Teknik- og Miljøforvaltningen. Bilag 4 Forhold vedr. medarbejdere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknik- og Miljøforvaltningen. Bilag 4 Forhold vedr. medarbejdere"

Transkript

1 Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag 4 Forhold vedr. medarbejdere

2 Københavns Kommune Bilag 4 Forhold vedrørende medarbejdere Side 1 Bilag 4 Forhold vedrørende medarbejdere INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 FORHOLD VEDR. MEDARBEJDERE Krav til mandskab Krav om mandskabsfaciliteter mv Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøpolitik og uddannelsespolitik Afrapportering om politikker Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder Arbejdspladsen som uddannelsessted Renovatørens samfundsansvar 6

3 Københavns Kommune Bilag 4 Forhold vedrørende medarbejdere Side 2 1 FORHOLD VEDR. MEDARBEJDERE 1.1 Krav til mandskab Af hensyn til kontakten med borgere, læsning af driftsinstruktioner, brugsanvisninger mv. skal alle medarbejdere, der har borgerkontakt, kunne tale og forstå dansk. Minimum én person pr. køretøj skal, foruden at kunne tale og forstå dansk, også kunne læse og skrive dansk. Renovatørens mandskab skal være ensartet klædt i passende AT-godkendt arbejdstøj og bære synligt firmanavn. Derudover skal Renovatørens mandskab gennem synlig ID-brik eller lignende kunne legitimere sig. ID-brikken skal som minimum indeholde foto, medarbejdernummer samt angive, at medarbejderen arbejder for Renovatøren på vegne af Københavns Kommune. ID-brikkens udformning skal godkendes af Kommunen. ID-brikken må kun anvendes ved arbejde på den af Kontrakten omfattede entreprise. Renovatørens medarbejdere må ikke være påvirkede af alkohol eller andre berusende/euforiserende stoffer mv. under udførelse af arbejde for Kommunen. Renovatørens mandskab skal have modtaget instruktion fra Renovatøren om alle forhold, der er relevante for entreprisens udførelse. Instruktionen skal således som minimum omfatte: Renovatørens forpligtigelser over for borgerne, grundejere m.fl. og over for Kommunen som fastlagt ved den mellem Renovatøren og Kommunen indgåede Kontrakt inklusiv bilag mandskabets forpligtigelse til at udvise god og høflig opførsel under arbejdet Kommunens gældende regulativer og servicedeklarationer vedr. husholdningsaffald oplysninger om, hvor kunderne kan få yderligere information og svar på spørgsmål vedr. affaldsindsamling i Kommunen regler for og disciplin ved tilbagesætning af beholdere på samme standplads efter tømning modtageanlæggenes modtageregler og sikkerhedsforskrifter arbejdsmiljø- og sikkerhedsforhold ved udførelse af de opgaver, som den enkelte medarbejder skal varetage regler om tavshedspligt Endvidere skal Renovatøren sørge for tilstrækkelig oplæring af mandskab på nye ruter/nye distrikter, således at medarbejderen instrueres vedrørende betjening af bil, liftsystem mv. og lokale forhold vedr. ruter, adgangsveje mv. Under instruktionen i marken skal nye medarbejdere fungere som ekstra mand på bilen. Se nærmere under pkt Instruktionen af mandskabet skal være gennemført inden arbejdet i Københavns Kommune påbegyndes, og Renovatøren skal løbende følge op på instruktionen ved ansættelser/omrokeringer mv.

4 Københavns Kommune Bilag 4 Forhold vedrørende medarbejdere Side 3 Renovatøren og dennes medarbejdere må ikke foretage klunsning, modtage vederlag fra brugerne eller træffe aftaler om særordninger, der ikke er godkendt af Københavns Kommune. Konstateres sådanne forhold er Renovatøren forpligtet til at udskifte de medarbejdere, som måtte være involveret. Hvis der gentagne gange fremsættes berettiget klage over bestemte af Renovatørens medarbejdere, eller hvis flere tilsyn med arbejdet afslører, at bestemte af Renovatørens medarbejdere overtræder kravene til arbejdets udførelse, kan Kommunen forlange de pågældende medarbejdere fjernet fra arbejdet. Renovatøren skal til enhver tid stille reservemandskab til rådighed i tilfælde af ferie, sygdom m.v., således at de fastlagte indsamlinger og indsamlingsdage kan overholdes. 1.2 Krav om mandskabsfaciliteter mv. Renovatøren skal stille de nødvendige omklædnings- og badefaciliteter til rådighed for sine medarbejdere på den adresse, hvor medarbejderne møder og melder af, og hvor også renovationskøretøjerne er stationeret. Faciliteterne skal være indrettet efter Arbejdsmiljølovens forskrifter, så der bl.a. til hver medarbejder forefindes et skab til civilt tøj og et til arbejdstøj. Skabene skal være forsynet med personlig lås. Renovatøren skal stille ordentlige opholdsfaciliteter til rådighed for medarbejderne omfattende som minimum spiserum samt tekøkken. Arbejdstøj, sikkerhedssko og handsker skal udleveres efter behov, så den enkelte medarbejder altid har tilstrækkeligt årstidsbestemt arbejdstøj. Renovatøren skal sørge for vask og vedligeholdelse af arbejdstøjet. Hyppigheden af vask skal tilpasses mængden af det udleverede arbejdstøj. Som udgangspunkt skal medarbejderen have udleveret rent tøj, når denne ønsker dette, dog maksimum et sæt dagligt og sådan, at det sikres, at alle medarbejdere altid har rent arbejdstøj ved arbejdsdagens begyndelse. Arbejdstøjet skal i sig selv være fluorescerende og i øvrigt opfylde lovgivningens krav hertil. Det er et krav, at det fluorescerende (retroreflekterende) materiale af et omfang på min. 0,2 m 2 påsættes arbejdstøjet direkte, så personalet ikke skal iføre sig f.eks. separat vest eller lignende. 1.3 Arbejdsmiljø Københavns Kommune lægger stor vægt på, at indsamling og transport af affald sker med mindst mulig belastning af medarbejdere og med mindst mulig sikkerhedsrisiko. Renovatøren skal anvende indsamlings- og tømningsmateriel, der til enhver tid opfylder gældende forskrifter vedr. arbejdsmiljø og sikkerhed, ligesom Renovatøren skal tilrettelægge arbejdet, så Arbejdstilsynets retningslinjer, krav og anvisninger altid overholdes.

5 Københavns Kommune Bilag 4 Forhold vedrørende medarbejdere Side 4 Renovatøren er gennem hele kontraktperioden pligtig til at sikre, at alt hans materiel lever op til Arbejdstilsynets retningslinjer, krav og anvisninger og til andre lovmæssige krav på arbejdsmiljøområdet. Omkostninger i forbindelse med ændring i førnævnte krav påhviler alene Renovatøren. Det er Renovatørens ansvar at sikre, at mandskabet anvender de nødvendige hjælpemidler ved udførelsen af de opgaver, som de skal udføre, herunder anvender de hjælpemidler (lifte, slisker m.m.), der er til rådighed på tømningsadresserne. Renovatøren skal sikre, at alle udkørende medarbejdere har gyldige kørekort og chaufføruddannelsesbeviser, og Renovatøren skal foretage regelmæssig kontrol af kørekort/beviser for de udkørende medarbejdere min. 1 gang om året. Renovatøren skal have et etableret system, der sikrer løbende opmærksomhed på arbejdsmiljøet og sikkerheden på nærværende entreprise. Systemet skal indeholde registreringer af hændelser såsom skader, sygdom mv., der skal danne grundlag for opfølgninger og handlingsplaner på de pågældende områder. Se nærmere herom nedenfor under pkt Arbejdsmiljøpolitik og uddannelsespolitik Renovatøren skal for medarbejderne på opgaven, og gældende for hele kontraktperioden, have og håndhæve en formuleret arbejdsmiljøpolitik indeholdende et beskrevet system, der som minimum sikrer følgende: Effektiv overholdelse af gældende arbejdsmiljølovgivning samt regler, anvisninger og påbud fra Arbejdstilsynet. Anvendelse af nødvendige hjælpemidler under arbejdet, herunder anvendelse af lifte, slisker og andre hjælpemidler på arbejdsstedet, som af arbejdsmiljø- eller sikkerhedsmæssige årsager er påkrævet. Løbende opmærksomhed på arbejdsmiljøet og opfølgning på konkrete hændelser (skader, megen sygdom mv.). Regelmæssig kørekortkontrol og kontrol af chaufførbeviser (min. 1 gang pr. år). Effektiv håndhævelse af forbud mod indtagelse af alkohol og stoffer i tilknytning til arbejdet. Renovatøren skal for medarbejderne på opgaven, og gældende for hele kontraktperioden, have og håndhæve en formuleret uddannelsespolitik, der som minimum sikrer følgende: at alle medarbejdere er i besiddelse af eller opnår en relevant uddannelse på niveau med AMU-kursus i dagrenovationskørsel, et kursus i kundeservice og konflikthåndtering samt et ECO-drivning kursus senest efter 12 måneders beskæftigelse på opgaven, at der gennemføres løbende efteruddannelse af alle medarbejdere afstemt efter den enkeltes behov, eksempelvis supplerende læsetræning eller tilsvarende svarende til et omfang af i gennemsnit 8 timer pr. medarbejder pr. år, at nye skraldemænd og skraldemænd på nye ruter instrueres tilstrækkeligt vedrørende biler, liftsystemer, ruter, adgangsveje mv.

6 Københavns Kommune Bilag 4 Forhold vedrørende medarbejdere Side 5 Som Bilag 4A er vedlagt en beskrivelse af Renovatørens arbejdsmiljøforhold, der bl.a. indeholder en beskrivelse af hvordan Renovatøren systematisk identificerer og nedbringer belastninger i arbejdsmiljøet, herunder hvilke helt konkrete handlinger Renovatøren foretager for at nedbringe sygefraværet og antallet af arbejdsskader. hvordan Renovatøren sikrer, at mandskabet anvender de nødvendige hjælpemidler under arbejdet, herunder anvender sliske, lifte og andre hjælpemidler, og hvorledes Renovatøren vil sikre, at AT s anvisninger, påbud mv. følges i det konkrete arbejde på entreprisen. hvilke medarbejdergoder Renovatøren tilbyder sine medarbejdere ud over de forhold, som allerede er angivet som minimumskrav i dette bilag 4. I Bilag 2B er endvidere vedlagt en beskrivelse af Renovatørens tiltag for at sikre, at medarbejderne opnår den nødvendige uddannelse og oplæring, herunder hvordan medarbejdere introduceres til jobbet på nye ruter/distrikter, herunder hvor mange timer en medarbejder vil være ekstra mand under oplæring på bilen, før han indgår i den faste bemanding. Kommunen har ret til, på hvilket som helst tidspunkt, at få forelagt dokumentation for medarbejdernes deltagelse i uddannelse Afrapportering om politikker Renovatøren skal ved en årlig rapport over hele kontraktperioden dokumentere de til enhver tid gældende arbejdsmiljø- og uddannelsespolitikker som foreskrevet i pkt samt redegøre for status vedrørende politikkernes udmøntning og opfyldelsen af de særligt foreskrevne minimumskrav. Første rapport aflægges pr. 1. maj Hvis et eller flere af de i pkt særligt foreskrevne minimumskrav ikke er opfyldt, skal Renovatøren i rapporten - eller efter omstændighederne hurtigst muligt - give en særlig redegørelse for baggrunden herfor og for de initiativer, der er iværksat med henblik på at afhjælpe problemet. Redegørelsen skal endvidere indeholde en konkret plan for, hvornår forholdet forventes bragt i orden. Københavns Kommune kan endvidere til enhver tid med et efter omstændighederne passende varsel afkræve Renovatøren en særskilt redegørelse, hvis Københavns Kommune finder, at der foreligger forhold, som grundlæggende er i strid med de formål, de i pkt foreskrevne politikker tilsigter at fremme. 1.4 Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder Renovatøren forpligtiger sig til efter retningslinjerne i Bilag 4.1 at sikre, at de ansatte, som Renovatøren og eventuelle underleverandører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn- og ansættelsesforhold, der ikke er mindre gunstige løn- og ansættelsesforhold end dem, der gælder på den egn, hvor arbejdet udføres jf. ILO konvention nr. 94.

7 Københavns Kommune Bilag 4 Forhold vedrørende medarbejdere Side Arbejdspladsen som uddannelsessted Renovatøren er forpligtet til at sikre, at der på entreprisen beskæftiges praktikanter efter retningslinjerne i Bilag 4.2. På samtlige de 4 entrepriser er det således et krav, at Renovatøren i kontraktperioden beskæftiger mindst 1 årsværk praktikanter/ lærlinge. I forbindelse med denne kontrakt kan en praktikant f.eks. være en ungelærling, en voksenlærling eller en fastansat medarbejder, som er ved at tage en merituddannelse fra ufaglært til faglært indenfor indsamling af affald eller tilsvarende uddannelse i et andet EU-land. 1.6 Renovatørens samfundsansvar Renovatøren er ved opfyldelse af Kontrakten forpligtet til at udvise samfundsansvar som formuleret i de konventioner, som ligger til grund for FN s 10 Global Compactprincipper. Den fulde bestemmelse fremgår af Bilag 4.3 Renovatørens samfundsansvar.

