VINTERUDVALGET. Rapport om Restsaltsmåleren SOBO 20. Beskrivelse Betjening Funktionstest Fejl og vedligehold. 27. juni 2005 Revideret udgave 1.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VINTERUDVALGET. Rapport om Restsaltsmåleren SOBO 20. Beskrivelse Betjening Funktionstest Fejl og vedligehold. 27. juni 2005 Revideret udgave 1."

Transkript

1 VINTERUDVALGET Rapport om Restsaltsmåleren SOBO 20 Beskrivelse Betjening Funktionstest Fejl og vedligehold 27. juni 2005 Revideret udgave 1.1

2 VINTERUDVALGET Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Dato: 27. juni 2005 Indholdsfortegnelse Forord Resume Beskrivelse Måleprincip Apparatbeskrivelse Målevæsken Betjening Klargøring Måling med digital elektronikenhed Måling med gammel elektronikenhed Generelt for begge enheder Funktionstest Kontrol af væskemængde Kontrol af elektronikenheden Fejl og vedligehold Fejl på instrumentet Udskiftelige dele Ventiler Pakninger Opbevaring Vedligehold...19 Bilag 1: Bilag 2: Bilag 3: Snittegning og reservedelsliste Litteraturoversigt Modstand mellem elektroder

3 VINTERUDVALGET Side 3 FORORD Dato: 27. juni 2005 Forord Ved Vinterudvalgets møde den 4. februar 2003 blev det besluttet at anmode en række brugere af SOBO 20 om at videregive deres erfaringer vedrørende anvendelse og vedligeholdelse af instrumentet, som nu har været i brug i Danmark i mere end 20 år. Baggrunden er bl.a., at instrumentet er anskaffet af en række myndigheder, men pga. forkert brug og vedligeholdelse har det ikke været muligt at opnå pålidelige resultater, og instrumentet er derved bragt i miskredit. Uanset at udviklingen går mod mindre og mindre saltdoseringer (kun dosering til at klare den netop forestående situation), og uanset at der således ikke vil være det samme behov for måling af restsalt i den daglige vintertjeneste, er det fortsat Vinterudvalgets opfattelse, at SOBO 20 er det eneste instrument på markedet, der kan anvendes i forbindelse med udviklingsarbejde inden for vintermateriel, hvori måling af saltmængden som oftest er en nødvendighed. Nærværende arbejdsgruppes medlemmer har erfaring for, at man ved korrekt brug af instrumentet kan opnå troværdige målinger indenfor en acceptabel usikkerhed. Det er dog samtidig gruppens opfattelse, at brugerne har manglet en egentlig manual for at sikre en korrekt brug, som supplement til det materiale der følger med instrumentet ved køb. Det er derfor håbet, at nærværende rapport kan udgøre dette supplement. Om rapporten generelt skal bemærkes, at teksten under punkt 2, Beskrivelse, og punkt 3, Betjening, tager udgangspunkt i leverandør-oplysninger fra den hidtidige danske forhandler Televagt (oprindeligt udarbejdet af producenten Boschung), men tilpasset af arbejdsgruppen. Tekst vedr. funktionstest samt fejl og vedligehold er udarbejdet af arbejdsgruppen. Arbejdsgruppen bag nærværende rapport har haft følgende sammensætning: Niels V. Myrup (formand) Henning Jensen Jørgen Vergod Ludek Pojezny Jens Kr. Fonnesbech Bent Juhl Pedersen Frede Sønderby Madsen Henrik Nygaard (sekretær) Vejdirektoratet Odense Auto-El/Odense Kommune Københavns Amt Tidl. Københavns Amt Fyns Amt Vejdirektoratet (tidl. TeleVagt) Fyns Teleteknik Henrik Nygaard FRI, Rådgivende Ingeniører En foreløbig rapport blev godkendt på Vinterudvalgets møde den 25. august 2003 og efterfølgende udsendt, dateret oktober 2003.

4 VINTERUDVALGET Side 4 FORORD Dato: 27. juni 2005 Nærværende udgave 1.1 er revideret på grund af erfaringer fra praktisk brug. De væsentligste er: Det er unødvendigt at bruge acetone i målevæsken. Brug vand med ledningsevne < 10 mikrosiemens/cm. Mængden af målevæske i kammeret skal forøges til mellem 43 og 44 ml (se hvordan i afsnit 5.2.2). Målekammeret skal aftørres jævnligt med ren klud eller papir.

5 VINTERUDVALGET Side 5 RESUME Dato: 27. juni Resume SOBO 20 er et relativt enkelt instrument med få udskiftelige dele, der ved korrekt behandling er særdeles brugbart til vurdering af restsaltsmængder indenfor en acceptabel usikkerhed. For at opnå brugbare resultater er det afgørende, at instrumentet i alle henseender behandles korrekt, hvilket først og fremmest betyder, at instrumentet betjenes omhyggeligt (afsnit 3) man forholder sig kritisk til måleresultater (afsnit 3) de beskrevne funktionstest gennemføres i tvivlstilfælde (afsnit 4) fejl udbedres straks, oftest ved udskiftning af pakninger eller ventiler (afsnit 5) instrumentet opbevares korrekt (afsnit 5) der udføres den nødvendige jævnlige og årlige vedligeholdelse af instrumentet. Selve måleforløbets planlæggelse og udførelse er ikke nærmere behandlet i nærværende rapport, der således kun behandler selve instrumentet. Der kan henvises til Vinterudvalgets rapport vedr. COLA-projektet (COmbi- og LAge-spredere), dateret januar 2003, hvori indgår udførlig beskrivelse af udførelsen, med tilhørende forslag til måleskemaer o.l.

6 VINTERUDVALGET Side 6 BESKRIVELSE Dato: 27. juni Beskrivelse 2.1 Måleprincip Bestemmelsen af saltmængden på vejen er baseret på en måling af den elektriske ledningsevne. Fremgangsmåden ved en måling er, at SOBO 20 placeres på vejen, hvorefter en nøje afmålt mængde målevæske sprøjtes ud over et veldefineret område af vejens overflade. Væsken opløser saltet på vejen, hvorefter den elektroniske ledningsevne måles og omsættes til g/m² (se bilag 3). BEMÆRK: Kurven i bilag 3 viser, at man ved høje restsaltkoncentrationer kan forvente kraftige udsving i måleresultaterne. Apparatet er udviklet til at måle NaCl og CaCl2 (den specifikke ledningsevne på de to salttyper er identiske). Måleværdien er uafhængig af temperaturen (SOBO 20 kompenserer for temperaturændringer). 2.2 Apparatbeskrivelse Apparatet består af tre dele: A. Top, der består af væskebeholderen, påmonteret den elektroniske analyse enhed, der beregner og viser den målte saltmængde B. Mellemste, der består af stemplet med ventiler, der regulerer den tilførte væskemængde, og C. Bund, der indeholder målekammer og sensorerne til måling af resistansen (el-modstand). Elektroderne kan være udført i forskellig længde fra saltstok til saltstok. Man må derfor ikke flytte elektronikenheden fra en saltstok til en anden, hvor længden af elektroden er en anden. Der henvises endvidere til snittegningen, bilag Målevæsken Målevæsken skal være demineraliseret vand med en ledningsevne mindre end 10 mikrosiemens pr. cm (fx osmosevand eller dobbeltionbyttetvand).

