Bibellæsning helt konkret hvordan gør vi det i medvandring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bibellæsning helt konkret hvordan gør vi det i medvandring"

Transkript

1 1 Bibellæsning helt konkret hvordan gør vi det i medvandring

2 2 HVAD GØR VI MED ORDET? 1 Bibelen er ikke givet os for at øge vores kundskab, men for at forandre vores liv, hedder det sat lidt på spidsen. Rigtigt forstået handler det om at leve Ordet ud i praksis at handle på det. Når I ved det, er I salige, hvis I gør det, sagde Jesus til disciplene, som han netop havde vasket fødderne på. Kundskab om tjenersind udretter ikke meget. Praktisér tjenersindet! Den praktiske og handlingsorienterede Jakob udfordrer os: Vær Ordets gørere, ikke blot dets hørere, ellers bedrager I jer selv (Jak 1,22-25). Gøre og ikke bare høre. Selvbedrag lyder slemt. Vi udfordres til at anvende og tilegne os Ordet. Til at reagere på det, Ordet siger til os. Det kan være, at vi tilgiver en ven, takker for Guds omsorg, begynder at bede for en kollega, omprioriterer noget i vores liv fordi noget i Bibelen har bevæget os til det. I kap 10 så vi eksempler på, hvordan vi kan sætte os nogle mål. Det gælder ikke mindst, når vi udfordres af Bibelens ord. Det er vigtigt, at tilegnelsen er så konkret og realistisk som muligt. Ellers skaber det bare modløshed. Som medvandrere kan vi hjælpe hinanden ind i et sådant forhold til Ordet. Hvor vi sammen søger at finde ud af, hvad det betyder, og hvad det kan gøre i vores liv. Sammen kan vi hjælpe hinanden til at gøre Bibelen til en bog, vi bruger. Før vi bliver mere konkrete, vil vi antyde en enkel metode, som dybest set er en grundholdning, som vi altid kan møde Ordet med OFSA: O opdage. Hvad står der? Hvad siger denne tekst, ord for ord F forstå. Hvad kan dette betyde? Hvad er meningen med det, der står skrevet? S sammenligne. Genkender jeg dette fra andre vers, som siger det samme? Eller måske det modsatte? Hvordan passer det ind i resten af det, jeg ved om, hvad Bibelen siger? Krydshenvisninger, en bibelordbog, web-udgaver af Bibelen eller lignende kan være til god hjælp her. A anvende. Hvad kan dette betyde for mig i mit liv? Hvad bliver min reaktion i holdning og handling på Ordets tale til mig? HELT KONKRET HVORDAN GØR VI DET? Man kan arbejde med Bibelen på forskellige måder. Flere end dem, vi præsenterer her. Særlig spændende er de mange kreative former for bibelarbejde, og de fungerer godt i dag. Specielt i det store fællesskab har disse former en vigtig plads. På en god måde 1 Ressourcepapiret er et kopieret afsnit fra Kapitel 12 i Medvandring side samt Bilag 3 i Medvandring.

3 3 varetager de Ordets ønske om at henvende sig til alle vores forskellige sanser. For, som Ordsp 20,12 siger: Øret, der hører, og øjet, der ser, Herren har skabt dem begge. Vores udvalg er i høj grad foretaget med tanke på medvandring og de erfaringer, vi har gjort der. Men lad dig endelig ikke begrænse af vores eksempler, hvis du selv har andre gode erfaringer. Ordhånden en hjælp til at få et bedre greb om Bibelen Vore fem fingre illustrerer forskellige metoder til at arbejde med Bibelen. Tallene i procent antyder, hvor meget vi husker eller bevarer af Ordet et år efter i forhold til de forskellige arbejdsmetoder. * HØRE ORDET lillefingeren 5% Matt 13,19: Når et menneske hører ordet om Riget Her er vi mere eller mindre passive modtagere af forkyndelse i menighed og fællesskab. Eller vi kan lytte til cd er pod-casts osv. Det er ikke ofte, vi husker ret meget af det, vi hører, et år senere. * LÆSE ORDET ringfingeren 15% Åb 1,3: Salig er den, som læser profetiens ord Vi læser selv Ordet. Det kan være selve Bibelen eller forkyndelse i aviser, blade eller bøger. En bibellæseplan kan hjælpe os til at læse Bibelen systematisk og over en periode dække store dele af Bibelen. Vi kan læse alene eller sammen med andre. Det er heller ikke så meget af dette, vi husker et år senere. * STUDERE ORDET langfingeren 35% ApG 17,11: granskede dagligt Skrifterne for at se, om det forholdt sig sådan. Her arbejder vi aktivt og bevidst med bibelteksten. Så husker vi betydeligt mere et år senere. Der findes mange måder at studere Bibelen på, alt efter hvad vi ønsker at lære om. I bilag 3 uddybes dette mere, men vi nævner kort de vigtigste her: Kapitelstudie. Her tager vi en bog eller et brev i Bibelen kapitel for kapitel. På den måde kommer vi til at kende de forskellige bøger og breve og deres særpræg.

