Bygherrerapport. Cand.mag Lars Grundvad. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bygherrerapport. Cand.mag Lars Grundvad. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:"

Transkript

1 Bygherrerapport Vedr. systematisk arkæologisk undersøgelse af HBV1378 Fredsholmvej etape II. Bække Sogn, Andst Herred, Tidl. Ribe Amt. (SB. nr , KUAS nr /HBV-0010) Af Cand.mag Lars Grundvad Museet på Sønderskov 2010 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

2 Indhold Indhold s. 2 Indledning s. 3 Kulturhistorisk redegørelse s. 3 Fund s. 4 Huse s. 5 Hørbrydegruber s. 9 Brønde s.10 Perspektiver s. 11 Begrundelse og baggrund for undersøgelsen s. 11 Landskabet omkring den undersøgte matrikel s. 11 Andre fortidsminder i området s. 11 Udgravningens data s. 12 Udgravningens metode s. 13 Konklusion s. 14 Tidslinje s. 15 Koordinatliste s. 16 Bilag I s. 17 Forsideillustration: Oversigtsbillede af Hus 1 fra Fredsholmvej i Bække. Hver mørk plet markerer et stolpehul, som er gravet ned gennem undergrunden. Bemærk de to parallelle stolpelinjer, som udgør sporene efter husets vægge. Foto: Museet på Sønderskov. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

3 Indledning Som følge af forundersøgelsen, som blev foretaget på matrikel 9bs ved Fredsholmvej i det nordlige Bække, er der blevet foretaget en systematisk arkæologisk undersøgelse af ovenfor nævnte matrikel på foranledning af Vejen Kommune. Vejen Kommune ønskede at udstykke den nordvestre halvdel af matrikel 9bs i Bække til industri i den nærmeste fremtid (fig. 1). Kontaktperson ved Vejen Kommune var Thomas McCulloch (tlf: ). Vejen Kommune finansierede projektet efter Museumsloven á Museal sagsbehandler var M.A. Scott R. Dollar Yderligere samarbejdspartnere var entreprenørfirmaet Frisesdahl A/S, repræsenteret ved maskinfører Jørgen Mølby. Figur 1. Udgravningsfeltet fra nærværende undersøgelse og søgegrøfterne fra forundersøgelsen ses her markeret med rødt. Det ses, at det undersøgte areal ligger på et svagt nedadskrånende område. Grafik: Museet på Sønderskov. Kulturhistorisk redegørelse Ved undersøgelsen blev der erkendt 281 jordgravede anlæg og ét kulturlag, som havde arkæologisk interesse. Disse anlæg var fordelt på 273 stolpehuller, 4 hørbrydegruber, 2 brønde og 2 grøfter (Bilag I). Stolpehullerne kunne fordeles på ét gårdsanlæg indeholdende 6 konstruktioner i form af huse. Alle disse huse blev dateret til ca e.kr. Husene stod i flere faser, hvilket indikerede, at gården stod i længere tid. Disse dateringer beror på studiet af den fundne keramik. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

4 Fund Der blev udskilt 12 håndgribelige fundgrupper, hvoraf hver gruppe består af op til flere genstande af samme type. Disse består mestendels af forskellige typer potteskår, daterende til perioden efter 1600 (fig. 2). Karakteristisk er, at de fleste potteskår kom fra et kulturlag, der dækkede den sydøstlige del af udgravningsfeltet. Potteskårene fra dette lag blev alle dateret til efter 1600, og mere interessant er det, at der i dette lag også blev fundet et pibehoved af kridtsten (fig.3). Dette pibehoved dateres tidligst til midten af 1600tallet, og kan knyttes til tobakkens komme til Danmark i 1600tallet. Kulturlaget lå henover en hørproduktionsgrube, som derfor må være ældre end 1600tallet, hvortil pibehovedet og keramikken er dateret. Foruden de ovenfornævnte fundtyper, blev der også fundet større mængder rustent metal ved undersøgelsen. Alle optagne genstande kunne bestemmes til at være nedbrudte søm, og disse er ikke blev hjemtaget. En større klump nedbrudt metal blev desuden fundet i et stolpehul, og denne er hjemtaget, med ønsket om at kunne få foretaget undersøgelser, der kan bestemme hvad genstanden har været, og hvad dateringen er. Muligvis er der tale om bunden af en såkaldt malmgryde. Endvidere blev der fundet flere stykker vinduesglas i samme kulturlag som kridstenspibehovedet. Vedrørende denne fundpræsentation, skal det sluttelig nævnes, at der lige ovenpå undergrunden og umiddelbart under fornævnte kulturlag, blev fundet en velbevaret flinteflække fra stenalderen nærmere dateret f.kr. Denne flække var stenalderens multiværktøj, og tilstedeværelsen af denne genstand viser tydeligt, at der har været en boplads fra stenalderen nær den her behandlede matrikel. Figur 2. Tre varianter af glaseret keramik fra kulturlaget. Alle skår skal dateres til efter Foto: Museet på Sønderskov. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

5 Figur 3. Pibehoved af kridtsten. Denne pibetype blev introduceret i Nordeuropa i det første årti af 1600tallet. På hovedet ses en slange i relief. Denne angiver præcist producenten og dateringen. Foto: Museet på Sønderskov. Huse Som skrevet tidligere, blev der udskilt i alt 6 huse ved denne undersøgelse. Disse blev alle dateret til senmiddelalderen, og var karakteriseret ved at være meget ens i deres konstruktionsmetoder, men også meget forskellige. Endnu er der mange stolpehuller, der ikke kan redegøres for, men dette skyldes formentligt, at gårdsanlægget strækker sig mod syd og mod øst; ud af den her undersøgte matrikel. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

6 Hus 1 (fig. 4): Der var mest sandsynligt tale om et beboelseshus, der var relativt velbevaret og som var funderet ved to parallelt løbende stolperækker. Huset var øst-vest orienteret og havde sandsynligvis lerklinede vægge, og fremstod muligvis i sin funktionstid som et bindingsværkshus, som vi kender dem i dag. Huset blev dateret til efter 1450 og ikke senere end 1650, hvilket kunne ses ud fra de fundne potteskår. Huset måtte have stået over en længere periode, hvilket sås ved at enkelte stolper var blevet udskiftet på uvisse tidspunkter. Muligvis havde huset haft et såkaldt udskud på nordsiden dvs. en 1 m bred udbygning langs husets nordlige langside men dette kan ikke med sikkerhed bestemmes. I husets østre halvdel blev der fundet rester af en tømmerbygget skillevæg. Indgangen har muligvis været i vestgavlen. Huset var 25 m langt og 6 m bredt. Figur 4. Stolperne i Hus 1 ses her markeret med grønt. Lige nord for Hus 1 ses en blå markering, og ligeledes ses en større blå markering mod øst, disse skal tolkes som brønde. Den blå række øverst i billedet, er stolper i hus 2. Med sort er vist tre hørbrydegruber. Grafik: Museet på Sønderskov. Hus 2 (fig. 5): Velbevaret langhus funderet ved to parallelt løbende stolperækker. Huset blev ikke fuldt erkendt, da det fortsatte mod øst, ud af udgravningsfeltet. Huset var muligvis oprindeligt en økonomibygning, hvilket vil sige lade eller lignende. Dette ses ved, at der i husets østre halvdel var placeret en stolperække langs husets midterakse. Denne stolperække kaldes midtsulerække, og dens funktion var at bære tagets vægt. Dens tilstedeværelse viser, at husets indre ikke var ét stort rum, hvilket ikke var normalt for senmiddelalderens beboelseshuse. Desværre blev der ikke gjort genstandsfund, der kunne datere bygningen nærmere, men ud fra hustypen antages det, at huset har samme brede datering som Hus 1, men det kan ikke bestemmes om disse to huse har stået samtidigt. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

