FLYVEBRÆDTET. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Marts 2018 FORMANDENS KLUMME

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FLYVEBRÆDTET. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Marts 2018 FORMANDENS KLUMME"

Transkript

1 FLYVEBRÆDTET NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Marts 2018 FORMANDENS KLUMME Ja man tør næsten ikke sige snart forår oven på de to ugers Russisk fastlandsklima som østenvinden har båret med sig, og de blandede udsigter vi må tage til takke med. Bierne er i hvert fald parat,- der flyves forsigtigt hver gang solen titter frem i stille vejr 6.marts var en bifestdag for de af os som kom forbi staderne i dagtimerne,- sol, vindstille og 6-9 grader. Luften var tyk af bier og af.nå ja de skal jo af med det! Overvintringen ser lovende ud hos de som jeg kender til, også i skolebigården. Det er selvfølgelig først i den tidlige sommer vi kan afgøre det, og der er endnu nogle uger hvor vi skal sikre at de små bæster har noget at leve af. Se mere i det følgende. Vinteren er tid til læsning, overvejelse og planlægning. En af mine overvejelser er gået hvilken filosofi vi hver især går til bierne med. Nogle leder efter en sikker vej til god sundhed og meget honning, andre ser måske mere på muligheden for at eksperimentere og være med til at opdage nye trends. Og der er sikkert også de af os som holder fast i det kendte og ikke ser behov for forandringer. Ingen filosofi er mere rigtig end andre, men de giver ofte forskellige synspunkter, og det giver forhåbentlig gode diskussioner frem for stejle standpunkter. Varroamidler i alle afskygninger er oppe i tiden for de eksperimenterende, og begrænsning af vintertab er et tilbagevendende emne med både skrækhistorier og lykkelige biejere. Min opfordring til jeres biår 2018 skal være at bruge tid og kreativitet på at få føling med biernes trivsel,- hvad er det egentlig den enkelte familie har brug for fra uge til uge, og kan vi med øget opmærksomhed og et par gyldne tommelfingerregler få dem til at have det endnu bedre. Lur mig om det ikke nytter både overfor varroa, vinterkulde og honningvægten! Nå, rammerne er vasket og der er sat voks i. Magasinerne mangler en forårsskrubning, men derudover er jeg SÅ klar til at det bliver bisæson igen. Jeg savner simpelthen at gå de små bæster igennem, og se hvordan de trives. Og at spekulere mig firkantet over hvornår det er rette tid at gøre dit, og om man måske skulle prøve dat. Jeg glæder mig rigtig meget til at se mange af jer i skolebigården i 2018 på tirsdag aftener! Ralf Lai s vinderbillede fra 2017

2 NYT FRA BESTYRELSEN 24. februar var Preben og bestyrelsen i skolebigården, for at varroabehandle igen. Vi var gennem samtlige 22 stader og fandt liv i dem alle, så det ser lovende ud. De fik de 35 ml oxalsyre, og en halv plade forårsfoder, og de 5 letteste fik en hel madpakke udleveret også. Alt sammen lunet til anledningen, Velbekomme! Desværre stod det lidt mindre godt til i lagerskuret,- en gnaver har fundet sig til rette og har justeret næsten alle vore foderplader, i jagt på den smule sukker der var tilbage. Februar besøg i skolebigården; masser af foder tilbage i en superkasse, og et gnaverbesøg i skurvognen Bestyrelsen har også benyttet vinteren til at kigge på om vi egentlig ved hvad vore medlemmer gerne vil have ud af deres forening. Der blev som i ved send et spørgeskema rundt, og ca. halvdelen af medlemmerne investerede de 5 min det tog at besvare. Tak for det! Det samlede svar ligger på vores hjemmeside. Der var rigtig mange gode forslag, som vi har valgt at tage en del af til efterretning og udførelse. Og når det er en del, hænger det sammen med at bestyrelsen og den håndfuld ildsjæle der bidrager, tilsammen alligevel har begrænsede kræfter. Så skal der ske endnu mere, kære medlemmer, vil vi gerne invitere endnu flere til at involvere sig. Små indsatser og delte opgaver med andre tæller også, det behøver ikke være store eller lange forpligtigelser man tager på sig, for at det nytter og kan ses. Tag fat- der er masser af behov og ideer! Hjemmesiden har også fået et lille løft her i den bi-stille tid, bla inspireret af jeres forslag fra undersøgelsen. Bestyrelsens arbejde er lagt mere synligt frem. Der er nu en side med inspiration til os mindre erfarne og nygerrige sjæle, og en masse ideer og aktiviteter som vi kunne have i foreningen, hvis nogen tager dem op. Og her sidst på vinteren lykkedes det alligevel at få et vinterforedrag sat op sammen med de øvrige nordsjællandske lokalforeninger. Poul Larsen som er en kapacitet indenfor dronningeproduktion kommer til Hillerød i April og deler ud af sin viden om hvordan vi alle kan gøre det i den enkelte bigård. Se også reklamen i det følgende. Tilmelding nødvendig!

3 Det trækker stadig ud med en endelig brugeraftale på Bjerggaarden, men der er ikke egentlige problemer med sagen. Lige for tiden er Ålholms venner og kommunen ved at lukke deres aftale, derefter kommer vi andre foreninger i spil. Vi regner med at få formaliseret vores adgang til Bjerggaarden inden sommer, men har allerede aftale om brug af lokaler til slyngning, adgang til toilet og et nyindrettet depotrum,- tak til Lars for flot vinterrenovering af det! AKTIVITETER I SKOLEBIGÅRDEN 2018 Begynderkursus Vanen tro har vi et begynderkursus sat op, som Lynge og Kirsten vil afholde i år. Den praktiske del i skolebigården vil hver gang starte med et lille koordinerende klyngemøde foran klubhuset, hvor dagens og månedens fokus og opgaver bliver diskuteret. Andre er velkomne til at lytte med, og mon ikke der som altid vil være brug for flere garvede biavlere til de kaskader af spørgsmål som kan stilles! Videregående Biavl Vi vil prøve at åbne for flere aktiviteter under videregående biavl i år. Flere medlemmer har efterlyst det, både som legeplads for ideer til afprøvning, og for støtte til de første år for begynderne fra tidligere sæsoner. Lars vil stå for indsatsen, og har 2-dronningesystemer i kikkerten. Vi håber også at have foreningens gamle udstillingsstade renoveret til sæsonen, som skal passes. Og så vil vi tage et årshjul og snakke lidt om det af og til, så deltagerne har god inspiration til der hjemme i bigården. Derudover kan mange andre ting måske prøves af. Det lader vi være op til jer medlemmer,- kom med ideerne, så vil Lars og bestyrelsen se åbent på mulighederne ift. antallet af stader, deltagere og økonomi. Dronningeavl i skolebigården Er du interesseret i at lære at producere dronninger selv og i at være med til lave dronninger til skolebigården så læs videre her. Hvert år har vi en gruppe der står for dronningeavl og du er meget velkommen. Giv gerne besked til Martin på lyckbjaert@hotmail.com eller tlf Der er altid stor efterspørgsel på dronninger og vi kan sjældent nå at producere alt hvad vi kan afsætte. Vi er en 4-8 personer der tager sig af bla. omlarvning, stadegennemgang og eftersyn af parrestader. Sidste sæson producerede vi mange uparrede dronninger (over 50), - vi har ikke fået talt det nøjagtigt op. Men det blev til mange og en del blev afsat som uparrede - enten i skolebigården eller til medlemmer som har sat dem til i egne parrestader eller bistader. Desværre mistede vi en hel del dronninger i de parrestader vi har stående på Bjerggården og vi har været noget frustreret over de store tab. Vi tror at en stor del af problemet var dronningernes fejlflyvninger, dvs en dronning kommer til at flyve til nabo parrestadet og bliver dræbt af den dronning som bor der.

