VEJLE BIBLIOTEKERNE. - kom tæt på verden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VEJLE BIBLIOTEKERNE. - kom tæt på verden"

Transkript

1 VEJLE BIBLIOTEKERNE - kom tæt på verden

2 Kære Læseklub. Her finder I inspiration til nogle bøger, der er egnede til diskussion i læseklubben. Bestil bøger til din læseklub på dit lokale bibliotek. God fornøjelse! Else Zakarias ez@vejlebib.dk tlf.:

3 Nye digtsamlinger Naja Marie Aidt: Alting blinker Gyldendal, sider. Personlig og kompleks digtsamling med refleksioner, der tager afsæt i forfatterens nye bopæl i den multikulturelle storby, New York. Hun tematiserer sine oplevelser af fremmedhed i forhold til sine bindinger til danske rødder og i relation til eksil og hjemstavn. Lone Hørslev: Jeg ved ikke om den slags tanker er normale Forlaget Hjørring, sider. Fortælleren prøver at skrive sig ud af en svær skilsmisse med digtsamlingens tre dele: om ensomheden og hadet, om julen, hverdagen og skyldfølelserne over for børnene og om ægteskabets præmisser. F. P. Jac: Tvivlen : vidtgående digte, ekkoer, og vores indre variationer : 18 nervøsiteter Borgen, sider. Efterladte digte. Med sit sædvanlige og personlige sproglige varemærke reflekterer den dødsmærkede poet over livet, døden og den tid, han på daværende tidspunkt havde tilbage. Knud Sørensen: Naturligvis Gyldendal, sider. Digte der trækker klare linjer mellem naturens liv og forandringer og det reflekterende menneskes personlige og eksistentielle tanker. Christel Wiinblad: Min lillebror Forlaget Hjørring, sider + 1 cd Digte, der som en slags dagbog med mange tilbageblik og stor kærlighed og ømhed fortæller om tiden fra januar til den dag i juli 2006, da digterens lillebror forsøgte selvmord for at udfri sit forpinte sind.

4 Nye novellesamlinger Anders Bodelsen: Varm luft Gyldendal, sider. Noveller om medmenneskelige relationer og om nogle af de mere spektakulære erhvervshistorier i tiden op til finanskrisen. Roddy Doyle: The Deportees People's Press, sider. Noveller fulde af humor og medfølelse om ikke-hvide irere i Irland, oprindelig skrevet som føljeton til en irsk avis udgivet af nigerianske journalister. Per Gammelgaard: Svinets blik Hovedland, sider. Små skæve og humoristiske historier om den moderne dansker og hans indre svinehund. Katrine Marie Guldager: Nu er vi så her Gyldendal, sider. 18 korte noveller om familielivet i Danmark med drama mellem og bag linjerne. Om magt og afmagt, om had og kærlighed og om følelser og konflikter mellem enkelte familiemedlemmer livet igennem. Martin Kongstad: Han danser på sin søns grav People's Press, sider. Madanmelderen Martin er i 2000-tallets første tiår en succes, men alligevel træt af omgangskredsens vellevned, hvor kreativitet absolut er i højsædet, så han må indse, at festen er slut og kærligheden væk.

5 Historiske romaner Anita Amirrezvani: Blomsternes blod Lindhardt og Ringhof, sider. I 1600-tallets Persien er fremtiden usikker for den unge fattige fortæller. Hendes talent for at skabe vidunderlige tæpper er ikke kvindearbejde, men med en onkels hjælp og stor viljestyrke påvirker hun sin egen fremtid. Lotte Linck: Himlen højt, højt oppe Samleren, sider. Vidt forskellige skæbner udspiller sig i 1860 på gården Bonderup, hvor ægteparret Heiberg residerer, og den fattige og uheldige Caroline er tjenestepige. Trods de sociale forskelle er længsler, drømme og ensomhed fællesnæver for de to kvinders følelser. Klaus Rifbjerg: Esbern Gyldendal, sider. Samhørende: Esbern ; Hovedløs ; Rod. Esbern Dahlman-Winther vokser op i et frisindet akademikerhjem i 1920'erne og forsøger at slå igennem som digter og kunstmaler inden han falder i den spanske borgerkrig i Helle Stangerup: Skæbnegalleriet Politiken, sider. Historisk roman om politiske og religiøse intriger i London på Henrik den Ottendes tid, som de opleves på første hånd af maleren Hans Holbein den Yngre ( ). Hanne Marie Svendsen: Unn fra Stjernestene - en roman fra det gamle Grønland Gyldendal, sider. Med den stærke og lidenskabelige Unn i centrum fortælles om klosterliv, åndelige strømninger og hverdagsliv i 1300-tallets Sydgrønland.

