Bygherrerapport - Vedr. HBV1393 Cykelsti Nr. Folding - Foldingbro

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bygherrerapport - Vedr. HBV1393 Cykelsti Nr. Folding - Foldingbro"

Transkript

1 Bygherrerapport - Vedr. HBV1393 Cykelsti Nr. Folding - Foldingbro Af Cand. Mag. Lars Grundvad Museet på Sønderskov Marts Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

2 Indholdsliste Indholdsliste s. 2 Indledning s. 3 Kulturhistorisk redegørelse s. 3 Konstruktioner og bebyggelse s. 3 Øvrige aktivitetsspor s. 5 Perspektiver s. 6 Begrundelse og baggrund for udgravningen s. 6 Landskabet langs den udgravede strækning s. 7 Andre fortidsminder i området s. 7 Udgravningens data s. 8 Udgravningens metode s. 8 Konklusion s. 9 Litteratur s. 10 Koordinatliste s. 11 Tidslinje s. 12 Bilag I s. 13 Bilag II s. 14 Bilag III s Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

3 Indledning Udgravningen skete på foranledning af Vej, Park & Forsyning/Vejen Kommune på baggrund af anlæggelsen af en dobbeltrettet cykelsti langs vestsiden af Ribevej mellem Nr. Folding og Foldingbro. Kontaktperson fra Kommunen var Thomas McCulloch (tlf ). Herved fremstod Vej, Park & Forsyning/Vejen Kommune som betalere og bygherrer på projektet. Dette skete i overensstemmelse med Museumsloven á , stk. 2 pkt. 1. Yderligere samarbejdspartnere var entreprenørfirmaet Frisesdahl A/S repræsenteret ved Niels Peter Frisesdahl og maskinfører Jørgen Mølby. Kulturhistorisk redegørelse Der blev kun erkendt ét område langs hele traceet, som påkrævede arkæologisk interesse (bilag I og II). Området var beliggende ca. 500 m syd for Nr. Folding og umiddelbart nordøst for lokaliteten Godthåb. Det pågældende område strakte sig over 53 m i nord-syd orientering, og der blev erkendt 190 anlæg i form af stolpehuller og affaldshuller. Konstruktioner og bebyggelse Bebyggelsen blev, som følge af udgravningens arealmæssige omfang, blot erkendt i et 5 m bredt bælte, men det var tydeligt, at der var tale om en meget velbevaret bebyggelse. Alle bevarede konstruktionsspor, var bevaret i form af stolpehuller, og flere konstruktionselementer kunne tydeligt udskilles. Således kunne der udskilles 3 huskonstruktioner og to øst-vest orienterede hegnsforløb, som angav bebyggelsens nord- og sydlige afgrænsninger. Formentligt var de erkendte anlæg levn efter ét gårdsanlæg. Dette sås ved de to hegnsforløb, som tydeligt afgrænsede bebyggelsen mod henholdsvis nord og syd. Indenfor disse to hegnsforløb sås levn efter mindst 3 huse, som givet måtte være huse hørende til gården. Alle 3 huse blev erkendt i form af ét sæt tagbærende stolpehuller samt stolpehuller, der markerede husenes vægforløb. Det kunne af disse konstruktionselementer sluttes, at hustypen der karakteriserede gårdsanlægget, var såkaldte treskibede huse. Husene var relativt store arealmæssigt, hvilket indikerede, at gårdsanlægget havde været af et vist omfang i sin funktionstid. Konstruktionerne kunne udskilles som følger: Hus 1 (fig. 1): Dette hus blev erkendt i form af ét sæt tagbærende stolper. Dertil kunne der udskilles dele af et vægforløb langs husets nordside. Husets sydvæg bestod sandsynligvis af gårdsanlæggets sydlige hegnsforløb. Herved var der tale om et såkaldt hegnshus. Denne type huse regnes normalt for at være en slags økonomibygning dvs. en bygning beregnet på opmagasinering eller lignende. Huset var en øst-vest orienteret treskibet bygning med en bredde på ca. 6,7 m. Husets længde var ukendt som følge af undersøgelsens karakter. Dateringen af huset er yngre romersk jernalder til tidlig germansk jernalder (ca e.kr.). 3 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

4 Figur 1. Undersøgelsen primære resultat ses her digitaliseret. Mod syd er med grøn og blå markeret hegnshuset, Hus 1. Med lyserødt er markeret Hus 2, med rødbrun er markeret Hus 3 og rød markerer det nordlige hegnsforløb. De gule markeringer er affaldshuller. Grafik: Museet på Sønderskov. Hus 2 (fig. 1): Dette hus blev erkendt i form af ét sæt tagbærende stolper. Dertil kunne der udskilles tydelige vægforløb langs begge husets langsider. Begge vægge havde været konstrueret over en ramme funderet af regelmæssigt nedgravede stolper. Husets konstruktionsmetode viste, at huset typemæssigt var et treskibet langhus. Sandsynligvis var der tale om et beboelseshus. Husets var tydeligt orienteret øst-vest og det målte ca. 6,5 m i bredden. Længden kunne ikke erkendes. Dateringen af huset er yngre romersk jernalder til tidlig germansk jernalder (ca e.kr.) Hus 3 (fig. 1): Dette hus skal regnes for usikkert udskilt, da stolpehullerne der tilhørte huset var placeret i et område med meget stor stolpehulsaktivitet. Sikkert var det dog, at en konstruktion havde stået på området hvor Hus 3 blev forsøgt udskilt. Huset blev igen erkendt i form af ét sæt tagbærende stolper. Dertil kunne der muligvis udskilles vægforløb langs husets langsider. Disse mulige vægforløb var konstrueret på samme vis, som ved Hus 2. Begge vægforløb kunne dog repræsentere forskellige faser af øst-vest orienterede hegnsforløb. Sandsynlig var der tale om et beboelseshus. Huset var mest sandsynligt orienteret øst-vest, og det målte op mod 8 m i bredden. Var huset udskilt rigtigt, var der tale om et meget stort hus. Husets fulde længde kunne igen ikke erkendes. Dateringen af huset er yngre romersk jernalder til tidlig germansk jernalder (ca e.kr.) 4 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