4 Der er nogle undersøgelser der viser at man kan miste næsten 50% af sine dronninger hvis parrestaderne står for tæt og er uden særlige kendetegn. Vi vil derfor dele parrestaderne mere op i denne sæson - vi har indkøbt nogle små borde hvor på der hver især kan stå 4 parrestader - og så vil vi male parrestader og borde i forskellige farver så det bliver meget tydeligere for dronningen hvilket parrestade den skal vende tilbage til. Hvor mange dronninge celler er der mon.. Aktivitet ved parrestadet Der kan være ret hektisk aktivitet hos os dronningeavlere der er mange ting der skal passes. Hektisk - ja men spændende og derfor kommer vi nok lidt sent ind og får kaffe - det lever vi med :-) Det er planen at få skrevet en lille overskuelig manual til dronningeproduktion som vil gør det lettere at følge med i hvad der foregår og så kommer der en arbejdskalender for dronningeavlen når vi begynder at gå i bierne.

5 RENGØRING AF STADER OG BIGREJ Bestyrelsen har besluttet at indføre lidt mere disciplin omkring risikoen for sygdomsspredning gennem skolebigården. Vi får sat et par sprøjteflasker op med Virkon-S, og dine handsker hjemmefra SKAL have en tur, bade før og efter brug i skolebigården. Ligeledes er det ikke tilladt at medbringe eget udstyr (stadedele, stadejern, rammer mv). Der verserer mange historier og fortolkninger omkring effektiviteten af diverse midler, eller mangel på samme. Der er et link på hjemmesiden under Biavl til en artikel fra National Bee Unit / Animal & Plant Health Agency, som Kirsten Jensen og Per Kryger har gjort tilgængelig på dansk. Her er et kort udpluk, men check gerne artiklen! 1) Mekanisk afrensning Skrab og børst det groveste væk; det gør den efterfølgende behandling meget lettere, og du kan komme ind til det du vil fjerne! 2) Opløs voks og propolis ved en af flg metoder: Kaustisk Soda (Natriumhydroxid) er en stærk base, men ikke giftigt som sådan. Det er også hovedbestanddelen i mange produkter til afløbsrens. Det opløser bla. fedt, og derfor også voks og propolis når bare det får lidt knofedt og tid. Syrer har ikke nær den samme effekt. PAS PÅ øjne, hænder og hud det er stærkt ætsende og ikke rart at arbejde med. Sæbe maskinopvaskesæbe anbefales af DBF. Det er også en base. Der skal knofedt til! 3) Desinfektion, brug en af følgende metoder: Virkon-S anbefales af DBF. Det er et ugiftigt iltningsmiddel som går gennem cellemembranen på virus og bakterier, og anvende også i fødevareindustrien. Men det er et OVERFLADE middel som ikke trænger gennem voks og propolis. Derfor den grundige rensning først! Sporer fra bipest har det heller ikke effekt på. (Er der noget der har?) Desinfektion med hypoklorit. Klorin eller lignende fortyndes 1:5, og rengjorte emner nedsænkes i 20 min. Igen et OVERFLADE middel. Skal skylles af. Samme begrænsninger i øvrigt som Virkon-S. Eddikesyre. Dampe fra en lille skål i feks en tæt pose eller et samlet og tætnet stade tager voksmøl, nosema og kalkyngel smitte. Skal skylles af, eller dampe HELT af nogle dage bagefter. Ild! Feks en gasbrænder, indtil rester af propolis og voks bobler. Bare ikke på kunststof stader 4) Skyl grundigt undervejs (dog ikke efter Virkon-S!), og lad tørre/dampe af. Det korte af det lange er nok, at vi skal hæmme spredningen af alle sygdomme, men at vi ikke kan håbe at undgå dem fuldstændigt. Lidt som Varroa. Gør vi vort bedste for at dæmpe smittetrykket og er bierne sunde og raske, kan de selv holde det i skak.

6 NYE IDEER OG DIMSER Bier i stuen se dét er en vild tanke,- og den slipper dig ikke lige med det samme! Beecosystem.buzz markedsfører dem. Det er for vildt til ikke høre nogen hvordan det virker i praksis.fortæl, fortæl! og så håber jeg da at bierne ikke går på et rapstræk,- 600$ pr kasse som kan rumme ca 5 kg indhold det kan blive en dyr høst!!! Varroa behandling De senestee udslag på rygtebørsen omfatter bla. Lithium klorid til at bekæmpe Varroa. DBF maner til besindighed, og som kemiuddannet vil jeg helt sikkert holde mig fra den slags kemi af frygt for kemikalier i honningen og andre uønskede sidevirkninger.. 15% mælkesyre i sprayflasken i stedet for røg er fremført uden at kende til detaljerne tænker jeg heller ikke at mælkesyre ovenpå rammerne og ned over honningtavler i sommersæsonen er en rigtig rar tanke. Er der nogen der har erfaringer? Proteinfoder er en rigtig god tanke; en stærk bifamilie tidligt på sæsonenn er vist en anerkendt hjælp til at få en god honninghøst og at holde sygdomme fra døren. Nordjysk.comm tilbyder Candipolline Gold proteinfoder til at starte bierne hurtigere i foråret. Jeg er (som så ofte) lidt skeptisk, men savner også alternativer. Der skulle være 1,38% protein i Candipolline, med et typisk proteinindhold i pollen på 20-25% betyder det at du får ca 6% pollen for 39 kr/kg. En ondsindet beregning fjerner sukkeret og giver en pollenpris på godt 550 kr/kg,- god fornøjelse! Måske vi skal til at a lave det selv? Det kan nok betale sig at fryse et par pollentavler fra rapstrækket til næste forår,- der plejer at være rigelig pollen dér. Og hvordan er det nu lige man høster bibrød. Bum bum endnu en mulig interesse! Liv i stadet - Ja nu er det snart overstået for i år, men til næste gang;- et infrarødt i termografikamera kan legende let afsløre om bierne er levende uden at lette på låget. Man kann jo også gå low-tech og lytte til stadet, eller linde kortvarigt på dækpladen en stille dag Bivægt - jeg må lige dele min bedste biinvestering med jer: En kuffertvægt til under 100kr. En rem om maven på stadet, og du har vægten på et minut. Jeg har vejet mine stader af og til siden augustfodringen, og det har givet anledning til en ting eller to. Det betød først at jeg måtte ud med foderspanden igen, selvom de havde fået de 15 kg i august. Der var simpelthen gået svind i det jeg troede de havde gemt til

