På tur i naturen. DAGBOG: Find nogle gamle dagbøger fra jeres trop og kig i dem. Hvad gør mest indtryk på jer, når I læser i de gamle dagbøger?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "På tur i naturen. DAGBOG: Find nogle gamle dagbøger fra jeres trop og kig i dem. Hvad gør mest indtryk på jer, når I læser i de gamle dagbøger?"

Transkript

1 1 På tur i naturen Seniorspejdere Trin for trin En spejderweekend i dag starter ofte med, at seniorspejderne planlægger turen ud fra informationer, de finder på internettet og derefter bliver kørt næsten ud til lejrpladsen af ledere eller forældre. Derfor er det ikke så nødvendigt at overveje, hvor meget man har med, eller hvor langt væk man skal. Sådan var det ikke for bare 50 år siden. Internettet eksisterende ikke og tog, bus, cykel eller gåben var de almindeligste transportmidler ikke mindst for spejdere. Mærket giver seniorspejderne mulighed for at reflektere over, hvad det gør af forskel for spejderlivet, at samfundet på flere måder har ændret sig radikalt indenfor de sidste 50 år. Samtidig får seniorspejderne mulighed for at planlægge en Primitiv weekendtur i detaljer samt planlægge naturaktiviteter for de øvrige patruljer. Finalen går ud på, at gennemføre den planlagte weekendtur. Trin 1 På tur i gamle dage og i dag? På dette trin skal seniorspejderne drøfte forskelle og ligheder mellem at tage på spejderweekend for ca. 50 år siden og så i dag. Hvad kunne spejdere dengang, som ikke er muligt i dag og hvorfor er det ikke længere muligt? Endvidere skal seniorspejderne begynde at planlægge en spejder-weekendtur, hvor en del af programmet er at opbygge en rimelig lejrplads ud fra de naturmaterialer, som er til rådighed i området. SANGE: 36 - Hver lørdag eftermiddag Um um, I want to linger Aktiviteter MULIGHEDER FOR WEEKENDTURE FOR 50 ÅR SIDEN OG SÅ I DAG: Seniorspejderne læser en fortælling fra en spejder-weekendtur, som nogle seniorspejdere var for ca. 50 år siden (bilag 1). Drøft hvilke handlinger, der kun ville kunne finde sted for 50 år siden? Hvilke ville også kunne finde sted i dag? Hvad har ændret sig i samfundet, når der kan være forskel på, hvad der blev gennemført for 50 år siden og i dag? DAGBOG: Find nogle gamle dagbøger fra jeres trop og kig i dem. Hvad gør mest indtryk på jer, når I læser i de gamle dagbøger? I skal selv lave en dagbog for såvel planlægning som afvikling af den primitive weekendtur I skal på. Drøft i patruljen, hvordan jeres dagbog for turen skal være. Hvilke bog vil I bruge (f.eks. Kinabog, Scrapbog, løst papir, der samles?) Hvor omfattende skal dagbogen for hvert møde være? Hvad kan I bruge i dagbogen (f.eks. billeder, tegninger, udklip, jeres notater, billetter, jeres refleksioner fra

2 2 hvert møde eller noget helt andet)? Skal I skiftes til at skrive i dagbogen? Begynd så godt I kan på dagbogs-skrivningen. Det kan f.eks. være, at I skriver og tegner på den første side i dagbogen, eller tager billeder, som skal indsættes i begyndelsen af dagbogen. PRIMITIV WEEKENDTUR: Tidligere var der ikke så mange muligheder for at blive underholdt på en spejder weekendtur, som der er i dag. De fleste ville nok i dag betragte tidligere tiders weekendture som primitive spejderture. Hvad mener I, der kendetegner en primitiv weekendtur? Giv alle sammen forslag til, hvordan I forestiller jer, at en primitiv spejdertur bliver sjov og spændende. Skriv alle ideer op og overvej, hvad I skal bruge for at gennemføre de enkelte aktiviteter. Hvilke aktiviteter virker realistiske at gennemføre, når I selv skal transportere alle materialer (benyt evt. bilag 2). Derefter beslutter I, hvor jeres primitive weekend-tur skal gå til. Planlæg, hvordan I vil komme dertil (husk at transport ikke kan foregå med bil). Søg oplysninger om, hvordan landskabet er i det område weekendturen går til. Prøv at undgå at bruge Internettet, når I søger information om rute og landskab (ring, skriv, opsøg bibliotek eller spørg en I kender). Hvilke udfordringer støder I på, når Google ikke er en mulighed? Afslutning Brug bl.a. jeres dagbog til at fastholde alle de refleksioner, I har gjort jer i forhold til ikke at kunne bruge Google som søgeredskab. Drøft om der kan være fordele ved ikke at bruge Google så meget, som vi gør i dag. Husk at få jeres drøftelser med i dagbogen. Materialer Papir, blyanter, kinabog (eller anden bog med blanke sider), farver, lim, alle mulige materialer, der kan bruges til at gøre en dagbog spændende, bilag 1 og bilag 2.