5 Hegn nord (figur 1): Øst-vest orienteret hegnsforløb bestående af nedgravede stolper. Hegnet blev erkendt ved tilstedeværelsen af 4 stolpehuller, som tydeligt markerede hegnets orientering samt gårdsanlægges nordlige afgrænsning. Der var tydeligt tale om en bebyggelse, som havde ligget på dette højdedrag gennem en længere periode i jernalderen. Dette sås ved det høje antal huse, som kunne udredes inden for gårdanlæggets afgrænsninger. Dertil kom det store antal stolpehuller, der hér ikke kunne redegøres for. Det regnes derfor som meget sandsynligt, at langt flere huse ville kunne blive udskilt, hvis det havde været muligt at undersøge gårdsanlægget i sin helhed. Desværre blev der ikke fundet daterbare genstande i nogen anlæg hørende til bebyggelsen, hvilket betyder, at dateringen af gårdsanlægget er lettere usikker. Dog indikerede hustyperne en datering for det samlede gårdsanlæg på e.kr. Den type konstruktioner der her benævnes treskibede langhuse (fig. 2), skal forstås som den type huse, der betragtes, som den vigtigste og hyppigst anvendte hustype gennem hele oldtiden indtil vikingetidens afslutning omkring Hustypen siges at være treskibet, da der i husets indre var to stolperækker, som løb i husets længderetning. Disse stolperækker bar selve husets tagkonstruktion, hvilket betød, at stolperne skulle stå i tilnærmelsesvise par. Ved tilstedeværelsen af de to stolperækker blev husets indre inddelt i tre aflange dele, hvor det midterste rum, var husets primære. Husets vægge kunne være lavet på mange måder, og ofte ses der i dag ikke spor af væggene. Væggene kunne bestå af nedgravede stolper med lerklining eller fremstå som plankevægge. Ved nærværende forundersøgelse blev der fundet huse med spor af væggene og spor af huse med stolpeog lerklinede vægge. Figur 2. Principskitse af opbygningen af et treskibet hus. Bemærk de store stolper, som er placeret i husets indre. Disse er de tagbærende stolper, som inddeler huset i tre aflange dele. Foruden disse tagbærende stolper, ses der også skillevægge og indgange i væggene. Grafik: Museet på Sønderskov. Øvrige aktivitetsspor Ved undersøgelsen blev der erkendt en del såkaldte gruber. Disse skal oftest tolkes som affaldshuller, eller som mindre råstofudvindingshuller, hvor man eksempelvis hentede ler til 5 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

6 keramik eller sand til opblandingen af selvsamme ler. I området omkring og i ovenfor beskrevne gårdsanlæg blev der fundet flere af sådanne gruber. Disse var meget påvirkede af sodet materiale og trækul. Derfor skulle disse formentligt regnes for egentlige affaldshuller i forbindelse med tilberedning af mad. Desværre blev der ikke erkendt daterbare genstande i disse gruber, hvilket betyder, at dateringen af disse anlæg er usikker. Det regnes dog for mest sandsynligt, at alle gruber hørte til bebyggelsens funktionstid, da de syntes at respektere bebyggelsens omtrentlige afgrænsninger. Perspektiver Udgravningen af cykelstitraceet fungerede som en slags arkæologisk søgegrøft. Den gav arkæologien en mulighed for at eftersøge arkæologiske levn på arealer, som vi sandsynligvis ikke får mulighed for at undersøge i den nærmeste fremtid. Netop derfor er sådanne udgravninger vigtige for arkæologien, da de giver muligheden for at dokumentere fortiden i områder, vi ellers ikke bevæger os udgravningsmæssigt i. I lokalt perspektiv er erkendelsen af denne bebyggelse således vigtig, da vi ikke før har haft arkæologisk kendskab til jernalderbebyggelse mellem Nr. Folding og Foldingbro. I et mere regionalt perspektiv er erkendelsen af denne jernalderlokalitet meget vigtig, da den bidrager til forståelsen af jernalderens bebyggelsestopografi umiddelbart nord for Kongeåen. Gennem de foregående to tiår er der blevet erkendt flere bebyggelser fra netop yngre romersk jernalder og ældre germansk jernalder i Museet på Sønderskovs arkæologiske distrikt her skal særligt nævnes HBV 274 Vejen Vestermark Solar II. Ved at sammenligne omtrentligt samtidige bebyggelser kan det på sigt blive muligt at udrede egentlige bebyggelsesmønstre, som givetvis ville kunne bidrage stort til den nationale forståelse af jernalderens bebyggelsestopografi. Begrundelse og baggrund for udgravningen Forundersøgelsen blev foretaget på foranledning af Vej, Park & Forsyning/Vejen Kommune på baggrund af anlæggelsen af en dobbeltrettet cykelsti langs vestsiden af Ribevej mellem Nr. Folding og Foldingbro. Da flere gravhøje kendtes fra arealerne langs cykelstiens strækning, blev det regnet for arkæologisk vigtigt at forundersøge cykelstitraceet (bilag II). Således var håbet at erkende levn efter bebyggelse, der kunne knyttes til gravhøjene. Endvidere gav dette tracé en velkommen mulighed for at eftersøge middelalderbebyggelse nær Folding kirke, som lå ud til cykelstitraceet. Foruden disse jordfaste- og historiske minder i landskabet, kendtes der også enkelte løsfundne genstande fra strækningens nærhed. Således er flere flinteredskaber såsom eksempelvis flintøkser fundet nær cykelstiens forløb. Med disse historiske - og forhistoriske levn taget i betragtning, fandt Museet på Sønderskov det af stor arkæologisk vigtighed, at foretage en arkæologisk forundersøgelse af cykelstitraceet. 6 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

