DATO. Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DATO. Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.)"

Transkript

1 DATO Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) Kulturministeriet sendte den 9. februar 2018 et udkast til forslag til lov om ændring af lov om ophavsret i høring. Forslaget har til formål at gennemføre Marrakeshdirektivet 1 mv. i dansk ret. 32 organisationer afgav høringssvar i forbindelse med høringen, jf. bilag 1, heraf 19 med bemærkninger. Nedenfor er hovedsynspunkter fra disse høringssvar gengivet, dog således at synspunkter, der ikke angår lovforslaget, ikke er medtaget. Høringssvar, hvori det tilkendegives, at høringsparten ikke har bemærkninger til lovforslaget, er ikke nævnt i notatet ud over i den samlede liste over modtagne høringssvar, jf. bilag 1. Generelle bemærkninger Danske Dramatikere, Danske Tegneserieskabere, Tegnerne/Tegnerforbundet af 1919, Copydan Tekst & Node, Danske Forlag/Musikforlæggerne, VISDA, UBVA, Danske Skønlitterære Forfattere, Samrådet for Ophavsret, Foreningen af danske Scenekunstinstruktører og Dansk Forfatterforening udtrykker alle forståelse for formålet med Marrakesh-direktivet, eller at man har sympati for, at syns- og læsehandicappede skal have adgang til bøger eller anden trykt tekst. Der udtrykkes dog bekymring for, at dette sker tvangsmæssigt, ligesom det findes, at forslaget kan betyde, at rettighedshaverne ikke får en rimelig betaling. I visse af høringssvarene henvises der også til, at organisationer som Nota ikke bør kunne producere tilgængelige formater, når sådanne allerede er udgivet kommercielt, bl.a. fordi dette vurderes urimeligt og som værende udtryk for dårlig anvendelse af samfundsressourcer. Der peges også på, at der i Danmark sker en stor offentlig produktion af tilgængelige værker i forhold til andre lande, og at en undtagelse på dette område derfor vil have stor påvirkning på rettighedshaverne i Danmark. I visse høringssvar findes det, at forslaget er ubalanceret. Endelig bemærkes det i et enkelt høringssvar, at direktivet kun giver et mindre manøvrerum for Folketinget ift. implementeringen, og det beklages, at lovforslaget repræsenterer løsningen af en meget bunden opgave. Det Kongelige Bibliotek, Nota og Danmarks Biblioteksforening støtter lovforslaget. Danmarks Biblioteksforening finder, at der med lovforslaget og Marrakeshtraktaten skabes en lovramme, der gør det muligt for biblioteker og lignende organisationer at lave og formidle tilgængelige formater af bøger og andre trykte værker samt at dele disse kopier over landegrænser med andre lande, der 1 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV (EU) 2017/1564 af 13. september 2017 om visse tilladte former for anvendelse af visse værker og andre frembringelser, der er beskyttet af ophavsret og beslægtede rettigheder, til gavn for personer, der er blinde eller synshæmmede eller på anden måde har et læsehandicap, og om ændring af direktiv 2001/29/EF om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet. Dok. nr. 17/

2 Side 2 har ratificeret traktaten. Det findes også overordentligt positivt med mulighed for at sikre øget tilgængelighed samtidig med, at rettighedshaverne tilgodeses. Blindefonden er overordnet bekymret for lovforslaget, som Blindefonden finder ubalanceret og uklart. Der ønskes generelt mere klarhed i forhold til bl.a. forpligtelser for de bemyndigede enheder og omfanget af undtagelsen. Kulturministeriet bemærker, at Marrakeshdirektivet og -forordningen kun giver medlemsstaterne begrænset manøvrerum i forbindelse med den nationale gennemførelse, hvilket også bemærkes i høringssvaret fra Samrådet for Ophavsret. Selvom dette betyder, at det er vanskeligere at tilpasse direktivet til danske forhold, så har en ensartet retstilstand på tværs af EU den fordel, at det bliver nemmere for bemyndigede enheder at samarbejde på tværs af grænserne, hvilket er et af de vigtigste formål med direktivet. Kulturministeriet finder generelt, at det lovudkast, der har været sendt i høring, indeholder en rimelig balance mellem hensynet til rettighedshaverne, personer med syns- eller læsehandicap samt bemyndigede enheder. Lovforslaget giver på den ene side personer med syns- og læsehandicap og bemyndigede enheder større retssikkerhed ift. produktionen og distributionen af tilgængelige formater samtidig med, at forslaget sikrer, at der går penge tilbage til rettighedshaverne i form af kompensation. Samtidig er det ministeriets forventning, at der fortsat vil blive indgået frivillige aftaler mellem de bemyndigede enheder, herunder Nota, og rettighedshaverne om indkøb af litterært materiale, der er udgivet kommercielt i et handicapegnet format. Om definitionerne ( 17 a og 17 b i høringsudkast 17 a) Rettighedsalliancen finder, at definitionen af, hvilken brugerkreds der vil kunne anvende undtagelserne, er tilfredsstillende, idet det dog understreges, at fortolkningen af omfanget af den udvidede brugerkreds, dvs. personer med syns-, læse- og hørehandicap m.v. bør foretages ud fra lovens grundintention om at sikre syns- og hørehandicappede adgang til materiale, der er ophavsretslig beskyttet. Copydan Tekst & Node finder, at det er forkert i lovteksten til 17 a, stk. 1 og 2, at definere et værk m.v. i stedet for blot at skrive, at bestemmelserne finder anvendelse på de nævnte værksarter. Danske Forlag/Musikforlæggerne finder, at sætningen personer, som en gang er blevet indmeldt ved Nota, ikke efterfølgende bliver tjekket for, om de fortsat opfylder kravene for at blive indmeldt i bemærkningerne bør slettes, da den skaber tvivl om, hvorvidt en bemyndiget enhed overholder forpligtelsen til at iagttage handicapkriteriet for at være omfattet af undtagelsen. Kulturministeriet konstaterer, at der ikke er modstand mod at gennemføre direktivets definitioner direkte i lovteksten, hvorfor definitionerne fastholdes.

3 Side 3 Kulturministeriet har forståelse for bemærkningerne fra Copydan Tekst & Node. Definitionen af værk i forslagets 17 a, stk. 1, udgår derfor, og der indsættes i stedet som 17 b, at de foreslåede regler i 17 c-17 e finder anvendelse på offentliggjorte værker i form af bøger, tidsskrifter, aviser, blade eller anden type skriftligt materiale, notation samt tilhørende illustrationer på ethvert medie. Kulturministeriet er desuden enigt med bemærkningerne fra Danske Forlag/Musikforlæggerne, hvorfor ovennævnte sætning slettes i lovforslaget. Samrådet for Ophavsret foreslår, at der sker godkendelse af de omfattede bemyndigede enheder for perioder af 3 år. Blindefonden og Danske Handicaporganisationer finder, at det er uklart, hvordan der skal ske godkendelse af de bemyndigede organisationer, og hvordan organisationerne i så fald vil skulle forholde sig. Blindefonden finder, at det er vigtigt, at der er klarhed over, hvad der forstås ved tilgængelige formater og finder, at der ikke i Danmark fremstilles formater, der kan siges at være tilgængelige. Kulturministeriet bemærker hertil, at hverken direktivet eller lovforslaget efter Kulturministeriets vurdering forudsætter en specifik godkendelse af hver enkelt bemyndiget enhed. Dette fremgik også af lovbemærkningerne til høringsudkastet, side 23f: Definitionen omfatter for det første en enhed, der er godkendt eller anerkendt af en medlemsstat inden for det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) til at forestå uddannelse, undervisning, tilpasset læsning eller adgang til information for personer med syns- eller læsehandicap. Dette kan fx være Nota eller en tilsvarende organisation i et andet land. Det er ikke en betingelse for at blive omfattet af definitionen, at der er tale om en myndighed, men den pågældende enhed skal være godkendt eller anerkendt, fx ved lov, til at forestå en eller flere af de oplistede opgaver ift. personer med syns- eller læsehandicap. Herudover er det et krav, at udøvelse af disse opgaver sker på ikke-kommerciel basis. For det andet omfatter definitionen enheder, som ikke nødvendigvis er blevet godkendt eller anerkendt til at udføre ovennævnte opgaver, men som leverer de samme ydelser til personer med syns- eller læsehandicap som en af deres primære aktiviteter, institutionelle forpligtelser eller som en del af deres almennyttige opgaver. Dette kan fx være landets uddannelses- og undervisningsinstitutioner i det omfang, at de ikke allerede er omfattet af den første del af definitionen eller private nonprofitorganisationer. Dette afsnit er også med enkelte redaktionelle ændringer medtaget i det endelige lovforslag.