7 VINTERUDVALGET Side 7 BETJENING Dato: 27. juni Betjening 3.1 Klargøring Fyld væskebeholderen på SOBO 20 med målevæsken ved at skrue det øverste dæksel af. Beholder indhold (ca. 1,5 l) er nok til ca. 33 målinger. Indsæt et 9 V batteri i det elektroniske analyse apparat, og tilslut det elektroniske analyse apparat til prøveudtageren. Tryk stemplet på SOBO 20 ned to gange efter hinanden og slip igen. Lad efter hvert tryk væsken fra målekammeret løbe væk. SOBO 20 er klar til brug. Væskebeholder Elektronikenhed Målekammer Figur Måling med digital elektronikenhed Tænd apparatet, Knap on-off på on, displayet tændes. Ciffer til venstre med blinkende punktum er måling nr. 1-9,a,b,c,d,e,f. I alt 15 målinger. Nulstil boks ved samtidig tryk på de 2 øverste taster Sæt saltstokken vinkelret ned på vejen og tryk stemplet langsomt i bund, indtil det kan mærkes, at sålen (figur 34 og 45) er deformeret. Slip stemplet. Aflæs måleværdien på displayet. Værdien vises i hele tal og instrumentet kan benyttes op til målinger på 45 g/m 2. Foretag de målinger der er behov for. Tag boksen ud af holderen ved at trække i bunden af boksen. Gennemgå målingerne og slet de værdier der skønnes forkerte ved at trykke på "slet en" tasten når målingen er fremme i displayet. Middelværdien beregnes ved at trykke på knappen "Σ/N", og holde den trykket ind. Figur 3 Digital elektronikenhed

8 VINTERUDVALGET Side 8 BETJENING Dato: 27. juni 2005 Sluk apparatet ved at trykke på on/off knappen. Hvis ikke slukkes apparatet automatisk efter en kort tid. Monter boksen i holderen. 3.3 Måling med gammel elektronikenhed Kontrol: Tænd apparatet, knap on Kontakten measure test, sættes på test Sæt måleområdekontakten på x1 så skal lampe 10 lyse Sæt måleområdekontakten på x3 så skal lampe 3 lyse Sker dette ikke, skift da batteriet. Sker der stadig ikke noget efter dette, skal det elektroniske analyse apparat sendes til kontrol ved Fyns Teleteknik. Måling: Tænd apparatet, Knap on-off på on, lampe O skal lyse. Sæt kontakten measure test på measure. Vælg måleområde med x1 x3 kontakten. Sæt saltstokken vinkelret ned på vejen og tryk stemplet langsomt i bund indtil det kan mærkes, at sålen (figur 34 og 45) er deformeret. Slip stemplet. Aflæs måleværdien på elektronikenheden. Gang den aflæste måleværdi med den faktor som står på måleområdekontakten. Sluk apparatet. Ingen lampe lyser mere. For at slette den gemte måleværdi, skal apparatet slukkes og tændes igen. 3.4 Generelt for begge enheder Der skal anvendes et 1,3 Ah 9 volt lithium batteri. Målingen skal foretages på jævnt underlag, og gummiringen skal slutte tæt til vejen, så væsken ikke siver væk, ellers giver målingen et forkert resultat. SOBO 20 egner sig derfor ikke til målinger på åbne og ru belægninger eller på nyere OB. Efter hver måleserie (8 til 12 punkter) renses målekammer/elektroder med en klud/papirserviet e.l. Der skal være mindst 5 sek. mellem de enkelte målinger. Det er afgørende, at den der benytter instrumentet, såvel som andre beslutningstagere, løbende vurdere resultaterne og troværdigheden af disse. Såfremt der er mistanke til, at instrumentet ikke måler korrekt, henvises til afsnit 4, funktionstest.

9 VINTERUDVALGET Side 9 BETJENING Dato: 27. juni 2005 Ved måling på optørret vej: Såfremt der måles på en overflade med endnu uopløste saltkorn, anbefales befugtning af måleområdet (med forstøver-spray eller lignende), med samme målevæske som benyttes i instrumentet, inden målingen foretages.

10 VINTERUDVALGET Side 10 FUNKTIONSTEST Dato: 27. juni Funktionstest For at afteste instrumentets brugbarhed, eventuelt efter målinger med mistænkelige resultater, kan følgende funktionstest gennemføres, for kontrol af væskemængden hhv. elektronikenheden. Der er tale nogle relativt enkle afprøvninger, der kan gennemføres af enhver bruger, uden brug af særligt udstyr. For afprøvning skal man, udover én SOBO 20 fyldt med målevæske (se 2.3), råde over følgende: Figur 4 Én 1 ml engangssprøjte (tynd) Figur 6 Køkkenvægt (± 0,1 g) Figur 5 Plastskål med låg Figur 7 Saltvand, 23 g bord eller køkkensalt i 1 l demineraliseret vand (= 2,3 %) 4.1 Kontrol af væskemængde Vej den tomme skål (tara) figur 8 Anbring SOBO 20 i skålen og aktiver instrumentet 5 gange figur 9 Vej væskemængde inkl. skål (brutto) figur 10

11 VINTERUDVALGET Side 11 FUNKTIONSTEST Dato: 27. juni 2005 Figur 8 Figur 9 Figur 10 Vej den tomme skål (tara) Aktiver SOBO 20 5 gange Vej væskemængde inkl. skål Resultatet (netto = brutto - tara) skal være mellem 213 g og 222 g for at være acceptabelt. 4.2 Kontrol af elektronikenheden Fyld engangssprøjten med saltvand figur 11 Doser saltvand på skållåget (0,5 1,0 hhv. 1,5 ml) figur 12 Foretag målinger med SOBO 20 Figur 11 Figur 12 Figur 13 Doser saltvand på skållåget Fyld engangssprøjten med saltvand Foretag målinger med SOBO 20

12 VINTERUDVALGET Side 12 FUNKTIONSTEST Dato: 27. juni 2005 Gennemfør målingerne gentagne gange eksempelvis 5 gange for hver af de 3 doseringer. Vask og tør låget omhyggeligt af efter hver dosering/måling. Følgende resultater vil være acceptable for et gennemsnit af målingerne med dosering under 15 g pr. m²: 0,5 ml = 5 g ± 1 g pr. m² 1,0 ml = 10 g ± 2 g pr. m² 1,5 ml = 15 g ± 3 g pr. m² Såfremt ovenstående ikke opnås, kan udskiftning af ventiler og pakninger afprøves som beskrevet under afsnit 5. Såfremt man råder over flere instrumenter, kan det forsøges at bytte rundt på elektronikenheden til de enkelte saltstokke, for på den måde at lokalisere fejlen. Arbejdsgruppen har afprøvet testen kontrol af elektronikenheden med dosering fra 0.2 ml til og med 3 ml, og måling med såvel digital som gammel elektronikenhed. Følgende resultater blev opnået: Dosering Forventet resultat Digital elektronikenhed Gammel elektronikenhed ml g pr. m² g pr. m² g pr. m² 0, , , , , , , , , , ,