7 Huset var mindst 15 m langt og var 4,6 m bredt. Indgangen har muligvis været placeret i sydvæggen. Figur 5. Stolperne i Hus 2 ses her markeret med blåt. Den store blå markering nederst i billedet er dog en brønd. Med sort er markeret to hørbrydegruber. Grafik: Museet på Sønderskov. Hus 3 (fig. 6): Dette hus var relativt dårligt bevaret, og der kunne kun udskilles to parallelt løbende stolperækker som var øst-vest orienterede. På grund af de meget få bygningsspor, og bygningens simple helhed blev dette hus tolket, som endnu en økonomibygning. Der var formentligt tale om en simpel type bindingsværk, men dette beror kun på formodninger. Huset blev meget løst dateret til senmiddelalder, og denne datering foretoges kun på baggrund af husets bredde, som er bredere end eksempelvis jernalderens huse. Huset var 16,5 m langt og 4,8 m bredt. Hus 4 (fig. 6): Også ved dette hus blev der kun udskilt to parallelt løbende stolperækker. Huset fremstod dog mere regelmæssigt end Hus 3. Således fremstod alle tagbærende stolper med en tilsvarende makker-stolpe på nord-syd aksen. Det kunne ikke sluttes om huset var et beboelseshus, eller om det var en økonomibygning. Huset var orienteret øst-vest, og det kunne med sikkerhed bestemmes, at huset var ældre end Hus 5. Husets nordlige vægforløb syntes at krumme svagt, hvilket normalt daterer huse til den seneste jernalder og frem til den tidligste middelalder ( e.kr.). Men her var det kun de yderste stolpesæt ved hver gavl, der var svagt indtrukne, hvilket besværliggør typebestemmelsen af huset. Om husets datering kunne der ikke siges meget, men det antages, pga. af husets placering i dette middelalderlige miljø, at huset skal dateres til Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

8 middelalderen men huset kan være langt ældre; muligvis helt tilbage fra jernalderen. Huset var 21 m langt og 4,2 m bredt. Hus 5 (fig. 6): Også dette hus var relativt dårligt bevaret, men igen var der tale om et stolpefunderet, øst-vest orienteret langhus. Stolperne stod i tilnærmelsesvise sæt, men dog alligevel så uregelmæssigt, at der måtte være tale om et hus af relativt sen datering. Det kunne ikke bestemmes om huset havde været beregnet til beboelse eller andet. Det vides med sikkerhed, at huset var yngre end hus 4, og pga. husets placering i det middelalderlige miljø, antages det, at huset skal dateres til middelalderen. Der kunne der ikke udredes yderligere vedr. dette hus. Huset var 22,5 m langt og 5 m bredt. Hus 6 (fig. 6): Dette hus var det dårligst bevarede ved undersøgelsen, og huset skal anses som værende usikkert tolket og udskilt. Huset fremstod som svagt vinklet i forhold til alle andre huse på pladsen. Stolperne stod meget uregelmæssigt, hvilket indikerer, at der kunne være tale om et simpelt konstrueret bindingsværkshus. Der er dog muligt, at huset har haft en slagt udskud, langs begge husets langsider, men også dette skal kun betragtes som en tolkningsmulighed. Det kunne ikke bestemmes, om huset skulle tolkes som et beboelseshus eller en økonomibygning. Huset er løst dateret på baggrund af dets placering i det middelalderlige miljø til middelalderen Huset var 16 m langt og var mindst 4,8 m bredt (7,3 m bredt, hvis det mulige udskud medregnes). Figur 6. Med pink er markeret Hus 3, Med gul er markeret Hus 4, med turkis er markeret Hus 5 og med grå er markeret Hus 6. Med sort er markeret én hørbrydegrube. Grafik: Museet på Sønderskov. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

9 Det lader til at gården enten blev flyttet eller helt opgivet ved midten af 1600tallet. Argumentet herfor er, at et større kulturlag dækkede flere stolpehuller og en hørbrydegrube i udgravningsfeltets sydlige del. Dette lag, som er et lag, der er opstået bl.a. af menneskeligt affald, såsom organisk materiale, gødning, husholdningsaffald osv., blev dannet senest omkring Herved er flere bygningsspor dateringsmæssigt forseglet af kulturlaget. Dette danner sammen med de fundne potteskår en slutdatering for denne gårdsenhed omkring Hørbrydegruber Fra de skriftlige kilder og ældre kortmateriale kendes stednavnet Hørre Wieg ved Bække fra senest Fra dette stednavn tolkes det, at der har været hørproduktion i en ukendt størrelsesorden i Bækkes omegn, men indtil nu har der aldrig været arkæologisk bevis herfor. Men på nærværende undersøgelse, blev der fundet fire såkaldte hørbrydegruber (fig. 7). Disse er kendetegnet ved at være badekarformede nedgravninger, som er fyldte med brændt materiale i bunden i dette tilfælde formentligt brændt tørv. Hørklædeproduktionen foregik i grove træk således, at man efter høstningen af hør rødnede sin hør i dertil konstruerede brønde eller ved at sprede hørren på markerne. Dette startede en forrådningsproces, som betød at den del af hørren, der kunne bruges til klæde kunne udvindes først ved opvarmning og derefter en slags tærskning. Hørbrydegruberne, der blev fundet ved denne undersøgelse, skal anses, som værende de arkæologiske spor efter opvarmningsprocessen. Og muligvis skal den lille brønd, nord for Hus 1, tolkes som en hørrødningsbrønd, men dette kunne dog ikke endeligt bevises. Ved tilstedeværelsen af de fire hørbrydegruber på Fredsholmvej, er der nu et definitivt bevis på hørklædeproduktion i middelalderens Bække. Forhåbentligt vil naturvidenskabelige undersøgelser en dag kunne berette yderligere om hørproduktionen ved Bække. Figur 7. Her ses én af de badekarformede hørbrydegruber og det brændte materiale i bunden. Foto: Museet på Sønderskov. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