8 Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag 4.1 Arbejdstagernes rettigheder

9 Københavns Kommune Bilag 4.1 Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune Side 1 Bilag 4.1 Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 FORPLIGTELSEN (ARBEJDSKLAUSULEN) Krav til medarbejderens ansættelsesforhold og identifikation Krav til ophold på arbejdspladsen, orientering om underleverandører 2 samt krav til skiltning Krav om registrering af udenlandske tjenesteydere 2 2 DOKUMENTATION FOR OVERHOLDELSE AF FORPLIGTELSEN Dokumentation Redegørelse Frister Videregivelse af dokumentation 3 3 SANKTION FOR MANGLENDE OVERHOLDELSE AF FORPLIGTELSEN Sanktioner ved Renovatørens overtrædelse af klausulens afsnit Sanktioner ved Renovatørens overtrædelse af klausulens afsnit KONTROLBESØG 4 5 KØBENHAVNS KOMMUNES AFTALESTYRINGSSYSTEM 4

10 Københavns Kommune Bilag 4.1 Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune Side 2 1 FORPLIGTELSEN (ARBEJDSKLAUSULEN) Afsnit 1: Renovatøren skal sikre, at ansatte hos Renovatøren og eventuelle underleverandører, som medvirker til at opfylde Kontrakten, er sikret løn (herunder særlige ydelser), arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art i henhold til en kollektiv overenskomst indgået af de inden for det pågældende faglige område mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område. Afsnit 2: Renovatøren skal sikre, at ansatte hos Renovatøren og eventuelle underleverandører orienterer de ansatte om de gældende arbejdsvilkår. 1.1 Krav til medarbejderens ansættelsesforhold og identifikation Alle medarbejdere skal inden 4 uger efter arbejdets påbegyndelse have modtaget et ansættelsesbevis samt være orienteret af Renovatøren om gældende løn (herunder særlige ydelser), arbejdstid og andre arbejdsvilkår. Renovatøren er endvidere ansvarlig for, at der kun anvendes medarbejdere med gyldig opholds- og arbejdstilladelse. Medarbejdere skal på forlangende kunne dokumentere deres identitet ved fremvisning af billedlegitimation. 1.2 Krav til ophold på arbejdspladsen, orientering om underleverandører samt krav til skiltning Københavns Kommune skal i forbindelse med tilbudsafgivelsen skriftligt orienteres om, hvilke underleverandører Renovatøren vil anvende i forbindelse med opfyldelsen af Kontrakten, jf. Bilag 1B. Renovatøren skal endvidere på bygge-, drifts-, statusmøder eller lignende oplyse Københavns Kommune om, hvilke underleverandører, der befinder sig på arbejdspladsen i en forud defineret periode samt eventuelt hvilket arbejde, de udfører. 1.3 Krav om registrering af udenlandske tjenesteydere Renovatøren er forpligtiget til at sikre, at Renovatøren eller dennes underleverandører, såfremt der er anmeldelsespligt til RUT-registret, overholder deres forpligtigelse og på eget initiativ sender en kvittering for anmeldelsen til Københavns Kommune straks efter anmeldelsen. 2 DOKUMENTATION FOR OVERHOLDELSE AF FORPLIGTELSEN Der skelnes i nærværende arbejdsklausul mellem krav til dokumentation og krav til redegørelse.

11 Københavns Kommune Bilag 4.1 Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune Side Dokumentation Renovatøren har bevisbyrden for, at forpligtelsen, jf. klausulens afsnit. 1, er overholdt, og Københavns Kommune kan på forlangende kræve at se dokumentation for Renovatørens og dennes underleverandørers overholdelse heraf. Københavns Kommune kan kræve dokumentation direkte fra Renovatørens eller dennes underleverandørers medarbejdere. Relevant dokumentation skal som minimum omfatte lønsedler, E-indkomstkvittering lønregnskaber, opholds- og arbejdstilladelser og ansættelsesbeviser samt den referenceramme, Renovatøren har anvendt i forbindelse med fastsættelsen af løn- og arbejdsvilkår for de ansatte. Herudover kan Københavns Kommune i den konkrete sag anmode Renovatøren om at fremsende andre relevante dokumenter. 2.2 Redegørelse Såfremt Københavns Kommune har en mistanke om overtrædelse af forpligtelsen, skal Renovatøren efter påkrav fremsende en fyldestgørende redegørelse. Parterne har endvidere pligt til egenhændigt at orientere hinanden ved mistanke om manglende overholdelse af arbejdsklausulen. Renovatøren skal som minimum redegøre for under hvilke forhold og/eller metoder de tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder, der indgår til opfyldelsen af Kontrakten, er fremstillet. Københavns Kommune kan i den konkrete sag anmode Renovatøren om at uddybe andre relevante forhold. 2.3 Frister Dokumentationen skal være Københavns Kommune i hænde senest 5 arbejdsdage efter Københavns Kommunes påkrav er afsendt. Redegørelsen skal være Københavns Kommune i hænde senest 10 arbejdsdage efter Københavns Kommunes påkrav er afsendt, medmindre andet konkret aftales. Fristerne kan dog maksimalt forlænges til 10 arbejdsdage for dokumentation og 20 arbejdsdage for redegørelsen. 2.4 Videregivelse af dokumentation Kommunen kan efter en konkret vurdering videregive informationer, som tjener som dokumentation for overholdelse af kravene i arbejdsklausulen, jf. afsnit 2.1, til SKAT eller Arbejdstilsynet, såfremt videregivelsen vurderes at være af væsentlig betydning for myndighedernes virksomhed. Kommunen kan efter en konkret vurdering videregive informationer, som tjener som dokumentation for overholdelse af kravene i arbejdsklausulen, jf. afsnit 2.1, til politiet, såfremt der er mistanke om et begået strafbart forhold.

12 Københavns Kommune Bilag 4.1 Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune Side 4 3 SANKTION FOR MANGLENDE OVERHOLDELSE AF FORPLIGTELSEN Renovatørens eller dennes underleverandørers væsentlige overtrædelser af arbejdsklausulen vil altid berettige Københavns Kommune til at ophæve kontrakten helt eller delvist. Ifalder Renovatøren nedenstående sanktioner eller andre misligholdelsesbeføjelser, fritages denne ikke for pligten til at opfylde kontrakten. 3.1 Sanktioner ved Renovatørens overtrædelse af klausulens afsnit 1 Københavns Kommune er berettiget til at tilbageholde vederlag med henblik på at tilgodese berettigede krav fra Renovatørens eller underleverandørers ansatte. Med berettiget krav menes lønmodtagerkrav op til niveauet i arbejdsklausulen. Såfremt betingelsen for at tilbageholde vederlag er opfyldt, og det tilbageholdte vederlag som følge af manglende dokumentation ikke kan udbetales til de pågældende medarbejdere, tilfalder det tilbageholdte vederlag Københavns Kommune. Renovatøren ifalder bod ved overtrædelse af klausulens afsnit 1. Boden pr. påbegyndt arbejdsdag svarer til kr , indtil overtrædelsen er bragt til ophør. Beløbet kan modregnes i Renovatørens vederlag. 3.2 Sanktioner ved Renovatørens overtrædelse af klausulens afsnit 2 Renovatøren ifalder bod ved overtrædelse af klausulens afsnit 2. Boden pr. påbegyndt arbejdsdag svarer til kr , indtil Renovatøren har imødekommet Københavns Kommunes påkrav. Beløbet kan modregnes i Renovatørens vederlag. 4 KONTROLBESØG Københavns Kommune eller en tredjepart vil, i kontraktens løbetid, løbende kunne foretage uanmeldte besøg på arbejdspladsen for at sikre overholdelse af arbejdsklausulen. 5 KØBENHAVNS KOMMUNES AFTALESTYRINGSSYSTEM Renovatøren skal ved kontraktindgåelse indberette basisoplysninger på sig selv og sine underleverandører i Københavns Kommune til enhver tid anvendte Aftalestyringssystem, hvor relevante oplysninger om Københavns Kommunes kontrakter forefindes.

13 Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag 4.2 Beskæftigelse af praktikanter

14 Københavns Kommune Bilag 4.2 Kontraktklausul for beskæftigelse af praktikanter Side 1 BILAG 4.2 KONTRAKTKLAUSUL FOR BESKÆFTIGELSE AF PRAKTIKANTER 1. Renovatøren skal sikre, at mindst 1 af de årsværk (svarende til 1924 arbejdstimer inkl. ferie, sygdom, skoleophold mv. pr. årsværk), der anvendes i forbindelse med udførelsen af kontrakterne i henholdsvis Vesterbro/Kgs. Enghave, Amager Øst og Amager Vest besættes med en praktikant. En praktikant er en arbejdstager, med hvem Renovatøren indgår eller har indgået en uddannelsesaftale i henhold til lov om erhvervsuddannelser, eller som er omfattet af en lignende uddannelsesordning i et andet EU-land. Renovatøren kan vælge at beskæftige flere praktikanter i en kortere periode, forudsat at det samlede antal arbejdstimer inkl. skoleophold, som udføres af praktikanter, svarer til beskæftigelse af mindst 1 årsværk praktikant i kontraktens løbetid. Renovatøren kan opfylde sin forpligtelse til at beskæftige 1 årsværk praktikant ved at overføre en eller flere praktikanter, som ved kontraktens indgåelse er ansat hos Renovatøren til det arbejde, som kontrakten omhandler. Såfremt opgavens omfang efter kontraktens indgåelse nedsættes betydeligt, reguleres det krævede antal årsværk praktikanter tilsvarende. 2. Forpligtelsen til at beskæftige 1 årsværk praktikant bortfalder, hvis Renovatøren ikke er i stand til at finde en praktikant (eller praktikanter), som ønsker at indgå i en uddannelsesaftale med virksomheden. Forpligtelsen bortfalder dog kun, hvis Renovatøren kan dokumentere, a. at der i rimeligt omfang er annonceret efter praktikanter på eller foretaget en passende annoncering i et andet EUland, og b. at en teknisk skole eller tilsvarende skole eller anden relevant myndighed i et andet EU-land efter konkret henvendelse fra Renovatøren ikke har set sig i stand til at formidle en praktikant til ansættelse. 3. Hvis Renovatøren ikke kan godkendes som praktikvirksomhed på grund af forhold, der ikke kan afhjælpes uden væsentlig ulempe for Renovatøren, kan Renovatøren efter samtykke fra Københavns Kommune (herefter benævnt Kommunen ) vælge at opfylde kravet om beskæftigelse af 1 antal årsværk praktikanter ved at besætte stillingen med et tilsvarende antal ledige, der skal i virksomhedspraktik som led i afklaring eller opkvalificering, eller som er omfattet af en lignende ordning for ledige i et andet EU-land (herefter også benævnt praktikant ). Såfremt Kommunen eller anden relevant myndighed i et andet EU-land efter konkret henvendelse fra Renovatøren ikke har set sig i stand til at formidle en eller flere praktikanter til ansættelse, bortfalder Renovatørens forpligtelse til at beskæftige 1 årsværk praktikant. 4. Renovatøren skal på Kommunens anmodning dokumentere, at kravet om beskæftigelse af 1 årsværk praktikant er opfyldt.

15 Københavns Kommune Bilag 4.2 Kontraktklausul for beskæftigelse af praktikanter Side 2 5. Hvis der opstår uenighed om, hvorvidt Renovatørens manglende beskæftigelse af en eller flere praktikanter er berettiget, kan Kommunen forlange en uddybende redegørelse fra Renovatøren. Hvis Kommunen herefter fortsat finder Renovatørens handling uberettiget, kan Kommunen meddele Renovatøren, at den manglende beskæftigelse af en eller flere praktikanter vil blive betragtet som misligholdelse af kontrakten. Sker der herefter fortsat misligholdelse af kontrakten, er Kommunen berettiget til efter påkrav a. at kræve en bod på DKK pr. påbegyndt uge pr. årsværk praktikant, som Renovatøren efter nærværende aftale er forpligtet til at beskæftige, indtil Renovatøren har afleveret behørig dokumentation, jf. denne klausuls pkt. 2 og 3, eller b. at ophæve Kontrakten som misligholdt efter de bestemmelser, som er fastlagt i Kontraktens punkt Hvis Renovatøren ikke overholder sin pligt til at give meddelelse om manglende beskæftigelse af en eller flere praktikanter eller til at dokumentere, at kravet om beskæftigelse af 1 årsværk praktikant er opfyldt, kan Kommunen meddele Renovatøren, at denne betragtes som misligholdelse af Kontrakten. Sker der herefter fortsat misligholdelse af Kontrakten, er Kommunen berettiget til efter påkrav a. at kræve en bod på DKK pr. påbegyndt uge pr. årsværk praktikant, som Renovatøren efter nærværende aftale er forpligtet til at beskæftige, indtil Renovatøren har afleveret behørig dokumentation jf. denne klausuls pkt. 2 og 3 eller b. at ophæve Kontrakten som misligholdt efter de bestemmelser, som er fastlagt i Kontraktens punkt Såfremt det ved Kontraktens udløb kan konstateres, at Renovatøren ikke fuldt ud har beskæftiget det krævede 1 årsværk praktikant, pålægges Renovatøren en bod svarende til DKK pr. manglende årsværk praktikant. Såfremt Renovatøren mangler at beskæftige 1 årsværk praktikant ifalder denne altså en bod på DKK

16 Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag 4.3 Renovatørens samfundsansvar (CSR)