13 VINTERUDVALGET Side 13 FEJL OG VEDLIGEHOLD Dato: 27. juni Fejl og vedligehold 5.1 Fejl på instrumentet SOBO 20 er mekanisk et enkelt instrument, med få udskiftelige dele (se nedenfor). Fejl vil derfor typisk kunne henføres til, at en af disse er slidt eller stoppet og derfor skal renses eller udskiftes, hvilket bruger eller dennes værksted relativt nemt kan udføre selv. Alternativt kan fejl opstå i forbindelse med slag, stød eller lignende, sådanne skader bør udbedres af leverandøren, eller et af denne anvist værksted. Typiske fejl: Symptomer: Instrumentet er svært at få i bund Der kommer intet eller kun lidt vand ud Der kommer for meget vand ud af målekammer Alt vand løber væk inden måling er gennemført Håndtaget kommer ikke retur Afvigende resultater ved gentagne målinger samme sted Årsag/udbedring: Bundventil er stoppet, kegle er låst eller ventil defekt, rens eller udskift denne om nødvendigt. Mellem- eller bundventil er stoppet, kegle låst eller ventil defekt, renses eller udskiftes om nødvendigt. Bundventil (eller dennes pakning) defekt, udskiftes. Prøvested er for ujævnt, eller gummipakningen er defekt og skal udskiftes. O-ring smøres eller udskiftes. Lufthul i toppen af håndtaget er blokeret, rens dette. Topventil er stoppet (eller kegle låst), rens eller udskift denne om nødvendigt. Kontakter sprayes med kontaktspray. Kan fejlen ikke umiddelbart lokaliseres, gennemfør funktionstest (se afsnit 4). 5.2 Udskiftelige dele Følgende udskiftelige dele indgår i et reparationssæt til SOBO 20: A. Ventiler (top-, mellem- og bundventil) B. Indvendige pakninger C. Gummipakning D. Adskillelses værktøj Værktøjet benyttes ved afmontering af bundventilen i målekammeret. For pakningernes vedkomne, kan almindelige handelsvare alternativt benyttes. For nærmere placering og dimensioner henvises til bilag 1. Figur 14 Reparationssæt med ventiler, pakninger og værktøj

14 VINTERUDVALGET Side 14 FEJL OG VEDLIGEHOLD Dato: 27. juni Ventiler Der benyttes som nævnt 3 slags ventiler: Topventil Mellemventil og Bundventil. Placering af disse fremgår af figur 15, samt mere detaljeret af bilag 1, markering 2, 5 og 8. Hver ventil består af et keglehus samt en kegleventil (med fjeder). Ventilerne er ikke ens, og kan således ikke erstatte hinanden! Vær endvidere opmærksom på, at kegleventilen i bundventilen er længere end i de to andre. Figur 15 Ventiler Figur 16 Adskilte ventiler, top, mellem og bund Figur 17 Kegleventil Topventil: Topventilen er placeret øverst i instrumentet, lige under det afskruelige håndtag, som vist på figur 18 til 20, og på bilag 1 markeret med nr. 2. For adgang til ventilen, drej håndtaget af selve instrumentets beholderdel, hvorefter ventilen kan skrues ud af håndtaget. Figur 18 Topventil

15 VINTERUDVALGET Side 15 FEJL OG VEDLIGEHOLD Dato: 27. juni 2005 Figur 19 og 20 Topventils placering i instrumentets håndtag Mellemventil: Mellemventilen er placeret midt i instrumentets (i toppen af stemplet), som vist på figur 22, og på bilag 1 markeret med nr. 5. For adgang til ventil drej øverste (beholder) og mellemste del (stempel) fra hinanden som vist på figur 21, hvorefter ventilen kan skrues ud af stemplet. Pas på fjedereffekten ved adskillelsen af øverste og nederste del. Figur 22 og 23 Mellemventil på stempeltop Figur 21 Adskillelse af øverste og nederste del af stokken

16 VINTERUDVALGET Side 16 FEJL OG VEDLIGEHOLD Dato: 27. juni 2005 Bundventil: Bundventilen er placeret i øverste del af målekammeret, som vist på figurerne 24 og 25, og på bilag 1 markeret med nr. 8. Ventilen kan skrues ud af målekammeret med specialværktøjet (eller med standardtopnøgle med forlænger) som vist på figur 26. Bemærk hullet i den hvide del af bundventilen (figur 27), dette kan stoppe til og hindre gennemstrømning til målekammeret. Vær endvidere opmærksom på, at hullet i instrumentets håndtag heller ikke dækkes. Øverst på bundventilen er placeret reparationssættes mindste pakning (figur 28). Figur 24 Placering af bundventil Figur 25 Placering af bundventil Figur 26 Udskruning med specialværktøjet Figur 27 Hul i bundventil Figur 28 Bundventil med pakning

17 VINTERUDVALGET Side 17 FEJL OG VEDLIGEHOLD Dato: 27. juni Pakninger Den øverste pakning i instrumentets håndtag (toppakning, bilag 1, nr. 1) bør aldrig skulle udskiftes, og indgår derfor ikke i reparationssættet. Pakningen smøres som de øvrige pakninger med syrefri vaseline eller vandhanefedt i forbindelse med årlig vedligehold. For at opnå den rette mængde målevæske (43-44 ml), kan det være nødvendigt at montere en ekstra pakning eller en speciel afstandsring plus pakning. Stor pakning: Den største af reparationssættets pakninger er placeret i samlingen mellem instrumentets øverste og nederste del, nærmere betegnet under stemplets top, som vist på figur 29, og på bilag 1 markeret med nr. 6. Mellemste pakning (O-RING): Den mellemste af reparationssættets pakninger også kaldet O-RING er ligeledes placeret i samlingen mellem instrumentets øverste og nederste del, nærmere betegnet mellem stempelvæggene og på bundstykket som vist på figur 29, og på bilag 1 markeret med nr. 7. For adgang til de 2 pakninger henvises til afsnittet om mellemventil. Figur 29 Figur 30 Stor pakning, placering Figur 31 Stor pakning

18 VINTERUDVALGET Side 18 FEJL OG VEDLIGEHOLD Dato: 27. juni 2005 Figur 32 Mellemste pakning (O-RING), placering Figur 33 Mellemste pakning (O-RING) Pakning til bundventil: Se ovenfor under bundventil. Gummipakning: Gummipakningen udgør instrumentets sål, og er placeret som vist på figur 34, og på bilag 1 markeret med nr. 11. Den findes med stort og lille hul og det er udvalgets erfaring, at man skal vælge pakningen med stort hul. Pakningen er limet på instrumentet, og udskiftes således: Fjern den gamle pakning ved aftrækning. Fjern rester fra den gamle pakning. Rens fladen med acetone. Lim ny pakning på instrumentet med gummilim eller lignende. Figur 34 Gummipakning Figur 35

19 VINTERUDVALGET Side 19 FEJL OG VEDLIGEHOLD Dato: 27. juni 2005 De 3 skruer i instrumentets bund (prøveudtageren figur 35) løsnes for indvendig adgang til elektroderne. Dette bør kun foretages af personer med indgående kendskab til instrumentet. 5.3 Opbevaring Selv om SOBO 20 er et enkelt instrument er det følsomt for fald og slag. Det kan derfor anbefales, at der etableres speciel transportholder til instrumentet, eksempelvis som vist på figur 36. Instrumentet bør ligeledes hænge i beslag, både mellem målinger som mellem sæsonerne, da det ved afsætning risikeres, at gummipakningen deformeres under instrumentets egenvægt. Opbevaring skal ske ved stuetemperatur. Som minimum skal instrumentet opbevares frostfrit. Figur 36 Speciel tilpasset transportholder til SOBO 20, monteret bagerst i kassevogn 5.4 Vedligehold Løbende vedligehold: De to elektroder i målekammeret (se figur 37, bilag 1 nr. 10) bør før hver serie af målinger evt. i forbindelse med væskepåfyldning renses med en klud/papirserviet e.l., for at sikre optimal ledningsevne. Batterierne i elektronikboksen (se figur 38) udskiftes efter behov. Det anbefales, at der medtages reserve batteri brug af instrumentet. Der bruges som nævnt under afsnit 3.4 1,3 Ah 9 volt lithium batterier, da det er afgørende at batteriet ikke langsomt mister spændingen, og derved påvirker måleresultaterne. Figur 37 Elektrode i målekammeret Alle kontakter, ikke elektroderne, (se figur 39) sprøjtes jævnligt med kontaktspray.