6 Leg med krimigenren Nogle af de store danske sprogkunstnere og sprogfornyere har flirtet lidt med krimigenren. Det er bestemt ikke traditionelle krimier, men med mord på tapetet. Disse bøger er ikke de nemmeste at læse, men de oser af fortælleglæde, de er sprogligt helt i top og de bliver bare bedre af en god diskussion. Pia Juul: Mordet på Halland Tiderne Skifter, sider. Forfatteren Bess vågner en morgen ved at hendes kæreste Halland bliver skudt uden for deres hus. Det får hende til at reflektere over sorg og tab. Rune T. Kidde: Julius' afsind Modtryk, sider. Julius vokser op omgivet af død, så naturligvis må han selv dræbe. En argentinsk luder, en engelsk milionøse og hans mor og far er blandt ofrene. Henning Mortensen: Næb og kløer Gyldendal, sider. Samhørende: Næb og kløer ; Ræven går derude ; Rita Korsika. I Sondrup i området mellem Odder og Horsens bor en række specielle eksistenser og der sker mærkelige ting, blandt andet et uopklaret mordforsøg på arkitekten René. Familien Susanna Alakoski: Svinestierne Gyldendal, sider. Pigen Leena fortæller solidarisk, usentimentalt og stærkt om livet i det splinternye sociale boligbyggeri i Ystad, hvor hendes forældres stigende alkoholforbrug langsomt men sikkert bringer familien i opløsning.

7 Rabih Alameddine: Hakawati Hr. Ferdinand, sider. Osama al'kharrat bor i USA men er hjemme i Beirut ved sin fars dødsleje. Gennem tre måneder skabes med fantasifulde, underfundige og tvetydige historier et farvestrålende billede af livet i familien og området i fortid og nutid Paul Auster: Brooklyn dårskab Per Kofod, sider. Nathan Glass trækker sig tilbage til Brooklyn for at dø efter en række kræftoperationer, men møder sin nevø og får gennem ham og en række andre personer en ny mission i tilværelsen. Kim Blæsbjerg: Rådhusklatreren Borgen, sider. Fabulerende familiekrønike fra det 20. århundrede med William Lundstrøm, hans forfædre tre generationer tilbage og historien som omdrejningspunkt. Keld Conradsen: Stemte s'er Modtryk, sider. Fortælleren vender tilbage til barndomsbyen til sin mors begravelse. Hun var tysk flygtning fra 2. verdenskrig, og sønnen forstod hende aldrig helt. Ved læsning af hendes dagbøger åbner hendes verden og en forsinket forståelse sig for ham. Trisse Gejl: Patriarken Lindhardt og Ringhof, sider. Den dominerende anmelderfar, den følelsesladede forfatterdatter og den velmenende svigerdatter fortæller skiftevis deres families historie. Det handler om en tilsyneladende velfungerende familie, der går i stykker efter morens alt for tidlige død. Anne Marie Løn: Serafia Lindhardt og Ringhof, sider. Varm og solidarisk skildring af Vernas tilværelse med fire børn af diverse fædre, set i tilbageblik nu hvor hun, gammel og skrøbelig, herser med Palle, den næstældste, i et gensidigt afhængighedsforhold, blufærdigt dækket under en hvas omgangstone.

8 Marilynne Robinson: Gilead Gyldendal, sider. Pastor John Ames, som er blevet far i en sen alder, sætter sig ned og skriver et brev til sin søn, og fortæller om slægten, om tilværelsen i lillebyen i Iowa, og om sine egne meninger med tilværelsen, som snart er ovre. Kærlighed Kirsten Thorup: Bonsai Gyldendal, sider. Beretningen om Nina og Stefans livslange kærlighed, med alle dens åbnende og begrænsende facetter, fortalt dels af dem selv, dels af andre i en kaleidoskopisk mosaik. Ingo Schulze: Adam og Evelyn Tiderne Skifter, sider. Adam er glad for sit arbejde som dameskrædder men også for sine kvindelige kunder. Da hans Evelyn griber ham på fersk gerning, flygter hun, men Adam følger efter til Ungarn, hvor de pludselig får mulighed for at komme til Vesten. De selvbiografiske Nogle forfattere bruger egne oplevelser som udgangspunkt for romanen. Lone Aburas: Føtexsøen Gyldendal, sider. Lene har en egyptisk far og en dansk mor, så hendes barndomserindringer er lidt anderledes. Det er hendes dagligdag til gengæld ikke, hun er kassedame i Føtex og har en drøm om at blive forfatter en dag. Lone Aburas var den ene modtager af Munch- Christensens debutantpris i 2009.

9 Julia Butschkow: Apropos Opa Samleren, sider. Bogens fortæller er en ung pige, der efter en depressionsperiode begynder at undersøge sin families historie. Bogen bliver en familieberetning i korte afsnit, og historien strækker sig fra 2. verdenskrig til nu og fra Berlin over Himmerland til København. Per Olov Enquist: Et andet liv Samleren, sider. Selvbiografisk og dokumentarisk roman om Per Olov Enquists eget liv. 1. afsnit handler om bandommen i en landsby i Västerbotten, 2. afsnit er om den glorværdige og internationale karriere, og 3. og sidste handler om alkoholismen og sejren over den. Wojciech Kuczok: Skarn Batzer & Co, sider. Delvist selvbiografisk roman om en opvækst i det sydlige Polen med en voldelig og tyrannisk far og et råt miljø i kulminedistriktet. Philip Roth: Enhver Gyldendal, sider. I en række erindringsglimt fortælles om en mands liv: barndom, voksenliv, ægteskaber, børn, karriere, aldring og kroppens forfald; kort sagt, rejsen gennem tilværelsen. Robert Zola Christensen: Aldrig så jeg så dejligt et bjerg Gyldendal, sider. Gymnasielæreren og mønsterbryderen Allan drikker og ser på sit liv med fransk kæreste, bedstefaren Hurtig-Carl og en opvækst i Danmark fra 1960'erne og frem. De meget fantasifulde Isabel Allende: Zorro : en legende fødes Gyldendal, sider. Spændende og underholdende røverhistorie om den maskerede helt Zorro, søn af den spanske kaptajn Alejandro de la Vega og halvblodsindianeren Toypurnia, som kæmper for retfærdighed i det spansk koloniserede Amerika i årene