4 Side 4 En godkendelsesproces vil i øvrigt have administrative konsekvenser i form af oprettelse og varetagelse af en egentlig ansøgningsproces, ligesom det vil forsinke produktionen og distributionen af tilgængelige formater, hvis de bemyndigede enheder skal afvente en godkendelse fra fx Kulturministeriet. Hertil kommer, at direktivets betragtning 13 begrænser muligheden for medlemsstaterne til at fastlægge godkendelsesprocedurer: De krav i forbindelse med bemyndigelse eller anerkendelse, som medlemsstaterne kan stille til bemyndigede enheder, såsom krav vedrørende levering af tjenesteydelser af generel art til målgruppepersoner, bør ikke have til følge, at enheder, som er omfattet af definitionen på en bemyndiget enhed som fastlagt i dette direktiv, forhindres i at foretage de anvendelser, der er tilladt i henhold til dette direktiv. Blindefonden finder, at det er vigtigt, at der er klarhed over, hvad der forstås ved tilgængelige formater og finder, at der ikke i Danmark fremstilles formater, der kan siges at være tilgængelige. Kulturministeriet henviser til bemærkningerne nedenfor til 17 b og 17 c. Samrådet for Ophavsret finder, at det fortaber sig, hvilke kriterier der skal lægges til grund for vurderingen af, om en person opfylder kravene i definitionen af en person med syns- eller læsehandicap. Kulturministeriet finder ikke, at der er behov for yderligere præcisering i lovbemærkningerne, da dette ville forudsætte en egentlig stillingstagen til de forskellige typer af handicap, som er omfattet af definitionen på en person med syns- eller læsehandicap i lovforslagets 17 a, nr. 1. Denne vurdering bør efter ministeriets vurdering ske på baggrund af en lægelig vurdering eller som følge af en konkret visitation af en offentlig myndighed og i konflikttilfælde ved endelig afgørelse ved domstolene. Danske Medier finder, at det må bero på en fejl, når der i definitionen af bemyndiget enhed står undervisning frem for undervisning af lærere, hvilket følger af den danske oversættelse af direktivet.

5 Side 5 Den danske oversættelse af direktivet er efter ministeriets opfattelse en fejloversættelse på dette punkt, da undervisning af lærere, som er anført i den danske oversættelse, ikke modsvarer fx den engelske tekst ( instructional training ), den franske tekst ( de formation pédagogique), den tyske tekst ( schulung ), den spanske tekst (formación pedagógica) og den svenske tekst ( undervisning ). Kulturministeriet har derfor i lovforslaget valgt at anvende samme ordlyd som i den svenske version af direktivet, der blot indeholder ordet undervisning. Ministeriet bemærker, at omfanget af dette begreb i sidste ende vil skulle fortolkes i overensstemmelse med direktivet. Ministeriet er enigt med Danske Medier i, at ovennævnte bør præciseres i lovbemærkningerne, hvorfor lovforslaget ændres i overensstemmelse hermed. Dette gøres i de almindelige bemærkninger, afsnit Om omfanget af den nye undtagelse ( 17 c i høringsudkast 17 b) Danske Dramatikere anfører, at undtagelsen fra eneretten ikke bør give adgang til at fremstille formater, der er tilgængelige for syns- og læsehandicappede, hvis der allerede findes et tilgængeligt format til syns- og læsehandicappede. Når fx en lydbog allerede findes på det kommercielle marked på en måde, så ordblinde kan lytte til bogen, kan Danske Dramatikere ikke se grundlaget for, at der skal kunne fremstilles andre særlige eksemplarer til syns- og læsehandicappede. Danske Forlag/Musikforlæggerne finder, at implementeringen af Marrakeshtraktaten ikke skal gå videre end til at sikre lige behandling, og at dette formål er opnået, når et værk er udgivet i et kommercielt tilgængeligt format. Der er efter organisationens vurdering ikke hjemmel i direktivet til at producere et nyt eksemplar, når det pågældende værk allerede findes i et tilgængeligt format. Organisationerne finder derfor ikke, at der er belæg for følgende sætninger i lovforarbejderne: Den pågældende person har dog i denne situation valgfrihed ift., om personen vil indkøbe bogen på det kommercielle marked i det tilgængelige format, eller om personen vil anvende de nye regler til selv at fremstille et tilgængeligt format på baggrund af samme bogtitel i et ikke-tilgængeligt format fx hvis bogen ligeledes findes på markedet i papirformat. Organisationerne finder også, at denne sætning ikke er i overensstemmelse med en anden passage i forarbejderne, ligesom det bemærkes, at det ikke klart anføres, at undtagelsen kun omfatter nødvendige handlinger, jf. direktivets artikel 3(1). UBVA finder, at de nye regler i 17 b kun giver hjemmel til at fremstille eksemplarer, hvis dette er nødvendigt, og at dette ikke vil være tilfældet, hvis der i forvejen findes et tilgængeligt format. Danske Dramatikere, Danske Forlag/Musikforlæggerne, UBVA, Samrådet for Ophavsret, Foreningen af danske Scenekunstinstruktører og Dansk Forfatterforening ønsker direktivets artikel 3, stk. 3, (tretrinstesten) overført til den danske lovtekst, bl.a. i lyset af stigningen af Notas brugerantal. Der henvises

6 Side 6 også til, at tretrinstesten er rettet mod Nota og andre, der skal anvende ophavsretsundtagelsen, hvorfor forbeholdet skal fremgå udtrykkeligt af den danske lovtekst. Kulturministeriet bemærker, at spørgsmålet om, hvorvidt bemyndigede enheder må fremstille tilgængelige formater af en bog, hvis denne bog allerede er udgivet kommercielt i et handicapegnet format, blev behandlet grundigt i forbindelse med forhandlingerne af direktivet. Danmark var et af de lande, der ønskede at bevare denne mulighed, men Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og de fleste andre medlemslande var uenige. Det lykkedes i stedet Danmark at få sikret en adgang til at give rettighedshaverne en kompensation, således at der på den måde kan sikres en rimelig balance mellem hensynet til personer med syns- eller læsehandicap, rettighedshaverne og de bemyndigede enheder. Kulturministeriet finder på den baggrund, at der under forhandlinger blev gjort op med muligheden for at fastsætte krav om, at undtagelsen i forslaget 17 c ikke skal finde anvendelse, hvis en bog mv. allerede er udgivet i et tilgængeligt format. Forbuddet mod at indføre krav om forudgående verificering af, hvorvidt et værk er stillet kommercielt til rådighed i tilgængelige formater, er udtrykkeligt anført i direktivets betragtning 14: I betragtning af den særlige karakter og det særlige anvendelsesområde for den undtagelse, der indføres med dette direktiv, samt behovet for retssikkerhed for målgruppen, bør det ikke være muligt for medlemsstaterne at stille yderligere krav for anvendelsen af undtagelsen, såsom forudgående verificering af, hvorvidt værkerne stilles kommercielt til rådighed i tilgængelige formater, end dem, der er fastlagt i dette direktiv. Kulturministeriet bemærker hertil, at henvisningen til behovet for retssikkerhed for personer med syns- eller læsehandicap tilsiger, at der ikke kan indføres begrænsninger som ønsket af de nævnte organisationer. Dette skyldes, at personer med syns- eller læsehandicap eller bemyndigede enheder vil være tilbageholdende med at anvende undtagelsen, hvis de efterfølgende kunne blive mødt med en påstand om krænkelse af ophavsretten, fordi den pågældende bog fandtes i et egnet format på det kommercielle marked. Dette ville forspilde en stor del af formålet med direktivet at sikre et større udbud af tilgængelige formater til personer med syns- eller læsehandicap. Kulturministeriet finder på den baggrund ikke, at der i loven kan fastsættes et krav om, at personer med syns- eller læsehandicap og bemyndigede enheder ikke må anvende undtagelsen, hvis et værk allerede er udgivet kommercielt i et egnet format. Dette var også intentionen bag de specielle bemærkninger til 17 b i det lovforslag, som har været i høring, hvoraf bl.a. følger: Forslaget giver mulighed for at fremstille tilgængelige formater, som defineret i forslagets 17 a, stk. 3. Det er således en betingelse for anvendelsen af undtagelsen, at det pågældende værk gøres tilgængeligt for en person med syns- eller

