Naturnationalparker. Forslag til nytænkning på store naturarealer, der i altovervejende grad er offentligt ejede...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturnationalparker. Forslag til nytænkning på store naturarealer, der i altovervejende grad er offentligt ejede..."

Transkript

1 Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 241 Offentligt Naturnationalparker Naturligere, vildere, mere omkostningseffektiv og meget mere oplevelsesrig naturforvaltning uden de traditionelle konflikter mellem landbrugsinteresser og naturhensyn Forslag til nytænkning på store naturarealer, der i altovervejende grad er offentligt ejede...

2 Naturen mangler plads hvor og hvordan? Danmark kunne blive hjemsted for en række spektakulære naturreservater, hvor naturen i højere grad får lov til at råde, hvor træerne får lov til at blive gamle og krogede i stedet for at blive fældet, og hvor f.eks. vildheste græsser på sletter og elge i skove uden at landbrugsinteresser og naturhensyn kolliderer De seneste par årtier har alle rapporter om den danske naturs tilstand peget på, at levesteder generelt forarmes, og at arter uddør og fortrænges. Det betyder ikke, at der ikke er lyspunkter, men det betyder, at forskerne er enige om et hovedproblem, som ikke er blevet løst: Naturen mangler plads til at udfolde sig som natur. Umiddelbart kan dét måske undre, for har vi ikke gjort meget for at reservere plads til naturen i Danmark gennem de sidste 100 år? 2017 var et godt jubilæumsår til at gøre status: 2017 var 100-året for den første naturfredningslov fra 1917, og sammenlagt er der siden blevet fredet næsten kvadratkilometer; det var 25-året for Naturbeskyttelsesloven fra 1992, på hvilken baggrund der er beskyttet over kvadratkilometer, og det var 10-året for oprettelsen af Nationalpark Thy, den første af fem nationalparker, der samlet set strækker sig over mere end kvadratkilometer, alene på land. Endvidere er der udpeget over kvadratkilometer EU-beskyttede naturområder på land under betegnelsen Natura Hvordan kan dansk natur mangle plads, når tusindvis af kvadratkilometer er fredet, beskyttet og udpeget til nationalparker og internationalt prioriterede naturområder? For det første kan tallene ikke bare lægges sammen, fordi mange beskyttede områder overlapper hinanden, og for det andet er dansk naturbeskyttelse af navn ikke nødvendigvis naturbeskyttelse af gavn. Der er desværre ingen garanti for, at naturen kan udfolde sig som natur, blot fordi et givet areal er fredet, naturbeskyttet eller inkluderet i en dansk nationalpark. Derfor er hovedproblemet stadig mangel på plads, hvor naturen kan udfolde sig som natur. Og hvad dét indebærer, kan siges kort: større og vildere natur. Ofte er der nemlig både byer, landbrug og skovbrug i de områder, vi betegner som beskyttet natur, og derfor er der behov for naturområder, hvor naturen i højere grad får lov til at råde på egne præmisser.

3 Så hvorfor ikke etablere udgangsbetingelserne for natur på naturligere præmisser i en vifte af de større områder, der i forvejen tilhører os alle sammen? Altså på dele af de kvadratkilometer naturområder, som primært ejes af staten eller kommunerne, og hvor naturforvaltningen på én og samme tid kunne gøres mere omkostningseffektiv, mere selvforvaltende og mere naturlig. Hvad vil dét sige? Som vi skal se i næste afsnit, indebærer det bl.a., at vi genudsætter flere af de større planteædere som f.eks. vildheste, elge og bisoner som naturlige naturgenoprettere. I stedet for at vi forvalter naturen overalt, kan vi dermed lade naturens egne nøglearter forvalte den udvalgte steder. Dette sker allerede i dag i mindre skala. F.eks. er der udsat vildheste 13 forskellige steder i Danmark siden årtusindskiftet, bisoner er udsat tre forskellige steder, og elge er udsat i Lille Vildmose. Sådanne nøglearter forvalter naturen af sig selv, fordi de modvirker tilgroning og skaber variation i levestederne, hvilket er altafgørende for tusinder af andre arter. Og så er det samtidig ualmindelig populært. Vildhestene på Sydlangeland og bisonerne i Almindingen på Bornholm er eksempelvis store trækplastre, og den slags betyder flere turister og flere arbejdspladser. På denne måde kan vildere og naturligere natur også styrke lokalsamfund men der er behov for, at det foregår i større skala end i dag. Sådan bliver naturen naturligere og lidt vildere De områder, der har det største potentiale for naturligere og vildere natur, og som i altovervejende grad allerede ejes af det offentlige, dækker sammenlagt ca kvadratkilometer, fordelt på 35 områder på alt fra 10 til over 200 kvadratkilometer (fordelingen fremgår af kortet på forsiden). I mange tilfælde er der slet ingen landbrugsinteresser i disse områder og i andre tilfælde kun på marginale privatejede arealer, der eventuelt kan opkøbes af fonde eller i modsat fald ikke behøver være en del af sådanne naturreservater. Som arbejdstitel er valgt»naturnationalpark«, fordi de foreslåede naturreservater ikke er tænkt som en del af lovgivningen bag Danmarks fem nationalparker, men i højere grad har natur og biodiversitet i centrum og derved adskiller sig fra landets nationalparker men sådanne naturnationalparker Win win naturgavn, der trækker turister Figuren er en såkaldt ordsky, der visualiserer, hvad turisterne ved Henne Strand var mest interesserede i efter genetableringen af det spektakulære naturområde omkring Filsø den store sø vest for Varde. Store naturgenopretningsprojekter er nemlig ofte regionale trækplastre, f.eks. er Filsø allerede få år efter genetableringen i 2012 en af de absolutte topattraktationer ved Henne Strand (kilde: Gæsteundersøgelse udført af SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 2014). Naturnationalparker med vildere natur på naturligere præmisser kunne blive mange andre kommuners og regioners natur-trækplastre.

