Højdevang Sogns Plejehjem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Højdevang Sogns Plejehjem"

Transkript

1 Højdevang Sogns Plejehjem Julen 2017

2 Forstanderens side Julen 2017 Nu skal vi til at fejre julen, en højtid som er forbundet med utrolig mange følelser, forventninger, sorger og glæder. Jeg tror at for os alle vil der dukke minder frem i utallige små glimt, minder som kan være frydefulde, sjove, måske vemodige eller noget helt andet. Jeg selv ser tilbage på en barndom, hvor der altid var sne juleaften. Det er desværre ikke helt korrekt, for iflg. DMI, som definerer Hvid Jul som, at mere end 90% af Danmark er dækket af mindst ½ cm sne den om eftermiddagen, så burde jeg kun have oplevet hvid jul, det år jeg blev født og en gang senere, men det ændrer ikke på at jeg stadig mindes julen med masser af sne, kælketure og skøjter, og det er stadig et rigtig godt minde for mig. Her på plejehjemmet ser vi frem til en jul fyldt med kærlig omsorg og nærhed, en tid hvor vi hygger os og er sammen med familie og venner og fejrer julens glade budskab om, at Gud i sin kærlighed til os mennesker, har valgt at afsløre sin identitet for os ved selv, at blive et menneske i kød og blod, som Jesusbarnet i Bethlehem Alle ønskes en glædelig jul Lotte Breum

3 Julen og nytårets gudstjenester i Højdevangskirken Søndag 24. december 2017 kl Højmesse, 4. søndag i advent ved Line Blak Gundersen Søndag 24. december 2017 kl Julegudstjeneste på Højdevang Sogns plejehjem ved Ann-Luise Bjørnebo Søndag d. 24. december 2017 kl Børnegudstjeneste ved Line Blak Gundersen Søndag 24. december 2017 kl Julegudstjeneste ved Line Blak Gundersen Søndag 24. december 2017 kl Julegudstjenste ved Jesper Yde Mandag 25. december 2017 kl Højmesse 1. juledag ved Line Blak Gundersen Tirsdag 26. december 2017 kl Højmesse 2. juledag ved Jesper Yde Søndag 31. december 2017 kl Højmesse ved Jesper Yde Mandag 1. januar 2018 kl Højmesse 1. nytårsdag ved Ann-Luise Bjørnebo

4 Julekager Pebernødder, peberkager, vaniljekranse og brune kager er alle eksempler på typiske julekager. En af de populæreste julekager er uden tvivl brune kager også kaldet brunkager. De brune, krydrede julekager er lavet med honning eller sirup og fremstod stærkt krydrede i middelalderen. I dag er disse julekager dog meget sødere og mildere i smagen. Den svenske maler Anders Zorn lavede nogle forme til sine julekager, der siden er blevet berømte og kendes som de kraftige metalforme, der skaber julekager som dyr, mænd, koner og stjerner lige til at tygge i. Anders Zorns kone, Emma, stod for opskriften på disse dejlige julekager, og opskriften på hendes brune kager er bevaret: Julekager: Opskrift på brune kager 850 g sukker 1 ½ del sirup 3. dl. Vand 525 gram smør 2 kg. Hvedemel 1 spsk. Kanel 2. spsk. Ingefær 1. tsk. Nelliker 3. stk. revne pomeransskal 20 gram bikarbonat 1 del cognac

5 Nissefars fortælling Didrik, Vidrik og Vupti var meget spændt på, hvad Nissefar ville fortælle, og de sad så stille, for at han ikke skulle fortryde, hvad han havde lovet og blive gnaven igen. Ikke et ord sagde de, mens de spiste. Smørklatten lå som et stort, gult øje midt i grøden og stirrede på dem. Didrik blev hurtigt klar over, at smør smagte godt, og han dyppede sin ske så dybt i det, at den nåede helt ned i bunden; men så fik han også et rap over fingrene af far, så skeen fløj ud af hånden på ham og kurrede hen ad gulvet. "Nej. nu skal jeg vise jer, hvordan små drenge skal dyppe i et smørhul," sagde han, "se sådan, kun spidsen af skeen må røre smørret, I har godt af at vænne jer til at spare." Men sådan bar Nissefar sig ikke ad, når han selv dyppede, nej så jog han skeen rigtig dybt ned i smørret, og bagefter smaskede han og sagde: Ah! Mælken turde drengene næsten heller ikke drikke af; den skulle Nissefar også have. De måtte nøjes med at stikke tungen ned i skålen, når det blev deres tur til at drikke, og labbe til sig, som om de var små katte. Nissefar derimod satte skålen for munden, lagde nakken godt tilbage og drak, så det klukkede i halsen på ham.

6 Ja, han drak så stærkt, at noget af mælken løb udenfor, lige ned i hans lange skæg; men det gjorde ikke noget, han slikkede bare sit skæg bagefter, og så sagde han igen. Ah! Da de havde spist halvdelen af grøden, lagde Nissefar skeen fra sig, tørrede sig om munden med bagen af hånden, slikkede den og sagde: "Nå, så skal I vel have den historie, jeg har lovet jer." Nissemor og de tre nissedrenge flyttede sig tættere ind til ham, og så begyndte han meget højtidelig at fortælle: "For mange, mange år siden, ja, jeg ved ikke hvor mange - det er måske hundrede, måske tusinde, måske hundrede tusinde år siden - boede min tip-tip-tip-tip-tip-oldefar nede i jorden. Han var en lille, grå mand ligesom alle nisser. Men han kendte ikke noget til mennesker, for der boede slet ingen her i landet. Men så kom menneskene, og de begyndte at grave i jorden. De ville bygge huse og bo der. Min tip-tip-tip-tip-tip-oldefar var straks klar over, at det var fjender, og dem ville han ikke have boende på sin jord. Hvis menneskene byggede op om dagen, rev han det ned om natten; hver morgen kunne de begynde forfra.

7 Sådan blev de ved med at drille hinanden i lang tid. Men så fandt menneskene på at sætte en skål mad ud til ham, før de gik hjem. Den nat rev tip-tip-tip-tip-tip-oldefar ikke stenene ned. I stedet gav han sig til at spise maden. Aldrig havde han smagt noget så dejligt; det var nemlig grød. Da det blev morgen, stod den tomme skål der, og stenene lå, hvor de skulle ligge. Næste aften stod der atter en skål grød til ham, og sådan blev det ved, lige til huset var færdigt. Så flyttede menneskene ind i huset. Men nu glemte de, at det var min tip-tiptip-tip-tip-oldefars jord, de havde bygget på; de gav sig til at pløje og så og høste og bildte sig ind, at jorden var deres - og grød fik han aldrig mere. Men det var dumt gjort af dem, for en nat, da min tip-tip-tip-tip-tipoldefar var blevet rigtig gal i hovedet, gik han hen og rev taget af huset, så det regnede lige ned i sengen til dem, og det kunne de ikke lide. Det blæste så forfærdeligt den nat, og konen var klogere. Hun sagde lige med det samme, at det nok var de underjordiske, der havde gjort det, fordi de ingen grød havde fået, og det havde hun jo ret i.