10 Brønde Der blev fundet to nedgravninger, som blev klassificeret brønde. Den ene, som lå umiddelbart nord for Hus 1, var relativt lille af omfang, men udgravningen måtte opgives i en dybde af 100 cm pga. indtrængende vand. Brønden var dog dybere, hvilket tolkes af det faktum, at nedgravningens sider endnu gik lige ned. Denne brønd kunne muligvis også tolkes som en hørrødningsgrube men dette er kun en formodning. Den anden brønd, som lå ved udgravningsfeltets vestlige grænse var ved overfladen 5,6 m i diameter, og det blev derfor besluttet at grave denne med gravemaskine (fig. 8). Denne brønd viste sig mindst 4 m dyb. Den havde meget stejle sider, men formen viste sig dog hurtigt at være konisk. Bunden blev desværre aldrig nået, da hele brønden skred sammen pga. tilstedeværelsen af mange sten kombineret med indtrængende grundvand. Det tolkedes, at brønden var blevet fyldt med større marksten, da den var gået ud af funktion hvilket ofte ses. Der blev ikke gjort fund af genstande i nogen af brøndene. Derfor kan de ikke nærmere dateres, men det antages, at begge brønde skal knyttes til middelalderlige bebyggelsesfaser og derfor har den samme datering som disse. Figur 8. Den store brønd under udgravning. Brønden var mindst 4 m dyb. Foto: Museet på Sønderskov. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

11 Perspektiver De fremtidige perspektiver ved denne arkæologiske undersøgelse er omfangsrige for forståelsen af lokalområdet omkring Bække, og især forståelsen af landsbyernes og byernes udvikling langs Hærvejen. Ved erkendelsen af denne middelalderlige gårdsstruktur, som med største sandsynlighed skal knyttes til landsbyen Bækkes tidlige år, har vi endelig haft muligheden for at undersøge den middelalderlige bebyggelse og bøndernes levevis og erhverv i dette lokalområde. Perspektiverne kan dog med tiden vise sig at vokse betragteligt. Således er det med sikkerhed påvist, at denne gårdsenhed fortsætter sin udtrækning mod øst og mod syd. Når de tilstødende nabomatrikler i fremtiden bliver solgt, vil de indledende arkæologiske undersøgelser bidrage med yderligere viden om det ældste Bækkes landsbystruktur, hvad beboerne levede af, om tilknytning og betydning for lokalområdet etc. Begrundelse og baggrund for undersøgelsen Forundersøgelsen blev foretaget på foranledning af Vejen Kommune, som ønskede at udstykke matriklen til industri. Da resterne af tre overpløjede gravhøje er kendt fra arealerne umiddelbart nord for den hér undersøgte matrikel, var det af arkæologisk stor interesse, at undersøge om der var rester efter bosættelse, der kunne knyttes til disse gravhøje. Endvidere vides det fra mundtlige overleveringer, at egnen omkring det nordlige Bække er kendt for sine mange fund af flintegenstande desværre er disse genstande aldrig blevet forevist Museet på Sønderskov, hvorfor vigtigheden af denne information er af udefinerbar betydning. Landskabet omkring den undersøgte matrikel Arealerne omkring Kongeåen og ned lang Hærvejen er præget af vandskellet, der bevæger sig parallelt med den Jyske højderyg. Langs skellets højderyg ses endnu lange rækker af gravhøje fra yngre stenalder og/eller bronzealder. Den Jyske højderyg kendetegnes geologisk ved at være dannet af den sidste istids hovedopholdslinje, og den landskabstype, der dominerer langs hovedopholdslinjen betegnes også randmorænebakker. Mere specifikt er Andst Herred karakteriseret ved et jævnt bølget bakkeøterræn med op til 70 m høje bakker. Dette kuperede landskab er flere steder skåret af å- og bækforløb. Andre fortidsminder i området Området omkring Kongeåen og inden for Vejen Kommune har siden ældre bronzealder været beboet i en endnu uvis grad. Arkæologiske undersøgelser det forløbne tiår har påvist bronzealderbebyggelse ved Kongehøj og Mannehøj, kontinuerlig bebyggelse fra førromersk jernalder til germansk jernalder på Vejen Vestermark, 900-tals bebyggelse ved Grethenlund og Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

12 Dalhus ved Vejen og tidlig middelalderlig landsbybebyggelse på Vejen Vestermark. Alle disse lokaliteter, på nær Grethenlund, ligger inden for det nuværende Vejens bygrænse. Årsagen til denne lange bebyggelseskontinuitet skal søges i områdets landskabstyper. Mere lokalt er området syd for Vejen kendetegnet ved et relativt bredt hedeslettebælte som løber syd for Vejen langs Kongeåen. Endvidere er Vejen Kommune generelt spændende som arkæologisk distrikt. Dette skyldes, at der på den Jyske højderyg opstod et vejsystem senest i vikingetiden. Vejforløbet blev placeret dér, da dette forløb kun meget få steder forstyrredes af vådområder, som besværliggjorde transporten. Omkring år 950 e.kr. fremstod Hærvejen således i den form, vi kender den i dag. Hærvejen krydser Kongeåen ved Skodborghus lige syd for Vejen og bevæger sig vest om byen. Denne jyske hovedfærdselsåre, der forbandt Jylland med de nordtyske markeder, har ført overskud og aktivitet til Vejenområdet, såvel som til regionerne langs hele dens udstrækning op til Viborg. Egnens betydning allerede i vikingetiden ses bl.a. ved Klebæk Høje, og ved Malt Runestenen. Denne betydning fortsatte de følgende århundreder, hvor eksempelvis Skodborghus kontrollerede overfarten ved Kongeåen. Netop Skodborghus kan muligvis spores tilbage til 1000-tallet, hvor Kongeåen første gang benævnes Skodborg å. Mere lokalt interessant for nærværende forundersøgelse er der en række bygninger, der bør nævnes. Eksempelvis er Bække Kirke bygget senest i slutningen af 1100-tallet. Kirken fremstår relativt anonymt, men i kirkediget blev der i 1807 fundet en runesten, som er dateret til ca. 925 e.kr. Denne sten kan sættes i nær forbindelse med Jellingmonumenterne og de store Klebæk Høje samt runestenen samme sted, der ligger uden for Bække ved Hærvejen. Disse runesten og forbindelsen til Jellingmonumenterne indikere, at der har boet en mægtig slægt nær Bække i den sene vikingetid. Udgravningens data Den arkæologiske undersøgelse startede d. 22. nov og afsluttedes endeligt i felten, efter en længere snepause, d. 9. dec Det endelige oprydningsarbejde måtte dog udskydes endnu en tid pga. de store snemængder. Daglig leder var Cand.mag. i Middelalder- og renæssancearkæologi, Lars Grundvad. Mag.art i Forhistorisk arkæologi, Martin Egelund Poulsen og BA i Forhistorisk arkæologi Britt M. Petersen var medvirkende under hele undersøgelsen. Tilknyttet arkæologisk sagsbehandler var M.A i Forhistorisk arkæologi, Scott R. Dollar. Al maskinarbejde såsom muldafrømning eller dozerarbejde foregik ved entreprenør Frisesdahl A/S. Gravemaskinen blev ført af Jørgen Mølby. Øvrigt materiel blev leveret af museet selv. Udgravningsholdet var på ikke på udgravningen hver dag pga. sne og frost. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

