Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort"

Transkript

1 Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

2 Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige oplevelser? Havde du som barn nogle helt særlige naturoplevelser? Er børns naturoplevelser anderledes i dag end de var engang? Synes du, at man kan opleve eller lære noget i naturen, som man ikke kan opleve andre steder? Tror du, at naturoplevelser har betydning for børns udvikling? Fx for deres motorik, læring, dannelse, personlighed, eller andet?

3 Har du udforsket naturen alene?

4 Har du udforsket naturen alene? Gik du selv på opdagelse i naturen som barn? Hvordan føltes det? Hvor gik du hen? Har dit barn prøvet at gå på opdagelse i naturen uden voksne? Hvorhenne og med hvem? Må børn gå på opdagelse? Ønsker du, at dit barn skal prøve at gå på opdagelse uden voksne? Hvad er argumenterne for og imod, at børn gør det? - - Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn at opleve det?

5 Kender du naturens navne?

6 Kender du naturens navne? Lærte du artsnavne på enkelte træer, insekter eller fugle som barn? Hvis ja, hvem lærte dig navnene? Kender dit barn enkelte artsnavne? Hvis ja, hvem har lært dit barn navnene? Skal børn kende nogle af naturens navne? Ønsker du, at dit barn skal kende nogle af naturens artsnavne? Hvad er argumenterne for og imod, at børn lærer det? - - Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn at kunne det?

7 Har du spist af naturen?

8 Har du spist af naturen? Har du dyrket grøntsager eller sanket mad i naturen som barn? Hvis ja, hvad har du dyrket eller samlet? Hvem viste dig, hvad du måtte spise? Har dit barn prøvet det? Hvis ja, hvad for eksempel? Må børn dyrke eller finde mad i naturen? Synes du, at børn skal prøve at dyrke eller sanke mad i naturen? - - Hvad tror du, det betyder børn at prøve det?

9 Kan du bygge et bål og lave mad på det?

10 Kan du bygge et bål og lave mad på det? Har du bygget et bål og lavet mad på det som barn? Hvem satte aktiviteten i gang? Har dit barn prøvet at bygge bål og lave bål-mad? Hvis ja, hvorhenne og med hvem? Hvor vil dit barn kunne prøve bålaktiviteter? Må børn lave bål og bål-mad? Ønsker du, at dit barn skal prøve at lave bål og bål-mad? Hvad er argumenterne for og imod, at børn oplever det? - - Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn at prøve det?

11 Har du snittet i naturen?

12 Har du snittet i naturen? Har du selv som barn brugt redskaber, der potentielt er farlige fx prøvet at snitte i pinde eller at save i træ? Hvis ja, hvor gammel var du cirka? Har dit barn prøvet det? Hvis ja, var børn eller voksne nervøse? Må børn bruge redskaber, der potentielt er farlige? Ønsker du, at dit barn skal lære at håndtere værktøj, fx at snitte, save m.m.? - - Hvor gammel skal et barn være, før de må det?

13 Har du slået små dyr ihjel?

14 Har du slået små dyr ihjel? Har du trampet på en myretue eller taget benene af en edderkop? Hvorfor gjorde du det? Hvordan føltes det? Ved du om dit barn har prøvet det? Hvis ja, hvad gjorde du? Må børn hive regnorme over? Synes du, at dit barn må eksperimentere med at slå små dyr ihjel? Hvad er argumenterne for og imod?

15 Har du været vild i den vilde natur?

16 Har du været vild i den vilde natur? Bumlede og tumlede du rundt i naturen, da du var barn? Legede du vilde slås-lege i naturen, hvor du fægtede, sloges for sjov og»kæmpede«mod andre børn? Hvis ja, hvem legede du med? Leger dit barn vilde slås-lege i naturen? Hvad siger du til dit barn om den slags lege? Må børn være vilde i naturen? Synes du, at dit barn må tumle rundt i naturen? Hvad er argumenterne for og imod, at børn leger sådan? - - Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn at prøve det?