7 Side 7 læsehandicap, dvs. at det pågældende ikke-tilgængelige værk skal præsenteres på en alternativ måde eller i en alternativ form, som giver personen med syns- eller læsehandicap ligeså let og behagelig adgang til værket, som en person uden funktionsnedsættelser eller handicap. Dette betyder, at der ikke med de nye regler kan fremstilles et tilgængeligt format på baggrund af fx en e-bog, der allerede er tilgængelig for en person med syns- og læsehandicap, dvs. som er født tilgængelig. Den pågældende person har dog i denne situation valgfrihed ift., om personen vil indkøbe bogen på det kommercielle marked i det tilgængelige format, eller om personen vil anvende de nye regler til selv at fremstille et tilgængeligt format på baggrund af samme bogtitel i et ikketilgængeligt format fx hvis bogen ligeledes findes på markedet i papirformat. Forslaget indeholder derimod ikke et krav om, at personen med syns- eller læsehandicap skal afsøge markedet for, om der foreligger et tilgængeligt format af det pågældende værk, før vedkommende anvender forslaget til 17 b, stk. 1. En person med én type syns- eller læsehandicap vil endvidere ikke være forhindret i at fremstille et tilgængeligt format, selvom det pågældende værk er tilgængeligt for personer med andre typer syns- eller læsehandicap. Kulturministeriet finder anledning til at præcisere, at en person med syns- eller læsehandicap ikke er forhindret i at fremstille et tilgængeligt format af en for vedkommende ikke-tilgængelig bog, selvom den pågældende bog også kan findes i et tilgængeligt format på markedet. Personen behøver ikke foretage en afsøgning af markedet, før personen anvender forslaget til 17 c, stk. 1 (i høringsudkastet 17 b). Dette indsættes i de specielle bemærkninger til forslagets 17 c, stk. 1, i stedet for den sætning, som rettighedshaverne har fundet problematisk. Ift. tretrinstesten så vil den kunne få betydning for fortolkningen af omfanget af de foreslåede regler. Kulturministeriet vil i de specielle bemærkninger til forslagets 17 c uddybe forholdet til tretrinstesten, herunder ved at fastslå, at Kulturministeriet finder, at lovforslaget opfylder kravene i tretrinstesten. Endelig bemærker Kulturministeriet, at selvom det ikke er et krav efter lovforslaget, så forventes det, at Nota mv. fortsat vil indgå aftaler med rettighedshaverne om køb af tilgængelige formater, fremsendelse af masterfiler mv. Dette skyldes, at det ofte vil være fordelagtigt eller billigere for de bemyndigede enheder at samarbejde med rettighedshaverne. Hertil kommer, at rettighedshaverne vil kunne modtage kompensation efter forslaget til 17, stk. d, når Nota mv. vælger at bruge undtagelsen i stedet for at indkøbe et tilgængeligt format fra forlagene. Blindefonden finder, at der ikke er klarhed over, hvad der forstås ved et tilgængeligt format, og hvornår undtagelsen kan anvendes. Blindefonden læser

8 Side 8 bl.a. 17 b således, at der normalt skal indgås en aftale med rettighedshaverne, før der kan produceres tilgængelige formater. Kulturministerier henviser til ovenstående, hvoraf følger, at brug af undtagelsen ikke kræver, at der indgås en aftale med rettighedshaverne. Derimod forhindrer lovforslaget ikke samarbejde mellem de bemyndigede enheder og rettighedshaverne. Om kompensation ( 17 d i høringsudkast 17 c) og opgørelsen af de økonomiske konsekvenser Danske Tegneserieskabere og Tegnerne/Tegnerforbundet af 1919 er imod, at der ikke gives økonomisk kompensation til rettighedshaverne for fremstillingen af tilgængelige formater. Der peges bl.a. på, at Notas brugerskare er stærkt stigende. Copydan Tekst & Node, Danske Forlag/Musikforlæggerne, Danske Medier og Dansk Forfatterforening tilslutter sig princippet om, at der gives kompensation til rettighedshaverne, medmindre skaden for rettighedshaverne kan anses for at være minimal. Copydan Tekst & Node, Danske Dramatikere, Danske Forlag/Musikforlæggerne, VISDA, UBVA, Danske Skønlitterære Forfattere, Samrådet for Ophavsret, Foreningen af danske Scenekunstinstruktører og Dansk Forfatterforening finder ikke, at beskrivelsen af de økonomiske konsekvenser ved forslaget er dækkende, og at der er grundlag for at fastslå, at forslaget vil føre til mindre betaling til rettighedshaverne. Der peges bl.a. på, at Notas brugerskare er stigende, og at lovændringen indebærer en væsentligt udvidet adgang til at fremstille materiale til personer med syns- og læsehandicap. Der peges også på, at Nota ikke i dag betaler for udlån af e-bøger fra Studieservice-ordningen, og at der sker flere udlån af e- bøger gennem denne ordning end gennem Notas almindelige udlånsordning. Det anføres også, at den nuværende aftale om betaling af vederlag pr. indlæst minut til forfatterne er baseret på en forældet aftale, og at rettighedshaverne ønsker at genforhandle denne aftale. Der rettes også kritik mod Kulturministeriets forståelse af betragtning 14. Kulturministeriet har forståelse for, at en lang række organisationer ønsker en uddybning af de forventede konsekvenser ved forslaget. Kulturministeriet har således uddybet de forventede konsekvenser af forslaget i afsnit 3 i de almindelige bemærkninger. Denne uddybning indeholder bl.a. en beskrivelse af den nuværende betaling fra Nota til rettighedshaverne. Det vurderes også, at det i lyset af betragtning 14 ikke kan afvises, at betalingen vil blive lidt mindre end i dag, da Kulturministeriet læser betragtning 14 således, at medlemsstaterne skal sikre, at kompensationsniveauet ikke bliver for højt. Herudover beskrives det, at hvis Nota m.v. i fremtiden oplever en stigning i