7 vinteren. Og her midt i februar gav det rigtig god ro i maven at vide at de fleste stadig havde mindst 8 kg! På Mybees.buzz (tidligere stadevægt.dk), kan man se at en bifamilie typisk bruger kg honning pr vintermåned. Har 10 marts vejet igen, også i skolebigården. Jeg fandt et stade hjemme og et i skolebigården som trængte akut til foder, og et i skolebigården som beregnet have 1.1 kg tilbage. De var selvsagt døde vi havde ikke fået givet netop dette stade en madpakke da vi gik igennem 24/2. Og så et eksempel på regnestykket- her på NM: bund, låg & dækplade 2.4 kg, et styropormagasin med 10 jomfrutavler 6.3 kg, og som et gæt bier: 2.5 kg. Ialt 11.2 kg. Resten er foder, pollen og larver! Træk så 1 kg fra for de to sidstnævnte om vinteren, og resten er fodervægt. Et andet nyttigt tal under indfodring i efteråret er vægten af foderplade, spand & tomt magasin: 3.4 kg. AKTIVITETSKALENDER 2018 Tirsdag marts, og 3+10 april - Begynderundervisning kl 19 - lokalitet følger Torsdag 12. april - Vinterforedrag med Poul Larsen Kl 19 i Aula'en på Byskolen Hillerød Vi har lavet et fællesarrangement med de nordsjællandske biavlerforeninger, Poul Larsen fortæller om sine erfaringer med dronningeproduktion. Arrangementet opfølges af et møde i juni. Se hjemmesiden for mere information. Lørdag 14. april - Generalforsamling DBF Se mere på DBF's hjemmeside. Har du forslag som du ønsker fremsat? Kontakt formanden. Tirsdag 17. april - Materielaften og bestyrelsesmøde

8 kl 18 - bestyrelsesmøde kort før sæsonstart. kl 19 -Begynderkursisterne samles i klubhuset og klargør materiellet Tirsdag 24. april - første ordinære biaften i skolebigården kl 19 - for alle medlemmer,- nye som garvede. forhåbentlig er vejret til at gå i bierne. Efterfølgende tirsdage - biaften kl 19 i skolebigården til og med 21 august En Tirsdag tidligt i Juni - første slyngning i skolebigården kl 18 - dagn fastlægges kort før og meldes ud, det afhænger mest af vejr og raps.. Lørdag 16. juni - Arbejdsdag i skolebigården m. fællesspisning mere info følger! Tirsdag 10 juli - Varroa kursus (del af alm biaften i skolebigården) Onsdag 25. juli - Bestyrelsesmøde kl 19 i klubhuset Tirsdag 7 august - anden slyngning kl 18 i skolebigården Tirsdag 14 august - Varroabehandling med myresyre kl 19 - i skolebigården, udlevering af myresyre Tirsdag 21 august - vinterfodring og afslutning af kursus kl 19 i skolebigården Mandag 24. september - Bestyrelsesmøde kl 19 hos Lynge Onsdag 10. oktober - Generalforsamling kl 19, tid sted og agenda følger Tirsdag 23. oktober - Konstituerende bestyrelsesmøde kl 19 hos Jørgen Lørdag 10. november- Vinterforedrag med NBV og KVBB med Carl-Johan Junge fra Læsø ("den brune bi") og Yoko Dupont fra Aarhus Universitet ("vilde bier, føderessourcer og pesticider") - mere info følger Lørdag 8 december - Æbleskiver og oxalsyre behandling kl 10 i skolebigården, nærmere info følger På foreningens vegne, Søren --- ooo ---

FLYVEBRÆDTET. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Oktober 2018 FORMANDENS KLUMME. Så er sæsonen ovre, og vejret er derefter.

FLYVEBRÆDTET. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Oktober 2018 FORMANDENS KLUMME. Så er sæsonen ovre, og vejret er derefter. FLYVEBRÆDTET NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Oktober 2018 FORMANDENS KLUMME Så er sæsonen ovre, og vejret er derefter. Jeg tror jeg har styr på mine familier de ser stærke og sunde

Læs mere

Kolding og Omegns Biavlerforening. www.koldingbiavl.dk

Kolding og Omegns Biavlerforening. www.koldingbiavl.dk Program Sommer 2013 Forord ved formanden En lang og kold vinter er nu forbi, der har været god tid til at få materialet gjort i stand og alle ved at gamle tavler bør være smeltet og vasket inden jul og

Læs mere

Den praktiske biavl i skolebigården hver tirsdag aften

Den praktiske biavl i skolebigården hver tirsdag aften 1 Bi året 2018 Den praktiske biavl i skolebigården hver tirsdag aften Hver tirsdag aften sommeren igennem er der åbent hus i skolebigården. Det foregår fra kl. 18:00 og til ca. 20:30. Vi starter tirsdag

Læs mere

Undervisningsplan. Skolebigården. frank toftum

Undervisningsplan. Skolebigården. frank toftum 19-02-2017 Undervisningsplan Skolebigården frank toftum 1. Eftersyn af bifamilierne: Det 1. eftersyn af bi familierne kan først finde sted efter at bierne har været på renselsesudflugt, så forstyrrelse

Læs mere

Den praktiske biavl i skolebigården hver tirsdag aften

Den praktiske biavl i skolebigården hver tirsdag aften Bi året 2017 Den praktiske biavl i skolebigården hver tirsdag aften Hver tirsdag aften sommeren igennem er der åbent hus i skolebigården. Det foregår fra kl. 18:00 og til ca. 20:30. Vi starter tirsdag

Læs mere

Skolebigården Praktiske del Version 1.0

Skolebigården Praktiske del Version 1.0 Skolebigården Praktiske del Version 1.0 Indhold Indledning...3 Skolebigården...4 Find vej...4 Bistader...4 Stadegruppe...5 Uge 17 - Start i skolebigården...6 God praksis...6 Rengøring af stadebund...6

