Herunder finder du nogle oplysninger, som forhåbentlig giver svar på en del praktiske spørgsmål.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Herunder finder du nogle oplysninger, som forhåbentlig giver svar på en del praktiske spørgsmål."

Transkript

1 Kære underviser Herunder finder du nogle oplysninger, som forhåbentlig giver svar på en del praktiske spørgsmål. Indgang Indgang sker gennem Tivolis Hovedindgang fra kl. 11. Da der kan være mange elever til Faglige Dage, må I påregne noget ventetid, både ved forlystelserne og ved indgangen. Billetter Billetterne gælder til den dato, der er anført på fakturaen. I skal selv printe billetterne ud, medbringe og vise dem ved gruppeindgangen i Tivoli. Bemærk, at der kan være flere filer med billetter i. Husk at printe dem alle sammen. Det sparer tid ved indgangen, hvis én person afleverer det samlede antal billetter til kontrolløren ved indgangen. Stemplet, som I får ved indgang, giver adgang til forlystelserne frem til kl Turpas til resten af dagen kan forudbestilles eller købes i Servicecenteret ved Hovedindgangen efter kl for 60 kr. pr. elev/lærer. Hvis man forlader Tivoli, kan man ikke entrere igen på samme billet. Opgaver Inden turen går til Tivoli, skal du som lærer printe opgaverne og gennemgå dem med eleverne. Det er IKKE muligt at få printet opgaver i Tivoli. Dog er der ved forlystelserne opsat QR- koder, der gør det muligt for eleverne at få opgaverne frem på smartphone/tablet. Under de Faglige Dage er der IKKE en underviser fra Tivoli til rådighed. Respekt På grund af flere episoder, hvor elever bl.a. har spredt ørepropper ud over skinnerne ved Dæmonen og smidt vand og kopper ud fra Det gyldne Tårn, vil vi gerne henstille til, at I inden Tivolituren tager en snak med jeres elever om at udvise respekt og tålmodighed. Vores kontrollører bestræber sig på at yde den bedste service og skal også mødes med respekt for det arbejde, de udfører. Derudover kan der være op mod 2000 elever i Haven, foruden andre gæster, hvorfor der naturligt vil være lidt ventetid ved nogle forlystelser. For at undgå unødige problemer opfordrer vi til, at alle elever har direkte telefonnummer til deres lærere. Derudover vil det også være muligt for jer selv eller eleverne at henvende sig til vores underviser (tlf ) i tilfælde af alvorlige konflikter, så vi hurtigst muligt kan løse problemerne. Ved gentagne overtrædelser af kontrollørernes henstillinger kan eleverne blive bortvist fra Haven. Forlystelser Hvis en forlystelse er midlertidigt lukket, er I desværre nødt til at springe den pågældende opgave over. Akvariet er ind imellem lukket for opgaveløsning grundet arrangementer. Tirsdage og torsdage kan eleverne, grundet anden undervisning, først løse opgaver i akvariet efter kl Mad Havens mange spisesteder vil være åbne hele dagen, men I er meget velkomne til at tage madpakker med. Disse kan fx spises på græsset ved Plænen eller ved bænkene foran undervisningslokalet. Husk at I ikke må medbringe glasflasker. Med venlig hilsen Christina Høj Undervisning i Tivoli undervisning@tivoli.dk

2 Opgaveark 1 Rutschebanen Basis - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse Forlystelser: Rutschebanen Da Rutschebanen både er den ældste og mest populære forlystelse i Haven, synes vi, den skulle have en opgave helt for sig selv. Det første spørgsmål er: Hvor gammel er Rutschebanen egentlig? 1. Nu skal I prøve Rutschebanen 2 gange. En gang hvor I sidder forrest og en gang, hvor I sidder bagerst. I bestemmer selv, hvad I gør først. (Hvis der er rigtig mange mennesker, kan det også være, I skal dele jer op, så nogen af jer sidder forrest og nogen bagerst) På begge ture skal I lægge mærke til, hvornår det føles som om vognen har mest fart på(op ad bakke eller ned ad bakke), læg mærke til, om I føler jer skubbet eller trukket og læg mærke til, hvornår det føles vildest. Skriv her, hvordan det føles: Bagerst: Forrest: Kunne I mærke forskel? Hvis ja - hvorfor tror I, der er forskel på, om man sidder forrest eller bagerst?