13 Vejret var under undersøgelsesforløbet kraftigt præget af sne og frost. Kun udgravningens første dag var snefri. Disse vejrforhold var periodisk hæmmende for udgravningsprocessen, hvilket medførte en del prioriteringer undervejs. Udgravningen blev foretaget på foranledning af Vejen Kommune, som følge af mulig industriudstykning (jvf. Museumsloven á ). Al originaldata og registrering ligger på Museet på Sønderskov under Journalnummer HBV1378 Fredsholmvej etape II. Alle fund ligger på fjernmagasin, og kan rekvireres vha. journalnummer HBV1378 Fredsholmvej etape II. Undersøgelsens SB.nr. er: og KUAS nr. er: /HBV-0010 Udgravningens metode Udgravningen foregik ved maskinel muldafrømning vha. af en larvefodsdrevet gravemaskine med et skovlblad på 2 m. Feltet blev trukket således, al muldjord blev fjernet af én ombæring. Herved fremstod undersøgelsesarealet i sit hele allerede på førstedagen. Der blev anvendt metaldetektor ved undersøgelsen, hvilket resulterede i enkelte metalfund. Endvidere blev matriklens markflade undersøgt med håbet om at påvise flintmateriale, der kunne indikere tilstedeværelsen af stenalderog bronzealderaktivitet. Dette skete da undergrundsforholdene var stærkt sandede og derfor velegnede til erkendelsen af sådant. Efter muldafrømningen blev alle anlæg GPS indmålt i UTM zone 32 Jylland ED50. Efter indmålingen blev dataene digitaliseret i GIS-programmet, MAPinfo. Endeligt blev udvalgte anlæg snittet med skovl, spade og graveske. Den tilgængelige information blev herefter registreret og beskrevet i målestok 1:20. Enkelte profiler af anlæg blev fotodokumenteret. Også flade- og arbejdsfotos blev taget. De udvalgte anlæg blev valgt med ønsket om at redegøre for evt. indbyrdes datering mellem stolpehullerne og dernæst ud fra placering og anlægstype. Endvidere ønskede vi at finde og registrere daterende materiale. Sluttelig blev al data tastet i det internetbaserede databaseprogram MUD. Udgravningsmetoden blev valgt, da denne måde regnes for den bedst anvendelige ved systematiske fladeundersøgelser. Rekognosceringen blev foretaget, da vi vurderede den meget fint sandede undergrund var et potentielt område for stenaldermateriale, hvilket viste sig sandt. Endvidere blev ældre kortmateriale, som eksempelvis udskiftningskortene og de Preussiske målebordsblade anvendt til den topografiske analyse. Desværre var resultaterne af disse analyser ikke gode i arkæologisk øjemed. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

14 Konklusion Udgravningsresultatet var utroligt varieret og godt i forhold til udgravningens størrelse på blot 1200 m 2. Bebyggelsen lader til at være afgrænset mod nord og mod vest, hvor forundersøgelsesresultaterne var meget få. Mod øst og syd synes der derimod at være store muligheder for udgravningsmæssige resultater i fremtiden. Resultatet af denne undersøgelse blev 6 huskonstruktioner, hvoraf mindst én har været et beboelseshus. De tre nordligst erkendte huse ligger oven i hinanden, hvilket viser at bebyggelseskontinuiteten på stedet er relativt stor. Sandsynligvis har der været tale om ét gårdsanlæg, som har eksisteret over en længere periode, og som er blevet omstruktureret flere gange. Endnu et primært resultat, har været erkendelsen af de 4 hørbrydegruber. Ved erkendelsen af disse levn fra hørklædeproduktion, har det været mulig at hæfte et bierhverv på gårdens beboere de har solgt hørklæde som supplement til indkomsten fra deres agerbrug. Cand.mag Lars Grundvad for Museet på Sønderskov Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

15 Koordinatliste Herunder er anført X- og Y koordinater for undersøgelsesfeltets 4 hjørner. Nordvestlige hjørne: X: / Y: Sydvestlige hjørne: X: / Y: Nordøstlige hjørne: X: / Y: Sydøstlige hjørne: X: / Y: Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

16 Tidslinje Med pilen er her markeret perioden, der er erkendt levn fra ved nærværende undersøgelse på Fredsholmvej. Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

17 Her ses de samlede undersøgelsesresultater. Med sort er de 4 hørbrydegruber markeret. Med grønt er Hus 1 markeret, med blå er Hus 2 vist, Hus 3 er vist med pink, gul viser Hus 4, Turkis markere Hus 5 og grå er lig Hus 6. De to større blå markeringer viser undersøgelsens to brønde. Grafik: Museet på Sønderskov. Bilag I Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

Bygherrerapport for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr Skydebanen Nørbølling, Folding sogn, Malt herred, Region Syddanmark

Bygherrerapport for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr Skydebanen Nørbølling, Folding sogn, Malt herred, Region Syddanmark Bygherrerapport for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr. 1470 Skydebanen Nørbølling, Folding sogn, Malt herred, Region Syddanmark Af Ba. Peter Kahr Jørgensen 1 Indhold Baggrund 3 Topografi og undergrund

Læs mere

Beretning for større forundersøgelse af HBV 1470 Skydebanen, Nørbølling, Folding Sogn, Malt Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark

Beretning for større forundersøgelse af HBV 1470 Skydebanen, Nørbølling, Folding Sogn, Malt Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark Beretning for større forundersøgelse af HBV 1470 Skydebanen, Nørbølling, Folding Sogn, Malt Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark Sted- og lokalitetsnr: 190302-123 KUAS J.nr: 2011-7.24.02/HBV0002

Læs mere

Fotoliste... 6 Koordinatliste... 6

Fotoliste... 6 Koordinatliste... 6 Beretning for større forundersøgelse af HBV 1404 - Ny Løkkegård II FU. Veerst Sogn, Andst Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark. (Stednr.190110-75. KUAS J.nr. 2010-7.24.02/HBV-0004 ) Beretning for

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport Vedr. systematisk arkæologisk undersøgelse af HBV1448 Otteshave, Andst Sogn, Andst Herred, Tidl. Ribe Amt. (Sted- og lok.nr. 190101-128, KUAS j.nr. 2011-7.24.02/HBV-0013) Af Cand.mag.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport Vedr. systematisk arkæologisk undersøgelse af HBV1438 Bulagergård II, Veerst Sogn, Andst Herred, Tidl. Ribe Amt. (Sted- og lok.nr. 190110-62, KUAS j.nr. 2010-7.24.02/MSJ-0004) Af

Læs mere

Bygherrerapport - Vedr. HBV1393 Cykelsti Nr. Folding - Foldingbro

Bygherrerapport - Vedr. HBV1393 Cykelsti Nr. Folding - Foldingbro Bygherrerapport - Vedr. HBV1393 Cykelsti Nr. Folding - Foldingbro Af Cand. Mag. Lars Grundvad Museet på Sønderskov Marts 2011 1 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf.: 75 38 38 66.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport Vedr. systematisk arkæologisk undersøgelse af HBV1441 Røjgård, Gesten Sogn, Andst Herred, Tidl. Ribe Amt. (Sted- og lok.nr. 190103-96, KUAS j.nr. 2011-7.24.02/HBV-0004) Af Cand.mag.