Læs mere

Gl. Roskilde Amts Biavlerforening

Gl. Roskilde Amts Biavlerforening Gl. Roskilde Amts Biavlerforening Program for begynderkursus 2018 og 2019 (lørdagsholdet) Hele kursusforløbet starter med en introdag, lørdag den 17. februar, med begge begynderhold 2018 med fokus på det

Læs mere

FLYVEBRÆDTET. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Juni 2018 FORMANDENS KLUMME

FLYVEBRÆDTET. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Juni 2018 FORMANDENS KLUMME FLYVEBRÆDTET NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Juni 2018 FORMANDENS KLUMME Det er SÅ godt at være i gang igen! Bierne trives i det tørre, varme vejr og forårshøsten fra mine var fin

Læs mere

Den sunde bifamilie:

Den sunde bifamilie: Bisygdomme Den sunde bifamilie: Først på året: Et tørt og rent stade. Døde bier i bunden er almindelige og en stram lugt kan forekomme. Lugten: En rar, varm sødlig og parfumeret voksduft: Lyden: En monoton

Læs mere

Nyhedsbrev april 2011

Nyhedsbrev april 2011 Nyhedsbrev april 2011 Kære biavler Fra Hammel & Omegns Biavlerforening Nu summer bierne igen derude og vi skal hjælpe dem til de bedste rammer for at udvikle sig. Her i nyhedsbrevet kan du læse om Arrangementet

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 3. marts 2013 nr. 42

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 3. marts 2013 nr. 42 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 3. marts 2013 nr. 42 Emnerne: Er der liv? Renselsesflugten Foderbeholdning Fodring Rensning af bunde (opstabling) Rensning af

Læs mere

Økologisk biavl i Danmark

Økologisk biavl i Danmark Økologisk biavl i Danmark 17.30-18.30 Velkomst og spisning 18.30-19.00 Jeffrey Gilmour, Landbrugsstyrelsen. Ansøgningsprocedure, regler og kontrolsystem 19.00-19.30 Peter Sjøgren. Erfaringer fra det første

Læs mere

Nyhedsbrev maj Fra Hammel & Omegns Biavlerforening

Nyhedsbrev maj Fra Hammel & Omegns Biavlerforening Nyhedsbrev maj 2010 Fra Hammel & Omegns Biavlerforening Hej biavler Nu er der ved være godt gang i bierne og foreningen er parat med årets aktiviteter. Her i nyhedsbrevet kan du læse om: Biavlskursus for

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 1. maj 2011 nr. 29

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 1. maj 2011 nr. 29 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 1. maj 2011 nr. 29 Emnerne: Den nye bifamilie Honningmagasiner Magasin på trugstadet Dronningegitter, hvorfor og hvordan? At

Læs mere

Hammel & Omegns Biavlerforening Skolebigården / Kursusvirksomhed

Hammel & Omegns Biavlerforening Skolebigården / Kursusvirksomhed Hammel & Omegns Biavlerforening Skolebigården / Kursusvirksomhed 2014/PF/FT Kursus for fortsættere 2014. Kursustilbudet gælder de tre sidste års kursister. Undervisningsaftener: Vi starter med 2 teoriaftener

Læs mere

Ringe og Omegns Biavlerforening Vinterprogram 2010

Ringe og Omegns Biavlerforening Vinterprogram 2010 Honning Tidende Ringe og Omegns Biavlerforening Vinterprogram 2010 Ringe og omegns biavlerforening Vinterprogram Vinter Vinter så mørk, bli` hvid Vinter, vinter så kold, men dog blid. Vi har sammensat

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening Specialnummer 11. maj 2013 nr. 44

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening Specialnummer 11. maj 2013 nr. 44 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening Specialnummer 11. maj 2013 nr. 44 Emnerne: Specialnummer for nye biavlere Den nye bifamilie Gamle fodertavler Udvidelsen Honningmagasiner

Læs mere

Nye Bifamilier og Dronningeskift

Nye Bifamilier og Dronningeskift Nye Bifamilier og Dronningeskift Simple og sikre metoder NBV s Begynderkursus 2017 Dronningeskift Hvorfor dronningeskift? Det anbefales at skifte dronningen når hun er 2 år gammel rigtig gode dronninger

Læs mere

PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial ::

PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial :: 1 Dias nummer 1 E1 Ernst; 12-11-2009 Ernst Harder, 67 år Gift med Jessy, har 4 voksne børn, heraf 2 biavlere, en revisor og en kok! Uddannet lærer i 1965. 17 år som skoleleder 19 år som informationschef

Læs mere

NYHEDSBREV 3 / Referat generalforsamling

NYHEDSBREV 3 / Referat generalforsamling NYHEDSBREV 3 / 2017 Referat generalforsamling 25.01. 2017 1. Valg af dirigent: Niels Bjerg blev valgt To stemmetællere: Finn og Kenneth valgt, Referent: Vyke. 2. Bestyrelsens beretning: Uddannelsesudvalget:

Læs mere

Resultater 2 + aktiviteter 2017

Resultater 2 + aktiviteter 2017 Resultater 2 + aktiviteter 2017 Forslag på Planlægningsmøde Varroastrategi Eksperimenter Sunde familier Sværmhindring Aflæggere Sammenlægning af bifamilier Indvintring (sensommer-projekt) Fodring, sukker/honning

Læs mere

HOLSTEBRO OG OMEGNS BIAVLERFORENING. Program 2014

HOLSTEBRO OG OMEGNS BIAVLERFORENING. Program 2014 HOLSTEBRO OG OMEGNS BIAVLERFORENING Biavlsmateriel REA-DAN stader og styropor stader Ambrosia foderdej og fodersirup Flydende foder tankbil Sukker i 25 kg sække Honningglas og honningbægre Honningbolcher

Læs mere

Velkommen til. begynderkursus i biavl 2017

Velkommen til. begynderkursus i biavl 2017 Velkommen til begynderkursus i biavl 07 På lune dage i marts flyver bierne og besøger bl.a. erantis, vintergækker, krokus og pil! I by-områder som vores har bierne noget at trække på fra det tidlige forår

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 13. maj 2013 nr. 45

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 13. maj 2013 nr. 45 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 13. maj 2013 nr. 45 Emnerne: Trækket starter! Fratage fodertavler Sammenlægninger Udvidelsen - hvornår og hvordan Dronetavlen

Læs mere

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010 Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010 Generelt: Så er det atter blevet tid til at mødes til generalforsamling og bl.a. gøre status over det året som nu er gået.. 2011 er et lidt specielt år for

Læs mere

Lidt om honningbiernes levevis

Lidt om honningbiernes levevis Lidt om honningbiernes levevis Bifamilien Der er op til 60.000 bier i et bistade. Bifamilien består af én dronning, nogle hundrede hanbier (droner) og mange tusinde arbejderbier. Bierne udvikles fra æg,