3 Opgaveark 2 Rutschebanen Basis - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse 2. Nu skal I finde et sted, hvor I kan holde øje med hvor mange vogne, der kører af sted på 10 min. I kan ikke stå oppe ved selve Rutschebanen, så find en bænk eller et andet godt sted. Sæt evt. en alarm til at ringe efter 10 min., så behøver I ikke holde øje med tiden. Der kørte vogne af sted på 10 minutter. - Og så lige et sidste spørgsmål: Hvad laver den person, der altid sidder i midten af vogntoget? (I må gerne tage en tur mere, hvor I holder øje med vedkommende) Skriv her, hvad I tror:

4 Efterbehandlingsark 1 Rutschebanen Basis - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse Find dit opgaveark fra Tivoli frem, for nu skal I regne med Rutschebanen. Find evt. også dit kladdehæfte frem til mellemregninger og spørg din lærer, om I må bruge lommeregner. Skriv her hvor mange gange Rutschebanen kørte på 10 min.: 1. Hvor mange gange bliver det til på en time? 2. Hvor mange gange bliver det til på en dag, hvis den kører den første tur kl. 11 og den sidste tur kl. 23? 3. Hvor mange km bliver det til på en dag, når banen er 62 lang? 4. Hvor mange km bliver det til på en måned(regn med 30 dage)? 5. Fra Tivoli er der 30 km til Roskilde, 300 km til Esbjerg, 1200 km til Paris, 7202 km til Beijing, 9002 km til Los Angeles, km til Rio de Janeiro og km til Sydney. Hvor ville Rutschebanen kunne køre til på en måned? 6. Hvor mange km kører Rutschebanen om året? Tivoli og Rutschebanen er åben ca. 230 dage på et år. 7. Hvor mange dage ville det tage Rutschebanen at køre jorden rundt? Det er en tur på ca km.

5 Opgaveark 1 Fire Fantastiske Fisk - Bliv klogere på livet under vand Opgaven skal løses i Akvariet. BEMÆRK: Akvariet kan ind imellem være lukket for opgaveløsning, spørg hvornår de åbner. Er det slet ikke muligt at komme i akvariet, må I springe opgaven over. Tirsdage og torsdage er der ofte lukket indtil kl pga. af anden undervisning. Vi har udvalgt disse fire meget forskellige fisk fra akvariet til denne opgave. Allerførst skal I gå ned i akvariet og se, om I kan få øje på dem. Under billedet kan I se både fiskens danske og latinske navn. Plettet ørnerokke - Aetobatus narinari Kuglefisk Arothron hispidus Gul makrel Gnathanodon speciosus Hammerhaj - Sphyrna zygaena.

6 Opgaveark 2 Fire Fantastiske Fisk - Bliv klogere på livet under vand 1. Beskriv fiskene Kig på fiskene en efter en og lav en beskrivelse af dem. I beskrivelsen skal indgå form, farve, mønster, ca. størrelse og særlige kendetegn. (Når I beskriver fiskene, skal I kigge på de rigtige fisk ikke på tegningerne.) Plettet ørnerokke: Kuglefisk: Gul makrel: Hammerhaj:

7 Opgaveark 3 Fire Fantastiske Fisk - Bliv klogere på livet under vand 2. Den hurtigste fisk i akvariet Når fisk svømmer, foregår det faktisk ved, at de flytter vandet bagud og på den måde får fremdrift(bevægelse fremad). Fisk har fundet på mange sjove måder at svømme på, for at tilpasse sig forskellige levevilkår. Blandt andet er deres form tilpasset efter om de i deres søgen efter føde eller for at overleve, har brug for at svømme hurtigt. Ligesom på overfladen, hvor man har luftmodstanden at arbejde imod, hvis man gerne vil hurtigt frem, så er der også modstand i vand. Måske har du lagt mærke til, hvordan du kan mærke vandets modstand på kroppen, når du har været ude at svømme? Hvis en fisk skal kunne svømme hurtigt, gælder det altså om, at den har en krop, der ikke laver for meget modstand i vandet. Hvilken af fiskene, tror I, der svømmer hurtigst? Når I har skrevet jeres gæt ned, skal I til at tage tid på de 4 fisk. Så finder I ud af, om I gættede rigtigt. Tilbage i klassen, skal I beregne, hvor hurtigt fiskene egentlig svømmer altså deres fart. Find i akvariet afmærkningerne, der viser eter og tag tid på, hvor lang tid, hver af fiskene er om at svømme de eter. Skriv det i skemaet: Fisk Afstand i meter Tid i sekunder Plettet ørnerokke 5 Kuglefisk 5 Gul makrel 5 Hammerhaj 5 (I kan også bruge tidtagningen til opgaven om Fart i Tivoli)

8 Efterbehandlingsark 1 Fire Fantastiske Fisk - Bliv klogere på livet under vand 1. Hvilken fisk var den hurtigste: 2. Nu skal I finde ud af, hvor langt de forskellige fisk bevæger sig på et sekund. Det gør I ved at dividere antallet af meter med antallet af sekunder. Løber I fx eter på 2 sekunder, svarer det til at I løber 2, på 1 sekund. Skriv tiderne fra akvariet ind i skemaet og udregn fiskenes fart i meter pr. sekund(m/s): Fisk Afstand i meter Tid i sekunder Meter pr. sekund Plettet ørnerokke 5 Kuglefisk 5 Gul makrel 5 Hammerhaj 5 3. Når I hører om fart, er det normalt kilometer i timen(km/t). Det viser, hvor mange kilometer man bevæger sig på en time. Når en bil kører med 60 km/t, betyder det, at bilen i løbet af en time tilbagelægger 60 km. I skal nu udregne fiskenes fart i km/t. Det gør I ved at tage tallet fra m/s og gange med 3,6. Fisk Afstand i m Tid i sekunder m/s *3,6 Km/t Plettet ørnerokke 5 *3,6 Kuglefisk 5 *3,6 Gul makrel 5 *3,6 Hammerhaj 5 *3,6 4. Svar nu på nedenstående spørgsmål(måske bliver I nødt til at tage skolegården i brug ) a. Kan I løbe hurtigere end en kuglefisk kan svømme? b. Kan I cykle hurtigere end en hammerhaj kan svømme? c. Hvis Gul makrellen var en bil og kørte inde i byen, ville den så få en fartbøde?