3 3 Trin 2 Lejrplads En primitiv weekendtur behøver ikke være spor primitiv. Bl.a. kan der gøres meget ud af jeres lejrplads, alt efter hvad I har lyst til, men også ud fra hvad der er til rådighed i det område, weekend-turen går til. I kan også gøre turen spændende gennem de naturaktiviteter, I beslutter jer for at gennemføre. På dette trin skal hver patrulje bygge en model af deres lejrplads, samt beslutte hvilken aktivitet, der skal planlægges til de øvrige patruljer. SANGE: 44 - Min kære lille moder Aktiviteter LEJRPLADS: Hver patrulje planlægger i detaljer, hvordan deres lejrplads skal se ud. I planlægningen indgår de informationer I har om landskab og naturmaterialer i området. Lav en model af jeres lejrplads. Lad jer gerne inspirere af lejrpladsoversigten i bilag 3. Brug gerne alle mulige kreative ting til at fremstille modellen med. NATURAKTIVITET TIL DE ØVRIGE PATRULJER: Naturaktiviteter, som f.eks. at lægge en spor-rute ud, at bygge en bro over et vandløb, eller at flette med naturting (bliv også inspireret af bilag 4) var helt almindeligt at inddrage som del af en primitiv weekendtur. I skal i detaljer planlægge en naturaktivitet, som varer ca. 2 timer at gennemføre, og som I skal stå for at gennemføre sammen med de øvrige patruljer på jeres weekendtur. Beskriv i skemaform (bliv inspireret af bilag 5, men måske kan I selv finde på et bilag, der giver bedre mening for jer), hvor lang tid I tror aktiviteten vil vare, hvad aktiviteten går ud på, samt hvad I skal have med. I skal også finde ud af hvem der er ansvarlig for hvilke aktiviteter, og hvilke instruktioner I skal være opmærksomme på at give de andre patruljer som indledning til opgaveløsningen. Afslutning Hvad er vigtigt at få med i jeres dagbog fra dagens møde? Hvordan har I arbejdet sammen om det at planlægge en aktivitet, andre skal deltage i? Materialer Papir, blyanter, lim, kreative ting til at bygge lejrpladsmodel af (f.eks. farvet papir, pap, sugerør, bobelplast m.v.), bilag 3, 4 og 5.

4 4 Trin 3 Planlægning af mad og grej En primitiv weekendtur foregår næsten altid langt fra områder med indkøbsmuligheder. Derfor er det vigtigt at planlægge og indkøbe al maden hjemmefra. Det er også vigtigt at kunne udarbejde et budget, som overholdes samt at vide, hvordan den medbragte mad kan suppleres med bær, frugter, og planter fra naturen. Derfor skal seniorspejderne på dette møde erfare, hvad det giver af overblik at planlægge mad, samtidig med at de skal overholde et budget. Derudover skal de undersøge, hvilke spiselige bær, planter og frugter de kan forvente at finde, der hvor weekendturen foregår. SANGE: 30 - Spejderliv er leg for livet 42 - Frit og herligt er spejderlivet Det dufter lysegrønt af græs Aktiviteter PLANLÆGNING AF MAD: Hver patrulje drøfter/beslutter, hvor mange penge der er til rådighed til mad på turen. Beløbet noteres i dagbogen, og planlæg i fællesskab, hvad hvert enkelt måltid skal bestå af. Herefter noterer I, hvad og hvor meget, I skal indkøbe samt den forventede pris (bilag 6). Hold hele tiden øje med, at budget svarer til det beløb, I har besluttet at bruge på mad. Er der noget mad I allerede kan købe nu? MAD I NATUREN: Patruljen undersøger, hvad der vil være muligt at finde af spiselige planter, frugter og bær, der hvor I skal overnatte. Hvordan kan I sikre, at I ikke vil tage fejl, når I leder efter de pågældende bær eller planter på jeres weekend-tur? (I kan lade jer inspirere af bilag 7) Drøft i hvor høj grad I vil kunne supplere jeres forventede indkøb med mad fra naturen. Overveje f.eks. om det vil være muligt selv at fange fisk? Hvis der er, hvordan vil I så gribe det an? CHECKLISTE TIL AT ALT ER PÅ PLADS TIL TUREN: Er transport og oppakning i orden?: Patruljen drøfter, om der er helt styr på ruten og transportmåden. Er alle cykler i orden (bilag 8), hvis det altså er transportformen. Har I købt bus/og togbilletter, hvis I skal bruge det? Er vandrestøvlerne i orden og ved alle, hvad de skal have med i rygsækken eller i cykeltaskerne? Hvordan vil I få plads til mad, telte, eller materialer til bivuak, hvis I vælger en af de overnatningsmuligheder? ER MATERIALER TIL LEJRPLADS I ORDEN? Patruljen ser på deres model over lejrplads og drøfter, hvad de får brug for af materialer fra spejderlokalet for at opbygge den planlagte lejrplads: Spader? Reb? Ekstra pløkke? Eller noget helt andet. Der udarbejdes en liste over alt, hvad I skal have med. Herefter findes alt frem. ER MAD I ORDEN: Ud fra den udarbejdede madplan finder patruljen ud af, hvad I allerede har, hvad der kan indkøbes allerede nu og hvad der skal indkøbes umiddelbart før I tager afsted. Aftal hvem der køber hvad ind og hvornår.

5 5 ER MATERIALER TIL DEN PLANLAGTE AKTIVITET I ORDEN? Ud fra den udarbejdede aktivitetsplan drøfter patruljen, om alle materialer er noget I allerede har. Hvis ikke planlægges, hvad der skal købes og af hvem. Herefter findes alle materialer frem og lægges parat. Overvej hvordan i får plads til det hele i jeres oppakning. Kan nogle materialer skiftes ud med materialer fra naturen, der hvor I skal overnatte? Afslutning Drøft fordele og ulemper ved at udarbejde detaljeret plan og budget før en spejderweekend. Drøft I hvilke historiske perioder, der især har været brug for at bruge bær, planter og frugter fra naturen. Hvorfor er det ikke længere helt almindeligt at være opmærksomme på, hvad der findes af spiseligt i naturen lige omkring os? Når I ser på alt, hvad der nu er fundet frem, tror I så, I har plads til det hele i jeres rygsække eller cykeltasker? Hvad ville I mere have taget med, hvis der var en bil til rådighed? Har I oplevet, at nogle er kommet til skade på en weekendtur? Hvad skete i situationen og hvad vil I gøre hvis noget lignende sker på jeres forestående tur? Hvad glæder i jer allermest til på turen? Materialer Papir, blyanter, en stor kande the og godt med søde sager, bilag 6, 7 og 8.