Læs mere

Samspil mellem varroa og virus

Samspil mellem varroa og virus Samspil mellem varroa og virus Forsker Roy Mathew Francis, sektionsleder Steen Lykke Nielsen & seniorforsker Per Kryger, Offentlig bisygdomsbekæmpelse, Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi AKI-symptomer:

Læs mere

HOLSTEBRO OG OMEGNS BIAVLERFORENING. Program 2010 2011. Drone. Dronning. Arbejdsbi

HOLSTEBRO OG OMEGNS BIAVLERFORENING. Program 2010 2011. Drone. Dronning. Arbejdsbi HOLSTEBRO OG OMEGNS BIAVLERFORENING Program 2010 2011 Dronning Arbejdsbi Drone Formanden har ordet: Vi har i år haft 17 på begynderkursus, heraf er der 12, som har fået bier - nogle med flere bifamilier,

Læs mere

Holstebro og. Omegns Biavlerforening. Program 2017

Holstebro og. Omegns Biavlerforening. Program 2017 Holstebro og Omegns Biavlerforening Program 2017 Dronning Arbejder Drone 1 Bestyrelse: Formand: Kasserer: Knud Sørensen Mogens Nielsen Kongehøjen 45 Hornshøj Østvænget 27 7500 Holstebro 7490 Aulum Tlf.

Læs mere

Anbefalinger om anskaffelse af udstyr og bifamilie og ønske om mentor. NBV s begynderkursus Bodil Branner

Anbefalinger om anskaffelse af udstyr og bifamilie og ønske om mentor. NBV s begynderkursus Bodil Branner Anbefalinger om anskaffelse af udstyr og bifamilie og ønske om mentor NBV s begynderkursus 2016 Bodil Branner ! Marie Grymer Tholstrup på facebook 1. april 2016 Under og efter bestøvning Vi anbefaler tidlig

Læs mere

Alssund Biavlerforening

Alssund Biavlerforening Alssund Biavlerforening Sommer program 2015 APRIL Onsdag den 8/4 kl. 19.00. Sønderborg Roklub Film aften. Pris DKK 25,00 En hygge aften hvor vi ser filmen More than honey. Denne film sætter lup på den

Læs mere

Når bier sværmer... Hvorfor beskæftige sig med emnet?

Når bier sværmer... Hvorfor beskæftige sig med emnet? Hvorfor beskæftige sig med emnet? sværmer... Når bier Biavlerens problem: - Bifamilien bliver stærkt reduceret - Der mangler 1 kg honning i stadet - En eller flere uvirksomme dronninger - Tiden går, -

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

Holstebro og Omegns Biavlerforening. Program 2019.

Holstebro og Omegns Biavlerforening. Program 2019. Holstebro og Omegns Biavlerforening. Program 2019. 1 Bestyrelse: Formand: Kasserer: Knud Sørensen Mogens Nielsen Kongehøjen 45 Hornshøj Østvænget 27 7500 Holstebro 7490 Aulum Tlf. 97 42 80 82 Tlf.40 20

Læs mere

Statusrapport Danmarks nationale biavlsprogram

Statusrapport Danmarks nationale biavlsprogram Statusrapport Danmarks nationale biavlsprogram 2017-2019 Foranstaltninger Resultatindikatorer Projekttitel Resultater Foranstaltning a) Faglig bistand til biavlere og biavlerorganisaioner Foranstaltning

Læs mere

Det Normale Sværmeforløb

Det Normale Sværmeforløb Sværmehindring Det Normale Sværmeforløb Sværmtrangen starter typisk i forsommeren maj-juni når der har været et par uger med godt vejr og træk og stadevægten begynder at s:ge Pladsen er måske blevet for

Læs mere

Fredag i uge seks stod der fastelavn på programmet. Ved morgensamlingen hørte vi om fastelavn i et

Fredag i uge seks stod der fastelavn på programmet. Ved morgensamlingen hørte vi om fastelavn i et Nyhedsbrev uge 8-2013 Side 1 Besøg fra Skive Kaserne Side 4 Diverse INFO Side 2 Nyt fra Bestyrelsen Side 6 Kalender, kontakt mm. Side 3 Børnehaven Besøg fra Skive kaserne i børnehave og skole Fredag i

Læs mere

Udgivet af Danmarks Biavlerforening, 2009.

Udgivet af Danmarks Biavlerforening, 2009. Bier og biavl i Folkeskolen Foto: Rolf Tulstrup Theuerkauf Til biavleren Udgivet af Danmarks Biavlerforening, 2009. Aftale mellem biavleren og skolen Aftalen mellem biavleren og læreren skal indeholde

Læs mere

Hammel & Omegns Biavlerforening, 2015 Skolebigården /Program

Hammel & Omegns Biavlerforening, 2015 Skolebigården /Program Hammel & Omegns Biavlerforening, 2015 Skolebigården /Program 2015/PF/FT 1:Vi har i år et begynderhold, som vi skal undervise i skolebigården. Begynderholdet har betalt kursusgebyr inklusive deltagelse

Læs mere

Opformering af bifamilier baggrund og metoder.

Opformering af bifamilier baggrund og metoder. Opformering af bifamilier baggrund og metoder. Baggrund - vinterdødelighed En naturlig del af biavlen har altid været at sørge for nye bifamilier i god tid, inden de gamle bifamilier bukkede under. En

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Maj 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Maj 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Maj 2017. Sure citroner. Hermed det sidste nye fra os i Regnbuen. I går fredag sagde vi farvel til 25 forventningsfulde børn, som bare er så KLAR til, at komme i SFO/skole. Vi vil gerne

Læs mere

FLYVEBRÆDTET. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Juni 2017 FORMANDENS KLUMME

FLYVEBRÆDTET. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Juni 2017 FORMANDENS KLUMME FLYVEBRÆDTET NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Juni 2017 FORMANDENS KLUMME Sikke et forår! Først en kold og kedelig april for bierne, som gav rigtig dårlige forventninger til bistyrken

Læs mere

Oplevelser som begynder at opsamle know-how på alle måder. De første møder med bierne hvordan er det?