Læs mere

Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf:

Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Tlf: Beretning for systematisk undersøgelse af HBV1378 Fredsholmvej etape II Bække Sogn, Andst Herred, Tidl. Ribe Amt (SB. nr. 190102-176, KUAS nr. 2010-7.24.02/HBV-0010) Beretning for systematisk undersøgelse

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport Systematisk udgravning HBV1447 Bæklund II Andst sogn, Anst herred, Region Syddanmark KUAS nr. 2011-7.24.02/HBV-0012 Stednr. 190101-127 Museet på Sønderskov, Sønderskovgårdvej 2,

Læs mere

Kort over området syd for Jels Nedersø. Det berørte areal ved Barsbølmarkvej er markeret med sort. Efter Fund & Fortidsminder.

Kort over området syd for Jels Nedersø. Det berørte areal ved Barsbølmarkvej er markeret med sort. Efter Fund & Fortidsminder. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af HBV j.nr. 1433 Barsbølmarkvej Jels by, Jels sogn, Gram herred, Region Syddanmark KUAS j.nr. 2010-7.24.02/HBV-0012 Her ses en af søgegrøfterne fra forundersøgelsen

Læs mere

Beretning Indhold Abstract

Beretning Indhold Abstract Beretning Vedr. større forundersøgelse af HBV 1533 Læborg III i Drostrup By, Læborg Sogn, Malt Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark (Stednr.190306-190. KUAS J.nr. 2015-7.24.02/HBV-0002 ) Beretning

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

OBM 2578 Horsebækgyden

OBM 2578 Horsebækgyden OBM 2578 Horsebækgyden - Arkæologisk forundersøgelse af spredte bebyggelsesspor, primært i form af gruber samt enkelte stolpehuller, dateret til bronze- eller jernalder (1.700 f.kr.-750 e.kr.), jernalder

Læs mere

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport HOM2898, Meldrupvej 14 Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup By Ejerlav, matrikelnr.: 5a Sted-SBnr.: 160512-111 KUAS: 2012-7.24.02/HOM-0005

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport - Vedr. større forundersøgelse af HBV 1404 - Ny Løkkegård i Veerst Sogn, Andst Herred, tidl. Ribe Amt nu Region Syddanmark. (Stednr.190110-75. KUAS J.nr. 2010-7.24.02/HBV-0004 )

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for større forundersøgelse HBV 1525 Øster Lindet FU

Kulturhistorisk rapport for større forundersøgelse HBV 1525 Øster Lindet FU Kulturhistorisk rapport for større forundersøgelse HBV 1525 Øster Lindet FU Matr. nr. 423 og 465 Øster Lindet ejerlav Øster Lindet Sogn, Frøs herred, Vejen Kommune, Region Syddanmark KUAS J. nr. 2015-7.24.02/HBV-0001

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

HBV 1414 Københoved regnvandsbassin

HBV 1414 Københoved regnvandsbassin HBV 1414 Københoved regnvandsbassin Bygherrerapport for den systematiske undersøgelse Skrave Sogn, Frøs Herred. Region Syddanmark Kuas j.nr.: 2010-7.24.02/HBV-0006 Stednr.: 200106, Sb.nr. 200106-95 Middelalderhus.

Læs mere

Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/ For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr

Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/ For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/5 2010 For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr. 13.03.03-204 Sted: Funder-Pankas Matr.nr.: 14c, 19e Ejerlav: Funder By Sogn: Funder

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. 391 Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2623 Markvænget Stednr. 12.08.14 Års sogn, Års herred, Ålborg amt Bygherrerapport VMÅ 2623 Markvænget Indholdsfortegnelse 1. Undersøgelsens forhistorie...

Læs mere

VSM Romlund Syd, Romlund sogn, Nørlyng herred, Viborg amt

VSM Romlund Syd, Romlund sogn, Nørlyng herred, Viborg amt VSM 10565 Romlund Syd, Romlund sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130811-109 1 Notat for prøvegravning forud for udstykning af 4 grunde og byggeri af et enfamiliehus Udført af Mikkel Kieldsen & Lars Agersnap

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for systematisk udgravning. HBV 1452 Hennekesdam II

Kulturhistorisk rapport for systematisk udgravning. HBV 1452 Hennekesdam II Kulturhistorisk rapport for systematisk udgravning HBV 1452 Hennekesdam II KUAS J. nr. 2011-7.24.02/HBV-0019 Sted nr. 200 204-171 Udarbejdet af arkæolog, Cand. Mag. Janne Krøtel For Museet på Sønderskov

Læs mere

Indhold. Bilag I s. 19

Indhold. Bilag I s. 19 - Beretning for systematisk undersøgelse af HBV1439 Røj Nygård. Gesten Sogn, Andst Herred, tidl. Ribe Amt. (SB.nr.: 19010-95 og KUAS nr.: -7.24.02/HBV-0003) Beretning for systematisk undersøgelse af lokalitet

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr.

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr. Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr.01.06.07. matr.nr. MFG 356/05 Af: cand. mag. Mette Palm Hemmingsen og mag. Art Palle Ø.

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby deletape Askhøjvej SB Stednummer: 160105-270 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0007

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sdr. Tranders IV J.nr. ÅHM 6785 Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk Udgravning maj/juni 2017 Rapport udfærdiget

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning af Kirkebjerggård II, Funder

Kulturhistorisk rapport for udgravning af Kirkebjerggård II, Funder Kulturhistorisk rapport for udgravning af Kirkebjerggård II, Funder Journalnummer: SIM 7/2011 Sted: Kirkebjerggård II SB Stednummer: 13.03.03-217 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Matr. nr.: 3am og 7a

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Purhus 7. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for forundersøgelse ved Purhus 7. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Sted: Motorvej Hårup-Låsby Deletape Purhus b Stednummer: 160105-270 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0007 SIM 5/2010 Motorvej Hårup-Låsby Staderapport for forundersøgelse ved Purhus

Læs mere

Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen

Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3 3. Udgravningsmetode...4

Læs mere

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018

Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: /SIM-0018 Beretning For undersøgelse af Journalnr.: SIM 3/2009 Sb nr. 207 KUAS j.nr.: 2008-7.24.02/SIM-0018 Sted: Skærskovvej Matr. nr.: 14c Ejerlav: Funder By Sogn: Funder Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Fig. 1. Oversigtplan

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Forundersøgelsesrapport

Forundersøgelsesrapport Forundersøgelsesrapport Udarbejdet af cand. Mag. Julie Lolk, Moesgaard Museum. FHM5610 Lisbjerg Parkvej, matrikel 20A, Lisbjerg, Lisbjerg sogn, Vester Lisbjerg herred, tidl. Århus Amt. KUAS j.nr.: 150604

