KIRKEHILSEN. Nr årg. Juni - Juli - August 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KIRKEHILSEN. Nr årg. Juni - Juli - August 2018"

Transkript

1 KIRKEHILSEN Gimlinge Kirke Hyllested Kirke Nr årg. Juni - Juli - August 2018 Af konstitueret sognepræst Peter Borring Sørensen Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det. Ikke en gang præsten. For en halv snes år siden arbejdede jeg som arkivar på en teknisk forvaltning. Når det trak op til uvejr, blev jeg af og til mødt med en spøgefuld opfordring til at gøre noget ved det. I kraft af at være præst (det var længe før min ordination) og min deraf tætte forbindelse til Vorherre, forventedes jeg at kunne påvirke vejrliget ved direkte indgriben. Nej, jeg måtte skuffe mine kolleger. Heller ikke jeg kunne gøre andet end at snakke om vejret og i øvrigt klæde mig på efter det. Og jeg fandt det formålsløst at forklare mine kolleger, at i den luthersk-evangeliske folkekirke er præsten ikke en særlig skikkelse, og at deres nærhed til Gud derfor ikke stod tilbage for min. Efter hvad der synes som en evighed med efterårsvejr, må jeg på samme måde venligst afvise enhver tak for, at foråret nu langt om længe er over os. Forestillingen om, at præsten har indflydelse på naturfænomener må være et levn fra vor hedenske fortid. Danmark må uanset hvad betegnes som et kristent land. Vi har folkekirken og er tilmed det eneste land i verden med en relation mellem kirke og stat, der minder om den danske. På trods af vores kristne fortid og nutid, finder vi levn af religiøse former, som ikke umiddelbart kan føres tilbage til bekendelsesskrifterne og gudstjenestens liturgi. Det er ikke ualmindeligt at se mennesker slå korsets tegn over det nybagte brød, som familien skal leve af. Andre slår korsets tegn under passagen af en rustvogn. Sådanne handlinger er ikke kirkelige handlinger, som de beskrives i Ritualbogen, men de er udtryk for en fromhed i hjertet hos den, der udøver dem. Herudover kommer de ritualer, som mange af os praktiserer i hverdagen såsom at rykke i dørhåndtaget et par gange, efter døren er låst, eller slå på noget træværk, hvis man siger noget overmodigt. Et fællestræk for de store verdensreligioner, herunder kristendommen, er en understrøm af uautoriserede religiøse forestillinger og praksis, som har haft til formål at gøre tilværelsen tryggere og give ro, trøst og styrke i svære stunder. Man kan kalde det folkereligiøsitet eller folketro. Den kristne tro spirer altså derude. Af og til møder man mennesker, som nærer ønske om at gå i kirke. Men de holder sig væk af frygt for, at det er svært eller skræmmende at gå i kirke En menighed må nødvendigvis ønske at udvide antallet af medlemmer. Kunne man forestille sig folkekirken som ramme for denne folkereligiøsitet på en måde, hvor der ikke gives køb på kirkens ritualer og tradition, så er der endnu mere at bygge videre på.

2 Kirkelig vejviser Konstitueret sognepræst indtil Anna er tilbage fra sin sygemelding Peter B. Sørensen tlf Mail: Sognepræst i Gimlinge og Hyllested Anna Jakobsen tlf Kirkestræde 3 B, Gimlinge 4200 Slagelse Mail: ajak@km.dk Træffes bedst om formiddagen. Træffes ikke mandag. Hjemmeside Gimlinge-Hyllested Graver i Gimlinge Anne Otto tlf Mail: gimlingegraverkontor@mail.dk Graver i Hyllested Asger Pedersen tlf Mail: hyllestedgraverkontor@mail.dk Kirkeværge i Gimlinge og Hyllested Bente Damgaard tlf Organist i Gimlinge og Hyllested Jacob B. Carlsen tlf Kirkesanger i Gimlinge og Hyllested Lars Frederiksen tlf Tanja Dræberg tlf Kasserer for kirkekassen Peter Christensen tlf Formand for menighedsrådet Verner Lindberg tlf Dalmose FDF - er et sjovt og spændende tilbud til alle børn fra 7 år og opefter. Vil du være med, så kontakt: Mette Petersen Tlf Mødested: KÆRNEHUSET, Spejdervænget 1, Dalmose Sognepræst Anna Jakobsen Kort fortalt Befolkning Den 1. januar 2018 var der 1425 indbyggere i Gimlinge sogn og den 1. januar 2017 var der 1440 indbyggere og dermed en tilbagegang på 15 personer. Den 1. januar 2018 var der 350 indbyggere i Hyllested sogn og den 1. januar 2017 var der 365 indbyggere og dermed også en tilbagegang på 15 personer. Kollekt Ved Fastelavn blev der samlet 765 kr. ind til Folkekirkens Nødhjælp og ved skærtorsdagsspisningen blev der samlet kr. ind til Frelsens Hær. Tusind tak til alle der har bidraget. Nyt fra menighedsrådet Menighedsrådet holder i perioden ordinære åbne møder den 21. juni og den 21. august kl i Kirkekassen, Hyllested. Menighedsrådet har igennem en del år haft et stort ønske og arbejdet for at bygge ny præstegård. Provstiudvalget har afsat ,- kr. så vi kan komme i gang. Vi har tidligere skrevet her, at vi forventede at påbegynde bygning af præstebolig med kontor i 2018, men processen er langsommelig og derfor bliver det ikke i år. Når vi har færdige tegninger, vil vi gerne indbyde til et orienteringsmøde. Slagelse Provsti har fået en hjemmeside, hvor man kan finde mange nyttige oplysninger.