Oplevelser som begynder at opsamle know-how på alle måder. De første møder med bierne hvordan er det? Ny biavler Oplevelser som begynder at opsamle know-how på alle måder De første møder med bierne hvordan er det? - Min biavl omfang mv. - Valg af stadetype, overvejelser om materiel - erfaringer fra afprøvning

Læs mere

Parring af Dronninger. Begynder+ kursus 2017

Parring af Dronninger. Begynder+ kursus 2017 Parring af Dronninger Begynder+ kursus 2017 Samling af parringskassette En Apidea kassette samles og består så af en række hoveddele (med uret): Kassette med ventilationsgitter Foderbeholder med dronningegitter

Læs mere

Medlemsblad for Kronborg Vestre Birks Biavlerforening

Medlemsblad for Kronborg Vestre Birks Biavlerforening Medlemsblad for Kronborg Vestre Birks Biavlerforening Bestyrelsen...2 Siden sidst...3 Temaaften om aflæggere...3 Voksklub...4 Bestyrelsen 2009-2010...5 Skolebigården op på væggen...6 Hus og Park...6 Nybegynderkursus

Læs mere

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2013

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2013 Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2013 Generelt: Bestyrelsen har, også i år, valgt at lægge generalforsamlingen som en del af Dansk Biavlskonference. Vi mener, at det er en god ide at vise, at

Læs mere

Bimøde hos Knud Hvam, Aulumgård Lørdag d. 30. september 2006 kl. 13.

Bimøde hos Knud Hvam, Aulumgård Lørdag d. 30. september 2006 kl. 13. Bimøde hos Knud Hvam, Aulumgård Lørdag d. 30. september 2006 kl. 13. Omkring 30 biavlere var mødt frem til SDE s indtil videre sidste møde i 2006, og de fik en spændende tur gennem virksomheden hos Knud

Læs mere

Parring af Dronninger. Fortsætterkursus 2018

Parring af Dronninger. Fortsætterkursus 2018 Parring af Dronninger Fortsætterkursus 2018 Samling af parringskassette En Apidea kassette samles og består så af en række hoveddele (med uret): Kassette med ventilationsgitter Foderbeholder med dronningegitter

Læs mere

Så skal der arbejdes...

Så skal der arbejdes... Så skal der arbejdes... Som mange ved har vi nogle dage om året, hvor der virkelig skal knokles! Det er frivilligt at komme, men som medlemmer vi deles om læsset.. Gad hvide hvad det næste projekt bliver?

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 22. juni 2010 nr. 22

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 22. juni 2010 nr. 22 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 22. juni 2010 nr. 22 Emnerne: Aflæggere, hvorfor? Sådan laves en aflægger Beskyttelse mod røveri Tidsfristerne N Aflæggere,

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 21+22 2013. Grundlovsdag 5. juni!

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 21+22 2013. Grundlovsdag 5. juni! Fælles info Grundlovsdag 5. juni! Denne dag holder både skole og SFO lukket! Så god grundlovsdag til jer alle! Personalet i SFO Afslutningsfest for vores 2. klasser -en opgave for børn, forældre og ansatte

Læs mere

HOLSTEBRO OG OMEGNS BIAVLERFORENING. Program 2013. Biavlsmateriel REA-DAN stader og styropor stader

HOLSTEBRO OG OMEGNS BIAVLERFORENING. Program 2013. Biavlsmateriel REA-DAN stader og styropor stader HOLSTEBRO OG OMEGNS BIAVLERFORENING Biavlsmateriel REA-DAN stader og styropor stader Program 2013 Ambrosia foderdej og fodersirup Flydende foder tankbil Sukker i 25 kg sække Honningglas og honningbægre

Læs mere

Kursus i biavl Præsentation. Formål. Bitta Uddannelse: Biolog Bier siden 2010 (3 familier i 1 bigård-assisterende)

Kursus i biavl Præsentation. Formål. Bitta Uddannelse: Biolog Bier siden 2010 (3 familier i 1 bigård-assisterende) 1 Kursus i biavl 2016 KABF Aften 1:4 2 Præsentation Bitta Uddannelse: Biolog Bier siden 2010 (3 familier i 1 bigård-assisterende) Morten KABF bestyrelsesmedlem 2013-2015 Kyndig biavler Bier siden 2010

Læs mere

Sygdomsbilledet er hullet yngelleje med opgnavede celleforseglinger. Død yngel i cellerne.

Sygdomsbilledet er hullet yngelleje med opgnavede celleforseglinger. Død yngel i cellerne. ONDARTET BIPEST Ondartet bipest er en af vore mest alvorlige yngelsygdomme. Den forårsages af den encellede bakterie Paenibacillus larvae. Bakterien formerer sig i bilarver ved en tvedeling. Bakterien

Læs mere

FLYVEBRÆDTET. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Marts 2017 FORMANDENS KLUMME

FLYVEBRÆDTET. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Marts 2017 FORMANDENS KLUMME FLYVEBRÆDTET NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD Marts 2017 FORMANDENS KLUMME Så blev det først i marts, og almanakken påstår det er forår. De første haveblomster lokker med lidt nektar,

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 4. juni 2010 nr. 21

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 4. juni 2010 nr. 21 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 4. juni 2010 nr. 21 Emnerne: Honninghøst Bitømmeren Skrælning Slyngning Pollentavler Siningen Behandling af honningen Honninghøst!

Læs mere

NYHEDSBREV Vestjysk Motocross Club, Tinghedevej 7, 6715 Esbjerg N www.vmcc.dk

NYHEDSBREV Vestjysk Motocross Club, Tinghedevej 7, 6715 Esbjerg N www.vmcc.dk 23. januar 2010 Nummer 3 NYHEDSBREV Vestjysk Motocross Club, Tinghedevej 7, 6715 Esbjerg N www.vmcc.dk Opdatering Af Jørn Haahr Kære medlemmer, bruger, sponsorer og andre interessenter af Vestjysk MotoCross

Læs mere

Nyhedsbrev november december Kære forældre.

Nyhedsbrev november december Kære forældre. Nyhedsbrev november december 2018 Kære forældre. Det er igen blevet tid til et nyhedsbrev. Denne gang er årets bedsteforældrejuleklippeklisterdag netop blevet afholdt. Endnu engang var det en rigtig god

Læs mere

Af Poul Erik Sørensen, Hårby. Kilde: Tidsskrift for Biavl nr. 5, side 131-134. 1994

Af Poul Erik Sørensen, Hårby. Kilde: Tidsskrift for Biavl nr. 5, side 131-134. 1994 Af Poul Erik Sørensen, Hårby Kilde: Tidsskrift for Biavl nr. 5, side 131-134. 1994 I denne artikel gives en beskrivelse af hvordan parringskassetter kan passes, så der i en sæson kan parres op til 4 dronninger,

Læs mere

1. suppleant Jette Larsen 2. suppleant Ida Benthin. Arrangementer. Fællesspisning den 13. marts 2017 kl. 18:30

1. suppleant Jette Larsen 2. suppleant Ida Benthin. Arrangementer. Fællesspisning den 13. marts 2017 kl. 18:30 Arrangementer Fællesspisning den 13. marts 2017 kl. 18:30 Medbring en ret til buffeten, og vi får dækket et dejligt bord. Mulighed for køb af vand, øl og vin. Efter maden vil turudvalget fremlægge deres

Læs mere

Rengøring: Uge 47: bh.kl: Agnes 1.-2. Kl: Søren 3.kl: Nickolas Uge 48: bh.kl: Andreas 1.-2. Kl: Tilde 3.kl: Selma.