8 Da de skulle i seng næste aften, satte konen et fad grød uden for døren, og de fik en rolig nat. Hver aften hentede min tip- hør, nu er jeg snart træt af at sige tip så mange gange. Når jeg kommer til det ord næste gang, Vidrik, så kan du sige tip for mig, så kan jeg hvile mig så længe; det skal siges fem gange husk det nu! - Altså. hver aften hentede min" - Nissefar sendte Vidrik et øjekast, at nu kunne han sige navnet, og Vidrik begyndte: "Tip for mig - tip for mig - tip for mig - tip for mig --" "Hold op!" skreg Nissefar, hvordan er det dog, du skaber dig?" "Jamen, du sagde jo, at jeg skulle sige: 'Tip for mig' fem gange, og jeg har kun sagt det fire." "Åh,du er en dum dreng! Næ, jeg skal nok selv, altså - hver aften hentede min tip-tip-tip-tip-ol-" "Du mangle et tip far," skreg Didrik, "der var kun fire." "Ja, det er også lige meget. Nu vil jeg ikke have jeres afbrydelse. Hvis det ikke var juleaften, så havde I fået en dragt klø. - Altså - min tip-tip-tip-tip-tip-oldefar hentede hver aften en skål grød oppe ved huset, og så lod han dem være i fred.

9 Så blev det vinter. Jorden frøs så hård som sten, sneen lagde sig så højt, at min tiptip-tip-tip-tip-oldefar næsten ikke kunne komme frem og hente sin grød. Til sidst blev han ked af det; men grøden kunne han ikke undvære nu, og en nat gik han ind i stalden og lagde sig til at sove. Der var dejligt varmt, og han blev der hele natten og hele dagen, og næste nat og næste dag og hver dag og nat så længe, han levede. Ja, ser I børn, sådan kom nissen til at bo hos menneskene. Vi begyndte altså med at være deres fjender, og nu er vi blevet deres venner. Jeg kunne fortælle hundrede historier om, hvordan nisserne har hjulpet menneskene, og hundrede historier om hvordan nisserne har drillet menneskene, for det kan vi nemlig også; men dem kan I få en anden gang." "Åh nej, far, fortæl en af dem nu," bad Didrik, "en af dem med drilleri i." "Ja, det kunne du lide, din spilopmager! Nej den slags historier kan du slet ikke tåle at høre, for det morer dig vist at drille, det mærkede jeg selv lige før vi grøden." Didrik tav og dukkede sig bag Nissemors ryg: Far havde nok ikke glemt den historie endnu.

10 "Nej, i aften får I ikke flere historie," sagde Nissefar, "nu er jeg træt; men husk nisseloven, den siger: Alle gode mennesker skal I være gode imod; og alle onde mennesker skal I drille, til de lærer at blive gode. Sådan har alle nisser gjort, der har levet før jer, og sådan skal I også gøre, hvis I vil være ordentlige nisser. Skal vi så spise resten af grøden?" Så tog de fat igen. Nissefar var blevet sulten af at fortælle så meget og tog hele smørklatten i en eneste mundfuld. Bagefter drak han al mælken, og så lagde han sig, så lang han var, på gulvet, for han havde alligevel spist for meget. Et øjeblik efter sov han.

11 Dejlig er den himmel blå Komponist: Dansk melodi, 1840 Tekst: N.F.S. Grundtvig, 1810 Dejlig er den himmel blå, lyst det er at se derpå, hvor de gyldne stjerner blinke, hvor de smile, hvor de vinke os fra jorden op til sig. De ham fandt i Davids hjem, de ham fandt i Betlehem, uden spir og kongetrone, der kun sad en fattig kone, vugged barnet i sit skød. Det var midt i julenat, hver en stjerne glimted mat, men med ét der blev at skue én så klar på himlens bue som en lille stjernesol. Stjernen ledte vise mænd til vor Herre Kristus hen; vi har og en ledestjerne, og når vi den følger gerne, kommer vi til Jesus Krist. Når den stjerne lys og blid sig lod se ved midnatstid, var det sagn fra gamle dage, at en konge uden mage skulle fødes på vor jord. Denne stjerne lys og mild, som kan aldrig lede vild, er hans guddoms-ord det klare, som han os lod åbenbare til at lyse for vor fod. Vise mænd fra østerland drog i verden ud på stand for den konge at oplede, for den konge at tilbede, som var født i samme stund.

12 Glade jul, dejlige jul Komponist: Fr. Gruber, 1818 Tekst: B.S. Ingemann, 1850 Glade jul, dejlige jul, engle daler ned i skjul! Hid de flyver med paradisgrønt, hvor de ser, hvad for Gud er kønt, lønlig iblandt os de går, - lønlig iblandt os de går! Julefryd, evige fryd, hellig sang med himmelsk lyd! Det er englene, hyrderne så, dengang Herren i krybben lå, evig er englenes sang, - evig er englenes sang. Fred på jord, fryd på jord, Jesusbarnet blandt os bor! Engle sjunger om barnet så smukt, han har Himmerigs dør oplukt, salig er englenes sang, - salig er englenes sang. Salig fred, himmelsk fred toner julenat herned! Engle bringer til store og små bud om ham, som i krybben lå; fryd dig, hver sjæl, han har frelst, - fryd dig, hver sjæl, han har frelst!

13 Julemandens klædedragt Julemanden var oprindeligt iført en bispeklædning og bispehat. Det blev efterhånden til en rødbrun skindvams med pelskanter. På ryggen bar han en sæk der oprindeligt blev brugt til at putte de uartige børn i, men nu indeholder gaver til de artige. Frem til 1931 hersker der tvivl om dragtens farve, og iblandt ser man en blå eller grøn julemand. I 1931 tegnede svenskeren Haddon Sundblom julemanden i Coca Colas røde farver til en reklamekampagne kom den første af Disneys tegnefilm om julemandens værksted med samme slags julemand i rød-hvide farver.