9 Side 9 fremstillingen og distributionen af tilgængelige formater, vil betalingen til rettighedshaverne samlet set kunne overstige betalingen i dag. Danske Forlag/Musikforlæggerne finder ikke, at reglen om, at der ikke skal betales kompensation, når der er tale om minimal skade, bør gælde lydbøger. Direktivets artikel 3, stk. 6, fastslår, at der kun må fastlægges kompensationsordning inden for de begrænsninger, der er fastlagt i dette direktiv. Disse begrænsninger er beskrevet i betragtning 14, hvor det bl.a. følger, at hvis en rettighedshavers skade er minimal, bør der ikke opstå nogen pligt til at betale kompensation. Kulturministeriet finder ikke, at der grundlag for at fastslå, at der aldrig vil være minimal skade, når der fremstilles og distribueres lydbøger i tilgængelige formater. Copydan Tekst & Node og Danske Forlag/Musikforlæggerne henviser begge til lovudkastets side 26, hvor det præciseres, at: Hvis det tilgængelige format f.eks. laves på baggrund af en bog i et ikketilgængeligt format, som en skole har indkøbt fra rettighedshaverne med det formål at give en elev med et syns- eller læsehandicap adgang til bogen i et tilgængeligt format, vil dette kunne tale for, at der vil være skade af minimal karakter, da rettighedshaverne må antages at have modtaget betaling på anden vis nemlig ved skolens indkøb. Organisationerne anfører, at det i det nævnte eksempel bør præciseres, at manglende betaling af kompensation med den begrundelse, at rettighedshaverne allerede har modtaget betaling, forudsætter et 1:1 forhold, dvs. at der kun er ét fremstillet eksemplar til én elev. Ellers finder organisationerne, at man kan udnytte fx et digitalt format langt bredere end en fysisk bog. Det anføres også, at det bør præciseres, at der ved vurderingen af kompensationens størrelse skal tages højde for, om rettighedshaverne selv har udgivet et tilgængeligt format på det kommercielle marked. Kulturministeriet finder ikke, at det bør præciseres i det nævnte eksempel, at manglende kompensation med den begrundelse, at rettighedshaverne allerede har modtaget betaling, forudsætter et 1:1 forhold, som foreslået af Copydan Tekst & Node og Danske Forlag/Musikforlæggerne. Dette skyldes, at størrelsen på kompensation, herunder om der er minimal skade, vil afhænge af en række kriterier, herunder det der er anført i de nuværende bemærkninger.

10 Side 10 Kulturministeriet finder endvidere ikke, at det bør præciseres, at der altid skal tages højde for, om rettighedshaverne selv har udgivet et tilgængeligt format på det kommercielle marked, som ønsket af Copydan Tekst & Node og Danske Forlag/Musikforlæggerne. Som det anføres i bemærkningerne til lovudkastet, bør fastsættelsen af kompensationsniveauet tage højde for alle kriterier i direktivets betragtning 14, herunder bl.a. rettighedshavernes mulige skade. Det har således ikke været intentionen med forslaget, at der kan ses bort fra dette kriterium. Lovforslaget giver dog samtidig rettighedshaverne og de bemyndigede enheder fleksibilitet ift. indretningen af kompensationsbetalingen, og ministeriet finder, at denne fleksibilitet vil blive begrænset, hvis ét af kriterierne blev tillagt en særlig vægt. Danske Dramatikere, Copydan Tekst & Node og Danske Forlag/Musikforlæggerne finder, at det bør fremgå af lovbemærkningerne, at rettighedshaverne kan vælge at rette individuelle kompensationskrav eller gå sammen i en kollektiv forvaltningsorganisation og rejse et fælles krav gennem en sådan organisation, herunder ift. sager for Ophavsretslicensnævnet. Copydan Tekst & Node og Danske Forlag/Musikforlæggerne finder, at det bør præciseres i lovbemærkningerne, at når der står ophavsmænd, så dækker det over såvel forfattere og oversættere som forlæggere, der lider økonomisk skade ved de handlinger, der omfattes af undtagelsen fra eneretten. Danske Medier foreslår, at beskrivelsen af direktivets betragtning 14 på s. 15 i lovforslaget bringes i overensstemmelse med direktivteksten. Kulturministeriet er enigt i bemærkningerne fra Danske Dramatikere, Copydan Tekst & Node og Danske Forlag/Musikforlæggerne om, at rettighedshaverne kan vælge mellem individuelle krav eller kollektive aftaler. Det fastslås således i de specielle bemærkninger til 17 d, at lovforslaget ikke forhindrer kollektive aftaler mellem rettighedshaverne og de bemyndigede enheder. Kulturministeriet er også enigt i bemærkningerne fra Copydan Tekst & Node og Danske Forlag/Musikforlæggerne om præcisering af begrebet ophavsmænd. Det præciseres således i de specielle bemærkninger til 17 d, at såfremt ophavsmanden har overdraget sine rettigheder til fx et forlag, og det derfor er forlaget, som lider skade ved anvendelsen af undtagelsen, vil forlaget dog kunne være berettiget til kompensation på samme måde som ophavsmanden. Endeligt er Kulturministeriet enigt i bemærkningerne fra Danske Medier om præcisering på side 14 og 15 i det lovudkast, der har været i høring. Lovforslaget tilrettes i overensstemmelse hermed.

11 Side 11 Blindefonden finder, at det er afgørende, at Blindefonden er omfattet af ansvarsfritagelsen i 17 c, stk. 2, da de ellers vil skulle indgå aftale med rettighedshaverne om betaling af kompensation. Blindefonden finder ikke, at omfanget af denne bestemmelse er klar. Danske Handicaporganisationer stiller spørgsmålstegn ved, om rettighedshaverne vil lide skade, når de bemyndigede enheder fremstiller tilgængelige formater, og henstiller til, at kompensationen ikke bliver for høj, hvilket efter organisationernes vurdering er vigtigt, da kompensationen vil skulle tages fra de bemyndigede organisationers budget. Dette ønskes afspejlet direkte i lovteksten. Danske Handicaporganisationer støtter forslaget til 17 c, stk. 2, om betalingsfritagelse ved produktion i af materiale i punktskrift mv. Der udtrykkes derimod bekymring over, at lovforslaget ikke forholder sig til opgørelsen af eller kompensationens eksakte størrelse, da dette efter organisationernes vurdering kan føre til nedgang i produktionen af tilgængelige værker. Der foreslås derfor indsat en tidsfrist for sådanne aftaler om kompensationens størrelse. Kulturministeriet er enigt i, at betaling af kompensation til rettighedshaverne vil kunne have en betydning ift. udbuddet af tilgængelige formater fra de bemyndigede enheder. Dette synspunkt er allerede gengivet på side 20 i høringsudkastet, hvoraf følger, at: Endelig vil en administrativ eller økonomiske besparelse for de bemyndigede enheder kunne bidrage til, at flere titler end i dag vil blive stillet til rådighed for personer med syns- eller læsehandicap. Denne sætning er bibeholdt i det endelige lovforslag under afsnit 3. Som det dog beskrives i afsnit i de almindelige bemærkningerne lægges der op til kompensation til rettighedshaverne. Ministeriet finder derfor overordnet set, at det fremsatte lovforslag indeholder en rimelig balance mellem hensynet til personer med syns- eller læsehandicap, bemyndigede enheder og rettighedshaverne. Ministeriet bemærker endvidere, at der under forhandlingerne var bredt politisk ønske om en sådan ordning. Som det følger af de almindelige bemærkningerne i lovudkastet, afsnit 2.3.3, er intentionen med 17 d, stk. 2, at sikre, at produktionen af tilgængelige formater i punktskrift mv. kan fortsætte med at ske uden, at der skal indgås aftale med rettighedshaverne. Der er tale om et område, hvor værker kun anvendes i begrænset omfang, men hvor de tilgængelige formater i punktskrift mv. er uundværlige for visse grupper af personer med syns- eller læsehandicap, fx døvblinde. Bestemmelsen giver derimod ikke hjemmel til gratis at fremstille tilgængelige værker i e-bogsformater, som uden større vanskeligheder kan tilgås af alle og enhver, herunder personer med syns- eller læsehandicap. For disse tilfælde vil der skulle betales kompensation til rettighedshaverne i overensstemmelse med