20 VINTERUDVALGET Side 20 FEJL OG VEDLIGEHOLD Dato: 27. juni 2005 Figur 38 Figur 39 Årlig vedligehold: Følgende bør udføres mindst én gang årligt, efter afsluttet sæson: Instrumentet skylles igennem med demineraliseret vand (uden acetone der udtørrer pakninger) Pakninger smøres med syrefri vaseline El-kontakter (ikke elektroderne) sprayes med kontaktspray Elektroder i målekammer rengøres med messingbørste og klud/papirserviet. SOBO 20 hænges i beslag for at undgå deformation af gummipakning. Figur 40 Alle pakninger indsmøres i syrefri vaseline efter sæsonen

21 VINTERUDVALGET Bilag 1 SNITTEGNING OG RESERVEDELSLISTE Dato: 27. juni Toppakning 2. Topventil 3. Elektronikenhed 4. Væskebeholder 5. Mellemventil 6. Stor pakning 7. Mellemste pakning O-RING 8. Bundventil (med lille pakning) 9. Målekammer 10. Elektroder 11. Gummipakning

22 VINTERUDVALGET Bilag 1 SNITTEGNING OG RESERVEDELSLISTE Dato: 27. juni 2005 RESERVEDELSLISTE Benævnelse Originalt Boschungnr. Evt. dimension 1. Toppakning NB70 62,62*5,55 2. Topventil Mellemventil Stor pakning ,5*56,5*2,0 7. Mellemste pakning (O-ring) NB70 29,82*2,62 8. Bundventil (komplet) Lille pakning til bundventil NB70 7,66*1, Gummipakning (sål) /68*20

23 VINTERUDVALGET Bilag 2 LITERATUROVERSIGT Dato: 27. juni 2005 Til grund for nærværende rapport ligger bl.a. følgende: Beskrivelse og betjening, gammel elektronikenhed Beskrivelse og betjening, digital elektronikenhed Udstyr til bestemmelse af saltmængde på vej Diverse materiale fra leverandør Undersökning av saltmängdsmätare typ SOBO 20 Betjeningsinstruks Måling af restsalt på veje og stier Televagt (oversat fra Boschung) Televagt (oversat fra Boschung) Fyns Amt Solvay & Cie/ Boschung Kent Gustafson, VTI (S) Københavns Amt Odense Kommune Kopi af ovenstående kan rekvireres hos et af arbejdsgruppens medlemmer.

24 VINTERUDVALGET Bilag 3 Modstand mellem elektroder Dato: 27. juni 2005 Modstand mellem Sobo20 elektroder ved 1-45 g/m2, 21,9-22,9 C. KOhm gram/m2 Acetone/H20 15/85 % Acetone/H2O 15/85 % Ren H2O

PHEP 4. Vandtæt ph- og temperaturmåler

PHEP 4. Vandtæt ph- og temperaturmåler PHEP 4 Vandtæt ph- og temperaturmåler PHEP 4 er enkel at anvende. Alligevel anbefales det at gennemlæse denne instruktion nøje, før instrumentet tages i brug. Nærværende instruktion vil forsyne Dem med

Læs mere

Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning

Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning BETJENINGSELEMENTER: 1) Scanner 2) Display 3) Tænd/sluk tast 4) Baggrundsbelysning 5) Låg til batterirum 6) MEAS tast 7) Max./min. tast BRUG TIL FORMÅLET FFM

Læs mere

Bruger manual For 2-vejs digital manifold

Bruger manual For 2-vejs digital manifold Bruger manual For 2-vejs digital manifold Vigtigt! Denne manual bør læses grundigt inden REFCO DIGIMON digital manifold tages i brug, for at kende instrumentets specifikationer og operation. Disse instruktioner

Læs mere

Brugsanvisning, oversættelse

Brugsanvisning, oversættelse Brugsanvisning, oversættelse Funktionsbeskrivelse Top 1. Display (LCD) 2. Read =tryk for Aflæsning 3. Zero =Nulstil 4. ON/Off Tænd/ sluk 5. Primær display 6. Sekundær display 7. Rustfri stål brønd til

Læs mere

TOP ACCESS Automatisk bundstøvsuger BRUGERMANUAL

TOP ACCESS Automatisk bundstøvsuger BRUGERMANUAL TOP ACCESS Automatisk bundstøvsuger BRUGERMANUAL VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIOER LÆS OG FØLG INSTRUKTIONERNE VIGTIGT: Først når bundsugeren er helt under vand tilsluttes en til strømstikket og der tændes

Læs mere

d) Vær opmærksompå risikoen for beskadigelse af ansigt, hænder og fødder.

d) Vær opmærksompå risikoen for beskadigelse af ansigt, hænder og fødder. ADVARSEL SIKKERHED a) Kanttrimmerem må ikke overlades til børn eller umyndige unge, bortset fra unge, som er i lære og under opsyn af fagfolk. b) Der må ikke komme nogen indenfor en radius af 5 meter,

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER Side 1 til signalforstærker Introduktion en fra LOCKON bruges til at forlænge og forstærke det trådløse signal fra centralenheden ud til de forskellige enheder som rumsensorer,

Læs mere

TG 800. Betjeningsvejledning. Power Line Motor 2003 / 1

TG 800. Betjeningsvejledning. Power Line Motor 2003 / 1 2003 / 1 Betjeningsvejledning Power Line Motor TG 800 Texas Andreas Petersen A/S Knullen 2 DK-5260 Odensse S Tlf. 6395 5555 Fax 6395 5558 post@texas.dk - www.texas.dk ADVARSEL - Læs altid betjeningsvejledningen

Læs mere

Brugsanvisning. Mælkeskummer DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug.

Brugsanvisning. Mælkeskummer DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug. Brugsanvisning Mælkeskummer 423008 DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug. g DANSK DANSK g SIKKERHEDSFORSKRIFTER Læs denne vejledning, da

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL GREENFIRE

RENGØRINGSMANUAL GREENFIRE RENGØRINGSMANUAL GREENFIRE RENGØRING OG VEDLIGEHOLD Ovnen behøver ikke megen rengøring, hvis de anvendte piller er af en god kvalitet. Før der foretages nogen form for rengøring og/eller vedligehold på

Læs mere

Ecomatic automatsprøjte 2 el. 5 ml

Ecomatic automatsprøjte 2 el. 5 ml Original brugsanvisning Varenr.: 9027917-18 Ecomatic automatsprøjte 2 el. 5 ml Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Automatsprøjte 2 ml - Varenr. 9027917 Automatsprøjte

Læs mere

Elkedel Brugsanvisning

Elkedel Brugsanvisning Tillykke med købet af denne elkedel! Læs venligst brugsanvisningen omhyggeligt, inden elkedelen tages i brug, og gem brugsanvisningen til fremtidig brug. Elkedel Brugsanvisning Model: MK-17S17C Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER Side 1 til signalforstærker Introduktion Signalforstærkeren fra LOCKON bruges til at forlænge og forstærke det trådløse signal fra centralenheden ud til de forskellige

Læs mere

Elektrisk golfvogn 1-7

Elektrisk golfvogn 1-7 Elektrisk golfvogn 1-7 Golfvognsskitse 2-7 Opstart Drej koblingen og skub hjulet på aksen indtil Quick Release røret lukker. Vær opmærksom på forskellen på højre og venstre hjul Tryk foldeleddet, løsgør

Læs mere

Startpakke-small Dansk manual. Startpakke-small-dansk-2015-v01 Side 01

Startpakke-small Dansk manual. Startpakke-small-dansk-2015-v01 Side 01 Startpakke-small Dansk manual Startpakke-small-dansk-2015-v01 Side 01 Denne startpakke indeholder: Væskebeholder m. udskiftelig brænder USB oplader 650mah Batteri Vægoplader 1 x væskebeholder m. udskiftelig