14 Historien bag julesange og salmer Der findes to typer julesange: De verdslige julesange og de religiøse julesalmer. I de fleste familier synges begge dele når der danses rundt om juletræet; først synges salmerne, der skal minde os om julens religiøse budskab. Bagefter synges de julesange, som priser nissen og juletræet. De første julesalmer var på latin, som de fleste danskere ikke forstod. De blev sunget af koret i kirken. I senmiddelalderen opstod der et ønske om at ændre det kirkelige sprog fra latin til dansk, anført af datidens store kulturpersonlighed Christiern Pedersen. I hans prædikesamling fra 1515 kan vi for første gang læse juleevangeliet på dansk. Mens det var katolikken Christiern Pedersen, der sørgede for, at prædikerne kunne læses på dansk, blev udbredelsen af de danske salmer varetaget af protestanter. Først med Malmø-sangbogen fra 1528, som overvejende indeholdt oversættelser af Luthers nye evangeliske salmer.

15 Senere i sognepræst Hans Thomissøns berømte salmebog fra Her har han samlet de allerbedste danske salmer, især julesalmer, og desuden gendigtninger af mange katolske Maria-salmer. I Hans Thomissøns salmebog er de latinske kilder medtaget, og det samme er melodierne til salmerne, hvilket gør værket enestående. Her findes bl.a. den første oversættelse af "Puer natus in Bethlehem" til "Et barn er født i Betlehem og "Pris og ære og Dyd ganske meget". Begge er senere gendigtet af Grundtvig, den sidste gav han den nye titel "Julen har englelyd". Især to salmedigtere har skrevet sig ind i de danskes hjerter. Den ældste er Brorson, som står for "Den yndigste rosen er fundet", "I denne søde juletid" og "Her kommer Jesus dine små". Derefter kommer Grundtvig, der udover gendigtninger af tidligere julesalmer har skrevet "Kimer i klokker", "Velkommen igen Guds engle små", "Dejlig er jorden", " Julen har bragt velsignet bud" og ikke mindst "Glade jul, dejlige jul", der er oversat til dansk efter den østrigske "Stille Nacht, heilige Nacht". Denne julesalme er verdens mest kendte, og er oversat til alverdens sprog.

16 Af de verdslige julesange er "Nu er det jul igen", en af de ældste. Den kendes fra 1700-tallets julestuer, hvor den blev sunget til en sangleg. De andre er af nyere dato, og følges med juletræets indførelse. Klassikeren "Højt fra træets grønne top", skrev Peter Faber til sin private julefest i 1847, og året efter komponerede Emil Horneman melodien. Dette makkerpar står også bag " Sikken voldsom trængsel og alarm".

17 Julen har bragt velsignet bud Tekst: B. S. Ingemann, 1839 Melodi: C. E. F. Weyse, 1841 Julen har bragt velsignet bud. Nu glædes gamle og unge: Hvad englene sang i verden ud, nu alle små børn skal sjunge. Grenen fra livets træ står skønt med lys som fugle på kviste. Det barn, som sig glæder fromt og kønt, skal aldrig den glæde miste. Glæden er jordens gæst i dag med himmelkongen den lille. Du fattige spurv! Flyv ned fra tag med duen til julegilde! Dans, lille barn, på moders skød! En dejlig dag er oprunden: I dag blev vor kære frelser fød og paradisvejen funden. Frelseren selv var barn som vi, i dag han lå i sin vugge. Den have, Guds engle flyve i, vil Jesus for os oplukke. Himmerigs konge blandt os bor, han juleglæden os bringer, han favner hver barnesjæl på jord og lover os englevinger.

18 Rudolf har også boet i Danmark! I amerikansk tradition har rensdyrene navne, og kaldes Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder og Blitzen. I dansk oversættelse gengives de normal som Sprinter (eller Springer), Danser, Smukke, Konge, Komet, Amor, Torden og Lyn. Reginald med den røde tud? Et sidste rensdyr, som måske idag er det mest berømt, nemlig Rudolf, findes ikke i den oprindelige tradition. Rudolf er en kommerciel opfindelse, som blev gjort i 1939 af forfatteren Robert L. May, der blev bedt om at digte en julefortælling til stormagasinkæden Montgomery Ward. Meningen var, at julehæftet skulle erstatte de regne/malebøger, som magasinet plejede at uddele i PR-øjemed. Til brug for dette hæfte digtede May historien om hvordan julemanden afleverede gaver til Rudolfs familie, og blev opmærksom på, at det lyste rødt fra dyrets værelse.

19 Julemanden fandt da på, at den røde næse kunne bruges som lygte i den stadig tættere tåge, som var ved at standse årets gaveudbringning. I 1939 blev der uddelt over 2 millioner hæfter om rensdyret, som i øvrigt både hed Reginald og Rollo, mens det endnu var på tegnebrættet. Det første kommercielle tryk kom i 1947, efter at Robert May selv havde fået copyrighten til figuren. I 1949 udkom sangen "Rudolph, the red-nosed reindeer", og figuren er blevet en fast del af den amerikanske forestilling om Julemanden. Bogen om Rudolf blev oversat til dansk omkring Rudolf's forfædre har faktisk for mange tusinde år siden boet i Danmark! Det kan diskuteres, om nu også Rudolf med den røde tud og julemanden eksisterer i virkeligheden, men rensdyr som trækdyr for slæder er i hvert fald virkelighed i blandt andet det nordlige Skandinavien og i Rusland, hvor der lever masser af tam-rener, som opdrættes for kødets, skindets og mælkens skyld.

20 Renerne fungerer tillige som last og trækdyr. Vilde bestande af rener findes i dag i tundrazoner i Nordamerika, Asien og Europa, og de vilde rener levede også i Danmark for mange tusinde år siden. Da isen trak sig tilbage, blev der plads til renerne i det tundralignede landskab, og i hælene på renerne fulgte rensdyrjægerne.

21 Ris á lámande Ris á l amande er en helt igennem dansk ret, der blev opfundet i slutningen af 1800-tallet Den populære juledessert, på dansk: ris med mandler, blev således til nogenlunde samtidig med, at risengrøden begynder at blive mere almindelig. Tidligere var risengrøden en temmelig eksklusiv form for grød, da der jo bruges forholdsvis kostbare ingredienser: de importerede ris, sødmælk samt smør, sukker og kanel til at komme ovenpå. Noget tyder på, at ris á l amanden får et særligt skub fremad i tiden umiddelbart efter Anden Verdenskrig, hvor den kan findes præsenteret i dameblade o.lign. som en sparedessert, hvor man kunne strække på risene ved at røre flødeskum (eller måske et erstatningsprodukt?) i. Den kunne fremstilles uden mandlerne, og i stedet for en mandel (for at afgøre hvem mandelgaven tilfalder) kunne man anvende en knap, en mønt eller lignende. Traditionen med at give en mandelgave menes at stamme fra en fransk skik fra 1500-tallet, hvor man i de fornemme kredse til helligtrekonger puttede en bønne i en helligtrekongerkage. Den der fik bønnen blev konge med tilhørende privilegier.