10 Niels Brunse: Havmanden Per Kofod, sider. En mand fra 2005 dumper pludselig ned i England i 1647, hvor han med alle midler må forsøge at overleve i et samfund der er helt anderledes, og hvor borgerkrigen raser. Han hutler sig igennem, har mange forskellige jobs, og finder også kærligheden undervejs. Selden Edwards: Den lille bog Kastaniehøj, sider. Wheeler Burden er rockstjerne og baseballtalent, og hans historie knyttes sammen med farens, der var krigshelt, og bedstefaren, der var iskold forretningsmand. Hallgrímur Helgason: Islands forfatter Rosinante, sider. En gammel forfatter vågner op i en afsides islandsk dal uden hukommelse. Han kommer til en gård, og langsomt går det op for ham, at han er vågnet op i en roman, han skrev for 40 år siden. Svend Åge Madsen: Mange sære ting for Gyldendal, sider. Den århusianske astronom Adam d'eden har opdaget to såkaldte spejlplaneter der tilbagekaster levende billeder fra jorden for 2000 år siden. Men det er livsfarligt at rejse tvivl om jomfrufødsel og bibelens jesusbillede og at dokumentere det. Ben Okri: Stjernebogen Tiderne Skifter, sider. En fabel om menneskene, kunsten og vores jord. I et smukt land drager en kongesøn ud i verden for at lære og gennemgå mange prøvelser. Undervejs forelsker han sig i en mærkelig pige, der kommer fra kunstnernes stamme. Salman Rushdie: Fortryllersken fra Firenze Gyldendal, sider. Fabulerende historisk roman der foregår dels i Mogulkejserriget i Indien under stormogulen Akbar ( ), dels i renæssancens

11 Firenze. Den handler om en ung mogulprinsesse, som bliver taget til fange og havner i Firenze som elskerinde for en berømt krigsherre. Hendes søn kommer mange år senere til Mogul, hvor hans beretning om sin mors liv vækker stor opstandelse. De andre Via disse romaner får vi indsigt i andre lande og andre kulturer. Chimamanda Ngozi Adichie: Lilla hibiscus Gyldendal, sider. 15-årige Kambilis far er meget religiøs. Han styrer sin familie med hård hånd og sikrer dem en god position i det nigerianske samfund. Men da Kambili og hendes bror Jaja smager frihed og bliver præsenteret for nye måder at se verden på, ændrer meget sig for familien. Niccolò Ammaniti: På Herrens mark Gyldendal, sider. Rino og Christiano Zena er far og søn og lever et liv på samfundets bund i en trøstesløs italiensk flække. Vold, druk og arbejdsløshed hører til dagens orden, men også kærlighed, drømme og håb. Sammen med et par forhutlede venner planlægger Rino at stjæle en hæveautomat, men det ender med død og ødelæggelse. Tahmima Anam: En gylden tid Lindhardt og Ringhof, sider. Enken Rehana har hidtil kæmpet for et trygt og fredeligt liv for sig selv og sine to teenagebørn, men da krigen for Bangladesh' frigørelse fra Østpakistan kommer i 1971, tvinger begivenhedernes brutalitet hende til aktiv deltagelse. Kiran Desai: Det tabte land Aschehoug, sider. Et øde sted ved Nepals grænse bor en menneskefjendsk dommer sammen med sin datterdatter og deres kok. Deres stille hverdag består af minder, datterdatterens forelskelse og kokkens tanker om sin søn, der lever i Amerika som illegal immigrant. Der opstår

12 politiske uroligheder i området, som betyder drastiske omvæltninger. Alan Drew: Haver af vand Rosinante, sider. En fattig kurdisk-muslimsk familie bor i en teltlejr uden for Istanbul efter et jordskælv. Den oprørske teenagedatter forelsker sig i en ung amerikaner og får næsten alle forældrenes forhåbninger til at briste. Nuruddin Farah: Forbindelser Athene, sider. Journalisten Jeebleh vender hjem til Somalia efter tyve års ophold i USA for at lede efter en forsvunden slægtning - og måske sig selv - i det kaotiske Mogadishu. Nafisa Haji: Skriften i min pande Lindhardt og Ringhof, sider. Unge Saira fra USA er besluttet på at leve et selvstændigt liv. Et besøg hjemme i Pakistan afslører sider af familiehistorien, der har været fortiet, og hun får forbilleder til sin kamp for selvstændighed. Khaled Hosseini : Under en strålende sol Cicero, sider. Mariam vokser op under fattige og kærlighedsløse kår, mens den 19 år yngre Lailas barndom er lykkelig og fri. Begges verden ødelægges og skæbnen bringer dem sammen hos en voldelig tyran af en ægtemand, hvor de trods forskellige baggrunde samles i et skæbnefællesskab. Anita Nair: Hjertets ni ansigter Hjulet, sider. Rejsebogsforfatteren Chris tager til Kerala for at lære om kathakali-dansen og dens ni følelser. Dansens myter og lidenskab er universelle, og Chris' nutidige følelsesliv og personerne i hans omgivelser væves sammen i kathakali, som forudsiger alt.