17 Finder du ro i naturen?

18 Finder du ro i naturen? Har du som barn prøvet at finde ro i naturen, for eksempel ved at ligge ned og se op på himlen? Hvis ja, hvorhenne og med hvem? Har dit barn prøvet det? Hvordan havde I det bagefter? Er roen anderledes udendørs? Ønsker du, at dit barn skal opleve ro og fordybelse i naturen? Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn at prøve det? - - Hvordan ville du kunne skabe rammerne for at dit barn oplever det?

19 Er du ude i alt slags vejr?

20 Er du ude i alt slags vejr? Var du som barn ude at lege, ligegyldigt hvordan vejret var? Gik du selv ud eller blev du sendt udendørs af de voksne? Kommer dit barn ud at lege ligegyldigt, hvordan vejret er? Går du selv med ud i al slags vejr? Skal børn ud i alt slags vejr? Synes du, at dit barn skal ud i alt slags vejr? Hvorfor eller hvorfor ikke? Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn at opleve naturen i al slags vejr?

21 Har du brændt dig på en brændenælde?

22 Har du brændt dig på en brændenælde? Har du selv prøvet at brænde dig på en brændenælde som barn? Hvis ja, hvordan reagerede du? Har dit barn prøvet det? Hvis ja, hvad gjorde du? Må børn prøve at røre brændenælder? Mange farvestrålende planter, blomster og svampe er tillokkende for børn. Nogle planter gør ondt at røre ved, men er ikke farlige fx brændenælder. Andre planter er giftige fx guldregn. Skal børn have lov til at røre planterne selv om der er risiko for, at det gør ondt? Hvordan synes du, at dit barn skal prøve kræfter med naturen?

23 Har du passet på naturen?

24 Har du passet på naturen? Var du selv opmærksom på at passe på naturen som barn? Hvis ja, hvorhenne lærte du det, og hvem viste dig hvordan? Er dit barn opmærksom på at passe på naturen fx ikke at smide affald og passe på dyre- og plantelivet? Hvis ja, hvor har de lært det og hvem har vist dem, hvad det vil sige at passe på naturen? Skal børn holde naturen ren? Ønsker du, at dit barn skal lære at opholde sig i naturen på en natur- og miljøvenlig måde? Hvad er argumenterne for og imod, at børn tænker på det? - - Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn?

25 Bliver du (møg)beskidt, når du er ude at lege?

26 Bliver du (møg)beskidt, når du er ude at lege? Blev du selv meget beskidt, når du legede ude som barn? Hvis ja, hvordan var de voksnes reaktion? Bliver dine børn nogle gange meget beskidte, når de leger udenfor? Hvis ja, hvilken reaktion møder de? Må børn blive beskidte i naturen? Ønsker du, at dine børn skal have lov at blive beskidte i naturen? - - Hvad er argumenterne for og imod, at børn bliver det?

27 Har du smagt på jord, sand og sne?

28 Har du smagt på jord, sand og sne? Kan du mindes, at du har smagt på sand eller sne som barn? Hvis ja, hvor gammel tror du, at du var? Hvordan føltes det? Har du set dit barn smage på sand eller sne? Hvad var din reaktion? Må børn smage på sand, sne eller lignende? Ønsker du, at dit barn skal prøve at smage på sand og sne? - - Hvad tror du, det betyder for børn at prøve det?

29 Har du klappet en krabbe?

30 Har du klappet en krabbe? Har du som barn klappet en krabbe eller fanget en fisk? Hvordan føltes det? Hvem tog dig med på tur? Har dit barn prøvet det? Hvorhenne og med hvem? Hvor vil dit barn kunne prøve det? Må børn røre ved livet i havet? Ønsker du, at dit barn skal prøve kræfter med livet i havet? Hvad er argumenterne for og imod, at børn oplever det? - - Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn at prøve det?