22 Jerusalems skomager Jerusalems skomager" - også kaldet "Den Evige Jøde" hørte til julenattens uhygge for bondesamfundets mennesker I følge en beretning, som har været kendt i Danmark siden 1500-årene, var "Den Evige Jøde" dømt til at vandre indtil Verdens Ende. Den hvileløse færd var en straf, fordi han havde jaget Jesus bort, da han ville hvile sig op af skomagerhuset på sin vej til Golgatha. Èn gang om året må "Den Evige Jøde" hvile, nemlig julenat. For bøndrene gjaldt det om at få ploven ind, for havde man været så uforsigtig at lade sin plov stå ude, risikerede han, at Jerusalems Skomager kom og satte sig på den. Skete det, ville der for fremtiden kun kunne vokse ukrudt, hvor ploven pløjede.

23 Et barn er født i Betlehem Et barn er født i Betlehem, thi glæde sig Jerusalem! Halleluja, halleluja! En fattig jomfru sad i løn og fødte Himlens kongesøn. Halleluja, halleluja! På stjernetæpper lyseblå skal glade vi til kirke gå. Halleluja, halleluja! Guds engle der os lære brat at synge, som de sang i nat: Halleluja, halleluja! Han lagdes i et krybberum, Guds engle sang med fryd derom: Halleluja, halleluja! Og Østens vise ofred der guld, røgelse og myrra skær. Halleluja, halleluja! Da vorde engle vi som de, Guds milde ansigt skal vi se. Halleluja, halleluja! Ham være pris til evig tid for frelser bold og broder blid! Halleluja, halleluja! Forvunden er nu al vor nød, os er i dag en frelser fød. Halleluja, halleluja! Guds kære børn vi blev på ny, skal holde jul i Himmel-by. Halleluja, halleluja!

24 Glædelig jul og godt nytår

GLÆDELIG JUL. Indholdsfortegnelse: Julen har bragt velsignet bud 1. Glade jul dejlige jul Det kimer nu til julefest

GLÆDELIG JUL. Indholdsfortegnelse: Julen har bragt velsignet bud 1. Glade jul dejlige jul Det kimer nu til julefest GLÆDELIG JUL Indholdsfortegnelse: Julen har bragt velsignet bud 1 Glade jul dejlige jul Det kimer nu til julefest Et barn er født i Betlehem 2 Dejlig er den himmelblå Dejlig er jorden 3 Højt fra træets

Læs mere

Projektdage uge på 3. årgang. Vi arbejder med. Juleevangeliet. Navn:

Projektdage uge på 3. årgang. Vi arbejder med. Juleevangeliet. Navn: Projektdage uge 49+50 på 3. årgang Vi arbejder med Juleevangeliet Navn: 2 Indholdsfortegnelse Side 4-5 Første del af juleevangeliet. Side 6-7 Samle-ark fra julefortællingen. Side 8 Anden del af julefortællingen

Læs mere

Billies Bedste Julesange

Billies Bedste Julesange Billies Bedste Julesange Scan og se Bilka Live events Dejlig er den himmel blå Dejlig er den himmel blå, lyst det er at se derpå, hvor de gyldne stjerner blinke, hvor de smile, hvor de vinke os fra jorden

Læs mere

Julesange. Sange. Glade jul, dejlige jul. Dejlig er jorden. Julen har bragt velsignet bud. Et barn er født i Betlehem. Det kimer nu til julefest

Julesange. Sange. Glade jul, dejlige jul. Dejlig er jorden. Julen har bragt velsignet bud. Et barn er født i Betlehem. Det kimer nu til julefest Sange Glade jul, dejlige jul Dejlig er jorden Julesange Julen har bragt velsignet bud Et barn er født i Betlehem Det kimer nu til julefest Dejlig er den himmel blå Højt fra træets grønne top En rose så

Læs mere

Julen er lækker mad, julen er gaver. Julen er knus

Julen er lækker mad, julen er gaver. Julen er knus Julens sange De synlige ting varer kun til en tid, de usynlige varer evigt Paulus i 2. Korinterbrev kapitel 4 Illustrationerne er lavet af Louise Dorph-Petersen. Besøg hendes univers på Louisedorph.dk

Læs mere

KØLSTRUP OG MUNKEBO FOLKEKIRKEN

KØLSTRUP OG MUNKEBO FOLKEKIRKEN KØLSTRUP OG MUNKEBO FOLKEKIRKEN Julehæfte 2 Juleevangeliet Og det skete i de dage, at der udgik en befaling fra kejser Augustus om at holde folketælling i hele verden. Og da englene havde forladt dem og

Læs mere

Julens Sange. Indholdsfortegnelse

Julens Sange. Indholdsfortegnelse Julens Sange Indholdsfortegnelse 1. Dejlig er den himmel blå... 2 2. Dejlig er jorden... 2 3. Et barn er født i Bethlehem... 3 4. Glade jul, dejlige jul... 3 5. Det kimer nu til julefest... 4 6. Julen

Læs mere

Det kimer nu til julefest. Bjældeklang. Du og din familie ønskes en glædelig jul!

Det kimer nu til julefest. Bjældeklang. Du og din familie ønskes en glædelig jul! 2 11 Det kimer nu til julefest Bjældeklang Det kimer nu til julefest, det kimer for den høje gæst, som steg til lave hytter ned med nytårsgaver: fryd og fred. 6. Velan, min sjæl, så vær nu glad, og hold

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

December 2014 Niveau D

December 2014 Niveau D December 2014 Niveau D Navn: Klasse: 1 Månedens tekst. Find betydningen af de markerede ord skriv dem korrekt i rammen. 1. Dejlig er den himmel blå, lyst det er at se derpå, hvor de gyldne stjerner blinke,

Læs mere

Sikken voldsom trængsel og alarm. En lille nisse rejste. Komponist: Emil Horneman Tekst: Peter Faber

Sikken voldsom trængsel og alarm. En lille nisse rejste. Komponist: Emil Horneman Tekst: Peter Faber Sikken voldsom trængsel og alarm Komponist: Emil Horneman Tekst: Peter Faber En lille nisse rejste Komponist: Joh. Chr. Gebauer Tekst: Jul. Chr. Gerson, 1845 Sikken voldsom trængsel og alarm, det er koldt,

Læs mere

Sankt Nikolaus. Sankt Nikolaus. (Fortsættes)

Sankt Nikolaus. Sankt Nikolaus. (Fortsættes) Sankt Nikolaus Nogen siger, at Julemanden kommer fra Grønland eller Nordpolen. Andre mener, at han oprindeligt kom fra Tyrkiet, og at hans rigtige navn var Sankt Nikolaus. (Fortsættes) Fra Nikolaus til