9 Efterbehandlingsark 2 Fire Fantastiske Fisk - Bliv klogere på livet under vand Hvordan ser en fisk ud inden i? Nu har I kigget en del på fisk udefra, så det er tid til også at se, hvordan fisk ser ud inden i. Det skal I bruge: En fisk En avis, et stykke plastik eller en fotobakke En saks En skalpel Efterbehandlingsark 3 Papir og blyant Sådan gør I: 1. Undersøg først fisken grundigt udenpå. Lugt, se og rør ved fisken. Hvordan er det? Tal med hinanden om det i gruppen. Sæt navne på fiskens forskellige dele (se figur 1, efterbehandlingsark 3). 2. Er fisken frisk? (Den skal være lugte lidt af fisk, ikke slimet og gællerne skal være røde). 3. Nu skal I kigge ind i fisken. Skær eller klip den op i bugen(maven). Fra bag gællerne til gattet se figur 2. Pil forsigtigt indvoldene fra hinanden og sæt navne på så mange af dem, som I kan. Hvad bruges de forskellige indvolde til? Hvor sidder de på jer selv? Hvordan ser fiskens øje ud? 4. Når I er færdige med at undersøge fisken, og hvis ikke I efterfølgende skal tilberede den, skal I nu sørge for at få smidt fisk, avispapir/plastik ud, rengjort fotobakken og resten af det udstyr I har brugt. Husk også til sidst at tørre bordet godt af og vaske jeres hænder grundigt.

10

11 Opgaveark 1 Forlystelser i Tivoli Hvilke sanser bruger vi, når vi kører i forlystelser? Forlystelser: Aquila, Ballongyngen, Stjernetårnet og Dæmonen Du kan vælge én eller flere af følgende forlystelser: Aquila, Ballongyngen, Stjernetårnet og Dæmonen 1. Tag først en almindelig tur. Sæt kryds ved de sanser du brugte Lugtesans Høresans Smagssans Synssans Følesans Tegn, hvor på kroppen du mærkede forlystelsen. Vil du hjælpe os med at holde Tivoli ren og samtidig skåne miljøet? - Så genbrug din sovemaske og ørepropper og smid dem i skraldespanden, når du er færdig med opgaven. Tak

12 Opgaveark 2 1. Tag nu en tur med sovemaske for øjnene Sæt kryds ved de sanser du brugte Lugtesans Høresans Smagssans Synssans Følesans Tegn, hvor på kroppen du mærkede forlystelsen. 3. Til sidst tager du en tur med sovemaske for øjnene og ørepropper i ørerne Sæt kryds ved de sanser du brugte Lugtesans Høresans Smagssans Synssans Følesans Tegn, hvor på kroppen du mærkede forlystelsen.

13 Efterbehandlingsark 1 Gæt en sang? En sanseopgave Hvad skal du bruge? Høretelefoner Musik ( Ipod, Iphone ) Sådan gør du Klassen deles op i grupper af 3 personer. En fra gruppen tager høretelefoner på, og lytter til en sang. Efter han/hun har lyttet lidt til sangen, skal han/hun nynne sangen for de andre fra gruppen. Gruppen skal forsøge at gætte hvilken sang der bliver nynnet. Ved hvert rigtigt gæt får gruppen et point. Den gruppe der først når 3 points har vundet. Alle i gruppen skal nå at nynne min. en sang. God fornøjelse!

14 4 Efterbehandlingsark 2 Forlystelser i Tivoli Hvilke sanser bruger vi, når vi kører i forlystelser Tegneopgave I skal nu to og to blive enige om noget, I vil tegne. Sæt jer med ryggen til hinanden med et stykke papir foran jer. I skal sidde, så I ikke kan se hinandens papir. Tegn nu to ens tegninger. I gør det ved at tale sammen og bruge andre sanser end synssansen.

15 Efterbehandlingsark 3 Forlystelser i Tivoli Hvilke sanser bruger vi, når vi kører i forlystelser Parvis I skal føre hinanden rundt på skolen. Én af jer skal være seende og én skal være blind. Det skal I gøre på 4 forskellige måder. Den blinde må ikke sige noget undervejs. 1. Den seende skal føre den blinde rundt. Den seende må både tale til og røre den blinde. 2. Den seende skal føre den blinde rundt. Den seende må tale til den blinde men må ikke røre den blinde. 3. Den seende skal føre den blinde rundt. Den seende må røre den blinde, men ingen af jer må sige noget. 4. Den seende skal føre den blinde rundt. Den seende må kun røre den blinde med spidsen af pegefingrene. Ingen af jer må sige noget. Slut af med at tale om, hvordan det var at undvære synssansen.