17 Københavns Kommune Bilag 4.3 Renovatørens samfundsansvar (CSR) Side 1 Bilag 4.3 Renovatørens samfundsansvar (CSR) INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 GENERELLE KRAV 2 2 RENOVATØRENS ANSVAR 2 3 KRAV TIL RENOVATØREN Menneskerettigheder Arbejdstagerrettigheder Miljø Anti-korruption 4 4 DOKUMENTATION 4 5 PROCEDURE VED BEGRUNDET MISTANKE OM MANGLENDE OVERHOLDELSE AF SAMFUNDSANSVAR 5 6 SANKTIONER Ophævelse Bod og erstatning mv. 5

18 Københavns Kommune Bilag 4.3 Renovatørens samfundsansvar (CSR) Side 2 1 GENERELLE KRAV Københavns Kommune har fokus på eget og samarbejdspartneres samfundsansvar, når konkrete opgaver udføres. Derfor forpligter Renovatøren sig ved opfyldelsen af Kontrakten til at udvise samfundsansvar som formuleret i de konventioner, der ligger til grund for FN s 10 Global Compact-principper. Det sker ved, at Renovatøren ved opfyldelsen af Kontrakten forpligter sig til at overholde kravene i dette bilag. Principperne i FN s Global Compact handler om: Menneskerettigheder Arbejdstagerrettigheder Miljø Anti-korruption 2 RENOVATØRENS ANSVAR Renovatøren er alene forpligtet til at overholde kravene efter dette bilag ved opfyldelsen af Kontrakten, dvs. ved levering af ydelser og produkter i forbindelse med den aktuelle opgave. Ved vurderingen af om Renovatøren kan holdes ansvarlig for en opfyldelse af Kontrakten, som strider mod kravene i dette bilag, lægges der bl.a. vægt på, om Renovatøren har udvist nødvendig omhu i forhold til tilrettelæggelse af produktionsprocesser eller metoder. Der lægges endvidere vægt på i hvilket omfang Renovatøren ved sin adfærd i forbindelse med opfyldelse af Kontrakten har kunnet påvirke opfyldelsen i øvrigt, herunder ved valg af underleverandører eller ved valg af dele til det leverede. Renovatøren hæfter for sine underleverandørers varer, tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder efter dette bilag på ganske samme måde som for sine egne forhold. 3 KRAV TIL RENOVATØREN 3.1 Menneskerettigheder Renovatøren forpligter sig til enhver tid at overholde gældende lovgivning og regulering, der forbyder forskelsbehandling på baggrund af race, hudfarve, køn, religion, politisk overbevisning, nationalt tilhørsforhold eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse. Renovatøren forpligter sig ved opfyldelsen af Kontrakten således til at overholde grundlæggende menneskerettigheder, som fastlagt i princip 1 og 2 i FN s Global Compact, og som dette bl.a. er kommet til udtryk i ILO konvention nr. 100 (1951) om ligeløn og nr. 111 (1958) om diskrimination.

19 Københavns Kommune Bilag 4.3 Renovatørens samfundsansvar (CSR) Side Arbejdstagerrettigheder Renovatøren forpligter sig til at overholde grundlæggende arbejdstagerrettigheder, hvilket bl.a. indebærer, at det leverede og dele heraf; ikke er produceret i strid med det generelle forbud mod tvangsarbejde, jf. bl.a. ILO-konvention nr. 29 (1930) og nr. 105 (1957); ikke er produceret i strid med det generelle forbud mod børnearbejde, jf. bl.a. ILO-konvention nr. 138 (1973) og nr. 182 (1999); er produceret under forhold, hvor det generelle princip om retten til organisationsfrihed og retten til kollektive forhandlinger er sikret, jf. bl.a. ILO-konvention nr. 87 (1948), nr. 98 (1949) og nr. 135 (1971); er produceret under forhold, hvor det generelle princip om retten til rimelig aflønning er overholdt, jf. bl.a. ILO-konvention nr. 26 (1928) og nr. 131 (1970); er produceret under forhold, hvor det generelle princip om retten til rimelige arbejdstider er overholdt, jf. bl.a. ILO-konvention nr. 1 (1919) og nr. 30 (1930); og er produceret under forhold, hvor det generelle princip om retten til et sikkert og sundt arbejdsmiljø er overholdt, jf. bl.a. ILO-konvention nr. 155 (1981). Renovatøren forpligter sig ved opfyldelsen af Kontrakten således til at overholde grundlæggende arbejdstagerrettigheder som fastlagt i princip 3, 4, 5 og 6 i FN s Global Compact. 3.3 Miljø Renovatøren forpligter sig til at værne om natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag med respekt for menneskets livsvilkår og for bevarelse af dyre- og planteliv. Renovatøren skal ved produktion og levering af de aftalte ydelser tilstræbe: at forebygge og bekæmpe forurening af luft, vand, jord og undergrund samt vibrations og støjulemper; at anvende hygiejnisk begrundende processer af betydning for miljøer og for mennesker; at begrænse brugen og spild af råstoffer og andre ressourcer; at fremme anvendelsen af renere teknologi; og at begrænse problemer i forbindelse med bortskaffelse af affald. Der lægges vægt på, hvad der er realistisk at opnå, når den bedste tilgængelige teknik benyttes, herunder mindre forurenende råvarer, processer og anlæg samt de bedst mulige forureningsbekæmpende foranstaltninger.

20 Københavns Kommune Bilag 4.3 Renovatørens samfundsansvar (CSR) Side 4 Renovatøren forpligter sig ved opfyldelsen af Kontrakten således til at overholde princip 7, 8 og 9 i FN s Global Compact. Det betyder, at Renovatøren skal overholde de specifikt fastlagte krav til produktets egenskaber og de eventuelt fastlagte minimumskrav til miljø og energi. 3.4 Anti-korruption Endelig dom for korruption i kontraktperioden anses som væsentlig misligholdelse af Kontrakten. Korruption defineres som: aktiv bestikkelse, som defineret i henholdsvis art. 3 i Rådets retsakt af 26. maj 1997 og art. 3, stk. 1, i Rådets fælles aktion 98/742/RIA, og alle tilfælde af misbrug af betroet magt med henblik på at opnå en fordel, f.eks. passiv bestikkelse, underslæb, bedrageri, mandatsvig og embedsmisbrug. Renovatøren forpligter sig ved opfyldelsen af Kontrakten således til at afholde sig fra alle former for korruption som fastlagt i princip 10 i FN s Global Compact. 4 DOKUMENTATION Renovatøren er forpligtet til at fremsende følgende dokumentation for, at kravene efter punkt 3 er overholdt, hvis Københavns Kommune skriftligt anmoder herom: Erklæring fra Renovatørens ledelse om, at Renovatøren ved opfyldelsen af Kontrakten løbende sikrer overholdelsen af de nævnte krav. Beskrivelse af de praktiske tiltag, som Renovatøren har gennemført for at sikre overholdelsen af kravene. Beskrivelsen kan omfatte en fremstilling af påtagne forpligtelser, implementerede systemer og andre iværksatte tiltag. Renovatøren er på Københavns Kommunes anmodning forpligtet til at deltage i opfølgende møder herom, herunder at indberette opdaterede beskrivelser af praktiske tiltag. Beskrivelse af resultatmålinger, hvori det beskrives, hvordan resultatet af iværksatte tiltag måles. F.eks. kan standarder som Global Reporting Initiative's (GRI) Sustainability Reporting Guidelines anvendes, eller Renovatøren kan udarbejde en såkaldt "Communication On Progress" (COP), der er offentliggjort på FN's Global Compact hjemmeside. Dokumentation m.v. skal være Københavns Kommune i hænde senest 5 arbejdsdage efter, at Københavns Kommunes anmodning er afsendt, medmindre andet konkret aftales. Fristen kan dog maksimalt forlænges til 10 arbejdsdage. Renovatørens (og eventuelle underleverandørers) omkostninger ved udarbejdelse og fremsendelse af dokumentation m.v. er Københavns Kommune uvedkommende.

21 Københavns Kommune Bilag 4.3 Renovatørens samfundsansvar (CSR) Side 5 5 PROCEDURE VED BEGRUNDET MISTANKE OM MANGLENDE OVERHOLDELSE AF SAMFUNDSANSVAR Hvis der opstår begrundet mistanke om, at kravene i pkt. 3 ikke er overholdt, skal Renovatøren efter Københavns Kommunes skriftlige anmodning sende en skriftlig redegørelse inkl. dokumentation for: under hvilke processer og/eller -metoder de aktuelle varer, tjenesteydelser og/eller bygge og anlægsarbejder er tilvirket samt hvilke materialer, der indgår i opfyldelsen af Kontrakten. Renovatøren skal desuden redegøre for, om Renovatøren ved sin adfærd kan påvirke opfyldelsen af de nævnte krav, herunder gennem valg af underleverandører eller valg af dele til det leverede. Redegørelsen skal i fornødent omfang være ledsaget af attester om produktionsprocesser og -metoder samt materialevalg. Redegørelse m.v. skal være Københavns Kommune i hænde senest 10 arbejdsdage efter, at Københavns Kommunes anmodning er afsendt, medmindre andet konkret aftales. Fristen kan dog maksimalt forlænges til 20 arbejdsdage. Renovatørens (og eventuelle underleverandørers) omkostninger ved udarbejdelse og fremsendelse af dokumentation m.v. er Københavns Kommune uvedkommende. 6 SANKTIONER 6.1 Ophævelse Københavns Kommune kan ophæve Kontrakten helt eller delvist ved Renovatørens væsentlige misligholdelse. Følgende, men ikke begrænset hertil, anses altid for væsentlig misligholdelse: Hvis Renovatøren ved opfyldelsen af Kontrakten ikke opfylder alle krav i pkt. 3. Hvis Renovatøren ikke overholder redegørelseskravene i pkt. 4 eller 5. Københavns Kommune kan på trods af misligholdelse vælge ikke at ophæve Kontrakten, uden at dette dog medfører, at Københavns Kommune mister sine rettigheder efter dette bilag. Københavns Kommune foretager en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, herunder af hvorvidt, der skal indledes dialog med Renovatøren. 6.2 Bod og erstatning mv. Renovatøren ifalder bod ved overtrædelse af pkt. 3. Boden pr. påbegyndt arbejdsdag svarer til 0,25 promille af kontraktsummen dog minimum kr. pr. dag, indtil overtrædelsen er bragt til ophør. Beløbet kan modregnes i Renovatørens vederlag.

22 Københavns Kommune Bilag 4.3 Renovatørens samfundsansvar (CSR) Side 6 Renovatøren ifalder bod ved overtrædelse af pkt. 4 og pkt. 5. Boden pr. påbegyndt arbejdsdag svarer til 0,25 promille af kontraktsummen dog minimum kr. pr. dag, indtil Renovatøren har imødekommet Københavns Kommunes påkrav. Beløbet kan modregnes i Renovatørens vederlag. Renovatørens betaling af bod udelukker ikke Københavns Kommune fra at kræve erstatning af Renovatøren efter dansk rets almindelige regler. Københavns Kommune er berettiget til at tilbageholde vederlag med henblik på at tilgodese berettigede krav fra Renovatørens eller underleverandørers ansatte.

23 Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag 5 Krav til køretøjer og miljø

24 Københavns Kommune Bilag 5 Krav til køretøjer og miljø Side 1 Bilag 5 Krav til køretøjer og miljø INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 KRAV TIL KØRETØJER Trafikforhold i byen Generelle krav Overtagelse af eksisterende leasingaftale for gasbil [kun for Vesterbro/Kgs. Enghave og Amager V.] Krav i forhold til miljø Bionaturgascertifikater Krav i forhold til trafiksikkerhed Krav i forhold til arbejdsmiljø Krav i forhold til hygiejne Krav i forhold til køretøjernes udseende Krav i forhold til anvendelse af køretøjerne mv Særlige krav i forhold til mikrobiler 7 2 RENOVATØRENS LISTE OVER KØRETØJER 8

25 Københavns Kommune Bilag 5 Krav til køretøjer og miljø Side 2 1 KRAV TIL KØRETØJER Kravene i dette bilag gælder for alle køretøjer, som Renovatøren benytter til entreprisen fra entreprisens start, samt for alle andre køretøjer, som Renovatøren på et senere tidspunkt vælger at benytte på entreprisen. Hvis ikke andet er oplyst, gælder kravene således også for reservekøretøjer, herunder eventuelle underleverandørers køretøjer. Kommunen skal godkende alle køretøjer, som Renovatøren ønsker at anvende til løsning af opgaverne i forhold til overholdelse af nedenstående krav. Renovatøren skal med baggrund i kravene komme med forslag til mulige køretøjer, der fremlægges og drøftes i samråd med Kommunen. Uanset Kommunens godkendelse er det Renovatørens ansvar, at de biler, som Renovatøren anvender på entrepriserne, kan forestå de opgaver, som Renovatøren skal udføre i henhold til Kontrakten med Københavns Kommune. 1.1 Trafikforhold i byen Renovatørens indsatte køretøjer skal kunne varetage indsamlingsopgaven under hensynstagen til eksisterende trafikmæssige forhold, f.eks. at der findes en del smalle veje (fortrinsvis villaveje), veje i haveforeninger, mindre rundkørsler, bump, vægtmæssige begrænsninger og andre trafikmæssige foranstaltninger samt generelt mange parkerede biler. Renovatøren skal tillige sikre, at de indsatte køretøjer kan anvendes, så indsamlingen kan ske uhindret trods de kontinuerlige trafikomlægninger, som løbende sker pga. ændringer eller renoveringer i Københavns Kommune Det er et krav, at Renovatøren i fornødent omfang og inden tilbuddet afgives, gør sig bekendt med de trafikmæssige og fysiske forhold i Københavns Kommune (herunder også adgangs- og vejforhold, vejbelægning, brohøjder, bredde af veje og gader, parkeringsforhold samt trafikforhold i øvrigt). Renovatøren har derfor i sin fremtidige planlægning af ydelserne taget højde for ovenstående udfordringer og begrænsninger. 1.2 Generelle krav Det forudsættes, at Renovatøren er i besiddelse af eller anskaffer, renholder og vedligeholder de fornødne køretøjer samt hjælpeudstyr, så der kan ske en tilfredsstillende og driftssikker udførelse af de i Kontrakten og i Bilag 1 specificerede ydelser i hele kontraktperioden. Renovatøren skal sikre, at samtlige køretøjer på entreprisen til enhver tid er sikkerheds- og driftsmæssigt samt miljø- og arbejdsmiljømæssigt forsvarlige og i lovlig stand, herunder at de løbende renholdes og vedligeholdes. Ved tømning af beholderne til villaordningen for plast og metal (jf. Bilag 1, pkt ) skal der benyttes en bil med to kamre, hvori en todelt 240 l beholder (hård plast 160 l, metal 80 l) kan tømmes.