Læs mere

Fra Nikolaus til Santaclaus

Fra Nikolaus til Santaclaus Sankt Nikolaus Nogen siger, at Julemanden kommer fra Grønland eller Nordpolen. Andre mener, at han oprindeligt kom fra Tyrkiet, og at hans rigtige navn var Sankt Nikolaus. (Fortsættes) Fra Nikolaus til

Læs mere

Højt fra træets grønne top. Bjældeklang

Højt fra træets grønne top. Bjældeklang Højt fra træets grønne top Melodi: Peter Faber Højt fra træets grønne top stråler juleglansen; spillemand spil lystigt op! Nu begynder dansen. Læg nu smukt din hånd i min, ikke rør ved den rosin! Først

Læs mere

Tekster Gospel4Kids - efterår 2016

Tekster Gospel4Kids - efterår 2016 Tekster Gospel4Kids - efterår 2016 Jeg er en superhelt Omkvæd Jeg er en superhelt, for Gud er med mig En rigtig superhelt, selv om jeg bare er mig selv Jeg er en superhelt, for Gud er med mig Det Han har

Læs mere

Et barn er født i Bethlehem. På loftet sidder nissen med sin julegrød

Et barn er født i Bethlehem. På loftet sidder nissen med sin julegrød Et barn er født i Bethlehem Et barn er født i Bethlehem - Bethlehem thi glæder sig Jerusalem En fattig jomfru sad i løn - sad i løn og fødte himlens kongesøn Han lagdes i et krybberum - krybberum Guds

Læs mere

Fra Nikolaus til Santaclaus

Fra Nikolaus til Santaclaus Sankt Nikolaus Nogen siger, at Julemanden kommer fra Grønland eller Nordpolen. Andre mener, at han oprindeligt kom fra Tyrkiet, og at hans rigtige navn var Sankt Nikolaus. (Fortsættes) Fra Nikolaus til

Læs mere

En Hilsen til Danmark

En Hilsen til Danmark Børnebogsforfatteren HOLGER BUCHHAVE skrev i 1956 Sangen: Nu har vi altså Jul igen. - Komponisten, Dirigenten og Korlederen HENNING ELBIRK satte musik til, og den blev sunget af Radiodrengekoret. - - -

Læs mere

2. Dejlig er jorden! Prægtig er Guds Himmel! Skøn er sjælenes pilgrimsgang! Gennem de favre riger på jorden går vi til Paradis med sang.

2. Dejlig er jorden! Prægtig er Guds Himmel! Skøn er sjælenes pilgrimsgang! Gennem de favre riger på jorden går vi til Paradis med sang. 1. Barn Jesus i en krybbe lå, skønt himlen var hans eje; hans pude her blev hø og strå, mørkt var der om hans leje. Men stjernen over huset stod, og oksen kyssed barnets fod. Halleluja, halleluja, barn

Læs mere

ISABELLAS. det kimer nu til julefest. Vild med julen

ISABELLAS. det kimer nu til julefest. Vild med julen det kimer nu til julefest Tekst: Martin Luther 1535. N.F.S. Grundtvig 1817. Bearbejdet 1852 Melodi: Carl Chr. Nic. Balle 1850 1. Det kimer nu til julefest, det kimer for den høje gæst, som steg til lave

Læs mere

Post: 1. Hvornår og hvor opstod den moderne julemand? A: Ca. år 1930 i USA. B: Ca. år 1880 i Tyskland. C: Ca. år 1910 i Grønland

Post: 1. Hvornår og hvor opstod den moderne julemand? A: Ca. år 1930 i USA. B: Ca. år 1880 i Tyskland. C: Ca. år 1910 i Grønland Post: 1 Hvornår og hvor opstod den moderne julemand? Ca. år 1930 i USA Ca. år 1880 i Tyskland Ca. år 1910 i Grønland Post: 2 Hvor ofte er der hvid jul i hele Danmark? Ca. hvert 7 år Ca. hvert 11 år Ca.

Læs mere

Juleaftensgudstjenesten aflyst

Juleaftensgudstjenesten aflyst Nyhedsbrev, Baptistkirken Bornholm Juleaftensgudstjenesten aflyst 24. december 2010 Desværre er gudstjenesterne i Baptistkirken Bornholm kl. 16 og kl. 24 denne juleaftensdag 2010 aflyst pga. snestormen.

Læs mere

December 2014 Niveau D FACIT

December 2014 Niveau D FACIT December 2014 Niveau D FACIT Navn: Klasse: 1 Månedens tekst. Find betydningen af de markerede ord skriv dem korrekt i rammen. 1. Dejlig er den himmel blå, lyst det er at se derpå, hvor de gyldne stjerner

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

PRÆDIKEN 1. SIA 2. DECEMBER 2018 AASTRUP KL VESTER AABY KL. 14 Tekster: Sl. 24; Rom. 13,11-14; Matth. 21,1-9 Salmer: 74,87,84,78,108

PRÆDIKEN 1. SIA 2. DECEMBER 2018 AASTRUP KL VESTER AABY KL. 14 Tekster: Sl. 24; Rom. 13,11-14; Matth. 21,1-9 Salmer: 74,87,84,78,108 PRÆDIKEN 1. SIA 2. DECEMBER 2018 AASTRUP KL. 10.15 VESTER AABY KL. 14 Tekster: Sl. 24; Rom. 13,11-14; Matth. 21,1-9 Salmer: 74,87,84,78,108 Kom, du ærens konge, kom Hjertet er din ejendom Rens det, dan

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

PRÆDIKEN JULEDAG 2018 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112

PRÆDIKEN JULEDAG 2018 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 PRÆDIKEN JULEDAG 2018 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 Kom, Jesus, vær vor hyttegæst Hold selv i os din julefest, Da skal med

Læs mere

SMK s julesange. Tilhører SMK - aflever mig venligst efter brug

SMK s julesange. Tilhører SMK - aflever mig venligst efter brug SMK s julesange. Tilhører SMK - aflever mig venligst efter brug Indholdsfortegnelse. Side: 3. Dejlig er den himmelblå 4. Det kimer nu til julefest 5. En lille nisse fra Amerika 6. Et barn er født i Bethlehem

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 24. december 2015 kl. 16.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække Salmer DDS 94: Det kimer nu til julefest DDS 104: Et barn er født i Betlehem

Læs mere

Nu kom han, patriarkers håb, med flammeord og himmeldåb; og barnet tyder nu i vang, hvad David dunkelt så og sang.

Nu kom han, patriarkers håb, med flammeord og himmeldåb; og barnet tyder nu i vang, hvad David dunkelt så og sang. H. C. Andersen Sikken voldsom trængsel og alarm, Sikken voldsom trængsel og alarm, det er koldt, og man må gå sig varm. Lygten tændes klokken fire alt, det skal være aften med gevalt. Midt på gaden sælges

Læs mere

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig!

