erik Pedersen email: pepkir90@gmail.com Aalborg natur J.nr. NST-4122-860-00047 Ref. anand Den 1. juli 2011 Dispensation fra klitfredningen til at til renovere trappen

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Splitsgård. Domme. Taksatio ns kom miss ionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Splitsgård. Domme. Taksatio ns kom miss ionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 07507.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07507.00 Fredningen vedrører: Splitsgård Domme Taksatio ns kom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 20-11-1990 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år efter, at den er meddelt jf. Naturbeskyttelseslovens 66, stk. 2.

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år efter, at den er meddelt jf. Naturbeskyttelseslovens 66, stk. 2. Business College Syd Att. Rikke Mikkonen Holm Sendt pr. e-mail: RH@bcsyd.dk Det åbne land J.nr. NST-4132-540-00240 Ref. narhe Den 08. juli 2014 Dispensation til etablering af highrope bane inden for strandbeskyttelseslinjen

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Hurup Kirke. Domme. la ksatio nskomm issionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Hurup Kirke. Domme. la ksatio nskomm issionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 01719.08 Afgørelser - Reg. nr.: 01719.08 Fredningen vedrører: Hurup Kirke e Domme la ksatio nskomm issionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 28-09-1951 Kendelser Deklarationer zen Iddf&,

Læs mere

Peter Thomsen Teglumvej Skanderborg. Landzonetilladelse til opførelse af stald

Peter Thomsen Teglumvej Skanderborg. Landzonetilladelse til opførelse af stald Peter Thomsen Teglumvej 1 8660 Skanderborg Landzonetilladelse til opførelse af stald Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens 35 (landzonetilladelse) til at opføre en stald på 99,2 m 2 på matr.

Læs mere

Landzonetilladelse og dispensation fra åbeskyttelseslinjen - Åvedvej 1, Løgumkloster

Landzonetilladelse og dispensation fra åbeskyttelseslinjen - Åvedvej 1, Løgumkloster Laust Peder Knudsen Åvedvej 1 6240 Løgumkloster Team Plan, Byg og Trafik Direkte tlf.: +4574929251 Mail: hbk2@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-420-17 13-09-2017 Landzonetilladelse og dispensation fra

Læs mere

Erstatningsafgørelse

Erstatningsafgørelse FN-VSJ-001-2015 Den 12. december 2018 Erstatningsafgørelse Indledning Den 5. januar 2015 modtog Fredningsnævnet for Vestsjælland en af Danmarks Naturfredningsforening rejst fredningssag vedrørende et sammenhængende

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Vibeholm. Domme. Taksations kom miss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Vibeholm. Domme. Taksations kom miss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 07734.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07734.00 Fredningen vedrører: Vibeholm Domme Taksations kom miss ione n Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 26-10-1988 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Vedr. etablering af sommerfolde m. m., indtil arbejdet med udvidelse af Helsingørmotorvejen er afsluttet.

Vedr. etablering af sommerfolde m. m., indtil arbejdet med udvidelse af Helsingørmotorvejen er afsluttet. FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN Retten i Lyngby Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby Telefon: 99 68 48 00 Telefax: 99 68 48 99 Den 1.D"SEP. 2013 FRS nr. 22/2013 Dok 22-2013A Rudersdal Kommune Byplan Plan

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Dybdal. Domme. Taksatio ns kom miss ion en. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Dybdal. Domme. Taksatio ns kom miss ion en. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 02722.01 Afgørelser - Reg. nr.: 02722.01 Fredningen vedrører: Dybdal Domme Taksatio ns kom miss ion en Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 04-07-1961 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Sendt pr. mail til: peter@venoe.dk

Sendt pr. mail til: peter@venoe.dk POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Venø Efterskole Nørskovvej 8, Venø 7600 Struer Att. Peter Petersen Sendt pr. mail til: peter@venoe.dk

Læs mere

07909.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07909.00. Fredningen vedrører: Klippeløkke ved Kåsegård. Domme. Taksati ons kom miss io nen.