4 4 Versstudie. Her fordyber vi os i et vers og tager det ord for ord og ser på helheden i verset. Ordstudie. Her ser vi på et enkelt ord, som vi ønsker at forstå bedre. Bibelleksikon og ordbøger viser, hvordan ordet bruges andre steder i Bibelen, og siger noget om ordets grundbetydning. Temastudie. Her går vi ind i et tema, som vi gerne vil have uddybet. Bibleordbøger, kommentarer og brug af krydshenvisninger hjælper os til at finde de forskellige afsnit, der siger noget om temaet. Personstudie. Her følger vi en person i Bibelen gennem en bog eller flere bøger. Stoffet kan hovedsageligt være samlet i én bog som Nehemias og Ruths eller mere spredt, hvis det drejer sig om eksempelvis David, Peter eller Barnabas. I et bibelstudie kan vi selvfølgelig kombinere de forskellige metoder. Nehemias kan jo både være et personstudie, kapitelstudie og udgangspunkt for et temastudie om lederskab. * MEMORERE ORDET pegefingeren 100% Salme 119,11: Jeg gemmer dit ord i mit hjerte God gammeldags udenadslære er sagen. Hvis du repeterer lidt indimellem, husker du det hele et år senere. En velprøvet metode er at skrive versene ned på små kort, så du let kan tage dem frem i ledige øjeblikke. Du kan memorere vigtige vers fra andagten eller bibellæsningen. Eller centrale løfter og vers i Bibelen. Det kan for eksempel være nogle centrale løfter om frelsesvished, for eksempel 1 Joh 5, centrale vers, jeg behøver for at kunne præsentere evangeliet sammenhængende, for eksempel de centrale vers i broillustrationen (se bilag 2). et personlig vigtigt kapitel eller afsnit. * MEDITERE OVER ORDET tommelfingeren Salme 1,1-3: men har sin glæde i Herrens lov og grunder på hans lov dag og nat. At meditere handler om at dvæle ved Ordet. Egentlig betyder det at tygge drøv på Ordet. At lade det synke ned i os, fordøjes, blive en del af os. Edin Løvås har været en foregangsmand på dette område. Han taler om at leve sig ind i en tekst. Bag i bogen Medvandring finder du et oplæg til meditation, som han har lavet. Bilag 4. Det kan også være til stor hjælp at komme sammen og sætte lidt tid af til at leve sig ind i bibelteksten. Sådan gør nogle kvinder i flere aldre, når de kommer sammen et par timer en gang om måneden:

5 5 Læser en tekst igennem sammen. Sidder hver for sig (gerne i forskellige rum i huset) en halv time og mediterer over teksten ud fra Edin Løvås oplæg. Kommer sammen igen og taler om deres fund og tanker. Spiser sammen, gerne en medbragt madpakke, mens værten laver te/kaffe. Beder sammen for hinanden og for det, den enkelte har opdaget i arbejdet med Bibelen. Ordhånden fæstner grebet Jo flere af fingrene, der griber om Bibelen, jo fastere bliver grebet. Men af de fem er tommelfingeren, meditationen, den vigtigste. Den kan korrespondere med hver af de øvrige fingre på ordhånden og øge værdien af hver af dem. Den lukker også grebet og giver os et godt greb om Bibelen. Mange af os har i dag det vigtigste forhold til Ordet igennem at høre det. Lillefingeren. I så fald har vi et godt vækstpotentiale! Hvad med at begynde at studere og/eller memorere Bibelen sammen med en ven? I et medvandrerforhold kan alle fem fingre tages i brug. Men medvandrerforholdet giver ekstra gode muligheder for at studere, memorere og meditere over Ordet. At holde andagt sammen Når vi læser Bibelen sammen på denne måde, kan vi for eksempel gøre det sådan: a. Bed en kort bøn som Salme 119,130: Dine ord giver lys, når de åbner sig. b. Læs teksten højt på skift. c. Brug nogle minutter til at tænke over teksten. Så kan det være godt at kigge efter noget, så det bliver mere konkret. Her er to ideer: 1) Spørg som Paulus i ApG 20,8-10: a) Hvem er du, Herre? Hvad lærer jeg om Gud, Jesus og Ånden i afsnittet? b) Hvad skal jeg gøre, Herre? Hvad siger afsnittet mig om mit liv og min tro? 2) Ljuset (dette svenske ord sætter os på sporet af fem holdninger i møde med Ordet) L et løfte, jeg kan gribe fat i. J noget, jeg lærer om Jesus her.