Læs mere

ELEKTRISK TERRASSEVARMER

ELEKTRISK TERRASSEVARMER ELEKTRISK TERRASSEVARMER HN 12362 Brugervejledning Læs brugervejledningen omhyggeligt, før terrassevarmeren tages i brug, og gem den til senere brug. Pak terrassevarmeren ud og kontroller, at alle dele

Læs mere

S26 MOTOR Original brugermanual

S26 MOTOR Original brugermanual S26 MOTOR Original brugermanual Indhold 1. Indledning 1 2. Liste over nødvendigt værktøj 1 3. Sikkerhedspåbud 1 4. Motor montering 2 4.1. Instruktion før montering 2 4.2. Samling af skinne 3 4.3. Opsætning

Læs mere

Koster Crop Tester Tørstofmåler til foder

Koster Crop Tester Tørstofmåler til foder Tørstofmåler til foder med elektronisk vægt Indledning Tillykke med din nye. Denne brugsanvisning beskriver, hvordan testeren skal bruges. Læs derfor brugsanvisningen grundigt inden ibrugtagning. Brugsanvisningen

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING BETJENINGSPANEL

BRUGERVEJLEDNING BETJENINGSPANEL BRUGERVEJLEDNING BETJENINGSPANEL Side 1 til betjeningspanel Introduktion Du kan betjene din alarm med det trådløse betjeningspanel. Det placeres ved hjemmets hoveddør, så det er let at slå alarmen til

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL DØRKONTAKT

BRUGERVEJLEDNING TIL DØRKONTAKT BRUGERVEJLEDNING TIL DØRKONTAKT Side 1 til din LOCKON dørkontakt Introduktion Dørkontakten består af en senderenhed og en magnetenhed. Den fungerer sådan, at senderenheden overfører et signal til centralenheden,

Læs mere

MULTI KØKKENMASKINE. Model Nr.: 1905 BETJENINGSVEJLEDNING. Læs denne betjeningsvejledning omhyggeligt inden brug

MULTI KØKKENMASKINE. Model Nr.: 1905 BETJENINGSVEJLEDNING. Læs denne betjeningsvejledning omhyggeligt inden brug MULTI KØKKNMSKIN Model Nr.: 1905 TJNINGSVJLNING Læs denne betjeningsvejledning omhyggeligt inden brug Tak, fordi du har valgt denne multi køkkenmaskine. Læs vejledningen omhyggeligt inden brug, så du kan

Læs mere

Hvis dette kunne have jeres interesse vil jeg meget gerne være behjælpelig med yderlig information og evt. tilbud.

Hvis dette kunne have jeres interesse vil jeg meget gerne være behjælpelig med yderlig information og evt. tilbud. Dato: 06-2005 Hermed fremsendes uopfordret en brochure mappe med vores udstyr til måling af brændstof forbrug om borde på skibe. Jeg håber at i lige har tid til at gennemse det medsendte. Systemet har

Læs mere

S 4. Sikkerhedsadvarsler

S 4. Sikkerhedsadvarsler S 4 Sikkerhedsadvarsler Når du bruger elektriske apparater, skal de grundlæggende sikkerhedsregler følges for at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og skade på personer eller ejendom. Læs alle

Læs mere

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 INDHOLDSFORTEGNELSE Generel beskrivelse ------------------------------------------------------------------------------------------ 1 Transport og håndtering ------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

LM25 og LM45 Dansk manual

LM25 og LM45 Dansk manual LM25 og LM45 Dansk manual www.cakevision.dk Sprøjtemateriale For at sprøjtepistolen fungerer optimalt skal sprøjtematerialet være rent. I tvivlstilfælde anbefales det at filtrere materialet igennem et

Læs mere

Til lykke med din nye LapTimer 4001A

Til lykke med din nye LapTimer 4001A LapTimer 4001A 1 Producent: UNIPRO RACING SYSTEMS ApS VIBORG HOVEDVEJ 24 DK-7100 VEJLE, DANMARK TEL. +45 7585 1182 FAX +45 7585 1782 BRUGSANVISNING - LapTimer 4001A Til lykke med din nye LapTimer 4001A

Læs mere

BRUGERMANUAL. BD ProbeTec ET lyseringsvarmeapparat BD ProbeTec ET primer- og opvarmerapparat

BRUGERMANUAL. BD ProbeTec ET lyseringsvarmeapparat BD ProbeTec ET primer- og opvarmerapparat BRUGERMANUAL BD ProbeTec ET lyseringsvarmeapparat BD ProbeTec ET primer- og opvarmerapparat Becton, Dickinson and Company 7 Loveton Circle Sparks, Maryland 21152 USA 800-638-8663 BENEX Limited Bay K 1a/d,

Læs mere

AFSNIT 6: BADEVÆRELSE

AFSNIT 6: BADEVÆRELSE AFSNIT 6: BADEVÆRELSE Den 23.04.2018 47 Badeværelset i din lejlighed er en såkaldt badekabine, der leveres nøglefærdigt på byggepladsen og monteres samtidig med facader og vægge. Væggene er lavet af krydsarmeret

Læs mere

Brugsanvisning K2365W. Køleskab

Brugsanvisning K2365W. Køleskab Brugsanvisning K2365W Køleskab General beskrivelse af køleskabet 1. Top-panel 2. Køleskabshylde 3. Grøntsags-skuffe 4. Justerbare fødder 5. Termostatenhed 6. Øvre flaskeholder 7. Mellemste flaskeholder

Læs mere

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam 1 8 1 9 3 2 230 215 200 185 170 ionic + - 5 4 6 7 pro 230 steam ionic titanium 2 DANSK Glattejern i pro 230 steam Glattejernet i pro 230 steam fra BaByliss er et dampglattejern med meget høj temperatur

Læs mere

VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER

VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER ISMASKINE PRO 3000 Sikkerhed og generel beskrivelse VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER Ved brug af elektriske apparater, må der altid tages sikkerhedsforanstaltninger: 1. Læs denne vejledning omhyggeligt,

Læs mere

2008/2. Clean Mate 365. DK Betjeningsvejledning. Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - www.texas.dk - post@texas.

2008/2. Clean Mate 365. DK Betjeningsvejledning. Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - www.texas.dk - post@texas. 2008/2 DK Betjeningsvejledning Clean Mate 365 Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - - post@texas.dk 1. Indholdsfortegnelse 2. Sikkerhedsforskrifter... 3 3. Identifikation...

Læs mere

En kraftig KENT batteripistol med 10.8V Li-Ion batteri, til både poser og patroner. Varenummer Produkt Lagerkode

En kraftig KENT batteripistol med 10.8V Li-Ion batteri, til både poser og patroner. Varenummer Produkt Lagerkode Battery Caulking Gun En kraftig KENT batteripistol med 10.8V Li-Ion batteri, til både poser og patroner. Egenskaber & Fordele Kraftigt 1.5 Ah 10.8 V Li-Ion batteri Hastighedskontrol med en maksimal hastighed

Læs mere

1 ISMASKINE OXIRIA Sikkerhed og generel beskrivelse VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER Ved brug af elektriske apparater, må der altid tages sikkerhedsforanstaltninger: 1. Læs denne vejledning omhyggeligt,

Læs mere

Sirene Brugervejledning August 2012 BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE

Sirene Brugervejledning August 2012 BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE 1 Introduktion Den udendørs sirene bruges som en ekstra sikkerhed, for at naboer kan høre og se, at der er gået en alarm og for at stresse en indbrudstyv yderligere. Sirenen

Læs mere

Vandmålercomputer. Demineraliseret opvarmningsvand er perfekt til ethvert anlæg. Installation Funktion Drift Service