26 Københavns Kommune Bilag 5 Krav til køretøjer og miljø Side 3 Samtlige køretøjer skal være stationeret på Renovatørens (eventuelt underleverandørens) plads hertil, hvor køretøjerne også skal hensættes for natten, og når de i øvrigt ikke anvendes til indsamling af affald, er til service eller lignende. Kørselsleder skal have fast arbejdsplads/kontor på samme plads/adresse, og det er også herfra, at skraldemændene skal køre ud. Renovatøren eller Renovatørens ansatte må ikke parkere køretøjerne uden for pladsen om natten. Kommunen forbeholder sig ret til at kontrollere det anvendte materiel til enhver tid i kontraktens løbetid. Samtlige indsamlingskøretøjer skal være udstyret med mobiltelefon og digitalkamera, så der løbende kan opnås kontakt mellem køretøjerne, Renovatørens kontor og Kommunen; og så der kan ske en løbende dokumentation af alle hændelser som specificeret i Bilag 1 og Bilag 2. Samtlige køretøjer skal være forsynet med et system, som sikrer et GPS-spor, således det entydigt kan konstateres, hvor køretøjet har befundet sig på et givent tidspunkt. Køretøjer, som anvendes til ruteindsamling, skal tillige være forsynet med et elektronisk system, som gør det muligt at se, hvornår bilen har stået stille under tømningsarbejdet (GTC eller lignende system). Alle køretøjer med 3 aksler eller flere skal være med drejende aksel i bogie for at begrænse slid og skade på vejene. Renovatøren skal desuden sikre, at køretøjerne overholder de krav, der stilles til køretøjernes akseltryk på vejene i København Alle biler, som anvendes til tømning af beholdere, skal være forsynet med egnede løfteanordninger, der kan håndtere de på entreprisen anvendte beholdere. Køretøjer på entrepriserne skal kunne tømme beholdere med såvel AFNOR som DIN løftekam. Endvidere skal bilerne have udstyr til tømningsregistrering påmonteret. De detaljerede krav til tømningsregistreringsudstyret fremgår af Bilag 6. pkt Alle biler som anvendes til tømning af containere, skal være forsynet med egnede løfteanordninger for respektive typer af containere. 1.3 Overtagelse af eksisterende leasingaftale for gasbil [kun for Vesterbro/Kgs. Enghave og Amager V.] Sammen med entreprisen Vesterbro/Kgs. Enghave / Amager V. skal Renovatøren overtage en leaset gasbil. Bilen er leaset af den nuværende Renovatør, og bilen skal anvendes på entreprisen Vesterbro/Kgs. Enghave / Amager V. Renovatøren skal indtræde i den nuværende leasingaftale i stedet for den nuværende Renovatør, og selve overtagelsen af bilen vil ske pr. 1. maj Kopi af leasingaftalen fremgår af Bilag 5.1.

27 Københavns Kommune Bilag 5 Krav til køretøjer og miljø Side 4 Gasbilen kan anvendes i hele kontraktperioden, som den er (Euronorm, gulvhøjde mv.) og med det udstyr (spejle, kameraer mv.), som den har på overtagelsesdagen. Bilen skal dog overholde de generelle krav til køretøjerne i denne entreprise (jf. pkt. 1.2), kravene til hygiejne (jf. pkt. 1.7), og kravene til bilens udseende (jf. pkt. 1.8), og forsynes med udstyr til tømningsregistrering, hvis den anvendes til indsamling af affald i beholdere. 1.4 Krav i forhold til miljø Renovatøren skal sikre, at køretøjerne kun i meget begrænset omfang giver anledning til støj, røg og lugtgener. Anvendte køretøjer med tilladt totalvægt over kg skal som minimum opfylde EURO VI-normen. Alle komprimatorbiler med tilladt totalvægt over kg skal anvende gas som drivmiddel og være udstyret med eldreven lift og komprimatorenhed. Alle lad- og flakbiler med en tilladt totalvægt over kg skal anvende gas som drivmiddel. Renovatøren kan i entrepriseperiodens første 6 måneder (frem til 1. november 2016) benytte diesel- eller gasbiler, som mindst overholder EURO V-normen. Anvendte køretøjer med tilladt totalvægt over kg skal anvende biologisk nedbrydelige hydraulikolier. De anvendte køretøjer skal være lydsvage og skal til enhver tid overholde typegodkendelsens støjkrav. Under udførelse af opgaverne må køretøjerne maksimalt have et støjniveau på 75 db(a) som middelværdi over en periode på 5 minutter målt i 10 meters afstand ved anvendelse af komprimator i forceret tomgang. Støjkravet betragtes som opfyldt, såfremt der ved en måling ikke opnås måleresultater, som overstiger støjgrænsen plus en måleusikkerhed på 2 db. Person- og varebiler, der benyttes mere end 100 timer pr. år på den pågældende entreprise, skal som minimum opfylde følgende energimærkninger: A-mærkning for personbiler og varebiler med tilladt totalvægt på højst kg B-mærkning for varebiler med tilladt totalvægt fra kg til kg E-mærkning for varebiler med tilladt totalvægt fra kg til kg F-mærkning for pick-up-varebiler med firehjulstræk med tilladt totalvægt fra kg til kg

28 Københavns Kommune Bilag 5 Krav til køretøjer og miljø Side Bionaturgascertifikater Renovatøren forpligter sig til at købe bionaturgascertifikater, som modsvarer de anvendte gasbilers faktiske biogasforbrug. Bionaturgascertifikater skal købes via en certificeret bionaturgas-kontoindehaver, som er administreret af Energinet.dk. Renovatøren skal årligt sende Kommunen dokumentation for, at den købte mængde bionaturgas har erstattet en tilsvarende mængde konventionel naturgas. Dokumentationen skal indeholde information om hvor, bionaturgassen oprindeligt er produceret. 1.5 Krav i forhold til trafiksikkerhed For at øge trafiksikkerheden i byen og mindske risikoen for bl.a. svingulykker skal Renovatøren sikre, at chaufførerne har optimalt udsyn fra køretøjerne. Dette indebærer bl.a., at køretøjernes spejle, herunder specielt blindvinkelspejle, løbende kontrolleres og justeres, så de fungerer optimalt, at der i førerhuset ikke er monteret genstande på ruderne (f.eks. klistermærker/pskiver o. lign) eller placeret genstande foran ruderne (f.eks. printere, hylder, gardiner og lignende). at alle førerhusets ruder skal være fri for genstande, så chaufførens udsyn er optimalt. Dog skal der være monteret monitorer, som beskrevet i nedenstående afsnit. Der skal anvendes køretøjer med særligt godt udsyn. Køretøjer med en tilladt totalvægt over kg skal endvidere opfylde følgende konkrete krav: Køretøjerne skal have så stor rude i højre sidedøre som muligt og lav højde fra vej til underkant af forrude (maksimum 1,6 meter). Sidespejlene må ikke være kompakte/massive, og der skal være et så stort udsyn mellem spejl og A-stolpe samt mellem spejl og underkant af sidevindue som muligt. Køretøjerne skal have bakkamera. Bakkameraets monitor skal placeres øverst midtfor, over forruden. Køretøjerne skal derudover have installeret bagudrettet højresvingskamera og frontspejl. 1.6 Krav i forhold til arbejdsmiljø Alle indsamlingskøretøjer skal have en førerkabine med lav indstigning, hvorved der forstås en maksimal afstand mellem kørebane og førerkabinens gulv ved højre sidedør (passagersiden) på 900 mm. Gulvet og indretningen i kabinen skal sikre, at mandskabet herunder også chaufføren let kan komme fra deres sæder og ud gennem højre fordør (passagersiden).

29 Københavns Kommune Bilag 5 Krav til køretøjer og miljø Side Krav i forhold til hygiejne Renovatøren skal sikre, at der ikke sker spild og materialeflugt under læsning og transport. Ved indsamling i komprimatorbiler må der ikke være affald i skuffen under transporten. Komprimatorbilerne skal være udstyret med et opsamlingssystem for perkolat. Der må ikke dryppe olie, perkolat eller andre væsker fra køretøjerne på vej, grunde, m.v. Forekommer sådanne spild, skal der straks foretages opsugning med opsugningsgranulat, som fjernes, når væsken er suget op. Renovatøren skal løbende rengøre det anvendte materiel, så der ikke opstår hygiejniske problemer hidrørende fra perkolat og affaldsrester. I sommerhalvåret (d. 1. april 30. september) skal materiellet minimum rengøres én gang om ugen, mens det i vinterhalvåret (d. 1. oktober 31. marts) minimum skal rengøres én gang hver 14. dag. Ved rengøring af materiel skal Renovatøren anvende miljøvenlige vaskemidler. Rengøringen af køretøjer foretages både indvendigt og udvendigt. Den indvendige rengøring skal som minimum omfatte støvsugning af kabinen, rengøring af instrumenter og vinduer. Den udvendige rengøring skal minimum omfatte almindelig vask af køretøjet samt vask inde i komprimatorkassen og bag trykpladen, således at det sikres, at alt affald, perkolat mv. fjernes. Vask/rengøring af køretøjer samt tømning af opsamlet perkolat skal ske på en plads, der er godkendt til disse formål. Renovatøren skal senest ved indsamlingsstart fremsende dokumentation til Kommunen for rådighed over en godkendt plads for tømning og vask/rengøring. 1.8 Krav i forhold til køretøjernes udseende Indsamlingskøretøjerne skal fremstå ensartede, professionelle og let identificerbare som tilhørende Renovatøren. Renovatøren skal forsyne bilerne med skilte/bomærke, som markerer bilens ID-nummer, og at køretøjerne tilhører Renovatøren. Kravene skal ved entreprisestart være opfyldt for de køretøjer, som Renovatøren indsætter ved entreprisestart og for de øvrige køretøjer, som til en hver tid indsættes i entrepriseperioden ved indsættelsestidspunktet. Kommunen skal i kontraktperioden kunne disponere over plads på køretøjernes sider. Kommunen har ret men ikke pligt - til at benytte denne plads. Kommunen skal på alle køretøjer kunne disponere over et areal på 30 x 40 cm på førerhusenes døre eller i umiddelbar nærhed heraf. Her vil Kommunen kunne angive, at Renovatøren kører for Københavns Kommune. Kommunen skal endvidere kunne disponere over et areal på siderne af alle indsamlingskøretøjer, svarende til komprimatorskabets sider eller tilsvarende, dog ikke på køretøjer uden mulighed herfor (ophalerbiler mv.). Dette areal kan Kommunen bruge til oplysninger/information om husholdningsaffald/indsamling af husholdningsaffald. Kravet gælder ikke for reservekøretøjer, som kun undtagelsesvis bruges på entreprisen.

30 Københavns Kommune Bilag 5 Krav til køretøjer og miljø Side 7 Renovatøren er således, efter anmodning fra Kommunen, forpligtet til vederlagsfrit at stille køretøjerne til rådighed for montering og udskiftning af skilte på arealet på begge sider af indsamlingskøretøjerne. Kommunen bekoster fremstillingen af skiltene samt ophængning/udskiftning af skilte. Montering og udskiftning af skilte på køretøjerne vil blive foretaget uden for normal arbejdstid (mandag til fredag mellem kl. 7:00 og 18:00 jf. Bilag 1, pkt ). Udskiftning af skilte forventes at foregå højst 4 gange pr. år. Kommunen vil som udgangspunkt benytte et skinnesystem. Hvis Renovatøren benytter køretøjet til indsamling for andre end Kommunen, skal skiltene i det tidsrum skjules eller fjernes. Eventuelle foranstaltninger på køretøjerne og meromkostninger ved montering og udskiftning af skilte for at muliggøre ovenstående skal betales af Renovatøren. Kravet om rådighed over arealer på køretøjerne vil ikke kunne gøres gældende for indsamlingskøretøjer, som kun benyttes til indsamling af affald i Københavns Kommune én arbejdsdag om ugen eller mindre. Når et køretøj ikke længere benyttes til indsamling af husholdningsaffald for Københavns Kommune, skal Renovatøren fjerne alle skilte. Dette skal også ske ved salg af køretøjerne. 1.9 Krav i forhold til anvendelse af køretøjerne mv. Renovatøren garanterer over for Københavns Kommune, at der ved samtlige transporter sker overholdelse af færdselslovens bestemmelser, herunder at der ikke køres med overlæs. Hvor afhentningen nødvendiggør kørsel på grus, ral eller lignende ubundet materiale, skal hastigheden være så lav, at støv og støjgener samt sporkørsel minimeres. Køretøjerne skal være udstyret med automatisk kontrol af dæktryk og akseltryk. Renovatøren forpligter sig til at holde motorer justeret og vedligeholdte, således at emissionerne af uforbrændte partikler m.m. er så begrænsede som muligt. Kommunen kan kræve, at Renovatøren for udvalgte eller alle køretøjer én gang om året indsender en miljøsynsrapport udarbejdet af et godkendt værksted/testcenter, som dokumenterer, at køretøjets motor opfylder kravene ift. gældende EURO-norm Særlige krav i forhold til mikrobiler De biler, der benyttes til mikrobilstømninger, jf. Bilag 1, pkt. 2.8, skal også overholde nedenstående specifikke krav: Bilerne må ikke være højere end mm Bilerne må ikke være bredere end mm Bilernes totalvægt må ikke overstige kg Der skal til enhver tid, uanset bilernes belastning, være en frihøjde på minimum 350 mm fra bagenden af bilerne ind til baghjulet.