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig! PRÆDIKEN MARIÆ BEBUDELSESDAG 25.MARTS 2012 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL.10.15 KRARUP KL. 14 Tekster: Es.7,10-14; 1.Kor.21-31; Luk.1,46-55 Salmer: 10,441,71,73,117 Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak

Læs mere

Helligtrekongers søndag II Salmer: 392, 362, 136, 108, nadversalme 98 (sidste vers), 101

Helligtrekongers søndag II Salmer: 392, 362, 136, 108, nadversalme 98 (sidste vers), 101 Helligtrekongers søndag II Salmer: 392, 362, 136, 108, nadversalme 98 (sidste vers), 101 Storm P har malet billedet, juleaften, som jeg har sat udenpå gudstjenestearket. De fleste kender det nok, det er

Læs mere

Et barn er født i Bethlehem

Et barn er født i Bethlehem Et barn er født i Bethlehem Et barn er født i Bethlehem, Bethlehem Thi glæde sig Jerusalem! Halleluja, halleluja En fattig jomfru sad i løn, Sad i løn Og fødte himlens kongesøn, Halleluja, halleluja Der

Læs mere

og det store JULEMYSTERIE

og det store JULEMYSTERIE Detektiven Benny og det store JULEMYSTERIE Navn: Hvordan er det nu det er? Opvarmning 1 På denne mission skal i kende navneord, tillægsord, udsagnsord, for at kunne løse mysteriet. Herunder skal i farve

Læs mere

Glade jul dejlige jul

Glade jul dejlige jul Dejlig er den himmelblå både på den gammelkendte melodi, og så også den dejlige vi lige hørte.. Himmelblå- Så var der også Kære Susan med de himmelblå tillykke Englene og Fanden det kvaj, de står ved hver

Læs mere

Lad os Bede! Kære Gud, vi beder vi Dig om, at Du vil lade os kende Kristus som det under, der befrier os til glæde og fryd. Amen

Lad os Bede! Kære Gud, vi beder vi Dig om, at Du vil lade os kende Kristus som det under, der befrier os til glæde og fryd. Amen Juleprædiken 2016 i Herlev kirke Joakim Hansen Lad os Bede! Kære Gud, vi beder vi Dig om, at Du vil lade os kende Kristus som det under, der befrier os til glæde og fryd. Amen Glæde til dem der skulle

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring juletræerne og synger med på julens kendte og fine salmer. Jo, det er sandelig jul.

Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring juletræerne og synger med på julens kendte og fine salmer. Jo, det er sandelig jul. 1 af 6 Prædiken juleaften d. 24. december 2016. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 2, 1-20. For alle - for dig. Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring

Læs mere

SATELLITTEN SCT. KNUDS SKOLE Julen 2008

SATELLITTEN SCT. KNUDS SKOLE Julen 2008 SATELLITTEN SCT. KNUDS SKOLE Julen 2008 INDHOLD Side 3-4 Side 5-6 - 7 Side 8-9 - 10 Side 11 Leder v/ Alice Møberg, 9. klasse Julemarked Lucia-optog og krybbespil Juledigte Til alle jer fra alle os her

Læs mere

Engle synger for hyrderne

Engle synger for hyrderne LUK 2,1; 1 THESS 4,16-17; ÅB 1,7; 14,1-3; 21; 22; ; DEN STORE MESTER, S. 25-28; VIDNESBYRD FOR MENIGHEDEN, BIND 1, S. 60-61, 67-70 Engle synger for hyrderne Huskevers: Med evig kærlighed har jeg elsket

Læs mere

KONGESØN drama manuskript

KONGESØN drama manuskript KONGESØN drama manuskript I starten Fortæller: For over 2000 (tallet 2000) år siden skete der noget ganske særligt i landet Israel (davidsstjerne). Et barn blev født, som skulle forandre verden for altid

Læs mere

Leve Livet. December 2017

Leve Livet. December 2017 Leve Livet December 2017 Indholdsfortegnelse: Månedernes fødselsdage... 1 Sangbogen... 2 Juleevangeliet... 3 Livet leves... 4 Rart at vide... 17 Månedskalender... 18 Redaktion: Anne-Marie Bolvig og René

Læs mere

1. Juledag. Salmevalg

1. Juledag. Salmevalg 1. Juledag Salmevalg 100: Kimer, I klokker! 122: Den yndigste rose er funden 114: Hjerte, løft din glædes vinger 125: Mit hjerte altid vanker 112: Kom, alle kristne Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

PRÆDIKEN JULEDAG 2014 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk.2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112

PRÆDIKEN JULEDAG 2014 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk.2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 PRÆDIKEN JULEDAG 2014 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk.2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 Kom, Jesus, vær vor hyttegæst Hold selv i os din julefest, Da skal med

Læs mere

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke:

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: 1 Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: Af Svend Aage Nielsen. Forløb efter salmeblad: Præludium-indgangsbøn-94-kollektlæsning-104-- forløb på prædikestolen. Apostolsk velsignelse. Solo:

Læs mere

PRÆDIKEN JULEDAG 2016 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112

PRÆDIKEN JULEDAG 2016 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 PRÆDIKEN JULEDAG 2016 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es. 9,1-6a; Hebr. 1,1-5; Luk. 2,1-14 Salmer: 99,100,123,114,112 Kom, Jesus, vær vor hyttegæst hold selv i os din julefest! Da skal med

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Musik til hæftet, e-bog til mobil og print. Syng Julen Lang med 56 salmer og sange Design og copyright: Niels Larsen

Musik til hæftet, e-bog til mobil og print. Syng Julen Lang med 56 salmer og sange Design og copyright: Niels Larsen 4. Juleaften, o hvor er du sød, så skal alle folk ha' risengrød; æbleskiven bliver flittigt vendt, gåsestegen er til bag'ren sendt. Bonden sidder tidligt ved sit fad, sikken Guds velsignelse af mad, lænkehunden

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

Sikken voldsom trængsel og alarm

Sikken voldsom trængsel og alarm Julens sange Sikken voldsom trængsel og alarm Tekst: Peter Faber Melodi: Emil Horneman Sikken voldsom trængsel og alarm, det er koldt, og man må gå sig varm. Lygten tændes klokken fire alt, det skal være

Læs mere

David (Torben S. Callesen/Gospelroots)

David (Torben S. Callesen/Gospelroots) David (Torben S. Callesen/Gospelroots) David var en ung, flot fyr, og hyrde var hans job. Sang og spilled, mens han værned om sin fåreflok. Davids hjerte var af guld, og Herren var med ham. Derfor blev

Læs mere

Juleaften Læsninger: Es 9,1-6a Luk 2, 1-14 Salmer: Dejlig er den himmel blå Et barn er født Julen har bragt Glade jul

Juleaften Læsninger: Es 9,1-6a Luk 2, 1-14 Salmer: Dejlig er den himmel blå Et barn er født Julen har bragt Glade jul Juleaften 2016 Læsninger: Es 9,1-6a Luk 2, 1-14 Salmer: Dejlig er den himmel blå Et barn er født Julen har bragt Glade jul I julekalenderen Den anden verden flygter Sarah ind i en eventyrverden, hvor hun

Læs mere

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser.

