Høringssvar i forbindelse med opdatering og revidering af værdighedspolitikken samt forvaltningens bemærkninger dertil

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringssvar i forbindelse med opdatering og revidering af værdighedspolitikken samt forvaltningens bemærkninger dertil"

Transkript

1 GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen - Analyse og Udvikling 3. april Af Stine Nielsen og Kimia Doroudian Bilag 3. Skabelon til høringssvar Høringssvar i forbindelse med opdatering og revidering af værdighedspolitikken samt forvaltningens bemærkninger dertil Høringssvarene er indsamlet mundtligt på møder afholdt i Seniorrådet, Handicaprådet, Bruger- og Pårørenderådene og SR-MED og gengivet i skemaet nedenfor. Interessenternes bemærkninger er samlet under de overskrifter, som indgår i værdighedspolitikken. Seniorrådet har valgt at supplere deres mundtlige høring med et skriftligt svar, jf. vedlagte bilag 4a-4b. Skema til brug for høringssvar vedrørende værdighedspolitik Navn på interessent Seniorrådet Bemærkninger fra interessenter Generelt til værdighedspolitikken Værdighedspolitikken må gerne være endnu kortere. Overvej om der skal noget med om homoseksuelle i værdighedspolitikken (LGBT). Man kunne alternativt godt bruge ordet mangfoldighed uden at nævne nogle minoritetsgrupper. Bemærkninger fra forvaltningen værdighedspolitikken i forvejen er kort og præcist formuleret, og en kortere værdighedspolitik vil øge risikoen for, at meningen i teksterne går tabt. Der er nu skrevet tekst om mangfoldighed i indledningen. SR-MED Rosenlund Det forslås, at ordet pårørende tages ud fra de andre afsnit, da det bliver for meget reference til pårørende nu, hvor pårørende har fået sit eget afsnit. Træning og pleje har udvidet fokus fra Træning og Pleje til Sundhed og rehabilitering, og derfor bør hele værdighedspolitikken rettes til. Der kunne også godt stå noget mere om fx omsorg, da der også er meget fokus på det i afdelingen. Værdighedspolitikken er rigtig god. Det er svært at kommentere, fordi der er ikke et forkert ord, også fordi politikken er så overordnet. det stadig er relevant at inkluderer pårørende i de øvrige afsnit, selvom politikken har fået et selvstændigt afsnit om pårørende. Der er foretaget ændringer i teksten de steder, hvor det har passet ind i konteksten. Der er brugt ordene træning, pleje, omsorg og rehabilitering. Værdighedspolitikken er så god, at den skal uddeles til alle beboere og medarbejdere på seniorcentrene, så alle ved, hvad der står i den. Den skal bruges som ABC på seniorcentrene. Hvad angår de borgere, som er i eget Værdighedspolitikken bliver ikke omdelt, men kommer til at ligge på seniorcentrene og Gladsaxe Bibliotek, så

2 Møllegården hjem, så kan værdighedspolitikken med fordel sendes til borgerne, når de bliver folkepensionister eller når pensionister bliver 80 år, og de får besøg af de forebyggende sygeplejersker. Det opleves, at værdighedspolitikken er meget bred og langt fra den praktiske virkeligheden. Den opleves teoretisk frem for praktisk. Det opleves, at politikken henvender sig mest til borgere i eget hjem, fordi på seniorcentrene er det mere vedligeholdelse end rehabilitering, der arbejdes med. Der er mange vikarer, og de går ikke op i den enkeltes livshistorie og vaner, så virkeligheden er en anden end den, som beskrives i politikken. Det går ud over værdigheden, at der er så mange vikarer på stedet. Når guiden udskrives ud fra nettet, så er skriften meget lille. Det skal være skriftstørrelse 11 eller 12, før man kan læse det. interesserede borgere og pårørende kan tage et eksemplar. Derudover vil værdighedspolitikken være tilgængelig på kommunens hjemmeside. Medarbejderne informeres om den ændrede værdighedspolitik ved personalemøder, hvor indholdet og omsætningen af indholdet i praksis, kan indgå i en dialog. Politikken er både udarbejdet til hele ældreområdet samt yngre borgergrupper, som deltager i rehabiliteringsforløb i afdelingen. Det er prioriteret, at politikken favner bredt uden at blive for lang. Værdighedspolitikken er tilføjet Guide til pårørende, der går tættere på borgerne og de pårørendes hverdag. Politikken henvender sig til alle borgere, som har brug for pleje, træning, omsorg og rehabilitering uanset, om borgeren er unge eller gammel. For eksempel modtager borgere med senhjerneskader, kræft og skiskader også støtte fra afdelingen. Politikken rammesætter, at alle borgere - uanset om de bor i eget hjem eller på et seniorcenter - behandles med værdighed. Det er ledelsens og medarbejdernes opgave, at formidle til borgere og pårørende, hvordan der arbejdes med vikarer. Brugen af vikarer vil altid være et vilkår, og derfor skal der gøres, hvad der er muligt for, at vikarerne også er bekendte med de politiker, der er besluttet i kommunen. efterretning, og forvaltningen undersøger muligheden for at skriften kan blive større ved udskrivning af politikken fra