12 Side 12 forslaget til 17 d, stk. 1, hvilket også betyder, at der ikke vil skulle betales kompensation, hvis skaden for en rettighedshaver er minimal. Kulturministeriet bemærker, at forslaget til 17 d ikke betyder, at der sker en indskrænkning af retten til at fremstille værker i medfør af forslaget til 17 c. Dansk Forfatterforening foreslår, at kompensationen håndteres i regi af kollektiv forvaltning, fx gennem Copydan Tekst & Node. Kulturministeriet bemærker, at der i dag indgås aftaler mellem Nota og rettighedshaverne om fremstilling mv. af tilgængelige formater. Visse af disse aftaler er kollektive, fx ift. fremstilling af e-bøger, der ikke er udgivet kommercielt i tilgængelige formater, mens andre aftaler indgås på individuel basis, fx mellem Nota og forlagene. Kulturministeriet finder ikke, at der er særlige hensyn, der ellers danner grundlag for tvungen kollektiv forvaltning (et stort antal brugere af materiale fx musik over for et stort antal rettighedshavere), som kan begrunde, at alle rettighedshaverne, herunder forlag, skal underlægges tvungen kollektiv forvaltning på dette område. Ministeriet finder dog som nævnt ovenfor, at det er relevant at præcisere, at det vil være op til rettighedshaverne selv at vurdere, om der indgås kollektive eller individuelle aftaler med de bemyndigede enheder om produktion og distribution af tilgængelige formater. Om forpligtelser for de bemyndigede enheder ( 17 e i høringsudkastet 17 d) Copydan Tekst & Node og Danske Forlag/Musikforlæggerne finder, at det bør fastslås, at bemyndigede enheder, såsom Nota, skal forpligtes til at rapportere brugen til rettighedshavernes organisationer. Danske Forlag/Musikforlæggerne og UBVA opfordrer til, at kravene i 17 d stilles til alle bemyndigede enheder uanset, om der sker en grænseoverskridende overførsel af de tilgængelige formater. Organisationerne har oplevet, at der i dag sker ulovlig videredistribution af tilgængelige formater til andre studerende. Organisationerne finder endvidere, at dette er et krav efter direktivet. Endvidere finder organisationerne, at der bør fastsættes en sanktion for overtrædelse af 17 d. UBVA bemærker endvidere, at det som minimum bør skrives ind i bemærkningerne, at forpligtelser for organisationerne ud over at de kan skrives ind i aftalerne med rettighedshaverne vil skulle indgå i resultatkontrakter mellem ministeriet og Nota. Samrådet for Ophavsret ønsker, at direktivets ordlyd anvendes i 17 d, stk. 1, nr. 3, og 17 d, stk. 2. Samrådet for Ophavsret finder, at der bør indsættes en lovhjemmel for kulturministeren til at fastsætte nærmere regler om de bemyndigede enheders forpligtelser i forbindelse med bl.a. at forhindre misbrug af reglerne.

13 Side 13 Kulturministeriet bemærkninger Kulturministeriet har noteret ønsket fra rettighedshaverne om at pålægge bemyndigede enheder forpligtelser i forbindelse med produktionen og distributionen af tilgængelige formater, alternativt at indsætte en hjemmel til, at kulturministeren kan fastsætte nærmere regler herom. Ophavsretsloven indeholder ikke i dag et sådant krav, men sådanne forpligtelser kan bl.a. findes i aftaler mellem rettighedshaverne og fx Nota. Kulturministeriet vurderer, at direktivet ikke indeholder et krav om, at medlemsstaterne skal indføre forpligtelser for de bemyndigede enheder ud over, hvad der gælder efter forslaget til 17 e, dvs. hvor en bemyndiget enhed importerer eller eksportere tilgængelige formater fra eller til bemyndigede enheder eller personer med syns- eller læsehandicap i andre lande. Såfremt bemyndigede enheder, der udelukkende agerer nationalt, også bliver omfattet af reglerne i 17 d, vil der være tale om en implementering, der går videre end minimumskravene i direktivet. Såfremt man går videre end minimumskravene i direktivet på dette punkt, så henleder Kulturministeriet opmærksomheden på, at de nævnte forpligtelser vil omfatte både store og små bemyndigede enheder og dermed medføre administrative konsekvenser for alle, der servicerer personer med syns- og læsehandicap. Kulturministeriet finder derfor, at der ikke behov for at fastsætte yderligere forpligtelser for de bemyndigede enheder end dem, som kræves efter direktivet, dvs. at der ikke fastsættes forpligtelser for bemyndigede enheder, der kun agerer nationalt. Kulturministeriet forventer dog, at bemyndigede enheder, der anvender de nye regler, på frivillig basis indfører foranstaltninger, der kan være med til at forhindre misbrug af det materiale, der stilles til rådighed i medfør af reglerne, herunder for at sikre at der ikke fremstilles tilgængelige formater på baggrund af ulovlige kopier, at de tilgængelige formater kun bruges af personer med syns- eller læsehandicap m.v. Som det følger af de specielle bemærkninger til 17 e kan sådanne krav evt. fastsættes i en samarbejdsaftale mellem de bemyndigede enheder og rettighedshaverne, som det fx er tilfældet ift. Nota i dag. Dette vil efter ministeriets vurdering give en mere fleksibel ordning, der sikrer, at de administrative konsekvenser for de bemyndigede enheder begrænses. Ift. ønsket om at indføre sanktioner bemærker Kulturministeriet, at bemyndigede enheder efter omstændighederne vil kunne mødes med en påstand om krænkelse af ophavsretten, hvis tilgængelige værker fx sendes ud til personer uden syns- eller læsehandicap. En praksis ift. at undgå misbrug kan være et vigtigt redskab til at mindske risikoen herfor. Blindefonden bemærker, at det ikke er beskrevet, hvordan de bemyndigede enheder i praksis skal overholde de forpligtelser, som følger af direktivet, og hvem de skal drøfte overholdelsen af disse krav med.

14 Side 14 Danske Handicaporganisationer foreslår, at der udarbejdes en vejledning om reguleringen af bemyndigede enheder. Kulturministeriet bemærkninger Kulturministeriet henviser til ovennævnte, hvoraf fremgår, at bemyndigede enheder, som kun agerer nationalt, ikke er omfattet af 17 e. Det følger også, at de forpligtelser, der er beskrevet i 17 e, kan, men ikke skal, være en del af aftaler med rettighedshaverne. Da de lovmæssige forpligtelser således er af mindre karakter for de bemyndigede enheder, finder Kulturministeriet det ikke nødvendigt at udarbejde en vejledning om reguleringen af de bemyndigede enheder, som ønsket af Danske Handicaporganisationer. Kulturministeriet vil stå til rådighed for bemyndigede enheder mv., der måtte have spørgsmål til fortolkningen af direktivet eller loven. Om de tilbageværende regler i ophavsretsloven ( 17) Copydan Tekst og Node finder, at det må være en fejl, at den nye 17, stk. 3, fortsat kommer til at gælde for syns- og læsehandicappede. Kulturministeriet: Kulturministeriet er enigt med Copydan Tekst & Node i, at det forventede anvendelsesområde for den nye 17, stk. 3 (tidligere 17, stk. 4) vil være yderst begrænset. Som det følger af de almindelige bemærkninger, afsnit 2.4.3, har intentionen med forslaget været at sikre, at der ikke foretages nogen begrænsning i de nuværende regler i 17 ud over, hvad der kræves efter Marrakeshdirektivet, og at det ikke kan afvises, at der kan være situationer, hvor 17, stk. 3, fortsat kan være relevant, bl.a. fordi der er forskel i kredsen af bemyndigede enheder. Kulturministeriet finder derfor ikke anledning til at foretage ændringer. Andet Danske Forlag/Musikforlæggerne finder, at det i lovforslaget bør præciseres, at forlagene ikke generelt er forhindret i at anvende tekniske beskyttelsesforanstaltninger, men alene at rettighedshaverne konkret i forhold til en læsehandicappet kan blive pålagt at fjerne tekniske beskyttelsesforanstaltninger, så personen kan få adgang til et ellers beskyttet værk. : Kulturministeriet er enigt med bemærkningerne fra Danske Forlag/Musikforlæggerne om tekniske beskyttelsesforanstaltninger, og lovforslaget præciseres i overensstemmelse hermed. Der henvises til lovforslagets afsnit Samrådet om Ophavsret finder, at det bør præciseres, at lydoptagne fremførelser, der før ændringslovens ikrafttræden er indlæst iht. en eneretsaftale, ikke i medfør af lovændringen kan kopieres eller spredes uden samtykke fra indlæseren.