07909.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07909.00. Fredningen vedrører: Klippeløkke ved Kåsegård. Domme. Taksati ons kom miss io nen. 07909.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07909.00 Fredningen vedrører: Klippeløkke ved Kåsegård Domme Taksati ons kom miss io nen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 01-09-1997 Kendelser Deklarationer

Læs mere

HusCompagniet MidtNord - Aarhus Bredskiftevej Aarhus V. Tilladelse efter planlovens 35 til en ny bolig med integreret carport

HusCompagniet MidtNord - Aarhus Bredskiftevej Aarhus V. Tilladelse efter planlovens 35 til en ny bolig med integreret carport HusCompagniet MidtNord - Aarhus Bredskiftevej 20 8210 Aarhus V Tilladelse efter planlovens 35 til en ny bolig med integreret carport Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens 35 (landzonetilladelse)

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Bombarderbille. Domme. Naturklagenævnet Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Bombarderbille. Domme. Naturklagenævnet Overfredningsnævnet 07877.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07877.00 Fredningen vedrører: Bombarderbille Domme Taksations kom m iss io ne n Naturklagenævnet 31-08-1998 Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 07-07-1995 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Aslaug Elizabeth Færch Johnsen Himmelbjergvej Ry. Lovliggørende tilladelse efter planlovens 35 til eksisterende bålhytte

Aslaug Elizabeth Færch Johnsen Himmelbjergvej Ry. Lovliggørende tilladelse efter planlovens 35 til eksisterende bålhytte Aslaug Elizabeth Færch Johnsen Himmelbjergvej 11 8680 Ry Lovliggørende tilladelse efter planlovens 35 til eksisterende bålhytte Der meddeles hermed lovliggørende tilladelse efter planlovens 35 (landzonetilladelse)

Læs mere

Landzonetilladelse til opførelse af carport

Landzonetilladelse til opførelse af carport Frank Pilgaard Jeppesen Purkærvej 44 9490 Pandrup Plan Lundbakvej 5, Pandrup Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Lise Overby Nørgård Direkte 7257 7367 lio@jammerbugt.dk

Læs mere

05593.03. Afgørelser - Reg. nr.: 05593.03. Fredningen vedrører: v. Engklit. Domme. Taksatio ns komm iss io nen. Naturklagenævnet

05593.03. Afgørelser - Reg. nr.: 05593.03. Fredningen vedrører: v. Engklit. Domme. Taksatio ns komm iss io nen. Naturklagenævnet 'e 05593.03 Afgørelser - Reg. nr.: 05593.03 Fredningen vedrører: v. Engklit Domme Taksatio ns komm iss io nen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet 08-07-1988 Fredningsnævnet 20-12-1985 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Landzonetilladelse og dispensation fra åbeskyttelseslinjen Stationsvej 1, Højer

Landzonetilladelse og dispensation fra åbeskyttelseslinjen Stationsvej 1, Højer Plan & Byggeri Direkte tlf.: +4574929251 Mail: hbk2@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-140-18 17-12-2018 Landzonetilladelse og dispensation fra åbeskyttelseslinjen Stationsvej 1, Højer Afgørelse Vi giver

Læs mere

Bonefeldt og Bystrup A/S Strandpromenaden Horsens. Sendt via

Bonefeldt og Bystrup A/S Strandpromenaden Horsens. Sendt via Bonefeldt og Bystrup A/S Strandpromenaden 6 8700 Horsens Sendt via e-mail: ddd@landplan.dk Tilladelse efter planlovens 35 til udstykning af ny landbrugsejendom Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens

Læs mere

Efterskolen Ådalen Brogårdsvej Hørning Sendt pr. mail: Tilladelse og dispensation til opførelse af bygning til skoleformål

Efterskolen Ådalen Brogårdsvej Hørning Sendt pr. mail: Tilladelse og dispensation til opførelse af bygning til skoleformål Efterskolen Ådalen Brogårdsvej 2 8362 Hørning Sendt pr. mail: [thomas@aaskolen.dk] Tilladelse og dispensation til opførelse af bygning til skoleformål Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens 35

Læs mere

Dispensation fra Regulativ for Lindenborg Å (tidligere amtsvandløb nr. 119) fra juli 2003

Dispensation fra Regulativ for Lindenborg Å (tidligere amtsvandløb nr. 119) fra juli 2003 Center Natur og Miljø Rebild Kommune Center Natur og Miljø Team Natur Hobrovej 110 9530 Støvring Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Journalnr: 06.02.00-P25-1-18