31 Har du badet i Danmarks natur?

32 Har du badet i Danmarks natur? Har du selv prøvet at bade i en sø eller på stranden, da du var barn? Hvis ja, hvorhenne og med hvem? Har dit barn prøvet at bade i en sø eller på stranden? Hvis ja, hvorhenne og med hvem? Kig på et kort, og find det badested, der ligger tættest på, hvor du bor. Hvor og hvornår vil I have mulighed for at tage på badetur? Må børn bade i naturen? Ønsker du, at dit barn skal prøve at bade i Danmarks natur? Hvad er argumenterne for og imod, at børn prøver det? - - Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn at opleve det?

33 Har du følt suset i trætoppen?

34 Har du følt suset i trætoppen? Har du prøvet at klatre så højt op i et træ, at du ikke selv kunne komme ned? Eller klatret op et andet sted, hvor det faktisk var svært at komme ned igen uden hjælp? Har dit barn prøvet det? Hvis ja, hvorhenne og med hvem? Hvad tror du, det ville betyde for dit barn at opleve det? Må børn klatre højt op i træer? Ønsker du, at dit barn skal prøve at lege i nærheden af noget potentielt farligt, hvor der er risiko for at falde ned fx klatre i træer eller på klippeskrænter? - - Hvad er argumenterne for og imod, at børn prøver det?

35 Er du blevet væk i det høje græs?

36 Er du blevet væk i det høje græs? Har du selv prøvet at lege i hovedhøjt græs, da du var barn? Hvorhenne? Hvordan føltes det? Har dit barn prøvet at lege i hovedhøjt græs? Hvorhenne og med hvem? Er det vigtigt at opleve følelsen af at kunne gemme sig i naturen? Ønsker du, at dit barn skal prøve at lege i hovedhøjt græs? Hvorfor eller hvorfor ikke? - - Hvad tror du, det betyder for børn at prøve det?

37 Har du en hemmelig hule?

38 Har du en hemmelig hule? Har du selv bygget huler i naturen som barn? Hvis ja, hvorhenne? Hvordan så hulen ud? Byggede du den alene eller sammen med andre? Har dit barn prøvet det? Hvor vil du kunne tage dit barn med hen og bygge huler i naturen? Må børn bygge hemmelige huler? Ønsker du, at dit barn skal prøve at bygge huler i naturen? Hvad er argumenterne for og imod, at børn bygger huler? - - Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn at opleve det?

39 Er du faldet i søvn under en stjernehimmel?

40 Er du faldet i søvn under en stjernehimmel? Har du selv prøvet at overnatte ude i naturen og måske endda set stjernerne? Hvor var du henne? Hvem var du sammen med? Har dit barn prøvet det? Hvornår og hvordan kunne du prøve det med dit barn? Må børn sove under stjernerne? Synes du børn skal prøve at sove ude? Hvad er argumenterne for og imod, at børn oplever det? - - Hvad tror du, det ville betyde for netop dit barn at prøve det?

41 Har du været på nat-tur i naturen?

42 Har du været på nat-tur i naturen? Har du som barn gået en tur en mørk aften eller nat? Hvis ja, var du alene eller sammen med andre? Hvordan føltes det? Har dit barn prøvet det? Hvis ja, hvorhenne og med hvem? Hvis nej, hvor ville det være muligt at prøve det? Må børn gå ud i mørket? Ønsker du, at dit barn skal prøve at færdes, hvor der er helt mørkt? Hvad er argumenterne for og imod, at børn oplever det? Hvad tror du, børn oplever, hvis de er ude i naturen i mørket?

43 Har du suset afsted i naturen?

44 Har du suset afsted i naturen? Har du selv prøvet som barn at bevæge dig i meget høj fart fx svinget dig i et reb, spænet afsted ned ad en bakke, cyklet, løbet på løbehjul, kælket, stået på ski, skøjter eller rulleskøjter? Hvordan føltes det? Hvordan reagerede de voksne? Har dit barn prøvet at suse afsted i naturen? Hvordan reagerede du? Hvor vil dit barn kunne opleve det? Må børn bevæge sig i høj fart? Ønsker du, at dit barn skal prøve det? - - Hvad er argumenterne for og imod, at børn oplever det?