16 Opgaveark 1 Der var engang Nu skal vi på eventyr - Tivoli venter Klassetrin: klasse Forlystelse: Den Flyvende Kuffert I følgende opgave skal I finde frem til to figurer samt et sted, som I mener kan danne rammen om et spændende eventyr. Når I kommer tilbage på skolen, skal I efterfølgende bruge øvelsen til at skrive en indledning til jeres eget eventyr. Men først skal vi en tur i Den flyvende kuffert. Her skal I vælge: to figurer I møder i forlystelsen et sted i forlystelsen De to ting skal indgå i den indledning, I skal skrive på skolen. Jeg valgte følgende Figur Grunden til at jeg valgte denne er Sted Det særlige ved stedet er

17 Opgaveark 2. Quiz Efter du har været i Den flyvende kuffert en gang, skal du tage den en gang til. Der skal du virkelig have øjnene åbne, for der skal du ligge mærke til følgende ting: Hvor mange hunde var der, da I kørte forbi Fyrtøjet? Hvor stod hunden med de største øjne?( I højre side, i midten, i venstre side. ) Hvor mange havfruer var der i alt? Hvor står skorstensfejeren? Hvad siger H.C. Andersen, inden turen er slut? Hvad sidder han med i hånden? Der kommer nogle djævle, men i hvilken historie kommer de? Hvad for noget tøj havde kejseren på? Hvilken farve er fuglen du flyver ved siden af, og i hvilken historie er den fra? Hvilken historie flyver du først igennem, og hvilken slutter du med? Hvis I ikke kan huske besvarelserne til spørgsmålene, så må I tage turen en gang til. Held og lykke, med flyveturen!

18 Opgaveark 3. Der var engang en digter H.C. Andersen fik sin inspiration til at skrive eventyret Nattergalen efter en tur i Tivoli. Eventyret foregår i Kina, så mon ikke hans inspiration er fundet i det kinesiske område. Nu er det jeres tur til at blive inspirerede og starte jeres arbejde med det perfekte eventyr. I skal derfor svare på følgende spørgsmål: 1. Hvornår er man digter? 2. H.C. Andersen skrev eventyr, hvilke typer historier kan du bedst lide? 3. Hvad er kendetegnet ved de historier, du kan lide? 4. Hvorfor tror du H.C. Andersen er så kendt? 5. Er der andre steder i Tivoli, hvor der er eventyrstemning? Hvis ja hvor? 6. H.C. Andersen kom meget i Tivoli, måske for at få inspiration. Find et sted, hvor du er godt tilpas. Sæt dig tilrette og stil dit ur/telefon til 3 min. Kig ud på de mennesker der går forbi, snus godt ind og lyt til lydene. Beskriv stedet herunder.

19 Efterbehandlingsark Der var engang Eventyr i Tivoli Skriv en indledning til et eventyr Jeres indledning skal skrives på en bestemt måde. I har med jeres lærer tidligere talt om, hvordan H.C. Andersen skriver. F.eks. at han bruger mange gammeldags ord, og rigtigt ofte taler direkte til den, der læser hans eventyr. Alle de ting skal I prøve at få med i jeres indledning. H.C. Andersens tone og stil Direkte tale replikker Lydord og udråb eks.: BANG. pip, rap, ih, oh, Rammefortæller fortælleren kommenterer på historien. Eks.: Se så, nu skal I få at høre, og det var klogt gjort. Brugen af småord f.eks. jo, ganske, så, da, nok Hvad er en indledning? En indledning er lidt ligesom en forret. Man får som regel appetit efter mere, når man har spist den det er altså en appetitvækker. Sådan skal det også være, når du skriver din indledning. Dine klassekammerater skal have lyst til at læse videre! Man skal kunne svare på disse spørgsmål, når man har læst en indledning. (Eksemplet er fra Prinsessen på ærten ): Hvem? (hovedpersonen) - prinsessen Hvad? (tema/konflikt) - er prinsessen i virkeligheden en prinsesse? Hvor? (hvor er vi henne?) - på slottet God arbejdslyst!

20 Opgaveark Fart i Tivoli Hvad er fart? Forlystelser: Akvariet, Linie 8, Nautilus og Veteranbilerne. Sådan gør du Ved alle forlystelserne er der markeret afstande på eter. Ved start skal du starte stopuret, og ved slut skal du stoppe stopuret. Alle afstande er de samme, så det gør det nemt og hurtigt at sammenligne resultaterne. I Linie 8, Nautilus og Veteranbilerne er der lavet afmærkninger, der viser de afstande, I skal anvende for at kunne måle tiden for hinanden. Mens den ene af jer tager en tur i Nautilus, kan den anden tage tid. I Veteranbilerne og Linie 8 kan I begge sidde sammen, mens I tager tid. Når I kommer ned i akvariet Akvariet, kan I dernede finde information om præcis hvor 5 m afmærkningerne er. I skal tage tid på en guldmakrel og en haj, men I kan også tage tid på nogle af de andre fisk. BEMÆRK: Akvariet er lukket for opgaveløsning d. 28. og 29. april indtil kl. 14, samt d. 6. og 9. maj indtil kl. 13. Efterfølgende er der lukket hver tirsdag og torsdag indtil kl pga. af anden undervisning. Der er plads i skemaet til tidsmålinger på flere fisk. Forlystelse Afstand Tid Nautilus Linie 8 Veteranbilerne Guldmakrel Haj En guldmakrel ser sådan ud:

21 Efterbehandlingsark A Fart i Tivoli Hvad er fart? Find dit opgaveark, som du skrev på i Tivoli, og skriv tiderne her: Forlystelse Afstand Tid Nautilus Linie 8 Veteranbilerne Guldmakrel Haj Du skal nu finde ud af, hvor langt de forskellige forlystelser eller fisk bevæger sig på et sekund. Eksempel: Hvis du løber eter på 2 sekunder, svarer det til, at du løber 2, på 1 sekund. Når du skal regne dette ud, dividerer du antallet af meter med antallet af sekunder. Det skal du nu gøre for de målinger, du lavede i Tivoli. Forlystelse Afstand Tid Meter pr. sekund Nautilus Linie 8 Veteranbilerne Guldmakrel Haj Meter per sekund (m/s) kaldes farten. Det viser, hvor mange meter man bevæger sig på et sekund. Når du hører om fart, er det normalt kilometer i timen (km/t). Det viser, hvor mange kilometer man bevæger sig på en time. Når en bil kører med 60 km/t, betyder det at bilen i løbet af en time tilbagelægger 60 km. Du skal nu regne ud, hvad farten for forlystelserne og fiskene er målt som km/t. Det gør du ved at tage tallet fra m/s og gange med 3,6. Eksempel: Hvis du løber eter på 2 sekunder, løber du på 2,eter på 1 sekund. Din fart i m/s er 2,/s. 2,5 gange 3,6 er 9. Din fart er altså 9 km/t.

22 Efterbehandlingsark B Fart i Tivoli Hvad er fart? Find nu hastighederne i km/t: Forlystelse Afstand Tid m/s *3,6 Km/t Nautilus *3,6 Linie 8 *3,6 Veteranbilerne *3,6 Guldmakrel *3,6 Haj *3,6 *3,6 *3,6 1. Hvor er den største fart? 2. Hvor er den mindste fart?

23 Efterbehandlingsark C Fart i Tivoli Hvad er fart? I dette skema skal I skrive de tidsmålinger, I lavede i Tivoli. I skal skrive den forlystelse eller fisk, der havde den hurtigste tid øverst, den næsthurtigste som nummer to og så videre. Nr. Forlystelser Tid Nr. Fisk Tid Hvilken forlystelse var den hurtigste? 2. Hvilken fisk var den hurtigste? 3. Hvor hurtig er du til at gå eller løbe? Lav et forsøg, der måler dine tider. 4. Hvor hurtigt kunne du gå? 5. Hvor hurtigt kunne du løbe? Udfyld nu skemaet med dine egne, fiskene og forlystelsernes tider. Igen med den hurtigste øverst, næsthurtigste som nummer to og så videre. Nr. Fisk, forlystelse og dig selv Tid Hvem eller hvad står nu øverst? 7. Hvem eller hvad står nu nederst? 8. Er det dig eller guldmakrellen, der er hurtigst?

24 HER KAN DU SE HVOR I HAVEN OPGAVERNE SKAL LØSES RUTSCHEBANEN BÅDE BASIS OG UDVIDET FIRE FANTASTISKE FISK FART I TIVOLI DER VAR ENGANG FORLYSTELSER I TIVOLI

HER KAN DU SE HVOR I HAVEN OPGAVERNE SKAL LØSES

HER KAN DU SE HVOR I HAVEN OPGAVERNE SKAL LØSES HER KAN DU SE HVOR I HAVEN OPGAVERNE SKAL LØSES RUTSCHEBANEN BÅDE BASIS OG UDVIDET FIRE FANTASTISKE FISK FART I TIVOLI DER VAR ENGANG FORLYSTELSER I TIVOLI Opgaveark 1 Rutschebanen Basis - Fart og matematik

Læs mere

Fire Fantastiske Fisk

Fire Fantastiske Fisk Opgaveark 1 Opgaven skal løses i Akvariet. BEMÆRK: Akvariet åbner først kl. 12:30. Ind imellem er der helt lukket for opgaveløsning, fordi akvariet bliver brugt til andre ting. Er det slet ikke muligt

Læs mere

Fire Fantastiske Fisk

Fire Fantastiske Fisk Opgaveark 1 Opgaven skal løses i Akvariet. VIGTIG INFORMATION: Akvariet åbner kl. 12:30, men I må gerne gå derned og arbejde med opgaven allerede kl. 11:30. Nogle gange er akvariet helt lukket på grund

Læs mere

Fire Fantastiske Fisk

Fire Fantastiske Fisk Opgaveark 1 Opgaven skal løses i Akvariet. BEMÆRK: Akvariet kan ind imellem være lukket for opgaveløsning, spørg hvornår de åbner. Er det slet ikke muligt at komme i akvariet, må I springe opgaven over.