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport HOM2867, Viborgvej 11 Tidl. Skanderborg Amt, Vrads Herred, Tørring Sogn, matrikelnr.: 12i Sted-SBnr.: 160607-103 KUAS: 2011-7.24.02/HOM-0025 På den i alt 947 m2 afdækkede flade

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted Den ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted - en lille del af en bebyggelse fra omkring Kristi fødsel, samt et hus fra 1000-1100-årene. Af Claus Feveile Den antikvariske Samling Bygherrerapport Indledning

Læs mere

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3 Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 00084 Enghøj 7, etape 3 Af arkæolog Lotte Bach Christensen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 10ah, Helsted

Læs mere

HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær

HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær Arkæologisk udgravning Beretning HOM 2672 Petersminde, Haldrup by, Vær Tidl. Vejle Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Haldrup By Ejerlav Sted-SBnr.: 160512-101 KUAS: 2010-7.24.02/HOM-0014 Fig. 1. Kort over det

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for systematisk udgravning

Kulturhistorisk rapport for systematisk udgravning Kulturhistorisk rapport for systematisk udgravning HBV 1442 Langkærgård KUAS J. nr. 2011-7.24.02/HBV-0020 Sted nr. 190 101-130 Udarbejdet af arkæolog Cand. Mag. Janne Krøtel For Museet på Sønderskov Museet

Læs mere

Kulturhistoriskrapport for udgravning på Måruplund

Kulturhistoriskrapport for udgravning på Måruplund Kulturhistoriskrapport for udgravning på Måruplund Journalnummer: SIM 34/2010 Sted: Måruplund SB Stednummer: 130301-156 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0012 Matr. nr.:15g og 15k Ejerlav: Balle by, Balle Sogn:

Læs mere

Bygherrerapport. Arkæologisk forundersøgelse. HOM2520, Ponygården Solvang, Stensballe. Tidl. Skanderborg Amt, Nim Herred, Vær Sogn. Stednr.

Bygherrerapport. Arkæologisk forundersøgelse. HOM2520, Ponygården Solvang, Stensballe. Tidl. Skanderborg Amt, Nim Herred, Vær Sogn. Stednr. Arkæologisk forundersøgelse Bygherrerapport HOM2520, Ponygården Solvang, Stensballe Tidl. Skanderborg Amt, Nim Herred, Vær Sogn Stednr.: 160512 HOM2520 Grøft 1 Grøft 2 Resume Forundersøgelsen har vist

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning på Balle Nøremark II, Balle sogn

Kulturhistorisk rapport for udgravning på Balle Nøremark II, Balle sogn Kulturhistorisk rapport for udgravning på Balle Nøremark II, Balle sogn Journalnummer: SIM 35-2010 Sted: Balle Nørremark II Sted og sb. nummer: 13.03.01- KUAS j.nr.: 20xx-x.xx.xx/SIM-xxxx Matr. nr.: 17a

Læs mere

Bygherrerapport. Arkæologisk forundersøgelse. HOM 2019 Langgade, Lund. Tidl. Skanderborg Amt, Nim Herred, Tamdrup Sogn

Bygherrerapport. Arkæologisk forundersøgelse. HOM 2019 Langgade, Lund. Tidl. Skanderborg Amt, Nim Herred, Tamdrup Sogn Arkæologisk forundersøgelse Bygherrerapport HOM 2019 Langgade, Lund. Tidl. Skanderborg Amt, Nim Herred, Tamdrup Sogn Sted: Langgade. Matr. nr. 5bt, Lund By, Tamdrup KUAS: 2009-7.24.02/HOM-0028 Ill. 1.

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Lisbjerg etape 1. Rapport over prøvegravning. dec. 04 jan. 05 FHM 4637 Lisbjerg, Lisbjerg Sogn, Vester-Lisbjerg Herred, Århus Amt (sted nr

Lisbjerg etape 1. Rapport over prøvegravning. dec. 04 jan. 05 FHM 4637 Lisbjerg, Lisbjerg Sogn, Vester-Lisbjerg Herred, Århus Amt (sted nr Lisbjerg etape 1 Rapport over prøvegravning dec. 04 jan. 05 FHM 4637 Lisbjerg, Lisbjerg Sogn, Vester-Lisbjerg Herred, Århus Amt (sted nr. 15.06.04) Areal der er prøvegravet. Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt

OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt OBM 5331, Toftekær, Søndersø sogn, Skovby herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse forud for opførelse af dagligvarebutik og byggemodning Af Arkæolog Kristine Stub Precht Arkæologisk Rapport nr.385,

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Bæveren II, Støvring Boplads med langhuse fra enkeltgravskultur, senneolitikum, ældre og yngre bronzealder, samt ældre førromersk jernalder J.nr.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning af hus med forsænket gulv ved Kathøj

Kulturhistorisk rapport for udgravning af hus med forsænket gulv ved Kathøj Journalnummer: SIM 38/2011 Sted: Kathøj SB Stednummer: 13.03.07. Kulturstyrelsens j.nr.: 2012-7.24.02/SIM-0003 Kulturhistorisk rapport for udgravning af hus med forsænket gulv ved Kathøj Matr. nr.:4e Ejerlav:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b udført af cand. mag. Marie Brinch for Kort KMS Museets j.nr.: MLF01034 KUAS j.nr.: 2013-7.24.02/MLF-0020 Stednavn: Rødbyvej 6b Stednr: 07.06.10 Sb.nr.:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport Vedr. større arkæologisk forundersøgelse af HBV 1220 Havgårdslund II nær Gamst, Andst Sogn, Malt Herred, tidl. Ribe Amt, nu Region Syddanmark. (Sted- og lok.nr. 190101-137. KUAS

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

OBM 4924, Industrivej 3, Ejby sogn - Arkæologisk forundersøgelse af bebyggelsesspor fra ældre jernalder

OBM 4924, Industrivej 3, Ejby sogn - Arkæologisk forundersøgelse af bebyggelsesspor fra ældre jernalder OBM 4924, Industrivej 3, Ejby sogn - Arkæologisk forundersøgelse af bebyggelsesspor fra ældre jernalder Af Museumsinspektør Kirsten Prangsgaard Arkæologisk rapport nr. 260, 2009 WWW.MUSEUM.ODENSE.DK Indhold:

Læs mere

VHM Danserhøj. VHM00571_F4048. Udvidelse ved brønden (A001). Fladen inden maskinsnitning påbegyndtes. Set fra syd

VHM Danserhøj. VHM00571_F4048. Udvidelse ved brønden (A001). Fladen inden maskinsnitning påbegyndtes. Set fra syd VHM 00571 Danserhøj Øster Brønderslev sogn, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100119-137 VHM00571_F4048. Udvidelse ved brønden (A001). Fladen inden maskinsnitning påbegyndtes. Set fra syd Arkæologisk

Læs mere

Abstract. Det under søgte område er markeret med pink streg.

Abstract. Det under søgte område er markeret med pink streg. VSM 10409 Kærvej 3, Viborg sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130815-247 Rapport for prøvegravning forud for etablering af jordvarme på Kærvej 3, Viborg. Udført af Katrine Vestergaard for Viborg Museum i

Læs mere

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup i forbindelse med separatkloakering ROM nr. 3143 KORNERUP Matr.nr. 3a mm. Roskilde Dms., Sømme h., Københavns a. Stednr. 02.04.09-23 ROSKILDE MUSEUM CAND.MAG.