Rengøring: Uge 47: bh.kl: Agnes 1.-2. Kl: Søren 3.kl: Nickolas Uge 48: bh.kl: Andreas 1.-2. Kl: Tilde 3.kl: Selma. Ugebrev 48 Indskoling mandag 26.nov-fredag d.30.nov Kære forældre i indskolingen: De første nisser har indfundet sig - vi gør ellers hvad vi kan for at holde dem hen til næste fredag, hvor vi holder bedsteforældredag.

Læs mere

Biavler siden 2010 Bier i rækkehushave + Aldershvile Planteskole

Biavler siden 2010 Bier i rækkehushave + Aldershvile Planteskole 1 Biavler siden 2010 Bier i rækkehushave + Aldershvile Planteskole Hvorfor er det vigtigt at tale om biernes fødegrundlag? På landet oplever man en forringelse i fødegrundlage pga den måde, man driver

Læs mere

DIALOG # 9 HVILKE KONSEKVENSER SKAL DET HAVE AT KOMME FOR SENT?

DIALOG # 9 HVILKE KONSEKVENSER SKAL DET HAVE AT KOMME FOR SENT? DIALOG # 9 HVILKE KONSEKVENSER SKAL DET HAVE AT KOMME FOR SENT? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Bi-samfundet. Dias 2. Dias 3. Dias 4. Dias 5. Honningbien - et socialt insekt - Den europæiske honning-bi (Apis mellifera)

Bi-samfundet. Dias 2. Dias 3. Dias 4. Dias 5. Honningbien - et socialt insekt - Den europæiske honning-bi (Apis mellifera) Dias 2 Bi-samfundet Nordsjællandske Bivenner Begynderkursus 2017 Karin Gutfelt Jensen Dias 3 Den europæiske honning-bi (Apis mellifera) Klasse: Insekter (6 ben) Orden: De årevingede Insekter med fuldstændig

Læs mere

Formandens beretning. 28. januar Generalforsamling i Hammel og Omegns Biavlerforening Den 30. januar 2014 Frijsendal Friskole

Formandens beretning. 28. januar Generalforsamling i Hammel og Omegns Biavlerforening Den 30. januar 2014 Frijsendal Friskole 28. januar 2014 Generalforsamling i Hammel og Omegns Biavlerforening Den 30. januar 2014 Frijsendal Friskole Formandens beretning Skolebigården Årets sæson i skolebigården på Klintholm startede torsdag

Læs mere

Februar 2009 TIDSSKRIFT. En informationsfolder om god skik for hold af bier i tæt befolkede områder.

Februar 2009 TIDSSKRIFT. En informationsfolder om god skik for hold af bier i tæt befolkede områder. 2 Februar 2009 TIDSSKRIFT FOR BIAVL En informationsfolder om god skik for hold af bier i tæt befolkede områder. BIER I HAVEN Af Danmarks Biavlerforenings 4.000 medlemmer, er mange små biavlere, som har

Læs mere

Organisatorisk beretning FN-forbundets landsmøde 2012

Organisatorisk beretning FN-forbundets landsmøde 2012 Organisatorisk beretning FN-forbundets landsmøde 2012 v/næstformand Trine Marqvard Nymann Jensen I har formentlig allerede set vores organisatoriske beretning måske har I ikke lige fået tygget jer igennem

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Årsberetning, Ulvsborgens Venner 2015

Årsberetning, Ulvsborgens Venner 2015 Årsberetning, Ulvsborgens Venner 2015 Der er sket meget på og med Ulvsborg i 2015. Vi fik vores hus... Det har bidraget til et helt anderledes rigt foreningsliv end tidligere, og dog er det tydeligt at

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

8628 0115 kim@mikkelsen.mail.dk Aktiviteter og ad hoc Christian Thomsen storogfarlig@gmail.com 3059 2671

8628 0115 kim@mikkelsen.mail.dk Aktiviteter og ad hoc Christian Thomsen storogfarlig@gmail.com 3059 2671 Ormslevs Borgerforenings Nyhedsbrev April 2012 1. Konstituering af ny bestyrelse 2. Nyhedsbrev 3. Den nye hjemmeside 4. Aktiviteter i nær fremtid 5. Aktiviteter - nye 6. Offentlig trafik Re 1: Konstituering

Læs mere

DIALOG # 9. Hvilke konsekvenser skal det have at komme for sent?

DIALOG # 9. Hvilke konsekvenser skal det have at komme for sent? DIALOG # 9 Hvilke konsekvenser skal det have at komme for sent? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces April 2015 1 2 3 Påskeferie 4 5 6 Ma 7 8 9 10 11 12 Sø Konfirmation 13 Ma Blå mandag Samtaler 3. klasse 14 15 16 To Skole/hjemsamtaler 3. klasse 17 18 19 20 21 Ti Generalforsamling 22 On Forårskoncert

Læs mere

4. Der blev desværre ingen undervisningshold her i efteråret, der var ikke mange tilmeldte. Vi håber på, at det lykkes igen til næste efterår.

4. Der blev desværre ingen undervisningshold her i efteråret, der var ikke mange tilmeldte. Vi håber på, at det lykkes igen til næste efterår. Referat af bestyrelsesmøde mandag den 7. oktober 2019 Tilstede: Tina Høg Lind, Niels-Peter Meldgaard, Lisbeth Steninge, Inger Mortensen, Hanne Caspersen, Charlotte Stig og Solveig Kirkedal 1. På vores

Læs mere

Type: 12 x 10 trugstade på varmbyg Dronning: Blå Oprindelse: datterdatter af Tonny Tychsen dronning (linie 276, tilsat

Type: 12 x 10 trugstade på varmbyg Dronning: Blå Oprindelse: datterdatter af Tonny Tychsen dronning (linie 276, tilsat Stade nr.: 1 Type: 12 x 10 trugstade på varmbyg : Blå Oprindelse: datterdatter af Tonny Tychsen dronning (linie 276, tilsat 27.06.2014) Æg STADE 1. Bemærkninger: bl.a. sværmtendens / myresyre og oxalsyre

Læs mere

Nyhedsbrev september - oktober 2018

Nyhedsbrev september - oktober 2018 Nyhedsbrev september - oktober 2018 Kære forældre Endnu engang er det blevet tid til et nyhedsbrev. I skrivende stund er vores teateruger vel overstået og sikke en præmierer vi fik. Tusind tak for opbakningen

Læs mere

Den Sunde Bifamilie. NBVs Begynderkursus 2017

Den Sunde Bifamilie. NBVs Begynderkursus 2017 Den Sunde Bifamilie NBVs Begynderkursus 2017 Biens oprindelse Biernes oprindelse går formodentlig 70 140 mill. år tilbage i Kridttiden til en jagende hvepse type. Hvad kom først: Bierne eller blomsterne?