6 6 Finalen En tur i naturen Finalen er en primitiv weekendtur, som alle i patruljen har været med til at planlægge og forberede. I mødes ved spejderlokalet med personlig oppakning og cykler, hvis I skal bruge dem. Alt hvad patruljerne har fundet frem af ting, der også skal med samt den indkøbte mad, fordeles i rygsække, cykeltasker og anhænger. Når I kommer frem slås lejr og planlagte lejrplads opbygges. Seniorspejderne lægger ind i programmet at lede efter spiselige bær, planter og frugter som evt. kan indgå i madlavningen. Patruljernes planlagte naturaktiviteter gennemføres som et løb, hvor hver aktivitet indgår som en post. Hvis det er muligt, så deltager alle patruljer i alle aktiviteter, men den patrulje, der har planlagt aktiviteten, står for instruktion til de andre. Afslutning Hver patrulje gør dagbogen for weekendturen færdig enten på turen eller på næste møde. På det følgende tropsmøde fremvises alle dagbøger, og lederne udpeger den, der er gjort mest ud af. I dagbogen skal indgår et regnskab over udgifter til mad, samt en redegørelse af om budget og regnskab stemmer overens. I bedømmelsen af dagbøgerne indgår, hvordan der er overensstemmelse mellem patruljens budget og regnskab. RIGTIG GOD TUR

7 PÅ TUR I NATUREN - SENIORER BILAG 1 Hiketur 1953 Jeg vil gerne fortælle om en hike på en tropsommerlejr i jeg var 14 snart 15 år. Troppen var på en sommerlejr i Jylland. Det var en teltlejr, der var dog en lille hytte hvor der var vand, toilet og et lille køkken. Vi var fem patruljer og tre patruljeførere samt vores tropsfører. En af dagene var der hike, og det er den tur jeg vil fortælle om. Tirsdag morgen ved morgensamling fik vi at vide: I dag skal alle patruljer. på 24 timers hike og den starter kl. 10. Vi vil få opgivet et område for turen. Udlevering af flg. materialer: 1 frossen kylling i en pose 5 skiver rugbrød 1 teltunderlag, lejrspade, 3 10 øre og et telefonnummer hvor vi skulle ringe til kl spritapparat og sprittabletter samt et kogekar. 1 hikebog til at skrive og tegne hvad vi oplevede Så gik vi i gang med at pakke rygsækkene, vi tog kun det mest nødvendige med og fordelte det. Vi var selvfølgelig i uniform, i bæltet havde vi dolk og krus. Hikekortet fik vi kun lov til at se på i nogle minutter, så hurtig fik vi tegnet og skrevet navne og steder ned. Der var bynavne, en kirke, en mølle nogle gårde, en bred å og et stort skovområde. Så drog vi af sted, vi var 5 i patruljen, friske og glade. Efter en god times tid var vi i det område hvor åen løb. Vi havde fået oplyst, at der nok var fisk og ål i vandet, som vi skulle fange og bruge til frokost. Det var bestemt ikke let at fange fisk og ål, de smuttede ud af hænderne. Efter mange forsøg tog vi en dolk og slog den ned i en ål, pludselig fik vi bid i en ret stor ål op med den på bredden, af med hovedet, så den ikke smuttede fra os. Nu ville vi så koge den, vi skar den i mindre stykker, så den kunne være i kogekarret. Det lod sig gøre og vi fik den flået og så skulle vi spise den til rugbrødet. Det smagte ikke helt så godt og vi grinede meget. Pludselig stod der to små drenge på 6-7 år og spurgte hvad vi lavede og hvorfor vi spiste det der. Vi forklarede dem, at vi var på en overlevelsestur og vi skulle spise fisk. Den ene dreng løb, den anden så meget forskrækket på os. 1

8 Lidt efter kom drengen tilbage og havde to dåser makrel med som han gav os, hans mor havde sagt, at hvis vi skulle spise fisk, så måtte vi hellere spise denne makrel. Herligt, dåserne fik vi åbnet med dolken. Resten af ålen og vandet røg tilbage i åen. Da vi gik tilbage til vejen kom vi forbi hvor drengen boede og vi fik vinket til hans mor og sagde tak. Så gik turen videre. Navnene på des små byer vi kom igennem passede kort. Vi fandt et godt sted hvor vi kunne få skrevet og tegnet det vi havde oplevet. Nu kunne vi se kirken. En fin gammel kirke, døren var låst så vi gik hen til præstegården. Her kunne præstekonen fortælle om kirken og hun låste op, så vi kom indenfor. Vi spurgte hende, om der muligvis var et toilet, vi måtte benytte. Det måtte vi da gerne over i præstegården. med vores Indenfor duftede der dejligt af bagværk. Hun havde bagt en masse småkager, for der skulle være sommermøde om aftenen. Efter toiletbesøg og have fået vasket hænder, der lugtede lidt grimt af fisk, var vi klar igen. Præstekonen syntes, vi skulle tage et hvil på græsplænen, så ville hun komme med saft og smagsprøver på hendes småkager, vi fik også nogle skiver af et nybagt brød til turen. Vi fik hende til at skrive lidt om vores besøg hos hende i vores hikebog. Vi fik også gjort vores bog klar med tegning og fortalt lidt om kirken. Så var vi klar igen til at vandre igen ud af landevejen. Vi kom forbi flere gårde og en lille købmand med cafe, men vi gik bare forbi. Det hele skrev vi om i bogen. Et sted satte vi os på en bænk ved et busstoppested. Her kom der en lille lastbil med åbent lad. Chaufføren råbte til os at bussen ikke kørte, men vi kunne hoppe op på ladet. Det lød godt, men det var jo forbudt, så vi sagde pænt nej tak og vinkede. På afstand kunne vi nu se Møllen. Da vi kom derhen var den åben og der var en mand. Vi fik en snak, han ville gerne høre om, hvor vi var på vej hen. Vi fortalte om, at vi var spejdere og om vores overlevelsestur. Han syntes, vi var friske piger. Han fortalte om møllen og vi fik lov til at gå op til toppen og kikke ud. Da vi sagde farvel, gav han os lidt slik. Han sagde, at der bagved var en jordbærmark og hvis vi kunne finde nogle bær, måtte vi gerne tage dem alle. Det blev til en hel del, dejligt, vi spiste nogle på stedet og gemte nogle i kogekaret til senere. Nu fik vi gjort dagbogen færdig fra det spændende sted. Videre ud af landevejen, mange vinkede og råbte til os. Det var nu sidst på eftermiddagen og vi kom forbi et bilværksted, her tænkte vi, at her må være et wc, som vi må bruge. Der var et par unge fyre, som meget gerne ville snakke med os. WC et måtte vi selvfølgelig gerne bruge. De ville meget gerne høre om vores kylling der var ved at være godt optøet og hvad vi skulle med den. Det er vores middagsmad som vi vil koge senere, måske på bål. De spurgte om vi ville have nogle kartofter, for de havde en kartoffelmark. Vi kunne bare grave dem op og tage hvad vi havde brug for. Vi fik en gammel avis, vi kunne pakke dem ind i. Inden vi gik, fik vi fyldt vores 2