Hvad skal en naturaktivitetskanon for børn indeholde? Big Bang konferencen 2018

Hvad skal en naturaktivitetskanon for børn indeholde? Big Bang konferencen 2018 Hvad skal en naturaktivitetskanon for børn indeholde? Big Bang konferencen 2018 Børn gror i natur Kampagnen gennemføres af Friluftsrådet fra maj 2018 I samarbejde med Center for Børn og Natur: Målet er

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Naturprojekt for rød stue.

Naturprojekt for rød stue. Naturprojekt for rød stue. Tema: Natur og naturfænomener Mål: - At børnene (3-4 årige) lærer naturen at kende ved brug af alle sanser og oplever naturen som en kilde til leg, oplevelser, udforskning og

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om, hvordan

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 5. TEMA: Naturen og naturfænomener. Bandholm Børnehus 2011 Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i Børnehaven. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige kompetencer

Læs mere

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan.

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Tema: Natur og naturfænomener Sammenhæng Hvorfor vil vi arbejde med dette tema? Hvad er det vi vil gøre noget ved? I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Vi har

Læs mere

Mål: Børnene skal kunne mærke, at de er en del af et fællesskab Børn skal har mulighed for, at opleve accept og anerkendelse af andre

Mål: Børnene skal kunne mærke, at de er en del af et fællesskab Børn skal har mulighed for, at opleve accept og anerkendelse af andre Sociale kompetencer vi ønsker, at styrke børnenes evne til at lege - at iagttage børnenes leg og finde ud af deres behov - at skabe rum og rammer for leg store og små - at blive bedre til at aflæse skolebørnenes

Læs mere

Bowlingtur for 3. klasserne

Bowlingtur for 3. klasserne Nyhedsbrev SFO april 2014 Kære forældre Vi har nu ansat 2 pædagogmedhjælpere Lasse og Michael. De har nu været her i 2 uger og er ved at have lært en del navne på jeres børn. Michael er 20 år, har et sabbatår

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune Blå Flag program 2015 Ud i det blå med Sønderborg Kommune Aktivitetskalender Juni Juli August On 1 Aktiv sommer Lø 1 Undervandsjagt + Spis din kyst To 2 Aktiv sommer Sø 2 Snorkelsafari Fr 3 Aktiv sommer

Læs mere

Efterår September, Oktober, November

Efterår September, Oktober, November Efterår 2018 - September, Oktober, November Krop og bevægelsesdag - Spring ud i naturen Så har vi krop og bevægelses dag. I dag er vi taget over på multibanen, hvor vi startede ud med opvarmning, som bestod

Læs mere

Forældre og børn sommer 2011

Forældre og børn sommer 2011 Forældre og børn sommer 2011 1. Hvilken aktivitet har du deltaget i? Djursland-lejr 23,5% 8 Falster-lejr 38,2% 13 Dagtur med Agape 28. maj 0,0% 0 Dagtur med Agape 29. maj 0,0% 0 Døgntur med Agape primo

Læs mere

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017.

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Storegruppen, - årgang 11/12 interviewes af deres primærpædagog: Drengenes svar/pigernes svar Formålet med børneinterviewet har været at få

Læs mere

Rikke. - på tur i skoven

Rikke. - på tur i skoven Rikke - på tur i skoven Med denne børnebog om Rensdyret Rikke ønsker Odense Renovation at præsentere begrebet affald for børnehavebørn. Bogen kan bruges som optakt til, at børnene skal på tur omkring børnehaven

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

Professoren. -udforsker Skoven! Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til:

Professoren. -udforsker Skoven! Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til: 1 Professoren -udforsker Skoven! 2016 af Kim Christensen Baseret på en (næsten) sand historie. STÆRKT FORKORTET DEMORVERSION (ORIGINALEN ER PÅ 66 SIDER) Særlig tak til: Lars. Naturstyrelsen Til minde om