31 Københavns Kommune Bilag 5 Krav til køretøjer og miljø Side 8 2 RENOVATØRENS LISTE OVER KØRETØJER Bilag 5B indeholder en liste over de køretøjer, som Renovatøren som minimum vil anvende på entreprisen. Køretøjerne er pr. indsamlingskøretøj angivet med biltype, drivmiddel fremdrift, eventuelt opsamling af bremseenergi og antal anvendelsestimer (timer/år). Renovatøren skal minimum 2 uger før indsamlingsstart aflevere en liste til Kommunen med registreringsnumre på de køretøjer, der vil blive anvendt på entreprisen (herunder reservekøretøjer), samt dokumentation for, at de opfylder de stillede krav. Renovatøren skal ved nyanskaffelser, udskiftning m.m. af køretøjer fremsende en opdateret liste til Kommunen. Ved senere udskiftning af materiel skal der senest ved ibrugtagning leveres tilsvarende dokumentation for det nyindsatte materiel.

32 Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag 5.1 Kopi af leasingaftaler m.m.

33 Teknik- og Miljøforvaltningen Kopi af leasingaftale m.m. Gasdrevet køretøj i bydelen Vesterbro/Kgs. Enghave

34 1 LEASINGAFTALE Mellem SCANIA FINANS Filial af Scania Finans AB, Sverige Industribuen Ishøj CVR-nr som ejer (herefter benævnt Leasinggiver ) og CITY CONTAINER A/S Stensøvej Lynge CVR-nr som bruger (herefter benævnt Leasingtager ) og Scania Danmark A/S Industribuen Ishøj CVR-nr som leverandør (herefter benævnt Leverandøren ) er nedennævnte dato indgået følgende aftale: Leasinggenstanden(e): [Dette tilbud omfatter 1 komplet bil] Opbygning: Chassistype: Chassisnr.: NTM komprimator P305LB6X2*4 Low Entry Gas YS2P6X2000xxxxxxx Reg.nr.: Reg.dato: Reg. 1. gang: Motornr.: Udstyr: Iht. Scania chassisspecifikation , /

35 2 Leveringstidspunkt: Leasingperiode: Antal perioder: Betalingsperiode: [Se følgebrev] [Dato dato] (8 år) Max. 96 måneder [Afstemmes aftaleperioden] Leasingydelse: DKK ,00 excl. moms Rentetype: Fast rente Særlig leasingydelse: DKK 0,00 excl. moms Depositum: DKK 0,00 excl. moms Startomkostninger: DKK 920,00 excl. moms Aftalte årlige kilometer: , jf. dog nedenfor under Særlige aftaler Kilometerafgift (ved overkørte km) DKK 2,61 excl. moms Bilag til leasingaftalen: Nærværende leasingaftale inkluderer Reparationsaftale P305 CC GAS og NTM reparationsaftale på opbygning dateret 6. maj 2013, der vedlægges som bilag. I tilfælde af uoverensstemmelse mellem indholdet af 4 7 i nærværende leasingaftale og vedligeholdsaftalen skal vilkårene i vedligeholdsaftalen have forrang. Desuden henvises til vedlagte specifikation på NTM opbygning samt guide ved returnering/overdragelse af køretøj. Særlige aftaler: Leasingydelsen reguleres i henhold til reguleringsklausul i vedlagte reparationsaftaler på henholdsvis Scania-chassis og NTM-opbygning. Første regulering kan dog tidligst ske med virkning fra 1. september Den finansielle del af leasingydelsen reguleres ikke, idet den er baseret på fast rente. Nærværende leasingaftale er baseret på indgåelse af gasbilprojekt koordineret af Det Økologiske Råd, idet leasingydelsen forudsætter kr ,- tilskud dels fra Scania CV AB samt yderligere kr ,- fra Det Økologiske Råd, som udbetales til Scania Danmark A/S i henhold til separat aftale mellem Det økologiske Råd og Scania Danmark A/S. I den anførte leasingydelse er der taget højde for ovennævnte beløb. Leasingaftalens periode er 8 år, men såfremt Leasingtagers renovationskørsel for Københavns Kommune ophører inden leasingaftalens udløb, er Leasingtager berettiget til at overdrage nærværende leasingaftale til ny renovatør (leasingtager) forudsat, at København Kommune har anvist en sådan. Således vil bilen kunne anvendes i en samlet periode på 8 år til renovationskørsel i København. Nærværende leasingaftale er desuden betinget af, at en sådan overdragelse finder sted, såfremt Københavns Kommune stiller krav herom. Ved udløb, ophør eller i tilfælde af overdragelse som beskrevet herover af nærværende leasingaftale, er Leasingtager forpligtet til, ved kørslens ophør og uden forsinkelse, at /

36 3 tilbagelevere køretøjet til Leasinggiver jvf. vedlagte guide ved returnering og uden anden forringelse end almindeligt slid og ælde. Køretøjet returneres med minimum 7 mm mønster på dækkene og alle dæk af samme mærke/profil samt original leverede dækstørrelse. Max 4 gas biler kører i pulje, bilerne skal være inden for samme årgang. Er 4 biler med i puljen er den makimale kører strækning km årligt. Puljen opgøres 1 gang årligt regnet fra den enkelte bils 1. reg. dato. Idet puljeordningen er betinget af den enkelte renovatørs ønske om medvirken, kan den ophøre/reduceres i det øjeblik en renovatør ophører med at kører for Københavns Kommune eller blot ønsker at udgå af ordningen. Idet leasingaftalen omhandler et specialprodukt (gasdrift), skal reparation og vedligeholdelsesarbejde på chassiset udføres hos Scania i Ishøj (kompetence-center). Denne leasingaftale omfatter den til enhver tid gældende gebyroversigt for Scania Finans. Gebyroversigten kan hentes på under Scania Finans. Der opkræves ikke faktureringsgebyr ved betaling via PBS. Ved anden betalingsform henvises til gebyroversigten. Denne aftale omfatter tillige de i 1-13 nedenfor anførte Almindelige Vilkår. Dato: Dato: Dato: For Scania Finans: For Scania Danmark A/S: For City Container A/S: /

37 4 1. Opsigelse Almindelige Vilkår Leasingaftalen er uopsigelig fra begge parters side i hele den aftalte leasingperiode. 2. Leasingydelsen Leasingydelsen betales månedsvis forud. Leasingydelsen er baseret på en fast rente. Der gælder særlige vilkår ved indfrielse før aftaletid i fastrenteperioden. Leasingtager kan herved komme til at betale et andet beløb end restgælden på indfrielsestidspunktet afhængig af det aktuelle renteniveau. De særlige indfrielsesvilkår gælder uanset om det er Leasingtager, der frivilligt vil betale før tiden, eller om indfrielsen skyldes at leasingkontrakten er opsagt på grund af misligholdelse. Bestemmelsen gælder både ved fuldstændig indfrielse og ved betaling af ekstraordinær ydelse eller ved forhøjelse af de aftalte ydelser. 3. Modregning Leasingtager er indforstået med, at der ikke i leasingydelsen eller anden betaling i henhold til nærværende aftale overfor Leasinggiver kan fremsættes modkrav eller foretages modregning af eventuelle krav overfor Leasinggiver, uanset arten heraf. Leasinggiver er berettiget til når som helst at foretage modregning i forbindelse med et hvilket som helst krav, som Leasinggiver måtte have eller senere måtte få mod Leasingtager, herunder eksempelvis for reparationer og andre foranstaltninger vedrørende de(n) leasede genstand(e), bøder i forbindelse med anvendelsen heraf eller krav hidrørende fra forfaldne ydelser på andre leasingaftaler mellem parterne. 4. Anvendelse af det leasede De(n) leasede genstand(e) må ikke anvendes til kørsel uden for Vesteuropa og EU uden Leasinggivers forudgående skriftlige tilladelse i hvert enkelt tilfælde. Leasingtager skal påse, at de(n) leasede genstand(e) kun betjenes af dertil kvalificeret personale. 5. Reparationsafgift Reparationsafgiften er beregnet på basis af den aftalte kørselsstrækning pr. år og fremstillet i form af en basisafgift. Basisafgiften indeksreguleres en gang pr. år i januar måned. /

38 5 Foregående november indeks for Nettoprisindeks Vedligeholdelse og reparation af personlige transportmidler danner basis for reguleringen. Afgiften er inkluderet i den månedlige leasingydelse. 6. Serviceforpligtelse Leverandøren påtager sig gennem nettet af autoriserede Scania-værksteder at udføre og levere de i reparationsaftalen afkrydsede ydelser. Reparationsaftalen er bilagt denne leasingaftale. 7. Km-regulering og overskridelse af aftalt kørselsstrækning Hvert år. Kunden aflæser og meddeler forhandleren kilometerstanden én gang årligt pr. aftalens årsdag. Såfremt den faktiske kørestrækning overstiger mere end 102% af det af kunden opgivne km-antal, foretages en efterregulering og fakturering. Der krediteres ikke for manglende kørte km. Ved aftaleophør. Kunden aflæser og meddeler forhandleren kilometerstanden på datoen for aftaleophør. Såfremt den faktiske kørestrækning i aftaleperioden overstiger mere end 102% af den i aftaleperioden fakturerede foretages en efterregulering og fakturering med den i leasingaftalen anførte sats. Der krediteres ikke for manglende kørte km. Pulje. Hvis km-regulering foretages i en pulje, skal denne med betingelser foreligge som bilag til reparationsaftalen. 8. Vedligeholdelse og reparation Leasingtager er forpligtet til at foranledige eventuelle skader udbedret ved Leverandørens autoriserede værksted eller andre af Leverandøren anviste værksteder, uanset om skaden skyldes almindelig brug eller genstanden(e)s beskaffenhed eller nogen anden årsag, og uanset om skaden kan tilregnes Leasingtager eller Leasinggiver. Leasingtager skal stille genstanden(e) til rådighed for Leverandørens autoriserede værksted for såvel reparationer som eftersyn. Leasingtager er forpligtet til på Leverandørens eller Leasinggivers forespørgsel at forevise Leverandøren henholdsvis Leasinggiver de(n) leasede genstand(e)s fartskriverdiagrammer. Leasingtager er ansvarlig for dagligt eftersyn af de(n) leasede genstand(e) ifølge respektive fabrikanter og Scanias anvisninger og/eller andre forskrifter. Leasingtager er endvidere ansvarlig for, at genstanden(e) passes på betryggende måde, og skal i den forbindelse nøje overholde de i så henseende givne instruktioner, herunder de i instruktionsbøger og lignende materiale fra leverandøren angivne retningslinier. /

39 6 Leasingtager er ansvarlig for, at indstillede grundværdier ikke ændres, og at plombering ikke brydes af andre end autoriserede Scania værksteder, samt at de(n) leasede genstand(e) ikke overbelastes. 9. Force Majeure Leverandøren er fritaget for ansvar ifølge sine serviceforpligtelser i henhold til nærværende aftale i tilfælde af myndighedsbeslutninger, krig, mobilisering eller militære handlinger af modsvarende omfang, arbejdskonflikt, naturkatastrofer, brand eller andre forhindringer, som ikke kunne forudses. 10. Leasingaftalens udløb Ved leasingaftalens udløb er Leasingtager forpligtet til at tilbagelevere de(n) leasede genstand(e) uopholdeligt til Leasinggiver uden anden forringelse end almindeligt slid og ælde. 11. Lovvalg og værneting Leasingaftalen er underlagt dansk ret. Enhver tvist der måtte opstå i forbindelse med nærværende aftale kan alene afgøres ved de danske domstole. 12 ABL 95 Leasingaftalen er i øvrigt undergivet Almindelige betingelser for finansielle leasingaftaler (ABL 95), med de nedenfor anførte ændringer: (i) I 4, nr. 4 i ABL 95 ændres 2 % til 1,5 %. (ii) I 13, nr. 4 i ABL 95 tilføjes eller anden leasing- eller långiver med den konsekvens, at sådan leasing- eller låneaftale ophæves. (iii) I 13 i ABL 95 tilføjes følgende: 12. leasingtagers økonomiske forhold forringes, og leasinggiver vurderer, at dette indebærer en væsentlig risiko for, at leasingtager ikke vil være i stand til at opfylde sine forpligtelser i henhold til nærværende aftale. I konsekvens heraf ændres pkt i sidste afsnit i 13 til pkt (iv) I 14, litra b i ABL 95 tilføjes efter nutidsværdi følgende: baseret på en rentesats, der er 1 % mindre end den rentesats, som har dannet grundlag for beregning af leasingydelsen. /