9 drikkedunke op med frisk vand. De spurgte om vi ville have et par sodavand, men vi havde ingen penge, det var helt ok, det skulle de nok ordne. Sjove fyre, som var lidt svære at forstå med deres jyske sprog. Nu måtte vi nok se at komme videre, men vi fik dem til at skrive deres navne i dagbogen. Mester kom da han hørte, vi grinede og snakkede. God tur råbte de til os. Inden vi kom videre gik vi ud på marken og gravede kartofler op, så nu da mad til aftensmaden, vi skulle nok få dem kogt. Glade gik vi videre. havde vi Da klokken var lidt over seks kom vi forbi et husmandssted. Der stod en hund og gøede og det gjorde at der kom en dame ud og spurgte om hun kunne hjælpe os med noget. Det kunne hun bestemt. For det var jo ved at være den tid hvor vi skulle ringe til lejren og give besked om hvordan vi havde det. Selvfølgelig måtte vi ringe til vores fører og fortælle, hvor vi var. Der var også fire børn, de syntes det var spændende at se og høre om vores tur. Vi blev budt på saftevand og kage, så vi fortsat kunne overleve. De ville meget gerne høre om hvor vi skulle sove. Vi fortalte, at vi ville bygge en bivuak af vores teltunderlag. Det syntes de var sejt, men vi var jo også spejdere. Vi sang og var glade og fornøjet mens drog vi videre Inden vi nåede til skoven kom vi forbi en lille skole. Her var der et par borde og bænke i gården, så her kunne vi sidde godt og få skrevet og tegnet i dagbogen. Vi havde jo meget at skrive om. Der var også et wc i gården, vi kunne benytte og vores vanddunke fyldte vi helt op. Vi gjorde både kyllingen og kartoflerne rene, så de var klar, når vi skulle koge dem. Vi delte opgaverne, så vi blev hurtige færdige. Vi var ikke helt klar over hvor langt der endnu var at gå til skoven. Så på med rygsækkene og af sted videre. Dejligt med et hvil. Det tog nu kun en lille time, så nåede vi skoven. Vi fandt hurtig en lysning med græs. Helt perfekt til at slå lejr. Vi begyndte først med at få kyllingen delt i mindre stykker og få gang i vores spritapparat, så den kunne komme over og koge. Kartoflerne måtte vi tage bagefter, dem skar vi i små stykker for så ville de hurtigere blive møre. Mens kyllingen kogte, gjorde vi stedet klar, hvor vi skulle sove. Vi blev enige om, at vi ville brede vores regnjakker ud og ligge på dem, og så spænde telt-underlaget skråt hen over, så vi kunne ligge derunder. Nu var kyllingen ved at være god, så vi tog den op på en af vores tallerkener og så kom vi kartoflerne ned i kyllingevandet og kogte dem heri, måske kunne de få lidt smag, for vi havde ikke noget salt. Vi kunne høre, at der ikke så langt væk løb en kilde med vand, så her kunne vi skylle vores ting. Det blev et herligt måltid og sultne var vi også, men kylling, kartofler og brød var lige det vi havde lyst til. Vi havde også jordbær til dessert, bedre kunne det ikke blive. Vi ryddede op og pakkede alle rester, ben og skralder ind i avisen og så ned i posen. Den hængte vi op i et træ, så ikke ræve eller andre dyr kunne lugte det om natten. Inden vi hoppede i poserne, skulle vi lige gå en tur med spaden, så vi forhåbentlig ikke skulle op om natten. 3

10 Vi lagde vores uniform, sko og strømper ned i vores rygsæk, så det ikke ville blive vådt eller måske en ræv eller andet dyr kunne løbe med det. Vi sang et par aftensange og bad Fadervor inden vi krøb ned i poserne. Rygsækken satte vi foran vores ansigter. Godnat, vi sov hurtig for vi var blevet godt trætte. Næste morgen vågnede vi meget tidligt, det var dog ved at blive lyst. Vi pakkede sammen og gjorde området pænt igen, ingen affald. Vi huskede at tage vores pose i træet med os. Så gik vi ud til vejen igen og vandrede videre. Der var stille på vejen, folk sov endnu, der kom kun enkelte biler forbi. Vi kom igennem nogle små byer, det passede heldigvis med vores kort vi havde tegnet i lejren. Nu kom vi til en lidt større by og her kunne vi lugte en dejlig duft fra et bageri. Bageren var stadig lukket, men vi gik bagom, for her stod en dør åben. Vi gik frem til døren og sang: godmorgen godmorgen til hele bageriet det kan nok være, at der blev snak i bageriet. Der var en mester og et par unge fyre der var i gang med at bage. De skulle da lige høre, hvem vi var der var så tidlig oppe. Vi fortalte, at vi var spejdere og var på en overlevelsestur og vi var meget sultne, så vi ville gerne høre om de måske havde et brød fra i går vi måtte få. Bagermesteren grinte og bad en af drengene hente et brød, for som han sagde: vi må da bestemt hjælpe Danmarks unge piger til at overleve. Vi fik et dejligt frisk franskbrød og en pose med nogle vinerbasser vi fik også en flaske mælk. Vi satte os ud på vejen i kantstenen og spiste det dejlige morgenbrød og delte mælken. Bagefter gik vi ind med flasken og sagde mange tak for mad. Nu var vi glade og klar til at vandre videre. Der var endnu et godt stykke at gå. På vejen tilbage mødte vi en af de andre patruljer. Vi hørte om deres tur som var lidt anderledes. De havde sovet på et høloft og havde også mødt flinke folk der havde hjulpet dem. Inden vi var helt ved lejren, satte vi os og gjorde dagbogen færdig, så vi kunne aflevere den når vi ankom. I lejren havde førerne gjort klar med morgenmad. Bagefter måtte vi gerne gå i teltene og sove et par timer. Så vi fik hurtig pakket ud og gjort soveposerne klar til at hoppe i. Det havde været en sjov og spændende hike, som vi aldrig har glemt. Mange spejderhilsner fra Mulle, Søren, Tronte, Gurli og Vipsen 4