4 kan placeres både inden og uden for eksisterende nationalparker. Tanken er at etablere naturreservater med store naturoplevelser på naturligere præmisser, hvor der i forvejen ikke er beboelse, hvor træer og andre planter hverken dyrkes, høstes eller fældes, og hvor der kan udsættes forskellige større planteædere. Ofte glemmer vi nemlig, at næsten alle de blomster, insekter og dyr, der lever i Danmark, evolutionært er udviklet og tilpasset et særligt samspil med en håndfuld store planteædere, som har helt særlige nøgleroller i naturen. Det gælder vore krondyr, men også andre arter, bl.a. vildheste, elge, okser og bisoner, der har levet vildt på vore breddegrader og historisk har udtyndet vegetationen og varieret levestederne til gavn for utallige andre arter. Da de fleste af disse dyr i dag mangler i dansk natur, bliver mange andre arters levesteder imidlertid mere og mere ensformige, tilgroede og stillestående, hvorved den ene art efter den anden uddør eller bliver fortrængt. I visionen om at få naturen på fode igen i naturnationalparker, skal den naturlige dynamik og variation genetableres, og derfor skal vi indledningsvis have nogle af disse nøglearter tilbage. Store planteædere skal genudsættes som en integreret og oplevelsesrig del af naturen året rundt, så det fremadrettet kan blive lige så naturligt og spændende at se vildheste og bisoner som hjorte, når vi går en tur i området. For at dyrene ikke skal forsvinde igen eller løbe ud på omkringliggende marker og genere lodsejere, skal naturreservaterne være bag hegn. Selvfølgelig ikke for at forhindre nogen i at opleve naturen, for hegnene skal have indgangsporte og mange mindre låger, så publikum altid har let adgang til de store oplevelser, samtidig med at vi undgår konflikter mellem landbrugsinteresser og naturhensyn. Et andet vigtigt forhold ved et naturreservat på naturligere præmisser er, at træerne får lov til at vokse og gennemføre deres livscyklus uden at blive fældet og fjernet. I en naturlig skov kan træer ofte blive mange hundrede år gamle, og når de dør og forrådner, kan denne forfaldsproces strække sig over årtier. Det er en forfaldsproces, som er af meget stor betydning for skovens øvrige arter, fordi masser af svampe, insekter, flagermus og fugle lever af, på Naturstyrelsen har udsat vildheste på Sydlangeland, hvor der græsser en flok på ca. 70 heste. De er med til at holde naturen åben og varieret, men byder også på smukke naturoplevelser. Ifølge Naturstyrelsens lokale skovløber er de»langelands største turistattraktation«(kilde: Fyens.dk, 2015). Også andre steder i Danmark er udsætningen af større planteædere, der er til gavn for natur og biodiversitet, tilsvarende blevet lokale og regionale tilløbsstykker. F.eks. elgene i Lille Vildmose og vildhestene, der i Mols Bjerge går sammen med kvæg på naturens præmisser uden tilskudsfodring.

5 eller i døde og døende træer, hvor der undervejs opstår naturlige hulrum og mere dødt træmateriale i skovbunden. En sådan skov kaldes en urørt skov, hvilket ikke betyder, at man ikke kan færdes der, men alene, at man ikke tager tømmer ud af skoven længere. Her er vi allerede på vej, idet regeringen har ladet udpege yderligere hektar urørt statsskov. I en skov, hvor træerne fældes i moden alder for at blive brugt til tømmer, forsvinder omvendt en vigtig del af træernes cyklus og dermed også en vigtig forudsætning for mange andre arters levesteder. Vildere naturoplevelser er populære Europæisk bison herunder er fotograferet i Polen, hvor den truede art stammer fra, men Danmark har allerede udsat bisoner i tre små områder i dag, og de er meget populære. F.eks. er Bisonskoven i Almindingen på Bornholm et stort trækplaster, og bisonerne i sig selv får turister til at bruge 2,3 mio. kr. mere om året (kilde: Center for Regional- og Turismeforskning, 2016). Naturnationalparkerne skal placeres, hvor tømmerproduktion er ophørt, så skoven over tid kan udvikle sig til et varieret naturlandskab med træer i mange forskellige aldre. Derved sikres den ikke alene som et hjemsted for mange flere forskellige svampe, insekter og fugle, men også som en sjovere skov at gå på opdagelse i, fordi store gamle træer bliver krogede og eventyrlige og skaber et meget afvekslende oplevelsesrum. Og når vi samtidig har udsat flere større planteædere, vil disse nøglearter bidrage til at skabe og vedligeholde lysninger i skoven og glidende overgange mellem skov og åbne landskaber, hvor flere forskellige blomster kan vokse og tilsvarende tiltrække flere forskellige insekter og fugle. En tredje og meget væsentlig faktor i en levende og artsrig natur er vand. Store dele af dansk natur mangler faktisk vand, bl.a. fordi vi har gravet tusindvis af kilometer grøfter, der transporterer vandet bort, f.eks. for bedre at kunne fælde træerne. Derved er en lang række arter kommet i klemme, fordi de er afhængige af søer, moser og andre vådområder. I naturnationalparker skal vandet derfor i videst muligt omfang tilbage dér, hvor det ikke har indflydelse på naboejendomme. Det betyder, at grøf- At spektakulære naturoplevelser sælger billetter og dermed gavner lokalt og regionalt, vidner ikke alene bisonerne og de mange vildhesteprojekter i Danmark om det kan man f.eks. også tale med om på Fanø:»Alle ved, at sælerne sælger billetter,«fastslår Marco Brodde, der er naturvejleder på øen.»vi startede med sælture for turister i naturvejlederregi, og ret hurtigt så andre, at det godt kunne give en skilling. Nu har hele Vadehavet et miks af private naturudbydere og offentligt ansatte naturvejledere. Engang var natur-ture noget enormt nørdet, nu er det allemandseje.«(information, ).