3 Koncerter, særgudstjenester og fællesarrangementer Børnegudstjeneste i Hyllested Kirke Onsdag den 6. juni kl. 17 For børn og barnlige sjæle Vi starter med en kort gudstjeneste i kirken, hvor vi synger sammen, og præsten fortæller en spændende historie. Derefter går vi over på sportspladsen i Hyllested, og leger, og griller pølser. Husk at tilmelde dig inden den 4. juni, så vi ved hvor mange pølser vi skal købe :-) Tilmelding Peter på: pbso@km.dk eller telefon: Vi håber på at se jer Sommerkoncert i Gimlinge Kirke Onsdag den 27. juni kl. 19 Denne sommer afholder vi i Gimlinge Kirke koncert som sædvanligt. Alligevel vil vi påstå at sommerkoncerten bliver et stykke udover det vi plejer, altså i international målestok. Vi har benyttet os af den enestående mulighed, at præsentere Stephen Hill sammen med vores egne kunstnere. Til daglig turnerer Stephen rundt i hele verden på de største scener sammen med gruppen The Bootleg Beatles og spiller Beatles musik på et uhørt højt niveau, hvilket publikum selvfølgelig får at høre til koncerten i Gimlinge Kirke. Koncerten bliver i høj grad en hyldest til 60 ernes udvikling både samfundsmæssigt og kunstnerisk! Altså glæd jer alle musik elskere, kom til koncert i Gimlinge Kirke onsdag den 27. juni. Undervejs bydes der på en kold sommer drik! Sommerfest i præstens have I år holdes den ved forsamlingshuset Fredag den 17. august kl. 17 Kom og vær med til en hyggelig aften, og husk at tage kød med til grillen. Medbring også egen service. Drikkevarer kan købes. Vi sørger for tilbehør, og kaffe og kage. Men hvis du har lyst til at bage en kage eller lave en skål salat, så giv besked ved tilmelding. Tilmeld dig inden 13. august til Peter pr. mail pbso@km.dk eller på telefon: , eller til Bente på eller mail: j-damgaard@mail.dk

4 Spaghetti Gudstjeneste Gimlinge Kirke Onsdag den 5. september kl. 17 For børn og barnlige sjæle Vi starter med en kort gudstjeneste i kirken, hvor vi synger sammen, og præsten fortæller en historie. Derefter går vi over i forsamlingshuset og spiser spaghetti med kødsovs. Husk at tilmelde dig inden den 3. september, så vi ved hvor meget pasta der skal koges. Tilmelding på: pbso@km.dk eller telefon: Tekst fra Kristendom.dk Bøn Bøn har altid været en del af Ghita Nørbys liv, og den folkekære skuespillerinde har bedt aftenbøn så længe, hun kan huske. Men det er vigtigt for hende, at bønnen er en bøn og ikke bliver en forventning om noget. Siden den danske skuespiller Ghita Nørby var ganske lille, fra hun overhovedet kan huske, har hun bedt aftenbøn sammen med sin mor. For det gjorde man dengang, da hun var lille, fortæller hun: "Vi bad altid den samme lille bøn, og det var jeg er træt og går til ro, lukker mine øjne to, Fader se i kærlighed, til mit lille leje ned. Amen. Den bøn har et sted i mit hjerte, som er værdifuldt for mig. Den bad jeg altid om aftenen, når jeg skulle sove. Bøn har altid været en naturlig del af mit liv, og er det også den dag i dag. Nu er jeg blevet et voksent, gammelt menneske, men bøn har fulgt mig hele livet igennem. Jeg vil ikke sige, at jeg har talt ret meget om det, for det vedkommer egentlig ikke andre mennesker. For bøn er for mig en meget privat sag. "Mit bønsliv har altid eksisteret, men det sætter nogle tanker igang at blive ældre. Ingmar Bergman sagde engang til mig: Det er et meget stort arbejde at blive gammel, og det har han jo ret i. Jo ældre man bliver, des større er erfaringen, stenene på ryggen bliver tungere, og det samme gør ens krop måske også, og måske gør den lidt ondt. Men bønnen har altid været et fristed for mig. Selvom det altid har været en del af Ghita Nørbys liv at bede, så har hun ingen krav eller forventninger til bønnen: En bøn skal ikke kunne noget som helst. Det er noget, hvor du sender dine tanker et sted hen, hvor du føler trøst. Jeg forlanger aldrig noget af bønnen! Det kunne aldrig falde mig ind. En bøn er netop det, som det hedder, nemlig en bøn - en bøn om hjælp, men jeg forventer ikke, at jeg får noget. Det giver i stedet mig en ro. Forsætter på næste side!

5 Derfor er bønnen heller ikke hverken stedsbestemt eller skemalagt i Ghita Nørbys liv, men lysten og behovet opstår i stedet i takt med livet: Jeg har ikke nogen bestemt tid sat af til det, men behovet opstår, når jeg står midt i noget, som er vidunderligt, eller når jeg står midt i noget, som er forfærdeligt. Når jeg står midt i tilværelsen. Der er meget ofte, jeg beder en bøn, men det er hverken fadervor eller 'jeg er træt og går til ro'. Det har slet ikke de fastlagte rammer, men det er mine egne tanker, som jeg beder om, at nogen vil høre på. Dødsbud Af provst Ulla Thorbjørn Hansen Bogen er skrevet med tanke på de pårørende som har oplevet at miste en af deres kæres pludselig og de politifolk, folk fra Forsvaret og andre, der har haft til opgave at overbringe dødsbud. Jeg vil med min bog give gode og mindre gode erfaringer videre fra både pårørende og fra budbærere, der har stået i den situation, - til gavn for dem, der fremover skal modtage eller give et dødsbud. Vi kan lære af hinanden så forskellige som vi er og min bog om dødsbud trækker på erfaringer fra både forsvar, politi og beredskab. Man kan lære af sine fejl, men det er også muligt at lære af det, som gik godt, og som efterfølgende har givet folk anledning til mange år efter at sige tak for måden det blev gjort på og det på trods af stor sorg og smerte. Jeg har som politikontaktpræst fulgt undervisning i emnet hos Politiet og har deltaget i underretningsøvelser i emnet hos både Livgarden og Politiet, og jeg vil med denne bog gerne lægge op til vidensdeling, erfaringsudveksling og debat på tværs af faggrænser. I politiet går man som regel ud to politibetjente og fortæller pårørende, at de har mistet. Og jeg håber, at min bog kan være med til at minde politiet og pårørende om, at de ikke behøver at være alene i den situation. Præsten kan være der for de pårørende men præsten kan også være en støtte for de professionelle. Pårørende skal vide, at der er præster i hele landet, der står til rådighed med sjælesorg og samtale og kan tilkaldes både før, under og efter at et dødsbud er givet og modtaget. Jeg vil med denne bog samtidig fortælle om den nye sorgforståelse, som det er vigtigt at ikke bare præster men alle, der møder mennesker i sorg, eller som selv er i sorg, bør kende til. Før talte man om, at man som sørgende menneske altid skal igennem nogle bestemte faser, for til sidst at være kommet videre. Men i dag taler man om, at mennesker i sorg bevæger sig frem og tilbage imellem to spor eller to rum sorgens rum og glædens rum. Jeg sætter i bogen fokus på præstens rolle og medvirken ved dødsbud og muligheden for at gøre brug af præsten som en ekstra ressource ved underretninger hos Politiet i højere grad end tilfældet er i dag.