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser. Juledag 2013 Vi har hørt Johannes fødselsberetning. En helt anden historie end i går, hvor det var Lukas juleevangelium, der blev prædiket over i landets kirker. Er det overhovedet en fødselsberetning,

Læs mere

Prædiken Juleaften d. 24. december Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Lukas 2,1-20. Gennembrud

Prædiken Juleaften d. 24. december Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Lukas 2,1-20. Gennembrud 1 af 6 Prædiken Juleaften d. 24. december 2018. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Lukas 2,1-20. Gennembrud Den danske sang er en ung blond pige synger vi fra Højskolesangbogen. Vores

Læs mere

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 2.DECEMBER SIA VESTER AABY KL Tekster: Sl. 100; Rom.13,11-14; Matth.21,1-9 Salmer: 74,87,78,84,108

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 2.DECEMBER SIA VESTER AABY KL Tekster: Sl. 100; Rom.13,11-14; Matth.21,1-9 Salmer: 74,87,78,84,108 PRÆDIKEN SØNDAG DEN 2.DECEMBER 2012 1.SIA VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 100; Rom.13,11-14; Matth.21,1-9 Salmer: 74,87,78,84,108 Kom, du ærens konge, kom! Hjertet er din ejendom; Rens det, dan det,

Læs mere

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag.

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag! Forside billede: Babara Meinel Jacops Illustrationer: Fleur Celeste/ Farvelægning: Naomi Skrevet

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Rundt om. Julekrybben. Bilag Materialet er udarbejdet af Charlotte Slot, sognepræst ved Høje Taastrup Kirke

Rundt om. Julekrybben. Bilag Materialet er udarbejdet af Charlotte Slot, sognepræst ved Høje Taastrup Kirke Rundt om Julekrybben Bilag 2013 Materialet er udarbejdet af Charlotte Slot, sognepræst ved Høje Taastrup Kirke Indholdsfortegnelse Krybbespil 3 Et barn er født i Betlehem 9 Barn Jesus i en krybbe lå 10

Læs mere

Indhold. -Juletræet med sin pynt. -Julemanden. -Nisser. -Sankta Lucia. -Hellige tre konger. -Højt fra træets grønne top. -Jul i gamle dage.

Indhold. -Juletræet med sin pynt. -Julemanden. -Nisser. -Sankta Lucia. -Hellige tre konger. -Højt fra træets grønne top. -Jul i gamle dage. Jul i Danmark Indhold -Juletræet med sin pynt -Julemanden -Nisser -Sankta Lucia -Hellige tre konger -Højt fra træets grønne top -Jul i gamle dage -Sne -Romerriget -Lidt af hvert om julen -Slutning 2 Juletræet

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus ved skoleafslutninger i Skorup kirke skrevet af Brian Iversen Kejser Augustus (A) er i våbenhuset. Ærkeenglen Gabriel (G) står i koret

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Vikar-Guide. Enkelt - eller dobbeltkonsonant

Vikar-Guide. Enkelt - eller dobbeltkonsonant Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Dansk 6. - 7. klasse Enkelt - eller dobbeltkonsonant 1. Fælles gennemgang: Start med at gennemgå oplysningerne i kassen. Kom evt. med flere eksempler. Lad derefter eleverne

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 26. december 2015 Kirkedag: 2.juledag/B Tekst: Matt 10,32-42 Salmer: SK: 122 * 124 * 128 * 109 * 104,5 * 103

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 26. december 2015 Kirkedag: 2.juledag/B Tekst: Matt 10,32-42 Salmer: SK: 122 * 124 * 128 * 109 * 104,5 * 103 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 26. december 2015 Kirkedag: 2.juledag/B Tekst: Matt 10,32-42 Salmer: SK: 122 * 124 * 128 * 109 * 104,5 * 103 Så står vi igen i den tilbagevendende modsætning mellem julens

Læs mere

menneskets identitet: skabt i Guds billede helt umiddelbart: en særlig værdighed

menneskets identitet: skabt i Guds billede helt umiddelbart: en særlig værdighed Du gode Gud, jeg takker dig for livet, fordi jeg lever og er til i dag. Jeg rækker hånden ud mod livets gave og mod den kærlighed, der ligger bag. Du giver hele verden liv og ånde og holder gang i alle

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

- måneden hvor der bruges mest el i hjemmene. - måneden hvor flest mænd mentalt tjekker ud

- måneden hvor der bruges mest el i hjemmene. - måneden hvor flest mænd mentalt tjekker ud Vi er blevet til kollektive advents- og juleofre 1. søndag i advent den 1. december 2013. Vi nærmer os advent - måneden hvor vi tæller ned til julen - måneden hvor der bruges mest el i hjemmene - måneden

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis

15. søndag efter Trinitatis 15. søndag efter Trinitatis Salmevalg 751 Gud ske tak og lov 29 Spænd over os dit himmelsejl 400 Så vældig det mødte os 321 O Kristelighed 678 Guds fred er glæden i dit sind Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Kirkenyt for Tingsted kirke december 2018 januar 2019

Kirkenyt for Tingsted kirke december 2018 januar 2019 Kirkenyt for Tingsted kirke december 2018 januar 2019 At ligge på ryggen og kigge på stjernerne... Midt i denne travle juletid har vi muligheden for at lade os inspirere af følgende historie. Der var en

Læs mere

Jule-gudstjeneste ,00 - Brændkjærkirken

Jule-gudstjeneste ,00 - Brændkjærkirken Jule-gudstjeneste 241214 14.45 + 16,00 - Brændkjærkirken Prædiken af: sognepræst Ole Pihl Bibeltekster: Es 9,1-6a, Luk 2,1-14 Salmer: DDS 94 Det kimer nu DDS 117 En rose så jeg skyde DDS 120 - Glade jul

Læs mere

Juledag den 25. december 2012 Vor Frue kirke kl. 10. Tekst: Luk 2,1-14 Salmer: 99, 108, 114, 107, 125, 123 v.7, 118

Juledag den 25. december 2012 Vor Frue kirke kl. 10. Tekst: Luk 2,1-14 Salmer: 99, 108, 114, 107, 125, 123 v.7, 118 1 Juledag den 25. december 2012 Vor Frue kirke kl. 10 Af Jesper Stange Tekst: Luk 2,1-14 Salmer: 99, 108, 114, 107, 125, 123 v.7, 118 Gud, lad os leve af dit ord som dagligt brød på denne jord Julen kommer

Læs mere

Glade jul. jul, eng-le. da - le ned i skjul! Hid de fly-ve. œ œœ œ œ œ œ œ. b b œ œ j œ œ œ œ œ œ œ. i-blandt. os de gå, j J œ œ. œ J.