3 Bakkegården SR-MED Handicapråd et Hareskovbo SR-MED Hareskovbo Det er en god ide, at udlevere politikken til borgere og pårørende, når de flytter ind på et seniorcenter, og man kan også medbringe den, når borgere får de forebyggende hjemmebesøg som 80 årige. Eventuelt kan man også informere borgere og pårørende om, at der ligger en værdighedspolitik på hjemmesiden. Indledning Fokus på værdighed Det forslås, at skrive noget om FN s verdensmål ind i indledningen. Der skal udvælges de verdensmål, som passer ind i området. Forslår, at tekst om den workshop, der blev afholdt i forbindelse med at værdighedspolitikken blev lavet, tages ud, da det nu er forældet. Selvbestemmelse Det blev påpeget, at forvaltningen kunne se på relationen mellem værdighed og tvang, da der er kommet ny lov på det område. Mad og ernæring Det blev påpeget, at der ikke serveres varm mad på afdelingen. Bestikket og tallerkener er kolde, og det kunne hjælpe på varmen af maden, hvis tallerkener var varmet op inden måltidet. Det, at man får det varme måltid mad til middag, og kold måltid mad til aften laver i sig selv om på den måde, som beboerne har levet før, de flyttede ind på seniorcentret. Overskriften mad og ernæring er synonymer. Det forslås, at vi kalde afsnittet måltidet i stedet. Mangler noget tekst, der beskriver vigtigheden af det sociale samvær i forbindelse med måltidet. Pårørende (nyt afsnit) Det var overordnet holdningen, at afsnittet så fint ud. Det blev påpeget, at der er for langt fra den nederste medarbejder til den øverste leder, og beskeder ofte går tabt fra den ene til den anden. Der er generelt for mange led. kommunens hjemmeside. Værdighedspolitikken bliver ikke omdelt, men kommer til at ligge på seniorcentrene og Gladsaxe Bibliotek, så interesserede borgere og pårørende kan tage et eksemplar. Der er skrevet tekst om FN s verdensmål ind i indledningen. Teksten om workshoppen er taget ud af indledningen. Det er præciseret i afsnittet Selvbestemmelse, at såfremt en borger vælger støtten fra, vil medarbejderne respektere dette. Med mindre det handler om borgerens overlevelse. Bemærkningerne handler om lokale forhold og skal ikke indgå i politikken. Overskriften er ændret til måltidet. Der er indarbejdet tekst omkring socialt samvær i forbindelse med måltidet og tilføjet, at det sociale samvær kan beskytte imod ensomhed og fremme psykisk trivsel. efterretning, men forvaltningen vurderer, at det handler om lokale forhold.

4 Seniorrådet Rosenlund SR-MED Det er vigtigt, at medarbejderne spørge ind til, hvordan det plejede at være for borgerne i deres hverdag, før pågældende flyttede på seniorcenter. Der blev peget på, at værdighedspolitikken beskriver nogle fine værdier, men der er ikke fulgt ressourcer med, og det er en udfordring. Seniorrådet har valgt at supplere deres mundtlige høring ved at sende et skriftligt høringsforslag til, hvordan afsnittet om pårørende kan formuleres (jf. vedlagt bilag 4a). Teksten om pårørende er rigtig fin. Det opleves som et empatisk skrevet afsnit, og den rammer godt stilen i resten af politikken. Man oplever sig ofte som pårørende alene om ens ægtefælle eller forældre, og man har derfor brug for sparring med medarbejderne. Det forslås, at det skrives frem i teksten, at det er vigtigt med god kommunikation mellem medarbejdere og pårørende. Det gode samarbejde og kommunikation er grundlaget for borgernes trivsel. Der mangler noget anerkendelse af pårørende som en ressource. Konkret forslag til sproglig ændring: De pårørende skal fortsat være en ressource. Det skal skrives tydeligt frem i afsnittet, at de pårørende skal have mulighed for at trække sig, og ikke ligge under for pres fra medarbejderne i forhold til at tage vare på deres ægtefælle, forældre eller venner. Det er allerede én af de ting, som er skrevet ind i værdighedspolitikken under overskriften Livskvalitet. Derfor har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer i dette afsnit. Værdighedspolitikken er ikke et udtryk for økonomiske ressourcer, men en værdimæssig tilgang til vores borgere og den pleje som medarbejderne skal være beviste om at bidrage ind i. Det skriftlige høringssvar har ikke givet anledning til ændringer i værdighedspolitikken. Det bemærkes i øvrigt, at det var en aftale forud for høringsperioden, at opdateringen og revideringen af værdighedspolitikken skulle foretages på baggrund af mundtlige høringssvar, hvor forvaltningen deltog i mødet. Det er desuden forvaltningens vurdering, at det nye skriftlige forslag til afsnittet om pårørende er formuleret i et sprog, der var forskelligt fra den øvrige værdighedspolitik. Der er tilføjet et punkt om, at medarbejderne skal understøtte, at kommunikationen med de pårørende fungerer bedst muligt, da et velfungerende samarbejde med de pårørende er en forudsætning for borgernes trivsel. Sætningen er tilføjet ordet fortsat. Der er skrevet ind i afsnittet, at, de pårørende skal have mulighed for at trække sig ved behov.