6 ter skal lukkes, så der kommer lidt flere skovsøer og vådområder, hvilket også gør det lettere for sollyset at skinne gennem trækronerne og tilvejebringe forudsætningerne for yderligere variation i vegetationen. Kort fortalt er det følgende tiltag, der skal til, for at etablere vildere naturreservater på naturligere præmisser med en eventyrlig oplevelsesrigdom: 1. To eller flere forskellige vilde planteædere skal udsættes i hvert område og leve uden tilskudsfodring bag et længere hegn, der omgiver naturreservatets areal (vildere natur uden nabokonflikter). 2. Skoven skal være en naturlig skov uden tømmerproduktion en vildskov på naturens præmisser (urørt skov). Den altovervejende del af skovenef er stadig være tømmerskove, selv om sådanne naturreservater etableres, hvor der er urørt skov. 3. Vandforholdene skal bringes tilbage til en mere naturlig tilstand (naturlig hydrologi), hvilket vil medføre flere søer og vådområder. Det omgivende hegn skal forsynes med færiste, så biler let kan køre gennem dér, hvor eventuelle offentlige veje krydser området, og med porte og låger, der gør det let at komme ind og ud for publikum. En nærmere konkretisering af, hvilke og hvor mange vilde planteædere der skal udsættes, hvor og hvordan hegnslinjerne præcis skal trækkes, samt hvordan vandforholdene bedst forbedres, kræver en detailplan for hvert enkelt område udarbejdet af forskere. Visse steder kunne det være oplagt at binde områder sammen eller opkøbe mindre arealer i tilknytning til de offentlige, hvilket kunne være en oplagt opgave for Den Danske Naturfond eller en anden af de private fonde, som i forvejen prioriterer naturområder højt i den forbindelse kunne Miljøministeriet bl.a. overveje at henvende sig til Aage V. Jensen Naturfond, Villum Fonden, Nordeafonden og 15. Junifonden. I forhold til øvrige etableringsudgifter (indkøb af hegn og dyr til udsætning, genetablering af naturlige vandforhold og udgifter forbundet med forskerudarbejdede detailplaner) ville det måske

7 også være muligt at skabe og finansiere de begrænsede udgifter i samarbejde med fonde. Men størrelse er en væsentlig faktor, hvorfor de store arealer gavner naturen mest. Her kan flere arter udbrede sig, truede arter bedre beskyttes, og flere forskellige levesteder er lettere repræsenteret, hvorfor det er oplagt at se nærmere på de foreslåede 35 områder først dem ejer vi jo i fællesskab i forvejen. Ad den vej kunne det blive samlingsprojekter om omkostningseffektive naturreservater flere steder i landet. Hvis du vil vide mere Disse få sider er et lille resumé af den bogen Vildere vidder i dansk natur, der er på 440 store sider og derfor ikke blot kommer langt omkring baggrunden og detaljerne, men også præsenterer de 35 potentielle naturreservater, der hver især strækker sig over minimum hektar. Kort og godt er pointen, at der 1) både er plads og potentiale til større, vildere, naturligere og mere oplevelsesrig natur i Danmark til fremme af biodiversiteten, 2) at sådanne naturreservater ikke behøver reproducere traditionelle konflikter mellem landbrugsinteresser og naturhensyn, 3) at de i vid udstrækning vil gavne lokal og regional turisme, og 4) at etableringsudgifterne med stor sandsynlighed kan finansieres helt eller delvist af private fondsmidler. Det betyder ikke, at de tiltag, der er nævnt her, ikke kan komme i spil på mindre arealer, tværtimod og vælger vi flere og andre naturarealer på f.eks. 500 hektar (der tilsvarende er altovervejende offentligt ejede) er mulighederne endnu flere.

8 Ord og billeder: Rune Engelbreth Larsen, 2018 Kontakt: /

Ændringsforslag til HB s forslag til AP2015: 1.6 Natur Nationalpark Gribskov & Esrum Sø

Ændringsforslag til HB s forslag til AP2015: 1.6 Natur Nationalpark Gribskov & Esrum Sø BILAG 5-2-7 UDKAST TIL HB Dato: 11. november 2014 Til: Repræsentantskabet på mødet 22.-23. november 2014 Sagsbehandler: Michael Leth Jess, mlj@dn.dk, 31 19 32 41 Ændringsforslag til HB s forslag til AP2015:

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om etablering af Naturnationalpark Gribskov & Esrum Sø

Forslag til folketingsbeslutning om etablering af Naturnationalpark Gribskov & Esrum Sø Beslutningsforslag nr. B 103 Folketinget 2014-15 Fremsat den 24. marts 2015 af Per Clausen (EL), Henning Hyllested (EL) og Johanne Schmidt Nielsen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om etablering af

Læs mere

Hegn står ikke i vejen hegn er vejen til større og naturligere natur Ord og fotos: Rune Engelbreth Larsen

Hegn står ikke i vejen hegn er vejen til større og naturligere natur Ord og fotos: Rune Engelbreth Larsen Hegn står ikke i vejen hegn er vejen til større og naturligere natur Ord og fotos: Rune Engelbreth Larsen FÆRIST OG HEGN, MELLEMOMRÅDET I LILLE VILDMOSE RUNE ENGELBRETH LARSEN, NATURZONEN.DK Hegn står

Læs mere

Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag

Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag Naturplan Danmark Vores fælles natur - Sammendrag Oktober 2014 Naturplan Danmark 1 Vores fælles natur, side 3 Regeringens vision - helt nede på jorden, side 4 Naturpolitik med retning og resultater, side

Læs mere

Naturparkbegrebet i Danmark og udlandet

Naturparkbegrebet i Danmark og udlandet Naturparkbegrebet i Danmark og udlandet Anne-Marie C. Bürger, Biomedia Planlagte naturparker i Region Sjælland Naturparker der enten er etablerede, eller er på vej til at blive det Hvad er en naturpark?