13 Aleksej Slapovskij: De er overalt Vandkunsten, sider. Det moderne Rusland sættes under lup i denne kollektivroman om penge, magt og drømme. De eksistentielle Mennesket og hvordan vi i forskellige situationer tackler livet. Lars Saabye Christensen: Åbent hus C&K Forlag, sider. Cathrin og Wills forhold er ved at lide af lidt træthed, da Cathrin introducerer en ny leg: at opsøge åbent-husarrangementer for at snige sig til sex i fremmede boliger. Der stikker dog noget under, og pludselig en dag er hun sporløst forsvundet. Eli Gottlieb: Opgøret Hr. Ferdinand, sider. Nick Framingham bor med kone og to børn i hans barndoms lille by nord for New York. Da hans gamle ven skyder sin kæreste og sig selv, vælter fortiede familiehemmeligheder formelig ud af skabene, og Nick må tage hele sit liv op til revision. Jens Christian Grøndahl: Piazza Bucarest Gyldendal, sider. Amerikaneren Scott møder i Bukarest den meget yngre Elena. Efter murens fald flytter de til Danmark og bliver gift. En dag forlader hun ham uden varsel og flere år senere opsøger Scotts stedsøn Elena i Italien og får hendes historie. Erik Fosnes Hansen: Løvekvinden Gyldendal, sider. I 1912 fødes i en norsk flække et barn, der er behåret over hele kroppen. Moderen dør under fødslen og faderen, der er en regelret stationsforstander, skammer sig over barnet og holder hende i isolation, hvor hun udvikler ekstraordinære evner og en livlig fantasi.

14 Merete Pryds Helle: Hej menneske Lindhardt og Ringhof, sider. Under udgravning af en jordansk stenalderlandsby bliver arkæologen Edith stukket af en skorpion. I en uges febervildelse væver hun stenalderens landsbyliv, civilisationens opståen og nutiden sammen i et smukt mønster. Aleksandar Hemon: Lazarusprojektet Gyldendal, sider. Den bosnisk-amerikanske forfatter Brik vil skrive en bog om den russisk-jødiske Lazarus, der i 1908 blev skudt af politiet i Chicago, og opdager mange paralleller mellem den tid og nutiden. Madeleine Hessérus: Isola People's Press, sider. En dag pakker overlægen Tessa sin rygsæk, vender sit hidtidige moderne, stressede storbyliv ryggen og vandrer ind i de svenske skove, hvor hun gradvist vokser sammen med naturen. Roy Jacobsen: Huggerne Forum, sider. Da finnerne i 1939 rømmer og afbrænder den lille by Suomussalmi før russerne kan indtage den, bliver tømmerhuggeren Timmo tilbage og bliver sat til at hugge brænde for den russiske hær. Sara Johnsen: White man Klim, sider. En ferie på en caribisk ø udvikler sig til et mareridt for norske Thomas og Cathrine. Forud for de voldsomme begivenheder ligger historien om den unge fattige indfødte Joseph og hans rige engelske elskerinde Susan. De to pars historier væves ind i hinanden, og først til allersidst går hele sammenhængen op for læseren.

15 Cæcilie Lassen: En god dag at flyve Borgen, sider. Greg har en ledende stilling hos politiet i Boston, men hans tilværelses grundlag vakler, da han opsøges af Eamon, som han tidligere har arbejdet sammen med i IRA. Jan Sonnergaard: Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom Gyldendal, sider. I 20 nedtællende kapitler kombineres beskrivelser af 1980'ernes BZ'er og yuppieverden med den internationale trussel om og folks angst for atomkrig. En apokalyptisk kollektivroman om personligt og samfundsmæssigt forfald, misbrug og sammenbrud. Maja Magdalena Swiderska: The border breaking bunch Borgen, sider. Kvinden M, født af polske forældre i Danmark, fortæller i fragmenter og sprogligt og grafisk eksperimenterende, sin families historie siden mellemkrigstiden, og samtidig historien om at søge sit sted og sin identitet. Maja Magdalena Swiderska var den ene modtager af Munch- Christensens debutantpris Kim Fupz Aakeson: Jonna er 54 Gyldendal, sider. Jonna er pantefoged, hun har en psykisk uligevægtig søn, hendes mor dør pludselig. Det kunne være et liv med voldsomme begivenheder, som kunne klares ved nære menneskelige relationers støtte. Men sådan fungerer Jonna ikke, meningsløst? Vi ved det ikke.