Læs mere

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb. 010109-155 UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Fig.1 Placering af udgravningsområdet(markeret med rød plet). Fig. 2 I området ud mod Ramløse Å er der flere lokaliteter

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sneumvej 32, Vadum. Undersøgelse af et langhus fra bronzealderen. J.nr. ÅHM 6196 Udgravning august 2012. Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Udgravningsberetning ASR 2423 K1

Udgravningsberetning ASR 2423 K1 Udgravningsberetning ASR 2423 K1 ASR 2423 AVK Plast, tidl. Ripladan, Øster Vedstedvej 26A, matr. 58ø, Øster Vedsted by, Ribe Domkirke Landsogn, Ribe herred, Ribe Amt, Stednr 190407-32, FF nr. 142700. Beretning

Læs mere

Forundersøgelsesrapport

Forundersøgelsesrapport Forundersøgelsesrapport Udgravning af: Gretbjergvej Øst, Hedensted, Matr. nr.: 19 e og 4 b Ejerlav: Torup Journalnr.: HOM 2407 KUAS 20087.24.02/HOM-0017 År: 2008 Sogn: Hedensted Herred: Hatting Gl. Amt:

Læs mere

Rapport for større forundersøgelse forud for byggemodning af Svinholdvej,Vinding.

Rapport for større forundersøgelse forud for byggemodning af Svinholdvej,Vinding. Rapport for større forundersøgelse forud for byggemodning af Svinholdvej,Vinding. Journalnummer: Sted: 170507 Lokalitetsnummer: 170507-71 KS j.nr. 2015-7.24.02/VKH-0016 Matr. nr.: 5a og 11a Ejerlav: Vinding

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Sigsgaard, Pandrup Boplads med langhuse fra ældre jernalder J.nr. ÅHM 6169 November 2013 Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk Ved

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport SOM 468 Bregnegårdshaven Svendborg sogn, Sunds herred, tidl. Svendborg amt sted.nr. 09.05.13. KUS jr.nr. 2012-7.24.02/SOM-0002, Svendborg matr.nr. 44i Forfatter: Søren Jensen Søgegrøft

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt VSM 09278 Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt 130812-212 Kulturstyrelsens j.nr.: Rapport for prøvegravning forud for byggeri. Udført af Ida Westh Hansen for Viborg Museum i 2015. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport

Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport Arkæologisk udgravning Kulturhistorisk rapport HOM 2269, Mariendal, etape 1 Tidl. Vejle Amt, Tyrsting Herred, Voerladegård Sogn, Gantrup By, matrikelnr.: 4k og 9f Sted-SBnr.: 160411-120 KUAS: 2009-7.24.02/HOM-0001

Læs mere

Sjelborg i ældre jernalder

Sjelborg i ældre jernalder 1 Sjelborg i ældre jernalder Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Kløvholm, 2011 Anders Olesen Abstract I det efterfølgende vil de væsentligste resultater af udgravningen ved Kløvholm, Sjelborg blive

Læs mere

Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR Prøvegravningsrapport

Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR Prøvegravningsrapport Alfehøjvej II NÆM 2004:131 KUAS FOR 2003-2122-0691 Prøvegravningsrapport Næstved Museum 2005 NÆM 2004:131 Alfehøjvej II Prøvegravningsrapport Kalkerup By, Fensmark Sogn, Tybjerg herred, Storstrøms Amt

Læs mere

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse af et 350 meter langt vejtracé. Af Arkæolog Maria Lauridsen Arkæologisk Rapport nr. 521, 2016 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

FHM 4860 Søbyvej Nord, Lp 6006. Gylling sogn, Hads herred Odder kommune Stednr.: 15.02.05 KUAS J.nr.: 2003-2122-1751. Bygherrerapport.

FHM 4860 Søbyvej Nord, Lp 6006. Gylling sogn, Hads herred Odder kommune Stednr.: 15.02.05 KUAS J.nr.: 2003-2122-1751. Bygherrerapport. FHM 4860 Søbyvej Nord, Lp 6006 Gylling sogn, Hads herred Odder kommune Stednr.: 15.02.05 KUAS J.nr.: 2003-2122-1751 Bygherrerapport Gylling Prøvegravningsområde Kirke og kirkegård Malskær bæk Resumé: I

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning Tingbakken III i Gjern

Kulturhistorisk rapport for udgravning Tingbakken III i Gjern Kulturhistorisk rapport for udgravning Tingbakken III i Gjern Journalnummer: SIM 216/2013 Sted: Tingbakken III SB Stednummer:160103-92 KUAS j.nr.: 2013-7.24.02/SIM-0010 Matr. nr.:1v Ejerlav: Gjern By Sogn:

Læs mere

Af Cand.mag. Lars Grundvad

Af Cand.mag. Lars Grundvad Beretning for større forundersøgelse HBV 1335 Cykelsti Skodborg-Vejen. Vejen og Skodborg Sogn Sogn, Malt Herred, Tidl. Ribe Amt. KUAS J.nr. 2008-7.24.02/HBV-0013. SB. nr. 190308-160, 190308-172 og 200105-62

Læs mere

SBM1131 Kalbygård grusgrav

SBM1131 Kalbygård grusgrav SBM1131 Kalbygård grusgrav Kulturhistorisk rapport Figur 1; Vue over udgravningsfeltet og grusgraven. Set fra Ø. Foto: MSB Låsby sogn, Gjern herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.01.06. Sb.nr. 21.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I

Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I Kampagne: 08-08-2011 KUAS nr. 2011-7.24.02/SBM-0008 Figur 1; Anlæggene måles op. Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.02.08.

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM Beretning for arkæologisk forundersøgelse af Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn ROM 2982 Stednr. 020410-233 Kulturstyrelsen j.nr. 2015-7.24.02/ROM-0004 LÆDERSTRÆDET 4, VUC Kulturlag, gulvlag, brønd, 1000-1600

Læs mere

Bygherrerapport. KNV100 Ågård, Bjæverskov sogn, Bjæverskov herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.01.01.

Bygherrerapport. KNV100 Ågård, Bjæverskov sogn, Bjæverskov herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.01.01. Bygherrerapport KNV100 Ågård, Bjæverskov sogn, Bjæverskov herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.01.01. Figur 1. Dronefoto af udgravningsfeltet med husene markeret med barberskum. Nede ved træerne bag elmasten

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for følgegravning

Kulturhistorisk rapport for følgegravning Kulturhistorisk rapport for følgegravning HBV 1522 Holsted Gasledning Matr. nr. 14a og 14au Nr. Holsted By, Holsted Holsted Sogn, Malt herred, Vejen Kommune, Region Syddanmark KUAS J. nr. 2014-7.24.02/HBV-0010

Læs mere

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn 080407-254 - Forundersøgelse af ca. 1,4 ha udlagt til byggeri, parkering og græs med to områder med bopladsspor fra bronze og jernalder. Af Arkæolog Kirsten Prangsgaard

Læs mere

Nielstrup-Ulse SMV 8194

Nielstrup-Ulse SMV 8194 Forsknings- & formidlingsafdelingen Afdeling for arkæologi Slotsruinen 1 4760 Vordingborg + 45 55 37 25 54 ark@museerne.dk museerne.dk/arkæologi Prøvegravningsrapport Nielstrup-Ulse SMV 8194 Udarbejdet

Læs mere

Arkæologisk udgravning Beretning. HOM2898, Meldrupvej 14. Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup Ejerlav, matrikelnr.