Læs mere

Naturpark Amager 2.0 > Naturnationalpark Amager Landbrugsdrift og husdyrbrug eller vildere natur? KALVEBOD FÆLLED RUNE ENGELBRETH LARSEN, DANARIGE.

Naturpark Amager 2.0 > Naturnationalpark Amager Landbrugsdrift og husdyrbrug eller vildere natur? KALVEBOD FÆLLED RUNE ENGELBRETH LARSEN, DANARIGE. Naturpark Amager 2.0 > Naturnationalpark Amager Landbrugsdrift og husdyrbrug eller vildere natur? KALVEBOD FÆLLED Naturpark Amager 2.0 > Naturnationalpark Amager Ord og fotos: Rune Engelbreth Larsen Idéhistoriker,

Læs mere

Vildere dansk natur er det nye sort og det er godt nyt for naturen Ord og fotos Rune Engelbreth Larsen

Vildere dansk natur er det nye sort og det er godt nyt for naturen Ord og fotos Rune Engelbreth Larsen Vildere dansk natur er det nye sort og det er godt nyt for naturen Ord og fotos Rune Engelbreth Larsen EUROPÆISK BISON RUNE ENGELBRETH LARSEN, DANARIGE.DK Intro: Naturen har aldrig haft det værre»det altoverskyggende

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt. Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag. Oktober 2014

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt. Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag. Oktober 2014 Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt Naturplan Danmark Vores fælles natur - Sammendrag Oktober 2014 1 Vores fælles natur, side 3 Regeringens vision - helt nede på jorden, side 4 Naturpolitik

Læs mere

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan VISION 3: SÆT NATUREN FRI Artsrigdom, vild natur og natur i byen Naturen i Hjørring Kommune rummer stor biologisk mangfoldighed og kan bryste sig af naturområder i international klasse. Samtidig er den

Læs mere

»Jeg ønsker det Skjønne ufrisert, ej slikket og plejet! Jeg ynder Naturen ugenert, ej pyntet og fejet!«hans Vilhelm Kaalund (1877)

»Jeg ønsker det Skjønne ufrisert, ej slikket og plejet! Jeg ynder Naturen ugenert, ej pyntet og fejet!«hans Vilhelm Kaalund (1877) »Jeg ønsker det Skjønne ufrisert, ej slikket og plejet! Jeg ynder Naturen ugenert, ej pyntet og fejet!«hans Vilhelm Kaalund (1877) EXMOOR, KLISE NOR, SYDLANGELAND RUNE ENGELBRETH LARSEN, DANARIGE.DK Naturforarmelse

Læs mere

Forslag til forvaltningen af Hammer Bakker

Forslag til forvaltningen af Hammer Bakker Aalborg D.12/14/2018 Kære Svend Klitgaard Lassen Forslag til forvaltningen af Hammer Bakker Overordnet vision Hammer Bakker udvikles til et dynamisk og vildt naturområde af national betydning for dansk

Læs mere

Serviceeftersyn. Forvaltningen af græsningsarealer i Naturstyrelsen Vadehavet. Af Stine Nüchel Tuxen

Serviceeftersyn. Forvaltningen af græsningsarealer i Naturstyrelsen Vadehavet. Af Stine Nüchel Tuxen Serviceeftersyn Forvaltningen af græsningsarealer i Naturstyrelsen Vadehavet Af Stine Nüchel Tuxen 25.09.19. Indholdsfortegnelse Indledning...3 Helårsgræsning...4 Ingen tilskudsfodring...6 Dyreart...7

Læs mere

Velkommen til Nationalparkskolen

Velkommen til Nationalparkskolen Velkommen til Nationalparkskolen Målet med introduktionskurset(basiskursus 1) er, at du får: kendskab til Nationalpark Thys organisation, lovgivningen bag og planerne for udvikling i nationalparken. kendskab

Læs mere

Beskyttet natur i Danmark

Beskyttet natur i Danmark Beskyttet natur i Danmark TEKNIK OG MILJØ 2016 Beskyttet natur i Danmark HVORDAN ER REGLERNE OM BESKYTTET NATUR I DANMARK? På beskyttede naturarealer de såkaldte 3-arealer er det som udgangspunkt forbudt

Læs mere

Høringssvar fra Verdens Skove ang. Bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Høringssvar fra Verdens Skove ang. Bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland Høringssvar fra Verdens Skove ang. Bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland Af Verdens Skove Dansk Natur Gruppe Redigeret af Kenneth Buk Oktober 2017 Miljø- og udviklingsorganisationen Verdens

Læs mere

Ansøgning om bevilling til naturskolen på Lille Vildmosecentret, 2016 Danmarks største højmose, naturgenopretning og elge

Ansøgning om bevilling til naturskolen på Lille Vildmosecentret, 2016 Danmarks største højmose, naturgenopretning og elge Ansøgning om bevilling til naturskolen på Lille Vildmosecentret, 2016 Danmarks største højmose, naturgenopretning og elge Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Formål... 2 Ansøgt beløb... 3 Lille Vildmosecentret...