16 Klassikere Emily Bronte: Stormfulde højder Rosinante, sider. Kærligheden mellem Catherine og hittebarnet Heathcliff bestemmer skæbnen for en slægt fra Yorkshire i begyndelsen af 1800-tallet. Originaludgave: 1847 E.M. Forster: Howards End Bahnhof, sider. Skildring af det engelsk samfund og kultur i den turbulente tid omkring år 1900, om tre engelske familier fra forskellige samfundslag, hvis skæbner væves sammen, dels på landstedet Howards End, dels i London. Originaludgave: 1910 Günter Grass: Bliktrommen Gyldendal, sider. Samfundssatire over det borgerlige Tyskland før, under og efter 2. verdenskrig. Dværgen Oscar får som lovet en tromme på sin 3-års fødselsdag, beslutter sig til ikke at blive ældre og opdager sin evne til at skrige så alt splintres, når voksenverdenen går ham imod. Originaludgave: 1959 James Joyce: Portræt af kunstneren som ung mand Gyldendal, sider. Delvis selvbiografisk udviklingsroman. Om hovedpersonen Stephen Dedalus' opvækst i det katolske Dublin, hans opgør med den jesuitiske opdragelses undertrykkende bånd, hans flugt, hans brud med familie og fædreland og hans kamp for at blive et frit og selvstændigt menneske. Originaludgave: 1916 Henrik Stangerup: Vejen til Lagoa Santa Gyldendal, sider. Romanbiografi om danskeren P.W. Lund, der i årene fra 1826 til sin død i 1880 udførte et banebrydende arbejde som botaniker, zoolog og geolog i Brasilien. Originaludgave: 1981

17 W.M. Thackeray: Barry Lyndon Gyldendal, sider. Den irske Raymond Barry lever en omtumlet tilværelse i 1700-tallet, hvor han deserterer fra hæren og ægter den rige enke Lady Lyndon for at komme ind i aristokratiet. Originaludgave: 1844 Evelyn Waugh: Gensyn med Brideshead Lindhardt og Ringhof, sider. En katolsk engelsk aristokratisk families undergang, skildret ved et tilbageblik på mellemkrigsårene af Charles Ryder, der som studerende i Oxford blev ven med en søn af familien. Originaludgave: 1944 Virginia Woolf: Til fyret Rosinante, sider. Selvbiografisk roman, som gennem personernes tanker skildrer en families sommerliv på øen Skye i Hebriderne i tiåret omkring 1. Verdenskrig. Originaludgave: 1927 Richard Yates: Revolutionary Road Klim, sider. April og Frank Wheeler er fanget i et skematisk og forudsigeligt forstadsliv i 1950'ernes USA. De ønsker at forlade den trivielle spændetrøje og planlægger derfor at drage til Paris for at finde tilbage til deres individualitet, kunstneriske åre og uafhængighed, men så begynder tingene at ændre sig drastisk og skæbnesvangert for dem begge. Originaludgave: 1961 Kort men godt Skal I have en lille, hurtigt læst bog i læseklubben, som alligevel har indhold nok til en god snak? Adda Djørup: Den mindste modstand Samleren, sider. Emma Dombernovsky har lige arvet sin farmors sommerhus i Tisvildeleje, og hendes kæreste er rejst til Australien for at studere gopler. Med humoristisk distance overvejer Emma sit liv og sin fremtid.

18 Maja Lucas: Katrines hånd C&K, sider. 59-årige Katrine har masser af livsmod, men er terminalt syg af kræft og tilbringer sin sidste tid sammen med den lidt rodede, sammenbragte familie. Hendes voksne steddatter Sarah observerer, reflekterer og fortæller med kærlighed og nærvær. Atiq Rahimi: Den tålmodige sten Tiderne Skifter, sider. En afmægtig kvinde i det krigshærgede Afghanistan våger tålmodigt oversin koma-liggende mand. Hun betror ham sine tanker om ægteskabet, børnene og hverdagen, men også om dét forhold, hun får til en tilfældig soldat. Marina Cecilie Roné: N.I.M.B.Y. Lindhardt og Ringhof, sider. Samhørende: N.I.M.B.Y. ; Det skete Stilfærdigt og stramt fortalt historie om det år i en lille families liv, da faderen, Anders, er blevet ramt af en ondartet kræftsygdom.

19

20 Vejle Bibliotek, Willy Sørensens Plads 1, 7100 Vejle, Tlf.: vejlebib@vejlebib.dk Børkop Bibliotek Ågade Børkop Tlf.: Egtved Bibliotek Tybovej Egtved Tlf.: Give Bibliotek Vimmelskaftet Give Tlf.: Jelling Bibliotek Jernbanevej Jelling Tlf.:

Tema. 12 bøger. Om stærke kvinder

Tema. 12 bøger. Om stærke kvinder Tema 12 bøger Om stærke kvinder Det er ikke altid lige let at være kvinde. Historien har været præget af kampe på mange fronter. Her er 12 gode bøger med kvinder, der kæmper både større og mindre kampe

Læs mere

Den lukkede bog LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen.

Den lukkede bog LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. OPGAVR TIL Den lukkede bog NAVN: Før du læser bogen OPGAV 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. OPGAV 2 Instruktion: Læs her om de vigtigste personer i første del. Personerne: Frederikke Romanens

Læs mere

Romansnak 2016 Ved Liselotte Wiemer

Romansnak 2016 Ved Liselotte Wiemer Romansnak 2016 Ved Liselotte Wiemer FAMILIEN - DEN NYE BØLGE Merete Pryds Helle: Folkets skønhed. Roman. 432 sider. Lindhardt og Ringhof. Katrine Marie Guldager: Ilden. Roman. Køgekrøniken. 196 sider.