6 6 U en udfordring, som måske er til mig. S en synd, jeg bliver mindet om at være på vagt over for eller at bryde med. E et eksempel, jeg kan følge. T en tilegnelse, en reaktion hos mig på det, jeg har læst. d) Dele de tanker, vi har fået fra afsnittet, med hinanden. e) Bede sammen ud fra det, vi har opdaget for os selv og for mennesker, vi tænker på. BIBELBRUG I MEDVANDRERFORHOLD Bibelbrugen kan starte ud fra alle tre hovedelementer i en medvandrersamtale: 1) Hvordan står det til? 2) Bibel og bøn og 3) Giv det videre. Ud fra alle disse startpunkter kan vi bruge de forskellige metoder, som ordhånden giver os. Alt eftersom det passer til den andens forhold til Bibelen, og hvad der passer til temaet. 1. Hvordan står det til? Når vi starter med hvordan står det til? betyder det, at vi finder vejen ind i Bibelen ud fra det levede liv. Tanker, erfaringer, skuffelser eller glæder, der mærkes på kroppen til hverdag, bliver udgangspunktet, når vi åbner Bibelen. Det er en spændende og livsnær vej ind i Bibelen. Den tager udgangspunkt i de spørgsmål, vi virkelig bakser med i livet her og nu. Og som vi har brug for hjælp til at få besvaret. For Ordet hører til på alle livets arenaer og i alle relationer. Bibelen siger noget om fest, konflikter, seksualitet, forvaltning, vrede, ledelse osv Ingen sider af vores liv er Gud, vores skaber, uvedkommende, og selvfølgelig heller ikke hans ord livets ord. Udfordringen er, at det er vanskeligt for medvandreren at være forberedt. Det er ikke altid let lige på minuttet at finde noget, vi kan læse om det specielle tema. Vi kan forberede os ved at gennemtænke en del almindelige temaer, og hvor vi kan finde noget om dem i Bibelen. Der findes tilgængelige, enkle hjælpemidler! Men! Når alt kommer til alt, så har vi gerne mere på lager, end vi først troede! Her må vi få lov til at hvile i tro på og tillid til, at Guds ånd vil hjælpe og vejlede os. Det står i hvert fald i hans instruks, at han skal give os de ord, vi har brug for. En mulig svaghed ved at begynde med hvordan står det til? er, at det let bliver lidt tilfældige tekster og temaer, vi snakker om.

7 7 2. Bibel og bøn Bibel og bøn forsvinder oftest som et eget punkt, hvis vi vælger at knytte bibelbrugen til et af de to andre punkter i samtalen. Bibel og bøn er dog så centralt for en Jesu discipel, at vi skal sikre os, at det er med også i vore medvandrerrelationer. Ikke mindst, når bibelbrugen ikke knyttes direkte til liv og tjeneste, er det spændende at vælge noget, man har lyst til at lære mere om. Det er en mere planlagt og styret brug af Bibelen ud fra en bevidst tanke om, hvad man vil læse i Bibelen og hvorfor. Sammen kan man lægge en plan for, hvad man skal læse nogle gange fremover. Der er mange måder at gribe det an på afhængigt af, hvor man er i sit trosliv, sin livsfase, personlighedstype og ens egen historie på godt og ondt. Lad os prøve at antyde nogle muligheder. A. Bibelbrug knyttet til det personlige andagtsliv Hav en andagtsstund sammen. Sammen med en ny kristen er det ofte ret så værdifuldt, hvis man gennem en vis tid hellere mødes til en halv times andagt om ugen end til en længere snak nu og da. At hjælpe folk i gang med at læse i Bibelen på egen hånd vi kan vel ikke udføre noget vigtigere bibelarbejde end netop det! Dele erfaringer fra eget andagtsliv. Den, der deler, er derved et forbillede, som inspirerer den anden til at have et personligt andagtsliv. Der vil også ligge en træning i at dele de erfaringer, som man gør i sit eget andagtsliv. Svagheden er, at det bliver noget tilfældigt og springende. Tag del i den andens andagtsliv. Medvandreren kommer ind der, hvor den anden er kommet til i sin andagt. En sådan aftale hjælper den anden til at have en nogenlunde fastlagt plan for sin andagt. At medvandreren kommer med til nogle kapitler, kan være godt for, hvordan den anden kan læse de øvrige kapitler på egen hånd. B. Bibelbrug med udgangspunkt i ordhåndens fem punkter Høre Ordet sammen. Gå til gudstjeneste, møder og lignende sammen. Samtale om det bagefter: Hvad fik du ud af? Læse noget fra Guds ord sammen. Må gerne udvides med et af de efterfølgende punkter. Ved at blive enige om at læse et brev eller et evangelium sammen ved man, hvor man er fra den ene gang til den næste. Studere sammen. Sammen arbejde grundigere med en tekst. Eller bruge bibelstudiehæfter. Memorere sammen. Hjælpe hinanden til at lære nogle centrale vers udenad. Gerne ud fra det, vi har delt sammen fra Guds ord. Eventuelt have et eget program for memorering. Meditere sammen. Tage tid til at dvæle ved Ordet sammen. Se ovenfor.