Læs mere

LODRET PROCENT (VEJET) Danmarks Naturfredningsforening P56456 (27-Aug-2009) TABEL 1 KØN ALDER REGION

LODRET PROCENT (VEJET) Danmarks Naturfredningsforening P56456 (27-Aug-2009) TABEL 1 KØN ALDER REGION LODRET PROCENT (VEJET) Danmarks Naturfredningsforening P (Aug) TABEL KØN ALDER REGION CHI²TEST () "" signif. lav værdi "" test ej mulig INTERVIEW Mand Kvinde år år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Registreringsskema til forældre 3-årige børn

Registreringsskema til forældre 3-årige børn Registreringsskema til forældre 3-årige børn 1 Introduktion Dette skema indeholder spørgsmål, som du skal besvare i forbindelse med en sprogvurdering af dit barn. Samtidig vil dit barns dagtilbud gennemføre

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Da Gud skabte alt

Børnebiblen præsenterer. Da Gud skabte alt Børnebiblen præsenterer Da Gud skabte alt Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Byron Unger; Lazarus Bearbejdet af: Bob Davies; Tammy S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children

Læs mere

Skoleparat. Vi glæder og til samarbejdet. Borup Privatskole 2015-2016

Skoleparat. Vi glæder og til samarbejdet. Borup Privatskole 2015-2016 Vi glæder og til samarbejdet Skoleparat Borup Privatskole 2015-2016 At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn, der skal i skole, skal være klar

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for børn i dagtilbud handler om, at børnene får mangeartede naturoplevelser

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne. Kære forældre. Vi ser frem til samarbejdet med jer. Et samarbejde med det mål, at jeres børn kan udvikle deres kompetencer og blive så dygtige som muligt. I samarbejde med daginstitutionerne omkring Kirkeskolen

Læs mere

Børnebiblen. præsenterer. Da Gud skabte alt

Børnebiblen. præsenterer. Da Gud skabte alt Børnebiblen præsenterer Da Gud skabte alt Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Byron Unger; Lazarus Bearbejdet af: Bob Davies; Tammy S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? Fortæl, om en god film du har set.

Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? Fortæl, om en god film du har set. Fortæl om din livret. Hvad er det? Hvordan ser det ud? Hvordan smager det? Hvordan mon man laver det? 3 1 3 1 Fortæl, om en god film du har set. Hvorfor er den god? Hvem så du den sammen med? Hvad vil

Læs mere

Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk

Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk Hvad er Skovbørnehaven i St. Bøgeskov? Verdens dejligste børnehave med højt til

Læs mere

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Børnehaven SKOVTROLDEN Holmen 8, Bjerre, 8783 Hornsyld. Tlf 75681602 email: skovtrolden@hedensted.dk

Læs mere

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det?

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det? Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det? Definition At børnene lærer naturen at kende og at de lærer at se nøje efter og bruger alle sanser. Naturen skal opleves som et læringsrum,

Læs mere

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden. se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden.  se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Naturpatruljen en afdeling i Børnehuset Rytterkilden http://horsens.inst.dk se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Velkommen til Naturpatruljen Naturpatruljen er Børnehuset Rytterkildens

Læs mere

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer Mal Galegården og lær hvordan du undgår skrammer Spændende og farligt sted at lege Der er mange ting, man kan lave på en gård fuld af spændende maskiner og dyr, stald og lade, marker og have. Desværre

Læs mere

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små Vuggestue området Vi har i år lavet et separat område kun for vuggestuer, så alle vuggestueaktiviteter r samlet et sted og de små ben ikke skal bruge al deres energi på at gå mellem de sjove aktiviteter.