Læs mere

Afrejsen fra Sverige LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen?

Afrejsen fra Sverige LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen? OPGAVER TIL Afrejsen fra Sverige NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen? 2. Hvad handler bogen om? 3. Hvad hedder hovedpersonerne? 4.

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Tema. 12 Bøger. Om Sorg

Tema. 12 Bøger. Om Sorg Tema 12 Bøger Om Sorg Sorg kan være en meget diffus størrelse, som er svær at snakke om, men som vi alle på et eller andet tidspunkt stifter bekendtskab med i vores liv. Vi har samlet 12 bøger om sorg

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

Nyhedsbrev til læsekredse

Nyhedsbrev til læsekredse Nyhedsbrev til læsekredse nr. 11 / august 2017 Kære Læsekredse Så er det tid til det årlige nyhedsbrev til læsekredse med information om, hvad der kan have interesse for jer. Ved skift af kontaktperson

Læs mere

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj Hjem Min mor er ude at rejse, og jeg har lovet at se efter hendes lejlighed. Der er ingen blomster, som skal vandes, men en masse post og aviser 1. Sådan lyder indledningen til Maja Lucas novelle fra novellesamlingen,

Læs mere

Tema. 12 Bøger. Historiske Romaner

Tema. 12 Bøger. Historiske Romaner Tema 12 Bøger Historiske Romaner Har vi ikke alle drømt om, bare for en tid, at leve i en helt anden tid eller få lov til at være med på sidelinjen under nogle af de helt store historiske begivenheder?

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Jeg hedder Charlotte Jeg er fra Aage-grenen - I kan læse mere om mig på side 346 Jeg hedder Camilla Jeg er også fra Aage-grenen, men jeg er også fra Ludvig-grenen

Læs mere

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende prædiken til Påskedag den 27/3 2016 i Bejsnap Kirke II: Matt 28,1-8. Ved Jens Thue Harild Buelund. Da Hans Barrøy dør, bliver

Læs mere

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie Carl Nielsens mor AJHanne Christensen Carl Nielsens barndomshjem i Nr. Lyndelse er indrettet som et museum, hvor der især er samlet materiale fra komponistens unge år med relation til familien og hjemmet,

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Forlaget BB KULTUR. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor.

Forlaget BB KULTUR. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor. Med afsløring af de psykologiske spil, der spilles i familien og på arbejdspladsen. Forlaget BB KULTUR 1 KOPI eller ÆGTE Bodil Brændstrup, 2009

Læs mere

Vinter i Norden. et udvalg af nordiske romaner

Vinter i Norden. et udvalg af nordiske romaner Vinter i Norden et udvalg af nordiske romaner 85.21 Den ældre Eddas Gudesange Aschehoug, 2004. - XIX, 325 sider : ill. Ajvide Lindqvist, John Lad den rette komme ind Forum, 2007. - 484 sider I Blackeberg

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Inspiration til erindringer og brudstykker af dit livs historie

Inspiration til erindringer og brudstykker af dit livs historie Overvejer du at skrive dit livs historie, eller brudstykker af den, så er her lidt inspiration. Alle mennesker har en helt speciel og enestående historie uanset hvor almindelig og ordinær man end måtte

Læs mere

Undervisningsmateriale fra Arbejdsopgaver til Til døden os skiller

Undervisningsmateriale fra   Arbejdsopgaver til Til døden os skiller Arbejdsopgaver til Til døden os skiller!1 Spørgsmål til bogen - Hvilke temaer er der i bogen? - Beskriv de forskellige personer (Nick, Isabelle, Lasse, Emma, Nicks mor, Alfred) - Beskriv Nicks forhold

Læs mere

Thomas Ry anbefaler: BogCafé, Vejen 22-01-15. Clemens J. Setz: Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid. Noveller. 2014. 281 s.

Thomas Ry anbefaler: BogCafé, Vejen 22-01-15. Clemens J. Setz: Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid. Noveller. 2014. 281 s. Thomas Ry anbefaler: Clemens J. Setz: Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid. Noveller. 2014. 281 s. Sælsomme og meget anderledes noveller, som forfatteren i 2011 modtog Leipzig-bogmessens pris for, en

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

Tine Olesen. Mor sidste udkald. 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina

Tine Olesen. Mor sidste udkald. 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina Mor sidste udkald Tine Olesen Mor sidste udkald 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina Mor sidste udkald 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina og Tine Olesen,

Læs mere

FIKTION (NOVELLE): NOVELLEANALYSE

FIKTION (NOVELLE): NOVELLEANALYSE FIKTION (NOVELLE): NOVELLEANALYSE OVERBLIK OVER TEKSTEN PRÆSENTATION Analyse af Henning Mortensens novelle Miraklet fra novellesamlingen Ofelia skal ikke være fed. Historier fra sindets hundehuller. Gyldendal,

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: Lihme 9.00 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Rødding 10.30 615.1-9 (dansk visemel.)