7 Landskabet langs den udgravede strækning Arealerne omkring Kongeåen og ned lang Hærvejen er præget af vandskellet, der bevæger sig parallelt med den Jyske højderyg. Langs skellets højderyg ses endnu lange rækker af gravhøje fra yngre stenalder og/eller bronzealder. Den Jyske højderyg kendetegnes geologisk ved at være dannet af den sidste istids hovedopholdslinje, og den landskabstype, der dominerer langs hovedopholdslinjen betegnes også randmorænebakker. Mere specifikt er Malt Herred karakteriseret ved et jævnt bølget bakkeøterræn med op til 70 m høje bakker. Dette kuperede landskab er flere steder skåret af å- og bækforløb. Lokalt for den hér påviste jernalderbebyggelse, så blev denne påvist på et markant sandet højdedrag, som var orienteret tilnærmelsesvist øst-vest. Det højeste punkt på dette højdedrag lå ca. 44 m over havets overflade herved havde jernalderbebyggelses fremstået meget markant i landskabet, i sin funktionstid. Andre fortidsminder i området Området omkring Kongeåen og inden for Vejen kommune har siden ældre bronzealder været beboet i en endnu uvis grad. Arkæologiske undersøgelser det forløbne tiår har påvist bronzealderbebyggelse ved Kongehøj og Mannehøj, kontinuerlig bebyggelse fra førromersk jernalder til germansk jernalder på Vejen Vestermark, 900-tals bebyggelse ved Grethenlund og Dalhus ved Vejen og tidlig middelalderlig landsbybebyggelse på Vejen Vestermark. Alle disse lokaliteter, på nær Grethenlund, ligger inden for det nuværende Vejens bygrænse. Årsagen til denne lange bebyggelseskontinuitet skal søges i områdets landskabstyper. Mere lokalt er området syd og vest for Vejen kendetegnet ved et relativt bredt hedeslettebælte som løber syd for Vejen langs Kongeåen. Generelt er Vejen kommune meget spændende som arkæologisk distrikt. Dette skyldes, at der på den Jyske højderyg opstod et vejsystem senest i vikingetiden. Vejforløbet blev placeret dér, da dette forløb kun meget få steder forstyrredes af vådområder, som besværliggjorde transporten. Omkring 950 fremstod Hærvejen således i den form, vi kender den i dag. Hærvejen krydser Kongeåen ved Skodborghus lige syd for Vejen og bevæger sig vest om byen og gik i middelalderen igennem byen. Denne jyske hovedfærdselsåre, der forbandt Jylland med de nordtyske markeder, førte overskud og aktivitet til Vejen-området, såvel som til regionerne langs hele dens udstrækning op til Viborg. Egnens betydning allerede i vikingetiden ses bl.a. ved Klebæk Høje, og ved Malt Runestenen. Denne betydning fortsatte de følgende århundreder, hvor eksempelvis Skodborghus kontrollerede overfarten ved Kongeåen. Netop Skodborghus kan muligvis spores tilbage til 1000-tallet, hvor Kongeåen første gang benævnes Skodborg å. Fra regionen i denne undersøgelses nærhed kendes indtil flere synlige gravhøje samt endnu flere nedpløjede gravhøje (Bilag II). Disse gravhøje skal ses i relation til det høje antal gravhøje, som 7 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

8 befinder sig i regionerne omkring Kongeåen. Samlet set, er disse gravmonumenter arkæologisk meget interessante. To af disse gravhøje ligger indenfor Folding Kirkes kirkegårdsdiger. Museet på Sønderskov fik ved denne undersøgelses en kærkommen mulighed for at undersøge arealerne op til Folding Kirke. Den nuværende kirke blev bygget i , men denne afløste en typisk romansk landsbykirke, som senest blev bygget omkring 1200 e.kr. Den middelalderlige landsby, der burde høre til kirken, er endnu aldrig lokaliseret, hvilket betyder, at kirken i dag ligger relativt ensomt placeret på et markant højdedrag. Muligheden for at eftersøge denne middelalderlige landsby, var derfor længe ventet. Udgravningens data Den arkæologiske undersøgelse startede d. 16. nov På grund af vejrlig måtte arbejdet opgives for dog at blive indledt og afsluttet d. 15. marts Daglig leder var oprindeligt museumstekniker, Jacob Brønd. Ved starten af 2010 overtog BA. i forhistorisk arkæologi, Maria Wehde, funktionen som daglig leder efter aftale med forhenværende museumsleder Svend Aage Knudsen. Følgende personer var hver medvirkende én dag ved undersøgelsen: Cand.mag. Lars Grundvad, Mag.art. Martin E. Poulsen og MA. Scott Dollar. Maria Wehde var oprindeligt beretningsansvarlig for projektet, men nåede ikke at afslutte sit arbejde inden sin fratrædelse pr. 1. jan Beretningsansvaret overgik derefter til Cand.mag. Lars Grundvad d. 3. marts Al maskinarbejde såsom muldafrømning eller dozerarbejde foregik ved entreprenør Frisesdahl A/S. Maskinen blev ført af Jørgen Mølby. Øvrigt materiel blev leveret af museet. Udgravningsholdet var ikke på udgravningen hver dag, da undersøgelsen havde karakter af forundersøgelse, hvilket betød, at udvalgte lavninger blev undersøgelsesmæssigt fravalgt. Vejret var i det sene efterår 2009 stærkt præget af vand og da vinteren satte meget hårdt ind i dec måtte arbejdet indstilles. Vinteren 2010 var så hård, at arbejdet først kunne genoptages medio marts Udgravningen blev foretaget på foranledning af Vej, Park & Forsyning/Vejen Kommune, som følge af cykelstianlæggelse (jvf. Museumsloven á , stk. 2, pkt.1). Al originaldata og registrering ligger på Museet på Sønderskov under Journalnummer HBV 1393 Cykelsti Nr. Folding - Foldingbro. Der er ikke hjemtaget fund. Udgravningens metode På baggrund af iagttagelser af den samlede cykelstistrækning blev de egnede undersøgelsesområder indsnævret. Undersøgelsesprocessen blev indledt med muldafrømning i flere niveauer. Afrømningen blev foretaget ved maskinkraft og med et 2,5 m bredt skovlblad. Den maskinelle muldafrømning blev efterfulgt af fladeafrensning med skovl. Det blev ikke tilstræbt at erkende råjordsniveau ved én afskovling. Årsagen hertil var risikoen for at bortgrave syldsten i forbindelse med middelalderlig landbebyggelse, hvis muldafrømningen var for aggressiv. Slutteligt blev råjorden dog erkendt, hvorved de forskellige nedgravningstyper fremstod som tydelige fyldskifter i 8 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