8 8 3. Give det videre Det er også spændende og vigtigt at læse i Bibelen med udgangspunkt i, at vi skal give det videre. Da er det den tjeneste, du står i eller søger at stå i, der styrer temaerne. Det kan være tjenesten i det store fællesskab, i den lille gruppe eller i en situation som medvandrer og/eller som vidne. I kan ønske at lære mere om jer selv og jeres udrustning. hvordan Jesus mødte mennesker. hvordan personer i Bibelen lærte om og udførte den tjeneste, som I vil prøve jer selv i. Der kan hurtigt blive meget at spekulere over! Om bibelbrugen skal begynde ud fra livet eller tjenesten; om metoden, man bruger, skal være sådan eller sådan, og hvad ønsker vi at studere i Bibelen? Metoderne skal fremme bibelbrugen og har kun begrænset værdi i sig selv. Det, vi drømmer om, er, at Bibelen bliver en bog, der bliver brugt dagligt af flere. En bog, vi gerne åbner og finder nyttig og sand for både liv og tjeneste. En bog, der rummer hele livet og alt, hvad vi er. En bog, vi bliver oprigtigt glade for. Bilag 3 (Fra Medvandring) Forskellige bibelstudiemetoder I kap 12 nævnte vi fem forskellige metoder til bibelstudier. Her følger en uddybning af dem. Hver enkelt metode kan bruges i dit personlige arbejde med Bibelen, på tomandshånd og i en bibelstudiegruppe. Forberedelser?! Som nævnt i kap 12 kan meget af bibelarbejdet foregå på stedet, direkte fra bladet, både på tomandshånd og i grupper. Men vi vil gerne udfordre dig til at lade bibelstudierne få større dybde, ved at du forbereder dig! Lad dig udfordre af den prioritering og praksis, som beskrives i ApG 17,11: de modtog ordet med megen velvilje og granskede dagligt Skrifterne for at se, om det forholdt sig sådan. Om ikke dagligt, så For når vi arbejder med det bibelske stof, bygger Ånden en bro i vores liv mellem Ordet og vores hverdag. Og hvis ikke Ordet kommer til at betyde noget i vores hverdag, ja, hvad skulle det da være godt for? Hebr 4,2 opmuntrer os til at lade Ordet blive et med os (NO78) og derigennem til gavn for os!

9 9 Vi minder om OFSA metoden, der hele vejen ligger nedenunder som en grundholdning i mødet med bibelteksterne. O opdage. Hvad står der? Hvad siger denne tekst ord for ord? F forstå. Hvad kan dette betyde? Hvad er meningen med det, der står skrevet? S sammenligne. Genkender jeg dette fra andre vers, der siger det samme? Eller måske det modsatte? Hvordan passer dette ind i resten af det, jeg ved om, hvad Bibelen siger? A anvende. Hvad kan dette betyde for mig i mit liv? Hvad bliver mit svar i holdninger og handlinger på Ordets tiltale til mig? Til bibelstudierne er det godt at have en bibelordbog, en opslagsbog om Bibelen og gerne en elektronisk udgave af Bibelen.

10 10 a. Kapitelstudie Vi studerer en bog i Bibelen, for eksempel Efeserbrevet eller Matthæusevangeliet. A. Det kan være godt først at lave en oversigt for at få et helhedsindtryk af brevet eller evangeliet. Her er nogle mulige elementer: 1. Læs bogen igennem et par gange og notér a. temaer/emner/ord, som ofte går igen b. Er der et vers, der ofte går igen, kan du kalde det et nøglevers. 2. Lav en grov disposition over bogen ud fra, hvordan du mener, den er bygget op. 3. Lav forslag til en titel på bogen noget, du synes sammenfatter dens hovedbudskab. 4. Lav en oversigt over bogens historiske baggrund. a. Skrevet af hvem og til hvem. b. Skrevet hvor og hvornår. c. Hvorfor er den skrevet forfatterens hovedsigte med bogen. 5. Hovedindtryk. a. Hvilke tanker i bogen har talt specielt til dig? b. Hvordan tror du, denne sandhed kan få betydning for dig? B. Så er tiden inde til at se på bogen eller brevet kapitel for kapitel På tomandshånd eller i en gruppe er det naturligt at tage et kapitel pr. gang, men man kan selvfølgelig gå både hurtigere og langsommere frem. 1. Læs kapitlet et par gange og led efter det, du mener, er hovedtanker. 2. Lav en disposition over kapitlet ud fra det, du mener, er opbygningen. 3. Se lidt på hvert vers eller dem, du synes er mest interessante. a. Noter vigtige tanker. b. Er der andre vers i Bibelen, som siger det samme eller måske det modsatte? (Krydshenvisninger) c. Er der noget, du ikke forstår, og som du vil undersøge nærmere? 4. Vælg nøglevers som du synes, opsummerer kapitlet. 5. Lav en titel på kapitlet nogle få ord, som bliver en knage at hænge kapitlet op på. 6. Notér hovedsandheder/hovedtanker, som du mener, er vigtige i kapitlet. 7. Anvendelse dit svar på Ordet. Hvis alle punkterne i oversigten eller kapitel for kapitel er for omfattende, kan man vælge nogle af dem. b. Versstudie 1. Vælg verset: for eksempel. Kol 3,16.