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Vinter 2017/ December - Januar - Februar

Vinter 2017/ December - Januar - Februar Vinter 2017/2018 - December - Januar - Februar Nissejagt i Stensbæk Plantage - Grønne Spirer - Spring ud i naturen Så er det blevet den 1. december, en måned som børnene glæder sig til. Fordi der plejer

Læs mere

Vi har valgt at fremgangsmåde der involverer alle børn og voksne i Røde Sol. Børneperspektiv: Gruppearbejde for alle medarbejdere og børn.

Vi har valgt at fremgangsmåde der involverer alle børn og voksne i Røde Sol. Børneperspektiv: Gruppearbejde for alle medarbejdere og børn. RØDE SOL MAJ 2011 Børnemiljøvurdering af uderum / legepladsen. Røde sols uderum legepladsmiljø er skueplads for læring og træning af sociale færdigheder. Af denne grund er det også tit de ting/aktiviteter

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

NATUR OG NATURFÆNOMENER.

NATUR OG NATURFÆNOMENER. NATUR OG NATURFÆNOMENER. Et af udendørspædagogikkens centrale mål er at opdrage til varsomhed overfor naturen, at udvikle ansvar overfor alt levende og give børnene direkte og personlige førstehåndsoplevelser

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

SMTTE-model. Dronning Alexandrines Børnehave, Fuglesangs Allé 16, 8210 Aarhus V Tlf. 87138432, Email: magro@aarhus.dk

SMTTE-model. Dronning Alexandrines Børnehave, Fuglesangs Allé 16, 8210 Aarhus V Tlf. 87138432, Email: magro@aarhus.dk SMTTE-model Navn på projekt/fokus/indsatsområde: Natur og udeliv uge 21-24 2011 Hvilket tema(er) er det primært rettet på: Alsidig personlig Sociale Sproglig Krop og Naturen og Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Nyhedsbrev august 2014 Nyt nyt nyt 3D-billeder Ansigtsmaling Ny legeplads på sporteren

Nyhedsbrev august 2014 Nyt nyt nyt 3D-billeder Ansigtsmaling Ny legeplads på sporteren Nyhedsbrev august 2014 Kære forældre Velkommen til et nyt skoleår, og særlig velkommen til den nye 0. årgang. Der er sket lidt ændringer i SFO. Alle dage undtagen torsdag har pædagoger og pædagogmedhjælpere

Læs mere

Registreringsskema til personale, hvis forældre ikke kan besvare registreringsskema på dansk 3-årige børn

Registreringsskema til personale, hvis forældre ikke kan besvare registreringsskema på dansk 3-årige børn Registreringsskema til personale, hvis forældre ikke kan besvare registreringsskema på dansk 3-årige børn 1 Introduktion Dette skema indeholder spørgsmål, som dagtilbuddet eller skolen skal besvare i forbindelse

Læs mere

Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2

Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2 Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2 Først kunne jeg godt tænke mig at få af vide hvor gamle i er? 1: 11 år 2: 12 år 3: 11 år Så vil jeg starte med at spørge om I er med til at lave mad derhjemme?

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde. Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde. Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om sjov motion og hårdt arbejde Forløb 29 IDRÆT 2-6 klasse Engang var børn ikke inde. Kun hvis de skulle i skole eller spise eller sove. Det gælder så ikke længere - for PC, ipad og mobil

Læs mere

KRIBLE KRABLE. på bondegården

KRIBLE KRABLE. på bondegården KRIBLE KRABLE på bondegården Solen skinner, og Anna og Ludvig er sammen med deres far og mor cyklet til Høstmarked på en økologisk gård, ikke så langt fra hvor de bor. Her kan man se, hvor dyrene bor og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Aktivitet: Leg i sneen

Aktivitet: Leg i sneen Sprog Mål: Natur og naturfænomerner Mål: Finde ud af: hvad er sne, hvordan føles sneen, hvad kan vi bruge sneen til?, hvor kommer sneen fra? Finde ud af hvornår er der sne? Mål Aktivitet: Leg i sneen Mål:

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

1. December. Klara vågner tidligt. Hun har drømt om lys, træer, varme, og venner fra nær og fjern.

1. December. Klara vågner tidligt. Hun har drømt om lys, træer, varme, og venner fra nær og fjern. 1. December Klara vågner tidligt. Hun har drømt om lys, træer, varme, og venner fra nær og fjern. Hun hopper ud af sengen og går ned og laver to kopper te. Da teen er klar, dufter det dejligt af blomster,

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Daginstitutionen Troldblomst:

Pædagogisk læreplan for Daginstitutionen Troldblomst: Pædagogisk læreplan for Daginstitutionen Troldblomst: Formålet med den pædagogiske læreplan er at sikre at der sættes fokus på det hele barn, med alle dets kompetencer og potentialer. Dette skal sikre

Læs mere

Niveauafklaring i dansk

Niveauafklaring i dansk Navn... Dato... Værksted... Niveauafklaring i dansk På tur i naturen Opgave 1 - diktat På fjeldet med ungerne Fjeldet er en stor og et godt sted at tage med på travetur. Når er med på fjeldet er det vigtigt,

Læs mere

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser.

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser. 1 Professoren og Kattemor's Skattekort! 2016 af Kim Christensen FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER Skrevet ud fra virkelige hændelser. Særlig tak til: Janet. Elsebeth. Til minde om Kattemor.

Læs mere

Børnemiljø Vurdering 2018 HUSUM FRITIDSINSTITUTION

Børnemiljø Vurdering 2018 HUSUM FRITIDSINSTITUTION Børnemiljø Vurdering 218 HUSUM FRITIDSINSTITUTION Børnemiljø Vurdering 218 4 4 Er du en dreng eller en pige? 41 3 3 2 1 Dreng Pige Børnemiljø Vurdering 218 7 Hvor gammel er du? 66 6 4 3 2 13 16 2 1 2 år

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Gry kommer fra et slot i himlen. Hun skal finde en guldskål, der er blevet væk. Fem har lovet at hjælpe

Læs mere

At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti.

At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. A c Kolding Kommune Bakkeskolen Seestvej 6 6000 Kolding tlf. 7979 7950 Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn, der skal i

Læs mere

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Historien om heksen, der heksede Madmor Inger om til Mageløse Madam Inger og fik hende til I dag bor der en masse søde børn og nogle voksne ude i huset på

Læs mere

på Tandslet Friskole

på Tandslet Friskole på Tandslet Friskole ALLE VORES IDEER TIL BEDRE BÆREDYGTIGHED PÅ VORES SKOLE OG I KLASSEN: Klik på tegningerne for at komme til vores forskellige ideer. Til sidst kan I læse mere om vores klasse. PAPIR

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Projekt Børn og udeliv. Emne: Hvad er natur, samt til hvad og hvordan kan man anvende naturen?

Projekt Børn og udeliv. Emne: Hvad er natur, samt til hvad og hvordan kan man anvende naturen? Projekt Børn og udeliv Emne: Hvad er natur, samt til hvad og hvordan kan man anvende naturen? Uge 40-41 2011 Vi har i de sidste 2 uger arbejdet med natur og naturfænomener. Krudtuglerne har valgt at lave

Læs mere

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Jeg hedder Lis, jeg er gift med Ole, vi bor Skovforte 10 Christiansfeld. Vi har en voksen datter Rikke som bor i nærheden sammen med Lasse og deres søn Gustav,

Læs mere

MÅNEDSBREV FOR Marts MÅNED

MÅNEDSBREV FOR Marts MÅNED MÅNEDSBREV FOR Marts MÅNED Kære Forældre d. 28-02-17 Gad vist, om vi har set det sidste til vinter og sne, eller om vi får flere dejlige kælkedage i Bullerby. VELKOMMEN OG FARVEL D. 1. marts siger vi velkommen

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Grønne Spirer Periode: April-juni 2019 Tema: Jord Afdeling: Udgård Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Hvert år deltager Valhalla i Grønne Spirer, hvor vi retter