Vandmålercomputer. Demineraliseret opvarmningsvand er perfekt til ethvert anlæg. Installation Funktion Drift Service DA Demineraliseret opvarmningsvand er perfekt til ethvert anlæg Vandmålercomputer Installation Funktion Drift Service Svarer til VDI 2035 SWKI BT 102-01 ELYSATOR vandmålercomputer kontrollerer permanent

Læs mere

JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr EAN nr

JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr EAN nr JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr 76600050 EAN nr 5709133912611 Læs hele denne instruktion igennem før pumpen anvendes. Gem den til senere brug. 1/6 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand,

Læs mere

DiSEqC-Positioner. Best. nr. HN4892 (Brugsanvisnings nr. 361)

DiSEqC-Positioner. Best. nr. HN4892 (Brugsanvisnings nr. 361) DiSEqC-Positioner Best. nr. HN4892 (Brugsanvisnings nr. 361) DiSEqC 1.0/1.2 Positioner DiSEqC-omformer, som gør at man kan styre en parabolmotor 36-Volts type med alle digital modtagere som har standard

Læs mere

Serie 240 Pneumatisk ON-OFF Ventil Type 3351

Serie 240 Pneumatisk ON-OFF Ventil Type 3351 Serie 240 Pneumatisk ON-OFF Ventil Type 3351 Fig. 1 Type 3351 1. Funktion og opbygning Den pneumatiske ventil Type 3351 består af en On/Off-Ventil og en pneumatisk aktuator, der kan suppleres med et håndhjul.

Læs mere

NIMAND A/S SINCE 1987

NIMAND A/S SINCE 1987 Control Master M 700 / 3100 spiritus kontrol- & doserings system Bruger- & programmerings manual Aflæsning af salg pr. prop med servicenøgle (kan ikke 0-stilles) Denne aflæsning benyttes kun hvis man ønsker

Læs mere

Eco-Drive Chronograph

Eco-Drive Chronograph Eco-Drive Chronograph Urets karakteristik Kaliber E860 Dette ur er forsynet med solceller, der leverer den nødvendige energi til at drive urværk og alarmlyde ved at omdanne lysenergien til elektrisk energi.

Læs mere

Brugervejledning. Kedel. Instruktioner inden ibrugtagning. Opbevar venligst denne brugervejledning til fremtidig reference.

Brugervejledning. Kedel. Instruktioner inden ibrugtagning. Opbevar venligst denne brugervejledning til fremtidig reference. Brugervejledning Kedel Instruktioner inden ibrugtagning. Opbevar venligst denne brugervejledning til fremtidig reference. 1. Vigtige instruktioner Læs disse instruktioner omhyggeligt, før du bruger apparatet

Læs mere

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic 1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic Manual for program 1FV1.0 (se mærkning på kreds U2) Mærkespænding: Mærkeeffekt: Mærkestrøm: 230 V, 50Hz, 1 fase. 2300 W 10 A Summen af belastninger må ikke overstige

Læs mere

Information og vejledning i brug af Elpha II i forbindelse med træning af muskulatur

Information og vejledning i brug af Elpha II i forbindelse med træning af muskulatur Information og vejledning i brug af Elpha II 3000 - i forbindelse med træning af muskulatur Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien, KT El-stimulation kan, i samarbejde

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25 Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper 76600017 / 25 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL FRANCESCA `07

RENGØRINGSMANUAL FRANCESCA `07 RENGØRINGSMANUAL FRANCESCA `07 Klargøring af pilleovn med side afgang Fjern de små sammenhæftninger som vist på illustrationen til venstre Afmonter venstre side panel som vist i afsnit 4.2. og fjern det

Læs mere

Brugervejledning for Pustekontakt PU901

Brugervejledning for Pustekontakt PU901 Brugervejledning for Pustekontakt PU901 KNOP ELEKTRONIK A/S Fabriksvej 20 7600 Struer Mail: knop@knop.dk Web: www.knop.dk Tlf.: 9784 0444 Fax.: 9784 0666 Indhold: Indhold:... 2 Tilsigtet anvendelse af

Læs mere

Betjeningsvejledning

Betjeningsvejledning Betjeningsvejledning Model TopSweep Haaga fejemaskine TopSweep er effektiv og let at betjene. Maskinen, der egner sig specielt til lige og faste overflader, opsamler snavs af enhver art. Hurtigt, nemt

Læs mere

Elma 716 Differens Termometer med datalogger

Elma 716 Differens Termometer med datalogger Elma 716 Differens Termometer med datalogger El-nr. 63 98 204 907 Elma 716 side 2 1. INTRODUTION Instrumentet er et digital differenstermometer, der arbejder med type J,, T, E, N, R og S-følere. Temperatur

Læs mere

Lufthåndtørrer FD-GSQ01

Lufthåndtørrer FD-GSQ01 Lufthåndtørrer FD-GSQ01 Læs venligst håndbogen grundigt før brug. Egenskaber - Let betjening - Nem vedligeholdelse - Økonomisk - Pålidelig beskyttelse for nytteløst brug Navne på dele Bemærk: Apperatet

Læs mere

INSTRUKTIONSMANUAL FOR SERVERINGSDISK med indbygget varme

INSTRUKTIONSMANUAL FOR SERVERINGSDISK med indbygget varme INSTRUKTIONSMANUAL FOR SERVERINGSDISK med indbygget varme - SANTANA - - SANTAFE - - GEVENDE - SANTANA SERIEN : SA-HL133 SA-HL164 SA-HL205 SANTAFE SERIEN : SF-HL133 SF-HL164 SF-HL205 GEVENDE SERIEN : GE-HL133

Læs mere

Gasgrill - Model Midi Brugermanual

Gasgrill - Model Midi Brugermanual 1. udgave: 12. marts 2010 2010 Gasgrill - Model Midi Brugermanual Vigtigt: Læs disse instruktioner nøje for at få kendskab til gasgrillen inden brug. Gem denne manual til fremtidig brug. 1 Stykliste Tjek

Læs mere

BRUGER MANUAL. * Brugervejledning * Generelle Specifikationer * Installation og vedligeholdelse

BRUGER MANUAL. * Brugervejledning * Generelle Specifikationer * Installation og vedligeholdelse BRUGER MANUAL * Brugervejledning * Generelle Specifikationer * Installation og vedligeholdelse 1 Tak fordi du har valgt vores automatiske pumpestation. Læs venligst denne bruger manual grundigt, inden

Læs mere

BRUGSVEJLEDNING OG SIKKERHEDSINSTRUKTIONER

BRUGSVEJLEDNING OG SIKKERHEDSINSTRUKTIONER BRUGSVEJLEDNING OG SIKKERHEDSINSTRUKTIONER HYDRAULISKE STENUDLØSER Version: 01 10 MEPV INDEX INDEX... 1 ORDLISTE... 2 NOTE... 2 INTRODUKTION... 3 1. SIKKERHEDS INSTRUKTION... 4 1.1 Hydraulisk system...