11 11 2. Hovedtanke: Hvad er hovedtanken eller -tankerne i verset? 3. Sammenhæng: Hvilken sammenhæng står verset i, i kapitlet eller i bogen? 4. Spørgsmål: Hvad tænker du på i det vers? 5. Anvendelse: Dit svar på Ordet. c. Ordstudie 1. Vælg ordet: for eksempel fest, forsoning, vrede. 2. Find vers og afsnit, hvor ordet bruges. 3. Notér de betydninger, ordet har i de forskellige sammenhænge. 4. Spørgsmål: Hvad tænker du om dette ord? 5. Anvendelse: Dit svar på ordet. d. Temastudie 1. Vælg tema: for eksempel nåde, givertjeneste, seksualitet, nadver, taknemlighed, grundfæstning, tilgivelse, lederskab. 2. Find aktuelle bibelvers/afsnit om temaet. 3. Notér hovedtanker(ne) i hvert af versene/afsnittene, som kaster lys over temaet. a. Opsummer de vigtigste tanker om temaet. b. Er der et vers eller afsnit, som opsummerer det vigtigste? 4. Notér eksempler fra dit eget liv eller fra andre kilder, som belyser emnet. 5. Spørgsmål, som du sidder med, der knytter til ved temaet. 6. Anvendelse: Dit svar på Ordet. e. Personstudie 1. Vælg en person: for eksempel. Nehemias, Ruth, Maria Magdalene. 2. Find vers og afsnit om personen. 3. Saml fakta om personen. a. Hvornår og hvor hun levede, familiesituation, venner, arbejde. b. Ydre hændelser og forhold, som var med til at forme hende gode og vanskelige. c. Vigtige ting, som hun gjorde, og den indflydelse, hun fik. 4. Opsummer vigtige ting ved personen som a. positive egenskaber, holdninger, handlinger, som inspirerer til efterfølgelse. b. negative egenskaber, holdninger, handlinger, som bør undgås. c. eksempler på hendes møde med Gud, Jesus, Helligånden og de konsekvenser, det fik. 5. Spørgsmål, som du sidder med, der er knyttet til denne persons liv 6. Anvendelse: Dit svar på ordet.

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

Forord. Ved hvert bibelstudium kommer jeg kort ind på teksten

Forord. Ved hvert bibelstudium kommer jeg kort ind på teksten Forord Da jeg første gang blev præsenteret for projektet Med Jesu øjne, tænkte jeg, at det var et umuligt projekt. Hvordan skulle det være muligt for nogen at se mennesker og verden, ligesom Jesus gjorde?

Læs mere

Studie 12 Menigheden 67

Studie 12 Menigheden 67 Studie 12 Menigheden 67 Åbningshistorie Før- og efter-billeder kan somme tider virke meget overbevisende. På et tidspunkt bladrede jeg i et ugeblad nede i supermarkedet, efter først at have kigget efter,

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Indledning. Personligt studium. Undervisning baseret på denne bog

Indledning. Personligt studium. Undervisning baseret på denne bog Teksten er den del af: Wilford Woodruff Indledning Oprettet: 19. december 2005 Det Første Præsidentskab og De Tolv Apostles Kvorum har ladet serien Kirkens præsidenters lærdomme udarbejde for at hjælpe

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Lektion 1 BIBELEN ER GUDS ORD

Lektion 1 BIBELEN ER GUDS ORD Lektion 1 MÅL Børnene skal lære, at Bibelen er Guds ord og indeholder Guds budskab til os. En af måderne Gud taler til os på er gennem sit ord. TIL LEDEREN I denne sæson sætter vi fokus på Bibelen og brug

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 1 11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 Åbningshilsen Skoleferien er slut, de fleste er ved at være tilbage fra

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog

7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog 7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog En af styrkerne ved mange bibelstudiegrupper er, at vi er gode til at snakke og diskutere forskellige aspekter ved troen på Jesus. Det skal vi ikke i aften. I

Læs mere

Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af gudstjenester med temaer inden for kategorien etiske dilemmaer.

Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af gudstjenester med temaer inden for kategorien etiske dilemmaer. 1 Prædiken til Tema gudstjeneste d.11.4.2010 kl.16.00 i Lyngby Kirke Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: [Joh 21,15 19] Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør Indhold 5 Forord 6 Vejledning 7 1. samling: Bibelens røde tråd 13 2. samling: Helligånden formidler 20 3. samling: Shhh! Gud taler 26 4. samling: Nåde-leverandør 32 5. samling: Lev i Bibelen 39 6. samling:

Læs mere

Studie. Kristen forvaltning

Studie. Kristen forvaltning Studie 17 Kristen forvaltning 92 Åbningshistorie Jeg har flere småpenge liggende i askebægeret ude i min bil. Må jeg gå ud og hente dem? spurgte Rebekka, da hun lagde et par tyvere i min hånd. Hun og de

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Joh 16,5-15, s.1 Prædiken af Morten Munch 4 s e påske / 28. april 2013 Tekst: Joh 16,5-15 ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Fordel eller ulempe Det er det bedste for jer, at jeg går bort, sådan siger Jesus til disciplene.