11 PÅ TUR I NATUREN - SENIORER BILAG 2 Skema til planlægning af aktiviteter: Hvor går turen til? Hvem skal med på turen? Tidsramme Aktiviteter Materialer 1

12 PÅ TUR I NATUREN - SENIORER BILAG 3 Inspiration til lejrplads En lejrplads kan indrettes på mange forskellige måder, faktisk er det alene fantasien, der sætter grænser, og så selvfølgelig pladsen og de regler der gælder på stedet. På næste side kan I finde inspiration til en tradition lejrplads. Oversigten er hentet fra bogen: Spejderliv (1980) redigeret af Hylander P., Jørgensen B.H., Nordstrøm J. og Holt L., Spejderforlaget 1

13 PÅ TUR I NATUREN - SENIORER BILAG 4 Inspiration til traditionelle naturaktiviteter Nedenfor er flere eksempler på traditionelle naturaktiviteter. I vil kunne finde meget mere om de enkelte aktiviteter ved at søge på nettet. Nogle aktiviteter passer bedre til aldersgruppen end andre. Ideen er at lade sig inspirere, og så måske selv finde frem til det helt rigtige for jer. Kun fantasien sætter grænser. Snit pileføjter Se f.eks.: Lav primitive spiseredskaber Se f.eks.: Byg kvasbåde Se f.eks.: Lav rygeost Se f.eks.: Kog brændenældesuppe Se f.eks.: Byg jordovn Se f.eks.: Væv med naturmaterialer Se f.eks.: Kulsø-pionering Se f.eks.: Snit knager af sjove grenformationer Se f.eks.: Lav raftestylter Se f.eks.: 1

14 PÅ TUR I NATUREN - SENIORER BILAG 5 Skema til planlægning af naturaktiviteter: Hvem skal gennemføre naturaktiviteten? Hvem har ansvaret for planlægning? Tidsramme Aktiviteter Materialer 1

15 PÅ TUR I NATUREN - SENIORER BILAG 3: Forslag til overblik over aktiviteter og madindkøb: Materialer og indkøb Budget Regnskab Ansvar og (forventet pris) (reel pris) Kommentarer Aktivitet: Aktivitet: Aktivitet: Madindkøb: 1

16 PÅ TUR I NATUREN - SENIORER BILAG 7 Naturens spisekammer SPIS ALDRIG NOGET I FUNDET, SOM I IKKE ER HELT SIKRE PÅ KAN SPISE. Det gælder, hvad enten jeres tur går til skoven, stranden, engen eller et helt andet sted, og hvad enten I er på tur om foråret, sommer, efterår eller vinter. Når det er sagt, så er det mange steder, I kan hente inspiration til, hvad I kan samle, hvad I kan spise, og hvordan I kan tilberede det, I har fundet. I kan f.eks. hente rigtig god inspiration og vejledning hos det Det Danske Spejderkorps gennem linket: I vil bl.a. blive opmærksomme på: Apps til telefonen: - Byhøst - Wild Food Map Naturkalenderen: - Naturkalenderen er en oversigt over, hvor I kan se hvilke spiselige planter, I kan finde hvornår: Bøger I kan låne på biblioteket: - Naturens spisekammer, Annette Eckmann. Her er gode billeder af forskellige spiselige planter og opskrifter, der viser hvad I kan bruge planterne til. - Natur Almanak, Claus Meyer er inddelt efter årstider og viser hvilke spiselige planter, I kan finde hvornår. - Sank Spis af naturens køkkenhave, Johanne Stege Bjørndal og Julie A Swane Indeholder Både opskrifter og oversigt over årstidernes forskellige spiselige plante - Naturens Køkken, Birgit Kristiansen og Lars Norman. Her kan I både finde billeder på spiselige planter fra skov, strand og opskrifter 1

17 Opskrifter Morgenmad: - Havregrød med bær eller med hasselnødder/bog (frugten fra bøgetræet) - Fladbrød med skovens urter Frokost eller aftensmad: - Fladbrød med skovens urter - Pesto - Frikadeller med skvalderkål - Brændenælde pandekager - Brændenælde suppe - Kryddersmør Dessert og drikkevarer: - Gransaft - Hybendrik - Hybenmarmelade - Hyldebærsuppe - Fyldte æbler - Pandekager med hyldebærblomster 2

18 PÅ TUR I NATUREN - SENIORER BILAG 8 Der er flere forskellige checklister at finde på nettet. Vi har valgt at lade os inspirere fra Rådet for sikker trafik via linket https: // 1

På tur i naturen. Spirer - Trin for trin. Trin 1 At gøre sig parat. Aktiviteter

På tur i naturen. Spirer - Trin for trin. Trin 1 At gøre sig parat. Aktiviteter 1 På tur i naturen Spirer - Trin for trin Det har altid været centralt for pigespejdere på alle alderstrin, at er de klar til at tage på tur i naturen. Som spirer er det nødvendigt, at voksne tager det

Læs mere

VALG AF AKTIVITETER PÅ TUREN:

VALG AF AKTIVITETER PÅ TUREN: 1 På tur i naturen Grønsmutter Trin for trin Det er væsentligt, at grønsmutterne så småt begynder at tage medansvar for at planlægge og forberede en tur i naturen. Dermed begynder de også at tage stilling

Læs mere

ERSTATNINGSPRODUKTER OG RATIONERINGER UNDER KRIGEN:

ERSTATNINGSPRODUKTER OG RATIONERINGER UNDER KRIGEN: 1 På tur i naturen Spejdere Trin for trin På dette niveau begynder spejderne selv at kunne tage ansvar for at gennemføre en (cykel) tur i naturen med en enkelt overnatning selvfølgelig med hjælp og støtte

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD

DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD Vi glædede os vist begge rigtig meget til vores første temauge og var nok samtidig lidt spændte på hvordan det hele ville forløbe. Det var jo meget anderledes især for

Læs mere

Urbanister. Ledervejledning

Urbanister. Ledervejledning Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Ledervejledning Formålet med dette mærke er, at pigerne lærer om og forstår begrebet urbanisering. Danmark, det danske samfund og pigernes

Læs mere

Vi holdt en lege pause, i en hule og der blev fisket i et vandhul. Diverse blade, grene og svampe blev samlet, til at tage med hjem.