Læs mere

Introduktion til Nationalpark Thy. Nationalparkskolen 2018

Introduktion til Nationalpark Thy. Nationalparkskolen 2018 Introduktion til Nationalpark Thy Nationalparkskolen 2018 Nationalpark et internationalt brand Stærkere brand end Michelin-guiden (344 mio. hits på google ift. 6,7 mio.) Yellowstone var den første i verden

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Kortlægning og forvaltning af naturværdier

Kortlægning og forvaltning af naturværdier E 09 Kortlægning og forvaltning af naturværdier I det følgende vejledes kortfattet om, hvordan man lettest og enklest identificerer de vigtigste naturværdier på ejendommen. FSC stiller ikke krav om at

Læs mere

Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål

Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål Græsning Græsning og anden påvirkning fra store, planteædende pattedyr

Læs mere

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv?

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Søren Præstholm Specialkonsulent, Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, IGN Frank Søndergaard Jensen Professor, Forskergruppen

Læs mere

Signe Nepper Larsen, Forretningschef Vand og miljø, COWI Kristine Kjørup Rasmussen, Seniorprojektleder Miljø, Rambøll

Signe Nepper Larsen, Forretningschef Vand og miljø, COWI Kristine Kjørup Rasmussen, Seniorprojektleder Miljø, Rambøll IDA Miljø seminar 14. april 2015 Sammenhænge mellem VVM og Naturplan Danmark Signe Nepper Larsen, Forretningschef Vand og miljø, COWI Kristine Kjørup Rasmussen, Seniorprojektleder Miljø, Rambøll 1 COWI

Læs mere

Velkommen til Nationalparkskolen

Velkommen til Nationalparkskolen Velkommen til Nationalparkskolen Målet med introduktionskurset(basiskursus 1) er, at du får: kendskab til Nationalpark Thys organisation, lovgivningen bag og planerne for udvikling i nationalparken. kendskab

Læs mere

MPU-høring 6. maj 2015. biodiversitet for pengene? MPU-HØRING 6. MAJ 2015 PENGENE? MORTEN DD HANSEN CHEF-KRATLUSKER NATURHISTORISK MUSEUM AARHUS

MPU-høring 6. maj 2015. biodiversitet for pengene? MPU-HØRING 6. MAJ 2015 PENGENE? MORTEN DD HANSEN CHEF-KRATLUSKER NATURHISTORISK MUSEUM AARHUS Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Udvalget for Landdistrikter og Øer, Miljøudvalget 2014-15 FLF Alm.del Bilag 227, ULØ Alm.del Bilag 144, MIU Alm.del Bilag 283 Offentligt MPU-høring 6. maj 2015

Læs mere

Opgørelse over kommunernes Naturkapital. Grønt Råds møde den 23. februar 2017

Opgørelse over kommunernes Naturkapital. Grønt Råds møde den 23. februar 2017 Opgørelse over kommunernes Naturkapital Grønt Råds møde den 23. februar 2017 Kommunernes Naturkapital Hvordan ser det ud for Assens Kommune? Naturkapital på 14 ud af 100 point (100 = natur uden tab af

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

»Dog hvad der er siunken kan atter opstaae, Naturen er ikke död! Under Asken i den afsides Vraae ligger hist og her dog en Glöd «

»Dog hvad der er siunken kan atter opstaae, Naturen er ikke död! Under Asken i den afsides Vraae ligger hist og her dog en Glöd « »Dog hvad der er siunken kan atter opstaae, Naturen er ikke död! Under Asken i den afsides Vraae ligger hist og her dog en Glöd «Adam Oehlenschläger, 1803 Oplæg til Envina Naturårsmøde 2015 af Rune Engelbreth

Læs mere

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE Indhold Vadehavet / Nationalpark Vadehavet? Historien Loven Geografien Organisationen Økonomien Nationalparkplanen, vision og målsætninger Aktiviteterne

Læs mere

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse ... MILJØMINISTERIET.... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse Regeringens forslag til: Ny skovlov og Ændringer i naturbeskyttelsesloven.......... Vi skal beskytte

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Kredsbestyrelsesseminar 30. marts 2019 Indhold 1. Baggrund om biodiversitetsskov 2. Hvad er urørt skov og anden biodiversitetsskov

Læs mere

Præsentation af Fugleværnsfonden

Præsentation af Fugleværnsfonden Præsentation af Fugleværnsfonden Formål Fugleværnsfonden er en privat fond med det formål: at værne om Danmarks vilde fugle ved at medvirke til at bevare eller skabe vigtige fuglelokaliteter, navnlig for

Læs mere

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016.

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Til NaturErhvervstyrelsen Fremsendt pr. email til: landbrug@naturerhverv.dk, 14. december 2015 Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Med

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov 12. juni 2019 Endeligt udkast til høring Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov Udarbejdet af Naturstyrelsen Fyn Juni 2019 1 Indledning Naturstyrelsen har i 2018 opkøbt 2 mindre arealer på til

Læs mere

Fremtiden for skovenes biodiversitet set i lyset af Naturplan Danmark og det nationale skovprogram

Fremtiden for skovenes biodiversitet set i lyset af Naturplan Danmark og det nationale skovprogram Fremtiden for skovenes biodiversitet set i lyset af Naturplan Danmark og det nationale skovprogram Lidt skovhistorie Den tamme skov Status for beskyttelse Fremtiden Jacob Heilmann-Clausen Natur- og Miljøkonferencen

Læs mere

Ringvej truer fredet natur ved Resenbro

Ringvej truer fredet natur ved Resenbro PRESSEMEDDELELSE 10. FEBRUAR 2011 Ringvej truer fredet natur ved Resenbro Silkeborg Kommune planlægger et nyt vejprojekt gennem det fredede og internationalt beskyttede landskab ved Resenbro. Danmarks

Læs mere

Certificering af Aalborg Kommunes skove.