15 Side 15 : Direktivets regler tager ikke udtrykkeligt stilling til i hvilket omfang, Nota mv. kan anvende deres eksisterende bibliotek af tilgængelige formater med udgangspunkt i de nye regler. Et centralt element i direktivet er at sikre retssikkerhed for bemyndigede enheder og personer med syns- og læsehandicap, herunder når værker distribueres over grænserne til andre medlemslande. Såfremt aftaler mv., der er indgået under den eksisterende lovgivning, kan begrænse anvendelsen af de nye regler, vil der efter Kulturministeriets vurdering være risiko for, at formålet med direktivet vil forspildes. Kulturministeriet finder derfor, at det i en overgangsbestemmelse bør præciseres, at de nye regler tillige finder anvendelse på tilgængelige formater, som en bemyndiget enhed har fremstillet under de eksisterende regler. Det vil også blive præciseret, at anvendelsen af de nye regler vil kunne medføre, at eksisterende aftaler om betaling af kompensation vil skulle revideres. Samrådet for Ophavsret finder, at de nye regler bør revideres i : Kulturministeriet finder det ikke nødvendigt at indsætte en revisionsklausul, som foreslået af Samrådet for Ophavsret. I medfør af direktivets artikel 10 skal Kommissionen senest d. 11. oktober 2023 evaluere direktivet og i den forbindelse evt. fremsætte et forslag til ændring af direktivet. Medlemsstaterne er i den forbindelse forpligtet til at forsyne Kommissionen med de nødvendige oplysninger for udarbejdelsen af denne rapport, hvorfor det må påregnes, at der vil blive set på området i den forbindelse. Kulturministeriet finder på den baggrund ikke, at det er nødvendigt at indsætte en revisionsklausul. Blindefonden finder, at der pålægges rettighedshaverne at give adgang til digitale udgaver af tekster, således at tilgængelige udgaver af værker kan produceres billigere og mere effektivt. Blindefonden finder endvidere ikke, at det er klart, hvem der skal sikre, at ethvert tilgængeligt format respekterer værkets eller frembringelsens integritet med behørigt hensyn til de ændringer, der er nødvendige for at gøre værket eller frembringelsen tilgængeligt i det alternative format. Endelig finder Blindefonden, at det er problematisk, at det foreslås, at lovforslaget allerede skal træde i kraft den 11. oktober : Kulturministeriet finder ikke, at der bør indføres forpligtelser for rettighedshaverne til at give adgang til digitale udgaver af tekster, da dette efter ministeriets vurdering bedst sker ved frivillige aftaler mellem rettighedshaverne

16 Side 16 og de bemyndigede enheder. Kravet om, at ethvert tilgængeligt format respekterer værkets eller frembringelsens integritet mv., er gennemført ved henvisning til bl.a. ophavsretslovens 3 og 11. Det er ministeriets vurdering, at det vil være op til den, som fremstiller et tilgængeligt format, at overholde disse bestemmelser. Ift. lovforslagets ikrafttræden bemærker Kulturministeriet, at dette er den senest mulige dato for gennemførelse af direktivet. Der var under forhandlingerne af direktivet et stort politisk ønske om hurtig ikrafttræden af direktivet, hvorfor implementeringsfristen blev på 12 måneder. Bilag 1 Oversigt over organisationer mv., der har afgivet høringssvar vedr. udkast til lov om ændring af lov om ophavsret Dato: Organisation: Bemærkninger: Rigsrevisionen Rigsarkivet Rettighedsalliancen X Østre Landsret Forbrugerombudsmanden Vestre Landsret Sø- og Handelsretten DR Datatilsynet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forbrugerrådet Tænk Danske Dramatikere X Det Kongelige Bibliotek X Danske Tegneserieskabere X Copydan Tekst & Node X

17 Tegnerne/Tegnerforbundet af 1919 X Danske Forlag/Musikforlæggerne X VISDA X UBVA X Danske Skønlitterære Forfattere X Statens Museum for Kunst DBU Blindefonden X DB X Samrådet For Ophavsret X Danske Medier X Danske Handicaporganisationer X Dansk Erhverv X Danske Sceneinstruktører X Dansk Forfatterforening X Nota X KL Side 17

Høringssvar til udkast til lovforslag om ændring af ophavsretsloven (gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.)

Høringssvar til udkast til lovforslag om ændring af ophavsretsloven (gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) Kulturministeriet att.: Lasse Lau Nielsen lln@kum.dk Nicky Valbjørn Trebbien ntv@kum.dk 12. marts 2018 OB-003a-026/cbh Høringssvar til udkast til lovforslag om ændring af ophavsretsloven (gennemførelse

Læs mere

Lov om ændring af lov om ophavsret 1)

Lov om ændring af lov om ophavsret 1) LOV nr 719 af 08/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 12. august 2019 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j. nr. 17/03661 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov om ændring af lov

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, den 24. oktober 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv om visse

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 6.7.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0279 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 6. juli 2017 med henblik på vedtagelse

Læs mere

Lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.)

Lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) Lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) 1 I lov om ophavsret, jf. lovbekendtgørelse nr. 1144 af 23. oktober 2014, som ændret ved lov nr. 321 af 5. april 2016, foretages

Læs mere

Forslag til forordning (COM(2016)0595 C8-0380/ /0279(COD))

Forslag til forordning (COM(2016)0595 C8-0380/ /0279(COD)) 29.6.2017 A8-0102/ 001-031 ÆNDRINGSFORSLAG 001-031 af Retsudvalget Betænkning Max Andersson A8-0102/2017 Grænseoverskridende udveksling mellem Unionen og tredjelande af visse værker og andet beskyttet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1 2017/1 LSF 230 (Gældende) Udskriftsdato: 17. februar 2019 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin.,j.nr. 17/03670 Fremsat den 25. april 2018 af kulturministeren (Mette Bock) Forslag til

Læs mere

A8-0097/ ÆNDRINGSFORSLAG af Retsudvalget. Betænkning

A8-0097/ ÆNDRINGSFORSLAG af Retsudvalget. Betænkning 28.6.2017 A8-0097/ 001-032 ÆNDRINGSFORSLAG 001-032 af Retsudvalget Betænkning Max Andersson A8-0097/2017 Visse tilladte former for anvendelse af visse værker og andre beskyttede frembringelser til gavn

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1 Lovforslag nr. L 230 Folketinget 2017-18 Fremsat den 25. april 2018 af kulturministeren (Mette Bock) Forslag til Lov om ændring af lov om ophavsret 1 (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) 1 I lov

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.10.2014 COM(2014) 638 final 2014/0297 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Marrakeshtraktaten om fremme af adgang til

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 6.7.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0278 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 6. juli 2017 med henblik på vedtagelse