9 undergrunden. Udgravningsfeltet blev efter aftale med entreprenør 2,5 m bredt. Ved bebyggelsesområdet var bredden dog 5 m. Hvert enkelt anlægs afgrænsninger blev indridset i fladen og markeret med en blomsterpind. Herefter blev fladen opmålt ved præcisionsindmåling med GPS i UTM zone 32 ED50. Dette blev digitaliseret i Mapinfo 8.5. Resultatet af denne hurtige fladeregistrering var mere overskuelige udgravningsprocesser. Endeligt er al feltdata digitaliseret ved indtastning i MUD. Vedrørende GPSindmålingerne har disse givet koterne for hvert anlægs top i forhold til dansk normal-nul. Der er ikke blevet brugt nivelleringsapparat yderligere til højdemålinger, da dette ikke var nødvendigt ved undersøgelsen. Udgravningsprocessen foregik primært ved snitgravning med skovl, spade og graveske efterfulgt af profiltegning i størrelsesforhold 1:20. Kun enkelte anlæg blev udgravet. Dette skyldes anlæggenes tydelighed i undergrundsfladen kombineret med tidsnød. Var der relation mellem to anlæg blev denne prioriteret højere end det det normale nord-syd orienterede snit. Undervejs blev der endvidere taget digitale fotos af udvalgte anlæg og div. Konklusion Museet på Sønderskov betragter hermed de arkæologiske undersøgelser ved nærværende cykelstiprojekt for afsluttet. Arealerne er frigivet til bygherrer. Undertegnede vurderer dog, at yderligere undersøgelser bør foretages i området hvor jernalderbebyggelsen blev erkendt, hvis muligheden opstår. Cand.mag. Lars Grundvad For Museet på Sønderskov 9. marts Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

10 Litteratur Jensen, Jørgen: Danmarks Oldtid Yngre Jernalder og Vikingetid. 400 e.kr e.kr. København Webley, Leo: Iron Age Household Structure and Practice in Western Denmark, 500 BC-AD 200. Højbjerg Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

11 Koordinatliste Følgende punkter markerer start- og slutkoordinater for de undersøgte dele af traceet. Punkternes placering ses på Bilag III. I: X: /Y: II: X: /Y: III: X: /Y: IV: X: /Y: V: X: /Y: VI: X: /Y: VII: X: /Y: XII: X: /Y: IX: X: /Y: X: X: /Y: XI: X: /Y: XII: X: /Y: Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

12 Tidslinje Tidslinje visende de forskellige perioder i Danmarks Historie. Med rød pil er markeret perioden, som den hér erkendte bebyggelse er dateret til. Grafik: Museet på Sønderskov. 12 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

13 Bilag I. Med rødt er her markeret de arkæologisk undersøgte strækninger. Grøn pil angiver den påviste jernalderbebyggelses placering. Grafik: Museet på Sønderskov. Bilag I 13 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

14 Bilag II. De arkæologisk undersøgte strækninger ses her markeret med sort på et laserindmålt højdekort. Stjernerne angiver placeringen af nærområdets mange gravhøje. Den sorte pil viser placeringen af den erkendte jernalderbebyggelse. Grafik: Museet på Sønderskov. Bilag II 14 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

15 Bilag III. Med stjerne og romertal er hér anvist præcist, hvor punktmålingerne til koordinatlisten er foretaget. Grafik: Museet på Sønderskov. Bilag III 15 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.:

Bygherrerapport for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr Skydebanen Nørbølling, Folding sogn, Malt herred, Region Syddanmark

Bygherrerapport for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr Skydebanen Nørbølling, Folding sogn, Malt herred, Region Syddanmark Bygherrerapport for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr. 1470 Skydebanen Nørbølling, Folding sogn, Malt herred, Region Syddanmark Af Ba. Peter Kahr Jørgensen 1 Indhold Baggrund 3 Topografi og undergrund

Læs mere

Beretning for større forundersøgelse af HBV 1470 Skydebanen, Nørbølling, Folding Sogn, Malt Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark

Beretning for større forundersøgelse af HBV 1470 Skydebanen, Nørbølling, Folding Sogn, Malt Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark Beretning for større forundersøgelse af HBV 1470 Skydebanen, Nørbølling, Folding Sogn, Malt Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark Sted- og lokalitetsnr: 190302-123 KUAS J.nr: 2011-7.24.02/HBV0002

Læs mere

Fotoliste... 6 Koordinatliste... 6

Fotoliste... 6 Koordinatliste... 6 Beretning for større forundersøgelse af HBV 1404 - Ny Løkkegård II FU. Veerst Sogn, Andst Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark. (Stednr.190110-75. KUAS J.nr. 2010-7.24.02/HBV-0004 ) Beretning for

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport Vedr. systematisk arkæologisk undersøgelse af HBV1448 Otteshave, Andst Sogn, Andst Herred, Tidl. Ribe Amt. (Sted- og lok.nr. 190101-128, KUAS j.nr. 2011-7.24.02/HBV-0013) Af Cand.mag.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport Systematisk udgravning HBV1447 Bæklund II Andst sogn, Anst herred, Region Syddanmark KUAS nr. 2011-7.24.02/HBV-0012 Stednr. 190101-127 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2,

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport Vedr. systematisk arkæologisk undersøgelse af HBV1438 Bulagergård II, Veerst Sogn, Andst Herred, Tidl. Ribe Amt. (Sted- og lok.nr. 190110-62, KUAS j.nr. 2010-7.24.02/MSJ-0004) Af

Læs mere

Kort over området syd for Jels Nedersø. Det berørte areal ved Barsbølmarkvej er markeret med sort. Efter Fund & Fortidsminder.