Læs mere

Restaurant Petit. Før du læser bogen

Restaurant Petit. Før du læser bogen OPGAVER TIL Restaurant Petit NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 1. Læs teksten på bagsiden af bogen Hvor er Jacob og Lone henne? Hvad laver de? Hvorfor tænker Lone på at rejse hjem? Snak om, hvad I synes

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962

Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962 Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962 Karen Blixen kom til verden på familiens gård Rungstedlund i Nordsjælland som Karen Christenze Dinesen, et barn af en aristokratisk+ borgerlig familie. 1 Wilhelm

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

John Patrick. Genetisk sygdom

John Patrick. Genetisk sygdom John Patrick Genetisk sygdom Skrevet af Eliza Martin Way, John Patrick mor. John-Patrick er en glad dreng på 10 år. Han er født med en kromosomfejl. John-Patricks fødsel var lang og svær, den endte med

Læs mere

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak arbejder på PKM Deepak arbejder på PKM. Det er Danmarks største blomster-gartneri og ligger i Søhus lidt uden for Odense.

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Skriv om dit liv. Ragnhild Bach Ølgaard

Skriv om dit liv. Ragnhild Bach Ølgaard Skriv om dit liv Ragnhild Bach Ølgaard 1 Sådan skriver du dine erindringer Du er en guldgrube af viden Sørg for at give den videre i tide Skriv Skriv Skriv Skriv, hvad du kan huske. Det her er ikke noget

Læs mere

Roman - tragikomisk fortælling

Roman - tragikomisk fortælling ERLING JEPSEN Født 1956. Dramatiker og forfatter. Den sønderjyske farm er hans syvende roman; blandt de tidligere kan nævnes Kunsten at græde i kor og Frygtelig lykkelig, der begge er filmatiseret. Har

Læs mere

15.6. 1926 15.6. 1927 15.6. 1928 15.6. 1929 15.6. 1930. Valdemarsmøder i Vordingborg den 1926-1930 (af John Gravesen) Side 1 (af 11)

15.6. 1926 15.6. 1927 15.6. 1928 15.6. 1929 15.6. 1930. Valdemarsmøder i Vordingborg den 1926-1930 (af John Gravesen) Side 1 (af 11) Valdemarsmøder i Vordingborg den 1926-1930 (af John Gravesen) Side 1 (af 11) 15.6. 1926 15.6. 1927 15.6. 1928 15.6. 1929 15.6. 1930 Forstander Alfred Povlsen, Ryslinge højskole, talte om sange, der betyder

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976)

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Roman: kom 1943 Sat musik til (Anne Linnet) + filmatisering af romanen 1986 Strofer: 7 a 4 vers ialt 28 vers/verslinjer Krydsrim: Jeg er din barndoms

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Citater af/om Yahya Hassan

Citater af/om Yahya Hassan Citater af/om Yahya Hassan Hver elev udvælger et citat af eller om Yahya Hassan, som noteres på en fælles Padlet. Citatet kan være fra et af hans digte eller være en del af samfunds-debatten. Der skal

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Jeanette Ringkøbing Rothenborg

Jeanette Ringkøbing Rothenborg INTRODUKTION Jeanette Ringkøbing Rothenborg cand.merc.int. (interkulturel kommunikation, strategi & ledelse, CBS/WSU) Journalist og ICC-certificeret coach Kommunikationschef Center for Familieudvikling,

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning Jens Christensen (5,2 ns) En litterær selfie 5 Sofia Rasmussens essay, At slå op med en 7-årig, har et meget personligt udgangspunkt. Rasmussen fortæller

Læs mere

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Skrevet af Asta Sofia Resume Eksil er en ungdomsroman der handler om en ung pige, ved navnet Samantha. Man følger hende gennem fire år, fra hun er 15, tii hun er 18

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Du færdiggjorde det sidste år af folkeskolen og startede på gymnasiet. Der har du gået i to år nu, og det har langt fra gjort dit liv lettere.

Du færdiggjorde det sidste år af folkeskolen og startede på gymnasiet. Der har du gået i to år nu, og det har langt fra gjort dit liv lettere. Drengen 1 Du blev født. Du voksede op. Du havde en lykkelig barndom i naiv forventning om, at hele verden ville dig det godt, og at livet altid ville forblive trygt og dejligt. Så blev dine forældre skilt,

Læs mere

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Hvordan er det at leve et almindeligt ungdomsliv med skoleopgaver, venner, fritidsjob og gymnasiefester, når

Læs mere

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller OPGAVER TIL Sådan lå landet NAVN: Før du læser de tre noveller OPGAVE 1 Instruktion: Hvad kommer du til at tænke på, når du læser novellernes fælles titel Sådan lå landet? OPGAVE 2 Instruktion: Orienter

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36. 04-12-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2016. Tekst. Lukas 21,25-36. Adventstiden er fyldt af forventning. At vente på noget fylder meget i vores liv. Vi er alle mennesker som lever med forventninger.

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges.

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. Datid rejser www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. John læser på DTU, da han var yngre.

Læs mere

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel Juledag 2014 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Livet har en begyndelse og en ende. Sådan er det, når man ikke tror på reinkarnation hvor alt går i ring, men tror på at livet er så ukrænkeligt og værdigt

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Årets voksenbøger: Temaer og tendenser. Erik Skyum-Nielsen Gentofte Hovedbibliotek, Hellerup

Årets voksenbøger: Temaer og tendenser. Erik Skyum-Nielsen Gentofte Hovedbibliotek, Hellerup : Temaer og tendenser Erik Skyum-Nielsen, Hellerup Litteratur a) kan give kvalificerede svar på fællesmenneskelige spørgsmål eller kan i det mindste stille sådanne spørgsmål på en vedkommende og tankevækkende

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

SPØRGSMÅL 1. I den sidste bog om Harry Potter kan man læse en historie om tre brødre.

SPØRGSMÅL 1. I den sidste bog om Harry Potter kan man læse en historie om tre brødre. SPØRGSMÅL 1 I den sidste bog om Harry Potter kan man læse en historie om tre brødre. Brødrene møder døden og får hver en gave: en usynlighedskappe, en magisk sten og en tryllestav. Tryllestaven kaldes

Læs mere

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen Peter Thrane Indhold: 1. Titlen side 2 2. Sproget side 2 3. Tiden side 2 4. Forholdet til moren side 3 5. Venskabet til Julie side 3 6. Søsteren

Læs mere

Danske romaner Lone Aburas: Føtexsøen Gyldendal, 2009. - 163 sider. Lene har en egyptisk far og en dansk mor, så hendes barndomserindringer er lidt anderledes. Det er hendes dagligdag til gengæld ikke,

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

Hosekræmmeren LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Kig på maleriet på bogens forside. 1. Hvornår tror du maleriet er fra? 2. Hvorfor?

Hosekræmmeren LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Kig på maleriet på bogens forside. 1. Hvornår tror du maleriet er fra? 2. Hvorfor? OPGAVER TIL Hosekræmmeren NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Kig på maleriet på bogens forside. 1. Hvornår tror du maleriet er fra? 2. Hvorfor? 3. Hvad tror du, den unge kvinde kigger efter?

Læs mere

Når skoven bliver grøn

Når skoven bliver grøn OPGAVER TIL Når skoven bliver grøn NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Kig på billedet på forsiden af bogen. Hvem tror du, de tre personen på billedet er? 1

Læs mere

Tema INTEGRATION. 12 gode bøger OM INDVANDRING OG IDENTITET

Tema INTEGRATION. 12 gode bøger OM INDVANDRING OG IDENTITET Tema INTEGRATION 12 gode bøger OM INDVANDRING OG IDENTITET w Integrationen har slået fejl i Danmark Det er i parallelsamfundene at kriminaliteten opstår Vores ghettoer skal afvikles hurtigst muligt Indvandrere

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Hjemmesiden har modtaget følgende julehilsner: SlægtsID 6.7.2. Hans Eigil Jensen skriver:

Hjemmesiden har modtaget følgende julehilsner: SlægtsID 6.7.2. Hans Eigil Jensen skriver: Hjemmesiden har modtaget følgende julehilsner: SlægtsID 6.7.2. Hans Eigil Jensen skriver: Tak for jeres arbejde med at ajourføre slægtsregnskabet. Jeg kan fortælle, at vores mor 6.7. Else Kirstine (Stinne)

Læs mere

ELSKER DU AT SE FILM MED DINE VENNER? ER DU MELLEM 8-12 ÅR? SÅ ER HODJA NOGET FOR DIG!

ELSKER DU AT SE FILM MED DINE VENNER? ER DU MELLEM 8-12 ÅR? SÅ ER HODJA NOGET FOR DIG! ELSKER DU AT SE FILM MED DINE VENNER? ER DU MELLEM 8-12 ÅR? SÅ ER HODJA NOGET FOR DIG! ÅBNINGSFILM OG INDMELDELSE Hodja Nørrebro Børnefilmklub byder velkommen til sæsonen 2019, hvor vi som altid viser

Læs mere

Forkyndelsesmateriale om Helte

Forkyndelsesmateriale om Helte Forkyndelsesmateriale om Helte Overordnet forløb: Oplæg til Tema Sang M&L nr. 23 Voxpop Menneskesøn fra Tarzan Heltestationen Refleksion Bøn Sang M&L nr. 86 Oplæg til tema (1 min) Fortælleren kommer ind

Læs mere

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Temaer Huguenotternes hverdag i deres koloni. Troen og menighedens betydning for den enkelte. Forfølgelsen af huguenotterne efter Nantesediktets ophævelse 1685.

Læs mere

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen Anne-Sophie Rasmussen P.S. Krøyer - Lysets maler Portræt af P.S. Krøyer, Valdemar Poulsen, ca. 1901, Danmarks Kunstbibliotek. 2 P.S. Krøyer Peder Severin Krøyer er en berømt dansk/norsk kunstner, som

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Himlen, Guds smukke hjem

Børnebiblen præsenterer. Himlen, Guds smukke hjem Børnebiblen præsenterer Himlen, Guds smukke hjem Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Lazarus Bearbejdet af: Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org 2019

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Frihed, lighed, frivillighed

Frihed, lighed, frivillighed Frihed, lighed, frivillighed En god idé Vi havde gået rundt i Gellerupparken hele dagen, Robert Putnam, fire lokale embedsfolk og jeg. Robert Putnam er amerikaner og én af verdens mest indflydelsesrige

Læs mere