6 Døbte, viede og begravede / bisatte Gimlinge Kirke Døbte: Ella Marie Birch Bisgaard Noah Tønsberg Petersen Begravede/Bisatte: Gudrun Margrethe Petersen Begravede/Bisatte: Jørgen Lauge Steen Hyllested Kirke Kirkegårdskulturen forandrer sig Tekst fra Folkekirken.dk Hvad skal der ske med kirkegårdene, hvis vi ikke længere vil bruge dem til at mindes vores døde? Biskopper vil undersøge nye begravelsesskikke og danskernes forhold til døden. Er vi ved at gå fra en erindringskultur til en glemselskultur? Henrik Stubkjær, biskop over Viborg stift stiller spørgsmålet efter et bispemødet, hvor kirkegårdskulturen blev drøftet. Tendensen er nemlig klar. Flere får sat deres urne ned i fællesgrav, - en plæne uden gravsten, eller asken bliver spredt på havet. Og de, som får et gravsted til deres afdøde, beholder det i kortere tid. Derfor har kirkegårdene plads til overs og begynder at ændre karakter. Den udvikling er biskopperne optagede af, for folkekirken driver størstedelen af landets kirkegårde og de skal ikke bare løbe rundt økonomisk, men være for alle, også når begravelseskikkene ændrer sig: - Der er brug for en fælles samtale om døden og hvordan vi mindes. Afdødes ønsker bliver mere og mere individuelle. Så kirkegårdene forandrer sig og vi må overveje, hvordan de kan bruges, så det fortsat er et sted, hvor der skabes plads til erindringen, siger Henrik Stubkjær. På biskoppernes møde i Viborg blev det besluttet at sætte fokus på kirkegårdskulturen de kommende år. Der er både brug for at afdække kirkegårdenes økonomi, praktiske forhold og de teologiske og filosofiske aspekter af danskernes forhold til døden og det at mindes. I 2019 bliver der afholdt en konference om danskerne og døden.

7 Folkekirken rækker ud til indvandrere Tekst fra Roskildestift.dk Befolkningssammensætningen har ændret sig i Danmark. Derfor opretter Folkekirken nu Folkekirkens Migrantsamarbejde et initiativ der rækker ud til indvandrere og efterkommere i Danmark Andelen af befolkningen, der er medlemmer af folkekirken, er faldende. Den samlede andel er i dag 75,3 %, viser nye tal offentliggjort af Danmarks Statistik. Denne tendens kan delvist forklares med indvandring. For tallene viser, at kun 3 % af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er medlemmer af folkekirken i dag. Blandt vestlige indvandrere er tallet 15,9%, og blandt vestlige efterkommere 24,5%. Blandt personer med dansk oprindelse er tallet derimod 85,6 %. Folkekirken har ikke altid været tilstrækkeligt opmærksom på denne nye virkelighed. Men hvis folkekirken ønsker at videreføre sin traditionelle rolle som kirke for hele folket i Danmark, også for indvandrere og efterkommere, så må der gøres en aktiv og målrettet indsats for at være til stede og bringe sig selv i spil i forhold til disse nye befolkningsgrupper. Derfor etablerer Folkekirken nu Folkekirkens Migrantsamarbejde - et initiativ der er sat i verden som en ressource for det lokale folkekirkelige arbejde blandt indvandrere og efterkommere. Migrantsamarbejdet vil henvende sig til alle de indvandrere og efterkommere, der udgør 13 % af Danmarks befolkning. Det omfatter for eksempel internationale studerende, østeuropæiske arbejdsmigranter eller højtuddannede arbejdstagere på Green Card ordningen. Migrantsamarbejdet tilbyder folkekirkens sogne og menigheder materialer på andre sprog, vejledning i hvordan man tilbyder tolkning under gudstjenesten, eller rådgivning om hvad man kan gøre for at række ud til indvandrere i sognet. Her kan migrantsamarbejdet bidrage med viden, inspiration, erfaringsudveksling, materialer og anden konsulentbistand. Migrantsamarbejdet vil dels have en rolle i udviklingen af nye tiltag, der på et overordnet plan kan understøtte folkekirkens møde med migranter i Danmark. Dels vil det vokse nedefra og tage udgangspunkt i de enkelte sogne og provstier i folkekirken. Om ikke så længe vil vi rette henvendelse til alle landets menigheder for at gøre opmærksom på befolkningssammensætningen i deres eget sogn samt tilbyde hjælp og vejledning, hvis dette er et tema, som de ønsker at arbejde videre med, siger Søren Dalsgaard, koordinator i Folkekirkens Migrantsamarbejde. Migrantsamarbejdet er en videreførelse af Folkekirkens Asylsamarbejde, som i de sidste tre år har eksisteret som en platform for arbejdet med at koordinere og udvikle folkekirkens arbejde blandt asylansøgere og flygtninge. Folkekirkens Migrantsamarbejde er etableret som en arbejdsgren under Folkekirkens mellemkirkelige Råd.