5 Seniorcenter Egegården Bakkegården Handicapråd et Der er brugt meget skal og kan, og det forslås, at der bliver mindre af det i afsnittet. Det blev forslået, at det skal skrives ind, at medarbejdernes arbejde ikke altid kan være på de pårørendes præmisser. Afsnittet skal handle mere om de pårørende frem for borgerne. Det kunne være godt, hvis der var en opfølgende samtale fra kommunen, når man har taget den store beslutning om at søge hjælp og skal flytte ind på et seniorcenter. Det forslås, at der nævnes nogle af de pårørendegrupper, som findes i Gladsaxe allerede (fx på områderne demens, hjerneskade). Det kunne fx stå ud for punkt nr. 2, hvor der står Disse pårørende skal tilbydes den rette hjælp og støtte. Det opleves lidt floskelagtigt at skrive, at den pårørende er borgerens stemme nogle gange, og det forslås, at der bruges en anden formulering. Det må også gerne være tydeligt, hvad der sker med den viden, som den pårørende bidrager med. En værdig død Det forslås, at medarbejderne taler med de ældre om livstestamente ved indflytning på Seniorcenter. Medarbejderne skal i den forbindelse være klædt på til at tale med borgere og pårørende om emnet. Der er foretaget en gennemskrivning, som tager højde for dette forslag. De steder, hvor teksten henvender sig til pårørende er brugt kan, og de steder hvor teksten henvender sig til medarbejderne er brugt skal. Det er skrevet ind i afsnittet, at der er tale om et samarbejde mellem medarbejdere og pårørende. afsnittet skal have det samme borgerfokus, som de øvrige afsnit. Guiden er derimod rette imod de pårørende. Forvaltningen vurderer ikke, at det giver anledning til nogen ændringer i værdighedspolitikken. Det vurderes, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at nævne specifikke pårørendegrupper, fordi der er mange, og der er relativt stor udskiftning i forholdt til, hvilke grupper der er aktive i Gladsaxe. Teksten er rettet til, at de pårørende kan bidrage med indsigt i borgerens rutiner og livshistorie. Det står i forvejen i afsnittet, at medarbejderne kan bruge viden fra de pårørende til at tilpasse og tilrettelægge hverdagen således, at det passer ind i borgerens normale rutiner. Bemærkningerne har ikke givet anledning til ændringer i værdighedspolitikken. Forvaltningen kan orientere om, at det er fast praksis på seniorcentrene, at der når det er passende efter indflytningen gives mulighed

6 Hareskovbo Rosenlund Guide til pårørende (nyt afsnit) Det blev pointeret, at det opleves forvirrende, hvem guiden henvender sig til. Det blev forslået at dele guiden op, så én del vedrører borgere i eget hjem, og én del til borgere på seniorcenter. Det blev pointeret, at bankerne nogle gange vil have udfyldt deres egen fuldmagt, og i de tilfælde kan en generel fuldmagt ikke bruges. Det bør skrives ind i guiden (punkt 1). Det blev forslået, at der skrives plejeseng i stedet for sygeseng (under punkt nr. 3). Det blev forslået, at der skrives dig selv i stedet for dit selv (under punkt nr. 4). Guiden er overordnet fin. Guiden bør generelt skrives mere imødekommende, så det ikke bliver for hård i sproget. Det forslås, at der nævnes noget om, hvordan maden leveres (uden for/indenfor døren), hvem stiller den i køleskabet (punkt 7). for en samtale om afslutningen på livet og ønsker i den forbindelse. I forhold til livstestamente, så er det udfordrende at have disse samtaler med beboerne, fordi de ofte har kognitive problemer. Familien skal derfor altid inddrages. Der er foretaget en gennemskrivning af guiden, som tager højde for dette. flere af punkterne er relevante, hvad enten borgeren bor i eget hjem eller på seniorcenter. Med henblik på at imødekomme forslaget, er der imidlertid ændret på rækkefølgen af punkterne, så de generelle punkter kommer først, fulgt af henholdsvis punkter, hvor borgeren er i eget hjem og på seniorcenter. guiden ikke kan være udtømmende i forhold til, hvilke forskellige fuldmagter, der efterspørges. Punktet er mere et udtryk for, at fuldmagt kan være vigtigt for pårørende, hvis de skal varetage deres familiemedlem eller vens interesser. Afsnittet er tilføjet den sproglige ændring. Afsnittet er tilføjet den sproglige ændring. Der er foretaget en gennemskrivning, som tager højde for dette. Det er prioriteret, at værdighedspolitikken favner bredt uden at blive for lang og for specifik. Politikken er

7 tilføjet Guide til pårørende, der går tættere på borgerne og de pårørendes hverdag. Dog er det forsøgt at finde en balance i guiden, så den ikke indeholder for mange detaljer. Derfor har denne bemærkning ikke givet anledning til ændringer i guiden. Seniorrådet Det forslås, at det nævnes, at det også er tandplejere man møder, da det faktisk sker oftere end tandlæger (punkt 9). Det forslås, at det nævnes en fremtidsfuldmagt (punkt 1). Det skal stå, at det ikke koster noget at sove hos borgeren (punkt 10). Det forslås, at der sættes et link ind i guiden til det sted på internettet, som beskriver retningslinjer for at søge den generelle fuldmagt. Det forslås, at det skrives tydeligere frem, hvem guiden henvender sig til er det fx søn, datter, bror. Afsnittet er tilføjet tandplejere. guiden ikke kan være udtømmende i forhold til, hvilke forskellige fuldmagter, der efterspørges. Punktet er mere et udtryk for, at fuldmagt kan være vigtigt for pårørende, hvis de skal varetage deres familiemedlem eller vens interesser. Afsnittet er ændret, så det fremgår tydeligt. Guiden er tilføjet den forslåede ændring. Det er skrevet i indledningen, at de pårørende kan være en ægtefælle, barn eller ven. Det forslås, at guiden skrives kortere og mere præcis. Seniorrådet har valgt at supplere deres mundtlige høring ved at sende et skriftligt høringsforslag til, hvordan guiden til pårørende kan formuleres (jf. vedlagt bilag 4b). guiden i forvejen er kort og præcist formuleret, og en yderligere nedkortning vil øge risikoen for, at meningen i teksterne går tabt. Det skriftlige høringssvar har ikke givet anledning til ændringer i værdighedspolitikken. Det bemærkes i øvrigt, at det var en aftale forud for høringsperioden, at opdateringen og revideringen af værdighedspolitikken skulle foretages på baggrund af mundtlige høringssvar, hvor forvaltningen deltog i mødet. Det var desuden