Certificering af Aalborg Kommunes skove. Punkt 12. Certificering af Aalborg Kommunes skove. 2012-1258. Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender til Teknik- og Miljøudvalgets orientering sag om certificering af de kommunalt ejede skove i Aalborg

Læs mere

Indhold. Generelle bemærkninger...2. Til forslagets enkelte bestemmelser...7

Indhold. Generelle bemærkninger...2. Til forslagets enkelte bestemmelser...7 Indhold Generelle bemærkninger...2 Til forslagets enkelte bestemmelser...7 Ad 1:...7 Ad 8:...7 Ad 9:...8 Tilføjelse til loven:...8 Tilføjelse til loven:...9 Ad 11...9 Ad 14:...9 Ad 15:...9 Ad 16:...10

Læs mere

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne Uddybende projektbeskrivelse Ridestier på Sydfyn og Øerne Indledningsvis præsenteres partnerskabet Naturturisme I/S, og den udvikling som partnerskabet har besluttet at igangsætte på Sydfyn og Øerne. Dette

Læs mere

OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU

OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU 18. JANUAR 2017 OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU STATUS FOR NATURENS TILSTA Habitat- og fuglebeskyttelsesdirektiver

Læs mere

Ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk skulle have haft det ringere

Ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk skulle have haft det ringere Ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk skulle have haft det ringere Mange mennesker glæder sig over det specielle og sjældne... ... eller blot og bart naturens mangfoldighed. Det er ganske bemærkelsesværdigt,

Læs mere

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Natur- og landbrugskommissionen Rapport april 2013 44

Læs mere

HVOR ER VI I ARBEJDET

HVOR ER VI I ARBEJDET NYE LANDSKABER NYE LANDSKABER 1. Hvor er vi i arbejdet 2. (Faglig) Tilgang 3. Transformation af landbrugslandskab 4. Ambition 5. Tilgang biodiversitet 6. Biodiversitet / Formidling 7. Nervebanen / Kunstruten

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

NP Vadehavet. Betydning for turisme-og erhvervsudvikling

NP Vadehavet. Betydning for turisme-og erhvervsudvikling NP Vadehavet Betydning for turisme-og erhvervsudvikling Nationalpark som begreb Kendt fra hele verden Yellowstone -verdens første nationalpark i 1872 Grønlands nationalpark fra 1974 -verdens største med

Læs mere

Biodiversitet i Gladsaxe

Biodiversitet i Gladsaxe gladsaxe.dk Biodiversitet i Gladsaxe Foto: Rikke Milbak 1 Hvad er biodiversitet? Biodiversitet er variationen i alt levende. Det gælder både selve arterne, men også deres gener og deres levesteder. En

Læs mere

Eleverne vil i denne opgave få en forståelse for nedbryderes liv og funktion i skoven.

Eleverne vil i denne opgave få en forståelse for nedbryderes liv og funktion i skoven. Tema Skov Insekter Stofkredsløb Titel Skovens liv og lyst. Opgavebeskrivelse For at insekter, dyr og svampe kan boltre sig i skoven, er der brug for levesteder og føde for dem. Men hvor finder vi dem,

Læs mere

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder Skovvision for Mariagerfjord Kommune - skovene som rekreative naturområder Mariagerfjord Kommune betragter de kommunale skove som en værdifuld ressource, der gennem en langsigtet drift og administration

Læs mere

NATUR OG BIODIVERSITET

NATUR OG BIODIVERSITET NATUR OG BIODIVERSITET Hvad betyder den for dig? Biodiversitet er en betegnelse for alle de forskellige former for liv på kloden. Den er hele grundlaget for vores trivsel på jorden og for økonomien. Vi

Læs mere

skoven NATUREN PÅ KROGERUP

skoven NATUREN PÅ KROGERUP skoven NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Røjen 26-07-2015 Vedr. sagsnr. 01.03.03-P19-16-15 Etablering af parkeringsplads og opførelse af udsigtstårn.

Røjen 26-07-2015 Vedr. sagsnr. 01.03.03-P19-16-15 Etablering af parkeringsplads og opførelse af udsigtstårn. Røjen 26-07-2015 Vedr. sagsnr. 01.03.03-P19-16-15 Etablering af parkeringsplads og opførelse af udsigtstårn. Til Trine Ross Laursen. Vi er betænkelige og kede af at Aage V. Jensens Naturfond har valgt,

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

Verden Skoves ønsker til Naturpakken 2016

Verden Skoves ønsker til Naturpakken 2016 Verden Skoves ønsker til Naturpakken 2016 Offentliggjort og fremsendt til Miljø- og Fødevareministeren, miljøordførerne for Folketingets partier, samt pressen den 11. marts 2016. Kontakt: Seniorbiolog

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen Radioanlæg Rishøj natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 Kolofon Titel Radioanlæg Rishøj, Natura 2000-resumé af drifts-

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Hegn bliver til hække -og fuglenes forrådskammer forsvinder.

Hegn bliver til hække -og fuglenes forrådskammer forsvinder. Hegn bliver til hække -og fuglenes forrådskammer forsvinder. En ny tendens truer mangfoldigheden i det åbne land, når kilometervis af hegn forvandles til hække. Der er grund til at råbe vagt i gevær når

Læs mere

Biodiversitetsskov i statens skove

Biodiversitetsskov i statens skove Biodiversitetsskov i statens skove Program: TID Kl. 13.00 13.15 Kl. 13.15 13. 45 Kl. 13.45-13.50 Kl. 13.50 14.00 Kl. 14.00-14.10 Kl. 14.10-14.55 OPLÆG Jens Bjerregaard Christensen -Velkomst, præsentation

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

AH G o l f. -en landskabelig golfbane ved Binderup Strand. AH Golf Schønherr Landskab & Per Gundtoft