Læs mere

Rutschebanen Udvidet - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse

Rutschebanen Udvidet - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse Opgaveark Forlystelser: Rutschebanen Da Rutschebanen både er den ældste og mest populære forlystelse i Haven, synes vi, den skulle have en opgave helt for sig selv. Det første spørgsmål er: Hvor gammel

Læs mere

Rutschebanen - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse

Rutschebanen - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse Opgaveark Forlystelser: Medbring: Målebånd Da har rund fødselsdag i år, synes vi, den skulle have en opgave helt for sig selv. Det første spørgsmål er derfor også: Hvor gammel bliver i år?. Nu skal I prøve

Læs mere

Der var engang På eventyr i Tivoli

Der var engang På eventyr i Tivoli Lærervejledning Der var engang På eventyr i Tivoli Klassetrin: 4. 6. klasse Varighed: 3-7 lektioner á 45 minutter foruden Tivoli-turen Formål Eleverne skal tilegne sig kundskaber og færdigheder, der sætter

Læs mere

Hurtig, hurtigere, hurtigst

Hurtig, hurtigere, hurtigst Hurtig, hurtigere, hurtigst Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min., og som udgangspunkt vil der være en afklaring af emne og gennemgang af relevant teori i undervisningslokalet

Læs mere

2. En knallert må i Danmark køre 30 km/t. Hvordan er Dæmonens hastighed i toppen af loopet, i forhold til en knallert, der kører 30 km/t.?

2. En knallert må i Danmark køre 30 km/t. Hvordan er Dæmonens hastighed i toppen af loopet, i forhold til en knallert, der kører 30 km/t.? Inspirationsark 1. I Tivoli kan du lave et forsøg, hvor du får lov til at tage et plastikglas med lidt vand med op i Det gyldne Tårn. Hvad tror du der sker med vandet, når du bliver trukket ned mod jorden?

Læs mere

Matematik i Tivoli - Plus

Matematik i Tivoli - Plus Matematik i Tivoli - Plus Vigtigt! Medbring hjemmefra: Tusser/farveblyanter i 4 forskellige farver Opgave 1. Kulørte lamper Der er altid blevet gjort meget ud af at skabe en særlig stemning i Tivoli. Noget

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE

1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE 1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE I SKAL BRUGE: 2 blyanter Se på en blyant, som du holder op foran øjnene Luk ét øje ad gangen, så det ser ud som om blyanten hopper til siden. Hopper blyanten til venstre eller

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

I vil kunne se at der er en forskel på jeres vægt når Ballongyngen kører rundt. 1. Hvornår er vægten størst og hvad er vægten?

I vil kunne se at der er en forskel på jeres vægt når Ballongyngen kører rundt. 1. Hvornår er vægten størst og hvad er vægten? Observationsark Forlystelser: Ballongyngen og Rutschebanen Ballongynge opgave Til denne opgave kan i låne en vægt af den kontrollør der står ved Ballongyngen. En af jer skal sidde på vægten mens Ballongyngen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

OL alternative konkurrencer

OL alternative konkurrencer OL alternative konkurrencer OL kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Disciplinerne kan plukkes og bruges

Læs mere

Lærerguide. Lær om trafikken med Brumbassen

Lærerguide. Lær om trafikken med Brumbassen Lærerguide Lær om trafikken med Brumbassen Lær om trafikken med Brumbassen At kunne begå sig i trafikken er så vigtigt, at det er skrevet ind som en af de kompetencer, folkeskolen skal være med til at

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide at spise

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/ Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge1_dyr.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Nogle elever lærer bedst teori, når de får mulighed for at bruge hele kroppen i undervisningen

Nogle elever lærer bedst teori, når de får mulighed for at bruge hele kroppen i undervisningen Gøre/Røre Kort Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 I har været i Børnenes Madhus i et par dage, og I har været ude ved de marietime nyttehaver i går på muslingefarmen... Først kunne jeg godt tænke mig

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

Man smager med alle sanser

Man smager med alle sanser Side: 1/13 Man smager med alle sanser Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagens fysiologi, Smagsoplevelser Kompetenceområder: Madlavning Introduktion: Aktiviteten har

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige VEJLEDNING Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

DET GYLDNE TÅRN. Men i Danmark er vi tøsedrenge sammenlignet med udlandet. Her er vores bud på en Top 6 (2010) over verdens vildeste forlystelser:

DET GYLDNE TÅRN. Men i Danmark er vi tøsedrenge sammenlignet med udlandet. Her er vores bud på en Top 6 (2010) over verdens vildeste forlystelser: DET GYLDNE TÅRN En forlystelse, der er så høj som Det gyldne Tårn, er meget grænseoverskridende for mange mennesker. Det handler ikke kun om den kraft man udsættes for, og hvad den gør ved kroppen. Det