Vi holdt en lege pause, i en hule og der blev fisket i et vandhul. Diverse blade, grene og svampe blev samlet, til at tage med hjem. Rundt om Slotssøen.. Idag gik turen til Gråsten, hvor vi startede med en tur gennem slotshaven. Her fik vi en rutchetur, inden vi satte kurs mod skoven. Med alle sanser i brug, begav vi os nu på vej rundt

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Dagsrytme for Børnehuset

Dagsrytme for Børnehuset Hverdags morgen: Dagsrytme for Børnehuset Kl. 6.00 Vi møder ind nattevagten har fordelt børn. Vi snakker sammen om hvordan natten er gået. Nattevagten overleverer informationer. Vi starter med at tage

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Overnatning i Buerup d. 22 23. august 2013

Overnatning i Buerup d. 22 23. august 2013 Torsdag d. 22. august Så kom dagen endelig hvor vi igen skulle af sted på overnatning i Buerup, så da vi havde sagt farvel til mor og far, og bussen var pakket, blev GPS en indstillet til forsamlingshuset

Læs mere

Grupperådsmødet - Beretning 2015

Grupperådsmødet - Beretning 2015 Grupperådsmødet - Beretning 2015 Fælles aktiviteter: Gruppens sommerlejr gik til Fur fantastik tur med masser af glade spejdere der fik set øen. Se mere pr. gren. Klatretårnet er næsten fjernet kun stolper

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

SPEJDERNYT. September 2012. 35.000 spejdere og en oplevelse for livet, det var hvad der mødte flere spejdere fra Esbønderup gruppe i sommers.

SPEJDERNYT. September 2012. 35.000 spejdere og en oplevelse for livet, det var hvad der mødte flere spejdere fra Esbønderup gruppe i sommers. SPEJDERNYT Nyhedsbrev fra KFUM-Spejderne, Esbønderup gruppe September 2012 Årgang. 02 NR. 07 www.spejdernet.dk/esb Spejdernes Lejr 2012 35.000 spejdere og en oplevelse for livet, det var hvad der mødte

Læs mere

OPGAVER SOM ER FORDELT BLANDT DELTAGENDE LEDERE: BESKRIVELSE AF AKTIVITETER. Fredag + lørdag aktivitet se video

OPGAVER SOM ER FORDELT BLANDT DELTAGENDE LEDERE: BESKRIVELSE AF AKTIVITETER. Fredag + lørdag aktivitet se video JULETUREN TIL BAVNEN OPGAVER SOM ER FORDELT BLANDT DELTAGENDE LEDERE: BESKRIVELSE AF AKTIVITETER Fredag aktivitet 19:0 til 0:0 Post : Julemandens rensdyr Eftermiddag 1:00-17:00 AKTIVITETSMATERIALER Fredag

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

4. klasses avis 17. 21. maj 2010

4. klasses avis 17. 21. maj 2010 4. klasses avis 17. 21. maj 2010 Den fede overraskelse Mandag morgen klokken tidlig tog 4 og 5 til tyskland med tog I toget fik de at vide hvad de skulle alle dagene. Mandag med tog, tirsdag kanotur, onsdag

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Det kræver nogle weekender at gennemføre fire overnatninger og der skal tilrettelægges i forhold til årstiden.

Det kræver nogle weekender at gennemføre fire overnatninger og der skal tilrettelægges i forhold til årstiden. Spejder: Syvsovere Formål Formålet med dette mærke er at give spejderne nogle sjove og anderledes oplevelser ved at udfordre den måde de overnatter på den gængse spejdertur på. Det at lægge sig til at

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Besked til alle vikinger I skal snart afsted

Besked til alle vikinger I skal snart afsted Besked til alle vikinger I skal snart afsted Nu er der kun et par uger til at du skal afsted på årets sommerlejr sammen med resten af kredsen og alle vennerne fra Husum som vi også var på sommerlejr med

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08

FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08 S.20 FORÆLDREOVERTAGELSE - 1.c september 08 Af Dorthe Kirkegaard Thomsen, mor til Alfred 1.c Vi samles i 1.c.s klasseværelse fredag morgen. Sasha har fødselsdag og har en kage med. Så vi ved, der er noget

Læs mere

KOSTPOLITIK BØGELY SKOVBØRNEHAVE

KOSTPOLITIK BØGELY SKOVBØRNEHAVE KOSTPOLITIK BØGELY SKOVBØRNEHAVE 1. Målsætning og vision Med vores kostpolitik ønsker vi, at sikre børnenes trivsel og gode kostvaner. Sund mad er en meget vigtig forudsætning for, at vi kan sikre vores

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge14_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 12.04

Læs mere

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade.

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Børnehaven Bredstrupsgades lokale sundhedspolitik er udarbejdet i et samarbejde mellem personale og forældrebestyrelse. Sundhedspolitikken har sit udgangspunkt

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Forældreinfo til spejdernes lejr 2017

Forældreinfo til spejdernes lejr 2017 Forældreinfo til spejdernes lejr 2017 1 Indhold Kort om hvad spejdernes lejr er for noget:... 3 Fællestransport:... 4 Besøgsdag/ Afhentningsdag for mikro og minier:... 4 Oppakning:... 5 Ordensregler:...

Læs mere

Stensnæsskolen. Vi ønsker jer alle en rigtig dejlig sommer, og glæder os til vi ses igen mandag den 12. august 2013 kl. 8.40. Juli 2013.