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave Område Børnehusene Buldervang Dagtilbuddets navn Lupinvejens børnehave Pædagogisk læreplan 2014 1 Udarbejdet efter fælles skabelon for pædagogiske læreplaner

Læs mere

HALETUDSER OG SØENS LIV

HALETUDSER OG SØENS LIV HALETUDSER OG SØENS LIV Det myldrer med liv i Vandværkstedet vandhul, udstyret med net spand fanger vi de mange spændende dyr, der lever i vandet. Nle af dyrene spiser de andre, nle dyr er dem der bliver

Læs mere

SPROG, LÆRING OG TRIVSEL

SPROG, LÆRING OG TRIVSEL SPROG, LÆRING OG TRIVSEL Indlæg af Forældrebestyrelsen inspireret af foredrag med: Lektor og sprogforsker Pia Thomsen og Erhvervspsykolog Lars Dalby Gundersen Forældremøde 25. april 2017 FORMÅL - At skabe

Læs mere

Forår Grønne Spirer - Marts, April, Maj

Forår Grønne Spirer - Marts, April, Maj Forår 2017 - Grønne Spirer - Marts, April, Maj På bondegårdsbesøg hos bondemand Jens Så er det blevet tid til, at vi skal ud og besøge Jens bondemand, og se hvad han laver på sin bondegård ved denne årstid.

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

1 Er du dreng eller pige? 11 / 68,8% 5 / 31,2% Hvor gammel er du? 6 / 37,5% 9 / 56,2% 1 / 6,2% 16

1 Er du dreng eller pige? 11 / 68,8% 5 / 31,2% Hvor gammel er du? 6 / 37,5% 9 / 56,2% 1 / 6,2% 16 Resultat Resultatudtræk foretaget den 15. januar 2010 Undersøgelser I dette resultatudtræk indgår 1 undersøgelser: Undersøgelse Afsluttet Børnemiljø i Bangsbo januar 2010 16 Dreng Pige 1 Er du dreng eller

Læs mere

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 2. november 2012

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 2. november 2012 Resultatudtrækket er foretaget 2. november 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i fritidshjemmet, Drilleri og mobning, Uddybende om drilleri/mobning, Uddybende

Læs mere

JA! - GÅ TIL POST OP

JA! - GÅ TIL POST OP START Ved du hvor mange muligheder, der er for at få oplevelser i naturen? Kender du reglerne i naturen? Ved du hvor du må gå, bade, sove og sejle? Eller kunne du tænke dig at vide mere? Her er Relle og

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den 1. AKT Prolog ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den samme drøm. En drøm om en mand med gule krøller, stjerner i øjnene og en blå kappe. Han kommer gående over en grøn eng. Det vil sige,

Læs mere

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Melita 2014

Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Værdier og menneskesyn: Vores pædagogiske arbejde tilrettelægges ud fra et værdigrundlag præget af det kristne menneskesyn og et socialt engagement. I børnehøjde betyder

Læs mere

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv.

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv. LEGEN. Legen er barnets allervigtigste aktivitet. Gennem legen lærer barnet virkeligheden at kende. Ikke bare om de genstande der omgiver det, men også om de menneskelige relationer, der eksisterer. Vi

Læs mere

Resultat. Generel tilfredshed. 1 Er du dreng eller pige? 9 / 42,9% 12 / 57,1% Hvor gammel er du? 12 / 57,1% 6 / 28,6% 3 / 14,3% 21

Resultat. Generel tilfredshed. 1 Er du dreng eller pige? 9 / 42,9% 12 / 57,1% Hvor gammel er du? 12 / 57,1% 6 / 28,6% 3 / 14,3% 21 Resultat Resultatudtræk foretaget den 19. januar 2009 Undersøgelser I te resultatudtræk indgår 1 undersøgelser: Undersøgelse Afsluttet Børnemiljøet i Elisehaven januar 2009 21 Køn Der filtreres ikke på

Læs mere