Læs mere

V 50/60Hz 120W

V 50/60Hz 120W STØVSUGER MODEL: 17Z0C Best.nr. 1025 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 120W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING VANDSENSOR

BRUGERVEJLEDNING VANDSENSOR BRUGERVEJLEDNING VANDSENSOR Side 1 til vandsensor Introduktion Vandsensoren er designet til at opdage vand, f.eks. ved oversvømmelser i din bolig. Den kan placeres alle steder, hvor der kan være risiko

Læs mere

- et sikkert valg... Brugervejledning Elektronisk kodelås Alpha sikkerhedsskabe

- et sikkert valg... Brugervejledning Elektronisk kodelås Alpha sikkerhedsskabe Brugervejledning Elektronisk kodelås Alpha sikkerhedsskabe Den lås, som anvendes på Alpha sikkerhedsskabe, er en 2 brugers elektronisk kodelås fra Chubbsafes - Model 02 Låsen benytter 4 x 1,5V AA batterier

Læs mere

ELEKTRISK KONVEKTOR RADIATOR 2000 W

ELEKTRISK KONVEKTOR RADIATOR 2000 W ELEKTRISK KONVEKTOR RADIATOR 2000 W ART NR 330340 EAN NR 5709133330309 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSANVISNINGER Læs brugermanualen grundigt igennem før brug. Radiatoren er ikke beregnet til brug

Læs mere

2007/2. Clean Mate IVO. DK Betjeningsvejledning. Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel

2007/2. Clean Mate IVO. DK Betjeningsvejledning. Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel 2007/2 DK Betjeningsvejledning Clean Mate IVO Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - www.texas.dk - post@texas.dk 1. Indholdsfortegnelse 2. Sikkerhedsforskrifter... 3 3.

Læs mere

Til lykke med din nye LapTimer 4003A/4503A

Til lykke med din nye LapTimer 4003A/4503A LapTimer 4003A/4503A 1 Producent: UNIPRO RACING SYSTEMS ApS VIBORG HOVEDVEJ 24 DK-7100 VEJLE, DANMARK TEL. +45 7585 1182 FAX +45 7585 1782 BRUGSANVISNING - LapTimer 4003A/4503A Til lykke med din nye LapTimer

Læs mere

Metaltop RENGØRINGSMANUAL LISA 06 7 TASTES DISPLAY. Hjørnekakler.

Metaltop RENGØRINGSMANUAL LISA 06 7 TASTES DISPLAY. Hjørnekakler. Metaltop RENGØRINGSMANUAL LISA 06 7 TASTES DISPLAY Hjørnekakler. RENGØRING OG VEDLIGEHOLD Før der foretages nogen form for rengøring og/eller vedligehold på ovnen, kontroller følgende: - sørg for at hovedafbryderen

Læs mere

Information om forstøverapparat til behandling af KOL

Information om forstøverapparat til behandling af KOL Gentofte Hospital Medicinsk afdeling C Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Information om forstøverapparat til behandling af KOL (Kronisk obstruktiv lungelidelse) Du har modtaget et

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk 76600018 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

NIMAND A/S SINCE 1987

NIMAND A/S SINCE 1987 Control Master MII 700 spiritus & øl kontrol- & doserings system Bruger- & programmerings manual Aflæsning af spiritus salg pr. prop (kan ikke 0-stilles) Denne aflæsning benyttes kun hvis man ønsker at

Læs mere

Olieradiator Model Nr.: 1487 230V~50Hz, 2000W

Olieradiator Model Nr.: 1487 230V~50Hz, 2000W Olieradiator Model Nr.: 1487 230V~50Hz, 2000W - 1 - ADVARSEL: LÆS DENNE BRUGSVEJLEDNING GRUNDIGT FØR BRUG Ved brug af elektriske apparater er det vigtigt at overholde de grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger.

Læs mere

Brugsvejledning For Frithængende emhætte

Brugsvejledning For Frithængende emhætte Brugsvejledning For Frithængende emhætte MODEL EN 6335-2-31 Kære kunde, Vi er overbeviste om I vil blive glade for Jeres nye emhætte og det bliver en fornøjelse at bruge denne. Dette produkt er produceret

Læs mere

Til lykke med din nye LapTimer 5001C

Til lykke med din nye LapTimer 5001C 1 Producent: UNIPRO RACING SYSTEMS ApS VIBORG HOVEDVEJ 24 DK-7100 VEJLE, DANMARK TEL. +45 7585 1182 FAX +45 7585 1782 BRUGSANVISNING - LapTimer 5001C Til lykke med din nye LapTimer 5001C For at sikre dig

Læs mere

CA hjertestarterskab HSS102GSM

CA hjertestarterskab HSS102GSM hjertestarterskab/aed - din garanti for en tryg opbevaring! CA hjertestarterskab HSS102GSM - Skab med elektronisk dørlås - Sender SMS når døren bliver åbnet - Isoleret rustfri stålskab - Termostat styret

Læs mere

Kontaktgrill. Model Nr.: 1666 BRUGSANVISNING

Kontaktgrill. Model Nr.: 1666 BRUGSANVISNING Kontaktgrill Model Nr.: 1666 BRUGSANVISNING For din sikkerheds skyld og for at du kan blive ved med at have glæde af dette produkt, skal du altid læse instruktionsbogen grundigt inden brug. VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER

Læs mere

ELEKTRISK RADIATOR 1000 W

ELEKTRISK RADIATOR 1000 W ELEKTRISK RADIATOR 1000 W ART NR 330315 EAN NR 5709133330255 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSANVISNINGER Læs brugermanualen grundigt igennem før brug. Radiatoren er ikke beregnet til brug udendørs.

Læs mere

Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas

Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas Kosan Gas varenr.: 28150 Læs monteringsvejledningen før produktet tages i brug Advarsel 1. Følg altid de grundlæggende forholdsregler, når du bruger dette produkt.

Læs mere

Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter.

Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter. Dansk Dansk Keepower Lader Tak fordi du valgte en Keepower NXT batterilader, et valg som afspejler din tekniske viden og evne til at værdsætte kvalitetsprodukter. Læs betjeningsvejledningen inden opladning.

Læs mere

908 Series Bar blender Operation Manual (2) Mélangeur de bar série 908 Manuel d utilisation (4) Mezcladora para bar 908 Manual de operación (6)

908 Series Bar blender Operation Manual (2) Mélangeur de bar série 908 Manuel d utilisation (4) Mezcladora para bar 908 Manual de operación (6) GB FR ES PT IT DE NL DK SE NO GR RU TU BR CN JP KR SA 908 Series Bar blender Operation Manual (2) Mélangeur de bar série 908 Manuel d utilisation (4) Mezcladora para bar 908 Manual de operación (6) Liquidificador

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL ELENA ELENA STEEL ELENA AIR PLUS

RENGØRINGSMANUAL ELENA ELENA STEEL ELENA AIR PLUS RENGØRINGSMANUAL ELENA ELENA STEEL ELENA AIR PLUS I den følgende manual vil der hovedsagelig kun være illustrationer af ELENA, da ELENA Steel og ELENA Air plus ikke adskiller sig væsentligt i opbygning

Læs mere

Digital Personvægt Lifezone Series Model: FW1302 BRUGSANVISNING

Digital Personvægt Lifezone Series Model: FW1302 BRUGSANVISNING Digital Personvægt Lifezone Series Model: FW1302 BRUGSANVISNING Tak fordi De valgte denne digitale personvægt fra Fitzone Wellness. For at sikre korrekt betjening og for at sikre, at vægten holder i mange

Læs mere

Brugervejledning E-Fly Nova Dansk Version Brugervejledning DANSK

Brugervejledning E-Fly Nova Dansk Version Brugervejledning DANSK Brugervejledning DANSK 1 Indhold Oversigt over dele på el-cyklen... 3 Display E-Fly Nova... 4 Batteripakken... 5 Vedligeholdelse af batteripakken... 5 Garantibestemmelser... 6 10 års reklamationsret...