Læs mere

Landzonetilladelse Anlæg og udvidelse af sø, Flensborglandevej 32, 6270 Tønder

Landzonetilladelse Anlæg og udvidelse af sø, Flensborglandevej 32, 6270 Tønder Plan & Byggeri Direkte tlf.: +4574929251 Mail: hbk2@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-17-19 08-04-2019 Landzonetilladelse Anlæg og udvidelse af sø, Flensborglandevej 32, 6270 Tønder Afgørelse Vi meddeler

Læs mere

Maria og Chresten Brink Kristesen Ellum Bygade 16 A Ellum 6240 Løgumkloster

Maria og Chresten Brink Kristesen Ellum Bygade 16 A Ellum 6240 Løgumkloster Maria og Chresten Brink Kristesen Ellum Bygade 16 A Ellum 6240 Løgumkloster Team Byg og Landzone Direkte tlf.: 74929244 Mail: jyha@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-706-12 31-01-2013 Landzonetilladelse

Læs mere

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år efter, at den er meddelt jf. Naturbeskyttelseslovens 66, stk. 2.

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år efter, at den er meddelt jf. Naturbeskyttelseslovens 66, stk. 2. Assens Kommune Kim Walsted Knudsen kiwak@assens.dk Det åbne land J.nr. NST-4132-420-00089 Ref: mackj Den 19. september 2014 Dispensation til at foretage sandfodring af badestrand inden for strandbeskyttelseslinjen

Læs mere

Ansøgningen har ikke været sendt i naboorientering, da Struer Kommune har vurderet, at det ansøgte byggeri er af underordnet betydning for naboer.

Ansøgningen har ikke været sendt i naboorientering, da Struer Kommune har vurderet, at det ansøgte byggeri er af underordnet betydning for naboer. POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Erik Søndergård Holding APS Hovedvejen 77 7970 Thyholm Sendt pr. mail til: erik@sondergaard-transport.dk

Læs mere

Dispensation til genopførelse af ejendom skyttelseslinien på Lillenæs 65 og 69, Fredericia

Dispensation til genopførelse af ejendom skyttelseslinien på Lillenæs 65 og 69, Fredericia Dansk Skovforening Amalievej 20 1875 Frederiksberg C Att.: Hans M. Hedegaard hmh@skovforeningen.dk Det åbne land J.nr. NST-4132-607-00055 Ref. 26. sep 2012 inden for strandbe- Dispensation til genopførelse

Læs mere

Landzonetilladelse lovliggørelse af etableret sø, Nørrehedevej 17, Højer

Landzonetilladelse lovliggørelse af etableret sø, Nørrehedevej 17, Højer Plan & Byggeri Direkte tlf.: +4574929251 Mail: hbk2@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-105-18 10-10-2018 Landzonetilladelse lovliggørelse af etableret sø, Nørrehedevej 17, Højer Afgørelse Vi meddeler hermed

Læs mere

Landzonetilladelse og dispensation fra skovbyggelinjen til byggeri på Guldagervej 45, 9493 Saltum

Landzonetilladelse og dispensation fra skovbyggelinjen til byggeri på Guldagervej 45, 9493 Saltum Karin og Niels Guldager Guldagervej 45 Ejersted 9493 Saltum Plan Lundbakvej 5, Pandrup Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Lise Overby Nørgård Direkte 7257 7367 lio@jammerbugt.dk

Læs mere

Landzonetilladelse til at opføre en husstandsvindmølle

Landzonetilladelse til at opføre en husstandsvindmølle Jacob Andersen Røgildvej 40 9460 Brovst Plan Lundbakvej 5, Pandrup Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Lise Overby Nørgård Direkte 7257 7367 lio@jammerbugt.dk 22-11-2012

Læs mere

Arne Kornum Krag Gitte Nørbæk Krag Ringklostervej Skanderborg

Arne Kornum Krag Gitte Nørbæk Krag Ringklostervej Skanderborg Arne Kornum Krag Gitte Nørbæk Krag Ringklostervej 8 8660 Skanderborg E-mail: ankra@lb.dk, gk@gittekrag.dk Tilladelse efter planlovens 35 til indretning af Bed & Breakfast på Ringklostervej 8 Der meddeles

Læs mere

Klage Tilladelsen kan påklages for retlige og skønsmæssige forhold. Reglerne er nærmere beskrevet i vedlagte klagevejledninger.

Klage Tilladelsen kan påklages for retlige og skønsmæssige forhold. Reglerne er nærmere beskrevet i vedlagte klagevejledninger. Bjarne Kjølby Jensen Ulveskovvej 7 9460 Brovst Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Lise Overby Nørgård Direkte 7257 7367 lio@jammerbugt.dk

Læs mere

KOPI. Fredningsnævnet for Vestsjælland. Sorø Kommune Fagcenter Teknik og Miljø Rådhusvej 8 4180 Sorø. Att. Janus Storland Høhne F 65/2013

KOPI. Fredningsnævnet for Vestsjælland. Sorø Kommune Fagcenter Teknik og Miljø Rådhusvej 8 4180 Sorø. Att. Janus Storland Høhne F 65/2013 Sorø Kommune Fagcenter Teknik og Miljø Rådhusvej 8 4180 Sorø Fredningsnævnet for Vestsjælland Vestensborg Allé 8 4800 Nykøbing F. Att. Janus Storland Høhne Tlf. 99 68 44 68 vestsjaelland@fredningsnaevn.dk

Læs mere

Fredningsnævnet for Midtjylland, østlig del

Fredningsnævnet for Midtjylland, østlig del Fredningsnævnet for Midtjylland, østlig del (midtjyllandoest@fredningsnaevn.dk) Den 12. maj 2016 FN-MJØ 2015.70: Badebro i Risskov Fredningsnævnet har den 10. juni 2015 fra Aarhus Kommune modtaget udtalelse

Læs mere

Efterskolen Ådalen Brogårdsvej Hørning Att: Forstander Svend Andersen Sendt pr. mail:

Efterskolen Ådalen Brogårdsvej Hørning Att: Forstander Svend Andersen Sendt pr. mail: Efterskolen Ådalen Brogårdsvej 4 8362 Hørning Att: Forstander Svend Andersen Sendt pr. mail: [svend@efterskolen-aadalen.dk] Tilladelse og dispensation til ændret omfang og udformning af bygning til skoleformål

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Svebøllegavn Træer. Domme. Taksationskommissionen.

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Svebøllegavn Træer. Domme. Taksationskommissionen. "- 00984.00 Afgørelser - Reg. nr.: 00984.00 Fredningen vedrører: Svebøllegavn Træer Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfred nings nævnet Fredningsnævnet 18-09-1945 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 16 og 18 til opførelse af et skur i Hf. Fortbo

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 16 og 18 til opførelse af et skur i Hf. Fortbo Teknik- og Miljøforvaltningen Niels Thiesson Wollesen Finsensvej 6A, 3. tv 2000 Frederiksberg 6. juni 2017 edoc: 2017-0206860 Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 16 og 18 til opførelse af et skur

Læs mere

Landzonetilladelse og dispensation fra skovbyggelinjen til tilbygning af sommerhus

Landzonetilladelse og dispensation fra skovbyggelinjen til tilbygning af sommerhus Marianne og Morten Gade Birkmosevej 120 9740 Jerslev Plan Lundbakvej 5, Pandrup Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Lise Overby Nørgård Direkte 7257 7367 lio@jammerbugt.dk

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Lis Frederiksen og Niels Bruselius Mail: herslevstrandvej2@gmail.com Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø KOPI Landzonetilladelse Planloven Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler:

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer Fredningsnævnet for Nordsjælland Sdr.

Læs mere

NODO ApS Silkeborgvej Aarhus C. På mail: Landzonetilladelse og dispensation fra nbl. 16 til omog tilbygning til enfamiliehus

NODO ApS Silkeborgvej Aarhus C. På mail: Landzonetilladelse og dispensation fra nbl. 16 til omog tilbygning til enfamiliehus NODO ApS Silkeborgvej 41 8000 Aarhus C På mail: an@nodo.dk Landzonetilladelse og dispensation fra nbl. 16 til omog tilbygning til enfamiliehus Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens 35 (landzonetilladelse)

Læs mere

Dispensation og landzonetilladelse til opførelse af læskur på matrikel nr. 309 Rise-Hjarup, Rise

Dispensation og landzonetilladelse til opførelse af læskur på matrikel nr. 309 Rise-Hjarup, Rise Mette Engesgaard & Jan Vesterlund Vingelhøjvej 66 6200 Aabenraa Byg, Natur & Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 7376 7676 Dato: 12-10-2017 Sagsnr.: 17/27129 Kontakt: Lonnie Jessen Direkte tlf.: 7376

Læs mere

Det åbne land J.nr. NST Ref. kimar Den 17. februar 2014

Det åbne land J.nr. NST Ref. kimar Den 17. februar 2014 [Land] Naturturisme I/S Abildsvej 5A 5700 Svendborg Sendes pr. mail til: Jens.moller@svendborg.dk Det åbne land J.nr. NST-4132-482-00097 Ref. kimar Den 17. februar 2014 Afslag på dispensation til genopførelse

Læs mere

VESTERBO HUSE A/S Agerskovvej Hørning. Tilladelse efter planlovens 35 til en integreret garage

VESTERBO HUSE A/S Agerskovvej Hørning. Tilladelse efter planlovens 35 til en integreret garage VESTERBO HUSE A/S Agerskovvej 7 8362 Hørning Tilladelse efter planlovens 35 til en integreret garage Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens 35 (landzonetilladelse) til etablering af 57 m² integreret

Læs mere

Landzonetilladelse og dispensation fra sø- og åbeskyttelseslinjen - Tidsholmvej 6, Tønder

Landzonetilladelse og dispensation fra sø- og åbeskyttelseslinjen - Tidsholmvej 6, Tønder TØNDER GOLF KLUB Tidsholmvej 6 6270 Tønder Team Plan, Byg og Trafik Direkte tlf.: +4574929251 Mail: hbk2@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-28-17 25-04-2017 Landzonetilladelse og dispensation fra sø- og

Læs mere

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinje. Der er ansøgt om dispensation fra naturbeskyttelsesloven 18 (fortidsmindebeskyttelseslinjen)

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinje. Der er ansøgt om dispensation fra naturbeskyttelsesloven 18 (fortidsmindebeskyttelseslinjen) Plan og Udvikling Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted T: 79755000 Michael Sand Dir: +4579755642 Mob: +4529132856 e-mail: Michael.Sand@Hedensted.dk 12.09.2019 Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinje

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Jyllinge Syd. Domme. Taksations komm iss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Jyllinge Syd. Domme. Taksations komm iss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 06322.00 Afgørelser - Reg. nr.: 06322.00 Fredningen vedrører: Jyllinge Syd Domme Taksations komm iss ione n Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 17-03-1977 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Sendt pr. mail til: bomholtvestergaard@hotmail.com

Sendt pr. mail til: bomholtvestergaard@hotmail.com POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Birgitte Vestergaard og Kent Harndahl Baggesensvej 18 8600 Silkeborg Sendt pr. mail til: bomholtvestergaard@hotmail.com

Læs mere

Dispensation fra åbeskyttelseslinje til udhus mv. Dato:

Dispensation fra åbeskyttelseslinje til udhus mv. Dato: Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Att.: René Brinch Andersen Dispensation fra åbeskyttelseslinje til udhus mv. Dato: 23-05-2014 Du har den 22. maj 2014 søgt om dispensation fra åbeskyttelseslinje

Læs mere

Mathias Astrup Nielsen Flensted Byvej Låsby. Du får landzonetilladelse til en dobbelt garage med tilhørende redskabsskur

Mathias Astrup Nielsen Flensted Byvej Låsby. Du får landzonetilladelse til en dobbelt garage med tilhørende redskabsskur Mathias Astrup Nielsen Flensted Byvej 23 8670 Låsby Du får landzonetilladelse til en dobbelt garage med tilhørende redskabsskur Vi giver dig tilladelse efter planlovens 35 til at opføre en dobbelt garage

Læs mere

Brian Alminde Pedersen Stenskovvej Galten

Brian Alminde Pedersen Stenskovvej Galten Brian Alminde Pedersen Stenskovvej 49 8464 Galten Tilladelse efter planlovens 35 til opførelse af tilbygning (carport) til et udhus på Stenskovvej 49, 8464 Galten Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens

Læs mere

Billund Kommune giver dig hermed dispensation til at opføre tilbygningen indenfor skovbyggelinjen. Placeringen fremgår af vedlagte kortbilag.

Billund Kommune giver dig hermed dispensation til at opføre tilbygningen indenfor skovbyggelinjen. Placeringen fremgår af vedlagte kortbilag. Dispensation fra skovbyggelinje til tilbygning Dato: 13-06-2019 Du har søgt om dispensation fra skovbyggelinjen til tilbygning på, matr. nr. 7 GA, STENDERUP BY, ANSAGER. Ejendommen er omfattet af Naturbeskyttelseslovens

Læs mere

By- og Miljøforvaltningen Naturteam Rosenkæret 39, 2860 Søborg Telefon:

By- og Miljøforvaltningen Naturteam Rosenkæret 39, 2860 Søborg Telefon: By- og Miljøforvaltningen Naturteam Rosenkæret 39, 2860 Søborg Telefon: 39 57 59 24 E-mail: natur@gladsaxe.dk Peter Westh Slotsparken 20 2880 Bagsværd 26. januar 2010 Udkast til dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinie,

Læs mere

Landzonetilladelse og dispensation fra åbeskyttelseslinje - Amagervej 3, Løgumkloster

Landzonetilladelse og dispensation fra åbeskyttelseslinje - Amagervej 3, Løgumkloster Danni Petersen Østergade 28 C,st th 6240 Løgumkloster Team Plan, Byg og Trafik Direkte tlf.: +4574929251 Mail: hbk2@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-36-18 05-04-2018 Landzonetilladelse og dispensation

Læs mere

SKANDERBORG FESTIVALKLUB Birkevej Skanderborg

SKANDERBORG FESTIVALKLUB Birkevej Skanderborg SKANDERBORG FESTIVALKLUB Birkevej 20 8660 Skanderborg Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af campingareal i forbindelse med afholdelse af SmukFest Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens

Læs mere

Yt- V1. ~Jb REG. NR. 'i! U D S K R I F T af Forhandlingsprotokollen for Fredningsnævnet for Holbæk Amtsraadskreds.

Yt- V1. ~Jb REG. NR. 'i! U D S K R I F T af Forhandlingsprotokollen for Fredningsnævnet for Holbæk Amtsraadskreds. 00836.00 Afgørelser - Reg. nr.: 00836.00 Fredningen vedrører: Bognæs Skov Domme Taksations kom m iss ionen Naturklagenævnet Overfred nings nævnet Fredningsnævnet 03-06-1942 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Fredningsnævnet for Vestsjælland Vestensborg Allé Nykøbing F.

Fredningsnævnet for Vestsjælland Vestensborg Allé Nykøbing F. Fredningsnævnet for Vestsjælland Vestensborg Allé 8 4800 Nykøbing F. Tlf. 99 68 44 68 vestsjaelland@fredningsnaevn.dk FN-VSJ-102-2017 MST-510-00035 Den 13. december 2018 Screeningsafgørelse Ikke pligt

Læs mere

Bygningen skal opføres, som ansøgt, i tilknytning til ejendommens eksisterende bygningsmasse.

Bygningen skal opføres, som ansøgt, i tilknytning til ejendommens eksisterende bygningsmasse. Kjeld Mortensen Abterp 1 6261 Bredebro Team Plan, Byg og Trafik Direkte tlf.: 74929244 Mail: jyha@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-610-13 22-01-2014 Landzonetilladelse og dispensation fra skovbyggelinje

Læs mere

STEEN HASSAGER PETERSEN Bakkelyvej Ry. Tilladelse efter planlovens 35 til udvidelse af eksisterende erhverv med ny hal

STEEN HASSAGER PETERSEN Bakkelyvej Ry. Tilladelse efter planlovens 35 til udvidelse af eksisterende erhverv med ny hal STEEN HASSAGER PETERSEN Bakkelyvej 2 Tilladelse efter planlovens 35 til udvidelse af eksisterende erhverv med ny hal Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens 35 (landzonetilladelse) til opførelse

Læs mere

Notat om skovning i Dammegaardsskoven

Notat om skovning i Dammegaardsskoven Notat om skovning i Dammegaardsskoven Skrevet af Rolf Molich, 20. februar 2016 på baggrund af materiale fra Torben Westh Jensen, Jens Fangel og Eva Hansen I januar og februar 2016 er der fældet en del

Læs mere

Afgørelse om ikke godkendelsespligt Skift mellem dyretyper

Afgørelse om ikke godkendelsespligt Skift mellem dyretyper E R HVE R V T O E G K N M I I K L J O Ø G M I L J Ø Afdeling: Erhverv og Miljø Dato: 2. august 2017 Afgørelse om ikke godkendelsespligt Skift mellem dyretyper Gl. Skolevej 17 Hammelev 8500 Grenaa Efter

Læs mere

25 afgørelse om ikke-godkendelsespligtig opførelse af lade på matr. nr. 6e Thorsø By, Voldby, beliggende Kristiansmindevej 1, Thorsø Mark, 8500 Grenaa

25 afgørelse om ikke-godkendelsespligtig opførelse af lade på matr. nr. 6e Thorsø By, Voldby, beliggende Kristiansmindevej 1, Thorsø Mark, 8500 Grenaa Cay Wulff Sørensen Kristiansmindevej 1 Thorsø Mark 8500 Grenaa Afdeling: Erhverv & Miljø Dato: 27.07.2017 Reference: Annette Jessen Tlf.: 8959 4001 E-mail: anje@norddjurs.dk Journalnr.: 17/12085 25 afgørelse

Læs mere

3. Den fremtidige vedligeholdelse af vandløbet følger fortsat eksisterende partsfordeling af 17. februar 1983 (bilag 2).

3. Den fremtidige vedligeholdelse af vandløbet følger fortsat eksisterende partsfordeling af 17. februar 1983 (bilag 2). Teknik & Miljø Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg Christian Søndergaard Faldborgvej 8 8840 Rødkærsbro Sendes til: kjaersoendergaard@gmail.com Tilladelse til medbenyttelse af rørlagt vandløb Viborg

Læs mere

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan 41, 5.2 skal udvidelse af det eksisterende varmeværk ske inden for det på kortbilag 2 angivne Byggefelt A.

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan 41, 5.2 skal udvidelse af det eksisterende varmeværk ske inden for det på kortbilag 2 angivne Byggefelt A. Fjerritslev Fjernvarme Industrivej 27 9690 Fjerritslev Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kathrine Brix Mørk Direkte 7257 7644 ktm@jammerbugt.dk

Læs mere

Ejendommen er omfattet af naturbeskyttelseslovens bestemmelse om skovbyggelinje 1, da den ligger indenfor 300 meter fra Tisvilde Hegn.

Ejendommen er omfattet af naturbeskyttelseslovens bestemmelse om skovbyggelinje 1, da den ligger indenfor 300 meter fra Tisvilde Hegn. Poul Folke Torrild Thomsen Jens Hald Mortensen Sag: 2016/36044 018 Id: 024646 Afdelingsnavn Natur og Vand Postadresse Postboks 10, 3200 Helsinge 20. december 2017 Personlig henvendelse Rådhusvej 3 3200

Læs mere

Afgørelse om ikke-godkendelsespligtig etablering af gyllebeholder på matr. nr. 8b Liltved By, Fausing, beliggende Liltvedvej 8, 8961 Allingåbro

Afgørelse om ikke-godkendelsespligtig etablering af gyllebeholder på matr. nr. 8b Liltved By, Fausing, beliggende Liltvedvej 8, 8961 Allingåbro Morten Gert Nielsen Elgårdsmindevej 9 8960 Randers SØ Afdeling: Erhverv & Miljø Dato: 05-07-2017 Reference: Jakob Sølvhøj Roelsgaard Tlf.: 8959 4016 E-mail: jasr@norddjurs.dk Journalnr.: 17/10218 Afgørelse

Læs mere

Landzonetilladelse til om- og tilbygning af bestående sommerhus på ejendommen Emmerlev Klev 18, Højer

Landzonetilladelse til om- og tilbygning af bestående sommerhus på ejendommen Emmerlev Klev 18, Højer Karen Bergmann Emmerlev Klev 6 6280 Højer Sendt på e-mail til karenbergmann@hotmail.com Team Plan, Byg og Trafik Direkte tlf.: 74929243 Mail: pnh@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-143-13 3. februar 2014

Læs mere

07694.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07694.00. Fredningen vedrører: Vind Egekrat og Hede. Domme. Taksationskom missionen.

07694.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07694.00. Fredningen vedrører: Vind Egekrat og Hede. Domme. Taksationskom missionen. 07694.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07694.00 Fredningen vedrører: Vind Egekrat og Hede Domme Taksationskom missionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 06-02-1986 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Afgørelse om ikke-godkendelsespligtig etablering af plansilo til opbevaring af ensilage

Afgørelse om ikke-godkendelsespligtig etablering af plansilo til opbevaring af ensilage I/S Lykke Andersen Tolstrupvej 10 8500 Grenaa Afdeling: Erhverv & Miljø Dato: 26.01.2018 Reference: Jakob Sølvhøj Roelsgaard Tlf.: 8959 4016 E-mail: jasr@norddjurs.dk Journalnr.: 17/12881 Afgørelse om

Læs mere

Odderkystens fællesråd. Sendt til Sags Id

Odderkystens fællesråd. Sendt til Sags Id Odderkystens fællesråd Sendt til nubugge@gmail.com Teknik & Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Dispensation til opsætning af træbænke i beskyttet natur Odder Kommune meddeler dispensation fra Naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Det nye byggeri erstatter tidligere opført bolig og udhus, som forventes nedrevet i starten af 2015 gennem nedrivningspuljen.

Det nye byggeri erstatter tidligere opført bolig og udhus, som forventes nedrevet i starten af 2015 gennem nedrivningspuljen. POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Jacob Nexgaard Andersen Agergårdvej 1 7600 Struer Sendt med digital post Landzonetilladelse til bolig

Læs mere

- At brugen af arbejdspladserne er ophørt senest 1. marts 2019, og at arealet er retableret, således at det tilbageføres til den hidtidige anvendelse

- At brugen af arbejdspladserne er ophørt senest 1. marts 2019, og at arealet er retableret, således at det tilbageføres til den hidtidige anvendelse Vejdirektoratet Thomas Helsteds Vej 11 8660 Skanderborg Tilladelse efter planlovens 35 til etablering af midlertidige arbejdspladser samt støjvolde Der meddeles hermed tidsbegrænset tilladelse efter planlovens

Læs mere

Tilladelse efter vandløbsloven til krydsning af Syvsig Bæk med rørbro på matrikel 22, Nustrup Bæk ejerlav.

Tilladelse efter vandløbsloven til krydsning af Syvsig Bæk med rørbro på matrikel 22, Nustrup Bæk ejerlav. Dorthe Roust Nissen Syvsigvej 5 6500 Vojens Haderslev Kommune Teknik og Miljø Simmerstedvej 1A, 1. 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 74342102 keme@haderslev.dk 1. december 2016 Sagsident: 16/28486

Læs mere

Lovliggørende dispensation fra 3 i Naturbeskyttelsesloven og 35 i Planloven til fjernelse af del af overdrev og etablering af dige - Stausholmvej 27.

Lovliggørende dispensation fra 3 i Naturbeskyttelsesloven og 35 i Planloven til fjernelse af del af overdrev og etablering af dige - Stausholmvej 27. Gunnar Krarup Andersen Stausholmvej 27 7673 Harboøre 16. juni 2015 Lovliggørende dispensation fra 3 i Naturbeskyttelsesloven og 35 i Planloven til fjernelse af del af overdrev og etablering af dige - Stausholmvej

Læs mere

Dispensation og tilladelse til gravning af sø i mose på ejendommen Havremarken 4 Kvanløse, 4300 Holbæk.

Dispensation og tilladelse til gravning af sø i mose på ejendommen Havremarken 4 Kvanløse, 4300 Holbæk. Thorkild Jensen Havremarken 4 Kvanløse 4300 Holbæk VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Dato: 29. juni 2017 Sagsb.: Morten Holme Sagsnr.: 17/19563 Dir.tlf.: 72366291 E-mail: moho@holb.dk Dispensation og tilladelse til

Læs mere

Landzonetilladelse til byggeri

Landzonetilladelse til byggeri Frank Dybdahl Andersen Frank.d@andersen.mail.dk Plan Lundbakvej 5, Pandrup Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Lise Overby Nørgård Direkte 7257 7367 lio@jammerbugt.dk

Læs mere