8 SR-MED Handicapråd et Seniorcenter Egegården Guiden er brugbar og god. Placeringen af den på bagsiden af værdighedspolitikken kan dog sende det signal, at hele værdighedspolitikken handler om pårørende. Kan den placeres et andet sted (fx på hjemmesiden eller i seniorcentrenes indflytningsmappe)? Det forslås, at der tilføjes tekst om muligheden for, at hjælpe en borger med at udfylde livstestamente, så det fx tages stilling til, hvorvidt borgere skal genoplives. Det blev forslået, at tage det ud af guiden, at det koster noget at overnatte hos borgere på seniorcenter, da det ikke koster noget (punkt 10). Det blev forslået, at tilføje grundet risiko for skader under punktet vedrørende negleklipning (punkt 8). Rådet er positiv overfor, at der er udarbejdet en guide til de pårørende. Det giver god mening at blive gjort opmærksom på, hvad en pårørende skal huske i forhold til en ægtefælle, forældre eller ven, som modtager hjælp fra kommunen. Det er fint, hvis den er på bagsiden. Guiden til pårørende er rigtig god. Især punktet, der sætter fokus på, at pårørende skal være opmærksomme på at passe på sig selv, er rigtig godt. Der er nemlig mange pårørende, som slider sig selv ned, når et menneske tæt på dem bliver ramt af sygdom. Dertil blev det bemærket, at der er mange ting, man som pårørende skal holde styr på, og det derfor er rart, at det står samlet i en guide. Som pårørende er der meget at holde styr på, så det er rart, hvis det står et sted. Det blev forslået, at guiden også kunne være en del af indflytningsmappen. Det blev bemærket, at kontaktpersonordning på seniorcentrene fungerer rigtig godt for de pårørende, og der evt. også kan skrives noget ind omkring det i guiden. forvaltningens vurdering, at det nye skriftlige forslag til guide til pårørende var kortet ned i en sådan grad, at det ikke længere indeholdt de oplysninger, som kunne gøre guiden til en reel støtte for de pårørende i hverdagen. Derfor er der ikke valgt at fjerne og forkorte opmærksomhedspunkterne eller vedlægge uddybende information i bilag, som Seniorrådet foreslog. Handicaprådet ønskede, at guiden skulle være på bagsiden af politikken, derfor vurderer forvaltningen, at placeringen ikke skal ændres. Guiden er tilføjet det forslåede tekst (punkt 2). Guiden er tilføjet, at det er gratis at overnatte i borgerens bolig. Guiden er tilføjet den forslåede ændring. det handler om lokale forhold. det handler om lokale forhold. BPR Guiden er helt fantastisk. Den orienterer sig imod det

9 Møllegården praktiske. Bakkegården Det blev forslået, at det tilføjes guiden, at hjemmeplejen kender borgerne før de kommer på seniorcenter, og disse medarbejdere derfor kan henvise til relevante pårørendegrupper. Det er tilføjet i guiden, at kommunen kan oplyse om mulighederne for konkrete pårørendegrupper. Det forslås, at der står noget om konkrete muligheder for aflastningstilbud. Det er tilføjet i guiden, at kommunen kan oplyse om mulighederne for konkrete aflastningstilbud.

Værdighedspolitikken er sammensat af seks overordnede værdier, som skal understøttes i ældreplejen:

Værdighedspolitikken er sammensat af seks overordnede værdier, som skal understøttes i ældreplejen: GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen - Analyse og Udvikling 3. april 2018. Af Stine Nielsen og Kimia Doroudian Bilag 2. Forslag til opdateret og revideret værdighedspolitik Værdighedspolitik

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik Maj 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 En nuanceret forståelse af værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik Maj 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng

Læs mere

Gladsaxe Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Analyse og Udvikling Malene Ravn, Jakob Stenspil og Stine Nielsen

Gladsaxe Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Analyse og Udvikling Malene Ravn, Jakob Stenspil og Stine Nielsen Gladsaxe Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Analyse og Udvikling 18.04.2016. Malene Ravn, Jakob Stenspil og Stine Nielsen Bilag 3: Forvaltningens bemærkninger til høringssvar Værdighedspolitik Generelle

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE

FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE VÆRDIGHEDSPOLITIKKEN 2019-2022 har fokus på syv områder Vi har haft en værdighedspolitik siden 2016. Den

Læs mere

Seniorrådet har pinpointet nogle punkter, som vi mener, kan medvirke til dette.