Læs mere

[Revideret samlenotat i forhold til samlenotat oversendt til Folketingets Europaudvalg d. 9. februar 2017]

[Revideret samlenotat i forhold til samlenotat oversendt til Folketingets Europaudvalg d. 9. februar 2017] Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 5 Offentligt Samlenotat Kulturministeriet, den 1. maj 2017 Forslag til direktiv om visse tilladte former for anvendelse af værker og andet materiale, der er beskyttet

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 2 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, den 2. december 2016 Revideret notat. GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv

Læs mere

[Revideret notat i forhold til grund- og nærhedsnotat oversendt til Folketingets Europaudvalg d. 2. december 2016 ]

[Revideret notat i forhold til grund- og nærhedsnotat oversendt til Folketingets Europaudvalg d. 2. december 2016 ] Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 3 Offentligt Samlenotat KOM (2016) 0596 Kulturministeriet, den 6. februar 2017 Forslag til direktiv om visse tilladte former for anvendelse af værker og andet

Læs mere

Forslag til direktiv (COM(2016)0758 C8-0529/ /0374(CNS))

Forslag til direktiv (COM(2016)0758 C8-0529/ /0374(CNS)) 24.5.2017 A8-0189/ 001-013 ÆNDRINGSFORSLAG 001-013 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Tom Vandenkendelaere Momssatser på bøger, aviser og tidsskrifter A8-0189/2017 (COM(2016)0758 C8-0529/2016 2016/0374(CNS))

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.9.2016 COM(2016) 596 final 2016/0278 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om visse tilladte former for anvendelse af værker og andet materiale,

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR KOMMUNIKATIONSNET, INDHOLD OG TEKNOLOGI Bruxelles, den 28. marts 2018 Rev1 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES UDTRÆDEN OG EU-REGLERNE OM OPHAVSRET

Læs mere

Kulturudvalget L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt

Kulturudvalget L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Kulturudvalget 2009-10 L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf. : 33 92 33 70 Fax

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om film

Forslag. Lov om ændring af lov om film Forslag til Lov om ændring af lov om film (Kommunalt tilskud til biografvirksomhed) 1 I lov nr. 186 af 12. marts 1997 om film, som ændret ved 11, stk. 3, i lov nr. 423 af 10. juni 1997, 4 i lov nr. 1156

Læs mere

E-bøger er fortsat et relativt nyt fænomen, der har givet helt nye muligheder for at distribuere og tilgå litteratur

E-bøger er fortsat et relativt nyt fænomen, der har givet helt nye muligheder for at distribuere og tilgå litteratur Kulturudvalget 2016-17 KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 75 Offentligt FULD TALE Arrangement: Åbent eller lukket: Samråd om ny EU-dom om udlån af e-bøger Åbent 8. december 2016 Dato og klokkeslæt:

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Industri, Forskning og Energi 22.4.2013 2012/0180(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Industri, Forskning og Energi til Retsudvalget om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Rammeaftale om brug af billeder i grundskolen

Rammeaftale om brug af billeder i grundskolen Kommunernes Landsforening Weidekampsgade 10 2300 København S (i det følgende betegnet KL) og Copydan BilledKunst Østerfælled Torv 10 2100 København Ø (i det følgende betegnet BilledKunst) har dags dato

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0595 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0595 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0595 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.9.2016 COM(2016) 595 final 2016/0279 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om grænseoverskridende

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser L 166/51 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Rammeaftale om brug af billeder på VUCer

Rammeaftale om brug af billeder på VUCer Lederforeningen for VUC (i det følgende betegnet LFVUC) og Copydan BilledKunst Østerfælled Torv 10 2100 København Ø (i det følgende betegnet BilledKunst) har dags dato indgået følgende Rammeaftale om brug

Læs mere

Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten

Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten FEMR gå-hjem-møde d. 1. november 2018 Disposition 1. Hvordan forhandler man egentlig i EU? Hvad er det for en verden, I har med at gøre (en praktisk gennemgang

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0182 (NLE) 11946/17 UD 195 CID 2 TRANS 349 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

Rammeaftale om brug af billeder på professionshøjskolerne

Rammeaftale om brug af billeder på professionshøjskolerne Professionshøjskolernes Rektorkollegium Ny Vestergade 17, st.tv. 1471 København K og Copydan BilledKunst Østerfælled Torv 10 2100 København Ø (i det følgende betegnet BilledKunst) har dags dato indgået

Læs mere

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HVAD ER OPHAVSRET? I Danmark og stort set resten af den øvrige verden har man en lovgivning om ophavsret. Ophavsretten beskytter værker såsom bøger, artikler, billedkunst,

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget for Andragender 30.7.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 1278/2013 af Ole Seelenmeyer, tysk statsborger, for den tyske forening af pop- og rockmusikere

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Bilag B Databehandleraftale pr

Bilag B Databehandleraftale pr 1. BAGGRUND, FORMÅL OG OMFANG 1.1 Som led i den Dataansvarliges (s kunde) indgåelse af aftale om levering af ydelser, som beskrevet i Aftalen, foretager Databehandleren () behandling af personoplysninger,

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om information til Folketinget vedrørende implementering af EU-direktiver, forordninger og administrative forskrifter

Forslag til folketingsbeslutning om information til Folketinget vedrørende implementering af EU-direktiver, forordninger og administrative forskrifter Beslutningsforslag nr. B 52 Folketinget 2014-15 Fremsat den 19. december 2014 af Eva Kjer Hansen (V), Pia Adelsteen (DF), Mette Bock (LA) og Lars Barfoed (KF) Forslag til folketingsbeslutning om information

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kulturudvalget 2016-17 L 134 Bilag 1 Offentligt Kommenteret høringsnotat Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om biblioteksafgift Kulturministeriet sendte den 8. december 2016 forslag til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Bilag A Databehandleraftale pr

Bilag A Databehandleraftale pr 1. BAGGRUND, FORMÅL OG OMFANG 1.1 Som led i den Dataansvarliges (Beierholms kunde) indgåelse af aftale om levering af finansielle ydelser, som beskrevet i samarbejdsaftale, foretager Databehandleren (Beierholm)

Læs mere

Rammeaftale om brug af billeder i grundskolen

Rammeaftale om brug af billeder i grundskolen Billedkunst Dansk Friskoleforening Friskolernes kontor Prices Havevej 11 5600 Fåborg og Copydan BilledKunst Østerfælled Torv 10 2100 København Ø (i det følgende betegnet BilledKunst) har dags dato indgået

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2004D0003 DA 18.06.2011 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 4. marts 2004 om aktindsigt i

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.9.2017 C(2017) 6474 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 29.9.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 24.9.2013 2013/2116(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om anvendelsen af direktivet om urimelig handelspraksis 2005/29/EF (2013/2116(INI))

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ophavsret på det digitale indre marked

Høringssvar vedrørende forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ophavsret på det digitale indre marked Kulturministeriet Lasse Lau Nielsen (lln@kum.dk) Nicky Valbjørn Trebbien (ntv@kum.dk) Marie Agerlin Lund (map@kum.dk) 4. november 2016 OB-004-240c/cbh Høringssvar vedrørende forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.5.2018 C(2018) 2980 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 22.5.2018 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 29/2012 for så vidt angår kravene

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Økonomi- og Valutaudvalget 2016/0374(CNS) 7.3.2017 * UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår momssatser for

Læs mere

Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR

Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR morten.rosenmeier@jur.ku.dk Involveret i forskelligt ophavsretligt Organisationsarbejde. Se nærmere www.jura.ku.dk/mortenrosenmeier Dias 1 EU og de ophavsretlige

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat om forslag til bekendtgørelse om tilskud m.v. til folkehøjskoler 23. juni 20145 Kulturministeriet sendte den 20. maj 2014 et forslag til bekendtgørelse

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat Høringsnotat om forslag til ny bekendtgørelse om biblioteksafgift Kulturministeriet sendte den 7. juli 2017 forslag til ny bekendtgørelse om biblioteksafgift i høring. Bekendtgørelsesudkastet

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 22.2.2014 Den Europæiske Unions Tidende C 51/3 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 19. november 2013 om et forslag til Europa-Parlamentets og

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 27.3.2015 2014/0256(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Udvalget om Miljø,

Læs mere

I forbindelse med disse ændringer er der i Rådets forordning 282/2011 vedtaget en række gennemførelsesbestemmelser.