AH G o l f. -en landskabelig golfbane ved Binderup Strand. AH Golf Schønherr Landskab & Per Gundtoft AH G o l f -en landskabelig golfbane ved Binderup Strand 1 GOLF! En lille hvid bold bold der trækker en rundt i timevis og undervejs får man kæmpet, grinet, dummet sig, jublet og snakket om alt muligt

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen depot jerup natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Depot Jerup, Natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen

Læs mere

GIV NATUREN PLADS. forslag til et grønnere Danmark GIV NATUREN PLADS 1

GIV NATUREN PLADS. forslag til et grønnere Danmark GIV NATUREN PLADS 1 PLADS GIV NATUREN forslag til et grønnere Danmark GIV NATUREN PLADS 1 INDHOLD En rigere og vildere natur 4 Danmark som verdens førende på klimaområdet 8 Et sprøjtefrit Danmark 10 Forsidefoto: Kristian

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov Storstrøms Amt 2006 Kringelhøje Jættestue Trehøje Delbjerg Stubbehøj Strandgård Roshøj Viekærgård Milehøj Skovridergård Knudsbygård Knudsby Oreby Orehøj

Læs mere

Erstatningsnatur hvor fører det os hen?

Erstatningsnatur hvor fører det os hen? Erstatningsnatur hvor fører det os hen? Oplæg ved KTC s Natur og Miljøkonference den 7. juni 2017 v. Ann Berit Frostholm, Danmarks Naturfredningsforening Hvor fører det os hen? Hvor står vi i dag? Hvordan

Læs mere

Omfanget af opdyrkede 3 beskyttede søer

Omfanget af opdyrkede 3 beskyttede søer Omfanget af opdyrkede 3 beskyttede søer Respekteres 3 beskyttelsen af søer og vandhuller Januar 2009 Udarbejdet af Peder Størup Naturbeskyttelse.dk Respekteres 3 beskyttelsen? Naturbeskyttelse har set

Læs mere

Forest Stewardship Council

Forest Stewardship Council Fortolkning af den danske FSC-skovstandard Der er, og vil altid være, tilfælde, hvor der kræves en fortolkning af og klarhed om kravene under selv den bedste standard. Hos FSC Danmark er der udpeget en

Læs mere

Tårnby Kommunes træpolitik

Tårnby Kommunes træpolitik Tårnby Kommunes træpolitik TÅRNBY KOMMUNE TEKNISK FORVALTNING 2019 Træpolitikken og dens seks hovedmål Tårnby Kommune ønsker at være en grøn kommune med attraktive byrum med frodige træer og grønne naturområder.

Læs mere

TOFTE SKOV OG MOSE Status 2012 TOFTE SKOV OG MOSE - STATUS 2012 Redaktion: Poul Hald-Mortensen Layout og tilrettelægning: Lars Abrahamsen Akavareller: Jens Gregersen Hovedfotograf: Jan Skriver Udgivet

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening Lokalafdeling Nordjylland

Dansk Ornitologisk Forening Lokalafdeling Nordjylland Ploven fjerner 3 beskyttet natur Naturbeskyttelsesloven fra 1992 indeholder bestemmelser om beskyttelse af bestemte naturtyper. Disse bestemmelser er beskrevet i lovens 3. Mange naturområder er forsvundet

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009 Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009 Undersøgelse fra Naturbeskyttelse.dk 1 Gennemgang af 3 naturbeskyttede

Læs mere

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy .. BIOLOGISK FORENING FOR NORDVESTJYLLAN D Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy Biologisk Forening for Nordvestjylland og Dansk Botanisk Forening har fulgt arbejdet med Nationalpark Thy med

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Holdningspapir om naturpolitik

Holdningspapir om naturpolitik Holdningspapir om naturpolitik Det handler om mennesker Holdningspapiret er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 27.08.2016 Holdningspapir om naturpolitik 1. Vision Radikale Venstre ønsker en

Læs mere

Verdens Skoves kommentarer til Naturkvalitetsplan 2013-2030

Verdens Skoves kommentarer til Naturkvalitetsplan 2013-2030 Tirsdag 3. september 2013 Verdens Skoves kommentarer til Naturkvalitetsplan 2013-2030 Tak for muligheden for at kommentere på Forslag til naturkvalitetsplan 2013-2030. Da Verdens Skoves primære fokusområde

Læs mere

Naturforvaltningskonferencen 2017

Naturforvaltningskonferencen 2017 Naturforvaltningskonferencen 2017 Fremtidens natur- og landskabsforvalter Skovskolen Torsdag den 28. september 10-10-2017 2 Dagens præsentationer 01: Naturforvaltning før, nu og i fremtiden Peder Winkel

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 52 september 2014

Nyhedsbrev nr. 52 september 2014 Mandag d. 29. september 2014 Nyhedsbrev nr. 52 september 2014 Plejelauget inviterer til aktiv familiedag i Lille Vildmose. Vi mødes lørdag d. 4. oktober kl. 10.00 på parkeringspladsen ved Lille Vildmosecentret.