Seniorrådet har pinpointet nogle punkter, som vi mener, kan medvirke til dette. Seniorrådet i Gladsaxe v/ formand Carl-Erik Andersen Rådhus Allé, 2860 Søborg Formanden træffes på telefon 40 19 54 43 Formandens e-mail: carl.e.andersen@gmail.com 14. april 2016 Høringssvar om Værdighedspolitikken

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik April 2019 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Værdighedspolitik 2018 Sundhed, Handicap og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 Indledning Derfor en værdighedspolitik Værdier Vi

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

Værdighedspolitik, Vejle Kommune

Værdighedspolitik, Vejle Kommune Værdighedspolitik, Vejle Kommune 1 Indledning Det er vigtigt for Vejle Kommune at fremme et værdigt ældreliv og sikre en værdig hjælp, støtte og omsorg til kommunens ældre, hvilket også kommer til udtryk

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK

VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK 2019-2022 FORORD Hjørring Kommunes Værdighedspolitik 2019-2022 henvender sig til dig, der arbejder med ældrepleje i Hjørring Kommune, samt dig der er interesseret i, hvordan vi i Hjørring

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016 , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd Maj 2016 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Formålet med Brønderslev Kommunes værdighedspolitik er at sikre, at alle ældre borgere får en værdig ældrepleje.

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND. Albertslund Kommunes værdighedspolitik ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik 2019-2021 Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den tredje alder. Ældre borgere

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Bilag 3: Samling af indkomne høringsvar til anbefalinger i rapporten "Plejeboliger - generation 2.0"

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Bilag 3: Samling af indkomne høringsvar til anbefalinger i rapporten Plejeboliger - generation 2.0 GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen - Budget og Styring Bilag 3: Samling af indkomne høringsvar til anbefalinger i rapporten "Plejeboliger - generation 2.0" NOTAT Dato: 11. september 2013

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:... 2 Visioner og hvordan de opnås... 4 Livskvalitet... 4 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

gladsaxe.dk Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende

gladsaxe.dk Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende gladsaxe.dk Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende Indhold Fakta om demens tal, symptomer og tegn på demens... 3 Gladsaxe Kommunes tilbud

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK. Vejle Kommune 2019

VÆRDIGHEDSPOLITIK. Vejle Kommune 2019 VÆRDIGHEDSPOLITIK Vejle Kommune 2019 2 Indhold Indledning...4 Etisk grundlag for værdighedspolitikken...6 Fokusområder Livskvalitet...10 Fokusområder Selvbestemmelse...12 Fokusområder Kvalitet, tværfaglighed

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK

HVIDOVRE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK S VÆRDIGHEDSPOLITIK Indhold Ældre mødes med respekt 3 Værdighedspolitikken hænger sammen med Ældrepolitikken 4 Implementering af Værdighedspolitikken 6 Livskvalitet 8 Selvbestemmelse 10 Kvalitet, tværfaglighed

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Social- og Sundhedsforvaltningens bemærkninger. Økonomi- og Ledelsessekretariatet

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Social- og Sundhedsforvaltningens bemærkninger. Økonomi- og Ledelsessekretariatet GLADSAXE KOMMUNE Økonomi- og Ledelsessekretariatet Social- og Sundhedsforvaltningens bemærkninger til høringssvar NOTAT Dato: 22. februar 2012 Af: Margit Viktoria Skov Frandsen Høringssvar fra Seniorrådet

Læs mere

Denne politik omhandler særligt de af Haderslev Kommunes ældre borgere, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv.

Denne politik omhandler særligt de af Haderslev Kommunes ældre borgere, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv. Værdighedspolitik FORORD I 2016 skrev vi den første værdighedspolitik i Haderslev Kommune. Siden da har værdighed været i fokus gennem livshistorie, rehabilitering og samarbejde med frivillige. Et værdigt

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 30. maj 2018 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 30. maj 208 godkendt Syddjurs Kommunes værdighedspolitik 2016-2020. Værdighed er en forudsætning

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV hver dag

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV hver dag ET VÆRDIGT ÆLDRELIV hver dag GENTOFTE KOMMUNE Alle kommuner skal fra 1. juli 2016 have en værdighedspolitik, som beskriver et værdigt ældreliv for borgere over 65, som modtager hjemmehjælp, rehabilitering,

Læs mere

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering

Værdighedspolitik. Sundhed og Rehabilitering Værdighedspolitik 2016 Sundhed og Rehabilitering 1 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Mange er mere sunde og raske og lever længere end tidligere. I Kerteminde Kommune er der mange tilbud og

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Vi har den holdning, at vi skal omgås og leve med hinanden med respekt og ordentlighed.