Læs mere

Nyhedsbrev. Nyhedsbrev for

Nyhedsbrev. Nyhedsbrev for Nyhedsbrev Gårslev Skole Skoleåret 2015-2016 Udgave: Oktober Nyhedsbrev for Gårslev skole udsendes fem gange årligt: August: I forbindelse med skolestart Marts: Op til påskeferien Oktober: Op til efterårsferien

Læs mere

Kursus i biavl Kursus materiale. Præsentation. Morten B. Westy 1

Kursus i biavl Kursus materiale. Præsentation. Morten B. Westy 1 Kursus i biavl 2018 KABF Aften 1:4 2 Kursus materiale Powerpoint præsentation kan hentes på KABF s egen hjemmeside: www.vokstavlen.dk Bliv biavler > Undervisningsmateriale 3 Præsentation Bitta Uddannelse:

Læs mere

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening?

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? imod nye Tag godt Det er nok det med, at de fleste af os i bestyrelsen er gode til lige at gå hen og lige sige hej, hvis

Læs mere

HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther

HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther HVAD ER EN BI? Tørstig bi en bifamilie bruger 30 liter vand om året. Foto: Jan Sæther En bi er et insekt. Men en bi er ikke bare en bi. I Danmark lever der næsten 300 forskellige arter af bier. Men det

Læs mere

Idékatalog til MX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse

Idékatalog til MX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse Idékatalog til MX - Forslag til rekruttering og fastholdelse 1 Hvad forstås ved frivilligt arbejde? På både Strategiseminaret (september 2012) og Klublederseminaret (november 2012) blev der diskuteret

Læs mere

Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år.

Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år. 50 års jubilæum Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år. 50 år er meget lang tid at skulle forholde sig til, og samfundet vil sandsynligvis

Læs mere

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN.

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Vi er beliggende i et område med en blanding af ejer og lejeboliger. Der er mange grønne områder og stisystemer,

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 17. juni 2012 nr. 38

Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 17. juni 2012 nr. 38 Odder og Samsø biavl Nyhedsbrev om biavl for Odder og Omegns Biavlerforening 17. juni 2012 nr. 38 Emnerne: Aflæggere, hvorfor? Sådan laves en aflægger Beskyttelse mod røveri Tidsfristerne N Aflæggere,

Læs mere

I dag fredag er det sidste skoledag for tigerne Yes. I fodbold blev det som vanligt en sejr til lærerne (så vidt jeg lige kunne tælle sammen )

I dag fredag er det sidste skoledag for tigerne Yes. I fodbold blev det som vanligt en sejr til lærerne (så vidt jeg lige kunne tælle sammen ) Hold Øje Uge 22. Kort uge og et kort Hold Øje. I dag fredag er det sidste skoledag for tigerne Yes. I fodbold blev det som vanligt en sejr til lærerne (så vidt jeg lige kunne tælle sammen ) Vi er så småt

Læs mere

SFO-NYT sept Løbeklub. Velkommen i SFO til nye såvel gamle børn og forældre.

SFO-NYT sept Løbeklub. Velkommen i SFO til nye såvel gamle børn og forældre. SFO-NYT sept 2010 Velkommen i SFO til nye såvel gamle børn og forældre. Som I sikkert allerede har bemærket er der kommet rigtig mange børn i vores SFO 95 helt præcist fra 0.-4. klasse så vi har været

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

NYHEDSBREV OG SKOLEBESTYRELSENS ÅRSBERETNING JUNI 2014

NYHEDSBREV OG SKOLEBESTYRELSENS ÅRSBERETNING JUNI 2014 NYHEDSBREV OG SKOLEBESTYRELSENS ÅRSBERETNING JUNI 2014 Så er endnu et skoleår ved at være gået. Hvor blev det år lige af!!!! Det er fantastisk dejligt vejr, solen skinner og børnene hygger sig i skolegården.

Læs mere

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser'

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Uoverensstemmelser kan dreje sig om sagen og værdierne og / eller om personen. Det er vigtigt at være bevidst om forskellen! Uenighed om sagen Vi mennesker

Læs mere

Afslutning 2013

Afslutning 2013 Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2013 29. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning 2013 Mandag d. 18. Marts, kl. 19.00 holder Struer Folkedanserforening deres afslutning

Læs mere

FLYVEBRÆDTET BIHUSET. Køb din begynderpakke. i Bihuset for 3700,- kr. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD.

FLYVEBRÆDTET BIHUSET. Køb din begynderpakke. i Bihuset for 3700,- kr. NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD. FLYVEBRÆDTET NYHEDSBREV FOR FREDERIKSBORG BIAVLERFORENING HILLERØD November 2016 FORMANDENS KLUMME Så er sæsonen næsten afsluttet og selv bierne er efterhånden ved at være klar over det. De har ellers

Læs mere

Områder, hvor økologisk biavl forventes at kunne godkendes i 2017

Områder, hvor økologisk biavl forventes at kunne godkendes i 2017 Slide 1 Jeg hedder Peter Sjøgren. Og har været biavler i ca. 10-12 år Jeg er blevet inviteret til at fortælle om min, til tider lidt besværlige vej, til at blive godkendt som økologisk biavler For præcis

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Sommer program 2016

Sommer program 2016 1 Sommer program 2016 www.aarhusbiavl.dk Skolebigården ligger på Agerbæksvej 14 i Risskov bag ved Jordbrugets Uddannelsescenters laboratorium. Vi mødes hver mandag aften kl. 19.00 ca. 21.30. fra mandag

Læs mere

Nyhedsbrev fra SFO februar 2012

Nyhedsbrev fra SFO februar 2012 Nyhedsbrev fra SFO februar 2012 Kære forældre Som skrevet ud til jer tidligere har vi fået et par nye ansigter i SFO. Shannon er vores nye studerende, som er her ½ år. Kristian er medhjælper og er her

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Type: 12 x 10 trugstade på varmbyg Dronning: Blå Oprindelse: datterdatter af Tonny Tychsen dronning (linie 276, tilsat

Type: 12 x 10 trugstade på varmbyg Dronning: Blå Oprindelse: datterdatter af Tonny Tychsen dronning (linie 276, tilsat Stade nr.: 1 Type: 12 x 10 trugstade på varmbyg : Blå Oprindelse: datterdatter af Tonny Tychsen dronning (linie 276, tilsat 27.06.2014) Æg STADE 1. Bemærkninger: bl.a. sværmtendens / myresyre og oxalsyre

Læs mere