Læs mere

Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018

Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018 Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018 Aftenens forløb 18:30 19:45 Klik for at tilføje tekst Velkomst og rammer for dette møde Baggrund for forslag om fredning af Trelde Skov

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan

Udkast til Natura 2000-handleplan Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54 Habitatområde H50 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Debatoplæg RASKnatur

Debatoplæg RASKnatur RASKnatur Danmarks Jægerforbunds natursyn 2016 1 Indledning Danmarks Jægerforbund er en interesseorganisation for jægere, og vi arbejder for vores vision MEST MULIG JAGT OG NATUR, hvor jagten er en del

Læs mere

Naturpleje i Terkelsbøl Mose

Naturpleje i Terkelsbøl Mose Naturpleje i Terkelsbøl Mose I dette efterår/vinter gennemføres et større naturplejeprojekt i Terkelsbøl Mose nord for Tinglev. Da denne mose sammen med Tinglev Mose udgør et NATURA 2000-område, har myndighederne

Læs mere

BØTØ SKOVEN. 14. februar 2018 MARIELYST GRUNDEJERFORENING. 16. februar 2018 Skrevet af: Eigil Petersen

BØTØ SKOVEN. 14. februar 2018 MARIELYST GRUNDEJERFORENING. 16. februar 2018 Skrevet af: Eigil Petersen BØTØ SKOVEN 14. februar 2018 MARIELYST GRUNDEJERFORENING 16. februar 2018 Skrevet af: Eigil Petersen BØTØ SKOVEN 14. februar 2018 Til Marielyst Grundejerforening Nu nærmer vi os foråret og arbejdet med

Læs mere

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode

Forslag til Natura 2000-handleplan planperiode Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Korsø Knude Natura 2000-område nr. 45 Habitatområde H187 Kolofon: Titel: Forslag til Natura 2000 handleplan 2. planperiode 2016 2021 Natura 2000-område

Læs mere

Natura Status. Europæisk Natur. Natura 2000 områder. Natura 2000 i Danmark

Natura Status. Europæisk Natur. Natura 2000 områder. Natura 2000 i Danmark Natura 2000 Status SNS, Nordsjælland Juni 2010 v/ida Dahl-Nielsen Europæisk Natur Overalt i Europa er naturen under pres, og dyr og planter går tilbage i antal og udbredelse. Medlemslandene i EU har udpeget

Læs mere

Ansøgning om bevilling til skoletjeneste på Lille Vildmosecentret, 2015 Danmarks største højmose

Ansøgning om bevilling til skoletjeneste på Lille Vildmosecentret, 2015 Danmarks største højmose Ansøgning om bevilling til skoletjeneste på Lille Vildmosecentret, 2015 Danmarks største højmose Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Formål... 2 Ansøgt beløb... 3 Lille Vildmosecentret... 3 Baggrund...

Læs mere

Søborg Sø. Genopretning af. den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland

Søborg Sø. Genopretning af. den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Genopretning af Søborg Sø den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Oplæg: Baggrund og forløbet indtil nu Hvad går på projektet ud på? Projektering med beregninger og overvejelser

Læs mere

Alternativets Naturudspil: Naturen tilbage i naturpolitikken

Alternativets Naturudspil: Naturen tilbage i naturpolitikken Alternativets Naturudspil: Naturen tilbage i naturpolitikken Biodiversiteten og den frie vilde natur er truet i Danmark. Det ønsker Alternativet at rette op på. Dette udspil er Alternativets bud på, hvordan

Læs mere

Regeringens naturpakke

Regeringens naturpakke Dato 20. maj 2016 Side 1 af 7 Regeringens naturpakke Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har den 20. maj indgået aftale om Naturpakken. Pakkens overordnede formål: Det overordnede

Læs mere

KL s høringsvar: Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter

KL s høringsvar: Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter Fødevareministeriet FødevareErhverv KL s høringsvar: Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter Forslag til bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter skal udmønte Grøn Vækst-aftalen

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Erstatningsnatur hvor fører det os hen? Oplæg ved IDA Miljø seminar den 31. oktober 2016 v. Ann Berit Frostholm, Danmarks Naturfredningsforening

Erstatningsnatur hvor fører det os hen? Oplæg ved IDA Miljø seminar den 31. oktober 2016 v. Ann Berit Frostholm, Danmarks Naturfredningsforening Erstatningsnatur hvor fører det os hen? Oplæg ved IDA Miljø seminar den 31. oktober 2016 v. Ann Berit Frostholm, Danmarks Naturfredningsforening Hvor fører det os hen? Hvor står vi i dag? Hvordan ser fremtidsudsigterne

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 41 januar 2013

Nyhedsbrev nr. 41 januar 2013 Søndag d. 27. januar 2013 Nyhedsbrev nr. 41 januar 2013 Jan Skriver udstiller på Nordkraft: Vildmoseforeningen og Nordkraft arrangerer i vinterferieugerne 7 og 8 i samarbejde med journalist og naturfotograf

Læs mere

Nationalpark Mols Bjerge

Nationalpark Mols Bjerge Nationalpark Mols Bjerge Nationalpark Mols Bjerge omfatter 180 km 2 på det sydlige Djursland. Nationalparken omfatter med andre ord en hel del mere end lige netop Mols Bjerge. Den røde linje markerer nationalparkens

Læs mere

Biodiversitetsskov - Hvad det specifikt er vi vil have af natur i skoven og hvordan vi kommer derhen

Biodiversitetsskov - Hvad det specifikt er vi vil have af natur i skoven og hvordan vi kommer derhen Biodiversitetsskov - Hvad det specifikt er vi vil have af natur i skoven og hvordan vi kommer derhen Konference om moderne naturforvaltning Silkeborg 27.9.18 Peter Friis Møller De Nationale Geologiske

Læs mere

Notater med mulig konkretisering af ønsker fra PMU-drøftelse juni 2019

Notater med mulig konkretisering af ønsker fra PMU-drøftelse juni 2019 Notater med mulig konkretisering af ønsker fra PMU-drøftelse juni 2019 På Plan- og Miljøudvalgets møde d. 19. juni 2019 blev der fremsat en række principielle ønsker om ændringer af udpegningerne i administrationens

Læs mere

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6.

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Natura 2000 ERFA-gruppemøde 14. juni 2012 Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Eventuelt Natura 2000

Læs mere

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen En sikker vej til gode naturoplevelser hvad du kan og må i naturen Gode råd om færdsel Naturen skal opleves! Og det er der heldigvis rigtig gode muligheder for i Danmark. Både fordi vi har en masse spændende

Læs mere