40 7 I tilfælde af uoverensstemmelse mellem indholdet af nærværende aftale og ABL 95 skal vilkårene i nærværende aftale have forrang. 13. Underskrivelse Leasingtager erklærer ved sin underskrift nedenfor at have modtaget, læst og accepteret såvel nærværende Almindelige Vilkår som ABL 95 med de ovenfor i 12 anførte ændringer. Leasingtager tiltræder ved sin underskrift, at forsikringsselskabet anmodes om at notere panthaverdeklaration i overensstemmelse med gældende vilkår. Leasingtager meddeler i forbindelse med underskriften af leasingaftalen samtykke til, at Leasingiver og det til enhver tid værende forsikringsselskab må udveksle alle typer oplysninger (incl. cpr.nr/cvr.nr) om forsikringsforholdet, herunder bortfald af kaskodækning og eventuelle præmierestancer. Dato: Dato: Dato: For Scania Finans: For Scania Danmark A/S: For M. Larsen Vognmandsforretning A/S: /

41

42

43

44

45

46

47 Side 1 (5) CITY CONTAINER A/S Teknisk Specifikation Ref. nr.: Tidsstemple: :11:21 P 280 DB6X2*4MLBH35GA766US--557***L****R300W2 Drivline Motor Motortype DC9 29/280 hk EEV Motorkraftudtag D9 PTO type ED Forberedt PTO ED elektrisk forb. for 1 kreds Udstødning lodret Emission niveau EEV NOx kontrol (okt 2007 ) med Moment reduktion NOx-kontrol med Luftindtag Front Krumtaphusventilation åben Gearkasse Gearkasse GA766 Placering af gearvælger ratbetjent Bagtøj Bagtøj R660 Bagtøjs udveksling 5,57:1 Differentiale spærre manuel Chassis Dimensioner Duty klasse M Affjedringstype Fuld luft (B) Akselafstand 3500 mm Chassis højde Lav (volumen) Affjedring - For Forakselbelast.(teknisk) 7500 kg Fjedre, foraksel luft Kræng.stabilisator (for) kraftig Affjedring - Bag Affjedring bag luft 2 aksler Fjedre, bagaksel luft Bogiebelastning Affjedring - Øvrigt ELC version hurtig med 2 extra tanke Alternative køreniveauer 2 Vægtoverførsel max kg Akseltryk visning for og bag Lars Klogborg (+45) lars.klogborg@scania.dk Scania Danmark A/S Birkedam 14, 6000 Kolding

48 Side 2 (5) Vægte Totalvægt Lovlig belastning foraksel 7500 Lovlig belastning 1. bagaksel Lovlig belastning 2. bagaksel 7500 Generelt Styretøj 1 kreds Førerhus generelt Type Førerhus CP19 Highline Førerhus detaljer Sæder og køjer Chauffør sæde medium Sædevarme chaufførsiden med Justerbar støddæmper chf. med Sædebetræk chaufførsiden stof + vinyl Varme og ventilation Temperaturegulering elektronisk Aircondition std. Ekstra varmeapparat Uden Lygter Forlygtetype Xenon Lygte vasker med Kørelys med Tågebaglygte enkel Arbejdslys forberedt Rotorlys forberedt Indv. belysning basis+baggrundslys Vinduer og spejle Tonede ruder med Elektrisk rudehejs begge sider Siderude i dør enkelt glas Sidevindue venstre+højre Justerbare sidespejl begge sider Sidespejle opvarmede Vidvinkel spejl chf + pass Cyklist spejl passagerside Sidespejl chaufførside EU godkendt Sidespejl passagerside EU godkendt Spejlkåber med Frontudsyn spejl DK krav Taglem manuel Gardiner og beklædning Dør sider plastik Vægbeklædning stof Lars Klogborg (+45) lars.klogborg@scania.dk Scania Danmark A/S Birkedam 14, 6000 Kolding

49 Side 3 (5) Måtter gummi Indv. solskærm (dør) chf. side Indv solskærm original Lås og sikkerhed Centrallås fjernbetjening Antal nøgler 4 Lås på frontgrill med Advarselstrekant 1 stk Indvendigt udstyr Instrumentbræt langt Instrumentbræt finish behandlet Instrumentpanel farve grå Nedre panel farve grå Instrumentering Basis km/t Fartskriver uden 12V udtag i pass. siden Extra strømudtag i førerhus 60 amp Rat materiale normal Fart pilot i rattet Justerbar rat luftstyret Bakalarm med frakobling Kommunikation FM-radio Premium Bluetooth Med Udvendigt udstyr Førerhusaffjedring 4 punkt luft Førerhus anti-roll bar Komfort Lys i indstigningstrin med Advarselshorn luft bag kofanger Lufthorn på tag forberedt Førerhus farver Farver og striber Førerhus farve Green RAL6017 Herb Farve på frontgrill førerhusfarve Bremser Driftbremse Motorbremse manuel Bremse udgave langt chassis Bremsesystem skivebremser Skivebremser 3 aksler ALB funktion skivebrems Bremse aktivering elektronisk (EBS) Traction Control (ASR) skivebremser PHV bremsetilslutning uden Parkering- og nødbremse Bremsecylinder(foraksel) membran Lars Klogborg (+45) lars.klogborg@scania.dk Scania Danmark A/S Birkedam 14, 6000 Kolding

50 Side 4 (5) Bremsecyl. støtteaksel membran + park Parkeringsbremseventil m/kontrolpos. Elektrisk udstyr Generelt Batteri 225 Ah Generator 100 A Hovedafbryder sikkerheds (elektronisk) Fjernbetjent motorstart forberedt Ledningsnet for ekstra kontakter med BWS styreenhed med Opbyggerkabel polet Kabel længde 8 m Kabler trukket i loftet med Batteri forbindelse med Generelt udstyr Lygter Baglygte type LED Sidemarkeringslys løst monteret Kofanger Stålkofanger Med Skærme og sideafskærmning Stænklapper foran med Bagskærme monteret Chassis Trin på renovationsbil elektrisk forberedt Chassis farve Mørkegrå Instruktionsbog Dansk FFU Variantkode FFU Kamera Orlaco front og bak Dæk og fælge Dæk Dæktype, foraksel 315/60R22.5 Regional Steer Michelin Dæktype, trækaksel 315/60R22.5 Regional Drive Michelin Dæktype, 2 bagaksel 315/60R22.5 Regional Steer Michelin Fælge Fælge, foraksel 9,0 x 22,5 Stål Fælge, trækaksel 9,0 x 22,5 Stål Fælge, 2.bagaksel 9,0 x 22,5 Stål Øvrigt hjul udstyr Navkapsler 2 aksler stål Donkraft medleveret Lars Klogborg (+45) lars.klogborg@scania.dk Scania Danmark A/S Birkedam 14, 6000 Kolding

51 Side 5 (5) Dæktryks visning uden Forberedelse til opbygger BWA Ramme overhæng (JA-mål) 3490mm S-ordre s-order low entry med indbygget luftfilter s-order gas bil 305 hk Lars Klogborg (+45) lars.klogborg@scania.dk Scania Danmark A/S Birkedam 14, 6000 Kolding

52 Teknik- og Miljøforvaltningen Kopi af leasingaftale m.m. Gasdrevet køretøj i bydelen Amager Vest

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

Bilag 5. Leverandørens samfundsansvar (CSR)

Bilag 5. Leverandørens samfundsansvar (CSR) Bilag 5 Leverandørens samfundsansvar (CSR) 1 1. Generelle krav Københavns Kommune har fokus på eget og samarbejdspartneres samfundsansvar, når konkrete opgaver udføres. Derfor forpligter Leverandøren sig

Læs mere

Bilag A, Leverandørens samfundsansvar (CSR)

Bilag A, Leverandørens samfundsansvar (CSR) Bilag A, Leverandørens samfundsansvar (CSR) om Udbudt af HOFOR A/S CVR-nr. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København S herefter betegnet HOFOR Version 0.1.0 / januar 2016 Indholdsfortegnelse 1 Generelle

Læs mere

Bilag xx: Kontraktbilag om leverandørens samfundsansvar (CSR)

Bilag xx: Kontraktbilag om leverandørens samfundsansvar (CSR) Udbuddets navn 1 Bilag xx: Kontraktbilag om leverandørens samfundsansvar (CSR) Indhold 1. Parterne...2 2. Formål og generelle krav...2 3. Leverandørens ansvar og forpligtelse...2 3.1. Krav til Leverandøren

Læs mere

Kontraktbilag 3 Leverandørens samfundsansvar (CSR)

Kontraktbilag 3 Leverandørens samfundsansvar (CSR) BM03 pkt. 13 bilag 3 Kontraktbilag 3 Leverandørens samfundsansvar (CSR) 1 1. Generelle krav Hovedstadens Beredskab har fokus på eget og samarbejdspartneres samfundsansvar, når konkrete opgaver udføres.

Læs mere

Sociale & arbejdsmæssige klausuler Bilag xx til aftale xxxx. Aftale nr. xxx, xxxxxx

Sociale & arbejdsmæssige klausuler Bilag xx til aftale xxxx. Aftale nr. xxx, xxxxxx 1. Formål Det overordnede mål er at opfyldelse af Konkurrence og Forbrugerstyrelsens vejledning for Sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i forbindelse med udbud med mindst mulig administration

Læs mere

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Koncessionskontrakt Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Læs mere

BILAG A-D. Københavns Kommune. Til rammeaftale om spuling og TV-inspektion af brønde og ledninger i København. Teknik- og Miljøforvaltningen

BILAG A-D. Københavns Kommune. Til rammeaftale om spuling og TV-inspektion af brønde og ledninger i København. Teknik- og Miljøforvaltningen Københavns Kommune A/S BILAG A-D Til rammeaftale om spuling og TV-inspektion af brønde og ledninger i København 20. maj 2016 Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag A Self Billing Procedure Fysik Teknik- og

Læs mere

CSR LEVERANDØRKLAUSUL

CSR LEVERANDØRKLAUSUL CSR LEVERANDØRKLAUSUL Indhold Formål... 2 Generelle krav... 2 Menneskerettigheder... 2 Arbejdstagerrettigheder... 2 Miljø... 3 Arbejdsmiljø... 3 Anti-korruption... 4 Specifikke krav... 4 Arbejdsklausul...

Læs mere

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder om Udbudt af HOFOR A/S CVR-nr. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København S herefter betegnet HOFOR Version 0.1.0 / januar 2016 Indholdsfortegnelse 1 Forpligtelsen... 3 2 Dokumentation for overholdelse

Læs mere

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune Arbejdsklausul Beskæftigelsesministeriets Cirkulære nr. 9471 af 30/06/2014 og tilhørende vejledning om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter er gældende for kontrakten. Leverandøren skal sikre, at ansatte

Læs mere

Bilag 2. Krav til løn og arbejdsvilkår. samt CSR-krav

Bilag 2. Krav til løn og arbejdsvilkår. samt CSR-krav Bilag 2 Krav til løn og arbejdsvilkår samt CSR-krav Indholdsfortegnelse BILAG 2... 1 KRAV TIL LØN OG ARBEJDSVILKÅR... 1 SAMT CSR-KRAV... 1 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. KRAV TIL LØN OG ARBEJDSVILKÅR... 3

Læs mere

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik og Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG 2017 Bilag 2 Sociale klausuler Udbud November 2016 Arbejdsklausul

Læs mere

Indhold. Rammeaftale varer Bilag 5 Side 2 af 7

Indhold. Rammeaftale varer Bilag 5 Side 2 af 7 Bilag 5 CSR-krav til Rammeaftale om køb af abonnementer til satellittelefoni, samt køb og levering af terminaler til satellittelefoni, radiokommunikationsudstyr og service og support Indhold 1 KRAV TIL

Læs mere

ILO-KONVENTION NR. 94 OG LIGEBEHANDLING

ILO-KONVENTION NR. 94 OG LIGEBEHANDLING Bilag 1 Indhold ILO-KONVENTION NR. 94 OG LIGEBEHANDLING... 1 2. KRAV TIL CSR... 1 2.1 Generelle krav... 1 2.1.1 Menneskerettigheder... 1 2.1.2 Arbejdstagerrettigheder... 1 2.1.3 Miljø... 2 2.1.4 Anti-korruption...

Læs mere

Bilag 4. Samfundsansvar

Bilag 4. Samfundsansvar Bilag 4 Samfundsansvar Rammeaftale varetagelse af tolkebistand Indhold 1. ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF 30. JUNI 2014... 2 2. KRAV TIL CSR... 3 2.1 Generelle krav...

Læs mere

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1 Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H SOCIALE KLAUSULER APRIL 2019 Side 1 1. Grundlæggende principper i ILO-konventionen er gældende. Som en del af koncernen Aalborg

Læs mere

Bilag [nr.] Arbejdstagerrettigheder og CSR

Bilag [nr.] Arbejdstagerrettigheder og CSR Bilag [nr.] Arbejdstagerrettigheder og CSR Indholdsfortegnelse 1. ILO KONVENTION NR. 94 OG LIGEBEHANDLING... 3 2. KRAV TIL CSR... 3 2.1 Generelle krav... 3 2.1.1 Menneskerettigheder... 3 2.1.2 Arbejdstagerrettigheder...

Læs mere

Anti-korruption 10. Virksomheder bør modarbejde alle former for korruption, herunder afpresning og bestikkelse.

Anti-korruption 10. Virksomheder bør modarbejde alle former for korruption, herunder afpresning og bestikkelse. Bilag til aftale: Corporate Social Responsibility (CSR) Indledning Kriminalforsorgen vil sikre, at Kriminalforsorgens indkøbsaftaler systematisk inddrager hensynet til samfundsansvar som formuleret i de

Læs mere

EU-udbud af Beskæftigelsessystem og ESDHsystem

EU-udbud af Beskæftigelsessystem og ESDHsystem EU-udbud af Beskæftigelsessystem og ESDHsystem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Københavns Kommune Bilag 13 Leverandørens samfundsansvar samt Arbejdsklausul Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 [Uddannelsesklausul]... 5 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 6 Lovvalg og værneting...

Læs mere

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Til Nyborg Forsyning & Service A/S Dokumenttype Bilag 3 - Arbejdsklausul Dato November 2016 NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Revision

Læs mere

Bilag 6. Samfundsansvar

Bilag 6. Samfundsansvar Bilag 6 Samfundsansvar Rammekontrakt om Kommunikation-, reklame- og mediabureauydelser Indhold 1. ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF 30. JUNI 2014... 3 2. KRAV TIL CSR...

Læs mere

Bilag 4. CSR-krav og Arbejdsklausul. (tjenesteydelser)

Bilag 4. CSR-krav og Arbejdsklausul. (tjenesteydelser) Bilag 4 CSR-krav og Arbejdsklausul (tjenesteydelser) Indhold 1 ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF 30. JUNI 2014... 3 2 KRAV TIL CSR... 4 2.1 GENERELLE KRAV... 4 2.1.1 Menneskerettigheder...

Læs mere

Bilag 6 Samfundsansvar

Bilag 6 Samfundsansvar Bilag 6 Samfundsansvar Rammeaftale laboratoriemålinger mv. i forbindelse med markedskontrol af energirelaterede produkter Indhold 1. ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF

Læs mere

Standard arbejdsklausul

Standard arbejdsklausul Arbejdsklausul - Bilag 3 Juridisk Kontor Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: FF Standard arbejdsklausul Principperne i ILO-konvention nr. 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter

Læs mere

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns

Læs mere

BILAG A-E. Til rammeaftale om renovering af brønde og ledninger i Københavns omegnskommuner

BILAG A-E. Til rammeaftale om renovering af brønde og ledninger i Københavns omegnskommuner BILAG A-E Til rammeaftale om renovering af brønde og ledninger i Københavns omegnskommuner 25. maj 2016 Bilag A Selfbilling procedure Ørestads Boulevard 35 2300 København S Telefon 33 95 33 95 CVR-NR.

Læs mere

Bilag 5. Samfundsansvar

Bilag 5. Samfundsansvar Bilag 5 Samfundsansvar Udarbejdelse og gennemførelse af nationalt ledelsesprogram for ledere af ledere i sundhedsvæsenet Side 1 af 5 Samfundsansvar Nærværende bilag skal ikke udfyldes, men indgår som del

Læs mere

DSDW, Jobindsats og Refusionsløsningen

DSDW, Jobindsats og Refusionsløsningen Bilag 16 CSR Indhold 1. Indledning... 3 2. Internationalt anerkendte principper... 3 3. Materielle krav til Leverandøren... 4 3.1 Menneskerettigheder... 4 3.2 Arbejdstagerrettigheder... 4 3.3 Miljø...

Læs mere

Bilag 3: Samfundsansvar

Bilag 3: Samfundsansvar Bilag 3: Samfundsansvar INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Arbejdsklausul efter ILO konvention nr. 94 og cirkulære nr. 9471 af 30. juni 2014... 2 1.1 Arbejdsklausul... 2 1.2 Dokumentation... 2 1.3 Dagbod... 2 1.4

Læs mere

Udbud af rådgivning i forbindelse med bygningssyn og byggeri samt bygherrerådgivning Delaftale 1-5 Kontraktbilag 3

Udbud af rådgivning i forbindelse med bygningssyn og byggeri samt bygherrerådgivning Delaftale 1-5 Kontraktbilag 3 Udbud af rådgivning i forbindelse med bygningssyn og byggeri samt bygherrerådgivning Delaftale 1-5 Kontraktbilag 3 Samfundsansvar og arbejdsklausul Indhold SAMFUNDSANSVAR OG ARBEJDSKLAUSUL... 1 1 ARBEJDSKLAUSUL

Læs mere

Administrativ forskrift nr. 28

Administrativ forskrift nr. 28 Arbejdsklausul ved indhentning af tilbud på bygge- og anlægsopgaver og tjenesteydelser Administrativ forskrift nr. 28 Ved udbud af bygge- og anlægsarbejder samt tjenesteydelser i Aalborg Kommune skal der

Læs mere

[INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf.

[INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf. Bilag 16 CSR [INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf. Formål med bilag: Formålet med Bilag 16 er at få inkluderet Aalborg

Læs mere

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Indhold Parterne... 2 Formålet med kontraktbilaget... 2 1. Generelle krav... 2 2. Specifikke krav... 3 3. Dokumentation... 5 4. Procedure ved begrundet

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 5 Lovvalg og værneting... 5 Underskrifter... 5 Parterne Dette kontraktbilag

Læs mere

Bilag 9 - Samfundsansvar

Bilag 9 - Samfundsansvar Bilag 9 - Samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4. DOKUMENTATION... 5. LEVERANDØRENS ANSVAR... 6. PROCEDURE

Læs mere

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 3 [Uddannelsesklausul]... 6 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 8 Lovvalg og værneting...

Læs mere

Bilag 1. Arbejdsklausul

Bilag 1. Arbejdsklausul Bilag 1. Arbejdsklausul Anbefalet model AFSNIT A - Forpligtelsen Leverandøren skal sikre, at ansatte hos leverandøren og eventuelle underleverandører, som medvirker til at opfylde kontrakten, er sikret

Læs mere

COPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY (CSR) EVALUERING AF ENERGISELSKABERNES ENERGISPAREINDSATS FOR AFTALEPERIODEN 2013-2015

COPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY (CSR) EVALUERING AF ENERGISELSKABERNES ENERGISPAREINDSATS FOR AFTALEPERIODEN 2013-2015 COPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY (CSR) EVALUERING AF ENERGISELSKABERNES ENERGISPAREINDSATS FOR AFTALEPERIODEN 2013-2015 1 Indholdsfortegnelse 1. Generelle krav... 3 1.1. Menneskerettigheder... 3 1.2. Arbejdstagerrettigheder...

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Udbud Arbejdsklausuler 1 Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen. Bilag 3 Vejledning om medarbejdere omfattet af udbuddet

Teknik- og Miljøforvaltningen. Bilag 3 Vejledning om medarbejdere omfattet af udbuddet Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag 3 Vejledning om medarbejdere omfattet af udbuddet Københavns Kommune Bilag 3 Medarbejdere, der overtages af Renovatøren Side 1 Bilag 3 - Vejledning om medarbejdere omfattet

Læs mere

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato]

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato] [Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser [Titel på kontrakten] [Dato] 1. OVERHOLDELSE AF MENNESKERETTIGHEDER MV... 2 2. GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 3. ARBEJDSFORHOLD OMFATTET

Læs mere

Marts 2016. Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen

Marts 2016. Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen Marts 2016 Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen 2/5 1. Forpligtelsen Totalentreprenøren skal sikre, at ansatte hos Totalentreprenøren og eventuelle underentreprenører,

Læs mere

BILAG A-E. Til rammeaftale om renovering af brønde og ledninger i København

BILAG A-E. Til rammeaftale om renovering af brønde og ledninger i København A/S BILAG A-E Til rammeaftale om renovering af brønde og ledninger 20. maj 2016 Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag A Self Billing Procedure Fysik Bilag B - Transportdokument Standardformular for

Læs mere

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Indhold Parterne... 2 Formålet med kontraktbilaget... 2 1. Generelle krav... 3 2. Specifikke krav... 4 3. Dokumentation... 6 4. Procedure ved begrundet

Læs mere

Bilag H CSR. Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører

Bilag H CSR. Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører Bilag H CSR Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører Indholdsfortegnelse 1. Generelle krav... 3 2. Mindstekrav til Leverandøren... 4 2.1. Generelt... 4 2.1.1. Menneskerettigheder (Mindstekrav)...

Læs mere

Levering af dozer til ONM. Bilag 3 - Arbejdsklausul

Levering af dozer til ONM. Bilag 3 - Arbejdsklausul Levering af dozer til ONM Bilag 3 - Arbejdsklausul Dato: 24. august 2015 Dokument id: 26655 Version: 1.0 Udarbejdet af: Poul Juul Hansen Kontrol: KontrolAf Godkendt af: GodkendtAf side 2 af 6 Odense Renovation

Læs mere

Kontraktkravene til 2. generations udbud er udformet på baggrund af erfaringerne fra 1. generations affaldsudbud og den efterfølgende drift.

Kontraktkravene til 2. generations udbud er udformet på baggrund af erfaringerne fra 1. generations affaldsudbud og den efterfølgende drift. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Bilag 3 Kontraktkrav vedr. miljø og arbejdsmiljø Indledning Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 21. januar 2013 drøftet indstillingen

Læs mere

Social Klausul Social klausul

Social Klausul Social klausul Social klausul Side 1 af 10 INDHOLD Parterne 3 1 GENERELLE KRAV 3 1, stk. 1 - Global Compact-principperne 3 2 SPECIFIKKE KRAV 4 2, stk. 1 - Menneskerettigheder 4 2, stk. 2 Arbejdstagerrettigheder 5 2,

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at se nærmere på muligheden

Læs mere

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler / sociale klausuler

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler / sociale klausuler Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler / sociale klausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 3 [Uddannelsesklausul / social klausul]... 7 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning...

Læs mere

KONTRAKTBILAG 11. Krav om uddannelses- og praktikaftaler

KONTRAKTBILAG 11. Krav om uddannelses- og praktikaftaler KONTRAKTBILAG 11 Krav om uddannelses- og praktikaftaler Sagsnummer.: 18/561 KRAV OM UDDANNELSES- OG PRAKTIKAFTALER Vejledning til tilbudsgiver/leverandør På baggrund af Regeringens og Danske Regioners

Læs mere

Kontraktbilag 5 Samfundsansvar

Kontraktbilag 5 Samfundsansvar Styrelsen for Undervisning og Kvalitet December 2016 Kontraktbilag 5 Samfundsansvar Udbud af kontrakt om levering af undervisningsmateriale samt undervisnings- og oplysningsaktiviteter om Holocaust og

Læs mere

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Bilag XX Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Indhold Parterne... 1 Formålet med kontraktbilaget... 1 1. Generelle krav... 2 1, stk. 1 - Global Compact-principperne... 2 2. Specifikke krav...

Læs mere

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV.

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Side 1 af 5 KLAUSULER 1. TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Entreprenøren forpligter sig til at tiltræde [Charteret for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, FN's Global Compact eller lignende], eller

Læs mere

1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 4. DOKUMENTATION... 3

1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 4. DOKUMENTATION... 3 Bilag 6: Samfundsansvar Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 3.1 Menneskerettigheder... 2 3.2 Arbejdstagerrettigheder... 2 3.3

Læs mere

BILAG 13. Samfundsansvar

BILAG 13. Samfundsansvar BILAG 13 Samfundsansvar Vejledning til tilbudsgiver: Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør et mindstekrav i forbindelse de opgaver der udføres under Rammekontrakten. Bilaget skal ikke

Læs mere

Bilag 2 Krav til CSR (Corporate Social Responsibility) Forsvarets havmiljøvogterkampagne

Bilag 2 Krav til CSR (Corporate Social Responsibility) Forsvarets havmiljøvogterkampagne Bilag 2 Krav til CSR (Corporate Social Responsibility) Forsvarets havmiljøvogterkampagne 1 ARBEJDSKLAUSUL Nærværende arbejdsklausul fastsættes med hjemmel i ILO-konvention nr 94 og Beskæftigelsesministeriets

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen. Bilag 3 Vejledning om medarbejdere omfattet af udbuddet

Teknik- og Miljøforvaltningen. Bilag 3 Vejledning om medarbejdere omfattet af udbuddet Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag 3 Vejledning om medarbejdere omfattet af udbuddet Københavns Kommune Bilag 3 Medarbejdere, der overtages af Renovatøren Side 1 Bilag 3 - Vejledning om medarbejdere omfattet

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen. Bilag 3 Vejledning om medarbejdere omfattet af udbuddet

Teknik- og Miljøforvaltningen. Bilag 3 Vejledning om medarbejdere omfattet af udbuddet Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag 3 Vejledning om medarbejdere omfattet af udbuddet Københavns Kommune Bilag 3 Medarbejdere, der overtages af Renovatøren Side 1 Bilag 3 - Vejledning om medarbejdere omfattet

Læs mere

Bilag C, Lærlinge/praktikantvilkår

Bilag C, Lærlinge/praktikantvilkår om Teknisk Rådgivning til konvertering af Fjernvarmekedler på Lygten Vejledning Alle elementfelter skal udfyldes. (dette er et elementfelt) Sidehoved opdateres ved udskift og ved gem som PDF, eller ved

Læs mere

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen.