Kort over området syd for Jels Nedersø. Det berørte areal ved Barsbølmarkvej er markeret med sort. Efter Fund & Fortidsminder. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr. 1433 Barsbølmarkvej Jels by, Jels sogn, Gram herred, Region Syddanmark KUAS j.nr. 2010-7.24.02/HBV-0012 Her ses en af søgegrøfterne fra forundersøgelsen

Læs mere

Bygherrerapport. Cand.mag Lars Grundvad. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

Bygherrerapport. Cand.mag Lars Grundvad. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf: Bygherrerapport Vedr. systematisk arkæologisk undersøgelse af HBV1378 Fredsholmvej etape II. Bække Sogn, Andst Herred, Tidl. Ribe Amt. (SB. nr. 190102-176, KUAS nr. 2010-7.24.02/HBV-0010) Af Cand.mag Lars

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Beretning Indhold Abstract

Beretning Indhold Abstract Beretning Vedr. større forundersøgelse af HBV 1533 Læborg III i Drostrup By, Læborg Sogn, Malt Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark (Stednr.190306-190. KUAS J.nr. 2015-7.24.02/HBV-0002 ) Beretning

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport - Vedr. større forundersøgelse af HBV 1404 - Ny Løkkegård i Veerst Sogn, Andst Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark. (Stednr.190110-75. KUAS J.nr. 2010-7.24.02/HBV-0004 )

Læs mere

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018 Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: Skærskovvej Matr. nr.: 14c Ejerlav: Funder By Sogn: Funder Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Fig. 1. Oversigtplan

Læs mere

OBM 2558 III, Søndermarken, Nr Åby sogn

OBM 2558 III, Søndermarken, Nr Åby sogn OBM 2558 III, Søndermarken, Nr Åby sogn - Forundersøgelse af mulige forhistoriske anlæg i form af stolpehuller og gruber. Anlæggene gav ikke anledning til yderligere undersøgelser. Af mag art Jakob Bonde

Læs mere

OBM 2578 Horsebækgyden

OBM 2578 Horsebækgyden OBM 2578 Horsebækgyden - Arkæologisk forundersøgelse af spredte bebyggelsesspor, primært i form af gruber samt enkelte stolpehuller, dateret til bronze- eller jernalder (1.700 f.kr.-750 e.kr.), jernalder

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport Vedr. systematisk arkæologisk undersøgelse af HBV1441 Røjgård, Gesten Sogn, Andst Herred, Tidl. Ribe Amt. (Sted- og lok.nr. 190103-96, KUAS j.nr. 2011-7.24.02/HBV-0004) Af Cand.mag.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sneumvej 32, Vadum. Undersøgelse af et langhus fra bronzealderen. J.nr. ÅHM 6196 Udgravning august 2012. Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Finérvej, Gadstrup sogn

Finérvej, Gadstrup sogn Arkæologisk undersøgelse af bebyggelse fra bronzealder og yngre førromersk jernalder Finérvej, Gadstrup sogn Bygherrerapport ROM 2394 Stednr. 020110 FINÉRVEJ Bebyggelse Matr.nr. 10a Brordrup By, Gadstrup

Læs mere

HUPUP GOLFBANE huller fra bronzealderen.

HUPUP GOLFBANE huller fra bronzealderen. 1 HUPUP GOLFBANE huller fra bronzealderen. Indholdsfortegnelse: Baggrund for udgravningen:... 1 Forhistorien i Landskabet:... 1 Udgravningens metodik:... 2 Udgravningens resultater:... 2 Faktuelle oplysninger:...

Læs mere

OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser

OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser Af stud. mag Jesper Jensen og museumsinspektør Mads Runge Arkæologisk rapport nr. 196, 2008 WWW.MUSEUM.ODENSE.DK Indhold: Indledning...

Læs mere

Af Cand.mag. Lars Grundvad

Af Cand.mag. Lars Grundvad Beretning for større forundersøgelse HBV 1335 Cykelsti Skodborg-Vejen. Vejen og Skodborg Sogn Sogn, Malt Herred, Tidl. Ribe Amt. KUAS J.nr. 2008-7.24.02/HBV-0013. SB. nr. 190308-160, 190308-172 og 200105-62

Læs mere

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport HOM2898, Meldrupvej 14 Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup By Ejerlav, matrikelnr.: 5a Sted-SBnr.: 160512-111 KUAS: 2012-7.24.02/HOM-0005

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

Vendsyssel Historiske Museum

Vendsyssel Historiske Museum Hirtshals-Hjørring Varmeledning Forundersøgelse af et ledningstracé fra Hirtshals til Hjørring. Tre lokaliteter med forhistoriske bebyggelser blev registreret: VHM 00212 Hushøj IX et langhus fra ældre

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sdr. Tranders IV J.nr. ÅHM 6785 Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk Udgravning maj/juni 2017 Rapport udfærdiget

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for større forundersøgelse HBV 1525 Øster Lindet FU

Kulturhistorisk rapport for større forundersøgelse HBV 1525 Øster Lindet FU Kulturhistorisk rapport for større forundersøgelse HBV 1525 Øster Lindet FU Matr. nr. 423 og 465 Øster Lindet ejerlav Øster Lindet Sogn, Frøs herred, Vejen Kommune, Region Syddanmark KUAS J. nr. 2015-7.24.02/HBV-0001

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

VSM Romlund Syd, Romlund sogn, Nørlyng herred, Viborg amt

VSM Romlund Syd, Romlund sogn, Nørlyng herred, Viborg amt VSM 10565 Romlund Syd, Romlund sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130811-109 1 Notat for prøvegravning forud for udstykning af 4 grunde og byggeri af et enfamiliehus Udført af Mikkel Kieldsen & Lars Agersnap

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse af et 350 meter langt vejtracé. Af Arkæolog Maria Lauridsen Arkæologisk Rapport nr. 521, 2016 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

HBV1408 Øster Skibelund 1

HBV1408 Øster Skibelund 1 HBV1408 Øster Skibelund 1 Malt Sogn, Malt Herred, Region Syddanmark KUAS nr. 2010-7.24.02/HBV-0001 Stednr. 190307-204 Beretning for forundersøgelse af anlægsaktiviteter i form af 2 huse fra bronzealderen,

Læs mere

Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/ For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr

Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/ For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/5 2010 For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr. 13.03.03-204 Sted: Funder-Pankas Matr.nr.: 14c, 19e Ejerlav: Funder By Sogn: Funder

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2623 Markvænget Stednr. 12.08.14 Års sogn, Års herred, Ålborg amt Bygherrerapport VMÅ 2623 Markvænget Indholdsfortegnelse 1. Undersøgelsens forhistorie...