Læs mere

120 ords-tæppet. På sporet af ordet

120 ords-tæppet. På sporet af ordet 120 ords-tæppet På sporet af ordet I denne vejledning kan du finde idéer og inspiration til, hvordan du kan bruge 120 ords-tæppet i arbejdet med at få automatiseret de 120 hyppige ord med afsæt i leg og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen - Kompendium Scenen er min! Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen I følgende dokument har vi skrevet de bedste, sjoveste og dårligste

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Max s Max s Håndvaskeskole Håndvaskeskole

Max s Max s Håndvaskeskole Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole 2 I skolen har vi for nylig haft om at vaske hænder, og der lærte vi nogle ret seje ting, som jeg gerne vil dele med dig. Jeg håber, du også vil synes, det er

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

Mus eum. spas. Lærervejledning

Mus eum. spas. Lærervejledning Mus eum spas Lærervejledning Før Kære lærer Dette museumspas danner rammen om jeres besøg på et af de lokale museer i Varde Kommune. Gennem arbejdet med pas og besøg får eleverne et nyt kendskab til et

Læs mere

DESIGN DIT EGET CD-COVER!

DESIGN DIT EGET CD-COVER! ELEV DESIGN DIT EGET CD-COVER! Emil de Waal + Spejderrobot Det er ikke kun i selve musikken, at Emil de Waal + Spejderrobot kan lide at improvisere - det er nærmest et livsprincip! Så da deres første plade

Læs mere

At tænke med øjnene 1. del

At tænke med øjnene 1. del At tænke med øjnene 1. del Kapitel 5: Øvelsesark 1 Side 1 af 1 Begrebet at tænke med øjnene betyder, at vi hver især bruger vores øjne og vores hjerner til at kigge på vores omgivelser og de mennesker,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

happy eat EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin Måltidet

happy eat EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin Måltidet EAT på skemaet tema Indhold Intro Tænk og bevæg - mit bedste måltid Rebus Madkultur i Danmark og verden Quiz Bord dæk dig med afstande og geometri Ord på spil Leg - Flaskehalsen peger på Intro Et måltid

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver Lærervejledning Matematik for indskoling Primær målgruppe elever i 1.-3. klasse 10 opgaver i Kærehave Skov Med udgangspunkt

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. 1 Bernadotteskolen, Hellerup Skole, Maglegårdsskolen og Tranegårdskolen Cyklistprøve Rute 3 Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten kan gennemgås med eleverne og reglerne rundt

Læs mere

Husk alle bevægelserne

Husk alle bevægelserne Husk alle bevægelserne Dette er en huskeleg, hvor hver elev introducerer en bevægelse. Eleverne skal stå i en cirkel, så alle kan se hinanden. Den voksne markerer cirklens start- og slutpunkt. Klassetrin:

Læs mere

Jeg vil se Jesus -1. Johannes Døberen ser Jesus.

Jeg vil se Jesus -1. Johannes Døberen ser Jesus. Jeg vil se Jesus -1 Johannes Døberen ser Jesus. Mål: Vi vil skabe forventning i børnene. Forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Gennem undervisningen vil

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL Nr.10005 Alder: 7-70 år - Tid: 10 min. Nr.10004 Alder: 5-90 år - Tid: 5 min. Skyggen Bogstav kegler, hvor man så kan øve stavning. Myldretid Gruppeaktivitet, selv om man skal passe Tabeltræning - så man

Læs mere

MED BILLEDHUGGERENS ØJNE

MED BILLEDHUGGERENS ØJNE MED BILLEDHUGGERENS ØJNE Undervisningsmateriale til særudstillingen ILDSJÆL Anne Marie Carl-Nielsen 150 år BRANDTS, Jernbanegade 13, Odense ( tidligere Fyns Kunstmuseum ) Kære underviser De fire opgaver

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. Dias 1 Dyssegårdsskolen, Kildegård Privatskole, Munkegårdsskolen og Rygårds Skole Cyklistprøve Rute 1 Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten kan gennemgås med eleverne og reglerne

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm o Den lille gris flyver Har du en drøm? Min drøm Fortæl eleverne, at den næste film handler om en gris, der har en drøm om at flyve. Tal om, hvad det

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Havfruernes verden - En sanserejse Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere

Den er i vinkel. Den er vinkel - matematik i forlystelsesparken Et undervisningsforløb i matematik til mellemtrinnet.

Den er i vinkel. Den er vinkel - matematik i forlystelsesparken Et undervisningsforløb i matematik til mellemtrinnet. Den er vinkel - matematik i forlystelsesparken Et undervisningsforløb i matematik til mellemtrinnet. FOTO: DR SKOLE I temaet følger vi eleverne Lærke og Nicolai, der sammen med Rasmus fra DR Skole undersøger

Læs mere

Var giraffen opfundet i gamle dage?