Stensnæsskolen. Vi ønsker jer alle en rigtig dejlig sommer, og glæder os til vi ses igen mandag den 12. august 2013 kl. 8.40. Juli 2013. Stensnæsskolen Juli 2013 Nyhedsbrev Årgang 12 Nummer 7 I dette nummer: Skolebus 1 Nye ringetider 2 0.A på Thorup Hede 3 5.A s piger på bytur 4-5 Venskabsklasser 6-8 4.A i Sverige 8-10 2.A laver e-bøger

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S. Det Der Sker. Nr. 3, 2011

D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S. Det Der Sker. Nr. 3, 2011 D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Det Der Sker Nr. 3, 2011 D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Friluftsliv = Spejderliv Hej kære spejdere og forældre Sommerlejre Velkommen tilbage efter sommerlejrene!

Læs mere

28/05-2014. Skrevet af: Amira og Mille.

28/05-2014. Skrevet af: Amira og Mille. 28/05-2014 I dag er det anden dagen. I går mødtes vi på stationen, og tog derefter toget til Ringsted, hvor der var en kort ventetid, efterfulgt af en lang tur hele vejen til Aalborg. På denne togtur var

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over Solens børn er i fuld gang med at lave hybenmarmelade. Først var en gruppe børn var ude og plukke en masse hyben, og derefter skulle de klargøres til marmelade. Det krævede koncentration og finmotorik

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Grisejagt i Sverige. 19. 22. september 2012. Onsdag den 19. september

Grisejagt i Sverige. 19. 22. september 2012. Onsdag den 19. september Grisejagt i Sverige 19. 22. september 2012 Onsdag den 19. september For cirka en måned siden blev jeg af et par gode jagtkammerater, Anette og Kim, spurgt om jeg ville med dem til Sverige på jagt. Det

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften.

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften. Jeg har glædet mig rigtig meget, til at fortælle jer om den forgangne uges oplevelser. Selvom den også har været præget af dårlige oplevelser, da vi f.eks. har været til begravelse, må den absolut største

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy.

Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy. Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy. I år deltog der 7 ungdomsløbere: Julius, Bjarke, Daniel, Fillip, Rasmus, Jens Kristian og Hans. Fra klubben deltog Henrik Holm, Søren German og Steen Holmegaard

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Med Rimo på Bornholm 2013.

Med Rimo på Bornholm 2013. Med Rimo på Bornholm 2013. Hold 4 5 6 og 7 tog i weekenden d. 17. 19. august på tur til Bornholm, for at køre Bornholm Rundt søndag d. 18.08.13. Her er (endelig) en lille stemningsrapport.. Rimo s (næsten)

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Ridderlejr April 2012

Ridderlejr April 2012 Kastrup Gruppe nyt Ridderlejr April 2012 Lige efter påske afholdt vi vores Ridderlejr. Lejren var en stor succces. Børnene havde en rigtig god tid sammen, hvor der blev leget masser af fælles lege på tværs

Læs mere

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at Ekstranummer Oktober 2017 Ved I, hvor dejligt det er at være økonoma på Storedam?... Og ved I, at vi har brug for flere økonomaer? Som alle ved, så skal vi på kursus for at blive stordammer. Når det slutter,

Læs mere

Spirer: Vi er spejderveninder

Spirer: Vi er spejderveninder Spirer: Vi er spejderveninder Formål Spirerne skal tænke over hvad det vil sige at være en god ven. Fokus er på, at man ikke sladrer og siger grimme ting om hinanden og driller hinanden. De skal meget

Læs mere

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal se to film om traditioner o o Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal lære o o o o o At tale på dansk om forskellige traditioner i Danmark. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen.

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Så altså, Batman kedede sig. Hmm, tænkte han, jeg ringer da

Læs mere

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning.

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning. INDHOLD: 1) Hvorfor have en kostpolitik 2) De 10 kostråd 3) Måltids sammensætning 4) Råvarer 5) Indkøb 6) Spisemiljø 7) Køkkenets åbningstider 8) Køkkenets service 9) Elever med i køkkenet 10) Regler for

Læs mere

Vi skal mødes på Ydesvej 9 (Spejderhytten) kl. 07:30 Lørdag d. 22 Juli

Vi skal mødes på Ydesvej 9 (Spejderhytten) kl. 07:30 Lørdag d. 22 Juli Spejdernes Lejr 2017 Kattegat Spejderne skal igen på sommerlejr. I år er det en fælles lejr for alle spejder korps. Der er tilmeldt ca. 40.000 spejdere fra Danmark og resten af verden. De mødes alle sammen

Læs mere

Nyt tilbud for alle børn 2 tirsdag om måneden: Fællesfødselsdagstur for august og september:

Nyt tilbud for alle børn 2 tirsdag om måneden: Fællesfødselsdagstur for august og september: Nyt tilbud for alle børn 2 tirsdag om måneden: Resten af dette skoleår har vi bestemt at vi vil til at have noget fast på programmet de to første tirsdage i hver måned. Vi vil have hhv. et bevægelsestilbud

Læs mere

Bølgebetvingere. Udfordringen. Formål

Bølgebetvingere. Udfordringen. Formål Årstid: Sommeren Forløbets varighed: 4 trin + 24 timer Udfordringen Formål Dette mærke har til formål at udfordre pigerne på deres kreative og ingeniørmæssige evner, da de skal konstruere en tømmerflåde

Læs mere

Deltagerbrev. Mødetid & -sted og sluttid & -sted. Underskrift fra forældre

Deltagerbrev. Mødetid & -sted og sluttid & -sted. Underskrift fra forældre Deltagerbrev Tillykke! Zaxsez! I er blandt de 45 patruljer, der nåede gennem nåleøjet og dermed sikrede jer en plads på dette års Kære 1. Vi glæder os rigtig meget til at se jer i Sorø den 20.-22. februar!