Vi har den holdning, at vi skal omgås og leve med hinanden med respekt og ordentlighed. VÆRDIGHEDSPOLITIK Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat 1. oktober 2018 2018-004953-7 Høringsudkast til Værdighedspolitik 2018-2021 Forord Køge Kommune har det mål, at borgere, der har brug for hjælp, støtte

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK

VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 FORORD Værdighedspolitikken skal tydeliggøre, hvad værdierne og den fælles retning er for plejen af ældre i Hjørring Kommune. Det gør den ved at beskrive de overordnede værdier

Læs mere

gladsaxe.dk Værdighedspolitik

gladsaxe.dk Værdighedspolitik gladsaxe.dk Værdighedspolitik 1 Fokus på værdighed Gladsaxe Kommune har fokus på værdighed i ældreplejen. En egentlig værdighedspolitik er dog en god anledning til at få de mange værdier samlet ét sted

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik sundhed-plejeogomsorg@albertslund.dk Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den

Læs mere

UDKAST HVIDOVRE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK

UDKAST HVIDOVRE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK S Indhold Ældre mødes med respekt 3 Værdighedspolitikken hænger sammen med Ældrepolitikken 4 Implementering af Værdighedspolitikken 5 Livskvalitet 6 Selvbestemmelse 8 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng

Læs mere

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet Det gode liv for ældre Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet 2 Forord At formulere en ny politik er en vigtig opgave, som hver gang kræver stor omhu og omtanke. Det er også tilfældet med

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2018-2021 Indhold INDHOLD...2 FORORD...3 INDLEDNING...4 VÆRDIGRUNDLAG...5 VISION...6 INDSATSOMRÅDER...7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK

VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 FORORD Folketinget har vedtaget en lov, der forpligter kommunalbestyrelsen til at vedtage og offentliggøre en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Loven trådte i

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen Værdighed i ældreplejen DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Alle har ret til at leve et trygt og værdigt liv, også når man har behov for hjælp. Men der er en gruppe, hvor det værdige ældreliv er udfordret. Denne

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik sundhed-plejeogomsorg@albertslund.dk Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 3 VÆRDIGRUNDLAG... 4 VISION... 4 INDSATSOMRÅDER... 5 1. LIVSKVALITET... 5 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 5 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET... 7 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

Opsamling fra workshop mellem SSU og Ældreråd den 2. marts 2016

Opsamling fra workshop mellem SSU og Ældreråd den 2. marts 2016 Bilag 1 Opsamling fra workshop mellem SSU og Ældreråd den 2. marts 2016 Nedenfor er vist de samlede input fra workshop den 2. marts 2016 til de fem emner, som den nye Værdighedspolitik kommer til at omhandle.

Læs mere

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018

Mål for temaet om livskvalitet 1. Rehabilitering. Udkast til Ældre- og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Respekt, frihed, tryghed og medborgerskab. Ældre- og Værdighedspolitik

Respekt, frihed, tryghed og medborgerskab. Ældre- og Værdighedspolitik Respekt, frihed, tryghed og medborgerskab Ældre- og Værdighedspolitik 2020-23 Ældre og Værdighedspolitik 2020-2023 Alle borgerne i Roskilde Kommune er en del af vores levende kommune. Mange kan se frem

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK. Vejle Kommune 2018

VÆRDIGHEDSPOLITIK. Vejle Kommune 2018 VÆRDIGHEDSPOLITIK Vejle Kommune 2018 Indledning Det er vigtigt for Vejle Kommune at fremme et værdigt ældreliv og sikre en værdig hjælp, støtte og omsorg til kommunens ældre, hvilket også kommer til udtryk

Læs mere

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018

Udkast til Ældre og Værdighedspolitik 2018 Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Værdighedspolitik. Odder Kommune 2018

Værdighedspolitik. Odder Kommune 2018 Værdighedspolitik Odder Kommune 2018 Forord Med denne reviderede udgave af Odder Kommunes Værdighedspolitik ønsker Byrådet endnu en gang at sætte fokus på, hvordan vores ældrepleje kan understøtte en værdig

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen

VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen 2019-2022 Pårørende En værdig død Livskvalitet VÆRDIGHED Mad og ernæring Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen Selvbestemmelse Sagsnr. 00.15.00-A00.74-18 September

Læs mere

2016 Værdighedspolitik

2016 Værdighedspolitik 2016 Værdighedspolitik Værdighedspolitik 2016 Et værdigt liv Alle borgere i Glostrup kommune skal have mulighed for at leve et værdigt liv. Også når de bliver ældre og kommer i folkepensionsalderen. Den

Læs mere

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse.

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse. Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Værdighedspolitik Sammen om det gode liv

Værdighedspolitik Sammen om det gode liv Værdighedspolitik 2019-2022 Sammen om det gode liv Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 5 Borgeren er mester i eget liv... 6 Vision og mission... 7 Livskvalitet... 8 Selvbestemmelse... 10 Kvalitet,

Læs mere

FORORD. Værdighedspolitikken skal som minimum beskrive, hvordan kommunens ældrepleje kan understøtte de fem områder: Livskvalitet

FORORD. Værdighedspolitikken skal som minimum beskrive, hvordan kommunens ældrepleje kan understøtte de fem områder: Livskvalitet VÆRDIGHEDS- POLITIK FORORD Folketinget har vedtaget en lov, der forpligter kommunalbestyrelsen til at vedtage og offentliggøre en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Loven trådte i kraft den

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et godt og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Furesø Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Furesø Kommune 1 VÆRDIGHEDSPOLITIK Furesø Kommune 2018-2021 2 december 2018 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen. Det er den

Læs mere

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 1 Vallensbæk Kommunes værdighedspolitik beskriver de overordnede værdier for de kommunale indsatser og prioriteringer for seniorer og ældre med behov for kommunal

Læs mere

Seniorrådets høringssvar til Embedslægens tilsynsrapporter samt Uanmeldte tilsyn 2014 for Seniorcentre i Gladsaxe Kommune

Seniorrådets høringssvar til Embedslægens tilsynsrapporter samt Uanmeldte tilsyn 2014 for Seniorcentre i Gladsaxe Kommune Seniorrådet i Gladsaxe v/ formand Carl Erik Andersen Rådhus Allé, 2860 Søborg Formanden træffes på telefon 40 19 54 43 Formandens E Mail: carl.e.andersen@gmail.com 4. Februar 2015 Seniorrådets høringssvar

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune 1 Indhold 1. Baggrund...1 2. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune...1 3. Flere varme hænder i ældreplejen særligt på kommunens plejecentre...2 4.