Læs mere

Manual Røremaskine Model: MK-36

Manual Røremaskine Model: MK-36 Manual Røremaskine Model: MK-36 Læs grundigt igennem inden ibrugtagning og gem til senere brug Dele 1. Øvre kabinet 5. Bund cover 9. Æggepisker 2. Låg til skål 6. Gummi fødder 10. Dejkrog 3. Mixe skål

Læs mere

Bevægelsessensor PIR. Brugervejledning K2268

Bevægelsessensor PIR. Brugervejledning K2268 Bevægelsessensor PIR Brugervejledning K2268 Tunstall A/S Tel. +45 87 93 50 00 Niels Bohrs Vej 42, Stilling Fax. +45 87 93 50 10 8660 Skanderborg info@tunstallnordic.com Danmark www.tunstallnordic.com Indholdsfortegnelse

Læs mere

Garage donkraft - model 41000

Garage donkraft - model 41000 Garage donkraft - model 41000 Produktionsår: 2017 ADVARSEL! Læs denne vejledning og alle sikkerhedsadvarsler grundigt før brug af Produktet. Dette produkt bør kun udleveres til andre sammen med denne vejledning.

Læs mere

BETJENINGS- & MONTERINGSVEJLEDNING FOR TEEJET 1000 MONITOR

BETJENINGS- & MONTERINGSVEJLEDNING FOR TEEJET 1000 MONITOR BETJENINGS- & MONTERINGSVEJLEDNING FOR TEEJET 1000 MONITOR TeeJet No. 020-012-DK; Version 2.00 Mølhavevej 2 9440 Aabybro Denmark Tel. +45 9696 2500 Fax. +45 9696 2501 Internet: www.teejet.com 2 TEEJET

Læs mere

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax Original brugsanvisning Varenr.: 9056424 Spækmåler RENCO LEAN-MEATER Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Spækmåler - Varenr. 9056424 Beskrivelse: Ultralydsspækmåler

Læs mere

Dansk Manual 2015 Dato: 31.03.15. Læs manualen før brug! RX-4 automatisk tablet tæller. Operatør Manual

Dansk Manual 2015 Dato: 31.03.15. Læs manualen før brug! RX-4 automatisk tablet tæller. Operatør Manual Dansk Manual 2015 Dato: 31.03.15 Læs manualen før brug! RX-4 automatisk tablet tæller Operatør Manual 1 Indhold Pakkens indhold:... 3 Beskrivelse af maskinen:... 3 Betjeningsvejledning:...:... 4 Placering

Læs mere

LIBERTY BACK SYSTEM GB NL D N S DK SF F

LIBERTY BACK SYSTEM GB NL D N S DK SF F LIBERTY BACK SYSTEM GB NL D N S SF F User manual Gebruiksaanwijzing Gebrauchsanweisung Brukermanual Bruksanvisning Brugermanual Käyttöohje Mode d emploi AVAILABLE STANDARD MODEL Liberty BC AVAILABLE STANDARD

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen på

Læs mere

Hjertestarterskab/AED - din garanti for en tryg opbevaring!

Hjertestarterskab/AED - din garanti for en tryg opbevaring! Hjertestarterskab/AED - din garanti for en tryg opbevaring! CA hjertestarterskab CAHSS101GSM med AED sensor - Sender SMS besked, hvis hjertestarter bliver fjernet - Skabet kan overvåges (CA service program)

Læs mere

Betjenings- og vedligeholdelsesvejledning for

Betjenings- og vedligeholdelsesvejledning for for PFISTERER Højspændingsviser 1. Generelt Spændingsviseren er et sikkerhedsværktøj for brugeren. Nedenstående betjenings- og vedligeholdelsesvejledning skal nøje overholdes. Spændingsviseren overholder

Læs mere

50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual

50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual 50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual Vare nr. 10054001 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Brugerens data... 3 Installations data... 4 Montagevejledning... 5 Før første brug... 5 Betjeningsvejledningen...

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE Dette apparat er i overensstemmelse med følgende direktiver: Fabrikanten forbeholder sig ret til ændring af maskinen eller indholdet af manualen, uden forudgående

Læs mere

DK Betjeningsvejledning. El-cykel 09.02. Texas A/S - Knullen 22 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - www.texas.dk - post@texas.

DK Betjeningsvejledning. El-cykel 09.02. Texas A/S - Knullen 22 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - www.texas.dk - post@texas. DK Betjeningsvejledning El-cykel Texas A/S - Knullen 22 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - www.texas.dk - post@texas.dk 09.02 1. Indholdsfortegnelse 2. Sikkerhedsforskrifter... 3 3. Reklamationsbetingelser...

Læs mere

Vinter. Salt sprednings måling. Nido fugtsaltspreder Ældre model (N WAN)

Vinter. Salt sprednings måling. Nido fugtsaltspreder Ældre model (N WAN) Fyns Amt Vejvæsenet Driftskontoret Tlf.: 6 6 19 76 Ørbækvej Fax: 6 6 19 33 2 Odense SØ Mobil: 31 32 33 34 Mail: jkf@vej.fyns-amt.dk Vinter Salt sprednings måling Nido fugtsaltspreder Ældre model (N94-36

Læs mere

Manual. Grampus Bundsuger, type 33-000900.

Manual. Grampus Bundsuger, type 33-000900. Manual. Grampus Bundsuger, type 33-000900. Lagerføres i farven gul/blå. Der tager forbehold for evt. produktændringer. Copyright: Welldana A/S Udgave 1.0 11 2007. Sprog: Dansk. Tillykke med Deres nye Grampus

Læs mere

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser Tak, fordi du har købt denne stråle detektor, læs venligst denne brugsanvisning omhyggeligt før installation. Forsøg aldrig at adskille eller reparere produktet.

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL LISA 07

RENGØRINGSMANUAL LISA 07 RENGØRINGSMANUAL LISA 07 Samling og montering af kakler Løsn de 4 skruer så pille magasin låget kan løftes op. Pas på Data kablet. Skru de 4 skruer af så top hjørnerne i aluminium kan løftes af. Skru de

Læs mere

BRUGERMANUAL. ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod

BRUGERMANUAL. ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod BRUGERMANUAL ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod. 11132320 GENERAL INFORMATION Tak for dit køb denne Hydrogen (brint) gas lækage detektor (H2). Læs brugsanvisningen før ibrugtagning for at sikker korrekt

Læs mere

Installationsvejledning. TECNO Activa/ Evolution

Installationsvejledning. TECNO Activa/ Evolution Installationsvejledning TECNO Activa/ Evolution Installationsvejledning TA/TE Indhold Håndtering af maskinen før og under udpakningen... 2 Kontroller at alle delene er i kassen... 3 Brug af centralstøvsugeren...4

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL SOFIA

RENGØRINGSMANUAL SOFIA RENGØRINGSMANUAL SOFIA Samling og montering af kakler Sofia pille ovn uden kakler Komplet kakkel sæt Sofia Skru de 2 skruer af som holder låget til magasinet og løft dette af. Pas på data kablet Efter

Læs mere

Breathe 55 Installationsguide

Breathe 55 Installationsguide Breathe 55 Installationsguide Anbefalinger installation af Breathe Den elektriske installation af Breathe 55 bør kun foretages af en autoriseret el-installatør eller af Sustain Solutions. Den elektriske

Læs mere

Scantool TSM 1050/1300

Scantool TSM 1050/1300 Industrivej 3-9 DK-9460 Brovst Tlf.: 98 23 60 88 Fax: 98 23 61 44 Manual Scantool TSM 1050/1300 Pladesaks EU overensstemmelseserklæring SCANTOOL A/S Industrivej 3-9 9460 Brovst www.scantool-group.dk Tlf:

Læs mere

Startpakke-1 Dansk manual. start-dansk-2015-v04 Side 01

Startpakke-1 Dansk manual. start-dansk-2015-v04 Side 01 Startpakke-1 Dansk manual start-dansk-2015-v04 Side 01 Denne startpakke indeholder: Væskebeholder m. brænder Batteri USB oplader Vægoplader 1 x væskebeholder m. brænder 1 x batterier 1 x mundstykker 1

Læs mere