Læs mere

Nyhedsbrev Espe Skole & Børnehave Juni 2018

Nyhedsbrev Espe Skole & Børnehave Juni 2018 Nyhedsbrev Espe Skole & Børnehave Juni 2018 Kære alle Nu nærmer sommerferien sig med hastige skridt; 6.klasserne er ved at gøre klar til sidste skoledag på Espe Skole, og solen samt sommervarmen er her

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Vi håber alle har haft en god sommerferie og er klar til at starte igen. Vi starter lige på og hårdt med at gøre klar til Høstmarkedet.

Vi håber alle har haft en god sommerferie og er klar til at starte igen. Vi starter lige på og hårdt med at gøre klar til Høstmarkedet. RY SKOVMUS Hej Skovmus og forældre Vi håber alle har haft en god sommerferie og er klar til at starte igen. Vi starter lige på og hårdt med at gøre klar til Høstmarkedet. Vi skal have gjort klar til vores

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Megalipperne KFUM Spejderne i Hillerød Sommerlejr 2006 29.juli - 5. august

Megalipperne KFUM Spejderne i Hillerød Sommerlejr 2006 29.juli - 5. august Megalipperne KFUM Spejderne i Hillerød Sommerlejr 2006 29.juli - 5. august Thurøbund Hytten, DDS Grastenvej 204 C 5700 Svendborg www.thurobund.dk 1 Vi mødtes alle på Frydenborg lørdag den 29. juli 2006

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

Ordsprog og talemåder

Ordsprog og talemåder Ordsprog og talemåder Navn: Klasse: Hvad er forskellen? Når vi taler eller skriver, bruger vi nogle gange andre vendinger og sætninger til at forklare, hvad vi egentlig mener. Disse kaldes ordsprog eller

Læs mere

Velkommen til Blå Sommer 2009

Velkommen til Blå Sommer 2009 Odense, 21. juni 2009 Velkommen til Blå Sommer 2009 Praktiske oplysninger for Stjernegruppens TROP og deres forældre Side 2 af 5 Afgang: Hjemkomst: Adresse: Telefon: Medbring: Onsdag den 15. juli 2009

Læs mere

Læsetræning 1A - læs og forstå

Læsetræning 1A - læs og forstå Læsetræning 1A - læs og forstå Jørgen Brenting illustration: Birgitte Flarup OBS! Sidetallene gælder ikke i denne prøve. Se på opgavernes numre. Denne bog er hentet fra Baskervilles Depot som e-bog til

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Dagbog fra Falster 2011

Dagbog fra Falster 2011 Dagbog fra Falster 2011 Klara Toft 394, Sigrid R. Poulsen 324, Kristine Dahl 396, Freja Restorff 285 Mandag d. 27. juni I dag ankom vi til campingpladsen, fyldt med glæde og spænding med alle vores tunge

Læs mere

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage. Billede på forsiden: fælles fødselsdagstur for okt., nov., og dec. børnene. Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Bestilling af Alugod T-shirts i små størrelser! Har du et barn i alderen 8-12 år som skal af sted på sommerlejr og som ikke har en Alugod T- shirts? Så skal du læse videre! T-shirts i størrelserne 8 10

Læs mere

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 FREDAGSNYT FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 Sidste skoledag Fredag den 24. juni fra kl. 8.05-11.15. Storegruppen møder allerede kl. 7.30 til morgenkaffe med lærerne. Efter morgensang

Læs mere

Christian Bruuns jul 1917.

Christian Bruuns jul 1917. Christian Bruuns jul 1917. Oversat til nudansk og med nutidig retskrivning står der: D. 25./12. 1917. Kære forældre og søster. Vil hurtigt skrive et par ord inden middag. Det var altså den fjerde juleaften

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

FDF Agedrup byder dig nu velkommen til noget af det bedste vi har i FDF, nemlig årets sommerlejr.

FDF Agedrup byder dig nu velkommen til noget af det bedste vi har i FDF, nemlig årets sommerlejr. Kære Lejrdeltager FDF Agedrup byder dig nu velkommen til noget af det bedste vi har i FDF, nemlig årets sommerlejr. Sommerlejren er en lille uge sammen med alle vennerne fra de ugentlige møder, hvor fantasi,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen.

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen. 1 Konfirmationerne i Borbjerg og Hogager 2016. Salmer: 478, 29, 658 / 68, 192v1,3+7, 70. Tekster: Psal.8, Jh.21.15-19.... Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve FDF Ellevang-Risskov Tværmarksvej 20A 8240 Risskov FDF.dk/ellevang-risskov Hjemve Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve Udarbejdet af Gitte Taasti på vegne af FDF Ellevang-Risskov

Læs mere

At tænke med øjnene 1. del

At tænke med øjnene 1. del At tænke med øjnene 1. del Kapitel 5: Øvelsesark 1 Side 1 af 1 Begrebet at tænke med øjnene betyder, at vi hver især bruger vores øjne og vores hjerner til at kigge på vores omgivelser og de mennesker,

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

En dag på sommerlejr med Polyfemos!

En dag på sommerlejr med Polyfemos! En dag på sommerlejr med Polyfemos! Vi bliver vækket præcis kl. 7:00 - undtagen dagen efter natdyk, hvor vi får lov til at sove længe - til kl. 8:00. Så skal vi være friske og ned og morgenbade. Efter

Læs mere

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst Årets Karneval i Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Juni Læs om Årets karneval 3.klasse på koloni Legefidusen i hesteskoen 2.klasses overnatning i dus BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Kostpolitik for. Dalens Børnehuse. Ellekonedalen Viborg

Kostpolitik for. Dalens Børnehuse. Ellekonedalen Viborg Kostpolitik for Dalens Børnehuse Ellekonedalen 4-8 8800 Viborg Redigeret nobember 2017 1 Kostpolitik for Dalens Børnehuse I Dalens Børnehuse har vi en madordning som er obligatorisk for alle børn. Vi har

Læs mere

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er.

Start trinnet med at fortælle spirerne om finalen, så de ved, hvad målet er. 1 Fest Spirer Trin for trin Piger i spirealderen er ved at samle erfaring med at deltage i forskellige fester, fx i familien, i forbindelse med årets højtider og ikke mindst til fødselsdagsfester i klassen.

Læs mere