Læs mere

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Mere end ord og begreber og livsstil Mere end modeller og koncepter og typer Mere end nådegaver og tjeneste Mere end ledelse og lederskab

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 1 1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Det er forår og faste. Og 1.

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

Lindvig Osmundsen 03-04-2015 Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1. Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30.

Lindvig Osmundsen 03-04-2015 Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1. Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30. Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1 Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30. Opstandelsen og livet. Vi lever i lyset af Jesu opstandelse. Også når vi igen hører den historie

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

Lis. Godt Nyt fra Roskilde Frikirke Side 2

Lis. Godt Nyt fra Roskilde Frikirke Side 2 Jeg vil fortælle lidt om væksthuset. Væksthuset lever og har det godt. Vi mødes mindst en gang om måneden. Vi beder sammen, og taler om åndens gaver og tjenester. Vi øver os i at tjene sammen, fordi vi

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 5,20-26

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 5,20-26 1 6. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 12. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 736/434/436/306//493/439/726/397 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Vi er denne sommersøndag

Læs mere

1. Indledning Af Anders Møberg, Landsungdomssekretær i IMU

1. Indledning Af Anders Møberg, Landsungdomssekretær i IMU 1. Indledning Af Anders Møberg, Landsungdomssekretær i IMU The moment of truth. Guds time, der forandrer alt. Åbenbaringsøjeblikket. Mange, som har kendt Jesus, siden de var unge, kan se tilbage på øjeblikke,

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER GRUPPE 1: BØNNER I Det Gamle Testamente står der i salme 139: Før ordet bliver til på min tunge, kender du det fuldt ud, Herre. Giver det mening at bede, hvis Gud allerede ved, hvad vi vil sige? En kvinde

Læs mere

UGE 8: MISSIONEN OG KRAFTEN

UGE 8: MISSIONEN OG KRAFTEN UGE 8: MISSIONEN OG KRAFTEN FØR DU BEGYNDER Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Missionsbefalingen om at gøre til disciple og om

Læs mere

Luk op for Jesus -5. Jesus ønsker, at du er parat.

Luk op for Jesus -5. Jesus ønsker, at du er parat. Luk op for Jesus -5 Jesus ønsker, at du er parat. Mål: Lær børnene, at Jesus har gjort alt klar til, at vi kan leve et evigt liv med ham Han ønsker, at vi er med til denne store fest. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE 1 HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE At stille sig ind på pinsen Sammenstillet maj 2016 af Flemming Baatz Kristensen frit efter inspiration fra kirkens tradition Kort før Jesus afsluttede sin tilværelse på

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

Fredag 3. til søndag 5. november Rosborg Gymnasium, Vejle Smågruppeleder på Event (+20 år): 175 kr.

Fredag 3. til søndag 5. november Rosborg Gymnasium, Vejle Smågruppeleder på Event (+20 år): 175 kr. Fredag 3. til søndag 5. november Rosborg Gymnasium, Vejle Smågruppeleder på Event (+20 år): 175 kr. Bøn i Bibelen Find dias på Spørgsmål Beder du? Hvis ja: Hvordan? Hvor ofte? Hvornår? Hvis nej: Hvorfor

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15

Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15 Indhold Indledning 12 Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15 1. del * Hvorfor læse i Bibelen 18 Kapitel 1: Få åbnet øjnene 19 Kapitel 2: Hvad er Bibelen for en bog?

Læs mere

Kend Kristus. Discipelskab. Målrettet 16-18 år. Troy Fitzgerald. Unge

Kend Kristus. Discipelskab. Målrettet 16-18 år. Troy Fitzgerald. Unge Kend Kristus Discipelskab Målrettet 16-18 år Troy Fitzgerald Unge Kend Kristus Troy Fitzgerald Unge 16-18 år 3 Originaltitel: ChristWise 2013 Dansk Bogforlag Grafisk bearbejdning: Sat med: ITC Century

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se.

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. januar 2015 Kirkedag: 2.s.e.H3K Tekst: Joh 2,1-11 Salmer: SK: 22 * 289 * 144 * 474 * 51,1-2 LL: 22 * 447 * 449 * 289 * 144 * 474 * 430 Moses vil gerne

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

Skærtorsdag 2015 Af sognepræst Kristine S. Hestbech

Skærtorsdag 2015 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Skærtorsdag 2015 aftenen hvor Jesus mødes med sine venner for at spise det lækre påskemåltid med lam, vin og brød. Det er aftenen hvor vinen og brødet for evigt får en ny betydning; Jesu blod og Jesu kød.