8 Gudstjenester Juni 2018 Søn. d Trinitatis Kl Hyllested Ons. d. 6.6 Børnegudstjeneste Kl. 17 Hyllested* Søn. d Ingen gudstjeneste Besøg en af nabokirkerne Søn. d Trinitatis Kl Gimlinge Søn. d Trinitatis Kl Gimlinge Juli 2018 Søn. d Trinitatis Kl Hyllested Søn. d Trinitatis Kl. 9 Gimlinge/LB Søn. d Trinitatis Kl Gimlinge Søn. d Trinitatis Kl. 9 Gimlinge Kl Søn. d Trinitatis Kl. 9 Kl August 2018 Hyllested Hyllested Flakkebjerg Søn. d Trinitatis Kl. 9 Kl Gimlinge Hyllested Søn. d Trinitatis Kl Hyllested Søn. d Trinitatis Kl. 9 Gimlinge Søn. d Trinitatis Kl. 9 Gimlinge/LB Bemærkninger til gudstjenestelisten: Kirkekaffe: Der er kirkekaffe ved alle gudstjenester /LB = Gudstjenesten forrettes af sognepræst Lisbeth Bolin, Høve * = Særgudstjeneste, se inde i bladet Kirkebil Kan bestilles til kørsel til alle gudstjenester og alle arrangementer i sognene, hvor præst eller menighedsråd står som indbyder. Henvendelse til DanTaxi på tlf senest dagen før kl. 18 Udgives af Gimlinge og Hyllested sognes menighedsråd i forening, og med sognepræsten som ansvarshavende. Tryk: Jannerup offset, Slagelse. Materiale bedes afleveret til præsten senest 1 mdr. før udgivelse datoerne 1/3,1/6,1/9 & 1/12

KIRKEHILSEN. Nr årg. September - Oktober - Novenber 2017

KIRKEHILSEN. Nr årg. September - Oktober - Novenber 2017 KIRKEHILSEN Kirke Kirke Nr.3-26. årg. September - Oktober - Novenber 2017 Hvordan var morfar? Spørgsmålet rungede i den kinesiske restaurant i Sverige i sommerferien. Jeg kiggede ned på min friturestegte

Læs mere

KIRKEHILSEN. Nr. 2-24. årg. Juni - Juli - August 2015

KIRKEHILSEN. Nr. 2-24. årg. Juni - Juli - August 2015 KIRKEHILSEN Gimlinge Kirke Hyllested Kirke Nr. 2-24. årg. Juni - Juli - August 2015 Lykken og den indre dæmon Af Sognepræst Marianne Myssen, Sørbymagle Der er ikke mere end 40 cm fra et klap på skulderen

Læs mere

KIRKEHILSEN. Nr årg. September - Oktober - November 2018

KIRKEHILSEN. Nr årg. September - Oktober - November 2018 KIRKEHILSEN Gimlinge Kirke Kirke Nr. 3-27. årg. September - Oktober - November 2018 Af konstitueret sognepræst Peter Borring Sørensen Har du tid? Præd. 3.1-11: Alting har en tid, for alt, hvad der sker

Læs mere

KIRKEHILSEN. Praktiske oplysninger:

KIRKEHILSEN. Praktiske oplysninger: KIRKEHILSEN Kirke Nr.1-26. årg. Kirke Marts - April - Maj 2017 Vikarpræst i De fire sogne Fra 1. februar 2017 har jeg været præst i de fire sogne i Slagelse-Skælskør provsti. Der er tale om en vikarstilling

Læs mere

KIRKEHILSEN. Nr årg. Marts April Maj 2018

KIRKEHILSEN. Nr årg. Marts April Maj 2018 KIRKEHILSEN Gimlinge Kirke Hyllested Kirke Nr. 1-27. årg. Marts April Maj 2018 Af konstitueret sognepræst Peter Borring Sørensen Tak er kun et fattigt ord Og dog! Taknemmelighed er for tiden et af plus-ordene

Læs mere

KIRKEHILSEN. Nr årg. December 2017/Januar - Februar Det kimer nu til julefest Af Konstitueret sognepræst Margith Pedersen

KIRKEHILSEN. Nr årg. December 2017/Januar - Februar Det kimer nu til julefest Af Konstitueret sognepræst Margith Pedersen KIRKEHILSEN Gimlinge Kirke Hyllested Kirke Nr. 4-26. årg. December 2017/Januar - Februar 2018 Det kimer nu til julefest Af Konstitueret sognepræst Margith Pedersen Det kimer nu til julefest er den julesalme,

Læs mere

KIRKEHILSEN. Nr. 4-23. årg. December 2014/Januar - Februar 2015

KIRKEHILSEN. Nr. 4-23. årg. December 2014/Januar - Februar 2015 KIRKEHILSEN Gimlinge Kirke Hyllested Kirke Nr. 4-23. årg. December 2014/Januar - Februar 2015 Kære alle sammen. Jeg hedder Sara Hidalgo og jeg skal være vikar for Grith imens hun er på barsel. Jeg bor

Læs mere

Jeg tror, vi er rigtig mange, der har prøvet sådanne reaktionsmønstre på egen krop, enten som offer eller som

Jeg tror, vi er rigtig mange, der har prøvet sådanne reaktionsmønstre på egen krop, enten som offer eller som Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 14. april 2017 Kirkedag: Langfredag/A Tekst: 1 Mos 22,1-18; Es 52,13-53,12; Mk 15,20-39 Salmer: SK: 195 * 189 * 191 * 188,1-2 * 192 LL: samme Nogle gange,

Læs mere

Tekster: 732, 549, 573, 552, 788 Tekster: Sl. 23, sl , Matt

Tekster: 732, 549, 573, 552, 788 Tekster: Sl. 23, sl , Matt Tekster: 732, 549, 573, 552, 788 Tekster: Sl. 23, sl 139.1-12, Matt. 5.13-16 Forleden var jeg på Frederiksberg kirkegård. Det er jeg som regel, når jeg er i København, fordi jeg har en nevø, der er begravet

Læs mere

Alle helgen I 2015 Strellev

Alle helgen I 2015 Strellev For et par år siden indviede man et fælles gravsted for hjemløse og andre udsatte på Assistens Kirkegård i København. Gravstedet blev oprettet for at anerkende gadens folk, at give dem et sted, hvor de

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2018 Februar 2019

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2018 Februar 2019 Hjerk-Harre Kirkeblad December 2018 Februar 2019 Der skete noget med Gud, dengang han blev far Sådan forklarede en af mine lærere på teologistudiet, hvad der er særligt i kristendommen. Det er en af de

Læs mere

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn marts til maj 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Hjerk-Harre Kirkeblad Juni August 2019

Hjerk-Harre Kirkeblad Juni August 2019 Hjerk-Harre Kirkeblad Juni August 2019 Trinitatis græsset i hverdage Julen varer lige til påske, siger man. Efter påsken kommer pinsen, og søndagen efter pinse fejres en særlig festdag i kirken: Trinitatis

Læs mere

Mandag den 11. marts til lørdag den 16. marts 2013: Holstebro Kredsens Forårsmøder programmer kan fås i Kirken

Mandag den 11. marts til lørdag den 16. marts 2013: Holstebro Kredsens Forårsmøder programmer kan fås i Kirken TAK Gunnar Clausen har valgt at stoppe som kasserer for Borgerklubben. Borgerklubben siger mange tak for indsatsen til Gunnar gennem de mange år, og velkommen til Inger Margrethe Nygård, der har overtaget

Læs mere

2.Påskedag I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet.