I forbindelse med disse ændringer er der i Rådets forordning 282/2011 vedtaget en række gennemførelsesbestemmelser. Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0002 Bilag 1 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Rådets forordning om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 282/2011 for så vidt angår særordninger

Læs mere

1. Den 1. december 2016 vedtog Kommissionen en "pakke om momsregler for e-handel", der består af ændringer til:

1. Den 1. december 2016 vedtog Kommissionen en pakke om momsregler for e-handel, der består af ændringer til: Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. november 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 14769/1/17 REV 1 FISC 299 ECOFIN 998 UD 284 I/A-PUNKTSNOTE

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

Rammeaftale om brug af billeder i grundskolen

Rammeaftale om brug af billeder i grundskolen Billedkunst Frie Grundskolers Fællesråd Ny Kongensgade 10, 1 1472 København K og Copydan BilledKunst Østerfælled Torv 10 2100 København Ø (i det følgende betegnet BilledKunst) har dags dato indgået følgende

Læs mere

Statsforvaltningen Hovedstadens brev til en borger

Statsforvaltningen Hovedstadens brev til en borger Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Københavns Kommune ikke handlede i strid med biblioteksloven ved at nægte en borger adgang til at låne netlydbøger med den begrundelse, at borgeren ikke

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.1.2017 COM(2017) 13 final 2017/0005 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

Notat om indsigelsesfristen i betalingstjenestelovens

Notat om indsigelsesfristen i betalingstjenestelovens Notat om indsigelsesfristen i betalingstjenestelovens 63 2014 Notat om indsigelsesfristen i betalingstjenestelovens 63 Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 51 51 E-mail:

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 27.12.2018 L 329/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/2057 af 20. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem, for så vidt angår en midlertidig anvendelse af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0618 Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0618 Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0618 Bilag 5 Offentligt Lovafdelingen Dato: 17. april 2007 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Jakob Kamby Sagsnr.: 2006-748/21-0259 Dok.: JKA40459 Høringssvar fra den danske

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.11.2004 KOM(2004)753 endelig 2003/0134(COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 L 48 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI Sags nr.: 1113573 Dok. Nr.: 743286 Dato: 6. december 2011

Læs mere

Butiksindehaver. 01/ Feldballe, Danmark. Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg

Butiksindehaver. 01/ Feldballe, Danmark. Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg Pedersen Hans Kristian Mand Dansk Butiksindehaver 01/01-1961. Feldballe, Danmark Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg + 45 98 13 03 66 Henrik Karl Nielsen Advokat Norsker & Co Advokater, Landemærket

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

12852/18 HOU/ks ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12852/18. Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS)

12852/18 HOU/ks ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12852/18. Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 12852/18 FISC 400 ECOFIN 884 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

3. BETALINGSTJENESTELOVENS 63

3. BETALINGSTJENESTELOVENS 63 Dato: 25. november 2014 Sag: FO-13/11801-54 Sagsbehandler: /CKJ Notat om indsigelsesfristen i betalingstjenestelovens 63 1. INDLEDNING Nærværende notat, der alene vedrører forbrugerforhold, er blevet udarbejdet

Læs mere

"Vil ministeren kommentere henvendelsen af 23/11-05 fra Forenede Danske Antenneanlæg, jf. L 38 -- bilag 13"

Vil ministeren kommentere henvendelsen af 23/11-05 fra Forenede Danske Antenneanlæg, jf. L 38 -- bilag 13 Kulturudvalget L 38 - Svar på Spørgsmål 20 Offentligt Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf : 33 92 33 70 Fax : 33

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 321 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse På vej mod

Læs mere

Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven

Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 10 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven 10. september 2018 J.nr. 2018-4014 Center for Arbejdsliv (II) AKL Udkast til

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Sendt pr. til

Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Sendt pr.  til Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Sendt pr. e-mail til frikommuner@oim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B

Læs mere

Aftale om Immaterielle Rettigheder

Aftale om Immaterielle Rettigheder København December 2018 Aftale om Immaterielle Rettigheder Gældende for ansatte ved [Angiv Skolens navn] Side 2 af 8 1. Baggrund og formål 1.1 Den samfundsmæssige udvikling, herunder den øgede digitalisering,

Læs mere

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. juni 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 9901/17 NOTE fra: til: Formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 9641/17 + ADD 1 Komm. dok. nr.: 15251/15

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0352 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0352 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0352 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.7.2015 COM(2015) 352 final 2015/0154 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Bekendtgørelse om den omhyggelige søgning for og registrering af forældreløse værker

Bekendtgørelse om den omhyggelige søgning for og registrering af forældreløse værker Bekendtgørelse om den omhyggelige søgning for og registrering af forældreløse værker I medfør af 75 j, stk. 8, i lov om ophavsret, jf. lovbekendtgørelse nr. xxx af xxx 2014 og under hensyn til Europa-Parlamentets

Læs mere

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien NOTAT September 2019 KONKURRENCE- OG Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien Resumé I forbindelse med forsyningskontrakter under forsyningsvirksomhedsdirektivets tærskelværdier

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den delvis afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den delvis afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. juni 2015 (OR. en) 10817/10 EXT 4 DELVIS AFKLASSIFICERING af dokument: af: 8. juni 2010 ny status: Vedr.: 10817/2010 RESTREINT UE Offentlig FREMP 27 JAI

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0.

Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0. UDKAST (23. august 2005) Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0. Creative Commons Corporation er ikke et advokatfirma og yder ikke juridisk rådgivning.

Læs mere

2. Hvor meget får jeg maksimalt som betaling? Samme beregning som oven for, men af hele første oplag.

2. Hvor meget får jeg maksimalt som betaling? Samme beregning som oven for, men af hele første oplag. Tjekliste til forlagskontrakter Tjeklisten kan skabe et hurtigt overblik over, hvilke rettigheder og pligter man som forfatter er i gang med at aftale i forhold til forlaget - enten ved at man vurderer

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed. (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv)

Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed. (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv) Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed (Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv) 1. I lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 988 af 6. oktober

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse 1. INDLEDNING Dette

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF for så vidt

Læs mere

KOPIERING AF OPHAVSRETLIGT BESKYTTET MATERIALE Landbrugsskoler

KOPIERING AF OPHAVSRETLIGT BESKYTTET MATERIALE Landbrugsskoler KOPIERING AF OPHAVSRETLIGT BESKYTTET MATERIALE Landbrugsskoler Mellem Uddannelsesorganisationen: (i det følgende betegnet UO ) og Forvaltningsselskaberne: Copydan-foreningerne Tekst & Node og BilledKunst

Læs mere

! Databehandleraftale

! Databehandleraftale ! Databehandleraftale Indledning 1.1. Denne aftale vedrørende behandling af personoplysninger ( Databehandleraftalen ) regulerer Pensopay APS CVR-nr. 36410876 (databehandleren) og Kunden (den Dataansvarlige

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0374 (CNS) 7103/17 LIMITE PUBLIC FISC 59 ECOFIN 184 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI/DEPTR Sags nr.: 1205091 Dok. Nr.: 1160795 Dato: 11. marts 2013 Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.2.2016 C(2016) 901 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 18.2.2016 om berigtigelse af delegeret forordning (EU) nr. 528/2014 om supplerende regler til

Læs mere