Var giraffen opfundet i gamle dage? Var giraffen opfundet i gamle dage? Af Niels Lund og Charlotte Pardi En bog om hvordan den videbegærlige Emma kører rundt med sin stakkels far, der lader sig rive med af Emma s nådesløse og småfolkelige

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. 1 Ordrup Skole, Skovgårdsskolen, Sankt Joseph Søstrenes Skole og Munkegårdsskolen Cyklistprøve Rute 4 Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten kan gennemgås med eleverne og reglerne

Læs mere

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten Du skal se en film om emnet familie o Drengen i kufferten Du skal lære o At tale på dansk om emnet familie. o At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. o At læse og forstå tekster om emnet familie

Læs mere

DGI Fører og hund samarbejde

DGI Fører og hund samarbejde DGI Fører og hund samarbejde Konkurrenceprogram FH HB Hvalpe (3-10 mdr.) Begynder 2003 Bedømmelseskriterier: Side 1 af 13 sider Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1: De 24 styrker... s. 5 Øvelse 2: Styrkespillet... s. 9 Øvelse 3: Find styrker i personerne

Læs mere

Friluftsliv på havnen

Friluftsliv på havnen Lærervejledning Tidsforbrug Klassetrin 1-2 timer 6.-9. klasse OM UNDERVISNINGSFORLØBET FRILUFTSLIV PÅ HAVNEN Undervisningsforløbet tager udgangspunkt i tre typer mennesker, der færdes på havnen: A) Familien,

Læs mere

Pædagogisk vejledning til. Materialesæt. Sphero. http://via.mitcfu.dk/99872760

Pædagogisk vejledning til. Materialesæt. Sphero. http://via.mitcfu.dk/99872760 Pædagogisk vejledning til Materialesæt Sphero http://via.mitcfu.dk/99872760 Pædagogisk vejledning til materialesættet Sphero Materialesættet kan lånes hos VIA Center for Undervisningsmidler og evt. hos

Læs mere

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer.

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer. Børnerute Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil & Ringspil - Café

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme?

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? I Kaskelotten arbejder vi med sprogudvikling ud fra metoder fra sprogpakken. Denne folder viser: Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? Samtaler i hverdagen Dialogisk læsning

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide

Læs mere

HippHopp. Uge 26: Eventyr. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Eventyr side 1

HippHopp. Uge 26: Eventyr. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Eventyr side 1 Uge 26: Eventyr Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Eventyr side 1 HIPPY HippHopp uge_26_guidevejl_eventyr.indd 1 06/07/10 10.43 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Kære forældre Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Scan koden og hent app en GRATIS! Eller læs mere på www.odense.dk/skolevej Er du klar

Læs mere

Historien bliver til virkelighed

Historien bliver til virkelighed Historien bliver til virkelighed Eleverne går sammen to og to og skriver en lille historie på max. 10 linjer. Der skal indgå en række udsagnsord, som læreren evt. skriver på tavlen. Når eleverne har skrevet

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet Kend dit lokale museum. Mus eum spas

Lærervejledning til undervisningsforløbet Kend dit lokale museum. Mus eum spas Lærervejledning til undervisningsforløbet Kend dit lokale museum Mus eum spas Før Kære lærer Dette museumspas danner rammen om jeres besøg på et af de lokale museer i Varde Kommune. Gennem arbejdet med

Læs mere

Checkliste: H.C.Andersen-emne på hele skolen 21 værksteder. Heraf vores om eventyrslotte. Kopiere Fyrtøjet. Mælkekartoner. Lim.

Checkliste: H.C.Andersen-emne på hele skolen 21 værksteder. Heraf vores om eventyrslotte. Kopiere Fyrtøjet. Mælkekartoner. Lim. H.C.Andersen-emne på hele skolen 21 værksteder. Heraf vores om eventyrslotte. Checkliste: Kopiere Fyrtøjet Mælkekartoner Lim Limstifter Store stykker rødt papir Forskellige farver karton Stofrester til

Læs mere

ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

ER DER EN KYLLING I ÆGGET? ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når

Læs mere

2. INT KONTOR DAG Josefine kommer ind på kontoret, stopper op ved et bord og skal til at lægge biografbilletterne.

2. INT KONTOR DAG Josefine kommer ind på kontoret, stopper op ved et bord og skal til at lægge biografbilletterne. ET STED IMELLEM MANUS UDKAST 5 1. INT GANG DAG JOSEFINE (19) går usikkert ned gennem gangen med to biografbilletter i hånden. Hun retter akavet på sin kjole og kæmper for at holde balancen på sine høje

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del.

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del. - med kroner og kærlighed Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil &

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Der er på siden også mulighed for at se highscorelisten for klassen. Denne er dog først tilgængelig når spillene er afsluttede.

Der er på siden også mulighed for at se highscorelisten for klassen. Denne er dog først tilgængelig når spillene er afsluttede. Tilmelding til Spillet For at kunne deltage i Spil For Livet, skal skolen være tilmeldt både selve Spil For Livet og Matematikkens Univers, idet spillet kun kan tilgås fra Spil menuen i Matematikkens Univers.

Læs mere

- med kortspil og legetøj

- med kortspil og legetøj - med kortspil og legetøj Dette hæfte er udarbejdet af Karina Pihl Færk og Maria Grove Christensen og tiltænkt FAMILIEMATEMATIK som inspiration til hyggelige matematiske spil og aktiviteter for 0.-2. årgangs

Læs mere