2.Påskedag I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet. 2.Påskedag 20132. I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet. Her møder vi to af Jesu disciple, det er stadig den første dag i ugen, søndag altså,

Læs mere

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer: Lihme 9.00 751 Gud ske tak og lov, Dåb: 448 Fyldt af glæde, 52 Du herre Krist, 41 Lille Guds barn, 807 Den lange lyse sommerdag Lem 10.30 751 Gud

Læs mere

En sommerfuglekristen

En sommerfuglekristen marts/april 2013 En sommerfuglekristen En sommerfugl gennemgår store forandringer, fra larve til puppe til sommerfugl. Den er hele tiden den samme, og så alligevel ikke. Når en larve bliver til en puppe

Læs mere

Kirkeblad. Øsby og Aarø Kirker. Juni - Juli - August - September Oktober - November - 2008

Kirkeblad. Øsby og Aarø Kirker. Juni - Juli - August - September Oktober - November - 2008 Kirkeblad Øsby og Aarø Kirker Juni - Juli - August - September Oktober - November - 2008 Hvert træ nu pranger med sit løv, og jorden dækker til sit støv med sommergrønne klæde, og skønnere er liljens dragt

Læs mere

KIRKEHILSEN. Kom og smag på kirken! Nr. 2-23. årg. Juni Juli - August 2014

KIRKEHILSEN. Kom og smag på kirken! Nr. 2-23. årg. Juni Juli - August 2014 KIRKEHILSEN Gimlinge Kirke Hyllested Kirke Nr. 2-23. årg. Juni Juli - August 2014 Kom og smag på kirken! Af Vikarpræst Jan Grønborg Rigtig mange mennesker besøger de danske kirker, af og til flere på hverdage

Læs mere

Sognebladet. www.tas-pastorat.dk. Juni - Juli - August 2015. Konfirmander på tur.

Sognebladet. www.tas-pastorat.dk. Juni - Juli - August 2015. Konfirmander på tur. Juni - Juli - August 2015 Sognebladet Tødsø - Alsted - Sdr. Dråby Pastorat Inde i bladet: Præstens side 2 Konfirmandindskrivning 2016 3 Sogneudflugt 4 Kirkeskibe 5 Nyt fra beboerforeningerne 6 Adresser

Læs mere

Himmelske Far, tak for Påskemorgens store glæde, at livet har sejret, og vi hører til i det levende håb. Amen.

Himmelske Far, tak for Påskemorgens store glæde, at livet har sejret, og vi hører til i det levende håb. Amen. Påskedag: Matt. 28.1-8. Hogager/Borbjerg 200414. Salmer: 408, 218, 236 / 230, 224v5-6, 234. Ps.118.19-29; 1.Pet.1.3-9.... Himmelske Far, tak for Påskemorgens store glæde, at livet har sejret, og vi hører

Læs mere

KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN

KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN AUGUST SEPTEMBER Søndag den 21. august kl. 10.30, 13. søndag efter trinitatis. Torsdag den 25. august kl. 16: Ulvetimen i konfirmandstuen Fredag den 26. august kl. 9.00 Staudeklub

Læs mere

KIRKEHILSEN. Nr. 1-25. årg. Marts - April - Maj 2016. Vi gør alt for at indhente den tabte tid! Af Sognepræst Marianne Myssen, Sørbymagle

KIRKEHILSEN. Nr. 1-25. årg. Marts - April - Maj 2016. Vi gør alt for at indhente den tabte tid! Af Sognepræst Marianne Myssen, Sørbymagle KIRKEHILSEN Kirke Hyllested Kirke Nr. 1-25. årg. Marts - April - Maj 2016 Vi gør alt for at indhente den tabte tid! Af Sognepræst Marianne Myssen, Sørbymagle Sådan siger togføreren venligt i højttaleren

Læs mere

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner. 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh.

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner. 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh. Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh.16,16-22 Der var ét billede i denne prædiketekst, som nogle her

Læs mere

Høsttanker og nye begyndelser.

Høsttanker og nye begyndelser. Kirkenyt for Tingsted kirke september-oktober 2018 Høsttanker og nye begyndelser. Efteråret står og tripper i kulissen. Efter den varmeste sommer i mands minde, er det som skal vi vende os, lidt mere end

Læs mere

KIRKEBLAD Enderslev-Vråby-Himlingøje

KIRKEBLAD Enderslev-Vråby-Himlingøje KIRKEBLAD Enderslev-Vråby-Himlingøje September - November 2013 LÆS BOGEN! Bjarne Reuter har skrevet en bog, han kalder for BOGEN. Det er en genfortælling af Biblen, sådan som han forstår den. Han har selv

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 11-11-2015 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 5,1-12 Det er som om at vi kender hinanden så godt når vi samles til Alle helgens dagens gudstjenester. Vi er alle kommet med en sindets

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel Juledag 2014 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Livet har en begyndelse og en ende. Sådan er det, når man ikke tror på reinkarnation hvor alt går i ring, men tror på at livet er så ukrænkeligt og værdigt

Læs mere

KIRKEHILSEN. Nr. 1-24. årg. Marts - April - Maj 2015

KIRKEHILSEN. Nr. 1-24. årg. Marts - April - Maj 2015 KIRKEHILSEN Gimlinge Kirke Hyllested Kirke Nr. 1-24. årg. Marts - April - Maj 2015 Skal vi danse? Af Sognepræst Anna Jakobsen Vågn op, vi skal ud og se pinse solen danse! Klokken var 3 om natten, og jeg