Læs mere

Værdighedspolitik

Værdighedspolitik Værdighedspolitik 2018-22 Forord Jeg glæder mig over, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik 2018-2022. Værdighedspolitikken fastlægger den overordnede ramme i arbejdet med ældre og

Læs mere

En værdig død Ikke at dø

En værdig død Ikke at dø Vesthimmerlands Kommunes værdighedspolitik 2018 Livskvalitet at forsætte sin udvikling livet lang Respekter de gamles forskellighed Selvbestemmelse et liv med værdighed At være aktiv og have noget at stå

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK I HOLBÆK KOMMUNE DATO FOR ÆNDRING Værdighedspolitik i Holbæk Kommune Med værdighedspolitikken udstikker vi en retning for, hvordan vi sammen skaber muligheder for, at alle oplever et

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

Møde 10. maj 2016 kl. 13:00 i Mødelokale 6

Møde 10. maj 2016 kl. 13:00 i Mødelokale 6 Ældrerådet Referat Møde 10. maj 2016 kl. 13:00 i Mødelokale 6 Afbud: Algot Øhlenschlæger Pkt. Tekst Side 15 Godkendelse af referat fra møde den 5. april 2016 1 16 Orientering omkring Asp plejecenter samt

Læs mere

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje

Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje april 2016 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen, og er den politisk besluttede ramme om alle indsatser og indgår

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Værdighed er vigtig for alle mennesker i alle aldre. Denne politiks formål er at sætte rammer for, hvordan Egedal Kommune kan støtte sine borgere i at opnå eller fastholde

Læs mere

K V A L I T E T S P O L I T I K

K V A L I T E T S P O L I T I K POLITIK K V A L I T E T S P O L I T I K Vi arbejder med kvalitet i pleje og omsorg på flere niveauer. - Beboer perspektiv - Personaleudvikling og undervisning Louise Mariehjemmet arbejder med mennesket

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV hver dag

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV hver dag ET VÆRDIGT ÆLDRELIV hver dag GENTOFTE KOMMUNE Alle kommuner skal fra 1. juli 2016 have en værdighedspolitik, som beskriver et værdigt ældreliv for borgere over 65, som modtager hjemmehjælp, rehabilitering,

Læs mere

En værdig død Ikke at dø

En værdig død Ikke at dø Vesthimmerlands Kommunes værdighedspolitik 2016-2018 Livskvalitet at forsætte sin udvikling livet lang Respekter de gamles forskellighed Selvbestemmelse et liv med værdighed At være aktiv og have noget

Læs mere

Notat. Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken Vedrørende Værdighedspolitik

Notat. Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken Vedrørende Værdighedspolitik Dato: 02.11.2018 Center for Sundhed og Omsorg Sekretariat horsholm.dk Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken 2018 Baggrund Hørsholm Kommune har opdateret kommunens værdighedspolitik,

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Furesø Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Furesø Kommune 1 VÆRDIGHEDSPOLITIK Furesø Kommune 2018-2021 2 april 2019 Værdighedspolitik for Furesø Kommunes Ældrepleje 1. Forord Værdighedspolitikken skal sikre bevarelse af værdighed i ældreplejen. Det er den politisk

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK HØRINGSUDKAST SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK HØRINGSUDKAST SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 HØRINGSUDKAST SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 SIDE 26 Indledning Derfor en værdighedspolitik

Læs mere

Værdighedspolitik. Proces FORORD

Værdighedspolitik. Proces FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK 2 Værdighedspolitik FORORD Alle kommuner skal i 2016 vedtage en værdighedspolitik, som beskriver, hvordan kommunens ældrepleje i arbejdet med den enkelte ældre understøtter områderne:

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Skrives af formand for Social- og Sundhedsudvalget Vicky Holst Rasmussen (A), når politikken er endelig godkendt. Indledning Alle kommuner har siden 2016 været forpligtet

Læs mere

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016

ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV Foto: Thomas Vilhelm Layout: KKdesign Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg/Kommunikationsog Presseafdelingen

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Værdighedspolitik. Glostrup kommune Et værdigt liv

Værdighedspolitik. Glostrup kommune Et værdigt liv Værdighedspolitik Glostrup kommune 20186 Et værdigt liv Alle borgere Som borger i Glostrup kommune skal du have mulighed for at leve et værdigt liv. Også når de du bliver ældre og kommer i folkepensionsalderen.