Glade jul. jul, eng-le. da - le ned i skjul! Hid de fly-ve. œ œœ œ œ œ œ œ. b b œ œ j œ œ œ œ œ œ œ. i-blandt. os de gå, j J œ œ. œ J. Kor : ; Andante e = 100 A Unis. b b 2 6 8 Glade jul Fællessang Tekst B.S. Ingemann Musik Fr. Gruber Arr. Philli Faber 2015 j j 1. Glade jul, dejlige jul, engle da le ned i skjul! Hid de flyve med Paradis

Læs mere

Mange julehilsner Albert

Mange julehilsner Albert GLÆDELIG FØRSTE DECEMBER! Mit navn er, og jeg er flyttet ind i nat. Jeg elsker jul og gaver. Og så er jeg en rigtig drillenisse Så bare pas på, for ellers kan jeg finde på de skøreste ting. Jeg har en

Læs mere

Juleevangeliet og de hellige tre konger

Juleevangeliet og de hellige tre konger Juleevangeliet og de hellige tre konger Matthæusevangeliet 1,18-2,22 og Lukasevangeliet 1,27-2,40 The Brick Testament og den danske bibeloversættelse Det her er historien om hvordan Jesus Kristus blev

Læs mere

Ammershøj bladet December 2018

Ammershøj bladet December 2018 Ammershøj bladet December 2018 Velkommen til Husavisen Vi inviterer til, at alle kommer med indlæg, forslag til aktiviteter, gode historier til avisen. Send gerne forslag senest den 20 i måneden til Inge

Læs mere

2. juledag Matt. 23, 34-39; Jer 1,17-19; ApG 6,8-14 og 7,54-60 Salmer: 129, 118, , 108, 114

2. juledag Matt. 23, 34-39; Jer 1,17-19; ApG 6,8-14 og 7,54-60 Salmer: 129, 118, , 108, 114 2. juledag Matt. 23, 34-39; Jer 1,17-19; ApG 6,8-14 og 7,54-60 Salmer: 129, 118, 122 130, 108, 114 Lad os bede! Herre, tak fordi din julefred er mere end god mad, slik og kager. Hold os fast til dig, også

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG Når døden er en overgang Et menneskes liv består af mange overgange, hvor vi går fra én tilstand til en anden. Overgangene markerer, at en person har bevæget sig fra ét sted i livet til et andet: Vi bliver

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Historie 36 af Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada

Børnebiblen præsenterer. Historie 36 af Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Oversat af: Christian Lingua Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Historie 36 af 60 www.m1914.org Bible for

Læs mere

Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar

Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar af Smagens Dag ved Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Smag på skikke og traditioner Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en ret eller i et måltid,

Læs mere

Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121

Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121 1 Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl. 14.30. Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121 Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 2,1-20 Bøn. Lad os bede!

Læs mere

Prædiken til 1. søndag i advent, Matt 21, tekstrække. Urup Kirke Søndag d. 30. november 2014 kl Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 1. søndag i advent, Matt 21, tekstrække. Urup Kirke Søndag d. 30. november 2014 kl Steen Frøjk Søvndal. 1 Urup Kirke Søndag d. 30. november 2014 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 1. søndag i advent, Matt 21,1-9. 1. tekstrække Salmer DDS 74: Vær velkommen, Herrens år DDS 70: Du kom til vor runde

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

Kejseren bruger soldater. Gud nøjes med engle

Kejseren bruger soldater. Gud nøjes med engle Kejseren bruger soldater. Gud nøjes med engle Prædiken til 1. juledag 2015 af præst Kristine S. Hestbech I juleevangeliet hører vi om kejserens befaling og om englens budskab. Kejserens befaling var ikke

Læs mere

Alle Helgens søndag 2013. Hurup Mattæus 5, 1-12

Alle Helgens søndag 2013. Hurup Mattæus 5, 1-12 Alle Helgens søndag 2013. Hurup Mattæus 5, 1-12 Herre, vær os nær, når vi sørger. Vær os nær, når vi skal tage os af vore spæde. Vær os nær, når vi lever. Vær os nær, når vi dør. AMEN Det lille barn er

Læs mere

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN Juleaften 2014, Hurup Lukas 2, 1-14 Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN De fleste af os her i Hurup kirke i eftermiddag har glædet os

Læs mere

Børnebiblen. præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen. præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Juleaften 2015, Hurup Lukas 2, 1-20

Juleaften 2015, Hurup Lukas 2, 1-20 Juleaften 2015, Hurup Lukas 2, 1-20 I vores spisestue hænger der en tallerkenrække. Der er tallerkener og fine små kopper, som vi bruger igen og igen. På en af kopperne står der: Verdens bedste mormor.

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

9. Det kimer nu til julefest

9. Det kimer nu til julefest 9. Det kimer nu til julefest En af de mest brugte salmer juleaften, der aktualiserer Jesu fødsel. Ofte brugt som indledning til gudstjenesten. I gruppen bag udvælgelsen af salmerne til Konfirmandsalmebogen

Læs mere

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9. JANUAR SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Sl. 84; rom. 12,1-5; Luk. 2,41-52 Salmer: 750,308,69,140,355

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9. JANUAR SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Sl. 84; rom. 12,1-5; Luk. 2,41-52 Salmer: 750,308,69,140,355 PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9. JANUAR 2011 1.SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Sl. 84; rom. 12,1-5; Luk. 2,41-52 Salmer: 750,308,69,140,355 Jeg er din barndoms gade Jeg er dit væsens rod. Jeg er

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30.

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9.00: 749-117/ 98-102- 118 Vinderslev kl.10.30: 749-117- 94/ 98-102- 118 Dette hellige evangelium

Læs mere

Juleaften 2009 Herlev Hospital

Juleaften 2009 Herlev Hospital Juleaften 2009 Herlev Hospital Kom, Jesus, vær vor hyttegæst, Hold selv i os din julefest. Amen. Julen har med stemning at gøre. Vi vil så gerne i julestemning. Vi ønsker brændende, at den skal indfinde

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Julens bedste sange og salmer

Julens bedste sange og salmer Julens bedste sange og salmer Indhold Glade jul, dejlige jul Glade jul, dejlige jul 3 Julen har bragt velsignet bud 4 Højt fra træets grønne top 5 Sikken voldsom trængsel og alarm 6 Dejlig er jorden 7

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække Salmer DDS 136: Dejlig er den himmel blå DDS 391: Dit ord, o Gud,

Læs mere