Læs mere

Prædiken den 25. september 2016 kl i Næsby Kirke ved Marie Holm 18. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække

Prædiken den 25. september 2016 kl i Næsby Kirke ved Marie Holm 18. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække Prædiken den 25. september 2016 kl. 10.00 i Næsby Kirke ved Marie Holm 18. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække Lad os rejse os og høre dette hellige evangelium skrevet af evangelisten (Gud være lovet

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11 1 3. søndag efter påske II. Sct. Pauls kirke 17. april 2016 kl. 10.00. Salmer:674/434/219/206//230/430/379/efter bortsendelsesordene: Hos dig er glæde (129 salmer nr. 936)/375 Åbningshilsen Lagde I mærke

Læs mere

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806 HER FRISTEDET Dumpen 5A, st. 8800 Viborg Tlf. 86100806 Åbningstider: Mandag - Fredag 10.00-20.00 Tirsdag 10.00-16.00 Lørdag - Søndag og helligdage 10.00-20.00 Tirsdag Sind Ungdom 16.00-21.00 Alle dage

Læs mere

KIRKEHILSEN. Nr årg. December 2018/Januar - Februar 2019

KIRKEHILSEN. Nr årg. December 2018/Januar - Februar 2019 KIRKEHILSEN Gimlinge Kirke Hyllested Kirke Nr. 4-27. årg. December 2018/Januar - Februar 2019 Julen Af konstitueret sognepræst Peter Borring Sørensen Det er ikke til at ignorere. Julen nærmer sig. Julen

Læs mere

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn september til november

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn september til november Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn september til november 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen,

Læs mere

Nr 4. juli/august årg.

Nr 4. juli/august årg. Nr 4. juli/august 2017 26. årg. Tegning: Amalie Schmidt Krøger 1 Redaktionelt: Ansvarshavende redaktør: Kirsten Schmidt. Deadline for næste nr. af Orø Kirkeblad september / oktober 2017 er torsdag d. 3.

Læs mere

VORES FORHOLD TIL DØDEN

VORES FORHOLD TIL DØDEN R.I.P. - om døden i Danmark Når mennesker i Danmark dør sker det for 49% på hospital 25% på plejehjem eller i en beskyttet bolig 22% i eget hjem 4% et andet sted De fleste dør altså ikke i eget hjem. I

Læs mere

KIRKEHILSEN. Nr årg. December 2016/Januar - Februar 2017

KIRKEHILSEN. Nr årg. December 2016/Januar - Februar 2017 KIRKEHILSEN Gimlinge Kirke Hyllested Kirke Nr. 4-25. årg. December 2016/Januar - Februar 2017 På træk Sognepræst Grith Seersholm Over efterårets klare blå himmel trækker skarpe kiler af gæs og store flokke

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Torslunde Sogn & Kirke

Torslunde Sogn & Kirke Juni GUDSTJENESTER Torslunde Ishøj Vejleå Dato kl. 4/06 10 C. B. Petersen A. Bækgaard A. Gyldenkærne 5/06 10 C. B. Petersen Lukket V. Ahle 11/06 10 A. Gyldenkærne Lukket S. Nielsen 18/06 10 C. B. Petersen

Læs mere

VESTER HASSING KIRKE. til tro, håb og kærlighed

VESTER HASSING KIRKE. til tro, håb og kærlighed VESTER HASSING KIRKE til tro, håb og kærlighed Hoppekirke Torsdag til lørdag formiddag For alle børn og barnlige sjæle! Se præcise åbningstider på skilt ved hoppekirken. Morgensang Torsdag d. 12. september

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

Best Friends Forever! -3

Best Friends Forever! -3 Best Friends Forever! -3 Jeg står ved den åbne grav. Mål: Vi fejrer med børnene, at Jesus lever! Vi kan være bedste venner for altid! Sikken en fest! Tekst: Jesus genopstår (Joh. 20, 1-10 + 19-23). Visualisering:

Læs mere

Bornholmske Frikirker. Et åbent fællesskab!

Bornholmske Frikirker. Et åbent fællesskab! Bornholmske Frikirker Et åbent fællesskab! 2 INDHOLD Rønne: 3 Baptistkirken Bornholmske Frikirker i samarbejde 4 Frelsens Hær 5 Metodistkirken 6 Missionskirken 7 Pinsekirken Et åbent fællesskab! Hasle:

Læs mere

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 1 7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. I årets skønne

Læs mere

Malling Kirke og Sognegård

Malling Kirke og Sognegård Malling Kirke og Sognegård Aktiviteter og særgudstjenester April - Juni 2018 VELKOMMEN I MALLING KIRKE OG SOGNEGÅRD APRIL 2018 Fredag den 6. april kl. 17.00 i Malling Kirke og Sognegård Den glade Kirke

Læs mere

Allehelgen. Salmevalg. 732: Dybt hælder året 571: Den store hvide flok 551: Der er en vej, som vi alle går alene 729: Nu falmer skoven

Allehelgen. Salmevalg. 732: Dybt hælder året 571: Den store hvide flok 551: Der er en vej, som vi alle går alene 729: Nu falmer skoven Allehelgen Salmevalg 732: Dybt hælder året 571: Den store hvide flok 551: Der er en vej, som vi alle går alene 729: Nu falmer skoven Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus Jesus sagde:

Læs mere

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl Appetizer: Tænk at få at vide at det menneske som jeg elsker som jeg deler liv med som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl ikke skal være her mere.. vil forlade mig, fordi han eller hun

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

KIRKENYT PADESØ SOGN. Et vindue i Padesø Kirke. 15. årgang Sommeren 2013 Nr. 3

KIRKENYT PADESØ SOGN. Et vindue i Padesø Kirke. 15. årgang Sommeren 2013 Nr. 3 KIRKENYT PADESØ SOGN 15. årgang Sommeren 2013 Nr. 3 Et vindue i Padesø Kirke Hvor mange bruger kirken? Hen over sommeren sidste år var et af de store temaer i medierne Folkekirkens krise og manglende kirkegængere.