Læs mere

Indledning. Som gode forvaltere af Guds mangfoldige nåde skal enhver af jer tjene de andre med den nådegave, han har fået (1 Pet 4,10).

Indledning. Som gode forvaltere af Guds mangfoldige nåde skal enhver af jer tjene de andre med den nådegave, han har fået (1 Pet 4,10). Indledning Som gode forvaltere af Guds mangfoldige nåde skal enhver af jer tjene de andre med den nådegave, han har fået (1 Pet 4,10). Begrebet forvalter indeholder en stor bibelsk dybde. Det angiver,

Læs mere

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 1 Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Glædelig pinse. Den

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv?

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv? Opgave 1 Jesus udvalgte sig 12 disciple som fulgte ham mens han vandrede på jorden og senere rejste de ud i verden for at fortælle evangeliet videre. Find navnene Jesu 12 disciple: Bonusspørgsmål: Hvad

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

»Hver gang skulle jeg gerne være en lille smule anderledes, når jeg går hjem« (Kvindelig tilhører, 54 år)

»Hver gang skulle jeg gerne være en lille smule anderledes, når jeg går hjem« (Kvindelig tilhører, 54 år) »Hver gang skulle jeg gerne være en lille smule anderledes, når jeg går hjem«(kvindelig tilhører, 54 år) 11 Kapitel 1 Det som ingen kan sige sig selv AF HANS-OLE BÆKGAARD VALGMENIGHEDSPRÆST»Herre, jeg

Læs mere

HELLIGÅNDENS DÅB & GAVER

HELLIGÅNDENS DÅB & GAVER UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE Finlandsgade 53, 7430 Ikast Telefon: 40 78 78 29 Internet: www.mjkk.dk E-mail: info@mjfk.dk HELLIGÅNDENS DÅB & GAVER Helligåndens dåb er ikke kun en lille del af

Læs mere

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen Lidt om troen Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: Lidt At være en kristen Om Frelse Dåb Helligånden Livet som kristen Evigheden Jesus kommer igen Himmelen Evigheden Gud og dig

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2013

IBELCAMPING Bibeltimer 2013 BØRNEHÆFTE IBELCAMPING Bibeltimer 2013 tema Her er Dit liv, Paulus Jesus til alle Dette hæfte tilhører: Tema: Jesus kalder os til at følge ham Som lyn fra en klar himmel (Paulus kaldelse) Bibelord Jesus

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere

ibelong Er vi fælles om at være alene?

ibelong Er vi fælles om at være alene? ibelong Er vi fælles om at være alene? Formål: Teenagerne skal se, at de ikke står alene midt i deres liv med både op- og nedture. De er en del af et kristent fællesskab på flere måder. Forslag til programforløb:

Læs mere

Kristi liv. Det tror vi

Kristi liv. Det tror vi Studie 1 Guds ord 9 Åbne spørgsmål Har du nogensinde skullet sende en besked til en anden, hvor det ikke er lykkedes pga. en kommunikationsfejl? Hvordan føltes det? Del historien. Forestil dig, at du har

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Uanset hvad, så har der været noget ved Jesus, som på en helt særlig måde får Levi til at følge kaldet og rejse sig og følge Jesus.

Uanset hvad, så har der været noget ved Jesus, som på en helt særlig måde får Levi til at følge kaldet og rejse sig og følge Jesus. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. september 2016 Kirkedag: 17.s.e.Trin/B Tekst: Sl 40,2-6; Jud 20-25; Mk 2,14-22 Salmer: SK: 4 * 51 * 492 * 52 LL: 4 * 51 * 62 * 492 * 511,6 * 52 Følg

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11.

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Et smukt billede. Et herligt billede. Ordet herlighed er et centralt ord i Jesu bøn. Jesu bad om at blive

Læs mere

Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække

Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. august 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække Salmer DDS 2: Lover den Herre DDS 661: Gud ene tiden deler

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Prædiken til nytårsdag 2014 (II)

Prædiken til nytårsdag 2014 (II) Prædiken til nytårsdag 2014 (II) Aroskirken d. 1.1 2014 Læsetekster: Salme 90 og Jakob 4,13-17 Prædikentekst: Matt 6,5-13 Tema: Også i 2014 skal Jesus være Herre. Indledning Nytårsskifte. Eftertænksomhedens

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

ion enter Fordi vi brænder for vækkelse! ækkelses

ion enter Fordi vi brænder for vækkelse! ækkelses ion ækkelses enter Fordi vi brænder for vækkelse! Vores håb er: At et hvert menneske i København, i Danmark og i verden bliver livsforvandlet af Guds kærlighed og kraft og bliver en brændende efterfølger

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Studie. Åndelige gaver & tjenester

Studie. Åndelige gaver & tjenester Studie 11 Åndelige gaver & tjenester 61 Åbningshistorie På sommerlejre har jeg ofte arrangeret en aktivitet, hvor lejrdeltagerne skulle bygge en borg men hvert medlem af gruppen havde enten hænderne bundet