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen. Bilag Arbejdsklausul Frederiksberg kommune Leverandøren skal sikre, at de ansatte, som denne og eventuelle underleverandører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn- og ansættelsesforhold,

Læs mere

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar Bilag 4 CSR/Samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 3 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR...

Læs mere

Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune Ændring

Læs mere

Bygherrens ansvar og kontrol

Bygherrens ansvar og kontrol Bygherrens ansvar og kontrol Direktør Gyrithe Saltorp // Københavns Ejendomme 1 Udgangspunktet Lige konkurrence Alle der løser opgaver for kommunen skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår uanset om

Læs mere

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8 Bilag 1 - CSR Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 4 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 4 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR... 7

Læs mere

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF FÆRDSELSTAVLER OG GADENAVNESKILTE MED TILHØRENDE STANDERE OG GALGER AALBORG KOMMUNE 2016-2018

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF FÆRDSELSTAVLER OG GADENAVNESKILTE MED TILHØRENDE STANDERE OG GALGER AALBORG KOMMUNE 2016-2018 AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik og Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby LEVERANCE AF FÆRDSELSTAVLER OG GADENAVNESKILTE MED TILHØRENDE STANDERE OG GALGER AALBORG KOMMUNE 2016-2018

Læs mere

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet]

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet] [Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver [Titel på byggeriet] [Dato] GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 ANSVAR FOR UNDERENTREPRENØRER... 3 LÆRLINGEKLAUSUL [kun hvis det er relevant]...

Læs mere

Politik for anvendelse af arbejdsklausuler og uddannelses-klausuler i I/S REFA

Politik for anvendelse af arbejdsklausuler og uddannelses-klausuler i I/S REFA Nykøbing Falster 25. november 2015 J. nr. 00.01.00G-0047/45873 Politik for anvendelse af arbejdsklausuler og uddannelses-klausuler i I/S REFA Indledning I lighed med at REFA ønsker at sikre ordnede forhold

Læs mere

Social Ansvarlighed (CSR) og udvalgte fokusområder.

Social Ansvarlighed (CSR) og udvalgte fokusområder. Bilag. Til KB [Entreprise] April 2014 Social Ansvarlighed (CSR) og udvalgte fokusområder. Banedanmark arbejder for at sikre fremtidens jernbane til gavn for samfund, mennesker og miljø. Vi lægger vægt

Læs mere

Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune

Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune Juni 2015 Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune Indledning Denne politik udstikker rammerne for udbud og indkøb af varer og tjenesteydelser samt bygge- og anlægsopgaver i Fredericia Kommune.

Læs mere

Bilag 3 CSR-Klausul. Konsulentbistand i forbindelse med gennemgang af mindre kontrakter. Femern A/S Vester Søgade 10 1601 København V

Bilag 3 CSR-Klausul. Konsulentbistand i forbindelse med gennemgang af mindre kontrakter. Femern A/S Vester Søgade 10 1601 København V Bilag 3 CSR-Klausul Konsulentbistand i forbindelse med gennemgang af mindre kontrakter. har til opgave at designe og planlægge en fast forbindelse mellem Danmark og Tyskland over Femern Bælt. er en del

Læs mere

Rettelsesblad nr. 1 Indsamling af bioaffald fra etageboliger mv. på Nørrebro/Østerbro

Rettelsesblad nr. 1 Indsamling af bioaffald fra etageboliger mv. på Nørrebro/Østerbro Teknik- og Miljøforvaltningen 12. januar 2018 Sagsnr.: 2017-0326920 Dokument: 2017-0326920-4 Sagsbehandler Cathrine Schultz-Quist Rettelsesblad nr. 1 Indsamling af bioaffald fra etageboliger mv. på Nørrebro/Østerbro

Læs mere

Indledning Udbudsrunder Offentliggørelse Tidsfrister Ligebehandling Udelukkelse af leverandører...

Indledning Udbudsrunder Offentliggørelse Tidsfrister Ligebehandling Udelukkelse af leverandører... 1 Indhold Indledning... 3 1. Udbudsrunder... 3 2. Offentliggørelse... 3 3. Tidsfrister... 3 4. Ligebehandling... 3 5. Udelukkelse af leverandører... 3 6. Krav til tilbud... 3 7. Halmmængde... 3 8. Evaluering

Læs mere

AALBORG KOMMUNE ASFALTREPARATIONER AALBORG KOMMUNE 2016-2019. Bilag 1 Tro og love erklæring

AALBORG KOMMUNE ASFALTREPARATIONER AALBORG KOMMUNE 2016-2019. Bilag 1 Tro og love erklæring AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik og Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby ASFALTREPARATIONER AALBORG KOMMUNE 2016-2019 Bilag 1 Tro og love erklæring Tro og love erklæring Ifølge

Læs mere

Sociale klausuler vedr. praktik- og lærlingepladser i Odense Kommune 2012

Sociale klausuler vedr. praktik- og lærlingepladser i Odense Kommune 2012 Odense Byråd vedtog d. 10 marts 2010 (sagsnr. 2010/026094), at der i forbindelse med udbud af opgaver til private entreprenører/leverandører, skal stilles krav om beskæftigelse af praktikanter og/eller

Læs mere

Om den konkrete kontrakt indeholder arbejdsopgaver, der er relevante i forhold til uddannelses- og praktikaftaler.

Om den konkrete kontrakt indeholder arbejdsopgaver, der er relevante i forhold til uddannelses- og praktikaftaler. NOTAT Politik/retningslinjer for sociale klausuler 6. maj 2013 (revideret 28. september 2015) 1. Baggrund Som en del af selskabets eksterne personalepolitik har By & Havn vedtaget, at selskabets væsentlige

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region Sjælland

Læs mere

Bilag H CSR. Rammeaftale [ ] [Delaftale nr. navn]

Bilag H CSR. Rammeaftale [ ] [Delaftale nr. navn] Bilag H CSR Rammeaftale [ ] [Delaftale nr. navn] Indhold 1. Indledning... 3 2. Internationalt anerkendte principper... 3 2.1 FN s Global Compact... 3 2.2 OECD's Retningslinjer for Multinationale Virksomheder...

Læs mere

Kan du hjælpe mig med at finde frem til hvad vi har besluttet. For det må vi have styr på, så vi ikke gentager fejlen fra Metroen.

Kan du hjælpe mig med at finde frem til hvad vi har besluttet. For det må vi have styr på, så vi ikke gentager fejlen fra Metroen. Koncern Byggestyring Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Telefon 48 20 50 00 EAN-nr: 5798001686235 CVR/SE-nr.: 29 19 06 23 Dato: 28. januar 2013 Spørgsmål nr.: 011 Dato: 6. januar 2013 Stillet

Læs mere

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Økonomiudvalget besluttede d. 19. marts 2013, at sociale klausuler skal anvendes i forbindelse med kommunens udbud og indkøb efter nærmere angivne

Læs mere

Indsamling af bioaffald fra etageboliger mv. på Nørrebro/Østerbro. Informations- og spørgemøde, 21. december 2017

Indsamling af bioaffald fra etageboliger mv. på Nørrebro/Østerbro. Informations- og spørgemøde, 21. december 2017 Indsamling af bioaffald fra etageboliger mv. på Nørrebro/Østerbro Udbudsmaterialet Udbudsbetingelser Kontraktudkast med bilag Tilbudsliste Huskeliste til tilbudsgiver Div. svarskrivelser/rettelsesbreve

Læs mere

RÅDGIVERAFTALE TRE VEJFORBINDELSER I TINGBJERG. Københavns Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik Center for Nye Anlægsprojekter

RÅDGIVERAFTALE TRE VEJFORBINDELSER I TINGBJERG. Københavns Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik Center for Nye Anlægsprojekter Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik Center for Nye Anlægsprojekter RÅDGIVERAFTALE TRE VEJFORBINDELSER I TINGBJERG DATO: 24/11-2015 2 Indholdsfortegnelse 1 PARTERNE... 5 2 OPGAVEN...

Læs mere

Bilag til Administrationskatalog for sociale klausuler. Forslag til kontraktformuleringer

Bilag til Administrationskatalog for sociale klausuler. Forslag til kontraktformuleringer Forslag til kontraktformuleringer Nedenstående er formuleret en række forslag til kontraktformuleringer, der kan anvendes ved udbud, der indeholder sociale klausuler. Formuleringerne er tænkt som forslag

Læs mere

CSR - Leverandør. (Corporate Sociale Responsibility) 1 Generelle krav Menneskerettigheder Arbejdstagerrettigheder...

CSR - Leverandør. (Corporate Sociale Responsibility) 1 Generelle krav Menneskerettigheder Arbejdstagerrettigheder... CSR - Leverandør (Corporate Sociale Responsibility) Indhold 1 Generelle krav... 2 1.1 Menneskerettigheder... 2 1.2 Arbejdstagerrettigheder... 2 1.3 Miljø... 2 1.4 Anti-korruption... 2 2 Specifikke krav...

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et

Læs mere

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar.

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. Bemærk: læs Horsens Kommune Retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler

Læs mere

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar.

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. Bilag 1 Tillæg til kontrakt arbejdsklausuler mellem Horsens Kommune Teknik og miljø Rådhustorvet

Læs mere

Tildelingskriterier for udbud af Indsamling på tværs.

Tildelingskriterier for udbud af Indsamling på tværs. NOTAT Den 23. september 2015 Kim Würfel (Wurkim) Sagsnr. xx-xxxx Sagsnr. (ESDH flettefelt) Tildelingskriterier for udbud af Indsamling på tværs. Overordnet målsætning: Gennem større volumen (antal husstande

Læs mere

Bilag 2 GLADSAXE KOMMUNE. Kontraktbilag 3. Uddannelses- og sociale klausuler. Indsamling og transport af dagrenovation

Bilag 2 GLADSAXE KOMMUNE. Kontraktbilag 3. Uddannelses- og sociale klausuler. Indsamling og transport af dagrenovation Bilag 2 GLADSAXE KOMMUNE Kontraktbilag 3 Uddannelses- og sociale klausuler. Indsamling og transport af dagrenovation 10.05.2012 Indholdsfortegnelse 1. Generelt 3 2. Krav om uddannelsesklausuler 4 3. Krav

Læs mere

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye Roskildes Kommunes nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen anbefaler i afsnittet

Læs mere

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Dato: 18. maj 2015 Brevid: 2512790 UDKAST Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region

Læs mere

Udbudspolitik i Skive Kommune.

Udbudspolitik i Skive Kommune. Udbudspolitik i Skive Kommune www.skive.dk 1 INDLEDNING:... 2 2 UDBUDSLOVEN... 2 3 TILBUDSLOVEN... 2 4 STANDARD ARBEJDSKLAUSUL FOR SKIVE KOMMUNE... 3 4.1 Krav til ophold på arbejdspladsen, orientering

Læs mere

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland POLITIK FOR SOCIALE KLAUSULER OG ARBEJDSKLAUSULER I REGION SJÆLLAND Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland 1 Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som

Læs mere

18. august 2015. Sagsnr.: 2015-0161277. Dokument: 2015-0161277-7. Sagsbehandler Ilonka Domela. Svarskrivelse nr. 2

18. august 2015. Sagsnr.: 2015-0161277. Dokument: 2015-0161277-7. Sagsbehandler Ilonka Domela. Svarskrivelse nr. 2 Teknik- og Miljøforvaltningen 18. august 2015 Sagsnr.: 2015-0161277 Dokument: 2015-0161277-7 Sagsbehandler Ilonka Domela Svarskrivelse nr. 2 Udbud af indsamling af husholdningsaffald i Indre By i Københavns

Læs mere

Udbud af indsamling af husholdningsaffald i bydelen Indre By i Københavns Kommune

Udbud af indsamling af husholdningsaffald i bydelen Indre By i Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen 10. juli 2015 Sagsnr.: 2015-0161277 Dokument: 2015-0161277-6 Sagsbehandler Ilonka Domela Svarskrivelse nr. 1 Udbud af indsamling af husholdningsaffald i bydelen Indre By i

Læs mere

Anvendelse af sociale klausuler Bilag til Indkøbs- og Udbudspolitikken, afsnit 7

Anvendelse af sociale klausuler Bilag til Indkøbs- og Udbudspolitikken, afsnit 7 Sagsnr.: 2010-51634 Dato: 30-01-2013 Dokumentnr.: 2013-23974 Sagsbehandler: Lotte Eun Elming Cpr.: Anvendelse af sociale klausuler Bilag til Indkøbs- og Udbudspolitikken, afsnit 7 Næstved Kommunes indkøbs-

Læs mere

Fredensborg Kommunes IT-Center (FK), vil gerne invitere til en miniudbudsrunde på etablering af projekt 13D

Fredensborg Kommunes IT-Center (FK), vil gerne invitere til en miniudbudsrunde på etablering af projekt 13D Fredensborg Kommunes IT-Center (FK), vil gerne invitere til en miniudbudsrunde på etablering af projekt 13D Vedhæftet: Gravemanual KML fil til brug i Google Earth (GE skal rettes til decimalgrader i opsætningen)

Læs mere

Bilag 1A. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Side 1 af INDLEDNING

Bilag 1A. Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) Side 1 af INDLEDNING Bilag 1A Side 1 af 13 Virksomhedens ansvar: Generelle krav (MK) 1. INDLEDNING Samfundsansvar skal systematisk og konsekvent indgå i den statslige indkøbspolitik. Ved opfyldelsen af Rammeaftalen forpligter

Læs mere

Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter

Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med kontraktarbejde. (Anvendes i alle

Læs mere