Læs mere

Kirkerne i Vipperød SDR. ASMINDRUP GRANDLØSE ÅGERUP. juni juli august 2015

Kirkerne i Vipperød SDR. ASMINDRUP GRANDLØSE ÅGERUP. juni juli august 2015 Kirkerne i Vipperød juni juli august 2015 GRANDLØSE ÅGERUP SDR. ASMINDRUP Få øje på Kærligheden Sognepræsterne skriver: Der er i skrivende stund en endnu bedre stemning end sædvanligt i sognegården. Det

Læs mere

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2017-Februar 2018

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2017-Februar 2018 Hjerk-Harre Kirkeblad December 2017-Februar 2018 Hjerternes fest Klumme, december 2017 Man kan betragte højtider som forstørrelsesglas. Når vi fejrer noget, sker der nemlig det, at vi tager en lille del

Læs mere

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 Ja, jeg ved, du siger sandt Frelseren stod op af døde!

Læs mere

Program for efteråret 2015

Program for efteråret 2015 Program for efteråret 2015 Indre Mission i Birkerød Velkommen til efterårets møder i Ansgar I løbet af efterårets program for tirsdagsmøderne berører vi forskellige aspekter ved livet med Gud. Formen er

Læs mere

HUSBY SDR. NISSUM THORSMINDE KIRKEBLAD

HUSBY SDR. NISSUM THORSMINDE KIRKEBLAD HUSBY SDR. NISSUM THORSMINDE KIRKEBLAD 56.årg. December Januar Februar Marts Nr.1 Et lidet barn så lysteligt blev af en jomfru båret, ej før, ej siden hørtes sligt, men kun i jubelåret, i tidens fylde,

Læs mere

Nr. 1. januar/februar årg.

Nr. 1. januar/februar årg. Nr. 1. januar/februar 2018 27. årg. 1 Redaktionelt: Ansvarshavende redaktør: Orø Menighedsråd. Deadline for næste nr. af Orø Kirkeblad marts / april 2018 er mandag d. 5. februar. vedligeholdelse af gravsteder

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser 1 Bliv frivillig Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014

Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014 Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014 Mens vi her hos os i Tingsted kan glæde os over høstede marker og smukt sensommervejr ser det anderledes ud hos vores kristne søstre og brødre

Læs mere

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning Begravelse Der anføres i det følgende to begravelsesordninger: en længere og en kortere. Begge kan anvendes ved jordfæstelse og ved bisættelse (brænding). Ordningerne er vejledende, men jordpåkastelsen

Læs mere

5. s.e.påske I 2017 Ølgod 9.00, Strellev (guldkonfirmation) 743/ /

5. s.e.påske I 2017 Ølgod 9.00, Strellev (guldkonfirmation) 743/ / Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb. Råber I til mig, og går i hen og beder til mig, vil jeg høre jer. Søger

Læs mere

KIRKEBLADET ØSTER VELLING - HELSTRUP - GRENSTEN SOGNE

KIRKEBLADET ØSTER VELLING - HELSTRUP - GRENSTEN SOGNE KIRKEBLADET ØSTER VELLING - HELSTRUP - GRENSTEN SOGNE Nr. 2 51. årg. 2014 Når Pinsesolen danser! Præst og præstevikar Pinse Ferietid og gudstjenster Midsommersang Friluftsgudstjeneste Juni Juli August

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt. 07-11-2016 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2016. Tekst. Matt. 5,13-16 Vi er fælles om livet og om det at være mennesker. Vi er fælles om at smage livet med alle dets nuancer af surt og sødt, af

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34

15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34 15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34 Almægtige Gud og skaber. TAK, for at du giver os alt, hvad vi behøver; lær os at søge dit rige. AMEN Han havde dyrket markerne

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Advent handler som bekendt om forventning. De fleste af os kan godt lide, når alt går, som vi havde forventet. Så føler vi, at vi

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

NÅR ET MENNESKE DØR PRAKTISKE INFORMATIONER TIL DE PÅRØRENDE

NÅR ET MENNESKE DØR PRAKTISKE INFORMATIONER TIL DE PÅRØRENDE NÅR ET MENNESKE DØR PRAKTISKE INFORMATIONER TIL DE PÅRØRENDE Udarbejdet af: Aalborg, Aarhus og Viborg stifter juridisk afdeling 1. udgave 2018 DØDSFALDET Folkekirken er begravelsesmyndighed i Danmark.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt. 07-11-2017 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2017. Tekst. Matt. 5,1-12 Salige er de som stifter fred, de skal kaldes Guds børn. Hvem og hvad er det som stifter fred? Min onkel som bar samme fornavn

Læs mere

Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen

Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen Lad nu opstå fra de døde Ordets tugt og ordets trøst Og lad hjertet i os gløde Mens vi lytter til din røst. Amen Prædiken til påskesøndag 2015 Af Lise Rind 1 tekstrække FRA EN VIRKELIGHED, hvor livet er

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Søndag seksagesima 2016 Mark 4,26-32 Salmer: Det er gode og trøsterige ord, som vi møder i dagens evangelium.

Søndag seksagesima 2016 Mark 4,26-32 Salmer: Det er gode og trøsterige ord, som vi møder i dagens evangelium. Søndag seksagesima 2016 Mark 4,26-32 Salmer: 557-414-156 370-471-31 Det er gode og trøsterige ord, som vi møder i dagens evangelium. Jesus siger, at Gudsriget vokser af sig selv, -helt ligesom kornet på

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Lis holder ferie i følgende perioder i juni og juli: Ferie i uge 27 og 28 Lis er på stævne i uge 29

Lis holder ferie i følgende perioder i juni og juli: Ferie i uge 27 og 28 Lis er på stævne i uge 29 Alle 4 søndage i juli måned, holder vi gudstjeneste samme med Roskide Baptistkirke i lighed med de foregående år. Roskilde Baptistkirke er beliggende på Vindingevej 32, 4000 Roskilde. Mandag den 3. juni

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Det er blevet til mange spændende aktiviteter, ud over de kirkelige handlinger, som jeg holder meget af.