Læs mere

OBM 4924, Industrivej 3, Ejby sogn - Arkæologisk forundersøgelse af bebyggelsesspor fra ældre jernalder

OBM 4924, Industrivej 3, Ejby sogn - Arkæologisk forundersøgelse af bebyggelsesspor fra ældre jernalder OBM 4924, Industrivej 3, Ejby sogn - Arkæologisk forundersøgelse af bebyggelsesspor fra ældre jernalder Af Museumsinspektør Kirsten Prangsgaard Arkæologisk rapport nr. 260, 2009 WWW.MUSEUM.ODENSE.DK Indhold:

Læs mere

-Udarbejdet på vegne af Museet på Koldinghus-

-Udarbejdet på vegne af Museet på Koldinghus- -Udarbejdet på vegne af Museet på Koldinghus- MKH 1588 Viuf Vesterby, Viuf sogn, Brusk herred, Vejle amt. St. nr. 170210-50 Arkæologisk prøvegravning af et område på 8 ha. Herved fremkom hegnsforløb, bebyggelsesspor

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for følgegravning

Kulturhistorisk rapport for følgegravning Kulturhistorisk rapport for følgegravning HBV 1522 Holsted Gasledning Matr. nr. 14a og 14au Nr. Holsted By, Holsted Holsted Sogn, Malt herred, Vejen Kommune, Region Syddanmark KUAS J. nr. 2014-7.24.02/HBV-0010

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Sønder Elkær, Sulsted Bebyggelsesspor og brandgrave fra førromersk jernalder J.nr. ÅHM 6226 September 2012 Ved BA Liv Stidsing Reher-Langberg Telefon:

Læs mere

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup i forbindelse med separatkloakering ROM nr. 3143 KORNERUP Matr.nr. 3a mm. Roskilde Dms., Sømme h., Københavns a. Stednr. 02.04.09-23 ROSKILDE MUSEUM CAND.MAG.

Læs mere

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted Den ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted - en lille del af en bebyggelse fra omkring Kristi fødsel, samt et hus fra 1000-1100-årene. Af Claus Feveile Den antikvariske Samling Bygherrerapport Indledning

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for systematisk udgravning. HBV 1452 Hennekesdam II

Kulturhistorisk rapport for systematisk udgravning. HBV 1452 Hennekesdam II Kulturhistorisk rapport for systematisk udgravning HBV 1452 Hennekesdam II KUAS J. nr. 2011-7.24.02/HBV-0019 Sted nr. 200 204-171 Udarbejdet af arkæolog, Cand. Mag. Janne Krøtel For Museet på Sønderskov

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. 391 Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED

MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED BYGHERRERAPPORT FOR THY 3984 STORODDE Arkæologiske undersøgelser af to hustomter fra yngre bronzealder. Rapport 11.11.2006 Af Stud. Mag. Mette Roesgaard Hansen. Bronzealdergårde

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Bæveren II, Støvring Boplads med langhuse fra enkeltgravskultur, senneolitikum, ældre og yngre bronzealder, samt ældre førromersk jernalder J.nr.

Læs mere

Kulturhistoriskrapport for udgravning på Måruplund

Kulturhistoriskrapport for udgravning på Måruplund Kulturhistoriskrapport for udgravning på Måruplund Journalnummer: SIM 34/2010 Sted: Måruplund SB Stednummer: 130301-156 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0012 Matr. nr.:15g og 15k Ejerlav: Balle by, Balle Sogn:

Læs mere

Vindinge Østergård Syd Etape III, Vindinge sogn

Vindinge Østergård Syd Etape III, Vindinge sogn Kulturhistorisk rapport Arkæologisk undersøgelse af Vindinge Østergård Syd Etape III, Vindinge sogn J.nr. ROM 2908 Stednr. 02.05.12-33 Vindinge Østergård Syd Etp. III Bebyggelse, grøfter, hegn Yngre romersk

Læs mere

OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt

OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse forud for opførelse af dagligvarebutik og byggemodning Af Arkæolog Kristine Stub Precht Arkæologisk Rapport nr.385,

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Skudshale-Gistrup Forundersøgelse- og udgravning af elkabeltracé med bebyggelsesspor fra bronzealder og jernalder J.nr. ÅHM 6404 December 2015 Ved

Læs mere

OBM 7038, Skovgård. Agedrup sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt.

OBM 7038, Skovgård. Agedrup sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt. OBM 7038, Skovgård. Agedrup sogn, Bjerge herred, tidl. Odense amt. - Forundersøgelse forud for byggemodning Af Arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen Arkæologisk Rapport nr.492 2015 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

OBM etape 3. C. F. Tietgen Boulevard. - Arkæologisk forundersøgelse.

OBM etape 3. C. F. Tietgen Boulevard. - Arkæologisk forundersøgelse. OBM 8431 - etape 3. C. F. Tietgen Boulevard. - Arkæologisk forundersøgelse. Af Stud. Mag. Line Borre og museumsinspektør Mads Runge. Fraugde Fraugde Kærby Kærby Over Holluf Over Holluf Fraugde Fraugde

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Purhus 7. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for forundersøgelse ved Purhus 7. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Sted: Motorvej Hårup-Låsby Deletape Purhus b Stednummer: 160105-270 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0007 SIM 5/2010 Motorvej Hårup-Låsby Staderapport for forundersøgelse ved Purhus

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport

Kulturhistorisk Rapport Kulturhistorisk Rapport RSM j.nr. 10.238 Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2011 Bygherrerapport RESUME: Ringkøbing-Skjern museum foretog i uge 31 2011 en egen betalt forundersøgelse

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

OBM 7727, Vestre Hougvej, Middelfart sogn, Vends herred, tidl Odense amt.

OBM 7727, Vestre Hougvej, Middelfart sogn, Vends herred, tidl Odense amt. OBM 7727, Vestre Hougvej, Middelfart sogn, Vends herred, tidl Odense amt. - Forundersøgelse i forbindelse med om og tilbygninger på Psykiatrisk afdeling, ved Middelfart Sygehus. Af Arkæolog Maria Elisabeth

Læs mere

OBM 8431 etabe 3b, C. F. Tietgen Boulevard En arkæologisk forundersøgelse

OBM 8431 etabe 3b, C. F. Tietgen Boulevard En arkæologisk forundersøgelse OBM 8431 etabe 3b, C. F. Tietgen Boulevard En arkæologisk forundersøgelse Af Stud. Mag Line Borre og Museumsinspektør Mads Runge. Fraugde Fraugde Kærby Kærby Over Over Holluf Holluf Fraugde Fraugde Arkæologisk

Læs mere

HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær

HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær Arkæologisk udgravning Beretning HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær Tidl. Vejle Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Haldrup By Ejerlav Sted-SBnr.: 160512-101 KUAS: 2010-7.24.02/HOM-0014 Fig. 1. Kort over det

Læs mere

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn Fig. 1 Oversigtsplan Delrapport 1 forundersøgelse mark 2, 3 og dele af mark 4 Herning Museum Astrid Skou Hansen 9. maj 2011 Indledning I perioden 3. 30.

Læs mere

OBM 7046 etape 1, Stensgårdvej 11-13, Vejby sogn, Vends Herred.

OBM 7046 etape 1, Stensgårdvej 11-13, Vejby sogn, Vends Herred. OBM 7046 etape 1, Stensgårdvej 11-13, Vejby sogn, Vends Herred. - Forundersøgelse med enkelte anlægsspor fra oldtiden Af Arkæolog Maria Lauridsen Arkæologisk Rapport nr. 498, 2015 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning på Balle Nøremark II, Balle sogn

Kulturhistorisk rapport for udgravning på Balle Nøremark II, Balle sogn Kulturhistorisk rapport for udgravning på Balle Nøremark II, Balle sogn Journalnummer: SIM 35-2010 Sted: Balle Nørremark II Sted og sb. nummer: 13.03.01- KUAS j.nr.: 20xx-x.xx.xx/SIM-xxxx Matr. nr.: 17a

Læs mere

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport.

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport. Ausumgaard Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder Mette Klingenberg Kulturhistorisk Rapport Holstebro Museum 2013 Bygherre: Ausumgaard I/S Indledning Det udgravede

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Lundbygård. Udgravning af dele af en boplads med kulturlag fra førromersk til ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6496 Marts 2015 Ved cand.mag. arkæolog

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Forud for etablering af nyt ældrecenter og ældreboliger på arealet mellem

Læs mere

OBM5490, etape 2. Toftegårdsvej

OBM5490, etape 2. Toftegårdsvej OBM5490, etape 2. Toftegårdsvej - Rapport for arkæologisk undersøgelse forud for udstykning af byggegrunde Af Arkæolog Charlotte Kaastrup Kolmos Arkæologisk Rapport nr. 410, 2013 Indledning...3 Udgravningens

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b udført af cand. mag. Marie Brinch for Kort KMS Museets j.nr.: MLF01034 KUAS j.nr.: 2013-7.24.02/MLF-0020 Stednavn: Rødbyvej 6b Stednr: 07.06.10 Sb.nr.:

Læs mere

Sjelborg i ældre jernalder

Sjelborg i ældre jernalder 1 Sjelborg i ældre jernalder Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Kløvholm, 2011 Anders Olesen Abstract I det efterfølgende vil de væsentligste resultater af udgravningen ved Kløvholm, Sjelborg blive

Læs mere

OBM 7225 Jyllandsvej Nord, i Middelfart.

OBM 7225 Jyllandsvej Nord, i Middelfart. OBM 7225 Jyllandsvej Nord, i Middelfart. - Forundersøgelse forud for byggemodning Af Arkæolog Line Borre Lundø Arkæologisk Rapport nr. 509, 2016 Indledning... Udgravningens forhistorie. Udgravningens hovedresultater

Læs mere

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport HOM 2269, Mariendal, etape 1 Tidl. Vejle Amt, Tyrsting Herred, Voerladegård Sogn, Gantrup By, matrikelnr.: 4k og 9f Sted-SBnr.: 160411-120 KUAS: 2009-7.24.02/HOM-0001

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Jomfruen, Skalborg [INDSÆT BILLED J.nr. ÅHM 6383 Udgravning sommer 2016 Rapport udfærdiget af museumsinspektør Lone Andersen Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

HBV 1414 Københoved regnvandsbassin

HBV 1414 Københoved regnvandsbassin HBV 1414 Københoved regnvandsbassin Bygherrerapport for den systematiske undersøgelse Skrave Sogn, Frøs Herred. Region Syddanmark Kuas j.nr.: 2010-7.24.02/HBV-0006 Stednr.: 200106, Sb.nr. 200106-95 Middelalderhus.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sneumvej 34, Vadum. Undersøgelse af et langhus fra ældre germansk jernalder. J.nr. ÅHM 6197 Udgravning maj 2014. Telefon: 99 31 74

Læs mere

Forundersøgelsesrapport

Forundersøgelsesrapport Forundersøgelsesrapport Udarbejdet af cand. Mag. Julie Lolk, Moesgaard Museum. FHM5610 Lisbjerg Parkvej, matrikel 20A, Lisbjerg, Lisbjerg sogn, Vester Lisbjerg herred, tidl. Århus Amt. KUAS j.nr.: 150604

Læs mere

Kopi af 4cm kort 1215 IV SV/NV(med grøfter indtegnet med rødt)

Kopi af 4cm kort 1215 IV SV/NV(med grøfter indtegnet med rødt) VSM 09707, Tastum Plantage, Kopperup sogn, Fjends herred, Viborg amt 130107-309 SNS 1071, Tastum Hede, Dommerby sogn, Fjends herred, Viborg amt 130102-99 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/VSM-0004 Rapport for overvågning

Læs mere

ROM j.nr Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr Roskilde Museum

ROM j.nr Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr Roskilde Museum ROM j.nr. 2377 Børnehøj Matr. nr. 11a Himmelev By, Himmelev Himmelev sogn, Sømme herred, Københavns amt. Stednr. 020405- Roskilde Museum Undersøgelsens data Udgravningen af ROM 2377 Børnehøjen blev gennemført

Læs mere

FREDBOGÅ RD GIM PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

FREDBOGÅ RD GIM PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FREDBOGÅ RD PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FREDBOGÅ RD PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Ejerne af Fredbogård, Holtvej 40 i Græsted,