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Tro på Gud Det første punkt i troens grundvold er Omvendelse fra døde gerninger, og dernæst kommer Tro på Gud.! Det kan måske virke lidt underlig at tro på Gud kommer som nr. 2, men det er fordi man i

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum 6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum Joh. 15,26-16,4: At være vidne. Det er festdag i dag. Flaget er hejst. Det hvide kors på den røde baggrund. Opstandelsens hvide kors lyser på langfredagens

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

INDHOLD GUD ER KONGE 5

INDHOLD GUD ER KONGE 5 INDHOLD INDHOLD INDLEDNING SIDE 4 VENSKAB Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner) SIDE 8 Lektion 2 DEN GYLDNE REGEL (Den barmhjertige samaritaner) SIDE 17 Lektion 3 VEN MED JESUS (Marta og Maria)

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00

Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00 Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00 Semesterstart pastoralseminariet 313 Kom regn af det høje Hilsen kollekt-læsning 684 o Jesus du al nådes væld Læsning trosbekendelse 396 Min mund

Læs mere

1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen?

1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen? 1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen?»først og fremmest beder jeg om, at man vil tie med mit navn og ikke kalde sig lutherske, men kristne. Hvad er Luther? Læren er dog ikke min

Læs mere

Jeg er ikke enig i TG s brug af Apg. kap 8 og 19. Det mener jeg skal ses ind i sin historiske ramme og kan ikke bruges til at lave dogmatik på.

Jeg er ikke enig i TG s brug af Apg. kap 8 og 19. Det mener jeg skal ses ind i sin historiske ramme og kan ikke bruges til at lave dogmatik på. Jeg har sammen med LMs afdelingsstyrelse for Sønderjylland-Fyn, lavet et notat om de fem videoer som Tommy Gubi (TG) har lagt ud på You tube. I disse videoer henvender han sig bl.a. direkte til os i Luthersk

Læs mere

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 1 11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 Åbningshilsen Vi er i kirke på sensommerens sidste dag. Festugen er begyndt,

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 728/434/397/645//165/439/41/633

15. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 728/434/397/645//165/439/41/633 1 15. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 728/434/397/645//165/439/41/633 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke den sidste søndag i september i sensommerens

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

Hvad er det, du siger -2

Hvad er det, du siger -2 Hvad er det, du siger -2 Alt, hvad Gud siger, er sandt og godt. Mål: Børn indser, hvor meget godt Gud har skabt ved sit ord. Når Gud taler, så sker det. Det bliver, ligesom han har sagt sikken en magt

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 1 7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Denne solbeskinnede

Læs mere

Åbenbaring. Johannes 17:3 Og dette er det evige liv, at de kender dig, den eneste sande Gud, og ham, du har udsendt, Jesus Kristus.

Åbenbaring. Johannes 17:3 Og dette er det evige liv, at de kender dig, den eneste sande Gud, og ham, du har udsendt, Jesus Kristus. Åbenbaring Åbenbaring er en vigtig del af livet med Gud og det er måske en del vi her i den vestlig verden har svært ved at forstå. Fordi vi er meget kundskabs orienteret, tror mange at de kan læse sig

Læs mere

HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER SAMTALEGUIDE FOR GRUPPER

HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER SAMTALEGUIDE FOR GRUPPER E100 HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER SAMTALEGUIDE FOR GRUPPER E100 HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER 1. udgave 1. oplag 2016 Bibellæser-Ringen i Danmark Korskærvej 25, 7000 Fredericia ISBN 978-87-998927-1-6

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

For jeg ved med mig selv, at livet byder på udfordringer, hvor end ikke nok så meget fromhed og tro, kirkegang, bøn og

For jeg ved med mig selv, at livet byder på udfordringer, hvor end ikke nok så meget fromhed og tro, kirkegang, bøn og Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 2. februar 2014 Kirkedag: 4.s.e.H3K/B Tekst: Matt 14,22-33 Salmer: SK: 720 * 447 * 13 * 636 * 487,7 * 34,3 LL: 720 * 23 * 13 * 636 * 487,7 * 34,3 Jesus

Læs mere

sider af et Fællesskab

sider af et Fællesskab sider af et Fællesskab Velkommen Vi er glade for at kunne præsentere dette hæfte, der handler om Kristent Fællesskab i Rødovre. Hæftet fortæller om 4 sider af fællesskabet - Vision, Fællesskab, Tjeneste

Læs mere

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer 1 Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække Salmer DDS 712: Vær velkommen, Herrens år DDS 726: Guds godhed vil vi prise - -

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag, Luk 24,13-35. 1. tekstrække

Prædiken til 2. påskedag, Luk 24,13-35. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 6. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. påskedag, Luk 24,13-35. 1. tekstrække Salmer DDS 241: Tag det sorte kors fra graven Dåb: DDS 448,1-3 + 4-6: Fyldt

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere