Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30"

Transkript

1 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl Sagsnr. 13/582 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse fredag kl. 10:30 Deltagere: Bent Hansen, Carl Holst, Ulla Astman, Steen Bach Nielsen, Vibeke Storm Rasmussen, Poul Erik Svendsen, Henrik Thorup, Per Tærsbøl, Thor Grønlykke, Poul Müller, Anne V. Kristensen, Birgitte Josefsen, Bente Lauridsen, Knud Andersen, Jens Stenbæk, Flemming Stenild, Birgitte Kjøller Pedersen Afbud: Mødested: Danske Regioner Dampfærgevej 22, 2100 København Ø

2

3 Indholdsfortegnelse 1. Formandens meddelelser, sagsnr. 13/ Godkendelse af åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse, sagsnr. 13/582 3 Bilag: 1. Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse 3. Rejseregler, sagsnr. 13/ Danske Regioners nye magasin, sagsnr. 13/ Opfølgning på akutjob, sagsnr. 12/ Horizon 2020 og regionerne, sagsnr. 13/ Bilag: 1. Danske Regioners deltagelse i FP7 7. Orienteringer om emner på EU-dagsordenen, sagsnr. 13/ Næste møde, sagsnr. 13/ Eventuelt, sagsnr. 13/582 23

4

5 Side 1 0B1. Formandens meddelelser, sagsnr. 13/582 - Annette Budtz- Jørgensen Indstilling - Sagsfremstilling - Bilag Ingen.

6 Side 2

7 Side 3 1B2. Godkendelse af åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse, sagsnr. 13/582 _ Annette Budtz- Jørgensen Indstilling Det indstilles, at referatet godkendes. Sagsfremstilling - Bilag Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse ( ).

8 Side 4

9 Side 5 2B3. Rejseregler, sagsnr. 13/467 På baggrund af spørgsmål rejst af Anne V. Kristensen på bestyrelsesmødet den 1. februar 2013, lægges der op til en specificering af gældende retningslinjer for befordringsgodtgørelse, som de er beskrevet i Danske Regioners rejseregler. Annette Budtz- Jørgensen Indstilling Det indstilles, at bestyrelsen godkender en ændring af gældende rejseregler, således at der kan refunderes udgifter til togrejser på 1. klasse, der forventes at vare mere end 2 timer. Sagsfremstilling De nuværende regler for befordringsgodtgørelse har været gældende siden 26. marts Reglerne gælder for medlemmer af Danske Regioners bestyrelse og udvalg samt andre regionsrådsmedlemmer, som af bestyrelsen vælges til at bestride hverv for Danske Regioner. I forbindelse med rejser skal valget af transportform ske under hensyn til et passende tidsforbrug kombineret med økonomisk forsvarlighed. Dokumenterede rejseudgifter til befordring med bus, taxa, tog eller lignende refunderes. Ved togrejser er udgangspunktet, at der kan refunderes udgifter svarende til rejser i stillekupé på standardklasse. Dette foreslås ændret således, at togrejser, der forventes at vare mere end to timer, kan foretages på 1. klasse. Ved kørsel i egen bil ydes et tillæg indtil kilometer pr. kalenderår på 3,82 kr. pr. kilometer. Ved kørsel udover kilometer pr. kalenderår ydes et tilskud på 2,13 kr. pr. kilometer. Disse satser følger Ligningsrådets satser for skattefri befordringsgodtgørelse og er gældende pr. 1. januar Ved flyrejser i Europa skal almindelig standard vælges, mens der ved rejser uden for Europa kan anvendes Businessclass. Bilag Ingen.

10 Side 6

11 Side 7 3B4. Danske Regioners nye magasin, sagsnr. 13/628 Danske Regioner vil fremover udgive et nyt analysemagasin. Formålet er i højere grad at sætte en politisk-strategisk dagsorden på det regionale område, og af den vej danne afsæt for pressehistorier til landsdækkende medier. Eva Margrethe Weinreich-Jensen Magasinet vil udkomme 4-5 gange årligt. Omdrejningspunktet bliver egne og eksterne analyser, udviklet til magasinet. Målgruppen er politikere, embedsmænd, organisationer, forskere og journalister. Magasinet udkommer første gang til generalforsamlingen og anden gang i maj måned op til økonomiforhandlingerne. Indstilling Det indstilles, at bestyrelsen tager orienteringen til efterretning. Sagsfremstilling Ambitionen er, at magasinet skal være et afsæt for at sætte dagsordenen på områder, der er afgørende for regionerne. Det vil i første omgang være økonomiske analyser, undersøgelser og beregninger, der skal i fokus. Det er ikke muligt på samme måde i Nyhedsbrevet. Det udkommer hver 14. dag, men er mere baseret på korte nyhedshistorier, der i forvejen er publiceret på hjemmesiden. Magasinet bliver udgivet på tryk til blandt andet regionsrådspolitikere, medlemmer af Folketinget, journalister, politiske partier og faglige organisationer, da det vil øge synligheden som nyt medie. Men magasinet vil også blive udsendt elektronisk til alle, der abonnerer på Danske Regioners nyhedsbrev (p.t abonnenter), samt en bredere gruppe af interessenter. Økonomi Med et omfang på sider vil det være muligt at producere magasinet på baggrund af de nuværende ressourcer i huset. Eneste mulige undtagelse kan være perioden op til generalforsamlingen og Folkemødet, hvor det kan blive nødvendigt at hyre freelancere til enkelte opgaver. Herudover vil der konkret

12 Side 8 være udgifter til porto, tryk mm., som i alt anslås til ca kr. for fem numre årligt. Magasinet finansieres over Kommunikationssekretariatets budget. Bilag Ingen.

13 Side 9 4B5. Opfølgning på akutjob, sagsnr. 12/2116 Med aftalen om akutjob har regionerne forpligtet sig til at arbejde for at tilvejebringe 800 akutjob. Det er besluttet, at indsatsen for akutjob drøftes på alle bestyrelsesmøder. Med henblik på så opdaterede data som muligt, vil materiale vedrørende indsatsen for akutjob denne gang blive omdelt på selve mødet. Jane Marianne Ravn Indstilling Det indstilles, at bestyrelsen drøfter status for regionernes indsats for akutjob med udgangspunkt i det på mødet omdelte materiale. Sagsfremstilling Med aftalen om akutjob fra 24. oktober 2012 har regionerne forpligtet sig til at arbejde for at tilvejebringe 800 akutjob. Indsatsen løber frem til 1. juli Det er besluttet, at regionernes indsats for akutjob drøftes på alle bestyrelsesmøder. Dette sker med udgangspunkt i indsamlede data for regionerne, bl.a. vedrørende opslag af akutjob og antal ansatte fra målgruppen i akutjob. Med henblik på så opdaterede data som muligt, vil materiale vedrørende indsatsen for akutjob denne gang blive omdelt på selve mødet. Bilag Ingen.

14 Side 10

15 Side 11 5B6. Horizon 2020 og regionerne, sagsnr. 13/485 EU s nye program for forskning og udvikling Horizon 2020 bliver styrket væsentligt i den nye budgetperiode Derfor er det relevant at se på, hvordan regionerne udnytter det nuværende program (FP7), og hvor de regionale styrkepositioner befinder sig med henblik på den bedst mulige udnyttelse af Horizon Asger Andreasen Forskning og innovation bidrager væsentligt til at understøtte den europæiske vækst- og innovationsdagsorden, som formuleret i EU s 2020-strategi. Det er en dagsorden, som både regionerne og den danske regering støtter op om. Med et styrket forskningsprogram og sandsynligvis reducerede midler til regional udvikling gennem EU s strukturfonde bliver det ekstra vigtigt, at regionerne styrker opmærksomheden på Horizon 2020 og som minimum fastholder den gode position, Danmark indtager i konkurrencen om EU s forsknings- og udviklingsmidler. Indstilling Det indstilles, at bestyrelsen drøfter, hvordan regionernes opmærksomhed på finansieringsmuligheder gennem Horizon 2020 kan styrkes, herunder at styrkelse af Danmarks deltagelse i Horizon 2020 projekter bliver højt prioriteret i den nye nationale klyngestrategi at foreningen bidrager til et styrket samarbejde mellem vækstforaene, Forsknings- og Innovationsstyrelsen og andre strategiske aktører at foreningen, i lyset af regionernes opgaveportefølje, specifikt arbejder med at styrke deltagelsen i Horizon 2020 projekter inden for sundhedsforskning, sundhedsinnovation og erhvervssamarbejde, at foreningen undersøger interessen hos regionerne for at afholde en konference i 2014 om finansieringsmulighederne i Horizon Sagsfremstilling Resultatet af forhandlingerne blandt stats- og regeringslederne om EU s kommende budgetperiode viser en stærkere politisk prioritering af finansieringsmulighederne inden for forskning og udvikling. Horizon 2020 programmet bliver sandsynligvis i størrelsesordenen 69 milliarder euro, hvilket er ca. 30 procent større end det gældende FP7 program.

16 Side 12 Danske Regioner har i forhandlingsforløbet, gennem holdningspapirer og møder med forskellige politiske beslutningstagere i Danmark og EU, talt for en styrkelse af det nye forskningsprogram. Foreningens holdning bygger på, at virksomhederne i regionerne samt de offentlige institutioner, herunder universiteterne udnytter deres styrkepositioner i konkurrencen om EU s forskningsmidler. Nedenfor følger en oversigt over regionernes deltagelse i det nuværende forskningsprogram FP7. En mere detaljeret analyse findes i bilaget. F&U aktive virksomheders regionale fordeling og andel af hjemtag er som følger (procentvis fordeling): Region Hjemsted Andel af FP7-midler FP7 midler til SMV ere FP7 midler Til store virksomheder Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland Billedet er, at virksomhederne i hovedstaden fylder mere end de fire andre regioner tilsammen. Dog står Syddanmark stærkt, når det handler om forskningsmidler til store virksomheder grundet virksomheden Danfoss, som er meget aktiv på forskningsprojekter inden for klima og miljø. Specifikt for SMV erne ses, at Region Midtjylland har gjort en særlig indsats. De danske virksomheder henter de fleste midler hjem til områderne energi, sundhed, IT samt nano- og materialeteknologi. De fire områder tegner sig for 2/3 af de samlede midler. Hvis man korrigerer for størrelsen af de forskellige lande, så ligger Danmark på en 3. plads blandt de 20 lande med de største EUbevillinger under FP7. Danmark overgås kun af Schweiz og Finland. Danske Regioner har specifikt arbejdet for at styrke sundhedsdelen i Horizon Det er tilfredsstillende, at EU Kommissionens forslag afsætter godt 8 milliarder euro til sundhedsprojekter, udvikling af sygehuse og forskning i sygdomme, sammenlignet med omtrent 6 milliarder euro i det igangværende program. Om det endelige tal lander her afhænger af forhandlingerne med Europa- Parlamentet.

17 Side 13 Danmark står relativt stærkt på en række forskning- og udviklingsområder inden for klima-, energi og miljøforskning. Regionerne lægger stor vægt på at bidrage til omstillingen af energiforbruget. Det sker bl.a. gennem de regionale vækstfora, der i dag står bag betydelige investeringer i udvikling, test og demonstration af nye grønne løsninger og klimavenlige teknologier i samspil med virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, staten, kommuner, EU m.fl. Energi og cleantech et prioriteret satsningsområde for vækstforaene. Grønne ideer, udvikling af nye teknologier og markeder er vigtige for Danmarks fremtidige eksport, vækst og velfærd. EU s forsknings- og udviklingsprogrammer søges i konkurrence med ansøgere fra andre EU-lande. Det kommer også til at gælde for Horizon Kravene til ansøgninger er desuden, at ansøgningen skal involvere partnere fra flere lande i Europa. Dermed er der ikke i modsætning til eksempelvis EU s strukturfondsstøtte - en vis andel af Horizon 2020 midlerne, som på forhånd er allokeret til Danmark. Kommissionen har opfordret regionerne til at udvikle regionale strategier baseret på mønstrene i smart specialisering. Strategierne vil være et krav for at opnå adgang til strukturfondene, men de vil også udgøre et vigtigt instrument i arbejdet med at styrke danske virksomheders adgang til midlerne i Horizon 2020 og styrke sammenhængen mellem strukturfondene og forskningsmidlerne. Smart specialisering betyder, at der fokuseres på et begrænset antal prioriteter på baggrund af regionernes egne styrker og komparative fordele og ud fra, hvor der er det største potentiale for en blivende virkning. Danmark allerede er godt på vej til at være smart specialiserede i kraft af de regionale erhvervsudviklingsstrategier og den nationale innovationsstrategi. Derfor forventes det ikke, at der på regionalt plan udarbejdes særskilte strategier for smart specialisering. Erhvervsstyrelsen står i spidsen for i samarbejde med regionerne at udarbejde et dokument, der tydeliggør over for Kommissionen, hvordan man i Danmark anvender og arbejder med smart specialisering. Medarbejdere fra regionerne, Danske Regioner og KL deltager heri. I forbindelse med den nationale innovationsstrategi Danmark. Løsningernes land udformes der et prioriteringskatalog ved navn INNO+ for fremtidige partnerskaber om innovation. Danske Regioner har spillet ind med forslag til indsatsområder. Disse partnerskaber skal ligeledes styrke sammenhængen til Horizon 2020.

18 Side 14 Samarbejde med Forsknings- og Innovationsstyrelsen: Danske Regioner har på embedsmandsplan drøftet mulighederne i Horizon 2020 med Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Fra begge sider er der en klar interesse i, at Danmark fortsætter med at klare sig godt i konkurrencen om EU s forskningsmidler specielt taget i betragtning, at midlerne i Horizon 2020 programmet forøges betragteligt. Forsknings- og Innovationsstyrelsen har specialviden om programindhold og ansøgningskriterier. De regionale vækstfora har netværket blandt virksomheder og forskningsinstitutioner i regionerne. Mulighederne for et mere systematisk samarbejde mellem Forsknings- og Innovationsstyrelsen og regionerne med henblik på optimal brug af Horizon 2020 bør udnyttes. Hver region har deres eget kontor i Bruxelles. Kontorernes hovedopgaver er lidt forskelligt defineret, men fælles for dem alle er oplysning og vejledning til virksomheder og institutioner om mulighederne i EU s støtteprogrammer, herunder ikke mindst Horizon Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående uddannelser har undersøgt økonomien for danske SMV ers investeringer i FP7 (FIVU, 2009). Undersøgelsen viser, at der er god grund til at deltage i internationale Forsknings- og udviklingsprojekter (FoU), da det giver en høj gearing af de investerede midler i FoU. For hver gang at virksomhederne investerer 1000 kroner i et forskningsprojekt, får de i gennemsnit adgang til forskning til en værdi af kroner. Ser man på Danmarks samlede andel af alle FP7 midlerne, viser tal fra Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående uddannelser, at Danmark henter 2,34 procent af det samlede 7-årige budget på ca. 375 milliarder kroner, hvilket svarer til ca. 1,3 milliarder kroner pr. år (FIVU, februar 2013). Dette skal ses i lyset af, at Danmarks befolkning kun udgør ca. 1,2 pct. af EU s befolkning. Hvis niveauet kan opretholdes i det nye forøgede Horizon 2020 budget, vil Danmarks tilskud fra Horizon 2020 komme op på ca. 1,7 milliarder kroner årligt. Til sammenligning har regionerne i Danmark samlet set modtaget ca. 500 millioner kroner årligt fra EU s strukturfonde i indeværende budgetperiode.

19 Side 15 Bilag Danske regioners deltagelse i FP7 ( ).

20 Side 16

21 Side 17 6B7. Orienteringer om emner på EU-dagsordenen, sagsnr. 13/582 Følgende er en status på aktuelle emner, der er omfattet af bestyrelsens prioriteringer for foreningens europapolitiske arbejde. Alle fire punkter skal vedtages på Regionsudvalgets plenar den april Annette Budtz- Jørgensen Indstilling Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning. Sagsfremstilling Regionsudvalgets udtalelse om en stærkere europæisk industripolitik for vækst og økonomisk genopretning (lvi) I 2010 vedtog EU-Kommissionen "En integreret industripolitik for en globaliseret verden". Det skete som led i Europa 2020-strategien. Dens mål er, at den europæiske industri i 2020 udgør 20 procent af BNP mod 16 procent i dag. Ifølge DI udgjorde fremstillingsindustrien 23 procent af den danske BNP i Opdateringen af industripolitikken indebærer investeringer i innovation, bedre markedsbetingelser, adgang til kapital og menneskelig kapital og kvalifikationer. Regionsudvalgets udtalelse støtter disse elementer, men beklager, at den territoriale dimension af industripolitikken kun nævnes underordnet, ligesom der fremsættes et par yderligere forslag til initiativer. Der er en fin sammenhæng til de initiativer, de regionale vækstfora og regionerne allerede investerer i, og ligeledes en sammenhæng til de forventede temaer i de kommende danske strukturfondsprogrammer for perioden efter Udtalelsen skal endeligt behandles på Regionsudvalgets plenarforsamling den april Udnyttelse af potentialet ved cloud computing i Europa (prj) EU-Kommissionen har udgivet en strategi for cloud computing: Udnyttelse af potentialet ved cloud computing i Europa. Cloud computing forstås som lagring, behandling og anvendelse af data, som sker på fjernt placerede computere via en internetforbindelse. Det er en billig og fleksibel måde at købe og anvende it på. Der er potentiale for økonomiske besparelser ved en mere udbredt brug af cloud computing i både den private og offentlige sektor. Strategien indeholder en række konkrete tiltag, der på kort og længere sigt skal forsøge at fjerne barriererne for at benytte cloud computing i den private og offentlige sektor i Europa.

22 Side 18 Regionsudvalget støtter op om EU-Kommissionens strategi og anerkender det store potentiale for økonomiske besparelser og miljøgevinsten, der er i cloud computing. Men Regionsudvalget kommer også ind på den række af udfordringer, der er i cloud computing, såsom standardisering, certificering, datasikkerhed, ophavsrettigheder, kopiering, online betaling og fakturering, den digitale kløft mm. Cloud computing er på mange måder interessant for sundhedsvæsnet, idet teknologien netop fremmer muligheden for to helt centrale udfordringer omkring digitalisering nemlig central lagring af store mængder data samt mulighed for deling af data mellem forskellige parter. Men der er en række udfordringer i forhold til eksisterende lovgivning og sikkerhed, når det drejer sig om personfølsomme oplysninger. Regionsudvalgets forslag til udtalelse, der skal endeligt vedtages på plenaren den april 2013, vurderes derfor at være i god tråd med de muligheder og udfordringer, som regionerne er opmærksomme på i forbindelse med cloud computing. Nytænkning på uddannelsesområdet: Investering i kvalifikationer for bedre socioøkonomiske resultater (ast, bxl) EU-Kommissionens meddelelse tager udgangspunkt i at udbuddet af højt kvalificeret arbejdskraft er stigende i hele verden. Derfor bør EU udpege nogle retningslinjer for, hvordan man kan højne uddannelsesniveauet, forbedre kvalifikationerne og øge beskæftigelsen. Regionsudvalget er enig i EU-Kommissionens meddelelse, men påpeger ligeledes nogle mangler i den nuværende udvikling, hvor der i visse henseender er langt fra intentioner til handling. Desuden fremhæver Regionsudvalget, at lighed inden for uddannelsesmuligheder vil være et vigtigt skridt for at flest mulige kan få en uddannelse og ligeledes kvalifikationer. Regionsudvalget opfordrer i sin udtalelse til, at følgende færdigheder skal opfattes som centrale i nytænkningen af uddannelse: Kreativ tænkning, kommunikation, bearbejdning af oplysninger, personlig effektivitet og samarbejde med andre. Udtalelsen skal endeligt vedtages på plenaren den april Decentraliseringsprocessen i EU og det lokale og regionale selvstyres rolle i EU s politiske beslutnings- og gennemførelsesproces (prj, bxl) Regionsudvalget har taget initiativ til en udtalelse, der skal sætte fokus på og redegøre for fordelene ved en decentralisering af kompetencer og finansielle ressourcer.

23 Side 19 Endvidere ønsker Regionsudvalget med udtalelsen at fastlægge nogle overordnede principper for decentralisering og opfordrer EU, medlemsstaterne og kandidatlandene til at gennemføre disse principper. I forlængelse heraf ønsker Regionsudvalget også at gøre opmærksom på, at den aktuelle krise og de store spareforanstaltninger, som bliver gennemført i Europa, ikke bør føre til yderligere magtcentralisering. I udtalelsen gør Regionsudvalget opmærksom på, at Europarådet, og navnlig Kongressen af lokale og regionale myndigheder (CLRAE), gør en stor indsats i overvågningen af decentralt demokrati. Regionsudvalget har erklæret, at man vil udarbejde et europæisk charter om forvaltning på flere myndighedsniveauer, og man fortsat skal beskæftige sig med dette emne. Man ønsker derfor at optrappe samarbejdet med CLRAE om overvågningen af situationen for det lokale og regionale demokrati i EU s medlemsstater og kandidatlandene. Danske Regioner har været en smule skeptiske over for det hensigtsmæssige i, at Regionsudvalget skal lave overlappende arbejde i forhold til Kongressen. Udtalelsen skal endeligt vedtages på plenaren den april Bilag Ingen.

24 Side 20

25 Side 21 7B8. Næste møde, sagsnr. 13/582 - Annette Budtz- Jørgensen Indstilling Det indstilles, at næste ordinære bestyrelsesmøde holdes fredag den 17. maj 2013 kl , at der holdes bestyrelsesmøde onsdag den 17. april 2013 kl forud for generalforsamlingen. Sagsfremstilling - Bilag Ingen.

26 Side 22

27 Side 23 8B9. Eventuelt, sagsnr. 13/582 - Annette Budtz- Jørgensen Indstilling - Sagsfremstilling - Bilag Ingen.

28

29 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl Sagsnr. 13/467 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Deltagere: Afbud: Bent Hansen, Steen Bach Nielsen, Vibeke Storm Rasmussen, Poul Erik Svendsen, Per Tærsbøl, Thor Grønlykke, Poul Müller, Anne V. Kristensen, Birgitte Josefsen, Bente Lauridsen, Knud Andersen, Jens Stenbæk, Flemming Stenild, Birgitte Kjøller Pedersen Carl Holst, Ulla Astman, Henrik Thorup, Regionsdirektører Deltagere fra sekretariatet Bo Johansen, Hjalte Aaberg, Per Christiansen Adam Wolf, Lone Christiansen, Gitte Bengtsson, Signe Friberg Nielsen, Kristian Heunicke, Jacob Winther, Michael Henneberg Pedersen, Søren Sørensen, Katrine Tang (referent)

30 Side 2 1. Formandens meddelelser, sagsnr. 13/467 Bestyrelsen tog meddelelserne til efterretning. Evalueringen af SundhedsCampen med KL den 22. februar 2013 Formanden orienterede om, at KL havde aflyst mødet pga. forhandlinger i Finansministeriet. Møde med Dansk Socialrådgiverforening 8. marts 2013 Formanden orienterede om mødet. Møde med Danske Handicaporganisationer 8. marts 2012 Formanden orienterede om, at mødet skulle afholdes efter bestyrelsesmødet. Forhandlinger med PLO Jens Steenbæk gav en status for forhandlingerne med PLO. Resultater ved OK-13 Jens Steenbæk orienterede om aftalerne, herunder den selvstændige reguleringsordning og forlig med speciallægerne om overenskomst for overlægerne, der bl.a. omfatter udvidelse af den normale arbejdstid og bortfald for betaling af udetjenesten. Han orienterede endvidere om den udsendte lockoutvarsel for lærere beskæftiget ved de regionale specialskoler. Indførelse af uafhængig forskningspulje på medicinområdet Bestyrelsen besluttede på sit møde 1. februar 2013 at indføre en uafhængig forskningspulje på medicinområdet, som skal tilføres 20 mio. kr. årligt fra 2014 og i de kommende 4 år. Formanden orienterede om, at sagen skal behandles på Amgros bestyrelsesmøde den 22. marts Her vil det blive indstillet, at den uafhængige forskningspulje finansieres over Amgros budget. Foreløbigt regnskab for 2012 Det foreløbige regnskab blev omdelt. Regulering af mødediæter og erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Formanden gjorde opmærksom på, at mødediæter m.v. ikke er reguleret, som de skal i henhold til bekendtgørelsen. Der er udbetalt korrekt i 2012, men der vil blive efterreguleret for januar og februar 2013.

31 Side 3 Uddelt på bordene 1. Evalueringsrapporten 2. Oversigt over hovedlinjerne i OK13 3. Bidrag til en ny sundhedspolitik 4. Foreløbigt regnskab Godkendelse af åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse, sagsnr. 13/467 Bestyrelsen godkendte referatet Danske Regioners regnskab 2012, sagsnr. 13/478 Bestyrelsen godkendte og underskrev Danske Regioners regnskab for 2012 og underskrev Revisionsprotokollen. Danske Regioners regnskab aflægges i overensstemmelse med årsregnskabslovens regler for klasse A virksomheder. Årsregnskabet er revideret af BDO Kommunernes Revision Godkendt Revisionsaktieselskab. Årets samlede resultat er et overskud på 1,3 millioner kroner. Heri indgår blandt andet urealiserede kursgevinster på 13,6 millioner kroner. Ses der alene på den almindelige drift udgør resultatet uden finansielle poster et underskud på 17,4 millioner kroner, der kan sammenlignes med et oprindeligt budgetteret underskud på 39,9 mio. kr. Forbedringen skyldes især et mindre forbrug på en række driftsposter, samt en række ekstraindtægter. Danske Regioners balance pr. 31. december 2012 balancerer med 789,1 millioner kroner. Egenkapitalen udgør ultimo ,4 millioner kroner, hvilket er en stigning på 1,3 millioner kroner i forhold til primo egenkapitalen. 4. Generalforsamlingen 2013, sagsnr. 12/538 Bestyrelsen tog den skriftlige beretning til efterretning. Bestyrelsen besluttede at udvide den planlagte paneldebat med en efterfølgende debat med sundhedsordførerne fra V, DF, RV og S. Temaet for debatten vil være sundhedspolitik, evaluering og incitamenter.

32 Side 4 Den skriftlige beretning for 2012 forelægges til bestyrelsens orientering. 5. Udpegning af medlemmer til bestyrelsen for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, sagsnr. 01/3293, j.nr. 110 Bestyrelsen udpegede Ulla Astman til at tage formandskabet for Dansk Selskab for Patientsikkerhed for en 2-årig periode, og bad regionsdirektørkredsen om at udpege en embedsmand til den anden plads. Danske Regioner har to pladser i bestyrelsen for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, hvoraf den ene er formandsposten. Der skal udpeges medlemmer til bestyrelsen, herunder til formandskabet for den kommende to-års periode. Posterne varetages i øjeblikket af Ulla Astman (formand) og regionsdirektør Helle Ulrichsen. 6. Opfølgning på akutjob, sagsnr. 12/2116 Bestyrelsen drøftede status for regionernes indsats for akutjob. Flemming Stenild opfordrede regionerne til fortsat at have fokus på besættelse af job med ansøgere fra målgruppen. Med aftalen om akutjob har regionerne forpligtet sig til at arbejde for at tilvejebringe 800 akutjob. Med oplægget orienteres om status for regionernes indsats. 7. Status på kvalitets- og resultatindikatorer, sagsnr. 12/1978 Bestyrelsen tog orienteringen til efterretning. I økonomiaftalen for 2013 er det aftalt at forbedre kvaliteten i behandlingen. Her gives en status på de kvalitets- og resultatindikatorer, det er aftalt at følge.

33 Side 5 8. Høringssvar vedr. lov om ændring af Lov om håndhævelse af udbudsreglerne, sagsnr. 13/218 Bestyrelsen godkendte høringssvaret. Som led i regionernes målsætning for indkøb og logistik frem mod 2015 arbejder Danske Regioner for en forenkling af udbudsområdet herunder klagesystemet. Danske Regioner har længe presset på for at få regeringen til at reformere arbejdet i Klagenævnet for Udbud. Fremsendte høring vedrørende udkast til forslag om ændring af Lov om håndhævelse af udbudsreglerne modtages derfor positivt. Danske Regioner har afgivet høringssvar den 21. januar 2013, hvori der er opbakning til forslaget. Høringssvaret indeholder dog en række forslag, der kunne tilføre området yderligere forenkling og reduktion af unødvendigt bureaukrati til fordel for både regionerne og dets leverandører. 9. Høringssvar vedr. lov om beskyttelse af børn mod overgreb, sagsnr. 12/423 Bestyrelsen godkendte høringssvaret. Et nyt lovforslag fra Social- og Integrationsministeriet præsenterer en række initiativer, der skal beskytte børn bedre mod seksuelle overgreb. Forslaget skal sikre den nødvendige behandling på området. Et af initiativerne er de såkaldte børnehuse, som skal drives af kommunerne i en region i fællesskab. Danske Regioner roser i et høringssvar initiativerne. Det foreslås dog, at børnehusene af faglige og økonomiske årsager drives af regionerne, fordi de har tæt tilknytning til regionernes eksisterende indsats på området. 10. Høringssvar vedr. tilsynsreform på socialområdet, sagsnr. 12/2346 Bestyrelsen godkendte høringssvaret.

34 Side 6 Social- og Integrationsministeriet har sendt et lovforslag i høring om en reform af tilsyn på socialområdet. Reformen vil betyde, at fem kommuner vil skulle godkende og føre tilsyn med alle sociale tilbud i deres respektive geografiske region. Tilsynet gælder både private, kommunale og regionale tilbud for både børn og voksne. Danske Regioner ser i et høringssvar positivt på, at man ønsker mere ensartethed, uvildighed og faglighed i tilsynet. Man roser desuden reformen for at fokusere på kvalitet i den sociale indsats. Her kan regionernes kvalitetsmodel på socialområdet bruges som ramme. Man opfordrer desuden til at sikre dialog mellem de nye socialtilsyn og de regionale og kommunale driftsherrer. 11. Høringssvar vedr. af ændring af lov om miljømål m.v., sagsnr. 12/81 Bestyrelsen godkendte høringssvaret. Forslag til ændring af miljømålsloven lægger op til en justeret høringsfase, der bl.a. indebærer, at en mindre opgave for regionerne (koordinering og evt. mægling) skrives ud af loven. Det vurderes på administrativt niveau i regionerne, at denne ændring ikke vil have væsentlig betydning for hverken Natura2000-planprocessen eller for regionernes opgavevaretagelse. 12. Høringssvar vedr. udkast til lov om ændring af frikommunelov, sagsnr. 12/819 Bestyrelsen godkendte høringssvaret. Danske Regioner har fået lovforslag om lov om ændring af lov om frikommuner i høring. Lovændringen omhandler yderligere etablering af forsøgsmuligheder for frikommunerne.

35 Side Brev til Erhvervs- og Vækstministeren om regionale dialogmøder om mobildækning, sagsnr. 11/164 Bestyrelsen tog orienteringen til efterretning. Danske Regioner, KL og Teleindustrien har sendt et brev til erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen med resultaterne fra fem regionale møder om mobildækning. 14. Breve til Carsten Hansen og Mette Gjerskov om Landdistriktsprogrammet 2013+, sagsnr. 10/1177 Bestyrelsen tog orienteringen til efterretning. Danske Regioners formandskab har sendt breve til henholdsvis minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen og minister for fødevarer, landbrug og Fiskeri, Mette Gjerskov, om behovet for vækstskabende initiativer i det kommende landdistriktsprogram. 15. Aftale om EU s budget , sagsnr. 09/3060 Bestyrelsen tog orienteringen til efterretning. EU s stats- og regeringsledere enedes den 8. februar 2013 om en ramme for EU s budget For første gang i EU s historie er budgettet lavere end i forrige periode på trods af, at EU udvides med Kroatien pr. 1. juli Budgettet på 960 milliarder euro for udgør 1,00 procent af EUlandenes bruttonationalindkomst og er 12 milliarder euro lavere end budgettet for Selvom de præcise beløb for Danmark endnu ikke kendes, er der ingen tvivl om, at der bliver færre strukturfondsmidler i den næste budgetperiode. Til gengæld bliver der afsat væsentligt flere midler til forskning under det nye Horizon 2020-program, som er et område, hvorfra Danmark generelt har opnået mange bevillinger. Det er endvidere uvist, om Danmark vælger at anven-

36 Side 8 de en større del af midlerne under Landdistriktsprogrammet til landdistriktsudvikling. 16. Næste møde, sagsnr. 13/467 Bestyrelsen besluttede, at næste møde i Danske Regioners bestyrelse holdes fredag den 5. april kl Eventuelt, sagsnr. 13/

37 N O T A T Danmarks deltagelse i FP Sag nr. 11/2255 Dokumentnr /12 Kenneth Hirsch Sørensen I 2010 er der registreret F&U-aktive danske virksomheder SMV ere og 200 store virksomheder Virksomhederne brugte i alt 36,9 mia. kr. på egen F&U, og de store virksomheder stod for 70 pct. af udgifterne. Knap halvdelen af virksomhederne er hjemmehørende i Region Hovedstaden. Det er også virksomhederne i Region Hovedstaden der trækker flest FP7 midler hjem. De står for 58 pct. af de samlede danske FP7 midler til danske virksomheder. Region Syddanmark henter mange midler hjem til store virksomheder, hvor de er på niveau med Region Hovedstaden. F&U aktive virksomheders regionale fordeling og andel af hjemtag er som følger (procentvis fordeling): Region Andel af FP7 midler FP7 midler Hjemsted FP7-midler til SMV ere Til store Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland Danske virksomheders deltagelse i FP7 228 SMV ere og 61 store virksomheder har deltaget i FP7. Knap hver 3. af de store virksomheder har deltaget i FP7 og en enkelt virksomhed i Region Syddanmark tegner sig alene for knap 15 pct. af alle danske virksomheders FP7-midler. Kun 8 pct. af de F&U-aktive SMV ere deltager i FP7. Succesraten for de danske virksomheders ansøgninger er 30 pct. for de store og 24 pct. for SMV erne.

38 Områder som virksomhederne henter midler fra De danske virksomheder henter de fleste midler hjem til områderne energi, sundhed, IT samt nano- og materialeteknologi. De fire områder tegner sig for 2/3 af de samlede midler. Det samlede hjemtag af midler udgør 146 mio. euro svarende til knap 1,1 mia. kr. Område Region Region Region Region Region I alt DK andel Hoveds. Sjælland Sydd. Midtj. Nordj. (mio. E) (%) Energi 14,6 0,9 22,7 2,4 0,3 40,9 5,4 Sundhed 19,5 0,3 0,6 1,3-21,7 2,9 Nano 10,9 0,6 1,9 3,2 1,7 18,3 2,6 IT 13,7-0,2 2,1 1,1 17,1 1,3 Transport 8,6 0,1 1,0 0,9 1,0 11,6 1,3 Fødevarer 6,0 0,3 0,5 0,7 0,3 7,8 4,3 Miljø/klima 3,9 0,3 0,4 1,1 0,3 6,0 3,5 Sikkerhed 1,8 0,8 0,9 0,2-3,7 1,3 Andet 0,6-0,1 0,1-0,8 --- Smv er 4,1 2,4 2,9 7,3 1,0 17,7 3,0 I alt 83,7 5,7 31,2 19,3 5,7 145,6 2,3 Anm. Nano dækker områderne Nanovidenskab, -teknologi, materialer og ny produktionsteknologi. I transport indgår luftfart. Fødevarer dækker områderne fødevarer, landbrug, fiskeri og bioteknologi. Andet er samfundsvidenskab, humaniora, rummet, atom og videnregioner. Alle beløb er mio. euro. DK andel er den samlede nationale andel af FP7 incl. virksomheder og offentlige institutioner. Side 2 Energi, fødevarer og klima/energi er relative danske styrkepositioner, hvor den danske andel af FP7-midler er 50 pct. højere end den gennemsnitlige danske andel. Sundhed og nano er mindre danske styrkeområder. I EuroStars-programmet, der samfinansieres af FP7 og nationale midler er fordelingen mellem regionerne som følger (procentvis fordeling): Region Hovedstaden: 54 Region Sjælland: 09 Region Syddanmark: 12 Region Midtjylland: 11 Region Nordjylland: 14 Koblingen mellem FP7 og de nationale forsknings- og innovationsordninger De danske virksomheder, der har succes med at hjemtage midler fra FP7, er også aktive brugere af de danske forsknings- og innovationsordninger. Næ-

39 sten halvdelen af alle danske virksomheder i FP7 har også modtaget bevillinger til forskning og innovation fra FI. Omvendt er de virksomheder, der gør brug af de nationale ordninger, ikke væsentligt repræsenteret i FP7. Side 3 Oversigt over FP7 virksomhedernes brug af nationale ordninger (antal): FP7 Videnpilot Videnkupon Innovationskonsortier Erhvervs PhD Højteknologifonden Forsk ningsråd SMV Store I alt Danmark i internationale sammenligninger Danmark ligger på en anden plads i forhold til de nordiske lande - Sverige, Finland og Norge - hvis man ser på andelen af EU-tilskud, partnere og projekter i FP7. Sverige er nummer 1. Danmark ligger på en 12. plads på listen over de lande, som modtager de største EU-bevillinger under FP7. Hvis man korrigerer for størrelsen af de forskellige lande, så ligger Danmark på en 3. plads blandt de 20 lande med størst EU-tilskud målt pr. indbygger. Danmark overgås kun af Schweiz og Finland. Niveauet for dansk deltagelse svarer relativt til niveauet i FP6. I absolutte tal er der tale om en markant stigning i den danske deltagelse. Dette hænger sammen med, at den økonomiske ramme er større i FP7 i forhold til FP6. FP6 FP7 Antal projekter med dansk deltagelse Antal danske deltagere Antal danske koordinatorer EU-midler til danske deltagere (mio. euro) 396,1 717,0 Dansk andel af alle midler i FP 2,38% 2,34% Danmarks profil er noget anderledes i forhold til gennemsnittet af FP7- modtagerlandene: Deltagertype DK Alle FP7 lande Universiteter 47 % 36 %

40 Offentlig institution 12 % 04 % Virksomheder 30 % 31 % Ikke-kommerciel 10 % 26 % Andre 02 % 03 % Anm.: Materialet er opdateret pr. november md. 2012, og er alene opgjort for området Cooperation. Ikke-kommerciel kan være GTS er, sektorforskningsinstitutioner og private forskningsinstitutioner. Side 4 Universiteter og offentlige institutioner som eksempelvis hospitaler fylder mere i DK. De tegner sig tilsammen for 60 pct. af midlerne til DK, mod 40 pct. i alle FP7-lande. Den danske virksomhedsandel er på niveau med resten af landene. Ser vi specifikt på sundhedsområdet ses det, at både offentlige institutioner og virksomheder står stærkt i DK. Deltagertype DK Alle FP7 lande Universiteter 39 % 52 % Offentlig institution 26 % 04 % Virksomheder 29 % 17 % Ikke-kommerciel 05 % 23 % Andre 00 % 03 % Virksomhederne fylder mest inden for energi, transport og sikkerhed. Dette gælder både for DK og Alle. Virksomhederne andel er over 40 pct. inden for alle tre områder. Kilder: Kortlægning af danske virksomheders deltagelse i FP7, FI Oversigt over EU-tilskud fordelt på deltagertyper under rammeprogrammets prioritetsområder, FI s hjemmeside, november 2012.

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 13-03-2013 Sagsnr. 13/467 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 11042013 Sagsnr. 13/582 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 05042013

Læs mere

Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som følge af aflysning af mødet den 7. februar 2014)

Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som følge af aflysning af mødet den 7. februar 2014) Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 13-02-2014 Sagsnr. 14/355 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: ma@regioner.dk Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 23-05-2013 Sagsnr. 13/820 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 30082011 Sagsnr. 11/1353 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 13:00 i Allinge

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 13:00 i Allinge Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-06-2012 Sagsnr. 12/1047 Anette Budtz-Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 14032012 Sagsnr. 12/335 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 02032012

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 20-06-2013 Sagsnr. 13/1004 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 06-06-2012 Sagsnr. 12/916 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 04-10-2012 Sagsnr. 11/1678 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse onsdag den kl. 16:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse onsdag den kl. 16:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 27042011 Sagsnr. 11/658 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse onsdag den 13042011

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. februar 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. februar 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 06-03-2015 Sagsnr. 15/36 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26.

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. maj 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. maj 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 02-06-2016 Sagsnr. 16/64 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014 2018 m. fl. 07-03-2017 MDR-2017-00012 Maren Munk-Madsen Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl. 10.30 Deltagere:

Læs mere

Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. august 2015 kl

Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. august 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 18-08-2015 Sagsnr. 15/1655 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. december 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. december 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 17-12-2015 Sagsnr. 15/739 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 14. marts 2014

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 14. marts 2014 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 18-03-2014 Sagsnr. 14/580 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 14.

Læs mere

Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse

Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-04-2018 EMN-2018-00010 Maren Munk-Madsen Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse Deltagere: Afbud: Regionsdirektører: Deltagere

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. april 2014

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. april 2014 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 29-04-2014 Sagsnr. 14/1468 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse 2014-2018

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 27-01-2012 kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 27-01-2012 kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 03022012 Sagsnr. 11/37 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 27012012

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 03-10-2013 Sagsnr. 13/1506 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 5. december 2014 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 5. december 2014 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 06-12-2014 Sagsnr. 14/1960 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag

Læs mere

Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl

Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014 2018 m. fl. 27-04-2017 MDR-2017-00014 Maren Munk-Madsen Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl. 10.30 Deltagere:

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 29. september 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 29. september 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 06-10-2016 Sagsnr. 16/69 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post 14. december 2018 Sag 2018-15082 Niechr/Hannag Bilag 6.2: Overblik over aktive erhvervsfremmeprojekter som overtages fra regionerne d. 1. januar 2019 (figur 1 og figur 5 samt tilhørende tekst under figur

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 21. april 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 21. april 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 27-04-2016 Sagsnr. 16/62 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse den 22. januar 2015

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse den 22. januar 2015 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 23-01-2015 Sagsnr. 15/35 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse den 22.

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 29-06-2011 Sagsnr. 11/1043 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 26. september 2014

Referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 26. september 2014 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 31-10-2014 Sagsnr. 14/1956 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse

Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-10-2017 EMN-2017-01847 1090806 Maren Munk-Madsen Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse Deltagere: Bent Hansen,

Læs mere

D A G S O R D E N. EKSTRAORDINÆRT MØDE FORRETNINGSUDVALGET Tirsdag den 21. august 2012 Kl Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2. Møde nr.

D A G S O R D E N. EKSTRAORDINÆRT MØDE FORRETNINGSUDVALGET Tirsdag den 21. august 2012 Kl Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2. Møde nr. T I L L Æ G S D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN EKSTRAORDINÆRT MØDE FORRETNINGSUDVALGET Tirsdag den 21. august 2012 Kl. 16.00 Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2 Møde nr. 8 Medlemmer: Vibeke Storm

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19122011 Sagsnr. 11/2119 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012.

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde statens overførsler til kommuner og regioner i 2012 Maj 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 01-03-2013 Sagsnr. 13/467 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse fredag

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Videnskab og Teknologi, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

Regionerne indsats i forhold til udbuddet af erhvervsuddannelser fra 2017 status januar 2016

Regionerne indsats i forhold til udbuddet af erhvervsuddannelser fra 2017 status januar 2016 N O T A T Regionerne indsats i forhold til udbuddet af erhvervsuddannelser fra 2017 status januar 2016 Resumé I løbet af 2016 skal det afgøres, hvor samtlige erhvervsuddannelser i Danmark skal være placeret

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder 14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2562639 Resume CAPNOVA ansøger om tilskud til projektet Innovations- og fundraisingvejledning til mindre

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 07-02-2013 Sagsnr. 13/104 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den

Læs mere

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen]

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen] Talen Mit navn er Bente Nielsen, jeg er valgt for SF og jeg er første næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland. Privat bor jeg i Silkeborg. Tak for invitationen til at komme her i dag og fortælle

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Resume af høringssvar i forbindelse med det danske regionalfondsprogram for perioden og den strategiske miljøkonsekvensvurdering.

Resume af høringssvar i forbindelse med det danske regionalfondsprogram for perioden og den strategiske miljøkonsekvensvurdering. 2. april 2014 J.nr. 13/03858 /erst Resume af høringssvar i forbindelse med det danske regionalfondsprogram for perioden 2014-2020 og den strategiske miljøkonsekvensvurdering. Udkast til nationalt program

Læs mere

Tidsplan for budget 2016

Tidsplan for budget 2016 Tidsplan for budget 2016 herunder budget 2016 som led i implementering af strategi 2018 Med vedtagelsen af Strategi 2018 har Regionsrådet sat rammen og retningen for Regionens opgaveløsning i perioden

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 3. marts 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 3. marts 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 10-03-2016 Sagsnr. 16/60 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Direktionen. Tirsdag 3. marts 2015. Regionshuset Niels Bohrs Vej 9220 Aalborg Ø

Direktionen. Tirsdag 3. marts 2015. Regionshuset Niels Bohrs Vej 9220 Aalborg Ø Direktionen Tirsdag 3. marts 2015 Regionshuset Niels Bohrs Vej 9220 Aalborg Ø 1 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sagsgang for projektforslag 3. Budget 2015 4. Projekter til beslutning i bestyrelsen

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

Hvordan sikrer vi tryg digital velfærd?

Hvordan sikrer vi tryg digital velfærd? NYHEDSBREVET DANSKE REGIONER UDKOMMER HVER 14. DAG NR 4 20. MARTS 2013 SUNDHEDS-IT Hvordan sikrer vi tryg digital velfærd? Regeringen, Danske Regioner og KL vil senere på året præsentere en samlet strategi

Læs mere

Referat fra møde i Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur den 20. august 2009

Referat fra møde i Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur den 20. august 2009 Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur Referat fra møde i Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur den 20. august 2009 Til stede: Regionsrådsmedlemmer: Bent

Læs mere

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 29-10-2012 Sagsnr. 12/1849 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 31052011 Sagsnr. 11/872 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den

Læs mere

Akademikernes høringssvar vedr. forslag til lov om Danmarks Innovationsfond m.fl.

Akademikernes høringssvar vedr. forslag til lov om Danmarks Innovationsfond m.fl. Styrelsen for Forskning og Innovation Bredgade 40 1260 København K Fremsendt pr. mail til hoering@fi.dk Akademikernes høringssvar vedr. forslag til lov om Danmarks Innovationsfond m.fl. Den 19. november

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Sekretariatets indstilling Det indstilles, at Vækstforum bevilger 3,8 mio. kr. til projektet, finansieret af de regionale udviklingsmidler.

Sekretariatets indstilling Det indstilles, at Vækstforum bevilger 3,8 mio. kr. til projektet, finansieret af de regionale udviklingsmidler. 1. Støtteordninger RESUMÉ Stamdata Journalnummer Ansøger: Indsatsområde Fokusområde: 2012-146314 Væksthus Nordjylland Kompetenceudvikling Strategi og marked Historik Vækstforum reserverede på sit møde

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

Københavns Universitet. Stærkere EU-engagement Bjørnholm, Thomas; Wegener, Henrik Caspar; Frandsen, Søren E. Published in: Jyllands-Posten

Københavns Universitet. Stærkere EU-engagement Bjørnholm, Thomas; Wegener, Henrik Caspar; Frandsen, Søren E. Published in: Jyllands-Posten university of copenhagen Københavns Universitet Stærkere EU-engagement Bjørnholm, Thomas; Wegener, Henrik Caspar; Frandsen, Søren E. Published in: Jyllands-Posten Publication date: 2016 Document Version

Læs mere

Referat: Tovholdergruppen for Erhverv og Jobskabelse

Referat: Tovholdergruppen for Erhverv og Jobskabelse Referat: Tovholdergruppen for Erhverv og Jobskabelse Mandag d. 4 februar 2015 Business Park Nord Østre Alle 6 9530 Støvring 04.02.15 1 Deltagere Anders Daugberg Stryhn Rebild Kommune Marianne M. Gade Brønderslev

Læs mere

Udkast til vedtægter for Copenhagen EU Office

Udkast til vedtægter for Copenhagen EU Office Udkast til vedtægter for Copenhagen EU Office Region Hovedstaden, Kommunekontaktråd Hovedstaden (herefter KKR Hovedstaden), Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Copenhagen Business

Læs mere

Vækstforum. Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018

Vækstforum. Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018 Vækstforum Udkast til Referat af møde 01/2018 mellem det afgående og det tiltrædende Vækstforum Torsdag den 15. marts 2018 Mødet holdtes i: Regionshuset Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Mødelokale: Regionsrådssalen

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget Torsdag den 22. april 2010 Kl. 18.30 i F7 på rådhuset Mødedeltagere: Kristian Moberg (V) Alice Linning, afbud Annelise Hansen Emma Nielsen Hanne Kyvsgaard (C)

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Juni 2015 Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Baggrund Syddansk Vækstforum har udarbejdet udkast til de erhvervs- og

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket Tid og sted: Fredag 18. marts 2011, fra kl. 9.00 til 12.00 med efterfølgende frokost Mødelokale C, Medborgerhuset, Bindslevs Plads 5, Silkeborg Deltagere:

Læs mere

http://fi.dk/innovation/innovationdanmark http://fi.dk/publikationer/2008/innovationdanmark-2008-handlingsplan fra-raadet-for-teknologi-og-innovation/ RTI s innovationsindsats Innovationsprojekter Store

Læs mere

Til Styregruppen vedrørende evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan

Til Styregruppen vedrørende evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan Regionssekretariatet Til Styregruppen vedrørende evaluering af Region Midtjyllands organisationsplan Tel. 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af 2. møde i styregruppen vedrørende evaluering af Region

Læs mere

DIALOGMØDE MED INTERNATIONALT UDVALG. V/ Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune og formand for KL s Internationale udvalg

DIALOGMØDE MED INTERNATIONALT UDVALG. V/ Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune og formand for KL s Internationale udvalg DIALOGMØDE MED INTERNATIONALT UDVALG V/ Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune og formand for KL s Internationale udvalg Agenda Internationalt udvalg hvem er vi? EU s påvirkning af kommunerne Det Europæiske

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket Tid og sted: Fredag 9. marts 2012, fra kl. 9.00 til 12.00 efterfulgt af frokost og rundvisning Viborg Rådhus mødelokale M5, Prinsens Allé 5, 8800 Viborg Deltagere:

Læs mere

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Den generelle udvikling i vækstvilkårene i Danmark dækker over en række regionale forskelle. Overordnet følger regionerne den samme udvikling hen over konjunkturerne, og mange af vækstudfordringerne er

Læs mere

DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN. EKSTRAORDINÆRT MØDE FORRETNINGSUDVALGET Tirsdag den 1. februar 2011 Kl Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2

DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN. EKSTRAORDINÆRT MØDE FORRETNINGSUDVALGET Tirsdag den 1. februar 2011 Kl Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2 DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN EKSTRAORDINÆRT MØDE FORRETNINGSUDVALGET Tirsdag den 1. februar 2011 Kl. 15.00 Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2 Møde nr. 2 Medlemmer: Vibeke Storm Rasmussen Leila Lindén

Læs mere

Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse.

Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse. Møde i overvågningsudvalget for strukturfondsprogrammerne under målet om regional konkurrenceevne og beskæftigelse. 6. juli 2011 Sag 11/02508 /lok-ebst Torsdag den 16. juni 2011, kl. 10.00 17.00, Langelinie

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V)

Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 315 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 23. maj 2013 13-434 / Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V)

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 19. marts 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 19. marts 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 20-03-2015 Sagsnr. 15/43 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 Side 1 af 5 Deltagere: Ingelige Bogason, Peder Elgaard, Andreas Lykke-Olesen, Carsten With Thygesen, Karen Olesen, Marianne Kazar, Christopher Germann Bæhring,

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 03-11-2011 Sagsnr. 11/1567 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Kort om effekter af. vækstforum investeringer

Kort om effekter af. vækstforum investeringer Kort om effekter af vækstforum investeringer 2011-2015 11 22 Den regionale vækstindsats leverer resultater Regionerne investerer i vækst og arbejdspladser i hele Danmark. Det giver positive resultater.

Læs mere

11. Team Vækst Danmark

11. Team Vækst Danmark Brevid 2883336 11. Team Vækst Danmark Åbent Vækstforum Sjælland 2772740 Brevid: Resume Annoncering vedr. Team Vækst Danmark blev igangsat 1. juli 2015. Der foreligger nu en ansøgning fra Region Midtjylland

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh ManagEnergy workshop Kontorchef Morten Lemvigh Region Nordjyllands rolle inden for regional udvikling Region Nordjyllands rolle og mission er at være dynamo for regional udvikling og skabe grundlag for

Læs mere

Hovedudvalget informationspunkter til skriftlig behandling 1. november 2011

Hovedudvalget informationspunkter til skriftlig behandling 1. november 2011 Hovedudvalget informationspunkter til skriftlig behandling 1. november 2011 Indholdsfortegnelse Sags nr. Side 1. Opsamling og referat til orientering 1 2. Evaluering af MED 3 3. Budget 2012 2015 5 Bilagsoversigt

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Dagsorden til møde i bestyrelsen ved Horsens Gymnasium onsdag den 20. marts kl

Dagsorden til møde i bestyrelsen ved Horsens Gymnasium onsdag den 20. marts kl Dagsorden til møde i bestyrelsen ved Horsens Gymnasium onsdag den 20. marts 2012. kl. 16.00 19.30. Afbud: Arne Kjær, Anne-Marie Illum, Patrick Strunge Andersen. Statsautoriseret revisor Allan Hess Andersen

Læs mere

Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen

Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen Den 4. juni 2013 AFTALETEKST Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen Regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Det Konservative

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14: Orientering - Udspil til indhold i Sundhedsaftalen - kl.

1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14: Orientering - Udspil til indhold i Sundhedsaftalen - kl. Dagsorden Handicapråd Mødedato: 20. september 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 4, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14:45 2 2 Orientering

Læs mere

Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som følge af aflysning af mødet fredag den )

Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som følge af aflysning af mødet fredag den ) Medlemmerne af Danske Regioners Bestyrelse m.fl. 16-12-2013 Sagsnr. 13/2286 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som

Læs mere

4. Økonomi efter 1. kvartal 2015. Sagsfremstilling

4. Økonomi efter 1. kvartal 2015. Sagsfremstilling 4. Økonomi efter 1. kvartal Sagsfremstilling Indledende bemærkninger Det indstilles til bestyrelsen under dagsordenens punkt 9, at der optages et realkreditlån på 1mia. kr. i. Det er 500 mio. kr. mere,

Læs mere