Arkæologisk udgravning Beretning. HOM2898, Meldrupvej 14. Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup Ejerlav, matrikelnr. Arkæologisk udgravning Beretning HOM2898, Meldrupvej 14 Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Vær Sogn, Meldrup Ejerlav, matrikelnr.: 5a Sted-SBnr.: 160512-111 KUAS: 2012-7.24.02/HOM-0005 Horsens Museum

Læs mere

ENGGÅRDEN. bygherrerapport. NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) KUAS j.nr.

ENGGÅRDEN. bygherrerapport. NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) KUAS j.nr. ENGGÅRDEN bygherrerapport NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) KUAS j.nr. 2003 2122-1550 1 Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse ved

Læs mere

-Udarbejdet på vegne af Museet på Koldinghus-

-Udarbejdet på vegne af Museet på Koldinghus- -Udarbejdet på vegne af Museet på Koldinghus- MKH 1588 Viuf Vesterby, Viuf sogn, Brusk herred, Vejle amt. St. nr. 170210-50 Arkæologisk prøvegravning af et område på 8 ha. Herved fremkom hegnsforløb, bebyggelsesspor

Læs mere

HBV1408 Øster Skibelund 1

HBV1408 Øster Skibelund 1 HBV1408 Øster Skibelund 1 Malt Sogn, Malt Herred, Region Syddanmark KUAS nr. 2010-7.24.02/HBV-0001 Stednr. 190307-204 Beretning for forundersøgelse af anlægsaktiviteter i form af 2 huse fra bronzealderen,

Læs mere

KROPPEDAL. TAK 1494 Haraldsminde 2, Herstedøster sogn, Smørum herred, Københavns amt. Stednr (KUAS j.nr /TAK-0016).

KROPPEDAL. TAK 1494 Haraldsminde 2, Herstedøster sogn, Smørum herred, Københavns amt. Stednr (KUAS j.nr /TAK-0016). KROPPEDAL Museum for Astronomi Nyere tid Arkæologi Arkæologi TAK 1494 Haraldsminde 2, Herstedøster sogn, Smørum herred, Københavns amt. Stednr. 020206-27 (KUAS j.nr. 2010-7.24.02/TAK-0016). Beretning om

Læs mere

Vindinge Østergård Syd Etape III, Vindinge sogn

Vindinge Østergård Syd Etape III, Vindinge sogn Kulturhistorisk rapport Arkæologisk undersøgelse af Vindinge Østergård Syd Etape III, Vindinge sogn J.nr. ROM 2908 Stednr. 02.05.12-33 Vindinge Østergård Syd Etp. III Bebyggelse, grøfter, hegn Yngre romersk

Læs mere

OBM5573 Kirkebakken 12, Gelsted, Gelsted sogn, Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr

OBM5573 Kirkebakken 12, Gelsted, Gelsted sogn, Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr , Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.07.08. KUAS nr. 009-7.4.0/OBM-0056 Prøvegravning forud for etablering af bygning Indholdsfortegnelse Abstract Undersøgelsens forhistorie Administrative data

Læs mere

OBM 6148, Heftebjerggård, Flemløse sogn, Båg Herred, tidl. Odense Amt. Af Museumsinspektør Kirsten Prangsgaard

OBM 6148, Heftebjerggård, Flemløse sogn, Båg Herred, tidl. Odense Amt. Af Museumsinspektør Kirsten Prangsgaard OBM 6148, Heftebjerggård, Flemløse sogn, Båg Herred, tidl. Odense Amt. Af Museumsinspektør Kirsten Prangsgaard Arkæologisk Rapport nr. 451, 2014 Indledning 3 Udgravningens forhistorie.. 3 Udgravningens

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Lundbygård. Udgravning af dele af en boplads med kulturlag fra førromersk til ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6496 Marts 2015 Ved cand.mag. arkæolog

Læs mere

HUPUP GOLFBANE huller fra bronzealderen.

HUPUP GOLFBANE huller fra bronzealderen. 1 HUPUP GOLFBANE huller fra bronzealderen. Indholdsfortegnelse: Baggrund for udgravningen:... 1 Forhistorien i Landskabet:... 1 Udgravningens metodik:... 2 Udgravningens resultater:... 2 Faktuelle oplysninger:...

Læs mere

VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , -320, 321 Abstract

VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , -320, 321 Abstract VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130812-318, -320, 321 Kulturstyrelsens j.nr.: 2015-7.24.02/VSM-0018 Rapport for prøvegravning forud for cykelsti. Udført af Ida Westh

Læs mere

Finérvej, Gadstrup sogn

Finérvej, Gadstrup sogn Arkæologisk undersøgelse af bebyggelse fra bronzealder og yngre førromersk jernalder Finérvej, Gadstrup sogn Bygherrerapport ROM 2394 Stednr. 020110 FINÉRVEJ Bebyggelse Matr.nr. 10a Brordrup By, Gadstrup

Læs mere

Bygherrerapport. Moesgård Museum

Bygherrerapport. Moesgård Museum FHM4953 Rosbjerg Vest, Årslev Lyngby sogn, Hasle herred, Århus Kommune, Region Midt. Stednr. 15.03.04 Matrikelnr. 5b Lyngby By KUAS journalnr. 008-7.4.0/FHM-001 Bygherrerapport Resume: På et sydvendt,

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Journalnummer: SIM 41/2009 Sted: Grusgrav Hvinningdal SB Stednummer: 130307-12 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009

Læs mere

OBM 5964, Nørre Nærå. Beretning over arkæologisk undersøgelse og forundersøgelse forud for etablering af pumpestation i Nørre Nærå.

OBM 5964, Nørre Nærå. Beretning over arkæologisk undersøgelse og forundersøgelse forud for etablering af pumpestation i Nørre Nærå. OBM 5964, Nørre Nærå Beretning over arkæologisk undersøgelse og forundersøgelse forud for etablering af pumpestation i Nørre Nærå. Af Arkæolog Mette Sørensen Arkæologisk Rapport nr. 442, 2013 Indledning

Læs mere

ARV 14 Kjelstvej, cykelsti

ARV 14 Kjelstvej, cykelsti ARV 14 Kjelstvej, cykelsti Kjelst By, Billum, matr. 18 g mfl. Vester Horne herred, Varde Kommune, tidligere Ribe Amt. Stednr. 190701, lokalitets nr. 84 Beretning for overvågning i forbindelse med etablering

Læs mere