Det er blevet til mange spændende aktiviteter, ud over de kirkelige handlinger, som jeg holder meget af. Kirkeblad sommeren 2008 Afskedshilsen Tiden er nu inde til at skrive en lille afskedshilsen midt i alle flyttekasserne. Tiden er inde til at sige farvel og tak for den tid vi har været her i Fjellerup

Læs mere

36. årgang Nr. 11 September - oktober - november 2014. Goddag og farvel

36. årgang Nr. 11 September - oktober - november 2014. Goddag og farvel Kirke Nimtofte Sogn Tøstrup 36. årgang Nr. 11 September - oktober - november 2014 Goddag og farvel Præsentation af ny præstevikar I forbindelse med, at Torben Jensen har fået nyt embede, er jeg blevet

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk)

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk) Når børn mister Børn viser sorg på forskellige måder. Nogle reagerer med vrede, andre vender sorgen indad og bliver stille. Børns sorgproces er på flere måder længere og sejere end voksnes. (Kilde til

Læs mere

Et menneskes tid er kun en liden stund i forhold til evigheden hos Gud. Det er perspektivet over et kristent menneskes liv.

Et menneskes tid er kun en liden stund i forhold til evigheden hos Gud. Det er perspektivet over et kristent menneskes liv. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 21. april 2013 Kirkedag: 3.s.e.påske/A Tekst: Joh 16,16-22 Salmer: SK: 721 * 447 * 449 * 62 * 540 * 471,3 * 234 LL: 721 * 450 * 62 * 540 * 471,3 * 234

Læs mere

Bryndum og Vester Nebel kirker

Bryndum og Vester Nebel kirker og Vester Nebel kirker November - februar 2016/2017 Julens arrangementer i kirken - sang og musik - arrangementer for børn Julekoncert med Re-fresh Torsdag den 8. december kl. 19.00-20.00 i kirke Kom i

Læs mere

Vejledning til præster vedr. medvirken ved begravelser og bisættelser

Vejledning til præster vedr. medvirken ved begravelser og bisættelser 1 Vejledning til præster vedr. medvirken ved begravelser og bisættelser Indledning ved biskopperne Baggrunden for denne vejledning er, at den kirkebogsførende sognepræst er begravelsesmyndighed i sognet.

Læs mere

Ryde-Handbjerg. Ja, vi skriver kun den 5. maj i dag, 70 året for Danmarks befrielse, men vi har allerede nået to store fester i sognene.

Ryde-Handbjerg. Ja, vi skriver kun den 5. maj i dag, 70 året for Danmarks befrielse, men vi har allerede nået to store fester i sognene. RIV UD OG GEM KIRKESTOFFET Ryde-Handbjerg Festlige maj... Ja, vi skriver kun den 5. maj i dag, 70 året for Danmarks befrielse, men vi har allerede nået to store fester i sognene. Søndag den 3. maj fejrede

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Jeg boede engang som nabo til en kirkegård. Og der var der nogle lyde, der. altid hørte til lørdagen før påske. Lågen knirkede, som en kirkegårdslåge

Jeg boede engang som nabo til en kirkegård. Og der var der nogle lyde, der. altid hørte til lørdagen før påske. Lågen knirkede, som en kirkegårdslåge Domprovst Henrik Wigh-Poulsen Prædiken Påskedag 20.4.2014. Jeg boede engang som nabo til en kirkegård. Og der var der nogle lyde, der altid hørte til lørdagen før påske. Lågen knirkede, som en kirkegårdslåge

Læs mere

KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN

KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN DECEMBER - JANUAR Søndag den 17. december kl. 10.30, 3. søndag i advent Højmesse ved Poul Martin Langdahl. (Søndagens tekst: Luk 1,67-80). Søndag den 24. december, JULEAFTEN Julegudstjeneste

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække

Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække 1 Urup Kirke. Skærtorsdag d. 2. april 2015 kl. 10.00 Bodil Raakjær Jensen Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække Salmer. DDS 403 Denne er dagen DDS 179 Herren god, som uden grænser DDS 68 Se, hvilket

Læs mere

Kirkenyt for Tingsted kirke efterår 2016

Kirkenyt for Tingsted kirke efterår 2016 Kirkenyt for Tingsted kirke efterår 2016 Denne sommer er anderledes end alle andre jeg kan huske. Normalt plejer medierne at have travlt med at få beretninger fra sommerlandet til at fylde aviser og websiders

Læs mere

Opgave 1: prædiken over 16. søndag efter trinitatis

Opgave 1: prædiken over 16. søndag efter trinitatis Opgave 1: prædiken over 16. søndag efter trinitatis For ikke meget mere end et år siden stod jeg på en intensiv afdeling på Kolding sygehus sammen med min familie, vi stod omkring min bedstefar, vi havde

Læs mere

Nu er jeg der, hvor det hele foregår. Jeg er tilbage i første række.

Nu er jeg der, hvor det hele foregår. Jeg er tilbage i første række. Kirke Nimtofte Sogn Tøstrup 37. årgang Nr. 15 Oktober - November - December 2015 Nu er jeg der, hvor det hele foregår. Jeg er tilbage i første række. Sådan sagde den fornyligt afdøde Niels Henrik Arendt,

Læs mere

September - Oktober - November 2018

September - Oktober - November 2018 September - Oktober - November 2018 Hvordan synes du, en gudstjeneste skal være? Der er et fastlagt ritual for højmessen, men selv inden for ritualet er der valgmuligheder. Hvilke bønner skal vi bruge?

Læs mere

Kirken har fødselsdag!

Kirken har fødselsdag! maj / juni 2013 Kirken har fødselsdag! Pinsedag for næsten 2000 år siden, blev kirken født med de første kristne i Jerusalem. Hvis vi skruer tiden frem og flytter vores blik til Danmark, så kan vi se at

Læs mere

Kirkenyt for Tingsted kirke december 2015 samt januar og februar 2016. Og lyset skinner i mørket, og mørket fik ikke bugt med det. (Joh.

Kirkenyt for Tingsted kirke december 2015 samt januar og februar 2016. Og lyset skinner i mørket, og mørket fik ikke bugt med det. (Joh. Kirkenyt for Tingsted kirke december 2015 samt januar og februar 2016 Og lyset skinner i mørket, og mørket fik ikke bugt med det. (Joh.1,5) I verden omkring os, og jævnligt også i vore egne hjerter, synes

Læs mere