Læs mere

Louise Jensen Herle Klifoth Morten Just Jane Torpegaard CC: Birgit Lijlequist 25. februar 2016

Louise Jensen Herle Klifoth Morten Just Jane Torpegaard CC: Birgit Lijlequist 25. februar 2016 Seniorrådet i Gladsaxe v/ formand CarlErik Andersen Rådhus Allé, 2860 Søborg Formanden træffes på telefon 40 19 54 43 Formandens email: carl.e.andersen@gmail.com Louise Jensen Herle Klifoth Morten Just

Læs mere

Høringspart Ændringsforslag Socialforvaltningens kommentarer

Høringspart Ændringsforslag Socialforvaltningens kommentarer KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT 27. november 2018 Sagsnr. 2018-0216869 Dokumentnr. 2018-0216869-4 Oversigt over høringssvar med Socialforvaltningens bemærkninger

Læs mere

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK

FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK FOTO UDSKIFTES VÆRDIG HEDS POLITIK HØRINGSUDKAST VÆRDIGHEDSPOLITIK // 3 ET VÆRDIGT ÆLDRELIV I KØBENHAVN I 2016 skal kommunalbestyrelsen i hver kommune vedtage en værdighedspolitik, der som minimum skal

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 16. juni 2016

VÆRDIGHEDSPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 16. juni 2016 VÆRDIGHEDSPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 16. juni 2016 Forord Værdighed er blevet et nøglebegreb i den politiske debat om prioritering af ressourcer til ældreområdet. På finansloven 2016 er

Læs mere

Politik for en værdig ældrepleje i Lolland Kommune 2018

Politik for en værdig ældrepleje i Lolland Kommune 2018 Politik for en værdig ældrepleje i 2018 Værdighed mangfoldigheden af det levede liv Forventningerne til et værdigt seniorliv er ligeså mangfoldige, som til det liv, borgeren har levet. Uanset hvilken vej

Læs mere

Inspiration til værdighedspolitikker

Inspiration til værdighedspolitikker Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 515 Offentligt April 2016 Inspiration til værdighedspolitikker FORSLAG TIL FORSKELLIGE FORMULERINGER. Forslagene er udsagn opsamlet fra DANSKE ÆLDRERÅDs

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK

VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2021 Godkendt af Kommunalbestyrelsen d. XX. XXXXXXX 2018 1 Forord Værdighed er blevet et nøglebegreb i den politiske debat om prioritering af ressourcer til seniorområdet. Siden

Læs mere

Tre af vurderingerne betegnes således som 'meget tilfredsstillende' og de resterende tre vurderinger som 'tilfredsstillende'.

Tre af vurderingerne betegnes således som 'meget tilfredsstillende' og de resterende tre vurderinger som 'tilfredsstillende'. Seniorrådet i Gladsaxe v/ formand Carl-Erik Andersen Rådhus Allé, 2860 Søborg Formanden træffes på telefon 40 19 54 43 Formandens e-mail: carl.e.andersen@gmail.com Anette Westphal 13. februar 2017 Seniorrådets

Læs mere

Anmeldt tilsyn - Samtale med Beboer-/Pårørenderådet Ordruplund, plejeboliger med fast personale (plejehjem) Den 29. juni 2016

Anmeldt tilsyn - Samtale med Beboer-/Pårørenderådet Ordruplund, plejeboliger med fast personale (plejehjem) Den 29. juni 2016 1 af 4 Anmeldt tilsyn - Samtale med Beboer-/Pårørenderådet Ordruplund, plejeboliger med fast personale (plejehjem) Den 29. juni 2016 Tilstede: 1 Beboere 3 Pårørende 2 Medarbejdere Forstander: Marianne

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Hele VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆKAktiv KOMMUNE Livet1 Med værdighedspolitikken ønsker vi at sætte mere fokus på værdighed for borgere i Holbæk Kommune. At blive ældre må aldrig

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK revideret efter dialogmøde med Handicapråd og Ældreråd

VÆRDIGHEDSPOLITIK revideret efter dialogmøde med Handicapråd og Ældreråd VÆRDIGHEDSPOLITIK revideret efter dialogmøde med Handicapråd og Ældreråd Citater fra Ligeværdig dialog med ægte interesse Individuelt tilpassede tilbud At medarbejderne har sat sig ind i hvilken pleje/omsorg

Læs mere

Værdighed i Ældreplejen KORT GUIDE TIL LOKAL INDFLYDELSE

Værdighed i Ældreplejen KORT GUIDE TIL LOKAL INDFLYDELSE Værdighed i Ældreplejen KORT GUIDE TIL LOKAL INDFLYDELSE APRIL 2016 1 Værdighed i ældreplejen kort guide til lokal indflydelse Tekst: Ældrepolitisk konsulent Rikke Sølvsten Sørensen, Ældre Sagen Produktion:

Læs mere

Livskvalitet Selvbestemmelse Høj kvalitet og sammenhæng i plejen Mad og ernæring Det gode samarbejde med pårørende En værdig død

Livskvalitet Selvbestemmelse Høj kvalitet og sammenhæng i plejen Mad og ernæring Det gode samarbejde med pårørende En værdig død Værdighed Livskvalitet Selvbestemmelse Høj kvalitet og sammenhæng i plejen Mad og ernæring Det gode samarbejde med pårørende En værdig død Det handler om respekt At være afhængig af hjælp, fordi man er

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 10/2018 Dannet den: Tirsdag den 23-10-2018 Mødedato: Mandag den 22-10-2018 Mødetidspunkt: 16:30-18:00 Mødested: Gråt, Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen

Læs mere

Værdighed i Ældreplejen kort guide til lokal indflydelse

Værdighed i Ældreplejen kort guide til lokal indflydelse Værdighed i Ældreplejen kort guide til lokal indflydelse Hvorfor Værdighed? At kunne leve et liv i værdighed har stor betydning for vores velbefindende og livskvalitet. Som svækket ældre menneske kan man

Læs mere