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Hårupgård II

Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Hårupgård II Journalnummer: SIM 8/2012 Sted: Hårupgård II SB Stednummer: 160105-285 KUAS j.nr.: 2012-7.24.02/SIM-0012 SIM 8/2012 Hårupgård II Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Hårupgård II Matr. nr.:6a og

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I

Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I Kampagne: 08-08-2011 KUAS nr. 2011-7.24.02/SBM-0008 Figur 1; Anlæggene måles op. Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.02.08.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Kollerup Klitvej Boplads med treskibede langhuse fra førromersk jernalder J.nr. ÅHM 5672 Juni 2015 Ved arkæolog Marie Vang Posselt Telefon: 99 31

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning af hus med forsænket gulv ved Kathøj

Kulturhistorisk rapport for udgravning af hus med forsænket gulv ved Kathøj Journalnummer: SIM 38/2011 Sted: Kathøj SB Stednummer: 13.03.07. Kulturstyrelsens j.nr.: 2012-7.24.02/SIM-0003 Kulturhistorisk rapport for udgravning af hus med forsænket gulv ved Kathøj Matr. nr.:4e Ejerlav:

Læs mere

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt VSM 09278 Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt 130812-212 Kulturstyrelsens j.nr.: Rapport for prøvegravning forud for byggeri. Udført af Ida Westh Hansen for Viborg Museum i 2015. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Sigsgaard, Pandrup Boplads med langhuse fra ældre jernalder J.nr. ÅHM 6169 November 2013 Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk Ved

Læs mere

OBM4903, Brændeskov Nord, StribRøjleskov Sogn, Vends Herred

OBM4903, Brændeskov Nord, StribRøjleskov Sogn, Vends Herred OBM4903, Brændeskov Nord, StribRøjleskov Sogn, Vends Herred Arkæologisk undersøgelse af bopladslevn fra yngre bronzealder og ældre romersk eller tidlig yngre romersk jernalder udført forud for anlægsarbejde.

Læs mere

KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi

KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi Afdeling for Arkæologi Bygherrerapport om den arkæologiske udgravning forud for byggemodning af område vest for Københavns lufthavn ved Tømmerupvej

Læs mere

Arkæologer fra Museet på Sønderskov fulgte muldafrømningen på arealet, som bliver en ny adgangsvej i Brørups Industri Vest. (Foto: M.E.

Arkæologer fra Museet på Sønderskov fulgte muldafrømningen på arealet, som bliver en ny adgangsvej i Brørups Industri Vest. (Foto: M.E. Bygherrerapport for arkæologisk følgeundersøgelse af HBV j.nr. 1420 Industri Vest, Brørup by Vejen sogn, Malt herred, Region Syddanmark KUAS j.nr. 2010-7.24.02/HBV-0007 Arkæologer fra Museet på Sønderskov

Læs mere

ENGGÅRDEN. bygherrerapport. NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) KUAS j.nr.

ENGGÅRDEN. bygherrerapport. NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) KUAS j.nr. ENGGÅRDEN bygherrerapport NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) KUAS j.nr. 2003 2122-1550 1 Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse ved

Læs mere

ARV 14 Kjelstvej, cykelsti

ARV 14 Kjelstvej, cykelsti ARV 14 Kjelstvej, cykelsti Kjelst By, Billum, matr. 18 g mfl. Vester Horne herred, Varde Kommune, tidligere Ribe Amt. Stednr. 190701, lokalitets nr. 84 Beretning for overvågning i forbindelse med etablering

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Mejlby Efterskole. Undersøgelse af en boplads fra bronzealderen i Mejlby. J.nr. ÅHM 6207 Udgravning Juni 2012. Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3 Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 00084 Enghøj 7, etape 3 Af arkæolog Lotte Bach Christensen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 10ah, Helsted

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

FHM 4860 Søbyvej Nord, Lp 6006. Gylling sogn, Hads herred Odder kommune Stednr.: 15.02.05 KUAS J.nr.: 2003-2122-1751. Bygherrerapport.

FHM 4860 Søbyvej Nord, Lp 6006. Gylling sogn, Hads herred Odder kommune Stednr.: 15.02.05 KUAS J.nr.: 2003-2122-1751. Bygherrerapport. FHM 4860 Søbyvej Nord, Lp 6006 Gylling sogn, Hads herred Odder kommune Stednr.: 15.02.05 KUAS J.nr.: 2003-2122-1751 Bygherrerapport Gylling Prøvegravningsområde Kirke og kirkegård Malskær bæk Resumé: I

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Frejlevgaard, Frejlev Boplads med langhuse fra ældre jernalder og stenbygget grav fra romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6120 Februar 2014 Ved Museumsinspektør

Læs mere

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr.

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr. Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr.01.06.07. matr.nr. MFG 356/05 Af: cand. mag. Mette Palm Hemmingsen og mag. Art Palle Ø.

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

Oversigtskort. Udgravningen omkring Mølle 1 er markeret med gult. Kilde: Kulturarvsstyrelsen. Udgravningsfelt ved mølle 1.

Oversigtskort. Udgravningen omkring Mølle 1 er markeret med gult. Kilde: Kulturarvsstyrelsen. Udgravningsfelt ved mølle 1. SMS 1177, Bajlum Bygherrerapport Undersøgelse af stolpehuller, gruber og udsmidslag fra yngre romersk jernalder og nyere tid. Sagsinfo SMS 1177 Bajlum Mølle Stednr.13.01.07-74 Roslev sogn Hindborg herred

Læs mere

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder 1 Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 2 Bygherre: Møldrup Kommune 2 Indledning.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Gunderup syd for Mariager Velbevaret hustomt fra overgangen mellem bronze- og jernalder. J.nr. ÅHM 6495 December 2015 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon:

Læs mere

Rapport for større forundersøgelse forud for byggemodning af Svinholdvej,Vinding.

Rapport for større forundersøgelse forud for byggemodning af Svinholdvej,Vinding. Rapport for større forundersøgelse forud for byggemodning af Svinholdvej,Vinding. Journalnummer: Sted: 170507 Lokalitetsnummer: 170507-71 KS j.nr. 2015-7.24.02/VKH-0016 Matr. nr.: 5a og 11a Ejerlav: Vinding

Læs mere